Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Luonto-Suomen perhosbaari

eilen klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Luonto-Suomen perhosbaari

eilen klo 18.02–18.50

Puutarhaharrastus on viimeisten vuosikymmenien aikana kasvanut selvästi. Ihmiset panostavat viihtyisän pihapiirin luomiseen ja istuttavat kotipihoilleen runsaasti kasveja. Miten pihapiiristä voi luoda samaan aikaan kauniin ja monipuolisen ympäristön, joka houkuttelee myös uusia asukkaita.

Perhosbaari -lähetyksessä annetaan vinkkejä, miten kotipihan saa kukoistamaan. Millä kasveilla perhosia voi houkutella pihalle, miten rakennetaan oikeanlainen kosteikko sammakoille ja vesikasveille? Kuinka kasveja ja pihaa hoidetaan, milloin istutetaan, milloin raivataan? Voit soittaa ja kysyä pihan hoidosta tai kertoa pihapiirin luontohavainnoistasi.

Luonto-Suomen perhosbaari -ohjelmassa laulava puutarhuri Mikko Lagerström, Riku Lumiaro ja Juha Laaksonen tekevät jälleen vierailun kasvien täyttämälle pihamaalle. Studiossa kuuntelijoiden puheluja ottaa vastaan Juha Blomberg.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Koukkunokkien ilta

ke 11.5. klo 18.02–18.50

Kotkat ja haukat liitävät lintumaailman huipulla. Nämä petolinnut kohoavat vaivatta korkeuksiin nousevien ilmavirtausten avustamana. Niiden tarkat silmät pystyvät erottamaan yläilmoista pienimmänkin liikkeen, joka saattaa olla seuraava saalistuksen kohde. Alkaa nopea syöksy kohti nisäkästä tai lintuparvea ja näin ateria on turvattu pesässä odottaville poikasille. Miltä kotkien ja haukkojen tulevaisuus näyttää? Miten maailma niiden ympärillä on jo muuttunut ja miten se vaikuttaa niihin?

Koukkunokkien illassa on asiantuntijana tutkija Pertti Koskimies ja toimittajina Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Suuri muuttolintuilta

ke 4.5. klo 18.02–18.50

Oletko kiinnostunut seuraamaan muuttolintujen kevättä? Kuuntele suuri muuttolintuilta. Lähetyksessä jaetaan vinkkejä mitä varusteita tarvitaan, mihin kevätmuuttoa kannattaa mennä katsomaan, millaisia tuulia kannattaa odottaa, millaisia reittejä linnut tänne tulevat ja millaisessa järjestyksessä ne Suomeen saapuvat.

Lintujen muuttoon liittyy paljon kiehtovia kysymyksiä: Kuinka pitkään linnut voivat lentää yhtäjaksoisesti? Miten kauan ne voivat olla syömättä ja juomatta? Kauanko kestää tulla Afrikasta tänne? Onko totta, että jotkut linnut tulevat täsmälleen samaan pihapiiriin ja pesäkoloon joka vuosi? Kuinka monta lintua Suomeen tulee keväisin kaiken kaikkiaan? Entä onko lintujen muutossa vielä paljon sellaista jota kukaan ei tiedä?

Kysy muuttolinnuista tai kerro omia havaintojasi tai muistojasi. Espoon Suomenojalla ovat muuttolintujen elämästä ja tutkimuksesta keskustelemassa ornitologi Aki Aintila ja eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtola. Toimittajina ovat Minna Pyykkö ja Juha Blomberg. Äänisuunnittelija: Mikko Kuokka / Yle

Sammakoiden ja matelijoiden kevät

ke 27.4. klo 18.02–18.50

Etelä- Suomessa sammakot ovat jo kutupuuhissa, pohjoisessa ne vasta heräilevät horroksestaan. Kyyt ja rantakäärmeet tulevat koloistaan keräämään kevätauringon lämpöä, ja sisiliskot vipeltävät pälvipaikoilla.

Mitä haluat tietää sammakoiden ja matelijoiden kevätpuuhista? Tulevatko sammakot aina samalle lammikolle? Tuntevatko ne toisensa? Ja mitä sitten, jos tuttu lampi onkin kuivunut?

Luonto-Suomessa vietetään sammakoiden ja matelijoiden keväistä iltaa. Kysy tai kerro parhaat sammakko- ja matelijahavaintosi. Asiantuntijana kysymyksiin vastaamassa on Jarmo Saarikivi. Toimittajana Vanhankaupunginlahdella on Juha Laaksonen ja studiossa Jyrki Hakanen. Äänisuunnittelija: Mikko Kuokka / Yle

Kuva: Juha Laaksonen / Yle