Olgan vieraaksi on hyvä tulla – harva kieltäytyy. Torstai-iltaisin kiinnostavat tyypit puhuvat Olgan kanssa populaaristi kulttuurista. Yhden Suomen parhaan puhetyöläisen seurassa tuttuja ihmisiä, maanläheisesti, nauruakaan unohtamatta.
Olga Ketosen vieraana on toimittaja, mediatoimiston luova johtaja Jani Halme. Halme etsii kirjailija Jari Tervon kanssa tosisuomalaisuutta uudessa Yle TV1:n sarjassa.
Halme kertoo vähän empien, miten valmistautuu ohjelmien tekemiseen ja hankkii tietoja.
- Minulla on tiedonhakuun salainen ase, kehtaankohan kertoakaan tässä. Käytän puhelinta, soittelen ihmisille. Ihmisten kanssa keskustellen kaikki on paljon nopeampaa. Maailma on täynnä huippuasiantuntijoita ja meillä on järjestöjä ja organisaatioita, joiden velvollisuus on auttaa ihmisiä. Kyselemällä ja keskustelemalla vaihdan näkemyksiä ja tietoja eri henkilöiden kanssa.
Jani Halme tiesi jo pojannaskalina, mihin ammattiin tähtää.
- Perustin 8-vuotiaana Halmeen sanomat nimisen aviisin, joka kertoi meidän Likolammen perheen elämästä. Lehdessä arvosteltiin mm. Parikkalan R-kioskin VHS-nauhoja ja kerrottiin putkiremontin aikainen reitti saunalle, ettei vahingossa putoaisi kaivantoon.
Hyvin pian nuorelle lehtimiehelle tuli kilpailija, kun naapurin poika Juha Väänänen perusti kilpailevan lehden Väänäsen sanomat.
- Tämä oli selvästi kilpaileva tuote minun lehdelleni ja tästä tulistuneena ostin hänen lehtensä itselleni jäätelöpuikolla. Tein lehtikonsolidaation, syntyi Likolammen sanomat ja levikki räjähti viisinkertaiseksi. Minun piti tukeutua isän sähköyhtiön Parikkalan valon sinikopiokoneeseen, jolla veivasin viisi kappaletta lehteä, jotka myin naapureille markalla. Liiketoimintamallini oli sellainen, että oli vain yhdenlaisia tilauksia, elinikäisiä pakkotilauksia.
Haastattelussa soitettiin Janin toiveina kappaleet: KALLE HOLMBERG - Pesäpallolaulu PEKKA HIMANKA - Simpeleen siiat ja Parikkalan piiat FREUD MARX ENGELS & JUNG - Mystinen Metsätyömies
Euroviisujen semifinaali kakkosen läpiveto on juuri ohi ja jäähalli on hiljainen, kun Olga ottaa yhteyden Torinoon. Mikolla on hyvä näköala halliin, ja hän ihastelee, kuinka kuulee selostuskoppiinsa jopa viisulavan viereisen vesiputouksen lotinan.
Mikon on seurannut harjoituksia, ja hänen mielestään The Rasmuksen koreografiassa on kunnianhimoa ja vaaran tuntua.
– Sen takia treenataan, että menisi hyvin, kommentoi Mikko tietoja, etteivät kaikki treenit ole Suomen edustajalla menneet hyvin.
The Rasmuksella on paljon faneja muiden esiintyjien joukossa, selfietä napsitaan ja kaikki huomio onkin Mikon mukaan hyödyllistä promoa äänestyksiä ajatellen.
Brittien selostukoppi on pari koppia Mikosta oikealle. Sinne saapuu (vasta) launatina finaalia varten itse Graham Norton. Mikon mielestä brittien selostusperinne on liian ilkeä ja siksi hän pitää Nortonista enemmän televisio-ohjelmissa.
Areenassa voi muuten seurata maailmanhistorian ensimmäinestä kertaa saamenkielistä viisuselostusta.
Olga Ketosen vieraana on säveltäjä Anna-Mari Kähärä.
Kähärä on säveltänyt musiikkia useaan elokuvaan, musikaaleihin ja runoihin. Hän sanoo, että jos runo säveltyy, hän on kohdannut runoilijan äänen.
Kähärän musiikki soi dokumenttielokuvassa Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja.
Lauluelokuvan ohjaaja Susanne Helke on sujauttanut Kähärän mukaan viestin, jossa sanotaan mm. näin: "Haluan tällä elokuvalla herättää katsojan näkemään, miten järjettömäksi ja julmaksi hoivan todellisuus muuttuu, jos sitä ohjaa vain taloudellisen hyödyn, tehokkuuden ja tuloksen tavoittelu. Se, mistä hoivassa ylimmältään on kysymys, yksinkertaisesti tuhoutuu. Elokuva laulaa julki hoitajien ja kestävyysvajeeksi leimattujen seniorikansalaisten kokemuksen."
Kähärä on palkittu Emma-pystillä vuoden lastenmusiikkialbumista v. 2018.
Olga Ketosen jututettavina ovat toimittaja Antti Melkko ja Barbie-harrastaja Katja Ylinen.
Yliselle rakkaimpia kaikista ovat 1980-luvun Barbiet, ja Melkko näki ensimmäiset Ninja-Turtlesit ja He-Manit VHS-kaseteilta 1990-luvulla.
Melkko tarkastelee Elämäni supersankarit -podcassarjassa fiktiivisiä sankarihahmoja, jotka eivät ainakaan kasarin ja ysärin lapsille olleet pelkkää viihdettä, vaan monille myös ystäviä.