Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Viileä viivästyttää mehiläisiä. Lampaat kesätöissä jättipalsamia tuhoamassa.

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Viileä viivästyttää mehiläisiä. Lampaat kesätöissä jättipalsamia tuhoamassa.

eilen klo 12.13–12.45

Pitkään jatkuneet viileät säät ovat hidastaneet myös mehiläisten kevättoimia. Nyt pesissä on kuitenkin alkanut olla kuhinaa - ainakin eteläisessä Suomessa. Mehiläisten aktiivisuus lisääntyy keväisin voimakkaasti niihin aikoihin, kun paju alkaa kukkia, lämpötila on 10-15 astetta ja sää on tuuleton. Haastattelussa mehiläistarhuri Mikko Holm Hämeenlinnan Rengossa. Toimittaja Kati Turtola.

Lampaat kesätöissä jättipalsamia tuhoamassa. Jyväskylän perinteiset kesälampaat ovat jälleen aloittaneet kesätyöt. Eri puolilla kaupunkia olevilla lampailla on useampikin tärkeä tehtävä; haitallisen vieraslajin, jättipalsamin, hävittäminen, maisemanhoito ja tietysti kaupunkilaisten ilahduttaminen pelkällä olemassaolollaan. Lampaiden työhön kävi perehtymässä Jussi Lindroos Jyväskylän kaupungin viherpalvelupäällikön Tuija Pajusen kanssa. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Psyykkisellä palautumiskyvyllä suuri merkitys poikkeuksellisena aikana

eilen klo 11.33–12.00

Viime vuosina kestokykyämme on koetellut koronapandemia, ja nyt meitä testaavat myös Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan monet seuraukset. Tarvitsemme resilienssiä, eli kykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa sekä toipua kriiseistä. Voiko omaa resilienssiään kehittää? Haastattelussa psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijula. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pidentääkö ilmastonmuutos siitepölykautta? Soiden luontoarvot kuntoon.

eilen klo 11.02–11.30

Ilmasto lämpenee ja esimerkiksi kaupunkeihin halutaan aiempaa enemmän istutettuja kasveja. Tarkoittaako tämä tulevaisuudessa entistä pidempää tukalaa siitepölyaikaa allergikoille? Nykyisin jo yli miljoona suomalaista saa oireita siitepölystä. Haastattelussa yliopistonlehtori Timo Hugg Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta. 

Metsäalan asiantuntijaorganisaatio Tapio kartoittaa tänä kesänä yli 40 suojeltua suota eri puolilla Suomea. Kartoitusten tarkoituksena on etsiä käytännön keinoja palauttaa suon vesitalous lähelle alkuperäistä luonnontilaa. Vesien palauttaminen suojelusoille parantaa soiden luontoarvoja ja kohentaa myös vesistöjen tilaa. Haastattelussa suunnittelija Jari Vähäsalo Metsähallituksesta ja asiantuntija Tarja Anttila Tapiosta. Keski-Pohjanmaalla Halsuan Taskunevan aapasuolla on rämpimässä myös toimittaja Juha Kemppainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Alentaisiko Suomikin polttoaineveroa Saksan tapaan?

eilen klo 10.33–11.00

Polttoaineiden korkeat hinnat ovat kiehuttaneet autoilijoita viime aikoina. Valtiolta on toivottu keinoja puuttua tilanteeseen. Saksassa parlamentti on päättänyt alentaa polttoaineiden energiaveroa kesä-, heinä- ja elokuun ajaksi EU:ssa sallittuun minimiin. Onnistuisiko sama Suomessa? Vastaamassa Tampereen yliopiston liikenne- ja kuljetusjärjestelmien professori ja Liikenteen tutkimuskeskus Vernen johtaja Heikki Liimatainen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Yhdysvalloissa tuhoisa kouluampumistapaus. Nato-selvyyttä Istanbulista?

eilen klo 10.02–10.30

Tiettävästi yli 20 ihmistä on kuollut asemiehen hyökkäyksessä peruskouluun Uvalden kaupungissa. Tapauksesta saadut tiedot kertovat 19 kuolleesta lapsesta ja ainakin yhdestä opettajasta. Kuolleiden joukossa on myös epäilty ampuja, joka Texasin kuvernöörin mukaan olisi 18-vuotias paikallinen mies. Lisäksi on kerrottu, että toistakymmentä ihmistä on haavoittunut. Ampumistapauksen selvittelyä on Yhdysvalloissa seurannut kirjeenvaihtaja Juri von Bonsdorff.

Voiko Turkki estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden? Tai kuinka pitkään se voi jarruttaa jäsenyyksien toteutumista? Turkki on asettunut poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Turkin presidentti on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta". Tänään Suomen ja Ruotsin edustajat matkustavat Turkin pääkaupunkiin Ankaraan keskustelemaan asiasta.  Mitä näiltä neuvotteluilta voidaan odottaa? Istanbulista päivän aiheesta kertoo ulkomaantoimittaja Risto Mattila.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Ilkka Suomisen ura merkittävänä poliitikkona. Lahdessa uidaan mäkimontussa.

ti 24.5. klo 12.13–12.45

Ilkka Suominen ja hänen uransa merkittävänä poliitikkona muistoissa. Eilen tuli tieto, että pitkän uran politiikan huipulla tehnyt ministeri Ilkka Suominen on kuollut. Asiasta tiedotti illalla Kokoomus, jonka puheenjohtajana Suominen johti puoluetta pitkän rupeaman, vuodet 1979-1991. Vuosina 1960–1979 Suominen työskenteli perheensä yrityksessä J. W. Suominen Oy:ssä eri tehtävissä, lopuksi toimitusjohtajana. Edesmenneen ministerin elämästä on tehty myös elämäkerta Sinä pystyt, sinä osaat - Ilkka Suomisen elämä. Haastattelussa kirjan kirjoittaja, historiantutkija Riku Keski-Rauska.

Lahden maauimala on auennut tälle kesälle. Lahden maauimala on suosittu käyntikohde ja yksi kesän alkamisen merkeistä paikallisesti. 1970-luvun alussa valmistunut maauimala sijaitsee Lahden Urheilukeskuksen mäkimontussa. Uimarit ja auringonottajat pääsevät siten toisinaan seuraamaan mäkihyppääjien ilmalentoja ja leiskautuksia viereisille alastulorinteille. Maauimala avasi porttinsa tänä aamuna anivarhain ja ensimmäisten joukossa oli portilla asiakkaana Nina Heiniö. Haastattelussa myös uimalan kassatyöntekijä Noora Taurén.  Toimittaja Lahdessa Tuija Veirto

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Voiko kesälomalla tienata laittamalla asuntonsa Airbnb-vuokraukseen?

ti 24.5. klo 11.33–12.00

Matkailu vilkastuu tänä kesänä pitkästä aikaa ja hotelleissa on täyttä. Monet etsivätkin vaihtoehtoista majoitusta Airbnb-kohteista. Lisäksi oman kodin lyhytaikainen vuokraaminen turisteille saattaa olla asunnonomistajalle keino tienata sillä välin, kun itse lomailee toisaalla. Millaisia lakipykäliä ja sääntöjä kodin Airbnb-vuokraamiseen liittyy? Haastattelussa Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah vuokranantaja Anu Helin.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pitääkö nyt olla huolissaan apinarokosta?

ti 24.5. klo 11.02–11.30

Ihmisillä on todettu lukuisia apinarokkotapauksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime viikkoina. Esimerkiksi Belgiassa sairastuneet on määrätty kolmen viikon karanteeniin.Ihmisillä on todettu lukuisia apinarokkotapauksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime viikkoina. Esimerkiksi Belgiassa sairastuneet on määrätty kolmen viikon karanteeniin. Haastattelussamme Helsingin yliopiston tutkija Tuomas Aivelo sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Leif Lakoma kertovat, millaisesta taudista on kyse. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus ja henkilötunnuksen uudistaminen tekeillä

ti 24.5. klo 10.33–11.00

Valtiovarainministeriöllä on parhaillaan valmistelussa digitaalinen henkilöllisyystodistus sekä henkilötunnuksen uudistus. Uusi sähköinen henkilöllisyystodistus olisi kansalaisten käytössä jo ensi vuonna. Miksi uudistukset tehdään ja miten ne vaikuttavat meihin jokaiseen? Vastaamassa valtiovarainministeriöstä tietohallintoneuvos Maria Nikkilä ja erityisasiantuntija Henriikka Tammes. Toimittaja valtioneuvoston linnassa Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Todisteita uiguurien kovasta kohtelusta Kiinassa. Uudet työtavat ja rasitteet.

ti 24.5. klo 10.02–10.30

Laaja tietovuotoaineisto antaa uutta todistusaineistoa uiguurien sortamisesta Kiinassa. Saadut tiedot osoittavat, kuinka Kiina sortaa islaminuskoista vähemmistökansaa läntisessä Xinjiangin maakunnassa. Aineistoon on tutustunut ulkomaantoimittaja Maria Tolsa.

Työterveyslaitoksen tutkimus etätöistä ja työn kuormittavuudesta julkaistu. Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen, mutta mitä se vaikuttaa suomalaisten työhyvinvointiin? Työterveyslaitos on tänä aamuna julkaissut tutkimuksen etätyöstä ja työn kuormittavuudesta. Mitä tämä työlle nyt muotoutumassa oleva hybridimalli vaikuttaa suomalaisten työterveyteen? Haastattelussa tutkija Anniina Virtanen Työterveyslaitoksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Lihaa vähemmäksi ravintolassa, ettei hinta nouse. Luokkasormuksia edelleen.

ma 23.5. klo 12.13–12.45

Ravintola vähentää lihaa annoksissa pitääkseen ruokalistan hinnat kurissa. Syynä on raaka-aineiden ja kulujen hinnannousu. Vähennyksiä korvataan kasviksilla. Haastattelussa oululaisravintolan yrittäjä Oscar Eduardo Vera de la Rosa. Toimittaja Päivi Seeskorpi.

Luokkasormusten suosio. Koulukokemuksista ja luokan yhteishengestä muistuttavia luokkasormuksia tilataan edelleen, vaikka ei yhtä suurissa määrin kuin 1970, -80 ja -90 -luvuilla. Tapaamme luokkasormuksia valmistavan koruseppä Netta Herrasen ja juuri uudet luokkasormukset sormeen saaneet Haminan Kannusjärven koulun kuudesluokkalaiset Nikolas Lankasen ja Tinja Päärnilän. Toimittaja Minna Kaipainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Vihreitä hampurilaisia ja viherpesua

ma 23.5. klo 11.33–12.00

Yritykset ovat havahtuneet siihen, kuinka keskeinen rooli niillä on maapallon pelastamisessa. Yrityksiltä odotetaan entistä enemmän kestävää toimintaa ja moni yritys haluaakin aidosti toimia vastuullisesti. Mutta mahtuu joukkoon myös niin sanottua viherpesua eli toimintaa, joka ei kestä lähempää tarkastelua. Haastattelussa tutkiva toimittaja Jessica Stolzman, joka on tehnyt dokumenttisarjan Vihreitä hampurilaisia sekä viestintäkonsultti Antti Isokangas, joka on ollut mukana kirjoittamassa yritysten harjoittamasta viherpesusta kertovaa kirjaa. 

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Sodan vaikutus Ukrainan viljanvientiin

ma 23.5. klo 11.02–11.30

Miten sota maailman vilja-aitassa, Ukrainassa, vaikuttaa ruokaan ja nälkään? Sota tuhoaa viljelysalaa ja Venäjän kerrotaan vieneen vehnää Ukrainan siiloista. Mikä on sodan vaikutus koko maailman ruokamarkkinoihin? Haastattelussa tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Mitä kuuluu Ukrainan siviileille? Studiohaastattelussa Lukas Stasevskij.

ma 23.5. klo 10.33–11.00

Radio Suomen päivässä olemme aika ajoin kyselleet Lukas Stasevskijn kuulumisia Ukrainasta. Tämä suomalainen sellisti ja elokuvaohjauksen opiskelija on liikkunut eri puolilla maata. Ja jälleen on haastattelussa Lukas Stasevskij. Mutta nyt hän on Suomessa ja haastattelussa Radio Suomen päivän studiossa.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Ukrainan sotatapahtmia. Mikä on Ukrainan ja Venäjän joukkojen toimintakyky?

ma 23.5. klo 10.02–10.30

Ukrainan sotatapahtumia viikonlopun ja aamun ajalta. Venäjän armeija kiihdytti iskujaan viikonloppuna Ukrainan itäosassa. Iskuja on tehty myös Harkovan kaupungista pohjoiseen. Koillis-Ukrainan Harkovasta raportoi ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen. Häntä haastattelee Marja Ala-Kokko.

Mikä on sodassa nyt Ukrainan joukkojen toimintakyky? Entä Venäjän? Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut lähes 3 kuukautta. Minkälaisessa vaiheessa sota on ja millä tolalla ovat Venäjän ja Ukrainan armeijoiden suorituskyvyt? Haastattelussa tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Taas tehdään luokkaretkiä

pe 20.5. klo 12.13–12.45

Parina viime vuotena luokkaretkeilyssä on ollut tavallista hiljaisempaa, mutta tänä keväänä koululuokat ovat taas liikkeellä. Helsingin nähtävyydet ovat suosittuja luokkaretkikohteita. Yksi suosituimmista on Linnanmäen huvipuisto. Haastattelussa luokkaretkeläisiä sekä Linnanmäen markkinointiviestintä- ja tapahtumajohtaja Kiti Friman. Toimittaja Linnanmäellä Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Suomalaiset mukana pelastamassa Ukrainan taideaarteita

pe 20.5. klo 11.33–12.00

Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvassa Ukrainassa yritetään ihmisten lisäksi suojata taideaarteita sodan tuhoilta. Siinä ovat apuna myös Suomen Kansallismuseon ammattilaiset. Tuhojen lisäksi Ukraina syyttää Venäjän vieneen maasta tuhansia ukrainalaisia taideaarteita. Haastattelussa Suomen Kansallismuseon intendentti Eero Ehanti. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Mistä sähköä Helsinkiin? Voisiko jättimäiset datakeskukset kutistaa merikontin kokoisiksi?

pe 20.5. klo 11.02–11.30

Riippuvuutemme venäläisestä fossiilisesta energiasta on vähentynyt ja alan toimijat vakuuttavat, että ilmankin venäläistä energiaa tulisimme jo toimeen. Helsinki on pitkään tunnettu muun muassa isoista kivihiilikasoista, mutta se muuttuu - tosin hitaan oloisesti. Jo vuosia ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pääkaupunkimme päätti lopettaa hiilen polttamisen ja lopulta se on kokonaan loppumassa - tällä tietoa parin vuoden kuluessa. Jatkossa Helsinki saa sähkönsä pääosin ydinvoimasta ja tuulesta. Sähköriippuvuuden lisääminen tuo kuitenkin tarpeen varmistaa, että energiaa saadaan katkoitta. Miten se tehdään? Haastattelussa kantaverkkoyhtiö Fingridin asiakaspäällikkö Petri Parviainen ja työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen. Toimittaja Vesa Marttinen.

Valtavat datakeskukset voitaisiin kutistaa merikontin kokoisiksi ja liikuteltaviksi - ainakin keksijän mielestä. Tällä datakeskusidealla tuli voitto Business Joensuun Start me up -liikeideakilpailussa. Haastattelussa voittajaryhmän edustaja Pauli Turunen. Toimittaja Joensuussa Siru Päivinen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Miten Itämeren asema muuttuu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä? Suomen suurlähettiläs on palannut Ukrainan Kiovaan.

pe 20.5. klo 10.33–11.00

Itämereen liittyy paljon turvallisuuspoliittisia näkökantoja. Millaiseksi Itämeri muuttuu Suomen ja Ruotsin todennäköisen Nato-jäsenyyden myötä ja millaiseen Venäjän vaikuttamiseen on varauduttava merellä? Tästä keskustelevat kansainvälisten asioiden johtaja Rasmus Hindrén Hybridiosaamiskeskuksesta ja Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Ukraina on edelleen ja jatkuvasti Venäjän hyökkäyssodan kohteena, mutta Suomen suurlähettiläs Päivi Laine on palannut Kiovaan virkapaikalleen. Samalla tavalla ovat jo aiemmin toimineet monen muun maan lähettiläät. Millaista on diplomaatin työ sodan keskellä? Haastattelussa Päivi Laine.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Presidentti Niinistön Yhdysvaltain-vierailun merkitys Nato-prosessissa.

pe 20.5. klo 10.02–10.30

Presidentti Sauli Niinistön vierailua Yhdysvalloissa on seurattu tiiviisti. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden halusi tavata Suomen ja Ruotsin johtajat lyhyellä varoitusajalla heti maiden jätettyä jäsenhakemuksensa Natoon. Millainen Suomen asema Natossa tulee olemaan ja mikä merkitys eilisellä tapaamisella oli? Haastattelussa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä. Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Hakoisten kartano historiallisten romaanien näyttämönä. Jäniseläimiä on nyt paikoin paljon.

to 19.5. klo 12.13–12.45

Hämeessä Janakkalassa on Hakoisten kartano, jonka emäntä Riikka-Maria Rosenberg kirjoittaa historiallisten romaanien sarjaa kartanossa aiemmin vaikuttaneista naisista. Keväällä julkaistiin ensimmäinen osa: Hakoisten Anna. Se kertoo maalaisaatelistoon kuuluneen kartanonrouvan elämästä 1700-luvun puolivälissä. Toimittaja Johanna Talasterä vierailee Hakoisten kartanon tiluksilla.

Metsäjäniksiä on ollut erityisen runsaasti esimerkiksi Kainuussa. Talvella tämän huomaa helposti lumipeitteellä olevista jäljistä - ja kevään aikana se on pantu merkille myös liikenteessä, jossa pitkäkorvaisia pomppijoita on jäänyt paljon autojen alle. Jäniskanta vaihtelee alueittain ja siihen on monia syitä. Toimittaja Arto Loukasmäen haastattelussa on paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tuleeko Venäjältä putkikaasua vielä huomisen jälkeenkin?

to 19.5. klo 11.33–12.00

Venäjä on vaatinut energiayhtiö Gasumia maksamaan kaasulaskun ruplatilin kautta. Gasum on ilmoittanut, ettei suostu vaatimukseen ja sanonut vievänsä kiistan välimiesmenettelyyn. Katkeaako kaasuntulo huomenna perjantaina, kun on laskun maksun päivä? Haastattelussa Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Presidentti Niinistö jälleen Yhdysvaltain-vierailulla

to 19.5. klo 11.02–11.30

Presidentti Sauli Niinistö tekee tänään työvierailun Yhdysvaltoihin. Hän tapaa siellä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin. Niinistö matkustaa yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa suoraan Ruotsista. Vierailun merkityksestä kertomassa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Merivoimien harjoituksessa Russarössä. Millainen on nyt koronatilanne?

to 19.5. klo 10.33–11.00

Suomen Merivoimat on viime päivinä harjoitellut Itämerellä muun muassa vedenalaista sodankäyntiä, ohjusammuntaa ja meriliikenteen suojaamista. Mukana harjoituksissa on ollut myös joukkoja Ruotsin ja Yhdysvaltojen merivoimista. Harjoituksiin kävi tutustumassa toimittaja Varpu Helpinen.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat kertoneet tauti- ja rokotustilanteesta sekä koronatautiin liittyvästä kuolleisuudesta. Tiedotustilaisuuden antia summaa toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomen Nato-matkan analysointia Yhdysvaltain ja kotimaan näkökulmista

to 19.5. klo 10.02–10.30

Tänään luvassa transatlanttista diplomatiaa, kun presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vierailevat Washingtonissa. Minkälainen vaikutus Yhdysvaltojen sisäpolitiikalla on Suomen ja Ruotsin Nato-matkalle? Haastattelussa väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta sekä tutkijatohtori Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Atte Uusinoka haastattelee.

Natoon liittymisen prosessia kotimaan politiikan näkökulmasta kommentoivat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja SDP:stä sekä Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Elina Valtonen kokoomuksesta. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Penkkiurheilu ja häirintä. Jean Sibelius -viulukilpailulle kehitetään tekoälytuomaria.

ke 18.5. klo 12.13–12.45

Tampereella menossa olevien jääkiekon MM-kisojen yhteydessä on sosiaalisessa menossa jollut havaintoja kisakansan asiattomasta käytöksestä kuten seksuaalisesta häirinnästä.  Kuinka yleinen lieveilmiö joukkueiden kannattajien asiaton toiminta  on? Miten siihen pitäisi puuttua? Haastattelussa häirintää sosiaalisessa mediassa esiin nostanut kaupunginvaltuutettu Vilma Järvisalo, vihr., MM-kisojen vastuullisuusjohtaja Suvi Aherto ja rikosylikomisario Pasi Nieminen. Toimittaja Emma Hinkula.

Sibelius-Seuran ja Sibelius-Akatemian järjestämä Sibelius-viulukilpailu alkaa tänään Helsingissä. Esikarsinnasta kilpailuun on valittu yli 40 viulistia eri puolilta maailmaa. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1965 alkaen joka viides vuosi. Aikataulun mukainen kilpailu jouduttiin kuitenkin siirtämään koronapandemian takia syksyltä 2020 tälle keväälle. Kuinka innokaasti kilpailuun haettiin tauon jälkeen? Haastattelussa tuomariston puheenjohtaja Sakari Oramo. Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Nato-lähettiläs Klaus Korhonen vei Suomen hakemuksen perille. Ulkomaantoimittaja Antti Kurosen kokemuksia Ukrainasta.

ke 18.5. klo 11.33–12.00

Suomi on jättänyt hakemuksensa puolustusliitto Naton jäseneksi. Suomen Nato-lähettiläs Klaus Korhonen ja Ruotsin Nato-lähetystön päällikkö Axel Wernhoff luovuttivat Suomen ja Ruotsin hakemukset Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille hieman yhdeksän jälkeen Brysselissä Naton päämajassa. Haastattelussa Klaus Korhonen, joka kertoo päivän merkityksestä.

Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen on jo useamman kerran ehtinyt käydä eri puolilla Ukrainaa Venäjän Ukrainaan kohdistamien aggressioiden aikana. Mitä hän on maassa kokenut? Mitkä havainnot eivät ole mahtuneet lukuisiin uutisjuttuihin?

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Presidentti Niinistö vierailee Ruotsissa Bergan laivastotukikohdassa

ke 18.5. klo 11.02–11.30

Presidentti Sauli Niinistö jatkaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailua Ruotsissa. Presidentin ohjelmassa on muun muassa elinkeinoseminaari vihreästä siirtymästä sekä tutustuminen Bergan laivastotukikohtaan. Bergassa ovat paikalla myös kuningas Kaarle XVI Kustaa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sekä Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén. Julkisuudelta piilossa käydään myös erillinen pyöreän pöydän keskustelu turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tutkijoiden kanssa. Bergasta raportoi Pohjoismaiden-kirjeenvaihtajamme Kirsi Heikel.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miksi Turkki uhittelee Nato-jäsenyytemme torppaamisella? Presidentti Niinistö jatkaa valtiovierailua Ruotsissa.

ke 18.5. klo 10.33–11.00

Moni Nato-maa on ilmaissut tukeaan Suomen Nato-jäsenyyden hakemiselle. Mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on toistuvasti sanonut, ettei Turkki aio tukea Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Miksi Turkki reagoi tällä tavalla juuri nyt? Haastattelussa vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Aki Laine haastattelee.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion virallisen Ruotsin-valtiovierailun toinen päivä on alkanut. Presidentin ohjelmassa on muun muassa elinkeinoseminaari vihreästä siirtymästä sekä tutustuminen Bergan laivastotukikohtaan. Tukholmasta raportoi politiikantoimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Nato-hakemus on jätetty - mitä tapahtuu seuraavaksi

ke 18.5. klo 10.02–10.30

Nato-jäsenyyden hakemisen historialliset hetket seuraavat toisiaan ja siihen kohdistuu paljon mielenkiintoa. Ylellä on aamutuimaan ollut chat-keskustelu, jossa kansalaiset ovat voineet kysyä Natossa kiinnostavia asioita. Mitä kansalaiset ovat halunneet tietää? Haastattelussa chat-keskustelussa mukana olleet ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Iro Särkkä Helsingin yliopistosta ja politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koirat tautien löytäjinä

ti 17.5. klo 12.13–12.45

Moni muistaa koronakoirat apuna viruksen löytämisessä, kuinka ne hajuaistillaan saattoivat toimia koronatestaajina. Mutta Suomessa koronakoiria ei lopulta sitten otettukaan käyttöön. Miksi näin, ja mitä hankkeelle kuuluu? Tänä aamuna on julkaistu koronakoiratutkimus, eli kuinka hyvin koirat haistavat koronan. Haastattelussa seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestiä tiedekunnasta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suomen Nato-hakeutuminen ja niin sanottu harmaa aika. Arvioita koronanhoidon tukipolitiikan onnistumisesta.

ti 17.5. klo 11.33–12.00

Mihin ja miten pitää varautua, kun Suomi odottaa Nato-hakemuksensa lopullista hyväksymistä. Haastattelussa tiedustelueversti evp Martti J. Kari. Toimittaja Arvo Vuorela.

Koronapandemian aikaisia julkisia tukia ja niiden kohdentamista on paljon arvosteltu, mutta uuden selvityksen mukaan niistä oli myös paljon apua ja hyötyä. Aamulla julkistetun selvityksen on toteuttanut Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Miten tuet osuivat kohdalleen? Haastattelussa tutkimusjohtaja Heli Koski Etlasta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ukrainalaisten majoittamisen käytännön kokemuksia

ti 17.5. klo 11.02–11.30

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, suomalaisissa heräsi valtava halu auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia. Moni päätti avata kotinsa oven pakolaisille. Yksi näin tehnyt perhe olivat tuusulalaiset Rajalat. He ovat pitäneet äänipäiväkirjaa eli tallentaneet nauhalle ajatuksiaan ja huomioitaan tältä ajalta. Haastattelussa Anne-Mari ja Tuomas Rajala.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Niinistö valtiovierailulle Ruotsiin keskellä historiallisia Nato-päätöksiä

ti 17.5. klo 10.33–11.00

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Ruotsissa. Vierailu ajoittuu turvallisuuspoliittisesti merkittävään ajankohtaan sekä Suomen että Ruotsin ilmoitettua Nato-jäsenyyden hakemisesta. Ajankohtaisten turvallisuuspoliittisten keskustelujen lisäksi luvassa on juhlavia seremonioita ja kuninkaallista loistoa. Tukholmassa on toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Eduskunta äänestänee tänään Suomen hakemisesta Natoon. Nato-jäsenyyden vaikutus puolustusvoimiin.

ti 17.5. klo 10.02–10.30

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on aamulla saanut valmiiksi mietintönsä, joka sisällytetään aiempaa ulko-ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa koskevaan mietintöön. Palautekeskustelu käydään kello 12 alkavassa istunnossa. Asiasta äänestetään siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään valiokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä. Sen jälkeen kun eduskunta on kantansa ilmaissut, valtioneuvosto tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin. Nato-askelmerkeistä kertomassa politiikantoimittaja Pekka Kinnunen.

Miten Suomen tuleva Nato-jäsenyys vaikuttaa puolustusvoimiin? Haastattelussa puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen Nato-jäsenhakemuksen jättämisen loppusuora. Särki-gourmet.

ma 16.5. klo 12.13–12.45

Eduskunnalla on menossa ylimääräinen istunto, jossa puhutaan turvallisuudesta eli käytännössä Nato-jäsenyyden hakemisesta. Historiallinen keskustelu kirvoittaa todennäköisesti paljon puheenvuoroja, joten käsittelyn ennakoidaan kestävän jonkin aikaa. Puhemies Matti Vanhasen, kesk. mukaan istunnossa käydään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä, jossa on täsmällisesti ilmoitettu presidentin ja hallituksen kanta hakemuksen jättämisestä. Vanhanen on kertonut myös, että lähetekeskustelun päätyttyä ulkoasiainvaliokunta kokoontuu tekemään vastausesityksen, ja heti sen jälkeen eduskunta käy palautekeskustelun. Käsittelyn päätteeksi todennäköisesti äänestetään, koska kansanedustajien ennakoidaan jättävän esitykseen myös vastaehdotuksen. Mihin eduskunnan käsittelyssä on tähän mennessä edetty? Siitä kertoo politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Särkikalojen hyödyntämistä kaupallisesti on kehitetty Suomessa vuosia erilaisilla yhteiskunnan tuilla. Särkikalajaloisteiden kehittyminen ja tarjonnan kasvu ovat lisänneet kysyntää jopa niin, että särkijalosteiden teollinen valmistaminen on nykyään kaupallisesti kannattavaa. Kysyntää olisi enemmänkin, mutta raaka-aineesta on jopa pulaa. Yksi särkikalojen käytön edistämiskeinoista on se, että Sisä-Suomen kalatalousryhmä on viime aikoina tuonut lahtelaisravintoloihin tarjolle särkikalaa, jotka on jalostettu gourmet-annoksiksi. Haastattelussa Lahdessa Vesijärjven rannalla kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki. Toimittaja Mika Moksu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Alkaako Venäjä syöttää Suomeen harhaan johtavia tietoja?

ma 16.5. klo 11.33–12.00

Suomen Nato-hakemusprosessin on uumoiltu poikivan Venäjältä kostotoimia, kuten hybridivaikuttamista, jonka yksi muoto on informaatiosodankäynti. Mitä se tarkoittaa ja miten siltä voi suojautua? Haastattelussa informaatiovaikuttamisen asiantuntija Anneli Ahonen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Johtajuusongelmat monien alanvaihtojen taustalla

ma 16.5. klo 11.02–11.30

Miten suuri merkitys pomolla ja hänen johtajuustaidoillaan on alaisten työhyvinvointiin ja elämänlaatuun? Huono johtajuus johtaa usein työpaikan- ja jopa alanvaihtoihin. Haastattelussa sote-alan työntekijöiden työkykyä selvittäneen konsulttiyritys FCG:n sote- ja hyvinvointikonsultoinnista vastaava Iina Vartia sekä konsulttiyritys Un/know:n toimitusjohtaja Liisa Holma, joka on ollut keräämässä työpaikastaan lähtijöiden tarinoita podcastiksi. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millaisia tuntemuksia historiallinen ajanjakso herättää? Itärajan asukkaiden ajatuksia turvallisuudesta.

ma 16.5. klo 10.33–11.00

Suomi on vahvasti matkalla kohti Natoa. Toimittaja Linda Vettanen kävi kyselemässä mielipiteitä helsinkiläisessä kauppakeskuksessa.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on aiheuttanut suurta huolta suomalaisissa - aivan erityisesti heissä, jotka asuvat itärajan läheisyydessä. Tapaamme heistä kaksi: kuusamolaisen maanviljelijä Juha Riekin ja Tohmajärven Värtsilässä asuvan taiteilija Karoliina Arvilommin. Toimittajina Ensio Karjalainen ja Pauliina Tolvanen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Nato-päätöksen etenemisen koreografiaa

ma 16.5. klo 10.02–10.30

Suomen päätös Nato-hakemuksesta loppumetreillä. Eduskunta on juuri aloittanut ylimääräisen istunnon, jossa puhutaan turvallisuudesta eli käytännössä Nato-jäsenyyden hakemisesta. Historiallinen keskustelu kirvoittaa todennäköisesti paljon puheenvuoroja, joten käsittelyn ennakoidaan kestävän jonkin aikaa. Puhemies Matti Vanhasen, kesk. mukaan istunnossa käydään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä, jossa on täsmällisesti ilmoitettu presidentin ja hallituksen kanta hakemuksen jättämisestä. Vanhanen on kertonut myös, että lähetekeskustelun päätyttyä ulkoasiainvaliokunta kokoontuu tekemään vastausesityksen, ja heti sen jälkeen eduskunta käy palautekeskustelun. Käsittelyn päätteeksi todennäköisesti äänestetään, koska kansanedustajien ennakoidaan jättävän esitykseen myös vastaehdotuksen. Mitä politiikan historiallisen päivän ennakoidaan tuovan tullessaan? Viikonlopun suuria turvallisuuspolitiikan käänteitä summaamassa ja tulevia ennakoimassa Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta. 

Mitä Suomen Nato-prosessissa tapahtuu seuraavaksi? Natoon hakemisen käytännön vaiheita sekä sen seurauksia valottaa valtiotieteiden tohtori, Helsingin yliopiston tutkija Iro Särkkä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Leikki saanut oman museon. Ruotsi juuri julkistanut turvallisuusanalyysinsa.

pe 13.5. klo 12.13–12.45

Leikki saa oman museon. Espoon Tapiolassa avautuu tänään leikin, lelujen ja lapsuuden oma museo, Museo Leikki. Se tallentaa kokoelmiinsa leluja ja puolustaa leikkiä. Haastattelussa museonjohtaja Laura Kokki. Toimittaja Janette Leino. 

Ruotsi on juuri julkistanut oman turvallisuuspoliittisen analyysinsa kello 12 Suomen aikaa. Mikä on sen ydinsisältö ja viesti? Mitä sanotaan Ruotsista ja puolustusliitto Natosta? Selvityksen tekstiin on tuoreeltaan tutustunut pian Pohjoismaiden-kirjeenvaihtajana aloittava politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Jääkiekon MM-kotikisat alkavat. Euroviisuodotus nousussa.

pe 13.5. klo 11.33–12.00

Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät tänään Tampereella ja Helsingissä. Leijonien taival MM-turnauksessa alkaa heti tänäiltana, kun Suomi ottaa mittaa Norjasta. MM-turnaus huipentuu mitaliotteluihin sunnuntaina 29.5. Kisatunnelmista Tampereelta raportoi toimittaja Jussi Paasi. 

Euroviisuvoittaja ratkeaa huomenna. Euroviisut Italian Torinossa ovat loppusuoralla: 25:n maan finaali kisataan huomenna. Suomen edustajan, The Rasmuksen, menestyksestä ja finaaliasetelmista kertoo toimittaja Ville Vedenpää.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ukrainasta sotaa paenneiden lasten tilanne

pe 13.5. klo 11.02–11.30

Avustusjärjestöjä on jo pitkään huolestuttanut etenkin Ukrainasta paenneiden yksinäisten lasten kohtalo. Monet heistä ovat joutuneet kurjiin oloihin ja he ovat alttiita esimerkiksi rikollisten hyväksikäytölle. Ukrainan rajan lähettyvillä Moldovassa ja Romaniassa vieraillut Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni kertoo näkemästään.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kestääkö huoltovarmuus Venäjän kiusanteon? Salla pian Nato-rajan kunta.

pe 13.5. klo 10.33–11.00

Kestääkö Suomen huoltovarmuus Venäjän kiusanteon? Suomen Nato-hakemusprosessin on epäilty lisäävän Venäjän suunnalta tulevaa hybridivaikuttamista ja häiriöitä. Miten hyvin olemme varautuneet mahdollisiin häiriöihin ja minkälaisia tekoja Suomea kohtaan voimme odottaa? Aiheesta keskustelevat Suomen pankin maksujärjestelmät-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen ja Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osaston johtaja Jaakko Pekki. Toimittaja Mira Stenström. 

Suomen Nato-jäsenyyshankkeen edetessä monella on ollut mielessä, miten Venäjä mahdollisesti reagoi sellaiseen, mikä ei sitä miellytä. Sallasta on kohta tulossa pitkän Nato-Venäjä -rajan kunta. Millään Suomen kunnalla ei ole niin paljon itärajaa kuin Sallalla. Haastattelussa kuullaan sallalaisten mietteitä rajan tuntumassa asumisesta, Nato-muutoksesta ja Venäjästä. Haastattelussa Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen, 22-vuotias vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanut Meri-Helmi Saaristo ja 82-vuotias Jorma Uutela, joka on asunut aivan rajan tuntumassa yli 50 vuotta. Toimittaja Sallassa on Annu Passoja.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Mihin Ruotsi päätymässä Nato-harkinnassaan? Millainen on Nato-maa Suomi.

pe 13.5. klo 10.02–10.30

Ruotsin turvallisuuspoliittinen analyysi on valmistunut ja siitä odotetaan tietoa tänään. Kyseessä on Ruotsin valtiopäiväpuolueiden analyysi Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Sitä ennakoi Ylen politiikantoimittaja, elokuussa Pohjoismaiden-kirjeenvaihtajana Tukholmassa aloittava Pirjo Auvinen. 

Suomi on hakemassa Naton jäseneksi. Miten jäsenyys muuttaisi Suomen asemaa ja roolia? Minkälainen Nato-maa Suomesta on tulossa? Haastattelussa puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Janne Kuusela ja pääsihteeri Terhi Suominen Atlantti-seurasta. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Jäidenlähtö on upeaa ja maagista aikaa. Kevättä säässä.

to 12.5. klo 12.13–12.45

Lapissa Kemijoki luopuu parhaillaan jääpeitteestään. Haastattelussa Urpo Välitalo, joka on asunut yli 30 vuotta Kemijoen äärellä. Jokavuotista, mutta aina yhtä vaikuttavaa luonnonilmiötä on ihmettelemässä toimittaja Juha Mäntykenttä.

Kevät vie jäät pitkästä maasta. Viikonloppuna on luvassa normaalia keväistä säätä - eli vaihtelevaa. Haastattelussa meteorologi Nina Karusto. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Millaista roskaa Suomen merillä kelluu?

to 12.5. klo 11.33–12.00

Kevään valo paljastaa taas roskatun ympäristön. Monet roskista päätyvät mereen. Millaista tavaraa vesiltämme löytyy, mitä se aiheuttaa ja miten merta ja rantoja puhdistetaan? Haastattelussa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Sanna Suikkanen. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Reagoiko Venäjä Suomen Nato-harkintaan? Suomi ja Nato Saksasta katsoen.

to 12.5. klo 11.02–11.30

Miten Venäjän media on käsitellyt suomalaisten vahvaa Nato-kannatusta ja millaisia reaktioita on kenties luvassa? Kommentoimassa Ylen ulkomaantoimittaja, pian Venäjän-kirjeenvaihtajana aloittava Heikki Heiskanen. 

Miltä Suomen ja Ruotsin Nato-pohdinta näyttää Keski-Euroopasta katsottuna? Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen raportoi Berliinistä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Valtionjohto kannattaa Suomen liittymistä Natoon. Mitä seuraavaksi?

to 12.5. klo 9.45–10.59

Valtionjohdon Nato-kannat. Tänään on merkittävä päivä Suomen matkalla kohti mahdollista Nato-jäsenyyttä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin odotetaan päivän kuluessa julkistavan mielipiteensä jäsenyyden hakemisesta. Radio Suomen päivässä ollaan mukana tästä teemasta toteutettavassa Ylen erikoislähetyksessä. Sen juontaa Petri Raivio, asiantuntijatoimittajana on politiikan erikoistoimittaj Ari Hakahuhta ja studiovieraana on johtava tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista. Lisäksi erikoislähetyksessä jututetaan eduskunnan puhemies Matti Vanhasta, Kesk. ja otetaan yhteys Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtajaan Kirsi Heikeliin Tukholmaan.

Erikoislähetysosuuden jälkeen Radio Suomen päivässä kysytään, mikä nyt on muuttunut kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin, sd. ovat kertoneet kantansa Natoon hakemisesta ja suosittaneet Nato-jäsenyyden hakemista ripeästi? Ja mitä tapahtuu seuraavaksi? Haastattelussa johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomen ja Viron yhteistyötä rakentava Tuglas-seura 40 vuotta

ke 11.5. klo 12.13–12.45

Suurin ja vanhin Suomen ja Viron välinen yhteistyöseura, Tuglas-seura, juhlii tänään 40 vuotta täyttävää toimintaansa. Merkkivuoden kunniaksi järjestetään juhlaseminaari, jossa ovat paikalla myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Alar Karis. Haastattelussa Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Kunta-alan sovitteluehdotuksen vastaukset saatu.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Öljyntorjuntavälineitä voidaan tehdä hiuksista

ke 11.5. klo 11.33–12.00

Kierrätettyjen hiusten käytöstä öljyntorjunnassa on saatu lupaavia kokemuksia Lahdessa ja Lappeenrannassa toimivassa LAB-ammattikorkeakoulussa. Oppilaitoksen vetämässä hankkeessa muovipohjaisia öljynimeytysvälineitä on korvattu hiuksista tehdyillä. Projektipäällikkö Paula Nurminen LAB-ammattikorkeakoulusta kertoo, millaisia välineitä hiuksista ja koirankarvoista tehdään. Toimittaja Mika Moksu.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Naiseksi kasvaminen ahtaissa raameissa

ke 11.5. klo 11.02–11.30

Millaista on kasvaa yhteisössä ja yhteiskunnassa, jossa ennalta päätetty polku naisena ja tyttönä on ristiriidassa sen kanssa, millaisena yksilö näkee ja määrittelee itsensä? Tästä on kirjoittanut kirjan Suomeen Somalian Mogadishusta 3-vuotiaana muuttanut Ujuni Ahmed yhdessä Elina Hirvosen kanssa. Kirja on nimeltään "Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin". Haastattelussa Ujuni Ahmed.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lääkärin kokemukset avustustyöstä Ukrainassa

ke 11.5. klo 10.33–11.00

Monet järjestöt auttavat parhaillaan sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainassa, ja yksi järjestöistä on vaikeissa oloissa toteutettavaan sairaanhoitoon erikoistunut Lääkärit ilman rajoja. Sen riveissä toimiva anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio palasi hiljattain Ukrainan-komennukseltaan. Hän kertoo kokemuksistaan Anna Lehmusveden haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Venäjän hämärät tavoitteet Ukrainan hyökkäyssodassaan. Johnson Suomeen.

ke 11.5. klo 10.02–10.30

Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan taistellaan nyt koviten Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Venäjä pyrkii edelleen tavoitteisiin. jotka se varsin ylimalkaisesti kertoi hyökkäykset aloittaessaan. Taistelut ovat jatkuneet rajuina muun muassa Mariupolissa,  Azovstalin tehdasalueella. Miksi Venäjä oikeuttaa aggressiotaan puhumalla natseista? Sodan viime käänteistä ja Venäjän hyökkäyksen perusteluista ovat haastattelussa Venäjän nationalismiin perehtynyt tutkijatohtori Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista sekä sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Britannian pää­ministeri Boris Johnson vierailee iltapäivällä Suomessa. Sitä ennen hän käy päivällä Ruotsissa tapaamassa pääministeri Magdalena Anderssonia. Suomessa Johnson tapaa presidentti Sauli Niinistön. Keskustelujen aiheena ovat Ukraina ja Euroopan tuvallisuustilanne. Toimittaja Auli Valpola kertoo Lontoosta, miten vierailuja on ennakoitu Britanniassa. Valpolaa haastattelee toimittaja Ilkka Lahti.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Linnut ja sähkölinjat. Kunta-alan työriitaan sovitteluehdotus.

ti 10.5. klo 12.13–12.45

Linnut ja sähkölinjat. On lintujen muuttoaika ja edelleen sähkölinjat koituvat monen linnun kohtaloksi. Miten törmäyksiä voitaisiin estää mahdollisimman tehokkaasti? Haastattelussa vaasalainen lintuharrastaja Ari Lähteenpää ja Vaasan Sähköverkon käyttöinsinööri Magnus Nylund. Toimittaja Juuso Kääriäinen. 

Laajoihin työtaisteluihin johtanut kunta-alan työriita yritetään nyt ratkaista uudella sovintoesityksellä, josta on parhaillaan menossa tiedotustilaisuus. Sovintoehdotuksesta kertoo kunta-alan työriidan sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen. Noin vartti sitten alkaneen tiedotustilaisuuden alkua on seurannut toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Euroviisut meneillään Italian Torinossa

ti 10.5. klo 11.33–12.00

Euroopan maat mittelevät jälleen edustuslaulujaan Euroviisuissa - tällä kertaa Pohjois-Italian Torinossa. Ensimmäinen semifinaali on ohjelmassa illalla. Suomea edustava The Rasmus kilpailee toisessa semifinaalissa torstaina. Loppukilpailu on luvassa lauantaina. Tunnelmia Torinosta välittää toimittaja Ville Vedenpää. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kirkkokuntien rooli Ukrainan poliittisessa jakautumisessa

ti 10.5. klo 11.02–11.30

Kirkkokuntien rooli Ukrainan poliittisessa jakautumisessa. Ukrainassa kirkkokunnat ovat jakautuneet maantieteen ja etnisyyden mukaan, joskus myös poliittisesti. Ortodoksikirkkoja on kolme, sen lisäksi vaikuttavat muun muassa kreikkalaiskatolinen kirkko ja juutalaisuus. Niistä kertoo arkistohaastattelussa vuodelta 2004 kirjailija ja ukrainan kielen kääntäjä Eero Balk. Häntä haastattelee toimittaja Katariina Lahtonen. Miten uskonto vaikuttaa Ukrainassa menossa olevassa sodassa? Haastattelussa kirkkohistorian väitöskirjatutkija Miro Leporanta Helsingin yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Influenssaepidemia menossa tavallista myöhemmin. Pelihaittojen torjunta.

ti 10.5. klo 10.33–11.00

Influenssaepidemia on alkanut poikkeuksellisen myöhään ja sen arvioidaan voivan kestää vielä muutamia viikkoja. Miksi influenssa leviää näin myöhään keväällä? Haastattelussa johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. 

Rahapelien haittoja pyritään torppaamaan kansallisella ohjelmalla. Rahapelit voivat aiheuttaa ihmisille monenlaisia haittoja, kuten taloudellisia tappioita ja terveysongelmia. Haittoja pyritään torjumaan kansallisen ohjelman voimin, joka on julkistettu hetki sitten. Toimittaja Päivikki Koskinen kertoo, mitä ohjelma pitää sisällään. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Saarikko kannattaa Natoon liittymistä. Lisää Nato-kantoja tulossa tällä viikolla.

ti 10.5. klo 10.02–10.30

Valtiovarainministeri, keskustan Annika Saarikko kannattaa Suomen NATO-jäsenyyttä. Saarikko kertoi kantansa aamulla Ylen Aamu -lähetyksessä. Suomen ennakoidaan ilmoittavan halukkuudestaan Natoon joko tällä tai ensi viikolla. Liittyminen tekisi Suomesta Naton 31. jäsenmaan. Suomen Nato-jäsenhakemusta harkitsevalla valtiojohdolla on kansalaisten selkeä ja koko ajan vahvistuva tuki. Ylen kyselyissä Nato-jäsenyyttä kannatti helmikuussa 53, maaliskuussa 62 ja eilen julkistetun kyselyn mukaan toukokuussa 76 prosenttia kyselyyn vastanneista. Haastattelussa Annika Saarikko. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä ottaa tällä viikolla taas lisää kierroksia. Tämän viikon aikana odotetaan myös presidentin ja pääministerin näkemystä jäsenyyden hakemisesta. Nato-politiikan nopeaa muutosta kommentoi Eduskuntatutkimuksen keskuksen määräaikainen johtaja Kimmo Elo.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

NHL:n ja Rautalammin yllättävä yhteys. Lankojärvi on vuoden lappilainen kylä.

ma 9.5. klo 12.13–12.45

Tärkeä osatekijä NHL:n parhaillaan menossa olevissa pudotuspeleissä on maalivahtien varusteiden toimivuus. Osa niistä tehdään ja tuunataan Rautalammin pikkukunnassa Pohjois-Savossa. Haastattelussa Varusteverstaan yrittäjä Topi Auvinen. Toimittaja Rautalammilla Petri Julkunen.

Pellon Lankojärvi on vuoden lappilainen kylä - ja kylän sydän on varsin monipuolinen kauppa. Se myy kaikkea elintarvikkeista moottorisahoihin ja kodinkoneisiin. Haastattelussa Pellon Lankojärven marketin perustajakauppiaat Heikki ja Arja Rautio. Toimittaja Laura Valta.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Venäjän Voitonpäivän merkitys

ma 9.5. klo 11.33–12.00

Mihin kaikkeen Voitonpäivä taipuu? Mikä on sen merkitys  kansalaisille ja toisaalta sen propaganda-arvo maan johdolle ja hyökkäyssodan käymiselle. Haastattelussa Pietarissa syntynyt, mutta nykyisin Suomessa asuva teatteritaiteen maisteri ja näyttelijä Anastasia Trizna.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Eurooppa-päivä ja Euroopan yhtenäisyys. Putinin puheessa vähän sisältöä.

ma 9.5. klo 11.02–11.30

Euroopassa vietetään Eurooppa-päivää. Eurooppa on kokenut isoja kiistoja, ja Britannian EU-ero - brexit - antoi kuvan jopa EU:n murentumisesta. Mihin suuntaan Eurooppa on etenemässä? Haastattelussa unionin viime aikojen toimintaa arvioivat europarlamentaarikot Heidi Hautala vihreistä ja Miapetra Kumpula-Natri sosiaalidemokraateista. Toimittaja Mira Stenström.

Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvä Venäjä juhlii tänään toisessa maailmansodassa saavuttamaansa voittoa paraatein kaikkialla maassa. Ulkopuolisen maailman huomio on kuitenkin kiinnittynyt etenkin Moskovan Punaisella torilla parhaillaan päättymässä olevaan sotilasparaatiin. Punaisen torin paraatissa odotettiin varsinkin presidentti Vladimir Putinin puhetta - ja sitä yhdistääkö Putin puheessaan ja miten, Neuvostoliiton toisen maailmansodan voiton Natsi-Saksasta sekä nykyisen Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Varsinaisia uusi avauksia ei Putinilta kuitenkaan tullut, kertoo ulkomaantoimittaja Paula Tapiola.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Kotivara kiinnostaa. Mistä kotivaraa varattomalle?

ma 9.5. klo 10.33–11.00

Kotivara kiinnostaa. Euroopan epävarmat ajat kirittävät varautumaan. Suomen pelastusalan keskusjärjestön mukaan noin viidennes suomalaisista on täydentänyt kotivaraansa tänä keväänä. Kolmannes SPEKin kyselyyn vastanneista puolestaan sanoi, ettei koe varautumista tärkeäksi tai ettei ole aikaa ajatella asiaa. Mutta riittääkö pelkkä kotivara? Poikkeusoloihin varautuminen on muutakin. Haastattelussa kotitalousasiantuntija Kaino Kinnunen Kainuun Martoista. Toimittaja Arto Loukasmäki.

Miten varaton voi varautua kotivaralla? Haastattelussa Ruoka-apu.fi -palvelun projektipäällikkö Reetta Nick.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Ukrainan itä- ja kaakkoisosissa taisteluja. Venäjällä voitonpäivän viettoa.

ma 9.5. klo 10.02–10.30

Taistelut Ukrainan itä- ja kaakkoisosissa ovat jatkuneet viikonloppuna. Ukrainan viranomaiset varoittivat lauantaina Venäjän kiihdyttävän iskujaan tänään Venäjällä vietettävän voitonpäivän vuoksi. Päivänä muistellaan Neuvostoliiton voittoa Natsi-Saksasta muun muassa sotilasparaatein eri puolilla Venäjää - ja etenkin Moskovan Punaisella torilla, jossa paraati alkoi kello kymmeneltä. Samaan aikaan Ukrainassa Venäjän kolmatta kuukautta jatkuvassa hyökkäyssodassa lukuisia ohjuksia osui lauantaina Odessan satamakaupunkiin etelässä ja Itä-Ukrainassa ainakin 60 ihmistä on kuollut lentopommin osuttua kouluun. Tilanteesta Ukrainan Kramatorskissa kertoo siellä oleva ulkomaantoimittaja Antti Kuronen. Häntä haastattelee toimittaja Mira Stenström.

Venäjän voitonpäivän viettoa seurataan siis tarkasti muuallakin kuin Venäjällä. Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen ennakoi Moskovasta, mitä päivä tuo tullessaan. Haastattelijana Ilkka Lahti.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Kunta-alan lakkolaiset kokoontuvat Helsinkiin. Sunnuntaina juhlitaan äitienpäivää.

pe 6.5. klo 12.13–12.45

Kaikkiaan yli 80 000 kunta-alan palkansaajaa on parhaillaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn yhteisessä lakossa kymmenessä kaupungissa ympäri Suomen. Lakkoon osallistuvat jäsenet on kutsuttu täksi päiväksi Helsinkiin Palkkapäivä-mielenilmaukseen. Paikalla on myös toimittajamme Janette Leino.

Sunnuntaina juhlitaan äitienpäivää. Me tapasimme jo ennakkoon kaarinalaisen perheen, jossa äitienpäiväkahveilla juhlistetaan peräti viittä sukupolvea: on äitejä, isoäitejä, isoisoäiti ja isoisoisoäiti. Uusinta sukupolvea edustaa 9-kuinen vauva. Kun nuorin äiti on 25-vuotias ja vanhin 95, näkyvät sukupolvien erot hoitotavoissa ja välineissä. Minkälaisia neuvoja äidit toisiltaan ovat saaneet, miten neuvot eroavat? Haastattelussa Raija Lempinen, Hanna Lempinen ja Miita-Maria Summe. Toimittaja Johanna Manu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Matkailu virkistyy pikku hiljaa

pe 6.5. klo 11.33–12.00

Koronarajoituksia on poistettu, joten monet uskaltautuvat pitkästä aikaa matkailemaan. Miltä näyttää reissukesä kotimaassa ja ulkomailla? Haastattelussa Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Komu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miltä näyttää kaasuautoilun tulevaisuus?

pe 6.5. klo 11.02–11.30

Riittääkö kotimaista biokaasua kaikille halukkaille, jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa sulkea kaasuhanat Eurooppaan? Kannattaako kaasuauto hankkia tai muuntaa autonsa sellaiseksi tässä tilanteessa? Mihin kaikkeen kaasua Suomessa ylipäätään tarvitaan ja käytetään? Keskustelemassa Gasumin Liikenne ja teollisuus -liiketoiminnan johtaja Tommy Mattila sekä Kaasuautoilijat ry:n puheenjohtaja Jani Hautaluoma. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten ukrainalaisten vastaanotto on sujunut Suomessa?

pe 6.5. klo 10.33–11.00

Maahanmuuttoviraston mukaan lähes 22 000 Ukrainan kansalaista on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua parin kuukauden aikana. Lisäksi maahan on saapunut paljon ukrainalaisia, jotka eivät vielä ole ilmoittautuneet viranomaisille. Miten heidän vastaanottamisensa on sujunut ja millaisia ongelmia siihen liittyy? Haastattelussa sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen ja ruohonjuuritason avustustyötä tekevän Ukrainalaiset Kirkkonummella -yhdistyksen vapaaehtoinen Mirka Oinonen. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjää tukeva autokulkue suunnitteilla sunnuntaiksi. Mitä on venäläismielisen autokulkueen taustalla?

pe 6.5. klo 10.02–10.30

Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla venäläismielinen ja Venäjää tukeva mielenilmaus äitienpäiväksi, eli tulevaksi sunnuntaiksi. Mielenilmaus järjestetään päivää aiemmin kuin Venäjällä juhlistetaan voitonpäivää, jolloin muistellaan voittoa natsi-Saksasta. Poliisin mukaan autoilla toteutettavan mielenilmauskulkueen järjestäjänä on suomalais-venäläinen yhdistys Rufi. Poliisin valmistautumisesta mielenilmaukseen kertoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista. 

Sunnuntaille suunnitellun autoletkan taustalla on suomalais-venäläinen yhdistys Rufi. Millaista väkeä sen taustalla on ja mitä yhdistys ajaa? Haastattelussa Ylen toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Forssa on suomalaisten painokankaiden historian alkukoti

to 5.5. klo 12.13–12.45

Mökin pöytäliina, isotädin kesämekko, retrotyyliset verhot valtavine kukkineen. Monta muistoa arjen kauneudesta löytyy Forssassa juuri avatusta Kuosi-keskuksesta. Suomalaisen painokankaan historia on saatu vuosien työn jälkeen pölyisestä kellarista päivänvaloon syntysijoilleen Kuhalankosken rannalle. Forssa oli suomalaisen painotekstiiliteollisuuden alku ja keskuskin kauan. Kuosi-keskus esittelee painokankaiden historiaa laajasti. Haastattelussa museoamanuenssi Asta Louhelo. Toimittaja Forssassa Katariina Lahtonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Piensijoittajalla on nyt monia jännittämisen paikkoja

to 5.5. klo 11.33–12.00

Myös taloudessa seurataan tarkkaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan - ja sen lisäksi ainakin inflaatiota ja korkojen nousua. Tänään on julkaistu sijoittajabarometri, jossa seurataan yksityissijoittajan tuntoja nykyaikana. Tällä kertaa kysyttiin muun muassa, miten Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut sijoittamishalukkuuteen. Haastattelussa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Korona keskuudessamme. Tallinnan Viru-hotelli 50 vuotta. 

to 5.5. klo 11.02–11.30

Korona keskuudessamme. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri pitäneet tilannekatsauksen pandemian nykyolemuksesta. Siinä käsiteltiin tauti- ja rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Neljännen rokotuksen antamisen aikeista kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä. Tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Atte Uusinoka.

Tallinnan keskustan näkyvä maamerkki, Viru-hotelli, täyttää tänään 50 vuotta. Hotelliin liittyy paljon suomalaisten muistoja, ja sillä on ehtinyt olla monta merkitystä ja tehtävää. Haastattelussa Virun toimitusjohtajana pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen toiminut Yrjö Vanhanen, joka tietenkin on parhaillaan Tallinnassa kutsuttuna juhlistamassa hotellin vuosipäivää.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lakkovahdit lakon syistä. Lakkoajan luovat ratkaisut perheissä.

to 5.5. klo 10.33–11.00

Julkisalan lakko on nyt menossa kolmatta päivää. Kiista työehdoista - varsinkin palkasta - on niin kova, että sovitteluehdotukseen ei katsottu olevan aineksia ennen lakon alkua. Lakko on ollut mediassa paljon esillä viime päivinä - mutta lakkolaisten mielestä heidän kaikkia perustelujaan lakkoiluun ei ole tarpeeksi kuultu. Haastattelussa helsinkiläisen Aleksis Kiven peruskoulun pihalla lakkovahtitehtävissä opettaja Joanna Lukkarila sekä käsitöiden ja terveystiedon opettaja Heli Nieminen. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Kunta-alan lakko vaikuttaa ihmisten elämään kymmenessä kaupungissa. Lapsiperheissä se on tuonut arjen hallintaan useita tilapäisjärjestelyjä. Rovaniemen Pöykkölässä asuvaan Hiltusen uusperheeseen kuuluu kuusi lasta - viisi kouluikäistä ja yksi päiväkotilapsi. Perheen äiti Kaisa Hiltunen on lastenhoitaja yksityisessä päiväkodissa. Miten Hiltusilla on nyt ratkaistu arjen haasteet? Toimittaja Pekka Viinikka.

Lakon vuoksi moni vanhempi on jäänyt kotiin etätöihin tai palkattomalle vapaalle. Lakkopäiviä vietetään muun muassa leikkipuistoissa. Niissä leikki-ikäiset lapset saavat purkaa energiaansa, puistossa on leikkikavereita ja vanhemmille usein aikuista juttuseuraa. Lakkovapaapäivää ovat Turussa Seikkailupuistossa viettämässä Lisa-Marie Sahlström lapsensa Alexin ja Elina Riikonen poikansa Noelin kanssa. Toimittaja Turussa Johanna Manu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjä iskee siviilikohteisiin Ukrainassa. Puoluekannatuksen muutokset.

to 5.5. klo 10.02–10.30

Ukrainan tilanne on tukala jo kolmatta kuukautta jatkuvassa Venäjän hyökkäyssodassa. Venäjä on jatkanut iskuja siviilikohteisiin. Hyökkäyssodan viime käänteistä kertoo Ukrainan Kramatorskista ulkomaantoimittaja Antti Kuronen. Toimittaja Ilkka Lahti.

Puoluekannatuksen muutokset. Ylen tuoreimmassa kannatuskyselyssä on muutoksia monen puolueen kannatuksessa. Niistä on studiossa kertomassa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaisten maanpuolustustahto korkealla. Satakunnassa menossa suuri kansainvälinen maavoimien harjoitus.

ke 4.5. klo 12.13–12.45

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saanut suomalaiset pohtimaan kotimaan puolustamista. Maanpuolustustahto onkin nyt korkealla, ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista on valmiita avustamaan Suomen puolustuksessa - naisistakin yli kolmannes on valmiita tarttumaan aseisiin. Maanpuolustustahdosta keskustelemassa Naisten Valmiusliitto ry:n pääsihteeri Pia Lindell ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo. Atte Uusinoka haastattelee.

Kansainvälistä harjoitusta toteutetaan parhaillaan Säkylässä ja Kankaanpään Niinisalossa. Arrow 22 -harjoitukseen osallistuu noin 3 400 henkilöä. Mukana on joukkoja muun muassa Isosta-Britanniasta, Latviasta, USA:sta ja Virosta. Harjoituksessa on käytössä noin 450 ajoneuvoa, joista kolmannes on panssaroituja. Harjoituksen mediapäivää on seuraamassa toimittaja Karri Laihonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Yhdysvalloissa kiistellään jälleen aborttioikeudesta

ke 4.5. klo 11.33–12.00

Yhdysvalloissa kiistely aborttioikeuden tulevaisuudesta nousi eilen uusille kierroksille, kun vuodetun asiakirjan mukaan maan korkein oikeus olisi esittämässä laajan aborttioikeuden kumoamista. Miltä aborttien tulevaisuus Yhdysvalloissa näyttää? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tukija Maria Annala. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Miten Ukrainaan voitaisiin neuvotella rauha?

ke 4.5. klo 11.02–11.30

Onko Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan vielä edellytyksiä rauhanneuvotteluihin? Vieraana sovintoprosessien asiantuntija, tutkimusprofessori Antti Pentikäinen yhdysvaltalaisesta George Mason -yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Koululaisten lakkopäivää viettämässä sisäleikkipuistossa. Mikä kaikki työhyvinvointiin vaikuttaa?

ke 4.5. klo 10.33–11.00

Kymmenessä kunnassa meneillään oleva kunta-alan lakko on sulkenut kouluja ja päiväkoteja, mikä on aiheuttanut perheille lastenhoito-ongelmia. Suosittu tapa ratkaista vanhempien työn ja lastenhoidon yhdistäminen on viettää päivä esimerkiksi sisäleikkipuistossa, jossa vanhemmat voivat tehdä etätöitä samalla, kun lapset leikkivät ja liikkuvat. Toimittajamme Päivikki Koskinen kävi jututtamassa lapsia ja vanhempia helsinkiläisessä HopLopissa.

Poikkeuksellinen työtaistelukevät on nostanut julkiseen keskusteluun työn palkkauksen, mutta myös työn arvostuksen. Miten työntekijöitä voisi arvostaa paremmin Suomessa? Haastattelussa toimitusjohtaja Katriina Grönqvist työelämää tutkivasta Great Place to Workista ja eläkevakuuttaja Kevan kehittämispäällikkö Eija-Maria Gerlander.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Varhaiskasvatus lakon aikana. Lasten turvallisuus lakon aikana.

ke 4.5. klo 10.02–10.30

Kymmenessä kaupungissa meneillään oleva laaja kunta-alan lakko on sulkenut muun muassa päiväkoteja. Miten Tampereen kaupunki on ratkonut varhaiskasvatusta? Haastattelussa Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.

Aluehallintovirastojen mukaan lasten turvallisuudesta on huolehdittava myös työtaistelun aikana. Kunnilla ei ole oikeutta rajoittaa varhaiskasvatuslaissa säädettyjä palveluja, vaan ne ovat vastuussa varhaiskasvatuksen järjestämisestä myös esimerkiksi lakkotilanteessa. Miten lakon aikana voidaan käytännössä täyttää lain vaatimukset? Haastattelussa johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. 

Tulossa: Hyvin sanottu! -keskustelufestarit. Kauppapuutarhat odottavat säiden lämpenemistä.

ti 3.5. klo 12.13–12.45

Hyvin sanottu on Ylen ja Erätauko-säätiön vetämä viisivuotinen hanke. Hankkeen tavoitteena on kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja luoda rakentavan keskustelun mahdollisuuksia. Syksyllä järjestetään myös Hämeenlinnassa ensimmäinen Hyvin sanottu -keskustelufestari. Haastattelussa päätuottaja Markus Liimatainen sekä Hämeenlinnan kaupungin projektipäällikkö Laura Latomäki.

Kauppapuutarhat odottavat säiden lämpenemistä. Hieman kylmää sietävät orvokit ovat kuitenkin jo avanneet kevään kukkamyynnin. Mutta kolea kevät ei varsinaisesti edistä myyntiä. Ja samaan aikaan kauppapuutarhojen kustannukset ovat kasvaneet. Haastattelussa lappeenrantalaisen Tirilän puutarhan yrittäjä Tarja Vaarsalo. Toimittaja Lappeenrannassa Sirkka Haverinen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Sanna Marin ja Magdalena Andersson Saksassa. Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset.

ti 3.5. klo 11.33–12.00

Suomen ja Ruotsin pääministerit ovat tapaamassa liittokansleri Olaf Scholzia Berliiniissä. Heidän keskustelunsa käsittelevät Euroopan muuttunutta turvallisuustilannetta. Berliinistä raportoi Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset. Pakolaiset ja muut Suomessa asuvat ukrainalaiset saavat nyt heitä kiinnostavaa ja tärkeää tietoa äidinkielellään. Ukrainankielisten uutisten aloituksesta ja käytännön toteutuksesta kertoo vastaava tuottaja Marko Krapu.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Ukrainan tilanne. Nato-ratkaisu lähestyy. Marin Saksassa.

ti 3.5. klo 11.02–11.30

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Venäjä ei ole hyökkäyksessään saavuttanut tavoittelemiaan voittoja ja Ukraina on onnistunut puolustuksessaan, mutta kestääkö tämä? Sodassa ovat jälleen menossa tärkeät hetket, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Aleksi Pöytäkangas.

Suomi päätös siitä, haetaanko Naton jäsenyyttä lähestyy. Millaisin silmin Nato seuraa Suomen mahdollista hakuprosessia? Haastattelussa Suomen Nato-edustuston päällikkö suurlähettiläs Klaus Korhonen. Toimittaja Mira Stenström.

Saksan liittohallituksen parhaillaan järjestämään tilaisuuteen Mesebergin linnassa, lähellä Berliiniä osallistuvat myös Suomen pääministeri Sanna Marinja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson liittokansleri Olaf Scholzin kutsusta. Keskustelu koskee Euroopan muuttunutta turvallisuustilannetta. Mesebergin linnan pihalta raportoi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Mitä Suomen Nato-tiellä nyt tapahtuu? 

ti 3.5. klo 10.33–11.00

Näyttää jo kovin todennäköiseltä, että Suomi jättää hakemuksen Naton jäseneksi. Millaisin askelin ja kenen toimiessa asia Suomessa on etenemässä? Ylen politiikan toimittaja Anniina Luotonen on studiossa kertomassa, mitä lähipäivinä ennakoidaan tapahtuvan.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Viikon kestävä laaja kunta-alan lakko on alkanut

ti 3.5. klo 10.02–10.30

Lakko koskettaa kymmenessä kaupungissa kouluja ja päiväkoteja sekä muita kuntapalveluja. Lakkoon osallistuu 81 000 kunta-alan työntekijää. Miten lakko vaikuttaa lasten ja nuorten opiskeluun? Lakkolaisista yli 22-tuhatta on opettajia, joten Suomessa on nyt kymmenin tuhansin koululaisia ja vaikka päiväkotilapsia ilman tavanomaisen viikon rutiineja. Esimerkiksi Jyväskylässä yli 12-ja-puoli tuhatta oppilasta on nyt viikon lakkotauolla perusopetuksesta. Jyväskylän opetustoimen mukaan lakkoviikko ei vaikuta oppilaiden arvosanoihin, mutta aivan tavallinen kouluviikko tästä ei ole tulossa, arvelevat Jyväskylän Kilpisen yhtenäiskoulun ysiluokkalaiset Verneri Turpeinen ja Linnea Matilainen. Toimittaja Virpi Kotilainen.

Esimerkiksi Vantaan kaupungilla on reilut 130 päiväkotia, joissa päivittäin hoidetaan yli 11 000 lasta. Nyt suurin osa varhaiskasvatuksen yksiköistä on suljettuna. Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä kertoo, että tavoitteena on kuitenkin pitää joitakin päiväkoteja auki.

Lakoissa on kysymys kunta-alan palkoista ja työehdoista. Työntekijäpuoli vaatii usean vuoden pituista palkkaohjelmaa, joka korottaisi palkkoja selvästi yli yleisten palkankorotusten tason.

Valtiovarainministeriö on julkaissut arvion, jonka mukaan mahdollisista palkankorotuksista ei vielä ole tietoa, mutta jos koko kunta-alan palkankorotukset olisivat yhtenä vuonna 3,6 % korkeammat kuin muilla talouden sektoreilla, korotusten nettovaikutus olisi noin 670 miljoonaa euroa julkista taloutta heikentävä.

Haastattelusssa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ja Laboren johtava tutkija Merja Kauhanen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Muslimit juhlivat paastokuukauden päättymistä. Miten eroon putkakuolemista?

ma 2.5. klo 12.13–12.45

Muslimit ympäri maailman viettävät tänään ramadanin päättävää id-al-fitr -juhlaa. Muslimit juhlistavat ramadanin, eli paastokuukautensa, päättymistä. Id-al-fitr -juhlapäivään kuuluu muun muassa id-rukoukseen osallistuminen, sukulaisten luona vieraileminen – ja tietenkin syöminen. Toimittaja Päivikki Koskinen kävi tutustumassa juhlavalmisteluihin, haastattelussa Suaad Onniselkä ja Abdi Rahman Gulet. 

Miksi putkakuolemia ei saada estettyä? Kahden vuosikymmenen aikana Suomessa yli 300 ihmistä on kuollut putkaan. Tästä on tullut moitteita esimerkiksi Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta. Nykyisin jopa perussairauksista kärsiviä päihtyneitä henkilöitä viedään putkaan, jossa ei ole terveydenhuollon ammattilaisia valvomassa heidän kuntoaan. Aihetta on selvittänyt Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT. Ohjelmasta kertoo sen toimittaja Patrik Skön.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Oletko jo tehnyt edunvalvontavaltuutuksen?

ma 2.5. klo 11.33–12.00

Väestön ikääntyminen lisää edunvalvonnan tarvetta tulevina vuosina merkittävästi. Edunvalvontavaltuutus on monelle suomalaiselle perinteistä edunvalvontaa tuntemattomampi, mutta ketterämpi tapa huolehtia omien asioiden hoitamisesta toimintakyvyttömyyden hetkellä. Digi- ja väestötietovirasto nostaa aihetta esille käynnistämällä Omissa käsissä -kampanjan. Haastattelussa edunvalvontavaltuutuksesta kertomassa lakimies Vesa Anttila. Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. 

Ukrainan lapset ovat sekä sodan että byrokratian uhreja

ma 2.5. klo 11.02–11.30

Sodassa vanhempansa menettäneiden ukrainalaislasten auttaminen on vaikeaa, sillä yksityisesti heitä ei saa tuoda Suomeen. Syynä on se, että ilman huoltajiaan olevien lasten auttaminen on ensisijaisesti aina ammattilaisten tehtävä, jotta lapset eivät päädy esimerkiksi rikollisten käsiin. Auttamishalu olisi kuitenkin kova. Haastattelussa avustushanke Operaatio Ukrainan operatiivinen johtaja Virpi Perälä, avustustyötä tekevä pariskunta Yana ja Janne Suutari sekä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Toimittaja Siiri Pohjoinen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. 

Miten perheet saavat lastenhoidon järjestymään lakon aikana? Miten työnantaja suhtautuu lakon aiheuttamiin lastenhoito-ongelmiin

ma 2.5. klo 10.33–11.00

Huomenna alkaa kymmenessä kaupungissa laaja kunta-alan lakko, joka sulkee muun muassa kouluja ja päiväkoteja. Millä tavoin vanhemmat ratkovat lastenhoidon ja työssäkäynnin yhteensovittamista? Toimittaja Päivikki Koskinen kävi helsinkiläisen päiväkodin portilla kyselemässä vanhempien lastenhoitoratkaisuista. 

Miten työnantaja suhtautuu lakon aiheuttamiin työntekijöidensä lastenhoito-ongelmiin? Millaisia joustavia ratkaisuja on tarjolla? Haastattelussa n. 40 000 ihmistä työllistävän S-ryhmän henkilöstötoimintojen johtaja Nina Meincke.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. 

Ukrainan Mariupolissa yritetään taas evakuointeja. Miten päästään irti venäläisestä energiasta?

ma 2.5. klo 10.02–10.30

Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu jo kolmatta kuukautta. Sota on painottunut viime aikoina maan itäosiin. Viikonloppuna Azovstalin terästehtaalta Mariupolista saatiin evakuoitua noin sata ihmistä. YK:n mukaan evakuointi toteutettiin yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä Ukrainan ja Venäjän edustajien kanssa. Mitkä ovat viimeisimmät tiedot Ukrainasta? Ulkomaantoimittajamme Antti Kuronen raportoi Itä-Ukrainan Donbassista ja studiohaastattelussa on Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa. Toimittajana Sanna Savikko.

EU:n energiaministerit ovat tänään koolla Brysselissä ylimääräisessä kokouksessa. Mediatietojen mukaan monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa. Kokouksen pääaihe on pohtia, miten välttää ruplakauppa. Energiariippuvuutta Venäjästä ja kokouksen mahdollisuuksia pohtivat kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta sekä energiatuotannon osaston johtaja Jari Kostama Energiateollisuudesta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. 

Vappua vihdoin vapaasti perinteitä noudattaen

pe 29.4. klo 12.13–12.45

Helsingin keskustan Havis Amanda eli Manta-patsas saa vihdoin taas lakkinsa vapun perinteisin menoin. Koronapandemia on sotkenut myös vapputraditioita, mutta tänä vappuna Havis Amanda -patsas saa taas ylioppilaslakkinsa perinteisissä juhlallisuuksissa. Tällä kertaa tapahtumajärjestelyistä Helsingin Kauppatorilla sekä Mantan lakituksesta vastaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Toimittaja Päivikki Koskinen on Mantan luona tapaamassa ohjelmatiimin jäseniä Iida Juntusta ja Severi Huukia.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Pohjalaista maanpuolustuskoulutusta. Taikuri koulukiusaamista vastaan.

pe 29.4. klo 11.33–12.00

Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on nyt tunkua kaikkialla Suomessa. Pohjanmaan maanpuolustuspiirissä tilanne ei ole uusi, erityisesti tarkka-ammuntakurssien maine on kiirinyt ja niille on jonotettu jo vuosien ajan. Toimittaja Birgitta Vuorela vierailee Mustasaaressa Kivijärven ampumaurheilukeskuksessa, jossa on meneillään tarkka-ammuntakurssi pienoiskivääreillä. Haastattelussa koulutuspäällikkö Pauli Salo Pohjanmaan maanpuolustuspiiristä ja kurssilainen Irmeli Korkala. 

Taikuri koulukiusaamista vastaan. Taikuri-jonglööri Janne Mustonen tunnetaan muun muassa hurjista moottorisahatempuistaan, mutta nykyisin myös koulukiusaamista vastaan tekemästään valitustyöstä. Mustosta itseään kiusattiin koko peruskoulun ajan. Sen jälkeen häneltä meni parikymmentä vuotta asian työstämiseen. Vasta yli kolmikymppisenä hän alkoi olla sinut koulukiusaamismuistojen kanssa. Nyt 42-vuotiaana Mustonen kiertää Suomen kouluissa kertomassa omista koulukiusaamiskokemuksistaan ja haluaa panna kiusaamiselle stopin. Mustosta haastattelee toimittaja Sirkka Haverinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kansainvälinen tanssin päivä

pe 29.4. klo 11.02–11.30

Suomessa on nyt erityisen paljon syytä juhlistaa tanssia: kansallisbalettimme täyttää 100 vuotta ja pääkaupunkiin on viimein saatu kaikelle tanssille omistettu Tanssin talo. Tanssin päivää juhlistetaan lukemattomin eri tapahtumin ympäri maata. Yksi niistä on Vantaan Myyrmäessä järjestettävät Lähiötanssit, joiden takana ovat nykytanssiteatteri Mamia Companyn Nina Mamia ja Kasperi Nordman. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Huonokuntoisten teiden määrä kasvaa. Malva avaa ovet visuaalisuuteen.

pe 29.4. klo 10.33–11.00

Kesän päällystysurakat ja muu teiden kunnossapito ovat pääsemässä vauhtiin talven jäljiltä. Uusia vaurioita on paljon, mutta kaikkia vanhojakaan ei saada korjattua. Miksi tieverkko rapistuu? Haastattelussa Väyläviraston väylänpidon toimialajohtaja Virpi Anttila.

Visuaalisten taiteiden museo aukeaa Lahdessa. Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva avaa ovensa yleisölle tänään. Avajaisnäyttelyinä nähdään hollantilaisen huippumuotoilija Maarten Baasin näyttely Piiloleikki, Lahden kansainvälinen julistetriennale ja Juuret – aarteita kokoelmista -näyttely. Haastattelussa museonjohtaja Tuulia Tuomi ja museoamanuenssi Paula Korte. Toimittaja mukana Malvan avajaishumussa on Markku Lähdetluoma. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Moldova pelkää Venäjän hyökkäysten laajenevan. Sotarikosten selvittäminen.

pe 29.4. klo 10.02–10.30

Moldovassa pelätään Venäjän hyökkäyssodan laajenevan maahan. Ukrainan lounaisrajalla sijaitsevassa Transnistriassa on sattunut viime päivinä useita räjähdyksiä. Transnistria on Venäjän joukkojen hallitsema, mutta virallisesti se kuuluu Moldovaan. Nyt Moldovassa pelätään uusia välikohtauksia ja sitä, että Moldova  sotketaan mukaan sotaan. Moldovan pääkaupungista Chisinausta raportoi ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen. Häntä haastattelee Marjo Näkki.

Sotarikosten selvittäminen. Useat paikalliset ja kansainväliset tahot keräävät parhaillaan todisteita epäillyistä sotarikoksista Ukrainassa. Samaan aikaan Venäjän hyökkäyssota jatkuu ja esimerkiksi Kiovaan on tehty useita ohjusiskuja YK:n pääsihteerin Antonio Guterres vierailun aikana. Eilen yksi ohjuksista osui lähelle Guterresin Kiovassa käyttämää hotellia. Haastattelussa tilanteesta rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kevät ja luonnon antimet

to 28.4. klo 12.13–12.45

Kevät on suuressa osassa maata jo niin pitkällä, että on aika puhua ajankohdan luonnonantimista. Esimerkiksi koivunmahla on tällainen sesonkituote. Millaista herkkua mahla on? Mistä sitä saa kerätä? Haastattelussa metsässä, Länsi-Uudenmaan Nummella on maa- ja kotitalousnaisten asiantuntija Suvi Malin. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Hankien alta paljastuva roska

to 28.4. klo 11.33–12.00

Kevät etenee ja paljastaa hangen alta muun muassa tupakantumppeja. Toimittaja Riina Kasurinen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lähiruokien piiri reko. Tuhannen kirkon kuvaaja.

to 28.4. klo 11.02–11.30

Lähiruoka maistuisi monelle, mutta miten sen hankkiminen on järjestetettävissä käytännössä? Ruotsista Pohjanmaan kautta Suomeen rantautunut lähiruoan ostamisen malli "reko" on kuitenkin monille tavoittelemisen arvoinen tapa kuluttaa. Reko tulee ruotsin sanoista rejäl konsumtion eli reilu kuluttaminen. Kauppa käy suoraan tuottajilta kuluttajille erilaisten reko-rinkien tilaisuuksissa. Kuluttaja maksaa vain ostamistaan hyödykkeistä. Haastattelussa suoraostoringin vakioasiakas Kristiina Kuosmanen ja kananmunatuottaja Carita Sundman. Toimittaja Kokkolassa Sari Möller.

Kempeleläinen Paavo Kotkavaara on kuvannut lähes tuhat kirkkorakennusta eri puolilta maata. Hänelle on kertynyt niistä tuhansien kuvien arkisto. Mukana on kuvia myös kirkkokäytöstä poistetuista ja palaneista kirkkorakennuksista. Haastattelussa Paavo Kotkavaara. Toimittaja Oulussa Marko Siekkinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Uusi tilanne: asuntolainasta pitää maksaa korkoa

to 28.4. klo 10.33–11.00

Viime vuosina asuntomarkkinoilla on totuttu halpaan lainaan ja mataliin korkoihin. Suunta on muuttumassa, sillä vuoden pituisen euribor-koron on jo nähty nousseen pitkästä aikaa plussalle. Kuinka paljon ja milloin koronnousu näkyy asuntovelallisen kukkarossa? Haastattelussa toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordean Kiinnitysluottopankista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mitä tiedämme Transnistrian tilanteesta? Ahvenanmaan asema ja puolustus.

to 28.4. klo 10.02–10.30

Venäjän hyökkäyssodan yhteydessä on nyt keskusteluihin noussut pieni Transnistrian alue Ukrainan lounaisrajalla. Ukrainan naapurivaltiossa Moldovassa pelätään Venäjän valloitusyritystä Transnistrian kautta. Transnistriassa on tapahtunut lyhyen ajan sisällä useita räjähdyksiä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uskoo Venäjän horjuttavan turvallisuustilannetta Transnistrian separatistialueella, kun taas separatistijohto sanoo iskuja alueelle soluttautuneiden ukrainalaisten tekosiksi. Mitä tiedämme, mitä iskujen taustalla on? Haastattelussa Itäisen Euroopan tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja erikoistutkija Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Suomen Nato-suhteesta puhuttaessa on keskusteluun noussut jälleen myös Ahvenanmaan asema demilitarisoituna ja sotilaallisesti neutraalina alueena. Ahvenanmaalla on strateginen merkitys erityisesti Itämeren turvallisuuden kannalta. Haastattelussa valtiotieteiden tohtori ja tietokirjailija Jukka Tarkka sekä vanhempi tutkija Saila Heinikoski Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Pesäpallo 100 vuotta. Kansallinen veteraanipäivä.

ke 27.4. klo 12.13–12.45

Pohjalaisten pesäpallonuorten kommentteja iäkkäästä harrastuksestaan. Haastattelussa Seinäjoen Mailajussien 7- ja 8-vuotiaat juniorit Oskari Kuusisto, Miska Piuhola ja Lenni Nevanpää. Toimittaja Anne Elhaimer.

Mitä miettii Suomea sodissa puolustanut veteraani Ukrainan tilanteesta? Minkälaisia olivat nuoren rakuunan talvi- ja jatkosota? Haastattelussa lappeenrantalainen 104-vuotias veteraani Eino Hölsä. Toimittaja Sirkka Haverinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Helsinki-Vantaalla savuaa harjoitus

ke 27.4. klo 11.33–12.00

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on parhaillaan käynnissä suuronnettomuusharjoitus. Siellä harjoitellaan viranomaisten toimintaa tilanteessa, jossa matkustajakone on suistunut kiitotieltä tuhoisin seurauksin. Miten kentällä menee? Haastattelussa pelastuspäällikkö Jorma Alho Keski-Uudenmaan pelastulaitokselta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Urheiluopiston nousu koronan jälkeiseen aikaan. Kutulive näyttää kalojen kutunousun Pohjanmaalta.

ke 27.4. klo 11.02–11.30

Korona sulatti tehokkaasti urheiluopistojen käyttöä - muun muassa kokoontumisrajoitusten vuoksi. Esimerkiksi Pajulahden urheiluopisto Lahden Nastolassa lomautti työntekijöitään ensi kertaa historiassaan. Koronarajoitusten poistuessa opistoilla ennakoidaan taas olevan kasvavaa kysyntää. Nyt Pajulahti on investoimassa runsaat kuusi miljoonaa euroa muun muassa uusiin majoitustiloihin. Investointiin opistoa rohkaisee, että koronasta huolimatta varauksia on hyvin. Haastattelussa Pajulahden toimitusjohtaja Mikko Levola. Toimittaja Mika Moksu.

Kalojen kutunousua Björkön saarella Mustasaaren Raippaluodossa voi tästä iltapäivästä alkaen seurata Yle Areenan Kutulivessä kolmena päivänä. Ruotsinkielinen Yle, eli Svenska Yle, on asentanut kymmenen kameraa Merenkurkkua ja Bodvattnetin fladaa yhdistävään puroon, jota pitkin ahvenet, särjet ja hauet nousevat kutemaan makeaan veteen. Fladoja, eli maankohoamisen seurauksena syntyneitä sisäjärviä, on Pohjanmaan rannikolla noin 2500. Niistä alueellisesti tärkeitä kalojen kutupaikkoja on muutamassa sadassa. Toimittajat Tuomo Rintamaa ja Joakim Lax kertovat, miten Kutulive toimii.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Oliko suomalaisen terveydenhuollon kriisivalmius riittävä koronan hoitoon?

ke 27.4. klo 10.33–11.00

Tuoreen selvityksen mukaan puutteellinen varautuminen ja viestinnän takkuaminen ovat esimerkkejä ongelmista, jotka vaikeuttivat koronapandemian hoitoa sen alkuvaiheessa Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Tampereen yliopisto ovat selvittäneet, miten terveysjärjestelmä ja eri viranomaiset ovat onnistuneet koronapandemian hoidossa. Tutkimukseen haastateltiin 53 pandemian hoidossa mukana ollutta henkilöä esimerkiksi kunnista, sairaanhoitopiireistä ja ministeriöistä. Haastattelussa THL:n tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten kaukana on rauhan saaminen Ukrainaan? Moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamis-oikeudenkäynti alkanut.

ke 27.4. klo 10.02–10.30

Sota Ukrainassa on kestänyt yli 60 päivää. Rauhanneuvottelut takkuavat ja samaan aikaan Euroopan maat lisäävät aseapuaan Ukrainalle. Mikä on aseavun rooli rauhanneuvottelujen näkökulmasta? Haastattelussa ohjelmajohtaja Ville Brummer rauhanvälityssäätiö CMI:stä ja tutkija Tyyne Karjalainen Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Marjo Näkki.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Lahdessa on tänään pääkäsittely moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamisesta. Aiemmin uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja rikollisryhmä United Brotherhood on tuomittu oikeudessa lakkautettaviksi. Enteilevätkö nämä tuomiot, että myös Cannonballille kävisi samoin? Vastaamassa rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta. Ilkka Lahti haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.