Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Latvialaista Mestis-kiekkoa

viime kuussa klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Latvialaista Mestis-kiekkoa

viime kuussa klo 12.13–12.45

Latvialaista Mestis-kiekkoa. Suomen jääkiekon toiseksi korkein taso, Mestis, on tästä päivästä alkaen kansainvälinen sarja. Mestikseen tulee pelaamaan latvialainen joukkue Zemgale, joka on lähtöisin Jelgavasta läheltä pääkaupunki Riikaa. Mistä on kysymys? Mitkä ovat latvialaisjoukkueen tavoitteet? Haastattelussa Zemgalen GM eli General Manager Edgars Buncis. Toimittaja Markus Kuokkanen. Mestiksen uusia kansainvälisiä tuulia kommentoi myös Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro..

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Hyvin sanottu -festivaali Hämeenlinnassa. Eränkävijöiden uusi kasvo Mikko Kettunen.

viime kuussa klo 11.33–12.00

Yle järjestää yhteistyössä Erätauko-säätiön ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin tänään ja huomenna. Tarkoituksena on lisätä suomalaisten rohkeutta osallistua keskusteluihin tarjoamalla positiivisia kokemuksia. Haastattelussa Hyvin sanotun tuottaja Markus Liimatainen Ylestä ja asiantuntija Jonna Similä Erätauko-säätiöstä. Toimittaja Miki Wallenius.

Tänä syksynä nähtävällä uudella Ylen Eränkävijät -tv-sarjan kaudella eränkävijäkaarti uudistuu, kun mukaan tulee muun muassa Pohjois-Karjalasta kontiolahtelainen luontoalan ammattilainen Mikko Kettunen. Hän aikoo tuoda Eränkävijöihin karjalaista kulttuuria metsästä ja metsältä. Mikko Kettusta on tapaamassa toimittaja Tanja Perkkiö.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kaasuputkivuotojen ja sodan ympäristövaikutukset

viime kuussa klo 11.02–11.30

Itämeren pohjassa kulkevat Nord Stream -maakaasuputket vaurioituivat maanantaina räjähdyksissä. Putket vuotavat Ruotsin ja Tanskan talousalueilla nyt siis jo viidettä päivää. Vuodon ympäristövaikutuksista keskustelevat ympäristöjärjestö Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen ja apulaisprofessori Annalea Lohila Ilmatieteen laitokselta. Heitä haastattelee Mira Stenström.

Sota jättää rujoja jälkiä monella tavalla, eikä sodittaessa ympäristön kohtalo ole sodassa mukana olevien ensimmäinen huoli. Miten sota vaikuttaa luontoon? Haastattelussa suojelujohtaja Jari Luukkonen ympäristöjärjestö WWF:stä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

YK yrittää tuomita tekaistut kansanäänestykset. Olkiluodon kolmosreaktori nyt täysteholla.

viime kuussa klo 10.33–11.00

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään Venäjän Ukrainassa järjestämien tekaistujen kansanäänestysten tuomitsemisesta. Lisäksi presidentti Vladimir Putin järjestää seremonian neljän Ukrainan alueen liittämisestä osaksi Venäjää. Tapahtumia analysoi tutkijatohtori Kristiina Silván Ulkopoliittisesta instituutista.

Teollisuuden Voima tiedotti aamulla, että Olkiluodon ydinvoimalan uusi kolmosreaktori käy nyt ensimmäistä kertaa täydellä teholla. Reaktorin sähköteho on noin 1 600 megawattia, ja se tuottaa tällä hetkellä noin 19 prosenttia Suomen sähköstä. Yhteensä Olkiluodon kolmen reaktorin osuus Suomen sähköntuotannosta on noin 40 prosenttia. Mitä kolmosreaktorin täysi toimintateho merkitsee Suomen sähkömarkkinoille? Olkiluoto 3:n laitospäällikkö Heikki Lukkari.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Itäraja sulkeutui venäläisturisteilta. Ukrainan reaktiot alueidensa venäläistämis-suunnitelmiin.

viime kuussa klo 10.02–10.30

Suomen ja Venäjän välisellä rajalla koettiin yöllä historiallisia hetkiä, kun raja suljettiin venäläisiltä turisteilta. Hallituksen päätöksen mukaan venäläiset eivät enää pääse Suomeen ilman erityistä syytä. Maahan saa edelleen tulla esimerkiksi perheeseen tai työhön liittyvien syiden takia. Vaalimaan rajanylityspaikalta Virolahdelta raportoi toimittaja Kiira Ikävalko. Haastattelussa rajatarkastusaseman vartioupseeri Markus Haapasaari.

Venäjän odotetaan tänään ilmoittavan Ukrainassa miehittämiensä alueiden liittämisestä osaksi Venäjää. Millaisia ajatuksia se herättää Ukrainassa? Ukrainan Harkovassa on Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Piensijoittajat ja laskevat kurssit

to 29.9. klo 12.13–12.45

Monien sijoitusten arvo laskee nyt, kun maailmassa on paljon epävarmuutta. Miten säilyy piensijoittajan maltti, kun kurssit laskevat lujaa? Tuhansien suomalaisten piensijoittajien tunnelmia on selvitetty juuri julkaistussa Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kyselyssä. Haastattelussa Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Karri Salmi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Energiansäästö ja terveys. Naantalin asuntomessurakennuttajien pulmat.

to 29.9. klo 11.33–12.00

Kodin energiankulutuksessa kannattaa säästää, kunhan ottaa huomioon toimiensa terveysvaikutukset. Kansalaisia kannustetaan säästämään energiaa sähkön riittävyyden ja hinnannousun takia. Energiankulutukseen puuttuminen on myös merkittävin keino, jolla yksittäinen kotitalous voi vähentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat ovat koonneet yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii. Haastattelussa sisäilmaan perehtynyt erikoistutkija Anniina Salmela Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Viimekesäisten Naantalin asuntomessujen jälkeen muutamat messualueelle taloa rakennuttaneet joutuivat pulaan, kun yksi rakennusfimoista meni konkurssiin ja talot olivat vielä keskeneräisiä. Neljä perhettä päätti perustaa uuden yrityksen, jonka avulla he saivat talonsa valmiiksi. Kokemuksesta kertoo Jussi Korpikoski, jonka tapasi toimittaja Minna Rosvall.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Supon uhka-arvio

to 29.9. klo 11.02–11.30

Suojelupoliisin juuri julkistamassa kansallisen turvallisuuden katsauksesa on esillä muun muassa Venäjän tiedustelun ja Suomeen kohdistuvan vakoilun muutos. Haastattelussa Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki. Toimittaja Supon tiedotustilaisuudessa on Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjänkieliset Suomessa. Suomen koronatilanne.

to 29.9. klo 10.33–11.00

Suomen yli 87 000 venäjänkielistä muodostavat moninaisen ryhmän. Venäjänkielisiin on kohdistettu tietysti Suomessakin erityisen paljon huomiota Venäjän hyökättyä Ukrainaan tämän vuoden alkupuolella. Hetki sitten julkistetussa Cultura-säätiön toteuttamassa Suomen venäjänkieliset 2022 -selvityksessä on tutkittu, kuinka muuttunut maailmantilanne on vaikuttanut Suomessa asuviin venäjänkielisiin ja heidän hyvinvointiinsa - sekä suhtautumiseen heitä kohtaan. Haastattelussa professori Olga Davydova-Minguet Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat kertoneet tilannekatsauksessaan Suomen koronatilanteesta. Tiedotustilaisuuden annin paketoi toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäläisten rajanylitykset hiipumaan päin. Nord Stream -kaasuputkivuotojen vaikutukset.

to 29.9. klo 10.02–10.30

Venäläisten Suomeen saapuminen rauhoittui eilen. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen saapui itärajan kautta 4 700 venäläistä, kun vielä tiistaina tulijoita oli 7 000. Suomen itärajan odotetaan sulkeutuvan pian turistiviisumeilla matkaavilta venäläisiltä. Valtioneuvoston on määrä käsitellä asiaa tänään kello 13 alkavassa istunnossaan. Riippumattoman venäläismedian Meduzan mukaan Venäjä olisi viivyttämässä omien rajojensa sulkemista. Miten tämä tieto vaikuttaa rajojen toimintaan Suomessa? Haastattelussa Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty.

Itämeren pohjaan asennetut Nord Stream 1 ja 2 -maakaasuputket vaurioituivat maanantaina räjähdyksissä Ruotsin ja Tanskan alueilla. Kaasuputkien vuotoja pidetään tahallisesti aiheutettuina. Kaasuputkivuotojen vaikutuksesta Itämeren turvallisuustilanteeseen keskustelevat kansainvälisten suhteiden johtaja Rasmus Hindrén Hybridiosaamiskeskuksesta ja Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Katse syksyn kulttuuritarjontaan

ke 28.9. klo 12.13–12.45

Illat pimenevät ja pian räntää roiskuu niin, että sitä on parempi paeta sisätiloihin. Elokuvat, teatteri ja hyvä kirja voivat piristää kaamosta kohti mentäessä. Kulttuuriala kärsi kovia koronan aikana, mutta nyt esiintymislavojen ja elokuvasalien lehterit voidaan täyttää ilman rajoituksia. Miten katsomot vetävät kulttuurinälkäisiä? Haastattelussa Ylen kuttuuritoimittaja Sanna Vilkman.

Syksy on myös kirjallisuuden uusien julkaisujen aikaa. Monella löytyy sängyn viereltä kirja, johon tarttua tai sitten korvissa on kuulokkeet äänikirjan kuunteluun. Mitä suomalaiset tänä syksynä lukevat? Haastattelussa Suomalaisen kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola. Syksyn kulttuuritarjontaa seuloo toimittaja Elina Sonkajärvi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lounasravintoloiden uusi arki

ke 28.9. klo 11.33–12.00

Elintarvikkeiden ja energian hinnan nousu, etätyö ja työvoimapula rasittavat nyt rajusti lounasravintoloiden toimintaa. Lounaissa on painetta nostaa hintaa. Helsinkiläisessä ravintola Pompierissa on ravintolan yrittäjän, ravintoloitsija Lauran Apukan sekä Matkailu- ja ravintolapalvelujen työnantajajärjestön MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin kanssa toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten sähköä saa yöllä säästää? Riittääkö sähkö, kun yhteiskunta sähköistyy?

ke 28.9. klo 11.02–11.30

Sähkö on yöllä halvempaa kuin päivällä, jos omassa sähkölaskussa on hinnoiteltu yösähkö erikseen tai on pörssisähkön ostaja. Yöllä sähkö voi maksaa vain muutaman sentin kilowattitunnilta, kun päivällä se voi olla monta kymmentä senttiä tai pahimmillaan jopa euron kilowattitunnilta. Mutta mitä hyötyä yösähkön halpuudesta siitä on? Mitä kodinkoneita saa taloyhtiössä huudattaa yöllä? Haastattelussa neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

Sähkö maksaa, mutta siitä huolimatta sähkön ennustetaan olevan yhä enemmän energiankäytön valtavirtaa tulevaisuudessa. Kansainvälinen energiavirasto IEA on vanhojen kulutusmallien pohjalta arvioinut, että maailman sähköntarve tuplaantuu vuoteen 2040 mennessä. Australialainen geologi Simon P. Michaux on vuosikausia sanonut, ettei ajatus vihreästä siirtymästä perustu todellisuuteen ja onnistu, jos emme muuta elintapojamme. Mistä meille riittää sähköä? Haastattelussa energiaan erikoistunut professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nord Stream -kaasuputkien tekniikkaa. Itämeren maiden reaktiot kaasuvuotoihin.

ke 28.9. klo 10.33–11.00

Nord Stream -kaasuputkien vauriot herättävät monien muiden kysymysten lisäksi myös teknistä ihmettelyä. Miten syvällä merenpohjassa voi räjäyttää ja miten siellä voi korjata? Haastattelussa Energiateollisuus ry:n kaasumarkkinoihin erikoistunut asiantuntija Heikki Lindfors.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin eilen vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä. Tanskan reaktioista kertoo toimittaja Karoliina Kantola.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen seuraukset

ke 28.9. klo 10.02–10.30

Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa tapahtui maanantaina räjähdyksiä. Putkesta pulppuaa nyt merenpinnalle ympäristölle haitallista ja räjähdysvaaran aiheuttavaa maakaasua. Ruotsin ja Tanskan hallitukset ovat vakuuttuneita, että putken vuotojen täytyy johtua sabotaasista, jonka takana on todennäköisesti Venäjä. Millaisia seurauksia kaasuvuodolla on ympäristölle ja poliittisesti? Haastattelussa Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista.

Venäjän hybridisodankäynnistä keskustelemassa Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa. Heitä haastattelee Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen maatalouden näkymät PTT:n mukaan. Oulun kotihoidossa on meneillään lakko.

ti 27.9. klo 12.13–12.45

Pellervon taloustutkimus on julkaissut ensi vuoden loppuun ulottuvan ennusteen muun muassa maatalouden näkymistä, elintarvikemarkkinoista ja ruuan hinnasta. Haastattelussa Pellervon taloustutkimuksen vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Hoitajaliitot Tehy ja Super aloittivat yöllä lakon Oulun Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa. Lakko kestää neljä vuorokautta. Kyseessä on hoitajaliittojen antamista viidestä lakkovaroituksesta ainoa, joka on edennyt toteutukseen asti. Kaikki muut on Helsingin käräjäoikeus kieltänyt turvaamistoimena. Hoitajien työriidan sovittelun on määrä jatkua tänään. Lakon vaikutuksista Oulun kotihoitoon kertoo palvelupäällikkö Jaana Isopahkala Oulun kaupungilta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pakistanissa tulvii tuhoisasti

ti 27.9. klo 11.33–12.00

Kolmannes Pakistanista on tulvaveden alla, yli tuhat ihmistä on kuollut ja katastrofi koskee kymmeniä miljoonia ihmisiä. Haastattelussa juuri pääkaupunki Islamabadista palannut logistiikka-asiantuntija Juuso Nummela, joka on ollut Pakistanissa koordinoimassa EU-apua.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Uusi eläinsuojelulaki valmistumassa yli kymmenen vuoden työn jälkeen

ti 27.9. klo 11.02–11.30

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen valmistelu aloitettiin maa- ja metsätalousministeriössä vuonna 2010. Sitä on kutsuttu eläinmaailman soteksi. Ja nyt esitys eläinten hyvinvointilaista luovutettiin eduskunnalle, eli maali alkaa häämöttää. Minkälainen laki on valmistumassa? Haastattelussa eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala ruokavirastosta ja eläinlääkäri Leena Suojala Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:sta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pohjoisen itärajan rajanylityspaikkojen tilanne. Venäläisten turvapaikkahakemukset.

ti 27.9. klo 10.33–11.00

Venäläiset matkaavat nyt tavanomaista enemmän Suomeen kaakkoisten raja-asemiemme kautta. Mutta mikä on on tilanne itärjajalla Pohjois-Suomessa? Haastattelussa Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen. Kuhmossa on toimittaja Joni Takalo.

Miten Suomessa varaudutaan mahdollisuuteen, että Venäjältä aletaan entistä enemmän paeta pois? Haastattelussa aluevastaava Juha Similä Maahanmuuttovirastosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Poliittiset päätökset itärajan turvallisuudessa

ti 27.9. klo 10.02–10.30

Suomen ja Venäjän väliselle kaakkoisrajalle on muodostunut jonoja, kun liikekannallepano on saanut venäläisiä havittelemaan pääsyä pois maasta. Esimerkiksi Suomeen on tullut viime päivinä yli 7000 venäläistä päivässä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta. Minkälaisen riskin Suomi ottaa, kun se vastaanottaa palvelusikäisiä venäläismiehiä? Haastattelussa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Suomen johto linjasi perjantaina, että Venäjän kansalaisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä rajoitettaisiin Suomen kansainvälisen aseman vakavan vahingoittumisen perusteella. Miltä tämä perustelu kuulostaa, entä voiko liikekannallepanoa pakeneva olla oikeutettu turvapaikkaan? Kommentoimassa tutkimusprofessori Martin Scheinin Britannian tiedeakatemiasta. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

MOT: Aurinkorannikon rikollisuus. Satokauden saldoa ja sankareita.

ma 26.9. klo 12.13–12.45

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT on selvittänyt suomalaisen rikollisuuden kytköksiä suosittuun lomakohteeseen, Espanjan Aurinkorannikkoon. MOT on löytänyt satoja rikostuomioita, joissa tekijöillä on ollut bisnestä Aurinkorannikolla, jota britit leikkisästi kutsuvat Costa del Crimeksi. Ilmiöstä kertomassa MOT:n toimittaja Jyri Hänninen. 

Satokauden sankarit. Ylen toimittaja Mikko Kekäläinen kiertää tämän viikon eri puolilla maata tutkimassa kotimaista ruoantuotantoa ja syyssatoa. Kiertuetta seurataan ympärivuorokautisessa striimissä, Puoli Seitsemän -ohjelmassa ja Radio Suomen Päivässä. Viikon aikana käydään mm. hedelmätarhalla, sienimetsässä ja hunajafarmilla. Tänään Kekäläisen asuntoauto pysähtyy eteläpohjalaiselle vuohitilalle, josta saamme kuulumisia. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Yle aloittaa Uutiskoulun

ma 26.9. klo 11.33–12.00

Yle Uutiset ja Yle Urheilu aloittavat Ylen oman journalistisen harjoitteluohjelman, Uutiskoulun. Yle Uutiskoulun tarkoituksena on löytää uusia osaajia perinteisen journalismikoulutuksen ulkopuolelta. Haku Uutiskouluun on avautunut ja koulutus alkaa tammikuussa 2023. Hankkeen taustoista kertomassa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Somesta selviää, mitä Venäjällä tapahtuu

ma 26.9. klo 11.02–11.30

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on käynnistänyt tapahtumaketjun, jota on Suomessakin seurattu epäuskon ja pelon sekaisin tuntein. Sodan vaikutuksesta tavallisten venäläisten elämään ja heidän ajatuksistaan on lähes mahdotonta saada tietoa, mutta Radio Suomen Päivässä vieraana on mies, joka yrittää sitä aktiivisesti. Tapaamme opiskelija, kansalaisaktivisti Dmitry Gurbanovin, joka on kotoisin Venäjältä ja tuntee hyvin maan poliittisen tilanteen. Hän on seurannut tiiviisti venäläisessä mediassa ja somen Telegram-ryhmissä käytyä keskustelua Ukrainan sodasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sotaharjoitus on sulkenut Nelostien Joutsassa. Italian vaalituloksen merkitys.

ma 26.9. klo 10.33–11.00

Ilmasotakoulun vuosittainen maantietukikohtaharjoitus alkoi eilen Keski-Suomessa Joutsassa. Perjantaihin saakka kestävän harjoituksen ajan Nelostie on suljettuna Joutsan varalaskupaikan kohdalta ja liikenne ohjataan kiertotielle. Harjoituksessa lennetään kaikilla Ilmavoimien konetyypeillä ja siihen osallistuu noin 200 henkilöä. Toimittajamme Päivikki Koskinen on paikalla hävittäjien jylyssä ja jututtaa harjoituksen johtajaa, eversti Vesa Mäntylää. 

Italiassa parlamenttivaalien äänestystulos näyttää jo selvältä. Oikea äärilaita, Italian veljet, on voittamassa n. 26 prosentin kannatuksella. Myös oikeistoliittouman muut puolueet ovat lentämässä oikeisto-koalitio-hallitukseen voittajan siivellä. Minkälainen ryhmittymä Italiassa on nousemassa valtaan? Tätä kysymystä avaavat Helsingin yliopistosta tutkija-tohtori Yannick Lahti sekä väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjältä tulijoiden määrä edelleen kasvussa rajanylityspaikoilla

ma 26.9. klo 10.02–10.30

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on ollut vilkasta viikonlopun aikana. Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatran rajanylityspaikalla jono on ollut jatkuva yön aikana. Venäläisiä tuli Suomeen viikonlopun aikana yli 15 000 Kaakon rajanylityspakkojen kautta. Yhteensä Suomeen tuli viikonlopun aikana noin 17 000 venäläistä. Lähipäivinä odotetaan liikenteen Venäjältä Suomeen lisääntyvän edelleen. Suomeen matkustaminen lisääntyi viime viikolla, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmotti osittaisesta liikekannallepanosta. Tilanteesta kertoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty Anna Lehmusveden haastattelussa.

Lauantaina rajavartioston partio Kuusamossa otti kiinni neljä ihmistä, joiden epäillään tulleen Venäjältä rajan yli laittomasti. Epäillyt ovat kertoneet hakevansa Suomesta turvapaikkaa. Tapauksen tutkinnan etenemisestä kertoo Kainuun rajavartioston yleisjohtaja Mika Keränen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Karavaanari-harrastuksen tulevaisuus. Tärkeät esineet, joista ei voi luopua.

pe 23.9. klo 12.13–12.45

Korona-aika kiritti matkailuajoneuvojen myynnin ennätyslukuihin, mutta nyt harrastus on vaikeuksissa polttoainehintojen nousun vuoksi. Toisaalta mukaan harrastukseen on tullut runsaasti uudenlaista käyttäjäkuntaa, joka hyödyntää matkailuajoneuvoa erilaisiin aktiviteetteihin. Pyöräily-, kalastus- ja luontomatkoille lähdetään entistä useammin matkailuajoneuvoilla. Haastattelussa tuotteita esittelevät Marko Lindsten ja Paavo Hannula sekä messukävijöitä. Alan kehityskulkuja selvittää Caravan-messuilla Lahdessa toimittaja Mikko Tuomikoski.  

Mikä on ikimuistoisin esineesi? Yle Radio 1:n Ikimuistoisten esineiden illassa lauantaina puhutaan aarteista, joita ei vaan voi heittää pois. Niihin liittyy väkeviä muistoja ja ne todistavat maailman muuttumisesta. Ohjelman juontaa kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka kertoo haastattelussamme, miten yleisö pääsee kertomaan omien aarteidensa tarinoita. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Rajaseudun tilanne Kuhmon näkökulmasta. Mikä translaki? 

pe 23.9. klo 11.33–12.00

Itärajan sulkeutuminen on lopettanut kanssakäymisen, kaupan, matkailun ja rajanylitykset Suomesta lähes tyystin. Itäiselle Suomelle muutos on suuri.  Kainuussa Venäjän rajalla sijaitsevan 7800 asukkaan Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä toivoo asennemuutosta, että rajaseutua ei pidettäisi avustuskohteena vaan elinvoimaisena toimijana. Tytti Määttää haastattelee Marja Ala-Kokko. 

Mikä translaki? Hallituksen esitys uudeksi translaiksi annettiin kuukausien viivästyksen jälkeen eilen eduskunnan käsittelyyn. Sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Mikä muuttuu lain myötä ja miksi? Haastattelussa sukupuolivähemmistöjä edustavan järjestön Trasekin puheenjohtaja Kasper Kivistö. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Eteneekö kuurojen totuus- ja sovintoprosessi?

pe 23.9. klo 11.02–11.30

Meneillään on kansainvälinen kuurojen viikko, ja lisäksi tänään vietetään YK:n kansainvälistä viittomakielten päivää. Nykyisin kuurojen ja viittomakieltä käyttävien asema yhteiskunnassa on varsin toinen kuin vielä muutama vuosikymmen sitten, jolloin he saattoivat kohdata monenlaista kaltoinkohtelua. Millainen on viittomakileisten historia ja saadaanko rikkeitä käsiteltyä totuus- ja sovintoprosessissa? Vierainamme toiminnanjohtaja Markku Jokinen Kuurojen liitosta ja tutkija Outi Ahonen Humanistisesta ammattikorkeakoulusta sekä viittomakielen tulkki Susanna Söderlund. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomi houkuttaa venäläisiä turisteja. Venäläisen kommentti nykytilanteeseen.

pe 23.9. klo 10.33–11.00

Venäläisiä tulee Suomeen enemmän kuin pitkään aikaan. Rajanylitysliikenne Venäjältä Suomeen on lisääntynyt merkittävästi viime päivinä. Liikennettä on erityisesti Kaakkois-Suomen isoilla rajanylityspaikoilla Virolahden Vaalimaalla ja Lappeenrannan Nuijamaalla. Rajanylitysliikenteen vilkastumiseen ovat saattaneet vaikuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona julistama osittainen liikekannallepano sekä Baltian maiden ja Puolan tiukentunut rajapolitiikka venäläisiä kohtaan. Liikekannallepanon jälkeen venäläisiä on pyrkinyt lähtemään maasta aiempaa enemmän. Esimerkiksi lentolippuja on ostettu paljon. Miltä tilanne näyttää Vaalimaalla nyt? Haastattelussa Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö luutnantti Elias Laine.

Venäläisen kommentti osittaiseen liikekannallepanoon. Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla on haastattelussa Pietarista saapunut autoilija Sergei Oleinik Toimittaja Kalle Schönberg.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Liikekannallepanon julistaminen kiritttää venäläisiä pois maasta

pe 23.9. klo 10.02–10.30

Venäjälle määrätty osittainen liikekannallepano on lisännyt liikennettä pois maasta. Tällä viikolla Venäjä organisoi Ukrainassa neljällä miehittämällään alueella laittomat niin kutsutut kansanäänestykset, joiden tavoitteena on alueiden liittäminen Venäjään. Lännessä ne on tuomittu valeäänestyksiksi ja järjestetyksi esitykseksi. Donetskin ja Luhanskin alueet ovat vanhaa teollisuusseutua, jotka käytännössä ovat olleet sotatilassa jo ennen helmikuussa alkanutta hyökkäystä. Miten liikekannallepano ja valeäänestykset vaikuttavat Venäjän talouteen? Haastattelussa Venäjän taloutta seuraava vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen pankista. Toimittaja Marjo Näkki.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Nyt uudistukseen on aikaa noin sata päivää. Hyvinvointialueilla valmistaudutaan siirtymään kovaa vauhtia. Millaisia haasteita muutos tuo mukanaan? Miten sote-uudistus etenee? Haastattelussa Tampereen yliopiston dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen ja hyvinvointialueiden toiminnan käynnistämisestä vastaava muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtovarainministeriöstä. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomessa valmisteltiin salassa natsipropagandaa. Roskaton retkeilyreitti.

to 22.9. klo 12.13–12.45

Suomi valmisteli jatkosodan aikana salassa mittavaa natsipropagandaa, jota ei koskaan julkaistu. Nyt nuo kertomukset ovat saaneet päivänvalon, kun 'Suomen taistelu bolsevismia vastaan' -kirja on julkaistu. Haastattelussa historian harrastaja Jussi Lehmus. Toimittaja Anna Lehmusvesi. 

Oppivatko retkeilijät olemaan roskaamatta? Lapissa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suositulta 50:n kilometrin vaellusreitiltä, Hetta-Pallakselta aiotaan ensi vuonna poistaa roskikset kokonaan. Metsähallituksen mukaan reitistä tulee virallisesti roskaton, eikä tuvilta tai taukopaikoita enää löydy jäteastioita. Sujuuko vaeltajilta roskiensa kuljettaminen mukanaan pois? Haastattelussa Hetta-Pallas kansallispuiston puistonjohtaja Pekka Sulkava sekä karstulalaiset retkeilijät Katri ja Eetu Väinämö. Toimittaja Pekka Viinikka. 

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Lapsiperheissä kiristetään nyt vyötä

to 22.9. klo 11.33–12.00

Kela arvioi, että hintojen nousun vuoksi köyhyyteen on joutunut tänä vuonna noin 62 000 uutta kotitaloutta. Näistä 16 000 on lapsiperheitä. Ilmiön seurauksista kertoo tutkimusprofessori Tiina Ristikari Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöstä. Haastattelussa myös diakoni Tarja Lindfors helsinkiläisestä Oulunkylän seurakunnasta. Toimittaja Helsingin Vuosaaren kirkossa Elina Sonkajärvi.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Kestävyys yritysten kilpailuvalttina

to 22.9. klo 11.02–11.30

Kestävyys on nykyisin tärkeä arvo koko yhteiskunnassa. Siinä on kyse kyvystä tuottaa hyvinvointia ekologisia rajoja kunnioittaen. Miten tämä näyttäytyy käytännössä yritysten toiminnassa ja miten erottaa mahdollinen viherpesu? Vierainamme kaiuttimistaan tunnetun Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian ja toinen Viherpesuopas-kirjan kirjoittajista Antti Isokangas. 

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Turistiliikenne Venäjältä kasvanut eilisestä alkaen. Huolta asuntomarkkinoilla.

to 22.9. klo 10.33–11.00

Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilen julistama osittainen liikekannallepano on saanut aikaan Venäjällä muun muassa mielenosoituksia. Mielenosoittajia on viety jälleen vankilaan. Tänä aamuna Kaakkois-Suomen rajavartiolaitos on twiitannut, että rajaliikenne on vilkastunut yön aikana Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla ja on ollut normaalia vilkkaampaa maahan saapuvan liikenteen osalta. Samoin rajavartiolaitos on kaakosta kertonut, että aamun saapuva rajaliikenne on jatkunut vilkkaana. Millainen tilanne Suomen ja Venäjän raja-asemilla nyt on? Haastattelussa apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiolaitokselta.

Mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu nyt? Nordea-pankki on julkistanut asuntomarkkinakatsauksen, jossa selvitetään mm. miten kotitaloudet ovat varautuneet korkojen ja energian hinnan nousuun sekä miten energiakriisi vaikuttaa asuntojen arvoon. Näkymistä kertomassa Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Ukrainan reaktiot Venäjän liikekannallepanoon. Sodan vastustus Venäjällä.

to 22.9. klo 10.02–10.30

Maailmaa havahdutti eilen laajasti Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta. Putinin mukaan Venäjällä on kaikki resurssit "oman kansansa puolustamiseen", ja niitä ollaan valmiita myös käyttämään. Ukrainassa on Putinin ilmoitus otettu vastaan rauhallisesti, sanoo Kiovassa oleva toimittaja Maxim Fedorov. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Sodan vastustus on noussut esille Venäjällä Putinin julistaman osittaisen liikekannallepanon jälkeen. Kaikkia asevelvollisia sotiminen ei kiinnosta. Myös Suomi voi saattaa joutua toimiin, jos venäläisten sodan vastustus kasvaa. Haastattelussa Venäjä-asiantuntija, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro (Helsingin yliopistosta) sekä Yhdysvaltain ja Suomen puolustus- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Atte Uusinoka.

Kommentti Putiniin. Kirjailija Itärannan luoma dystopia siirtyi valkokankaalle.

ke 21.9. klo 12.13–12.45

Mitä merkitys on Venäjän presidentti Vladimir Putinin julistamalla osittaisella liikekannallepanolla? Ilmoitusta kommentoi eduskunnassa puolustusministeri Antti Kaikkonen, Kesk.

Teemestarin kirja on Emmi Itärannan vuonna 2012 ilmestynyt esikoisromaani. Se sijoittuu suuren mullistuksen jälkeiseen dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa maailman makean veden varannot ovat ehtyneet. Romaanin käsikirjoitus voitti Teos-kustantamon fantasia- ja scifikirjoituskilpailun vuonna 2011. Nyt valkokankaalla pyörii kirjasta tehty elokuva Veden vartija. Toimittaja Siru Päivinen tapasi Joensuussa kirjailija Emmi Itärannan.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Fortum Uniper-kaupasta. Muistisairaudet koskettavat useimpia suomalaisia.

ke 21.9. klo 11.33–12.00

Fortum kertonut Uniperin myynnistä. Tuoreimmat tiedot Fortumin tiedotustilaisuudesta välittää toimittaja Jukka Vanninen.

Suomessa arvioidaan olevan jo lähes 200 000 muistisairasta henkilöä, ja vuosittain noin 15 000 saa diagnoosin. Läheisten kautta sairaus koskettaa vielä paljon useampia. Tänään vietetään maailman Alzheimer-päivää. Yhdessä muiden muistisairauksien kanssa Alzheimerin tauti vaikuttaa laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan; muistisairauksien kustannukset arvioidaan pariksi miljardiksi euroksi vuodessa. Aiheesta keskustelemassa Aivosäätiön toimitusjohtaja Jenni Pajunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomea vaivaa vauvakato

ke 21.9. klo 11.02–11.30

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa syntyi tammi–elokuussa 30 306 lasta, eli 3 088 vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Syntyvyys on ollut laskussa jo pari vuotta. Mitä tämä merkitsee yhteiskunnallemme? Vierainamme tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta sekä yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen työeläkevakuuttaja TELA ry:stä, joka on lakisääteistä työeläketurvaa hoitavien työeläkevakuuttajien etujärjestö.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Euroopan humanitaarinen kriisi. Kyberhuijaukset tänä vuonna.

ke 21.9. klo 10.33–11.00

Ukraina on kyennyt vastahyökkäyksensä aikana vapauttamaan Venäjän valtaamia alueita. Samalla siviiliväestön karmeat olot alueilla ovat alkaneet valjeta maailmalle. Minkälainen humanitaarinen kriisi Euroopassa on käynnissä? Entä miten siviilit ovat eläneet kuukausia Venäjän hallinnassa olleilla alueilla? Ulkomaantoimittajamme Antti Kuronen on tavannut siviilejä ja hän kertoo heidän kokemuksistaan. Tilannetta valottavat myös Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski ja humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Lauratuulia Lehtinen. Toimittaja Mira Stenström. 

Kyberhuijaukset tänä vuonna. Pankit ovat keränneet tilastotietoa tänä vuonna tapahtuneista huijauksista ja kyberhuijauksista sekä estettyjen petosten määrästä. Millaisia tapaukset ovat olleet ja mitä niiden estämiseksi on tehty? Haastattelussa muun muassa pankkeja edustavan Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Saksa ostaa Fortumilta Uniperin. Venäjälle osittainen liikekannallepano.

ke 21.9. klo 10.02–10.30

Suomen valtion enemmistöomisteinen energiayhtiö Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Fortum saa omistusosuudestaan puoli miljardia euroa. Lisäksi Fortum saa takaisin energiajätti Uniperille antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin. Fortum maksoi Uniperista noin seitsemän miljardia euroa. Nyt rahan menettämisestä huolimatta Fortumin osakkeen hinta on nousussa pörssissä. Markkinoilla sijoittajat näyttävät ottaneen ratkaisun vastaan huojentuneina. Ratkaisua kommentoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Putin julistanut Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Mitä merkitsee osittainen liikekannallepano? Muuttaako se jotain Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa? Haastattelussa puolustusvoimien aiempi pääesikunnan tiedustelupäällikkö kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kesän sadon saldo. Mikä rikkoo autojen jakohihnoja Oulun seudulla? 

ti 20.9. klo 12.13–12.45

Millainen kesä on takana ruoantuotannon näkökulmasta? Maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio ProAgrian kesän viimeisestä kasvutilannekatsauksesta kertomassa johtava asiantuntija Sari Peltonen. 

Mikä rikkoo jakohihnoja Oulun seudulla? Oulun seudulla autojen jakohihnoja rikkoutuu useammin kuin muualla maassa, ja asia on askarruttanut tienkäyttäjiä jo vuosia. Ilmiötä ovat tutkineet Oulun yliopisto, Geologian tutkimuskeskus, Suomen ympäristökeskus, Lapin ammattikorkeakoulu ja Metropolia-ammattikorkeakoulu sekä joukko autoalan yrityksiä. Tutkimuksen tuloksista kertovat Oulun yliopiston yliopistotutkija Jonne Untinen sekä Ylen toimittaja Timo Sipola. Haastattelijana Jukka Vanninen.

Studiossa Linda Vettanen, Marko Miettinen ja Aki Laine.

Tampere Filharmonian uusi kapelimestari. Liigan ammattituomareita.

ti 20.9. klo 11.33–12.00

Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari. Tänä aamuna on julkistettu, että Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja on britti Matthew Halls. Halls aloittaa Tampere Filharmonian uutena ylikapellimestarina syksyllä 2023. Silloin orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Santtu-Matias Rouvali luopuu tehtävistään.  Toimittaja Petra Ketonen.

Jääkiekon ammattituomarit. Jääkiekon SM-sarjassa on koittanut pitkään suunniteltu muutos: jäälle ovat luistelleet ammattierotuomarit. Tällä kaudella Liigassa tuomaroivista kymmenistä raitapaidoista aluksia seitsemän on ammattilaisia. Yksi heistä on olympialaisissa ja muissakin arvokisoissa viheltänyt, yhdennentoista kautensa Liigassa aloittanut lempääläläinen Kristian Vikman. Häntä on tapaamassa toimittaja Valtteri Kujansuu. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tampereella on maineikasta vetovoimaa

ti 20.9. klo 11.02–11.30

Miten Tampereesta on tullut Suomen vetovoimaisin kaupunki? Tampereen kaupungin maine on kasvanut kohisten viime vuosina ja se houkuttelee entistä enemmän sekä matkailijoita että uusia asukkaita. Mitä kaupungissa on tehty, jotta tähän on päästy ja millaista Tampereella on elää arkea? Vierainamme elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta sekä Aamulehden uutistoimituksen toimituspäällikkö Riina Nevalainen.

Studiossa Linda Vettanen, Marko Miettinen ja Aki Laine.

Viranomaiset harjoittelevat tieto- ja verkkoturvallisuutta.

ti 20.9. klo 10.33–11.00

Turvallisuusharjoitus maksuliikennehäiriön varalta. Maamme laajin kyberturvallisuusharjoitus TIETO22 huipentuu tänään roolipeliin, jossa yritykset ja viranomaiset harjoittelevat yhdessä toimintaa kuvitteellisessa laajassa maksuliikennehäiriössä. Harjoituksessa on mukana yrityksiä useilta eri toimialoilta. Lisäksi harjoitukseen osallistuvat toimialoista vastaavat viranomaiset, Huoltovarmuuskeskus, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Puolustusvoimat, poliisi sekä Yleisradio. Harjoituksesta haastattelussa Huoltovarmuuskeskuksen Digipoolin valmiuspäällikkö Antti Nyqvist. Häntä haastattelee toimittaja Janette Leino.

Harjoituksia on myös alueilla eri puolilla maata. Alueiden harjoittelussa Yle Tampereen päällikkö Aki Karjalainen. 

Studiossa Linda Vettanen, Marko Miettinen ja Aki Laine.

Suomen viisumien myöntäminen venäläisille. Ensi vuoden budjetin käsitely.

ti 20.9. klo 10.02–10.30

Suomi on vähentänyt turistiviisumien myöntämistä venäläisille, mutta ei ole lopettanut sitä kokonaan. Puola ja Baltian maat puolestaan sulkivat eilen rajansa venäläisturisteilta. Miksi Suomen rajat ovat edelleen auki venäläisille? Haastattelussa akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta sekä EU-oikeuden asiantuntija ja Helsingin yliopiston väitöskirja tutkija Pekka Pohjankoski. Toimittaja Marjo Näkki. 

Eduskunta alkaa tänään käsitellä ensi vuoden budjettia. Suomen talouden yllä riittää kysymysmerkkejä. Energiakriisi, hintojen nousu ja hyökkäyssota Ukrainassa... Valtiovarainministeriö ennakoi eilen, että talvella talouskasvu pysähtyy ja elpyy keväällä puoleen prosenttiin. Talousennustajat, kuten vaikkapa viimeksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, ovat ennakoineet talvelle taantumaa ja ensi vuonna nollakasvua. Mitä ajatuksia budjetti herättää talouden asiantuntijoissa? Haastattelussa poliittisen talouden tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta sekä budjettipäällikkö Mika Niemelä valtiovarainministeriöstä. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen, Marko Miettinen ja Aki Laine.

Kuningatar Elisabet haudataan tänään

ma 19.9. klo 12.13–12.45

Miten kuningatar Elisabetin kuolema ja 10 päivän suruaika on Britanniassa koettu? Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pye ja entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen haastattelussa.  Kuningattaren hautajaisten ennakkotunnelmia Lontoosta välittää Suomen Britannian-lähetystön lehdistöneuvos Heli Suominen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Klapien oikeaoppinen varastoiminen. Valtiovarainministeriön talouskatsaus.

ma 19.9. klo 11.33–12.00

Puuklapien kysyntä on energian kovan hinnan myötä ennätyksellisen kovaa. Klapeja myös hamstrataan ja niiden oikea säilyttäminen herättää huolta. Miten puut pitäisi varastoida? Toimittaja Pauliina Tolvanen jututtaa vs. riskienhallintapäällikkö Janne Halosta Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Talvesta ennakoidaan vaikeaa, hinnat nousevat ja energiasta voi tulla pulaa. Miltä näyttää valtiovarainministeriön talousnäkymä ja valtion kestokyky, sitä arvioi ylijohtaja Mikko Spolander.  

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Huonekasvit kasvattavat suosiotaan

ma 19.9. klo 11.02–11.30

Kasvit kaunistavat kotia ja parantavat sisäilmaa. Joillakin harrastajilla huonekasveja on jopa sadoittain, jotkut taas erikoistuvat tiettyihin lajikkeisiin. Pelakuupiirin aktiivit Maija Pottonen ja Jussi Halonen Hyötykasviyhdistyksen harrastepiiristä kokoontuvat säännöllisesti, vaihtavat pistokkaita ja kokemuksia. He pitävät huolta myös pelargonioiden vanhoista kannoista. Toimittajamme Janette Leino lähti heitä tapaamaan Annalan puutarhalle.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Fortumin asema Saksan energiakriisissä

ma 19.9. klo 10.33–11.00

Saksa haluaa kansallistaa kaasuyhtiöt, myös suomalaisen Fortumin enemmistöomistaman Uniperin. Mitä se tarkoittaa Fortumin sijoituksille ja Fortumin Uniperille antamalle kahdeksan miljardin euron lainalle? Entä miten Fortumin omistuksille käy Venäjällä? Mitä energiayhtiöiden kansallistaminen tarkoittaa Suomelle, joka ostaa osan sähköstään Ruotsista ja Norjasta. Vieraanamme energiaan erikoistunut professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Radio Suomen Päivä

ma 19.9. klo 10.02–10.30

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaisella 30-60 -lukujen tanssilavamusiikilla on vetovoimaa Keski-Euroopassa

pe 16.9. klo 12.13–12.45

Suomalaisvetoinen ja saksalaisvahvisteinen Uusikuu-yhtye on tanssittanut keskieurooppalaisia yli puolitoista vuosikymmentä. Syksyksi sillä on keikkoja luvassa ennätystahtiin. Yhtye on myös ehdolla Saksan maailmanmusiikkipalkinnon saajaksi. Haastattelussa yhtyeen keulahahmot laulaja Laura Ryhänen ja viulisti Mikko Kuisma. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti. Taksiautoilijoiden hiljainen hetki.

pe 16.9. klo 11.33–12.00

Poliisi valvoo turvavöiden ja kypärien käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä koko maassa tästä päivästä viikon ajan. Onnettomuustietoinstituutin mukaan 131 ihmistä kuoli henkilö- tai pakettiautossa vuonna 2020. Heistä lähes puolet ei ollut käyttänyt turvavyötä. Haastattelussa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Suomen taksit pysähtyvät minuutin ajaksi kello 12. Näin kunnioitetaan Päijät-Hämeen Asikkalassa viime kuussa surmatun taksinkuljettajan muistoa. Muistamiseen kehottaa Taksiliitto. Mitä on tehtävissä taksiturvallisuuden lisäämiseksi?  Haastattelussa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lasten ja nuorten ylipaino

pe 16.9. klo 11.02–11.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoselvityksen mukaan lasten ja nuorten ylipainon yleisyys on vakiintumassa huolestuttavan korkealle tasolle. Ylipainon yleisyydessä ei selvityksen mukaan ole tapahtunut muutosta vuosien 2020 ja 2021 välillä muutaman vuoden hitaan kasvun jälkeen, mutta se on THL:n mukaan jo huolestuttavan runsasta. Haastattelussa kehittämispäällikkö Päivi Mäki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hoitajat osoittavat mieltä

pe 16.9. klo 10.33–11.00

Hoitajajärjestöt SuPer ja Tehy vastustavat hallituksen esitystä laista, joka määräisi hoitajia töihin lakon aikana. Järjestöjen mielestä esitys loukkaa vakavasti hoitajien perusoikeuksia. "Ei pakkotyölaille" -mielenilmaus alkaa Helsingin Kansalaistorilta, josta marssikulkue suuntaa eduskuntatalolle. Paikalla on toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sotarikosten tutkiminen. Sopimusjärjestelmän toimivuus.

pe 16.9. klo 10.02–10.30

Ukrainan itäosasta Izjumin kaupungista on löytynyt joukkohauta. Ukraina valtasi kaupungin takaisin Venäjän kuukausia kestäneen miehityksen jälkeen viime viikonloppuna. Uutiskanava Sky Newsin haastatteleman paikallisen poliisin tutkintaviranomaisen mukaan hautapaikalla on noin 440 hautaa. Hänen mukaansa kuolleiden joukossa on ammutuksi tulleita, tykistötuleen kuolleita ja ilmaiskuissa kuolleita. Uutta löytöä kommentoi sotarikoksia tutkiva asiantuntija Lotta Carlsson, joka työskentelee Helsingin diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskuksessa.

Hoitajien hankala palkkakiista on jatkunut jo yhdeksän kuukautta, eikä sovittelu tuottanut tulosta tälläkään viikolla. Miten pahasti neuvottelukulttuuri on rapautunut ja miksi sopua ei ole vieläkään löytynyt? Aiheesta keskustemassa dosentti Tapio Bergholm Itä-Suomen yliopistosta sekä toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen sekä oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen hoitajaliitto Tehystä. Heitä haastattelee Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nuoren haastavat haaveet ja rohkeus tavoitella niitä. Nuori leipojayrittäjä. 

to 15.9. klo 12.13–12.45

Parikymppisellä Katariina Räikkösellä on Touretten syndroomaan kuuluvia tic- eli nykimis- ja ääntelyoireita, mutta hän on sinut tilanteensa kanssa ja opiskelee ammattikorkeakoulussa media-aineita avustajan tuella. Räikkönen haaveilee toimittajan urasta. Toimittaja Turussa Johanna Manu.

Hankasalmelainen 13-vuotias Paulus Aitto-oja alkoi koronatylsyyden keskellä leipoa. Jotain tekemistä oli pakko keksiä ja leipominen oli niin mukavaa puuhaa, että mokkapalat muuttuivat nopeasti kuohkeiksi hiivaleiviksi sekä hienoiksi kakuiksi. Lopulta hommassa kävi niin, että leipomisharrastus muuttui yrittäjyydeksi. Nyt hänen leipiään myydään muun muassa paikallisella kirpputorilla. Haastattelussa Paulus Aitto-oja. Toimittaja Riina Mäentausta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ajankohtaiset Sairaanhoitajapäivät

to 15.9. klo 11.33–12.00

Sairaanhoitajat ovat viime aikoina olleet paljon esillä muun muassa sitkeästi jatkuvien työkiistojen vuoksi. Hoitajajärjestöjen teho-osastoille suunnittelemat työnseisaukset on juuri tyrmätty oikeuskäsittelyssä. Mitä tästä kaikesta miettii kokenut tehohoidon osaaja Juha Kaperi Tampereen yliopistosairaala TAYS:n tehohoidosta. 

Uudet hyvinvointialueiden sote-palvelut tähtäävät moniin tavoitteisiin ja muuttavat alan toimintatapoja. Palvelut ja niiden tarve ovat muuttuneet, mikä vaatii sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta uudenlaista osaamista. Myös koulutuksen on taivuttava muuttuvaan sote-alaan.  Haastattelussa Tampereen ammattikorkeakoulun opettaja Taru Manner. Toimittaja Sairaanhoitajapäivillä Helsingin Messukeskuksessa on Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuntien haastavat näkymät

to 15.9. klo 11.02–11.30

Parhaillaan menossa olevilla vuosittaisilla kuntamarkkinoilla on tarjolla runsaasti tietoa kuntakentän ajankohtaisista asioista. Kunnilla on aina monia haasteita, mutta vuodenvaihteessa ne ovat varmasti suuria, kun soten uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Mitä on odotettavissa? Haastattelussa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen ja Ylivieskan elinvoimajohtaja Juho Niemelä. Toimittaja Kuntamarkkinoilla Helsingissä on Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Autokaupan poikkeusajat

to 15.9. klo 10.33–11.00

Uuden auton hankintaa harkitsevalla on nyt monta pulmaa. Toimitusajat ovat venyneet pitkiksi ja eri käyttövoimien taloudellisuus on punnittava tapauskohtaisesti. Haastattelussa hämeenlinnalaisesta autoliikkeestä tavoitettu pariskunta Margit Kivinen ja Marko Peltonen, automyyjä Mikko Moilanen sekä Tekniikan maailma -lehden tuottaja Velimatti Honkanen. Toimittaja Hämeenlinnassa Jukka Vanninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ruotsin hallitusneuvottelut alkamassa. Kiinan ja Venäjän johtajien huipputapaaminen.

to 15.9. klo 10.02–10.30

Ruotsissa oikeiston voitto valtiopäivävaaleissa on varmistunut. Oikeisto saa parlamenttiin kolmen paikan enemmistön. Sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson on ilmoittanut eroavansa ja maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson aloittaa hallituksen muodostamisen. Miltä Ruotsi näyttää vaalien jälkeen? Haastattelussa Ruotsin radion toimittaja Soili Huokuna.

Kiinan ja Venäjän johtajat Xi Jinping ja Vladimir Putin tapaavat tänään Uzbekistanin Samarkandissa. Siellä on meneillään Shanghain yhteistyöjärjestön kokous. Vierailun merkitystä analysoimassa Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvan ja professori Lauri Paltemaa Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta. Heitä haastattelee Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sähkönsäästöä virtuaalivaluutan kartuttamiseen. Osaamatta puunkaatoon? 

ke 14.9. klo 12.13–12.45

Kryptomaailmassa tapahtuu näinä päivinä muutos, jota on luonnehdittu isoimmaksi sitten ensimmäisen virtuaalivaluutan, bitcoinin, kehittämisen. Kryptovaluuttojen louhiminen on tähän saakka vaatinut paljon energiaa. On arvioitu, että pelkästään yleisimmän kryptovaluutan bitcoinin louhimiseen tarvitaan jopa tuplasti sen verran sähköä kuin mikä Suomen vuotuinen sähkökulutus on. Nyt toiseksi yleisimmän, ethereum-nimisen kryptovaluutan, lohkoketjun energiankulutus on putoamassa lähes nollatasolle. Virtuaalivaluuttojen ja lohkoketjujen nykytilanteesseen meitä tutustuttaa teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.

Kuinka vaikeaa nyt voi yhden puun kaataminen olla? Tällä asenteella on vaara aivan lähellä. Ilman kokemusta tehtävät metsätyöt ja puunkaadot aiheuttavat vuosittain onnettomuuksia. Nyt vaaratilanteiden ja tapaturmien arvioidaan lisääntyvän, kun energian hinta on noussut ja puu on arvossaan. Mitkä ovat osaajien opit turvalliseen puunkaatoon? Haastattelussa Oulun seudulla toimivan Koulutuskuntayhtymä OSAO:n metsäalan opiskelija Eemeli Telkki ja metsäalan lehtori Ilpo Pennanen. Toimittaja Muhoksella on Emilia Pakkala.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Heikentyykö koululaisten englannin taito?

ke 14.9. klo 11.33–12.00

 Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on arvioinut 9. luokkalaisten englanninkielen oppimistuloksia. Tutkimuksessa selvitettiin oppilaiden A-englannin osaamista viime keväänä. Arviointi järjestettiin keskellä koronapandemiaa, ja sen tavoitteena oli selvittää, missä määrin perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan ja mitkä oppilaan taustatekijät sekä oppimisympäristön piirteet ovat yhteydessä osaamiseen. Englannin osaamistaan kommentoivat jyväskyläläiset koululaiset sekä englanninopettaja Melina Matikka toimittaja Arvo Vuorelan haastattelussa. Oppimistulosarvioinnista haastattelussa johtava arviointiasiantuntija Marita Härmälä Karvista.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Euroopan unionin nykytila. Arjen hintalappu kallistuu nyt ennätyksellistä vauhtia.

ke 14.9. klo 11.02–11.30

Euroopan unionin komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on juuri pitänyt puheen EU:n tilasta. Puhetta on seurannut Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Mitä Ursula von der Leyen nosti puheessaan esiin?

Energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat nouseet, korot kohoavat ja inflaatio laukkaa, hinnat ovat 7,6% korkeammat kuin vuosi sitten. Huoli omasta taloudesta on hiipinyt syksyn aikana yhä useamman suomalaisen mieleen. Terveyspsykologian erikoispsykologi Maarit Lassander antaa vinkkejä, kuinka tulevasta talvesta, laskuista ja niiden odottelusta voi selvitä järjissään. Toimittaja Minna Matintupa.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ukrainan vastahyökkäys hidastunut. Vieläkö entistä väljempi asuminen houkuttaa?

ke 14.9. klo 10.33–11.00

Venäjän hyökkäyssota on edennyt uuteen vaiheeseen, jossa aloite on siirtynyt Ukrainalle. Viikonloppuna Ukraina aloitti vastahyökkäyksen, jonka ansiosta se on paikoin puskenut venäläiset takaisin rajan taa. Miten Ukraina on pystynyt tähän? Haastattelussa sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Korona-aika sai ihmiset muuttamaan kaupungin nurkista väljemmille seuduille. Entistä laajemmat neliöt vaativat aiempaa enemmän energiaa lämmitykseen ja kasvaneet välimatkat ovat kallistuneet bensan hinnan noustua. Tulemmeko näkemään pian käänteisen Nurmijärvi-ilmiön? Haastattelussa muuttoliikkeen tilanteesta konsultti­toimisto MDI:n asiantuntija Rasmus Aro. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Labore ennustaa pientä taantumaa loppuvuonna. Hoitajien työehtokiistan tilanne.

ke 14.9. klo 10.02–10.30

Työn ja talouden tutkimus Labore ennustaa Suomen talouden lipuvan loppuvuonna pieneen taantumaan, mutta kasvu jatkuu jo ensi vuonna. Sen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan synkisti Euroopan talousnäkymiä enemmän kuin keväällä arvioitiin. Ennusteesta kertoo Laboren ennustepäällikkö Sakari Lähdemäki, jota haastattelee Päivikki Koskinen.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy sekä Kuntatyönantajat yrittävät saada aikaan hoitajille työehtosopimusta valtakunnansovittelijan johdolla. Ensimmäinen hoitajalakko häämöttää maanantaina. Se koskisi Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoa Hämeenlinnassa. Samaan aikaan potilasturvalaki etenee eduskunnassa ja hallituksen rivit rakoilevat. Tilannekatsauksen antaa Ylen politiikantoimittaja Tulikukka de Fresnes.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

30 vuotta Mr. Lordina

ti 13.9. klo 12.13–12.45

Tänään on julkaistu suomalaisen euroviisuvoittajan, Lordin, historiikki, eli oikeastaan bändin elämäkertateos tähän asti. Noin 30 vuotta on kulunut siitä kun Tomi Putaansuu alkoi toteuttaa unelmaansa hirviöbändistä. Vuosikymmeniin mahtuu paljon muutakin kuin viisut, se käy ilmi yli 800-sivuisesta teoksesta. Haastattelussa Mr. Lordi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuka levittää ruokaa maastoon säännöllisesti? Suomella iso koripallopeli illalla. 

ti 13.9. klo 11.33–12.00

Maastoon levitetyt ruokakasat ovat ihmetyttäneet asukkaita Tampereen Ikurissa jo vuoden verran. Taimitarhalle ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti isoja kasoja muun muassa leipää, kalanpaloja, hedelmiä ja kiisseleitä. Joukko ikurilaisia on siivonnut jo yli vuoden verran maastoon levitettyjä ruokakasoja. Tilanne on edelleen selvittämättä sillä paikalta yhytetty mies on ehtinyt pötkiä pakoon, mutta jatkaa sinnikkäästi ruokien tuomista pari kertaa viikossa. Toimittaja Päivi Solja.

Koripallon Euroopan-mestaruuskisoissa mukan oleva Suomi voitti sunnuntaina Kroatian pelillä, jota on kutsuttu Suomen koripallojoukkue Susijengin parhaaksi tähän mennessä. Illalla vastassa on Espanja, joka on ennakko-arvioissa vielä sunnuntaista vastustajaa kovempi. Euroopan-mestaruuskisoissa on jäljellä enää kahdeksan joukkuetta, joista yksi on Suomi. Mitä illalla Berliinissä pelattavassa ottelussa on odotettavissa? Tästä kertoo Ylen urheilutoimittaja Antti-Jussi Sipilä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tiedonjulkistamispalkinto Tympeiden tyttöjen tekijälle

ti 13.9. klo 11.02–11.30

Riina Tanskanen julkaisi viime vuonna sarjakuvakirjan Tympeät tytöt, aikuistumisriittejä. Tanskanen herättelee kirjallaan uudenlaisia näkökulmia tasa-arvokeskusteluun. Tänään hän saa valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Haastattelussa Riina Tanskanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Syömishäiriöt kasvaneet rajusti lyhyessä ajassa

ti 13.9. klo 10.33–11.00

Tänä syksynä on puhuttu siitä, kuinka mielenterveyspalveluille on ollut paljon kysyntää koulujen alettua. Erityisesti syömishäiriöiden määrä kasvoi lähes 70 prosenttia koronapandemian seurauksena, mikä kuulostaa aika isolta hyppäykseltä. Mikä syömishäiriöiden lisääntymistä on lietsonut? Haastattelussa asiantuntija Katri Mikkilä Syömishäiriöliitosta. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Hoitajalakkojen vaikutus teho-osastoihin

ti 13.9. klo 10.02–10.30

Hoitajaliitot Super ja Tehy uhkaavat lakoilla vauhdittaakseen hoitajien jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita. Lakkovaroituksista kolme koskee sairaaloiden teho-osastoja Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa. Sairaaloista on varoitettu, että toteutuessaan lakot olisivat merkittävä uhka tehohoidossa oleville potilaille. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Haastattelussa Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osaston palvelulinjan johtaja Stepani Bendel.

Hoitotieteen professori Mari Kangasniemi Turun yliopistosta sekä terveydenhuollon toimintaa ja asianmukaisuutta valvovan Valviran ylijohtaja Markus Henriksson puolestaan keskustelevat siitä, millaisia keinoja lakkojen estämiseen olisi. Hallitus suunnittelee parhaillaan potilasturvallisuuslakia ja Kanta-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit pyrkivät estämään lakot jättämällä turvaamistoimihakemuksen käräjäoikeudelle. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Liigakiekko alkaa taas. Illalla pääsee kysymään Ylestä.

ma 12.9. klo 12.13–12.45

Jääkiekon Liiga-kauden suomenmestaruuskamppailu käynnistyy huomenna. Ensimmäisessä ottelussa kohtaavat tamperelainen Tappara ja turkulainen TPS. Alkava kausi on ensimmäinen SM-liigan uudelle toimitusjohtajalle Kati Kivimäelle, joka aloitti tehtävässään heinäkuussa. Kivimäki on Radio Suomen Päivän haastattelussa. 

Kysy Ylestä -ilta tänään. Radio Suomessa ja Yle Areenassa pääsee tänään klo 18 seuraamaan suorana Kysy Ylestä -iltaa, jossa keskustellaan pian 100 vuotta täyttävästä Ylestä ja julkisesta palvelusta. Kysymyksiin ovat vastaamassa Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sekä vastaavat toimittajat Jouko Jokinen ja Ville Vilén. Lähetys tehdään Helsingin Pikku-Finlandiasta, jonne on kutsuttu kymmenien kansalaisjärjestöjen edustajia. Illan juontavat Paula Jokimies ja Anna Keränen sekä Yle-tyyppi Sami Koivisto, joka kertoo haastattelussamme, miten yleisö voi osallistua ohjelmaan. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ruokahävikki kuriin

ma 12.9. klo 11.33–12.00

Jokainen suomalainen heittää vuosittain noin 20-25 kiloa ruokaa roskiin. Myös kaupoissa ja ravintoloissa syömäkelpoista ruokaa päätyy jätteeksi paljon. Millaisia keinoja on ruokahävikin vähentämiseen? Haastattelussa Äänekosken K-Citymarketin kauppias Mika Lankinen ja toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista. Toimittajana Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mitä kuuluu liito-oravalle?

ma 12.9. klo 11.02–11.30

Liito-orava on suurisilmäinen yöeläin, jota tavataan EU:n alueella vain Suomessa ja Virossa. Kuinka uhanalainen liito-orava vielä on ja millaisin keinoin sitä suojellaan? Toimittaja Elina Sonkajärven haastattelussa Liito-orava Life- hankkeen projektipäällikkö Laura Lundgren Espoon kaupungilta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miksi Ruotsin vaalien tulos viipyy?

ma 12.9. klo 10.33–11.00

Ruotsissa käytiin eilen jännittävät valtiopäivävaalit, mutta lopullista tulosta joudutaan odottamaan vielä keskiviikkoon asti. Miksi tulos ratkeaa näin hitaasti ja millaisia eri lopputulosvaihtoehdot olisivat? Vieraana tutkijatohtori Sanna Salo Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ukraina vallannut alueitaan takaisin Venäjältä. Ukrainalaisen Zaporizzjan ydinvoimalan tilanne taisteluiden keskellä.

ma 12.9. klo 10.02–10.30

Ukrainan vastahyökkäys Venäjää kohtaan on edennyt viikonlopun aikana. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vahvistanut mm. strategisesti tärkeän Izjumin kaupungin takaisinvaltauksen. Millainen on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan tilanne nyt uuden viikon alkaessa, ja miten Ukraina on pystynyt iskemäään niin tehokkaasti Venäjää vastaan? Vastaamassa Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa. Ilkka Lahti haastattelee.

Eilen kerrottiin, että ukrainalainen Zaporizzjan ydinvoimala on pysäytetty kokonaan. Voimalan omistava yhtiö Energoatom ilmoitti kytkeneensä voimalan kuudennen yksikön irti sähköverkosta. Viime viikolla Ukraina kehotti asukkaita siirymään turvallisuussyistä pois voimalan lähialueelta. Mistä voimalan viimeisenkin yksikön pysäyttämisessä on kyse? Tätä avaa Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamo. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kaikkea ajankohtaisesta sähköstä

pe 9.9. klo 12.13–12.45

Kaikkea ajankohtaisesta sähköstä. Sähkö on nyt varsin laajasti käsitelty puheenaihe. Niinpä lähdemme sähköalan messuille, jossa alan tietoa on paljon jaossa. Mitä uusinta tietoa sähköstä, sen käyttökohteista ja mahdollisesti myös kulutuksesta on saatavilla? Haastattelussa toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen Sähköteknisen kaupan liitosta ja toimialajohtaja Harri Liukku ABB-yhtiön rakennusteollisuudesta. Sähkömessuilla Jyväskylässä on toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Missä mennään hoitajien työehtosopimusneuvotteluissa?

pe 9.9. klo 11.33–12.00

Palkkaneuvotteluja vauhdittaakseen hoitajia edustava Tehy ja lähihoitajaliitto Super ovat antaneet useita lakkovaroituksia, joista osa koskee sairaaloiden teho-osastoja. Järjestöt eivät aio mahdollisten lakkojen aikana antaa potilaiden henkeä ja terveyttä turvaavaa suojelutyötä, minkä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira pelkää vaarantavan potilasturvallisuutta vakavasti. Sosiaali- ja terveysministeriössä onkin ryhdytty valmistelemaan potilasturvallisuuslakia, jonka avulla hoitajia voitaisiin tarvittaessa määrätä töihin. Onko umpisolmuun ratkaisua näköpiirissä? Tilannetta valottaa Ylen politiikantoimittaja Kristiina Tolkki.

Ruotsissa on sunnuntaina jännittävät parlamenttivaalit. Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Sanna Salo ja Pohjoismaiden tutkimuksen apulaisprofessori Johan Strang Helsingin yliopistosta. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Siedätyshoidon aloittamisen H-hetki on nyt

pe 9.9. klo 11.02–11.30

Suomessa on puolitoista miljoonaa allergikkoa, jotka oireilevat siite- tai eläinpölystä. Siedätyshoidolla oireista voisi päästä eroon, mutta sitä käytetään Suomessa vähemmän kuin esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa. Oikea hetki siedätyshoidon aloittamiseen on juuri nyt, kun pahin siitepölyaika on takana. Siedätyshoidon uusista mahdollisuuksista on kertomassa osastonylilääkäri Sanna Salmi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Iho- ja allergiasairaalan allergiapoliklinikalta sekä asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomalaiset ottavat osaa Britannian suruun.

pe 9.9. klo 10.33–11.00

Helsingissä Britannian lähetystön edustalla suomalaiset ovat osoittaneet viimeisiä tervehdyksiä kuolleelle kuningatar Elisabeth II:lle. Haastattelussa lähetystölle kuningatarta muistamaan tulleet Ulrika Johansson ja Annika Väisänen. Lähetystön luona on toimittaja Reeta Cremin.

Rojalistit kuningattaren kuolemasta. Tunnelmiaan kertoo  turkulainen toimittaja, tietokirjailija ja kuninkaallisharrastaja Tuula Vainikainen. Häntä haastattelee Tarja Hiltunen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Britannia vallan taitekohdassa

pe 9.9. klo 10.02–10.30

Britannia suree kuningatar Elisabeth II:a. Tunnelmia Lontoosta välittää toimittaja Auli Valpola.

Kuningatar on kuollut, eläköön kuningas! Miten Britannia jatkaa tästä? Miten jatkuu suremisen jälkeen Britannian poliittinen elämä. Haastattelussa akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Neurokirurgian huippuammattilainen Juha Hernesniemi

to 8.9. klo 12.13–12.45

Neurokirurgian huippuammattilainen Juha Hernesniemi. Neurokirurgian emeritusprofessori Juha Hernesniemeä kutsutaan yhdeksi maailman parhaista ja nopeimmista neurokirurgeista. Miten hän päätyi huippuammattilaiseksi tekemään yli 16 000 aivoleikkausta? Juha Hernesniemeä haastattelee Mikko Haapanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Syyssatoa säilömässä, sato on runsas ja niin on keinovalikoimakin

to 8.9. klo 11.33–12.00

Metsien ja puutarhojen sadonkorjuu on käynnissä. Millä säilömistekniikoilla maut ja ravintoaineet saadaan parhaiten talteen? Entä mitä ovat fermentointi ja umpionti? Asiaa selvittää toimittajamme Janette Leino Marttojen kotitalousasiantuntijan Niina Silanderin kanssa. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten toimia vastuullisesti metsänomistajana?

to 8.9. klo 11.02–11.30

Luontokato ja metsien liialliset hakkuut huolestuttavat monia. Toisaalta metsänomistajat haluaisivat pystyä hyödyntämään omaisuuttaan taloudellisesti mahdollisimman tehokkaasti. Ovatko nämä intressit yhdistettävissä ja miten tavallisen metsänomistajan kannattaisi toimia? Keskustelemassa johtava asiantuntija Lauri Saaristo metsäalan asiantuntijayritys Tapiosta ja metsäasiantuntija Antti Alho Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksestä. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Verohallinnolle tunnustusta palvelumuotoilusta

to 8.9. klo 10.33–11.00

Tämänvuotisten Ornamo Award -muotoilupalkintojen saajien joukossa on yllättävästi myös Verohallinto. Se palkittiin asiakaslähtöisen palvelun ja muotoilun luovasta ja syvällisestä soveltamisesta. Mitä Verohallinnossa on tehty vaivattomien palveluiden suunnittelun eteen? Haastattelussa Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura, joka on johtanut Verohallinnon palveluiden kehittämistä vuodesta 2018.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Nyt ennakoidaan EKP:ltä kovaa koronnostoa. Puoluekannatuksen muutokset.

to 8.9. klo 10.02–10.30

Euroopan keskuspankilta ennakoidaan tulevan ennätyksellisen suuri koronnosto. Euroopan keskuspankin tehtävä on hallita inflaatiota. Siksi nyt inflaatiolaukan aikana EKP:n ennakoidaan nostavan ohjauskorkoa kerralla historialisen lukeman. Noston ennakoidaan olevan 0,75 prosenttiyksikköä. Se olisi suurin kertakorotus koskaan. Minkälaisia vaikutuksia tällaisella nostolla on? Haastattelussa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Puoluekannatus, nyt. Pääministeri Sanna Marinin juhlintakuvista puhuttiin elokuussa paljon, mutta muutokset puolueiden kannatuksessa ovat pienet. Miten keväällä lähestyvät eduskuntavaalien ennakoidaan heijastuvan kannatuslukuihin? Ylen kyselystä kertoo lisää politiikantoimittaja Jyrki Hara.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Voisiko kesämökin jättää kylmilleen? Ryhtyisinkö sähkössä omavaraiseksi.

ke 7.9. klo 12.13–12.45

Millaisen mökin voi jättää talveksi ilman peruslämmitystä? Mitä muuta mökin syyshuollossa kannattaa ottaa huomioon? Haastattelussa mökkitalkkari Heikki Martikainen Tampereen mökkitalkkareista. Toimittaja Maria Salovaara. 

Omat pienvoimalat kiinnostavat energian hinnan noustessa. Kohoavat sähkönhinnat saavat monen miettimään, olisiko mahdollista tuottaa itselleen sähköä tuuli- tai aurinkovoimalla. Täyteen omavaraisuuteen on yltänyt Hannu Mäkinen, jonka mökki Inarin Joukaisvaaralla lämpiää pihassa olevien aurinko- ja tuulivoimaloiden tuotannolla. Toimittaja Jarmo Siivikko. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Peruskoululaisten poissaolojen vähentäminen.

ke 7.9. klo 11.33–12.00

Koulupoissaolot ovat lisääntyneet 5.–9. -luokkalaisilla. Mitä niiden taustalla on? Miten poissaoloja voitaisiin vähentää? Haastattelussa Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin arviointiasiantuntija Eeva-Liisa Markkanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten teollisuus osallistuu energiansäästötalkoisiin?

ke 7.9. klo 11.02–11.30

Miten teollisuus osallistuu energiansäästötalkoisiin? Kotitalouksien sähkönkäytöstä on nyt puhuttu paljon. Ne kuitenkin kuluttavat karkeasti arvioiden noin viidenneksen kaikesta sähköstämme. Teollisuus ja yritykset kuluttavat Suomen sähköstä valtaosan.Haastattelussa johtaja Tommi Väänänen metsäkonevalmistaja Ponssesta sekä Aalto-yliopiston professori ja Suomen ilmastopaneelin jäsen Peter Lund.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pk-yritysten näkymät epävarmana aikana. Virossa pienet palkat, kallis sähkö.

ke 7.9. klo 10.33–11.00

Taloudessa vaikuttaa tällä hetkellä useita epävarmuustekijöitä. Miten tämä näkyy pienten ja keskikokoisten yritysten suhdanneodotuksissa ja lähiaikojen suunnitelmissa? Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kertoo uusimman pk-yrityskyselyn tuloksista. Sen ovat teettäneet Suomen Yrittäjät, lainoja ja takauksia yrityksille tarjoava valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö. 

Miten säästetään suomalaisia pienemmästä keskipalkasta ja Suomea enemmän nousevista sähkönhinnoista? Virossa sähkö on ollut tänä vuonna jopa kalliimpaa kuin Suomessa. Virolaisten keskimääräinen tulotaso on kuitenkin 1700 euroa eli alle puolet suomalaisesta. Tallinnassa raportoi toimittaja Rain Kooli. Häntä haastattelee toimittaja Atte Uusinoka.

Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mihin valtion rahat riittävät? Energia kallistuu, mistä säästetään?

ke 7.9. klo 10.02–10.30

Eduskunnan käsittelyssä on alkaneella syyskaudella monen muun asian lisäksi myös valtion ensi vuoden budjetti. Uutta velkaa otetaan yli kahdeksan miljardia euroa. Onko tuo kaikki velkaraha tarpeellista ottaa? Haastattelussa kansanedustajat Eveliina Heinäluoma SDP:stä, Hilkka Kemppi Keskustasta sekä Sofia Vikman Kokoomuksesta. Toimittaja Mikko Haapanen.

Energia kallistuu, mistä säästetään? Venäjän hyökkäyssota ja kiihtyvä inflaatio tuntuvat suomalaisten kukkarossa. Mistä ja miten kannattaa säästää esimerkiksi talven varalle korkeaan sähkölaskuun? Haastattelussa vakuutusyhtiö Lähitapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro ja velkaantuneita auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar. Toimittaja Atte Uusinoka.

Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Silakka paljastaa Itämeren voinnin. Fortumilta valtiolle miljardilaina.

ti 6.9. klo 12.13–12.45

Silakka paljastaa Itämeren voinnin. Varsinkin ruokasilakaksi sopivien, suurehkojen silakkayksilöiden on huomattu laihtuneen poikkeuksellisen paljon Selkämeressä vuosina 2020 ja 2021. Jopa nälkiintyneitä silakoita nähtiin paljon syksyn 2021 koetroolauksissa. Myös esimerkiksi Saaristomerellä silakka oli 40 vuotta sitten tuplaten nykyisen kokoista. Mitä syitä silakan laihtumiseen on ja miltä kalalajin tulevaisuus näyttää? Haastattelussa Saaristomeren Seilin tutkimuslaitosta johtava Turun yliopiston apulaisprofessori Jari Hänninen. Toimittaja Lassi Lähteenmäki.

Valtio on sopinut valtion enemmistö-omisteisen energiajätti Fortumin kanssa 2,35 miljardin euron lainasta. Fortumille myönnetty laina liittyy eduskunnassa tänään käsittelyssä olevaan kymmenen miljardin euron kriisipakettiin energiayhtiöille niiden maksukyvyn turvaamiseksi vaikeassa sähkömarkkinatilanteessa. Fortumille sovittu laina ei kuitenkaan ole osa valtion sunnuntaina kertomaa hätärahoituspakettia, joka on tarkoitettu muillekin energiayhtiöille. Fortumin laina on vielä kriisipaketin päälle varattua rahaa, jonka valtion omistajayhtiö Solidium tarvitttaesa hankkii itse ottamallaan pankkilainalla. Lainan ehdot ovat tiukat: Ensimmäinen erä lainasta on nostettava viimeistään tämän syyskuun aikana. Lainan todellinen vuosikorko nousee 14,2 prosenttiin. Ja lainan ehtona on lisäksi maksuton osakeanti, jolla valtion omistajayhtiö Solidium saa merkitä melkein yhdeksän miljoonaa Fortumin osaketta. Fortumille yhtiön sitä tarvittaessa myönnettävästä miljardilainasta kertoo eduskunnassa menossa olevassa tiedotustilaisuudessa hallituksen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Britannian pääministeri vaihtuu tänään. Finnair lisää lentoja kotimaan kentille.

ti 6.9. klo 11.33–12.00

Britannian konservatiivipuolue äänesti eilen uudeksi puheenjohtajakseen ja samalla maan uudeksi pääministeriksi Liz Trussin, joka on nykyinen ulkoministeri. Virallisesti valta vaihtuu tänään, kun kuningatar tapaa sekä uuden pääministerin että väistyvän pääministerin Boris Johnsonin Skotlannissa Balmoralin linnassa. Millainen työsarka uutta pääministeriä odottaa? Britannian tilanteesta kertoo toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta. 

Finnair alkaa jälleen lentää Helsinki-Vantaalta vähäliikenteiselle kotimaan kentälle. Valtio on päättänyt saamiensa tarjousten perusteella lentoliikenteen jatkamisesta Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Tonion sekä Kokkolan ja Pietarsaaren kentille. Nyt tauolla olleet lennot jatkuvat lokakuun lopussa. Kaikkien näiden kenttien reittien tarjouskilpailun voitti kotimainen lentoyhtiö Finnair. Tarjouskilpailun tuloksista kertoo ilmailutoimittaja Jari Tanskanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Syksyn kulkutaudit kaatavat taas väkeä petiin

ti 6.9. klo 11.02–11.30

On jälleen se aika vuodesta, kun nenät niiskuttavat ja kurkut ovat karheina. Liikkeellä on erilaisia flunssaviruksia sekä poikkeuksellisen ärhäkkä enterorokko, joka on vienyt lapsia jopa sairaalahoitoon ja tarttuu helposti myös aikuisiin. Tautitilanteesta keskustelemassa infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä lasten ja nuorten päivystyksen osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Euroopan energiamarkkinoiden myllerrys

ti 6.9. klo 10.33–11.00

Suomen lisäksi Ruotsi on päättänyt miljardien arvoisesta paketista sähköyhtiöiden tueksi.

Energiakriisin pahenemista yritetään hillitä myös naapurissamme Ruotsissa. Siellä on Suomen tapaan kasattu tukipakettia - mutta paketti on kaksi-ja-puoli kertainen Suomen hallituksen rakentamaan järjestelyyn verrattuna. Ruotsissakin pyritään varmistamaan energian riittävyys talvella. Eilen Ruotsin valtiopäivät keskusteli toimista energiamarkkinoiden rauhoittamiseksi. Millaista keskustelua Ruotsin parlamentti kävi? Haastattelussa poliittinen päätoimittaja Heidi Avellan Sydsvenskan-lehdestä. Toimittaja Tommy Fränti.

Saksalaistenkin on kiristettävä vyötä sähkönkäytössään. Euroopassa varaudutaan kylmään talveen ja energian saatavuusongelmiin kannustamalla kansalaisia ja yrityksiä nipistämään sähkön- ja kaasunkulutuksesta. Esimerkiksi Saksassa tulivat tämän kuun alussa voimaan hallituksen asetukset energian säästämisestä. Niistä kertoo lisää toimittaja Maarit Lukkarinen, joka haastattelee berliiniläisiä sekä Spandaun kaupunginosan ilmastonsuojeluvastaavaa Corina Weberiä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Eduskunnan syyskausi alkaa kiireellisyyttä vaativalla käsittelyllä

ti 6.9. klo 10.02–10.30

Energiayhtiöiden hätärahoituksen käsittely aloitetaan eduskunnassa. Lainoille ja takauksille on - ainakin hallituksen mukaan - määritelty tiukat ehdot. Hallituksen tarkoitus oli hätärahoituksen avulla rauhoittaa energiamarkkinoita. Mikä on sijoittajien tilanne - entä miten markkinat nyt ovat reagoineet? Haastattelussa sähköyhtiöiden etujärjestön Energiateollisuuden energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa ja Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Liski. Toimittaja Mikko Haapala.

Syysistuntokauden alkajaisiksi kansanedustajat saavat kiireellisesti käsiteltäväkseen hallituksen ison laina- ja takauspaketin energiayrityksille. Alkavaa istuntokautta ennakoi politiikan toimittaja Terhi Toivonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Onko kulttuuriympäristösi tuttu?

ma 5.9. klo 12.13–12.45

Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen elinympäristö. Siihen kuuluvat arkeologinen perintö, rakennetut ympäristöt ja perinnemaisemat, joita ovat perinnebiotoopit ja rakennetut perinnemaisemat. Mitä muuta se on? Mihin meidän tulee kiinnittää huomiota lähiympäristössämme ja kenties matkoillamme? Tällä viikolla vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Haastattelussa koordinaattori Riina Koivisto Kotiseutuliitosta ja suunnittelija Hanna Hämäläinen ympäristöministeriöstä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä Apottia koskeva kantelu on toimitettu viikonlopun aikana sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan. Toukokuussa alkunsa saaneen kantelun allekirjoitti lopulta 619 lääkäriä. Allekirjoittajien mukaan Apotissa on vakavia potilasturvallisuuteen vaikuttavia ominaisuuksia. Lääkärien Apotti-valituksesta kertoo toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Miten etenee Suomen Nato-jäsenyys?

ma 5.9. klo 11.33–12.00

Suomen Nato-hakemuksen ratifioinnit Naton jäsenmaissa ovat hyvässä vauhdissa, mutta valmista ei tule ennen kuin viimeinenkin Naton jäsen on hakemuksen ratifioinut. Suomen hakemus jätettiin Naton päämajaan 18. toukokuuta. Sen jälkeen Nato-maat hyväksyivät hakemuksen lopulta yksimielisesti, kun siitä oli käyty melkomoinen vääntö Turkin kanssa. Osalle jäsenmaista on ollut melkeinpä kunnia-asia ratifioida Suomen ja Ruotsin samaan aikaan jätetyt hakemukset. Nyt 30 jäsenestä enää kuusi maata ei ole ratifioinut hakemuksia. Niistä puolella on aikataulu ratifioinnille, mutta kolmella ei. Mitkä ovat näkymät Suomen Nato-tiellä? Haastattelussa Nato-asiantuntija, valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Tänään maksetaan tämän vuoden suurin veronpalautuspotti. Sota tuntuu monin tavoin yrittäjien arjessa.

ma 5.9. klo 11.02–11.30

Rahaa on maksussa semmoinen määrä - 1,1 miljardia euroa - että verottaja lupaa palautukset päivän kuluessa. Verohallinto kertoo, että veronpalautuksia saa noin 1,2 miljoonaa asiakasta. Minkälainen maksurumba verottajalla tänään pyörii? Haastattelussa ylitarkastaja Mari Kleemola Verohallinnosta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa todella moneen asiaan arjessamme. Se tuntuu nyt voimakkaasti ja laajasti myös yrityksissä, esimerkiksi kannattavuudessa. Suomen Yrittäjien tänään julkaistun kyselyn mukaan vaikutukset ovat voimakkaimmat teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Esimerkiksi enemmän kuin neljä viidestä teollisuusyrityksestä on raportoinut energian hinnannoususta. Haastattelussa Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Budjetin anti yksinasuvalle

ma 5.9. klo 10.33–11.00

Valtion ensi vuoden budjetin teossa on puhuttu paljon sähkön nousevasta hinnasta. Ja sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvista perheellisistä ja eläkeläisistä. Mutta entäpä pienissä asunnoissa asuvat yksineläjät. Miten budjetti heitä kohtelee? Haastattelussa puheenjohtaja Raija Eeva Yksinasuvien yhdistyksestä.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Miljardien kriisipaketti sähkönsaannin turvaksi. Lohen hinta laskenut.

ma 5.9. klo 10.02–10.30

Hallitus laati viikonloppuna kymmenen miljardin eurio kriisipaketin siltä varalta, että sähköyhtiöt tarvitsevat sellaista sähkönhankinnan turvaksi. Hallituksen ehdotus menee tänään eduskunnan käsittelyyn. Ehdotusta kommentoivat haastattelussa toimitusjohtaja Jukka Leskelä sähköyhtiöitä edustavasta Energiateollisuudesta ja Aalto-yliopiston professori, Suomen ilmastopaneelin jäsen Peter Lund.  Toimittaja Mikko Haapanen.

Hallitus on korostanut kriisipaketista puhuessaan sanapareja “viimeinen vaihtoehto” ja “uhka maksukyvyttömyydestä”. Tämä päivän aikana kuulemme enemmän ehdoista, joiden perusteella yhtiöt saavat apua. Haastattelussa paketin ehtoja kommentoi valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Lohen hinta muutoksessa. Norjan lohen hinta on viime aikoina heilahdellut rajusti. Viime viikkoina kokonaista lohta on saanut jopa alle kymmenen euron kilohintaan, useita euroja halvemmalla kuin aikaisemmin. On palattu tavallaan vanhaan aikaan. Aiemmin lohen palat jäivät kaupoissa tiskiin, kun hinta nousi rajusti. Mistä hintaheilahtelut johtuvat? Haastattelussa toimitusjohtaja Riku Iso-Hätälä kalanjalostusyritys Hätälästä.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Kotimaisten marjojen jatkojalostaminen ja vienti ovat nosteessa. 1990-luvun lamasta hyötyneet vastuuseen?

pe 2.9. klo 12.13–12.45

Haastattelussa marjoja ostavan marjatuotteiden valmistajan Kaskein Marjan varatoimitusjohtaja Pekka Koivisto. Toimittaja Lappeenrannassa Sirkka Haverinen. 

Yle Areenasta on tästä päivästä katsottavissa Peter Franzénin tähdittämä Helsinki-syndrooma. Sen motto on: "Me etsimme totuuden, me löydämme syylliset." Jännityssarja on saanut inspiraationsa todellisista tapahtumista 1990-luvun pankkikriisin ja 2020-luvun koronakriisin ajoilta. Yrittäjä ja omistautunut perheen isä Elias Karo sieppaa neljä toimittajaa ja pakottaa heidät tutkimaan, miten salolainen pankinjohtaja vei 1990-luvulla laittomasti perheen ja suvun omaisuuden valtiovallan siunauksella ja aiheutti perhetragedian, joka on jatkunut tähän päivään asti. Yle TV1:ssä sarja nähdään sunnuntaista 4.9. alkaen. Haastattelussa Peter Franzén.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Itä-Afrikkaa koettelee pahin kuivuus 40 vuoteen

pe 2.9. klo 11.33–12.00

Afrikan sarven alueella sateet ovat viivästyneet syksystä 2020 alkaen. Jo neljä peräkkäistä sadekautta on epäonnistunut. Kuinka suurta hätää ja nälkää tämä aiheuttaa itäisessä Afrikassa? Jotain siitä kertoo, että maailman ruokaohjelma WFP varoitti hiljattain katastrofaalisesta nälänhädästä tai sen kaltaisista oloista muun muassa osassa Etiopiaa, Somaliaa ja Etelä-Sudania. Ohjelman mukaan yksin Afrikan sarvessa nälkiintymisriskissä olevien ihmisten määrä on noussut 22 miljoonaan. Kuinka lähellä nälänhätä on itäisessä Afrikassa? Haastattelussa Kirkon ulkomaanavun Somalian maajohtaja Ikali Karvinen. Toimittaja Mira Stenström.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Suomalaisen ruoan päivä viikonloppuna

pe 2.9. klo 11.02–11.30

Viimeaikaiset maailman tapahtumat ovat nostaneet kotimaisen ruoantuotannon ja ruokaturvan merkityksen keskusteluihin aiempaa enemmän. Sunnuntaina vietetään suomalaisen ruoan päivää, jolle maa- ja kotitalousnaiset järjestivät Hämeenlinnan Kalvolassa Jalavaniemen lehmälaitumella etkot jo aiemmin tällä viikolla. Pellolle kokoontui yhteiseen ruokapöytään yhteiskunnallisia vaikuttajia ja ruoka-alan toimijoita keskustelemaan suomalaisesta ruoasta. Keskelle ruoantuotantomaisemaa katetun ruokapöydän ääreen hakeutui myös toimittaja Päivikki Koskinen.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Helsingissä ongelmia aiheuttanut palkanmaksujärjestelmä laajenee muuallekin

pe 2.9. klo 10.33–11.00

Viime aikoina on uutisoitu tietojärjestelmien aiheuttamista suurista ongelmista esim. Helsingin kaupungin palkanmaksussa sekä HUS:n potilastietojen käsittelyssä. Miksi ostetaan järjestelmiä, jotka eivät näytä toimivan, mutta joihin uppoaa jopa satoja miljoonia verorahaa? Haastattelussa julkisoikeuden professori, it-oikeuden dosentti Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmän toimittanut yhtiö, Sarastia, laajentaa muualle maahan, miten vältetään Helsingissä koetut ongelmat? Järjestelmä tulee käyttöön noin puolella vuodenvaihteessa aloittavista soten hyvinvointialueista. Haastattelussa Sarastian toimitusjohtaja Mika Kantola ja Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros. Toimittaja Vesa Marttinen.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Hyödyttääkö sähkön alv-alennus kuluttajia?

pe 2.9. klo 10.02–10.30

Hallitus päätti eilen päättyneessä budjettiriihessään valtion ensi vuoden tuloista ja menoista. Yksi suurimmista budjetin kokonaisuuksista oli energiakriisin vuoksi laadittu yli 800 miljoonan euron sähkötukipaketti kansalaisille. Sen yksityiskohdista kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Marja Ala-Kokon haastattelussa.

Eilen päättyneessä budjettiriihessä hallitus päätti mm. esittää sähkön arvonlisäveron väliaikaista lakemista 24 prosentista 10 prosenttiin. Monet miettivät nyt, tuleeko arvonlisäveron alennus todella näkymään sähkölaskussa, vai keräävätkö sähköyhtiöt hyödyn itselleen pitämällä hinnat ennallaan. Haastattelussa sähköyhtiöitä edustavan Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.