Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Suomen merikotkat

ke 25.1. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Suomen merikotkat

ke 25.1. klo 18.02–18.50

Merikotka on Suomen luonnonsuojelun symboli. Vuonna 1973 perustettiin merikotkatyöryhmä, jonka jäsenten ansiosta merikotka pelastui Suomessa sukupuutolta. Yli 20 vuoden ajan ryhmän vapaaehtoiset työmyyrät raahasivat luodoille ja kallioille lihaa merikotkien ruuaksi. Maatalojen siat olivat kotkille puhtaampaa ruokaa kuin Itämeren kalat ja vesilinnut.

Merikotkille rakennettiin tekopesiä, alueita rauhoitettiin, pesimäsaaria suojeltiin ja ihmisiä valistettiin. Merikotkan status vainotusta tuholaislinnuista saatiin käännettyä ylvääksi taivaan valtiaaksi.

Nykyään merikotkia näkee lähes kaikilla rannikkoalueilla ja monin paikoin sisämaan suurilla järvilläkin. Kanta on kasvanut paikoin niin suureksi, että on alettu esittää myös epäilyksiä, että merikotkia on jo liikaa. Pitäisikö niiden voittokulkua jotenkin rajoittaa.

Luonto-Suomen teemaillassa Suomen merikotkat tutustutaan tämän ylvään lajin historiaan ja kerrotaan mitä merikotkien ravinnosta, pesimisestä ja elämästä tiedetään. Studiossa asiantuntijoina ovat Heikki Lokki ja Camilla Ekblad. Toimittajina studiossa ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Jääilta

ke 11.1. klo 18.02–18.50

Moni odottaa innolla merien ja järvien jäätymistä. Mutta milloin jäälle uskaltaa mennä ja minkälaisin varustein? Kokenut jäällä liikkua osaa lukea jäitä ja havaita vaaran paikat. Jää ja jäätyminen ovat ilmiöinä hurjan mielenkiintoisia. Alkutalven jää laulaa jäätyessään ja kovilla pakkasilla repeävät railot saavat koko järven paukahtelemaan. Tiesitkö, että jäässä on myös elämää? Entä millaista on tehdä tutkimusta jäiden armoilla? Luonto-Suomen jääillassa asiantuntijoina ovat tutkimuspäällikkö Jari Haapala, Ilmatieteenlaitokselta ja retkiluistelija, ulkoilma-addikti Terhi Ilosaari. Toimittajana innokas retkiluistelija Hannamari Vallila ja Juha Blomberg.

Kuva: Hannamari Vallila / Yle

Talvipyöräilyilta

ke 4.1. klo 18.02–18.50

Työmatka taittuu näin talvellakin näppärästi pyöräteitä pitkin ja samalla vältetään ajaminen ruuhkassa omalla autolla. Talvipyöräily lumisilla tai lumettomilla metsäpoluilla ja kaupunkien moninaisilla kulkuväylillä on kokenut viime aikoina suuren nousun ja sama kehityssuunta jatkuu edelleen. Jokainen pyörällä ajettu kilometri on arvokas ja säästää ympäristöä, vertaa tätä liikkumismuotoa mihin muuhun tahansa. Pyörän pitää kuitenkin toki olla talvikunnossa, jos mielii matkata turvallisesti ja vailla turhaa vastusta.

Luonto-Suomen studiossa on paikalla monialaista pyöräilyasiantuntemusta. Kuuntelijoiden esittämiin kysymyksiin talvipyöräilystä vastaa Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvonen ja erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta. Lähetyksen juontavat Olli Ihamäki ja Juha Blomberg.

Kuva: Hannamari Vallila / Yle