Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

MOT: Tappiollisten kotimaan lentojen tukeminen. Valkohäntäpeurojen ruokinta. 

tänään klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

MOT: Tappiollisten kotimaan lentojen tukeminen. Valkohäntäpeurojen ruokinta. 

tänään klo 12.13–12.45

Kannattamattomien kotimaan lentojen tukemiseen on kahden viime vuoden aikana ohjattu kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahaa. Tyhjimmillään valtion tukemilla lentoreiteillä on kuitenkin vain kourallinen matkustajia. Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT on selvittänyt, keitä varten ja miten huonosti kannattavia lentoreittejä pidetään yllä. Toimittaja Antje Tolpo kertoo lisää. 

Valkohäntäpeurojen talviruokinta kasvattaa kantaa, mutta kukaan ei tiedä miten paljon. Asialla on kaksi puolta: Talviaikainen ruokinta parantaa eläinten kuntoa, jolloin keväällä syntyy enemmän vasoja. Toisaalta valtaosa metsästyksestä tapahtuu ruokinnoilta, eli käytännössä ruokinta myös pienentää kantaa. Toimittaja Vesa-Matti Ruuska.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Riittääkö kotimaisia vihanneksia ja mihin hintaan?

tänään klo 11.33–12.00

Syksyllä povattiin, että sähkön korkea hinta ajaa suomalaiset kasvihuoneviljelijät kriisiin, leikkaa tuotantoa ja nostaa esim. tomaattien hinnat pilviin. Tämänhetkisestä tilanteesta kertomassa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas ja kauppapuutarhuri Tero Juntti Kaarinasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Maahanmuuton vuosi 2022 ja tulevaisuuden näkymät

tänään klo 11.02–11.30

Viime vuosi oli maahanmuuton kannalta poikkeuksellinen, kun Suomeenkin saapui paljon sotapakolaisia Ukrainasta. Millaisia muita kehityskulkuja maahanmuutossa on meneillään? Marja Ala-Kokon haastattelussa Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mihin suuntaan Suomen talous on menossa?

tänään klo 10.33–11.00

Elinkeinoelämän keskusliitto on tänään julkistanut oman näkemyksensä lähiaikojen suhdanteista ja esimerkiksi yritysten yt-ilmoitusten määrästä. Suhdannebarometriä selittää EK:n johtaja Sami Pakarinen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomen kuoppainen Nato-tie

tänään klo 10.02–10.30

Monia askarruttaa, mistä löytyy apu Suomen ja Ruotsin tyssänneisiin Nato-jäsenyysprosesseihin. Yleisö sai aamulla kysyä aiheesta asiantuntijoilta Ylen järjestämässä chat-keskustelussa. Siinä mukana olivat myös johtava tutkija Matti Pesu ja tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista, jotka haastattelussamme vetävät yhteen chatissa eniten kiinnostaneita kysymyksiä. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Valtio järjestelee Fortumin johtoa. Kansallispuku taipuu myös arkivaatteeksi.

pe 27.1. klo 12.13–12.45

Valtio järjestelee energiayhtiö Fortumin hallituksen kokoonpanoa. Myös Finnairin ja Nesteen hallintoon tulee muutoksia. Järjesetelyistä kertoi runsas tunti sitten omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Tuppuraisen tiedotustilaisuuden annista kertoo tilaisuutta seurannut taloustoimittaja Jarmo Olavi Koponen.

Kansallispuku taipuu myös arkivaatteeksi. Jyväskyläläinen 17-vuotias Jaakko Rikalainen innostui viitisen vuotta sitten kansallispuvuista ja ryhtyi ompelemaan niitä myös itse. Toimittaja Minna Matintuvan haastattelussa Rikalainen kertoo, millä tavalla arvokkaasta kansallispuvusta voi saada kaiken ilon irti. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaisten kohtalot Stalinin Neuvostoliitossa

pe 27.1. klo 11.33–12.00

Kansallisarkisto selvittää parhaillaan, minkälaista vainoa ja kohtelua suomalaiset kokivat vuosien 1917–1964 Venäjällä ja Neuvostoliitossa. Tutkimuksessa on saatu tarkempaa tietoa esimerkiksi siitä, kuinka paljon suomalaisia kuoli Stalinin vainoissa. Hankkeesta kertoo Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti ja hankepäällikkö Aleksi Mainio.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miksi nukumme niin huonosti?

pe 27.1. klo 11.02–11.30

Nukkuminen on yksi merkittävimmistä asioista terveytemme ja hyvinvointimme kannalta, mutta monet kärsivät erilaisista unihäiriöistä. Mikä unemme on pilannut ja mitä asialle olisi tehtävissä? Vierainamme unilääkäri Henri Tuomilehto lääkärikeskus Aavasta ja professori Tiina Paunio Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miltä Suomen Nato-prosessi näyttää Yhdysvalloista katsottuna?

pe 27.1. klo 10.33–11.00

Yhdysvalloilla on merkittävä rooli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien edistämisessä. Millaista vipuvartta Yhdysvalloilla voisi vielä olla Turkin hoputtamisessa jäsenyyksien ratifioimiseen? Entä millaista teollista yhteistyötä Nato-jäsenyys tuo Suomen ja Yhdysvaltojen välille? Vieraanamme juuri juttumatkalta Atlantin takaa saapunut Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Teknologia-alan työkiista jatkuu. Eläinpuisto perustelee pandojen palautusta.

pe 27.1. klo 10.02–10.30

Valtakunnansovittelijan sovintoehdotus ei kelvannut työntekijäpuolelle. Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto eli työntekijäpuoli vastasivat tunti sitten valtakunnansovittelijan eilen esittämään sovintoehdotukseen työriidan ratkaisemiseksi. Työkiistan jatkumisen syistä kertoo valtakunnansovittelijan toimistossa liittojen perusteluja kuunnellut politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Ähtärin eläinpuisto palauttaa pandat Kiinaan. Ähtärin eläinpuiston hallitus on päättänyt aloittaa valmistelut kahden isopandan Lumin ja Pyryn palauttamiseksi Kiinaan, kertoo eläinpuiston hallituksen tuore tiedote. Päätös on tehty sen jälkeen, kun eläinpuisto sai kaksi päivää sitten tiedon, että valtion viiden miljoonan euron avustuspakettiesitys eläinpuistolle on vedetty pois eli peruttu. Haastattelussa Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ovi alamaailmaan -podcast kertoo Aarnio-oikeudenkäyntien todistajista

to 26.1. klo 12.13–12.45

Yle Areenassa on julkaistu uusi Ovi alamaailmaan -niminen podcast-sarja, jossa kuullaan Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäyntien todistajia ja tarinoita. Sarjassa keskeisessä asemassa on julkisuudessa peitenimellä "Saara" tunnettu nainen, joka vuonna 2013 toimitti sisäministeriöön muistion Aarnion rikoksista. Tämä johti rikostutkintaan ja lopulta Aarnion suorittamaan pitkään vankeustuomioon. Podcastin tekemisestä kertomassa käsikirjoittaja Pekka Lehto ja tuottaja Pekka Ruohoranta. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaisruokaa Saksan jättimessuilla

to 26.1. klo 11.33–12.00

Maailman suurimpana ruoka-aiheisena tapahtumana pidetty Berliinin Grüne Woche on päästy jälleen järjestämään pitkän koronatauon jälkeen. Tällä kertaa mukana on parikymmentä suomalaisyritystä tekemässä tuotteitaan tutuksi. Mitkä ovat suomalaisruoan valtit vientimarkkinoinnissa? Grüne Wochella kävi toimittaja Maarit Lukkarinen. Hän haastatteli messuilla johtaja Esa Wrangia vienninedistäjä Business Finlandista,  Eeva Hakalaa mehu- ja hillovalmistaja Poikain parhaat -yhtiöstä, Sari Laaksoa jäätelöyhtiö Nordic Ice Cream Caminitosta, Pekka Kääriäinen Lammin Sahdista ja Johanna Pfeiffer, joka esittelee messuilla Kouvolan lakritsia ja Atrian lihatuotteita. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ruotsi ja Turkki törmäyskurssilla

to 26.1. klo 11.02–11.30

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessit ovat ajautuneet vaikeuksiin Turkin suututtua Ruotsille mielenosoituksista, joissa on mm. poltettu Koraani. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen kertoo Turkin Istanbulista, mitä tavalliset turkkilaiset asiasta ajattelevat. Lisäksi vieraanamme on Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen johtava asiantuntija Jyri Komulainen keskustelemassa siitä, millaiset arvot, asenteet ja uskonnot ovat nyt vastakkain.  

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomessa kuoli viime vuonna historiallisen paljon ihmisiä

to 26.1. klo 10.33–11.00

Kuolleiden määrä ja kuolleisuus kasvoivat viime vuonna. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuolleita oli yli 5 200 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lopullisessa tilastossa viime vuonna kuolleiden ihmisten määrän arvioidaan nousevan yli 63 000:aan. Se olisi suurin määrä vuodessa vuoden 1944 jälkeen. Haastattelussa yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta .

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuka maksaa Lumin ja Pyryn kustannukset?

to 26.1. klo 10.02–10.30

Valtio ensin lupautui kattamaan Ähtärin eläintarhan pandatappioita, mutta vetikin lupauksen takaisin. Ähtärin kaupungilta on jo ehdittu sanoa, että sitten pandat pitää palauttaa Kiinaan. Kenelle tappioiden kattaminen kaatuu vai maksetaanko Lumille ja Pyrylle paluulippu sinne missä bambu kasvaa? Haastattelussa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Saako Ukraina vihdoin lupauksen länneltä tavoittelemistaan pansarivaunuista?

ke 25.1. klo 12.13–12.45

Ukrainaan on ennakoitu lähetettävän ainakin sakalaisvalmisteisia Leopardeja, brittien Challengereja ja amerikkalaisia Abrahmseja.Kuinka nopeasti vaunuja voitaisiin toimittaa Ukrainaan? Miten nopeasti niiden käyttöön voidaan kouluttaa? Mitä eri vaunujen huolto toimii? Haastattelussa panssarivaunuasiantuntija, everstiluutnantti evp. Olli Dahl.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Terveystarpeet Ukrainassa nyt

ke 25.1. klo 11.33–12.00

Lääkärit ilman rajoja on yksi Ukrainassa avustustyötä tekevistä järjestöistä.  Se työskentelee pääasiallisesti Ukrainan uudelleen haltuun ottamilla alueilla ja lähellä etulinjoja. Järjestön viestintätehtävistä Ukrainasta vuodenvaihteessa palannut Linda Nyholm kertoo, millaisia terveystarpeita Lääkärit ilman rajoja on havainnut. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lääkärit määräävät vielä paljon ns. vähähyötyisiä hoitoja

ke 25.1. klo 11.02–11.30

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 20–30 prosenttia terveydenhuollon toimista Suomessa on niin sanottuja vähähyötyisiä hoitoja. Niitä ovat tutkitusti esimerkiksi antibioottihoito ylähengitystieinfektioissa sekä unilääkkeiden käyttö. Miten vaikeaa on oikeanlaisen ja tehokkaimman hoidon löytäminen? Haastattelussa Käypä hoito -toimituksen päätoimittaja Jorma Komulainen ja Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Onko lastensuojelussa riittävästi työntekijöitä?

ke 25.1. klo 10.33–11.00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tänä aamuna julkistanut ensimmäistä kertaa tietoja lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoituksen toteutumisesta eri puolilla maata. Aiheesta ovat keskustelemassa THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka ja erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Hyvinvointialueyhtiö Hyvilistä.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Leopardeja vihdoin Ukrainaan?

ke 25.1. klo 10.02–10.30

Saksan parlamentti on ennakkotiedon mukaan tänään käsittelemässä Ukrainan toivetta saada joukoilleen käyttöön Leopard-taistelupanssarivaunuja. Ukrainan kommenteista luvassa olevaan ratkaisuun kertoo Kiovasta toimittaja Maxim Fedorov. Häntä haastattelee Atte Uusinoka.

Minkälainen pohdinta vaunujen luovuttamista on edeltänyt? Saksan päätöksen kehittymisestä kertoo Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suurten raideliikennehankkeiden vaikutukset. Leopardeja Ukrainaan?

ti 24.1. klo 12.13–12.45

Valtiovarainministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö ovat hetki sitten julkistaneet raportin, jossa ne tarkastelevat suurten raideliikennehankkeiden kustannuksia, investointimahdollisuuksia ja ilmastovaikutuksia. Parhaillaan suunnitellaan nykyistä nopeampia junayhteyksiä Helsingin ja Turun välille (Turun tunnin juna), Helsingin ja Tampereen välille (Suomi-rata) sekä välille Helsinki–Porvoo–Kouvola (Itärata). Ministeriöiden johtopäätöksistä kertoo Yle Uutisten taloustoimituksen tuottaja Timo-Pekka Heima. 

Saksa taipumassa Leopard-taisteluvaunujen lähettämiseen Ukrainaan jossain vaiheessa? Saksa on tiedotustilaisuussa sanonut, että Leopard-panssarivaunuja käyttävät maat voivat jo alkaa kouluttaa ukrainalaisia sotilaita vaunujen käyttäjiksi siltä varalta, että Saksa antaa luvan luovuttaa vaunuja Ukrainaan. Vaunuken luovutuslupaa Saksa ei ole vielä antanut. Berliinissä pidetystä aamupäivän tieodotustilaisuudesta kertoo EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lapsille ja nuorille lisää keinoja toimia ahdistelutilanteissa

ti 24.1. klo 11.33–12.00

Lasten ja nuorten kohtaama seksuaalinen ahdistelu, häirintä ja jopa väkivalta tai hyväksikäyttö jäävät usein piiloon, kun uhrit tai heidän kaverinsa eivät osaa tai uskalla kertoa asiasta eteenpäin turvallisille aikuisille. Suojellaan lapsia -järjestön tänään avautuvan Myfriendtoo.fi-nettisivuston onkin tarkoitus antaa lapsille ja nuorille tietoa sekä toimintaohjeita. Haastattelussa Suojellaan lapsia -järjestön toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ulkoministeri Natosta. Tuhansien osallistujen Terve Suomi -tutkimus alkaa.

ti 24.1. klo 11.02–11.30

Ulkoministeri Pekka Haaviston tiedotustilaisuus jatkuu eduskunnasta.

Tuhansien osallistujen Terve Suomi -tutkimus alkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa mittavan selvityksen suomalaisten terveydentilasta. THL kutsuu 10 000 eri puolilla maata asuvaa ihmistä kattavaan terveystarkastukseen tämän talven ja kevään aikana. Keitä ja miten tutkitaan? Haastattelussa THL:n erikoistutkija Katri Sääksjärvi ja Oulun kaupungin suunnittelija Virpi Knuutinen. Toimittaja Oulussa Emilia Pakkala. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Haaviston Nato-lausunto herättää kysymyksiä Ruotsissa

ti 24.1. klo 10.33–11.00

Haaviston lausunto eritahtisesta Natoon menosta havadutti Ruotsissa. Ruotsalaiset ovat olleet huolissaan siitä, että Ruotsi ei pääsisi liittymään puolustusliittoon samaan aikaan Suomen kanssa. Ruotsin tunnoista kertoo Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Ulkoministeri Pekka Haaviston tiedotustilaisuus eduskunnasta suorana.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomi ja Ruotsi Natoon samaan vai eri tahtiin?

ti 24.1. klo 10.02–10.30

Ulkoministeri Pekka Haaviston pohdinta siitä, missä tilanteessa Suomi voisi liittyä Natoon eri tahtiin Ruotsin kanssa on herättänyt kysymysten joukon, eikä vähiten Ruotsissa. Vaikeuksia Ruotsin Nato-tielle ovat aiheuttaneet Turkin vastaiset protestit Ruotsissa. Turkissa ne ovat nostaneet Ruotsin Nato-hakemuksen vastustamista. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi aamulla Ylen Aamussa ykkösvaihdon olevan edelleen se, että Suomi ja Ruotsi menevät Naton-jäseniksi yhtäjalka. Mutta Haaviston mukaan on myös arvioitava, onko tapahtunut jotain sellaista, joka pidemmällä aikavälillä estäisi Ruotsin hankkeen etenemistä. Haaviston pohdintaa kommentoi Radio Suomen Päivässä johtava tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Riittääkö hiihtokisoihin enää lunta? Tallinnassa uutta tietoa Estoniasta.

ma 23.1. klo 12.13–12.45

Riittääkö hiihtokisoihin enää lunta? Hiihtokisoja on jouduttu sääilmiöiden vuoksi perumaan tänä talvena niin Euroopassa kuin Suomessakin. Miten lunta riittää, kun kisoja on suunniteltu eteläiseen Suomeen vielä maaliskuun loppupuollekin? Miten lie onnistuvat maaliskuulle Helsingin olympiastadionille suunnitellut kansainväliset sprinttikisat? Tai vielä sen jälkeen maaliskuun loppupuolelle merkitty Salpausselän kisojen eli Salppureiden 100-vuotistapahtuma? Haastattelussa Lahden liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas. Toimittaja Lahdessa Petri Niemi.

Lisää tietoa matkustajalaiva Estonian uppoamisesta. Se upposi lähes kolmekymmentä vuotta sitten, mutta tapahtuman selvittely jatkuu. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut matkustajalaiva M/S Estonia upposi rajussa aallokossa 28.syyskuuta 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä, heistä suurin osa ruotsalaisia ja virolaisia. Estonian uppoamissyyksi on todettu keulavisiirin putoaminen, jonka takia vesi syöksyi valtoimenaan laivan autokannalle aiheuttaen laivan kallistumisen ja lopulta uppoamisen. Myöhemmin aluksen rungosta on kuvattu reikä ja onnettomuuden selvittelystä on tänäänkin uutta kerrottavaa. Tallinnassa juuri päättyneen tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Rain Kooli.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Liian auvoisia lupauksia Suomeen pääsystä

ma 23.1. klo 11.33–12.00

Konsulttitoimisto huijaa maahanmuuttajia lähtemään Suomeen. Konsulttifirma väittää, että maahantulo onnistuu ostamalla tai perustamalla yrityksen Suomeen. Tutkivan journalismin MOT-ohjelma kertoo tapauksesta, jossa sudanilainen mies on menettänyt kaikki rahansa tällaisessa huijauksessa ja on nyt turvapaikanhakijana Suomessa. Mitä miehelle luvattiin, mitä lopulta tapahtui? MOT:n aiheesta kertoo enemmän tutkiva toimittaja Jyri Hänninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sadat tuhannet suomalaiset huolehtivat läheisestään ansiotyön ohessa

ma 23.1. klo 11.02–11.30

Suurimpana ikäryhmänä tässä ovat keski-ikäiset naiset, joista varsin monella on kotitalouden ulkopuolisia hoivavastuita. Oman työn lisäksi käytännössä pitää usein vastata hoitojärjestelyistä, vastata läheisen yhteydenottoihin työpäivän aikana ja kamppailla oman ajan ja unenpuutteen kanssa. Mitä keinoja tällaisen jaksamiseen on? Haastattelussa Läheisenä työelämässä -hankkeen hankepäällikkö Siru Jokimies hyvinvoinnin asiantuntijajärjestö Maria-Akatemiasta ja Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kun ikää tulee lisää, myös avuntarve helposti kasvaa

ma 23.1. klo 10.33–11.00

Ikääntyminen tuo kuluja kunkin ihmisen oman terveydentilan mukaan. Mistä kaikesta tuo vanhenemisen hintalappu muodostuu? Ikääntymisen mukanaan tuomiin vaivoihin tarvitaan usein apua, joko läheiseltä tai terveydenhuollosta. Vaivojen hoidon hintaan paneudutaan aamulla julkaistussa Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa Ikääntyneiden hoidon kustannukset ja rahoitus -tutkimuksessa. Haastattelussa tutkimuksen johtaja Leena Forma Tampereen yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Räjähdyksiä, ammuskelua ja puukotuksia pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa

ma 23.1. klo 10.02–10.30

Jengien rajut välienselvittelyt ovat kaikilla tiedossa olevaa arkea Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa rikollisjengien yhteenotoissa kuoli viime vuonna 62 ihmistä ja Tanskassa on tänä vuonna puukotettu yli kymmentä ihmistä. Viikonloppuna Tukholmassa oli kolme ampumavälikohtausta ja pääkaupungin eteläpuolella, Skarpnäckin kaupungiosassa tapahtui räjähdys. Paikallinen poliisi on julistanut kaupunkia vaivaavan väkivalta-aallon "poikkeukselliseksi tapahtumaksi". Ruotsissa menossa oleva väkivallan aalto alkoi noin kuukausi sitten. Poliisi epäilee ainakin osan tapauksista liittyvän kahden huumemarkkinoista kilpailevan rikollisjengin reviiritaisteluihin ja kostoiskuihin. Poliisin mukaan monet epäillyistä tekijöistä ovat alle 18 vuotiaita. Tanskan tilanteesta kertoo Kööpenhaminasta toimittaja Karoliina Kantola ja Ruotsista puolestaan Ruotsin radion toimittaja Soili Huokuna. Heitä haastattelee toimittaja Tommy Fränti.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Puolangalta maailmanmaineeseen. Kultaiset Venlat jaossa illalla.

pe 20.1. klo 12.13–12.45

Suomalainen maailmalla menestynyt hevirumpali ei ole kotimaassa kovin tunnettu. Rumpali Waltteri Väyrynen pomppasi parikymppisenä pohjoisesta, Puolangalta, suoraan metallimaailman huipulle, kun hän pääsi Paradise Lostin sessiorumpaliksi vuosiksi 2015-2016. Silloin hiukan päälle parikymppisen rumpalin liittyminen bändin vahvuuteen loksautti leuan monelta hevituntijalta. Virallisena bändin jäsenenä Väyrynen oli viime vuoteen saakka. Viime syksynä Väyrynen liittyi ruotsalaiseen Opethiin. Ja jos nämä nimet eivät ole tuttuja niin tässä taustaa: synkkää metallimusiikkia soittava Paradise Lost on myynyt yli kaksi miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti. Ja Väyrysen nykyinen bändi, progressiivista metallimusiikkia soittava Opeth on myynyt maailmalla 1,5 miljoonaa levyä. Haastattelussa rumpali Waltteri Väyrynen.

Parhaita tv-ohjelmia ja -esiintyjiä valitaan jälleen. Eri kategorioihin nimetyt ehdokkaat on julkaistu jo aiemmin ja tuttuun tapaan valitaan myös yleisöäänestyksellä vuoden paras tv-esiintyjä. Siinä vaalissa annettiin tänä vuonna ääniä yli 112 000. Äänestyksen kolmen käjessä ovat Yleltä Gogin Kantabaarista tuttu Constantinos “Gogi” Mavromichalis sekä UMK- ja Pause-juontaja Miisa ”Mmiisas” Grekov ja Tubettavien konemiesten tähti Timo ”Metsa Man” Juvonen. Haastattelussa Gogi Mavromichalis. Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Taas matkaillaan, mutta mihin hintaan?

pe 20.1. klo 11.33–12.00

Entä mitä matkailijan pitää nykyaikana turvallisuutensa vuoksi ottaa huomioon, kun lähtee ulkomaille? Toimittaja matkamessuilla Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Luonnossa jo kevättä rinnassa? 

pe 20.1. klo 11.02–11.30

Tammikuuta on vielä jäljellä ja kaamoksen päättymisestäkään ei ole monta päivää, mutta luonto alkaa jo heräilemään kohti valoisampaa aikaa. Vielä on pimeää räntääkin vihmoo, mutta kevään ääniäkin jo kuuluu, kun esimerkiksi aamulinnut ovat alkaneet jo melko kovaäänisiksi. Onko kevät aikaisessa vai onko tämä kevättä vielä ollenkaan? Studiovieraana rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowisen vanhempi asiantuntija Jaakko Kullberg.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nuoret sosiaaliturvasta

pe 20.1. klo 10.33–11.00

Sosiaali- ja terveysministeriö on kysynyt yli 1500 lapselta ja nuorelta näkemyksiä sosiaaliturvasta ja sen kehittämistarpeista. Kuuleminen on osa sosiaaliturvauudistuksen valmistelua. Kuulemisen perusteella valtaosa nuorista suhtautuu valoisasti  tulevaisuuteen, omiin mahdollisuuksiinsa ja unelmiensa toteutumiseen. Kyselyn perusteella nuorilla on myös suhteellisen vahva luottamus siihen, että yhteiskunta tukee heidän selviytymistään esimerkiksi sosiaaliturvan kautta. Kritiikkiäkin kuitenkin tuli. Haastattelussa asiantuntija Sara Mäkäräinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Saksan Ramsteinissa keskustellaan kansainvälisestä aseavusta Ukrainalle

pe 20.1. klo 10.02–10.30

Saksan Ramsteinissa ovat tänään koolla noin 50 maan edustajat pohtimassa Ukrainalle toimitettavaa aseapua. Suurta mielenkiintoa herättää muun muassa se, kuullaanko joitain uusia linjauksia saksalaisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan. Ukraina on toivonut juuri Leopardeja ja raskaampaa aseistusta. Saksa ei kuitenkaan vielä tähän mennessä ole näyttänyt vihreää valoa Leopardien toimittamiselle. Leopard-vaunujen merkityksestä kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sotilastiedustelu avoimena

to 19.1. klo 12.13–12.45

Venäjän aloittama julma hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut voimapolitiikan uudelleen hyvin konkreettisella tavalla valtioiden väliseen kanssakäymiseen. Usko siihen, että asioille olisi aina olemassa rauhanomainen ratkaisu on hiipunut Venäjän otettua käyttöön kansainvälisen politiikan kaikkein voimakkaimmat ja karkeimmat työkalut. Suomen sotilastiedustelu on seurannut intensiivisesti sodan kulkua ja sen heijastevaikutuksia Suomeen ja lähialueellemme. Tänään sotilastiedustelu on tiedottanut havainnoistaan myös julkisuuteen. Haastattelussa pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sään monenlaiset ääri- ja poikkeusilmiöt

to 19.1. klo 11.33–12.00

Leuto sää on jo saanut jääpadot liikkeelle Pohjanmaalla. Euroopassa on kylmää. Kaliforniassa myrskyää. Sää tuntuu erikoiselta ja levottomaltakin. Vai mahtuvatko nämäkin muutokset pitkän aikavälin normaaleihin vaihteluihin? Haastattelussa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Kokemuksistaan Lapin tämän vuoden lämpimässä talvessa kertoo lumihotelliyhtiö Snowflaken toimitusjohtaja Ville Haavikko. Toimittaja Rovaniemellä Juha Mäntykenttä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Maasotakoulun uusi johtaja Suomen itärajan tilanteesta. Hevoslääkinnän liian harva verkko. 

to 19.1. klo 11.02–11.30

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on saanut Suomen ammattisotilaat seuraamaan entistä tarkemmin itänaapurin puheita Suomesta ja Natosta. Samaan aikaan sotilaat kertovat rajan rauhallisuudesta, kun Venäjä on keskittänyt sotilaitaan Ukrainaan. Haastattelussa Maasotakoulun uusi johtaja, eversti Janne Mäkitalo. Toimittaja Lappeenrannassa Ville Toijonen.

Hevosten terveyden hoitaminen on ongelma useilla paikkakunnilla Suomessa. Hevosten eläinlääkäreistä on pulaa esimerkiksi Lapissa, mutta nyt Meri-Lapin tilanteeseen on luvassa hieman helpotusta, kun Tornioon ollaan avaamassa uutta eläinklinikkaa. Haastattelussa eläintenhoidon nykytilanteesta Rovaniemen hevosklinikan eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen. Toimittaja Anni Tolppi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten jaksavat julkisalan työntekijät? 

to 19.1. klo 10.33–11.00

Tuore tutkimus kertoo karua kieltä julkisen alan työhyvinvoinnista. Alan työntekijöiden henkiset voimavarat tuntuvat heikkenevän koko ajan. Julkisen alan työeläkevakuuttaja Keva on tutkinut julkisen alan työntekijöiden työhyvinvointia ja työoloja vuodesta 2014 alkaen. Tällä kertaa tutkimukseen haastateltiin yli 3600 palkansaajaa. Mitä tutkimuksesta ilmenee? Haastattelussa Kevan tutkimusjohtaja Laura Pekkarinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Translain uudistus etenee. Turkin ulkoministeri lähti Washingtonista tyhjin käsin.

to 19.1. klo 10.02–10.30

Translain uudistusta koskeva mietintö on valmistunut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hallituksen esitystä tuettiin äänin 11-5. Esitystä tukivat myös oppositiopuolue kokoomuksen jäsenet. Sen sijaan vastaan äänestivät hallituspuolue keskustan edustajat sekä oppositiopuolue perussuomalaiset. Sovun syntymisestä kertoo politiikantoimittajamme Kristiina Tolkki.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ovat keskustelleet Washingtonissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. F-16 -hävittäjäkauppaa havittelevan Turkin ulkoministeri totesi tapaamisen jälkeen, ettei Turkki hyväksy painostusta tässä asiassa. Cavusoglu kertoi turkkilaiselle medialle Blinkenin antaneen ymmärtää, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi helpottaisi noiden 20 miljardin euron kauppojen syntymistä. Mitä tästä tapaamisesta jäi käteen? Tilannetta avaa Nato-erikoistoimittajamme Mika Hentunen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Päiväkotien ongelmat kirvoittivat vanhempien mielenosoituksen

ke 18.1. klo 12.13–12.45

Helsingin varhaiskasvatuksen suuret ongelmat saavat lasten vanhemmat osoittamaan mieltään tänään Senaatintorilla. Millainen päiväkotien tilanne on varhaiskasvattajan näkökulmasta? Haastattelussa varhaiskasvatuksen esiopettaja Suvi Anttonen helsinkiläisestä Pikkuveräjän päiväkodista.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Muuttuvatko suomalaisten ilmastonmuutos-asenteet?

ke 18.1. klo 11.33–12.00

Suomalaisista yli 60 prosenttia pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tuoreesta tutkimuksesta. Mitä tuosta prosenttilukemasta ajatellaan ympäristöjärjestö Greenpeacessä, jossa paiskitaan töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Entä mitä järjestössä ajatellaan suomalaisten ilmastohuolien politisoitumisesta? Haastattelussa Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Löytyykö luonnonsuojelun tasosta yhteisymmärrystä?

ke 18.1. klo 11.02–11.30

Kansallisen monimuotoisuusstrategian luonnos on lähtenyt lausuntokierrokselle. Siinä tiukan suojelun piiriin ehdotetaan 10 prosenttia Suomen metsistä. Miten tämä voitaisiin toteuttaa? Miten metsäteollisuus reagoi? Vieraana ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen Luonnonsuojeluliitosta ja kestävän kehityksen päällikkö Tiina Vuoristo Metsäteollisuudesta.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Kiinan väkiluku pieneni ensimmäistä kertaa yli 60 vuoteen

ke 18.1. klo 10.33–11.00

Viime vuonna Kiinassa astuttiin uuteen aikaan, sillä kiinalaisia kuoli enemmän kuin syntyi ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun. Mitä tämä tarkoittaa Kiinan taloudelle ja muulle maailmalle? Haastattelussa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Lakkovaroituksia ja palkkavaateita

ke 18.1. klo 10.02–10.30

Teollisuustyöntekijöitä edustava Teollisuusliitto sekä toimihenkilöjärjestöt YTN ja Pro antoivat maanantaina lakkovaroitukset teknologia- ja kemianteollisuuteen. Lakkoilmoituksia ja palkankorotusvaatimuksia arvioi professori Tapio Bergholm.

Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifiointia odotetaan vielä kahdelta maalta, Turkilta ja Unkarilta. Millaiset asiat vaikuttavat tilanteeseen, tätä arvioivat tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Mitä kuuluu naalille?

ti 17.1. klo 12.13–12.45

Mitä naalin onnistunut pesiminen kertoo pohjoisen luonnosta? Haastattelussa Tuomo Ollila, Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Metsähallituksen Luontopalveluista ja WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vaihteleva sää panee teiden kunnon koville. Elektroninen mummo pitää hirvet pois tieltä. 

ti 17.1. klo 11.33–12.00

Teiden päällysteet ovat olleet viime aikoina kovilla vesisateen ja vaihtelevan lämpötilan takia. Missä tiellä liikkujan kannattaa nyt olla erityisen varovainen? Haastattelussa Väyläviraston väylänpidon toimialajohtaja Virpi Anttila.

Suomen länsirannikkoa pitkin kulkevalla valtatiellä 8:lla on useita paikkoja, joissa hirvikolarin vaara olisi reilusti nykyistä suurempi, jos käytössä ei olisi riista-aitoja ja muita turvavälineitä. Uusimpana keinona hirvikolarien ehkäisyssä Pohjanmaalla Mustasaaressa Vassorinlahdella on kokeiltu maailman ensimmäistä ja toistaiseksi ainoata äänimajakkaa. Kun hirvi lähestyy tietä, lähistöllä olevasta kaiuttimesta alkaa kuuluu kovaäänistä ikäihmisen puhetta. Haastattelussa Suomen Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomesta vihreän energian suurvalta?

ti 17.1. klo 11.02–11.30

Tuleeko Suomesta vihreän energian ja teolisuuden suurvalta? Miten sähkön tarjonta pystytään muuttamaan vientieuroiksi ja lisäarvoksi? Haastattelussa hiilineutraali tulevaisuus -mission vetäjä Helena Sarén Business Finlandista ja tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen LUT-yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Romanien työllistymisen esteet. Teollisuuden palkkaneuvottelut jumissa.

ti 17.1. klo 10.33–11.00

Romanien koulutustaso on lähivuosina noussut, mutta heillä on edelleen vaikeuksia päästä töihin ja harjoitteluihin. Tämä käy ilmi Diakonia-ammattikorkeakoulun Taloustutkimuksella teettämässä kyselyn mukaan vain alle puolet pk-yrityksistä uskoo, että romanitaustaiset ovat rekrytoinneissa samalla viivalla muiden kanssa ja 5% pk-yrityksistä ilmoitti suoraan, ettei halua palkata romanitaustaisia. Haastattelussa Romako-hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund.

Työmarkkinoiden tärkeimmät ja seuratuimmat palkkaneuvottelut katkesivat eilen, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät löytäneet sopua. Palkansaajia edustavan Teollisuusliiton mukaan osapuolten erimielisyydet tulevan palkkaratkaisun osalta ovat poikkeuksellisen suuret. Neuvottelutilannetta analysoi dosentti Mika Helander Åbo Akademista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pakottaako Yhdysvallat Turkin Nato-ruotuun asekaupan voimin?

ti 17.1. klo 10.02–10.30

Turkin ulkoministeri matkustaa tänään Washingtoniin. Vierailun aikana odotetaan uutisia F-16 hävittäjäkaupoista. Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat pitää kauppojen toteutumisen ehtona sitä, että Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Washingtonista raportoi Nato-erikoistoimittajamme Mika Hentunen. Lisäksi aiheesta keskustelemassa puolustusministeri Mikko Savola ja Turkkiin erikoistunut toimittajamme Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

MOT: Myytävänä laiton talo. Olympialaiset näkyvät Ylellä vuoteen 2032 saakka.

ma 16.1. klo 12.13–12.45

Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT käsittelee ohjelmassaan tänään rakennusten loppukatselmuksia. Kymmeniltä tuhansilta taloilta puuttuu Suomessa loppukatselmus, mikä voi johtaa asunnon käyttökieltoon, ilmoitukseen poliisille tai mittavaan remonttiin. Aiheesta kertoo toimittaja Tiina Lundell.

Yle on hankkinut lähetysoikeudet olympialaisiin vuosille 2026–2032. Yle oli mukana Euroopan yleisradiounionin (EBU) jäsenmaiden jättämässä yhteistarjouksessa. Sopimus kattaa esitysoikeudet kaikkiin kesä- ja talviolympialaisten lajeihin. Ylellä on jo aiemmin hankitut oikeudet seuraaviin, Pariisissa 2024 järjestettäviin kesäolympialaisiin yhdessä Discoveryn kanssa. Uusi sopimus lisää Ylen olympiakattaukseen Milano-Cortinan 2026 talviolympialaiset, Los Angelesin 2028 kesäolympialaiset, Brisbanen 2032 kesäolympialaiset sekä vuoden 2030 talviolympialaiset, joiden järjestäjä ei ole vielä selvillä. Sopimuksesta kertoo lisää Yle urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten nuorten ääni kuuluu EU:ssa?

ma 16.1. klo 11.33–12.00

Emilia Uljas on tuore Suomen EU-nuorisodelegaatti. Miten nuorten ääni kuuluu Brysseliin ja Strasbourgiin? 

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Miksi kuolemasta on niin vaikea puhua?

ma 16.1. klo 11.02–11.30

Miksi kuolemasta on niin vaikeaa puhua ja miten sosiaalinen media on muuttanut suremista ja keskustelutapaa kuoleman ympärillä? Haastattelussa johtaja Minna Mikkanen Kaleva vakuutuksesta ja helsinkiläisen Kampin kappelin pappi Nanna Helaakoski.

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Riittääkö lännen apu Ukrainalle?

ma 16.1. klo 10.33–11.00

Venäjän hyökkäyssodan tilanteesta keskustelemassa apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa. Toimittaja Mira Stenström.

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Turkin uudet vaatimukset Suomelle ja Ruotsille. Viikonloppuna verisiä iskuja Ukrainassa.

ma 16.1. klo 10.02–10.30

Turkki on asettanut uuden ehdon Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnille. Turkkilaismedian mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa Ruotsin ja Suomen luovuttavan 130 henkilöä Turkkiin, jotta Turkki hyväksyy maiden jäsenyyden sotilasliitto Natoon. Turkin vaatimuksia ja maan kanssa käytäviä Nato-neuvotteluja kommentoi ulkoministeri Pekka Haavisto.

Venäjä teki lauantaina iskuja eri puolille Ukrainaa, muun muassa pääkaupunkiin Kiovaan ja Dnipron kaupunkiin. Tuloksena kymmeniä siviili-kuolonuhreja. Samaan aikaan länsi pohtii taistelupanssarivaunujen lähettämistä. Sotatilanteesta kertovat toimittaja Maxim Fedorov Kiovasta ja kirjeenvaihtajamme Heikki Heiskanen Moskovasta Venäjältä. Heitä haastattelee Ilkka Lahti.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaiset hiihtäjäkansaa, mutta entä jatkossa. Turmion Kätilöt suosiossa.

pe 13.1. klo 12.13–12.45

Suomalaiset ovat hiihtäjäkansa, mutta kuinka on lasten laita? Hiihto on Suomessa edelleen erittäin suosittua.  Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan 1,9 miljoonaa suomalaista harrastaa hiihtoa. Mutta onko suosio taattu myös jälkikasvussa? Pitäisikö koulussa hiihtää enemmän ja pitäisikö sen olla jopa pakollista? Haastattelussa Raumalla hiihtomaisemissa hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmi. Toimittaja Raumalla Lähdepellon latujen tuntumassa on Karri Laihonen.

Turmion kätilöt kovassa suosiossa. Suomeksi laulavan Turmion Kätilöiden jäsenet ovat pääosin kotoisin Siilinjärveltä ja Kuopiosta. Tänään Turmion Kätilöt julkaisee kymmenennen studioalbuminsa. Huomenna yhtye juhlistaa uutta levyä ja 20-vuotista taivaltaan loppuunmyydyllä keikalla Helsingin jäähallissa. Hiljattain Nightwishin Euroopan kiertueellakin mukana ollut bändi elää koronavuosien jälkeen kiireisiä aikoja. Ensi kuussa Turmion Kätilöt suuntaa Eurooppaan omalle kiertueelle pääesiintyjänä ja keikkoja riittää myös kotimaan areenoilla. Haastattelussa toinen Turmion Kätilöiden laulajista, MC Raaka Pee eli Petja Turunen. Toimittaja Siilinjärvellä Anna Ronkainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Miksi suomalaisen koulutuksen taso on heikentynyt?

pe 13.1. klo 11.33–12.00

Opetusministeriön sivistyskatsauksen perusteella esimerkiksi lukutaidon ja matematiikan osaamisen heikkeneminen vastaa tutkimusten mukaan yli vuoden ja joidenkin aineistojen mukaan jopa kahden vuoden oppimista. Minkä takia hehkutettu suomalainen koulutus on pudonnut kansainvälisestä kelkasta?

Haastattelussa luokanopettaja Satu Laine Kailaan koulusta Heinolasta sekä maantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius ja koulutuksen, yhteiskunnan ja kulttuurin tutkimuksen apulaisprofessori Janne Varjo, molemmat Helsingin yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Palkankorotukset ja inflaatio - mitä saa toivoa, mitä voi saavuttaa?

pe 13.1. klo 11.02–11.30

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimusneuvottelut näyttävät suuntaa työmarkkinoille. Mutta millaisia palkankorotuksia on syytä odottaa ja miten ne voivat vaikuttaa talouteen? Elämän kallistuminen nostaa toiveita, mutta kovat korotukset antavat vauhtia myös inflaatiolle. Studiossa tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta ja Suomen Pankin ennustepäällikkö Mari Obstbaum.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Miten Suomi voisi parantaa ukrainalaisten työllistymistä?

pe 13.1. klo 10.33–11.00

Hollannissa Ukrainasta sotaa paenneet on saatu työllistettyä jopa 80-prosenttisesti. Miten Suomessa on onnistuttu? Voidaanko Hollannista ottaa oppia? Haastattelussa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Susanna Piepponen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Hyvinvointialueiden palkanmaksupäivä. Suomeen Nato-joukkoja?

pe 13.1. klo 10.02–10.30

Hyvinvointialueiden ensimmäinen palkkapäivä koittaa. Tietojen siirtäminen oli kova urakka, mutta saivatko ihmiset palkkansa? Haastattelussa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Vantaa-Keravan hyvinvointialueen pääluottamusmies Nina Uskola.

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä ja roolista Natossa käy vilkkaana. Transatlanttisiin suhteisiin erikoistuneen ajatushautomo Atlantic councilin julkaiseman tuoreen raportin mukaan Suomen pitäisi Naton jäsenenä pyytää maahan nato-joukkoja, koska se vahvistaisi sotilasliiton itäistä puolustusta. Raportin mukaan Suomeen pitäisi perustaa samanlaisia monikansallisia taisteluosastoja, kuten esimerkiksi Baltiassa, Puolassa ja Slovakiassa. Tätä ja Ukrainan toivomien Leopard-panssarivaunujen toimittamista Ukrainaan sekä panssarivaunujen huoltoa ja käytön kouluttamista kommentoivat haastattelussa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja  Antti Häkkänen, Kok sekä turvallisuustutkija, prikaatikenraali evp Juha Pyykönen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pikaruoan suosio nousee, miten pärjää laaturavintola taantuman lähestyessä

to 12.1. klo 12.13–12.45

Korona-aika, inflaatio ja energiakriiisi ovat laittaneet ravintola-alan koville. Huonoina aikoina pikaruokaravintolat menestyvät, mutta mikä tilanne on ravintola-alan huipulla? Haastattelussa ravintola Savoyn keittiömestari Helena Puolakka.

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Pelastavatko supertietokoneet maailman?

to 12.1. klo 11.33–12.00

Ilmastomuutoksen seurauksia ennakoidaan supertietokoneella luodulla maapallon digitaalisella kaksosella eli simulointimallilla. Aiheesta kertoo ilmastostrategi Jenni Kontkanen Tieteen tietotekniikan keskus CSC:stä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Maailmaa parantavaa markkinointia?

to 12.1. klo 11.02–11.30

Kaikki haluavat kuluttaa vihreästi ja kestävästi, mutta miten yritykset käyttävät tätä hyväkseen? Faktoillakin voi hämätä ja nykyään jo kieleen yleistyneet termit voivat olla virheellistä markkinointia. Studiossa aiheesta keskustelemassa Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan puheenjohtaja Marja-Leena Mansala sekä oikeudenmukaista maailmankauppaa ja vastuullista kuluttamista edistävän Eetti-kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Kirsi Salonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kansalaisten luottamus EU:hun heikko - Suomessa keskiarvoa parempi

to 12.1. klo 10.33–11.00

Juuri julkaistun eurobarometrin mukaan kansalaisten luottamus EU:hun on painunut alle 50 prosenttiin. Lisäksi EU:n sisällä kannetaan huolta toimeentulosta. Studiossa Helsingin yliopiston Euroopan poliitikan tutkimuksen professori Johanna Kantola.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Viro karkoittaa joukon venäläisdipolomaatteja. Sotapropagandan onnistuminen. 

to 12.1. klo 10.02–10.30

Viro ilmoitti eilen karkoittavansa 13 venäläisdiplomaattia maasta vielä tämän tammikuun aikana. Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu kertoi tiedotustilaisuudessa, että päätös johtuu Ukrainan sodasta. Virossa on suuri venäläisvähemmistö ja kohta tulossa parlamenttivaalit. Viron vaikuttimista kertoo Tallinnasta toimittaja Rain Kooli.

Sotapropagandan onnistuminen. Kun sotaa käydään, käytetään myös sotapropagandaa eli sodasta rakennetaan aina tietynlaista tarinaa. Tästä on viime päivinä keskusteltu myös Suomessa, kun on haettu perusteluja sille onko mieltä tilata Ukrainaan tykkien kranaatteihin kirjoitettuja terveisiä ja esitellä niitä somessa. Ja minkälaisen viestin ne lähettävät ja kenelle? Haastattelussa sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö sekä tietokirjailija ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Joonas Pörsti. Toimittaja Totti Toivonen.

Juontajina Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten Suomen metsiä harvennetaan? Taas euroviisuedustaja haussa.

ke 11.1. klo 12.13–12.45

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto julkisti kyselyn, jonka perusteella varhaiskasvatuksen henkilöstö ei tee ilmoituksia varhaiskasvatuksen epäkohdista, koska pelkää seurauksia. Vuonna 2021 tuli voimaan laki, jonka perusteella henkilöstöllä on ilmoitusvelvollisuus, jos he huomaavat työssään epäkohdan tai uhan lapsen varhaiskasvatuksen toteutumiselle. Mitä työntekijät pelkäävät? Haastattelussa JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi.

Uuden Musiikin Kilpaiilu käynnistyy jälleen seitsemän uuden kandidaatin voimin. Ja lopulta yksi esiintyjä valitaan Suomen tämän vuoden edustajksi Eurovision laulukilpailuun. Millainen spektaakkeli on luvassa tällä kertaa. Haastattelussa UMK:n päätuottaja Anssi Autio.

Radio Suomen Päivän juontavat tänään Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

USA:n kongressin edustajainhuone pääsee töihin. Harvennushankkuussa.

ke 11.1. klo 11.33–12.00

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone pääsee todenteolla töihin vaikean alun jälkeen. Puheenjohtaja Kevin McCarthy joutui hankkimaan asemansa poliittisella kaupankäynnillä, ja paljon valtaa on valunut laitaoikeistolaisille republikaaniedustajille. Miten edustajanhuoneen kyky toimia ja säätää lakeja voi vaikuttaa muuhun maailmaan? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.

Kuka lopulta päättää, mikä puu harvennushakkuussa kaatuu? Yle kertoi alkuviikolla Suomen Metsäkeskuksen selvityksestä, jossa syynättiin ensiharvennusten laatua Keski-Suomessa. Tulos oli karua luettavaa: yksikään tarkastetuista kohteista ei ollut metsänhoitosuositusten mukainen. Syytäkin tähän on etsitty. Maataloustuottajia eli monia metsänomistajia edustava MTK sanoo, että syy on metsäteollisuuden maksamissa liian pienissä taksoissa, jotka pakottvaat ylitehokkaaseen puun hakkaamiseen. Koneyrittäjien liian suuria koneitakin on syytetty, mutta koneyrittäjät ovat kiistäneet että siitä olisi kysymys. Entä mitä asiasta ajattelee hakkuiden toteuttaja, metsäkoneen kuljettaja? Kuusivaltaisella ensiharvennuskohteella, Muuramen Isolahdessa on metsäneenkuljettaja Toni Kinnusta jututtamassa toimittaja Riikka Pennanen.

Radio Suomen Päivän juontavat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Ilmastotavoitteet ja autokannan uusiutuminen

ke 11.1. klo 11.02–11.30

Sähköautojen ja ladattavien hybridien määrän pitäisi kasvaa Suomessa hurjasti vuoteen 2030 mennessä, jotta  Suomen ilmastotavoitteisiin päästäisiin. Sirupulan vuoksi sähkö- ja hybridiautojen tilausjono on venynyt jo useisiin kymmeniin tuhansiin autoihin. Autoa voi joutua odottamaan vuoden. Miten liikenteen päästöleikkaukset toteutetaan, jos autokantaa ei pystytä riittävän nopeasti uusimaan? Haastattelussa Autoalan keskusliiton AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa ja uudistuvan liikenteen professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miksi Ukraina kuluttaa taisteluvoimaansa Bahmutissa?

ke 11.1. klo 10.33–11.00

Ukrainan luonnehditaan sotivan hyökkäävää Venäjää vastaan poikkeuksellisella tavalla Itä-Ukrainan Bahmutissa. Miksi Ukraina käy Bahmutissa hyvin perinteisen tavan rintamataisteluja, kun se muuten on menestynyt altavastaajan taktiikalla, vaikuttamalla kaukaa ja rajatuilla iskuilla, joissa vältetään laajamittaista viholliskontaktia. Haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Toteutuvatko Suomen ilmastotavoitteet autojen päästöjen leikkaamisessa?

ke 11.1. klo 10.02–10.30

Korkeat sähkönhinnat kurittavat suomalaisia. Hallituksen esityksen mukaan sähkölaskun kertakorvaukseen on tulossa kymmenen sentin hintaraja. Sitä edullisempiin sopimuksiin ei siis hallituksen kyseistä apua heru. Pörssisähkösopimukset taas lasketaan suoraan tuen piiriin. Kuinka tuki kohtelee pienituloisia? Haastattelussa Kuluttajaliitton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ja Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.  Toimittaja Marjo Näkki.

Kylmä talvi on lisännyt entisestään Venäjän hyökkäyksestä kärsivien ukrainalaisten hätää. Venäjä on väittänyt vallanneensa Soledarin kaupungin Donetskin alueella, Itä-Ukrainassa. Toimittaja Antti Kuronen on Soledarin lähiseudulla Kramatorskissa, 40 kilometrin päässä rintamalta, jossa käydään kovia taisteluita. Myös Krematorskiin Venäjä ampuu ohjuksia. Haastattelussa Soledarin kaupungin tilanteesta Antti Kuronen. Toimittaja Marjo Näkki. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Koronaa aletaan seuloa lentokoneiden jätevesistä

ti 10.1. klo 12.13–12.45

Korona leviää Kiinassa ja uusi variantti puolestaan sairastuttaa ihmisiä Yhdysvalloissa. Suomeen lennetään matkailemaan ja lähiviikkoina aletaan tutkia lentokoneiden jätevesissä esiintyvää koronaa. Haastateltavana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Tarja Pitkänen.

Ajokeli on huono koko eteläisessä Suomessa lumisateen vuoksi. Pyry liikkuu kohti pohjoista ja samaan aikaan etelässä tiet ja jalkakäytävät muuttuvat entistä liukkaammiksi. Haastattelussa liikenneoperaattori Marko Kolattu Tampereen tieliikenneskuksesta.

Radio Suomen Päivän juontajina Aki Laine ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Paljonko kohtuuhintainen sähkö voi maksaa?

ti 10.1. klo 11.33–12.00

Energiavirasto selvittää, paljonko kohtuullisen hintainen sähkö voi maksaa ja voiko sähkön toimittajayhtiö tarjota vain pörssisähköä. Haastattelussa Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen.

Vuoden alusta voimaan tullut laki edellyttää, että taloyhtiöiden pitää tarjota asukkailleen aurinkoenergiaa omaan käyttöön. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Haastattelussa Motivan asiantuntija Milja Aarni.

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Millainen kevät koittaa hallitukselle myrskyisän syksyn jälkeen?

ti 10.1. klo 11.02–11.30

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kolme kuukautta. Kun eduskunta palaa joululomalta on edessä vielä paljon töitä. Onko keväällä odotettavissa lisää hallituksen riitoja myrskyisän syksyn jälkeen? Miten oppositio hakee asetelmia vaalien alla?

Studiossa yliopistotutkija Jenni Karimäki ja politiikan tutkimuksen yliopistonlehtori Emilia Palonen molemmat Helsingin yliopistosta.

Radio Suomen Päivän juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Saavatko kaikki hyvinvointialueiden työntekijät tammikuun palkkansa?

ti 10.1. klo 10.33–11.00

Hyvinvointialueiden ensimmäiset palkat maksetaan perjantaina. Työntekijöiden tiedot pitää olla järjestelmissä kuitenkin jo tänään. Miten tiedonsiirtourakassa on onnistuttu? Haastattelussa Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernijohtaja Juhani Sand ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikainen.

Radio Suomen Päivän juontajina Aki Laine ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Valtion sähkötuen rahoista sovittu. Uusien sote-alueiden 1. palkanmaksu.

ti 10.1. klo 10.02–10.30

Millä rahalla kotitalouksia tuetaan kovien sähkölaskujen maksussa? Hallituksen kerrotaan päässeen sopuun kuluttajien sähkötuesta.  Ylen tietojen mukaan sähkölaskuun saisivat tukea kaikki, jotka maksavat sähköstä yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta. Valtio maksaisi laskusta puolet - mutta enintään 700 euroa kuukaudessa. Omavastuu olisi 90 euroa kuussa. Samaan aikaan sähkön hinta on laskenut ja hinnan ennakoidaan pysyvän aiempaa alempana varsinkin, jos ilmat eivät kovasti kylmene. Kotitalouksien tukemisen lisäksi suunnitteilla on maatalousyritysten ja pk-yritysten sähkökulujen helpottaminen. Haastattelussa elinkeinoministeri Mika Lintilä, kesk.

Ensimmäiset uusien sote-alueiden palkat maksuun tällä viikolla. Miten se sujuu? Ovatko hyvinvointialueiden työntekijöiden palkat tulleet jo maksuun? Ensimmäinen palkkapäivä koittaa perjantaina, mutta tietojen olisi pitänyt siirtyä vanhalta työnantajalta uudelle tähän päivään mennessä. Millaisia ongelmia alueet ovat kohdanneet, kuinka moni voi jäädä ilman palkkaa vuoden ensimmäiseltä kuukaudelta? Tämä kiinnostaa muun muassa isoa julkisen alan työntekijäliittoa. Haastattelusssa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n julkisten sopimusalojen neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ulkomaille viedyt lapset!

ma 9.1. klo 12.13–12.45

Oletko nähnyt poikaani? Vuoden ensimmäinen MOT pureutuu epätoivoiseen etsintään, jossa perhe pyrkii löytämään siltä viedyn kehitysvammaisen pojan. Tapaus on outo suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Miten on mahdollista, että henkilö, joka ei kykene huolehtimaan itsestään, voidaan viedä ulkomaille, eivätkä viranomaiset puutu siihen? Tapauksesta ja ohjelmasta kertoo sen toimittaja Jaakko Mäntymaa.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Työpaikkalounas kallistuu! Houkuttaako Suomi enää marjan poimijoita?

ma 9.1. klo 11.33–12.00

Työnantajan tukeman työpaikkalounaan hinta huitelee jo 13 eurossa veroedun nousun tukemana. Mutta mitä nousseella hinnalla saa? Miten laajasti ravintolat ovat siirtäneet lounasedun kallistumisen hintoihin? Haastattelussa ...

Marja-ala on myllerryksessä, kun alalta on paljastunut epäilyjä korruptiosta poimijoiden huonosta kohtelusta. Haastattelussa eläkkeellä oleva marjayrittäjä Kari Jansa, joka arvelee vastoinkäymisillä olevan pitkät haitalliset vaikutukset koko marja-alaan. Toimittaja Jarmo Nuotio.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Sijoittajamisen näkymissä valoa?

ma 9.1. klo 11.02–11.30

Kestävätkö sijoituksesi yhä jatkuvaa talouden epävarmuutta? Sijoitusnäkymät olleet epävarmat Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta alkaen eli jo noin vuoden. Viime syksy ei tuonut niihin valoa eikä tämä talvikaan, vaikka muutamilla yhtiöillä on ollut jo näkymää paranevasta tilanteesta. Nyt ekonomistit ovatkin arvioineet, että alamaissa olevat sijoitusnäkymät eivät parane kuin vasta ennustetun minitaantuman jälkeen. Taantumaa on ennustettu nyt alkaneelle vuodelle. Mutta kuinka pitkä siitä tulee? Entä milloin sijjoitusnäkymät lopulta paranevat? 

Haastattelussa ...

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Saksan vai Suomen palkankorotukset, työmarkkinoiden näkymät?

ma 9.1. klo 10.33–11.00

Teknologiateollisuuden ja palkansaajia edustavan Teollisuusliiton palkkaneuvotteluissa on lähennytty, mutta ratkaisua etsitään vielä tällä viikolla. Kiista jumittaa koko palkkakierrosta. Palkansaajat ovat vaatineet korotusmallin ottamista Saksasta, jossa palkat nousevat tänä vuonna yli 5 prosenttia. Työmarkkinoiden tilannetta valottavat nyt puheenjohtajat Teollisuusliiton Riku Aalto, Palvelualojen ammattiliitto PAMin Annika Rönni-Sallinen ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n Ismo Kokko, Atte Uusinoka jututtaa. Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Brasilian levottomuudet. Kohtuullinen voimankäyttö vartijan työssä.

ma 9.1. klo 10.02–10.30

Poliisi on tukahduttanut Brasilian edellisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien riehunnan maan pääkaupungin Brasilin hallintokortteleissa. Mistä levottomuudet kertovat? Kuinka suurta juuri valitun presidentti Luiz Inácio Lula da Silva vastustus Brasiliassa on? Haastattelussa  maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Marjo Näkki.

Ovatko vartijat tehtäviensä tasalla? Lauantaina espoolaisessa kauppakeskus Isossa Omenassa sattui kuolemantapaus, kun nainen menehtyi vartijoiden kiinnioton yhteydessä. Tapauksen tutkinta on kesken, eikä naisen kuolemansyytä vielä tiedetä. Millaiseen voimankäyttöön vartijan työ oikeuttaa? Millä koulutuksella vartijat työssään toimivat? Haastattelussa turvallisuusalan opettaja Jari Stolt Luksia-ammattikoulusta Länsi-Uudeltamaalta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tinakenkäkuningatar Kaija Koo

to 5.1. klo 12.13–12.45

Pitkään suosikkiesiintyjänä pysyneestä Kaija Koosta esitetään parhaillaan dokumenttia Yle Areenassa ja loppiaisena myös TV1:ssä. Mitä dokumentti kertoo artistista? Mitä sen pitkään jatkunut teko antoi ohjaajalle ja laulajalle itselleen? Studiohaastattelussa Kaija Koo ja dokumentin ohjaaja Pia Asikainen.

Radio Suomen Päivän juontaa Aki Laine.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kiinalaiset matkailijat koronatestiin, riittääkö EU-suositus Suomelle?

to 5.1. klo 11.33–12.00

EU suosittelee, että jäsenmaat vaatisivat Kiinasta tulevilta koronatestiä, joka on otettu enintään kaksi vuorokautta aiemmin. Testi voi olla otettu siis ennen maahan saapumista. Mikä merkitys päätöksellä on ja riittääkö se Suomelle, sitä arvioi sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö Taneli Puumalainen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö on pitänyt testausta turhana. Onko kritiikki perusteltua?

Kirjeenvaihtajamme Kirsi Crowley on Pekingissä ja kuulemme, onko Kiina jo reagoinut EU:n päätökseen ja minkälaisia turistivirtoja Suomeen sieltä on odotettavissa. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Miten sähköä säästetään, kun pakkanen puraisee?

to 5.1. klo 11.02–11.30

Luvassa on kiristyviä pakkasia ja samalla tiedetään, että sähköä tuotetaan ydinvoimalla aiempaa vähemmän, kun Olkiluodon kolmosvoimalan koekäyttöä supistetaan. Miten sähkö saadaan lähiviikkoina riittämään? Mitä keinoja kuluttajilla on helpottaa tilannetta? Haastattelussa energialiiketalouden ja sähkömarkkinoiden dosentti Jouni Keronen LUT-yliopistosta Lappeenrannasta sekä sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta Tampereen yliopistosta.

Radio Suomen Päivän juontaa Aki Laine.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

USA:n kaoottinen puhemiesvalinta ja taloyhtiöiden konkurssisuma!

to 5.1. klo 10.33–11.00

Yhdysvalloissa ei ole yli sataan vuoteen ajauduttu puhemiehen valinnassa uusintakierroksille. Nyt kuudeskaan äänestyskierros ei tuonut tulosta. Syynä tilanteelle on republikaanipuolueen sisäinen hajaannus. Miten syviä jakolinjoja republikaanien sisällä vallitsee, sitä arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén, Atte Uusinoka haastattelee.

Taloyhtiöiden konkurssit yleistyvät koko ajan nousevien kulujen paineessa. Kotkassa taloyhtiö meni konkurssiin syyskuussa, viimeinen tikki olivat nousseet energiamaksut. Muitakin taloyhtiöitä on jo joutunut konkurssiin. Isännöintiliitossa valmistaudutaan jo tänä vuonna mahdollisesti tulevaan konkurssisumaan. Mitä taloyhtiön konkurssi käytännössä tarkoittaa asukkaalle ja osakkeenomistajalle. Vastaamassa konkurssiin menneen kotkalaisen taloyhtiön isännöintiyritys Talokeskus Kotkan toimitusjohtaja Sami Tammisto. Toimittajana Noora Palola.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Perussuomalaiset kakkoseksi Ylen mittauksessa!

to 5.1. klo 10.02–10.30

Perussuomalaiset on kiilannut pääministeripuolue SDP:n ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi Ylen kannatusmittauksessa. Kokoomus pitää kärkipaikkaa ja hieman kannatustaan kasvattanut Keskusta on neljäntenä. Vaalit on kolmen kuukauden päästä, voiko kannatuksissa tulla vielä suuria muutoksia, sitä arvioi Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Yle Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Paavin hautajaiset käynnistyvät Vatikaanissa

ke 4.1. klo 12.13–12.45

Entisen paavin Benedictus XVI:n hautajaisia vietetään torstaina Vatikaanissa. Millainen oli paavi, jota kuvailtiin "Jumalan rottweileriksi"? Haastattelussa on teologian tohtori ja katolilainen tutkija Emil Anton.

Radio Suomen Päivän juontajina Aki Laine ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Töihin parempi roti ja leivästä säästöä!

ke 4.1. klo 11.33–12.00

Työpoissaoloja on mahdollista vähentää töiden entistä paremmalla suunnittelulla. Miten se käytännössä tapahtuu ja minkälaisia tuloksia on saatu, sitä valottaa ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitokselta.

Energian kallistuminen on tuonut kustannuspaineita leipomoille ja nostanut leivän hintaa. Monet leipomot käyttävät esimerkiksi kaasua uuneissaan. Onko leivän hinnalla kipurajaa? Mitä vaikuttaa asiakkaisiin, jos leipomoiden on kustannusten nousun helpottamiseksi muutettava leipien koostumusta? Muun muassa näitä kyselee lahtelaisilta toimittajamme Jarno Kajova.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Kaupungit ja kunnat saivat koronatukia miljoonia vähemmän kuin hakivat - kuka kuittaa laskun?

ke 4.1. klo 11.02–11.30

Kun koronapandemia iski, hallitus sitoutui korvaamaan kunnille ja kaupungeille taudin hoidon välittömät kustannukset. Eilen Yle kuitenkin uutisoi, että Tampere sai viisi miljoonaa euroa vähemmän korona-avustusta kuin oli hakenut.

Kuka kuittaa erotuksen? Studiossa keskustelemassa valtionvarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen ja sosiaali- ja terveysministeriön strategian ja talouden arviointiryhmän johtaja Saara Leppinen.

Radio Suomen Päivän juontajina Aki Laine ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Vartiointialan ylilyönnit tyrmistyttävät!

ke 4.1. klo 10.33–11.00

Vartiointialalta on paljastunut törkeitä ylilyöntejä. Yhden alan yrityksen vartijat ovat käyttäytyneet työssään käsittämättömän tylysti kohteissa, joiden turvallisuutta heidän on pitänyt varmistaa. Tapahtumat ovat poliisin selvitettävänä ja osa vartijoista vangittu. Mitä alalla nyt tapahtuu? Haastattelussa Vartioliikkeitten liiton hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mikkonen ja toimitusjohtaja Niclas Sacklén vartiointiyritys Avarn Securitistä.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Korona leviää, pitääkö kiinalaisten matkustusta suitsia?

ke 4.1. klo 10.02–10.30

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Kiinassa nopeasti. EU-maat miettivät tänään yhteisiä rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille. Korona- ja rokotustilannetta meillä ja maailmalla. päivittävät zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja rokotteista tietävä asiantuntijalääkäri Mika Muhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Marjo Näkki haastattelee.

Mitä kiinalaisturistien mahdollisista rajoituksista ajatellaan Matkailu- ja ravintolapalvelujen työnantajajärjestö MaRassa? Haastateltavana on järjestön toimitusjohtaja Timo Lappi.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Mörrien seikkailut lumisessa metsässä!

ti 3.1. klo 12.13–12.45

Koululaisten joululoma jatkuu vielä, mutta tekemisestä saattaa olla pulaa. Luonnossa on kuitenkin koettavaa talvellakin. Millaisiin luonnon asioihin voi kiinnittää huomiota, kun liikkuu lapsen kanssa metsässä? Mitä kaikkea tekemistä voi lumisessa metsässä lasten kanssa keksiä? Toimittaja Raila Paavolan haastateltavana Kokkolan ladusta Metsämörriohjaaja Mari Niemi ja Tuomas Kallio.

Radio Suomen Päivän juontajina Marko Miettinen ja Aki Laine.

Kesätyöhaku on käynnissä, miten valita itselleen paras paikka?

ti 3.1. klo 11.33–12.00

Kodin kosteusvaurio altistaa lapsen sairastumaan astmaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden kodin kosteusvaurio on yhteydessä lapsen pysyvään astmaan. Tulos vahvistaa aiempaa tietoa kosteusvaurioiden ja astman välisestä yhteydestä. Haastattelussa johtava tutkija Anne Karvonen THL:stä.

Kesätöiden haku on jälleen käynnissä. Työnhakupalvelu Duunitorin mukaan paikkoja on tällä hetkellä enemmänkuin viime vuonna samaan aikaan. Miten valkata se itselle mieluisin kesätyöpaikka, kun työmaailma on vielä suuri tuntematon?

Radio Suomen Päivän juontajina Marko Miettinen ja Aki Laine.

Lasten sydänleikkauksiin laittoman pitkät jonot!

ti 3.1. klo 11.02–11.30

Sydänsairaat lapset joutuvat jonottamaan leikkausta jopa kuukausia. Tehohoitajista on huutava pula ja myös hoitajien vaihtuvuus on suurta. Kansallinen tehohoitotyöryhmä on miettinyt keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Työryhmän puheenjohtaja, lastenkirurgian linjajohtaja, ylilääkäri Jukka Salminen ja lasten tehovalvontaosaston apulaisosastonhoitaja Annika Pietilä molemmat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUS:sta ovat Radio Suomen päivän vieraina.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Veroja laskettiin, laskivatko bussilippujen hinnat?

ti 3.1. klo 10.33–11.00

Miten on onnistunut linja-autoliikenteen lippujen arvonlisäveron laskeminen? Ovatko hinnat laskeneet? Haastattelussa Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Radio Suomen Päivän juontajina Marko Miettinen ja Aki Laine.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Inkooseen suunnitteilla historiallinen investointi

ti 3.1. klo 10.02–10.30

Norjalainen teräsyhtiö suunnittelee Inkooseen arviolta neljän miljardin arvoista terästehdasinvestointia. Terästehdas työllistäisi jopa 1 200 ihmistä.

Entistä useampi eläkeläinen haluaisi jatkaa työuraansa tavalla tai toisella, vaikka vanhuuseläkkeelle haki loppuvuodesta ennätysmäärä ihmisiä. Kuinka hyvin nykyinen eläkejärjestelmämme tukee sitä, jos ihminen haluaa enemmän vapautta päättää työurastaan?

Radio Suomen Päivän juontajina Aki Laine ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kinkku sulaa jo Kuusamossa!

ma 2.1. klo 12.13–12.45

Nopeimmat ovat jo aloittaneet kinkun sulatusurakan. Toimittajamme Ensio Karjalainen piipahti aamulla Kuusamon liikuntakeskuksessa ja jututti innokasta kuntoilijaa, Kaire Rohtveeta ja Kuusamon kaupungin liikuntatoimenjohtajaa Jukka Makkosta.

Lämmin vesi voi aiheuttaa legioonalaistautia ja johtaa teho-osastolle. Näin kävi pieksämäkeläiselle perheenäidille Anne Markkaselle syyslomalla. Anne Markkanen kertoo kokemuksistaan ja legioonalaistaudin oireita ja vakavuutta arvioi Kuopion yliopistollisen sairaalan vt. infektioylilääkäri Sari Hämäläinen. Toimittajana on Tapio Räihä.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen.

Läskistä pyristellään taas eroon!

ma 2.1. klo 11.33–12.00

Alkuvuoden pysyvä ilmiö on laihdutus. Erilaisille kuureille ja kuntosaleille houkuttelijoita ja vinkkejä terveellisempään ja hoikempaan elämään riittää. Puhutaan joulukilojen karistamisesta ja uuden elämän aloittamisesta, kevyempänä. Miten tähän pitäisi suhtautua?

Vieraana on kirjailija Raisa Omaheimo, joka on syksyllä kirjoittanut myös teoksen Ratkaisuja läskeille. Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen.

Kurkistamme tulevaisuuden kristallipalloon!

ma 2.1. klo 11.02–11.30

Mihin maailma on menossa, ja minkälainen rooli meillä on siinä? Minkälaisia kehityssuuntia ja muutoksia on näkyvissä. Onko tulevaisuudenuskoon aihetta? Studiossa tuoreen Sitran megatrendiraportin yksi kirjoittaja, Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja sekä vanhempi asiantuntija Leena Alanko ajatushautomo Demos Helsingistä!

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen.

Radio Suomen Päivä

ma 2.1. klo 10.33–11.00

Vuodenvaihteessa kuluttajansuoja parani, kun puhelinmyyntiä koskeva lakimuutos tuli voimaan. Millä tavoin puhelinmyyntiä nyt suitsitaan ja mitä oikeuksia kuluttajalla on, puhutaan tästä pian lisää.

Juonto: Maanittelevat ja hanakat puhelinmyyjät saattavat vastaisuudessa hiukan rauhoittua, kun puhelin- ja kotimyyntiä koskeva lakimuutos tuli voimaan nyt vuoden alusta. Uuden lain mukaan sopimus tuotteen tai palvelun hankinnasta syntyy vasta puhelun jälkeen kirjallisesti, eli myyjän on lähetettävä kuluttajalle erillinen sopimus puhelun jälkeen. Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta kirjallisesti, sopimus ei ole sitova eikä myyjä voi vaatia maksua tuotteesta.

Meillä on nyt puhelimessa Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Satu Vehviläinen, hyvää aamupäivää! Vuodenvaihteessa kuluttajansuoja parani, kun puhelinmyyntiä koskeva lakimuutos tuli voimaan. Millä tavoin puhelinmyyntiä nyt suitsitaan ja mitä oikeuksia kuluttajalla on, puhutaan tästä pian lisää.

Puhelinmyyntiin tuli vuodenvaihteessa muutos, enää ei riitä, että saa asiakkaan suostumuksen ostosta puhelimessa, vaan siitä pitää saada myös mustaa valkoisella. Puhelinmyyjän on lähetettävä kuluttajalle erillinen sopimus puhelun jälkeen. Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta kirjallisesti, sopimus ei ole sitova eikä myyjä voi vaatia maksua tuotteesta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Satu Vehviläinen selvittää muutoksen yksityiskohtia.

Pienydinvoimaloista toivotaan ratkaisua alueelliseen sähkön- ja lämmön tuotantoon. Lappeenrantalaiset saavat lähivuosina pienydinvoimalasta lämpöä koteihinsa. Lappeenrannan Lahden teknillinen yliopisto LUT on hankkimassa pienydinvoimalan tutkimuskäyttöön. Toimittaja Kalle Schönberg jututtaa LUT-yliopiston ydintekniikan professori Juhani Hyväristä.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Radio Suomen Päivä

ma 2.1. klo 10.02–10.30

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä