Alasti

Alasti

Alastonmalli hädässä

ti 13.9. klo 20.20–20.40
Viimeisin

Alastomuus sinällään ei ole intiimiä, mutta ajatukset alastomuudesta usein ovat.

Kun katsot itseäsi ilman vaatteita, tunnetko ylpeyttä ja iloa, vai huolta ja häpeää? Jos näet vieraan ihmisen alasti, haluatko katsoa tarkemmin, vai käännätkö katseesi pois?

Vaikka alastomuus on meille kaikille yhteistä, se ei ole tasa-arvoista. Joillekin se on helppoa ja hyväksyttyä, toisille ahdistavaa, jopa pelottavaa. Joitain ei voisi vähempää kiinnostaa, ja sekin on kiinnostavaa.

Tässä sarjassa puhutaan alastomuudesta intiimisti, ilman arvostelua ja sievistelyä. Välillä myös ollaan alasti, mutta ei katsota sillä silmällä. Omasta ja yhteiskunnan suhteesta alastomuuteen kertovat tanssija, tutkija, taiteilija, alastonmalli, naturisti sekä kehofilosofi.

Sarjan edetessä myös toimittaja tekee matkan omaan mieleensä ja kehoonsa. Onko nakuhiihto vieraan ihmisen kanssa helpompaa kuin kameran edessä riisuutuminen? Ja mitä me itse asiassa paljastamme, kun riisumme vaatteet pois?

Toimittaja: Sanna Pirkkalainen, Yle Radio Suomi Tuottaja: Tiina von Martens, Yle Radio Suomi Tunnusmusiikki: Saku Maristo, Ylen Sounditiimi

Aiemmat lähetykset

Alastonmalli hädässä

ti 13.9. klo 20.20–20.40

Sillä on paljon väliä, miten alastonta ihmistä katsoo. Taidemallina työskentelevää Noora Palotietä ei häiritse yhtään, vaikka luokallinen piirtäjiä tuijottaa häntä intensiivisesti. Jos luokassa on joku, joka katsoo, mutta ei piirrä, tilanne muuttuu epämukavaksi.

Alastomuudella on Nooran mukaan aina joku konventio, ja jos se rikotaan, niin olo ei ole enää turvallinen. Joskus konvention voi rikkoa myös yllättävä tapahtuma, kuten alastonmallin pyörtyminen.

Noora Palotie on koulutukseltaan kätilö ja hän harrastaa burleskia. Suhde omaan ja toisten alastomiin kehoihin on suora ja mutkaton. Alasti -sarjan viidennessä jaksossa Noora kertoo Sanna Pirkkalaiselle, miten tämä suhde on rakentunut.

Vatsani ei ole täydellinen, mutta se on hauska

ti 6.9. klo 20.20–20.40

Kun Intiassa syntynyt ja kasvanut Vishnu Vardhani katsoi ensimmäistä kertaa kunnolla omaa alastonta vartaloaan, hän ihastui vatsaansa. Se ei ollut täydellinen, mutta se oli hauska ja se oli hänen omansa.

Lapsuudessa alastomuutta ei sallittu edes kotioloissa. Nykyään Vishnu riisuu enempiä miettimättä itsensä esimerkiksi piirrustusluokassa tai kameran edessä. Ja tietenkin saunassa.

Vaikka hänen oma suhteensa alastomiin vartaloihin on mutkaton, hän suree perheensä naisten kohtaloa. Heillä ei ole mahdollisuutta tutkia omaa kehoaan ja huomata sen kauneutta.

Alasti -sarjan neljännessä jaksossa Sanna Pirkkalainen ja Vishnu Vardhani pohtivat, voiko vaatteet päällä tuntea itsensä alastomaksi.