Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Nisäkkäiden poikaset

ke 1.7. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Nisäkkäiden poikaset

ke 1.7. klo 18.02–18.50

Ollako huolellinen vai huoleton? Kannattaako olla rohkea vai varovainen? Millaisia riskejä emot ottavat ja miten ne osaavat opastaa poikasiaan niiden ensimmäisinä päivinä? Mitkä nisäkkäät saavat eniten poikasia ja miten hyvin poikaset tottelevat emojaan? Miltä pesissä näyttää?

Suomen luonnossa liikkuu monenlaisia nisäkkäitä ja kesällä niillä on poikaset. Emoilla siis riittää töitä ja poikasilla opeteltavaa.

Kysy nisäkkäiden poikasista ja niiden emoista tai kerro mielenkiintoisimmat havaintosi. Studiossa asiantuntija on tohtori Paavo Hellstedt. Juontajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Kesäyön linnut

ke 24.6. klo 18.02–18.50

Lintujen soidinlaulu aamulla ja päivällä on jälleen hiipumassa pesintäkiireiden alle. Maisema tuntuu hetkittäin, jopa pelottavan hiljaiselta. Tässäkö se voimallisin vuodenaika taas hurahti ohi?

Vielä on kuitenkin toivoa, koska iltahämärissä tai yöaikaan monet linnut laulavat tai ääntelevät vielä varsin mallikkaasti. Havaintoja tehdään usein kuuloon perustuen ja lintuja ei päästä silloin näkemään. Monet kerttuset, kehrääjät, kuikat ja pöllönpoikaset jatkavat siitä mihin rastaat, peipot ja pajulinnut äänimaailman jättivät. Minkälaisia yöretkiä ja niihin liittyviä havaintoja on viimeisen viikkojen aikana kertynyt ja onko eteen tullut yllättäviä tilanteita?

Studiossa on lintututkija Pertti Koskimies, suoran lähetyksen toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Elävä Itämeri

ke 10.6. klo 18.02–18.50

Millainen tuleekaan Itämeren kesästä? Nautimmeko kirkkaista vesistä vai peittyykö meri sinilevälauttoihin? Me voimme kaikki auttaa mertamme pysymään puhtaana ja elämää pursuavana.

Millaisia ovatkaan keinot, mitä jokainen meistä voi tehdä Itämeren eteen? Entäpä millaisia muutoksia meri on kokenut viime vuosikymmeninä? Itämeri on ainutlaatuinen paikka, josta löytyy niin upeita lintuja, pulleita norppia kuin uskomattomia vesi-eliöitä.

Studiossa kysymyksiin vastaamassa ovat Kim Jaatinen, toimitusjohtaja Luonnon- ja riistanhoitosäätiö stä ja erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittajina Hannamari Vallila ja Matti Ylönen.

Kuva: Hannamari Vallila / Yle