Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Luonto-Suomen sieni-ilta

ke 28.9. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Luonto-Suomen sieni-ilta

ke 28.9. klo 18.02–18.50

Sienet, nuo herkulliset ja ihmeelliset metsiemme eliöt, ovat pääroolissa Luonto-Suomessa. Mistä sieniä kannattaa etsiä? Entä kuinka säilöä sieniherkut talteen? Oletko tehnyt jonkun yllättävän sienilöydön? Mitkä ovat parhaat sienestysvinkit aloittelijoille?

Näitä ja muita kysymyksiä voit esittää sieniasiantuntijoillemme. Kysymyksiin vastaavat museomestari Pertti Salo Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja sienineuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista. Toimittajina suorassa lähetyksessä ovat Hannamari Vallila ja Juha Blomberg.

Puiden syksy

ke 21.9. klo 18.02–18.50

Mitatusti Suomen vanhin puu on lapinkataja, jonka iäksi laskettiin 1070 vuotta. Yksi syy puiden pitkään ikään on talvi, jolloin puiden aineenvaihdunta sammuu lähes täysin. Syksyllä valmistaudutaan talveen ja lehtipuut kertovat itsestään värein. Mutta miksi haapa voi olla sekä keltainen että punainen? Syksyllä ihan vierekkäiset koivut voivat olla keskenään erilaisia - yksi keltaisessa syysasussa ja kaveri vihreässä kesämekossa. Seisovatko siinä hidas varmistelija ja riskinottaja? Ovatko puut yksilöitä ja miten ne toimivat syksyllä? Onko pihassasi tai lähimetsässä sinulle tärkeä puu, josta haluaisit tietää lisää?

Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat arboristi Sami Kiema sekä professori Kurt Fagerstedt. Toimittajina Markku Sipi ja Juha Blomberg.

Lintujen syysmuutto

ke 7.9. klo 18.02–18.50

Lintujen syysmuutto on jo hyvässä vauhdissa. Syksyllä muuttajia on paljon enemmän kuin keväällä, kun kesällä syntyneet poikaset ovat myös liikkeellä suunnistamassa ensimmäistä kertaa talvehtimisalueilleen. Mihin linnut Suomesta suunnistavat? Miten niiden muuttoa on viime vuosina tutkittu? Onko syysmuuton seuraaminen vaikeampaa kuin kevätmuuton? Odottavatko linnut syksyllä hyviä lähtötuulia? Onko niillä syksyllä yhtä kiire kuin keväällä? Auttaako linnunrata yöllä muuttavia suunnistamaan?

Kerro muuttohavainnoistasi tai kysy aiheesta. Suora Luonto-Suomi lähetys tulee Espoosta luontotalo Villa Elfvikistä Laajalahden lintukosteikolta. Paikalla ovat asiantuntijoina meteorologi, lintuharrastaja Jarmo Koistinen ja lintututkija Petteri Lehikoinen. Toimittajina ovat Minna Pyykkö ja Juha Blomberg. Äänisuunnittelija: Mikko Kuokka / Yle

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle