Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Jarkko Lahti: Metsurin tarinassa kliseillä flirttailu on hykerryttävän hauskaa

to 29.9. klo 19.05–20.00
Viimeisin

Olgan vieraaksi on hyvä tulla – harva kieltäytyy. Torstai-iltaisin kiinnostavat tyypit puhuvat Olgan kanssa populaaristi kulttuurista. Yhden Suomen parhaan puhetyöläisen seurassa tuttuja ihmisiä, maanläheisesti, nauruakaan unohtamatta.

Aiemmat lähetykset

Jarkko Lahti: Metsurin tarinassa kliseillä flirttailu on hykerryttävän hauskaa

to 29.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen vieraana Jarkko Lahti, joka näyttelee Metsurin tarina -elokuvassa pääroolin. Elokuva on absurdi pohjoinen tarina metsuri Pepestä, joka uskoo parempaan huomiseen.

Jarkko Lahden mielestä Metsurin tarina on viisas, vanhan liiton komedia.

- Vaikka Metsurin tarina on leffan nimi, elokuva ei kerro työneosta. Se kertoo ihmisyydestä ja kuinka päähenkilö Pepe määrittää itsensä työn kautta, niin kuin suomalaiset aika usein tekevät. Minua kosketti valtavsti päähenkilön katse elämään. Hän tietoisesti valitsee nöyryyden suhteessa elämään, mikä ei tarkoita passiivisuutta, tai että hän olisi nujerrettu, tyhmä tai naiivi. Se on periaatteellista hyvään uskomista.

Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikolla toukokuussa 2022 palkittu Metsurin tarina saa kotimaan ensi-iltansa lokakuun alussa.

Lahti on valittu vastikään näyttelijäntaiteen professoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun, jossa aloittaa työt alkuvuodesta 2023.

Alkuperäinen kuva Jarkko Lahdesta: Laura Malmivaara

Haastattelun lomassa soitettiin Jarkko Lahden toivekappaleina: PAULA VESALA - Tulkoon mitä vaan (feat. Aili Järvelä & Jutta Rahmel) THE CURE - Just like heaven

Lauri Tähkän autosta löytyy varusteita joka lähtöön, esiintymisvaatteista aina tennismailaan ja moottorisahaan

to 22.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketonen ja Lauri Tähkä keskustelevat mm. uuden albumin julkaisukeikasta, terapian merkityksestä vaikeiden hetkien keskellä ja musiikin tekemisestä.

Lauri Tähkän upouuden Kaikella on tarkoitus -albumin julkaisukeikka onkin vähän erikoisempi tapahtuma. Lauri kertoo kupoli idean syntyneen noin 15 vuotta sitten. Hän haaveili tilasta, jossa yleisö olisi lähellä ja bändi soittaisi yleisön keskellä.

- Kaksi vuotta sitten ympärilleni tuli ihmisiä, jotka uskoivat tähän villiin ajatukseeni. Nyt tämä unelmani täyttyy, kun 1500 ihmistä on 360 astetta ympärillämme kuuntelemassa soittoamme. Tällaista Helsingin keskustaan, Kansalaistorille rakennettua kupoli-tilaa ei ole pystytetty aikaisemmin mihinkään. Olemme siellä jännän äärellä, bändin kaikki rutiinit on heitetty pois ja koko tiimi joutuu venymään. Tämän kokemuksen jälkeen on upeaa lähteä kiertueelle.

Korona-aikana kun keikat peruuntuivat oli aikaa kaikenlaiseen syvempäänkin pohdiskeluun. Lauri kertoo ottaneensa silloin etäisyyttä someen.

- Kun katsoin somea ja Instaa, tuli tunne etten halua enää tuonne. Oikeat asiat ovat jossain ihan muualla ja kuinka pinnallista hömpötystä siellä on. Pitkän keikkatauon jälkeen tuntui, etten ole enää se sama jäbä, joka riekkui lavalla. Olin niin itsessäni silloin, tuli tunne että mä en enää haluaa tätä. En saanut enää estradilla esiin samaa viihteentekijää. Korona-aikana tällaisia hetkiä tuli toisinaan, ja mietin pitäisikö tehdä jotain muuta. Mutta kyllä mä rakastan edelleen tätä hommaa ja se tuntuu ihanalta tänäänkin.

Lauri Tähkä tunnetaan energisestä ja karismaattisesta lavaesiintymisestään.

- Se on minulle rajua työtä, heittäytymistä ja antautumista yleisölle. Esiintyjällä pitää olla kiihkoa ja intohimoa tekemiseen, sen pitää tuntua niin yleisössä kuin bändissäkin. Esiintyminen on vähän niin kuin leikkiä, jota pitää ymmärtää. Tämä kuuluu tähän hetkeen ja ihmiset saa fiilata. Siinä on rock'n rollia, mutta se ei saa jäädä päälle.

Tähkä puhuu avoimesti terapiakäyntien puolesta ja kertoo, ettei olisi yksin koskaan selvinnyt omista möröistä ja peloista ilman ammattiauttajaa.

- Olen hyvin herkkä ja tunteella elävä ihminen. Kun tunne vie ja haukkaa hyvin pahasti, mä en pysty pitämään käsiä suitsissa, silloin tunne vie mua. Olen tarvinnut apua, että saisin molemmat kädet omaan ohjaukseen, eikä tunne enää veisi mukanaan. Mulle on tärkeää, että mulla on ihminen, jolle voin avata kaiken ja josta tiedän, että tämä ei lähde mihinkään ja kuuntelee mua.

Onnellisuudesta puhuttaessa Lauri kertoo viimeisien vuosien olleen aika hyviä, hän on ollut vähän itseensä rakastunut.

- En enää aina hakkaa itseäni tuntemuksella, että minusta ole mihinkään. Osaan myös silittää itseäni, etten aina vaan nuiji. Ne asiat, mistä onnellisuus minulle syntyy voivat olla hyvin pieniä - siika pannulla tai sienet metsässä, joku maisema tai auringonnousu tai -lasku. Mutta toisinaan ottaa pannuun niin perkeleesti, mutta se menee ohi. Väkevä tunne ei enää koukkaa niin syvältä, että olisin pari viikkoa hirveässä ahdistuksessa.

Haastattelun lomassa soivat kappaleet: LUCIANO PAVAROTTI JAMES LEVINE ORCHESTRE DE PARIS - Turandot, ooppera: Nessun dorma LAURI TÄHKÄ - Elämänlangat U2 - I will follow

Road movie -elokuva on Mika Kaurismäen lempilajeja: Automatkan aika joutuu kohtaamaan itsensä

to 15.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen vieraana on ohjaaja Mika Kaurismäki.

Neljäkymmentä vuotta sitten sai ensi-iltansa Kaurismäen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva, kulttileffan maineen saavuttanut Arvottomat. Uusin ohjaustyö Mielensäpahoittaja 3 – Eskorttia etsimässä tuli leffateattereihin syyskuussa 2022.

Uusin elokuva kertoo ohjaajan mukaan anteeksiannosta ja tehtyjen virheiden korjaamisesta. Se on myös road movie, Mika Kaurismäen lempilajeja. Hän sanoo, että automatkan aikana tarinan henkilöt joutuvat kohtaamaan itsensä ja maailma uudelleen.

Haastattelun aikana soivat: The Streets: Kestääkö siivet Farofa Carioca: Moro no Brasil Samu Haber: Hometown gang Miriam Makeba: Pata pata

Suurimaa -yhtye esittää kaihoisaa, popahtavaa rautalankaiskelmää

to 8.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen juttusilla muusikot Simo Silmu ja Saku Mansikkamäki.

Yölinnun kultavuosien vanhat bänditoverit Saku ja Simo ovat viritelleet uuden yhteistyökuvion Suurimaa -yhtyeen puitteissa. Simo Silmu vierailee yhtyeen uudella levyllä kosketisoittajana ja taustalaulajanakin.

YK:n kansainvälisen lukutaitopäivän kunniaksi ensiksi keskustellaan Simon ja Sakun lukutottumuksista. Millaiset kirjat kiinnostavat?

Suurimaa -yhtye sai alkunsa kun Juuso Kemi ja Saku Mansikkamäki perustivat bändin vuonna 2018. Yhtyeen nimi tuli heidän synnyinpaikastaan, Pohjois-Satakunnassa sijaitsevan piskuisen Jämijärven kunnan Suurimaa nimisestä kylästä.

Suurimaan kylä on ollut merkityksellinen myös Yölintu -yhtyeelle. Siellä Simo Silmu kertoo keksineensä bändin nimen. Yhtye oli ensimmäisellä keikallaan Suurimaan maamiesseuran talossa. Simolta tuli joku kysymään, mikä on bändin nimi. Hän vastasi, olkoon nimi vaikka Yölintu.

Suurimaa -yhtye esittää kaihoisaa, popahtavaa rautalankaiskelmää. Molempien herrojen mielestä rautalankamusiikin ydintä on nostalginen meno ja vanhojen, menneiden aikojen kunnioitus. Suomalaiseen rautalankamusaan on lähtemättömän jäljen jättänyt Esa Pulliaisen kitaran pehmeä ja pyöreä saundi.

Salaperäinen Simo Silmu paljastaa haastattelun lopussa tulevaisuuden projektinsa, jossa hän on toisen artistin levyllä "lontoolaisittain fiittaamassa".

Haastattelun lomassa soivat kappaleet: SONJA LUMME - Eläköön elämä SUURIMAA - Onnen kukkuloilla (feat. Simo Silmu) OLAVI VIRTA - Tyttö metsässä