Muutoksen matkaopas

Muutoksen matkaopas

Millainen muutos elämään koittaa, kun riippuvuus nitistetään?

eilen klo 19.05–20.00
Viimeisin

Muutoksen matkaopas auttaa kohti omannäköistä ja parempaa elämää. Moni janoaa muutosta, mutta ei tiedä, miten edetä. Omat voimavarat ja potentiaali voivat olla hukassa arjen keskellä. Radio Suomen maanantai-illoissa syksy omistetaan elämänlaadun kohottamiselle. Toimittaja Maria Jyrkäs.

Aiemmat lähetykset

Millainen muutos elämään koittaa, kun riippuvuus nitistetään?

eilen klo 19.05–20.00

Muutos on mahdoton jos riippuvuus sanelee elämän marssitahdin. Omaa tahtoa on vaikea noudattaa, jos viina, työ, liikunta, seksi, ruoka tai joku muu riippuvuuden kohde on omaa mieltä vahvempi. Miten riippuvuudesta saa niskalenkin? Maria Jyrkäksen vieraana raitistunut alkoholisti Erja Mäki-Filppula.

Voiko hyvän vanhemmuuden ja itsensä toteuttamisen yhdistää?

ma 4.11. klo 19.05–20.00

Äiti on aina äiti ja isä on aina isä. Mutta kuinka paljon äidillä tai isällä saa olla omaa elämää? Miten hyvä vanhemmuus ja uratavoitteet tai muu itsensä toteuttaminen mahtuvat samaan arkeen? Maria Jyrkäksen vieraana Uraäidin selviytymisoppaan kirjoittanut Anni Erkko.

Voiko uupumuksen kautta löytää uuden alun?

ma 28.10. klo 19.05–20.00

Kun mikään ei huvita, eikä mihinkään ole oikein voimiakaan. Uupumus vie värit elämästä. Asiat, joista ennen sai iloa, tuntuvat velvollisuuksilta ja usko omaan osaamiseenkin rapautuu.

Kun akku loppuu - miten elää uupumuksen kanssa? Maria Jyrkäksen vieraana Uuvuksissa kirjan kirjoittaja, työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

Miltä tuntuu laittaa kerralla uusiksi siviilisääty, työnantaja ja asuinpaikka?

ma 21.10. klo 19.05–20.00

Muutoksen matkaopas vierailee Pelkosenniemellä. Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo muuttivat Helsingin kantakaupungista 20 asukkaan Suvantoon Lappiin.

Palkkatyö vaihtui yrittäjyyteen ja koti perustettiin Suvannon kylän vanhaan kyläkouluun.

Sama kyläkoulu, jota Jannen isäkin kävi aikoinaan. Samassa kylässä, jossa useampi Jannen esi-isä on syntynyt.

Työ seurasi muuton mukana, sillä kumpikin voi jatkaa entisiä töitään, mutta työsuhde piti vaihtaa yrittäjyyteen. Työmatka lyheni puoleen minuuttiin, yläkerrasta omiin työhuoneisiin.

Mikä ratkaisi muuttopäätöksen? Entä mistä rohkeus päätökseen?

Toimittajana Maria Jyrkäs.

Miten piinaavasta traumasta voi päästä irti?

ma 14.10. klo 19.05–20.00

Muutos on mahdoton, jos jokin entisessä pitää otteessaan. Voimakkaimmin menneessä voi pitää kiinni trauma, joka voi oireilla vuosikausia tapahtuneen jälkeenkin. Onneksi traumasta voi toipua. Maria Jyrkäksen vieraana on omasta traumastaan parantuva ja aiheesta kirjan kirjoittanut näyttelijä Jenny Rostain.