Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Adventtiaikaan kuuluvat myyjäiset ja torien joulukojut

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Adventtiaikaan kuuluvat myyjäiset ja torien joulukojut

eilen klo 12.13–12.45

Adventtiaika on myyjäisten ja joulutorien aikaa. Mikkeliläiset Kaija Sorjonen ja Veli-Pekka Mesiäinen ovat valmistautuneet torin joulusensonkiin jo hyvissä ajoin. Kaijan villasukkatehdas pyörii ympäri vuoden kesälomaa lukuunottamatta. Veli-Pekka puolestaan leipoo kakkuja ja tekee havukransseja. Heitä tapaamassa on toimittaja Sari Ursin. 

Perinteiset Tuomaan markkinat kokoaa käsityöläisiä Helsingin kauppatorille. Avajaiset ovat huomenna ja vieraita on luvassa Rovaniemeltä asti. Valmistelutohinaa on torilla seuraamassa toimittaja Linda Vettanen.    

Studiossa Marko Miettinen.

Musta perjantai - ostaako vai ei?

eilen klo 11.33–12.00

Joukkohysteriaa, pettymyksiä, iloa - kaikkea sitä on tiedossa, kun on musta perjantai ja meitä patistetaan sekä ostamaan että kieltäytymään ostoksista. Miten tämä ristiriita ja alennusmyynnit meihin vaikuttavat? Miten alennusmyynteihin pitäisi valmistautua? Haastattelussa talouteen erikoistunut psykologi Maarit Lassander. 

Studiossa Marko Miettinen.

Hävittäjävalinnan julkistus lähenee. Miten toimit oikein tulipalotilanteessa?

eilen klo 11.02–11.30

Suomi päättää pian noin kymmenen miljardin euron hävittäjäostosta. Maan koronatartuntojen määrä on kasvussa. Mikä on koronatilanne puolustusvoimissa? Haastattelussa puolustusministeri Antti Kaikkonen, kesk.

Ohjeita oikeaan toimintaan palotilanteessa. Iäkkäitä ihmisiä kuolee aiempaa enemmän tulipaloissa. Miten tulipalotilanteessa pitää toimia? Toimittaja Riina Kasurinen saa ohjeistusta palomestari Joni Himbergiltä Etelä-Savon Pelastuslaitoksesta. 

Studiossa Marko Miettinen.

Mielikuva takseista koetuksella

eilen klo 10.33–11.00

Taksien turvallisuus huolettaa jo Taksiliittoakin, kun taksikuskit ovat yhä useammin epäiltynä seksuaalirikoksista. Haastateltavana toimitusjohtaja Timo Koskinen Taksiliitosta. Taksinkuljettajan lupaa hakevien rikostaustan selvittämisestä kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiiminvetäjä Henna Antila. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Marko Miettinen.

Teho-osastot kriittisellä rajalla. Etelä-Afrikan virusmuunnos huolettaa. Koronapassin käytön periaatteita.

eilen klo 10.02–10.30

Tehohoidon kuormitus on tällä hetkellä korkeimmillan koko epidemian aikana ja tehohoidon kriittisenä pidetty raja on jo lähes ylitetty. Myös tartuntaluvuissa tehdään päivittäin ennätyksiä. Lisäksi uusi, Etelä-Afrikan muunnos huolettaa. Haastattelussa tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta, sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Koronapassin käyttöä halutaan laajentaa Suomessa, jotta yhteiskunta voitaisiin pitää mahdollisimman auki. Tällä hetkellä riski saada tartunta on kuitenkin korkea. Koronapassia voivat kysyä koronarajoitusten kohteena olevat toimijat, kuten ravintolat ja yleisötapahtumien järjestäjät. Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen summaa rajoitusten ja koronapassin käytön periaatteita.

Studiossa Marko Miettinen.

Soutaen Atlannin yli. Ensimmäinen Kulttuurigaala tänään.

toissa päivänä klo 12.13–12.45

Atlannin yli soutaen. Markus Mustelin ja Jolle Blässar ovat ensimmäiset suomalaiset, jotka osallistuvat kovatasoiseen soutukisaan. Haaste on kova: kuusikymppiset kaverit soutavat kahde tunnin vuoroissa: 2 tuntia soutua, 2 tuntia unta, tätä tauotta 24/7 noin 50 päivän ajan. He ovat treenanneet ankarasti lähes kaksi vuotta, ammattilaisten avustuksella ja lääkärin valvonnassa. Kisaan osallistuakseen täytyy ennakkoon soutaa 120 tuntia. Tämän he ovat tehneet soutamalla kesän aikana ympäri Itämerta.

Millainen on uusi Kulttuurigaala? Tuottaja Minna Lindroos kertoo.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

PK-yritysten vastuullisuus on tutkittu

toissa päivänä klo 11.33–12.00

Kuinka vastuullisia ovat suomalaiset pk-yritykset? Elinkeinoelämän keskusliitto EK on selvittänyt tätä ensimmäistä kertaa. Vastuullisuusasiantuntija Elina Sonninen on vieraana.

Yritys vastuullisuudesta. Toimittaja Mikko Tuomikoski on lahtelaisessa Stalatube-yhtiössä kyselemässä näkemyksiä vastuullisuudesta. Haastattelussa Stalatuben toimitusjohtaja Sami Packalén.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Tuoretta tietoa koronavirustilanteesta. Lapsille joulurauha.

toissa päivänä klo 11.02–11.30

THL ja STM kertovat jälleen tuoreita tietoja koronatartunnoista. Toimittaja Janette Leino seuraa tiedotustilaisuutta.

Tänään julistetaan lasten joulurauha. Julistuksen tarkoituksena on herättää kuulemaan lasten toiveita joulusta - eli selvittää mitä lapset ihan oikeasti joululta odottavat. Haastattelussa tapahtuman järjestävän Nuorisokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Pietilä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miten välttää itsemurhia, miten tukea omaisia?

toissa päivänä klo 10.33–11.00

Hämeessä Janakkalassa Vähikkälän kylässä järjestettiin eilen hyväntekeväisyysilta itsemurhan tehneiden läheisten hyväksi. Koskettavassa illassa oli esiintymässä muun muassa Eroma. Vähikkälä välittää -tapahtumassa kerrottiin yhteisön avusta kriisiin joutuneelle perheelle. Tavoitteena on kehittää nopeasti turvaverkkoa tilanteisiin, joissa apua tarvitaan. Haastattelussa leski Suvi Mustonen, jonka ideasta tapahtuma sai alkunsa sekä Vähikkälän kylätoimikunta Väljämän puheenjohtaja Minna Mäenpää. Toimittaja Janakkalassa Kati Turtola.

Osallistujan ajatuksia Vähikkälä välittää -illasta. Mikä sai mukaan tilaisuuteen, jonka tavoitteena on itsemurhien vähentäminen ja surun kohdanneiden omaisten auttaminen? Haastattelussa artisti Virpi Eroma.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koronatartuntojen kasvava määrä tiukentamassa rajoituksia

toissa päivänä klo 10.02–10.30

Koronatartuntamäärät ovat nyt Suomessa koko epidemia-ajan suurimmat. Sen seurauksena alueelliset maski- ja etätyösuositukset on palautettu pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen. Tänään odotetaan myös hallituksen päätöksiä mahdollisista uusista rajoituksista? Perhe- ja palveluministeri Krista Kiuru sanoi eilen A-studiossa, että Suomen koronatilanne on huonontunut nopeasti ja nyt on kiire toimia. Kolmansia koronarokotuksia on jo annettu Suomessakin, mutta aletaanko niitä antaa yhä nuoremmille ihmisille ja vauhditetaanko niiden antamista kuten Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus on suosittanut? Haastattelussa kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä johtaja Mika Rämet Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Uusia tuotteita lapinlehmän maidosta. Kellonkorjaajan taito harvassa.

ke 24.11. klo 12.13–12.45

Lapinlehmän maidon arvostusta ja jalostusta halutaan lisätä. Torniossa on testissä hapanmaitotuotteiden valmistaminen perinnelehmän maidosta. Toimittaja Laura Valta. 

Karijoen kellomuseo esittelee jo harvinaista kelloseppäosaamista. Haastattelussa kolmannen polven kelloseppä Seppo Tienhaara. Toimittaja Antti Haavisto. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koko Venäjällä heikko rokotekattavuus, Karjalan tasavallassa hiukan parempi

ke 24.11. klo 11.33–12.00

Venäjän korkeita koronatartunta- ja kuolinlukuja selitetään alhaisella rokotekattavuudella. Täyden rokotuksen on saanut alle 40 prosenttia kansasta. Karjalan tasavallassa tilanne on keskiarvoa parempi. Haastattelussa Karjalan Sanomien päätoimittaja Mikko Nesvitski, joka ei osaa selittää venäläisten rokotevastaisuutta. Itse hän on ottanut kaksi rokotusta jo ammattialan vaatimustenkin mukaan. Toimittaja Katariina Lahtonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kriisien keskelle ja oppimaan tiedekeskukseen

ke 24.11. klo 11.02–11.30

Kriisinkestävyyttä kasvattamassa tiedekeskus Heurekan näyttelyssä. Haastattelussa Heurekan näyttelysuunnittelija Emmi Huhtaniemi. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Erityislasten vanhemmat kaipaavat työelämältä empatiaa ja joustoa

ke 24.11. klo 10.33–11.00

Valtaosa erityislasten vanhemmista kokee perheen ja työn yhteensovittamisen haastavana. Tämä selviää Oulun seudun omaishoitajien erityislapsiperheiden vanhemmille tekemästä valtakunnallisesta kyselystä. Suurimmalla osalla oli ollut vaikeuksia työllistyä erityisvanhemmuuden vuoksi. Selvä enemmistö vanhemmista koki ongelmia jaksamisen kanssa. Kati Jauhiainen ja Matilda Mommo työskentelevät Oulun omaishoitajat ry:n Uusia polkuja työhön ja elämään -hankkeessa ja tekivät selvityksen. Ulla Braccelari on erityisperheen äiti ja hän kertoo kokemuksistaan. Toimittaja Timo Sipola.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tiukentuneiden koronarajoitusten ja -suositusten viidakko. Turun Tuomiokirkon kuusi paikalleen

ke 24.11. klo 10.02–10.30

Koronatilanne pahenee ja rajoituksia ja suosituksia tulee lisää. Eilen esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät suosittelivat paluuta etätyöhön ja maskinkäyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa, liikennevälineissä ja rajoitetusti myös kouluissa. Suosituksia ja rajoituksia tulee aluehallintovirastolta ja koordinaatioryhmiltä, toisaalta myös kunnilla ja liikenneyhtiöillä on omia linjauksia. Miten tässä päätöstenteon viidakossa osataan toimia, Vastaamassa on osastopäällikkö Satu Koskela Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Turun Tuomiokirkon suuri joulukuusi on valaissut Turun joulunaikaa jo 1900-luvun alusta saakka.  Yleensä joulupuun on lahjoittanut joku lähistön asukas. Nyt kyllin komea kuusi löytyi Säkylästä. Ja kuusen kaato on alkamassa. Paikalla on valmisteluja seuraamassa toimittaja Minna Rosvall. Haastattelussa arboristi Janne Jyrkämä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Majavaperhe valmistautuu talveen

ti 23.11. klo 12.13–12.45

Majavat ovat juuri nyt valmistautumassa talveen, mutta miten ne talvea viettävät ja millainen on majavaperhe? Mitä tarkoittaa että majavat ovat avainlaji? Mitä opittavaa meillä on majavilta? Päivikki Koskinen tapasi Evolla yhden "Majavien mailla" -kirjan kirjoittajan, eräopas ja Luonnon perintösäätiön toiminnanjohtajan Pepe Forsbergin. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Euroopassa vastustettu rokotuksia rajusti. Uskonnot eivät rokotusvastaisia.

ti 23.11. klo 11.33–12.00

Mikä vei rajuihin koronarokotusten vastaisiin mielenosoituksiin Euroopassa? Viikonloppuna osoitettiin mieltä laajasti monessa Euroopan maassa? Ja mielenosoitukset äityivät rajuksi. Miksi?  Haastattelussa Hollannin Rotterdamista sosiaalikuraattori Elina Viisanen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Isot uskonnot eivät vastusta rokottamista. Viikonloppuna koronarajoitukia vastaan osoitettiin mieltä paitsi Hollannissa, myös Belgiassa, Itävallassa, Italiassa, Tanskassa, Kroatiassa ja muuallakin. Systemaattisen teologian professori Risto Saarinen on mukana hankkeessa, joka tutkii rokotevastaisuutta uskonnollis-poliittisena aatteena. Haastattelussa professori Risto Saarinen muistuttaa, että suuret uskonnot eivät rokotuksia kiellä. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Vaikuttaako paheneva koronatilanne joulun viettoosi?

ti 23.11. klo 11.02–11.30

Toinen joulu koronan varjossa. Mitä aiot tehdä suojellaksesi itseäsi ja muita? Osallistu keskusteluun. Numero suoraan lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Toinen joulu koronan varjossa - jo pieni nousu rokotekattavuudessa laskisi hoitokulut puoleen

ti 23.11. klo 10.33–11.00

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS arvioi lokakuussa, että koronatauti tulee aiheuttamaan yli 60 000 sairaalahoitojaksoa ja sen myötä noin miljardin euron kustannukset. Lasku perustuu rokottamattomien riskiin joutua sairaalahoitoon ja oletukseen, että lähes kaikki tulevat aikanaan virukselle altistumaan. Jo 4% nousu rokotekattavuudessa puolittaisi kulut. Näin on laskenut Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Ennakoimme hänen kanssaan myös toista koronajoulua.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Inflaatio kiihtynyt, miten käy lainakorkojen? Uusi sisäministeri Krista Mikkonen

ti 23.11. klo 10.02–10.30

Talouden suunta OP:n mukaan. Inflaatio on hieman nopeutunut ja se pysyy nykyistä korkeampana ensi vuonnakin, mutta sitten koronan jälkeisen elvytyksen teho on loppumassa. OP arvioi, että ennustettu koronnousu osuu ehkä vuodelle 2023. Haastattelussa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Vihreiden Krista Mikkonen siirtyi viikonvaihteessa ympäristöministerin tehtävistä sisäministeriksi. Häntä on julkisuudessa luonnehdittu näkymättömäksi ympäristöministeriksi. Minkälaista politiikkaa uusi sisäministeri aikoo harjoittaa? Haastattelussa sisäministeri Krista Mikkonen, vihr. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuinka turvallinen on uuden asunnon kauppa? Tuhannet nuoret tutustuvat työelämään verkossa.

ma 22.11. klo 12.13–12.45

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT:n selvitys paljastaa, miten uuden asunnon ostajan turvajärjestelmä vuotaa. Monelle rakennusyhtiö Siscolta asunnon ostaneista jäi käteen rakennusvirheitä, kymppitonnien tappioita ja riitelyä vakuutusyhtiön kanssa. Ohjelmasta kertoo sen toimittaja Jouni Munukka.

Maailman suurin etäTET alkaa tänään Suomessa. Työelämään tutustuminen on jäänyt tuhansilta koululaisilta väliin koronarajoitusten takia. Talous ja nuoret TAT yhdessä viiden toimialan kanssa järjestävät tällä viikolla tuhansille nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään verkon välityksellä. TAT:in toimitusjohtaja Jenni Järvelä kertoo hankkeesta lisää. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Tekisitkö lyhennettyä työaikaa, jos saisit?

ma 22.11. klo 11.33–12.00

Jos et, niin millä konstilla meinaat jaksaa paahtaa eläkkeeseen saakka? Tai jos olet jo eläkkeellä, niin kerro, miten jaksat ja mikä motivoi? Studiossa kommentoimassa ja vastaamassa kysymyksiin Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt.

Soita studioon suoraan lähetykseen numeroon 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine.

Miten pidentää työuria? 

ma 22.11. klo 11.02–11.30

Hallituksen tavoitteena on pidentää työuria. Työllisyysaste on tarkoitus nostaa 75 prosenttiin. Tämän saavuttamiseksi hallitus haluaa, että ikääntyneet pysyisivät nykyistä pidempään työelämässä mukana. Miten siihen sopii työntekijäkeskusjärjestö SAK:n ehdotus, että yli 55-vuotiaat voisivat halutessaan vähentää työssäoloaan oman harkintansa mukaan. Entä miten hanakasti ikääntyneet haluavat eläkkeelle? Entä miten ikääntyvien työkykyä tulisi parantaa? Haastattelussa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt.

Studiossa Aki Laine.

Itsemurhien välttäminen

ma 22.11. klo 10.33–11.00

Mielenterveysbarometri. 

Itsemurhien välttäminen. Suomi on maailmalla tunnettu korkeista itsemurhaluvuistaan. Itsetuhoisuuden tuntemuksista on kuitenkin mahdollista päästä irti. Haastattelussa Janne Keinänen, joka oli itsemurhan partaalla kymmenkunta vuotta sitten. Hän on halunnut poistaa itsetuhoisuuteen liittyvää puhumattomuutta ja kertonut julkisuudessa, kuinka itse pääsi eroon synkistä ajatuksista.

Erityisen suuria määriä itsemurhia on kirjattu Meri-Lapin alueelta. Niinpä siellä on aloitettu sosiaali- ja terveysministeriön tukema erityishanke, niin sanottu nopea väliintulo itsemurhaa yrittäneille. Haastattelussa kriisityöntekijä Silja Junes kriisikeskus Turvapoijusta. Toimittaja Pirkko Kukko-Liedes.

Studiossa Aki Laine.

Koronatilanne pahenee Suomessa ja Euroopassa

ma 22.11. klo 10.02–10.30

Koronatilanne heikkenee meillä ja muualla Euroopassa. Rajoitukset tiukkenevat Euroopassa ja viikonloppuna nähtiin jälleen lukuisia mielenosoituksia. Haastattelussa Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Anni Virolainen-Julkunen, ylilääkäri Otto Helve sekä Hanna Fauster Itävallasta ja ja Anna Saraste Saksasta.

Studiossa Aki Laine.

Maailman joukkuevoimisteluhuiput Helsingissä.

pe 19.11. klo 12.13–12.45

Tämän vuoden joukkuevoimistelun MM-kisat piti järjestää Italiassa. Korona sotki kuitenkin homman - ja Suomi päätti ottaa kisat järjestettäväkseen. Ne pidetään Helsingin jäähallissa tässä viikonvaihteessa. Tämän Suomessa syntyneen lajin MM-mitaleista on kilpailtu vuodesta 2000 ja nyt kyseessä on viides kerta kun kilpaillaan Suomessa. Suomen Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso.

Useiden huippumaiden mäkihyppääjät harjoittelevat parhaillaan Rovaniemen Ounasvaaralla.

Studiossa Aki Laine.

Nykyajan luontoretkeilyä. Aurora - tasa-arvon valoa pohjoisesta.

pe 19.11. klo 11.33–12.00

Hyvä päivä eksyä metsään. Retkeily on nostanut suosiotaan, mutta miten retkeilemme? Mitä kaikkea on nykyihmisen luontoretkeily? Haastattelussa eräopas ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg. Toimittaja Hämeenlinnassa Lammin Evolla Päivikki Koskinen.

Valoa pohjoisesta. Ylen uusi yhteiskunnallinen tapahtuma Aurora alkaa ensimmäistä kertaa Kittilässä. Tällä kertaa tapahtuman teemana on sukupuolten tasa-arvo. Laitteet ja sovellukset ovat usein miesten miehille suunnittelemia. Niiden käyttämisen tasa-arvoisuutta lisäisi, jos tekniseen suunnitteluun saataisiin lisää naisia. Haastattelussa Tieto-Evryn Suomen maajohtaja Satu Kiiskinen. Toimittaja Kittilässä Heikki Valkama.

Studiossa Aki Laine.

Saako mies olla sellainen kuin on?

pe 19.11. klo 11.02–11.30

Hyvää miestenpäivää! Mitkä ovat odotukset nykymiehelle? Entä pojille? Määritteleekö odotukset mies itse vai joku muu? Haastattelussa miesten hyvinvointia ajavan Miessakit-yhdistyksen hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén sekä Poikakoodi-näytelmän kirjoittanut näytelmäkirjailija Kati Kaartinen.

Studiossa Aki Laine.

Onko korona lisänyt itsensä tarkkailua ja stressiä?

pe 19.11. klo 10.33–11.00

Nykyään jokainen nenän niiskaus voi olla merkki taudista tai ainakin siitä, että kantaa virusta, jonka voi taruttaa. Päänsärky ei ole enää päänsärky vaan, jotain enemmän. Kovasti nyt kannustetaan ihmisiä tarkkailemaan itseään. Ilmankos tuntuu siltä, että stressitaso on jatkuvasti koholla. Mitä psykoterapeutti tästä ajattelee? Onko tämä tarjolla oleva jatkuva stressipaine näkynyt vastaanotolla? Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilää jututtaa toimittaja Kati Turtola.

Entä miten mielenterveyttä pidetään yllä pandemian hellitettyä? Muun muassa tätä on mietitty pohjoismaisessa mielenterveyskonferenssissa tällä viikolla. Haastattelussa Suomen mielenterveys Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Studiossa Aki Laine.

Nuoret muuttava omilleen entistä aiemmin. Pitäisikö itärajalle pystyttää aitoja?

pe 19.11. klo 10.02–10.30

Nuoret muuttavat omilleen nuorempina kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan kuitenkin etenkin pääkaupunkiseudulla on vaikeuksia löytää asukkaita vuokra-asuntoihin. Miten nämä asiat  vaikuttavat niin vuokrien kuin asuntojen hintoihin? Haastattelussa asuntolainoitukseen pääkaupunkiseudulla erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus.

Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia Puolan ja Liettuan vastaiselle rajalleen, mutta eilen se kuitenkin palautti ainakin osin pakkotoimin 430 irakilaista ja kurdia Irakiin. Venäjä ja Valko-Venäjä pitivät vast'ikään yhteisen sotaharjoituksen Puolan rajalla. Lisäksi Venäjä liikuttaa joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen ja Viro pystyttää pikavauhtia Venäjän rajalle piikkilanka-aitaa. Myös Puola ja Liettua aitaavat Valko-Venäjän rajaa. Miten tämä kaikki vaikuttaa Suomen ja koko EU:n turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen ja Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Pelastusalalle on juuri julkaistu tasa-arvo-ohjelma - miten naisten häirintää ja vähättelyä kitketään?

to 18.11. klo 12.13–12.45

Pelastusalalle on juuri julkaistu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toimintaohjelma. Ohjelmalla on määrä ohjata pelastusalan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä tulevina vuosina. Syytä onkin, sillä Ylen MOT paljasti vasta alalla rehottavan seksuaalisen häirinnän ja naisten arkipäiväistä vähättelyä. Haastattelussa ohjelmaa laatimassa ollut työryhmän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoordinaattori, pelastusylitarkastaja Mira Leinonen. Oulussa julkistusta seurasi toimittaja Päivi Köngäs.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lapsella on oikeudet moneen, toteutuvatko oikeudet?

to 18.11. klo 11.33–12.00

Lasten oikeuksien viikko. Mitä käytännössä ovat kuulluksi tuleminen, oikeus tulevaisuuteen sekä terveyteen? Lisäksi pohdinnassa on, mitä voitaisiin tehdä lasten kasvavan yksinäisyyden helpottamiseksi. Haastattelussa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Toimittaja Päivikki Koskinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tuoreinta tietoa koronasta ja rokotuksista. Datan merkitys.

to 18.11. klo 11.02–11.30

Tuoreinta tietoa koronasta ja rokotuksista Suomesta ja maailmalta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri esitelleet tilannekatsauksen rokotus- ja koronavirustilanteesta Suomessa ja kansainvälisesti. Toimittaja Carolus Manninen.

Mitä tarkoittaa datalähtöinen ajattelu? Kuinka puhutaan dataa? Haastattelussa professori Matti Tedre Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Siru Päivinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Millaisia antibiootin popsijoita suomalaiset ovat?

to 18.11. klo 10.33–11.00

Maailman antibioottipäivä. Tuoretta tietoa antibioottien käytöstä. Millaisia maakuntakohtaisia eroja meillä on? Lääkäri Emmi Sarvikivi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo tähdellisimmät.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuntien työvoimapula on hälyyttävä. Korona leviää nyt lasten keskuudessa.

to 18.11. klo 10.02–10.30

työvoiman riittävyyttä kunnissa sekä sitä, miten kunnat yrittävät houkutella työntekijöitä. Kyselyyn vastasi yli tuhat kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea - vastaukset olivat kuntien vinkkelistä aika synkkää luettavaa. Minkälainen tilanne kunnissa sitten on? Riittääkö osaavia työnhakijoita ja saadaanko vakanssit täytettyä? Siitä kertoo Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen.

Korona on alkanut levitä nopeasti lasten keskuudessa. Suomessa todetaan tällä hetkellä eniten tartuntoja alle 10-vuotiailla lapsilla, ja heti perässä tulee 10-20-vuotiaiden ikäryhmä. Haastattelussa Laura Francke Opetushallituksesta ja lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Mira Stenström haastatteli.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lappeenrantaan Suomen ensimmäinen jääpallohalli. Kuinka monelta pyöräilijältä löytyy valo?

ke 17.11. klo 12.13–12.45

Lappeenrantaan rakennetaan Suomen ensimmäinen jääpallohalli. Ja jos kaikki menee suunnitellusti, siellä pelataan jo vuoden päästä tähän aikaan. Halli rakennetaan yksityisellä rahalla, mutta hanketta helpottaa, että Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut ostamaan hallista jääaikaa vuosiksi eteenpäin. Halli tulee tarpeeseen, koska jääpalloilijoiden harjoitteluolot ovat olleet viime vuosina heikot leutojen talvien takia.

Nyt kuullaan jääpalloseura Veiterän ja hallinsuunnittelijoiden tunnelmia Lappeenrannasta. Nykyisen tekojääkentän toimitusjohtajan Sakari Myllyksen seurassa oli kentän laidalla toimittaja Sirkka Haverinen. Lisäksi Veiterän hallituksen jäsen Anssi Peuhkuri kertoi jääpalloseuran odotuksista. Häntä haastatteli Ulla Ylönen.

Pyöriä viilettää kaduilla aika lailla ympäri vuoden. Näin pimeällä pyöräilijän on olennaista huolehtia omasta näkyvyydestään eli lamppujen on hyvä olla paikkoillaan. Miten paljon pyöräilijät käyttävät valoja liikenteessä? Tähän kysymykseen vastaa Pyöräliiton erityisantuntija Martti Tulenheimo. Janette Leino haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Huijarit kuriin! Kuluttajaliitosta myös vertaistukea huijatuille.

ke 17.11. klo 11.33–12.00

Erilaisen huijausten määrä on rajussa kasvussa. Nyt useat tahot etsivät keinoja huijausten estämiseen, mutta huijatuille tarjotaan myös monenlaista tukea. Kuluttajaliiton Huijarit kuriin -hankkeesta kertoo pääsihteeri Juha Beruling-Pomoell.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Radio Suomen Päivä

ke 17.11. klo 11.02–11.30

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Huuhkajien menestys jalkapallon MM-karsinnoissa analyysissä

ke 17.11. klo 10.33–11.00

Huuhkajien MM-karsintatie nousi pystyyn. Millainen on ollut joukkueen "matka"? Millä mielellä asiantuntija miettii jalkapallon Suomessa saamaa suosiota? Maajoukkue on saanut näkyvyyttä, mutta mikä on lajin suosio nyt? Ovatko EM-kisoihin pääsy ja pelit MM-karsinnoissa näkyneet pelin katsomosuosiossa kansallisella tasolla? Haastattelussa Ylen jalkapalloasiantuntija Olli Huttunen. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miten helppoa olisi sulkea Suomen rajat?

ke 17.11. klo 10.02–10.30

Koronaepidemian aikana on toteutettu poikkeustoimia ja muun muassa rajoitettu kansalaisten liikkumista kotimaassa. Nyt on kyselty voitaisiinko valtakunnanrajat sulkea, jos Suomeen olisi tulossa hallitsematon määrä siirtolaisia tai pakolaisia. Kuinka hyvin lainsäädäntömme taipuu poikkeustilanteisiin ja kuinka ketterästi sitä on muutettavissa? Kuinka helppoa tällä hetkellä lainsäädännön kautta olisi sulkea Suomen rajat, jos se katsottaisiin tarpeelliseksi? Haastattelussa oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Myytinmurtajista tuttu Jamie Hyneman suomalaisyliopiston työelämäprofessoriksi. Tuoreimmat Estonia-tiedot.

ti 16.11. klo 12.13–12.45

Jääpalloa sisätiloissa Suomessakin ehkä ensi vuonna. Naapurimaissamma jääpallo on suosittu laji ja sitä varten rakennetuilla halleilla on varmasti vaikutusta suosioon. Suomessa jääpallohalleja ole, mutta ensi vuonna voi jo olla - ainakin yksi. Suomen ensimmäinen jääpallohalli on päätetty rakentaa Lappeenrantaan.  

Mitä tiedämme Estonian uppoamisesta tänään? Viron onnettomuustutkintakeskus kertoo parhaillaan tuoreimmat tiedot siitä, mitä tuoreimmista Estonian hylyn tutkimuksista on selvinnyt. Matkustaja-alus, autolautta Estonia upposi myrskyssä Itämerellä 28. syyskuuta 1994. Viron onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuutta on seurannut toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sukkasillaan kuin vuosikymmeniä sitten

ti 16.11. klo 11.33–12.00

Helsingin villasukkatehtaalla vallitsee 50-lukulainen tunnelma. Tehdassalin koneet ovat tuolta aikakaudelta eikä salissa suvaita kännyköitä. Haastattelussa tehtaan patruuna Jukka-Pekka Kumpulainen. Toimittaja Päivikki Koskinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Millainen virtuaalitodellisuus meitä odottaa?

ti 16.11. klo 11.02–11.30

Somen jättiläinen Facebook muutti hiljan yhtiön nimen ytimekkääseen muotoon Meta. Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä nimenmuutos vaan yhtiön tavoite muuttua metaversumiyhtiöksi. Mitä se tarkoittaa, miten todennäköinen tulevaisuuden kuva tuo metaversumi on? Haastattelussa uuden median muotoilun ja oppimisen professori Teemu Leinonen Aalto-yliopistosta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nettihuijaukset kasvussa - halpaan menevät kaikenlaiset ihmiset

ti 16.11. klo 10.33–11.00

Suomalaisilta on huijattu internetissä tänä vuonna jo 33 miljoonaa euroa. Eikä siihen ole loppua näkyvissä, vaikka vaaranpaikoista jatkuvasti varoitetaan. Haastattelussa poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

HPV-rokotuksen suosio on suuri. Työmarkkinajärjestöt erimielisiä koronapassin käytöstä.

ti 16.11. klo 10.02–10.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kartoittanut kohdynkaulansyöpää torjuvan HPV-rokotteen rokotekattavuutta. Haastattelussa asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner THL:stä.

Työmarkkinajärjestöt ovat ottaneet kantaa rokottautumisen puolesta, mutta nyt näyttää siltä, että koronapassi jakaa järjestöjen näkemyksiä. Haastattelussa työmarkkinapäällikkö Karoliina Huovila Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä, työelämä-vastuualueen johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta sekä julkisoikeuden apulaisprofessori Niina Mäntylä Vaasan yliopistosta. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Urheilun turhat ihmepillerit. Voiko talvi yllättää eläimen?

ma 15.11. klo 12.13–12.45

Urheilijat käyttävät lisäravinteita, vaikka niiden hyödyistä ei ole tieteellistä näyttöä. Itse asiassa monet urheilijat epäilevät hyötyjä itsekin, mutta käyttävät lisäravinteita varmuuden vuoksi. Lisäravinteissa on myös dopingkäryn riski, sillä ne saattavat sisältää kiellettyjä aineita. Pahimmillaan lisäravinteihin on päätynyt syöpää aiheuttavia ainesosia. Kuinka paljon lisäravinteista on hyötyä kuntoilijalle tai huippu-urheilijalle? Uusin MOT-ohjelma on tutkinut lisäravinteita kauppaavia yrityksiä ja tuotteiden markkinointia. MOT:n toimittaja Kaisu Suopanki kertoo lisää.

Talvi saattaa yllättää ihmisen, mutta yllättääkö talvi myös eläimet? Haastattelussa siilinjärveläinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen, jolle viilenevät ilmat tarkoittavat puhelimen pirinää ja lisää töitä. Toimittaja Petri Julkunen.

Studiossa Aki Laine.

Kuinka avoimesti haluaisit palkkojen olevan tiedossa?

ma 15.11. klo 11.33–12.00

Miksi toisten palkat pitäisi tietää? Miksi ei? Mitä hyötyä tai haittaa siitä olisi? Miten sinun työpaikallasi tiedetään toisten palkat? Soita studioon ja kerro näkemyksesi tai kysy. Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Studiossa asiantuntijana tasa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Studiossa Aki Laine.

Miltä kuulostaisi, että tietäisimme toistemme palkat?

ma 15.11. klo 11.02–11.30

Mitä, jo tietäisimme paljonko pomot tienaavat ja senkin, mitä samassa tehtävässä toimivien kollegoiden tilille tupsahtaa kuukaudessa. Mitä oikein tarkoittaa palkka-avoimuus? Haastattelussa tasa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Studiossa Aki Laine.

Värimetallien hinnannousu ja metallipula innostavat metallivarkaita

ma 15.11. klo 10.33–11.00

Kova kysyntä on nostanut kuparin hinnan ennätyskorkealle. Myös muista metalleista on pulaa ja se on saanut varkaat liikkeelle ympäri Suomen. Erityisen paljon on varastettu autoista katalysaattoreita, mutta mikä tahansa kirkonkelloista julkisivujen kupariin kelpaa. Poliisi ja Romukauppiaitten liitto ovat ryhtyneet yhteistyöhön metallivarkauksien kitkemiseksi. Muun muassa romukauppojen metallien käteisostot pyritään rajaamaan tai lopettamaan, jotta varastetun tavaran myyminen eteenpäin vaikeutuisi. Varkaudet ovat iso riesa varsinkin arvokiinteistöille. Haastattelussa toimitilapäällikkö Jukka-Pekka Salmisto Aalto-yliopistokiinteistöistä, toiminnanjohtaja Mia Nores Romukauppiaiden liitosta ja poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Studiossa Aki Laine.

Lauletaanko tämän joulun alla yhdessä kauneimpia joululauluja?

ma 15.11. klo 10.02–10.30

Kirkoissa joulun edellä laulettavat Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuudet ovat Suomen suosituimpia musiikkitapahtumia. Koronan vuoksi niitä jouduttiin viime vuonna perumaan, joten nyt niitä odotetaan kahta innokkaammin. Mutta miltä näyttää, päästäänkö laulamaan? Haastattelussa kirkkohallituksen varavalmiuspäällikkö Kimmo Nieminen.

Valko-Venäjän toiminta Liettuan ja Puolan rajalla puhuttaa. Valko-Venäjä on kesästä alkaen ohjannut siirtolaisia EU:n rajalle, mutta mistä siirtolaiset Valko-Venäjälle tulevat? Ainakin Syyriasta, Jemenistä ja Irakista. Sanotaan, että suurin osa Valko-Venäjällä olevista siirtolaisista on Irakin kurdeja. Pitääkö paikkansa? Pohjois-Irakista raportoi toimittaja Antti Kuronen. Häntä haastattelee Tommy Fränti.

EU:n on määrä tänään ulkoministerikokouksessaan tarkoitus laajentaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteita heihin, jotka ovat osallisia siirtolaisten kuljetuksiin Puolan rajalle. Pakotteet koskisivat muun muassa lentoyhtiöitä, matkatoimistoja ja viranomaisia. Minkälaisia keinoja EU:lla on vielä vastustaa Valko-Venäjän toimintaa? Haastattelussa akatemiatutkija Timo Miettinen Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta ja tutkija Katalin Miklossý Aleksanteri-instituutista. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Aki Laine.

Auttaminen ja tasa-arvo lähellä ohjaajan sydäntä. Suvi Teräsniska ja Nenäpäivä

pe 12.11. klo 12.13–12.45

Muun muassa Miesten vuoro -dokumentistaan tunnettu ohjaaja Joonas Berghäll on syntynyt Lapissa Kemissä, asuu nykyisin Tervolassa ja muutti hiljattain tuotantoyhtiönsäkin Rovaniemelle. Nenäpäivään sopivasti Berghäll puhuu miesten, naisten ja lasten tasa-arvon lisäksi myös alueellisesta tasa-arvosta. Kiireistä elokuvaohjaajaa haastattelee toimittaja Laura Valta.

Nenäpäivä huipentuu Nenäpäivä-konserttiin. Haastattelussa yksi sen esiintyjistä Suvi Teräsniska. Toimittaja Anna Sirén.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomalainen vientituote: Opetuksen laatua ja oppimista voidaan parantaa

pe 12.11. klo 11.33–12.00

Koulutuksen laatu tai pikemminkin laaduttomuus voi olla ongelma maissa, joita haluamme auttaa. Mitä Suomi ja suomalaiset voisivat tämän suhteen tehdä? Haastattelussa kasvatustieteen professori Hannele Niemi Helsingin yliopistosta, luokanopettaja ja työsuojeluvaltuutettu Nina-Marika Pieskä sekä lukiolainen ja Plan Suomen lasten hallituksen jäsen Aava Holopainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koululaiset koulunkäynnistä. Onko apu tavoittanut apumaiden koululaiset?

pe 12.11. klo 11.02–11.30

Koululaisten ajatuksia suomalaisesta koulusta ja sen eroista autettavien maiden lasten koulunkäyntiin. Näitä miettivät hämeenlinnalaisen Seminaarin koulun 6A-luokan oppilaat Ansa, Elli, Leo, Iina, Ruut, Helene, Matleena, Veeti ja Tuomas. Toimittaja Kati Turtola.

Keskustelu oppimisesta ja opetuksesta. Nenäpäivän yhteydessä mainitaan monesti, että niin ja niin moni lapsi on päässyt Nenäpäivän ansiosta kouluun. Tätä nykyä lasketaan, että yli miljoonaa lasta on autettu koulutiellä. Kuinka paljon tuo luku kertoo siitä, mitä lapset ovat oppineet? Koulutuksen merkityksestä maiden kehitykseen ja siihen liittyvistä hyvistä sekä huonoista uutisista ovat keskustelemassa. Ja mitä Suomi ja suomalaiset voisivat tämän suhteen tehdä? Haastattelussa kasvatustieteen professori Hannele Niemi Helsingin yliopistosta, luokanopettaja ja työsuojeluvaltuutettu Nina-Marika Pieskä sekä lukiolainen ja Plan Suomen lasten hallituksen jäsen Aava Holopainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nenäpäivä tiivisteenä. Villasukkia ja hernerokkaa Turun Kauppatorilla.

pe 12.11. klo 10.33–11.00

Mistä Nenäpäivässä on kyse? Minkä hyväksi rahaa kerätään? Mikä on tavoite? Haastattelussa Nenäpäiväsäätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio.

Nenäpäivää Turun torilta villasukkien ja hernerokan voimalla. Liikkeellä ovat muun muassa Suomen Punaisen Ristin Nenäpäivä-joukot. Paikalla on juttukavereita, kasseittain villasukkia ja saaveittain hernekeittoa. Haastattelussa Sirpa Lehtimäki Punaisen Ristin Nenäjoukoista. Turun Kauppatorilta raportoi toimittaja Kalle Mäkelä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Turkki patoaa siirtolaisten reittiä Valko-Venäjälle. Ilmastokokous loppusuoralla.

pe 12.11. klo 10.02–10.30

Turkki alkanut rajoittaa siirtolaisten liikkumista kohti Valko-Venäjän Minskiä. Turkin lentoyhtiö Turkish Airlines ei enää päästä lähi-idästä tulevia siirtolaisia Valko-Venäjälle. EU:n virkamieslähteen mukaan Turkki on sopinut asiasta EU:n kanssa. Tähän mennessä Valko-Venäjän ja Puolan eli EU-rajalla on jo kehittynyt kasvava kriisi, kun Valko-Venäjä on lennättänyt siirtolaisia Turkin kautta Valko-Venäjälle - ja kuljettanut heidät sieltä eteenpäin Puolan vastaiselle rajalle. Rajalla on jumissa tuhansia ihmisiä. Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen on Turkissa Istanbulin kentällä ja on tänä aamuna tavannut Eurooppaan pääsyä havittelevia siirtolaisia. Toimittaja Mira Senström.

Glasgow'n ilmastokokous loppusuoralla. Glasgow’n pariviikkoinen ilmastokokous on kerännyt yhteen maailman johtajat ja poikinut liudan uusia, tehostettuja ilmastositoumuksia. Ilmastohuippukokouksen on määrä päättyä tänään, neuvotteluissa on siis meneillään loppukiri. Kokousta on kuitenkin myös arvosteltu sanahelinäksi, sillä tavoitteita asetetaan edelleen pitkälle ajalle, vaikka toimilla on kiire. Haastattelussa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kiistaa kaivoslaista. Talven yllättävyys.

to 11.11. klo 12.13–12.45

"Kaivoslain uudistuksen lähtökohtana on ympäristönsuojelun tason parantaminen, kaivosten toimintaedellytysten varmistaminen sekä paikallisen hyväksyttävyyden ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen". Näin on hallitusohjelmaan kirjattu. Kaivoslakiuudistus on kuitenkin herättänyt paljon erimielisyyksiä. Erityisesti huolta on aiheuttanut, mitä lain muuttaminen vaikuttaa ympäristönsuojelun tasoon tai paikallisten ihmisten vaikuttamismahdollisuuksiin. Eduskuntatalon portailla on käynnissä Kaivostoiminnalle rajat -mielenosoitus. Haastattelussa Miisa Mink, Saimaa ilman kaivoksia -ryhmän vetäjä Miisa Mink ja Heinäveden alueen luonnosta huolestuneet Jukka ja Outi Rissanen sekä Lapin alueen kaivostoimintaa tunteva Niina Helistö ja kaivoksien vaikutuksia tunteva biokemisti Jari Natunen. Paikalla on toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ovela kuin villisika

to 11.11. klo 11.33–12.00

Luonnonvarakeskus tutkii villisikoja Lappeenrannan Ylämaalla. Kuinka villisikoja tutkitaan? Ja minkälaisia tutkittavia siat ovat? Minkälaista tietoa niistä saadaan? Mitä tutkimuksella tavoitellaan? Haastattelussa tutkimusteknikko Markku Gavrilov Luonnonvarakeskuksesta. Toimittaja Päivikki Koskinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen kehitysyhteistyön onnistumiset

to 11.11. klo 11.02–11.30

Suomalaisen kehitysyhteistyön tulokset ovat vaikuttavia, mutta suomalaiset tietävät niistä aika vähän. Nenäpäivän aatto on mainio aika puhua kehitysyhteistyön saavutuksista. Nenäpäivänähän kerätään taas varoja kehitysmaiden lapsille. Haastattelussa ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Titta Maja. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona pitkittyy, riittävätkö lääkkeet? Tuoreimmat tiedot koronatilanteesta.

to 11.11. klo 10.33–11.00

Keskustelu lääkepulasta on nostanut päätään koronaepidemian kestäessä. Pandemian alkuvaiheessa tuotantoketjujen häiriintyminen vaikutti vakavasti lääkkeiden kuljetukseen maasta toiseeen. Suomessa on kuitenkin hyvä varautumisjärjestelmä, joka tukee tärkeimpien lääkkeiden saatavuutta ja antaa puskuria yllättävissä tilanteissa. Minkälaisesta järjestelmästä on kyse ja mikä on tilanne lääkkeiden saannin suhteen tällä hetkellä Suomessa? Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Toimittaja Janette Leino.

Tuoreinta tietoa Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri kertonut koronatilanteesta meillä ja maailmalla. Tilaisuutta seurannut toimittaja Atte Uusinoka kertoo sen annista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ovatko Suomen rajaa turvaavat lait kunnossa? Finlandia-ehdokkaat.

to 11.11. klo 10.02–10.30

Valkovenäjä käy hybriditaistelua EU:n rajalla puskemalla siirtolaisia kohti rajaa. Mikä on Suomen valmius toimia, jos samanlaista alkaisi tapahtua rajallamme? Haastattelussa aiempi sisäministeri Paula Risikko, vihreiden kansanedustaja - ja tuleva puheenjohtaja Iiris Suomela sekä everstiluutnantti Mikko Lehmus Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksesta. Toimittaja Hanna Juuti.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettu. Ehdokaslistaa kommentoi kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten päädyttiin myymään Wolt? Veropäivän tiedot päivittyvät.

ke 10.11. klo 12.13–12.45

Suomalainen ruokalähettiyritys Wolt on myyty on myyty sitä suuremmalla alan yritykselle Yhdysvaltoihin. Ostaja on nimeltään Doordash. Kauppasummaksi on kerrottu noin seitsemän miljardia euroa. Lisäksi Wolt ennakoi, että kaupan toteutumisen jälkeen se toisi Suomen valtiolle noin 600 miljoonaa euroa verotuloja. Yksi Woltin perustajista Miki Kuusi kertoo haastattelussa, miten kauppaan päädyttiin. Toimittaja Heikki Valkama.

Veropäivän tiedot päivittyvät. Mitä olemme saaneet veronmaksusta ja -maksajista tietää aamupäivän mittaan? Ylen veropäivän tuottaja Timo-Pekka Heima kertoo.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Isille palkinto. Nuoren mietteitä veropäivästä.

ke 10.11. klo 11.33–12.00

Kouvolalainen 49-vuotias Marko Oikarainen on nyt aamupäivällä palkittu Vuoden isä -palkinnolla. Oikarainen oli yksi kolmesta isästä, jotka tänä vuonna palkittiin. Marko Oikaraisella on kolme poikaa, joista nuorimmat ovat kaksoset. Toimittaja Minna Heikura on tavannut vuoden isän perheen aamutohinan jälkimainingeissa.

Mitä nuori ajattelee veropäivästä? Kajaanissa ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Inka Salomaalle veroasiat ovat tulleet tutuksi opiskelujen kautta. Salomaa kertoo, että veroista puhutaan myös ystäväpiirissä, mutta veroille omistettu kokonainen mediapäivä herättää ihmetystä. Inka Salomaata kävi haastattelemassa toimittaja Arto Loukasmäki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Verot liittyvät sekä valtioiden nousuun että tuhoon

ke 10.11. klo 11.02–11.30

Aina muinaisesta Kiinasta Ranskan vallankumoukseen ja maailmansotien runtelemasta Euroopasta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin veroilla on ollut oma vaikutuksensa tapahtumiin. Haastattelussa "Voudintileistä veroparatiisiin" -teoksen tekijä ja Helsingin yliopiston historian dosentti Antti Kujala. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lasten- ja nuortenkirjojen perinteet ja muutokset

ke 10.11. klo 10.33–11.00

Tänään julkistetaan ehdokkaat lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-palkinnon saajiksi. Mitä lapset ja nuoret nyt lukevat? Se tiedetään kirjaston lastenosastolla. Haastattelussa kirjastonhoitaja Mikko Steen Helsingin Kallion kirjastosta. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Wolt myyty. Veropäivä kertoo hyvinvointivaltion viulujen maksajista.

ke 10.11. klo 10.02–10.30

Ruokalähettiyritys Wolt on myyty miljardien kaupalla. Mitä siitä seuraa?

Veropäivä kertoo hyvinvointivaltion viulujen maksajista. Ketkä ja kuinka paljon ovat maksaneet veroja yhteisen hyvinvoinnin hyväksi? Siitä kertovat verottajan aamulla julkaisemat luvut. Haastattelussa Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ja Ylen veropäivän tuottaja Timo-Pekka Heima.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Työmarkkinoiden näkymät. Piispa harrastaa hiljaisuuden joogaa.

ti 9.11. klo 12.13–12.45

Työmarkkinanäkymät työ- ja elinkeinoministeriön mukaan. Väheneekö työttömyys? Saavutammeko valtion taloudelle tärkeän työllisyystavoitteen nykyisen hallituksen aikana? TEM on juuri julkistanut ennusteensa työmarkkinoiden näkymistä. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Joogaava piispa. Turun piispa Mari Leppänen on harrastanut hiljaisuuden joogaa noin neljän vuoden ajan. Leppänen on käynyt myös läpi joogan ohjaajakoulutuksen eli tuuraa joskus oman joogaryhmänsä ohjaajaa. Hiljaisuuden jooga jakaa mielipiteitä kirkossa. Jooga on ollut kuitenkin osa kristillistä perinnettä pitkään, vaikka se ehkä mielletään ennemminkin idän uskontojen hengenheimolaiseksi. Haastattelussa piispa Mari Leppänen sekä niin ikään hiljaisuuden joogaa harrastavat Pia Fahllund ja Jorma Kakkonen. Toimittaja Minna Rosvall. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kaksi kuukautta aluevaaleihin, kenet valitset päättämään terveydenhoidostasi?

ti 9.11. klo 11.33–12.00

Monella kansalaisilla on kuitenkin vielä epäselvyyttä siitä, mistä äänestetään. Tulossa ovat vaalit, joissa valittavat edustajat päättävät muun muassa miten alueella eli lopulta kunnissa hoidetaan sosiaali- ja terveyspalvelut ja kuinka pelastustoimi järjestetään. Äänestämällä aluevaalissa pääsee sanomaan kantansa siitä, kuka päättää lääkäri- sekä muista terveyspalveluista tai vaikkapa toimeentulotuesta. Samalla tammikuussa valittavat aluevaltuustot päättävät esimerkiksi ensi vuonna yli 20 miljardin euron verorahapotin käytöstä. Haastattelussa sosiaalipolitiikan professori Anne Kouvonen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Finlandia-ehdokkaiden julkistukset alkavat

ti 9.11. klo 11.02–11.30

Tällä viikolla julkaistaan ehdokkaat kirjallisuuden Filandia-palkinnon saajiksi. Peräkkäisinä päivinä kerrotaan vuorollaan tietokirja-, lasten- ja nuortenkirja- ja kaunokirjallisuussarjoissa. Ensimmäisinä kerrotaan tänään tietokirjaehdokkaat. Kulttuuritoimittaja Päivi Puukka on perehtynyt vuoden tietokirjatarjontaan. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miksi kriisi kasvaa Bosnia-Hertsegovinassa?

ti 9.11. klo 10.33–11.00

Sodan uhka Euroopassa. Bosnia-Hertsegovinan etniset erimielisyydet ovat kärjistyneet niin, että YK:n alueelle nimittämän rauhanlähettilään mukaan sodan uhka on kasvanut. Erimielisyyttä on Bosnia-Hertsegovinan bosniakkien ja serbien kesken. Radio Suomen päivässä kuullaan yksi arvio tilanteesta. Haastattelussa on Suomen bosnialaisen kulttuurikeskuksen johtaja Nedad Jakupovic. Hän on tullut nuorena miehenä pakolaisena Suomeen ja työskentelee nykyään Turun kaupungilla. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Saksa huolestunut siirtolaiskriisistä Puolan rajalla. Bosnian kuohunnan syyt.

ti 9.11. klo 10.02–10.30

Valko-Venäjän ja EU:n välillä kasvava kriisi. Puolan rajalla tilanne on kuumentunut, kun Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti EU-rajaa. Miten EU:n tulisi tilanteessa toimia?Haastattelussa Ylen kirjeenvaihtaja Saksassa Suvi Turtiainen.

Bosnia-Hertsegovinan kriisin juurisyyt. YK:n rauhanlähettiläs varoitti viime viikolla, että Bosnia-Hertsegovinan olevan hajoamisen partaalla ja uuden sodan uhan olevan todellinen. Miksi edelleen on olemassa historiasta niin tuttu Balkanin ruutitynnyri? Haastattelussa poliittisen historian dosentti ja Balkanin asioita tunteva  Pilvi Torsti sekä hankekoordinaattori Jelena Simic Kalevi Sorsa -säätiöstä. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nuorisovaltuusto on alle 18-vuotiaan mahdollisuus vaikuttaa. MOT:ssa vammaisten karu kohtelu.

ma 8.11. klo 12.13–12.45

Alle 18-vuotiaat eivät pääse äänestämään varsinaisissa vaaleissa, mutta nuorisovaaleissa kyllä. Nuorisovaltuuston paikoista äänestetään tällä hetkellä muun muassa pääkaupunkiseudulla. Haastattelussa Suomen nuorisovaltuustioen liiton puheenjohtaja Anton Hietsilta. Päivikki Koskinen haastattelee.

Suomessa tehdään vuosittain noin neljännesmiljoona päätöstä, joilla rajoitetaan kehitysvammaisten ihmisten perusoikeuksia. Miten hyvin laki suojelee ihmisiä, jotka eivät itse voi puolustaa oikeuksiaan? Ylen MOT -ohjelma on perehtynyt aiheeseen. Toimittaja Jaakko Mäntymaa studiovieraana.

Studiossa Marko Miettinen.

Radio Suomen Päivä

ma 8.11. klo 11.33–12.00

Voiko jouluvaloja olla koskaan liikaa?

Viimeinen johtolanka -podcast.

Studiossa Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Millainen on hyvän parisuhteen resepti?

ma 8.11. klo 11.02–11.30

Millainen on hyvä parisuhde? Mitä sinä toivot parisuhteelta? Mitä suhteissa pitäisi kehittää? Oletko tehnyt havaintoja toisten ihmisten parisuhteista? Mistä syystä ne toimivat tai eivät toimi?

Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Mukana keskustelussa toiminnanjohtaja Suvi Laru parisuhdekeskus Katajasta.

Studiossa Marko Miettinen.

Parisuhteet tarkastelussa

ma 8.11. klo 10.33–11.00

Parisuhteet eri elämänvaiheissa. Vietämme parisuhdeviikkoa. Vierainamme ovat toiminnanjohtaja Suvi Laru parisuhdekeskus Katajasta ja projektipäälliko Sanna Metsäpuu Perhesuhdekeskuksesta.

Studiossa Marko Miettinen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto haastattelussa Bosnian ja Etiopian kriiseistä

ma 8.11. klo 10.02–10.30

Jännitteet ovat kasvaneet Bosnia-Hertsegovinassa. Alueelle nimitetty YK:n rauhanlähettiläs varoittaa sodan uhasta Bosniassa, siis Euroopassa. Miltä tilanne näyttää?

Etiopian kriisi. Afrikan sarvessa taistellaan. Etiopian hallitusta vastustavat kapinalliset ovat edenneet kohti pääkaupunki Addis Abebaa. Miltä näyttävät mahdollisuudet ratkaista kriisi rauhanomaisin neuvotteluin?

Haastattelussa ulkoministeri Pekka Haavisto, vihr. Toimittaja Atte Uusinoka.

Toimittaja Marko Miettinen.

Tampereen Kannen Areena on vielä valtava rakennustyömaa, mutta toukokuussa jääkiekon MM-näyttämö.

pe 5.11. klo 12.13–12.45

Jääkiekon MM-kisat alkavat Tampereella ja Helsingissä toukokuun puolivälissä. Kiinnostus pääsylippuja kohtaan on ollut hurjaa. Varsinkin Tampereella, jossa Suomi pelaa uudessa Tampereen Kannen Areenassa. Haastattelussa kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen ja Areenan toimitusjohtaja Marko Hurme.

Studiossa Aki Laine.

Hur bra talar man svenska? Kielilähettiläät ruotsin kielen asialla.

pe 5.11. klo 11.33–12.00

Miten hyvin tai huonosti tunnemme ja osaamme ruotsia? Huomenna on Svenska dagen, joka nostaa esiin ruotsinkielisten asemaa Suomessa. Kkeitä ovat ruotsia Suomessa tunnetuksi tekevät kielilähettiläät? Haastattelussa kielilähettiläät Olivia Krekula ja Juho Rasa.

Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Kuolema tulee melkein aina yllättäen, uusi Kuoleman käsikirja käy läpi kuolemaa tunteiden ja käytännön järjestelyiden kautta

pe 5.11. klo 11.02–11.30

Pyhäinpäivän aattona puhumme kuoleman yllätyksellisyydestä. Lopullinen kuolinhetki voi olla sitä, vaikka tiedossa olisi, että kaukana se ei enää ole. Tunteiden kohtaamisen lisäksi kuolleen läheisen on pystyttävä tekemään varsin nopeasti päätöksiä asioista, joista ei välttämättä ole koskaan ollut puhetta. "Kuolevaisen käsikirja" on uusi kirja, joka käy läpi kuolemaa paitsi tunteiden, myös käytännön järjestelyjen kautta. Aki Laine kävi kirjan kirjoittajan Sarianne Hartosen kanssa hautausmaalla.

Rokotteista kieltäytymisen syyt

pe 5.11. klo 10.33–11.00

Koronarokotekattavuus on 80:ssa prosentissa. Käytännössä siis 4/5 yli 12-vuotiaasta on saanut kaksi rokotetta - ja kääntäen: joka viides ei. Puhumme siitä minkälaisia syitä on rokotteista kieltäytymiseen tai suorastaan rokotevastaisuuteen. Haastattelussa on Tampereen yliopiston tutkija Pia Vuolanto.  

Studiossa Aki Laine.

Viron koronatilanne on niin paha, että sairaansijojen määrä haluttaisiin rajata rokottamattomilta.

pe 5.11. klo 10.02–10.30

Euroopan pahin koronatilanne on tuossa 80 kilometrin päässä, eli Virossa. Maa on nyt niin tiukilla alati lisääntyvien koronatapausten kanssa, ettei kaikkia enää pystytä hoitamaan. Viron Lääkäriliitto haluaa, että koronapotilaiden sairaalapaikkojen määrälle laitetaan yläraja, jotta muutkin apua tarvitsevat saadaan hoidettua. Tallinnassa asuva toimittaja Rain Kooli kertoo lähinaapurin vaikeasta tautitilanteesta.

Suomi varautuu ottamaan joitakin koronapotilaita Virosta, jos sairaansijat naapurimaassa loppuvat. Tosin Suomessakin ollaan tehohoidossa melko kriittisellä rajalla. Valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo tarkemmin suunnitelmista.

Studiossa Aki Laine.

Suden kakat ovat tutkijoille tärkeä tietolähde. Orpo Aina -karhu kasvaa kovaa vauhtia.

to 4.11. klo 12.13–12.45

Mikä on sudelle suotuisa suojelutaso? Luonnonvarakeskus selvittää asiaa parhaillaan DNA-tutkimuksen avulla. Helpoiten DNA:ta saadaan susien ulosteista. Kakkoja lähti keräämään myös toimittajamme Päivikki Koskinen. Lappeenrannassa Ylämaalla haastattelussa Luken tutkimusinsinööri Antti Härkälä.

Kuhmosta viime keväänä löytynyt ja Kuusamon suurpetokeskuksessa kesän asunut Aina -karhu kasvaa hyvää vauhtia. Pikkukarhu totuttelee edelleen yhteiseloon Kuusamon suurpetokeskuksen vanhempien karhujen kanssa. Toistaiseksi se kuitenkin pysyttelee isäntänsä Sulo Karjalaisen hoivissa karhutarhan ulkopuolella. Matkailijat eivät vielä viime kesänä päässeet tutustumaan Aina -karhuun. Karhutarhalla on käymässä toimittaja Ensio Karjalainen ja haastattelussa on sukunimikaima Sulo, karhutarhan isäntä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666.

Korona-ajan vaikutukset lapsiin ja perheisiin juristin silmin

to 4.11. klo 11.33–12.00

Korona-aikana kotihälytykset ovat Suomessa lisääntyneet, samoin nuorten tekemä väkivalta. Mitä tilanteesta ajattelee perhe- ja lapsiasioihin erikoistunut asianaja? Ja miten ongelmiin voidaan puuttua? Marja Välilää haastattelee Marja Ala-Kokko.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Nuorten elämänpolkuja tarkastellaan laajassa tutkimuksessa

to 4.11. klo 11.02–11.30

Millaiset asiat johdattelevat nuoria valitsemaan opinahjon? Millaisia tulevaisuuden odotuksia peruskoulunsa päättävällä on - mikä tulevaisuuden suunnassa näyttää lupaavalta, mikä vaikealta? Tuore teos "Sata nuorta, sata polkua aikuisuuteen" kokoaa yhteen eri puoilla Suomea tehdyn laajan (Nuoret ajassa -)seurantatutkimukseen. Nuoria on haastateltu vuodesta 2015 lähtien tutkijat ovat seuranneet nuorten elämää peruskoulusta toisella asteella ja aikuisuuden kynnykselle. Marija Skara tapasi akatemiatutkija Kaisa Vehkalahden ja kyseli tuloksista.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miten päättäjiin vaikutetaan verkossa? Koronainfon saldo.

to 4.11. klo 10.33–11.00

Lähes jokainen klikkaus ja vierailu millä tahalla sivustolla netissä kerryttää meistä tietoa, ja tuon datan perusteella netinkäyttäjille osataan kohdistaa mm. mainontaa, Google-hakujen tuloksia ja uutisia. Näin on myös poliitikkojen tapauksessa, jotka ovat netin käyttäjiä siinä missä muutkin.

Minkälainen profiili poliitikon netinkäytön seurauksena voidaan muodostaa ja minkälaisen vaikuttamisen kohteeksi he sen ansiosta joutuvat? Tästä kiinnostui Sitra, joka tänään alkavassa selvityksessään antaa tunnetuille suomalaisille poliitikoille käyttöönsä testipuhelimen, johon asennettu seurantasovellus kertoo, minkälaista tietoa heistä kertyy ja kenen käyttöön tämä tieto päätyy. Testipuhelimella nettiä selailevat muun muassa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd), kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) sekä Anders Adlercreutz (r).

Haastattelussa Sitran johtava asiantuntija Tiina Härkönen.

Tuoretta tietoa Suomen koronatilanteesta. Carolus Manninen seuraa THL:n ja STM viikottaisen koronatilannekatsauksen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kokoomus ykkösenä tuoreessa puoluekannatuskyselyssä.

to 4.11. klo 10.02–10.30

Ylen tuorein puoluekannatuskysely on julkaistu tänä aamuna. Kokoomus on kasvattanut suosiotaan, SDP ja Keskusta ovat menettäneet kannatustaan. Politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta analysoi tuloksia.

Seitsemän vuotta Ruotsia pääministerinä johtanut sosiaalidemokraatti Stefan Löfven eroaa tänään puoluejohtajan paikalta. Seitsemään uutisten jälkeen keskustellaan siitä, kuka nousee Ruotsin demareiden johtoon hänen jälkeensä. Todennäköinen nimi on nykyinen valtiovarainministeri Magdalena Andersson, jonka valinnan myötä Ruotsiin tulisi myös todennäköisesti ensimmäinen nainen pääministeriksi.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Tukea kyläkaupoille. Turun Logomon silta vihdoin valmis ja auki.

ke 3.11. klo 12.13–12.45

Monelle syrjäseudun kaupalle kyläkauppatuki on ollut jatkuvuuden kannalta elintärkeä. Toista kertaa haettavaa kyläkauppatukea haki vajaa 200 kyläkauppaa. Yksi niistä on Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Perhon Talouskauppa. Käymme kysymässä kauppiaalta, miksi tuki olisi tärkeä?

Turussa ovat viimein luvassa Logomon sillan vihkiäiset. Turun rautatieaseman ratapihan ylittävä Logomon silta olla valtakunnan surullisen kuuluisa: hinta on kasvanut jatkuvasti alkuperäisestä arviosta, eikä silta meinannut valmistua millään. Paikalla sillan kupeessa on toimittaja Minna Rosvall.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Metallista on pulaa, matkapuhelimet ja akut pitäisi saada paremmin kiertoon.

ke 3.11. klo 11.33–12.00

Maailma sähköistyy kovalla vauhdilla ja se vaatii yhä enemmän erilaisia metalleja. Niistä on pulaa, ja metallien vähyys saattaa uhata jopa ilmastotavoitteita, jos metallien kierrätystä ei saada tehostettua. Aiheesta keskustelevat Geologisen tutkimuskeskuksen tieteellisen tutkimuksen päällikkö Asko Käpyaho ja Aalto-yliopiston metallurgian apulaisprofessori Mari Lundström. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Suomessa myydään vuosittain noin 2 miljoonaa uutta älypuhelinta. Älypuhelimet sisältävät arvokkaita ja harvinaisiakin metalleja. Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen kertoo, miksi älypuhelimia pitäisi kierrättää nykyistä enemmän.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Latvian karmea koronatilanne, Suomestakin toimitettu avuksi hengityskoneita.

ke 3.11. klo 11.02–11.30

Latvia on pyytänyt kansainvälistä apua selvitäkseen koronapotilaiden hoidosta ja Suomikin on lähettänyt maahan hengityskoneita. Latvian sairaaloissa alkaa olla täyttä ja viimeisen viikon aikana on kuollut yli 200 ihmistä. Markus Kuokkanen kysyi, miten tilanne nyt kehittyy ja miten suomalaiset pärjäävät Latvian kriisin keskellä. Haastattelussa Latvian Suomen suurlähettiläs Riitta Korpivaara sekä Miku Laitinen ja Lauri Peltonen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miksi ja miten Puola ja Unkari ovat ajautuneet äärikonservatiivisiksi ja kansallismielisiksi?

ke 3.11. klo 10.33–11.00

Piikkinä EU:n lihassa, Puola ja Unkari. Näiden maiden suunnan muutoksesta kohti äärikonservativismiä ja kansanmielisyyttä tietää murrosaikana molemmissa maissa suurlähettiläänä toiminut Jari Vilén. Mihin maat ovat ajautumassa demokratian tieltä? Miksi autoritaariset johtajat vetoavat kansaan?

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Petteri Taalas arvioi Glasgow`n ilmastokokouksen antia. Hirviluvat ja hirvikannan kestävyyden arviointi.

ke 3.11. klo 10.02–10.30

Glasgow'n ilmastokokouksessa yli sata maata sitoutui lopettamaan metsien hävittämisen vuoteen 2030 mennessä. Suomi on mukana sopimuksessa. Glasgow'ssa ilmastokokousta on seuraamassa Maailman ilmatieteenjärjestön pääsihteeri Petteri Taalas. Hän arvioi kokouksen antia Seija Vaaherkummun haastattelussa.

Millä perusteella hirvien kaatoluvat jaetaan? Ylen tietojen mukaan osassa Pohjanmaan rannikon kuntia metsästys on jouduttu keskeyttämään. Hirvilupia olisi vielä jäljellä, mutta hirviä ei tunnu riittävän.Esimerkiksi Maalahdessa ja Pedersören Ähtävällä jahti on pistetty tauolle, samoin osassa Kruunupyytä. Ähtävällä kaatoluvista on käytetty vasta puolet. Erikoistutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta kertoo, miten hirvikannan suuruutta ja lupien määrää arvioidaan.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Sumuvaloille pian tarvetta. Irwin muusikoiden ja tavisten silmin

ti 2.11. klo 12.13–12.45

Syksy vaihtuu talveksi, illat ja aamut pimenevät, maa on monilta osin tumma. Lämpötila vaihtelee plussan ja miinuksen välilä. Sumu on tähän aikaan vuodesta huonontamassa näkyvyyttä liikenteessä. Lisäksi pöllyävä lumi haittaa usein näkyvyttä. Varsinkin takasumuvalo on hyödyllinen huonossa säässä, lumisateessa ja sumussa. Juha Mäntykenttä haastattelee Rovaniemellä Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niskaa.

Irwin Goodman - Kansan taiteilija on kirja Irwinistä tuttujen ja hänet tavanneiden kertomana. Kirjan kirjoittanut hämeenlinnalainen Kimmo Miettinen ei kuitenkaan koskaan ole itse tavannut Irwiniä vaan hän keräsi tarinat Hämeenlinnassa Irwinin tunteneilta muusikoilta ja taviksiltakin. Kimmo Miettistä lähti Hämeenlinnassa tapaamaan toimittaja Harri Oksanen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Tekstiilikierrätys kohenee Suomessa uuden jalostuslaitoksen ansiosta.

ti 2.11. klo 11.33–12.00

Paimiossa on avautunut poistotekstiilin jalostuslaitos. Sinne tuodaan ympäri Suomea käyttöön kelpaamattomia vaatteita ja muuta tekstiiliä. Saman katon alla toimivat Lounais-Suomen Jätehuolto ja teollisuuden tekstiiliä kierrättävä Rester. Lassi Lähteenmäen haastateltavana on kehityspäällikkö Henna Knuutila Resteristä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Uudenlaista velkaneuvontaa talousneuvolasta. Yrittäjien luopumishalut ovat suuret.

ti 2.11. klo 11.02–11.30

Talousneuvolat ovat osa Ulosottolaitoksen ja talous- ja velkaneuvonnan yhteistä Ennakoivan talousneuvonnan hanketta. Parikymmentä neuvolaa tarjoaa moniammatillista matalan kynnyksen palvelua ympäri Suomea. Tavoite on - luonnollisesti - lisätä kansalaisten talousosaamista ja ehkäistä velkakierteiden syntymistä tai syvenemistä. Mirva Ekmanin haastattelussa ennakoivan talousneuvonnan hankkeen projektipäällikkö Miia Melin ja talousneuvonnan suunnittelija Kaisa Rajaniemi Ulosottolaitoksesta sekä Seinäjoen kaupungin projektityöntekijä, sosiaaliohjaaja Niina Lehtimäki.

Moni yrittäjä haluaisi luopua yrityksestään, mutta tuskailee sen kanssa, ettei jatkajaa tahdo löytyä. Tänään julkaistun selvityksen mukaan jopa yli puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaisi luopua yritystoiminnastaan vuoteen 2024 mennessä eli muutaman vuoden sisällä.

Miksi jatkajat ovat kiven alla ja mitä tapahtuu niille yrityksille, joille uutta vetäjää ei kertakaikkiaan löydy? Haastattelussa omistajavaihdosfoorumin projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä

.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Influenssarokotukset ovat alkaneet

ti 2.11. klo 10.33–11.00

On taas se aika vuodesta, jolloin influenssarokotukset muuttuvat ajankohtaisiksi. Miten koronaepidemia vaikuttaa täällä viikolla kunnissa alkaviin influenssarokotuksiin, ja keiden tulisi tämä rokotus ottaa? Haastattelussa ylilääkärit Hanna Nohynek THL:stä ja Timo Carpén Helsingin kaupungilta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Loukkaako rokotuspakko yksilön oikeuksia? Miten ehkäistä maksukorttihäiriöitä?

ti 2.11. klo 10.02–10.30

Pitäisikö hoitoalalle saada potilasturvallisuuden nimissä rokotuspakko? Hoitoalan toimijat pitävät ajatusta poikkeuksellisena ja pelkäävät sen aiheuttavan pakoa alalta, jossa jo muutenkin on huutava työvoimapula. Asiaa kommentoivat rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen ja prosessioikeuden dosentti Markku Fredman Helsingin yliopistosta.

Maksukorttiongelmat. Eilinen häiriö oli laaja ja vaikeutti monen ihmisen elämää. Mistä oikein oli kyse ja miten tämänkaltaisia ongelmia voidaan ehkäistä? Finanssivalvonnan digitalisaatio ja pankkipalvelut -yksikön toimistopäällikkö Markku Koponen haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ulkolinjan dokumentissa Tanskan kireä pakolaispolitiikka. Päijänteellä menossa vuoden kiivain muikkusesonki.

ma 1.11. klo 12.13–12.45

Ylen Ulkolinjan dokumentti Tanska -rajat kiinni selvittää muista Pohjoismaista turvapaikkalinjaltaan poikkeavan Tanskan kiristynyttä turvapaikkalinjaa. Haastattelussa dokumentin toimittaja Minna Pye. Toimittajana Tommy Fränti.

Muikut ovat kookkaita ja pullollaan arvokasta mätiä. Mutta miten kalaa riittää ja mitä kokenut ammattikalastaja ajattelee kalan kysynnästä? Kuhmoislaisen kalastajan Ari Sorvarin muikkutroolarin kyytiin on hypännyt toimittaja Mika Moksu. 

Studiossa Marko Miettinen.

Miten hallitset stressiä?

ma 1.11. klo 11.33–12.00

Miten pidät stressisi kurissa? Toiko korona-aika muutoksia paineisiin tai niiden hallintaan? Soita ja kerro kokemuksesi. Pääset osallistumaan lähetykseen soittamalla numeroon 0203-17600 (puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.) tai lähettämällä whatsapp-viestin numeroon 040-1455666. Myös ääniviestit löytävät perille samaan numeroon ja ovat suorastaan toivottavia!

Studiossa Marko Miettinen.

Stressi ja sen hallinta

ma 1.11. klo 11.02–11.30

Stressi on erityisen ajankohtainen monelle näin vuoden lähestyessä loppuaan. On hämärää ja pimeää - ja erilaisia projekteja pitäisi saada valmiiksi. Menossa olevan Stressiviikon innoittamana luvassa on myös tietoa korona-ajan liikkumisesta ja stressistä. Haastattelussa terveydenhoitoyhtiö Mehiläisen tuotepäällikkö Heljä Pyyhtiä ja hyvinvointialan yritys Firstbeatin kehittämispäällikkö Janne Hautala.

Studiossa Marko Miettinen.

Mistä 12-vuotias saa päättää?

ma 1.11. klo 10.33–11.00

Omasta rokotuksestaan, muttei uskontokunnastaan eikä peliensä pelaamisesta. On siis lakiin perustuvia tai kunkin palvelun määrittämiä ikärajoja. Mutta mihin 12-vuotias on kykenevä? Haastattelussa elokuvien ikärajat määrittelevän Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli Kavin apulaisjohtaja Leo Pekkala ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Marko Miettinen.

Varkauden suuret tulipalot. Miten amerikkalainen demokratia voi?

ma 1.11. klo 10.02–10.30

Varkaudessa oli viikonloppuna kaksi suurta rakennuspaloa. Toisessa niistä räjähdys romahdutti kerrostalon seinärakenteita, neljä ihmistä loukkaantui lievästi. Palopaikalta raportoi toimittaja Antti Karhunen.

Miten amerikkalainen demokratia voi nyt kun Bidenin ja Trumpin vaalikamppailusta on kulunut vuoden päivät? Tutkija maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista ja väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta analysoivat.

Studiossa Marko Miettinen.

Vanhempi somekonstaapeli Kajaanista. Mummo polkee kohti Välimerta.

pe 29.10. klo 12.13–12.45

Kajaanin poliisilaitoksella on aloittanut ensimmäinen somepoliisi, vanhempi konstaapeli Iina Ruohola. Hänet voi tavat vaikkapa Tiktokissa. Toki hänellekin kuuluvat myös hälytys- ja valvontatehtävät. Poliisin mukaan sosiaalisesta mediasta on saatu hyviä kokemuksia erityisesti poliisin työstä tiedottamisessa ja nuorten tavoittamisessa. Haastattelussa vanhempi konstaapeli Iina Ruohola. Toimittaja Timo Sihvonen.

Pohjois-Karjalan fillarimummon kiitää jo Espanjan rajan vaiheilla. Fillarimummoksi itseään kutsuva lieksalainen matkailuyrittäjä Rauni Hietanen päätti kuta kuinkin hetken mielijohteesta lähteä polkemaan hieman pitemmäs, kohti eteläistä Eurooppaa. Nyt hänellä on menossa jo 46. ajopäivä ja takana on yli kolme tuhatta kilometriä. Toimittaja Milla Holm.

Studiossa Aki Laine.

Arktinen junamatka neuvostomaisemien halki valkokankaalla

pe 29.10. klo 11.33–12.00

Jo monesti palkittu elokuva Hytti nro 6 on tästä päivästä katsottavissa elokuvateattereissa laajalla levityksellä. Se palkittiin kesällä Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnolla. Elokuva on saanut myös muita palkintoja ja valittiin juuri myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi kansainvälisen elokuvan sarjaan. Haastattelussa Hytti nro 6:n ohjaaja Juho Kuosmanen. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Aki Laine.

Maailmanympäripurjehtija Ari Huusela kuivalla maalla ja kirjan sivuilla

pe 29.10. klo 11.02–11.30

Paljon on jo matkan varrella miehen seikkailuista maailman merillä kuultu Radio Suomen päivässäkin, mutta mitä on vielä kertomatta? Huusela ja hänestä kirjan kirjoittanut Reijo Ruokanen haastattelussa Helsingin kirjamessuilla. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Aki Laine.

Yritysten ilmastotoimet, mikä merkitys niillä on?

pe 29.10. klo 10.33–11.00

Yhä useampi yritys antaa mitattavissa olevia lupauksia sitoutumisestan ilmastonmuutosta estäviin toimiin. Mikä merkitys niillä on? Haastattelussa toimitusjohtaja Jouni Keronen Climate Leadership Councilista eli CLC:stä, joka on Euroopan suurin ilmasto-businessverkosto.

Studiossa Aki Laine.

Missä tilassa on perusopetuksen valvonta? Niinistö-Putin -tapaamisen aiheet

pe 29.10. klo 10.02–10.30

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS ja Vaasan yliopisto ovat selvittäneet peruskoulujen valvonnan puutteita. Mistä on kysymys? Haastattelussa julkisoikeuden professori Niina Mäntylä Vaasan yliopistosta. 

Suomen ja Venäjä presidentit tapaavat. Presidentti Sauli Niinistö tapaa virkaveli Vladimir Putinin puolenpäivän jälkeen Moskovassa. Keskinäisten suhteiden lisäksi puhutaan varmaankin ainakin koronan hyydyttämästä venäläisten matkailusta Suomessa ja ehkä myös pysähtymässä olevista Saimaan puukuljetuksista. Suomen ja Naton suhteet kiinnostanevat myös Venäjää. Haastattelussa presidenttitapaamista ennakoivat vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista, tutkimusjohtaja Hanna Smith Hybridiosaamiskeskuksesta sekä Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Toimittaja Tommy Fränti.

Studiossa Aki Laine.

Saamenkielen suosio on kasvussa. Halloween innostaa lapsia.

to 28.10. klo 12.13–12.45

Radio Suomen Päivässä käydään eka- ja tokaluokkalaisten saamentunnilla jututtamassa innokkaita saamenoppijoita. Mennään Ylikylän koulun Saamen kielen tunnilla. Haastattelussa koululaiset Lumi Jomppanen, Isla Johansen, Neea Lara, Silva Johansen, Isabella Jokinen, Sanni Kantola ja Oliver Huttunen sekä Rovaniemen Ylikylän koulun saamen kielten opettaja Sari Niemelä. Toimittaja Mirva Lahtimaa.

Lapset odottavat jo innolla viikonlopun halloween-juhlia. Toimittaja Juha Mäntykenttä on kahdeksanvuotiaiden halloween-asiantuntijoiden Mennan ja Saran kanssa kaupassa hankkimassa herkkuja ja muuta tarpeistoa juhliin. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Työsuojelua eri tavoin ja välinein

to 28.10. klo 11.33–12.00

Eurooppalainen työsuojeluviikko. Työsuojelu on huolehtimista, mutta nykyään myös "välineurheilua". Toimittaja Päivikki Koskinen on Uudellamaalla Espoossa Skanskan rakennustyömaalla testaamassa päällepuettavaa robotiikkaa. Haastattelussa työfysioterapeutti ja Meditas-yhtiön toimitusjohtaja Minna Laine ja kirvesmies Timo Seppänen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Maailman ensimmäinen tulevaisuuskirja lapsille

to 28.10. klo 11.02–11.30

Miten kertoa lapselle tulevaisuuden monista haasteista, kuten ilmastonmuutoksesta? Otto Tähkäpää on historian- ja tulevaisuudentutkija, joka on perustanut lapsille ja nuorille sekä heidän opettajilleen tarkoitetun Tulevaisuuskoulun. Sen tavoite on edistää koulujen tulevaisuuskasvatusta. Haastattelussa Otto Tähkäpää.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sairaanhoitajana maailman kriisipesäkkeissä. Tuoreinta koronatietoa.

to 28.10. klo 10.33–11.00

Tapaamme ihmisen, joka on ollut sairaanhoitajana monissa maailman sota- ja kriisipesäkkeissä. Nyt hän on kirjoittianut fiktiivisen kirjan, jonka tapahtumat sijoittuvat Pakistaniin rakennetun kenttäsairaalan ympärille. Fiktiiviseen esittämistapaan Tuovinen päätyi, koska kansainvälinen Punainen Risti ei anna lupaa kertoa oikeista tapahtumista ja tapahtumapaikoista. Haastattelussa sairaanhoitaja Tarja Tuovinen. Toimittaja Pohjois-Karjalassa Tapio Laakkonen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet tilannekatsauksessaan Suomen rokotustilanteesta sekä koronavirustilanteesta Suomessa ja kansainvälisesti. Tiedotustilaisuuden annista kertoo sitä seurannut toimittaja Janette Leino.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Latvia pyytää korona-apua hätäänsä. Miksei pelastajien häirintään puututa?

to 28.10. klo 10.02–10.30

Latvia pyytää Suomelta apua vaikeutuvassa koronatilanteessaan. Se on ilmoittanut EU-maille tarvitsevansa hengityskoneita, lääkkeitä ja muuta apua. Pyyntö tuli eilen ja esimerkiksi Ruotsi on jo ilmoittanut lähettävänsä esimerkiksi hengityskoneita. Suomi päättää avustaan tänään. Haastattelussa erityisasiantuntija Lasse Ilkka sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus ja terveys -osastolta.

Miksei pelastusalan häirinnästä ole puhuttu julkisuuteen? Yle uutisoi eilen, kuinka seksuaalinen häirintä ja syrjintä ovat arkipäivää pelastusalalla ja ensihoidossa. Asiasta on jaettu kokemuksia Instagramissa elokuusta lähtien - sekä nyt siis myös Ylelle. Ennen tätä asiattomasta kohtelusta on vaiettu. Miksi? Haastattelussa Pelastusalan naiset -yhdistyksen puheenjohtaja Mira Leinonen, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ja naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.