Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Babylon Berlin palaa, Ylen voi kutsua kahville tänäkin vuonna

pe 24.1. klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Aiemmat lähetykset

Babylon Berlin palaa, Ylen voi kutsua kahville tänäkin vuonna

pe 24.1. klo 12.13–12.45

Babylon Berlin jälleen. Ylenkin kanavilla suuren suosion saaneen saksalaissarjan kolmas kausi on ensiillassa Saksassa ja myöhemmin Ylessä. Yhtä sarjan tuottajista, Uwe Schottia, haastattelee toimittaja Maarit Lukkarinen.

Kutsu Yle kahville tänäkin vuonna. Kahvikutsut olivat suosittuja viime vuonna ja useita mielenkiintoisia keskusteluja käytiin. Ja tästä päivästä alkaen yleläisiä voi jälleen kutsua kahville puhumaan kansalaisia kiinnostavista Yle-aiheista. Mitkä aiheet kahvikutsun esittäneitä viime vuonna kiinnostivat ja mitä tänä vuonna on luvassa? Siitä kertoo Ylen Journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti, joka vastaa Kutsu Yle kahville -hankkeesta..

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Inkeriläisten identiteetti, Lähiöpoliisi tuntee kaikki - vaan mistä seuraaja?

pe 24.1. klo 11.33–12.00

Inkeriläisten identiteetti. Tänä keväänä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun presidentti Mauno Koivisto antoi inkerinsuomalaisille mahdollisuuden tulla Suomeen paluumuuttajina. Haastattelussa Inkeriläiset - unohdetut suomalaiset -näyttelyn Kansallismuseoon koonneet koonneet Santeri ja Lea Pakkanen, jotka itsekin ovat ovat inkeriläisiä. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Turun Varissuolla  olisi pian lähiöpoliisin paikka tarjolla. Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Omanlaisensa on myös Varissuon lähiöpoliisi. Vuoden poliisiksi viime vuonna valittu Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen olisi jo eläkeiässä, mutta seuraajaa etsitään edelleen. Toimittaja Kalle Talonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kiukun lannistaminen

pe 24.1. klo 11.02–11.30

Lapsen kiukku on luonnollinen asia, mutta ympäristöä ja lasta itseäänkin on siltä myös suojattava. Miten pienen tai isommankin lapsen kiukkuun kannattaisi suhtautua? Missä kohtaa siihen pitäisi puuttua? Haastattelussa kiukusta kirjan tehneet lastenpsykiatri Riikka Riihonen ja kuvittaja Mira Piitulainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lakkoja tulossa?

pe 24.1. klo 10.33–11.00

Kemian alan lakkoa on lykätty kaksi viikkoa, mutta esimerkiksi metsäteollisuutta koskevat lakot ovat alkamassa maanantaina, jos työehtoneuvotteluissa ei edetä. Lakkojen mahdollista alkamista ja niiden vaikutuksia kommentoivat tervolalaisen Veljekset Vaara -sahan toimitusjohtaja Jussi Vaara toimittaja Pirkko Kukko-Liedeksen haastattelussa sekä oululaisen talovalmistajan Kastellin tekninen johtaja Tero Kivioja ja Metsä Groupin Kemin sellutehtaan pääluottamusmies Juhani Simula.

Lakkoneuvottelut. Neuvottelujen tilannetta ja tulossa olevien lakkojen etenemistä päivittää politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Koronavirusepäily - vai ehkä sittenkin tavallista flunssaa?

pe 24.1. klo 10.02–10.30

Koronavirusepäily Lapissa. Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista turistia on hakeutunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden takia. Haastattelussa Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Koronavirusta vai tavallista flunssaa. Sairaalassa olevista kiinalaisturisteista on otettu koronavirusnäytteet, joiden vastauksia odotetaan iltaan mennessä.Turisteilla voi hyvinkin olla tavanomainen flunssa, koska nyt on flunssakausi menossa. Haastattelussa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksesta. Toimittaja Mikko Leppänen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Monte Carlon ralli. Hannukaisen kaivoshanke Kolarissa herättää tunteita.

to 23.1. klo 12.13–12.45

Rallin MM-sarja alkaa tänään. Ensimmäisenä ohjelmassa on Monte Carlo ralli. Tunnelmat paikalta välittää Tomi Tuominen. Aki Laine pirautti Ylen rallitoimittaja.

Hannukaisen kaivoshanke herättää Kolarissa vastustusta, mutta kannatustakin hankkeelle löytyy. Nyt puoltajat ovat aktivoituneet. Marja Juustovaara on yksi paikalllisista, joka kannattaa kaivosta. Vesa Vaarama haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Keskitysleirien synty ja nykypäivän juutalaisvastaisuus

to 23.1. klo 11.33–12.00

Onko historia opettanut meitä riittävästi. Juutalaisuusvastaisuus, antisemitismi on selvästi kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Haastattelussa Uppsalan yliopiston vieraileva tutkija Paavo Ahonen.

Lisäksi Helsingin yliopiston akatemiatutkija Oula Silvennoinen kertoo Saksan keskitysleirien synnystä. Israelissa on muisteltu Auschwitzin leirin vapautumisen 75-vuotispäivää. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Toimittaja Tiina Merikannosta lääketieteen kunniatohtori

to 23.1. klo 11.02–11.30

Yle uutisten toimittaja Tiina Merikanto on ensimmäinen toimittaja, jolle myönnetään Turun yliopiston kunniatohtorin arvonimi. Merikanto on erikoistunut sosiaali- ja terveysaiheisiin, erityisesti soteuudistukseen ja sen kiemuroihin.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Esperi Care hoivaskandaalin jälkeen

to 23.1. klo 10.33–11.00

Lähes vuosi sitten vanhustenhoivan laadusta nousi mittava kansallinen kohu. Miten Esperi Caressa on tartuttu ongelmiin ja kohennettu hoivaa? Aki Laine lähti kuulemaan asiantuntijoista koostuvan Laaturyhmän arvioon ja kehitysehdotuksiin. Haastatteluss Jaakko Valvanne, geriatrian emeritusprofessori ja Laaturyhmän puheenjohtaja.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Suuryritykset kokevat yhteiskunnallisen roolinsa aiempaa suuremmaksi

to 23.1. klo 10.02–10.30

Miten suuryrityksissä nähdään tulevaisuus? OP Yrityspankin kyselyssä Suomessa toimivat suuryritykset kokevat yhteiskuntavastuunsa entistä suuremmaksi. Toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi OP Yrityspankista kertoo enemmän selvityksen tuloksista.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Maksaako verkkokauppasi veronsa? Mille elokuville Jussit?

ke 22.1. klo 12.13–12.45

Verottaja haluaa syynätä luottokorttimaksusi. Tai tällaista mahdollisuutta ainakin ehdotetaan veroviranomaiselle Euroopan laajuisesti. Mitä se käytännössä tarkoittaisi? Haastattelussa Finanssiala ry:n verolakimies Lauri Luukkonen.

Jussi-ehdokkaat nimetty. Millä avuilla elokuvat tällä kertaa nousivat ehdolle Jussi-patsaan voittajiksi? Kulttuuritoimituksen päällikkö Satu Nurmio kertoo juuri julkistetuista ehdokkaista.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Mistä töistä nuoret unelmoivat? Entä millainen on hyvä myyjä?

ke 22.1. klo 11.33–12.00

Nuorten urahaaveet OECD:n mukaan. Mikä työ on nuorelle unelma? Haastattelussa erityisasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Toimittaja Johanna Östman.

Miten olla hyvä niin sanottu katumyyjä? Huippumyyjien kouluttaja Mika Aittamäki neuvoo. Hänestä hyvä myyjä on ennen kaikkea ihmistuntija. Toimittaja Jussi Lindroos.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Kohti pelisivistystä - onko nuoren digitaalinen pelaaminen kasvatuskysymys?

ke 22.1. klo 11.02–11.30

Digipelaaminen on yhä suuremmalle osalle niin nuorista tärkeä harrastus ja tapa kuluttaa aikaa. Mutta minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon?

Digipelejä löytyy nykyään miltei mistä tahansa, tietokoneelta, pelikonsoleilta ja älypuhelimistakin. Kehitys 1970-luvun ensimmäisistä videopelikonsoleista vuoteen 2020 on ollut huikea, mutta pelaamisesta käytävä keskustelu laahaa kaukana tekniikan kehityksen perässä.

Tutkija Mikko Meriläinen on tehnyt väitöskirjan pelihaitoista ja pelikasvatuksesta. Meriläinen sanoo, että keskustelu pelien haitoista on jumiutunut liikaa ruutuajan kestoon eli siihen paljonko nuoret viettävät aikaansa pelilaitteella. Samaan aikaan vanhemmat eivät huomaa, että iso osa nuorten sosiaalisesta kanssakäymisestä tapahtuu erilaisille online-pelialustoilla. Meriläisen mielestä erillisestä jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä tulisi luopua. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat.

Digitaalisen pelaamisen nousu on tuonut mukanaan uusia kasvatuksellisia haasteita. Mistä puhutaan, kun puhutaan pelihaitoista? Toimittajana Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Miten olla luova?

ke 22.1. klo 10.33–11.00

Studiossa ovat vieraina veljekset Paavo ja Lauri Järvilehto ovat miettineet luovuutta monelta kantilta. Tuloksena aiheesta on syntynyt kirja ja sen oheistuotteeksi peli.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Mainettaan parempi lapsiperheen arki, Koronavirus leviää

ke 22.1. klo 10.02–10.30

Mainettaan parempi lapsiperheen arki. Elämä maistuu pikkulasten vanhemmille. Tutkijan mukaan alle kouluikäisten lasten vanhemmat kokevat olonsa yllättävän laadukkaaksi. Haastattelussa erikoistutkija Annamari Lundqvist Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Koronavirus leviää. Mitä tiedämme taudista nyt? Haastattelussa Infektiotautien torjunta ja rokotukset yksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen  Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Vähän vauvoja, paljon vanhuksia - mitä se tarkoittaa Suomen taloudelle?

ti 21.1. klo 12.13–12.45

Väestörakenne muuttuu - kuinka paljon, kuinka nopeasti ja mitä siitä seuraa? Lapsia syntyy ennätyksellisen vähän ja väestö ikääntyy vauhdilla. Keskuskauppakamari on selvittänyt näiden vaikutusta talouteen ja sen tuottavuuteen. Aki Laine haastattelee pääekonomisti Mauri Kotamäkeä.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Millaisia ovat nuorten TET-kokemukset?

ti 21.1. klo 11.33–12.00

Nuorten ensikosketus työelämään on usein TET-jakso. Millaisia ovat nuorten kokemukset työelämään tutustumisesta? Kuinka arvokasta tietoa he saavat erilaisista työpaikoista ja toimialoista? Talous ja nuoret TATin teettämään TET-jaksoa koskevaan kyselytutkimukseen vastasi yli 700 TET- jakson syksyllä 2019 suorittanutta 9.-luokkalaista ympäri Suomen.

Atte Uusinoka lähti kyselemään tarkemmin nuorilta ja kyselyn toteuttajalta tuloksista. Haastattelussa nuoret Aaro Eagling ja Dania Al-Jafari sekä TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Pulkkamäki on harvinaista herkkua tänä talvena. Heikki "Hese" Salmelan ilmastoherätys.

ti 21.1. klo 11.02–11.30

Pääsevätkö lapset lumileikkeihin edes pohjoisessa Suomessa? Kimmo Hiltula kävi torniolaisessa päiväkodissa katsomassa. Haastattelussa innokkaita kolmivuotiaita ja lastentarhanopettaja Sara Hanhirova.

Miten piinkova bisnesmies ja ilmastonmuutoksen estäminen sopivat yhteen? Hesburgerin Heikki Salmela on omien sanojensa mukaan kokenut ilmastoherätyksen. Kalle Talonen haastattelee,

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Onko poliisin haalarikameroista ollut hyötyä? Veikkauksen nimissä huijauspuheluita.

ti 21.1. klo 10.33–11.00

Poliisin haalarikamerat ovat olleet käytössä nyt neljä vuotta. Millaisia kokemuksia niistä on? A-studion toimittaja Johanna Mattinen on selvittänyt asiaa.

Veikkauksen nimissä on soiteltu huijauspuheluita. Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa kertoo tarkemmin, mistä on kyse.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Miten varautua kuntatalouden myllerryksiin?

ti 21.1. klo 10.02–10.30

Suomalaista kuntakenttää odottaa melkoinen myllerrys seuraavien lähivuosien aikana. Kuntaliiton ja maakuntien liiton tilaaman selvityksen mukaan väestön ikääntyminen ei kaada kuntataloutta, jos muutoksiin reagoidaan ajoissa. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen latelee madonluvut. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Tieliikennelaki kesäksi kuntoon - muutoksia ja ehdotuksia

ma 20.1. klo 12.13–12.45

Tieliikenteen lakikorjaukset. Tieliikennelakiin tulee muutoksia kesäkuun alusta ja vielä viime viikolla niitä sai ehdottaa. Mitä muutoksia on tulossa ja mitä on ehdotettu?  Vastaamassa liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Valtionyhtiön suolaiset jätevedet. Sekajätteet poltetaan energiaksi, mutta mitä tehdään tuhansin rekkalastein syntyvälle suolaiselle jätetuhkalle? Illan MOT-ohjelman aiheesta kertoo lisää toimittaja Kai Byman.

Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Kirja, mielikuva ja elokuva - näin syntyy Metsäjätti

ma 20.1. klo 11.33–12.00

Miten kirja muotoutuu elokuvaksi? Vastaavatko ohjaajan ja lukijan mielikuvat toisiaan? Parhaillaan menossa olevan Metsäjätti-elokuvan kuvauksia on haitannut ainakin lumeton talvi. Haastattelussa elokuvan tuottaja Rimbo Salomaa, ohjaaja Ville Jankeri ja näyttelijä Jussi Vatanen. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Bändikeikasta puita metsään, Hitaasti biohajoava muovi

ma 20.1. klo 11.02–11.30

Miljoonasade on luvannut, että he istuttavat puiden taimia vastineeksi bändikeikkojensa ilmastovaikutuksille. Mites se tehdään? Haastattelussa Miljoonasateen laulaja Heikki Salo. Toimittaja Mari Vesanummi.

Biohajoava muovi ei hajoa kovin nopeasti. Mutta niin sanottuja biomuovejakin on moneksi ja huonoiten hajoavat ovat poistumassa markkinoilta. Tupakantumpitkin ovat muovia ja ne voitaisiin valmistaa luonnossa hajoaviksi. Haastattelussa erikoistutkija Hermanni Kaartokallio Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Kaikki irti ladattavista

ma 20.1. klo 10.33–11.00

Kaikki irti ladattavista. Sähköautojen määrä kasvaa - etenkin hybridien eli kahden voimalähteen autojen ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti. Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen  edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Haastattelussa toimitusjohtajat Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksestä. Toimittaja Silja Raunio.

Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Ilmastonmuutosta voi lieventää, mutta kuinka kovia keinot ovat?

ma 20.1. klo 10.02–10.30

Ilmastonmuutoksen torjunta on mahdollista, mutta millä keinoin? Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutosta vastaan voidaan taistella, vaikka helppoa se ei ole. Kuinka todellisuuspohjaisia tavoitteet ja ehdotetut keinot ovat. Haastattelussa Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja energiayritys St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.  Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Vivian Maierin katuvalokuvat ensi kertaa esillä Suomessa

pe 17.1. klo 12.13–12.45

Älyllistä pilkettä, nopeaa kuvajournalismia, rohkeaa rajausta, maalauksellista valon käyttöä. Satoja tuhansia otoksia. Voiko yksi kotiapulainen sivutöinään pystyä tähän kaikkeen? Päätelmiä voi tehdä Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Se esittelee kymmenen vuotta sitten kuolleen Vivian Maierin kuvia, joissa tämä on itse mukana. Katariina Lahtonen kävi tutustumassa näyttelyyn. Oppaana on museonjohtaja Elina Heikka.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Helene - rakastetun ja myyttisen maalarin tarina nyt valkokankaalla

pe 17.1. klo 11.33–12.00

Helene on Antti J Jokisen ohjaama elokuva taiteilija Helene Schjerfbeckistä. Vaikutteita maalarin tyylistä näkyy myös valkokankaalla.

Helene Schjerfbeckistä on kirjoitettu ja puhuttu ehkä enemmän kuin kenestäkään muusta suomalaisesta maalarista. Huomio on kasvattanut itseään ja lujittanut myyttiä. Materiaalin runsaus ei häirinnyt ohjaaja Antti J Jokista, joka viehättyi Schjerfbeckin taiteesta jo lapsena. Katariina Lahtonen kävi katsomassa elokuvan. Haastattleussa ohjaajan lisäksi myös kuvaaja, Aalto-yliopiston professori Rauno Ronkainen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kajaani saa uuden sairaalan. Viron maine matkailumaana.

pe 17.1. klo 11.02–11.30

Kainuussa juhlitaan uuden sairaalan käyttöönottoa. Ensimmäiset potilaat pääsevät sairaalaan ensi viikolla, tällä viikolla tiloja esitellään juhlavieraille ja viikonloppuna tutustujina ovat kainuulaiset.

Uutta sairaalaa on suunniteltu ja rakennettu pitkään. Uutta on se, että nyt on kysytty tavallisilta ihmisiltä ja myös henkilökunnalta, mitä halutaan, ja vasta sitten on toteutettu. Aivan uuden sairaalan ytimessä on synnytysosasto. Jarmo Nuotio pääsi synnytyshuoneeseen kuulostelemaan tuntoja synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Ritva Keravuolta.

Millainen on Viron maine suomalaismatkailijoiden kohdemaana? Tästä kertoo Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi. Toimittajana Silja Raunio.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Polkevatko yksityiset terveysjätit hoitajien palkkoja?

pe 17.1. klo 10.33–11.00

Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Tehy kertoo, että hoiva-alan yritykset polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Vieraana Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri. Haastattelussa myös terveysalan yritysten kattojärjestön edustaja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten parantaa työllisyyttä - tarvitaanko keppiä vai porkkanaa?

pe 17.1. klo 10.02–10.30

Hallitus kertoo tänään keinoistaan parantaa työllisyyttä. Hallituksen pitäisi viimeistään ensi syksynä esittää toimia, joilla saadaan 30 000 uutta työllistä lisää. Mitä tarvitaan, että tavoite täytyy? Millaisilla työllisyystoimilla todella on vaikutusta juuri tässä ajassa ja taloustilanteessa?T yöllisyysryhmistä on tihkunut jo sellaisia keinoja kuten opintoaikojen rajoitus, työttömyysturvan porrastus ja eläkeputken ikärajan nosto. On puhuttu siitä, että yli 55-vuotiaita erityisesti pitäisi saada töihin. Miten se saadaan perille myös niille työnantajille, jotka eivät hanakasti palkkaa kuin nuoria?

Haastattelussa sosiologian professori, työelämäntuntija Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen

Kuntopeliä lihasvoimin, Tietoa Etelä-Amerikasta

to 16.1. klo 12.13–12.45

Kuntoa pelillä? Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa kehitellyssä pelissä yhdistyvät voimaharjoittelu ja ajattelua vaativa pelaaminen. Ongelmat ratkaistaan lihaksilla. Pelaajiksi tavoitellaan ikääntyneitä ja vähän liikkuvia ihmisiä. Haastattelussa liikuntatieteen tohtori, tutkimuspäällikkö Arto Pesola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Toimittaja Jouni Kirvesmies.

Uutisia ja tietoa Latinalaisesta Amerikasta. Johanna Pohjola aloittaa kohta pestinsä Ylen toimittajana Etelä-Amerikassa. Mikä Latinalaisessa Amerikassa kiehtoo? Mitä sellaista Johanna Pohjola haluaa kertoa suomalaisille, mitä emme vielä Latinalaisesta Amerikasta tiedä?

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kauneusalan vahvat kemikaalit

to 16.1. klo 11.33–12.00

Työterveyslaitos muistuttaa alan ammatilaisia pitämään mielessään riittävän varovaisuuden kauneuden hoidon kemikaalien käsittelyssä. Mitä  kuluttajan pitäisi niistä tietää? Haastattelussa vanhempi asiantuntija Katri Suuronen Työterveyslaitokselta ja ylitarkastaja Emma Tarvainen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vuoden urheilija -valinnan muuttuneet säännöt

to 16.1. klo 11.02–11.30

Vuoden urheilija valitaan illalla. Tänä vuonna valintamenettelyä on hieman muutettu aiemmasta. Esimerkiksi joukkueesta ei voi tulla Vuoden urheilijaa. Valintamuutoksista  kertoo urheilutoimittaja, Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja Matti Hannula. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Virkeyttä synkkään vuodenaikaan

to 16.1. klo 10.33–11.00

Olo virkeämmäksi Marja Putkiston opein. Näin keskitalven aikaan voi monella olla nuutunut olo, mutta oloansa voi parantaa vaikkapa kehonhallinnalla. Neuvoja antaa kehon- ja liikkeenhallinnan ammattilainen Marja Putkisto.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Putin järjestelee valtaa

to 16.1. klo 10.02–10.30

Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa muuttaa perustuslakia ja on erottanut hallituksen. Mitä hän siirroillaan hakee ja millaista tehtävää hän itselleen hahmottelee? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vesilintujen suojeluun rahaa. Saimaan vedenpinta nousee nyt ennätysvauhtia.

ke 15.1. klo 12.13–12.45

Vesilintujen suojeluun miljoonia lisärahaa. SOTKA-hankkeesta kertovat SYKEn vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos ja asiantuntija Heidi Krüger maa- ja metsätalousministeriöstä kertovat lisää. Toimittajana Markku Sandell.

Saimaan vedenpinta nousee nyt ennätysvauhtia. Nousu on nyt niin nopeaa, että vastaavaa on nähty sadan vuoden aikana vain neljä kertaa. Jari Tanskanen haastattelee Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johtavaa vesitalousasiantuntijaa Jukka Höytämöä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mihin matkustat suomalainen?

ke 15.1. klo 11.33–12.00

Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymykset kuuluvat puheissa, mutta realisoituvatko ne teoiksi? Matka 2020 -messuilla tiedetään näistä. Haastattelussa tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen markkinatutkimuslaitos Kantar TNS Oy:stä. Toimittajana Silja Raunio.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Arvonimet pitävät pintansa - tuore kamarineuvos, kirjailija Matti Remes vieraana

ke 15.1. klo 11.02–11.30

Kauppaneuvos, vuorineuvos, valtioneuvos, kamarineuvos, uittoneuvos... Erilaisia arvonimiä on käytössä Suomessa noin sata. Ihan helppoa tai halpaakaan ei arvonimeä ole saada. Valintatehtävästä kertoo arvonimilautakunnan jäsen, professori Laura Kolbe.

Kirjailija, graafinen suunnittelija Matti Remes on tuore kamarineuvos, miksi hän halusi itselleen arvonimen?

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Harva suomalainen ottaa vakuutusta turvaamaan vanhuuden hoitoa

ke 15.1. klo 10.33–11.00

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen kertoo, miten yksityinen varautuminen toimii vanhuuden ajan hoiva- ja hoitomenoissa. Kotitalouksien varallisuus on pääosin kiinni omistusasunnoissa ja se jätetään tyypillisesti perinnöksi keski-iässä oleville lapsille.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sää on vuodenaikaan nähden erittäin lauha - rikkoutuuko kaikkien aikojen lämpöennätys?

ke 15.1. klo 10.02–10.30

Sää on Suomessa poikkeuksellisen lämmin vuodenaikaan nähden. Mittaushistorian tähän astinen tammikuun lämpöennätys saattaa rikkoutua. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Lisäksi kuulemme kansalaisten mietteitä lämpimästä ja lumettomasta talvesta. Laura Kangas kyseli Kuopiossa kadunkulkijoilta leudosta talvesta ja sen seurauksista.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Sykettä lumella tai portailla

ti 14.1. klo 12.13–12.45

Etelän hiihtokisojen lumitilanne. Vantaalla hiihdetään tänään Suomen cupin kisa. Mutta millä ja millaisella lumella. Haastattelussa Vantaan Suomen cupin ratamestari Juha Savolainen. Toimittaja Aki Laine.

Porrastreeni nousussa. Yhdessä jos toisessa Suomen kunnassa on rakennettu kuntoportaita sykkeensä nostajille. Porissa ne ovat nousseet keskelle metsää lenkkiradan viereen. Mikä vetää kuntoilijaa portaille? Ja mikä tekee porrastreenistä tehokkaan? Haastattelussa fysioterapeutti Tuure Vanha-Rauvola. Toimittaja Karri Laihonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kansallismuseo palauttaa Mesa Verden lähes tuhatvuotiaita esineitä

ti 14.1. klo 11.33–12.00

Yhdysvalloista yli sata vuotta sitten siirrettyjen esineiden palauttaminen nousi esille presidenttien Sauli Niinistön ja Donald Trumpin taannoisessa tiedotustilaisuudessa. Nyt hautalöytöesineet ovat esillä Kansallismuseossa ennen kuin ne palautetaan Yhdysvaltoihin. Haastattelussa Kansallismuseon intendentti Heli Lahdentausta. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kunta-alalle ennakoidaan takkuisia työehtoneuvotteluja

ti 14.1. klo 11.02–11.30

Kunta-alalle povataan vaikeita työehtoneuvotteluja. Neuvottelut alkavat iltapäivällä. Mitkä ovat asetelmat? Niistä kertovat sosiaali- ja terveysalan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henriikka Nybondas-Kangas. Toimittaja Johanna Östman.

Miltä näyttävät kevään työmarkkinaneuvottelut kunta-alan osapuolten kommenttien valossa? Tilannetta arvioi politiikan toimittaja Antti Pilke.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Uutta voimaa lastensuojeluun

ti 14.1. klo 10.33–11.00

Juuri perustetun Suojellaan lapsia -yhdistyksen tavoitteena on, että kaikenlainen lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta loppuu ja uhrien ääni tulee kuuluviin. Haastattelussa aiemmin Pelastakaa lapset -järjestössä toimineet alan erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten rehtorit voivat?

ti 14.1. klo 10.02–10.30

Kouluista, niiden uudesta opetussuunnitelmasta ja opettajien sekä oppilaiden jaksamisesta on puhuttu paljon. Nyt on saatu laajaa tietoa myös muutoksen johtajien jaksamisesta: ensimmäistä kertaa on selvitetty rehtorien hyvinvointia. Haastattelussa Suomen Rehtorit -yhdistyksen puheenjohtaja Antti Ikonen.

Kunta-alan työehtoneuvottelut alkamassa kireissä tunnelmissa. Palkkakuoppa vai ylimitoitetut vaatimukset? Haastattelussa sosiaali- ja terveysalan työntekijäjärjestö Tehyn ekonomisti Ralf Sund ja työnantaja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tomi Reina. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä on Ylen rooli 2020-luvulla?

ma 13.1. klo 12.13–12.45

Yle täyttää tällä vuosikymmenellä sata vuotta. Niinpä 2020-luvun ensimmäinen Kysy Ylestä -ilta omistetaan erityisesti kysymyksille, jotka liittyvät Ylen rooliin tällä vuosikymmenellä. Yle-tyyppi Sami Koivisto kertoo lisää.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Timo Soinilta kirja populismista - mitä tästä ajattelee populismin tutkija?

ma 13.1. klo 11.33–12.00

Timo Soini ei ole ollut julkisuudessa seitsemään kuukauteen. Nyt hän on julkaissut pamfletin populismista. Siitä, mitä populismi on ja ei hänen mielestään ole.

-Populismissa saa olla hauska ja vihainenkin, mutta kaikkien ihmisarvoa pitää kunnoittaa, sanoi Soini.

Populismin tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta analysoi Linda Vettasen kanssa Soinin kirjan antia. Palonen ja hänen tutkimusryhmänsä ovat ainoita, joille Soini antaa kirjassaan kehuja, miksi?

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Susi ja ihminen. Omatoimikirjastot yleistyvät.

ma 13.1. klo 11.02–11.30

Viime vuosisadan aikana susien esiintymisessä ja asemassa tapahtui Suomessa suuria muutoksia. Tuolloin syntyi useita edelleenkin voimassa olevia mielikuvia susien fyysisestä sijainnista, kuten käsitys häirikkösusista. Turun yliopistossa väittelevä Heta Lähdesmäki tarkasteli väitöstutkimuksessaan susien fyysistä sijaintia ja siihen liittyviä mielikuvia 1900-luvun Suomessa. Miten mielikuvat ovat syntyneet ja mihin ne ovat johtaneet? Toimittajana Markku Sandell.

Omatoimikirjastot yleistyvät. Kirjastokortin ja pin-koodin avulla kirjastoon vaikka lainaamaan tai palauttamaan kirjoja, vaikka henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimisuudellekin on aikarajat, esimerkiksi keskellä yötä ei voi mennä, mutta ainakin Kokkolan Lohtajalla asiakkaat ovat olleet uudistuksesta innoissaan. Heini Holopainen vieraili paikalla. Haastattelussa innokas kirjastokävijä Pertti Leskelä ja kirjanjohtaja Kati Salmèn.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten suomalainen huumetilanne on muuttunut?

ma 13.1. klo 10.33–11.00

Miten suomalaisten huumeiden käyttö ja asenteet niitä kohtaan ovat muuttuneet? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tutkinut asiaa. Vieraana erikoistutkija, dosentti Karoliina Karjalainen.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Suomalaisturisti näki Taal-tulivuoren purkautuvan. Markkinatalouden täytyy muuttua, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

ma 13.1. klo 10.02–10.30

Taal-tulivuori on alkanut purkautua Filippiineillä. Kuulemme suomalaismatkailija Timi Laaksosen tunnelmia. Hän näki kun tulivuori purkautui. Kuuma tuhka täytti koko ilman ja eriväriset salamat täyttivät taivaan.

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sanoo, että markkinatalouden täytyy muuttua ilmastomuutoksen takia. Marja Ala-Kokko.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Kuunpimennys ja muut vaihtelut, Marin Virossa

pe 10.1. klo 12.13–12.45

Kuun puolivarjopimennys näkyy koko maassa. Mikä pimennys se on? Kuu on nyt suuri, mutta joskus pieni ja erivärinen. Mistä muutokset johtuvat? Haastattelussa Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Sanna Marin Virossa. Pääministeri Marinin toinen virallinen virkamatka suuntautuu Tallinnaan. Mitä virolaiset miettivät vierailusta nyt, kun taannoinen kohu sisäministeri Mart Helmen myyjätyttökommentista on rauhoittunut Viron korkeimman johdon anteeksipyyntöjen jälkeen? Viron tunnelmista vierailun alkuhetkellä raportoi Tallinnasta toimittaja Silja Massa.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Verkkokauppa ja päästöt

pe 10.1. klo 11.33–12.00

Verkkokauppa kasvaa ja pakettiliikenne siinä sivussa. Ennen joulua paketteja toimitettiin paineiseen tahtiin ja nyt on menossa lahjojen vaihto ja palautus. Millaisia päästöjä verkkokauppa tuottaa? Haastattelussa Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn ja Suomen ympäristökeskuksen kehittämispääliikkö Ari Nissinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Koeajossa Trabant vm. 1965

pe 10.1. klo 11.02–11.30

RSP koeajaa: Trabant vm. 1965. Berliinin muurin murtumisen jälkeen niitä ei halunnut kukaan, mutta nyt kysyntää on. Yksi Trabi, Markku Innalan omistama, löytyy Hämeenlinnan Rengosta. Toimittaja Jari Vesa.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Maan influenssatilanne, Muuttotappiokunnan asuntopula

pe 10.1. klo 10.33–11.00

Influenssakausi käynnistymässä - mutta vieläkin ehtii ottaa rokotuksen. Miltä näyttää influenssatartuntojen leviäminen Suomen kartalla? Haastattelussa erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muuttotappiokunnan asuntopula. Pohjois-Karjalassa Juuassa on herätty tilanteeseen, jossa väki vähenee paikkakunnalta, mutta samaan aikaan ei pystytä vastaamaan kasvaneeseen asuntokysyntään. Mistä on kyse? Haastattelussa Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen. Toimittaja Tanja Perkkiö.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Muutoksia puolueiden kannatuksessa, Sodan säännöt

pe 10.1. klo 10.02–10.30

Kysely puolueiden kannatuksesta. Puolueiden suosiomittausta kommentoi politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Sodan säännöt? Syyriassa suuri osa kuolleista on siviilejä. Yhdysvaltain presidentti uhkasi tuhota Iranin kulttuurikohteita. Miten on mahdollista, että sodan oikeusnormeista ei välitetä? Haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Toimittaja Tom Kankkonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Millainen on suurten ikäluokkien muistijälki?

to 9.1. klo 12.13–12.45

Maaseudulta maailmalle -sarja tarjoilee helpotusta nostalgian nälkään. TV1:n tänään alkava sarja johdattaa suurten ikäluokkien muistoihin. Matkaoppaina toimivat viihteen ja musiikin monitoimimies, musiikkineuvos Seppo Hovi ja historioitsija Lasse Lehtinen. Aki Laine haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Antti Paalasen hypnoottinen harmonikkapoljento. Megxit.

to 9.1. klo 11.33–12.00

Kansanmusiikin, maailmanmusiikin ja kansantanssin kotimaiset, ansioituneet tekijät palkitaan tänä iltana Etnogaalassa. Harmonikkataitelija Antti Paalanen on ehdolla kahdessa kategoriassa. Hänen sanotaan luoneen täysin oman musiikkimaailmansa. Raila Paavola tapasi kokkolalaisen soittajan.

Megxit. Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan pudottivat uutispommin - he aikoivat vetäytyä osittain hovista. Marija Skara luki brittilehdet ja summasi, mistä on kyse ja millaisia ovat reaktiot.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Tiedätkö, mitä syödessäsi pistät suuhusi? Ruokaväärennökset ovat yllättävän yleisiä.

to 9.1. klo 11.02–11.30

Syötkö väärennettyä ruokaa? Sokerilla jatkettua hunajaa? Siikaa, joka ei olekaan siikaa? Miksi elintarvikkeita väärennetään ja miten yhä laajenevaa ilmiötä saadaan suitsittua? Tietokirjailija ja kuluttajaekonomisti Mari Koistinen on tutkinut asiaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Kuinka paljon digitalisaatio syö energiaa?

to 9.1. klo 10.33–11.00

Voiko digitalisaatiosta olla apua ilmastonmuutoksen hillinnässä? Vai ovatko digitaaliset palvelut tulevaisuuden energiasyöppöjä, kun yhä useampia asioita hoidetaan tulevaisuudessa netissä? Verkkopankkien, verkkokauppojen ja vaikkapa Kelan tai veroviraston verkkopalvelujen käytön yleistyminen tarkoittaa fyysisen asioinnin vähentymistä ja virtuaalisen asioinnin lisääntymistä. Mutta minkälainen vaikutus tällä on ilmastoon?

Johanna Östman tapasi digitalisaation vaikutuksia tutkivan Etlan johtavan tutkijan Timo Seppälän.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Ydinsopimuksen tulevaisuus?

to 9.1. klo 10.02–10.30

Mikä voi pelastaa ydinsopimuksen? Iran on ilmoittanut, että se hylkää kaikki ydinsopimuksessa sovitut rajoitukset uraanin rikastamiselle, jos Yhdysvallat eivät luovu maalle asettamistaan pakotteista Mitä Iranin sopimuksesta irtautuminen tarkoittaa Lähi-idän ja koko maailman turvallisuudelle? Mikä on EU:n rooli neuvotteluissa? Pystyvätkö EU, Kiina ja Venäjä painostamaan Yhdysvaltoja luopumaan pakotteista?

Haastattelussa Lähi-itään erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Liisa Liimatainen.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Pääministeri Marinin ensimmäinen vierailu naapurimaahan

ke 8.1. klo 12.13–12.45

Teatteri - hyvä nuorisoharrastus. Riihimäen nuorisoteatteri on maan suurin teatteritaiteen perusopetusta antava nuorisoteatteri. Mikä tekee teatterista on juuri tässä ajassa hyvän harrastuksen lapsille? Haastattelussa teatterioppilas, seiskaluokkalainen Jaakko Piira ja Riihimäen nuorisoteatterin rehtori Sanna Saarela.Toimittaja Kati Turtola.

Pääministeri Sanna Marin ensimmäisellä vierailulla naapurimaassa. Marinilla näyttää edelleen olevan huima mediakiinnostus ulkomailla. Entä mitkä asiat ovat esillä tapaamisessa Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa? Tapaamisesta raportoi Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Tangon tarina on kertomisen arvoinen

ke 8.1. klo 11.33–12.00

Suomalainen tango on kansallisaarre, jonka arvoa emme aina ymmärrä, sanoo tangosta kirjan kirjoittanut Timo Kalevi Forss. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Hävittäjätestaukset alkavat Pirkkalassa

ke 8.1. klo 11.02–11.30

Hävittäjätestaukset alkavat Pirkkalassa. Ehdokkaat Suomen seuraavaksi hävittäjäkoneeksi ja Hornetien seuraajaksi tulevat kukin vuorollaan Pirkkalaan. Ilmavoimat pyrkii seuraavan noin viiden viikon aikana selvittämään, kuinka hyvin valmistajien ilmoittamat suoritusarvot pitävät kutinsa Suomen säässä. Haastattelussa Satakunnan lennoston komentaja eversti Aki Heikkinen ja Ilmavoimien pääkoelentäjä everstiluutnantti Kari Rusanen. Toimittaja Antti Palomaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Ilmastonmuutos ja terveys

ke 8.1. klo 10.33–11.00

Ilmastonmuutoksella tulee olemaan terveydellisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Miten lääkäreiden pitäisi sitä ennakoida ja miten he voivat varustautua vaikutuksia vähentämään tai peräti torjumaan? Lääkäripäivillä haastattelussa maailman ilmatieteen laitoksen johtaja Petteri Taalas. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Iskuja on vaihdettu, mitä edessä Iranin ja USA:n välillä?

ke 8.1. klo 10.02–10.30

Suomalaiset Erbilissä. Mikä on tilanne tukikohdassa Iranin ohjusiskun jälkeen? Mitä suomalaiset Erbilissä tekevät? Haastattelussa Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen.

Iran-USA. Mikä on tilanne iskujen jälkeen? Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Metsäpiru vai herraskainen piru?

ti 7.1. klo 12.13–12.45

Millaisiin piruihin ja paholaisiin vanha kansa uskoi? Mari Purola tarkastelee väitöstutkimuksessaan vanhoja uskomustarinoita. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Teitkö uudenvuodenlupauksen?

ti 7.1. klo 11.33–12.00

Teitkö jonkin lupauksen vuoden vaihteessa paremmasta elämästä? Mitä lupasit? Miten aiot onnistua? Oletko joskus luvannut parantaa kuntoa, pitää karkkilakon, mutta repsahtanut samantien? Miltä se tuntui? Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Teitkö uudenvuodenlupauksen? - näin onnistut pääsemään tavoitteisiisi

ti 7.1. klo 11.02–11.30

Sohvaperunasta himokuntoilijaksi - voiko pinttyneitä tapoja muuttaa kertaheitolla? Psyykkisen valmennuksen asiantuntija, psykologian tohtori Satu Kaski tietää, miten tavoitteisiin kannattaa pyrkiä ja mikä onnistujia yhdistää. Heidi Laaksonen haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Kysely: enemmistö kannattaa yhteistä katsomusainetta kouluihin

ti 7.1. klo 10.33–11.00

Kolme neljästä suomalaisesta on sitä mieltä, että nykyinen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus pitäisi korvata kaikille peruskoululaisille yhteisellä oppiaineella, jossa tutustutaan maailman uskontoihin oppilaan omasta vakaumuksesta riippumatta. Tämä ilmenee Ylen Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Iisalmelaisessa Kauppis-Heikin koulussa on 130 oppilasta ja heistä suurin osa opiskelee katsomusaineena uskontoa. 13 oppilasta opiskelee elämänkatsomustietoa. Koulun islaminuskoiset oppilaat käyvät kummallakin tunnilla sen mukaan, mitä vanhemmat ovat päättäneet. Koulussa ei järjestetä islamin opetusta. Elämänkatsomustietoa saavat huoltajan pyynnöstä opiskella ne oppilaat, joiden oman uskonnon opetusta ei järjestetä.

Elämänkatsomustietoa koulussa opettava rehtori Petri Kainulainen ei ole yllättynyt siitä, että jopa 70 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista on yhden yhteisen oppiaineen kannalla. Marianne Mattilan haastattelussa myös uskonnonopettaja Heini Kettunen.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Yhdysvaltain ja Iranin välit - miten tilanne kehittyy?

ti 7.1. klo 10.02–10.30

Lähi-Idän tilanne on jälleen kiristynyt sen jälkeen kun Yhdysvaltain ohjusisku Bagdadin lentokentälle viime perjantaina surmasi muun muassa vaikutusvaltaisen iranilaisen komentajan, Qassim Suleimanin. Iran on vannonut kostavansa iskun.

Iranin ja Yhdysvaltain tilantetta analysoivat maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa ja väitöskirjatutkija, Iranin ja Lähi-idän asiantuntija Joonas Maristo. Hänen mukaansa Iranin tilanne ei Suleimanin kuoleman myötä ole välttämättä muuttunut. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Moottorikelkkareitistöillä piilee vaaroja

pe 3.1. klo 12.13–12.45

Pohjoisen hangilla eletään talven kiivainta moottorikelkkailukautta. Muun muassa Ruka-Kuusamo -matkailualueella pärisee parhaillaan satoja moottorikelkkoja päivittäin lähes metrisessä hangessa. Talvi tuli Koillismaalle aikaisin, järvetkin jäätyivät hyvissä ajoin. Aikainen talven tulo ja paksu lumi eivät kuitenkaan takaa sitä, että kelkkareitistö olisi turvallinen, varsinkaan vesistöalueilla. Toimittaja Ensio Karjalainen lähti kysymään Rukalla moottorikelkkoja vuokraavan Stella Polaris Adventures -yrityksen toimitusjohtaja Henri Mustoselta miten kelkkailukausi sujuu.

Lähetyksen juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kelan uudella pääjohtajalla isot haasteet

pe 3.1. klo 11.33–12.00

Suomalaisten sosiaaliturvasta eri elämäntilanteissa vastaava Kansaneläkelaitos eli Kela on saanut uuden pääjohtajan vuoden alussa. Kelan vastuu on suuri ja budjetti sen mukainen.

Mitkä ovat uuden tehtävän suurimmat haasteet? Siitä kertoo oikeustieteen kandidaatti Outi Antila Marja Ala-Kokon haastattelussa.

Kelan vastuu on suuri ja budjetti sen mukainen, 2017 se oli 15,4 miljardia.

Lähetyksen juontavat marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mittavien huumetakavarikkojen vuosi takana

pe 3.1. klo 11.02–11.30

Poliisi toteutti joulukuun lopulla mittavan operaation espoolaisella kemian varastolla ja sai kiinni huumausainerikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia miehiä. Samalla paljastui uutta tietoa järjestäytyneestä rikollisuudesta Suomessa. Miltä tämänhetkinen huumetilanne ja siihen liittyvä järjestäytynyt rikollisuus näyttää? Siitä kertoo rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista.

Ensin haastateltavana on on osastopäällikkö Jari Liukku Europolista Haagista. Europol on EU-maiden yhteinen poliisiorganisaatio, joka auttaa jäsenmaita torjumaan vakavaa kansainvälistä rikollisuutta ja terrorismia.

Toimittajana on Marjo Näkki.

Lähetyksen juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Seuraavan hävittäjämallin koeajot alkavat

pe 3.1. klo 10.33–11.00

Suomen seuraavan hävittjämallin koeajot alkavat ensi viikolla Satakunnan lennostossa Pirkkalassa. Ne järjestetään Suomessa, jotta jokaisen kandidaatin suorituskykyä voidaan todentaa Suomen olosuhteissa ja suomalaisten laatimin testein. Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen valottaa hävittäjähankinnan aikataulua.

Lähetyksen juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Yhdysvallat koventaa toimiaan Lähi-idässä

pe 3.1. klo 10.02–10.30

Ohjusisku Irakissa Bagdadin kansainvälisellä lentoasemalla on tutkijoiden mukaan suunnanmuutos Yhdysvaltain Lähi-idän politiikassa. Yhdysvallat kertoo, että iskun kohteena oli Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja, kenraali Qassem Suleimani. Hän sai iskussa surmansa. Irakin mukaan iskussa kuoli lisäksi maassa toimivan ja Iranin tukeman Hashed al-Shaabin varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis. Ohjusiskua kommentoi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Lähetyksen juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suksitehtaassa töitä riittää, vaikka lunta on maassa vähän

to 2.1. klo 12.13–12.45

Suksitehtaassa painetaan hommia hiki hatussa, vaikka Etelä-Suomessa lunta ei ole kuin maisemapostikorteissa. Peltosen suksitehtaalla Heinolassa vierailee Mika Moksu, oppaana hänellä on tuotantopäällikkö Jarmo Pilli. Atte Uusinoka haastattelee venäläisiä matkailijoita Helsingin rautatieasemalla. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Hiekka väärässä paikassa

to 2.1. klo 11.33–12.00

Sitran raportin mukaan ekologinen kestävyyskriisi, eli ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen, resursien ylikulutus ja niiden vaihteleva saatavuus sekä jäteongelma, muuttavat merkittävällä tavalla toimintaympäristöä. Megatrendeistä kertoo tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva. Teollisuudessa tarvittavien kriittisten materiaalien saatavuudessa voi olla vaikeuksia tai hinta nousta. Mitä merkitystä esimerkiksi hiekalla sitten on maailmassa? Hiekan sijainti ja tarve eivät aina kohtaa globaalisti: sitä on, mutta väärässä paikassa. Tilannetta kuvaa hiekkaan perehtynyt Geologian tutkimuskeskuksen erikoisasiantuntija Mika Räisänen. Hänet tapasi sorakentällä toimittaja Mira Stenström. Marko Miettinen ja Linda Vettanen juontavat.

Suomi vetää matkailijoita

to 2.1. klo 11.02–11.30

Suomen päättynyt matkailuvuosi näyttää tuottoisalta. Tällä vuosituhannella syntyneet ohjaavat jo vanhempiensa rahankäyttöä ja matkailussa se korostaa vastuullisuutta: ei kasvua millä keinolla hyvänsä. Professori Soile Veijola Lapin yliopistosta ja johtaja Paavo Virkkunen Visit Finlandista keskustelevat näkymistä. Marjo Näkki haastattelee. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Venäläiset tulevat

to 2.1. klo 10.33–11.00

VR odottaa viime vuotta enemmän venäläismatkailijoita Suomeen vuodenvaihteessa. Tänään on vilkkain päivä. Studiossa on VR:n Venäjän liikenteen päällikkö Viktoria Hurri, joka tietää, mistä matkailijat tulevat ja minne he suuntaavat. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Juhlakauden liikenne sujui maltilla

to 2.1. klo 10.02–10.30

Juhlakausi on loppiaista vaille valmis. Joululiikenteestä ja Operaatio Lumihiutaleen sujumisesta kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Harri Marstiosta tekeillä teos - yleisön muistoja kaivataan

ti 31.12.2019 klo 12.13–12.45

Kuusankoskelta kotoisin oleva Marko Kivioja suunnitteli yhdessä Marstion kanssa 15 vuoden ajan tekevänsä dokumentin Marstion elämästä ja urasta, mutta dokumentti jäi tekemättä, kun Marstio menehtyi auto-onnettomuudessa vuosi sitten selvittyään sitä ennen kahdesti syövästä. Dokumentin käsikirjoitus oli jo valmiina - sen on tehnyt kirjailija Jukka Itkonen. Konserttia edeltävänä päivänä Marko Kivioja toivoo, että mahdollisimman moni tulisi kertomaan videokameralle muistonsa Harri Marstiosta. Kirsi-Marja Lönnblad haastattelee.

Lähetyksen juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

Romantiikka kiinnostaa lukijoita

ti 31.12.2019 klo 11.33–12.00

Romantiikan nälkäisiä on jatkuvasti enemmän. Kriitikkojen murskaavista arvioista huolimatta Bridget Jonesin ja Himoshoppaajan kaltainen rakkaushömppä eli chick lit -kirjallisuus myy hyvin. Ranskalaiset hakevat mielihyvää joka päivä, sanoo jo 22 vuotta Pariisissa asunut ja itsekin rakkaushömppää kirjoittanut kirjailija Kira Poutanen. Hän pitää rakkautta mysteerinä: Marja Ala-Kokko haastattelee.

Lähetyksen juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

Mitä mieltä olet ilotulituksista, ota kantaa?

ti 31.12.2019 klo 11.02–11.30

Vuosi vaihtuu ja sitä juhlitaan monin tavoin. Mitä mieltä olet ilotulitteista? Pitäisikö ilotulikset kieltää. Ota kantaa.

Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Lähetyksen toimittavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

Vaihtuuko vuosikymmen vai ei?

ti 31.12.2019 klo 10.33–11.00

Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala, milloin vuosikymmen vaihtuu? "Meidän virallinen kanta on se, että jokainen voi ajatella tästä asiasta, miten haluaa."

Lähetyksen toimittavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

Mistä vuosi 2019 muistetaan, mitä tapahtuu vuonna 2020?

ti 31.12.2019 klo 10.02–10.30

Minkälainen oli vuosi 2019 Suomen näkökulmasta? Mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan ja miltä Suomen tulevaisuus näyttää uuden vuosikymmenen alkaessa?

Lähetyksen juontavat Aki Laine ja Linda Vettanen.

Tablettitietokone opastaa altaalla

ma 30.12.2019 klo 12.13–12.45

Vesijumppaa voi tehostaa tablettitietokoneen avustuksella. Tommi Wallenius opastaa uuteen liikuntatapaan Turun Impivaaran uimahallissa. Toimittajana Minna Rosvall. Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine juontavat.

Putinin pitkän valtakauden salaisuuksia

ma 30.12.2019 klo 11.33–12.00

Boris Jeltsin erosi Venäjän presidentin virasta 20 vuotta sitten ja nimesi itselleen seuraajan. Vallanvaihto oli yllätys, mutta Vladimir Putinin kauden pituus ehkä vielä hämmästyttävämpää. Putin vallan piirteitä erittelevät dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta ja ekonomisti Vladimir Miklashevsky Venäjän kaupan killasta. Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine juontavat.

Viininviljelijänä Ranskassa

ma 30.12.2019 klo 11.02–11.30

Moni unelmoi linnasta etelä-Euroopassa. Berglundin perheelle haave totetui: perhe on viljellyt viinitilaa Ranskan Bordeaux'ssa 30 vuotta. Nea Berglund vaikuttaa tyytyväiseltä kuvaillessaan maisemia. Marja Ala-Kokko haastattelee. Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Joulukuuset hakkeeksi

ma 30.12.2019 klo 10.33–11.00

Joulukuusi menee pyhien jälkeen hyötykäyttöön. Biojätteen käsittelyn toimistovastaava Christoph Gareis Helsingin seudun ympäristöpalveluista näyttää Marja Ala-Kokolle, mitä kuusille tehdään Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa. Juontajina Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Miten ministeri Tytti Tuppurainen aikoo hoitaa omistajaohjausta?

ma 30.12.2019 klo 10.02–10.30

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kertoo EU-puheenjohtajuuskauden sujumisesta ja uusista tehtävistään Päivi Neitiniemen haastattelussa. Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine studiossa.