Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Mininäytelmiä teatterileirillä ja kysymys vapaa-ajankalastajille: Oletko aina onkinut väärän värisellä koholla?

pe 18.6. klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Aiemmat lähetykset

Mininäytelmiä teatterileirillä ja kysymys vapaa-ajankalastajille: Oletko aina onkinut väärän värisellä koholla?

pe 18.6. klo 12.13–12.45

Koululaisten kesäloman alku on monessa perheessä pulmallinen: vanhemmat ovat vielä töissä ja lapsilla ei ole "mitään tekemistä". Tähän ovat vastaus - ainakin yhtenä osaratkaisuna - monenlaiset alkukesän kesäleirit. Hämeenlinna teatterileiri on jo useana vuonna ollut ratkaisu lasten tekemisen puutteeseen juuri näin alkukesästä. Toimittaja Kati Turtola.

Oletko sinäkikin onkinut aina väärin? Miksi perinteinen, suorastaan ikoninen punavalkoinen ongenkoho ei enää kelpaa kalastusasiantuntijoille? Petri Vironen ottaa selviää oikeasta onkitavasta, oppaana Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalastusohjaaja Aki Hirvonen.

Juontajana on Aki Laine.

Kädet mullassa osa 3 : rakkautta ja rajoja marjapuskille

pe 18.6. klo 11.33–12.00

Keskikesä lähestyy toimittaja Inkeri Alatalon palstalla ja kädet on laitettu multaan. Tänään Taina Suonio opastaa Inkeriä, miten isottelevalle marjapensaalle laitetaan rajat ja nikkarointia on luvassa. Toimittajana on Inkeri Alatalo.

Juontajana studiossa Aki Laine.

Jatkossa kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat verkko-ostokset pitää tullata.

pe 18.6. klo 11.02–11.30

Pakettien tullimääräykset muuttuvat parin viikon päästä ja tämä vaikuttaa ulkomailta Suomeen toimitettaviin verkko-ostoksiin. Milloin ja mistä tulevat ostokset pitää tullata? Kuka tullauksesta on vastuussa ja miten homma hoidetaan? Haastattelussa on tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Juontajana on Aki Laine.

Miten höllentyvät matkustusrajoitukset vaikuttavat raja- ja terveysturvallisuuteen

pe 18.6. klo 10.33–11.00

Eilen saimme uutisia uusista matkustusrajoitusten höllennyksistä. Minkälaisia haasteita muutokset aiheuttavat  rajavartiolaitoksen ja terveydenhuollonkin näkökulmasta? Haastattelussa Tomi Kivijuuri, rajaturvallisuusasiantuntija, Rajavartiolaitoksen esikunta ja Lasse Lehtonen, HUS:n diagnostiikkajohtaja

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Tukala helle ja lukioiden pisterajat

pe 18.6. klo 10.02–10.30

Nyt tulee tukala helle ja trooppiset yöt. Kuinka kuumaa on odotettavissa ja missä? Entä ukkoset ja paistaako juhannuksena aurinko? Studiossa sääuutisia avaameteorologi Anniina Valtonen .

Kiristyykö kilpailu lukiopaikoista ? Miten ja miksi oppivelvollisuusuudistus nostaa koulujen pisterajoja? Haastattelussa Lukiolaisten liiton puhenjohtaja Emilia Uljas ja erityisasiantuntija Kyösti Värri, Kuntaliitto

Juontajana Aki Laine.

Mansikkaa ja hillaa - nam!

to 17.6. klo 12.13–12.45

Helteet kirittävät marjojen kasvua. Mansikkasadon valmistuminen etenee hurjaa vauhtia ja pohjoisessa ennakoidaan myös kullankeltaisen hillan kasvavan nopeasti. Radio Suomen päivässä saadaan raporttia mansikkatilalta Vantaalta ja käydään pohjoisessa ennakoimassa tulevaa suomuurainsatoa.

Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Huuhkajien lento jatkuu häviöstä huolimatta hyvällä tuulella

to 17.6. klo 11.33–12.00

Jalkapallofanit eivät hylkää huuhkajia tappionkaan hetkellä. Saamme Venäjä-Suomi ottelun jälkeisiä tunnelmia Tampereelta. Rakastettu kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut. Kuulemme lähetyksessä koosteen Hirvisaaren omia ajatuksia mm. kirjoittamisen palosta. Juontajina ovat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koronatilanne nyt ja työmatkaliiketeeseen Norja-Ruotsi-Viro- Suomi helpotuksia

to 17.6. klo 11.02–11.30

Tuoreita tietoja THL:ltä Suomen koronatilanteesta. Työmatkaliikenne Virosta, Norjasta ja Ruotsista Suomeen on avautumassa.

Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WA-viesti studioon 14 55 666.

Huipputapaamisen jälkilöylyissä Paula Vilen ja Hannu Himanen

to 17.6. klo 10.33–11.00

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huipputapaaminen on ohi. Mitä eilisestä jäi käteen? Analyysia ja jälkilöylyjä tarjoavat tietokirjailija ja aiempi Suomen suurlähettiläs Moskovassa Hannu Himanen sekä Ylen ulkomaantoimittaja Paula Vilén.

Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Presidentti Niinistön ja ulkoministeri Haaviston arviot huipputapaamisesta

to 17.6. klo 10.02–10.30

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat eilen Genevessä. Tapaaminen oli odotettu ja seurattu, vaikka etukäteen arvioitiin, ettei tapaamiselta voi paljoa odottaa. Radio Suomen Päivässä tapaamisen antia arvioivat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

Juontajana Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Uusi vanhuspalvelulaki etenee ja Suomen futishuumaa Pietarissa.

ke 16.6. klo 12.13–12.45

Vanhuspalvelulaki etenee ja sen toinen osa on tullut eduskunnan käsittelyyn. Mitä kaikkea laki sisältää? Studiossa asiaa avaa sosiaali- ja terveysasioita tunteva toimittajamme Tiina Merikanto.

Suomi pelaa keskiviikkona toisen ottelunsa jalkapallon EM-kisoissa Pietarissa. Vastassa Huuhkajilla on Venjä. Tunnelmia ottelun edellä kuvailee pelipaikalta Pietarista urheilutoimittajamme Jussi Vainikka.

Studiossa ovat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Vuorokalastus ehkäisee riitoja kalapaikoilla ja melontaharrastuksen suosio kasvaa

ke 16.6. klo 11.33–12.00

Kaupunkikalastus on niin suuressa suosiossa, että ottipaikoilla on jo kiistaa parhaista paikoista. Oulussa vuorokalastuksen toivotaan tuovan sopua ottipaikalle. Haastattelussa Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kalakummi Juha Syvärinen. Toimittaja Päivi Seeskorpi.

Pohjois-Savo on lottovoitto melonnan ystävälle. Maakuntaa halkoo maamme suurin valuma-alue Vuoksi valtaväylineen ja jokineen, ja lännessä puolestaan sijaitsevat Kymijoen vesistön latvat. Melontaretkellä ovat kanoottiharrastaja Antti Kurronen sekä toimittaja Jarkko Kumpulainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä voidaan odottaa Bidenin ja Putinin huipputapaamiselta?

ke 16.6. klo 11.02–11.30

Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat olleet kireät, eikä Geneven tapaamisesta odoteta suuria avauksia. Mutta mitä siltä voidaan odottaa? Mitä maiden johtajat tavoittelevat? Miksi hupputapaaminen järjestetään juuri nyt?

Haastattelussa Yhdysvaltain asiantuntijana väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta Venäjän-tuntijana Suomen aiempi Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona-ajan vaikutus opiskelijoihin

ke 16.6. klo 10.33–11.00

Minkälainen on ollut korona-ajan vaikutus opiskelijoihin? Kelan ja THL:n kyselytutkimuksen tuloksista kertoo THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikka. Toimittajana on Mira Stenström.

Studiossa ovat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Thermacell-hyttyskarkotteen turvallisuus ja Geneven huipputapaaminen

ke 16.6. klo 10.02–10.30

Hyttysiä on tänä kesänä paljon ja niiden karkotus puhuttaa. Retkeilykaupat ovat poistaneet myynnistä Thermacell-laitteen varotoimena. Laitteessa käytettävän tehoaineen pralletriini-hyönteismyrkky on EU:n arvioinnissa. Suomessa laitetta ei ole kuitenkaan kielletty. Onko laitteen käyttö turvallista ja mikä sen vaikutus on lähiympäristöön? Haastattelussa on hyönteistutkija Bengt Lindqvist, joka jäi eläkkeelle Luonnonvarakeskuksesta viime syksynä ja testasi työkseen juurikin hyttyskarkottimien tehoa.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat tänään. Vladimir Putin ja Joe Biden valmistautuvat huipputapaamiseen Genevessä, Sveitsissä. Mitkä ovat maiden suhteet kohtaamisen edellä? Tapaamista ennakoivat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Studiossa ovat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen talous elpyy ja soten synnytystuskat loppusuoralla

ti 15.6. klo 12.13–12.45

Studiossa juuri pidetyn sote-infon antia on perkaamassa soteen erikoistunut toimittajamme Tiina Merikanto sekä juontajat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Saamme myös Suomen Pankin ennusteen Suomen taloustilanteesta.

Mukavuuden vallankumous muodissa

ti 15.6. klo 11.33–12.00

Mukavuus on pukeutumisen trendi, joka on saanut uutta potkua etätyöstä. Verkkarit ja crocsit ovat nyt kuuminta katumuotia New Yorkissa ja näyttää vahvasti siltä, että entiseen ei ole enää paluuta. Tutustumme Design-museossa esillä olevaan näyttelyyn "Mukavuuden vallankumous". Katariina Lahtosen haastattelussa on näyttelyn kuratoinut toimittaja-kuvaaja Liisa Jokinen.

Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pakko päästä Pietariin fanittamaan Huuhkajia.

ti 15.6. klo 11.02–11.30

Jalkapallofanit hinkuavat katsomaan Huuhkajien EM-otteluita pelipaikoille. Miten sinne pääsee ja on turvallista mennä? Tapaamme Suomen maajoukkueen kannattajia ja käymme Nuijamaan rajanylityspaikalla.

Haastateltavana jalkapallofanit Jussi Eskola,Tea Suuronen ja Juuso Tolsa. Nuijamaan rajantarkastusasemalla rajan ylityksestä kertovat rajantarkastusaseman päällikkö Ilkka Tuomikko ja Eksoten sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelupäällikkö Virpi Aralinna.

Toimittajana on Kalle Schönberg.

Juontajina studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kausityöntekijät tulevat marjatiloille koronasta huolimatta

ti 15.6. klo 10.33–11.00

Noora Räsäsen marjatilalla Leppävirralla odotetaan ukrainalaisia kausityöntekijöitä. Marjanpoiminta kiinnostaa monen ikäisiä : kokeneita konkareita, uusia tulokkaita ja pariskuntia. Minkälaista työ on miten marjanpoimijat pärjäävät ja miten heidän turvallisuudestaan korona aikana huolehditaan ? Haastattelussa marjanviljelijä Noora Räsänen. Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vieno-myrsky ja Bidenin Euroopan vierailu.

ti 15.6. klo 10.02–10.30

Alkukesästä harvinaisen kova Vieno-myrsky tekee tuhojaan. Meterorologi Joonas Koskela studiossa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee parhaillaan Euroopassa. Miten on mennyt tähän asti ja mitä odotettavissa? Puhelimessa ulkomaantoimittaja Paula Vilen.

Studiossa Linda Vettanen ja marko Miettinen.

Pormestarivalinnat puhuttavat ympäri Suomea ja Tampereella jännitysnäytelmä jatkuu.

ma 14.6. klo 12.13–12.45

Pormestarimalllista ja -valinnoista keskustelevat Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki, Turun kaupunginjohtaja, tuleva pormestari Minna Arve ja Tampereen todennäköisesti väistyvä pormestari Lauri Lyly. Toimittajana Marjo Näkki.

Tampereen erikoista jännitysnäytelmää kommentoi Keskusvaalilautakunnan sihteeri,lakimies Juha Perämaa

Studiossa Marko Miettinen.

Suomi kestävän kehityksen kärkimaaksi

ma 14.6. klo 11.33–12.00

Suomi kärkeen kestävän kehityksen maana? Haastattelussa Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sami Pirkkala. 

Studiossa Marko Miettinen.

Ensikertalaisen jättipotti - Minja Koskelasta tuli ääniharava

ma 14.6. klo 11.02–11.30

Kymmenen suurimman kuntavaali-ääniharavan joukossa on paljon pitkän linjan, tunnettuja politiikan nimiä. Valtakunnalliseen kärkikymmenikköön nousi kuitenkin kertaheitolla myös uusi nimi: vasemmistoliiton Minja Koskela Helsingistä. Minja Koskelaa haastattelee Mira Stenström.

Lähetyksessä saadaan myös äänestäjien ajatuksia vaalituloksesta Kuopiosta, Kittilästä, Helsingistä ja Tampereelta.

Juontajana Marko Miettinen .

Vaalituloksen syyt ja seuraukset - politiikan tutkijan havaintoja kuntavaaleista

ma 14.6. klo 10.33–11.00

Millaisia havaintoja politiikan tutkija tekee kuntavaaleista ja niiden tuloksesta? Studiohaastattelussa erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Studiossa Marko Miettinen.

Yksi yö kuntavaalien jälkeen - tunnelmat ja tuloksen merkitys

ma 14.6. klo 10.02–10.30

Vaalien jälkeinen aamupäivä. Ketkä ovat vaalivoittajia, minkälaiset kunnanvaltuustot olemme valinneet? Mitkä ovat kolmen isoimman puolueen tunnelmat ja politiikan tutkijoiden havainnot juuri käydyistä kuntavaaleista?

Haastattelussa puheenjohtaja Jussi Halla-aho, perussuomalaiset, Kai Mykkänen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja; Matias Mäkynen , SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen; kskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.

Vaalitulosta ja sen merkitystä analysoivat politiikan tutkijat Sami Borg ja Elina Kestilä-Kekkonen.

Studiossa Marko Miettinen.

Houkuttaako Helsinki matkailijaa?

pe 11.6. klo 12.13–12.45

Helsingin matkailukesän tarjonta ja haasteet.Viime kesänä koronan vuoksi kotimaan matkailu koki uutta renessanssia. Pääkaupungin vilskettä ei kuitenkaan koettu kotimaan kaikkein houkuttelevimmaksi kohteeksi matkailulle. Tänä kesänä uskallusta matkailuun uskotaan olevan varmasti jo hieman enemmän. Haastattelussa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Toimittaja Marija Skara. 

Helsingin Kasarmintorin suurterassi rakentuu. Avajaiset pidetään lauantaina Helsinki-päivänä. Haastattelussa kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Helsingin kaupungin kiinteistökehitysyhtiöstä. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Marko Miettinen.

Puutarhanhoidon Kädet multaan -sarjassa lannoitetaan viljelyksiä

pe 11.6. klo 11.33–12.00

Koronan hellittäessä otettaan ravintola- ja tapahtumarajoituksia puretaan. Aluehallintovirasto on juuri pitänyt tapahtumajärjestäjille tiedotustilaisuuden rajoitusten purkamisesta. Tiedotustilaisuutta on seurannut toimittaja Kaija kellman.

Kädet multaan. Kesä etenee puutarhassa, tällä kertaa Kädet multaan -sarjassa perehdytään lannoittamiseen. Vierailemme toimittaja Inkeri Alatalon viljelypalstalla ympäristöbiologi ja puutarhuri Taina Suonion kanssa.

Studiossa Marko Miettinen.

EM-tunnelmaa Kööpenhaminasta, Mikä futiksessa puhuttelee hengenmiestä?

pe 11.6. klo 11.02–11.30

Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pelaa ensimmäisen Euroopan mestaruuskisojen pelinsä runsaan vuorokauden kuluttua. Kisakaupunki Kööpenhaminan tunnelmia välittää urheilutoimittaja Riku Salminen.

Jalkapallo yhdistää ja on monelle suorastaan hengellinen kokemus. Mikä nahkakuulan potkimisessa puhuttelee jalkapallosta innostunutta pappia? Studiovieraana kirkkoherra Kari Kanala, joka on toteuttanut audiosarjan jalkapallosta.

Studiossa Marko Miettinen.

Sopimus vammaisten oikeuksista 5-vuotias - mikä on ollut sen vaikutus?

pe 11.6. klo 10.33–11.00

YK:n sopimus vammaisten oikeuksista tuli voimaan viisi vuotta sitten. Onko sopimus parantanut vammaisten oloja? Onko sopimuksessa puutteita? Haastateltavat: toiminnanjohtaja Pauliina Lampinen Vammaisten ja nuorten tukisäätiö, Vamlas, ja Kynnys -yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Tuononen. Kokemuksistaan kertovat myös vammaiset opiskelijat  Ilari Kousa ja Helena Arvio sekä Vamlas -yhdistyksen viestintäsuunnittelija Peppi Santaniemi. Toimittaja Kaija Kellman. 

Studiossa Marko Miettinen.

Kuntavaalisunnuntai lähestyy - kuka on äänesi arvoinen ehdokas?

pe 11.6. klo 10.02–10.30

Puolueiden puheenjohtajat yltyivät aika ajoin kiihkeään keskusteluun illan vaalitentissä. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat illalla viimeisen kerran Ylen suuressa vaalikeskustelussa ennen sunnuntain kuntavaaleja. Keskustelussa nousivat esiin mm. maakuntavero ja koulutusasiat. Keskustelua arvioivat politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sekä puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Ovatko puolueiden linjaukset nyt selvät kunta-asioihin? Oletko jo äänestänyt ennakkoon vai mietitkö edelleen, kuka ehdokas on äänesi arvoinen?

Kuntavaalisunnuntai lähestyy. Iso joukko suomalaisia on jo antanut äänensä ennakkoon, mutta vielä on niitäkin, jotka pohtivat ehdokastaan ja äänestävät vasta sunnuntaina. Minkälaisia asioita äänestäjät ovat pohtineet äänestyspäätöstä tehdessään? Haastattelussa Seija Juntto, Liisa Kuvaja ja Hugo Hutri. Toimittaja Lappeenrannassa Sari Lehtinen.

Radio Suomi seuraa kuntavaalien tuloksen kehittymistä sunnuntain tulosillassa. Tulosillan tarjonnasta kertoo sen toinen juontaja Aki Laine. Studiossa Marko Miettinen.

Osittainen auringonpimennys näkyy Suomessa. Illan vaalitentin anti.

to 10.6. klo 12.13–12.45

Osittainen auringonpimennys ihmeteltävänämme. Tiedottaja Anne Liljeström Ursasta antaa vinkit katseluun ja havainnointiin.

Illalla on vuorossa Ylen viimeinen suuri kuntavaalitentti. Mitä on luvassa? Juontaja, politiikan toimittaja Jyrki Hara haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen.

Miten Särkänniemen delfiinit viihtyvät Ateenassa?

to 10.6. klo 11.33–12.00

Tampereen Särkänniemessä oli delfiinejä vielä viitisen vuotta sitten, mutta lopulta julkinen keskustelu ja yleisön kiinnostuksen muuttuminen johti delfiinien siirtämiseen Tampereelta Kreikkaan, Ateenaan. Eläinaktivistit haluaisivat sulkea vastaavat kohteet muualtakin Euroopasta. Pandemia-aika on ollut Ateenan eläinpuistolle melkoinen haaste: ilman tuloja yli 2000 eläimen ruokkiminen on ollut suuri ponnistus. Mitä kuuluu Särkänniemen delfiineille nyt? Haastattelussa eläinpuiston toimitusjohtaja Jean-Jacques Lesueur, eläinpuiston merinisäkkäistä vastaava Robert Gojceta, eläinaktivisti Maria Karamanli My Dolphin Club -ryhmästä ja delfiinejä katsomaan pyrkinyt perheenisä Kostas Siamos. Toimittaja Sara Saure vieraili delfinaariossa.

Studiossa Marko Miettinen.

Kirjanpainajakuoriaiset kuusten kiusana, Kuvataiteen kesänäyttelyt avautuvat

to 10.6. klo 11.02–11.30

Kirjanpainajakuoriaiset jälleen kuusten kiusana. Kirjanpainajakuoriainen on lämmöstä nauttiva kaarnakuoriainen. Se voi tuhota terveitä kuusia. Haastattelussa Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Ylioja. Hän kehottaa metsänomistajia kurkkaamaan metsäaukean reunalla kuusen latvaa. Toimittaja Marija Skara.

Kuvataiteen kesänäyttelyt avautuvat. Vierailemme yhdessä kesänäyttelyssä Sovintolan Kulttuurikammarissa Kesälahdella, Pohjois-Karjalassa. Haastattelussa Kesälahden kulttuuriseuran puheenjohtaja Airi Turunen ja Sovintola-kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Malinen. Toimittaja Siru Päivinen.

Studiossa Marko Miettinen.

Virtuaalikuoro ja kuorojen todellisuus pandemia-aikana, Tuoreimmat koronasta

to 10.6. klo 10.33–11.00

Virtuaalikuorot ja kuorojen todellisuus virusaikana. Tänään prinssi Philipin 100-vuotispäivänä kansainvälinen tuhatpäinen virtuaalikuoro laulaa prinssin lempivirttä Britannian kuningatar Elisabethille. Virtuaalilaulamisesta ja -harjoittelustakin on pandemia-aikana tullut tuttua toimintaa monelle kuorolaiselle ja kuoronjohtajalle. Mikä on suositun kuoroharrastamisen tila nyt? Haastattelussa ammattikuoronjohtaja, Suomen kuoronjohtajayhdistyksen puheenjohtaja Elisa Huovinen.

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri pitäneet viikoittaisen koronatiedotustilaisuutensa. Millaiselta kesän tilanne näyttää? Tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Marko Miettinen.

Miltä näyttävät puolueiden voimasuhteet juuri ennen kuntavaaleja?

to 10.6. klo 10.02–10.30

Ylen viimeinen puoluekannatusmittaus ennen kuntavaaleja. Minkä puolueen ehdokasta sinä äänestät kuntasi valtuustoon? Tänä aamuna julkaistusta Ylen tuoreimmasta puoluekannatuskyselystä kertoo politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Tutkijan havaintoja vaalikampanjoinnista ja -kamppailusta. Haastattelussa valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen Tampereen yliopistosta.

Studiossa Marko Miettinen.

Mitä kuuluu, Jussu Pöyhönen?

ke 9.6. klo 12.13–12.45

Musiikki mielessä? Takavuosien suositusta Suurlähettiläät -yhtyeestä tutulla Jussu Pöyhösellä on kulunut yli 20 vuotta edellisestä suomenkielisestä soolotuotannosta. Laulaja-lauluntekijä kävi vieraanamme, musikaaliharjoituksista oli juuri sopivasti taukoa.

Studiossa Marko Miettinen.

Eduskuntapuolueiden vaalitentti osa 2

ke 9.6. klo 11.33–12.00

Eduskuntapuolueiden vaalitentti osa 2. Tentissä mukana varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr), ministeri Jussi Saramo (vas), puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala (KD), ministeri Thomas Blomqvist (r) ja kansanedustaja Harry Harkimo (liik).

Toimittajina Aki Laine ja Linda Vettanen.

Nuorisoseurat kuntavaaleissa lapsen asialla, Löytyykö ehdokas helposti?

ke 9.6. klo 11.02–11.30

Nuorisoseurat ovat Suomen merkittävin kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimija. Niiden kuntavaalitavoitteena on taata kaikille lapsille harrastusmahdollisuus. Haastattelussa Suomen nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen. 

Onko oman kuntavaaliehdokkaan löytäminen helppoa vai vaikeaa? Kyselemme ihmisten näkemyksiä äänestämisestä Pohjanmaalla.

Studiossa Marko Miettinen.

Eduskuntapuolueiden kuntavaalitentti osa 1

ke 9.6. klo 10.33–11.00

Eduskuntapuolueiden kuntavaalitentti osa 1. Mukana kansanedustajat Antti Lindtman (sd), Riikka Purra (ps), Elina Valtonen (kok) ja Jouni Ovaska (kesk).

Toimittajina Linda Vettanen ja Aki Laine.

Voisiko koronarajoituksia purkaa enemmän? Poliitikko somessa.

ke 9.6. klo 10.02–10.30

Suomen koronatilanne on Euroopan parhaimmistoa. Maamme ilmaantuvuusluku on laskussa ja jos tämä tilanne jatkuu, niin loppukesä näyttää hyvinkin valoisalta.

Kun lämpö ja valo lisääntyvät, ihmiset haluavat ravintoloihin ja terasseille. Miten sopusuhdassa ravintolarajoitukset ovat nykyisen epidemiatilanteen kanssa ja miten pitkään maassamme tarvitaan muitakin kuin perustason rajoituksia? Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi haastattelussa.

Someviestintä haukkaa yhä suuremman osan poliitikon ajasta, ja häirintä somealustoilla on kansanedustajille mieluumminkin arkipäivää kuin poikkeus. Mihin kansanedustajan aika kuluu somessa, sitä kysytään nyt.

Professori Anu Koivunen Tampereen yliopistosta ja kansanedustajat - Saara-Sofia Sirén kokoomuksesta ja Anna Kontula vasemmistoliitosta haastattelussa. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Marko Miettinen.

Maan ensimmäinen jalkapalloprofessori, Sienestä kurtturuusun tuho

ti 8.6. klo 12.13–12.45

Suomen ensimmäinen jalkapalloprofessori. Haastattelussa futisoppinut Mihaly Szerovay. Toimittaja Kalle Pallonen. 

Sienikasvusta kurtturuusun tuho? Haitallista vieraslajia, kurtturuusua hävitetään biologisesti, purppuranahakkasienen avulla. Haastattelussa Lahden kaupungin ylläpitohortonomi Seija Nurkkala. Toimittaja Mika Moksu. 

Studiossa Marko Miettinen.

Minne meri roskat kuljettaa?

ti 8.6. klo 11.33–12.00

Roskien kulkeutumista merellä tutkitaan nyt veteen laskettujen paikannuspoijujen avulla. Roskan reittejä Itämerellä ja Jäämerellä voi tänä kesänä seurata netissä kansainvälisen Plastic in a Bottle -hankkeen sivuilla. Vapaasti ajelehtivien poijujen avulla tutkitaan, miten tuulet ja merivirrat kuljettavat kelluvaa meriroskaa pohjoisilla merillä. Haastattelussa erikoistutkija Hermanni Kaartokallio Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Marko Miettinen.

Onko Venäjän suomensukuisten kansojen kv. toiminnalla tulevaisuutta?

ti 8.6. klo 11.02–11.30

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi pidetään ensi viikolla Tartossa, Virossa. Venäjällä asuvien sukukansojen nykyään viranomaisjohdossa oleva Afun-yhdistys junailee kuitenkin, että Venäjältä ei osallistuttaisi tähän joka neljäs vuosi kokoontuvaan kansalaisjärjestötapaamiseen. Kuihtuuko koko sukukansaliike?

Kääntäjä Esa-Jussi Salminen aikoo osallistua kongressiin Sukukansojen ystävät -yhdistyksen edustajana. Hän on toiminut suomen kielen yliopistolehtorina Venäjän suomalais-ugrilaisilla alueilla yli 10 vuotta. Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko kertoo Afunin boikotin taustoista. Toimittajat Katariina Lahtonen ja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Marko Miettinen.

Tänän ehtii vielä äänestää ennakkoon

ti 8.6. klo 10.33–11.00

Kuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Ennakkoäänestystunnelmia Helsingin aamusta. Toimittaja Marija Skara. 

Tulossa huomenna: Radio Suomen Päivän vaalitentit. Niistä kertovat vaalitenttien juontajat Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomen ja Viron välisen matkailun rajoitukset. Viro on suivaantunut Suomen koronan takia määräämiin matkustusrajoituksiin. Virolaisten työmatkaliikenne on vaikeuksissa, koska laivamatkustajat eivät pääse maihin. Virolaisten näkemyksistä kertovat Ylen toimittaja Rain Kooli. Haastattelussa myös Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen.

Vielä ehtii äänestää ennakkoon, Miten on vaalikampanjointi näkynyt?

ti 8.6. klo 10.02–10.30

Kuntavaalit. Tänään on viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja sunnuntain varsinainen vaalipäivä lähestyy. Onko vaalikampanjointi näkynyt kansalaisille? Mikä merkitys on vaalimainoksien poistamisesta käydyllä keskustelulla? Haastattelussa vaalitutkija Sami Borg.

Miten on ennakkoäänestys sujunut? Mitä vaikuttaa ennakkoäänestyksen pidentäminen kahteen viikkoon ja kesän eteneminen? Onko vaali-intoa havaittavissa? Haastattelussa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen.

Kuusenkerkän paras keräysaika on nyt!

ma 7.6. klo 12.13–12.45

Kuusimetsä näyttää nyt tavallista vehreämmältä. Vaaleat uudet kasvustot täplittävät tummanvihreää kuusimetsää. Kuusenkerkän keräysaika alkaa olla parhaimmillaan. Kuusenkerkkiä olisi Suomessa mahdollista kerätä vuosittain yli 80 miljoonaa kiloa, mutta vain vajaa prosentti tuosta määrästä otetaan talteen. Kuusenkerkkien keruuaika on lyhyt. Ne olisi kerättävä ennen kuin uudet kasvustot ehtivät muuttua puuksi, sanoo tutkija Susan Kunnas Luonnonvarakeskuksesta. Haastattelussa myös kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista. Toimittajana Kaija Kellman.

Studiossa Marko Miettinen.

Onko lomastressi tuttua? Miten laskeudut lomaan?

ma 7.6. klo 11.33–12.00

Tunnetko lomastressiä? Miten torjut sitä? Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203 17600. Puhelun hinta on Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Keskustelua kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa työterveyspsykologi Sari Valavuori.

Studiossa Marko Miettinen.

Tunnetko lomastressiä?

ma 7.6. klo 11.02–11.30

Miten jäädä lomalle? Noin vaan kesken kuumimman työrupeaman vai pitäisikö yrittää laskeutua lomamoodiin ihan pikkuhiljaa? Työterveyspsykologi Sari Valavuori antaa vinkkejä.

Studiossa Marko Miettinen.

Ulkomaalaistaustaisten äänestäminen, Kuntaliitos ikuisuuskysymyksenä

ma 7.6. klo 10.33–11.00

Kuntavaalit ovat siitä erilaiset vaalit, että äänioikeuteen ei tarvita Suomen kansalaisuutta. Kuntavaaleissa saavat äänestää myös kotikunnassaan 51 vuorokautta asuneet EU-kansalaiset ja pohjoismaalaiset, tai EU:n ulkopuolelta tulleet maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet kotipaikkakunnallaan kaksi vuotta.

Millaista ulkomaalaistaustaisten poliittinen osallistuminen on Suomessa? Työtä poliittisen tietoisuuden lisäämisessä riittää vielä, sillä ulkomaalaistaustaisista äänioikeutetuista vain parikymmentä prosenttia käyttää oikeuttaan. Haastattelussai tutkijatohtori Josefina Sipinen Tampereen yliopistosta. Toimittajana Carolus Manninen.

Kunnanvaltuustoissa päätetään monista suurista ja pienistäkin kuntalaisille merkittävistä asioista. Yksi kestokeskusteluaihe ovat kuntaliitokset, minkälaista hyötyä niistä saa vai onko hyöty kyseenalainen, kun isompi liittyjä jauhaa pienemmän kainalossaan yhteistyön sivuosaan? Kuntaliitospohdinta on ollut lähes ikuisuusaihe Keski-Suomessa Muuramen ja Jyväskylän puheissa. Olisiko aika kypsä kuntaliitokselle? Mitä seudulla asuvat liitoksesta ja muista kunnan päätettävistä asioista ajattelevat? Haastattelussa Tarja Hietanen ja Sami Kosunen. Toimittaja Timo Hytönen.

Studiossa Marko Miettinen.

Kuntavaalien kiriviikko, Urheilu ja kansallistunne

ma 7.6. klo 10.02–10.30

Ennakkoäänestäneitä on jo yli miljoona ja ennakkoäänestysaikaa on vielä kaksi päivää. Miltä näyttää äänestysvilkkaus nyt? Haastattelussa politiikan tutkijat Emilia Palonen Helsingin yliopistosta ja Jenni Karimäki Turun yliopistosta. Toimittaja Totti Toivonen.

Oli hyvin lähellä, että Leijonat olisi antanut eilen syytä kansanjuhlaan. Suomi kuitenkin hävisi Kanadalle eilen jääkiekon MM-kilpailujen loppuottelussa jatkoajalla 2-3. Viikonloppuna arvokisoissa kamppailee jalkapallomaajoukkue Huuhkajat. Miksi joukkueurheilu herättää meissä suomalaisissa niin voimakkaita tunteita? Haastattelussa urheilutoimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Marko Miettinen.

Mistä Juha Hietasen jalkapalloinnostus kumpuaa? Valmistujaisviikonlopun sää.

pe 4.6. klo 12.13–12.45

Jalkapallon EM-kisat lähestyvät - viikon päästä on avausottelun aika. Kisakuume nousee myös Suomessa, onhan Huuhkajat vuosikymmenien odotuksen jälkeen vihdoin mukana kisoissa. Juha Hietanen on tv:stä tuttu jalkapallon seuraaja, jonka innostus on sitä luokkaa, että hän on jopa kirjoittanut fiktioromaanin jalkapallosta ja Huuhkajista.

Millaisessa säässä juhlitaan valmistujaisia ja aloitetaan loma? Ylen meteorologi Joonas Koskela summaa. Marija Skara kyselee.

Studiossa Aki Laine.

Kesäkumibiisi 2021 esittäjät Erika Vikman ja Arttu Wiskari. Sodan ja rauhan keskus Muisti.

pe 4.6. klo 10.33–11.00

Millainen on tämän vuoden Kesäkumibiisi? Vieraina "Tääl on niin kuumaa" -kappaleen esittäjät Erika Vikman ja Arttu Wiskari. Miten tärkeä asia nuorten seksuaaliterveys heille on?

Mikkelissä on avautunut uusi tiedekeskus. Sodan ja rauhan keskus Muisti on rakennettu entisen keskuskansakoulun tiloihin, joissa armeijan ylin johto työskenteli talvi- ja jatkosodan aikana. Tiedekeskus tarkastelee sodan vaikutuksia sen kokeneiden ihmisten ja seuraavien sukupolvien elämään. Näyttelytuottaja Jenni Korhonen kertoo jännittäneensä keskuksen avautumista. Maria Bonnorin haastattelussa myös Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

Studiossa Aki Laine.

Miten koronaepidemia vaikutti toimeentulotukeen? Vakoilua ja kyberhyökkäyksiä.

pe 4.6. klo 10.02–10.30

Ketkä saavat Suomessa toimeentulotukea? Vaikuttiko korona tuen määrään ja saajiin? THL on tutkinut asiaa. Haastattelussa erikoistutkija Paula Saikkonen.

Vakoilua ja valtioiden kyberhyökkäyksiä. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan maailma on kymmenessä vuodessa muuttunut hyvin riippuvaiseksi verkkopalveluista ja tietotekniikasta - ja samalla uudella tavalla haavoittuvaksi. Haastattelussa myös Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian dosentti Mika Kerttunen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine.

Kulttuuriväen mitta on täysi - mielenilmaus eduskuntatalolla

to 3.6. klo 12.13–12.45

Mitta on täysi. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan työt pysähtyivät viime vuonna koronaviruksen levitessä Suomeen. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan tekijät osoittivat torstaina 3.6. mieltään Helsingissä kulttuurin rahoitusleikkauksia ja koronatoimien lamauttavaa vaikututusta vastaan. Alan mielestä sitä ei ole kohdeltu reilusti koronatoimia asetettaessa. Eduskuntatalon edessä mielenosoitusta seurasi Kaija Kellman. Haastattelussa ohjaaja ja käsikirjoittaja Miira Sippola, näyttelijä Martti Suosalo ja teknikko Pete Pihlainen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kädet multaan vie multasormet ja viherpeukalot parvekkeelle, puutarhaan ja palstalle.

to 3.6. klo 11.33–12.00

Kädet multaan. Ylen puutarhaprojekti vie multasormet parvekkeelle, puutarhaan ja palstalle. Kädet multaan -sunnuntaipuutarhuri Inkeri Alatalo on saanut palstalleen tämän kesän ajaksi apuriksi kansainvälisesti tunnetun puutarhagurun Taina Suonion.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuntien talous on kuralla, mistä palvelusta tai asiasta olisit valmis luopumaan?

to 3.6. klo 11.02–11.30

Puoluejohtajat ja kuntavaaliehdokkaat pohtivat, miten palvelut saadaan rahoitettua jatkossa, kun jo nyt syödään enemmän kuin tienataan. Kuntien velka kasvaa. Millä korvalla kuntatalouden asiantuntija ja tutkija, yliopistonlehtori Lotta-Maria Sinervo Tampereen yliopistosta kuuntelee poliitikkojen puheita taloudenhoidosta. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuusamossa kuntapäättäjät pohtivat: miten sovittaa kaivostoiminta ja luontoarvot yhteen?

to 3.6. klo 10.33–11.00

Kuusamo tunnetaan parhaiten luonnostaan ja Rukan alueestaan. Kuusamossa ei nojata kuitenkaan pelkästään turismiin, vaan pitkästä aikaa myös pysyvien asukkaiden määrä on kääntynyt kaupungissa kasvuun. Myös isoja yrityshankkeita on vireillä muun muassa kaivos- ja tuulivoimapuolella, mutta voidaanko luontoarvoja ja teollista toimintaa sovittaa Koillismaalla mitenkään yhteen? Haastattelussa Pro Kuusamo ry:n puheenjohtaja, matkailuyrittäjä Jokke Kämäräinen sekä Latitude 66 Cobalt -yhtiön viestinnästä vastaava Jussi Lähde. Toimittaja Ensio Karjalainen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Millaisia ovat pienpuolueiden teemat kuntavaaleihin?

to 3.6. klo 10.02–10.30

Kuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on aikaa kymmenen päivää ja tänä iltana Ylellä on pienpuolueiden tentti. Pienillä puolueilla tarkoitetaan tässä eduskunnan ulkopuolisia rekisteröityjä puolueita. Puolueisiin perehtynyt yliopisto-opettaja, valtio-opin dosentti Rauli Mickelsson sekä yliopistonlehtori ja vaalitutkija Sami Borg luonnehtivat pienpuolueita ja pohtivat niiden mahdollisuuksia vaaleissa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Turun vaalikatu aukesi. Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

ke 2.6. klo 11.33–12.00

Turussa on avattu vaalikatu, Turun kävelykadun vaalihumussa kävi toimittaja Carolus Manninen. Kuntavaaliehdokkaat kertovat, kuinka kampanjointi vaalikadulla sujuu. Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki selviää - loppukilpailussa ovat mukana Tampere, Oulu ja Savonlinna. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Millaiset ovat hyvät kesäjuhlan tarjoilut?

ke 2.6. klo 11.02–11.30

Miten teillä juhlitaan valmistujaisia tai ylppäreitä? Vai juhlitaanko? Kuinka juhlissa huomioidaan koronaturvallisuus? Millaiset herkut sopivat kesäjuhliin? Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Valkovenäläinen kertoo maansa tilanteesta

ke 2.6. klo 10.33–11.00

Miltä tuntuu, kun oma kotimaan olot muuttuvat yhä huonommiksi. Helsinkiläinen 33-vuotias Kirill Kirollov on kotoisin Valko-Venäjältä. Toimittajamme Hanna Juuti haastatteli Kirilliä, joka kuvaili, miltä viime aikojen tapahtumat Valko-Venäjällä ovat tuntuneet ja millaisia kuulumisia hän saa maasta, ollessaan sinne päivittäin yhteydessä. Marko Miettinen ja Linda Vettanen juontavat.

Työmarkkinoiden ja väestökehityksen tulevaisuuden näkymiä

ke 2.6. klo 10.02–10.30

Mitä työmarkkinoilla tapahtuu? Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työllisyys ohitaa koronakriisiä edeltävän tason ensi vuonna. Kuitenkin pitkäaikaistyöttömyys jatkuu. Haastateltavana erityisasiantuntija Liisa Larja. Väestöennuste maalaa synkän kuvan pienempien kuntien tulevaisuudesta. Löytyykö synkille pilville hopeareunusta. Rasmus Aro aluekehittämisen konsulttiyhtiöstä kertoo väestöennusteesta. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Souvarien Lasse Hoikka vie ystävälleen uuden levyn. Uimastadionilla fiilistellään kesää.

ti 1.6. klo 12.13–12.45

Millaista on lapinmiesten ystävyys? Entä kun toinen on Lapin suuri iskelmäsankari Lasse Hoikka, hän vie ystävälleen Hannu Känsälälle uuden levynsä, mukana on toimittaja Juha Mäntykenttä. Millaisissa tunnelimissa kesää aloitellaan, kun keväällä on vielä ollut tiukkojakin koronarajoituksia. Kuulemme tunnelmia uimastadionilta Helsingistä ja maauimaloista Lahdesta ja Turusta. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Meri-Lapin Meripelastusseura sai uuden aluksen. Pitävätkö kala-aiheiset sanonnat kutinsa?

ti 1.6. klo 11.33–12.00

Meri-Lapin Meripelastusseuran satapaikalle on lipunut kauan odotettu uusi PV3-luokan pelastusvene, se tulee kovaan tarpeeseen vapaaehtoisten meripelastjien käyttöön Perämerelle. Risto Koskinen raportoi Torniosta Leton satamasta. Kalajutut ovat nuotiojuttujen aatelia, mutta onko kala-aiheisissa sanonnoissa enemmän perää. Mira Stenström jututtaa Vapaa-ajankalastajien toiminnanjohtajaa Olli Saarta. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Pesäpallon kesäkausi käynnistyy

ti 1.6. klo 11.02–11.30

Miesten ja naisten superpesiksen kaudet pyörähtävät liikkeelle keskiviikkona. Kansallispeli sinnittelee - ja voi jopa hyvin monella pienemmällä paikkakunnalla. Aki Laine ottaa selvää miten pesis pärjää koronan ja kovan kilpailun keskellä. Helsingin Roihuvuoren pesiskentällä on haastateltavana Suomen Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta. Jyväskylän Kirittärien seurajohtaja Petri Kaijansinkko kertoo heidän seuran tulevaisuudesta. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Millaisia oppimissisältöjä Yle tarjoaa?

ti 1.6. klo 10.33–11.00

Millaisia oppimissisältöjä Yle tarjoaa? Kilpailevatko ne kaupallisten yritysten tuottamien oppimateriaalien kanssa. Viime viikolla keskustelu virkosi jälleen Ylen roolista sisältöjen tarjoajana suhteessa kaupallisiin toimijoihin. Yle kulttuuri- ja asiasisältöjen päällikkö Johanna Aho kertoo Ylen oppimissisällöistä. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Kuinka poikkeuksellista on Yhdysvaltain avustaminen vakoilussa?

ti 1.6. klo 10.02–10.30

Tanskan epäillään avustaneen Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:ta eurooppalaisten poliitikkojen ja virkamiesten vakoilussa. Kuinka poikkeuksellista tällainen vakoilussa ja siinä avustaminen on. Haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi pääministeri Sanna Marinin ateriakuluihin liittyvää vyytiä. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Happoradio on rokannut jo 20 vuotta - Aki Tykki haastattelussa.

ma 31.5. klo 12.13–12.45

Suomen suosituimpiin bändeihin kuuluva Happoradio on rokannut jo 20 vuotta. Yhtyeen laulaja ja toinen biisintekijä Aki Tykki on vieraanamme tuoreen kappaleen kera.

Studiossa Aki Laine.

Kouvalassa kuntalaiset pohtivat uuden uimahallin sijaintia. Nuoria kannustetaan kesäyrittäjyyteen.

ma 31.5. klo 11.33–12.00

Kouvolassa väännetään uuden uimahallin sijainnista. Kunta on iso muutamien vuosien takaisten kuntaliitosten jälkeen, joten uimahallin paikalla ja välimatkoilla on merkitystä. Tässä tapauksessa tulee käytännössä näkyväksi se, minkälaisia vääntöjä kuntaliitoksessa suureksi paisuvassa kunnassa tai kaupungissa voi syntyä. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Nuorten kesätöitä on tarjolla melkein yhtä paljon kuin ennen koronaa. 13-vuotias Otso Vartio on mukana nuorten jäätelökioskibisneksessä Pöytyällä. Myös yhteiskunta haluaa tukea nuorten kesätyöyrittäjyyttä. Haastateltavana työelämätutkija Tuija Koivunen Itä-Suomen yliopistosta ja tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari Nuorisotutkimusseurasta.

Studiossa Aki Laine.

Kohta mökille voi rakentaa grillikatoksen ilman rakennuslupaa

ma 31.5. klo 11.02–11.30

Kesämökkien pienten rakennusprojektien lupaviidakkoon on tulossa helpotuksia. Uudistuvan rakennuslain mukaan alle 30-neliöiset rakennukset ja alle 50-neliöiset katokset eivät tarvitsisi enää rakennuslupaa. Uusi laki saattaa muuttaa myös kuntien rakennusmääräyksiä. Kiinteistöverojen toivossa kunnat seuraavat rakentamista myös tarkemmin. Lakimies Antti Salonen on ollut Kuntaliiton edustajana maankäyttö- ja rakennuslain valmistelussa ja hän pitää lakimuutoksia merkittävinä. Haastattelussa Mikkelin johtava rakennustarkastaja Sari Valjakka. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Korkeakoulujen pääsykokeet erikoisjärjestelyin

ma 31.5. klo 10.33–11.00

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakokeet ovat alkoivat maanantaina ja ne kestävät ensi viikon keskiviikkoon asti. 76 000 hakijaa ja yli 26 500 aloituspaikkaa. Vaikka koronatilanne helpottuu, ei epidemia ole ohitse. Miten valintakokeet järjestetään terveysturvallisesti? Puhelimessa on nyt Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n va. toiminnanjohtaja Samuli Maxenius.

Korkeakoulujen valintakoerumba on kuumimmillaan! Miten koetilanteet järjestetään koronaturvallisesti? Turun yliopistossa esimerkiksi kokeita on tehty teltassa kun myrsky pauhaa ulkona. Taru Puustjärven keskittymistä pääsykokeissa häiritsivät myös kylmyys ja meteli.

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään koronaepidemian takia erikoisjärjestelyin.

Studiossa Aki Laine.

OAJ haluaa selvyyden oppilaiden erityistuen ohjeistukseen

ma 31.5. klo 10.02–10.30

Kenellä on oikeus erityisopetukseen? Opetusalan ammatijärjestö OAJ on kannellut Opetushallityksen toimista eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelu koskee järjestön mukaan oppilaan erityisen tuen epäselviä ohjeistuksia. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo millaisia pulmia eritysopetukseen liittyy.

Koronatilanne on vähitellen parantunut, mutta voimmeko päästä kohti normaalia kesää? Entä kuinka koronarokotukset tepsivät koronaviruksen muunnoksiin? THL:n terveysturvallisuuusjohtaja Mika Salminen ja virusopin professori sekä THL:n ylilääkäri Hannna Nohynek kertovat.

Kotimaan matkailua vastuullisesti

pe 28.5. klo 12.13–12.45

Kesä, kotimaan matkailu, korona, matkailuyrittäjien kamppailu epidemian keskellä. Kotimaan matkailussa eletään uutta nousukautta, mutta samalla yhä useammassa kohteessa keskustellaan myös suosion kasvun eri puolista: miten matkailla vastuullisesti? Vastuullisuus on nostettu myös Ylen jo neljättä kautta aloittavan, kotimaan kohteita nostavan Ylen Egenland-ohjelman teemaksi. Egenlandin toista juontajaa Hannamari Hoikkalaa on tapaamassa Linda Vettanen

Studiossa Marko Miettinen.

Kalamaailman salaperäisin otus on ankerias. Varhaisperunaa saa kohta Turun saaristosta.

pe 28.5. klo 11.33–12.00

Vesijärven ankeriaiden avulla on saatu uutta tietoa lajin myyttisestä kutuvaelluksesta Sargassomerelle. Luonnonvarakeskus on asentanut Vääksynjoesta pyydettyihin ankeriaisiin ultraäänilähettimiä, joiden signaalia seurataan Tanskan salmiin asennetuilla kuuntelulaitteitteilla. Luonnonvarakeskuksen tutkija Jouni Tulonen sanoo, että ankeriaita kannattaa edelleen istuttaa sisävesiin, sillä kalojen vaellusvietti näyttää säilyvän. Mika Moksu kävi Vääksyssä ja Padasjoella seuraamassa, kun ankeriaat pyydettiin mitattaviksi ja tutkittaviksi.

Kolea kevät on hidastanut varhaisperunan kasvua, mutta koulun päättäjäisiin sitä saadaan. Lounais-Suomen saaristosta ensimmäiset avomaan perunat nostetaan ja niitä sitten jaetaan tukkujen kautta eri puolille Suomea. Paraisten Houtskari on Rymättylän ohella yksi merkittävä varhaisperuna-alue. Lassi Lähteenmäki kävi maanviljelijä Peter Karlgrenin kanssa katsastamassa perunan kokoa Houtskarin Mossalan saarella.

Studiossa Marko Miettinen.

Selkokielen tarve on kasvanut - Almost Finns tubettajat kertovat selkokielen merkityksestä kielen oppimisessa

pe 28.5. klo 11.02–11.30

Tänään, 31.5. vietetään kansainvälistä selkokielen päivää. Selkokeskuksen arvioinnin mukaan Suomessa on jopa 750-tuhatta ihmistä, jotka tarvitsevat selkokieltä pärjätäkseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Eli yli kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä.

Selkokielen tarve on kasvanut viime vuosina ja syinä tähän ovat yli 65-vuotiaiden yleistyvät muistisairaudet, maahanmuuttajien määrän nousu ja maassamme on myös aiempaa enemmän heikkoja lukijoita ja erityisesti nuorten lukutaito on heikentynyt.

Kuulemme kahta kaverusta, espanjalaista Eric Lipschisiä ja egyptiläistä Karim Abdel-Aalia. Molemmat saapuivat Suomeen noin viitisen vuotta sitten, ystävystyivät suomenkielen kurssilla ja sen jälkeen perustivat Almost Finns -youtube-kanavan. Toimittajana Atte Uusinoka.

Vaaliraadissa ruoditaan Anna-Maja Henrikssonin illan tentti. Millä perusteella kansalainen äänestää?

pe 28.5. klo 10.33–11.00

Vaaliraati arvioi, miten puoluejohtajat onnistuivat edellisen illan tentissä. Tällä kertaa vuorossa on Anna-Maja Henriksson (r). Raadissa tällä kertaa Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass. Toimittajana Matti Koivisto.

Mistä tiedät, ketä aiot äänestää kuntavaaleissa? Teetkö päätöksen henkilön vain puolueen perusteella? Äänestätkö ehkä naapuria tai puolituttua? Kalle Talonen tapasi ihmisiä Turun seudulla, Kaarinassa ja uteli, mitkä kaikki asiat äänestyspäätökseen vaikuttavat.

Studiossa Marko Miettinen.

Huoltovarmuuskeskuksen toiminnassa kehitettävää. Valko-Venäjän pakotteet.

pe 28.5. klo 10.02–10.30

Yle uutiset kertoi aamulla työ- ja elinkeinoministeriön raportista, jossa kaivataan pikaista remonttia Suomen huoltovarmuuteen. Ongelmia on raportin mukaan esimerkiksi läpinäkyvyydessä ja toimitusjohtajan roolissa. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen kommentoi raportin tuloksia.

Valko-Venäjän ja Venäjän johtajat Aljaksandr Lukashenka ja Vladimir Putin tapaavat tänään Sotshissa. EU:n ulkoministerit puolestaan pohtivat iltamyöhälle uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Tapaamisten merkitystä ja seurauksia pohtivat nyt tutkimusjohtaja Hanna Smith Hybridiosaamiskeskuksesta sekä Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopistosta. Mukana keskustelussa on myös Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen . Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Marko Miettinen.

Korona-aika on innostanut kansalaiset kalaan.

to 27.5. klo 12.13–12.45

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Korona on innostanut kansalaiset kalaan.

to 27.5. klo 11.33–12.00

Kalastonhoitomaksuja sekä valtion kalastuslupia myytiin viime vuonna ennätysmäärä ja suosion uskotaan jatkuvan samanlaisena tänäkin vuonna. Toiminnanjohtaja Olli Saari Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä on Mira Stenströmin haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kiinnostavatko nuoria kuntavaalit? Moni nuori liikkuu liian vähän.

to 27.5. klo 11.02–11.30

Viime kuntavaalien äänestysprosentista voisi tilastollisesti päätellä, että nuorten kiinnostus vaaleihin on laimeaa. Se ei vain ole koko kuva. Monet kunta-asiat kiinnostavat nuoria ja kiinnostaisivat vielä enemmän, jos niistä kerrottaisiin nuorille heidän tunnistamillaan sanoilla ja heidän käyttämissään kanavissa.

Yhtä hyvin voi kysyä, kiinnostavatko nuoret äänestäjät ehdokkaita? Ja hieman yllättäen vastaus voi olla, että eivät niin paljon kuin kokeneemmat äänestäjät. Tällaisia näkemyksiä nousi esiin, kun toimittaja Heidi Kononen selvitti asiaa. Näin äänestämistä miettii kajaanilainen lukiolainen Lassi Puuronen. Lisäksi haastattelussa Nenna Keränen Pellosta ja vaikuttamisen asiantuntija Eero Löytömäki Allianssista.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa eli LIITU -tutkimuksessa on kerätty vuodesta 2014 lähtien tietoa lasten ja nuorten liikkumisesta.

Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että 14 prosenttia lukiolaisista liikkui vähintään tunnin joka päivä syksyllä 2020 ja Ammattioppilaitoksessa opiskelevista nuorista 13 prosenttia liikkui seitsemänä päivänä viikossa. Arkiliikkumisen merkitystä korostaa se, että vain reilu kolmasosa seuratoimintaan osallistuvista ylsi suositeltuun liikkumismäärään.

Eli harva nuori liikkuu riittävästi. Minkälaisia syitä on liikkumattomuuden takana? Haastattelussa Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Sami Kokko ja nuoret Arttu Paananen ja Siiri Virtanen. Toimittajana Marja Roiha.

Vaaliraadin ruodittavava Vasemmistoliiton Li Andersson tentti.

to 27.5. klo 10.33–11.00

Eilisessä Ylen kuntavaalitentissä vuorossa oli vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Nyt vuorossa on vaaliraati, joka arvioi, miten tentti sujui, ja mitkä ovat puolueen näkymät. Raadissa mukana ministeri Jussi Saramo Vasemmistoliitosta, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja tutkija Markku Jokisipilä ja Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen. Raadin puhetta johtaa toimittaja Matti Koivisto.

Kuulemme myös ennakkoäänestystunnelmia Rovaniemeltä. Toimittajana Juha Mäntykenttä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Pääseekö jo futiskatsomoon? Tuoretta tietoa Suomen koronavirustilanteesta.

to 27.5. klo 10.02–10.30

Koronarajoitukset lievenevät, mutta miten? STM kertoi eilen omat, uudet suosituksensa, mutta lopullinen valta on aluehallintoviranomaisilla. Muun muassa jalkapalloväki on ollut näreissään ulkokatsomoiden tiukoista rajoituksista. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande haastattelussa.

Tuoretta tietoa Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL viikkokatsauksen olennaisimmat. Toimittajana Carolus Manninen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ötökkäkuvaus on iso ilo. Missä korvasieni luuraa?

ke 26.5. klo 12.13–12.45

Pienet ötökät voivat olla iso ilo. Luonnon ja erityisesti pikkuriikkisten ötököiden kuvaaminen on ollut biologi Heikki Luodolle sekä työ että harrastus kymmeniä vuosia. Biologipariskunta Leena ja Heikki Luoto teki ensin kirjan kotipihan ötököistä ja laajensi nyt kohteeksi lähiluonnon. Marja Ala-Kokko on heidän kanssaan ihmettelemässä muun muassa pyjamaluteita.

Korvasieniä löytyy, kunhan vain tietää paikat. Luonto- ja eräopas Annukka Lintinen antaa vinkkejä. Nastolassa metsään meni hänen kanssaan toimittaja Mika Moksu.

Linda Vettanen ja Markus Turunen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Lasten oma kokemus lastensuojelusta

ke 26.5. klo 11.33–12.00

Lasten omaa kokemusta lastensuojelusta on viime vuosina hyödynnetty varsinkin nuorten kohdalla. Nyt lastensuojelun kehittämisjärjestö Pesäpuu on ulottanut kokemusten kysymisen myös pikkulapsiin. Yli 120 alle 10-vuotiasta huostaanotettua lasta on jakanut ajatuksensa siitä, miksi lapsia pitäisi tavata ja heitä koskevissa asioissa ja miksi sosiaalityöntekijän on tärkeää tuntea oma asiakkaansa. Haastattelussa Vantaan lastensuojelun kehittämispäällikkö Saana Pukkio ja lastensuojelun kehittämisjärjestö Pesäpuun kokemusasiantuntija Katriina Nokireki.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Uutisluokan päivä - nuoret toimivat journalisteina.

ke 26.5. klo 11.02–11.30

Uutisluokan päivä. Mukana lähetyksessä on Hedie Gharbalgir helsinkiläisestä Vuoniityn peruskoulusta. Yle Uutisluokassa nuoret ryhtyvät toimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina. Jutuissa kysytään muun muassa mitä poliitikot ja kuntapäättäjät oikeastaan tekevät ja miksi vaaleista pitäisi olla kiinnostunut? Lisäksi kuulemme reportaasin Ylitorniosta. Kunnassa on poikkeuksellinen nuorisotalo, jonne koululaiset ovat koulupäivän jälkeen tervetulleita syömään ilmaista välipalaa. Myös joukkoliikenne ja bussipysäkkien sijainti pohdituttavat.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Miten keskustan Annika Saarikon vaalitentti meni? Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi.

ke 26.5. klo 10.33–11.00

Vaaliraati. Miten Keskustan Annika Saarikon tentti meni? Raadissa olivat Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen, ja Tampereen yliopiston professori Elina Kestilä-Kekkonen. Raatia vetää toimittaja Matti Koivisto.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa monin paikoin erikoisjärjestelyin. Pieksämäellä äänestetään bussissa ja Mikkelin torilla teltassa. Haastateltavina Mikkelin keskusvaalilautakunnan sihteeri Tarja Poikolainen sekä Pieksämäellä Pasi Takula. Toimittajina Tarja Nyyssönen ja Petri Vironen.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen. Vietämme Uutisluokan päivää ja mukana lähetyksessä on Hedie Gharbalgir helsinkiläisestä Vuoniityn koulusta.

Kenestä keskustalaisesta uusi ministeri? Keskusta on Nuorisovaalien voittaja.

ke 26.5. klo 10.02–10.30

Keskusta valitsee uuden tiede- ja kulttuuriministerin, kun tehtävää aiemmin hoitanut Annika Saarikko siirtyy valtiovarainministerin paikalle. Valtiovarainministeriötä johtanut Matti Vanhanen siirtyy hallituksesta takaisin kansanedustajaksi. Eduskunnassa ministerivalintaa seuraa Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Tänään on Ylen Uutisluokan vaalipäivä. Samalla on julkistettu valtakunnallinen Nuorisovaalien tulos yhteishankkeena Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kanssa. Jos nuorisovaalien äänestäjät saisivat päättää, keskusta voittaisi kuntavaalit. Nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine Tampereen yliopistosta ja Helsingin medialukiossa opiskeleva Gloria Sydänmaa analysoivat tulosta. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen. Mukana lähetyksessä on Hedie Gharbalgir helsinkiläisestä Vuoniityn koulusta.

Miten suomalaisesta maaperästä pidetään huolta?

ti 25.5. klo 12.13–12.45

Millaisia haasteita ilmastonmuutos asettaa maaperälle? Suomessa viljellään monia kasveja, kuinka pitää huolta, että maassa on tarpeeksi ravinteita, jotta kasvit jaksavat kasvaa?

Viljelijöiden edusjärjestö Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on aikaisemmin julkaissut ilmastoohjelman, luonnon monimuotoisuusohjelman ja vesiohjelman, Nyt se julkaisi sarjan viimeiseinä maaperäohjelman. Siinä on toimia, jotka ovat oleellisia maaperän tuottavuuden ja puhtauden turvaamiseksi. MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola kertoo tarkemmin.

Lisäksi vierailemme Espoossa Rikard Korkmanin pelloilla. Hän kertoo, miten pitää huolta maaperästä. Toimittajana Marija Skara.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koululaisten kesäloma aiheuttaa monissa perheissä päänvaivaa.

ti 25.5. klo 11.33–12.00

Koululaisten kesäloma-ajat kuormittavat vanhempia vuodesta toiseen. Mothers in Business verkoston mielestä Suomessa pitäisi kokeilla Ruotsin mallia. Millaiset ovat loma-ajan paineet ja millainen on Ruotsin malli? Äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa edistävän Mothers in Business -verkoston toiminnanjohtajan sijainen Jonna Lampinen haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Huuhkajamania -kreisikomediassa pohditaan, mitä jos Suomi voittaisi EM-kisat

ti 25.5. klo 11.02–11.30

Huuhkajamania – kun Suomi voitti jalkapallon EM-kisat! on rohkea kreisikomedia siitä, mitä tapahtuu kun Suomi voittaa jalkapallon EM-kisat vuonna 2021 ja koko kansa ajautuu hurmokselliseen jalkapallohysteriaan. Aki Laine tapaa audiosarjan tekijät urheilutoimittaja Riku Salmisen ja toimittaja Olli Seurin.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Vaaliraati: Vihreiden Maria Ohisalo. Lappeenrannassa pohditaan lentokentän tukea.

ti 25.5. klo 10.33–11.00

Miten Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pärjäsi illan tentissä. Suoritusta ruotimassa Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, politiikan tutkimuksen professori Elina Kestilä-Kekkonen ja Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen. Matti Koivisto luotsaa raatia.

Lappeenrannassa lentokenttä on poliittinen kuuma peruna. Lappeenrannassa kuntapäättäjät nimittäin ratkaisevat vuosittain, paljonko veronmaksajien kukkarosta menee rahaa lentokentän toimintaan. Lappeenrannan lentokenttä on yksityinen lentokenttä, jonka pääomistaja on Lappeenrannan kaupunki. Kaupungin keskustan lähellä sijaitsevä kenttä on Ryanairin Suomen pääkenttä, josta halpalehtoyhtiö lentää viiteen kohteeseen. Mielenkiintoista tästä tekee se, että Lappeenranta on myös Suomen ilmastopääkaupunki, joka voi vähän arvelluttaa, jos haluaa olla ilmastoystävällinen imagoltaan ja ylläpitää omaa kenttää. Haastattelussa Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen ja Go Saimaan kehitysjohtaja Katja Vehviläinen. Elli Sormunen haastatteli.

Finnairkaan ei käytä Valko-Venäjän ilmatilaa. Millaisia oikeudellisia seuraamuksia konekaappauksesta voi tulla?

ti 25.5. klo 10.02–10.30

EU aikoo kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä lentämästä EU-alueella ja käyttämästä EU-lentokenttiä. Lisäksi EU-maiden lentoyhtiöitä kehotettiin välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Myös Finnair ilmoitti aamulla lopettavansa Valko-Venäjän ilmatilan käyttämisen. Mitä tämä tarkoittaa lentojen kannalta? Lentoyhtiön viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvist haastattelussa. Valko-Venäjän konekaappauksen kansainvälispoliittisia ja juridisia ulottuvuuksia pohtivat kansanedustaja, entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva ja rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Luonnossa viihtymistä ja villiyrttejä

ma 24.5. klo 12.13–12.45

Korona-aika on nostanut retkeilyn suosioon ja myös villiyrtit kiinnostavat. Pelkästään ulkoilu tekee ihmiselle hyvää ja jos samalla voi kerätä ilmaista, terveellistä ja ekologista lähiruokaa, niin ei huono! Suomen Latu on organisoinut Villiyrtteilyä metsäillen -tapahtumakuukauden ja sen antiin, yhden omatoimisen villiyrttipolun varteen on lähtenyt myös toimittaja Marko Miettinen. Haastattelussa luontotoiminnan suunnittelija Reija Koivu Suomen Ladusta. 

Studiossa Aki Laine.

Kuva: Marko Miettinen / Yle.

Hip hop -oppia opistosta

ma 24.5. klo 11.33–12.00

Alkio-opistolla alkaa kenties maailman, mutta ainakin Suomen ensimmäinen hip hop -opintolinja. Vuoden mittaisessa opintolinjassa yhdistetään monia hip hop -kulttuurista löytyviä asioita, kuten räppäämistä, graffitien maalaamista, dj-työskentelyä, musiikkituotantoa ja tanssimista - kaikki yhteen pakettiin. Haastattelussa opiston rehtori Jaana Laitila ja yksi kurssin opettajista, rap-artisti ja kulttuuriyhdistys Tuffin toiminnanjohtaja Ossi Valpio. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Aki Laine.

Selvitys nuorten tulevaisuuden haaveista

ma 24.5. klo 11.02–11.30

Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimus avaa yläkoululaisten, lukiolaisten ja ammatillisten opiskelijoiden työelämäodotuksia sekä tulevaisuudensuunnitelmia. Työnantajaliittotaustaisen TAT:n tämän vuoden nuorisotutkimukseen vastasi maaliskuussa ennätykselliset lähes 15 000 nuorta. Haastattelussa TATin pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara. 

Studiossa Aki Laine.

Nuorisovaalit opettavat osallisuuteen. Nuorten toiveita kotikunnalle

ma 24.5. klo 10.33–11.00

Suomen nuoret ovat jo suurelta osin äänestäneet kuntavaalien yhteydessä järjestettävissä nuorisovaaleissa. Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen kertoo, miksi nuorisvaalit ovat tärkeät.

Mitä nuoret ajattelevat kotikunnastaan? Millaisia toiveita heillä on kotikunnalleen nyt kuntavaalien lähestyessä? Xenya Bullat, Marianne Savukoski, Arsi Hiltunen ja Leevi Sukuvaara kertovat toiveistaan Rovaniemellä. Toimittaja Jyri Tynkkynen. 

Studiossa Aki Laine.

Valko-Venäjän toimet ennennäkemättömiä - pakotti reittikoneen Minskiin ja pidätti oppositiovaikuttajan.

ma 24.5. klo 10.02–10.30

Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat Ryanairin lentokoneen laskeutumaan maan pääkaupunkiinMinskiin pommiuhkaan vedoten, vaikka oikeana kohteena oli Liettuan Vilna. Laskeutumisen jälkeen pidätettiin valkovenäläinen toimittaja ja oppositiovaikuttaja. Mistä on kyse? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin Valko-Venäjä asiantuntija, tutkija Kristiina Silvan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto odottaa voimakasta reaktiota kansainväliseltä yhteisöltä Valko-Venäjän toimiin. Siviilikoneen alas pakottaminen sotilasvoimin on Euroopassa ennennäkemätöntä. Totti Toivonen haastatteli.

Studiossa Aki Laine.