Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Voiko varsinaissuomalainen rypäleviini menestyä?

tänään klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Voiko varsinaissuomalainen rypäleviini menestyä?

tänään klo 12.13–12.45

Liedosta, Turun kupeesta löytyy viinitarha tai pikemminkin viininviljelyn koetarha. Sieltä kasvaa 300 köynnöstä, lajikkeita on sata. Miten viiniköynnös menestyy Varsinais-Suomessa? Voiko ilmastonmuutos muuttaa sääoloja niin, että pian nautimme kotimaisista rypäleistä valmistettua viiniä? Toimittaja Ari Welling lähti tutustumaan suomalaisen viininviljelyn pioneerin Esa Tervon harrastukseen. 

Studiossa Linda Vettanen.

Miten hallita työn psykososiaalista kuormittavuutta?

tänään klo 11.33–12.00

Psykososiaalinen kuormitus työssä – mikä työssä kuormittaa ja miten kuormitusta voi hallita? Haastattelussa ylitarkastaja Nina Holm Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta ja asiantuntija Seija Moilanen Työturvallisuuskeskuksesta. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen.

Koronarajoitukset höltyvät matkalla normaaliaikaan - mitä mietit siitä?

tänään klo 11.02–11.30

Koronarajoitukset höltyvät pikkuhiljaa ja etenemme kohti entistä normaalimpaa aikaa. Millainen se mahtaa olla? Millaisia ajatuksia muutos sinussa herättää? Soita ja kerro mielipiteesi. Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Tai kerro näkemyksesi WhatsApp -viestillä numeroon 040 14 55 666.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Terveydenhoidon uudet potilastietojärjestelmät - hyötyä vai hyödyttömyyttä?

tänään klo 10.33–11.00

Aster-potilastietojärjestelmästä kehitellään neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta. Sitä on määrä kehittää Essoten, Siun soten, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sekä Vaasan sairaanhoitopiirin. Mikä on tämä Aster? Paljon kohuttu potilastietojärjestelmä maksaa satoja miljoonia ja koskettaa satoja tuhansia. Mistä hankinnassa nyt oikeastaan kiistellään? Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan eduista ja heikkouksista keskustelevat keskisuomalaiset kirurgi ja Muuramen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Väyrynen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell. Toimittaja Kalle Pallonen.

Studiossa Linda Vettanen.

Korona-aika nostanut ahdistusta, mutta koululaisilla asiat enimmäkseen hyvin

tänään klo 10.02–10.30

Koululaisilla menee enimmäkseen hyvin, mutta korona-aika on lisännyt ahdistuksen tunnetta. Tänä aamuna julkistetut kouluterveyskyselyn tulokset on julkistettu varhain tänä aamuna.kertovat, että korona-aika on kasvattanut ahdistuneisuutta ja yksinäisyyden kokemusta etenkin tytöillä. Päähavainto on kuitenkin, että suurimmalla osalla lapsista ja nuorista menee hyvin. Haastattelussa nuoria ongelmissaan auttavan Sekasin-chatin tiimipäällikkö Miguel Reyes ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jenni Helenius. Toimittaja Sanna Savikko.

Tulevat eläkkeet hyvässä hoidossa. Suomen eläkejärjestelmä on eläketurvakeskuksen tilaaman arvion mukaan hyvällä tolalla. Aamulla julkaistun kansainvälisen arvioinnin mukaan Suomen eläkejärjestelmä toimii hyvin köyhyyden torjunnassa ja toimeentulon takaamisessa. Toisaalta sen tulevaisuuden rahoituspohja on epävarma - jo nyt moni nuori pelkää pääseekö koskaan eläkkeelle. Haastattelussa Lähi-Tapiolan  yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ja Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen.

Luontokuvaaja Hannu Hautala 80 v. on kahden kirjan aihe

eilen klo 12.13–12.45

Palkittu luontokuvaaja Hannu Hautala saa ylistystä osakseen. Nyt hänestä on 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistu peräti kaksi kirjaa. Haastattelussa Hannu Hautala. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kesämökit aiempaa vähemmän murtojen kohteena

eilen klo 11.33–12.00

Loppukesän ja alkusyksyn myönteinen havainto: Mökkimurrot ovat vähentyneet. Mikä on havainnon taustalla? Haastattelussa rikoskomisario Jarmo Katila Lounais-Suomen poliisista. Toimittaja Kati Rantala.

Myös hälytinlaite mökillä saattaa olla pelote, joka vähentää rötöstelijän halua rikkoa paikkoja. Toimittaja Jere Sanaksenaho lähti Porin seudulla hälytinkauppiaan mökille Merikarvialle kokeilemaan, mitä tapahtuu jos vieraan mökin ovesta mennään asiatta ja luvatta sisään. Haastattelussa Satakunnan turvapalveluiden toimitusjohtaja Hannu Tarkkio.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta, Palkittu tiedonjulkistaja

eilen klo 11.02–11.30

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet uusimpia tietoja pandemiatilanteesta. Tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Päivikki Koskinen.

Valtion tiedonjulkistamispalkinnot on jaettu. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuosittain tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on levittänyt tietoa kansalaisille ja virittänyt yhteiskunnallista keskustelua. Yksi palkinnon saajista on Gutsy Go, joka kouluttaa nuoria luomaan ratkaisuja oman lähiympäristönsä ongelmiin ja viestimään niistä vaikuttavasti. Haastattelussa voittajaryhmän toiminnanjohtaja Veera Ikonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pelisääntöjä epäterveellisen ruoan markkinointiin lapsille

eilen klo 10.33–11.00

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja suositellut pelisäännöt. Haastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pääkaupunkiseudun metro- ja raitiotieliikenne seisahtunut kahdeksi päiväksi

eilen klo 10.02–10.30

Kuljettajat vastustavat lakolla Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhtiöittämissuunnitelmia. Töihin kuljettajat palaavat aikaisin lauantaiaamuna. Haastattelussa varapääluottamusmies Pertti Myller Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Raitio- ja metrohenkilökunnanyhdistyksestä ja matkustaja Mervi Stenman. Toimittaja Vesa Marttinen.

Julkispalvelujen yhtiöittäminen. Julkisten palveluiden yhtiöittämispäätökset tuntuvat järjestään nostavan epäilyä ja vastustusta. Pääkaupunkiseudulla metro- ja raitiovaunuliikenne ovat pysähdyksissä tänään ja huomenna raidetyöntekijöiden mielenilmauksen vuoksi. Työntekijät vastustavat lakollaan Helsingin kaupunginhallituksen tuoretta päätöstä liikennelaitoksensa HKL:n yhtiöittämisestä. HKL aiotaan muuttaa osakeyhtiöksi yhtenä kokonaisuutena, lukuunottamatta metroliikennettä, joka jatkaa liikennelaitoksen alaisuudessa toistaiseksi. Haastattelussa JHL:n Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen puheenjohtaja Petri Lillqvist ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sekä akatemiatutkija Pasi Nevalainen Aalto-yliopistosta. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Eläinhahmot suojatieturvallisuuden asialla, Teoreettinen keskivesi Merisäässä

ke 15.9. klo 12.13–12.45

Kajaanissa tempaistaan suojatieturvallisuuden puolesta. Joukko näyttelijöitä ylittää keskikaupungin suojateitä eläimiksi pukeutuneina. Suojateiden yli pyrkivän eläinjoukon liikenneturvallisuuden performanssitempauksella halutaan muistuttaa aamukiireisiä kajaanilaisia, että autoilijan velvollisuus on päästää jalankulkijat suojatien yli tilanteesta riippumatta. Tempaus on osa Liikenneturvallisuusviikkoa, jonka teemana on ”Näe ja näy”. Haastattelussa vanhempi konstaapeli Heikki Klemetti. Toimittaja Arto Loukasmäki.

Meriveden korkeuden mittaamista uudistetaan ja sen ilmoittamistapa Merisäässä muuttuu. Nyt otetaan käyttöön ja Merisäässä kerrotaan teoreettinen keskivesi. Mikä se on? Haastattelussa teoreettisesta keskivedestä kertoo meriasiantuntija Anni Montonen Ilmatieteen laitokselta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Taikuri Risto Leppäsen suuri suosio Brasiliassa

ke 15.9. klo 11.33–12.00

Suomalainen ammattitaikuri Risto Leppänen oli vasta keikalla Brasiliassa ja hävitti maailmankuulun Sokeritoppavuoren live-yleisön edessä. Temppu sai suurta huomiota paikallisessa mediassa ja Leppänen kutsuttiin sen takia saman tien Brasilian valtiolliseen teatteriin esiintymään. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Aivoja lukevien implanttien käyttö oikeissa ja väärissä käsissä

ke 15.9. klo 11.02–11.30

Aivojen autonomia ja neuro-oikeudet. Neuroteknologian myönteiset puolet liittyvät esimerkiksi mahdollisuuksiin parantaa teknologian avulla aivovammoja tai muita neurologisia ongelmia. Väärinkäytösten mahdollisuuksia voi olla, jos kaupalliset yhtiöt alkavat istuttaa ajatusten luvun tapaan toimivia implantteja ihmisten aivoihin. Chilessä suunnitellaankin lakia, joka suojaisi ihmisten neuro-oikeuksia eli aivojen autonomiaa. Eettistä sääntelyä mietitään myös EU:ssa. Haastattelussa aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tulli löytänyt tämän vuoden aikana myrkkyjä kymmenistä elintarvike-eristä

ke 15.9. klo 10.33–11.00

Mitä on etyleenioksidi? Tulli on löytänyt myrkkyä siemenistä ja pähkinöistä jo lähes 30:sta erästä tänä vuonna. Miten tulli etsii ja löytää myrkkyjä elintarvikkeista? Kuinka tiuha on tullin seula? Haastattelussa tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tullista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Strategia muuttuu, kun tartunnat nyt vähentyneet. EU:n tila ja toiminta-aikeet

ke 15.9. klo 10.02–10.30

Koronatartuntojen määrä on seurannan mukaan laskenut jo kuukauden. Se on antanut aihetta jälleen uusiiin koronamääräysten lievennyksiin. Hallitus kertoi eilen uudesta koronatestaamisen ja -jäljityksen strategiasta, joka tuli voimaan heti. Esimerkinä käytännön lievennyksistä on, että leviämisvaiheen alueilla ravintoloissa valomerkki tulee aiempaa myöhemmin - huomisesta alkaen kello 23. Uuden strategian mukaan kaksi koronarokotetta saaneiden systemaattisesta testaamisesta voidaan luopua, vaikka heillä olisikin lieviä oireita. Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta pitää linjausta oikea-aikaisena. Toimittaja Atte Uusinoka.

EU:n tila komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan. Von der Leyenin menossa olevaa puhetta Strasbourgissa kuvataan EU:n tärkeimmäksi tänä vuonna. Puheen merkityksestä puhuvat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Strasbourgissa oleva toimittaja Janne Toivonen. Toimittajina Kreeta-Maria Kivioja ja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Polkupyörällä Pohjois-Karjalasta Etelä-Espanjaan

ti 14.9. klo 12.13–12.45

Kuusikymppinen matkailuyrittäjä Rauni Hietanen aikoo pyöräillä Lieksasta Etelä-Espanjaan. Reissu on kiireisen matkailuyrittäjän irtiotto, vaikka hän ei ole treenannut pyöräilyä lainkaan! Toimittaja Tapio Laakkonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille

ti 14.9. klo 11.33–12.00

Tässä uudessa hankkeessa pyritään parantamaan ikäihmisten elämänlaatua, lisäämään heidän osallisuuden kokemuksiaan ja auttamaan iäkkäitä ihmisiä löytämään mielekästä sisältöä elämään. Lisäksi hankkeessa kehitetään etsivän kulttuurityön toimintamalleja erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville ikäihmisille. Haastattelussa hankkeen kehittämiskoordinaattori ja taideasiantuntija Isto Turpeinen. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kohta koko Suomi kakkaa tikkuun

ti 14.9. klo 11.02–11.30

Suolistosyöpien joukkoseulonnat alkavat. Suolistosyöpien määrä on kasvussa. Haastattelussa seulontajohtaja Tytti Sarkeala Syöpäjärjestöistä. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä tiedämme matkavauvoista? 

ti 14.9. klo 10.33–11.00

Kokkolalaisperheen esikoinen syntyi yllättäen olohuoneessa. Haastateltavina vanhemmat Anniina ja Joonatan Liedes sekä ensihoitaja Marko Hanhisalo, joka tuli paikalle suunnilleen samaan aikaan, kun vauva syntyi. Lisäksi haastattelussa ensihoitopäällikkö joka kertoo, miten tällaisiin terveydenhoitotilojen ulkopuolisiin syntymisiin valmistaudutaan ja kuinka harvinaisia ne meillä ovat. Toimittaja Sari Möller. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten inflaatio kohtelee eri kansalaisia? Kannabis puheenaiheena

ti 14.9. klo 10.02–10.30

Inflaatiosta eli hintojen noususta on ollut viime kuukausina puhetta yhä enemmän, kun inflaatiolukema on maltillisesti kivunnut. Tilastokeskus julkaisi aamulla tuoreimmat inflaatiolukunsa kuluttajahintojen noususta ja lukeman vuosimuutos on kahden prosentin paikkeilla. Taloustoimittaja Timo-Pekka Heino kertoo tuoreimmista inflaatioluvuista.

Kannabis puhuttaa. Pitäisikö kannabiksen käyttö, hallussapito ja valmistus sallia säännellysti? Tästä vihreiden puoluekokouksessaan viikonloppuna tekemästä aloitteesta käy nyt keskustelu kuumana. Aloitteesta keskustelevat kansanedustajat kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, keskustan Mikko Kärnä sekä vihreiden Atte Harjanne, joka on puolueen tuore varapuheenjohtaja ja yksi aloitteen allekirjoittajista. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä on suomalaisten kunto korona-ajan jälkeen? MOT: Naapuri on pahin

ma 13.9. klo 12.13–12.45

Mikä on koronasuomalaisten kunto? UKK-instituutti kumppaneineen selvittää tätä laajoilla kuntotesteillä. Kunnon kartta -tutkimuksesta kertoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari. Testejä seuraa Helsingin Tervasaaressa Marko Miettinen.

Naapuri on pahin. Kyttäystä, heippalappuja, mielensä pahoittamista ja jopa käsikähmiä. Miksi naapurisopu on joskus niin vaikeaa ja mitä siitä on pahimmillaan seurannut? Ja mistä ratkaisu erimielisyyksiin? Illan tutkivan journalismin ohjelmasta "MOT: Naapuri on pahin" kertoo sen toimittaja Eero Mäntymaa.

Studiossa Aki Laine.

Mistä sopua ja tasa-arvoa frisbeegolf-radalle?

ma 13.9. klo 11.33–12.00

Häirintää radalla? Naiset ovat frisbeegolfaajien pieni vähemmistö. Nouseva ja jatkuvasti lisää harrastajia keräävä laji on varsin miehinen. Millaista naisen on harrastaa frisbeegolfia? Haastattelussa rovaniemeläinen frisbeen amatöörikisaaja Terhi Tuorilainen. Toimittaja Bikka Puoskari.

Mistä sopua ja tasa-arvoa radalle? Varsin miehiseen frisbeegolfin harrastajien joukkoon on naisten joskus hankala päästä niin, että kohtelu olisi asiallista. Mikä neuvoksi? Yksi keino on vain naisille suunnatut lajin tapahtumat, mutta mitä muuta pitäisi tehdä, että harrastus olisi kaikille miellyttävä? Haastattelussa frisbeegolfharrastaja ja -kilpailija Katri Koponen.

Studiossa Aki Laine.

Suomalaistoimittajan raportti Kabulista, Afganistanin naisten tilanne nyt

ma 13.9. klo 11.02–11.30

Miltä näyttää arki Afganistanissa nyt? Toimittaja Maija Liuhto raportoi Kabulista. Häntä haastattelee Marja Ala-Kokko.

Afganistanin naisten tilanne. Afganistanissa vallan ottaneen vanhoillisen taliban-liikkeen on aiemman historiansa perusteella arvioitu monella tavoin rajoittavan naisten elämää maassa. Toisaalta maasta on raportoitu naisten mielenosoituksista talibania vastaan. Nyt talibanien tiedetään antaneen mielenosoituksia rajoittavia määräyksiä. Mikä liikkumavara aiemmin erilaiseen   vapauteen tottuneilla naisilla on nyt Afganistanissa? Haastattelussa toimittaja Zahra Karimy. Häntä haastattelee Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Tästä alkaa Hävikkiviikko, Naiset talibanin vastaisissa mielenosoituksissa

ma 13.9. klo 10.33–11.00

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoitus on herättää siihen, kuinka paljon kodeista menee ruokaa hukkaan. Tietokirjailija, kuluttajaekonomisti Mari Koistinen on kuitenkin sitä mieltä, että hävikistä puhuttaessa kiinnitetään huomio vääriin asioihin. Mistä hänen mukaansa pitäisi puhua?

Afganistanin vallanvaihto on nostanut mielenosoituksia maassa ja ulkomailla. Viime päivien aikana ympäri maailman on nähty talibanin vastaisia mielenosoituksia Afganistanin tilanteen vuoksi. Mielenosoitusten kärjessä ovat kulkeneet afganistanilaiset naiset. Mielenosoituksia on ollut myös Suomessa, viimeksi Helsingissä perjantaina. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Joko yo-kirjoitukset sujuvat pandemiarutiinilla? Norjassa valta vaihtumassa

ma 13.9. klo 10.02–10.30

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Menossa ovat neljännet kirjoitukset pandemia-aikana. Toimiiko kaikki poikkeuskirjoituksissa jo vanhalla rutiinilla? Haastattelussa Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen.

Norjan parlamentissa valta vaihtumassa? Norjassa on parlamenttivaalipäivä. Mielipidemittausten mukaan valta näyttäisi vaihtuvan oikeistolta vasemmistolle. Mitä se tarkoittaa Norjalle? Vaalitunnelmista Oslossa kertoo Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel. Häntä haastattelee Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Aki Laine.

Toivoa puusta Arkkitehtuurimuseossa. Metallican ikoninen Black Album ilmestyi 30 vuotta sitten.

pe 10.9. klo 12.13–12.45

Arkkitehtuurimuseossa etsitään toivoa puusta. Tänään siellä aukeavat uudet näyttelyt ja syys- talvikauden päänäyttely on nimeltään Toivoa puusta. Se käsittelee puuarkkitehtuuria siihen liittyvän toivon näkökulmasta. Puuhun on monella meistä erityinen suhde, vanhoja taloja kunnostetaan rakkaudella ja puuta pidetään ilmastolle hyvän kehityksen materiaalina. Ilmastokriisin aikakaudella puulta odotetaan paljon. Millaisten teemojen äärelle Toivoa puusta -näyttelyssä päästään, ja miten? Toimittaja Päivikki Koskinen vieraili juuri avatussa näyttelyssä Arkkitehtuurimuseossa Helsingin keskustassa ja siellä myös arkkitehti Kimmo Lintula sekä arkkitehtuurimueson johtaja Carina Jaatinen.

10.9. on kulunut 30 vuotta nykyrockin yhden merkittävimmän levyn julkaisusta. Metallican Black album juhlii kolmikymppisiään. Se on levy, jossa on bändin kaikkein suurimmat hitit Enter Sandmanista Nothing Else Mattersiin. Juhlapäivä ja muistoja herättävä päivä siis vanhoille ja uusille Metallica-faneille ympäri maailman. Näin myös mikkeliläiselle Jere Särkälle. Jere purkaa atomeiksi syyt miksi tuo kyseinen levy kasvoi nykyrockin järkäleeksi. Toimittajana Joni Pakarinen.

Studiossa Aki Laine.

Sähköpotkulautailun turvallisuus ja tulevaisuus

pe 10.9. klo 11.33–12.00

Menneen kevään ja kesän liikennekeskustelua ovat hallinneet sähköpotkulaudat ja niiden aiheuttamat tapaturmat. Millainen skuuttikesä on kääntymässä lopuilleen? Onko liikenneturvallisuus parantunut tiukentuneiden sääntöjen myötä? Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen ja Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Studiossa Aki Laine.

Yhdysvaltain terrori-iskuista 20 vuotta - mikä lentoliikenteessä muuttui?

pe 10.9. klo 11.02–11.30

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista Yhdysvalloissa tulee kuluneeksi huomenna lauantaina 20 vuotta. Iskuihin kaapattiin neljä lentokonetta. Kaksi niistä osui WTC-torneihin New Yorkissa, yksi lennettiin puolustusministeriöön Pentagoniin Washingtonissa ja yksi syöksyi maahan Pennsylvaniassa. Iskuilla oli kauaskantoiset vaikutukset; muun muassa lentoliikenteessä moni asia muuttui. Niistä kertoo Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine.

Haloo Helsingiltä uusi albumi

pe 10.9. klo 10.33–11.00

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Haloo Helsinki! julkaisee tänään uuden, seitsemännen albuminsa ”Älä pelkää elämää”.Jo ennakkoon julkaistut singlet ovat vieneet albumin myynnin kultarajan yli. Bändistä Elli Haloo ja Jere Marttila vieraina.

Studiossa Aki Laine.

Kuva: Heidi Laaksonen / Yle.

Tulevan budjetin vaikutukset työllisyyteen ja autoilun verotukseen.

pe 10.9. klo 10.02–10.30

Tarkastelussa eilen valmistuneen valtion budjetin tulokset. Millaisia ovat hallituksen kaavailemat työllisyystoimet ja miten autoilun verotus muuttuu? Työllisyysratkaisuista keskustelevat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta ja politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

Autotuoja ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio puolestaan summaa autoilun ja biokaasun veromuutoksia.

Studiossa Aki Laine.

Yle 95: lasten onnittelurunot 95-vuotiaalle. Millaisia värssyjä kuulijat lähettivät?

to 9.9. klo 12.13–12.45

Yle 95.

Millaisia runoja helsinkiläisen Vuoniityn kuudesluokkalaiset ovat kirjoittaneet Ylelle? Aki Laine vieraili koululla ja haastattelussa 6B:n opettaja Valtteri Hyvärinen ja oppilaita. Onnittelurunosatoa arvioi Runoraadista tuttu Minna Joenniemi.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Yle 95: Yleisradion linkkitorni on Pasilan tunnetuin maamerkki. Pikku Kakkosen posti pitää pintansa.

to 9.9. klo 11.33–12.00

Yle 95. Vuonna 1983 valmistunut Yleisradion linkkitorni on yksi Pasilan maamerkeistä. Lähes 150 metrin korkeuteen nousevasta tornista voi kirkkaalla säällä nähdä jopa Tallinnaan. Tornissa seikkailevat Päivikki Koskinen ja Ylen toimitilapäällikkö Matti Uotinen.

Pikku Kakkosen postilaulun tietää jokainen. Melko moni sitä on myös katsonut ja useat ovat postia lähettäneet. Tänä päivänä piirrustuksensa voi lähettää myös sähköisesti, mutta paperipiirrustukset pitävät yhä pintansa. Pikku Kakkosen postin juontaja Iina Suominen kertoo, miten postin joukosta valitaan televisioon päätyvät. Toimittaja Miia Roivainen.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Yle 95 juhlalähetys: audioraati muistojen pauloissa

to 9.9. klo 11.02–11.30

Yle 95. Yleisradio on tarjonnut monia ikimuistettavia hetkiä yleisölle. Audioraatimme analysoi niistä muutamia. Mukana keskustelussa kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, muusikko ja historioitsija Matti Johannes Koivu sekä Puoli Seiskan juontaja Mikko Kekäläinen.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen

Yle 95: Seikkailulla Ylen kellarikäytävillä.

to 9.9. klo 10.33–11.00

Yleisradion alla Pasilassa on kilometrikaupalla kellarikäytäviä. Harvassa ovat ne Ylen työntekijät, jotka eivät olisi joskus siellä eksyneet. Mitä kaikkea kellarissa on? Ja mitä vähän yllättävääkin siellä tekee Puoli seiskan Mikko Kekäläinen? Päivikki Koskinen lähti seikkailulle toimitilapäällikkö Matti Uotisen kanssa.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ilmastoasiat hiertävät budjettiriihessä. Millaisena viestintäministeri Tmo Harakka näkee Ylen julkisen palvelun roolin?

to 9.9. klo 10.02–10.30

Yle 95. Oodeja Ylelle, muisteluita, piipahduksia kulisseihin. Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Budjettineuvottelut jatkuvat jo kolmatta päivää. Koska tulee valmista ja mistä kaikesta kiikastaa? Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kertoo, että ilmastoasiat hiertävät vielä. Suurin kiista on siis Keskustan ja Vihreiden välillä.

Yleisradio ja julkinen palvelu. Haastattelussa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Liiga-pelit alkavat, Arkeologiaa tuhansien vuosien arvoituksen selvittämiseksi

ke 8.9. klo 12.13–12.45

Liiga-pelit alkavat. Miesten jääkiekkoliiga pyörähtää käyntiin huomisiltana yhdellä ottelulla. Raumalla kohtaavat viime kevään finalistit Lukko ja Turun Palloseura - samalla myös mestaruusviiri nostetaan Rauman hallin kattoon vuoden -63 viirin kaveriksi seuraan. Mitä on Liigassa luvassa uuden kauden kynnyksellä? Haastattelussa Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Toimittaja Aki Laine.

Arkeologiaa. Lappeenrannan Murheistenrannan kivikautisella asuinpaikalla ovat meneillään yleisökaivaukset, joissa tutkitaan salaperäisen hiekkavallin rakennetta. Alueesta tiedetään muun muassa se, että siellä on asunut ihmisiä noin 6000 vuotta sitten. Yleisökaivauksissa pyritään selvittämään vielä tarkemmin ajankohta, jolloin kivikauden asukkaat ovat Murheistenrantaan saapuneet. Haastattelussa arkeologian harrastaja Mika Pinomäki. Toimittaja Riitta Väisänen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten nuori päätyy ääriliikkeiden pariin? Palovaarasta on pitänyt ilmoittaa jo kymmenen vuotta

ke 8.9. klo 11.33–12.00

Millaista on lasten ja nuorten radikalisoituminen ja miten he päätyvät ääriliikkeiden pariin? Tätä selvitti Pelastakaa lapset ry, jonka tuore raportti kertoo ääriliikkeiden rekrytoivan nuoria verkossa lukuisin eri tavoin. Houkuttelua tapahtuu raporin mukaan erityisesti somessa ja keinoina käytetään mm. huumoria ja salaliittoteorioita. Miten radikalisoituminen nuoressa sitten saa alkunsa? Siitä kertoo asiantuntija Veera Tuomaala Pelastakaa lapset ry:stä.

Pelastuslakiin on jo vuonna 2011 kirjattu palovaaroja ja onnettomuusriskejä koskeva ilmoitusvelvollisuus. Eli jos jossain näkyy jotain paloturvallisesti arveluttavaa, siitä pitäisi lain mukaan periaatteessa ilmoittaa viranomaisille. Kovin tunnettu tämä pykälä ei kuitenkaan ole. Haastattelussa erikoistutkija Tarja Ojala Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:stä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Illalla kaikki lukevat, kun on Read hour

ke 8.9. klo 11.02–11.30

Tänään vietetään YK:n lukutaitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Lisäksi tänään huipentuu Read Hour -lukutaitokampanja. Mistä kampanjassa on kysymys? Haastattelussa Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kansanradiossa kuuluu syvä kansan ääni

ke 8.9. klo 10.33–11.00

Kansanradio on olennainen osa Radio Suomen sunnuntaita. Ja puhelinja on kansalle aina auki. Niihin puheluihin valtaisaan määrään tutustui dokumentin tekijä Virpi Suutari - ja lähti laajalle kierrokselle ympäri Suomen niemeä tapaamaan soittajia. Haastattelussa Virpi Suutari. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hallituksen budjettineuvottelut jatkuvat. Millaisi työllisyyttä vahvistavia päätöksiä työmarkkinajärjestöt kaipaavat?

ke 8.9. klo 10.02–10.30

Hallitus on kokoontunut jälleen budjettineuvotteluihin. Mistä vielä kiikastaa? Politiikan toimittaja Jyrki Hara raportoi Säätytalon portailta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pohtivat, minkälaisia taloutta ja työllisyyttä vahvistavia päätöksiä kaksipäiväisestä budjettiriihestä pitäisi tulla. Toimittajana Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tamperalaislukio skeittilinja. Speden kuolemasta 20 vuotta, keksijäkaveri muistelee.

ti 7.9. klo 12.13–12.45

Lukioissa voi nykyisin erikoistua opinnoissa monenlaisiin asioihin kuten vaikka lumilautailuun tai ilmailuun. Tampereella Sammon lukiossa on aloittanut tiettävästi Suomen ensimmäinen skeittauslinja. Normaalin lukion oppimäärän suorittamisen lisäksi Sammon lukiossa siis opiskellaan rullalautailun saloja. Linjalla tänä syksynä opintonsa aloittaneita on yhdeksän oppilasta.

Ruu Ahlstedt on kotoisin Uudeltamaalta Fiskarsista. Hän alkoi skeitata tosissaan puolitoista vuotta sitten. Yhdeksän kuukautta skeittausta harrastanut Oona Kaskinen puolestaan on muuttanut Turusta Tampereelle skeittilinjan perässä: Toimittajana Maria Salovaara.

Viihteen monitoimimies Pertti "Spede" Pasasen kuolemasta tulee kuluneeksi tänään 20 vuotta. Mika Moksu matkaa Nastolaan Raimo Kaukisen luokse. Siellä on paja, jossa Pasanen ja Kaukinen värkkäilivät keksintöjä yhdessä ja erikseen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mr Lothar on pian pornoeläkeläinen

ti 7.9. klo 11.33–12.00

Suomen tuotteliain pornotähti Anssi Viskari, taiteilijanimeltään Mr. Lothar, on pikkuhiljaa vetäytymässä sivuun viihdebisneksestä. Pian 50 vuotta täyttävä Viskari keskittyy kiinteistöbisneksiinsä, vaikka myöntääkin yhä nauttivansa esiintymisestä. Viskarin yli 250 elokuvan määrää pidetään lyömättömänä. Petri Vironen tapasi Viskarin

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

THL"räkäindeksi" auttaa arvioimaan tapahtumien tartuntariskejä

ti 7.9. klo 11.02–11.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut riskipotentiaalin arviointitaulukon, jota alueellisten viranomaisten on mahdollista käyttää tukena arvioitaessa eri tilaisuuksiin liittyvää koronaviruksen tartuntariskiä ja leviämispotentiaalia. Taulukossa on pyritty arvioimaan tartuntojen todennäköisyyttä ja taudin leviämisen riskiä erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö. Haastattelussa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi Infektiotautien ja resistenssin torjunnan ohjaus -tiimistä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kansanedustajat hoitajien palkanlisän kannalla - auttaako se?

ti 7.9. klo 10.33–11.00

Lisää liksaa hoitajille? Onko se mahdollista rahavaikeuksissa kamppailevissa kunnissa? Stuiohaastattelussa Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheejohtaja Silja Paavola sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Budjettineuvottelut alkaneet, Vakuuttaako koronastrategian muutos?

ti 7.9. klo 10.02–10.30

Hallituksen budjettineuvottelut alussa. Millainen budjettiriihi on tulossa? Ylen politiikan toimittaja Anniina Luotonen arvioi.

Koronapandemian ja rajoitusten kanssa on eletty puolitoista vuotta, mutta nyt rajoitukset aiotaan poistaa ensi kuussa. Hallituksen koronastrategia esiteltiin eilisiltana ja rajoitusten poistaminen tapahtuu asteittain. Kaikista rajoituksista olisi määrä päästä, kun väestöstä on tuplarokotettu 80 prosenttia. Hallituksen strategiamuutosilmoitusta kommentoivat haastattelussa Turun yliopiston professori Niina Junttila sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuntien kova kisa datakeskuksista, Olympiapäivä ja tuhat liikkuvaa lasta

ma 6.9. klo 12.13–12.45

MOT: Kilpailu datakeskuksista. Kunnat kilpailevat parhaillaan siitä, minne uusia datakeskuksia rakennetaan, koska ne haluavat uusia veronmaksajia. Mutta aivan ongelmattomia eivät nämä halutut isojen tietoliikenneyhtiöiden konesalitkaan ole. Keskukset ovat jättimäisiä ja vievät tilaa metsiltä ja pelloilta. Eivätkä datakeskusten verotulot välttämättä ole odotetun suuria, koska keskukset toimivat kuntien ennakoimaa pienemmällä työntekijämäärällä. Toimittaja Hannu Sokala kertoo lisää syksyn ensimmäisestä MOT-ohjelmasta.

Olympiapäivä panee liikettä lapsiin. Olympiastadionilla liikkuu tänään noin tuhat lasta. Olli-Pekka Kursi tapasi heistä muutaman sekä seura- ja jäsentoimintayksikön johtajan Jaana Tullan Olympialiitosta. Tulla kertoo, että valitettavan moni nuori on lopettanut urheiluseurassa harrastamisen korona-aikana. Harrastusviikon tarkoitus on tututustuttaa lapsia ja nuoria uusiin lajeihin ja innostaa taas harrastamaan.

Studiossa Aki Laine.

Miten puhelinmyyntiä voisi rajoittaa?

ma 6.9. klo 11.33–12.00

Puhelu tuntemattomasta numerosta, vastaatko? Oikeusministeriön asettama työryhmä sai kesällä valmiiksi puhelin- ja kotimyyntiä koskevan mietintönsä. Kuluttajaliitto jätti siihen eriävän mielipiteen, koska liiton mielestä uudistukset eivät ole riittäviä kuluttajien kannalta. Kuluttajaliitto arvioi, että nyt puhelinmyynnin viat uhkaavat jäädä korjaamatta. Haastattelussa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Aki Laine.

Riittääkö lapselle kolme tuntia videopelaamista viikossa?

ma 6.9. klo 11.02–11.30

Kiinassa alle 18-vuotiaita kielletään pelaamasta videopelejä muutoin kuin valtion säätelemänä aikana. Alaikäiset eivät saa pelata millään välineellä, mukaan lukien kännykkä ja lasten peliaikaa on rajoitettu kolmeen tuntiin viikossa. Pelifirmoja on myös määrätty valvomaan, että kukaan ei huijaamalla riko pelaamiseen määrättyjä uusia sääntöjä. Studiohaastattelussa nuorten pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija Mikko Meriläinen.

Studiossa Aki Laine.

Miten yli 60-vuotiaat kansalaisemme voivat?

ma 6.9. klo 10.33–11.00

Eläkeliitto julkistaa barometrinsa, jossa on kysytty 61-90 -vuotiaan väestön hyvinvoinnista ja arjesta sekä ajatuksia eläkkeelle siirtymisestä, ikääntymisestä, palveluiden saavutettavuudesta, digitalisaatiosta, korona-ajasta ja tulevaisuudesta. Haastattelussa vanhusasiamies Irene Vuorisalo. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Etlan laskelmat tapahtuma-alan koronakurjuudesta. Millaisissa talousnäkymissä budjettiriihi alkaa?

ma 6.9. klo 10.02–10.30

Tapahtuma-alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia koronapandemian ja sitä torjuvien rajoitustoimien johdosta. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan kannattavuus mureni jopa yli 70 prosentilla alan yrityksistä. Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö muistuttaa, että tapahtuma-alan merkitys kansantaloudelle on yhtä suuri kuin kaikkien Suomessa toimivien teleoperaattoreiden yhteensä.

Syksyn budjettiriihi alkaa tiistaina, kun hallitus kokoontuu sopimaan ensi vuoden meno- ja tuloarvioista. Korona on kurittanut yhteiskuntaa puolentoista vuoden ajan, mutta juuri nyt talousrintamalta kuuluu positiivisia uutisia. Minkälaisissa talousnäkymissä budjettiriihi käynnistyy? Siitä keskustelevat Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen, sekä Julkistalouden professori Roope Uusitalo Helsingin yliopistosta. Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Valmentaja Olli Jokisen kiekkoreseptit, Huominen on suomalaisen ruoan päivä

pe 3.9. klo 12.13–12.45

Valmentaja Olli Jokisen kiekkoreseptit. Alkuvuonna saatiin tietää, että NHL-pelaajana tunnetuksi tullut Olli Jokinen on palkattu liigaseura Mikkelin Jukurien päävalmentajaksi. Tieto sai osakseen epäileviä kommentteja. Jokista arvioitiin kokemattomaksi valmentamaan ammattilaisia. Nyt Jokinen on täysillä kiinni valmennushommissa sillä jääkiekon SM-liiga on alkamassa viikon päästä. Jukurien vastustajille on luvassa ainakin taklauksia. Toimittaja Petri Vironen.

Huomenna on suomalaisen ruoan päivä. On oivallinen hetki miettiä, mitä suomalainen ruoka tänä päivänä on. Entä mitä reseptejä sanapari suomalainen perinneruoka tuo mieleesi? Ruokayhtiö Atrian kehityspäällikkö Toni Nevala pohtii suomalaisen ruoan matkaa tähän päivään ja kertoo mietteitään suomalaisen ruoan ominaispiirteistä. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Aki Laine.

Rahti - kuinka pitkä matka on hyvään elämään

pe 3.9. klo 11.33–12.00

Tänään Areenassa ja sunnuntaista alkaen TV1:ssä esitettävä kotimainen kahdeksanosainen Rahti-sarja kertoo ihmissalakuljetuksesta, mutta sarjan päällimmäisenä tarkoituksena on pohtia, mistä kaikesta ihmissalakuljetuksessa on lopulta kyse. Kuvaukset alkoivat vuonna 2020 Maltalla, mutta Rahti-sarjan tarina alkoi kuitenkin alunperin kehittyä jo ennen kuin pakolaiskriisistä tuli ajankohtainen aihe Euroopassa. Sarjan oikeudet on myyty jo Pohjoismaihin ja tuotantoyhtiön mukaan myynti on lähtenyt hyvin käyntiin laajemminkin. Haastattelussa Rahdin ohjaaja ja pääkäsikirjoittaja Matti Kinnunen. Toimittaja Akseli Innanen. 

Studiossa Aki Laine.

Suomen harrastamisen malli tarjoaa koululaisille ilmaista liikuntaa

pe 3.9. klo 11.02–11.30

Tämä viikko on jo monessa koulussa harrastettu uudessa mallissa. Niin sanotussa Suomen harrastamisen mallissa on ryhdytty tarjoamaan maksuttomia harrastuksia koulupäivän jälkeen 3.-9. luokkalaisille. Läheskään kaikki koulut eivät toki vielä ole mukana toteuttamassa mallia, mutta toimittaja Päivikki Koskinen on käymässä toiminnassa mukana olevassa helsinkiläisessä Viikinmäen korttelikoulussa tanssitunnilla. Haastattelussa koululaiset Lili, Emilia, Abigail, Saimi, Ella ja Lila sekä Suomen mallin projektikoordinaattori Helsingissä Mirka Nokka.

Studiossa Aki Laine.

ABBAn uusi tuleminen

pe 3.9. klo 10.33–11.00

Kukaan ei kuuntele enää Abbaa, hevi tulee ja hevi tappaa, väitti aikanaan Sleepy Sleepers -niminen bändi. Mutta niin ei sitten käynyt vaan kestosuosikki  Abba on myynyt laulujaan läpi vuosikymmenten. Ja kovimmat fanit ovat läpi vuosikymmenten odottaneet sitä, mikä toteutui eilen illalla: Abba julkaisi uutta musiikkia. Mikä on Abban taika ja merkitys? Haastattelussa Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola. 

Studiossa Aki Laine.

Koittaako korona-ajan jälkeinen rajoitukseton aika? Koskelan surmasta tuomio

pe 3.9. klo 10.02–10.30

Uutta korona-ajan jälkeistä normaalia on odotettu jo tovin verran. Millaisilla askelilla päästään yhteiskunnan avaamiseen  ja rajoitusten lieventämiseen? Yli 12-vuotiaista suomalaisista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 81 prosenttia ja toisen 57 prosenttia  - onko tämä riittävästi torppaamaan koronan leviämistä. Haastattelussa johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Sanna Savikko.

Koskelan surmasta annetaan tuomio. Viime joulukuussa 16-vuotias poika kuoli kolmen ikätoverinsa raa'an väkivallan seurauksena Helsingin Koskelassa. Uhria oli kiusattu koko kouluaika ja surmatyön tekijät olivat hänen tuttujaan. Tänään iltapäivällä Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa teosta. Alaikäistä ei voi tuomita elinkautiseen, mutta syyttäjä vaatii pitkiä, 12 vuoden vankeusrangaistuksia. Haastattelussa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen selventää, kuinka nuoruus tai tässä tapauksessa alaikäisyys vaikuttaa tuomioon. Haastattelussa myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Kriminaalihuollon tukisäätiön toimitusjohtaja Sanna Sunikka. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine.

Nuorten hyvä arki ja toiveet sille, West Side Storyn uusi versio

to 2.9. klo 12.13–12.45

Mistä koostuu nuorten hyvä elämä ja arki? Sitä on selvitetty Suomen Unicefin kyselyssä. Entä minkälaisia terveisiä ja toiveita nuorilla on kuntapäättäjille? Unicefin kyselyyn vastasi kesällä yli tuhat nuorta. Vastaajat olivat 13-18 -vuotiaita. Nuorten painottamia asioita olivat muun muassa "vapaus olla minä", "loppu kiusaamiselle" ja "kaikille mahdollisuus harrastaa". Muun muassa näistä asioista puhuvat haastattelussa 15-vuotias Saara Katainen ja 18-vuotias Eevert Puro sekä Suomen Unicefista lapsen oikeuksien erityisasiantuntija Sanna Koskinen. Toimittaja Sanna Savikko.

Maailman rakastetuimpiin musikaaleihin lukeutuva West Side Story on juuri saanut uuden tulkinnan suomalaisella estradilla. Alkupeäräinen West Side Story on 50-luvun New Yorkin jengitappeluihin sijoitettu Romeo ja Julia -tarina. Tällä kertaa ei kuitenkaan olla modernissa ajassa vaan tarina on palautettu Shakespearen aikaisille alkulähteille. Esitys tuo Helsingin Savoy-teatterin lavalle kansainvälisiä tähtisolisteja ja kotimaista huippuesiintyjiä. Koronarajoituksista johtuen esityksiin otetaan tavanomaista pienempi määrä yleisöä. Haastattelussa ohjaaja Tuomas Parkkinen ja näyttelijä Holly Sedillos. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suden suojelun taso

to 2.9. klo 11.33–12.00

Luonnonvarakeskus julkistaa niin sanotun suden suotuisan suojelutason viitearvoja käsittelevän väliraportin. Mistä lähtökohdista sutta suojellaan? Mitä tavoitellaan? Haastattelussa ohjelmajohtaja, erikoistutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona-ajan vaikutus suomalaisten arkipäivän elämään

to 2.9. klo 10.33–11.00

Koronapandemian monet kasvot ovat tulleet Suomessa tutuiksi reilun vuoden aikana. Koronaan sairastuminen tai sairastumisen uhka tai yhtä lailla koronan tuomat yhteiskunnalliset haasteet ovat omiaan horjuttamaan kokemusta merkityksellisestä elämästä. Itä-Suomen yliopisto aloittaa tutkimushankkeen kansalaisten kokemasta koronastressistä ja merkityksellisyyden kokemisesta. Haastattelussa yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Marija Skara.  

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet uusimmat havainnot koronapandemiasta. Toimittaja Atte Uusinoka koostaa, mitä tiedotustilaisuudessa on kerrottu.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koska 3:lle koronapiikille? Puoluekannatus: Asiantuntija havainnoi Tesloja

to 2.9. klo 10.02–10.30

Rokotekattavuus. Koronarokotukset ovat edenneet niin, että 12 vuotta täyttäneistä yli 80 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen. Ja tästä ryhmästä selvästi yli puolet on jo käynyt toisellakin piikillä. Nyt maailmalla annetaan jo kolmansia rokotteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kolmatta rokotetta myös Suomessa heille, jotka ovat vakavasti sairaita ja sellaisille kansalaisille, jotka saivat koronarokotteet ensimmäisten joukossa. Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin? Haastattelussa rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toimittaja Tommy Fränti.

Puoluekannatus. Kokoomus jatkaa kärjessä suurimman kannatuksen saavana puolueena, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Myös kahden seuraavan - SDP:n ja Perussuomalaisten - kannatusjärjestys on ennallaan. Kyselyn tuloksia kommentoivat ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander ja Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kainuun sote innostaa nuoria koronaviestintään, Koronan tehohoidossa

ke 1.9. klo 12.13–12.45

Yksi heistä on yhdeksäsluokkalainen Tawinan Chomtha. Tarkoituksena on jakaa tietoa koronarokotteista ikätovereille, kun Kainuussa korona nyt leviää nuorten ja rokottamattomien keskuudessa. Tutkimuspäällikkö Tuuli Pitkänen Nuorisotutkimusseurasta sanoo, että nimenomaan vertaisilta saatu tieto vaikuttaa paremmin kuin ylhäältä päin annetut käskyt. Painostava ja vaihtoehdoton "menkää ja ottakaa rokote" -viesti ei tehoa. Toimittajat Timo Sihvonen ja Sanna Kähkönen. 

Rokotuksen laistaminen nostaa selvästi koronaan sairastumisen riskiä. Koronan takia tehohoitoon joutuneissa on tällä hetkellä lähinnä rokottamattomia. Helsingin Jorvin sairaalan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula näkee työssään rokottamattomuuden seuraukset joka päivä. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilvan tulokset julki

ke 1.9. klo 11.33–12.00

Palkittuja ehdotuksia on kuusi mukaan lukien ensimmäisen palkinnon voittaja. Kaikkiaan kilpailuun saatiin 110 hyväksyttyä teosehdotusta. Mikä ratkaisi voiton ja palkintosijat? Haastattelussa tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen valtioneuvoston kansliasta. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Afganistanin kriisi paljon kriisialueita kolunneen silmin

ke 1.9. klo 11.02–11.30

Professori Helena Ranta on nähnyt monet humanitaariset kriisit ja niiden seuraamukset. Mitä hän ajattelee Afganistanin tilanteesta? 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuinka pitkälle pippuria riittää?

ke 1.9. klo 10.33–11.00

Aasiasta tulee meille paljon erilaisia jokapäiväisiä mausteita, kuten kanelia ja eri pippureita. Koronapandemia on vaikuttanut mausteiden toimitusketjuihin ja maustetehtaiden toimivuuteen. Edessä saattaakin olla hankaluuksia joidenkin mausteiden saamisessa. Haastattelussa Meiran hankintatiimin päällikkö Aija Pohjanen ja Pauligin Santa Marian hankintajohtaja Katariina Aho. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Valoisia talousodotuksia - onko niitä yrittäjilläkin? Raudat karhujen tassuissa.

ke 1.9. klo 10.02–10.30

Niin talouden tuntemisen ammattilaiset, ekonomistit, kuin kansalaisetkin tuntuvat nyt olevan entistä myönteisemmellä mielellään odotuksissaan taloustilanteen kehittymisestä. Entäpä mitä miettivät yrittäjät? Tätä selvittää haastattelussa ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Itä-Suomen poliisi lopetti eilen Sonkajärvellä uroskarhun, jonka etukäpälässä oli syvälle uponnut pienpetorauta. Kyseessä on jo kolmas tiedossa oleva tapaus tänä kesänä Itä-Suomessa, jossa karhu on jäänyt käpälästään kiinni pienpetorautaan. Itä-Suomen poliisin mukaan pienpetopyyntirautojen vahingoittamia karhuja on poikkeuksellisen paljon. Mitä tilanteen muuttamiseksi olisi tehtävissä? Haastattelussa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius ja eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korkeakouluopinnot alkavat läsnä ja etänä, Vesistöjämme kohentamassa

ti 31.8. klo 12.13–12.45

Korkeakouluopinnot alkavat. Missä tunnelmissa? Haastattelussa LUT-yliopistosta energiatekniikan ensimmäisen vuoden opiskelija Lauri Seilonen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan kulttuurivastaava Lassi Onne. Toimittaja Riitta Väisänen. 

Vesistöt ovat elinehtomme, siksi niitä pitää vaalia. Jo yli kuusi vuotta jatkunut Suomen sisävesiä parantanut Fresh habit -hanke on kohentanut satojen lajien elinoloja- ja ympäristöjä, jotka ovat kärsineet tai tuhoutuneet ihmisen toiminnan vuoksi. Yksi hankkeessa uutta virtaa elämäänsä saanut laji on raakku eli jokihelmisimpukka. Lisää hankkeesta kertoo yksi Fresh Habit -hankkeen projektipäälliköistä, Tarja Stenman Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Toimittaja Päivikki Koskinen.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä ulkoministeriöllä nyt on kerrottavana Afganistanin operaatiosta?

ti 31.8. klo 11.33–12.00

Ulkoministeriön kokemuksia Afganistan-operaatiosta. Haastattelussa apulaisosastopäällikkö Pekka Kaihilahti ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osastolta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Huutokauppojen suosio nousussa

ti 31.8. klo 11.02–11.30

Huutokauppojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti korona-aikana. Syinä ovat muun muassa kaupan siirtyminen verkkoon ja suositut tv-ohjelmat. Haastattelussa meklari Petri Vuorinen Huutokauppakeskuksesta Turengista. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä olisi koronapassin vaikutus yritysten toimintaan?

ti 31.8. klo 10.33–11.00

Korona ja ravintolarajoitukset. Turkulaisravintola ryhtyi uhoamaan koronakapinaa. Mitä sanoo aluehallintovirasto? Haastattelussa Lounais-Suomen avin alkoholivalvonnan johtaja Heikki Mäki. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRassa tunnetaan ravintoloitsijoiden huoli ja ymmärretäänkin sitä, mutta tuomitaan laittomuudet. Haastattelussa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Toimittaja Carolus Manninen.

Liike-elämä hoputtaa koronapassia käyttöön. Elinkeinoelämä haluaisi yritysten toimintamahdollisuuksia parantavasta koronapassista vaihoehdon pandemian vuoksi määrätyille rajoituksille. Toisaalta yritysten epäröinti suhteessa koronapassiin ja sen rajoitteetkin ymmärretään. Haastattelussa lainsäädännön johtava asiantuntija Markku Rajamäki Elinkeinoelämän keskusliitosta. Toimittaja Janette Leino.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kokemuksia Kabulin kentän evakuoinnista

ti 31.8. klo 10.02–10.30

Ulkoministeri Haavisto Afganistanista. Yhdysvallat kertovat joukkojensa poistuneen Kabulin kentältä minuuttia ennen puoltayötä paikallista aikaa. Ulkoministeri Pekka Haavisto, Vihr. arvioi haastattelussa lähdön merkitystä ja kertoo Suomen sekä saaneen apua että auttaneen muita maita Kabulin evakuoinneissa. Toimittaja Marjo Näkki.

Kokemuksia Kabulin kentän evakuoinnista. Erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä oli Kabulin kentällä järjestämässä Suomen kansalaisten ja Suomea avustaneita afganistanilaisten pääsyä maasta pois. Muutaman päivän kuluttua, avuksi kentälle saapuivat myös puolustusvoimien suojausjoukot. Tanner kuvailee haastattelussa, millaista työ Kabulin kentällä oli.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lisää suomenlampaan villaa. Hossan kansallispuiston palveluhaasteet.

ma 30.8. klo 12.13–12.45

Kokeneet kankurit uskovat suomenlampaan villaan. Pohjanmaalla kerätään parhaillaan kotimaista villaa lähimaakunnista ja lisäksi rakenteilla ovat lampaanvillan viimeistelylaitos ja villakehräämö. Asialla on valtakunnallisesti pellavatuotteista tunnettu Lapuan Kankurit, joka nyt on laajentamassa toimintaansa villaan. Haastattelussa neljännen polven kankurit Esko ja Jaana Hjelt Lapuan Kankureista. Toimittaja Birgitta Vuorela.

Luontoharrastus on Suomessa nosteessa, mutta kyllä luontoon edelleen mahtuu - ja tietenkin ulkoilemaan kaikkina vuodenaikoina. Suomussalmen vielä melko tuoreessa Hossan kansallispuistossa on kävijöiden määrä kasvanut kiitettäviin määriin. Mutta pysyvätkö palvelut yleisön kiinnostuksen perässä? Haastattelussa yrittäjä Timo Korhonen. Toimittaja Hossan luontokeskuksessa on toimittaja Jarmo Nuotio.

Korona-aika on saanut yhä useamman hyppäämään polkupyörän satulaan

ma 30.8. klo 11.33–12.00

Suomalaisista 75% pyöräilee joka viikko. Parhaillaan vietettävän Pyöräilyviikon teemana on Tervetuloa pyöräilijä! Kävelyn ja pyöräilyn määrä on noussut korona-aikana. Moni on ryhtynyt pyöräilemään pitkän tauon jälkeen. Toimittajamme Päivikki Koskinen polkaisi tapaamaan Helsingin polkupyöräilijät ry:n toiminnanjohtajaa, Henni Ahvenlampea.

Toimittaja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Miten aivot jaksaisivat työpaikalla paremmin?

ma 30.8. klo 11.02–11.30

Nykyään työelämä - ja usein muukin elämä on kovin hektistä. Itse aiheutettu - tai ihan oikea kiire kiristää hermoja ja kuormittaa aivoja. Millainen olisi työpaikka, jossa aivojen jaksamista olisi edes yritetty ottaa huomioon? FT Tiina Koivuniemi on perehtynyt aiheeseen ja kirjoittanut kirjankin "Aivoystävällinen työpaikka käytännössä".

Studiossa Aki Laine.

Mihin nyt, Afganistan?

ma 30.8. klo 10.33–11.00

Länsimaat vetäytyvät Afganistanista. Terrorismi on nostanut siellä tuhoisasti päätään. Mitä on edessä seuraavaksi? Haastattelussa suurlähettiläs ja terrorisminvastaisen yhteistyön johtava asiantuntija Päivi Kairamo ulkoministeriöstä.

Studiossa Aki Laine.

Ida-myrskyn isku, Afganistanin evakuointien jatko

ma 30.8. klo 10.02–10.30

Ida-myrsky etenee Yhdysvalloissa. Kuinka tuhoisaon tämä pyörremyrsky, joka iski Yhdysvaltain etelärannikolle tasan 16 vuotta pahaa tuhoa tehneen Katrina-myrskyn jälkeen? Myrskytilanteesta kertoo studiossa meteorologi Matti Huutonen.

Afganistan-evakuointien jatko? Suomen evakuointioperaatio Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa päättyi viime torstaina. Maahan kuitenkin jäi suomalaisia tai pysyvän oleskeluluvan Suomeen saaneita. Miten heidän hyväkseen aiotaan toimia? Haastattelussa ulkoministeriön Afganistanin erityisedustaja Pekka Kaihilahti ja maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen. Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Aki Laine.

Miten Suomen Afganistan-evakuoinnit onnistuivat? Puhlareita koko päivä.

pe 27.8. klo 12.13–12.45

Miten Afganistan-evakuointi onnistui Suomen osalta? Hallitus on kertonut tästä tiedotustilaisuudessa. Mitä siellä kerrottiin? Akseli Innanen kertoo tärkeimmät.

Yle juhlii 95-vuotiasta taivaltaan ja Radio Suomessa Puhelinlangat laulavat erikoislähetyksessä klo 13-24! Ohjelman juontajat Marko Maunuksela ja Olga Ketonen kertovat, mitä tuleman pitää.

Studiossa Aki Laine.

Kädet multaan: kukkasipuleita ja loppukiitoksia

pe 27.8. klo 11.33–12.00

On tullut aika vierailla viimeisen kerran Inkeri Alatalon palstalla tämän Kädet multaan kesän merkeissä!

Inkeri haluaisi jo istuttaa kukkasipuleita, mutta elokuun lämpötilat eivät vielä anna siihen siimaa. Puutarhaguru Taina Suonio kertoo, miten sipuleiden kanssa menetellään ja milloin on oikea aika loihtia pohja kevään kukkaloistolle.

Studiossa Aki Laine.

Häät luonnossa. Nuku ulkona. Suomen luonnon päivää voi viettää monin tavoin.

pe 27.8. klo 11.02–11.30

Huomenna on Suomen luonnon päivä ja Jyväskylän seurakunta on tarjonnut avioliittoon halajaville mutkattoman ulkoilmavaihtoehdon naimisiin menolle. Papit vihkivät huomenna pareja Jyväskylän järvien, metsien ja harjujen maisemissa. Ennakkoilmoittautumisen se on vaatinut ja muutkin vihkimiseen tarvittavat tavanomaiset lakisääteiset asiat on pitänyt hoitaa - niin ja hankkia sormukset. Päivikki Koskinen tapasi vihittävistä pareista Reeta Seppälän ja Joona Peipon sekä pareja vihkivän yhteiskuntavastuun papin Marika Närhin. Rovaniemeläinen Tuukkasen perhe on nukkunut jo puolitoista kuukautta teltassa! Mikä ulkona nukkumisessa viehättää seitsemänvuotiasta Oskaria?

Studiossa Aki Laine.

Kuva: Päivikki Koskinen / Yle.

SPR:n vapaaehtoiset jakavat sukkia ja pehmoleluja Afganistanista evakuoiduille. Paljonko afganistanilaisia pyrkii Pakistaniin?

pe 27.8. klo 10.33–11.00

Suomen evakuointioperaatio Afganistanin pääkaupunki Kabulista päättyi eilen illalla. Tänään vielä odotellaan suojausjoukkojen paluuta. Evakuoitavia on ollut Helsinki-Vantaan -lentokentällä vastassa vapaaehtoisten ryhmä, joka on tarjonnut apuaan. Miten afganistanilaisten auttaminen sujui? Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten operatiivinen johtaja Niina Hirvonen. Hän kertoo, että ilman matkatavaroita saapuneille kelpaavat sukat ja lapsille pehmolelut. Lapsille järjestetään myös leikki- ja piirrustushetkiä. Toimittajana lentoasemalla oli Atte Uusinoka.

Kuinka paljon Pakistanissa on pyrkijöitä Afganistanista? Moni afganistanilainen on pyrkinyt pois maasta sen jälkeen Toimittaja Maija Liuhto raportoi Islamabadista.

Studiossa Aki Laine.

Pommi-iskuja Kabulissa. Suomalaisten evakuoinnit vielä kesken, mutta lennot loppuivat.

pe 27.8. klo 10.02–10.30

Afganistanin väkivaltaisuudet. Kabulin pommi-iskuissa on tällä tietoa kuollut yli 80 ihmistä. Tekijäksi on ilmoittautunut Isis-K. Suomi on lopettanut evakuointilennot, mutta Afganistaan jääneitä suomalaisia yritetään saada Suomeen maateitse. Haastattelussa apulaissotilasprofessori Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Studiossa Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Huom veronmaksaja! Onko muutosverokortille tarvetta? VHS-kasettien lumo.

to 26.8. klo 12.13–12.45

On se aika vuodesta, jolloin aika monen meistä olisi hyvä tarkistaa tulonsa ja mitä niistä on ilmoittanut verottajalle. Jos nimittäin oma pidätysprosentti on liian alhainen, voi loppuvuodesta tulla niukkuuden yllätys. Joulukuussa voi palkkaa kilahtaa tilille odotettua vähemmän. Yylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta antaa vinkit veronmaksajille.

Vieläkö VHS-kasetilla on kysyntää? Mika Venäläinen on pitänyt Jyväskylässä videodivaria kohta 30 vuotta ja tunnustautuu VHS-kasettimieheksi. Jussi Lindroos vieraili divarissa ja kyseli, mikä retronauhoissa viehättää?

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Syyskelit ovat täällä, mitä huomioitavaa liikenteessä?

to 26.8. klo 11.33–12.00

Pimeää, märkää ja muun muassa vesiliirto riskinä. Syksyn tulo ja sen vaikutukset liikenteeseen ovat puheenaiheena Liikenneturvan suunnittelijan Toni Vuoriston kanssa.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Miksi niin moni välttelee taskuparkkeerausta?

to 26.8. klo 11.02–11.30

Noin puolet suomalaisista kokee taskuparkkeeraamisen vaikeaksi. Miksi? Se näet olisi turvallisempi tapa pysäköidä. Vinkkejä pysäköintiin antaa koulutuskoordinaattori Harri Saartenkorpi Hämeen ammatti-instituutista ja Hämeenlinnassa autoilevat kertovat kokemuksistaan. Toimittajana Timo Lepokorpi.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Afganistanin evakuointien takaraja häämöttää

to 26.8. klo 10.33–11.00

Ulkomaisten toimijoiden ja heitä tukeneiden afganistanilaisten evakuointi jatkuu kiivaana Kabulin lentokentällä. Yhdysvallat on ohjeistanut muita evakuoijia poistumaan ja lopettamaan Kabulin evakuointilennot huomisen perjantain aikana. Minkälainen tilanne Afganistanissa on tällä hetkellä? Tutkijaupseeri, kapteeni Antti Pihlajamaa Maanpuolutuskorkeakoulusta arvioi.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Heinäkuussa ennätysmäärä kotimaan matkailua. Afganistanin evakuoinnit.

to 26.8. klo 10.02–10.30

Heinäkuussa tehtiin historiaa: suomalaiset matkailivat kotimaassa enemmän kuin koskaan. Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli mittaushistorian korkein, kertoo Tilastokeskus. Ennätys rikkoutui siitä huolimatta, että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet. Toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry Marasta kertoo, ettei kesä kokonaisuutena ole ollut mitenkään erityisen huippu.

Afganistanin evakuointien tilanne. Haastattelussa Suomen Kabulin suurlähettiläs Pekka Kosonen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Lahden maamerkki Ristinkirkko remonttiin. Merenkurkkuun uusi matkustaja-alus.

ke 25.8. klo 12.13–12.45

Alvar Aallon suunnittelema Ristinkirkko kuuluu Lahden keskeisiin maamerkkeihin ja suomalaisen arkkitehtuurin kulmakiviin. Vuonna 1978 valmistunut rakennus on nyt remontin alla. Uusittavana on muun muassa ikkunoita. Mutta millainen työmaa on kunnostaa arvorakennusta, joka on tiukasti suojeltu? Työtä valvoo muun muassa Alvar Aalto säätiö. Työmaata ihmettelee Mika Moksun kanssa kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen Lahden seurakuntayhtymästä.

Vaasassa koittanut tänään pitkään odotettu hetki, kun upouusi, Suomessa rakennettu matkustaja-alus Aurora Botnia on lipunut kohti satamaa kiinnittämään köysiään ensimmäistä kertaa. Kysessä on Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen varta vasten rakennettu matkustajalautta - tai laivahan se oikeasti on.

Alunperin laivan piti aloittaa liikennöinti jo vappuna, mutta aloitusta on kesän aikana siirrtetty jo muutaman kerran. Toisaalta, monenlaisia yllättäviäkin käänteitä on Merenkurkun laivahankkeissa koettu ennenkin.

Toimittaja Sebu Björklund kertaa Merenkurkun matkustamisen monipolvisia ja värikkäitäkin vaiheita ensi viikonloppuun saakka, jolloin uusi matkustaja-alus Vaasan ja Uumajan välillä aloittaa liikennöinnin.

Studiossa Linda Vettanen.

Koulurauha julistettiin pohjoisempana kuin koskaan, Sodankylässä.

ke 25.8. klo 11.33–12.00

Perinteinen koulurauhan julistus järjestettiin tällä kertaa Pohjois-Suomessa, Sodankylässä. Julistuksen teemana on tänä vuonna turvallinen koulu. Teemalla halutaan muistuttaa, että koulun tulee turvata lapsille mukava ja viihtyisä oppimisympäristö, jossa ei tarvitse olla huolissaan kiusaamisesta tai yksin jäämisestä. Koulurauha on julistettu vuodesta 1990 lähtien Sodankylässä koulurauhan julistusta oli seuraamassa Inger-Elle Suoninen. Haastattelussa koulurauhan julistusta suunnittelemassa ollut Biret-Ingermaria Vars Vuotson koulusta sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava.

Studiossa Linda Vettanen.

Suomalaisten rokotekattavuus paranee päivä päivältä - koska kohti normaalia?

ke 25.8. klo 11.02–11.30

Koska ja miten kohti normaalia? Kun kaksi pistosta on saatu olkavarteen ja silti uusia rajoituksia asetetaan koronan takia, niin moni kysyy että koska oikein voi alkaa elää kuten ennenkin? Puhelimessa johtaja Pasi Pohjola Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Koronataudin pitkästä pireyhtymästä eli long covidista tiedetään vielä melko vähän, mutta kohta enemmän, sillä tietoa aletaan kerätä ja analysoida. Sosiaali- ja terveysministeriö on järjestänyt tänään aiheesta tiedotustilaisuuden. Toimittajamme Carolus Manninen kertoo olennaisimmat.

Studiossa Linda Vettanen.

Afganistanin naapurimaiden suhteet Talibaniin?

ke 25.8. klo 10.33–11.00

Miten Afganistanin naapurimaat suhtautuvat Afganistanin uuteen johtoon ja ovatko ne valmiita ottamaan pakolaisia Afganistanista? Ääriliike Taliban valtasi nopeasti Afganistanin, kun Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa maasta. Haastateltavana on tutkija Mariette Hägglund Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Linda Vettanen.

Suomi evakuoi myös suurlähetystön turvamiehet Kabulista

ke 25.8. klo 10.02–10.30

Suomen hallitus päätti eilen nostaa Afganistanista evakuoitavien määrää, vaikka Yhdysvallat ei aio pysyä maassa elokuun jälkeen eli evakuoinneilla on erittäin kiire. Miksi tällainen päätös tehtiin? Asiaa pohtivat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Jean Monnet -professori Pami Aalto Tampereen yliopistossa. Pirjo Auvinen haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen.

Paralympiaiset alkavat Tokiossa. Pihlajanmarjoista herkkua.

ti 24.8. klo 12.13–12.45

Tokiossa ovat parin tunnin kuluttua alkamassa kesäpalympialaisten avajaiset. Kisat jatkuvat tästä päivästä pari viikkoa syyskuun viidenteen päivään saakka. Suomella on paralympilaisiin kohdistettuna kovemmat mitaliodotukset kuin hiljan päättyneissä olympilaisissa oli. Tokiosta kuulumiset välittää Suomen paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

Tänä vuonna ei ole pihlajanmarjoista pulaa. Pihlajien oksat notkuvat raskaista ja runsaista tertuista. Johanna Manu halusi oppia hyödyntämään pihlajanmarjoja keittiössä. Hän on nyt hellan kyljessä yhdessä Lounais-Suomen Marttojen järjestökoordinaattorin Maarit Hatakan ja kotitalouden asiantuntijan Riitta Laadun kanssa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuva: Heidi Laaksonen / Yle

Aina patoa ei kannata purkaa.

ti 24.8. klo 11.33–12.00

Jokien ja purouomien ennallistamisesta luonnontilaan on nykyään tullut entistä suositumpaa. Monin paikoin on alettu harkita tai jopa toteutettu patojen ja voimaloiden purkuja sekä kivetty uomia aiemman vesiuoman mukaisiksi. Mutta kaikkialla tämä ei ole järkevää, ainakaan nopeasti. Kerromme esimerkin Lapista, Kirakkajoen varrelta. Toimittaja Tapani Leisti tapasi Inarin kunnanjohtajaa Toni K. Laineen ja ylitarkastaja Jarmo Huhtalan Lapin ely-keskuksesta

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kehitysvammaisten riski joutua seksuaalirikosten uhriksi on erittäin suuri, silti aihe on vaiettu.

ti 24.8. klo 11.02–11.30

Kehitysvammaisten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta ei juuri puhuta, vaikka heidän riskinsä joutua seksuaalirikoksen uhriksi on erittäin suuri. Haastattelemme kehitysvammaisen äitiä, joka toivoo, että kehitysvammaisia kuunneltaisiin herkällä korvalla, ja että heidän viestinsä seksuaalisen väkivallan kokemuksista otetaan vakavasti. Seksuaalisen väkivallan esille tuominen ja oikeuden saaminen on hankalaa, jos ei uhrilla ole edes sanoja kuvaamaan seksuaalista väkivaltaa. Useimmiten tekijä löytyy kehitysvammaisen lähipiiristä. Neuvotteleva virkamies Minna Piispa Oikeusministeriön rikoksentorjunta ja seuraamukset -yksiköstä sanoo, että kyseessä on vaiettu asia yhteiskunnassa. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suomen suojausjoukon suorituminen Kabulin operaatiossa.

ti 24.8. klo 10.33–11.00

Afganistanissa Kabulin lentokentällä käynnissä oleva massiivinen evakuoimisoperaatio on saatu Suomen jälleen eteenpäin, sillä suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti. Kaikkiaan evakuoituja on nyt yli 200. Maanantaina evakuoituihin kuului myös noin 40 henkeä EU-delegaatiosta, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto aamulla Twitterissä. Mikä on Suomen suojausjoukkojen tilanne? Vastaamassa puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten kulttuuriala nousee koronasta? Mikä odottaa Kabulista evakuoitavia Suomessa?

ti 24.8. klo 10.02–10.30

Miten kulttuuriala nousee koronasta? Miten osaajapulaan vastataan? Miten korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan syksyllä? Miten lasten ja nuorten paluuta harrastusten pariin saataisiin lisättyä? Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on kertonut tänään konsteista. Toimittajamme Janette Leino seurasi tiedotustilaisuutta.

Mikä odottaa Kabulista evakuoitavia afganistanilaisia kun he saapuvat Suomeen? Tätä meille avaavat ylijohtaja Jari Kähkönen Maahanmuutovirastosta ja järjestöaktiivi Mojtaba Qanezadeh (Modjztaba Kanezade) Suomen afganistanilaisten järjestöstä. Sanna Savikko haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kirjailija Paula Noronen ja Tarja Kulhon rikospodcast

ma 23.8. klo 12.13–12.45

Tarja Kulho on karaokelaulua harrastava tavallinen nainen, joka kertoilee elämästään kaupan kassan takaa. Nyt tämä kirjailija Paula Norosen luoma, jo parikymmentä vuotta radiossa ja kirjoissa seikkaillut hahmo kunnostautuu myös rikospodcastissa. Millainen on tulos? Studiovieraana hahmon ja sarjan luoja Paula Noronen.

Studiossa Marko Miettinen.

Maailma paranee sieniä syömällä

ma 23.8. klo 11.33–12.00

Radio Suomen Päivä on sienimetsällä biodiversiteettiasiantuntijan kanssa. Haastattelussa luonnonsuojelubiologian lehtori ja sieniasiantuntija Panu Halme Jyväskylän yliopistosta. Toimittaja Päivikki Koskinen. 

Studiossa Marko Miettinen.

Ovatko syystulvat lisääntymässä Suomessakin?

ma 23.8. klo 11.02–11.30

Viikko on ollut melkoisen sateinen, ja sateet ovat olleet paikoin rankkojakin! Kuuman ja kuivan hellekesän jälkeet sateita ehdittiin jo kaivata, mutta ilmastonmuutoksen vuoksi säiden ääri-ilmiöt ovat myös puhuttaneet. Pitäisikö syksyn sateita säikähtää? Onko meillä tiedossa kohta syystulvia? Haastattelussa johtava hydrologi Noora Veijalainen Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Marko Miettinen.

Pakolaisneuvonnan näkemykset Afganistanin tilanteesta

ma 23.8. klo 10.33–11.00

Afganistanin epävakaa tilanne on ollut kansainvälisen yhteisön ja Suomen viranomaisten tiedossa jo pitkään. Silti Suomikin on palauttanut maahan turvapaikanhakijoita viimeksi kesäkuussa, jopa elokuussa on annettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Haastattelussa Suomen Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors. Toimittaja Linda Vettanen. 

Studiossa Marko Miettinen.

Suomalaisten suojausjoukkojen toiminta Kabulissa. Mitä Talibanin valtaannousu tarkoittaa terrorismille?

ma 23.8. klo 10.02–10.30

Turvallisuustilanne Afganistanissa ja Kabulin lentokentän ympäristössä heikkenee jatkuvasti. Viime yönä Kabulin lentokentän läheisyydessä on ammuskeltu. Suomalaisten suojausjoukon työskentelyoloja arvioi sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

1990-luvulla Talibanien hallitsema Afganistan oli terroristijärjestöjen turvasatama. Uhkaako tämä toistua kun ääri-islamistinen liike tarttuu vallankahvaan alueella parin vuosikymmenen tauon jälkeen? Entä lisääntyykö terrorismin uhka Suomessa Afganistanin tilanteen takia?

Studiossa Marko Miettinen.

Napapiirin Jukola koronan varjossa, Vesilintujen suojelua ja metsästystä

pe 20.8. klo 12.13–12.45

Jukolan viesti juostaan Rovaniemellä, vaikka koronatilanne on mikä on. Haastattelussa Napapiirin Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila ja Yle Puheen Jukola-lähetysten asiantuntija Maria Rantala. Toimittaja Aki Laine. 

Lintujen metsästyskausi pamahtanut käyntiin kello 12. Birdlife Finland ja Metsästäjäliitto tekevät yhteistyötä vesilintujen olojen kohentamiseksi, koska vesilintujen määrät ovat laskeneet jopa uhanalaiselle tasolle eli jotkut niistä ovat jopa vaarassa hävitä kokonaan. Suomessa ainut merkittävä vesilintujen levähdysalueiden verkosto sijaitsee Oulun seudun rauhoitetuilla lintuvesillä. Erityisen kuuluisa syksyisistä vesilintumääristään on Liminganlahti, missä vuosituhannen vaihteessa toteutettu metsästysrauhoitusalue tarjoaa syksyllä levähdysalueen tuhansille, jopa yli kymmenelle tuhannelle vesilinnulle. Haastattelussa Birdlife Suomen vesilintuasiantuntija Heikki Helle. 

Studiossa Marko Miettinen.

Kädet multaan sadonkorjuun ja syyskylvön asialla

pe 20.8. klo 11.33–12.00

Kädet multaan -puutarhakesä on edennyt sadonkorjuun puolelle, mutta maa antaa edelleen mahdollisuuden uuteen elämään. Tällä kertaa puutarhureiden sekä parveke- ja palastaviljelijöiden oma ohjelma Kädet multaan puhuu syksyn kylvöistä ja siementen kylmäkäsittelystä. Sateinen elokuu onkin pehmentänyt toimittaja Inkeri Alatalon palstan savimaan oivallisesti syyskylvöjä varten. Puutarhaguru Taina Suonio kertoo vinkit, mitä tässä vaiheessa vuotta voi istuttaa. Lisäksi tärkeitä uutisia kaikille kukkasipulien ystäville

Studiossa Marko Miettinen.

Eduskunta poikkeuksellisesti koolla, Karhujahti alkanut yöllä ennätyssuurena

pe 20.8. klo 11.02–11.30

Miten päätös suomalaisten sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin tehdään? Eduskunnasta raportoi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Karhujahti alkoi yöllä tänä vuonna ennätyssuurena. Koko Suomessa lupia on myönnetty 457. Kohtuullisen voimakkaan harventamisesta huolimatta karhukanta kuitenkin kasvaa. Samalla esimerkiksi ihmisten ja karhujen kohtaamiset lisääntyvät. Karhunmetsästys jatkuu lokakuun loppuun. Toimittaja Silva Nieminen on ollut aamulla vastassa jahtiporukkaa, joka lähti yöllä karhujahtiin itärajan pintaan Miehikkälään. Haastattelussa aamun jahdista palanneet Aapo Takala, Miro Oikarinen ja Ilpo Suoknuuti.

Studiossa Marko Miettinen.

Minkälaiseen taliban-todellisuuteen suomalaiset sotilaat lähetetään?

pe 20.8. klo 10.33–11.00

Suomalaiset pyrkivät aloittamaan oman operaationsa Afganistanissa mahdollisen nopeasti eivätkä toimi kenenkään muun alaisuudessa tai pyynnöstä. Mitä suomalaissotilaat voivat käytännössä tehdä Kabulissa? Hankkeen kommentoimista muun muassa kuulijoiden kysymysten perusteella jatkaa studiossa vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Valtaan nousseet talibanit ovat ainakin aiemmin tulkinneet laikseen julistamaa islamin shariaa hyvin konservatiivisesti ja ihmisten elämää rajoittavalla tavalla. Kontrolli on ulottunut erityisesti tyttöihin ja naisiin.  Nyt vallan kahvassa olevista talibaneista on kuitenkin puhuttu moderneina ja vapaamielisinä verrattuna 90-luvulla hallinneeseen ääriliikkeeseen. Voidaanko Talibaneilta odottaa uudistusmielisyyttä ja kuuntelevatko he muuta islamilaista maailmaa? Onko vaikutusta sillä, että esimerkiksi maanpaossa olleet talibanjohtajat ovat nyt tutustuneet todellisuuteen Afganistanin ulkopuolella. Haastattelussa islamintutkija ja yliopistonlehtori Susanne Dahlgren. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen.

Suomalaisia sotilaita Afganistaniin

pe 20.8. klo 10.02–10.30

Suomi aikoo lähettää kymmeniä suomalaisia ammattisotilaita Afganistaniin Kabuliin lentokentälle turvaamaan sieltä Suomeen matkaavien ihmisten lähtöä. Tulossa on niin Suomen kansalaisia kuin suomalaisille töitä tehneitä afganistanilaisia. Hanketta kommentoi studiossa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen, kesk., perustelee suomalaissotilaiden lähettämistä Afganistaniin. Kaikkosta haastattelee toimittaja Tommy Fränti.

Studiossa Marko Miettinen.

Antti Reinin tunnelmat Heinävedelle muuton jälkeen, Nuoret verenluovuttajat

to 19.8. klo 12.13–12.45

Minä lähdin Pohjois-Karjalaan... Näyttelijä Antti Reini on juuri muuttanut Heinävedelle. Reinin kuulumisia kyselee toimittaja Petri Julkunen. 

Nuoret verenluovuttajat. Oululaisnuoret keräsivät porukan, joka luovuttaa verta säännöllisesti. Mikä siihen motivoi? Haastattelussa biokemian opiskelija Iida Nikkinen. Toimittaja Iida Putkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Afganistan-erikoislähetys

to 19.8. klo 11.33–12.00

Asiantuntijana vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista. YK:n lastenjärjestö Unicefin humanitaarisen avun asiantuntija Tarmo Heikkilä Suomen Unicefista kertoo, millaista tukea järjestö toivoo afganistanilaisille. Afganistanista Suomeen 18-vuotiaana muuttanut Masomeh Nazari asuu Joensuussa ja opiskelee sairaanhoitajaksi tehden välillä myös tulkin töitä. Hän kertoo, mitä ystäville Afganistanissa kuuluu ja minkälaiset muistot hänellä on 13 vuotta sitten tapahtuneesta muutosta maasta pois. Yleisökysymyksiä otetaan vastaan lähetykseen WhatsApp -viesteinä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Afganistan-erikoislähetys

to 19.8. klo 11.02–11.30

Asiantuntijana vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista. Nykytapahtumien taustaa ja Afganistanin historiaa valottaa tietokirjailija-historijoitsija Andrei Sergejeff, joka on kirjoittanut ainoan suomenkielisen Afganistan-historiikin.Yleisökysymyksiä otetaan vastaan lähetykseen WhatsApp -viesteinä numeroon 040 14 55 666.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Selkoa tapahtumien ja kohtaamisten järjestämiseen, Tuoreet koronatiedot

to 19.8. klo 10.33–11.00

Aluehallintovirastojen ja kulttuurialan kähinät. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä oikeusministeriiön ohjauskirjeen odotetaan vaikuttavan niin, että kahden metrin turvaväleistä ja katsomoihin ohjeistetuista lohkoista luovuttaisiin. Haastattelussa Helsingin tapahtumasäätiön johtaja Stuba Nikula. 

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri kertonut koronatilanteesta. Toimittaja Kaija Kellman kertoo päällimmäiset esille olleet asiat.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ministeriö haluaa tuplata Suomen pakolaiskiintiön, Ilmastotoimet Sitran mukaan

to 19.8. klo 10.02–10.30

Sisäministeriö ehdottaa budjettineuvotteluissa Suomen pakolaiskiintiön nostamista 2000:een. Näin kertoi sisäministeri Maria Ohisalo Ylen haastattelussa. Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 1050 ihmistä. Pakolaiskiintiötä halutaan nostaa muun muassa Afganistanin heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Haastattelussa sisäministeri Maria Ohisalo, vihr. Toimittaja Hanna Juuti. 

Sitra on julkaissut selvityksen siitä, miten Suomi pääsee ilmastotavoitteisiinsa. Mitä esteitä Suomen ilmastotavoitteiden tiellä on ja miten niitä voitaisiin ratkoa? Tuoreessa Sitran selvityksessa sanotaan, että Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä ilmastotavoitteisiin, mutta ongelmiakin edelleen riittää. Haastattelussa yksi selvityksen tekijöistä, Sitran asiantuntija Mariko Landström ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Toimittaja Totti Toivonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.