Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Hääkuvien merkitys on kasvanut korona-aikana.

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

Mika Saarelainen ja Mira Stenström juontavat. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Aiemmat lähetykset

Hääkuvien merkitys on kasvanut korona-aikana.

eilen klo 12.13–12.45

Häitä on tänä kesänä vietetty ehkä pienimuotoisemmin kun alunperin on suunniteltu tai haaveiltu. Siksi häiden taltiointi kuvin ja videoin on ollut erityisen tärkeää. Johanna ja Mikko Holck menivät naimisiin viime kesänä. Heille oli selvää, että hääjuhla dokumentoidaan valokuviin ja videoon. Kun koronapandemia muutti hääsuunnitelmia, tuli hääkuvauksesta entistäkin merkityksellisempää, ja kuvaajat olivat mukana häissä alusta loppuun asti. Tapaamme myös rovaniemeläisen Miika Hämäläisen, joka on alueensa suosituimpia kuvaajia. Hänen palkituissa hääkuvissaan näkyy Lapin luonto.

Studiossa Mika Saarelainen.

Jääkauden muovaama Suomi: Torholan luola

eilen klo 11.33–12.00

Kesäsarjamme Jääkauden muovaama Suomi vie meidät Lohjalle, Torholan luolaan. Geologian emeritusprofessori Veli-Pekka Salonen haastattelussa, luolaseikkailulla mukana myös Akseli Innanen.

Studiossa Mika Saarelainen.

Kirkolliset juhlat ja korona, millaisia haasteita on ollut?

eilen klo 11.02–11.30

Korona on rajannut myös kirkon toimintaa, kasteita ja häitä on siirretty ja vieraslistoja uusittu pandemian tahdissa. Toisaalta korona-aika on hillinnyt kirkosta eroamisen tahtia. Kirkko pyrkii olemaan ihmisten elämässä mukana ja tarjoamaan rauhoittumishetkiä erilaisissa tapahtumissakin. Miten kirkko on onnistunut tässä?

Studiossa Mika Saarelainen.

Onko aurinkorasvojen kemikaaleista haittaa ihmisille ja luonnolle?

eilen klo 10.33–11.00

Poikkeukselliset helteet ovat nostaneet aurinkosuojavoiteiden kulutusta. Monessa kaupassa hyllyt ovat ammottaneet välillä tyhjinä, kun kansa on tullut tietoisemmaksi auringon säteilyn vaaroista. Aurinkosuojavoiteet voivat kuitenkin sisältää kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle. Asiantuntijat arvioivat riskejä. Haastattelussa toimittaja Noora Shingler, tekniikan tohtori Niina Vieno, ylitarkastaja Tomi Kaartinen Tukesista, asiantuntija Katri Siimes ja tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:stä. Toimittajana Akseli Innanen.

Studiossa Mika Saarelainen

Veronpalautuksia odotellessa

eilen klo 10.02–10.30

Nyt on viime hetki ilmoittaa tilinumero verottajalla veronpalautuksia varten. Verohallinnin ylitarkastaja Tarja Tapio puhelimessa. Sisärajavalvonta poistuu tänään ja matkustus EU-maista Suomeen helpottuu. Samaan aikaan puhutaan koronan neljännestä aallosta ja turvallisuusriskit mietityttävät. Millainen päivä rajoilla on tulossa, sitä arvioivat Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri ja tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Studiossa Mika Saarelainen.

Maailman ensimmäinen tynnyrisauna löytyy Jämsän Koskenpäältä

pe 23.7. klo 12.13–12.45

Suomessa on kolme miljoonaa saunaa. Ne ovat pieniä, suuria, yleisiä, rakkaita tai erikoisia. Radio Suomen Päivässä käydään maailman ensimmäisessä tynnyrisaunassa Jämsän Koskenpäässä. Päivikki Koskinen löylytteli siellä Timo Niinimäen kanssa. Tynnyrisauna on Niinimäen isän keksintö.

Studiossa Mika Saarelainen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kädet multaan: heinätöissä.

pe 23.7. klo 11.33–12.00

Kädet multaan osa 8. Inkeri Alatalon ja puutarhuri Taina Suonion aiheina niittäminen ja niittojätteen hyödyntäminen, puutarhan valmistelu syksyyn ja seuraavaan kevääseen, no dig -menetelmä.

Studiossa Mika Saarelainen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kädet multaan: heinätöissä.

pe 23.7. klo 11.33–12.00

Inkeri Alatalon palstalla laitetaan hihat heilumaan heinätöiden parissa, kun puutarhuri Taina Suonio opastaa Inkerin niittämisen saloihin. Kesää on vielä ehdottomasti jäljellä, mutta uskokaa tai älkää, heinäkuun lopussa puutarhaa ja kasvimaata voi alkaa valmistella jo seuraavaa kesää varten. Taina antaa vinkkejä siihen, kuinka niittojätettä voidaan hyödyntää tässä valmistelussa ja lisäksi trendikkäässä no dig -viljelymenetelmässä.

Studiossa Mika Saarelainen.

Tammerfestin koronajärjestelyt. Savusaunassa virtaa puro.

pe 23.7. klo 11.02–11.30

Koronatilanne on monin paikoin pahentunut, mutta viikonloppuna festaroidaan silti. Millainen on Tammerfest erikoisjärjestelyin? Toimittaja Miikka Varila ottaa selvää. Haastattelussa promoottori Timo Isomäki ja kävijöistä Emilia Tuunainen, Tiia Auvinen sekä Jere Kosonen.

Suomessa on kolme miljoonaa saunaa. On omia, yleisiä, tavallisia ja erikoisia. Radio Suomen Päivässä käydään parissa erikoisessa saunassa. Toinen niistä on graniittikivistä valmistettu savusauna Kemiönsaaressa. Sen läpi virtaa myös puro, josta on tehty vilvoitteluallas.

Studiossa Mika Saarelainen.

Tunnelmat Tokiosta olympialaisten avajaisten alla

pe 23.7. klo 10.33–11.00

Tokiossa juhlitaan tänään avajaisia. Ylen toimittaja ja Japanin tuntija Heikki Valkama kertoo tuoreet tunnelmat ja tapahtumat.

Studiossa Mika Saarelainen.

Koska lapset saavat koronarokotteen? EU:n ulkopuolisten tavaroiden tullaus herättää kysymyksiä.

pe 23.7. klo 10.02–10.30

Rokotetaanko lapsetkin Suomessa kohta koronaa vastaan ja miten turvallista ja kannattavaa se olisi? Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi, että yläkoululaisten rokotukset alkavat heti kun syyslukukausi alkaa, jos valtioneuvoston asetus menee läpi. Mira Stenström haastattelee.

EU:n arvonlisäverouudistuksen myötä moni suomalainen joutunut opettelemaan tullaamista. Heinäkuun alusta lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on pitänyt maksaa arvonlisävero ja ne on pitänyt tullata. Tämä on herättänyt paljon kysymyksiä, kertoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Studiossa Mika Saarelainen.

Ravustuskausi on alkanut

to 22.7. klo 12.13–12.45

Ravustus on alkanut. Tapaamme intohimoisen ravustajan Seppo Simolan. Heinolassa hänen kanssaan mertoja äärellä on Päivikki Koskinen.

Studiossa Mika Saarelainen.

Karita Mattila valmistautuu kirkkokonsertteihin

to 22.7. klo 11.33–12.00

Savonlinnan Oopperajuhlat on tältäkin kesältä peruttu, mutta ihan ilman konsertteja ei seudulla jäädä. Karita Mattila valmistautuu Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin kanssa kirkkokonsertteihin. Toimittaja Kati Rantala tapasi kaksikon Kerimäellä.

Studiossa Mika Saarelainen.

Kotimainen herne on korvaamassa rehusoijan. Kesäperunat tavallista suurempia.

to 22.7. klo 11.02–11.30

Moni viljelykasvi on kärvistellyt ja kärsinyt helteessä, mutta herne on tykännyt lämmöstä ja hernesadosta odotetaankin jälleen ennätysmäistä. Herneen suosion taustalla ei ole se, että toreilta ostettaisiin yhä enemmän herneitä naposteltavaksi, vaan hernettä kaivataan yhä enemmän rehuksi.

Kotieläinten rehussa halutaan korvata ulkomailta tuotu soija kotimaisella valkuaisella. tämä lisää myös ympäristökestävyyttä. Toimittaja Päivi Rautanen kävi hernepellon laidalla Ilmajoen Koskenkorvalla. Siellä Timo Latvakoivisto viljelee jälleen hernettä viidentoista vuoden tauon jälkeen. Haastattelussa myös hankintapäällikkö Taneli Marttila A-rehusta.

Tänä vuonna kesäperunoiden koko on tavallista suurempi. Varhaisimmat lajikkeet ovat helposti nyrkin kokoisia. Timot ja jussit ovat paikoin kaupoissa suurempia kuin vanha peruna. Kauppa ei nyt ota perunaa vastaan sillä vauhdilla kuin tuottajat toivoisivat. Lisäksi kesäperunaa istutettiin keväällä tavallista aikaisemmin. Tammelalainen perunanviljelijä Ilkka Karjala on myynyt varhaisimmat lajikkeet pääosin pois ja nostaa nyt annabella ja siikliä ja myy isot laitoskeittiöille. Eeva Hannula kävi perunapellolla.

Studiossa Mika Saarelainen.

Naalin näkeminen luonnossa on lottovoitto

to 22.7. klo 10.33–11.00

Naali on Suomen tunturiluonnossa harvinainen näky. Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila kuvaa naalin näkemistä luonnossa miltei lottovoitoksi. Kilpisjärvellä on nyt koulutettu vapaaehtoisia naalien pesien kartoittajia. Mira Stenström kyseli lisää koulutuksesta ja tietysti naaleista eli napaketuista. 

Studiossa Mika Saarelainen.

Koronan epidemialuokitteluun on tulossa muutoksia. Miten epidemiaa torjutaan nyt parhaiten?

to 22.7. klo 10.02–10.30

Koronatilanne Suomessa on pahentunut, mutta toisaalta rokotukset etenevät hyvin ja iso osa väestöstä on saanut vähintään yhden annoksen rokotetta covid 19 tautia vastaan. Miten epidemia saadaan nyt hallintaan ja kannattaako meidän enää tuijottaa tartuttavuuslukuja? Haastattelussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston THL:n johtaja Mika Salminen. Hän kertoo, että epidemialuokitteluun on tulossa muutoksia ja niitä valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla.

Hallitus kaavailee uusia rajoituksia ravintoloille kiihtymisalueilla. Mitä tämä tarkoittaisi ravintoloille ja kuinka tehokas keino ravintolarajoitukset ovat tässä vaiheessa epidemian torjunnassa? Toimitusjohtaja Timo Lappi Majoitus- ja ravintolapalvelut ry:stä ja ylilääkäri Asko Järvinen HUSista olivat Seija Vaaherkummun vieraina.

Studiossa Mika Saarelainen.

Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Maatilamatkailun suosio on kasvussa.

ke 21.7. klo 12.13–12.45

Erilaiset luontoon liittyvät aktiviteetit, maatilamatkailu ja paimenlomat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Korona-aika on ollut omiaan lisäämään kiinnostusta.

Kävimme Kemijoen varteen Tervolassa, jossa Jari Peltoperä tapasi luomunokkosviljelijän ja maatilamatkailuyrittäjän Elina Holstilan ja hänen tyttärensä Alinan, joka hoitaa muun muassa tilan kanoja ja poroja. Osa niistä on hänen omiaan.

Studiossa Mika Saarelainen.

Renny Harlin: Luokkakokous -leffassa tarvitaan vain naurulihaksia, aivot jättää narikkaan.

ke 21.7. klo 11.33–12.00

Hollywoodissa uraa tehnyt Renny Harlin on palannut ryminällä - tai rymistelemään - suomalaiseen elokuvaskeneen.

Tanskalaiseen Klassefesten-elokuvaan perustuva Luokkakokous-komediaelokuvien sarja on ollut yleisömenestys.Sarjan kolmannesta leffasta kotimaisen version: “Luokkakokous 3 - Sinkkuristeily” - on ohjannyt Renny Harlin.

Renny kertoi Mikko Haapaselle, millaisia elementtejä hän on tuonut tähän sekoilukomediaan:

Studiossa Mika Saarelainen.

Saija Tuupanen ja tanssilavojen kesä

ke 21.7. klo 11.02–11.30

Suvi on kauneimmillaan ja perinteiset tanssilavat parhaimmillaan. Iskelmälaulaja ja tangokuningatar vuosimallia 2003 Saija Tuupanen on vieraanamme ja kertoo, millaista on lavoilla koronavuoden jälkeen?

Studiossa Mika Saarelainen.

Tiedätkö oman vesijalanjälkesi suuruuden?

ke 21.7. klo 10.33–11.00

Vedenkulutuksesta vain pieni osa koostuu siitä, mitä kylpyhuoneissa ja keittiöissä valutetaan. Lopusta suuren osan otamme ulkomailta, jopa vesipulan alueilta. Suomen ympäristökeskuksen uudella vesijalanjälkilaskurilla voit arvioida, millainen vedenkuluttaja sinä olet. Katariina Lahtonen haastattelee tutkija Heidi Ahkolaa.

Studiossa Mika Saarelainen.

Hoitajapula on sulkenut terveyskeskuksia. Ulkomaiset marjanpoimijat Suomeen.

ke 21.7. klo 10.02–10.30

Hoitajapula on sulkenut terveyskeskuksia Pohjois-Karjalassa. Onko hoitajavaje laajempi ongelma? Työelämäasiantuntija Heli Kannistoa hoitajaliitto Tehystä ja sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta kommentoivat. Pohjois-Karjalan tilannetta valottaa Siun soten terveysasemien vs palvelupäälliköltä Riitta Myyrylä. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Suomeen saapuu tänä vuonna noin 3 000 thaimaalaista ja 500–600 ukrainalaista marjanpoimijaa. Yrityksen täytyy lähettää heille virallinen kutsu, jotta he voivat saapua Suomeen. Korona on otettu huomioon monella tavalla, kertoo Lapin TuoreLakka Oy:n toimitusjohtaja Jari Huttunen Savukoskella. Hän on palkannut parikymmentä poimijaa Ukrainasta. Toimittajana Pekka Viinikka.

Studiossa Mika Saarelainen.

Huoran Anni Lötjönen #punkstoo -kohusta: toivon rohkeutta kaikille epäasiallisuuksien esille tuomiseen.

ti 20.7. klo 12.13–12.45

Punkpiireissä on noussut esiin epäasiallista käytöstä, ahdistelua, jopa raiskauksia ja pahoinpitelyitä. Punks too kohua kommentoi Radio Suomen Päivälle punkyhtye Huoran laulaja Anni Lötjönen. Hän on yksi Punks too -sivulle Instagramiin kokemuksistaan nimettömänä kirjoittanut. Lötjönen itse on joutunut väkivallan kohteeksi punkpiireissä. Hän toivoo, että meno alakulttuurissa muuttuisi epäasiallisuuksien julkitulon myötä.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Kuva: Puntala-rock vuonna 2016 / Yle.

Koirapäiväkodissa koira sosiaalistuu ja purkaa energiaansa.

ti 20.7. klo 11.33–12.00

Tarvitseeko koira päiväkotia? Ja mitä haukkujen päivähoidossa touhutaan? Päivikki Koskinen vierailee Tassumafian koirapäiväkodissa. Haastattelussa yhtiön perustaja Henrikki Jussila.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Kenttämestarin vinkit ruohonleikkuuseen

ti 20.7. klo 11.02–11.30

Kuinka millintarkkaa on ruohonleikkuu golfkentällä? Ja millaisilla laitteilla golfkenttien nurmet pidetään kuosissa? River Golfin kenttämestari Teemu Lehtimäki on Juha Kokkalan haastattelussa.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Avaruusturismi on pian totta.

ti 20.7. klo 10.33–11.00

Avaruusturismi on käynnistynyt kun maailman miljardöörit lentävät avaruuteen aluksillaan. Mikä innostaa lähtemään avaruusmatkalle? Tuleeko avaruusturismista jonain päivänä tavisten huvia? Suomalainen Vesa Heilala on lentämässä Virgin Galactican raketilla avaruuteen ensimmäisenä suomalaisena.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Miten opettelemme elämään koronan kanssa? Avaruusturisti Vesa Heilala.

ti 20.7. klo 10.02–10.30

Koronatartunnat lisääntyvät, mutta sairaanhoidon tarve ei, kun rokotuskattavuus etenee. Miten opettelemme elämän koronan kanssa? Haastattelussa Maailman terveysjärjestön WHO:n terveysturvallisuusasiantuntija Jussi Sane.

Suomalainen Vesa Heilala matkustaa pian avaruuteen. Mikä on saanut miehen innostumaan avaruusmatkailusta?

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Suomenhevoset kesätöissä Lappeenrannassa

ma 19.7. klo 12.13–12.45

Lappeenrannassa turisteja ja kaupungilla kulkijoita ilahduttavat perinnerakuunat. He ratsastavat suomenhevosilla, jotka ovat muuttaneet kesäksi linnoituksen lähelle.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Jääkauden muovaama Suomi: Nunnavuoren pirunpelto kantaa jääkauden jälkiä

ma 19.7. klo 11.33–12.00

pirunpellolle, eli jääkauden jättämälle muinaisrannalle. Karuja kivikkoisia pirunpeltoja on ympäri Suomen, joidenkin arvioiden mukaan niitä löytyy tuhansia ahvenanmaalta lappiin. Korkeimmat ovat 200 metrin korkeudella ja laajimmat liki kilometrin kanttiinsa. Kivikkoinen pirunpelto voi olla vaikka keskellä metsää tai mäen päällä ja se on saanut esi-isien mielikuvituksen lentämään. Piru heitellyt kiviä kiukuspäissään. Todellisuudessa pirunpelto on huuhtoutumiskivikko, eli muinaisranta. Jääkauden jälkeen muinainen meri vetäytyessään huuhtoi rannasta maa-ainesta pois ja jätti jälkeensä karut muinaisrannat. Turussa yksi muinaisranta 7500 vuoden takaa löytyy noin neljän kilometrin päästä keskustasta, Runosmäen Nunnavuorelta. Noin 60 metrin korkeudella olevaa Nunnavuoren Pirunpeltoa kiertää ympäröivässä kangasmetsässä ulkoilureittejä, mutta pirunpellon olemassaolosta eivät kaikki tiedä tai sitten vaan ihmetellään että mikä ihmeen kivikasa tuossa mäen päällä on.

Toimittajamme Kimmo Gustafsson ei ollut aiemmin Nunnavuoren pirunpellolla käynyt. Oppaaksi hän sai muun muassa luolista ja tarinakivistä tietokirjoja kirjoittaneen Tuomo Kesäläisen.

Mika Saarelainen ja Carolus Manninen studiossa.

Itämerta voi siivota kajakistakin.

ma 19.7. klo 11.02–11.30

Suomen yksi valtti on puhtaus, mutta kuinka ollakaan, Suomen rannat ovat Itämeren roskaisimpia. Noin 80 % meressä lilluvasta roskasta on lähtöisin maalta. Itämeriplogging päätti tarttua ongelmaan kiinni kajakista käsin. Päivikki Koskinen lähti mukaan talkoisiin Laguunin henkilöstöpäällikkö Tiia Niemisen kanssa.

Juontajina Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Sotkamossa nuoret tekevät ammattilaisten kanssa kokoillan elokuvaa.

ma 19.7. klo 10.33–11.00

Juho Kuosmasen Hytti nro 6 -elokuva voitti viikonloppuna arvostetun Grand Prix -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Palkintoa pidetään toiseksi arvostetuimpana palkintona elokuvajuhlien pääkilpailussa. Hytti nro 6:n tuottaja Jussi Rantamäki kertoo palkinnon merkityksestä.

Kainuuseen nousseesta ja yhä nousevasta elokuvakeskittymästä on puhuttu mediassa jopa Suomen Hollywoodina. Nyt Sotkamossa tapahtuu taas: kyse on hieman poikkeavasta nuorisotyöstä, sillä paikkakunnalla kuvataan nyt kokoillan elokuvaa yhdessä paikallisten nuorten ja ammattilaisten voimin. Toimittaja Sipe Myllyniemi kertoo lisää.

Studiossa Mika Saarelainen ja Carolus Manninen.

Voiko koronarokotteen kakkosannosta aikaistaa?

ma 19.7. klo 10.02–10.30

Koska ja miten koronarokotteen kakkosannosta voisi aikaistaa? Tätä pohtii nyt moni, kun Suomessakin jyllää koronaviruksen delta-muunnos, jota vastaan käytössä olevilla rokotteilla on alhaisempi teho. Rokotteet toimivat delta-varianttia vastaan kuitenkin hyvin, mutta vasta kahden annoksen jälkeen. THL:n suositus jo on, että rokotusväli voisi olla 8, eikä 12 viikkoa kuten aiemmin linjattiin. Asiantuntijalääkäri Anniina Virkku Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta haastattelussa.

Keski-Euroopan tuhoisat tulvat. Konsuli Paula Vilpas Brysselin suurlähetystöstä kertoo Belgian tilanteesta. Mira Stenström haastattelee. Mika Saarelainen ja Carolus Manninen studiossa.

Hailuoto odottaa festarivieraita

pe 16.7. klo 12.13–12.45

Perämeren suurimmalla saarella Hailuodossa alkaa tänään Bättre Folk -kulttuurifestivaali. Viime vuonna tapahtumaa ei voitu koronatilanteen takia järjestää. Kaikki on nyt kuitenkin valmista, tapahtuma on loppuunmyyty ja festivaalikansa valuu pikkuhiljaa paikalle.Paikalla on myös toimittajamme Henna Korkala ja hänen haastattelussaan on festivaalin taiteellinen johtaja Aki Roukala. Studiossa Anna Keränen.

Kädet multaan. Osa 7. Kananlantaa

pe 16.7. klo 11.33–12.00

Viljelykausi on menossa ikkunalaudoilla, kotipihoilla, parvekkeilla ja palstoilla. Radio Suomessa tartutaan taimiin ja laitetaan kädet multaan näin perjantaisin. Tänään lannoitetaan kanankakalla ja puhutaan kiertoviljelystä. Inkeri Alatalon vieraana on puutarhuri Taina Suonio.

Studiossa Anna Keränen.

Tungosta lintuhoitolassa

pe 16.7. klo 11.02–11.30

Linnunpoikasetkin häiriintyvät kuumuudesta. Virtanen Vesa, keski-Suomen eläinsuojeluneuvoja, lintuhoitolan pitäjä, kertoo, että asiakkaita riittää. Päivikki Koskinen toimittaa. .

Anna Keränen juontaa.

Asumisen uutuudet Lohjalla

pe 16.7. klo 10.33–11.00

Vierailemme Lohjan asuntomessuilla. Kerros-, pari- ja omakotitaloja rakennettaessa on otettu huomioon ilmaston muuttuminen ja energian säästö. Ympäristöystävällisesti voi rakentaa myös kohtuuhintaan. Paikalla Lohjalla on toimittaja Marja Ala-Kokko. Haastattelussa Lohjan kaupungin projektivastaava Jenna Kotilehto sekä Lammi-kivitalon aluemyyntipäällikkö Hannu Ahokas. Studiossa Anna Keränen.

Uusia ravintolarajoituksia harkitaan

pe 16.7. klo 10.02–10.30

Uusia ravintolarajoituksia harkitaan, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru Atte Uusinokan haastattelussa. Keski-Eurooppa tulvaveden koettelemana. Meteorologi Matti Huutonen selvittää tilannetta. Studiossa Anna Keränen.

Terveiset metsäpaviljongista Tokiosta

to 15.7. klo 12.13–12.45

Tokion olympialaiset alkavat ensi viikolla ja varsin poikkeuksellisissa oloissa. Paikalla kisoihin valmistautumista seuraa toimittaja Heikki Valkama. Hän on käynyt metsäpaviljongissa, joka on Suomen vientiponnistelupaikka Tokiossa. Millainen paikka tuo paviljonki on?

Mira Stenström ja Anna Keränen studiossa.

Lakka, hilla, suomuurain vai valokki?

to 15.7. klo 11.33–12.00

Hillanpoiminta on käynnistynyt jo Etelä-Lapissakin. Helle kypsyttää marjat nopeasti, joten kausi saattaa jäädä lyhyeksi. Miltä näyttää hillasato? Keski-suomalaisella suolla on toimittaja Päivikki Koskinen luonto- ja eräopas Keijo Herrasen seurassa.

Studiossa Anna Keränen ja Mira Stenström.

Aurinkoa ja vettä

to 15.7. klo 11.02–11.30

Helle on saanut ihmiset sankoin joukoin rannoille. Osa heistä on melkoisia auringonpalvojia, jotkut viihtyvät paahtavassakin helteessä vaikka koko päivän. Juha Mäntykenttä kävi kyselemässä lappilaisten rantafiiliksiä.

Helteellä on saatava runsaasti nestettä. Toinen juttu jo onkin se, juovatko ihmiset oikeata juomaa. Energiajuomista tai oluesta ei suuremmin ole hellevaivoihin apua. Paras juoma helteellä on vanha kunnon kivennäisvesi. Eeva Hannula tapasi Forssan aluesairaalan sisätautilääkärin Hannu Sulosen.

Anna Keränen ja Mira Stenström juontavat.

Hakata vai suojella - metsänomistajien mietteitä

to 15.7. klo 10.33–11.00

Helsinkiläinen metsänomistaja Ilkka Mäkelä ja maanviljelijä Sari Melart Mäntsälästä kertovat, mitä he metsällään tekevät ja mitä EU:n metsästrategialta odottavat. Kaija Kellman haastattelee. Studiossa Anna Keränen ja Mira Stenström.

Ministerit löytävät paljon hyvää EU-komission ilmastoesityksestä

to 15.7. klo 10.02–10.30

Meriliikenteen ja rakennusten lämmityksen päästöt kuriin, sähköautoja lisää, hiilitullit rajoille, Mitä EU-komission ilmastoesitys tarkoittaisi Suomelle sitä kommentoivat Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, sdp:stä, ja elinkeinoministeri Mika Lintilä keskustasta. Marja Ala-Kokko haastattelee. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen arvioi ilmastoesityksen vaikutusta autoilijoille. Anna Keränen ja Mira Stenström studiossa.

Sinilevää Itä-Suomen järvissä sittenkin vähän

ke 14.7. klo 12.13–12.45

Pitkään jatkuneen hellekauden ansiosta järvien vedet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä. Se ei välttämättä merkitse rehevää sinileväkasvustoa. Ainakin Itä-Suomen järvillä sinilevää on vähemmän kuin monena muuna kesänä. Mistä näin hyvä tilanne johtuu, sitä kysytään nyt Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vesistöasiantuntijalta. MInna Kukkoselta. Toimittajana Tapio Laakkonen. Anna Keränen ja Mira Stenström juontavat

Huoltoasemalla voi saada myös palvelua

ke 14.7. klo 11.33–12.00

Nyky-Suomessa on melko harvinaista löytää huoltoasema, jossa auto tankataan, renkaat ja öljyt vaihdetaan ja autetaan muissakin menopeliasioissa. Tällainen kummajainen löytyy Satakunnan Kiikoisista ja tätä huoltoasemaa on pitänyt vuosikymmeniä yrittäjä Eelis Järvenpää, josta tuli hiljattain yllättäen myös filmitähti. Marja Ala-Kokko toimittaa. Anna Keränen ja Mira Stenström studiossa.

Pertsa ja Kilu uudessa elokuvassa

ke 14.7. klo 11.02–11.30

Väinö Riikkilän suositut Pertsa ja Kilu tarinat kuvasivat aikoinaan 1950-lukua ja sen maailmaa melko tarkasti. Miten tarina on onnistuttu tuomaan 2020-luvulle? Haastattelussa on ohjaaja Taavi Vartia, jonka ohjaama elokuva Pertsa ja Kilu saa tänään ensi-iltansa. Toimittajana Marko Miettinen. Studiossa Mira Stenström ja Anna Keränen.

Peter Lund: hiilineutraali elämä edellyttää kuluttajien viisaita valintoja

ke 14.7. klo 10.33–11.00

Euroopan unioni kertoo tänään, miten unionin alueella mennään kohti hiilineutraalia elämää. Professori Peter Lund arvioi, pystyykö Suomi saavuttamaan tavoitteet. Kaija Kellman toimittaa. Studiossa Mira Stenström ja Anna Keränen.

Helle vie päivystykseen

ke 14.7. klo 10.02–10.30

Helle on kestänyt Suomessa ennätyksellisen pitkään, ja se näkyy jo päivystykseen hakeutuvien määrässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystys ja perusterveydenhuolto sekä erikoissairaanhoito ovat ruuhkautuneet helteen vuoksi. Tilannetta kuvaa Tehyn työelämäasiantuntija Kaija Ojanperä.

EU:n komissio julkistaa tänään kattavan ilmastopaketin, jonka avulla on tarkoitus löytää tie kohti 55-prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä. Päätavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2050. Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen Bryselistä kertoo, mitä tulevasta tiedetään

Anna Keränen ja Mira Stenström studiossa

Tutut suosikit "Akkari" ja "Lintsin" vuoristorata täyttävät kumpikin 70 vutta

ti 13.7. klo 12.13–12.45

Linnanmäen vuoristorata Helsingissä avattiin 70 vuotta sitten. Kuulemme ääniä vuosikymmenten varrelta. Anna Pietilä on tämän kesän jarrumestari. Myös Aku Ankka täyttää 70 vuotta. Aku Ankan päätoimittajan mielestä Aku Ankka-sarjakuva innostaa ja opettaa pieniä lapsia lukemaan. Jo 22 vuotta Aku Ankan päätoimittajana ollut Aki Hyyppä tutustui itsekin lapsena sarjakuvaan jo ennen kuin hän oppi lukemaan. Hänta haastattelee Rosa Kettumäki. Studiosssa Anna Keränen.

Kiipeily kiinnostaa

ti 13.7. klo 11.33–12.00

Kiipeily kiinnostaa varsinkin nuoria. Käymme Rovaniemellä ulkona kiipeilykalliolla. Harrastuksestaan kertovat myös Rovaniemen Vuoristoklubin puheenjohtaja Asta Heikkala sekä Antti ja Pinja Antikainen. Pia Tuukkanen haastattelee Studiossa Anna Keränen

Koskikin kuumenee

ti 13.7. klo 11.02–11.30

Vesien lämpeneminen haittaa kalastusta. Monia koskia onkin Suomessa nyt suljettu kalastukselta. Toimittajamme Päivikki Koskinen raportoi Muuramessa Keski-Suomessa Muuramejoen rannalla. Haastateltavina ovat Keski-Suomen vesi- ja ympäristö ryn toiminnanjohtaja Tuomo Laitinen ja Muuramen kalastuskunnan sihteeri ja kalabiologi Antti Leppänen

Studiossa Anna Keränen.

Aino-Kaisa Pekonen - ministerinä koronakaudella

ti 13.7. klo 10.33–11.00

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen jätti sosiaali- ja terveysministerin tehtävät kesäkuun lopussa seuraajalleen Hanna Sarkkiselle. Johanna Talasterä tapasi entisen ministerin, joka kertoo, että koronakriisin alkukiihdytyksessä uni ei öisin oikein tullut.

Kuuma ja kuiva kesä on tuhohyönteisten taivas, kertoo erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta. Katariina Lahtonen haastattelee.

Studiossa Anna Keränen.

Tehdäänkö aurinkopaneelisi pakkotyönä?

ti 13.7. klo 10.02–10.30

Aurinkopaneelien tuotantoon Kiinassa liittyy merkittävä riski pakkotyöstä. Kansalaisjärjestö Finnwatch on selvittänyt aurinkopaneeleita markkinoivien yritysten yhteyksiä pakkotyöhön muslimivähemmistöillä. Puhelimessa on Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös rakentamiseen. Mira Stenström haastattelee rakennusfysiikan professoria Juha Vinhaa Tampereen yliopistosta. Juontajana Anna Keränen.

Isot ja pienet kisat

ma 12.7. klo 12.13–12.45

Tokion olympialaiset alkavat ensi viikolla. Tunnelmia välittää Heikki Valkama.

Mikä on hyvän hiekkakakun salaisuus? Siitä kertovat kaksi harrastajaa, jotka osallistuivat viikonvaihteessa hiekkakakkukilpailuun Ahvenanmaalla. Sanna Savela tapasin Marjaana Kokin ja 13-vuotiaan Hugo Kokin, jotka menestyivät hyvin. Studiossa Anna Keränen.

Hiidenkirnua kiertämässä

ma 12.7. klo 11.33–12.00

Pihlajamäessä, keskellä Helsinkiä, sijaitsevat Suomen vanhimmat hiidenkirnut Aarnipata ja Rauninmalja. Akseli Innaen tutustuu hiidenkirnuihin ympäristögeologian emeritusprofessori Veli-Pekka Salosen johdolla. Studiossa on Anna Keränen

Kasvit oppivat stressistä

ma 12.7. klo 11.02–11.30

Kuinka viljelykasvit kestävät kuumuutta ja kuivuutta? Syysviljoilla menee vielä melko hyvin. Ääriolosuhteisiin sopeutuminen on yhä keskeisempää. Kasvinjalostuksen uusista suunnista kertoo erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta. Toimittajana Jokioisissa Katariina Lahtonen. Studiossa Anna Keränen.

Palolennot kannattavat

ma 12.7. klo 10.33–11.00

Kesien kuivuus on lisännyt metsäpalolentojen määrä viime vuosina. Palolentoja tekevät pääsosin lentokerhojen harrastajat. Palolennoista kertoo Kauhavalla pilotti Erkki Virrankoski. Palolentojen budjetista puhuvat pelastusylitarkastaja Jarno Soisalo Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ja toimittaja Päivi Rautanen. Studiossa on Anna Keränen

Korona vei naisten työkykyä

ma 12.7. klo 10.02–10.30

Jalkapallon EM-kisat ovat olleet monella tapaa vaikuttavat . Niissä tehtiin suomalaisittain jalkapallohistoriaa - kun Huuhkajat pelasi ensimmäistä kertaa arvoturnauksessa.

Mutta eilen illalla myöhään jalkapallon Euroopan mestaruus ratkesi , kun Italian "siniset" voitti Englannin "leijonat" rangaistuspotkuin. Toimittajat Jenna Vehviläinen ja Petteri Löppönen kertaavat tapahtumia.

Alle 50-vuotiaat naiset korona uuvutti, kertoo tutkimusprofessori Seppo Koskinen THL:stä. Studiossa on Anna Keräne

Voimannostoa on innostunut harrastamaan varttuneempikin väki

pe 9.7. klo 12.13–12.45

Voimannostosta on tullut yhä suositumpaa iäkkäämpien keskuudessa. Lihasmassaa voi vahvistaa vielä vaikka vuosia jo olisi kertynyt. Millainen harrrastus voimannosto on, siitä kertoo nelikymppisenä lajista innostunut Minna Jaakkola. Studiossa on Anna Keränen. Studiossa Anna Keränen.

Kädet multaan ihastelee tomaatteja tomaattispesiaalissa

pe 9.7. klo 11.33–12.00

Kädet multaan -sarjassa on vuorossa tomaattispesiaali! Mikä tomaattilajike sopii parhaiten kasvimaalle tai parvekkeelle? Ovatko esimerkiksi Outdoor Girl ja Money Maker tuttuja termejä tomaattien maailmasta? Inkeri Alastalon kanssa tomaatteja ihastelee ympäristöbiologi Taina Suonio. Studiossa Anna Keränen.

Miksi ihmisiä teurastetaan jos kerran heitä ei syödä? Dokumenttielokuva Arndt Pekurisesta ensi-illassa.

pe 9.7. klo 11.02–11.30

Ikuiseen rauhaan on Ville Suhosen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisen aseistakieltäytyjän ja sodanvastustajan, Arndt Pekurisen tarinan. Eikä vain sitä vaan universaalin tarinan mielipiteensä vuoksi vainotusta ihmisestä. Akseli Innanen tapasi palkitun ohjaajan elokuvan päähenkilön nimeä kantavassa puistossa Helsingin Itä-Pasilassa.

Studiossa Anna Keränen.

Kuva: Arndt Pekurisen perikunta.

Rajapyykkimerkinnät tonttien välillä tarkentuvat

pe 9.7. klo 10.33–11.00

Tonttiriidat voivat mennä helposti sana sanaa vastaan -kamppailuksi, etenkin jos tonttien rajamerkinnät eli rajapyykit ovat aseteltu epämääräisesti tai niitä ei ole lainkaan. Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla on noin 3 miljoonaa rajapyykkiä, joiden sijainti laitoksen kartoilla on epävarma tai sitä ei ole ollenkaan tiedossa. Maanmittauslaitoksen rekisteripalvelujen johtaja Heikki Lind kertoo, kuinka rajapyykkimerkinnät tarkentuvat.

Studiossa on Anna Keränen.

Kuivuus ja helle vaikuttavat satokauteen

pe 9.7. klo 10.02–10.30

Kuinka kuivuus ja kuumuus näkyy pelloilla? ProAgrian johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo myös onko kuuro sateista hyötyä sadon kannalta.

Lapissa Norjaan matkaava voi joutua jonottelemaan maiden rajalla pitkän tovin korontastauksen vuoksi. Kaikki pohjoisen raja-asemat eivät kuitenkaan ole yhtä ruuhkaisia. Ivalon rajavartioaseman päällikkö Vesa Arffman kertoo myös kuinka voi varmistaa että rajanylitys sujuu jouhevasti.

Studiossa Anna Keränen.

Porkkalan Hylkypuiston syvyyksistä on löytynyt mahdollisesti 1400-luvun tykki

to 8.7. klo 12.13–12.45

Suomenlahden pohjaan Porkkalan alueelle on arveltu uponneen noin 60-70 historiallista hylkyä. Vanhimmat on ajoitttu 1300-luvulle. Tämän kesän erityinen löytö on se, että tuolla on mahdollisesti myös maailman vanhin meeren pohjassa pötköttävä tykki. Meriarkeologisen seuran aktiivi ja Porkkalan Hylkypuiston projektipäällikkö Markku Luoto ja sukeltajat meren 12 metrin syvyydestä kertoivat lisää löydöstä. Toimittajana aalloilla Päivikki Koskinen.

Kuvassa: Sukeltajina toimivat Suomen Meriarkeologisen Seuran vapaaehtoiset ja tutkimustoimintaa johtava meriarkeologi David Cleasby. Kuva: Päivikki Koskinen/Yle.

Jäätelöä voi tehdä myös lampaanmaidosta

to 8.7. klo 11.33–12.00

Suomalaiset ovat jäätelökansaa. Makuja ja jäätelölaatuja on moneen makuun ja ruokavaliin. Myös lampaanmaidosta voi tehdä jäätelöä. Miki Wallenius käy aamulypsyllä lampuri Siri Taalaksen kanssa. Studiossa Anna Keränen.

Kuinka suomalainen romaani päätyy Hollywoodiin käsikirjoittajan pöydälle?

to 8.7. klo 11.02–11.30

Miten suomalainen romaani voi päätyä Hollywoodiin asti? Ja mitä kansainvälinen menestys vaatii kirjailijalta. Antti Tuomainen on kansainvälisesti menestynyt kirjailija ja hänen teoksiaan on julkaistu yil 30 maassa. Antti Tuomainen kertoo, kuinka hänen teos päätyi Hollywoodini saakka. Juontajana on Anna Keränen.

Rokotteet tuovat koronatilanteeseen toivoa

to 8.7. klo 10.33–11.00

Rokotukset ovat hillinneet koronaepidemiaa kotimaassa, vaikka jalkapallon EM-kisojen aikana tilanne onkin heikentynyt. Riittääkö kaksi rokoteannosta turvaamaan paluun normaaliin ja kuinka nopeasti? Aihetta avaa terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen THL:stä. Juontajana on Anna Keränen.

Politiikan kesän suosiota ja tapahtumia

to 8.7. klo 10.02–10.30

Kesät ovat usein politiikan saralla hiljaisempia, mutta tänä vuonna on tapahtumia riittänyt. Radio Suomen Päivässä perkaamme tuoreen puoluekannatusmittauksen lukuja. Kenellä on syytä hymyyn ja kenellä ei? Tutkijat Johanna Vuorelma ja Mikko Majander pohtivat myös oikeistopopulismia suomalaisessa politiikassa. Juontajana on Anna Keränen.

Hiljaisuuden jäljillä

ke 7.7. klo 12.13–12.45

Melulla on tutkitusti haitallisia terveysvaikutuksia. Hiljaisuutta voi joskus joutua jopa etsimään pitkän matkan päästä. Atte Uusinokan haastateltavana hiljaisuutta tutkinut yliopistolehtori Hannele Kauppinen-Räisänen. Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen.

Drag on muutakin kuin miehiä mekoissa

ke 7.7. klo 11.02–11.30

Mikä saa miehen pukeutumaan kiiltävään mekkoon? Tai meikkaamaan silmät sinisellä? Ylen uusi audiosarja Drag-Suomi esittelee dragin moninaisuutta. Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen.

Korona-ajan pelkoja ja unia on tutkittu

ke 7.7. klo 10.33–11.00

Sitra on selvittänyt suomalaisten kokemuksia korona-ajan vaikutuksista. Suomalaisilta löytyy kestävyyttä ja vahvuuksia kohdata kriisiaika. Mutta mitä kriisinkestävyydestä kertovat kerrostalojen häkkivarastot? Turun yliopistossa tutkitaan korona-ajan unia. Millaisia unia suomalaiset ovat korona-aikana nähneet, siitä kertoo tutkija Ville Loukola.

Miten työajan lyhentäminen sopisi Suomeen? Kuinka helle vaikuttaa luontoon?

ke 7.7. klo 10.02–10.30

Olisiko Suomessa mahdollista lyhentää työaikaa? Islantilaisessa kokeilussa kävi ilmi että tuottavuus jopa parani työajan lyhentyessä. Mutta kuinka kävisi palkalle ja miten tuottavuus kehittyisi? Haastateltavana sosiologian profesori Harri Melin. Kuinka helle vaikuttaa luontoon? Biologi Jaakko Kullberg kertoo hyönteisten pärjäämisestä kuumassa kesässä ja Luken metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen kertoo, kuinka suureläimet kuumassa kesässä voivat.

Pikkukaupunkien taikaa ja tangoileva kunnanjohtaja

ti 6.7. klo 12.13–12.45

Suomi on kivojen kesäkaupunkien luvattu maa. Mutta mistä pikkukaupungin taika muodostuu? Kuulemme myös Keiteleen laulavasta kunnanjohtajasta Juha-Pekka Rusasesta, joka lurauttaa niin tangokonsertin kuin kunnalle mainosbiisinkin. Studiossa Anna Keränen ja Linda Vettanen.

Lähdevesi virkistää ja rauhoittaa

ti 6.7. klo 11.33–12.00

Pyhän Laurin kirkon lähettyvillä vilkkaan tien läheisyydestä löytyy rauhoittava Laurin lähde. Veden äärellä ovat biologi Adela Pajunen sekä maantieteilijä Marko Leppänen. Studiossa Anna Keränen ja Linda Vettanen.

Räppiä viittomakielellä. Onko luonnovettä turvallista juoda?

ti 6.7. klo 11.02–11.30

Kuinka räppi taipuu viittomakielelle? Joacimin musiikkivideosta on tehty viittomakielinen käännös. Kun retkellä tulee jano, kannattaako napata kuksaan hörppy luonnonvesistä? THL:n johtava asiantuntija Tarja Pitkänen kertoo luonnonvesien puhtaudesta. Studiossa Anna Keränen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Runojen rytmiä ja sanojen leikittelyä

ti 6.7. klo 10.33–11.00

Runon ja suven päivänä keskustelemme lavarunoudesta. Vieraana aktivisti, spoken word -artisti Laura Eklund Nhaga. Hän suomensi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisissa Amanda Gormanin esittämän runon. Millaista on nykyrunous? Kuinka kansainvälistä runous on? WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Lämmin kesä näkyy hukkumistilastoissa

ti 6.7. klo 10.02–10.30

Lämmin kesä näkyy valitettavasti myös hukkumistilastoissa. Suomessa hukkui kesäkuun aikana peräti 30 ihmistä, mikä oli synkin luku sitten vuoden 1999. Haastateltavana Suomen uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija Anne Hiltunen. Millainen apu pandemioiden nujertamisessa ja huoltovarmuuden kannalta olisi Pohjoismaiden yhteisellä rokotetuotannolla? Haastateltavana osastopäällikko Antti Neimala TEM:istä sekä Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Studiossa Anna Keränen ja Linda Vettannen.

Toimistotyö vaihtui eräoppailuun. Radio-ohjattavat autot innostavat jälleen.

ma 5.7. klo 12.13–12.45

Moni haaveilee elämän leppoistamisesta, mutta miltä tuntuu vaihtaa siisti sisätyö matkailuyrittämiseen, tästä kertoo Marja Kares-Oksman.

Radio-ohjattavilla autoja harrastavat myös aikuiset ja vauhtikin voi lähennellä jo 150 km/h.

Studiossa Anna Keränen ja Linda Vettanen.

Jääkauden muovaama Suomi: salpausselät ja supat.

ma 5.7. klo 11.33–12.00

Radio Suomen Päivän kesäsarjassa johdatellaan kuulijat ikiaikaisten kivien ja luonnonmuodostelmien maailmaan.

Meillä ja maailmalla tunnetuimpia suomalaisia merkkejä jääkaudesta on Lahden Salpausselkä, kiitos kansainvälisten hiihtokisojen tv-lähetysten. Salpausselkä puolestaan piilottelee toista jääkauden aikaansaanosta, suppien verkostoa. Näitä sulaneen jään synnyttämiä monttuja on salpausselillä lukematon määrä. Ne kätkevät sisäänsä myös ympäröivästä luonnosta poikkeavia luonnonihmeitä, jopa omia pieniä ilmastoja.

Mika Moksu lähti tutustumaan suppiin Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulaisen sekä geotieteiden asiantuntija Vilma-Lotta Tallgrenin kanssa. Retki Salpausselän maisemiin käynnistyy maineikkaasta Lahden maauimalasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen

Pyörämatkailun suosio kasvaa vauhdilla

ma 5.7. klo 11.02–11.30

Pyörämatkailun suosio kasvaa vauhdilla ja pyöräilyreittejä ja kohteita tulee koko ajan lisää. Myös yritykset ovat heränneet kohdistamaan palvelujaan pyöräilijöille. Vieraana Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.

Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen.

Miten ravintola-alalla menee kun rajoituksia puretaan?

ma 5.7. klo 10.33–11.00

Tiukat koronarajoitukset jäivät Uudellamaalla voimaan, kun koronatartunnat lähtivät uudestaan kasvuun Pietarista palanneiden jalkapallofanien myötä. Muualla maassa rajoituksia on purettu, miten tämä tilanne näkyy ravintoloiden ja majoitusalan arjessa? Haastattelussa toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja ravintolapalvelualan järjestöstä MaRasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen.

Kuivuus ja kuumus huolettaa? Aukeavatko matkailun portit?

ma 5.7. klo 10.02–10.30

Mikä on maastopaloherkkyys Suomessa tällä hetkellä? Kuinka Kanadan kuivuus ja palot vertautuvat Suomeen? Haastateltavana Ilmatiteenlaitoksen ilmakehän koostomus ryhmän vetäjä Ari Karppinen. Eduskunta hyväksyi viime viikolla maahantulomallin. Aukeavatko matkailun portit ja tulevatko turistit vihdoin Suomeen. Mira Stenström haastattelee Visit Finlandin johtajaa Kristiina Hietasaarta, Kolin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtajaa Veli Lyytikäistä ja Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Komu. Studiossa Linda Vettanen ja Anna Keränen.

Kesäteatterin lumo vetää tekijöitä ja katsojia - moni kesäteatteri on vielä koronatauolla.

pe 2.7. klo 12.13–12.45

Tänään on Teatterin tiedotuskeskuksen julistama kesäteatteripäivä. Tälle viikolle osuukin monta ensi-iltaa. Kaikkiaan niitä on Suomen suvessa pari sataa, vaikka monet teatterit pitävät vielä koronataukoa tai rajaavat katsojamääriä. Katariina Lahtonen vieraili Suomenlinnan kesäteatterin Sofian maailma -näytelmän harjoituksissa ja tapasi tekijöistä ohjaaja Johanna Freundlichin ja näyttelijä Robin Svartströmin. Lisäksi haastattelussa näyttelijä Sinikka Sokka ja ohjaaja-näyttelijä Petri Liski ja teatterinjohtaja Seppo Suominen.

Studiossa Jyrki Hakanen.

Kädet multaan. Puutarhaohjelman aiheina tänään loma-ajan kastelu, kirvat ja raparperitorjunta-aine. Toimittaja Inkeri Alatalon p

pe 2.7. klo 11.33–12.00

Kädet multaan. Puutarhaohjelman aiheina tänään loma-ajan kastelu, kirvat ja raparperitorjunta-aine. Toimittaja Inkeri Alatalon palstalla vierailee jälleen puutarhaguru Taina Suonio.

Studiossa Jyrki Hakanen.

Helle voi aiheuttaa tukaluuttaa ihmisille ja eläimille

pe 2.7. klo 11.02–11.30

Kesäkuu oli suurimmassa osassa Suomea ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Hellettä on luvassa myös tuleville päiville Lappia myöten. Lämpimällä säällä pitäisi muistaa juoda. Mutta mitä ja kuinka paljon? Vinkkejä antaa Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirkka Rissanen. Toimittajana Mira Stenström.

Ihmisten lisäksi myös eläimet voivat kärsiä helteestä. Niin koiria kuin kissojakin olisi hyvä saada juomaan tavallista enemmän vettä helteillä. Lemmikin turkkia kannattaa myös kastella viileällä vedellä. Mutta voiko koiran turkin ajella kesähelteellä? Trimmauspalvelu Pilkkeen yrittäjä Pia Orasta on tapaamassa Riina Kasurinen.

Studiossa Jyrki Hakanen.

Keliakiaan pian lääke?

pe 2.7. klo 10.33–11.00

Voisiko keliaakikko päästä eroon tiukasta ruokavaliostaan? Kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu lupaava edistysaskel lääkehoidossa. Siitä odotetaan helpotusta keliaakikon arkeen ehkä jo viiden vuoden päästä. Läpimurtotutkimuksen suunnittelija ja johtaja, emeritusprofessori Markku Mäki Tampereen yliopistosta kertoo tutkimuksesta. Toteutuessaan keliakia-oireita estävä lääke olisi monelle keliaakikolle helpotus. Haastattelussa Keliakialiiton toimitusjohtaja Niina Puronurmi. Studiossa Jyrki Hakanen.

Maksuhäiriömerkintöjen määrä ennallaan. Suomen koronatartunnoista yli 40% Venäjältä.

pe 2.7. klo 10.02–10.30

Noin 390 000:llä suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä, maksuhäiriöimerkinnän saaneiden henkilöiden määrä ei ole viime vuodesta kasvanut, ja myös uusien maksuhäiriötämerkintöjen määrä on hieman vähentynyt. Mediavastaava Ville Kauppi Suomen Asiakastiedosta kertoo, mistä merkinnät yleensä tulevat.

Kesäkuun alkupuolella koronatilanne näytti jo Suomessa hyvältä, mutta nyt tartunnat ovat jälleen lähteneet nousuun. Yli 40 prosenttia viime viikolla todetuista tartunnoista liittyy suoraan Venäjän kisaturismiin. Kuinka nopeasti kasvaneet tartuntaluvut on mahdollista saada kuriin ja palata siihen, että meillä oli vain muutamia kymmeniä tartuntoja päivässä? Miten nopeasti on mahdollista palata siihen tilanteeseen, että meillä oli vain muutamia kymmeniä tartuntoja päivässä? Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiristä infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila arvioi. Lisäksi haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Toimittajana Milla Madetoja.

Studiossa Jyrki Hakanen.

Länsi-Lappiin uusi kansallispuisto? Latinalainen heinäkuu.

to 1.7. klo 12.13–12.45

Länsi-Lappiin halutaan perustaa uusi kansallispuisto. Napapiirin Helmi – Miekojärven kansallispuisto -nimeä kantava kansallispuistohanke kattaisi Vaarasaaren noin 860 hehtaarin alueen sekä sitä ympäröivät saaret. Ainutlaatuinen, kalaisa järvimaisema houkutteli paikalle myös toimittaja Anni Tolpin joka lähti kuhan uistelureissulle Jouko Sirkkalan kanssa, joka on innokas kansallispuiston puolestapuhuja.

Yle Radio 1:n heinäkuun teemana on tällä kertaa Latinalainen Amerikka. Kuukausi tarjoaa radiomatkan seudulle, josta on kulkeutunut arkeemme monenmoisia vaikutteita: Etelä-Amerikkaan, Karibian alueelle ja Väli-Amerikkaan. Teemakuukauden annista kertoo toimittaja ja kuuluttaja Jari Aula.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter:

Kohti teknologista tasa-arvoa

to 1.7. klo 11.33–12.00

Miten edistetään teknologista tasa-arvoa ja millaisia kuiluja sukupuolten välissä on ICT-alalla kurottavaksi? Voiko Suomi näyttää esimerkkiä maailmalla? Haastattelussa innovaatiosuurlähettiläs Jarmo Sareva ulkoministeriöstä.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter:

Miten ruokavaliomme muuttuu?

to 1.7. klo 10.33–11.00

Millainen on ruuan tulevaisuus ja millainen ruoka maistuu meille 10-20 vuoden päästä? Haastattelussa ravintoloitsija Henri Alén ja Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin puheenjohtaja, työelämäprofessori Reijo Karhinen. Toimittajana Marjo Näkki.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Eläinten häkkikasvatus on EU:ssa pian historiaa. Pohjois-Amerikkaa korventaa hirmuhelle.

to 1.7. klo 10.02–10.30

Euroopan komissio ilmoitti eilen puoltavansa häkkikasvatuksen kieltävää End the Cage Age -kansalaisaloitetta. Eläinten häkkikasvatus EU:ssa loppuu siis vuoteen 2027 mennessä. Suomessa kansalaisaloitteen nimienkeruuseen on osallistunut SEY eli Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto. Haastattelussa toiminnanjohtaja (vs) Maria Lindqvist.

Pohjois-Amerikkaa kärventävät ennätykselliset helteet. Kanadassa lämpötila on ollut tällä viikolla jo lähes 50 astetta. Hurjat helteet ovat aiheuttaneet jo yli kahdensadan ihmisen kuoleman. Kanadassa, länsiosan helle-alueella on myös Suomen Kanadan suurlähetystön julkisuus-, diplomatia- ja viestintäkoordinaattori Mia Halonen, joka raportoi Nanaimon kaupungista. Kreeta-Maria Kivioja haastattelee.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Kuinka sinileväinen kesä on edessä?

ke 30.6. klo 12.13–12.45

Sinilevä lisääntyy merialueilla. Miltä tämän kesän sinilevätilanne vaikuttaa? Haastattelussa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila. Kaija Kellman lähti hänen kanssaan Helsingin Munkkiniemen uimarannalle pohtimaan muunmuassa sitä, kannattaako oman mökkirannan vettä testata kaupasta ostettavalla sinilevätestillä.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Miten irti älylaitteesta?

ke 30.6. klo 11.33–12.00

Oululainen Mikael Kunnari päätti tehdä Youtube-kanavallaan testin, jossa hän on käyttämättä älypuhelintaan kuukauden päivät. Tilalle valikoitui hänen ala-asteaikainen vanha nokialainen. Millainen kokemus se oikein oli? Hanna Juopperi tapasi Kunnarin ja puhui hänen kanssaan puhelimista, niiden käyttämisesta ja siitä, oliko älypuhelimesta luopuminen vapauttavaa vai ahdistavaa?

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Onko olympialiike nykyään ihmisarvosta piittaamaton rahantekokone?

ke 30.6. klo 11.02–11.30

Tokion olympiakisojen järjestäminen aiheuttaa närää. Koronan ja japanilaisten vastustuksesta huolimatta Kansainvälinen Olympiakomitea aikoo kisat järjestää. Mistä kritiikki kumpuaa ja miten siihen vastaa Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori? Haastattelussa myös historiantutkija Jouko Kokkonen Liikuntatieteellisestä seurasta. Toimittajana Carolus Manninen.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Suomalaiselle tutkimukselle lisää rahaa - pienelläkin maalla on mahdollisuudet isoihin innovaatioihin

ke 30.6. klo 10.33–11.00

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa. Otaniemeen valmisteltu kvanttilaskennan laboratorio on valmistunut, ensimmäiset laitteet ovat saapuneet ja asennus on täydessä vauhdissa. Kvanttitietokone voi kuulostaa vielä scifiltä - mutta kvanttitietokoneissa voisi olla isoja mahdollisuuksia Suomelle.

Vieraana on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja puhumme laajemminkin Suomen kehityksestä ja tutkimuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Ovatko poikkeukselliset helteet merkki ilmastonmuutoksesta? Millainen on VTV:n tulevaisuus?

ke 30.6. klo 10.02–10.30

Sää jatkuu poikkeuksellisen helteisenä Suomessa, onko tämä merkki ilmastonmuutoksesta? Kesäkuussa helteisten päivien määrä on suurempi kuin koskaan ja myös ukkoset ovat tulleet normaalia aiemmin ja rajumpina, Suomen uusi salamaennätyskin on kirjattu viime viikolla. Haastattelussa sään ääri-ilmiöiden ja ilmastonmuutoksen tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteenlaitokselta.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytty Yli-Viikarin viran kohtalo ratkeaa tänään. Eduskunnan tarkastusvaliokunta ryhtyi viime helmikuussa selvittämään pääjohtajan toimintaa, ja julkisuuteen Tytti Yli-Viikarin rahankäytön epäselvyydet rävähtivät kunnolla kuukautta myöhemmin. Tänään eduskunta käsittelee pääjohtajan erottamista. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsen, sekä eduskunnan tilintarkastajien varapuheenjohtaja merja Mäkisalo-Ropponen (sd) kertoo, miten erottamisprosessi etenee. Haastattelussa myös valtion talouspolitiikan arviointineuvoston pääsihteeri Seppo Orjasniemi. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Jyrki Hakanen ja Linda Vettanen.

Meena Markkanen loihti Armi Aavikon esiintymisasut

ti 29.6. klo 12.13–12.45

Meena Markkanen loihti aikanaan Armi Aavikolle loisteliaita esiintymisasuja ja muuta rekvisiittaa. Hän oli ennen luokanopettajan työtä vaatturina ja erikoisrekvisiitan valmistaja. Missi ja laulaja Armi Aavikko on päähenkilö Radio Suomen kesän musiikkiaiheisessa draamassa heinäkuussa ja häntä muistellaan kanavalla muutenkin. Meenan kanssa Armia muistelee Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Mehiläisten muutto Ahvenanmaalta Lapin Tervolaan

ti 29.6. klo 11.33–12.00

Kymmenen mehiläisyhdyskuntaa muutti viime viikolla Ahvenmaalta Lappiin Tervolan kuntaan. Mehiläisten uusi asuinpaikka sijaitsee Maaseutuyrittäjien osaamiskeskuksessa, mutta miksi ihmeessä mehiläisten muuttomatka oli niin pitkä?

Toimittaja Jyri Tynkkynen oli paikalla, kun Lappian opettaja Pauliina Myllylä siirsi kuljetuksesta lievästi pökkyräisiä mehiläisiä pitkän automatkan jälkeen uusiin pesiin.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Droonista apua marjastukseen?

ti 29.6. klo 11.02–11.30

Luonnonvarakeskus on selvittänyt, pystyykö droonilla seuraamaan marjasadon valmistumista. Luken marjakopteri-hankkeen alustavat tulokset ovat lupaavia. Tässä vaiheessa hankkeessa kehitetty ohjelma pystyy tunnistamaan hilloja avoimessa maastossa. Erikoistutkija Henri Vanhasen mielestä pienoiskopterin käyttö luonnonmarjojen etsimisessä toisi uudenlaista jännitystä ja ehkä myös uusia poimijoita marjastuksen pariin. Haastateltavana on myös toimitusjohtaja Janne Naapanki Arctic Internationalista. Toimittajana Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Koronatilanne on pahentunut Suomessa kisaturistien myötä.

ti 29.6. klo 10.33–11.00

Jalkapallon EM-kisahurmos on vaihtunut tummiksi pilviksi Suomen taivaalle. Pietarista Suomeen kisaturistien mukana kantautuneet koronatartunnat ovat tuoneet mukanaan uhan koronaviruksen neljännestä aallosta. Millainen kesä meillä on, jos tauti taas leviää?

Sosiaali- ja terveysministeriöstä johtaja Pasi Pohjola ja virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta kommentoivat tilannetta. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

VTV:n pääjohtajalle suositetaan eroa.

ti 29.6. klo 10.02–10.30

Eduskunnan kansliatoimikunta esittää eduskunnalle VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Toimikunnan puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo perusteet toimikunnan suositukselle. Lopullisesti asiasta päättää eduskunta.

Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta kommentoi Yli-Viikarin poikkeuksellista tapausta ja sen käänteitä.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Savonlinnan kerrostalopaloa tutkitaan, oliko syynä salama? Ompelijoilla jälleen kysyntää.

ma 28.6. klo 12.13–12.45

Salaman epäillään sytyttäneen kuusikerroksisen kerrostalon Savonlinnassa juhannuspäivänä. Taloudelliset vahingot ovat mittavat, henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. Palon syytä on tutkittu tänään. Toimittaja Kati Rantala tapasi palopaikalla taloyhtiön puheenjohtajan Juha Hämäläisen.

Koronaepidemia verotti monen yrittäjän tuloa juuri pahimpaan aikaan. Näin tapahtui myös useissa ompelimoissa, koska talvella ei juhlia ollut eikä juhlapukuja tarvittu. Nyt tilanne on toinen ja ompelijat ovat täystyöllistettyjä. Haastattelussa ompelijat Aila Makkula Ompelimo Ailattaresta Turusta ja Maarit Suvinen Ompelimo Suvisesta Helsingistä sekä pukuompelija Johanna Parvela Tampereelta. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Jääkauden muovaama Suomi - Suomen mielenkiintoiset kivet: Kummakivi

ma 28.6. klo 11.33–12.00

Radio Suomen Päivän kesäsarja alkaa: Jääkauden muovaama Suomi - Suomen mielenkiintoiset kivet. Kummakivi on jättimäinen lohkare, joka olla tönöttää pienemmän kiven päällä. Näky on vähintäänkin absurdi. Miten iso lohkare voi pysyä paikallaan, eikä kellahda kumoon? Kummakivi sijaitsee Etelä-Karjalassa Ruokolahdella ja vaikka se onkin “keskellä ei mitään”, niin silti matkailijoita kivellä käy useita kymmeniä päivittäin. Ja jokainen koittaa tuuppia kiveä alas. Toimittaja Elli Sormunen lähti katsomaan kummakiveä ruokolahtelaisen kulttuuripalveluyrittäjä Virve Niirasen kanssa.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Pride -tapahtumat ihmisoikeuksien juhlaa

ma 28.6. klo 11.02–11.30

Kesä on pride-tapahtumien, -päivien ja -viikkojen aikaa. Tällä viikolla Helsinki Pride juhlii ihmisoikeuksien moninkertaisia merkkipaaluja – muun muassa sitä, että 50 vuotta sitten Suomen laista poistettiin homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi. Tehtävää on kuitenkin vielä paljon. Radio Suomen päivässä studiovieraana toiminnanjohtaja Aaro Horsma Helsinki Pride -yhteisöstä.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Sisarukset -elokuva on poikkeuksellinen elokuvahanke.

ma 28.6. klo 10.33–11.00

Sisarukset -elokuva on poikkeuksellisen pitkä leffahanke. Draamaelokuvaa on kuvattu seitsemän vuoden aikana yhdistellen fiktiivistä elokuvakerrontaa improvisaatioon ja tosielämän tapahtumiin. Elokuvassa sisaruksia näyttelevät oikeassa elämässä avioparina elävät Henna ja Lauri Tanskanen ja heidän sisarpuoltaan näyttelee Elin Petersdottir. Elokuvan ohjaa Saara Cantell. Akseli Innanen oli mukana Helsingin Haagan Alppiruusupuistossa, jossa tehtiin elokuvan viimeiset kuvaukset Suomessa.

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.

Venäjän koronatilanne pahenee. Pietarin kisaturistien mukana tuli runsaasti virusta myös Suomeen.

ma 28.6. klo 10.02–10.30

Pietarista saapuneilla jalkapallon EM-kisaturisteilla on runsaasti covid-19 -tartuntoja erityisesti pääkaupunkiseudulla - uhkaavatko uudet sulkutoimet? Koronavirustartuntoja on THL:n arvion mukaan yli kaksisataa ja Pietarissa matkustaneita ihmisiä kehotetaan menemään koronatesteihin. Suurin osa matkaajien mukanaan tuomista koronatartunnoista on pääkaupunkiseudulla. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista arvioi tilannetta. Venäjän koronaepidemia kiihtyy. Nyt valtio on alkanut tehdä rokottamattomien elämästä hankalaa, jotta rokotustahti kiihtyisi. Tästä päivästä lähtien Moskovassa ei saa enää mennä ravintolaan ilman todistusta immuunisuojasta. Näistä keinoista ja koronatilanteesta kertoo lisää toimittajamme Simo Ortamo Pietarista.

Pietarin EM-kisaturisteilla on runsaasti covid-19 -tartuntoja erityisesti pääkaupunkiseudulla - uhkaavatko uudet sulkutoimet?

Studiossa Linda Vettanen ja Jyrki Hakanen.