Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Pyöräilyilta

ke 8.7. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Pyöräilyilta

ke 8.7. klo 18.02–18.50

Pyöräily poluilla ja kaupunkien kulkuväylillä on kokenut viime aikoina suuren nousun ja sama kehityssuunta jatkuu edelleen. Pyörien myynnin kohdalla on takana uskomaton kevät ja uudet kulkupelit tekivät kauppansa ennenkokemattomalla tavalla. Työmatka taittuu helposti pyöräteitä pitkin ja samalla vältetään ajaminen ruuhkassa omalla autolla. Jokainen pyörällä ajettu kilometri on arvokas ja säästää luontoa, vertaa tätä liikkumismuotoa mihin muuhun tahansa. Pyörän pitää kuitenkin olla kunnossa, jos mielii matkata vailla turhaa vastusta.

Studiossa on paikalla monialaista pyöräilyasiantuntemusta. Kuuntelijoiden esittämiin kysymyksiin vastaavat Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvonen ja erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta, lähetyksen toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Markus Turunen.

Nisäkkäiden poikaset

ke 1.7. klo 18.02–18.50

Ollako huolellinen vai huoleton? Kannattaako olla rohkea vai varovainen? Millaisia riskejä emot ottavat ja miten ne osaavat opastaa poikasiaan niiden ensimmäisinä päivinä? Mitkä nisäkkäät saavat eniten poikasia ja miten hyvin poikaset tottelevat emojaan? Miltä pesissä näyttää?

Suomen luonnossa liikkuu monenlaisia nisäkkäitä ja kesällä niillä on poikaset. Emoilla siis riittää töitä ja poikasilla opeteltavaa.

Kysy nisäkkäiden poikasista ja niiden emoista tai kerro mielenkiintoisimmat havaintosi. Studiossa asiantuntija on tohtori Paavo Hellstedt. Juontajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Kesäyön linnut

ke 24.6. klo 18.02–18.50

Lintujen soidinlaulu aamulla ja päivällä on jälleen hiipumassa pesintäkiireiden alle. Maisema tuntuu hetkittäin, jopa pelottavan hiljaiselta. Tässäkö se voimallisin vuodenaika taas hurahti ohi?

Vielä on kuitenkin toivoa, koska iltahämärissä tai yöaikaan monet linnut laulavat tai ääntelevät vielä varsin mallikkaasti. Havaintoja tehdään usein kuuloon perustuen ja lintuja ei päästä silloin näkemään. Monet kerttuset, kehrääjät, kuikat ja pöllönpoikaset jatkavat siitä mihin rastaat, peipot ja pajulinnut äänimaailman jättivät. Minkälaisia yöretkiä ja niihin liittyviä havaintoja on viimeisen viikkojen aikana kertynyt ja onko eteen tullut yllättäviä tilanteita?

Studiossa on lintututkija Pertti Koskimies, suoran lähetyksen toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.