Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta

Black Devils & Ile Kallio on Hurriganes-fanien keskuudessa laajasti tunnettu

to 26.3. klo 19.05–20.00
Viimeisin

Ile Kallio aloitti uransa legendaarisessa Hurriganesissa, jossa soitti useaan otteeseen 1970- ja 1980-luvuilla.

Kallion nykyinen bändi Black Devils on Hurriganes-fanien keskuudessa laajasti tunnettu ja arvostettu. Yhtyeessä soittavat Ile Kallion lisäksi kitaristi Matti Kähkönen, basisti Tero Salminen sekä rumpali-laulaja JP Kakkola.

Black Devils bändin uusi albumi Live at Tavastia 2019 tekee kunniaa Hurriganesin tuotannolle.

Olga Ketosen juttukaverina on suomirockin maineikas kitaristi Ile Kallio.

Seuraava lähetys

Radio Suomen Ilta

tänään klo 19.05–20.00

Maanantai on viikonpäivistä vihatuin, mutta mitäpä jos maanantai onkin mainettaan parempi? Kuunnellaan musiikkia ja puhutaan siitä, mistä puhua pitää. Juontajana Sanna Pirkkalainen.

Aiemmat lähetykset

Black Devils & Ile Kallio on Hurriganes-fanien keskuudessa laajasti tunnettu

to 26.3. klo 19.05–20.00

Ile Kallio aloitti uransa legendaarisessa Hurriganesissa, jossa soitti useaan otteeseen 1970- ja 1980-luvuilla.

Kallion nykyinen bändi Black Devils on Hurriganes-fanien keskuudessa laajasti tunnettu ja arvostettu. Yhtyeessä soittavat Ile Kallion lisäksi kitaristi Matti Kähkönen, basisti Tero Salminen sekä rumpali-laulaja JP Kakkola.

Black Devils bändin uusi albumi Live at Tavastia 2019 tekee kunniaa Hurriganesin tuotannolle.

Olga Ketosen juttukaverina on suomirockin maineikas kitaristi Ile Kallio.

Mitä ajattelee elämästään Marimekon aikanaan pelastanut bisnesnainen Kirsti Paakkanen?

to 26.3. klo 18.02–18.50

Viime pääsiäisen aikoihin Olga Ketonen kahvitteli Kirsti Paakkasen kanssa ja palaamme tuohon muistorikkaaseen hetkeen.

Kotivara - Ilmasilta

ti 24.3. klo 18.02–18.50

Korona vaikuttaa arkeemme nyt hyvin monella tavalla.

Kuinka sinä olet varautunut tähän tilanteeseen? Olemaan pidempiä aikoja kotona ja erossa ihmisistä?

Oletko hamstrannut, löytyykö kotivaraa, mitä olet hankkinut aivan erityisesti, pehmopaperia ja kuivamuonaa?

Oletko tarjonnut korona-apua naapurille, läheisille, omaisille? Entä miten sujuu arki ulkosuomalaisilla? Juontajana Markus Turunen.

Minkälaista on elämä nuoruuden ja vanhuuden välillä?

ma 23.3. klo 19.02–20.00

Keski-iän äärellä ollaan Naisten saunavuoron merkeissä.

”Kun nuoruuden valinnat oli tehty, elämä alkoi olla liikkumatonta. Aloin kiukutella ajan hahmottomuutta ja rutiinien toistoa vastaan.” Keski-ikäistyminen saa ajattelemaan elämän rajallisuutta.

Monelle keski-ikä on kriisin paikka. Miten löytää elämänilo, kun nuoruus on jäänyt taakse ja vanhuuteen on vielä matkaa?

Naisten saunavuoro -sarjassa Paula Tiessalon haastateltavana on kirjailija Pauliina Vanhatalo.

Miten koronavirus muutti Rane Raitsikan ja Vesa Haajan työtilanteen?

to 19.3. klo 19.02–20.00

Funkkia, punkkia, rappia, bluesia, rockia, rautalankamusiikkia – Atomirotta yhdistelee menestyksekkäästi näitä kaikkia. Rosoisesta Atomirotta-yhtyeestä on tullut kultti-ilmiö, jonka lauluissa kuuluu eletty elämä.

Haastattelussa puhelimitse pitkän linjan rock- ja punk -kitaristi Rane Raitsikka Atomirotta -yhyeestä. Millaiset olivat Ranen Amerikan vuodet? Entä miltä tuntuu elämä juuri nyt, kun uunituore Atomirotta IV -albumi on julkaistu?

Olga Ketosen juttukaverina myös Pääesiintyjät -yhyeen solisti Vesa Haaja, jonka suuri yleisö muistaa Agents -yhtyeestä.

Pääesiintyjät on rockabillypopista tyyliään ammentava yhtye, joka uuden albumin myötä on aloittanut keikkailun jälleen pienen tauon jälkeen. Miltä paluu on tuntunut?

Vieraina Kaikki kotona liven tähtiartisti Anssi Kela ja kuvataiteilija Blythe Smith

to 19.3. klo 18.02–18.50

Uutuusohjelma Kaikki kotona live kutsuu koko Suomen viettämään yhdessä tunnelmallista koti-iltaa. Ensimmäinen live lähetys televisioidaan perjantaina 20.3. klo 19 TV2:ssa ja lähetyksen voi katsoa myös Yle Areenassa. Mistä on kyse Kaikki kotona live:ssä? Sen kertoo Anssi Kela, yksi illan tähtiesiintyjistä.

Itähelsinkiläinen kuvataiteilija Blythe Smith valittiin New Yorkissa järjestettävän kansainvälisten migreenijärjestöjen konferenssin vuoden taiteilijaksi.

Miten kuvataiteilija Blythe Smith kuvaa töissään kroonista, usein näkymätöntä sairauden läsnäoloa jokapäiväisessä elämässä? Miltä tuntuu olla vuoden taiteilija?

Toimittajana Olga Ketonen.

Kysy koronaviruksesta

ti 17.3. klo 18.02–18.50

Studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat UM:n ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen, STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

- Matkustussuositukset ja ohjeita ulkomailla oleville suomalaisille löytyvät myös Facebookista, Twitteristä ja UM:n kotisivuilta.

- Terveydenhuollon voimavarat suunnataan valmistautumiseen ja kiireettömiä hoitoja lykätään. -  Viranomaisten kannalta Suomessa ollaan nyt rajoittamis- ja valmistautumisvaiheessa. Lääkkeiden ostoa voidaan rajoittaa. - Ulkomailla olevista suomalaisista vain n. 40 000 on tehnyt matkustusilmoituksen. Aurinkorannikolla oleva suomalainen ihmettelee, kuinka pääsee kotimaahan.

- Saako hautajaisia järjestää? Kuinka pitkään tilanne jatkuu? Sairaanhoitopiirien erot. Taudin voimakkuus ja kesto vaihtelevat ihmisten välillä. Koronaoireiden jälkeen varoaika on ainakin 24 tuntia.

- Rovaniemeltä kysymys hyväkuntoisista yli 70-vuotiaista. Ohjeita noudatettava huolella karanteenimaisissa olosuhteissa, mutta ulkoilla saa! 

- Miten määritellään lähikontakti? Mikä on karanteeni? Voiko mennä mökille? Jos sairastuu mökillä tai muuten kotimaan reissulla, kehen ottaa yhteyttä, jos oireita tulee?

- Taloyhtiön saunaa ei kannata käyttää.

Virologian professori Olli Vapalahti vastaa kysymyksiin immuniteetista, koronaviruksen mutatoitumisesta, menehtyneiden keski-iän mahdollisesta laskusta, uusien virusepidemioiden synnystä sekä muuttolintujen osuudesta virusten levittämiseen.

Onko varmuusvarastoihin jo kajottu? Testaamiseen tehty rajoituksia hyötynäkökohdista. Terveydenhuollon nenä-suusuojat olleet osin kiven alla. Uuden koronaviruksen elinaika pinnoilla? Hanskat käteen kauppareissulla! Onko turvallista olla kassalla töissä, kun on raskaana? Entä diabeetikkona? Miten käy hammashoitojen?

Kampaamoketjun tj. Nina Olander kertoo, miten korona on hiljentänyt alaa, kuinka työntekijöistä pidetään huolta ja miten palveluita on rajattu.

- "Hallittu maraton", kuvaa Tulokas tilannetta. Miten erot eri maiden välillä selittyvät? - Poikkeuslain seuraukset epätasa-arvoisia. Omaistaan hoitavien tilanne? - "Ketään ei pidä jättää yksin", sanoo Metsäniemi.

- Pienipalkkaiset tekevät töitä, jotka tehtävä läsnä. Nämä työt ratkaisevat, kuinka yhteiskuntamme pyörii.

-Yskä, kuume ja kurkkukipu tärkeimmät koronatartunnan oireet. Yli 70-vuotiaiden kanssa voi käydä kävelyllä. Peloista kannattaa puhua. Toisinaan kannattaa eristää itsensä uutisvirrasta.

"Olisit kyllä hyvä, mutta olet liian vanha" - työnhaun tyly päätös teki Päivi Soinista aikuisopiskelijan

ma 16.3. klo 19.06–20.00

"Se on järkyttävää! Koska itsehän en tunne itseäni tämän ikäiseksi kuin olen."

Näin kuvailee Päivi Soini tilannetta, kun sai ensimmäistä kertaa työhaastattelussa kuulla olevansa liian vanha. Eikä kerta jäänyt yhteen: kahden vuoden työttömyyden aikana Päivi sai kuulla saman asian monta kertaa. Että muuten olisit ihan hyvä, mutta kun olet jo tuon ikäinen. Päivin ratkaisu pattitilanteeseen oli alan vaihto. Hän ei suostunut uskomaan, ettei enää kelpaisi mihinkään. Ja hyvä, ettei uskonut, sillä kelpasi kyllä. Ensin laboranttiopintoihin ja jo opiskeluaikana myös töihin. Päivi valmistuu tänä keväänä ja työpaikka on jo odottamassa.

Sanna Pirkkalainen kutsui Päivi Soinin valmistujaiskahville vähän etukäteen ja yhdessä naiset pohtivat paitsi työtä, sen puutetta ja uuden oppimista, myös sitä, miten saada yhteiskunta ymmärtämään keski-ikäisten arvo työelämässä.

Markus Selin: Elokuvan kässärissä täytyy olla jotain niin ihmeellistä, että se tarina täytyy kertoa suurelle yleisölle

to 12.3. klo 19.06–20.00

Mistä on tuottaja Markus Selin tehty? Äkkiseltään ajatellen elokuvasuvusta, kepposista, Nintendosta, Gladiaattoreista, Vareksesta, Rennystä ja rakkaudesta koiriin.

Mutta mistä mies on oikeasti tehty?

Olga Ketosen juttukaverina elokuvatuottaja ja monialayrittäjä Markus Selin, jolle vastikään myönnettiin elokuva-alan kultainen ansiomerkki merkittävistä ansioistaan suomalaisen elokuva-alan edistämisessä.

Selinin ura tuottajana alkoi jo 1980-luvun puolivälissä, jolloin hän yhdessä Renny Harlinin kanssa teki kansainvälisen seikkailuelokuvan Jäätävä polte.

Yhteistyö jatkuu jälleen, kun Harlinin ohjauksessa, kun kesällä 2020 kuvataan Luokkakokous 3 elokuva, joka tulee teattereihin vuonna 2021.

Markus Selin pohti haastattelussa mm. mistä tunnistaa hyvän elokuvakäsikirjoituksen.

- Käsikirjoituksen sisältö on kaikista tärkein. Leffan kuvaaminen on sen verran kallista puuhaa, että kässäristä pitää tulla tunne, että on sen arvoista lähteä kuvaamaan sitä ja levittämään ison markkinoinnin turvin elokuvateattereihin ja myöhemmin myös televisioon ja videopalveluihin.

- Hyvin kirjoitettu kässäri ei välttämättä tarkoita sitä, että sen sisältö on kohdillaan. Kyllä siinä tarinassa täytyy olla jotain niin ihmeellistä, että se täytyy tehdä suurelle yleisölle elokuvaksi.

Kesällä 2020 "Kaikki huutaa Dingo!"

to 12.3. klo 18.03–18.50

Kaikki huutaa Dingo! - Radio Suomen kesän audiodraama kertoo tarinan bändistä, joka sekoitti Suomen.

Kyseessä on 20-osainen audiodraama, joka julkaistaan heinäkuussa 2020. Millaisissa tunnelmissa bändin keulahahmo Pertti Nipa Neumann odottaa sarjan julkaisua?

Toimittajana Olga Ketonen.

Mitä mietit, kun kohtaat vammaisuutta - pelkäätkö, ujosteletko?

ti 10.3. klo 19.05–20.00

Oletko saanut itsesi kiinni ennakkoluuloisesta ajattelusta? Mitä mietit, kun kohtaat vammaisuutta - pelkäätkö, ujosteletko?

Vammaiskultti on Yle Puheen uusi 10-osainen radiosarja, jossa puhutaan, miltä vammaisuus tuntuu.

Studiovieraina Vammaiskultin juontajat Jenniina Järvi ja Julianna Brandt. He ovat runoilijoita ja taiteilijoita, joille itselleen vammaisuus on osa omaa elämää, mutta jotka eivät elä elämäänsä vamma edellä.

Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

Keski-ikä on mainettaan parempi vaihe ihmisen elämässä

ma 9.3. klo 19.05–20.00

Keski-iällä on huono maine. Puhutaan keski-ikän kriisistä, rupsahtamisesta, menetyksistä. Tutkimusten valossa tilanne on kuitenkin aivan päinvastoin: keski-ikäiset ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä elämäänsä. Rohkeimmat väittävät jopa, että keski-ikä on ihmisen parasta aikaa.

Keski-ikää on tutkittu vähemmän kuin muita elämänvaiheita. Tutkijat eivät ole pitäneet sitä kovinkaan kiinnostavana tutkimusaiheena eikä edes sen määrittely ole yksinkertaista. Milloin keski-ikä alkaa? Entä millaisia keski-ikäiset ovat? Sitäkään ei ole helppo sanoa, sillä keski-ikäisellä on voi olla alle kouluikäisiä lapsia tai sitten hän voi olla isovanhempi. Harvassa elämänvaiheessa elämä voi olla niin monennäköistä kuin keski-iässä.

Mistä me siis puhumme, kun puhumme keski-iästä? Sanna Pirkkalaisen haastattelussa Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Katja Kokko.

Tuure Kilpeläinen: Olen aina ollut omassa huoneessa tuhertaja - piirrellyt sekä kuunnellut ja säveltänyt musaa itsekseni

to 5.3. klo 19.05–20.00

Tuure Kilpeläinen on keikkaillut yhtyeensä Kaihon Karavaanin kera jo kymmenen vuotta. Uusi albumi ja Paratiisi 2020 -kiertue juhlistavat yhtyeen pitkää yhteistä matkaa.

Olga Ketonen kutsui Tuuren visiitille kera kitaran ja haastattelun aluksi saimme kuulla live-esityksenä Perille paratiisiin -kappaleen uudelta albumilta.

Tuure Kilpeläinen tunnustaa, että yksinäisyys on ollut lapsesta asti rakas seuralainen. Nykytilanne on hieman erilainen, hän kertoo nauraen.

- Yksinäisyys on saanut kenkää, sitä kaveria ei ole paljon näkynyt. Mutta myönnän, olen kyllä aina viihtynyt itsekseni. Olen ollut sellainen omassa huoneessa tuhertaja - piirrellyt ja kuunnellut musaa siellä, sekä opetellut kitaran rämpyttämistä. Biisien tekeminen omassa huoneessa on minulle itsekseen leikkimistä.

Nykyään Kilpeläinen kera Kaihon Karavaanin on koko kansalle soittava valtavirta bändi. Aina näin ei ole ollut, pohtii Tuure.

- Urani alkupuolella minussa oli häivähdys indie arroganssia. Kun olin nosteessa oleva indie artisti, niin kriitikot ja muut erottautuivat tykkääjiksi. Silloin itsekin halusin tehdä musiikkia tämän tyyppiselle jengille. Suhtautumiseni yleisöön on muuttunut totaalisesti tästä. Olen opetellut, että kaikki ihmiset ovat toisiinsa nähden samalla viivalla. Perspektiivini on laajentunut, se liittyy ehkä siihen, että olen vanhentunut ja osaan katsella asioita laajemmin.

Ohjelmassa soivat kappaleet: TUURE KILPELÄINEN live-esitys: Perille paratiisiin BÄNDIBÄNDI: Kuningas ei JOHNNY CASH: Father and son TUURE KILPELÄINEN JA KAIHON KARAVAANI: Rakastan sua niin et se sattuu

Ohjaaja Kari Heiskanen: Neuvostoliitto oli korkean kontekstin maa - se mitä sanotaan, on aivan eri asia kuin tarkoitetaan

to 5.3. klo 18.02–18.50

Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomissio majoittui Hotelli Torniin. Mitä Tornin seinien sisällä tapahtui ja millainen mies oli komission johtaja Andrei Zdanov?

Ikkunan tuohon maailmaan avaa maaliskuun 5.päivänä 2020 ensi-iltansa saava Kari Heiskasen näytelmä Stalinin suloinen ruoska. Se on tekijänsä mukaan hirtehinen komedia. Heiskanen täyttää piakkoin 65-vuotta, mutta tunnustaa ettei hänellä ole aikomustakaan vielä jäädä eläkkeelle.

- Tekemisen into ja vimma eivät ole vielä minulta ehtyneet. Tekeillä on aika monta hanketta vielä ja toivonkin, että löydän niille vielä tuottajan ja pystyisin toteuttamaan ne.

Mikä historiassa Heiskasta kiehtoo ja miten Suomen historian käännekohdat taipuvat näytelmiksi?

Matti Ylönen tapasi Stalinin suloinen ruoska -näytelmän harjoitusten jälkeen ohjaaja Kari Heiskasen.

Kysy koronaviruksesta -ilta

ti 3.3. klo 18.02–18.50

HUOM! Ohjelma on tullut 3.3.2020. Tämän jälkeen tilanne ja tiedot ovat muuttuneet. Tarkista viimeisimmät tiedot THL:n sivuilta! --- Mikä koronaviruksessa arveluttaa, mikä mietityttää, mitä haluaisit tietää? Studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara, UM:n konsulipäällikkö Pasi Tuominen ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Näistä puhuttiin:

Miten koronavirus eroaa kausi-influenssaviruksesta? Millainen kuolleisuus uudella koronaviruksella on? Karanteenilapsen äiti kertoo, että luottamusta on nakertanut aluksi annettujen ohjeiden epäloogisuus.

Mitkä perussairaudet vaikuttavat sairastumiseen? Voiko itse jäädä pois töistä omaehtoiseen karanteeniin? Jos tartuntatautilain perusteella on määrätty karanteeniin, voiko työnantaja edellyttää etätöitä?

Mitä tehdä, kun italialainen vaihto-opiskelija on parin viikon päästä tulossa Veneton alueelta Suomeen? Miksi ihmisiä ei automaattisesti laiteta karanteeniin heti, kun saapuu epidemia-alueelta? Eikö rajat pitäisi laittaa kiinni epidemian estämiseksi? Miten mahdollisten pakolaisten tulo otetaan huomioon? Mikä koronaviruksesta tekee niin vaarallisen?

Kuinka paljon valtio käyttää varoja valmiuteen? Onko lääkkeitä oikeasti Suomessa varastoissa? Onko koronavirukseen olemassa lääkettä? Mitä tehdä, kun ulkomaanmatka on tulossa? Onko Suomessa aikomus ottaa HIV-lääkkeet käyttöön? Millä kotikonstein oireita voi hoitaa?

Millainen tilanne on Venäjällä? Tukholman satamassa näkyvillä opastekylttejä, Suomessa ei, miksi? Miten ilmanvaihdon säädöillä voitaisiin estää tartuntoja?

Miten virus vaikuttaa raskausaikana syntymättömään lapseen? Onko terveydenhuollossa työskentelevällä oikeus kieltäytyä työstä raskauden perusteella, jos epidemia tulee? Miksi Suomen käytännöt ovat erilaisia kuin muissa EU-maissa esimerkiksi karanteenien suhteen? Milloin valtakunnallinen neuvontapuhelin avataan?

Onko mahdollista, että kansalaisille kerrotaan pehmennettyä totuutta? Riittävätkö suojavarusteet sairaaloissa, niitä ei nyt kuvissa näy? Mitä jos hengityskoneita on vähemmän kuin niitä tarvitsevia? Mitä jos hoitopaikkoja ei riitä kaikille? Kuka hoitaa lapset, jos vanhemmat sairastuvat? Olisiko Suomessa syytä rajoittaa isoja yleisötapahtumia?

Miksi ei testata kaikkia, joilla on oireita? Onko testauslaboratorioita riittävästi? Miksi WHO ei ole julistanut pandemiaa? Milloin Suomessa puhuttaisiin epidemiasta? Millainen tilanne on nyt Kiinassa?

Kuinka todennäköistä on, että Suomessa ilmenee uusia tartuntatapauksia? Kuinka kauan virus säilyy tavaroiden pinnoilla? Voiko työmatkasta kieltäytyä? Mitä suositellaan tehtäväksi, jos on matka varattuna?

Hiekkalaatikolla on tylsää ja valmisruoka pelastaa järjen - isyyteen ei tarvita käsikirjaa, rento läsnäolo riittää

ma 2.3. klo 19.05–20.00

Valmisruoat ovat pelastaneet minun järjen, sanoo juuri hoitovapaalle jäänyt kolmen lapsen isä Antti Kanto. Hyvä ystävä Otto Kallioranta nyökyttelee vieressä, erityinen suosikki on kuulemma lihaperunasoselaatikko.

Kanto muistelee, että esikoisen kanssa oltiin tarkkoina: ei sokeria lainkaan. Kallioranta kertoo, että vanhin heidän kolmesta lapsestaan söi alkuun itse tehtyjä soseita, mutta aika pian ne unohtuivat pakastimen pohjalle ja valmiit lastenruoat lumosivat helppoudellaan.

Molemmat myöntävät, että lapsi lapselta suhtautuminen omaan vanheemmuuteen on höllentynyt, kaikkea ei tarvitse tehdä käsikirjan mukaan, vaan rento läsnäolo on kaiken a ja o. Isät ovat myös antaneet itsellensä luvan puhua asioista niiden oikeilla nimillä: hiekkalaatikkoleikkejä ei kukaan kovin pitkään jaksa ja välillä pinna palaa niin, että on pakko karjahtaa.

Parhaat hetket ovat molempien isien mielestä niitä, kun on aikaa eikä oikeastaan tarvitse tehdä mitään, ollaan vaan ja nautitaan siitä, että ollaan. Pahimmat hetket unohtuvat sillä sekunnilla, kun katras on saatu unten maille ja nukkuvaa lasta tuijottava isä tajuaa, että tuossahan se on, koko maailma pienessä paketissa.

Sanna Pirkkalaisen vieraina isät Otto Kallioranta ja Antti Kanto, jotka kirjoittavat yhdessä Lapselliset miehet -blogia ja toimittavat Isälokero-podcastia Radioplaylla.