Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Euro repeää etelästä

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

Suomalaisnuorteiden päihdemieltymykset. Nuoret juovat viinaa ja polttavat tupakkaa vähemmän kuin vanhempansa, mutta nuuskan ja kannabiksen käyttö lisääntyy. Haastattelussa THL:n erikoistutkija Kirsi-Marja Raitasalo.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Aiemmat lähetykset

Euro repeää etelästä

eilen klo 12.13–12.45

Italia on tuoreen tutkimuksen mukaan hävinnyt eniten euron käyttöönoton myötä. Se on vahva ase uudelle populistien liittoumalle ja voi uhata euroaluetta enemmän kuin maan valtava velkataakka. Ylen MOT:n toimittaja Hannu Sokala on paneutunut asiaan.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

EU:n muovikorkkidirektiivi vaarantaa pullonpalautusjärjestelmämme. Kalle Päätalon syntymästä 100 vuotta.

eilen klo 11.33–12.00

Kesästä 2021 eteenpäin korkkien on pysyttävä kiinni muovipulloissa koko pullon käyttöajan. Asian määrää EU:n kertakäyttömuoviin kohdistuva SUP-direktiivi, jolla halutaan vähentää meriin päätyvän muoviroskan määrää. Vaikka tavoite on hyvä, Suomen kannalta homma ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Panimoliiton toimitusjohtajan mukaan direktiivin takia juomavalmistajien täytyy tehdä tuotantolinjastoihin miljoonien investoinnit ja kinnityssysteemin valmistaminen lisää muovin käyttöä. Näin tilannetta arvioi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Vuosittain palautetaan 460 miljoonaa muovipulloa eli 90 % muovipulloista päätyy uudelleenkäyttöön. Mutta monessako niissä on korkki paikallaan? Johtaja Tommi Vihavainen Suomen Palautuspakkaus Oy:stä kertoo. Toimittajana Riikka Pennanen.

Kalle Päätalon syntymästä tänään 100 vuotta. Päätalo on arvostettu suomalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten omakohtaisiin kokemuksiin perustuvista Koillismaa- ja Iijoki-sarjoista, joista jälkimmäinen on omaelämäkerrallinen teos. Kalle Päätalo toimi rakennusmestarina ennen kirjailijan uraa. Tytär Riitta ja hänen tyttärensä Vilja muistelevat. Hanna Juopperi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lentosyyllisyys, talvisuru. Ekokriisi ahdistaa tai herättää torjuntaa: miten käsitellä ympäristötunteita?

eilen klo 11.02–11.30

Ympäristötunteiden käsikirja. Ilmastonmuutos aiheuttaa ihmisissä erilaisia tunteita: ahdistusta, hämmennystä, surua, vihaa, torjuntaa, jopa epätoivoa. Mutta ympäristö voi aiheuttaa meissä myös iloa.

Ympäristötutkija Panu Pihkala (TT) Helsingin yliopistosta on kirjoittanut asian käsittelyn avuksi "Mieli maassa?" -kirjan. Pihkala arvioi, että ekokriisin pahetessa tarvitsemme lisää taitoja kriisin herättämien tunteiden kanssa elämiseen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Postin lakon laajeneminen. WHO tutki: taide vahvistaa terveyttä. Pitäisikö lääkäreiden määrätä kulttuurireseptejä?

eilen klo 10.33–11.00

Aamulla alkanut postin lakko saattaa pidentyä kuukauden mittaiseksi, ellei työehtokiistaan löydy neuvotteluratkaisua. Posti- ja logistiikka-alan unioni ilmoitti eilen uusista lakoista. Postin poikkeusolojen johtaja Jarmo Ainasoja arvioi aiemmin, että työtaistelun vaikutuksia pystytään arvioimaan aamupäivän aikana - miltä tilanne nyt näyttää?

Taide tekee terveydelle hyvää, nyt tästä on saatu myös tutkimusnäyttöä. Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluetoimiston uudessa raportissa on löydetty näyttöä taiteen merkityksestä useiden muun muassa sairauksien hoitamisessa. Antavatko lääkärit pian kulttuurireseptejä?

Haastattelussa ylijohtaja Riitta Kaivosoja Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä johtaja Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Postilaiset ovat lakossa - tunnelmia eri puolilta Suomea

eilen klo 10.02–10.30

Postin lakon vaikutukset ja tunnelmat eri puolella Suomea. Oulun ja Ylivieskan Postin pääluottamusmies Jari Niemelä kertoo, että postilaiset ovat kauhuissaan, miten he tulevat toimeen, jos palkkoja lasketaan kymmeniä prosentteja. Lahdesta tunnelmia kertoo Posti- ja logistiikka-alan unionin Etelä-Hämeen pääluottamusmies Heidi Rantanen. Jyväskylässä toimittaja Timo Hytönen tapasi lakkovahdissa olevan Keski-Suomen PAU:n puheenjohtaja Marko Hytösen. Hänen mukaansa työnantajan esitykset pidentäisivät työaikaa. Lakossa olevia Postin työntekijöitä näkyy Postin toimipaikkojen liepeillä lakkovahteina. Luottamusmies Marko Tanner kertoo Hämeenlinnassa, mitä lakkovahdit tekevät.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Yksinhuoltajaisän kommellukset

pe 8.11. klo 12.13–12.45

Yösyötöstä on edetty Tarhapäivään. Viikon päästä ensi-iltaan tuleva Tarhapäivä-elokuva kertoo yksinhuoltajaisän selviytymisestä lapsensa ja perheen tilapäisjäsenen kanssa keskellä ruuhkavuosia. Haastattelussa elokuvan pääosan esittäjä Petteri Summanen. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kauppa maailmanmaineeseen, Lippu korkealle

pe 8.11. klo 11.33–12.00

Järvenpäästä löytyy maailman paras kauppa. Tätä mieltä on kaupan alan tutkimusorganisaatio IGD. Haastattelussa maailman parhaaksi kaupaksi julistetun Järvenpään Citymarketin kauppias Markku Hautala.

Lupa liputtaa kovallakin tuulella. Haminan Suomen korkeimman lipputangon vaiheet ovat moninaiset ja surkuhupaisatkin. Nyt näyttää, että lipputangon käyttämisen luvat olisivat täydentymässä. Haastattelussa Haminan kaupungin kehitysjohtaja Matti Filppu. Toimittaja Jesse Mäntysalo.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Muuri murtui - mitä seurasi?

pe 8.11. klo 11.02–11.30

Berliinin muurin murtumisesta 30 vuotta. Sen ajan tunnelmista raportoivat toimittajat Riitta Pihlajamäki, Esa Tuominen ja Esko Lumikero.

Muurin vaikutus. Jo pitkälti hävitetty muuri vaikuttaa Berliinissä edelleen - muutenkin kuin muistoissa. Muurista ja nyky-Berliinistä kertovat muusikko Harri Sjöström, teatteriohjaaja Anu Saari, maalaustaiteilija Thierry Noir sekä ja kirjailija Juhani Seppovaara. Toimittaja Berliinissä Maarit Lukkarinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Nyt on Nenäpäivä

pe 8.11. klo 10.33–11.00

Nenäpäivänä kerätään rahaa avuksi 17 maan lapsille. Yksi maista on länsiafrikkalainen Burkina Faso, jonka lapsien arkeeen on tutustunut näyttelijä ja opettaja Ernest Lawson. Toimittaja Juha Blomberg.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tuleeko postilakko? Mitkä ovat sen vaikutukset?

pe 8.11. klo 10.02–10.30

Postilakon vaikutukset? Mitä maanantaina alkavaksi ilmoitettu postilaisten lakko vaikuttaa postin kulkuun? Haastattelussa Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Onko lakko vältettävissä? Miksi Postin työntekijät ovat menossa lakkoon? Haastattelussa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen ensimmäinen open orchestra -konsertti Turussa

to 7.11. klo 12.13–12.45

Turun konserttitalon permannon penkit on siirretty pois ja soittajat on ripoteltu soitinryhmittäin lavalle ja alapermannolle. Nyt voi kokea, miltä tuntuu, kun patarummut soivat senttien päässä tai nähdä, pullistuvatko puhallinsoittajien otsasuonet.

Konsertit järjestetään tulevana perjantaina ja ensi viikolla kahtena päivänä, mutta tällä viikolla sinfoniaorkesterin toimintaan on ollut tutustumassa turkulaisia kahdeksasluokkalaisia, jotka osallistuvat Taidetestaajat-projektiin. Tässä projektissa Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset viedään kolmen vuoden ajan kokemaan taidetta, muun muassa oopperaan, taidenäyttelyyn, teatteriin tai konserttiin kuten tänään Turussa.

Paikalla oli myös toimittaja Tarja Hiltunen. Pitääkö kapellimestari jotain ääntä? Haastattelussa sellisti Eija Huhtala-Krapu ja kahdeksasluokkalainen Nelli.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten bromance eli miesten välinen syvä ystävyyssuhde syntyy?

to 7.11. klo 11.33–12.00

Miesten välisestä ystävyydestä. Miten syttyy bromance? Mistä miehet puhuvat? Miten tunnistaa tosiystävän? Mistä löytää aikuisiällä mieskaverin? Vieraana taiteilija Erno Enkenberg, jonka taidenäyttely Miesten välisestä ystävyydestä kuvaa juuri näitä bromanceja sekä Miessakit ry:stä Antti Alèn.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hammaslääkäri: jopa alakouluikäiset kyselevät valkaisevista hammastahnoista

to 7.11. klo 11.02–11.30

Terveyshuuhaa jyllää verkossa. Väitteet ja uskomukset esimerkiksi fluorin haitallisuudesta näkyvät potilaan suussa. Fluorittomat hammastahnat kun eivät ehkäise reikiintymistä lainkaan. Lääkärit voivat joutua myös arvostelun kohteeksi, kun he oikovat virheellisiä käsityksiä.

Asia on esillä hammaslääkäripäivillä Messukeskuksessa. Haastattelussa Vastalääke ry:stä LK Mia Muhonen sekä lasten hammashoidon erikoishammaslääkäri Helena Yli-Urpo Salon terveyskeskuksesta. Hän kertoi myös, että jopa alakoululaiset ovat kiinnostuneita valkaisevista hammastahnoista, vaikkeivat ne todellakaan sovi lasten huokoisille hampaille.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Bryssel on suomalaisten virkamiesten ja päättäjien ykkösmatkakohde - lentoja on vaikea vähentää.

to 7.11. klo 10.33–11.00

Valtio matkustaa runsaasti ja entistä kalliimmalla - Brysselin lentoja on vaikea vähentää, vaikka erilaisia etäneuvottelumahdollisuuksia pohditaan jatkuvasti. Valtion matkakulut olivat viime vuonna 176 miljoonaa euroa.

Eniten virkamiehet ja poliitikot istuvat Brysselin koneessa - Brysselin matkapäiviä oli viime vuonna kaikkiaan 16 661. Toisena olevan Ruotsin matkapäiviä kertyi yli 10 000 vähemmän. Valtio pyrkii karsimaan turhia matkoja ja edellyttää, että matkustetaan mahdollisimman halvalla. Brysselin matkapäivien määrä hämmästyttää kansanedustajia.

Haastattelussa Jani Mäkelä (ps) ja Satu Hassi (vihr) sekä valiokuntaneuvos Peter Saramo. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Perussuomalaiset singahti kärkeen Ylen puolekannatuskyselyssä. Rajat räiskeelle -kansalaisaloite eduskunnalle.

to 7.11. klo 10.02–10.30

Perussuomalaiset porskuttaa Ylen tuoreen kannatuskyselyn kärjessä. PS on nostanut kannatustaan kuukaudessa peräti 2 % Pääministeripuolue SDP sen sijaan on pahoissa vaikeuksissa. Vihreät on noussut kolmanneksi ja on suosituin hallituspuolue. Politiikan toimittaja Terhi Toivonen kertoo lisää kyselyn tuloksista.

15 eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä on hetki sitten luovuttanut Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteen tavoitteena on rajata kuluttajien käyttöön vain tähtisäde- ja bengalintikut. Padat, suihkut ja ilotulitusraketit olisivat vain ammattilaisille. Paikalla luovutustilaisuudessa eduskunnan pikkuparlamentissa on Aki Laine. Haastattelussa Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Voit auttaa - Nenäpäivä auttaa siinä

ke 6.11. klo 12.13–12.45

Kohti Nenäpäivää. Pelastakaa Lapset tekee Burkina Fasossa työtä lastensuojelun ja lasten paremman tulevaisuuden puolesta. Projektikoordinaattori Anniina Haaranen kertoo länsiafrikkalaisen maaseudun todellisuudesta. Toimittaja Juha Blomberg.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Talviväylät kuntoon ja ruotsalaisuuden päivää viettämään

ke 6.11. klo 11.33–12.00

Talviväylät kuntoon. Väylävirasto vakuuttaa, että talvi ei yllätä väylänpitäjää. Millaisilla teillä ensi talvena ajetaan? Väylävirasto kertoo. Haastattelussa tieliikennejohtaja Pekka Rajala  ja osastonjohtaja Magnus Nygård yleisten teiden hoitaja Väylästä. Toimittaja Kaija Kellman.

Svenska dagen - ruotsalaisuuden päivä. Esillä ruotsinkielisen Suomen tärkeimmät puheenaiheet tänään. Niistä kertoo Yle Vegan toimittaja Hannah Norrena.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten vähentää lääkejäämien päätymistä vesiin?

ke 6.11. klo 11.02–11.30

Lääkkeistä koitu haittaa ympäristölle monessa vaiheessa ja monta reittiä. Sudden-hanke seuraa lääkkeiden koko elinkaarta: valmistusta, kauppaa ja pakkausta. Mitä saadaan selville? Miten tietoa voidaan hyödyntää. Haastattelussa projektikoordinaattori Sanja Karlsson Helsingin yliopistosta.

Jäämät kuriin langalla? Vesistöihin pääsee hormonijäämiä esimerkiksi e-pillereistä ja korvaushoidoista. Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Aalto-yliopisto ovat kehittäneet langan, joka sieppaa erityisesti e-pillereiden hormonia, estradiolia. Haastattelussa erikoistutkija Hannes Orelma VTT:ltä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lapin ennätyslumet, Terveys- ja hoivapalveluiden keskittyminen

ke 6.11. klo 10.02–10.30

Lapissa ennätyksellisesti lunta. Lapissa on mitattu vuodenaikaan nähden suurin lumensyvyys kymmeniin vuosiin. Mistä on kysymys? Meteorologi Matti Huutonen kertoo.

Yksityisten terveys- ja hoivapalveluiden omistus keskittyy. Mehiläinen nostaa liikevaihtonsa miljardiluokkaan, kun Pihlajalinna-kauppa toteutuu. Haastattelussa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sekä Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Diginatiivien digitaidot puntarissa. Mikä lehmä?

ti 5.11. klo 12.13–12.45

Kuinka hyvin diginaativeilla on digitaidot hanskassa? Jyväskylän yliopisto on selvittänyt osana kansainvälistä tutkimusta kahdeksasluokkalaisten digiosaamista ja muun muassa perhetaustan vaikutusta. Haastateltavana yliopistotutkija Toimittajana Jussi Lindroos.

Mitä Orawa ja Okadi -lehmät tekevät tänään Helsingin yliopistolla? Kaija Kellman oli mukana maaseutunuorten tempauksessa. Haastaltevina lehmien omistaja Eeva Linnainmaa sekä opiskelija Ida Simola sekä lehmiä katsomaan tullut Elsa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miksi vaihdevuosista vitsaillaan tai vaietaan?

ti 5.11. klo 11.33–12.00

Saako menopaussista puhua? Mitä jokaisen pitäisi tietää vaihdevuosista ja tarvitseeko vaihdevuosien muuttaa elämää kun nuoruuskin jatkuu entistä pidemmälle?

Vieraana vaihdevuosista romaanin kirjoittanut ja viisikymppisenä surffamaan opetellut Hyppe Salmi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten vuoden isät yhdistävät työn ja perheen?

ti 5.11. klo 11.02–11.30

Vuoden isä -palkinto on jaettu tänä vuonna kolmelle isälle. Palkinnon saivat Hermanni Hyytiälä Jyväskylästä, Petri Jaakola Vantaalta ja Jukka Lagerblom Helsingistä.

Palkinto myönnetään isälle, joka on omalla esimerkillään lisännyt isyyden merkitystä ja arvostusta. Valintaan on vaikuttanut työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Valintaa ovat olleet tekemässä mm. valtakunnalliset perhejärjestöt, Väestöliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Kaija Kellman vieraili Vuoden Isä 2019 -palkintotilaisuudessa, jossa Hyytiälä ja Lagerblom kertoivat muunmuassa opetelleensa tekemään rusetteja. Lisäksi puhuttiin siitä, mistä apua saa ja millaisia murheita isillä on.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tukholman kaupunginteatterin tuore johtaja Maria Sid. Mitä Mehiläisen ja Pihjalalinnan yhdistyminen tarkoittaa?

ti 5.11. klo 10.33–11.00

Näyttelijä ja ohjaaja Maria Sid on vasta nimitetty Tukholman kaupunginteatterin teatterinjohtajaksi.

Hän toimii tehtävässä vuoden 2020 loppuun saakka. Miten 25 vuotta uraa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Sid näkee teatterin tulevaisuuden? Miten tarinoita rakennetaan?

"Suurin muutos urallani on #metoo", sanoo Sid. Miten #metoo ja sen jälkimainingit näkyvät uudessa pestissä? Anni Riit´aho haastattelee.

Suomeen on muodostunut uusi terveysalan jättiläinen: Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan. Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen tänään. Uuden yrityksen liikevaihto on yli miljardin ja henkilökuntaa on 25 000. Mitä alan keskittyminen tarkoittaa?

Kelan tutkimusyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Hennamari Mikkola analysoi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sutta voi sietää - miten suojelemme pelkoakin herättävää petoamme?

ti 5.11. klo 10.02–10.30

Susikannan tuore hoitosuunnitelma tarkastelussa. Ennaltaehkäisevät toimet ovat entistä merkittävämässä asemassa. Lisäksi halutaan hälventää susipelkoja ja tarjota susista oikeaa tietoa.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi on Silja Raunion haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Alttarimaalari Tove Jansson

ma 4.11. klo 12.13–12.45

Teuvan kirkossa on vahva naisten kädenjälki. Se näkyy kirkon suunnittelussa sekä toteutuksessa - ja vielä alttaritaulussakin, joka on Tove Janssonin paikalla maalaama. Kirkosta kertoo kirkkoherra Lauri Annala. Toimittaja Päivi Rautanen.

MOT: Hullun huonoa asumispalvelua. Suomessa noin 8000 mielenterveyskuntoutujaa asuu asumispalveluyksiköissä. Bisneksessä on mukana noin 250 palveluntuottajaa. Niiden palveluissa olevat epäkohdat ovat vanhustenhoidosta tuttuja: henkilökuntaa saattaa olla liian vähän, asukasturvallisuus vaarassa ja terveydenhuollossa puutteita. Illan MOT:stä kertoo ohjelman toimittaja Tiina Lundell.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mistä saamme suurimmat verotulot? Entä merkitsevimmät?

ma 4.11. klo 11.33–12.00

Veropäivä tuo julki suuret pääomatulot. Mitä ne kertovat yrittämisestä ja yrityksistä? Monasti suuria pääomatuloja saadaan yrityksen myymisestä? Onko se myönteinen asia? Haastattelussa rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuka maksaa eniten veroja?

ma 4.11. klo 11.02–11.30

Suurituloisten verot ovat eniten esillä, mutta suurimmat verokertymät kerätään tavallisilta yksittäisiltä ihmisiltä. Haastattelussa STTK:n ekonomisti Antti Koskela.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Siikaa pilkitään syksyn jäillä

ma 4.11. klo 10.33–11.00

Havaintoja aamulla julkaistuista verotiedoista kertoo toimittaja Mira Stenström.

Siikapilkillä kunhan jää kantaa. Siika kutee syksyisin virtavesiin. Kutusiian perässä ovat innokkaat pilkkijät varsin ohuella jäällä. Haastattelussa kuusamolaiset pilkkijät Risto Lehtonen ja Tapio Ojala. Jäällä on myös toimittaja Ensio Karjalainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Verotietojen julkistamisen päivä

ma 4.11. klo 10.02–10.30

Kuka verotietojen julkistusta tarvitsee? Tätä kyselee kemiläisiltä toimittaja Laura Valta.

Verotiedot viime vuonna maksuun pannuista ansio- ja pääomaveroista ovat tästä aamusta julkisia. Verotietojen julkistamisesta kertoo taloustoimittaja Antti Parviala.

Yli 100.000 euroa tienaavien erioikeus. Miksi jotkut saavat kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle? Haastattelussa SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija ja veropolitiikka-bloggari Lauri Finér ja verotuksen emeritusprofessori Esko Linnakangas. Toimittaja Marjo Näkki.

Mitä mieltä rikkaiden mahdollisuudesta vaatia, että heidän verotietojaan ei annettaisi medialle? Tätä kyselee keminmaalaisilta toimittaja Kati Siponmaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Queer oli voimissaan jo 100 vuotta sitten - HAMin Sukupuolen sotkijat -näyttely tutustuttaa unohdettuun historiaan

pe 1.11. klo 12.13–12.45

Miten naisen ja miehen roolit ovat rakentuneet historian saatossa? Sukupuolen sotkijat -näyttely herättää henkiin unohdetun historian Helsingin taidemuseossa. Mira Stenström tutustui vanhoihin postikortteihin ja valokuviin, joissa pukeudutaan ristiin, leikitellään sukupuolirooleilla, haastetaan maskuliinisuuden ja feminiinisyyden oletuksia. Käsitys 1900-luvun alun sovinnaisista normeista asettuu kyseenalaiseen valoon. Mitä ihmettä: queer oli voimissaan jo sata vuotta sitten! Haastattelussa näyttelyn kuraattori Harri Kalha.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millä kaamosväsymys talttuu Lapissa? Tampereella soi jälleen jazz.

pe 1.11. klo 11.33–12.00

Kaamosaika on käsillä. Miten Inarissa pärjätään aina vain jatkuvan pimeyden kanssa? Ylen saamenkielisten uutisten erikoistoimittaja Kaisa Aikio kertoo.

Tampere Jazz Happening järjestetään jo 38. kertaa. Mauri Tikkamäki lähti kyselemään keski-ikäisen jazz-tapahtuman kuulumisia.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Verkkokauppaan enemmän kierrätystä - globaali pakettirumba kuormittaa ympäristöä

pe 1.11. klo 11.02–11.30

Kuluttajien valinnoilla on merkitystä. Verkkokauppa yleistyy, mutta globaali pakettirumba kuormittaa ympäristöä, toisaalta kuluttajat ostavat yhä enemmän jo käytettyä toisiltaan. Tori.fi:n kyselyssä yli 70 prosenttia arvioi tekevänsä tulevaisuudessa nykyistä enemmän hankintoja käytettynä. Posti ja Tori haluavat innostaa ihmisiä lisäämään kuluttajien välistä kauppaa.

Posti on avannut tänään Helsingin keskustassa tilan, jossa asiakkaat voivat sovittaa verkkokaupasta ostamiaan vaatteita. Sieltä jatkaa Kaija Kellman. Haastateltavina olivat johtaja Kaisa Ilola Postista ja markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki Torista. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Muinaissuomalainen kekri ja kristillinen pyhäinpäivä tarkastelussa.

pe 1.11. klo 10.33–11.00

Puhumme ajankohtaisista juhlista. Arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta kertoo suomalaisten perinteisestä sadonkorjuujuhlasta kekristä ja asiantuntija Terhi Paananan Kirkkohallituksesta pyhäinpäivästä, jolloin kynttilät syttyvät vainajien muistolle. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lentoveroa Suomeen vaativa kansalaisaloite sai tarvittavat nimet kasaan

pe 1.11. klo 10.02–10.30

Kansalaisaloite matkustajakohtaisen lentoveron säätämiseksi menee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta.

Verotuksen emeritusprofessori Esko Linnakangas on tutkinut lentoveroa ja sen mahdollisuuksia hillitä lentomatkustamista. Hän muistuttaa Marja Ala-Kokon haastattelussa, että meilläkin lentoja on aiemmin verotettu, mutta siitä luovuttiin.

Kansalaisaloitteen alullepanijat perustelevat lentoveroa lentämisen vähentämisellä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mira Stenström tapasi "voitosta" häkeltyneet aktiivit Lotta Laaksosen ja Silja Jääskeläisen Eduskuntatalon edustalla.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

80-lukulaisten sukupolvi-ilmiö Tammisaaresta, Hirvi lihoiksi oikein

to 31.10. klo 12.13–12.45

Paul Oxley's Unitin viimeinen keikka. Terry's Inside ja Spanish Bars varmaankin kuullaan vielä tänä iltana Helsingin Tavastialla. Haastattelussa yhtyeen basisti Kjell Ekholm ja kitaristi Ulf "Uffe" Enberg.

Hirven oikea paloittelu. Saamme ohjeet hirvenlihan oikeanlaisesta paloittelusta suorassa haastattelussa Kainuusta. Toimittaja Jarmo Nuotio.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Halloween Yhdysvalloissa ja meillä, Lisää tietoa susista

to 31.10. klo 11.33–12.00

Halloween on tänään. Mutta miksi sitä vietetään, miten se on muuttunut ja miksi se on kotiutunut Suomeen? Haastattelussa toiminnanjohtaja Lena Grenat Suomi-Amerikka -yhdistysten liitosta.

Lisää tietoa susista. Luonnonvarakeskus Lukella on sekä Länsi- että Itä-Suomessa hankkeita, joissa pyritään lisäämään tietoa susista ja taklaamaan niihin liittyviä luuloja. Haastattelussa tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä tiedät haja-asutusalueiden jätevesien tilasta?

to 31.10. klo 11.02–11.30

Soita lähetykseen ja kysy tai kerro kokemuksesi jätevesiasetuksesta. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Haastattelussa ympäristöasiantuntija Paula Luodeslampi Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen hajajätevesineuvonnasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ovatko jätevesiasiat järjestyksessä?

to 31.10. klo 10.33–11.00

Jätevesiasetuksen vihon viimeinen takaraja on koittanut - mutta jätevesijärjestelyt ovat kesken vielä monissa talouksissa. Haastattelussa jätevesineuvoja Janne Toivonen Kainuun jätevesihankkeesta. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Veikkaus, pelaajat, haitat ja hyödyt

to 31.10. klo 10.02–10.30

Veikkaus kertoo suunnitelmistaan kohujen jälkeen. Suunnitelmista kertoo Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski.

Kommentti Veikkauksen kertomiin suunnitelmiin. Haastattelussa erikoistutkija Jani Selin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Toimittaja Silja Raunio.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Puumalan energiasta tulee pian merkittävä osa auringosta. Saariselän rinteiden lumetus sujuu unelmasäässä.

ke 30.10. klo 12.13–12.45

Suomen suurin aurinkolämpökenttä rakentuu Puumalaan. Kunta kunnostautuu päästöttömän energia rakentamisessa; tekeillä on Suomen suurin aurinkokeräinkenttä, jota vahvistetaan omakotitaloistakin tutuilla lämpöpumpuilla. Joskin niiden kokoluokka on hurjasti suurempi. Kesäaikana tuotettavan lämmön määrä vastaa noin noin 15 prosenttia kunnan koko vuoden lämmön tarpeesta. Jouni Kirvesmies tapasi Suur-Savon Sähkön kehityspäällikkö Aki Padatsun.

Saariselällä tykit jauhavat lunta kuutio kuution päälle. Yli 50 tykkiä eri rinteissä tuottaa 50 - 70 kuutiota per tykki pohjalunta rinteisiin. Miehet työskentelevät kolmessa vuorossa niin kauan kuin unelmakeliä eli 10-15 astetta pakkasta riittää. Lumitykkimies Harri Hirvasvuopio kertoo Jarmo Siivikolle lisää.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen

Tunnistaako norppa tutun ihmisen?

ke 30.10. klo 11.33–12.00

Eläinlääkäri Pekka Sarkanen hoitaa myös saimaannorppia. Miten norppia käsitellään ja oppiiko se tunnistamaan ihmisiä? Sanelma-norppa on jo kaksi kertaa tullut samaan rantaan Puumalassa. Sirkka Haverinen lähti kyselemään.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ihmisoikeudet horjuvat, myös Euroopassa

ke 30.10. klo 11.02–11.30

Ihmisoikeudet ovat uhattuina ympäri maailman. Kansalaisyhteiskunta on monissa maissa ahtaalla ja oikeusvaltiota horjutetaan - myös Euroopassa. Ihmisoikeusliiton pääsihteri Kaari Mattila haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen

Lääkäriliitto vaatii: terveyskeskukset kuntoon heti!

ke 30.10. klo 10.33–11.00

Miten pelastetaan perusterveydenhuolto? Miksi terveyskeskukset ovat ajautuneet kriisiin ja lääkärit uupuvat? Hallitus on luvannut purkaa terveyskeskusten jonot ja taata viikossa pääsyn kiireettömään hoitoon. Hallituksen vauhti ei kuitenkaan Lääkäriliitolle riitä.

Liitto on tänään esitellyt omat lääkkeensä peruspalveluiden kehittämiseksi. Haastateltavina erikoistuva lääkäri Lara Juvonen, Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä vs avopalveluiden päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Liioittelevatko suomalaiset sisäilmaongelmia?

ke 30.10. klo 10.02–10.30

Suomalaiset kokevat huonon sisäilman aiheuttamat oireet selvästi pahemmiksi kuin mitä ne tutkimustiedon perusteella ovat.

Ensimmäisen kansallisen sisäilmakartoitukseen osallistuneista kuitenkin reilusti yli puolet koki, että vähäinenkin kosteusvaurio on niin vakava riski terveydelle, että vaurioon pitää puuttua välittömästi. Läheskään kaikki kosteusvauriot eivät kuitenkaan tutkimusten mukaan lisää sairastelua. Oireilu on aina yksilöllistä, ja siksi oireiluun vaikuttaa sisäilman haittatekijöiden lisäksi myös monet muut seikat, kuten ikä, sukupuoli, persoona ja terveydentila, sekä erilaiset kuormittavat asiat, kuten työ- tai kouluyhteisöön liittyvä viihtyvyys ja työtyytyväisyys, muistuttaa tutkimusprofessori Juha Pekkanen Helsingin yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Onko liikaa toivottu, että jokainen lapsi ja nuori saisi harrastuksen?

ti 29.10. klo 12.13–12.45

Harrastustakuu. Viime hallituskaudella eduskunta hyväksyi periaatteen harrastustakuusta, jolla jokainen lapsi ja nuori saisi ainakin yhden harrastuksen. Miten se on toteutunut? Haastattelussa tutkija Leena Haanpää Nuorisotutkimusseurasta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Ammattikorkeakouluihin haetaan uudella tapaa. Tänään alkaa uusi AMK-valintakoe, jossa 25.000 hakijan on mahdollisuus neljän päivän aikana pyrkiä runsaaseen kuuteen tuhanteen aloituspaikkaan. Mistä on kyse? Haastattelussa AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Postin tulos parantunut

ti 29.10. klo 11.33–12.00

Postin tulos. Posti on viime aikoina ollut julkisuudessa muun muassa aikeistaan pienentää työntekijöidensä palkkoja, työntekijöiden siihen vastauksena ilmoittamasta lakonuhasta ja toimitusjohtajan erosta. Nyt aamulla Posti on kertonut tietoa parantuneesta tuloksesta. Haastattelussa Suomen Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto ja jakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Satu Ollikainen. Toimittaja Jarmo Olavi Koponen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Uniapnea - yleistyykö tauti vai vain tietoisuus siitä?

ti 29.10. klo 11.02–11.30

Mikä kasvattaa uniapneatapauksia - vaivat vai tietoisuuden kasvu? Haastattelussa keuhkosairauksien erikoislääkäri Ulla Anttalainen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, HUS:in uniapneapoliklinikan osastonylilääkäri Adel Bachour, unitutkija, professori Markku Partinen Helsingin yliopistosta ja kokemusasiantuntija Kristina Walden. Toimittaja Johanna Östman.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuka murentaa Suomen veropohjaa - vai teemmekö sen itse?

ti 29.10. klo 10.33–11.00

Mureneeko Suomen veropohja, kun emme ymmärrä mitä osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa? Suomelle ja koko Euroopalle käy köpelösti, jos emme nopeasti ryhdy itse kehittämään ohjelmistoja ja ohjelmistopohjaisia palveluja.  Näin varoittaa EU-komission vakituinen neuvonantaja, ohjelmistoalan konkari Mika Helenius. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä on oikea hinta koulukuvalle?

ti 29.10. klo 10.02–10.30

Koulukuvien hinnoissa on suuria eroja eri kouluissa ja päiväkodeissa. Mikä on oikea hinta koulukuvalle? Julkisuudessa esitetyt ihmettelyt koulussa otettavien valokuvien suolaisista hinnoista ovat osin laskeneet kuvien hintaa selvästi - mutta ei kaikissa kouluissa. Helsinki kilpailutti kuvien hinnat, mutta hinnat laskivat vain joissain kaupunginosissa. Mistä erot johtuvat? Asiaa on selvittänyt oikeustoimittaja Päivä Happonen.

Työmarkkinakierros kuumenee. Miltä tilanne näyttää? Haastattelussa aiempi valtakunnansovittelija Juhani Salonius ja STTK:n pitkäaikainen pääekonomisti Ralf Sund. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Metsähakkuita miljardilaskun uhalla - pelaako Suomi uhkapeliä?

ma 28.10. klo 12.13–12.45

Suomi näyttää pelaavan uhkarohkeaa peliä metsillään. Hakkuita halutaan lisätä samaan aikaan, kun metsien hiilinielua pitäisi kasvattaa EU:ssa. Uusien sellutehtaiden vaatimista hakkuumääristä voi seurata miljaridilasku. Ylen MOT -ohjelman toimittaja Hanna Eskonen kertoo lisää ajankohtaisesta aiheesta.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Pitäisikö kannabista saada käyttää vailla pelkoa rangaistuksesta?

ma 28.10. klo 11.33–12.00

Pitäisikö kannabiksen käytön olla sallittua? EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaari vastaa kysymyksiinne kannabiksesta. Osallistu keskusteluun, numero suoraan lähetykseen 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Enemmän pilvee laillisesti vai ei?

ma 28.10. klo 11.02–11.30

Kannabiskysymys. Pitäisikö Suomessakin löyhentää asenteita ja lakeja huumeiden, erityisesti kannabiksen suhteen? Millainen aine kannabis on? Miten se vaikuttaa ja miksi pilvenpoltto on niin suosittua? Projektipäällikkö ja kannabisasiantuntija Kim Kannussaari EHYT ry:stä on vieraanamme.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Villasukkakirjat kiinnostavat

ma 28.10. klo 10.33–11.00

Käsityökirjat ovat erittäin suosittuja, itseasiassa myydyimpiä tietokirjoja. Neulominen ja erityisesti villasukat kiinnostavat lukijoita.

Millainen kirjallisuuden ala kädentaitokirjat ovat ja mitä käsityökirjan tekeminen vaatii?

Toimittaja Mira Stenström tapasi kustannusyhtiö Otavaan kuuluvan Moreenin kustannuspäällikkö Anna Rantasen, Kustannus-Mäkelän toimitusjohtaja Atso Mäkelän ja suomalaisten merkkihenkilöiden villasukista kirjan tehneen tietokirjailija Anna-Karoliina Tetrin.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Isis-järjestön johtajan kuoleman merkitys. Keiden kannattaa ottaa pneumokokkirokote?

ma 28.10. klo 10.02–10.30

Mikä merkitys on Isis-järjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemalla? Strategian pääopettaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta analysoi.

Turun telakalla kymmeniä työntekijöitä on sairastunut keuhkokuumetta aiheuttavaan pneumokokkiin. Keille pneumokokkirokote on tarpeen? Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä, jos hanasta ei tulisikaan vettä?

pe 25.10. klo 12.13–12.45

Pisara-valmiusharjoituksessa, harjoitellaan toimintaa vesikriisissä. Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin. Toimittaja Mira Stenström.

Puoli seitsemän touhukkaassa iässä. Hyvän tuulen ohjelman vaiheisiin mahtuu monenlaista, muun muassa viimevuotinen Venla-palkinto, kun Puoli seitsemän valittiin yleisöäänestyksessä vuoden parhaaksi tv-ohjelmaksi. Haastattelussa ohjelman juontaja Mikko Kekäläinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Hän on pappi ja punkkari ja vielä anarkistikin

pe 25.10. klo 11.33–12.00

Vapaus, rakkaus ja toivo. Ne yhdistävät kristinuskoa ja anarkistista perinnettä. Tätä mieltä on pappi Nuusa Niskala, joka laulaa virsien hardcore-versioita Seurat-yhtyeessä. Häntä jututtaa toimittaja Marko Siekkinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Yläkoululaisten lukuinto

pe 25.10. klo 11.02–11.30

Mitä kasiluokkalainen lukee? Nurmijärven Klaukkalan yläkoululaiset Anni Kujala ja Enna Lumijärvi liikkuvat Helsingin kirjamessuilla Suunnista kirjaan -tehtäviä tehden. Mutta millainen kirja ja lukukokemus on heidän mielestään hyvä? Haastattelussa myös Annin ja Ennan äidinkielen opettaja Lotta Kallio. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Saamelaiset ja Suomi sovintoon?

pe 25.10. klo 10.33–11.00

Mistä saamelaiset ovat joutuneet luopumaan, kun heitä on pakkosuomalaistettu? Miten rakentaa sovinto? Haastattelussa saamelaisten kohtelusta Suomessa kertovan Vastatuuleen-kirjan toinen kirjoittaja, toimittaja Jaana Kanninen ja saamelaisteologi Helga West. Toimittaja Marjo Näkki.

Minkälaiseen sopuun saamelaiset olisivat tyytyväisiä? Haastattelussa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Pääministerien kiista, Maastaan lähteneen osa

pe 25.10. klo 10.02–10.30

Nykyinen ja entinen pääministeri ovat eri mieltä siitä, mitä pari vuotta sitten hotellin kabinetissa puhuttiin. Haastattelussa pääministeri Antti Rinne, sd. Toimittaja Rosa Kettumäki.

Siirtolaisen, pakolaisen ja turvapaikanhakijan osa. Mitkä ovat moninaiset syyt muuttoliikkeiden taustalla? Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula. Toimittaja Silja Raunio.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Helsingin Kirjamessut alkoivat - teemamaana on Ranska

to 24.10. klo 12.13–12.45

Miksi Ranska on mahtava maa kirjallisuuden ystäville? Ranska on tämän vuoden Helsingin Kirjamessujen teemamaa. Marja Ala-Kokko vieraili vasta avautuneilla messuilla. Haastattelussa Gummeruksen toimitusjohtaja Anna Baijars, kirjailija Milja Kaunisto ja Ranskan instituutin kulttuurivastaava Michaël Toledano.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Nenäpäivä sirkuksessa on luvassa taianomaista tunnelmaa

to 24.10. klo 11.33–12.00

Suomen suurin hyväntekeväisyyskampanja, Nenäpäivä alkaa tänään. Mitä kaikkea on luvassa illan Nenäpäivä sirkuksessa? Kävimme kurkkaamassa Sirkus Finlandiassa kulisseihin. Haastattelussa ovat illan juontajat Heikki Nousiainen ja Olavi von Bagh sekä lähetyksen tuottaja Risto Vuorensola.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Millaista maahanmuuttopolitiikka Euroopassa tehdään tulevaisuudessa? Kurdien tilanne Pohjois-Syyriassa.

to 24.10. klo 11.02–11.30

Euroopan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan tulevaisuuden suuntaviivoja vedetään parhaillaan Helsingissä. Konferenssi tekee ehdotuksia EU-komissiolle seuraavien turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmien laatimiseksi. Tilaisuus alkoi hiljaisella hetkellä, jota vietettiin eilen Britannian Essexissä paljastuneen ihmissalakuljetuksen uhrien muistoksi. Toimittajana Silja Raunio.

Ainakin 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Syyrian kurdialueella, arvioi alueelta palannut Ylen toimittaja Antti Kuronen. Eilen Turkki sanoi, että sen ei ole tarpeen aloittaa uudelleen hyökkäystä Pohjois-Syyriassa kurdijoukkoja vastaan. Turkin puolustusministeriön lausunnon mukaan tämä johtuu siitä, että kurdijoukot ovat vetäytyneet Turkin vaatimalta alueelta. Turkin ja Yhdysvaltojen sopima viiden päivän tulitauko Pohjois-Syyriassa päättyi tiistai-iltana. Tulitauon ehtona oli kurdijoukkojen vetäytyminen Turkin ehdottaman "turvavyöhykkeen" keskiosasta. Käytännössä tulitauko ei kuitenkaan keskeyttänyt sotatoimia. Mitä turkkilainen ja kurdi ajattelevat sodasta ja Pohjois-Syyrian tilanteesta? Ylen Joensuun studiossa kohtasivat kaksi Turkista kotoisin olevaa miestä. Ali Giray on kurdialueelta ja Ali Karabey Turkin Ismiristä. He edustavat eri kansallisuuksia, mutta ovat parhaita ystäviä Tapio Laakkonen haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tulli varautuu Brexitiin

to 24.10. klo 10.33–11.00

Brexit tulee tai sitten ei. Suomessakin Tullin on pitänyt varautua Brexitiin. Millä kaikin tavoin ja miten mahdollinen Britannian ero EU:sta vaikuttaa suomalaisyrityksiin ja matkalaisiin? Haastattelussa ylijohtaja Jarkko Saksa ja Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Eläkkeen superkarttuma ei pidennä työuria. Vapaaehtoisten eläkevakuutusten suosio hiipuu.

to 24.10. klo 10.02–10.30

Pitenevätkö työurat tuunaamalla eläkeikää ja osa-aikatyötä? Tuore tutkimus selvitti, että yllättävän harva suomalainen jatkaa töissä pidempään sen vuoksi, että se paransi eläkettä. Tutkimuskoordinaattori Ohto Kanninen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta haastattelussa.

Noin 700 000 suomalaiselle eli joka viidennellä työikäisellä on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Niiden suosio alkoi nousta 2000-luvun alussa, ja parhaimpina vuosina kymmenet tuhannet suomalaiset ottivat vapaaehtoisen eläkevakuutuksen, nyt enää muutama sata vuodessa. Lietolainen Matti Leppänen on ollut eläkesäästäjä 15 vuotta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Miten politiikan kuvilla vaikutetaan? Koska 737 Max -koneet lentävät?

ke 23.10. klo 12.13–12.45

Politiikan kuvat. Poliittiset kuvat ovat täynnä vallankäyttöä ja piilovaikuttamista. Susanna Virkki on Politiikan kuvat -kirjassaan katsonut ja tulkinnut kansanedustajaehdokkaiden vaalimainoisten kuvia. Miten kuvalla halutaan vaikuttaa? Toimittaja Atte Uusinoka.

Milloin 737 Max 8 lentää? Boeingin Max -matkustajakoneet ovat olleet lentokiellossa jo yli puoli vuotta. Syynä on kahden tuhoisan lentoturman selvittely. Miltä näyttää näiden yli 300:n lentokoneen tulevaisuus? Haastattelussa liikennetekniikan professori Jorma Mäntynen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Valtio säätelemään polttoainemyyntiä? Hiilitullit ilmaston hyväksi?

ke 23.10. klo 11.33–12.00

Olisiko valtion antama polttoaineiden myyntilupa uutta? Ehdotusta hallituksen ilmastotavoitteiden siivittämisestä kommentoi Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen.

Hiilitullit ilmaston hyväksi. Voisiko EU:n rajoilla kerätä korotettua tullia tuotteilta, jotka on valmistettu ilmaston kannalta kestämättömällä tavalla? Haastattelussa Elinkeinoelämän Keskusliiton johtava asiantuntija Matti Kahra ja kansanedustaja Kai Mykkänen, Kok. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Katsastusasemien pudotuspeli, Ikä muuttaa äänen

ke 23.10. klo 11.02–11.30

Autot katsastetaan nykyään joko neljän, kahden tai yhden vuoden välein. Katsastusväliin vaikuttaa ajopelin ajoneuvoluokka tai -ryhmä, ajoneuvon ikä ja käyttö. Pääperiaatteeksi voi tiivistää, että uusimpia autoja katsastetaan aiempaa harvemmin. Katsastusten muutos tuntuu katsastusasemien taloudessa, kertoo Yksityisten katsastustoimipaikkojen liiton toiminnanjohtaja Björn Zissler. Toimittaja Annika Martikainen.

Ikä muuttaa ääntäsi. Ääneen ja sen muuttumiseen vaikuttavat monet asiat. Ja naisen ääni voi muuttua enemmän kuin miehen. Miksi? Haastattelussa foniatri Anu Jyrkkä Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta. Toimittaja Raila Paavola.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Ryhmäkanteella korot kohtuullisiksi

ke 23.10. klo 10.33–11.00

Kuluttaja-asiamies haluaa pikavippien kohtuuttomat kustannukset kuriin. Tekeillä on kaksi ryhmäkannetta. Haastattelussa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Brexit - toteutuuko se?

ke 23.10. klo 10.02–10.30

Britannian parlamentti äänestää brexitistä äänestämisestä päästyään, mutta EU-ero loittonee loittonemistaan? Mitä sotkussa on luvassa seuraavaksi? Haastattelussa yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Oopperalaulaja Waltteri Torikan unelmapesti. Nuoret naiset ahkerimpia verenluovuttajia.

ti 22.10. klo 12.13–12.45

Waltteri Torikka on Suomen seuratuimpia oopperalaulajia. Baritoni on tehnyt paljon viihdemusiikkia, mutta oopperaurallakin menee hyvin - nyt Torikka on kiinnitetty Savonlinnan Oopperajuhlille. Marja Ala-Kokko tapasi laulajan.

Nuoret naiset ovat ahkerimpia verenluovuttajia. Itse asiassa naiset peittoavat miehet kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten veripalvelun tuoliin istahtaa vähän yli parikymppisiä naisia. Johanna Talasterä tapasi Jasmine Ranta-Kahilan, joka luovutti vasta verta ensi kertaa. Lisäksi haastattelussa vastaava hoitaja Tarja Järvinen SPR:n Lahden Veritoimistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Hapatukseen hurahtaneet - kuinka hyväksi fermentoitu ruoka on vatsalle?

ti 22.10. klo 11.33–12.00

Hapattaminen eli fermentointi on jälleen muodikasta. Hapattaminen on ollut suosittua historian saatossa erityisesti siksi, että se parantaa ruoan säilyvyyttä. Toinen syy hapattamiseen on ruoan maun muokkaus. Kolmas syy fermentaation suosioon on se, että sillä voidaan muokata ruoan ravitsemuksellista arvoa. Ovatko hapatetut tuotteet siis superruokia?

Tapaamme hapatukseen hurahtaneet Anna Sarmannon ja Tara Junkerin, jotka ovat kirjoittaneet ruokakirjojakin aiheesta sekä elintarviketieteen apulaisprofessorin Kati Katinan Helsingin yliopistolta. Toimittajana Emil Johansson.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite eduskunnalle

ti 22.10. klo 11.02–11.30

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut 95-vuotiaana. Asiasta kertoi STT:lle hänen tyttärensä. Runoilijan ensiteos oli vuonna 1946 julkaistu runokokoelma Lasimaalaus. Sittemmin Meriluoto julkaisi lukuisia muita runokokoelmia sekä muutaman romaanin. Meriluoto vieraili Maarit Tastulan tv-ohjelmassa runsas 20 vuotta sitten, jossa hänen valotti elämäänsä. Ruotsiin muutto oli yksi olennainen vaihe.

Avohakkuut historiaan. Yli 60 000 suomalaista allerkijoitti kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan avohakkuiden lopettamista valtion metsissä. Se luovutettiin tänään eduskunnalle. Atte Uusinoka kävi tilaisuudessa ja haastatteli Luonnonsuojeluliitonpuheenjohtaja Harri Hölttää sekä kansalaisaktiviivi Veli-Matti Korhosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Rikollinen vaanii yhä useammin verkossa - kansalaiset ilmoittavat liian harvoin

ti 22.10. klo 10.33–11.00

Nettipetosten ja tietomurtojen määrä on selvässä kasvussa, mutta tämä on vain jäävuoren huippu. Kansalaiset ilmoittavat aivan liian harvoin verkossa tapahtuvista rikoksista. Kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa Keskusrikospoliisista on vieraanamme. Miten kaikin tavoin meitä verkossa oikein yritetään huijata? Kannattaako esimerkiksi ottaa kaveriksi sosiaalisessa mediassa amerikkalainen sotilas tai bikineissä somekuvassa keikisteltevä nuori nainen?

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Liikenteen päästöt alas - polttoainekauppaan rajoituksia vai jotain muuta?

ti 22.10. klo 10.02–10.30

Miten saadaan vähennettyä liikenteen päästöjä? Suomessa tutkijat ehdottavat rajoituksia polttoainekauppaan.

EU-komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen aikoo panna vauhtia EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaan. Uusia lakeja odotetaan jo lähikuukausina. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava asiantuntija Kati Ruohomäki ja kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) kertovat tavoitteista ja mahdollisista ratkaisuista. Autoilijoita kuritetaan heidän mielestään jo nyt liikaa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

KuPS on mestari tänäänkin, Veikkauksen miljoonia ulkomaille

ma 21.10. klo 12.13–12.45

Vieläkö Kuopiossa juhlitaan jalkapallomestaruutta? Kuopion palloseura voitti viikonloppuna jalkapallon Suomen mestaruuden. Onko juhlaan vielä aihetta? Haastattelussa KuPS:n markkinointipäällikkö Tero Taipale. 

Veikkauksen pelirahaa ulkomaille. Ylen MOT-ohjelman mukaan Veikkauksen rahapeliautomaattien merkitys on paljon suurempi kuin mitä yhtiö on julkisuudessa kertonut. MOT:n toimittaja Magnus Berglund kertoo lisää illan MOT:n aiheesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Uusikuu vie suomalaista tangoa Keski-Eurooppaan

ma 21.10. klo 11.33–12.00

Suomalainen 1950-60-lukujen tango puree keskieurooppalaisiin, myös suomeksi laulettuna. Sen voi todistaa kajaanilainen Laura Ryhänen, joka on asunut Saksassa ja Britanniassa ja Uusikuu-yhtyeen kanssa esittänyt suomalaista vanhaa tangoa eri Euroopan kolkissa. Marja Ala-Kokko haastattelee. Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Maisemakuvia Suomesta

ma 21.10. klo 11.02–11.30

Viikonloppuna vietettiin kansainvälistä maisemapäivää. Päivään kuului kävelyjä ja valokuvakilpailu. Tarkoitus oli löytää uusia kulmia tuttuun ja arkiseen.Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä on työskennellyt maisemansuojelussa pitkään ja tietää, millainen on virallisesti arvokas maisema. Millaisia maisemakuvia hän ottaa? Auli Hirvonen kertoo maa- ja kotitalousnaisten Raaseporissa järjestämästä maisemakävelystä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine

Niinistö keisarikruunajaisissa, Liikettä ja lepoa aikuisille

ma 21.10. klo 10.33–11.00

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Japanissa. Suomen ja Japanin diplomaattisuhteilla on satavuotisjuhla. Ensimmäinen asianhoitajamme, G. J. Ramstedt, saavutti keisarinnan suosion ja teki monta uraa.

UKK-instituutin johtaja, Tommi Vasankari, kertoo uusista suosituksista aikuisten liikkumiseksi. Kokonaisuus on tärkeä.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Tuleeko se brexit? Eurokriisi ja Olli Rehn

ma 21.10. klo 10.02–10.30

Milloin brexit koittaa? Aina vain kiharaista Britannian hanketta erota EU:sta setvii lähetyksessä ulkomaantoimittaja Minna Pye.

Eurokriisi Olli Rehnin silmin. Rehn oli EU:n talouskomissaari, kun euroalueen velkakriisi alkoi. Nyt hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan. Haastattalussa Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Siilihotelli pyörii vapaaehtoisvoimin, mutta miten kauan? Mielialatiedustelu sodan aikana.

pe 18.10. klo 12.13–12.45

Uuden eläinsuojelulain tullessa voimaan ihan kuka tahansa ei voi ottaa apua tarvitsevaa luonnoneläintä hoiviinsa. Vierailemme vapaaehtoisen eläinsuojelutyötä tekevän Annulii Koposen siilihotellissa Riihimäellä. Toimittajana Johanna Talasterä.

Sota muuttaa kaupungin ilmettä ja henkistä ilmapiiriä radikaalisti. Helsingin kaupungin taidemuseossa näyttely Mieliala – Helsinki 1939 -1945 kuvaa tuota muutosta ja mielialatiedustelua. Tiedustelu keräsi tietoja kansalaisten tunnoista sotien ja välirauhan aikaa. Suomessa toimi tuhansia salaisen mielialatiedustelun vakoojia. Miksi tällainen tiedustelu oli niin tärkeää? Vastaajana on näyttelyn kuratoinut historioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen. Marjo Näkki haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Syksyn puutarhatyöt - haravointia vai ei?

pe 18.10. klo 11.33–12.00

Taloyhtiöissä eletään syystalkoiden aikaa. Usein kehotetaan haravoimaan lehdet ja oksat pihoilta tarkkaan, jotta rotat ja muut kammotut otukset eivät löydä lymypaikkoja talven varalle. Biologi Leena Luodon mielestä haravointi-intoa kannattaa hillitä. Miksi? Marja Ala-Kokko kyseli puutarhan syystöistä.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Itämeren tutkimus vahvistuu uuden tutkimusaluksen ansiosta

pe 18.10. klo 11.02–11.30

Tvärminnen eläintieteellinen asema sai uuden tutkimusaluksen. Mitä tämä tarkoittaa Itämeren ja erityisesti rannikoiden tutkimisen kannalta? Marija Skara vieraili uutuuttaan hohtavan aluksen kannella. Haastattelussa Itämeriekologian professori Alf Norkko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tulitauko Syyriaan? Pohjois-Irlanti vaa`ankieliasemassa Brittien Brexit-äänestyksessä.

pe 18.10. klo 10.33–11.00

Turkki ja Yhdysvallat sopivat eilen tulitauosta Syyriassa. Toteutuuko se ja onko kurdialueelle mahdollista luoda Turkin havittelema suojavyöhyke? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta analysoi.

Brexit-sopu syntyi eilen, mutta miten käy huomenna brittiparlamentissa? Antaako Boris Johnsonin hallituksen tukipuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue sovulle tukensa? Tätä arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pye, joka vieraili vasta Pohjois-Irlannissa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Katalonian maakunta Espanjassa yleislakossa

pe 18.10. klo 10.02–10.30

Espanjan Kataloniassa on tänään yleislakko vastalauseena katalaanijohtajien vankeustuomioille. Ylen toimittaja Pertti Pesonen raportoi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Rypäleitä Bordeaux'sta

to 17.10. klo 12.13–12.45

EU-erikoistoimittaja Petri Raivio raportoi Brysselistä: Brexitin kohtalonhetki koittaa, taas.

Viinivuosi Ranskan Bordeax'ssa on sekä laadultaan että määrällisesti hyvä, kertoo sukunsa viinitilaa hoitava Nea Berglund.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Asunnottoman naisen tarina

to 17.10. klo 11.33–12.00

Kati eli pari vuotta asunnotta. Kuinka siinä niin kävi? Miltä se tuntui? Nyt hän autaa muita kokemusasiantuntijana. Atte Uusinoka haastattelee. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Varjojen naiset ja miehet

to 17.10. klo 11.02–11.30

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Varjojen naiset. Diakonissalaitoksen Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeen projektityöntekijä Sari Rantaniemi kertoo, mitä väliä sukupuolella on kodittomuudessa. Atte Uusinoka haastattelee. Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

Kokeile tähteyttä virtuaalifestareiden lavalla

to 17.10. klo 10.33–11.00

Kauppakeskus Tripla aukeaa Helsingin Pasilassa. Siellä on paljon muutakin kuin kauppapaikkoja. Musiikkimuseo Fameen kuulijoita ja toimittaja Pauliina Toivosta opastaa museon perustaja Olli Ilmolahti. Suomen Kansallismuseo on yksi Musiikkimuseon pääyhteistyökumppaneista. Reino Helismaan kitarasta kertoo amanuenssi Leena Furu-Kallio. Marija Skara haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen

Brexitin ratkaisupäivä, taas

to 17.10. klo 10.02–10.30

EU-maiden johtajat ovat koolla tänään Brysselissä huippukokouksessa, jossa on tarkoitus hyväksyä Britannian ja EU:n välinen brexit-sopimus.Entiset ulkoministerit, kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Ilkka Kanerva arvioivat sopimuksen syntymahdollisuuksia. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Helsingin Pasilassa avautuu tänään kauppakeskus Tripla, yksi Pohjoismaiden suurimmista. Jo ennestään Suomessa on yli sata isoa kauppakeskusta, joista osalla on asiakkaista pulaa. Mistä asiakkaat saadaan uuteen paikkaan? Työelämäprofessori Lasse Mitronen Aalto-yliopistosta ja Citycon Oy:n liiketoimintajohtaja Mari Laaksonen keskustelevat.

Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

Metabolinen ruokahävikki. Fingerporin kaksimielisyydet naurattavat nyt valkokankaalla

ke 16.10. klo 12.13–12.45

Maailman ruokapäivä muistuttaa ruokahävikin haitallisuudesta. Samaan aikaan kuin joka 5. maailman ihminen näkee nälkää, vähintään yhtä moni kärsii lihavuudesta ja sen mukanaan tuomista sairauksista. Asiantuntijat puhuvatkin nykyään metabolisesta ruokahävikistä. Haastattelussa Motivan asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt myös komediaelokuvana. Miten Pertti Jarlan sarjakuvat taipuvat näyttelijöiden tähdittämäksi elokuvaksi? Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt valkokankaalla. Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan sarjakuvista ammentava samanniminen komediaelokuva pohtii, minkä hinnan olisit valmis maksamaan rakkaudesta.

Komediassa Fingerporin hahmoja esittävät näyttelijät ja elokuvassa on hyödynnetty muun muassa 40:ä Jarlan sarjakuvaa. Mira Stenström kävi elokuvan ennakkonäytöksessä. Haastattelussa ohjaaja Mikko Kouki, Jarla sekä näyttelijät Jenni Kokander ja Santtu Karvonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Huumeriippuvaisen asema yhteiskunnassa ei ole häävi - ongelman alla on kuitenkin ihminen

ke 16.10. klo 11.33–12.00

Millainen päihdetyö kohtaisi käyttäjät tehokkaasti ja yleensäkin saavuttaisi heidät? Mitä jos tietoa palveluista saisi omilta kavereilta ja kaveriporukoilta?

Tästä ajatuksesta käynnistyi A-klinikkasäätiön, Tukikohta ry:n ja Lumme ry:n OSIS-toiminta. Se on suunnattu päihteitä käyttäville, kuntoutuneille ja kuntoutuville, ja pyrkimyksenä on vähentää päihteiden käyttöön liittyviä haittoja. Millaista tukea sieltä saa esimerkiksi raskaaksi jäävä narkomaani? Tai jos vankeustuomio on tulossa, miten toimitaan kotiin jäävien lasten kanssa?

Kuinka hyödyllisiä ovat piikityshuoneet ja tarvittaisiinko meillekin testilaboratorioita, joissa voisi testata, onko huume sitä, mitä on luvattu?

Kehittämissuunnittelija Hede Laasonen kertoo toiminnasta Marija Skaralle. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tutkija: huumeriippuvaisten hoito tarvitsisi uuden "Marraskuun liikkeen"

ke 16.10. klo 11.02–11.30

Olisiko meillä tarvetta uudelle Marraskuun liikkeelle, jonka tavoitteet koskisivat huumeriippuvaisten oikeutta asumiseen ja palveluihin? Huumehoitoa ja huumausainepolitiikkaa tutkinut tutkijatohtori Riikka Perälä on pohtinut tätä. Kaija Kellman tapasi Perälän ja kyseli lisää.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Elokuvasäätiö - politiikan pelinappula vai monimuotoisuutta edistävä mahdollistaja?

ke 16.10. klo 10.33–11.00

Miten suomalainen elokuva voi nyt, koska se kukoisti ja koska rypi pohjamudissa? Suomen elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja. Nyt 50-vuotias instituutio on kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin. Toimittaja Kalle Kinnunen on kirjannut elokuvasäätiön historian kansien väliin.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Venäjän rooli Turkin ja kurdien kiistassa. Dubain prinsessa Latifan puolesta mielenosoitus.

ke 16.10. klo 10.02–10.30

Turkki hyökkäsi viikko sitten kurdialueille Syyriaan. Konfliktiin yritetään saada jonkinlaista ratkaisua neuvotteluilla. Yhdysvaltain delegaatio saapuu tänään Turkkiin ja huomenna varapresidentti Mike Pencen on määrä tavata Turkin presidentti Erdogan. Putin taas on kutsunut Erdoganin Moskovaan jo lähipäivinä. Venäjä on ottanut ison roolin Lähi-idässä heti Yhdysvaltain vetäytymisen jälkeen. Emeritus suurlähettiläs Rene Nyberg ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila näkevät Venäjän toiminnalla selkeä tavoitteen.

Dubain prinsessa Latifan vapauttamista on vaadittu tänään Helsingissä järjestetyssä mielenilmauksessa. Mukana oli myös Latifaa paossa auttanut Tiina Jauhiainen. Mira Stenström yhytti miekkarissa myös Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johansson.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sote palaa

ti 15.10. klo 12.13–12.45

Sote palaa hllitukseen ja uutisiin. Peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi uudesta rahanjaosta uusille sote-keskuksille. Ne saavat ensi vuonna kaikkiaan 70 miljoonaa euroa ja rahat jakaantuvat maakunnille väestömäärän perusteella. Marja Ala-Kokko raportoi. Ismo Nykänen raportoi myrskyisästä Barcelonasta. Espanjan korkein oikeus määräsi eilen kovat tuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Tuomiot ovat nostaneet hurjia mielenilmauksia keskushallintoa vastaan

Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

Apua nuorille rikoksen uhreille

ti 15.10. klo 11.33–12.00

Barnahus-hanke auttaa nuoria rikoksen uhreja. Kaija Kellman haastattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavaa asiantuntijaa, Taina Laajasaloa. Studiossa Linda Vettanen sekä Matti Ylönen.

Turkulaisia tarinoita: kahden joen kahta puolta

ti 15.10. klo 11.02–11.30

Nyt ääneen pääsevät turkulaiset. Kirjailija Kari Aartoman tuore romaani ”Kahden joen kaupunki” kuvaa turkulaisten juoppojen elämää. Hän on tehnyt kirjaa varten niinsanotusti kenttätyötä vuosikaudet juoden itse viinaa ryyppyporukoissa ympäri Turun puistoja. Toinen turkulainen valmistautuu jalkapallon EM-karsintaotteluun, joka pelataan Armeniaa vastaan illalla. Runosmäkeläinen Lukas Hradecky pelaa nykyään Bayer Leverkusenissa Saksan Bundesliigassa nykyään ammattilaisena. Toimittajana on Kalle Talonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Hirvi vai ei

ti 15.10. klo 10.33–11.00

Hirvenmetsästys on käynnissä. Harrastuksen monista ulottuvuuksista kertoo kaupunkilaismetsästäjä Aleksi Lumme. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Mitä kuuluu Etiopian lapsille?

ti 15.10. klo 10.02–10.30

Mitä EU voi tehdä Turkin ja Syyrian sodassa? Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tommi Koivula arvioivat kriisin ulottuvuuksia. Toimittajana Seija Vaaherkumpu. Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Etiopiaan. Maassa on rauha, mutta kuivuus uhkaa. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kylmän sodan agentit. Lintujen talviruokinta.

ma 14.10. klo 12.13–12.45

Puolueeton Suomi alkoi lähentyä sotilasliitto Natoa jo 1940-luvun lopulla. Vauhdittajana oli Natoon ja Yhdysvaltain CIA:han sidoksissa ollut salainen vastarintaverkosto. Ylen MOT:n toimittaja Kaj Byman kertoo, mistä on kyse.

Miten ruokkia lintuja? Koska talviruokinta olisi syytä aloittaa? Vinkit antaa Esko Nevala, joka on paitsi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri, myös intohimoinen lintuharrastaja. Toimittajana Mia Sivula.

Huippukokit luovat Turulle oman menun kisassa. Koululaiset viettävät syyslomaa.

ma 14.10. klo 11.33–12.00

Kattilat ja padat kolisevat tänään Turussa, jossa noin 30 kokkia kisaa parhaimman Turku menun luomisesta. Kaksihenkiset joukkueet ovat liekeissä koko päivän kestävässä kokkailukisassa. Minna Rosvall kävi katsomassa, millaisia ruokalajeja kisassa rakentuu?

Moni koululainen viettää tällä viikolla syyslomaa. Yksi heistä on espoolainen ekaluokkalainen Meri Wähä. Hän kertoo omista lomasuunnitelmistaan.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kansalaiset haluavat tuotantoeläinten häkkikasvatukselle lopun

ma 14.10. klo 11.02–11.30

Yli 120 eläinsuojelujärjestöä ympäri Euroopan keräsi 1,5 miljoonaa allekirjoitusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltoa vaativaan kansalaisaloitteeseen. Koska koittaa hetki, jolloin häkkikasvatus jää historiaan? SEY:n kyselyn mukaan 80% suomalaisista kannattaa häkkikasvatuksen kieltoa. Suomen eläinsuojelu ry:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist on vieraanamme.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Yhä useampi haluaisi, että tuotantoeläin voi hyvin

ma 14.10. klo 10.33–11.00

Miksi miljoonat eläimet Europassa kasvatetaan häkeissä? Yhä useampi kuluttaja on havahtunut häkkikasvatuksen ongelmiin. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista kertoo dosentti, eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Heidi Laaksonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Syyrian tilanne - paheneeko pakolaistilanne?

ma 14.10. klo 10.02–10.30

Syyriassa kurdit ovat pyytäneet Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriassa. Syyrian armeijan joukkoja kerrotaan siirtyvän kohti pohjoista. Samalla Turkin joukot ovat edenneet kurdeja vastaan.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) kommentoivat tilannetta. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.