Sanojen takana

Sanojen takana

Ilkka Alanko: Uskon biisien tekemisessä spontaaniuteen

tänään klo 14.10–14.35
Viimeisin

Laulatko mukana, kun kuulet radiosta tutun kappaleen? Sen sanat tuntuvat henkilökohtaisilta ja osaat ne ulkoa. Koskettava tarina tai tarttuva kertosäe eivät synny sattumalta - tai sitten käy juuri niin! Sanojen takana -podcastissa suomalaiset sanoittajat puhuvat työstään ja parhaista sanoituksistaan. Miten ja missä tekstit syntyvät? Minkälaisia tarinoita on hittibiisien takana? Sarjan neljännellä kaudella keväällä 2023 työstään kertovat Samuli Putro, Tiina Vainikainen, Samuli Laiho, Ilkka Alanko, Maija Vilkkumaa, Iisa Pajula, Knipi ja Kauko Röyhkä.

Toimittaja: Jyrki Hakanen, Yle Radio Suomi Tuottaja: Tiina von Martens, Yle Radio Suomi

Aiemmat lähetykset

Ilkka Alanko: Uskon biisien tekemisessä spontaaniuteen

tänään klo 14.10–14.35

Pari ensimmäistä levyä olisi voinut jättää tekemättä, sanoo Neljä Ruusua -yhtyeen laulaja ja sanoittaja Ilkka Alanko. Monen kymmenen vuoden ja monen sadan laulun jälkeen Alanko myöntää kehittyneensä sanoittajana huomattavasti. Vaikka useat yhtyeen kappaleet kertovat nuoruusvuosista, Alanko kieltää itse haikailevansa menneisyyteen,.

Poplaulajan vapaapäivä on siitä harvinainen kappale, että se esitetään lähes jokaisella Neljän Ruusun keikalla. Alanko kertoo laulun syntyneen spontaanista roiskaisusta, jonka loppu on pop-historiaa

Samuli Laiho: Suurimmat hittini ovat lauluja lähiöstä

ti 17.1. klo 20.20–20.45

Samuli Laiho sanoo soitelleensa pienestä pojasta lähtien kitaraa omaksi lohdutuksekseen. Siksi hänen kohdallaan pitääkin hyvin paikkansa sanonta: laulut on suruista tehty. Sanoituksissa näkyvät lapsuuden maisemat ja kuuluvat melankolisuus, mutta myös toiveikkuus.

Sakari Kuosmaselle kirjoitettu "Pieni sydän" kumpuaa Kontulan kerrostalolähiöstä, ja siitä tulee suomalaisten rakastama laulu, jota isompaa Laiho ei usko enää onnistuvansa kirjoittamaan. Tai mistä sen tietää!

Tiina Vainikainen: Kappaleeni kirjoittavat itse itsensä

ti 10.1. klo 20.20–20.45

Useiden radiohittien tekijä Tiina Vainikainen kertoo tekevänsä sanat aina vasta melodian jälkeen. Sanojen sujahtamisessa paikoilleen on hänestä jotain selittämätöntä ja maagista – biisintekijä itse on luomistyössä vain välikappale.

Kaija Koolle kirjoitettu Hullut päivät tuo menestystä, ja se nousee hauskan kielikuvan myötä myös väärinkuultujen sanoitusten kärkeen.

Samuli Putro: En voinut kuvitellakaan Olet puolisoni nyt -kappaleen suuruutta laulua tehdessäni

ti 3.1. klo 20.20–20.45

Samuli Putro ei ole koskaan pitänyt itseään erityisen lahjakkaana. Enemmänkin Putro ajattelee, että kehitys tulee tekemisen kautta. Hän ei myöskään halua kirjoittaa lauluja muille, koska silloin hän kokee vievänsä osan toisen artistin tuloista ja arvostuksesta. Katri Helenalle hän on kyllä joskus haaveillut kirjoittavansa sopivasti syntisen albumin.

Putron soolotuotannon "Olet puolisoni nyt" muodostuu aikamme isoksi rakkauslauluksi, vaikka laulun kirjoittaminen vaikuttaa aluksi todella tahmealta.

Maija Vilkkumaa: Tekstin pitää kertoa tästä maailmasta

ti 3.1. klo 8.08–8.33

Pyrin aina mahdollisimman suoraan ja rehelliseen kerrontaan, sanoo Maija Vilkkumaa. Maailma ympärillä muuttuu, ja se vaikuttaa myös Vilkkumaan tekemiseen: hän haluaa kertoa ja kirjoittaa tästä maailmasta, ei menneestä tai kuvitteellisesta. Vilkkumaa ottaa teksteillään kantaa ja nostaa esiin yhteiskunnallisia ongelmia, mutta ei halua heristää sormea tai antaa valmiita vastauksia.

Jättimenestys Ingalsin Laura on monelle samaistuttava, vaikka laulun keskiössä on skottiruutuhameinen punkkarityttö. Miksi minun pitäisi olla erilainen kuin oikeasti olen?

Iisa Pajula: Haluan tehdä biisejä, joilla on merkitys

ti 3.1. klo 8.06–8.31

Iisa Pajula kertoo suhtautuvansa musiikin tekemiseen vastuullisesti: hän ei halua tehdä merkityksetöntä taustahälyä. Tällä hetkellä Iisa ei sanoita muille, vaan vaalii luovuuttaan ja keskittyy omaan soolotuotantoon.

Kaija Koolle sanoitettu Supernaiset syntyy Iisan intuitiosta: Kaija Koo tarvitsee aikuisten naisten bilebiisin. Kappale syntyy lopulta nopeasti, vaikka “korkkarit kattoon” ei olekaan levy-yhtiöpomon lempilaini.

Knipi: Minulla ei ole ambitioita sanoittaa muille

ti 3.1. klo 8.04–8.29

Knipi sanoittaa vain itselleen tai yhtyeelleen Egotripille. Toisten tulkinnat Egotripin teksteistä sopivat kuitenkin hyvin miehelle. Se, että toinen artisti coveroi jo olemassa olevaa kappaletta, on eri asia, kuin antaa alkuperäinen sanoitus kokonaan muille.

Egotripin jättihitti Matkustaja syntyy pitkän ja monivaiheisen työn tuloksena. Knipille itselleen laulu kertoo juurettomuudesta, mutta kappaleen monitulkintaisuus ilahduttaa.

Kauko Röyhkä: En koskaan halunnut mukaan suomirock-buumiin

ti 3.1. klo 8.02–8.27

Kauko Röyhkä sanoo olevansa oman tiensä kulkija. Hän ei ole koskaan tavoitellut listamenestystä eikä halunnut lähteä mukaan juomalauluvetoiseen suomirock-buumiin. Röyhkä kokee, että hänen kohdallaan kirjoittaminen toisille artisteille ei kannata – mies itse on paras tulkitsija teksteilleen.

Röyhkän tunnetuin kappale Lauralle on sanoittajan itsensä mukaan sovinnainen rakkauslaulu, mutta ei lainkaan miehen parhaita teoksia.