Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Varpusilta

ke 12.1. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Varpusilta

ke 12.1. klo 18.02–18.50

Hakojölkö, hakokorppunen, harmaakoturi, kinnari, kottonen, mankulainen, motteri, rossi, ryyppö, tirpunen, tolpponen, varppari sekä vilistealainen. Hottiainen, hottinen, krottinen ja rottiainen. Nimilistaa voisi jatkaa pitkään. Varpunen on viihtynyt ihmisasumusten parissa hyvin ja tullut myös meille tutuksi, vaikka ihminen ei aina ole suhtautunut tähän ympärivuotiseen mukavaan lintuystäväämme kovin lämminhenkisesti. Sen pesiä on jopa hävitetty pihapiireistä.

Muualla varpusta on osattu arvostaa. Kreikkalaisessa mytologiassa rakkauden jumalattaren Afroditen vaunujahan vetivät kyyhkyt ja varpuset. Ja Afroditen poika Amor leikki rakastuneena nimenomaan varpusten kanssa.

Kesä 2021 oli varpusille suotuisa. Pesintä onnistui ja nuoria lintuja oli loppukesällä paljon. Mutta pidemmällä aikavälillä varpusilla on ollut vaikeuksia. Mistä alamäki johtuu, voiko varpusia auttaa?

Mitä haluat tietää varpusista? Kysy tai kerro mehevimmät tarinasi. Asiantuntijana studiossa on ornitologi Heikki Kolunen, toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Talviruokintailta

ke 5.1. klo 18.02–18.50

Miten luodaan hyvä lintujen ruokintapaikka? Mihin se sijoitetaan ja millaisilla eväillä saa pihapiiriin mahdollisimman paljon vieraita. Entä miten lauhtuvat talvet muuttavat pihalintujen käyttäytymistä ja onko siitä jo kertynyt havaintoja.

Millaisia kavereita ruokintapaikallasi on vuosien saatossa vieraillut? Muutama kuukausi sitten uutisissa pohdittiin sitä, onko lintujen talviruokinnasta jopa haittaa siivekkäille? Talviruokintaillan asiantuntijana on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina suorassa lähetyksessä ovat Asko Hauta-aho ja Juha Blomberg.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-ohjelmien vuosi 2021

ke 29.12.2021 klo 18.02–18.50

Luonto-ohjelmien vuosi 2021- ohjelmassa ollaan monien äänien maailmassa. Koetaan talvimyräkkää Helsingissä, kevätlintujen huumaa Humppilassa, matkitaan lehtopöllöjä ja kuuntelemme vielä syksyisen metsäpuron sinfonian Espoossa. Tämän lisäksi liikumme kesähelteillä Elimäellä ja merellisessä Hangossa sekä aistimme kehrääjäkankaan yön Sipoossa. Juontajana Jyrki Hakanen.