Nylon-Suomi tutkii millaisesta maaperästä versoi Nylon Beat -niminen kahden nuoren naisen popilmiö. Neliosaisessa podcast-sarjassa tarkastellaan 1990-luvun suomalaista yhteiskuntaa ajan ilmiöiden, sukupuolen, populaarikulttuurin ja luokan näkökulmista. Miten Nylon Beat heijasteli kansainvälistyvää Suomea - entä millaisen jäljen se jätti maailmaan?
Toimittaja Outi Kaartamo Ohjelmasarjan tuottaa Yleisradiolle F-tuotanto Oy.
Tuottaja Hansku Kurkela, Yle
1990-luvun laman jälkeinen isojako jaotteli myös tytöt kunnollisiin ja niihin muihin. Miksi Nylon Beatin Jonna ja Erin yhdistettiin niin hanakasti työväenluokkaiseen lähiöelämään? Ysärillä ei puhuttu juuri luokkayhteiskunnasta, mutta omaa keskiluokkaisuutta korostettiin hyvän maun mukaisilla valinnoilla. Naikkareiden lahja työväenluokkaisille tytöille oli usko omiin kykyihin
Toimittajana on Outi Kaartamo.
Jos ysäriltä on jäänyt jotain mieleen niin tyttöenergia! Tyttöbändit vahvistivat naisten liikkumavaraa, mutta myös vastaisku oli armoton. Spaissareita ja Naikkareita pilkattiin, ja heihin kohdistui avointa seksuaalista häirintää. Girl powerin imussa kasvoi kuitenkin ärhäköitä tasa-arvon puolustajia, jotka myöhemmin aloittivat #metoo-liikkeen.
Toimittajana on Outi Kaartamo.
Populaarikulttuurissa oli vielä 1990-luvulla vahvasti sukupuoliroolit voimissaan: miehet soittivat kitaralla rockia ja naiset lauloivat sokerista poppia. Ysärin puolessa välissä eurodiscon rinnalle nousi kuitenkin vahvoja naislaulajia, jotka seurasivat toinen toisiaan. Nylon Beat raivasi omalla tavallaan tietä myös heille.
Toimittajana on Outi Kaartamo.