Olihan olympialaiset!

Olihan olympialaiset!

Kesäsuosikit Satu-Pekka ja Koka-Kola

ke 3.8. klo 14.44–15.09
Viimeisin

Sitä ei äkkiä uskoisi, kuinka merkittävä tapahtuma Helsingin olympialaiset olivat kaupungille, maalle ja kansalle. Pitkän harmaan ajan jälkeen Suomeen tulivat värit!

Olihan olympialaiset- sarjassa toimittaja Olli Haapakangas sekä kävelevät olympiatietäjät Vesa Tikander ja Matti Hintikka elävät uusiksi kisojen tähtihetkiä ja vähemmän tunnettuja yksityiskohtia.

Uskomattomien urheiluseikkailujen lisäksi selviää, kuinka maailman suurin urheilutapahtuma auttoi Suomea asemoitumaan idän ja lännen väliin ja vauhditti Helsinkiä eurooppalaiseksi suurkaupungiksi. Oma lukunsa on ainutlaatuinen yhteen hiileen puhaltamisen henki, jolla kisat sodanjälkeisessä Suomessa saatiin ylipäänsä, ja vieläpä ällistyttävällä tavalla järjestettyä.

Tätä tietä reilun pelin urheiluohjelman pariin!

Toimittaja: Olli Haapakangas, Yle Radio Suomi Vakiasiantuntijat: Vesa Tikander ja Matti Hintikka, Urheilumuseo Tunnusmusiikki: Petri Alanko, Sounditiimi, Yle Tuottaja : Tiina von Martens, Yle Radio Suomi

Aiemmat lähetykset

Kesäsuosikit Satu-Pekka ja Koka-Kola

ke 3.8. klo 14.44–15.09

Käpylän Kisakylässä majoittuivat miesurheilijat eri puolilta maailmaa ja ruokahuollosta vastasi maan ensimmäinen monikulttuurinen bistro. Nuoret ihailijat metsästivät portilla nimikirjoituksia ja uutta ihmejuoma Coca-Colaa. Otaniemessä itäblokin joukkueet taas jurottivat omissa oloissaan.

Kisakylässä matkaa tekevät Olli ja Matti kohtaavat maratonreitin varrella Vesan, joka kertoo kisojen rakastetuimman urheilijan, Emil Zatopekin uroteoista. Petteri Kummala hehkuttaa Käpylän arkkitehtonisia arvoja, ja kisakävely huipentuu maahockeyn loppuotteluun Käpylän hauskalla Velodromilla. Tule mukaan!

Olympiariemua Pallakselta Porvooseen

su 31.7. klo 18.15–18.40

Helsingin olympialaiset olivat nimestään huolimatta koko Suomen kisat - koko Suomi ne järjesti, maksoi ja niissä myötäeli. Olympiasoihtu kulki Pallastunturilta Helsinkiin eeppisenä tuhansien juoksijoiden vuorovetona - ja varsinaisia kisatapahtumiakin käytiin jos-vaikka-missä.

Toinen virallinen olympiakaupunkimme oli Hämeenlinna, jonka museoamanuenssi Eva K. Siren haastaa Ollin maastojuoksuun vaativassa olympiamaastossa. Matti Hintikka ja Vesa Tikander taas muistuttavat riitaisten urheiluliittojemme solmimasta olympiarauhasta, jota ilman koko Suomen kisoja ei olisi voitu järjestää.

Baskeri päässä altaaseen

su 24.7. klo 18.15–18.40

Olympiakisat olivat aikansa suurin viihdetapahtuma ja kansainvälisyydessään täysin vailla vertaa. Helsingin kaduilla kulki ihmisiä maista, joista meillä ei tiedetty mitään. Osa olympialaisia varten viritetyistä turistipyydyksistä ei kestänyt edes kisojen loppuun, toiset toimivat edelleen eikä kaupunkia voisi enää edes kuvitella ilman niitä.

Uimastadionilla kohtasivat maailman vesipedot, joukossaan kisojen ainoa kiinalaisurheilija. Mutta mihin jäivät muut kiinalaiset? Entä Suomen vesipallojoukkue? Altaan reunalla lekottelevien Matti Hintikan ja Vesa Tikanderin lisäksi historian tutkija Laura Kolbe kertoo, kuinka kansainvälisyys Helsingissä näkyi ja miten sitä käytettiin hyväksi Suomi-kuvan rakentamisessa.

Suurvaltoja ja suuria urheiijoita

su 17.7. klo 18.15–18.40

Töölön Kisahalli (formerly known as Messuhalli) on funkkiskaunotar, jossa haisee terve hiki ja kunto kohoaa kuin itsestään. Siellä käytiin -52 olympialaisten kiihkeimmät taistelut, ja etenkin nyrkkeilymaailma tutustui moneen sittemmin legendaksi kohonneeseen urheilijaan. Kisojen uusi tulokas, Neuvostoliitto pani kampoihin Yhdysvalloille, ja isäntämaakin sai menestystä kehässä ja molskilla.

Urheiluhistorian muskettisoturit Matti Hintikka, Vesa Tikander ja Olli Haapakangas mehustelevat kisapahtumia hallin puolella. Pihalla rakennuksen kauneutta ihastelee Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Petteri Kulmala.