Pyöreä pöytä

Pyöreä pöytä

Vaalirahoitukselle katto? Tulkinta osaamisen romahduksesta höpöpuhetta? Minne Marin halutaan lähettää?

pe 27.1. klo 2.15–2.45
Viimeisin

Tulista väittelyä ajankohtaisista aiheista. Keskiviikkoisin klo 17.30 Yle Radio Suomi. Vakituisista jäsenistä kolme kerrallaan tuo aiheensa muiden puitavaksi. Jäseninä ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen, Anu Koivunen, Hilkka Olkinuora, Mika Pantzar, Pekka Seppänen , Ruben Stiller, Taru Tujunen ja Maija Vilkkumaa.

Tuottaja: Inkeri Kuisma / Yle Radio Suomi

Aiemmat lähetykset

Vaalirahoitukselle katto? Tulkinta osaamisen romahduksesta höpöpuhetta? Minne Marin halutaan lähettää?

pe 27.1. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Ruben Stiller.

Puheenjohtajan diplomaattinen aloituskysymys:  Kuuluuko Koraanin polttaminen länsimaalaiseen sananvapauteen?

Anu Koivunen nostaa pöydälle vaalirahoituksen. Hän pohtii, haluavatko vaalirahaa jakavat lobbarit tietynlaista hallitusohjelmaa vai ostaa ääniä. 

Tarun mukaan nykyinen laki vaalirahoituksesta on tuonut asiaan läpinäkyvyyttä verrattuna 15 vuoden takaiseen aikaan. Mikan mielestä raha ja demokratia eivät ole vastakkaisia asioita, siksi "nillittäminen" vaalirahasta tuntuu hänestä hassulta.

Anu haluaisi vaaalirahakaton, mutta ainakaan Taru ei sille lämpene.

Mika Pantzar on lukenut Sivistyskatsaus 2023 -selvitystä, ja on siitä tehtyjen johtopäätösten kanssa eri mieltä.  – Tulkinta, että koko kansassa on tapahtunut osaamisen romahdus, on höpöhöpöä. Sitä ei OECD osoita mitenkään, hän sanoo

Taru Tujunen haluaa katsoa ensi vuoteen. Globaalin politiikan supervuosi on v. 2024. Silloin järjestetään paitsi presidentinvaalit Suomessa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä niin myös EU-vaalit. "Kaupungilla puhutaan", että demarit haaveilevat Sanna Marinia EU:n johtoon.

Blokkipolitiikka on virkistävää! Suomi ja Ruotsi kävelevät diplomatian munankuorilla. Lääkäreitä suojellaan eutanasialta?

pe 20.1. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Hilkka Olkinuora. Suoraa puhetta johtaa Ruben Stiller.

Mistä media meuhkaa liikaa? Tätä kysyy puheenjohtaja, joka sitten leimautuu Brutukseksi Harry-intonsa takia.

Anu Koivunen kertoo, että termi blokkivaalit pärähti suomalaiseen poliittiseen julkisuuteen viime viikolla. Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP ilmoittivat puheenjohtajiensa suulla, että perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen heidän kanssaan. Kyse on hänen mielestään poliittisen keskustelun ja julkisuuden hallinnasta.

Kaarina on ilahtunut ilmiöstä: Valtavan virkistävää! Hilkkaa epäilyttää: Onko viisasta vetää jyrkkiä rajoja?

– Nyt ei saa ärsyttää eikä arvostella Turkkia, tämä on tuttua tuoksua, olemme uussuomettumisen ytimessä, on Kaarina Hazard huomannut. Hän pohtii, että jos nyt olemme kollektiivisesti suut supussa, niin miten osaamme puhua myöhemminkään.

Hilkka muistelee, että ennen Natosta puhuttiin kuiskaten. Hän sanoo kyllä ymmärtävänsä, miksi Suomi ja Ruotsi kävelevät diplomatian munankuorilla. Anu peräänkuuluttaakin kansalaiskeskustelua.

Hilkka Olkinuora haluaa puhua arvokkaasta kuolemasta, koska kuolinapua koskeva uusi kampanja pyrkii saamaan lain jälleen käsittelyyn eduskunnassa. Hilkka sanoo, että tuki eutanasialle on kasvanut vauhdikkaasti ja että eduskunta "pyyhki pöytää" kansalaisaloitteella edellisellä kerralla v. 2017.

– Tästä tullut lääkäreiden suojeluprojekti, hän väittää lopuksi.

Millaista "järjestystä" valvotaan? Kenelle nimikointi ammuksessa on oikein tarkoitettu? Suomen kieli hapertuu?

pe 13.1. klo 2.15–2.45

Kevätkauden aloituksessa keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Maija Vilkkumaa ja Pekka Seppänen. Suoraa puhetta johtaa Ruben Stiller.

Ruben kertoo lämmittävänsä studion penkkiä vielä hetken ennen kuin uusi puheenjohtaja, toimittaja Olli Seuri, astuu suuriin saappaisiin 1.2.2023.

Prinssi Harrylle sataa tukea, kun puheenjohtaja kysyy ritareiden mielipiteitä tämän muistelmista.

Maija Vilkkumaa miettii, miten vartiointiliikkeiden ongelmat - väkivaltaiset stevarit – ratkaistaisiin. Kaarinan mielestä keskeistä on kysyä, millainen on se "järjestys", jota "valvotaan".

Pekka Seppäsen mukaan tykistöammusten nimikointi on ongelmallista. Keskustelussa sitä pidetään mm. sekä aseapuna että tunteiden lietsontana.

Kaarina Hazard on valinnut näennäisesti rauhallisemman aiheen - suomen kielen. Onko suomi hapertumassa vai ei?