Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Kotkan Sunilassa korjataan merkkirakennus. Hellettä luvassa!

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Kotkan Sunilassa korjataan merkkirakennus. Hellettä luvassa!

eilen klo 12.13–12.45

Kotkan Sunilassa remontoidaan Kantola-rakennusta. Kotkassa sijaitseva Sunila on Alvar Aallon suunnittelema, historiallisesti ja arkkitehtonisesti merkittävä alue. Siellä sijaitsee vanha sellutehdas sekä sen työntekijöiden asuntoja. Sunilan kruunu on tehtaanjohtajan asunto Kantola, joka on vihdoin päässyt kauan kaivattuun remonttiin. Kunnostustöitä ovat katsomassa Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen ja toimittaja Kirsi Lönnblad.

Hellettä luvassa! Kesä ei ole ohi ainakaan luvassa olevan sään perusteella. Meille virtaa etelämpää Euroopassa lämmintä säätä, mutta ei toki niin kuivuutta aiheuttavana kuin siellä. Monin paikoin Eurooppaa kun kärsitään kuivuudesta. Haastattelussa meteorologi Joonas Koskela.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Mitä kuuluu ukrainalaisille lapsille Suomessa?

eilen klo 11.33–12.00

Mitä kuuluu ukrainalaisille lapsille Suomessa? Venäjän hyökkäyssodan vuoksi Suomeen on paennut jo melkein 40 000 ukrainalaista. Arvio on, että heidän määränsä voi tänä vuonna nousta jopa 80 000:een. Lasten osuus pakolaisista on historiallisen suuri. Mitä kuuluu ukrainalaisille lapsille Suomessa? Miten kesä on sujunut ja miltä näyttää heidän mahdollisuutensa aloittaa koulussa tai päiväkodissa? Millainen kokemus pakolaisuus on lapselle? Millainen kokemus pakolaisuus on lapselle? Haastattelussa vapaaehtoistyötä ukrainalaisperheiden ja -lasten kanssa tekevä Laura Salonen ja Pelastakaa Lasten valmiussuunnittelun asiantuntija Anna Mikkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Energiatehokkuuden merkitys kodinkonehankinnassa.

eilen klo 11.02–11.30

Sähkön hinnannousu on saanut kuluttajat kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota erilaisten laitteiden sähkönkulutukseen. Millaista kodinkoneiden ja elektroniikan kauppa on nyt ja miten esimerkiksi energiamerkintöjä pitää lukea sekä tulkita? Haastattelussa kestävää kehitystä edistävän Motivan asiantuntija Teemu Kettunen ja kodintekniikkaketju Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström. Toimittaja Elina Sonkajärvi. 

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Ovatko YTHS:n ruuhkat helpottaneet?

eilen klo 10.33–11.00

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille terveydenhoitopalvelut järjestävä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS oli viime keväänä helisemässä pitkien jonojen kanssa. Erityisen paha tilanne oli mielenterveyspalveluissa, joissa aikoja joutui jonottamaan kuukausitolkulla. Mistä tilanteesta YTHS nyt lähtee uuteen lukuvuoteen? Haastattelussa YTHS:n johtajahammaslääkäri Anne Komulainen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Ukrainassa soditaan ydinvoimala-alueella. Krimillä tuhottu useita sotakoneita.

eilen klo 10.02–10.30

Ukrainan Zaporizzjan ydinvoimalan tilanne Säteilyturvallisuuskeskuksen seurannan mukaan. Haastattelussa ydinturvallisuusjohtaja Tapani Virolainen Suomen säteilyturvakeskuksesta.

Satelliittikuvien perusteella useita Venäjän sotakoneita on tuhoutunut Krimin niemimaalla sijaitsevaan lentotukikohtaan tehdyssä iskussa. Washington Post on uutisoinut ukrainalaisen hallituslähteen mukaan räjähdysten takana olleen Ukrainan erikoisjoukot. Isku oli merkittävä, mutta ei sodan kannalta kuitenkaan käänteentekevä, arvioi haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Suomi estänyt venäläislentoja. Kiehkuravesiruton torjuntaa.

to 11.8. klo 12.13–12.45

Suomi on estänyt kymmeniä venäläisten yksityislentoja pakotteiden takia. Suomessa ilmailun valvoja Traficom on estänyt ainakin kolmekymmentä venäläisten yksityislentoa talouspakotteiden takia Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT on lisäksi selvittänyt, että 2000-luvun alkuvuosina Suomen presidentti ja pääministerit ovat tietämättään lentäneet yksityiskoneilla, jotka ovat venäläispankkien omistuksessa. Asian taustoja valottamassa tutkiva toimittaja Jyri Hänninen. 

Paimiossa sukelletaan kiehkuravesiruttoa. Kiehkuravesirutto on alun perin pohjoisamerikkalainen vesikasvi, jota on nyt levinnyt myös Suomeen. Varsinais-Suomessa Paimiossa kasvia yritetään poistaa eri vesistöistä, koska se on haitallinen vieraslaji. Haastattelussa Paimion kaupungin ympäristöinsinööri Liisa Kaskiluoto, Paimion ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala sekä kiehkuravesiruton viime vuonna löytänyt Valonian luonto- ja vesiasiantuntija Janne Tolonen. Toimittaja on Jari Hakkarainen. 

Juontajina Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Lukioiden uupuneet nuoret pärjääjät. Tähtitaivaalla tapahtuu.

to 11.8. klo 11.33–12.00

Opiskelu lukioissa on viime vuosina muuttunut entistä tavoitteellisemmaksi ja arvosanojen painoarvo jatko-opintoihin hakeutumisessa on kasvanut. Tämä on johtanut myös entistä useamman lukiolaisen uupumiseen. Mitä opiskelijoiden vanhempien pitäisi tietää lukio-opinnoista? Miten he voisivat tukea nuoria? Vastaamassa “Uupuneet nuoret pärjääjät” -kirjan kirjoittaja, opinto-ohjaaja Liisa Huhta.

Lukioiden uupuneet nuoret pärjääjät. Opiskelu lukioissa on viime vuosina muuttunut entistä tavoitteellisemmaksi ja arvosanojen painoarvo jatko-opintoihin hakeutumisessa on kasvanut. Tämä on johtanut myös entistä useamman lukiolaisen uupumiseen. Mitä opiskelijoiden vanhempien pitäisi tietää lukio-opinnoista? Miten he voisivat tukea nuoria? Vastaamassa “Uupuneet nuoret pärjääjät” -kirjan kirjoittaja, opinto-ohjaaja Liisa Huhta.

Tummuneella yötaivaalla näkyy ja on näkynyt tällä viikolla monenlaista; meteoreja, revontulia ja täysikuu. Toimittaja Oskari Räisänen on kiivennyt Tampereella tähtitorniin kyselemään, millä tavalla avaruuden ihmeitä voisi parhaiten päästä ihastelemaan. Haastattelussa tähtitieteellisen yhdistyksen, Tampereen Ursan tiedottaja ja varapuheenjohtaja Kari A. Kuure.

Juontamassa ovat Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Juontamassa ovat Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Metsästyskausi aluillaan

to 11.8. klo 11.02–11.30

Sepelkyyhkyn metsästys alkoi eilen ja sehän tarkoittaa, että riistasyksy on aluillaan. Millainen on riistaeläinten kantojen tilanne? Keskustelemassa Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola ja Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Juontamassa ovat Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Loirilla vahva vaikutus taiteeseen. Aurinkovoima houkuttelee maatiloja.

to 11.8. klo 10.33–11.00

Loirilla suuri vaikutus moneen asiaan taiteessa. Eilen menehtynyneellä taiteilijalla Vesa-Matti Loirilla oli suuri vaikutus suomalaiseen viihdetaiteeseen ja mediakulttuuriin. Lukuisat elokuvaroolit, viihdehahmot ja vahvat laulutulkinnat ovat painuneet ihmisten sydämiin. Haastattelussa mediatutkija, dosentti Veijo Hietala, joka on seurannut taiteilijan uraa 1960-luvulta saakka ja tutkinut muun muassa Uuno Turhapuron hahmoa. Toimittaja Marjo Näkki.

Aurinkovoima houkuttelee maatiloja. Yhä useammalla maatilalla on viime aikoina ryhdytty toimiin käsistä karkaavien energiakustannusten hillitsemiseksi. Yksi tällainen on Etelä-Savossa Punkaharjun Putikossa sijaitseva Kaskilan tila, jonne asennettiin kesän alussa 260 aurinkosähköpaneelia. Toimittaja Tarja Nyyssönen tapasi tilan omistajat Stina Kurjen ja Kimmo Kaskisen.

Juontamassa ovat Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Koronarokote kannattaa ottaa, kun sen saa

to 11.8. klo 10.02–10.30

Neljänsiä koronarokotteita on ryhdyyty jakamaan kunnissa eri puolilla Suomea ja samaan aikaan odotamme uudentyyppisiä koronarokotteita. Euroopan unionin lääkevalvontaviranomainen (EMA) odottaa uutta, omikronmuunnoksen alavariantteihin tarkoitettua rokotetta hyväksyttäväksi syksyllä. Samaan aikaan otetaan neljänsiä koronarokotteita. Kuinka paljon parempi tulossa oleva uusi rokote on verrattuna nykyiseen rokotteeseen? Haastattelussa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toimittaja Marjo Näkki.

Koronatartuntojen määrät ovat olleet kesän aikana jälleen nousussa. Millaisessa tautitilanteessa Suomessa palataan kesälomilta kouluihin ja työpaikoille? Muun muassa lasten rokottaminen on noussut esille. Haastattelussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen. Hän sanoo, että lasten rokottaminen ei ole yksinkertainen asia. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Juontamassa ovat Linda Vettanen ja Atte Uusinoka.

Vesa-Matti Loiri on kuollut. Jalkapallon Super Cup pelataan illalla Helsingissä.

ke 10.8. klo 12.13–12.45

Suruviesti saapui nyt päivällä hetki sitten. Muistoja Loirin uralta ja äänessä hetken myös taiteilija itse puhumassa työstään ja elämästään.

Jalkapallon Super Cup pelataan illalla Helsingissä. Jalkapallon Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan hallitsevat voittajat Real Madrid ja Eintracht Frankfurt kohtaavat myöhään illalla Helsingissä Olympiastadionilla. Historiallisesta tapahtumasta on haastattelussa kertomassa UEFA Super Cup 2022 -projektipäällikkö Kalle Marttinen. Häntä haastattelee Janette Leino. 

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Työmarkkinasyksystä tulossa hankala. Vientiyritysten tila.

ke 10.8. klo 11.33–12.00

Missä jamassa vientiyritykset ovat? Teknologiateollisuuden yhdistys on julkistanut uusia tietoja vientiyritysten tilauskannasta ja liikevaihdosta. Yritysten näkymistä kertoo teknologiateollisuuden johtaja Petteri Rautaporras. Toimittaja Elina Sonkajärvi. 

Työmarkkinasyksystä tulossa hankala. Syksyllä neuvoteltavat työehtosopimukset ovat nyt erityisen suurennuslasin alla. Sopuun pääsemistä hankaloittaa muun muassa nopeasti vahvistuva inflaatio. Työmarkkinoiden näkymistä kertoo politiikantoimittaja Hannu Tikkala. 

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Turpeen tuonti Venäjältä päättyy tänään

ke 10.8. klo 11.02–11.30

Turverekkojen liikennöinti Venäjältä Suomeen loppuu nyt, kun turvetta koskevien pakotteiden siirtymäaika päättyy. Puun tuonti päättyi Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi jo kuukausi sitten. Miten tämä kaikki vaikuttaa Suomen energiatuotantoon ja esimerkiksi kaukolämmön hintaan? Keskustelemassa Enegiateollisuus yhdistyksen johtaja Janne Kerttula ja Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch. 

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Yksinäisyys ja kaveritaidot askarruttavat lapsia

ke 10.8. klo 10.33–11.00

Koulut alkavat pääosin tällä viikolla ja valtakunnallinen koulurauha julistetaan Joensuussa ensi viikon keskiviikkona 17.8. Julistuksen teemana ovat kaveritaidot, joita myös Mannerheimin lastensuojeluliitto haluaa nostaa esille alkavana kouluvuonna. Miten aikuiset voivat tukea kaveritaitojen kehittymistä? Haastattelussa MLL:n auttavien puhelimien ja digitaalisten palveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki. 

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Rataverkko rapistuu, junien kulku epävarmaa. Koulu alkavat, miten opitaan?

ke 10.8. klo 10.02–10.30

Tämä viikko lähti monilla työmatkailijalla käyntiin nihkeästi, kun junaliikenne pääradalla oli seisoksissa tuntien ajan. Poliisi epäilee kahden henkilön syyllistyneen maanantaina Lempäälässä valokuitukaapeleiden katkaisemiseen. Ongelmien selvittelyssä on noussut esille raideverkoston huono kunto ja vanhentunut kulunvalvontajärjestelmä. Junien kulusta ja Suomen raideverkoston tilastahaastattelussa liikenne- ja viestintäministeriön verkko-osaston päällikkö Sabina Lindström ja VR:n virkaatekevä toimitusjohtaja Topi Simola. Toimittaja Atte Uusinoka.

Koulut alkavat monin tavoin poikkeuksellisten aikojen jälkeen. Miten korona-ajan vaikutusten palataan kohti normaalimpia aikoja? Haastattelussa opetusministeri Li Andersson, Vas. Toimittaja Mikko Haapanen.

Juontajina Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Tieteen ja toivon talo on uusi tila ilmastokriisin käsittelyyn

ti 9.8. klo 12.13–12.45

Helsingin Kaivopuistossa vanhaan puuhuvilaan on avautunut uudenlainen keskus, joka yhdistää tiedettä ja taidetta ilmastokriisin käsittelyssä. Puistokatu 4 -niminen talo tarjoaa tiloja ympäristöä käsitteleville tapahtumille, yhteistyölle ja tutkimukselle. Toiminnasta kertoo kokemusjohtaja Nina Ruotsalainen. Toimittajana Elina Sonkajärvi. 

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Uusi kouluvuosi alkaa

ti 9.8. klo 11.33–12.00

Koululaiset palaavat kesälomiltaan pulpetteihin tällä ja ensi viikolla. Jännittäviä hetkiä eletään etenkin ekaluokkalaisten ja seiskaluokkalaisten perheissä. Toimittaja Emilia Ahon haastattelussa koulutiensä aloittava Niilo Koivuniemi ja hänen äitinsä Maria Valli Seinäjoelta. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen puolestaan kertoo, miten merkittävä vaihe lapsen elämässä on siirtyminen alakoulusta yläkouluun. Häntä haastattelee Markku Tuhkanen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Tehokkaimmat tavat säästää sähköä nyt ja ennen

ti 9.8. klo 11.02–11.30

1970-luvun energiakriisissä neuvottiin säästämään monin tavoin. Työ- ja elinkeinoministeriö on vielä tämän kuun aikana aloittamassa kotitalouksille suunnatun sähkönsäästökampanjan, koska energiasta on nyt pulaa ja hinnat korkealla Venäjän hyökkäyssodan takia. Edellisen kerran Suomessa säästettiin sähköä vapaaehtoisesti ja puolipakolla 1970-luvun alkupuolella. Maailmanlaajuisen energiakriisin syynä oli Egyptin ja Syyrian sota Israelia vastaan. Lähi-idän öljynviejämaat rajoittivat vientiä Israelia tukeneisiin länsimaihin ja korottivat öljyn hintaa roimasti. Hallituksen nopeasti kasaamasta energiansäästööohjelmasta kertoi radiouutisissa vuoden 1973 joulukuussa toimittaja Eeva Polttila.

Tehokkaimmat tavat säästää sähköä. Energiapulan ennakoidaan pahentuvan ja hintojen nousun jatkuvan syksyllä ja talvella, joten jokainen voi nyt tehdä osansa säästämällä sähköä. Mitkä ovat oikeasti tehokkaita keinoja leikata sähkönkulutusta kotitalouksissa? Kysymyksiin vastaamassa Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski. 

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Miten Suomi selviytyy mahdollisessa energiakriisissä?

ti 9.8. klo 10.33–11.00

Venäjän aloittama sota Ukrainassa uhkaa syöstä koko Euroopan energiakriisiin, kun saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousussa. Suomen tilanteesta ja kehitellyista ajatuksista energian korkean hinnan hyvittämiseksi kuluttajille kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä, Kesk. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Koulut alkavat jo tänään. Ukrainan ja Venäjän aikeet sodassa.

ti 9.8. klo 10.02–10.30

Koulut alkavat jo tänään muutamalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kajaanissa ovat jo oppilaat ja opettajat aloittaneet aamulla koulutyön. Haastattelusa Kajaanin keskuskoulun rehtori Erna Huhtala sekä juuri tänään ysiluokan aloittaneet oppilaat Tommi Kettunen ja Gaius Tolonen. Kajaanista raportoi toimittaja Siiri Pohjoinen.

Ukrainan ja Venäjän tiedossa olevat aikeet sodassa.  Venäjä valmistelee valloittamillaan alueillaan Ukrainassa niin kutsuttaja kansanäänestyksiä eli käytännössä manipuloitua menettelyä alueiden entistä kiinteämmäksi yhdistämiseksi Venäjään. Ukraina on puhunut suuren vastahyökkäyksen aloittamisesta etelässä, mutta sellaista ei ole alkanut kunnolla. Ruotsi ja Suomi kertoivat eilen osallistuvansa taisteluihin haluavien vapaaehtoisten kouluttamiseen Britanniasta. Tätä tilannetta sekä Ukrainan sodan kokonaiskuvaa analysoivat sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta sekä kenraalimajuri evp. Pekka Toveri. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Raportti USS Kearsargen kannelta. Pelastettu koita auttaa pakolaisia.

ma 8.8. klo 12.13–12.45

Yhdysvaltain laivaston USS Kearsarge suuren kiinnostuksen kohteena. Yhdysvaltain laivaston suurin maihinnousutukialus on ollut viikonlopun kiinnittyneenä satamaan Helsingin Hernesaaressa. Ja sitä on käynyt katsomassa valtava määrä ihmisiä. Nyt laiva on lähdössä harjoittelemaan yhdessä suomalaisten sotilaiden kanssa Hnagon edustalle. Sieltä eivät tavanomaiset viestivälineet kanna, mutta aivan viime hetkellä ennen laivanlähtöä otamme vielä yhteyden laivan mukana seilaavaan ulkomaantoimittaja Mika Hentuseen.

Pääradan junaliikenne poikki, matkustajien mietteitä. Tavoitimme Hämeenlinnan asemalta haastatteluun Tampereelle matkaavan Raija Simolinin, Hämeenlinnasta Kotkaan suuntaavan Antti Hanskin, Kilpisjärveltä palaavan Hanna Pekkalan ja junaa lentokentälle odottaneen Katri Healyn. Toimittaja Hämeenlinnassa Tiina Kokko.

Pelastettu koira auttaa pakolaisia. Kainuun kriisikeskuksessa kriisityöntekijä on käyttänyt omaa vaikeista oloista pelastettua niin sanottua rescue-koiraansa mukana työssään. Koira on ollut mukana tapaamisissa Ukrainasta saapuneiden ihmisten kanssa. Kriisityöntekijä Raila Arpalan sanoo, että koska koira itsekin on pelastettu, mutta ei voi kertoa tarinaansa, sillä voi olla erityinen kyky ymmärtää ihmisiä, jotka tulevat vaikeista oloista. Haastattelussa Raila Arpala. Toimittaja Kajaanissa Siiri Pohjoinen.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Kesätyöntekijäkin ansaitsee hyvän kohtelun

ma 8.8. klo 11.33–12.00

Kesätyöntekijöiden asiakaskokemukset. Asiakkaalta voi tulla kesätyöntekijälle monenlaista palautetta. Miten nuoria ihmisiä ensimmäisissä töissään ohjataan ottamaan palaute vastaan. Käydään Tampereen Särkänniemen huvipuistossa, joka antaa monenlaista tukea ja koulutusta nuorille hankalien asiakkaiden varalta. on Huvipuisto kun on joutunut tekemään jopa rikosilmoituksia aggressiivista asiakkaista. Kesätyöntekijöille auotaan päätä etenkin huvipuiston laitteiden pituusrajoista. Haastattelussa Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo.

Toimittaja Tampereella Anna Sirén.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Marjat kypsyvät - riittääkö poimijoita?

ma 8.8. klo 11.02–11.30

Marjat kypsyvät metsässä ja viljelyksillä. Riittääkö niitä kaikille vai jääkö paljon mättäillekin? Entä kuka marjat poimii? Ja kuinka marjasadon määrä vaikuttaa tänä vuonna marjojen hintoihin kaupoissa? Haastattelussa Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen ja Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki. Toimittaja Janette Leino.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen juontavat.

USA isolla paketilla mukaan ilmastotoimiin

ma 8.8. klo 10.33–11.00

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi eilen historiallisen suuren ilmastopaketin. Senaatin hyväksymän kokonaisuuden tavoitteena on muun muassa vähentää kasvihuonekaasuja 40 prosenttia vuosikymmenen loppuun mennessä. Toisaalta Kiina on juuri ilmoittanut sanoutuvansa ilmastoyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa vastalauseeksi puhemies Nancy Pelosin vierailulle Taiwanissa. Mikä merkitys Yhdysvaltain ja Kiinan toimilla on? Haastattelussa vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Pääradan junaliikenne ei kulje

ma 8.8. klo 10.02–10.30

Junaliikenne on keskeytynyt Riihimäen ja Tampereen välillä. Syynä on kaapelivika Lempäälän kohdalla. Vika havaittiin yöllä yhden aikoihin, ja suurin osa Tampereen ja Helsingin välisistä junavuoroista on peruttu. Katkon arvioidaan jatkuvan iltapäivälle saakka. Haastattelussa operatiivinen johtaja Sanna Järvenpää rautatieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta vastaavaan Fintrafficiin  Rataliikennekeskuksesta.

Mitä Ukrainan rintamalla tapahtuu? Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt jo yli viisi kuukautta. Kiovassa oleva toimittaja Maxim Fedorov käy läpi tuoreimmat tiedot sodan viikonlopun tapahtumista. Fedorovia haastattelee toimittaja Marjo Näkki.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Mormoniksi käännyttämässä

pe 5.8. klo 12.13–12.45

Miten käännyttää suomalainen mormoniksi? Tänään ensi-iltansa saava dokumenttielokuva The Mission - Lähetyssaarnaajat kertoo neljän amerikkalaisen mormoninuoren matkasta Suomeen tekemään lähetystyötä. Dokumentin on ohjannut Tania Anderson, joka sai harvinaisen tilaisuuden seurata mormoninuorten valmistautumista ja matkaa heille uppo-outoon pieneen pohjoiseen maahan. Kuinka mahdottomaksi tehtäväksi suomalaisten käännytys mormonismiin osoittautui? Toimittaja Pia Parkkinen tapasi ohjaaja Tania Andersonin dokumentin lehdistönäytöksessä.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen juontavat.

Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan tapaavat

pe 5.8. klo 11.33–12.00

Venäjän ja Turkin johtajat Vladimir Putin sekä Recep Tayyip Erdoğan tapaavat tänään Sotshissa. Viimeksi Erdogan ja Putin tapasivat pari viikkoa sitten Teheranissa. Turkki on yksi harvoja maailman maita, joka pitää yllä yhteyksiä Venäjään. Asetelmaa valaisee ulkomaantoimittaja Risto Mattila

Marttojen neuvoilla hyvää ruokaa edullisesti

pe 5.8. klo 11.02–11.30

Inflaatio laukkaa ja se näkyy myös ruoan hinnassa. Miten ruokaa saa pöytään edullisesti?Inflaation rajussa laukassa eniten ovat kallistuneet energia ja ruokat. Niitä molempia tarvitaan keittiössä. Miten inflaation vaikutuksia voisi taklata ruokapöydässä ruoan laadusta tinkimättä? Haastattelussa Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Kuinka paljon lomaa on riittävästi?

pe 5.8. klo 10.33–11.00

Loman vaikutukset. Kuinka paljon ihminen tarvitsee aikaa lomalla palautumiseen? Moni alkaa pikkuhiljaa palata töihin kesälomalta. Toisilla loma voi toki olla vielä edessäpäin tai peräti kesken. Mutta millainen on loman vaikutus ja miten siitä palaudutaan lempeästi takaisin sorvin ääreen? Haastattelussa asiantuntijapsykologi Simo Levanto.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen juontavat.

Miten venäläisten viisuminsaantia voi rajoittaa?

pe 5.8. klo 10.02–10.30

Suomella on paineita hankaloittaa venäläisturistien pääsyä Suomeen vastatoimena Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa. Hallitus hakee nyt keinoja rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Ihmisoikeus-professori Martin Scheinin punnitsee vaihtoehtoja.

Tänään julkistetaan valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden budjetiksi. Ennakkoon ovat puhuttaneet muun muassa mahdolliset veronalennukset. Budjettiehdotus on noin 79,5 miljardin euron suuruinen. Tulot eivät riitä kattamaan kaikkia menoja, vaan budjetti on 6,3 miljardia alijäämäinen. Valtionvelan odotetaan nousevan noin 144 miljardiin euroon vuoden 2023 lopussa. Onko valtiolla varaa veronalennuksiin? Kysymykseen vastaa seuraavassa Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä. Seija Vaaherkumpu haastattelee. Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Peter Franzén ja Helsinki-syndrooma

to 4.8. klo 12.13–12.45

Näyttelijän monta kuumaa rautaa. Näyttelijä Peter Franzén on kysytty alan ammattilainen. Syksyllä Yle Areenassa ja tv:ssä on nähtävillä sarja Helsinki-syndrooma, jossa Franzénilla on pääosa. Siitä ja muista ajankohtaisista töistä haastattelussa Peter Franzén.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Rallipolun varrelta

to 4.8. klo 11.33–12.00

Koko viikonloppu rallipolun varressa. Jyväskylän MM-ralli alkaa jo tänään niin sanotulla yleisöerikoiskokeella Harjun maisemissa. Kalle Rovanperän vankka johto MM-sarjassa takaa sen, että väkeä Keski-Suomen metsissä tulee viikonloppuna riittämään. Jyväskylässä Ylen Ralliradion studiossa on paikalla Radio Suomen päivästä tuttu toimittaja Aki Laine. Asiantuntijana mukana myös Ville Pynnönen.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen juontavat.

Miten kuvata lentävä auto?

to 4.8. klo 11.02–11.30

Helsingin kaupungin kuukausia jatkuneet palkanmaksuongelmat huolettavat nyt myös uusien sote-alueiden johtajia muualla Suomessa. Näin siksi, että lähes puolet vuodenvaihteessa aloittavista hyvinvointialueista tulee käyttämään Helsingille uuden palkanmaksujärjestelmän toimittaneen Sarastian järjestelmiä tai palveluja.

Jättiuudistuksessa Suomeen syntyy 21 niin sanottua hyvinvointialuetta. Sarastian toimitusjohtaja Mika Kantola vakuuttaa, että heidän järjestelmänsä ei laske väärin. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelujohtaja Kimmo Sarekoski kertoo seuraavansa Helsingin ongelmia huolestuneena. Tero Valtanen toimittaa.

Nopeat kuvattavat. Ralliautot ovat haastavia kuvattavia, mutta moni niitä yrittää tänä viikonloppuna kuvaan tavoittaa, kun Jyväskylän MM-ralli on menossa. Miten onnistua kuvaamaan, kun opeat autot liitelevät pitkin kaunista maalaismaisemaa. Ammattivalokuvaaja Tomi Hänninen on kuvannut Jyväskylän rallia 30 vuoden ajan. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä rallista on nähtävillä Jyväskylän rallikeskuksessa Paviljongissa ralliviikonloppuna. Kysymme ammattilaisen vinkit meille harrastajakuvaajille. Toimittaja Jyväskylässä Mikko Maasola.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Koulutielle

to 4.8. klo 10.33–11.00

Koulut alkavat ensi viikolla. Millaisessa tilanteessa uusi lukuvuosi käynnistyy? Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja koronatilanne näkyvät varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa? Haastattelussa opetusneuvos Laura Francke opetushallituksesta. Juuri päättynyttä opetushallituksen tiedotustilaisuutta syksyn alkavasta opetuksesta on seurannut toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen.

Kokoomus kyselyn kärjessä

to 4.8. klo 10.02–10.30

Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena. Ylen puoluekannatuskyselystä ja muusta päivänpolitiikasta kertoo politiikantoimittaja Maria Stenroos.

Valtiovarainministeri Annikka Saariko kertoi eilen Ylen A-studiossa, että ministeriö aikoo esittää hallitukselle ylimääräistä kertaluontoista lapsilisää maksettavaksi kaikille lapsiperheille. Millainen merkitys yhdellä kertaluontoisella lapsilisällä olisi tällaisille perheille? Vastaamassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Nato-koptereita näytteillä

ke 3.8. klo 12.13–12.45

Nato-koptereita näytillä. Suomalaiset sotilaat harjoittelevat nyt varsin tiuhaan Nato-maiden joukkojen kanssa. Tampereella on juuri esitelty helikopteritoimintaharjoitusta, johon osallistuu Yhdysvaltojen maavoimien ilmailun ja Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien joukkoja. Pirkkalan lentoasemalta helikopterien esittelystä raportoi toimittaja Anna Siren Siren yhdessä Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan komentajan, everstiluutnantti Jaakko Kauppisen kanssa.

 Porin kaupungin keittiömestari Juhani Lahti on toiminut suomalaisen ruokakulttuurin ytimessä yli 50 vuotta ja on nähnyt sen muuttumisen. Hän kommentoi haastattelussa muun muassa ruoan nykyistä arvostusta. Toimittaja Porissa Jere Sanaksenaho.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Uusia lintulajeja kartalle

ke 3.8. klo 11.33–12.00

Suomeen kartoitetaan parhaillaan uutta lintuatlasta osana luonnon monimuotoisuuden seurantaa. Työ on aloitettu vuoden alussa ja se kestää muutaman vuoden. Lintuatlaksessa selvitetään lintulajien pesimäaikainen levinneisyys ja pesimäalueet Suomessa sekä tutkitaan lajien levinneisyyksien muutoksia. Lintuatlaksessa vapaaehtoisten lintuharrastajien havainnoilla on keskeinen rooli. Lintuatlas perustuu myös laaja-alaiseen yhteistyöhön linnustonseurantaa ja lintututkimusta harjoittavien laitosten, järjestöjen, tutkijoiden sekä harrastajien kesken. Haastattelussa lintuatlas-koordinaattori Aapo Salmela Birdlife Suomesta.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Vilkaisu kuluttajan ja valtion kukkaroon

ke 3.8. klo 11.02–11.30

Mihin suomalaisilla on kaupassa varaa? Energian ja kaikkien muidenkin kustannusten kerrotaan nyt nousevan ja inflaatio lähentelee kaksinumeroista lukemaa. Miten kaupassa näkyy, mihin suomalaisilla nyt on varaa? Mitä kaupan ala odottaa valmisteilla olevalta budjetilta? Haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Valtiovarainministeriö on aloittanut omat neuvottelunsa ensi vuoden budjetin valmistelemiseksi. Valmistelua varjostavat nousevat kustannukset. Mitä on luvassa valtion ensi vuoden tuloihin ja menoihin? Espoon Moisniemessä vm:n neuvotteluja seuraa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen studiossa.

Opettajat valmistautuvat kouluvuoteen

ke 3.8. klo 10.33–11.00

Opettajien tilanne kouluvuoden kohta alkaessa. Opettajien ammattijärjestö OAJ esittelee alkavaa lukuvuotta kuvaavia koulutuksen tunnuslukujaan. Esittelyssä mukana ainakin koulutuksen rahoituksen tila, oppijoiden lisääntynyt tuen tarve ja opettajien palkat. Yhtenä esimerkkinä ovat Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmat. Haastattelussa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto. Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja. Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Rapautuvatko tiet itärajalle?

ke 3.8. klo 10.02–10.30

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi siis saapui eilen vierailulle Taiwaniin. Vierailu on herättänyt paljon keskustelua ja Kiina on tuominnut vierailun jyrkästi. Miksi vierailu on näin tulenarka, miten siihen on reagoitu ja mitä se merkitsee maiden välisille suhteille? Asiaa avaavat Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlin sekä väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta. Seija Vaaherkumpu toimittaa.

EU-komissio esittää, että Suomen itärajalle johtavien väylien viimeisten liikenneyhteyksien luokitusta alennetaan. Tämä liittyy muuttuneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Mitä tämä tarkoittaisi? Puhelimessa on hallitussihteeri Eeva Ovaska liikenne- ja viestintämininisteriöstä.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat lähetystä. Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat lähetystä.

Metroliikennettä Helsingissä jo 40 vuotta

ti 2.8. klo 12.13–12.45

Ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen selostaa Taiwanin asemaa ja tilannetta.

Metro 40 vuotta. Pääkaupunkiseudulla maan alla liikkuva metro on tänään 40-vuotias. Se on matkustajien suosiossa, vaikka metron vuosien varrelle ja varsinkin perustamisaikoihin sitä myös lujasti vastustettiin. Lähdemme metromatkalle maanalaisjunasta kirjoja kirjoittaneen Helsingin kaupungin liikennelaitoksen viestintäasiantuntija Tapio Tolmusen kanssa. Toimittaja metrossa on Pia Parkkinen.

Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen juontavat.

Vahinkoja sattuu

ti 2.8. klo 11.33–12.00

Tänä vuonna tammi-kesäkuussa on sattunut entistä enemmän vakuutuksista korvattuja vahinkoja. Niistä maksetut korvaukset ovat keskittyneet erityisesti ajoneuvovahinkoihin, lääkäri- ja sairaalakäynteihin sekä suurvahinkoihin. Pohjola-vakuutuksen seurannan mukaan korvauksia maksettiin runsas 500 miljoonaa euroa, mikä on yli 17 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Mikä kasvua selittää? Haastattelussa Pohjola-vakuutuksen korvauspalveluista vastaava johtaja Sari Styrman.

Kuurojen ja huonokuuloisten nuorten Suurleirillä. Rautavaaralla, Pohjois-Savossa, on menossa 13-17 -vuotiaiden huonokuuloisten ja kuurojen nuorten suurleiri. Sen järjestävät kuulo- ja viittomakielialan järjestöt yhteistyössä. Paikalla tunnelmaa aistimassa on myös toimittaja Marianne Mattila. Haastateltavina olivat Sara Högmander Jyväskylästä, Malla Partanen Lahdesta ja Kuuloliitosta Taneli Ojala.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen juontavat.

Venäläismatkailijat Suomessa

ti 2.8. klo 11.02–11.30

Venäläismatkailijat Suomessa. Venäläiset ovat ennen olleet näkyvä osa Suomessa käyvistä turisteista, mutta koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat muuttaneet tilannetta. Viisumeita myönnetään taas, mutta rajaliikenne on hiljentynyt. Miten tilanne näkyy kaupassa ja vaikuttaa majoitustoiminnassa? Haastatattelussa Helsingin keskustan Stockmannin johtaja Mariela Nortama ja SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Harri Ojanperä. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Pelot ja haaveet

ti 2.8. klo 10.33–11.00

Mitä pelkäämme, mistä haaveilemme? Ylen kyselyn pohjalta asiaa pohtii psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen. Studiossa Päivikki Koskinen ja Linda Vettanen.

Al-Qaida-johtaja surmattu

ti 2.8. klo 10.02–10.30

Valkoinen talo on ilmoittanut että Yhdysvallat on surmannut terroristijärjestö Al-Qaidan johtajan drone-iskulla. Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Juri Von Borsdorff kommentoi lennokki-iskua.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat järkyttäneet suomalaisten turvallisuuden tunnetta. Ylen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat nyt huolissaan erityisesti sodan uhasta ja kansainvälisen politiikan vaikutuksista.

Aiheesta keskustelevat kaupunkiteologian professori Henrietta Grönlund Helsingin yliopistosta ja aikuisten mielenterveyskokonaisuuden johtaja Meri Larivaara Mieli ry:stä.

Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen studiossa.

Miten kävi naisten jalkapallon EM-kisojen loppuottelussa?

ma 1.8. klo 12.13–12.45

Toimittaja Anna Saraste kertoo Saksan tunnelmat Berliinistä ja toimittaja Atte Uusinoka Englannin tunnelmat Lontoosta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Kirjanpainajat tuhoavat puuta. Maanvaiva polttiainen.

ma 1.8. klo 11.33–12.00

Kuusimetsiä tuhoavia kirjanpainajakuoriaisia on tänä kesänä tavattu suuria määriä Etelä- ja Keski-suomessa.  Kirjanopainajan lisääntyminen on huolestuttava uutinen talousmetsän omistajille. Haastattelussa Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Markus Melin.

Jos luulit, että hyttynen tai mäkäräinen ovat inhottavia, niin et ole päässyt tutustumaan polttiaiseen. Tuo yleensä elokuinen veren perässä lentävä millin kokoinen hyönteinen saa hyttysguru Reima Leinoseltakin lempinimen polttava näköhäiriö. Toimittaja Jarmo Nuotio tapasi hyönteistutkija Reima Leinosen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Akrojooga on monipuolinen harrastus

ma 1.8. klo 11.02–11.30

Tapaamme lomalaisen. Hän on maavoimien ensimmäinen nainen pataljoonankomentajana, everstiluutnantti Annukka Ylivaara. Sodankylästä kotoisin oleva Ylivaara on lomalla Lapissa ja kertoo suunnitelmistaan Rovaniemellä Jyri Tynkkyselle.

Etsitkö uutta harrastusta? Juha Hauhia esittelee monipuolista akrojoogaa. Timo Sihvonen haaastattele.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Perhevapaauudistus voimaan

ma 1.8. klo 10.33–11.00

Mitä perhevapaauudistus käytännössä tarkoittaa? Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo muutoksista. Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones kommentoi uudistusta . Päivikki Koskinen ja Aki Laine juontavat.

Ukraina valmistautuu viljanvientiin

ma 1.8. klo 10.02–10.30

Venäjä on jatkanut viikonloppuna hyökkäystään Ukrainassa. Sodasta huolimatta Ukraina valmistautuu satamissaan viljanvientiin.

Miten tämä tulee onnistumaan ja mitä Ukrainan sodassa viikonlopun aikana on tapahtunut? Aihetta kommentoi sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulusta. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Tänään astuu voimaan perhevapaauudistus. Sen mukana isyys- ja äitiysraha poistuvat kokonaan ja tilalle tulevat raskausraha ja uudenlainen vanhempainraha. Perhevapaat pidentyvät ja niitä voi pitää aiempaa joustavammin. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen suummaa Totti Toivosen haastattelussa perhevapaauudistuksen tavoitteita ja kustannuksia.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine. Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Kuninkuusravit - ravikansan merkkitapahtuma. Laiska Jyräys syttyy raveissa.

pe 29.7. klo 12.13–12.45

Kuninkuusravit alkavat Forssassa. Pilvenmäen raviradan puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas kertoo suurtapahtuman valmisteluista ja odotuksista. Toimittaja Heidi Kononen jututtaa Mäki-Tulokasta ja vierailee yhden kilpailijan kotitallilla.

Ravitallilla. "Erittäin laiska", kuvaa hevostaan 14-vuotiaan suomenhevosoriin Kujanpään Jyräyksen omistaja ja hoitaja Jaana Väänänen. Tulevana viikonloppuna Jyräys on mukana Kuninkuusraveissa, juuri ennenkuin kriittinen yläikäraja -15 vuotta- tulee täyteen. Jaana Väänänen  ja toinen omistaja Heikki  Pyykkö ovat sanojensa mukaan "harrastelijoita", joille kuninkuusstartti on iloine ja jännittävä tilanne. Jaana Väänästä haastattelee Hattulassa Kanta-Hämeessä toimittaja Heidi Kononen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Mursun konservointi. Leijona Kristiinankaupungissa? Kesäeläinhavainnot.

pe 29.7. klo 11.33–12.00

Haminan ja Kotkan seudulla liikkuneen mursun jäännökset ovat nyt käsiteltävinä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä. Konservaattori käsittelee parhaillaan konservointiliemessä liotettua eläimen nahkaa. Mursun luut hampaineen ja kynsineen odottavat pakastettuna puhdistusta ja tutkimuksia. Haastattelussa konservaattori Roni Andersson Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Toimittaja Suvi Vesalainen. 

Kävikö Ruokolahden leijona Kristiinankaupungissa? Suomalaisesta Ruokolahden leijonasta nousi 30 vuotta sitten valtava kohu. Leijonahysterian valtaamassa Suomessa isoja kissapetoja nähtiin siellä täällä, ja lopulta yhden niistä epäiltiin vaeltaneen Itä-Suomesta länsirannikolle Kristiinankaupunkiin. Kristiinalaiset muistavat edelleen kohujellonan, jonka vilahduksia arveltiin nähdyn ympäri kaupunkia. Muistelijoina Christina Niskala, Jari Salmela, Markku Koivistoinen, Marita Korpi ja Pentti Vehkavuori. Toimittaja Kristiinankaupungissa Jaana Mattila.

Kesäeläimet. Kesä on ollut vuodesta toiseen poikkeuksellisten eläinhavaintojen aikaa. Tavallisesta poikkeavia lajeja löytyy vuosittain. Harvemmin kyseessä on kuitenkaan iso nisäkäs, kuten leijona tai mursu, vaan yleensä havaitaan hyönteisiä ja lintuja. Esimerkiksi  viime viikolla Siilinjärvellä Pohjois-Savossa nähtiin Suomen ensimmäinen pikkumerimetso. Millaisia harvinaisia lintu- ja hyönteishavaintoja Suomessa on tehty ja  tehdään? Haastattelussa eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Toimittaja Ada Lassuri.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Tullin koirat työn touhussa

pe 29.7. klo 11.02–11.30

Koronarajoitusten aikaan matkustaminen ja rajaliikenne yleensäkin oli tavallista hiljaisempaa. Nyt taas liikutaan ja tullikoirien osaamiselle on kysyntää. Toimittaja Helsinki-Vantaan lentokentällä Elina Sonkajärvi.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Lomat ja alkoholin käyttö

pe 29.7. klo 10.33–11.00

Tänä kesänä on päästy juhlimaan, matkoille ja festareille. Kuinka se tuntuu alkoholinkäytössä? Haastattelussa A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Ukrainan taistelujen viime käänteet. Nato-hakemuksen hyväksyntä USA:ssa.

pe 29.7. klo 10.02–10.30

Ukrainan joukot ovat jatkaneet vastahyökkäystään Hersonin alueella etelässä samalla, kun Venäjän joukot ovat pommittaneet intensiivisesti Donetskin alueella.  Poliittisesti tärkeä Hersonin kaupunki on käytännössä eristetty muista Venäjän miehittämistä alueista. Haastattelussa Ukrainan pääkaupungista Kiovasta toimittaja Maxim Fedorov. Häntä haastattelee toimittaja Aleksi Pöytäkangas.

Suomen hakemaan Nato-jäsenyyden käsittely voi viivästyä Yhdysvalloissa. Ennakkoarvioiden mukan Yhdysvaltain kongressi voisi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet jo viikon kuluessa. Aika voi kuitenkin vielä venyä, koska yksi republikaanisenaattori, Rand Paul, näyttää aikovan jarruttaa ratifiointia. Mikä on syynä ja miltä Suomen Nato-hankkeen eteneminen nyt näyttää Yhdysvalloissa? Haastattelussa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Juri von Bonsdorff. Lisäksi kuullaan asiantuntijoiden arviot Suomen Nato-jäsenyyden etenemisestä. Haastattelussa valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak. Haastattelijana Atte Uusinoka.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Kahvi, ylikulutus ja säästäminen. Hunajan sato-odotukset.

to 28.7. klo 12.13–12.45

Ylikulutusta voi vähentää ruokahävikkiin puuttumalla. Samalla voi säästää rahaakin, kun hinnat nousevat. Kahvinhinnoista puhutaan kuopiolaisen paahtajan Jesse Parkkalin kanssa. Toimittajana Tapio Räihä. 

Hunajasadosta ennakoidaan tulevan keskinkertainen. Mutta millaista on laadukas hunaja? Lohtajalaiset mehiläistarhaaja Minttu Romppainen ja mehiläishoitaja Jarkko Isokungas tuottavat hunajaa Kälviällä, Keski-Pohjanmaalla. Toimittaja Raila Paavola.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Helsingin olympialaiset muuttivat kaupunkikuvaa

to 28.7. klo 11.33–12.00

70 vuotta sitten Helsinki kohensi ilmettään ja monia edelleen olemassa olevia rakennuksia ilmestyi katukuvaan. Helsingissä piti järjestää olympialaiset jo vuonna 1940, mutta ne jouduttiin perumaan sodan vuoksi. Vuonna 1952 Suomi sai lopulta olympialaiset järjestettäväkseen. Haastateltavana Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Petteri Kummala. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Vesien puhtaus ja levien määrä

to 28.7. klo 11.02–11.30

Sinilevää esiintyy nyt kaikilla merialueilla. Millainen on tämän kesän levätilanne? Haastateltavana Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuutila. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Suomalaisia palomiehiä Kreikkaan

to 28.7. klo 10.33–11.00

Millaista apua suomalaiset palomiehet antavat toisella puolella Eurooppaa? Kuinka he sammutussarkaan valmistautuvat? Haastateltavana palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Matkailualan näkymät. USA:n keskuspankin koronnoston vaikutukset.

to 28.7. klo 10.02–10.30

Miltä näyttää matkailualan tulevaisuus? Koronarajoitusten aikana kotimaanmatkailun suosio kasvoi selvästi, kun ulkomaille matkailemisessa oli kaikenlaisia rajoitteita tai moneen maahan ei käytännössä päässyt. Nyt pääsee. Kun rajoitukset poistuivat, suomalaiset lähtivät jälleen ulkomaille, mutta palasivatko turistit Suomeen? Tilastokeskus on aamulla kertonut, että viime kuussa kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä oli hieman enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisissä puolestaan oli runsasta kasvua, ulkomaisten turistien majoitusöitä kertyi nelinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Siitä huolimatta kaiken kaikkiaan yöpymiset vähenenivät koronaa edeltävästä ajasta. Miltä näyttää matkailuyritysten tulevaisuus? Haastattelussa Matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti. 

Yhdysvalloissa keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan kiivaaseen tahtiin - miten se vaikuttaa maailmantalouteen? Yhdysvaltain keskuspankki Fed on jälleen illalla nostanut ohjauskorkoaan odotetusti ja ennakoidun verran. Jo viime kuun 0,75 prosenttiyksikön korotusta pidettiin historiallisen suurena. Nyt nostettiin korkoa taas samalla lukemalla. Mistä Yhdysvaltain rivakka koronnostotahti kertoo? Haastattelussa pääanalyytikko Jan von Gerich pankkiyhtiö Nordeasta. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Arkkitehtuuria muillekin kuin ihmisille

ke 27.7. klo 12.13–12.45

Helsingin ydinkeskustassa on Alusta-paviljonki, jonka on tarkoitus toimia ihmisten ja muunlajisten elöiden kohtaamispaikkana. Arkkitehtuurimuseon ja Design-museon väliselle takapihalle parin sadan neliön kokoiseen tilaan on istutettu runsaasti hyönteisiä ja pölyttäjiä houkuttelevia kasveja. Paviljongin ovat suunnitelleet arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto. Menemme katsomaan, miten pörriäiset ovat löytäneet keskelle kaupunkiluonnon viherkeitaan. Haastattelussa arkkitehti Maiju Suomi. Toimittaja Pia Parkkinen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Oravien ihanuus ja kurjuus

ke 27.7. klo 11.33–12.00

Yhden mielestä se on ihana pörröystävä ja toisen mielestä pörröhäntäinen rotta. Kyseessä on siis orava. Yhteiselo lähiluonnon kanssa voi olla mukavaa seurattavaa. Joskus puolestaan täytyy löytää ratkaisuja luonnon kohtaamiseen. Oravia on viime vuosia enemmän, koska kuusella on ollut pari hyvää siemenvuotta lyhyen ajan kuluessa. Tänä kesänä käpyjä on vähemmän ja oravat etsivät niitä korvaavaa ruokaa. Oravien runsastuminen on tuntunut puutarhaharrastajien viljelmillä ja alkanut myös käydä heidän hermoilleen, vaikka oravat veikeitä eläimiä ovatkin. Haastattelussa oravien monet puolet vuosien varsilla nähnyt oululainen puutarhaharrastaja Tiina Tasala sekä oravia Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tutkinut Jari-Pekka Tamminen. Toimitttaja Oulussa on Hanna Juopperi. 

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

EK kertoo yritysten näkymistä ja THL tiedottaa koronatilanteesta

ke 27.7. klo 11.02–11.30

Taantuman mahdollisuus mainittu jo. Talousaiheisissa tulevaisuuden pohdinnoissa puhutaan nyt myös taantuman mahdollisuudesta. Onko Suomi matkalla kohti taantumaa? Miten voimakas kustannusten nousu näkyy eri yritysten toimialoilla? Riittääkö yrityksille työvoimaa? Entä kysyntää? Näitä asioita käsitellään nyt aamulla  julkaistavassa Elinkeinoelämän keskusliiton  suhdannebarometrissa. Haastattelussa johtaja Sami Pakarinen.

Terveysviranomaisten tuoreet tiedot tulevasta koronasyksystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestää nyt aamupäivällä kesän tauon jälkeen tilaisuuden, jossa kerrotaan ajankohtaisesta koronatilanteesta ja sen ennakoidusta muuttumisesta kohti syksyä. Samalla tarkastellaan koronaan liittyviä kuolemantapauksia. Haastattelussa Terveysturvaajat-osaston johtaja Mika Salminen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Mitä kuuluu Suomessa asuville ukrainalaisille?

ke 27.7. klo 10.33–11.00

Heti kohta Venäjän hyökättyä Ukrainaan viisi kuukautta sitten haastattelimme muutamaa Suomessa asuvaa ukrainalaista. Mitä heille kuuluu nyt? Otamme yhteyden viisi vuotta Suomessa asuneeseen Marina Kulikovaan ja Ukrainassa syntyneeseen Vladimir Mihlashevskiin, joka on asunut Suomessa parikymmentä vuotta, mutta sen lisäksi hän on asunut myös Pietarissa.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Jenni Haukio unikeko. Viro ei myönnä turistiviisumeja venäläisille, entä Suomi?

ke 27.7. klo 10.02–10.30

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio on julistettu valtakunnan viralliseksi Unikeoksi Naantalissa. Presidenttipari viettää Naanantalissa viimeistä kesää, sillä ensi kesänä tasavallan presidentin kesäasunto, Kultaranta, on remontissa. Unikeko on tapana herättää Naantalin vanhan sataman rannassa mereen heittämällä, mutta tänä vuonna meri on niin täynnä sinilevää, että perinteistä piti poiketa ja unikeko pysyi kuivana. Jenni Haukio ottikin heti unikeoksi julistamisensa jälkeen kantaa Itämeren tilaan ja kysyi, haluammeko jättää sen nykyisenlaisessa tilassa tuleville polville. Haukiota haastattelee toimittaja Minna Rosvall.

Viro ei myönnä turistiviisumeja venäläisille. Viron päätöksestä ja nykyisestä viisumitilanteesta kertoo Tallinnasta toimittaja Rain Kooli. Seija  Vaaherkumpu haastattelee.

Pitäisikö Suomenkin muuttaa viisumikäytäntöää? Poliitikoista varsin moni - myös hallituspuolueista - on jo ilmoittanut kannattavansa venäläisten turistiviisumien myöntämiseen kiristyksiä tai jopa niiden myöntämisen lopettamista kokonaan. Hallituksen on määrä käsitellä asiaa ensi viikolla. Viisumikäytännöissä on paljon puhuttanut, pitäisikö asiassa edetä EU-tasoisesti vai kunkin maan omalla päätöksellä. Olisiko EU:n yhteisen linjan löytyminen edes mahdollista? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski ja ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Punkkisyynin aika. Nuoret mopoilijat ja bensan hinta.

ti 26.7. klo 12.13–12.45

Punkkisyynissä auttaa professori Ilari E. Sääksjärvi Turun yliopistosta. Mikä paikka on erityisen varottava kartalla maantieteellisesti? Entä maisemallisesti? Millainen tämä punkkikesä on ollut?

Vaikka polttoaineen hinnat ovatkin hiukan laskeneet viime viikkojen aikana, on bensan kallis hinta vaikuttanut pitkään myös nuorten arkeen. Etenkin monen mönkijöillä tai mopoautoilla ajavan nuoren vapaa-ajan ajelut ovat vähentyneet kalliin polttoaineen takia. Mutta miltä tilanne sitten tuntuu nuorista? Haastattelussa Lapissa kemiläisnuoret Iina Saukko ja Ella Martimo. Toimittaja Kemissä Risto Koskinen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Kallis sähkö on päivän verran halpaa

ti 26.7. klo 11.33–12.00

Energiamarkkinat ovat olleet enemmän ja vähemmän myllerryksessä viime vuoden lopusta lähtien. Nyt varoitellaan, että sähkönhinta nousee nousemistaan ja tulevana syksynä tulisi varautua sähkön säästämiseen. Pahimmissa uhkakuvissa on puhuttu jopa sähkön säännöstelystä. Tänään sähkö on kuitenkin hyvin halpaa. Miksi? Ja mihin suuntaan mennään syksyllä? Haastattelussa Energiateollisuus-yhdistyksen toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Uudeksi vanhemmaksi uudenlaisen normaalilla neuvonnalla

ti 26.7. klo 11.02–11.30

Perhevalmennus on siirtynyt ja jäänyt nettiin. Kokemuksiaan Turun seudulta kertovat tuore äiti Sanni Pulkkinen, tuoreet äiti ja isä Veera ja Joonas Sillanpää, kätilö Selina König ja doula Greta Rossi. Toimittaja Turussa Minna Rosvall.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Tulivuorenpurkaus ja ilmasto

ti 26.7. klo 10.33–11.00

Japanissa ihmisiä evakuoidaan Sakurajima-tulivuoren purkauduttua. Kuinka suuri vaikutus purkauksella on säähän ja ilmastoon? Studiohaastattelussa geologian yli-intendentti Arto Luttinen Helsingin yliopistosta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Jatkaako Suomi turistiviisumien myöntämistä venäläisille?

ti 26.7. klo 10.02–10.30

Keskustelu viisumien myöntämisestä venäläisille turisteille käy kuumana. Venäläisturistit ovat taas tässä kuussa päässeet matkustamaan Suomeen, kun koronaepidemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset ovat päättyneet. Samaan aikaan lähes kaikki Venäjän rajanaapurit ovat keskeyttäneet turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Suomi kuitenkin siis käsittelee viisumihakemuksia edelleen. Miksi? Mitkä olisivat Suomen keinot rajoittaa viisuminsaantia? Haastattelussa ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. 

Pystyykö Ukraina nyt kuljettamaan viljaa maailmalle? Maailmalla ruoanhinta on ollut nousussa ja viljan saatavuus on heikentynyt Ukrainassa käynnissä olevan Venäjän hyökkäysodan takia. Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat viime viikolla sopimukset, joilla on määrä taata ukrainalaisen viljan kuljetukset maailmalle. Ukraina on kertonut kuljettavansa ensimmäiset viljalastit maan satamista tällä viikolla. YK on arvioinut ensimmäisten viljakuljetusten lähtevän Ukrainasta lähipäivinä. Suurin osa Ukrainan varastoiduista viljasta on vielä sisämaassa. Millainen operaatio viljojen kuljetus maalla ja merellä tulee olemaan sotilaallisesta näkökulmasta? Haastattelussa sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö ja puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Polttoaineiden hinta nostaa matkailuautoilun hintaa, puskaparkit kiinnostavat

ma 25.7. klo 12.13–12.45

Matkailuautoilun harrastaminen on entistä kalliimpaa muun muassa nousseiden polttoainekustannusten vuoksi. Monet karavaanarit suosivatkin nykyisin niin sanottuja ilmaisia puskaparkkeja. Niissä ei tosin ole tarjolla palveluja, kuten vesipisteitä, sähköä ja jätehuoltoa. Ja kaupungissa on kaupungin äänet: liikenne kuuluu, vaikkapa ilta-aikaan liikkuvat äänekkäät mopot. Mutta toisaalta parhaimmissa puskaparkeissa mukavat maisemat korvaavat, jos jotakin muuta puuttuu. Saimaan rannalle Lappeenrannan keskustan läheisyyteen on ilmaiselle matkaparkille lähtenyt matkailuautoilijoiden kanssa juttelemaan toimittaja Mikko Mykkänen. Haastattelussa lohjalaiset Petra, Elle ja Lauri Perälä sekä maskulainen Piritta Nummela.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Maastopyörällä maisemia katsomaan

ma 25.7. klo 11.33–12.00

Maastopyöräilyn suosio on ollut vakaassa kasvussa jo muutaman vuoden ja harrastajat liikkuvat pitkiäkin matkoja hyvien reittien perässä. Uudeltamaalta Raaseporista Fiskarsin kylän ympäristöstä löytyy kilometritolkulla varta vasten maastopyöräilyyn tehtyjä ja merkattuja reittejä. Reittejä huoltavat ja ylläpitävät paikalliset maastopyöriä vuokraavat yritykset. Haastattelussa pyörävuokraamo Roll Outdoorsin päällikkö Juuso Hartikainen ja mekaanikko Otto Hemiö. Toimittaja Fiskarsissa Elina Sonkajärvi.

Juontajina Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Vanhojen ydinvoimaloiden käyttömahdollisuudet. Saksan 9 euron junalippu.

ma 25.7. klo 11.02–11.30

Venäjän hyökättyä Ukrainaan on suhtautuminen  venäläiseen enrgiaan muuttunut. Nyt etsitään vaihtoehtoja. Yhtenä keinona on mietitty, voisiko vanhoja ydinvoimaloita käyttää jatkossakin sähkön tuotantoon. Mutta niissä on ongelmansa. Esimerkiksi Ranskassa, jossa ydinvoima on keskeinen energianlähde on voimaloita jouduttu sulkemaan korroosio-ongelmien vuoksi. Muun muassa korroosio-ongelmasta käytännössä kertoo Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamo. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Saksassa tavoitellaan energiansäästöä 9 euron kuukausilipulla. Henkilöautoilun vähentämiseksi ja julkisen liikenteen lisäämiseksi kehitelty 9 euroa maksava kuukausilippu on voimassa kaikissa Saksan lähi -ja seutujunissa sekä busseissa ja raitiovaunuissa. Kesäkuun aikana myytiin 21 miljoonaa yhdeksän euron lippua. Lipun ensimmäisen voimassaolokuukauden aikana liikenneruuhkat ovat vähentyneet monissa kaupungeissa - ja junat ovat olleet täpötäynnä. Saksalaisten näkemyksiä yhdeksän euron lipun hyvistä ja huonoista puolista raportoi Berliinistä Maarit Lukkarinen. Haastattelussa on junamatkustajien lisäksi liikenne- ja ilmansuojeluvastaava Dorothee Saar  Deutsche Umwelthilfe -ympäristöjärjestöstä sekä Pro Bahn -matkustajajärjestön edustajana Peter Cornelius.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

EKP:n ohjauskoronnoston vaikutus asuntolainoihin

ma 25.7. klo 10.33–11.00

Viime viikolla Euroopan keskuspankki (EKP) kertoi nostavansa ohjauskorkojaan 0,50 prosenttiyksiköllä. Vielä kesäkuussa EKP arvioi 0,25 prosenttiyksikön nostoa, joten nykyinen nosto on ennakoitua suurempi. Ohjauskorko heijastuu 12 kuukauden euribor-korkoihin ja euribor on Suomessa asuntolainojen yleisin viitekorko.

Minkälaisia vaikutuksia tällä on asuntovelallisille? Vastaajana pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Uniper-ratkaisu ja sen kommentointi

ma 25.7. klo 10.02–10.30

Saksan valtio ja energiajätti Fortum pääsivät perjantaina sopuun energiayhtiö Uniperin pelastuspaketista. Järjestelyssä Saksan valtiosta tulee Uniperin merkittävä vähemmistöomistaja 30 prosentin osuudella. Osana pakettia Saksan hallitus sitoutuu tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta. Miten päätös on otettu Saksassa vastaan? Taloustoimittaja Anna Karismo raportoi Düsseldorfista ratkaisun Saksassa herättämistä kommenteista.

Kansanedustajat Uniperin tilanteesta. Saksalaisen energiayhtiö Uniperin tilanne on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä myös Suomessa. Onhan sen suurin omistaja suomalainen valtionyhtiö Fortum. Keskustelu on jatkunut siitä, oliko perjantaina saavutettu päätös positiivinen lopputulos vai vaikeasti nieltävä pala? Entä mIllaista hintaa suomalaiset joutuvat päätöksestä maksamaan? Haastattelussa kansanedustajat ja talousvaliokunnan jäsenet, Kokoomuksen Janne Sankelo, Keskustan Hannu Hoskonen ja perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne suuresta valiokunnasta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Päivikki Koskinen ja Aki Laine juontavat.

Iltatorilla Pellingissä

pe 22.7. klo 12.13–12.45

Iltatorilla Pellingissä. Reportteri Janette Leino lähti Pellinkiin Porvoon edustan saaristoon ottamaan selvää, minkälainen paikka tuo lähiruokaa myyvä tori oikein on ja keitä kaksi kertaa viikossa auki olevalla torilla käy. Äänessä ovat ammattikalastaja Marie Kellgren, asiakkaat Klaus ja Andrea Lindroos, Eeva Sinisalo-Juha ja Tomi-Pekka Juha sekä Venla Paile seä yrittäjät Gunnel Englund ja Anne-Maj Johansson.

Enontekiön maanjäristyksestä kertoo seismologi Tommi Vuorinen Seismologian instituutista. Häntä haastattelee Jenni Mehtonen.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Häähumua Suomenlinnassa

pe 22.7. klo 11.33–12.00

Valmistaudumme kesähäihin. Korona-aika jarrutti ja lykkäsi monien hääsuunnitelmia. Tänä vuonna kirkkojen varauskalenterit ovat jälleen täyttyneet lähes normaaliin tapaan ja suosituimmissa hääjuhlien viettopaikoissa leikataan kakkua ja kisataan kaapin paikan määrääjästä.

Helsingissä Suomenlinna on yksi suosituimpia paikkoja juhlistaa ikuista rakkautta. Toimittaja Elina Sonkajärvi on tutustumassa saaren häähumuun oppaanaan kokenut häätilojen vuokraaja Katariina Fast.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen studiossa.

Rapumertoja kokemassa

pe 22.7. klo 11.02–11.30

Reino Paasilinna muistoissamme. Ylen entinen pääjohtaja on kuollut.

Ravustuskausi alkoi torstaina, ja käymme nyt kokemassa mertoja kahdella järvellä Hämeessä Lammin Nerosjärvellä ja Satakunnassa Säkylän Pyhäjärvellä. Miki Walleniuksen ravustuskaverina Kanta-Hämeessä Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki. Toimittaja Säkylässä Tapio Termonen. Ravustaja Pyhäjärvellä on ammattikalastaja Jouni Aaltonen. Kumpi voittaa?

Päivikki Koskinen ja Aki Laine juontavat.

Kesää lakkasuolla ja työhevoskisassa

pe 22.7. klo 10.33–11.00

Muurain eli lakka eli hilla on monen mielessä arvossaan ja hinnaltaankin kallis marja. Yliarvostetuksikin sitä sanotaan. Marjan pääsato on parhaillaan kypsymässä ja hillavuoden kerrotaan olevan Lapissa erinomainen. Se näkyy hillasoiden lähistön tien laidoissa pysäköityjen autojen jonoina. Ja siellä on tilannetta havainnoimassa toimittaja Pirkko Kukkoliedes. Emilia Vuori kertoo marjastuksesta.

Suomenhevosten työmestaruuskisat kilpaillaan huomenna Joutsassa, Keski-Suomessa. Yksi kisan osanottajista on Pimpulan Vire, Rautalammilta, Pohjois-Savosta. Viikonlopun kisaan ei lähdetä kylmiltään vaan siihen ovat valmistaneet hevosta huolella niin sen hoitajat kuin omistajakin, Seppo Kauppinen. Toimittajana Juhani Forsman.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Ranskassa tuoksuu savu

pe 22.7. klo 10.02–10.30

Tietoa Ranskan maastopaloista antaa Jari Mäkinen. Uniperin vaihtoehdoista keskustelevat Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Aalto-yliopiston energiakysymyksiin keskittynyt professori Peter Lund. Marja Ala-Kokko haastattelee. Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Ravustus alkaa

to 21.7. klo 12.13–12.45

Ravustus on alkanut. Haastattelussa rapututkija Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

Ylistarolainen perheenäiti Hetafiia Kämppi muuttaa elokuun puolivälissä perheineen Australiaan. Matkaa Etelä-Pohjanmaalta Australian pääkaupunkiin Canberraan kertyy yli 15-tuhatta kilometriä ja lentotunteja lähes vuorokauden verran. Koti on myyty, niin myös auto ja pian toinenkin, ja tavarat pakattu. Matkalla uuteen kotimaahan on jo kolme kontillista tavaraa.

Syynä Australian kaakkoisrannikolle lähtöön on perheen australian-suomalainen isä Ben, joka sai kutsun Canberraan papiksi. Toimittajana Anne Elhaimer.

Juontajina Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Höyryjunan kyydissä

to 21.7. klo 11.33–12.00

Ainutlaatuinen höyryjuna. Suomen ainoa liikennekelpoinen Hv- eli Heikki-sarjan höyryveturi liikennöi museomatkaa Nurmeksesta Höljäkkään. Kyseessä on höyryveturi HV-3995, joka on valmistunut vuonna 1941 ja se on ollut mukana muun muassa jatkosodassa.

Höyryveturista oli romukasa jäljellä, kun nurmeslainen höyryveturiyrittäjä Tapani Laaksomies otti sen kunnostettavakseen. Haastattelussa Laaksomies kertoo,  mikä hv-sarjan höyryvetureissa on erikoislaatuista. Toimittaja Nurmeksessa Alberto Politi.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen studiossa.

Opiskelijat etsivät asuntoja -mitä on tarjolla?

to 21.7. klo 11.02–11.30

Moni opiskelija on uusien asioiden äärellä kun edessä siintää uusi opiskelupaikka ja ehkä uusi paikkakuntakin. Opiskelijat hakevat nyt asuntoja ja vuokramarkkinoilla riittää kysyntää. Millaisia asuntoja opiskelijat haluavat ja millä tavalla yleinen elinkustannusten nousu vaikuttaa asunnon valintaan? Puhelimessa on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Euroopan komissio varautuu kaasukriisiin ja esittää, että kaikki maat leikkaisivat kaasunkulutusta 15 prosentilla. Nyt kaasua kuitenkin ilmeisesti virtaa Eurooppaan, kun Nordstream 1 -putken huolto päättyi. Kuinka odotettua kaasun tulo lopulta oli?

Ajatuksiaan aiheesta avaavat toimitusjohtaja Jukka Leskelä Energiateollisuudesta sekä energiatekniikan professori Esa Vakkilainen, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Päivikki Koskinen ja Aki Laine studiossa.

Mikä laji on seuraava tulokas?

to 21.7. klo 10.33–11.00

Mursu vieraili Suomen etelärannikolla, mikä on tulokaslajien tilanne? Haastattelussa biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta.Äänessä myös Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen. Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Syntyvyys ennätysalhaalla

to 21.7. klo 10.02–10.30

Tilastokeskuksen kesäkuun ennakkotilaston mukaan Suomessa syntyi tammi-kesäkuun 2022 aikana 22 180 lasta. Lapsia syntyi 2 453 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Ennakkotilaston mukaan tammi-kesäkuussa syntyneiden määrä oli mittaushistorian alhaisin. Mistä alhainen syntyvyys johtuu? Sitä pohtii lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Yhdysvaltain kongressissa pidetään tänään näillä näkymin viimeinen kongressivaltausta tutkiva julkinen kuuleminen. Kuuleminen liittyy viime vuoden loppiaiseen, jolloin väkivaltainen joukko hyökkäsi kongressirakennukseen. Suurin mielenkiinto kohdistuu Yhdysvaltojen ex-presidentti Donald Trumpin mahdolliseen osallisuuteen tapahtumissa. Toimittajamme Juri von Bonsdorff kertoo Washingtonista, mitä kuulemisissa on tullut esille. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Helsingin olympilalaiset menneessä ja nykyisessä

ke 20.7. klo 12.13–12.45

Helsingin olympialaisten vuosijuhlaa muistetaan liikkumalla. Eilen tuli täyteen 70 vuotta siitä, kun olympiatuli kulki juoksijalegenda Paavo Nurmen käsissä Helsingin olympiastadionille. Tänään stadionilla vietetään yleisölle avointa olympiapäivää, jossa juhlistetaan vuoden 1952 historiallista urheilutapahtumaa. Historian havinan lisäksi tapahtumasta lapset ja nuoret-  ja mikseivät aikuisetkin - voivat kokeilla olympialajeja ja nauttia liikunnan ilosta. Haastattelussa Olympiapäivän koordinaattori Katja Volkova Suomen olympiakomiteasta. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Päivikki Koskinen ja Aki Laine studiossa.

Puu kaatuu ammattitaidolla

ke 20.7. klo 11.33–12.00

Miten puu kaadetaan turvallisesti? Miksi ammattilaisella on aina suojavarusteet, mutta amatöörillä ei? Haastattelussa puunkaadon ammattilainen Jeppe Pusila. Toimittaja Mikko Tuomikoski.

Päivikki Koskinen ja Aki Laine juontavat.

Arkkitehdin talossa -minikotien näyttely

ke 20.7. klo 11.02–11.30

Minikotien piennäyttely. Asuntomessut ovat monelle kesän vakiintunut vierailukohde, mutta Naantalin lisäksi rakentamisesta ja sisustamisesta kiinnostuneille on tarjolla tapahtumia muuallakin. Raaseporin Fiskarsissa on tarjolla kirjaimellisesti pienet seitsemän talon minitalomessut. Kauniille niitylle on rakennettu Arkkitehdin talo -näyttely.  Sitä esittelee kesäopas Eero Brandt. Toimittaja Elina Sonkajärvi. Isossa-Britanniassa on rikottu kaikkien aikojen lämpöennätyksiä ja hätyytelty yli 40 asteen lämpötiloja. Espanjassa ja Portugalissa helteisiin on kuollut yli tuhat ihmistä. Ranskaa vaivaavat kovat metsäpalot. Mikä on ilmastonmuutoksen merkitys nykyisessä hellejaksossa? Tästä kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen. Mira Stenström kysyy.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Ehtivätkö neljännet koronarokotukset ajoissa?

ke 20.7. klo 10.33–11.00

Neljännet rokoteannokset puhuttavat. Kunnat kiirehtivät antamaan rokotteita aiempaa laajemmin nyt, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut niitä lisäämään neljänsien koronarokotusannosten antamista. Ehditäänkö rokottaa tarpeeksi ennen syksyn ennustettua koronavarianttiaaltoa - ja onko rokotteille myös ottajia? Joillakin alueilla rokotustahdin aikaistamisessa on ongelmia - toisaalla taas kunnat aloittivat uuden kierroksen rokottamisen saman tien. Minkälainen rokotusvalmius Suomessa nyt on? Haastattelussa rokotetutkimuskeskus Finvacin johtaja Mika Rämet. Juontajina Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Mursun viime vaiheet

ke 20.7. klo 10.02–10.30

Haminasta ja nyt viimeisimpänä Kotkasta tunnettu mursu herätti paljon huomiota meillä täällä Suomessa. Kotkasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan kuljetuksessa ollut mursu menehtyi kuljetuksen aikana. Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti oli siirto-operaatiossa mukana. Aleksi Pöytäkangas haastattelee.

Talousvaliokunta kutsuttiin eilen koolle poikkeuksellisesti kesken kesän istuntotauon käsittelemään Fortumin 78-prosenttisesti omistamaan saksalaiseen energiayhtiö Uniperiin liittyviä neuvotteluja. Uhkakuvissa suomalaisista veronmaksajista on povattu Uniper-kriisistä aiheutuvan laskun maksajaa.

Studiossa aiheesta on keskustelemassa talousvaliokunnasta jäsenet valiokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksesta ja vihreistä Mari Holopainen. Lisäksi etäyhteyden päässä meillä on Matias Mäkynen SDP:stä. Toimittajana Mira Stenström.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat

Helsingin olympialaisista 70 vuotta

ti 19.7. klo 12.13–12.45

Helsingin olympilaisten avajaisista tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Kisojen ajasta ja rakentamisesta kertoo Matti Hintikka, tietopalvelukoordinaattori Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdosta. Aki Laine ja Päivikki Koskinen studiossa.

Asuntomessuilla Naantalissa japanilaisia tuulia

ti 19.7. klo 11.33–12.00

Naantalin asuntomessuilta raportoi Minna Rosvall. Monet kävijät hakevat messuilta sisustusideoita ja myös uusia energiaratkaisuja.

Arkkitehti Marko Simpsiö on suunnitellut yhden messutaloista, Honka Haikun ja se on saanut jo ennakkoon mediassa huomiota japanilaisvaikutteista ja aivan ikkunan ääressä olevasta kylpyammeesta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Turvallisuus tärkeintä Olkiluodossa

ti 19.7. klo 11.02–11.30

Sähkön riittävyydestä on käyty viime aikoina kovasti keskustelua. Katseet kohdistuvat nyt Eurajoen Olkiluotoon, jossa kolmas ydinvoimayksikkö on parhaillaan koekäytössä. Mitä voimalaitokselle kuuluu nyt? Tätä avaa TVO:n yhdyskuntasuhteista vastaava asiantuntija Juha Poikola. Tapio Termosen haastattelussa myös Teollisuuden Voiman turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi.

Kuopiolainen 23-vuotias Mikko Ylihärsilä matkustaa tänään Tsekkiin purjelennon nuorten MM-kisoihin. Työkseen hän ajaa taksia, mutta aina, kun on mahdollista ja säät sallivat, harjoittelee purjelentoa Rautavaaralla Pohjois-Savossa. Miten lennetään ilman moottoria, miten sitä harjoitellaan? Juhani Forsman haastattelee.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Raahen kultakaivos kaupan

ti 19.7. klo 10.33–11.00

Raahen kultakaivos on avattu jo kolme kertaa. Mitä siellä tapahtuu nyt? Äänessä kuntalaisia ja Raahen kaupungin edustajia.

Raahelainen Tita Haapajoki, kyläaktiivi ja paikallispoliitikko, on seurannut kotikaupunkinsa kultakaivoshanketta alusta asti, eikä ole näkemästään vakuuttunut. Haastattelussa myös kaupungin kehittämisen toimialajohtaja Pasi Pitkänen. Toimittajana Kirsi Karppinen. Aki Laine ja Päivikki Koskinen juontavat.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen juntavat.

Neljänsiä koronarokotuksia ihan kohta

ti 19.7. klo 10.02–10.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan neljänsien koronarokotteiden antamista voidaan laajentaa jo tässä menossa olevassa heinäkuussa, kuntien valmiuden mukaan. THL on myös selvittänyt kyselyllä kuntien rokotusvalmiutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo lisää.

Ukrainan sodassa on arvioitu alkavan uusi vaihe. Mitä se tarkoittaa? Entä miten kauan länsi kykenee auttamaan Ukrainaa sotilaallisesti, kun talvi edessä ja energiakriisi ja taantuma uhkaa. Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta arvioivat tilannetta. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Aki Laine ja Päivikki Koskinen studiossa.

Suomen lyhin luontopolku tarjoaa paljon nähtävää

ma 18.7. klo 12.13–12.45

Suomen lyhin luontopolku löytyy Kalvitsan rautatieaseman läheltä Mikkelistä. Rautatieasema toimii kesäkahviona ja siellä on myös vanhaa rautatiekalustoa ja asemalaitteita. Asemapäällikkö Petri P. Pentikäinen hoitaa asemaa ja on suunnitellut aseman vieressä olevalle metsäalueelle Suomen lyhimmän luontopolun. Polun pituus on vain noin 120 metriä, mutta sen varrelta löytyy monenlaista ihmeteltävää. Asemapäällikkö Petri P Pentikäisen opastettavana on toimittaja Jouni Kirvesmies. 

Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Mustikan kuulumisia tutkitaan ympäri Suomen

ma 18.7. klo 11.33–12.00

Mustikka-aika on käsillä ja marjaa jo tullut myyntiinkiin. Samaan aikaan on menossa operaatio Mustikka, joka selvittää mitä mustikalle ja metsän aluskasvillisuudelle kuuluu. Metsän pohjaa tutkitaan kolmen aarin kokoisilla koealoilla, joita on 3000 ympäri Suomen. Ovatko mustikan ja muiden kasvien esiintymisalueet muuttuneet? Mistä mahdolliset muutokset johtuvat? Minkälaiset muutokset metsänpohjaan vaikuttavat ja kuinka tärkeä metsän aluskasvillisuus on ihmisen ja muun luonnon kannalta? Vieraana on ekologian tutkija Tiina Tonteri Luonnonvarakeskuksesta. 

Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Lokkien kirkunaa ja Helsingin torien tunnelmaa

ma 18.7. klo 11.02–11.30

Torien tunnelmaa. Toreilla ja torikaupalla on monelle meistä aivan erityinen merkitys. Ohjelman torikierroksemme alkaa Helsingissä Kauppatorilla, jossa haastateltavina Erkki, Jorma ja Esko, sekä kaksi yrittäjää Mika Purhonen ja Tuomas Kajasola. Sen jälkeen edetään Hakaniemen torille selvittämään mustikoiden tarjontatilannetta. Mustikkahaastattelussa yrittäjä Liisa Auvinen. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Päättäjät ja tutkijat erimielisiä Genomikeskuksen tarpeellisuudesta

ma 18.7. klo 10.33–11.00

Suomalaisten geenitietojen säilytystä ja niiden hyödyntämistä varten halutaan perustaa Genomikeskus. Tutkijat pitävät hanketta turhana, mutta ministeri kannattaa. Markku Sandellin haastateltavina professori  Aarno Palotie ja peruspalveluministeri Aki Linden.

Yle Radio Suomen studiossa Aki Laine.

Mitä korona vaikutti konkursseihin?

ma 18.7. klo 10.02–10.30

Koronapandemian aiheuttamasta konkurssiaallosta on keskusteltu paljon parin viime vuoden aikana. Eritysesti yritysten kaatumisen pelko on kytenyt majoitus- ja ravintola-alalla, mutta mikä tilanne tällä hetkellä todellisuudessa on, onko meillä konkurssiaallon uhka päällä?

Konkurssitilastoja selvittää Tilastokeskuksen yliaktuaari Tommi Veistämö.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa energiamarkkinoihin. Financial Times -lehdessä varoitettiin lauantaina, että meidän pitäisi olla huolissamme pikemminkin ruoan hinnasta. Kohdistuuko sijoittajien huomio nyt liikaa polttoaineisiin ja energiaan? Muun muassa siitä sekä Uniperin ahdingosta kertovat seuraavassa Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen ja Varman toimitusjohtaja Risto Murto vastaavat, Mira Stenström haastattelee. Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Yleisurheilun MM-kisat alkavat. Haminassa on mursu.

pe 15.7. klo 12.13–12.45

Yleisurheilun MM-kisat Yhdysvalloissa Eugenessa ovat alkamassa. Suomesta on mukana 36 urheilijaa eli suurin joukkue pitkästä aikaa. Haastattelussa Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja on. Toimittaja Aki Laine.

Haminaan on uinut ja rantautunut mursu. Mursun ilmestymisestä kertovat pelastuslaitos ja poliisi. Paikalla Haminassa viranomaiset ja asiantuntijat miettivät nyt mursun pelastamismahdollisuuksia, koska eläin on liikkeille sille liian lämpimissä vesissä eikä ole tietoa löytääkö sen ravintoa. Eläimen koko kuitenkin haittaa mahdollisia pelastustoimia, koska noin tonnin painava eläin on noin nelimetrinen eli kooltaan hyvinkin keskikoiseen henkilöautoon verratta. Poliisilta saamiaan tietoja välittää lähetyksessä lähetyksen tuottaja Jyrki Siivonen.

Studiossa Marko Miettinen.

Hankoon!

pe 15.7. klo 11.33–12.00

Aurinko, meri ja jotain virvoittavaa lasiin, mitä sitä kesälomalainen muuta tarvitsee? No ehkä veneen. Näin ainakin voisi ajatella kun katselee kesäkuvia Suomen eteläkärjen lomakohteesta Hangosta. Hankoa kutsutaan Suomen Hamptonsiksi eli vastaavanlaiseksi paikaksi, jonne New Yorkissa kaikki lomakauden alussa suuntaavat. Miksi Hangosta on tullut suosittu? Toimittaja Elina Sonkajärvi on lähtenyt Hankoon ottamaan asiasta selvää. Haastattelussa Lomahangon toimitusjohtaja ja Hangon matkailutoimiston hallituksen puheenjohtaja Esa Aarnio sekä Hankoon Inkoosta veneilleet Minna Kärkkäinen ja Jussi Vuorela.

Studiossa Marko Miettinen.

Asianajajista valitetaan paljon, syitä on monia. Partiolaisten suurleiri alkaa.

pe 15.7. klo 11.02–11.30

Asianajajista tehdään vuosittain satoja kanteluja. Syitä on monia, mutta kantelun voi aiheuttaa esimerkiksi näkemys, että asianajaja olisi toiminut ammattietiikan vastaisesti. Miten asianajajia valvotaan ja mitä kanteluista seuraa? Haastattelussa oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Juuri alkamassa oleva partiolaisten suurleiri Kajo kokoaa yli 13 000 leiriläistä Hämeenlinnan Evolle. Leiri kestää ensi viikon lauantaihin eli 23.7. saakka. Eikä Kajo ole pelkästään suomalaisten partiolaisten leiri: mukaan on tulossa myös yli 700 kansainvälistä vierasta yli 20 eri maasta. Leirin valmistelusta haastattelussa sen rakennusleirin johtaja Mikko Laakkonen. Haastateltavina ovat myös Aaro Rautkivi sekä niin ikään leiriä rakentaneet Matti ja Inka. Toimittaja Hämeenlinnan Evolla on Heidi Kononen.

Studiossa Marko Miettinen.

Luvassa entistä vapaampaa matkailua Venäjältä Suomeen. Mitä siitä seuraa?

pe 15.7. klo 10.33–11.00

Venäjä helpottaa rajanylitystä koskevia rajoituksia tästä päivästä. Venäläiset saavat siis nyt entistä vapaammin matkustaa Suomeen. Onko väkeä tulossa? Toimittaja Ville Toijonen seuraa tilannetta Imatran-Svetogorskin raja-asemalta. Haastattelussa rajatarkastusaseman varapäällikkö Otto Juusela.

Mitä Venäjän luopuminen korona-ajan matkustusrajoituksista tarkoittaisi elinkeinoelämälle? Venäjälle asetetut pakotteet oletettavasti muuttavat venäläisten ostoskäyttäytymistä Suomessa. Pakotteiden ja tuonnin romahtamisen vuoksi Venäjällä on nyt puutetta monista siellä aiemmin tutuksi tulleista länsitavaroista. Niin sanottua patoutunutta kysyntää saattaa siis olla runsaasti. Millaisin ajatuksin paikallinen elinkeinoelämä odottaa Venäjän todennäköisesti tulevaa luopumista korona-ajan matkustusrajoituksista ja mitä se tarkoittaisi elinkeinoelämälle. Haastattelussa Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen. Toimittaja Aki laine.

Studiossa Marko Miettinen.

Koska aletaan antaa yleisesti 4. rokotetta? Kerrostalopalon sammuttaminen.

pe 15.7. klo 10.02–10.30

Neljännet koronarokotukset puhuttavat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikoo suositella neljänsiä rokoteannoksia ensi kuun puolivälistä alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille. Sama suositus koskisi myös yli 15-vuotiaita riskiryhmäläisiä syyskuun alusta alkaen. Näin THL kertoi viime viikolla. Nyt pohditaan neljänsien rokotteiden jakamista myös yleensäkin jokaiselle yli 60-vuotiaalle. Milloin siitä päätetään? Haastattelussa Rokotetutkimuskeskus Finvacin lääketieteellinen johtaja Mika Rämet ja Terveyden ja hyvinvoininlaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. Toimittaja Aki Laine.

Lahden Mukkulassa evakuoitiin yöllä kerrostalo tulipalon vuoksi. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen palosta iltakymmenen jälkeen. Tulipalo levisi seitsemänkerroksisen talon ylimmän kerroksen asunnosta ullakolle. Pelastuslaitos sai palon hallintaan yöllä, mutta kerrostalon ullakkokerros ehti tuhoutua täysin. Mitä palosta nyt tiedetään? Millaista on sammuttaa kerrostalon paloa? Haastattelussa on varalla olevana päällikkönä palon aikana toiminut valmiusmestari Mika Nevalainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Studiossa Marko Miettinen.