Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

tänään klo 12.13–12.45
Suora

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Kebnekaisen tunturiaseman ympäristössä on ollut kesällä epätavallisen sotkuista. Tunturiaseman henkilöstö on joutunut siivoamaan aseman ympäristöstä vaeltajien hylkäämiä telttoja. Lisäksi telttoja ja muuta retkeilyvälineistöä on hylätty paikan jäteasemalle.  Haastattelussa kohde-esimies Marit Sarri Kebnekaisen tunturiasemalta. Toimittaja Mira Stenström.

Koronavuosi on muuttanut retkeilijöiden määrää ja retkeilyn totuttuja kuvioita myös Suomessa. Mutta onko nähty Kebnekaisen tunturiaseman väkeä hämmästyttäneen telttaroskauksen kaltaisia ilmiöitä? Miten retkeilemme nyt? Suomen retkikohteiden tilanteesta kertoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.

Raja aukesi, miten on käynyt nuuskanrahtauksen? Länsiraja on jälleen auki pohjoisessa. Ruotsin puolen nuuskakaupoissa on pohjoisessa asioitu paljon Suomen puolelta, mutta koronarajoitukset hiljensivät kauppaa. Aiemmin puhuttiin jopa nuuskarallista. Mikä on tilanne nyt? Toimittaja Jari Peltoperä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Aiemmat lähetykset

Tieteestä apua tuntemattoman isän etsintään

tänään klo 11.02–11.30

DNA-tutkimus on avannut aivan uusia mahdollisuuksia sukutukimukseen. Myös omia biologisia vanhempiaan etsivät ovat löytäneet tämän mahdollisuuden. Historioitsija Ira Vihreälehto on perehtynyt tuoreessa Isä tuntematon -kirjassaan biologisen, tuntemattoman isän etsintään.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korvaako kotimaan matkailupaketti ulkomaanmatkan?

tänään klo 10.33–11.00

Matkanjärjestäjä Aurinkomatkat alkaa myydä kotimaan pakettimatkoja. Millaisia, minne ja paljonko tällä saa paikattua ulkomaan pakettimatkojen vähenemisestä syntyvää vajetta? Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ympäristönäkemykset ja -teot, Viron koronatilanne

tänään klo 10.02–10.30

Suomalaisilla ristiriitaiset ja toisistaan eroavat ilmastoteot? Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista pitää nykyistä elämäntapaansa ympäristön kannalta täysin tai jokseenkin kestävänä. Tämä siitä riippumatta, mitä ihminen arvioi ympäristönsä hyväksi tekevänsä. Suomalaisten näkemyksiä on kartoittanut kyselyllä ajatuspaja e2. Haastattelussa tutkija Ville Pitkänen e2:sta.

Viron koronatilanne. Tartuntamäärät ovat nousseet. Maskikehoituksia ei ole annettu, mutta alkoholinmyyntiä rajoitetaan öisin. Virossa olevat toimittajat Silja Massa ja Rain Kooli kertovat Viron tilanteesta. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lentokentän tarkat kuonot, Eroon selkävaivoista, Tehtaan lopetus Lahdessa

eilen klo 12.13–12.45

Tarkat kuonot koronan paljastajina. Monenrotuista koiraa on tarjolla paljastamaan matkustajien mahdollisia koronatartuntoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Olemme seuraamassa paikalla, kun ensimmäiset koirat aloittavat tässä tehtävässä kentällä.

Voiko selkävaivoista päästä pysyvästi eroon? UKK-instituutti on laatinut ohjelman, jolla sen pitäisi olla mahdollista. Haastattelussa terveystieteen tohtori Jaana Suni. Toimittaja Marko Meltio. 

Lahdessa on järkytytty bussivalmistaja Scanian ilmoituksesta lopettaa bussien runkojen eli korien valmistaminen Lahdessa. Työttömäksi arvioidaan jäävän 260 ihmistä. Scanian tytäryhtiön Busproduktion Finlandin tehtaan edustalla Lahdessa on toimittaja Marjo Pirilä haastattelemassa Scanian pääluottamusmies Tommi Vanhalaa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Satokausi on päättymässä

eilen klo 11.33–12.00

Maatalouden asiantuntijaorganisaatio Pro Agria kertoo kauden viimeisen kasvutilannekatsauksensa. On aika summata kesän satosaldo ja silmäillä maatalouden kannattavuutta. Haastattelussa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n 3. puheenjohtaja Markus Eerola ja Luonnonvarakeskus Luken tutkija Jukka Tauriainen. Toimittaja Katariina Lahtonen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Trafigura, Terrafamen osaomistaja

eilen klo 11.02–11.30

Viikonloppuna julkistettu pankkien rahavirroista kertova tietovuoto on jälleen nostanut esiin kansainvälisen raaka-ainejätin Trafiguran, joka on Terrafamen osaomistaja. Kuinka hyvä kumppani tämä rahojaan veroparatiisiyhtiöiden kautta siirtelevä yhtiö on Suomen valtiolle, joka on Terrafamen enemmistöomistaja? Oliko valtiolla vuonna 2017 muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kumppaniksi Trafigura? Kertaamme mennyttä, jotta ymmärtäisimme nykyisyyttä. Haastattelussa entinen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ratikan vaunu on varusteltu

eilen klo 10.33–11.00

Tampereen ratikka valmiina asettumaan kiskoille. Tampereen Ratikan ensimmäinen vaunu on nyt täysin varusteltu. Pääsemme Radio Suomen Päivässä ensimmäisten joukossa tutustumaan siihen. Toimittaja Petri Lassheikki. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomen ihmisoikeusongelmat, Trafigura - Suomen valtion otollinen kumppani

eilen klo 10.02–10.30

24 järjestöä ovat yhteisraportissaan kertoneet YK:lle Suomen talous-, sosiaali- ja sivistystoiminnassa kokemistaan puutteista. Järjestöjen illalla julkaisema kooste on varjoraportti hallituksen huhtikuussa samoista aiheista YK:lle tekemälle raportille. Miten ihmisoikeusjärjestöjen raportti eroaa hallituksen julkaisemasta? Haastattelussa vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula Ihmisoikeusliitosta.

Trafigura - valtion omistajakumppani. Mittava tietovuoto paljasti toissapäivänä, että Trafigura-yhtiöstä on tehty lukuisia rahanpesuilmoituksia. Trafigura on Suomen valtion omistajakumppani kaivosyhtiö Terrafamessa. Miten sopiva kumppani Trafigura on valtionyhtiölle? Haastattelussa kansanedustajat Esko Kiviranta Keskustasta, Merja Kylllönen Vasemmistoliitosta ja Kai Mykkänen Kokoomuksesta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Emmyt jaettu, Mitä tiedämme Terrafamen omistajasta Trafigurasta?

ma 21.9. klo 12.13–12.45

Emmyt jaettu yöllä. Mitkä tv-sarjat arvioitiin Yhdysvalloissa palkitsemisen arvoisiksi? Mille suoratoistopalveluissa, esimerkiksi Areenassa tai peräti Suomen tv-kanavilla esitetylle sarjalle napsahti palkinto? Kulttuuritoimittaja Jussi Mankkinen kertoo.

Eilen illalla julkaistu suuri tietovuoto pankkien rahavirroista kertoo muun muassa epäilyttäviä rahasiirtoja tehneestä Trafigura-yhtiöstä. Kansainvälinen raaka-ainejätti Trafigura omistaa kaivosyhtiö Terrafamea yhdessä Suomen valtion kanssa.Trafiguran toiminnasta veroparatiisien kautta ja piilotelluista rahasiirroista on kerrottu julkisuudessa ennenkin. Trafiguran vaikeasti jäljitettävät omistusjärjestelyt ja rahasiirrot ovat nostaneet kyselyjä siitä, kuinka mielekästä Suomen valtion on tehdä yhteistyötä yhtiön kanssa. Valtion puolesta Terrafamen omistusta hoitaa Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö nimeltä Suomen Malminjalostus. Haastattelussa Suomen Malminjalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen. Toimittaja Ville Kinnunen.

Studiossa Aki Laine.

Miten liikut? Kerro kommenttisi tai kysy!

ma 21.9. klo 11.33–12.00

Oletko puolen vuoden kuluessa muuttanut liikkumistasi? Kerro kommenttisi tai kysy Motivan Sara Lukkariselta. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine.

Hieronnan houkutus, Liikkumisen hyödyt

ma 21.9. klo 11.02–11.30

Keväällä vältettiin kosketusta ja hieronnan kysyntä väheni. Mutta hieronnan tarve ei ole vähentynyt mihinkään. Mikä on alan tilanne nyt? Haastattelussa Taina Tiura, joka on hieroja, osteopaatti sekä alan tutkinnon vastaanottaja. Toimittaja Marko Miettinen.

Paniko korona liikkumaan vai veikö liikuntahalun? Koronaviruspandemia on lisännyt etätyötä. Se on voinut antaa ihmisille lisää aikaa liikkua tai sitten totuttaa liikkumattomuuteen. Toisaalta esimerkiksi polkupyörien myynti on kasvanut. Onko tämä aika muuttanut liikkumistamme pysyvästi? Menossa on eurooppalainen liikkujan viikko. Haastattelussa kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen asiantuntijayhtiö Motivasta.

Studiossa Aki Laine.

Kunnossa oleva tyytyväinen ihminen on tyytyväinen työntekijä

ma 21.9. klo 10.33–11.00

Työpaikan hyvinvointivalmentaja. Korona-aika on vienyt monet etätyöhön, jossa tuolin ergonomia ei vastaa sitä, mitä konttorilla olisi tarjolla. Koneella istuminen kuormittaa yhä useampia myös henkisesti. Työpaikoillakin on huomattu nämä vaaranpaikat, ja niihin on reagoitukin. Parhaimmillaan työpaikan oma valmentaja tukee treenissä, nukkumisessa ja johtamisessa. Mottona on, että tyytyväinen ihminen on tyytyväinen työntekijä. Haastattelussa hyvinvointivalmentaja Elias Huhtinen Lähi-Tapiola Keski-Suomesta. 

Studiossa Aki Laine.

Suuri tietovuoto sekä vuodon hyöty ja seuraukset

ma 21.9. klo 10.02–10.30

Suuri tietovuoto Pankkien paperit. Yhdysvalloista saadut rahaliikennettä seuraavat tiedot kertovat epäilyttävistä rahasiirroista, joista pankit ovat raportoineet. Suomesta tietoja on Nordean rahaliikenteestä, jääkiekkoseura Jokerien venäläisten omistajien miljardien liikkeistä sekä kaivosyhtiö Terrafamen suuren omistajan Trafiguran liikuttamista rahoista. MOT:n tutkiva toimittaja Jyri Hänninen kertoo lisää.

Vuodon hyöty. Finassivalvonnan mukaan nyt esille tullut tietovuoto ei hyödytä viranomaistoimintaa kovin paljon. Fivan rahanpesua valvovan toimiston päällikön mielestä vuodolla saattaa olla myös vakavaa haittaa rahanpesusta ilmoituksen tehneille henkilöille. Haastattelussa Finassivalvonnan rahanpesun estämisen toimiston päällikkö Pekka Vasara. Toimittaja Rosa Kettumäki.

Studiossa Aki Laine.

Facebook ja vaaleihin vaikuttaminen

pe 18.9. klo 12.13–12.45

Vaikuttaako some vaaleihin? Vai pitäisikö kysyä, miten some vaikuttaa vaaleihin? Mikä on Facebookin suhtautuminen vaaleihin? Aina on jossain tulossa vaalit, seuraavaksi Suomessa keväällä kunnallisvaalit. Mitä vaalivaikuttamisesta sanoo Facebookin uusi EU-suhteiden johtaja Salla Aura? Toimittaja Anna Karismo.

Opiskelija-asunnosta saattaa monelle tulla ensimmäisenä mieleen niukasti sisustettu pieni koppi, jossa sängyn ja pöydän lisäksi on vain kahvikuppi ja koristeena korkeintaan juliste seinällä. Opiskelija-asunnosta voi tehdä myös viihtyisän kodin. Näin ovat tehneet esimerkiksi Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa opiskelevat Onni Pitkänen ja Sandra Kurki. Toimittaja Petri Kivimäki kävi kylässä.

Älä häpeä häpeää!

pe 18.9. klo 11.33–12.00

Hävettääkö? Se ei haittaa, kunhan häpeän ei anna kasvaa liian suureksi. Silloin se voi nimittäin ottaa liian suuren otteen elämästäsi. Psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita on kirjoittanut häpeän hoidosta. Toimittajana on Aki Laine.

Juontajana Linda Vettanen.

Nopsajalka: miksi yksilö palaa loppuun?

pe 18.9. klo 11.02–11.30

Suomalaisen rytmimusiikin parissa yli 20 vuotta vaikuttanut Nopsajalka on kipuillut uupumuksen kanssa pitkään ja uran piti olla jo ohi, mutta toisin kävi. Nopsajalalta ilmestyy pian uusi albumi ja tänään uusi sinkku "Burnout". Nopsajalka käsittelee leyvllä omaa uupumustaan sekä yhteiskunnan ilmapiiriä, joka johtaa yksilöiden loppuunpalamiseen.

Studiossa Linda Vettanen.

Miten yli 55-vuotiaat työllistetään entistä paremmin?

pe 18.9. klo 10.33–11.00

Miten yli 55-vuotiaiden työllistyyttä saadaan parannettua? Hallitus tavoittelee työllisyystoimilla ainakin 31 000–36 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Merkittävä tekijä tässä on yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantaminen. Hallitus siirsi sen työmarkkinajärjestöjen puitavaksi. Jos ratkaisua ei tule marraskuuhun mennessä, hallitus on sitoutunut tekemään toimet itse. Käytännössä tämä tarkoittaisi todennäköisesti niin kutsutun eläkeputken poistoa tai lyhentämistä.

Haastattelussa toiminnanjohtaja Kimmo Mehtonen Viisnollatuki ry ja tutkimusprofessori Jukka Vuori Työterveyslaitokselta. Toimittajana Katariina Lahtonen.

Studiossa Linda Vettanen.

Aila-myrskyn ennakointi onnistui hienosti, sanoo myrskytutkija

pe 18.9. klo 10.02–10.30

Aila-myrsky kulki illan ja yön aikana lännestä itään. Mikä näky odottaa mökkiläisiä Etelä-Savossa, siitä toimittaja Sari Ursin Mikkelistä.

Myrskytutkija Ilona Lang sanoo, että Aila-myrskyssä on erikoista ajoitus. Tällä kertaa osattiin kuitenkin varautua hyvin.

Studiossa Linda Vettanen.

Aila-myrsky puhalsi jopa yli 30 m/s. Iranilaisen pakolaisperheen elämä vastaanottokeskuksessa elokuvaksi.

to 17.9. klo 12.13–12.45

Myrskyä Vaasan Raippaluodossa. Rajavartiolaitoksen luutnantti Simo Sinkkoa Valgrundin merivartioasemalta haastattelee Tuomo Rintamaa.

Helsingissä tänään alkaneilla Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla esitetään 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa ensi viikon sunnuntaihin mennessä. (17.–27.9.2020.) Yksi pitkistä elokuvista on Suomessa asuvan Hamy Ramezanin elokuva Ensilumi. Se kertoo iranilaisen turvapaikanhakijaperheen elämästä vastaanottokeskuksessa. Ramesanin lyhytelokuvia on palkittu kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja hänen dokumenttielokuvansa Tuntematon pakolainen voitti Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun neljä vuotta sitten. Ramezan saapui 31 vuotta sitten Iranista Suomeen pakolaisena kahdeksan vuotiaana perheensä kanssa. Kaija Kellman haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Jo kymmenet tuhannet 17-vuotiaat autolla liikenteessä - mitä siitä seuraa?

to 17.9. klo 11.33–12.00

Auton ratissa teillämme on jo tuhansia nuoria, koska parin vuoden ajan ajokortin on voinut saada poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Yli 20 000 nuorta on jo saanut kortin poikkeusluvalla ja tuhannet ovat jonossa.

Miten tämä liikenteessä vaikuttaa? Onko suunta kestävä liikenneturvan ja nuorten kannalta?

Haastattelussa ajokorttiasioista ja lainsäädännöstä vastaava yksikön johtaja Sini Wiren Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Lähiöbotoxin rikkinäinen Suomi monipuolistaa kuvaa suomalaisesta metallimusiikista

to 17.9. klo 11.02–11.30

Kuva suomalaisesta raskaammasta musiikista on muuttumassa. Vasta debyyttilevynsä julkaissut helsinkiläinen Lähiöbotox kuvaa musiikissaan vastakkainasettelun Suomea ja rasismia omakohtaisesti, koska osa tekijöistä on maahanmuuttajataustaisia. Haastattelussa laulaja ja kappaleiden sanoittaja Luyeye Konssi ja kitaristi Jaakko Luomanen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuva: Raine Laaksonen/YLE

Millaisissa liemissä Helena Puolakka on kasvanut huippukokiksi?

to 17.9. klo 10.33–11.00

Helena Puolakka on yksi Suomen menestyneimpiä huippukokkeja. Hän on kokannut useissa maailman huippukeittiössä ja nähnyt esimerkiksi työn Michelin-tähtien takana. Pari vuotta sitten Puolakka palasi Suomeen legendaarisen helsinkiläisravintolan Savoyn ruoriin. Uutuuskirja "Kuin kiehuvaan liemeen" kertoo Puolakan tiestä ravintolamaailman huipulle. Mikä sai Perhon ravintolakoulun kasvatin suuntaamaan aikoinaan maailmalle - toimittajamme Mira Stenström tapasi Helena Puolakan lounasvalmistelujen merkeissä:

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Minne menet Aila-myrsky? Analyysi hallituksen budjettiesityksestä.

to 17.9. klo 10.02–10.30

Aila-myrsky riepottelee Suomea. Noin 60 000 kotitaloutta on muun muassa ilman sähköä. Toimittaja Jussi Lindroos raportoi Karstulasta, Keski-Suomesta, jonne myrsky on juuri edennyt.

Hallituksen esitys Suomen ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi valmistui eilen. Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta summaa olennaisimmat.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miten koronaepidemian kuva on Suomessa muuttunut? Kokemuksia Meksikon koronaklinikalta.

ke 16.9. klo 12.13–12.45

Kuinka vaarallinen koronavirus nykytiedon valossa on ja osaammeko me suomalaiset suhtautua siihen oikein? THL:n terveysturvallisuusyksikön johtaja Mika Salminen haastattelussa.

Koronapandemia on viime kuukausina levinnyt nopeasti Latinalaisen Amerikan maissa. Meksikossa tautiin on sairastunut yli 670 000 ihmistä. Kuolleita on yli 70 000. Julian Blom työskenteli Lääkärit ilman rajoja -järjestön koronaklinikalla Tamaulipasin osavaltiossa. Millaista oli avustustyö koronakriisin keskellä? Toimittajana Silja Raunio.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kriisien ja katastrofien koulima auttaja jää eläkkeelle

ke 16.9. klo 11.33–12.00

Miten pitkäaikainen työ kriisien ja katastrofien parissa on muuttanut käsitystä ihmisyydestä? Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustustoiminnan pitkäaikainen johtaja Kalle Löövi jää pian eläkkeelle. Hän on ollut SPR:n toiminnassa mukana 45 vuotta, aluksi vapaaehtoistyössä. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten maapallo pelastuu? YK esittää kahdeksaa keinoa

ke 16.9. klo 11.02–11.30

YK:n eilen julkaistun suurraportin mukaan maailma elää ratkaisevia hetkiä, jotta luonto ja ekosysteemit voidaan pelastaa. YK:n viidennen biodiversiteettiraportin mukaan luonnon suojeleminen sinällään ei riitä vaan tarvitaan isoja taloudellisia, sosiaalisia, poliittisia ja teknisiä muutoksia, jotta maapallon luonto saadaan käännettyä oikealle kurssille. Suuria muutoksia tarvittaisiin kahdeksalla eri osa-alueella. Isossa roolissa ovat myös ruokailu- ja kulutustottumuksemme. Raporttiin on perehtynyt Ylen toimittaja Jenni Frilander.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Eläkeputki historiaan? Miten peurakanta kuriin? Voiko puutarhuri itse vaikuttaa asiaan?

ke 16.9. klo 10.33–11.00

Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on löytää keinot työllisyyden parantamiseksi. Nyt näyttää siltä, että esimerkiksi eläkeputken poistosta ei tehdäkään päätöksiä budjettiriihessä, vaan pohdinta on siirtymässä työmarkkinajärjestöille. Millä keinoin työmarkkinajärjestöt voivat parantaa työllisyyttä? EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta haastattelussa. Toimittaja Marjo Näkki.

Monien kotipihat ja -puutarhat ovat kokeneet kovia viime vuosina valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden hampaissa. Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen on myönnetty nyt ennätysmäärä pyyntilupia, joten kannan pienentämisen pitäisi olla mahdollista.

Kantojen kasvu on pakottanut ihmiset pohtimaan keinoja, joilla ehkäistä eläinten tuhoja. Millaisia kasveja kannattaa istutuksissa suosia? Entä mitkä keinot on todettu toimiviksi ja mitkä taas eivät? Toimittaja Kasper Heimolehto. Haastattelussa kotipuutarhuri Juha Lahtinen Söörmarkusta ja yksi Porin kaupungin puutarhureista Mari Sainio.

Likaista peliä roskapusseista

ke 16.9. klo 10.02–10.30

Monessa kunnassa keskitetään nyt jätehuoltoa ja se on punainen vaate jätealan kuljetusyrityksille.

Jätealalla tunteet käyvät kuumina, kun päätöksiä tehdään. Ylen selvityksen mukaan useat kuntien viranhaltijat ovat kokeneet uhkailua tai painostusta työssään. Myös kuntapäättäjiin vaikutetaan ankarasti, eikä kovin kauniisti. Toimittaja Riikka Pennanen kertoo tarkemmin, mistä on kyse.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten katseenseurantalasit toimivat? Mitä naisen käsilaukku viestii?

ti 15.9. klo 12.13–12.45

Silmänliikelaseja hyödynnetään nykyään monilla eri aloilla. Åbo Akademi tutkii parhaillaan kirjastojen toimivuutta katseenseurantalasien avulla. Tarkoituksena on selvittää, miten asiakkaat löytävät kirjoja ja toimivatko kyltit ja opasteet kuten halutaan. Kokkolassa tutkimukseen osallistui kymmenen vapaaehtoista.Silmänliiketutkimuksen käytön hyötyjä ja sitä, mitä asiakkaiden silmänliikkeet kertovat kirjastoille. Projektitutkija Kimmo Rautanen Åbo Akademista. Haastattelussa kertoo kokemuksistaan katseenseurantalaseja käyttänyt koehenkilö Maria Mustonen. Toimittajana Petra Haavisto.

Käsilaukku viestii naiseuden historiasta. Esimerkiksi Chanel halusi vapauttaa naisen kädet ja toi myyntiin kokonaan uuden laukkutyypin. Nyt puhutaan käsilaukun kehittymisestä nykyajan markkinapaikan ikoniksi. Haastattelussa on kaksi käsilaukun kehitykseen perehtynyttä tutkijaa, tutkijatohtori Linda Turunen ja tohtorikoulutettava Laura Rosenberg Aalto-yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kontiolahden kunta ujutti tonttikampanjansa Tinderiin ja Facebookiin - miten sosiaalinen media haastaa markkinoinnin pelisäännöt

ti 15.9. klo 11.33–12.00

Joensuun kupeessa sijaitseva Kontiolahti on tiettävästi ensimmäinen kunta, joka on markkinoinut itseään nettideittailusovellus Tinderissä. Kunta etsi sopivaa kumppania eli matchiä vapaille omakotitonteilleen. Kontiolahden tonttimarkkinointi Tinderissä loppui lyhyeen, koska se oli deittisovelluksen sääntöjen vastainen, mutta julkisuutta tuli. Mutta onko julkisuus myönteistä vai kielteistä - ja pitäisikö kunnan noudattaa selviä sääntöjä?

Miten paljon sosiaalinen media haastaa markkinoinnin pelisääntöjä? Markkinoinnin professori Heikki Karjaluoto Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulusta analysoi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Helene 20 ja nuorten taiteilijoiden korona-aika nyt esillä

ti 15.9. klo 11.02–11.30

HELENE20-taidetukiprojekti käynnistettiin tänä keväänä koronan takia ahdinkoon joutuneiden taiteilijoiden tukemiseksi. Projektiin haki keväällä mukaan 114 taiteilijaa, joista mukaan valitut kuusi ovat 18–34-vuotiaita ja he edustavat eri taiteenaloja monipuolisesti aina graffiteista klassiseen öljyvärimaalaukseen, keramiikasta kolmiulotteiseen tekemiseen.

Taide tarvitsee mesenaatteja ja mesenaatitkin tarvitsevat taidetta. Helsinki Hospitalin käynnistämä projekti Helene Schjerfbeckin taiteen vaikutuksesta nykytaiteeseen on edennyt siihen pisteeseen että projektiin valitut kuusi taiteilijaa ovat saaneet työnsä Helsingin rautatieaseman Kulttuurihalliin, joka entinen lipunmyyntihalli. Marko Miettinen paikalla teosten ripustustilaisuudessa. Haastattelussa Janne Jääskeläinen ja Marika Schulze.

Mistä rahat mielenterveyteen?

ti 15.9. klo 10.33–11.00

Hallituksen budjettiriihi on menossa ja rajalliselle määrälle veronmaksajien rahoja olisi monta ottajaa. Moneen hyvään asiaan valtio käyttää Veikkauksen keräämiä pelirahoja, mutta niukalla ovat nekin. Yksi tällainen kohde on mielenterveystyö, jonka tarpeen arvioidaan korona-ajan ihmisille tuomien paineiden vuoksi vain kasvaneen. Vieraana hankepäällikkö Turkka Sinisalo Mielenterveyspoolista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miksi Britannia pullikoi Brexit-määräysten kanssa? Budjettiriihen toinen päivä.

ti 15.9. klo 10.02–10.30

Britannian erosopimus EU:sta tuli voimaan tammikuun lopussa. Miksi Britannia pyristelee eroon osasta Brexit-sopimuksen määräyksistä? Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta ja yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioivat. Toimittajana Marjo Näkki.

Budjettineuvottelut jatkuvat tänään toista päivää ja viisikon työskentelyllä. Poliitikan toimittaja Robert Sundman raportoi Säätytalolta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Työttömien eliitti - keitä he ovat? Pyhät lähteet.

ma 14.9. klo 12.13–12.45

MOT: Työttömien eliittijoukko. Yli 55-vuotiaana työttömiksi jääville on ihan lailla taattu oikeus pysyä ansiosidonnaisella jopa kymmenen vuotta, mutta siitä ei juuri puhuta. Kun varsinaista eläkeputkea on lyhennetty, kuntien on pakko työllistää esiputkessa olevat ihmiset, jotta heidän ansiosidonnainen turvansa ei katkea. Kuntien työllistämisbudjetista menee koko ajan enemmän tämän pienen ryhmän velvoitetyöpaikkoihin ja se on pois muilta. Järjestelmä myös saa aikaan, ettei ketään ehkä kiinnostakaan näitä ihmisiä oikeasti työllistää. Haastattelussa MOT:n toimittaja Kirsi Skön.

Väitöstutkija John Björkman jäljittää pyhiä lähteitä ja niihin liittyviä uskomuksia. Tiettyjen lähteiden pitäminen pyhinä tai taianomaisina on lähes yleismaailmallinen ilmiö. Pyhiä lähteitä on ollut runsaasti myös Suomessa, mutta ne on viimeisen sadan vuoden aikana lähes täysin unohdettu. Turun Kupittaan lähde on vanhin tunnetuin uhri- ja parannuslähde Suomessa. Lisäksi käydään uhrilähteellä Halikossa. Haastattelussa väitöstutkija John Björkman. Toimittaja Minna Rosvall. 

Studiossa Aki Laine.

Mikä on saattohoidon tila?

ma 14.9. klo 11.33–12.00

Terhokodin toiminta vaakalaudalla. Saattohoitokodin entinen johtaja, STM:n saattohoito-työryhmän jäsen Juha Hänninen on saattohoidon tilasta huolissaan. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Aki Laine.

Syysflunssaa torjumaan

ma 14.9. klo 11.02–11.30

Syysflunssan torjunta on nyt ensiarvoisen tärkeää, varsinkin kun kaikkia flunssaisia ei pystytä testaamaan koronan varalta. Käsienpesua, välimatkaa, sinkkiä, C-vitamiinia vai millä keinoilla flunssaa voi torjua? Dosentti, lääketieteen tohtori Harri Hemilä työskentelee Helsingin Yliopiston Kansanterveystieteen laitoksella. Hän on tutkinut muun muassa sinkin ja C-vitamiinin vaikutuksia flunssaan. Tutkimustyönsä lisäksi hän tekee myös potilastyötä. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Aki Laine.

Korona on kolahtanut erityisesti naisten talouteen

ma 14.9. klo 10.33–11.00

Koronapandemia on vaikuttanut laajasti moneen asiaan, myös naisten työllistymiseen. Naisten työttömyysaste nousi heinäkuussa 1,4 prosenttiyksikköä 7,6 prosenttiin. Pandemia on osunut aloihin, joissa työskentelee paljon erityisesti nuoria naisia esimerkiksi määräaikaisissa työsuhteissa.

Naisjärjestöjen Keskusiiton pääsihteeri Terhi Heinilä kävi Aki Laineen haastattelussa.

Syksyn suhdanteet ja tuleva budjetti

ma 14.9. klo 10.02–10.30

Missä määrin koronavirus on romahduttanut maamme taloutta? Miten käy Suomen valtiontaloudelle ja työllisyystavoitteelle? Muun muassa näitä on selvitetty Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen syksyn suhdanne-ennusteessa. Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus haastattelussa.

Hallitus aloittaa tänään budjettiriihensä. Neuvotteluista on ennakoitu poikkeuksellisen vaikeita, koska koronavirus on muuttanut taloustilannetta rajusti ja monet hallituksen tavoitteet ovat siirtyneet nyt alkaviin neuvotteluihin. Hallitukselta odotetaan päätöksiä muun muassa työllisyyttä parantavista toimista, muun muassa eläkeputken poistoa on väläytelty. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ennakoi budjettineuvotteluja.

Studiossa Aki Laine.

Joko matkailualalla helpottaa?, EU:lle luvassa tempoileva syksy

pe 11.9. klo 12.13–12.45

Hallituksen päättämien matkustusmuutosten vaikutus matkailualaan. Lapissa sulatellaan vielä päätöstä ja koitetaan arvioida, helpottaako se nykyistä ulkomaan turismin hiljentänyttä tilannetta. Toimittaja Jari Vesa.

EU:n syksy on kauniisti sanottuna haasteita täynnä. On hoidettava koronan aiheuttamat vaikeudet, brittien temppuilu kiristää hermoja brexitin kauppajärjestelyjä haettaessa, Kiinan kanssa on kiistaa 5G:stä, Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne pitäisi saada kuriin... Kirjeenvaihtaja Susanna Turunen summaa tilannetta. 

Studiossa Marko Miettinen.

Mitä oppia Ruotsista maahanmuuttajataustaisten nuorten opiskeluun?

pe 11.9. klo 11.33–12.00

Ruotsissa maahanmuuttajataustaiset nuoret suorittavat enemmän tutkintoja kuin Suomessa. Miksi? Siirtolaisinstituutin erikoistutkija, dosentti Maili Malin. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Marko Miettinen.

Hallitus kertoo koronapandemian tuomista matkustussuositusten muutoksista

pe 11.9. klo 11.02–11.30

Hallitus ilmoittaa kertovansa hybridistrategian toteuttamisesta rajat ylittävässä liikenteessä ja matkustamisessa. Hallituksen tiedotustilaisuudessa ovat paikalla sisäministeri Maria Ohisalo Vihr., liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka SDP  ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, Kesk.

Studiossa Marko Miettinen.

Ammattilaisen kahvivinkit, Millä vähentää kahvihävikkiä?

pe 11.9. klo 10.33–11.00

Mitä kahvin kanssa päivittäin tekemisissä oleva ihminen kahvissa arvostaa? Mikä kahvi käy? Barista Katja Kokkonen Kaffe Roasterysta arvostaa kahvia, maistuuko kahviammattilaiselle edes perinteinen suodatinkahvi? Toimittaja Marija Skara.

Luonnonvarakeskuksen keväällä tekemässä hävikkitutkimuksessa keitetyn kahvin osuus oli jopa 13 prosenttia kotitalouksien kirjaaman ruokahävikin kilomäärästä. Kahvi oli kolmanneksi suurin tuoteryhmä heti vihannesten ja hedelmien jälkeen. Kahvihävikistä ja kahvin ympäristöystävällisyydestä haastattelussa luonnonsuojelujärjestö WWF Suomen suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Studiossa Marko Miettinen.

9/11: Järkytyksestä 19 vuotta, Venäjä äänestää paikallisvaaleissa

pe 11.9. klo 10.02–10.30

19 vuotta sitten kaksi reitiltään kaapattua matkustajakonetta törmäytettiin tahallaan New Yorkin kaksoispilvenpiirtäjiin. Kuulemme Ylen tuolloisen kirheenvaihtajan Reijo Lindroosin silloista raportointia tapahtumasta. Päivän peilissä häntä jututti toimittaja Heikki Palteisto.

Venäjän paikallisvaalit. Venäjällä äänestetään viikonloppuna paikallisvaaleissa.Mitkä ovat vaalien ennakkoasetelmat? Mitä vaikutusta venäläisten vaalitunnelmiin on ollut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisellä? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laine ja aiempi Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen.

Olisipa minullakin ollut koulussa arkeologikurssi, tuumasi toimittaja

to 10.9. klo 12.13–12.45

Lukiolaiset arkeologeina. Forssassa Wiksbergin kartanoalueella ovat menossa arkeologiset kaivaukset. Tutkimukset ovat myös osa Forssan museon Mullankaivajat-hanketta ja Forssan yhteislyseon yhteistä arkeologian kurssia. “Olisipa minun kouluaikanani ollut mahdollista osallistua arkeologikurssille”, tuumasi toimittaja Tiina Kokko, kun jututti Forssan museon projektikoordinaattoria, arkeologi Tuuli Ravanttia ja lukiolaisia Anni Eskelistä, Elli Wessmania ja Aada Lehtistä.

Turpeelle muuta, nykyistä kestävämpää käyttöä. Turpeen poltto vähenee, mutta sille etsitään uusia käyttötapoja. Ilomantsissa juhlitaan aktiivihiilitehtaan avajaisia. Energiayhtiönä tunnetulle Vapolle aktiivihiilitehdas on ensimmäinen laatuaan. Uusi tuotantosuunta näyttää lupaavalta, sillä aktiivihiilen kysyntä on maailman laajuisesti kasvussa. Haastattelussa Aalto-yliopiston työelämäprofessori Anna Mikola. Toimittaja Pauliina Tolvanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Biopankit - uhka ja mahdollisuus

to 10.9. klo 11.33–12.00

Mitä biopankit mahdollistavat - ja millaisia uhkia niihin liittyy esimerkiksi eettisten kysymysten ja tietosuojan kannalta? Sitä kysytään bioetiikan tutkija Heikki Saxénilta Tampereen yliopistosta ja professori Aarno Palotieltä Helsingin yliopistosta. Palotie johtaa myös Finngen-hanketta. Siinä akateemiset tutkijat ja lääkeyhtiöt analysoivat puolen miljoonan suomalaisen geeni- ja terveystiedot. Toimittaja  Marjo Näkki. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Migreeni on monelle tuttu

to 10.9. klo 11.02–11.30

Migreeni on merkittävin työikäisten elämää ja työntekoa haittaava sairaus. Ja koska migreeni on erityisesti työikäisten sairaus, sen kustannukset yhteiskunnalle ovat suuret. Se on viheliäinen sairaus, mutta siitä voi kuntoutuakin. Miten sovitetaan yhteen migreeni ja työelämä? Haastattelussa Suomen migreeniyhdistyksen kuntoutuskoordinaattori Sari Viitasaari. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten menee planeettamme selkärankaisilla?

to 10.9. klo 10.33–11.00

Luonnonsuojelujärjestö WWF julkistaa Living Planet -raporttinsa. Mitä se kertoo selkärankaisten lajien määrästä? Pääsihteeri Liisa Rohweder vieraana. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pakolaisten tilanne Kreikan saarilla, Suomi-Eurooppa elvytysmiljardit

to 10.9. klo 10.02–10.30

Tulipalo on tuhonnut Lesboksen saarella sijaitsevan turvapaikanhakijoiden vastaanottoleirin, joka on Kreikan suurin. Leirillä asuneet noin 12.000 ihmistä on evakuoitu ja saarelle julistettu hätätila. Mikä on pakolaisten tilanne? Miten heitä voisi auttaa? Haastattelussa Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

Elvytysrmiljardit. Suomi velkaantuu rajusti koronan vuoksi. Julkisen velan on arvioitu kasvavan tänä vuonna noin 20 miljardia euroa. Samaan aikaan koronapandemia tietenkin rokottaa koko Euroopan taloutta ja tilannetta pyritään parantamaan esimerkiksi EU:n yhteisellä elvytyspaketilla. Miten pitkään talouden koronaelvytys voi jatkua? Haastattelussa tutkija Päivi Puonti Elinkeinoelämän tutkimulaitos Etlasta ja ekonomisti Anni Marttinen Suomen ammattiliittojen keskusliitto SAK:sta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Matin maailman tulkintaa

ke 9.9. klo 12.13–12.45

Kiveen hakatut -ohjelmasarjasta tunnetut urheilutoimittajat Jouko Vuolle ja Arto Teronen ovat kirjoittaneet kirjan Matti Nykäsestä. He ovat jo tehneet Nykäsestä oman Kiveen hakatut jakson, mutta mikä sai vielä palaamaan Matin maailmaan?  Haastattelussa Vuolle ja Teronen. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Design-viikko paneutuu maahan, Kukkia kuntalaisten iloksi

ke 9.9. klo 11.33–12.00

Design-viikko. Design-museossa Helsingissä aukeaa uusi näyttely, jonka teemana on maa. Näyttely tutkii maata ihmisen toiminnan jäljiltä ja taiteen materiaalina. Haastattelussa näyttelyn kuraattorit Maarit Mäkelä ja Riikka Latva-Somppi. Toimittaja Katariina Lahtonen. 

Kukkia kuntalaisten iloksi. Moni kunta kylvää nykyisin kukkia kuntalaisten vapaasti poimittaviksi. Suosiossa ovat esimerkiksi auringonkukat Menemme kaiken kansan auringonkukkapellolle Tuusniemelle Pohjois-Savoon. Tuusjärven Ruuttulan tilan auringonkukkaparkista kertoo tilan emäntä Tiina Räsänen.  Toimittaja Petri Julkunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lukemisen puolesta

ke 9.9. klo 11.02–11.30

Kirjan päivät ajaa lukemisen asiaa. Ja Kirjan päivät -teemaviikolla murrerunoilija Heli Laaksosen teksti tulee monelle tutuksi. Haastattelussa viikon nimikkokirjailija Heli Laaksonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Muista kohtuus, niin hävikki vähenee

ke 9.9. klo 10.33–11.00

Miten arjessa vähennetään ruokahävikkiä? Arkeen sopivat vinkit kertoo asiantuntija Elina Ovaskainen energian ja materiaalien käytön asiantuntijaorganisaatio Motivasta. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tavaraliikenne koronan kurimuksessa, Uutta tietoa ruokahävikistä

ke 9.9. klo 10.02–10.30

Kuljetusalan yritykset arvioivat alan näkymät synkiksi. Maanteiden tavaraliikenteen yritysten edunvalvoja Suomen kuljetus ja logistiikan SKAL:in kyselyssä 38 prosenttia yrityksistä  ennustaa kuljetusmäärien vähenevän syksyn aikana. Haastattelussa SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen,

Uutta tietoa ruokahävikistä. Miksi ruoka ei päädy syöjien suuhun? Entä mitä tiedämme keinoista vähentää hävikkiä? Haastattelussa erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vexi Salmi muistoissamme, Tapahtuma-alalla tapahtuu

ti 8.9. klo 12.13–12.45

Iskelmäsanoittaja ja levytuottaja Vexi Salmi on kuollut. Miten kuvata mittavan uran tehnyttä miestä? Haastattelussa musiikkitoimittaja Pekka Laine.

Parhaillaan on Helsingissä Kansalaistorilla ja eduskuntatalon edustalla menossa tapahtuma-alan mielenilmaus tapahtumien puolesta. Paikalla on muun muassa viihde-, urheilu- ja taidetapahtumien järjestäjiä. Toimittaja Linda Vettanen on paikalla aistimassa tunnelmia. Haastattelussa artistit Knipi, Mira Luoti ja Sami Saari sekä johtaja Kati Kuusisto Tapahtumateollisuus-yhdistyksestä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Viikko johdattaa lukemaan

ti 8.9. klo 11.33–12.00

Nyt on kansainvälinen lukutaitopäivä sekä kirjaviikko. Miten korona-aika on vaikuttanut kirjojen lukemiseen ja ostamiseen? Haastattelussa kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu Oulun kaupunginkirjastosta ja Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomi tarvitsee lisää lapsia

ti 8.9. klo 11.02–11.30

Suomen syntyvyyden nousu on tavoiteltava asia. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta olisi suotavaa, että vuosittainen kokonaishedelmällisyys nousisi 1,9 lapseen. Tämä taso saavutettaisiin, jos ihmiset saisivat toivomansa määrän lapsia. Väestöliitto käsittelee tuoreessa raportissaan muun muassa syntyvyyttä, maahanmuuttoa, maan sisäistä muuttoliikettä ja väestöryhmien terveyseroja. Haastattelussa tutkija Tiia Sorsa Väestöliitosta ja Eläketurvakeskuksen ennustelaskelmayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Pyöräily turvallisemmaksi ja miellyttävämmäksi

ti 8.9. klo 10.33–11.00

Pyöräily kasvattaa suosiotaan, mutta mitä pyöräilijöiden mielestä vielä pitäisi tehdä harrastuksen houkuttavuuden lisäämiseksi? Toive on, että pyöräilyn sallittaisiin olla entistä sosiaalisempaa toimintaa. Eikä nopeusrajoitusten pudottamisestakaan haittaa olisi. Haastattelussa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Veikö korona päästöt? Säilyvätkö työpaikkamme?

ti 8.9. klo 10.02–10.30

Pääsimmekö kevään aikana hieman ennakoitua lähemmäs Suomen kunnianhimoista päästövähennystavoitetta? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisee aamulla päästöraporttinsa. Haastattelussa Etlan tutkija Ville Kaitila.

Miten käy työpaikkojen? Syksy on tuonut yritysten lomautusilmoitusten lisäksi myös ilmoituksia työpaikkojen loppumisesta. Miten yritykset nyt pystyvät säilyttämään työpaikkoja? Haastattelussa johtava ekonomisti Sami Pakarinen työnantajien EK:sta ja johtaja Saana Siekkinen työntekijöiden SAK:sta. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Pride - varjoista valtavirtaan? MOT: Romanssihuijaukset

ma 7.9. klo 12.13–12.45

Pride ja sen monet toimijat. Seksuaalista tasa-arvoa julistava Pride-viikko on alkanut. Poikkeuksellisesti sitä vietetään vasta nyt. Tapahtumassa on mukana jo monia yhteiskunnan näkyviä järjestöjä. Onko vähemmistöjen Pride noussut historian varjoista valtavirtaan? Mitä tästä miettivät Priden toteuttajat? Haastattelussa Helsinki Priden toiminnanjohtaja Aaro Horsma. Toimittaja Marko Miettinen.

MOT: Romanssihuijaukset - helppo tapa hankkia rikollista rahaa? Ylen MOT-ohjelma perehtyy tällä kertaa poikkeuksellisen laajaan ja suunnitelmalliseen petossarjaan. Verkossa naisina esiintyvät suomalaismiehet ovat huijannet kymmeniltä suomalaismiehiltä pankkitunnuksia. Huijatuilta lähtivät jopa luottotiedot. MOT:n aiheesta kertoo toimittaja Kaisu Suopanki. Studiossa Aki Laine.

Tarinoiden käytöllä on riskinsä

ma 7.9. klo 11.33–12.00

Varo kertomusta! Tutkijat varoittavat tarinoiden riskeistä. Kannattaako esimerkiksi somessa jakaa yhden ihmisen liikuttavaa tarinaa ihmeparantumisesta tietyn ruokavalion avulla? Kertomus saattaa myös sotkea faktan ja fiktion välistä rajaa. Ovatko kertomukset ja tarinat vaarallisia? Haastattelussa yliopistonlehtori Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Aki Laine.

Arvaamattomat nuoret kuskit, vähäinen oppi? Miten ympyrässä pitikään ajaa?

ma 7.9. klo 11.02–11.30

Nuorten kuljettajien onnettomuuksien syitä on moni meistä pohtinut viime viikkojen uutisten kirvoittamana. Onko vika vain kuljettajan asenteessa ja näyttämisenhalussa? Kokenut hattulalainen liikenneasiantuntija Jiri Kattelus vetää suoran viivan nuorten onnettomuustilastojen ja nykymuotoisen ajo-opetuksen väliin. Toimittaja Harri Oksanen.

Liikenneympyrän sietämätön vaikeus? Raiisiossa kauppakeskus Myllyn alueella sijaitsevaa Kuninkojantien liikenneympyrää pidetään yhtenä Suomen vaikeimpana ajaa. Se on tuttu ulkopaikkakuntalaisillekin, koska sijaitsee Lounais-Suomen vilkkaimman autotien eli Turun Kehätien tuntumassa. Toimittaja Kalle Mäkelä jututtaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskasta Kuninkojantien liikenneympyrän äärellä,

Studiossa Aki Laine.

Pääsevätkö ikäihmiset ihmisten ilmoille?

ma 7.9. klo 10.33–11.00

Tästä päivästä alkaen on pari viikkoa menossa Kutsu ystävä ulos -kampanja. Tarkoitus on kannustaa ulkoiluapua tarvitsevia ikäihmisiä lähtemään ulos kodeistaan turvallisesti ystävävapaaehtoisen kanssa. Mutta miten tänä rajoittavana aikana ikäihminen pääsee liikkumaan? Haastattalussa johtaja Päivi Topo Ikäinstituutista.

Studiossa Aki Laine.

Suomen oikeushistorian kova päivä, Saarikon eväät Keskustan nousuun?

ma 7.9. klo 10.02–10.30

Tänään entiselle poliisijohtajalle luetaan murhasyyte ja lisäksi kahta veljestä syytetään poliisien ampumisesta Porvoossa ja Pirkanmaalla. Sekä entisen poliisijohtajan Jari Aarnion että Richard ja Raymond Granholmin oikeudenkäyntejä seurataan tarkkaan Ylen eri välineissä. Ex-poliisijohtaja Jari Aarnion oikeudenkäynnistä Helsingin käräjäoikeudesta raportoi oikeustoimittaja Marjatta Rautio.

Keskustan uusi puheenjohtaja. Miten saat Keskustan uuteen nousuun, Annika Saarikko? Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine.

Rauhantekijä -sarja kurkistaa rauhanneuvottelijoiden maailmaan. Naisten puheääni on aiempaa korkeampi.

pe 4.9. klo 12.13–12.45

Ylen Rauhantekijä -draamasarjassa päästään kurkistamaan kansainvälisen politiikan syövereihin ja rauhanneuvottelijoiden maailmaan. Tv-sarja kertoo suomalaisesta rauhanneuvottelijasta, joka kutsutaan neuvottelemaan sopimus Turkin ja kurdien väliselle konfliktille. Draamasarjasta, sen teemoista ja tekemisestä kertovat ohjaaja AJ Annila ja näyttelijä Mikko Nousiainen. Toimittajana Mira Stenström.

Parikymmentä vuotta kestäneessä seurannassa on havaittu naisten äänen muuttuneen aiempaa korkeammaksi. Havainto kulkee vastavirtaan aiemman tiedon kanssa. Tähän mennessä havainto on ollut, että naisten äänet hiljalleen mataloituvat. Puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen ja dosentti Teija Waaramaa Tampereen yliopistosta tutkivat suomalaisten yliopistossa opiskelevien naisten puhetaajuuden muutosta parikymmentä vuotta. Toimittajana Kirsi Matson-Mäkelä.

Studiossa Linda Vettanen.

Maailman seksuaaliterveyspäivänä kumitetaan!

pe 4.9. klo 11.33–12.00

Maailman seksuaaliterveyspäivä. Väestöliitto muistuttaa erityisesti nuorille kondomin käytön tärkeydestä. Vieraana nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Maria Nikunlaakso. Hän kertoo muunmuassa Kumita -kampanjasta.

Studiossa Linda Vettanen.

Hirvikärpäset riesana. Anneli on tiettävästi Suomen ainoa koulukana.

pe 4.9. klo 11.02–11.30

Metsässä liikkujien riesa on tällä hetkellä hirvikärpäset, jotka eivät jätä kulkijoita rauhaan. Miksi hirvikärpäset niin hanakasti iskeytyvät ihmisten kimppuun? Sitä selvittelee nyt toimittaja Sirkka Haverinen Lappeenrannan Joutsenon metsässä yhdessä Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarisen kanssa.

Koulukana Anneli️ on ainoa koulukana Suomessa, joka seuraa opetusta tunneilla. Anneli on hurmannut jo suuren osan oppilaista ja henkilökunnasta. Anneli on kaikkien kaveri, tykkää istua olkapäällä ja hipsutella hiuksia. Hänellä on myös rauhoittava vaikutus. Jopa niin hyvä, että hän itsekkin alkaa torkkumaan joko orrella tai olkapäällä. Petri Lassheikki lähti tutustumaan Anneliin ja sen koulukavereihin. Haastattelussa seitsemäsluokkalainen Tea Ojala, kuvataideopettaja Verna Penttilä ja rehtori Tuula Lahti.

Studiossa Linda Vettanen.

Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa

pe 4.9. klo 10.33–11.00

Tänään on historian toinen suomalaisen ruoan päivä. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin viime vuonna. Vaikka ruoka on ajankohtainen asia joka päivä, suomalaisen ruoan päivää on päätetty viettää joka vuosi 4.9. Mutta mihin tällaista päivää tarvitaan? Selvitysten mukaan suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa - mutta mikä oikeastaan on suomalaisen ruoan päivän tarkoitus? Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. Aki Laine haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen.

Keskusta ja kokoomus koolla. EU kieltää lyijyhaulit kosteikkoalueilla.

pe 4.9. klo 10.02–10.30

Puoluekokoukset. Sekä Kokoomus että Keskusta ovat koolla viikonvaihteessa. Etukäteen paljon puhetta on aiheuttanut nimenomaan Keskustan puoluekokous, jonka tärkein asia on valita puolueelle puheenjohtaja. Kisasta odotetaan Katri Kulmunin ja Annika Saarikon välistä. Viikonlopun aikana selviää meneekö kisa kuten on ennakoitu vai odottaako jonkin nurkan takana yllätys. Politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes ennakoi tähdellisimpiä. Toimittajana Jari Niemelä.

EU rajoittaa lyijypitoisten haulien käyttöä kosteikkoalueilla. Ehdotus hyväksyttiin selvällä määräenemmistöllä EU:n kemikaalilainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavassa ns. REACH-komiteassa. Suomi äänesti komission ehdotusta vastaan. Suomella on lyijyhaulirajoituksissa kolmen vuoden siirtymäaika. Rajoitus tulee voimaan vuoden 2023 alkupuolella. Mitä uusi rajoitus tarkoittaa Suomessa? Metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Metsästäjäliitosta haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen.

Jokerifanitkin arvostelevat Valko-Venäjä matseja. Suomeen saadaan vihdoin ensimmäistä kertaa Vincent van Goghin oma näyttely.

to 3.9. klo 12.13–12.45

Helsingin Jokerit aloittaa illalla jääkiekon KHL-kautensa Valko-Venäjällä Minskissä pelillä paikallista Dinamo Minskiä vastaan. Poliittisen kuohunnan keskellä Valko-Venäjällä pelaamista ovat arvostelleet niin urheiluministeri, Jääkiekkoliitto kuin Jokerien kannattajatkin. Haastattelussa Eteläpääty ry:n varapuheenjohtaja Roope Räty.

Helsingissä avautuu viikonloppuna tähän asti laajin Suomessa nähty Vincent van Goghin näyttely. Didrichsenin museossa lauantaina alkavan näyttelyn keskiössä ovat van Goghin uran alkuvaiheen piirustukset. Piirustustaito oli Van Goghin mielestä oleellinen taiteen perusta. Museonjohtaja Maria Didrichsen haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suomi on hyvä maa lapsille, muttei ihan kaikille - nuorten itsemurhaluvut korkeat.

to 3.9. klo 11.33–12.00

Lastenjärjestö UNICEF julkaisi rikkaiden maiden lasten hyvinvointia koskevan raportin - Suomi on 5. paras maa lapsille. Julkishallintotyön johtaja Mirella Huttunen UNICEFista ja asiantuntijalääkäri Meri Larivaara MIELI ry:stä ovat vieraina. Missä suomalaislapsilla ja -nuorilla menee hyvin, missä huonosti?

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Aallon arkkitehtuuri jätti tunnejäljen myös Virpi Suutariin

to 3.9. klo 11.02–11.30

Mikä dokumenttiohjaaja Virpi Suutaria kiehtoo Aallon arkkitehtuurissa? Suutarin uutuuselokuva Aalto kertoo yhdestä kansainvälisesti tunnetuimmasta suomalaisesta. Elokuva kertoo laajasti Aalto-kohteista Suomessa ja ulkomailla, ja myös Alvar ja Aino Aallon yksityiselämästä sekä Aallon toisesta vaimosta Elissasta.

Aalto-elokuvan tekijää, Virpi Suutaria Aallon arkkitehtuurissa kiehtoo sen vahva tunnekokemus. Jo lapsuudessa hän sai ensikosketuksen Alvar Aaltoon Rovaniemen kirjastossa, jonka Aalto on suunnitellut. Näin Suutari kuvaa arkkitehtuurista syntyvää tunnetta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen

Millä tolalla on digitaalinen tasa-arvo?

to 3.9. klo 10.33–11.00

Suomalaisten digitaidot ovat hyvällä tasolla, mutta taidot eivät jakaannu tasaisesti. Näin toteaa tuore, yli 14 000 suomalaisen vastauksiin perustuva digitaitokartoitus. Koronapandemia sulki keväällä liki kaikki kirjastot ja palvelut, joissa vähäosaiset pääsisivät julkisten päätelaitteiden ääreen hoitamaan asioitaan. Tämä lisäsi ja pahensi monien digisyrjäytymistä. Mutta mistä digisyrjäytyminen johtuu? Siitä kertoo digisyrjäytymistä tutkinut diakonian kehittäjä Veera Wallenius Malmin seurakunnasta.

Tuoreessa valtiovarainministeriön ja digi- ja väestötietoviraston tekemässä digikartoituksessa käy ilmi, että kuusi prosenttia vastanneista ei käytä älypuhelinta ja kaksi prosenttia vastanneista ei käytä lainkaan tietokonetta. Miten heidät voidaan pitää paremmin mukana yhteiskunnassa, joko digitalisoituu kovaa vauhtia? Digi- ja väestötietoviraston projektipäällikkö Minna Piirainen myös haastattelussa.

Toimittaja Atte Uusinoka.

Puoluekannatus. Mihin menet metsäteollisuus?

to 3.9. klo 10.02–10.30

Ylen tuore puoluekannatusmittaus tarkastelussa. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen analysoi.

Pääministeri Sanna Marin kyseenalaisti metsäyhtiö UPM:n päätöksen sulkea Kaipolan paperitehdas Jämsässä, ja siitä nousseen kohun seurauksena pääministeri tapasi Metsäteollisuuden johtoa. Marin on kysynyt sulkemisesta miksi juuri nyt, kun ihmisten on muutenkin vaikea työllistyä. Metsäteollisuuden tulevaisuudesta keskustelevat. Haastattelussa projektitutkija Jakob Donner-Amnell Itä-Suomen yliopistosta ja Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kalervon Kummola on paitsi jääkiekkovaikuttaja, mutta myös paljon muuta

ke 2.9. klo 12.13–12.45

Kale - Rautakansleri on nimeltään Jari Korkin kirjoittama, tänään ilmestynyt Kalervo Kummolan elämäkerta. Tai muistelot, kuten Kummola itse sanoo. Aki Laine tapasi Kummolan mukanaan kolme sivua muistiinpanoja kirjasta, josta olisi helppo puhua tuntikausia monista näkökulmista. Nyt puhutaan muun muassa jääkiekosta, telkkarista ja karaokesta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mitä miettii opiskelija Lapin matkailun tulevaisuudesta? Hyvät miehet, hyvät teot.

ke 2.9. klo 11.33–12.00

Koronaepidemia on laittanut koko matkailualan kuviot uusiksi. Kun rajat ovat kiinni, ei turisteja tule. Lapissa on menossa isot yt-neuvottelut.

Lapin suurimman ammatillisen koulutuksen järjestäjä Lapin koulutuskeskus Redun toimialapäällikkö Merja Lahdenkauppi ja lehtori Jussi Raittimo pohtivat matkailun tulevaisuutta. Napapiirillä opiskelijaryhmä on lähtemässä Ylläksellä vaeltamaan. Juha Mäntykentän haastattelussa myös opiskelijat Miia Vestinen ja Mikko Neuvonen.

Miessakit kerää hyviä kertomuksia miehistä. Hyvillä teoilla ja hyvillä kertomuksilla niistä vahvistetaan naisten ja miesten välistä kunnioittavaa kumppanuutta. Niinpä sukupuolten väliseen kunnioittavaan kumppanuuteen tähtäävä Miessakit kerää kertomuksia miesten hyvistä teoista. Haastattelussa toiminnanjohtaja Tomi Timperi Miessakit ry:stä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koronavilkun suosio on Suomessa ennennäkemättömän suuri - mistä se johtuu? Terveyssosiologi vastaa.

ke 2.9. klo 11.02–11.30

Koronasovellus Koronavilkku on ollut paljon odotettua suositumpi. Sen latasi ensimmäisen vuorokauden aikana yli miljoonaa suomalaista. Viranomainen odotti tuota latausmäärää kuukauden aikana. Samaan aikaan osa ihmisistä suhtautuu Koronavilkkuun kriittisesti. Miksi suhtautuminen jakautuu? Mitä ihmisten mielessä on nyt? Mistä viranomaiset ällistyttänyt innostus ladata sovellusta kertoo? Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koronaepidemia on kasvattanut myös kouluterveydenhuollon jonoja

ke 2.9. klo 10.33–11.00

Korona kerryttää terveydenhuolllon jonoja - myös kouluterveydenhuollon käyntejä oli keväällä selvästi aiempaa vähemmän.

Koronaepidemia on näkynyt myös kouluterveydenhuollossa.

THL kertoi kesällä, että sekä kouluterveydenhuollon että neuvolan palveluja karsittiin keväällä paljon ja nopeasti - liiankin kanssa, arvioi tuolloin THL:n ylilääkäri. Etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon käyntejä oli 60–80 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuntakohtaisesti eroja on kuitenkin paljon - THL:n keräämien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että muualla maassa palveluja supistettiin jopa enemmän kuin Uudellamaalla, missä epidemiatilanne oli pahin. Palveluja on palautettu ennalleen hitaasti – lasten, nuorten ja perheiden palveluja alettiin purkaa liian varhain ja turhan laajasti huomioimatta alueen todellista epidemiatilannetta, sanoo ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.Vieraana on myös kouluterveydenhuollon lastensuojeluasioiden vastuulääkäri, lastentautien erikoislääkäri Ilona Visapää Helsingin kaupungilta. Lisäksi haastattelussa Turun ehkäisevän terveydenhuollon ylilääkäri Hannele Kallio.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ruttunaamaisten koirien jalosongelmat halutaan kuriin. Miten koulujen etäopetus sujui?

ke 2.9. klo 10.02–10.30

Koirien jalostusongelmiin aiotaan puuttua entistä tiukemmin. Eläimelle kärsimystä ja perinnöllisiä sairauksia aiheuttaa koiranjalostusta halutaan karsia valvontakriteerein ja eettisellä neuvottelukunnalla. Erityisesti halutaan puuttua brakykefaliaan eli liioiteltuun lyhytkalloisuuteen, joka altistaa koiran usealle vialle sairaudelle. Muun muassa eläimen hengitys voi olla vaikeutunutta, ongelmia voi olla hampaistossa, lisääntymiskyvyssä, silmissä, ihossa ja ruuansulatuksessa. Ylitarkastaja Sari Salminen Ruokavirastosta kertoo tarkemmin.

Miten koronakevään etäopetus sujui? Laaja raportti on jo julkaistu ja kuulemme tuloksista.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Lapin Käsivarteen kaavailtu kaivos herättää laajaa vastustusta

ti 1.9. klo 12.13–12.45

Lappiin kaavailtu kaivoshanke on poikinut kansanliikkeen. Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -kansalaisaloitteen alullepanija Minna Näkkäläjärvi ja poroisäntä Juha Tornesis Käsivarren paliskunnasta. Kaivoslain uudistuksesta kertoo johtava asiantuntija Niklas Vartiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten parantaa sähköpotkulautailun turvallisuutta? Valamon luostarin kuulumiset.

ti 1.9. klo 11.33–12.00

Potkulautatoimijoita on Suomessa jo useita. Maajohtaja Katja Ojala Tieriltä kertoo, miten heidän yrityksensä yrittää kohentaa sähköpotkulautojen turvallisuutta.

Valamon luostarissa Heinävedellä käy vuosittain noin 100 000 vierailijaa. Osa käy Valamossa nauttimassa ravintolan antimista, osa viettää hiljaista viikonloppua luostarin majoituspalveluissa ja osa osallistuu Valamon opiston kursseille. Maalis-huhtikuussa kun korona iski Suomeen, näytti monen matkailuyrityksen kohtalo huonolle, niin myös Valamossa. Matkailusta elävä luostari joutui sulkemaan ovensa useaksi viikoksi juuri ennen pääsiäissesonkia. Entäpä millainen oli kesä Valamossa poikkeuksellisen kevään jälkeen? Toimittajana Tarja Nyyssönen.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine

Sähköpotkulaudat yleistyvät ja niin myös onnettomuudet.

ti 1.9. klo 11.02–11.30

Parin viime vuoden aikana kaupunkiliikenteeseen on ilmestynyt uusi onnettomuuksien ryhmä: sähköpotkulaudoista johtuvat onnettomuudet. Sähköpotkulaudoista aiheutuu onnettomuuksia paitsi lautailijoille itselleen, myös ohikulkijoille. Tapaamme sähköpotkulautailijan yliajamaksi joutuneen Ilkka Merilän. Toimittajana Linda Vettanen.

Sähköpotkulaudalla voi tosiaan sattua vakaviakin onnettomuuksia. Ylilääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Kaisa Virtanen Töölön sairaalasta Helsingistä näkee monia keinoja ehkäistä potkulautaonnettomuuksia ja niistä tulevia erilaisia vammoja. Töölön tapaturma-asemalle on tullut kesän alusta enemmän sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantuneita kuin koronan hiljentämänä keväänä. Silja Raunio haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Suomen talousnäkymät sumuisia vielä pitkään. Syksyn viljasadosta tiedetään jo paljonkin.

ti 1.9. klo 10.33–11.00

Korona sotkee valtioiden talouden pitoa ja näyttää tekevän näkymistä sumuisia vielä pitkään. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on tänä aamuna kertonut medialle ajatuksiaan syksyn talousnäkymistä. Syynä tietysti myös kohta koittavan hallituksen budjettiriihi, jossa pitäisi sopia mihin veronmaksajien rahoja aiotaan ensi vuonna käyttää. Tilaisuutta on seurannut taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Millainen viljasato luvassa? Pro Agrian johtava asiantuntija Sari Peltonen haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Koronavilkku löytyy pian miljoonan suomalaisen puhelimesta. Eduskunta aloittaa työnsä. .

ti 1.9. klo 10.02–10.30

Jo lähes 900 000 on ladannut eilen julkaistun Koronavilkku -sovelluksen. Kuulemme kansalaisten mietteitä uudesta tavasta torjua koronatartuntoj. Haastattelussa myös apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa. Tulevasta työsarasta kertomassa Antti Häkkänen (kok) Hanna Sarkkinen (vas) sekä Antti Kurvinen (kesk). Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Mitä kuuluu Olympiastadionin riistetyille työntekijöille? Isot yt:t Lapin matkailussa.

ma 31.8. klo 12.13–12.45

MOT-ohjelma palaa tv:n maanantai-iltoihin. MOT kertoi maaliskuussa Olympiastadionin ulkomaalaisten rakentajien ylipitkistä työpäivistä, korvaamattomia ylitöistä ja vaientamisyrityksistä. Mikä on heidän tilanteensa nyt? Toimittaja Reetta Salminen kertoo ohjelmasta.

Lapin suurin matkailukonserni Lapland Hotels ja Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris suunnittelevat työntekijöiden lomautuksia ja irtisanomisia. Lapland Hotels ja Lapland Safaris ovat tytäryhtiöinä osa Nord European Invest -yhtiötä. Yt-neuvotteluista kertoo Nord European Investin hallituksen puheenjohtajaa Pekka Soini. Toimittajana Pekka Viinikka.

Kesämökkeily on noussut uuteen kukoistukseen koronaviruksen myötä. Tapaamme tuoreet mökin omistajat Marika Pajusen ja Kimmo Himasen. He ostivat kesäkuussa kesäkodin Juvan Paatelasta. Toimittaja Petri Vironen tapasi heidät ja kyseli, miltä mökkielämä on maistunut?

Studiossa Aki Laine.

Puutarhan syystyöt - onko vähemmän enemmän luonnon kannalta

ma 31.8. klo 11.33–12.00

Puutarhahoissa riittää syksyisin hommia, mutta kuinka paljon kannattaa haravoida ja kuopsuttaa, jos haluaa huolehtia puutarhan lisäksi myös luonnon monimuotoisuudesta? Tästä on ottamassa selkoa toimittaja Marko Miettinen biologi Leena Luodon vehreässä paratiisissa.

Studiossa Aki Laine.

Kuka maailmaa hallitsee?

ma 31.8. klo 11.02–11.30

Tutkijat pohtivat vallan kytkeytymistä politiikkaan, talouteen ja uskontoon Helsingin yliopiston Tiedekulman julkaisussa. Teos kertoo, että vallan käyttöä löytyy myös mielikuvista, tarinoista ja teknologioista. Valta kytkeytyy tiiviisti myös kriiseihin - kuten koronapandemiaan. Haastattelussa yksi kirjan kirjoittajista tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Studiossa Aki Laine.

Tornioon länsirajalle ensimmäinen maaraja-aseman koronatestauspiste

ma 31.8. klo 10.33–11.00

Tornion ja Haaparannan väliselle rajanylityspaikalle on perustettu koronaneuvonta- ja testauspiste. Toiminta keskitetään kahteen konttiin, joista toisessa otetaan koronanäytteitä ja toisessa annetaan koronaneuvontaa. Tornio on ensimmäinen maarajoista, jolla aletaan testata. Haastattelussa perusturvajohtaja Leena Karjalainen. Toimittajina Laura Valta ja Jari Peltoperä.

Studiossa Aki Laine.

Koulut varautuvat koronatilanteen pahenemiseen. Vakavat koronatautitapaukset vähenevät entisestään.

ma 31.8. klo 10.02–10.30

Kunnissa pohditaan, kuinka opetus järjestetään, jos koronatapauksia alkaa tulla runsaasti. Helsingin opetusviraston toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, miten pääkaupungissa aiotaan vuorotella lähi- ja etäopetuksessa, jos tilanne niin vaatii.

Miksi vakavat koronatautitapaukset näyttävät vähenevan useissa maissa suhteessa tartunnan saaneiden määrään? - Suomessakin sairaalahoitoon päätyvien määrä on pysynyt hyvin maltillisena. Onko koronavirus olisi muuntumassa vähemmän tappavaksi, mutta selityksiä on paljon muitakin. Haastattelussa Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen ja Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Studiossa Aki Laine.

Studiossa Aki Laine.

Ulkona nukkumisen monet hyvät syyt

pe 28.8. klo 12.13–12.45

Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää - ja samalla Suomen Latu haastaa suomalaisia nukkumaan yön ulkona. Viime vuonna haaste innosti yli 100.000 suomalaista nukkumaan ulkona. Ulkona nukkuminen on terveydellekin hyväksi, toteaa Suomen ladun tapahtumasuunnittelija Saija Suominen. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tarkka nenä löytää vaikka mitä

pe 28.8. klo 11.33–12.00

Nuuhkija löytää sieniä ja vaikka mitä tai ketä. Pystyykö koira löytämään toimittajan metsästä pelkän hajun perusteella? Metsäretkellä juttua myös siitä, kuinka koiraa voi opettaa hajutunnistamiseen ja sitä kautta vaikkapa kumppaniksi sieniretkelle. Haastattelussa hajutunnistuskouluttaja Satu Välimäki ja koiransa Totti Pasanen. Toimittaja Noora Haapaniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vihdoinkin lakkiaiset! Virologin vinkit turvallisiin juhliin

pe 28.8. klo 11.02–11.30

Näin virologi Olli Vapalahti järjestäisi koronaturvalliset ylioppilasjuhlat - vinkkejä yo-juhlien järjestäjille ja vieraille. Toimittaja Carolus Manninen.  

Vihdoinkin lakkiaiset! Kevään ylioppilaat pääsevärt vihdoin juhlimaan valkolakkiaan. Mitä kaikkea järjestelyjä juhla vaati. Haastattelussa kevään ylioppilas Saija Angerman. Toimittaja Joni Takalo. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kaikki osaaminen mukaan, kun tapahtumien koronarajoituksista päätetään

pe 28.8. klo 10.33–11.00

Ymmärtävätkö aluehallintovirastot tapahtuma-alaa? Teatterilaiset ja keikkajärjestäjät haluaisivat omien tietojensa ja taitojensa vaikuttavan, kun tapahtumien koronarajoituksista päätetään. Haastattelussa Tapahtumateollisuus-yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Timonen. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

USA:n ammattiurheilijoiden boikotti, Kommentteja Donald Trumpin puheesta

pe 28.8. klo 10.02–10.30

Ammattilaispelaajien peliboikotti poliisiväkivaltaa vastaan. Mikä merkitys pelien keskeyttämisellä on? Koronan vuoksi sarjojen pelaamiseen on paineita. Kuinka kauan boikotti voi kestää? Haastattelussa valmentaja Alpo Suhonen.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ottanut virallisesti vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden marraskuun vaaleihin. Puheen sisältöä arvioivat dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta ja vieraileva tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Jari Niemelä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Metsää roihuaa tuhkaksi entistä enemmän, Itämeren tila Pohjanlahdella

to 27.8. klo 12.13–12.45

Metsäpalojen määrä on maailmalla kasvussa. Haastattelussa Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen. Toimittaja Kaija Kellman.

Itämeren tila Pohjanlahdella. Vietämme Itämeripäivää. Mikä on meremme tila? Vaihteleeko se eri osissa rannikkoa? Itämeripäivän merkeissä käymme Selkämerellä ja Perämerellä.  Haastattelussa Selkämerellä sukeltaja Sauli Lalla. Toimittaja Minna Rosvall. Perämerellä puolestaan haastatellaan Iin Kuivaniemessä siikaa ja kirjolohta kasvattavaa Timo Karjalaista. Toimittaja Mari Jäntti.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Laulava maalaispoika - ja paljon muuta

to 27.8. klo 11.33–12.00

Laulavan maalaispojan pitkä tie päättäjäksi asti - ja kaikkea siltä väliltä. Tuomas Marjamäen kirjoittama Mikko Alatalon elämäkerta "Hän hymyilee kuin Mikko" on juuri julkaistu. Haastattelussa Mikko Alatalo. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona - muutuva virus, mitä tiedämme siitä nyt?

to 27.8. klo 11.02–11.30

Maailmalla on havaittu merkkejä siitä, että vakavat tautitapaukset ovat vähentyneet ja Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tällä viikolla, että pandemiatilanne on rauhoittumassa monessa osassa maapalloa. Mutta ovatko nämä merkkejä viruksen laantumisesta vai aivan jostain muusta? Haastattelussaq virologi Olli Vapalahti. Toimittaja Carolus Manninen.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Millainen suhde meillä on tavaraan?

to 27.8. klo 10.33–11.00

Tuoreimmat tiedot koronapandemian tilanteesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat juuri kertoneet, miltä näyttää koronatilanne Suomessa ja muualla. Suomessa on kansainvälisesti verrattuna hyvä tilanne. Tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Atte Uusinoka.

Millainen suhde meillä on tavaraan? Toisaalta haluamme konmarittaa eli eroon omaisuudesta, toisaalta rakastamme tavaroita. Psykologi Marja Saarenheimo lähti selvittämään, miksi meillä on tällainen monimutkainen suhde tavaroihin. Saarenheimo on Radio Suomen Päivän studiossa kertomassa huomioitaan muun muassa filosofian ja historian näkökulmasta tuoreessa kirjassaan Esineiden perimmäisestä olemuksesta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä vaikuttaa koronavalvonnan pitävyyteen rajalla?

to 27.8. klo 10.02–10.30

Korona, rajavalvonta ja testaus hämmentävät edelleen. Miksei ihmisiä määrätä karanteeniin tai pakkotestata? Haastattelussa Turun yliopiston oikeustieteen professori Janne Salminen ja Vantaan sosiaali- ja terveydenhoidon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ylen uutisia lapsille, Tuoksut houkuttavat ostamaan

ke 26.8. klo 12.13–12.45

Yle Mix alkaa Youtubessa ja Areenassa. Viime viikolla jo TikTokissa Ylen lasten uutisia. Juontajat Jasmin Beloued ja Kiia Keskikylä vieraina. 

Tuoksut vaikuttavat paljon ostokäyttäytymiseemme.  Kauppatieteiden maisteri Kaisa Sandell tutki ruokakaupan tuoksuja. Ennen tuoksuja oli enemmän, mutta kyllä nykyajan kaupassakin tuoksuu, miettikää vaikka paistopisteiden ihanaa viekotusta, kun menetette nälkäisenä ohitse. Toimittaja Minna Rosvall. 

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Esoteerinen kansallistaiteemme - taiteilijoilla on mystiikan kaipuu, sanoo tutkija

ke 26.8. klo 11.33–12.00

Taidemaailmassa on viime aikoina havahduttu okkultismin ja esoteerisuuden merkittävään rooliin modernin taiteen historiassa. Kuinka esoteerisesti innoittunutta kansallistaiteemme on? Miten esimerkiksi spiritualismi, teosofia, antroposofia ja ruusuristiläisyys näkyivät ja näkyvät taiteessa, kirjallisuudessa ja jopa ajattelussamme?

Aihepiiri kiinnostaa nyt. Esimerkiksi Viisas taide, avoin mieli? Taiteen ja esoteerisuuden kohtaamisia -seminaari oli tupaten täysi. Yksi tilaisuuden puhujista oli tutkija Nina Kokkinen, joka on alan huippuasiantuntija, hän on myös kuratoinut Villa Gyllenbergiin "Salatun tiedon tie" -näyttelyn, jossa kansallistaiteilijamme näyttävät esoteerisen puolensa. Heidi Laaksonen yhytti tutkijan ja kyseli lisää taiteilijoiden mystiikan kaipuusta.

Kuva: Heidi Laaksonen / YLE. Akseli Gallen-Kallelan Ad Astra -maalaus. Tämä on maalauksen toinen versio ja se kuuluu Villa Gyllenbergin taidesäätiön kokoelmaan.

Hyvä uni voi olla monenlainen

ke 26.8. klo 11.02–11.30

Hyvä uni saattaa kestää alle kuusi tuntia tai yhdeksän. Tilapäisenä unettomuuskin kuuluu terveeseen elämään, mutta unesta ei kannata tinkiä, sanoo Helsingin uniklinikan tutkimusjohtaja Markku Partinen. Toimittaja Jari Niemelä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten hallita työstressiä?

ke 26.8. klo 10.33–11.00

Stressiä, masennusta, ahdistusta ja suolistovaivoja. Kaikki nämä voivat johtua liiallisesta kuormituksesta työssä. Eikä nykyään ole työterveystarkastusta, jossa ei nousisi stressi jotenkin esiin. Mistä työstressi syntyy ja mitä sille voisi tehdä? Työpsykologi Annukka Merikallio haastattelussa. Toim Jesse Mäntysalo. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Valtionyhtiöiden tulevaisuus? Esillä Posti ja Finnair

ke 26.8. klo 10.02–10.30

Valtiosihteerien työryhmä esittää postinkantoon kolmipäiväistä jakeluvelvoitetta ja määräaikaista tukea tiedonvälitystukea haja-asutusalueille. Työryhmä haluaa keventää postinkannon yleispalveluvelvoitetta ja  samalla turvata sanomalehtien jakelun. Haastattelussa työryhmän puheenjohtaja valtiosihteeri Olli Koski valtioneuvoston kansliasta. Toimittaja Kaija Kellman.

Mitä aamun esitys tarkoittaa Postin työntekijöille? Haastattelussa Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Finnairin ahdinko. Finnair ilmoitti eilen aikovansa vähentää tuhat työntekijää. Mitä valtiovalta on valmis tekemään valtionyhtiö Finnairin hyväksi? Haastattelussa Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, SDP. Toimittaja Jari Niemelä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Täysin palvellut äänentuottaja museoon

ti 25.8. klo 12.13–12.45

Äänentuottaja museoon. Ylen P1-studio on purettu ja sen tekniikan muutto Tekniikan museoon ja muualle alkaa. Haastattelussa Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö sekä museotutkija Laura Salervo ja museonjohtaja Marjo Mikkola Tekniikan museosta. Toimittaja Marko Miettinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten tiedotuslipsahdus viestitään? Tapahtuma-alan rajoitukset

ti 25.8. klo 11.33–12.00

Pieni lipsaus, monta reaktiota. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä aluehallintoviranomaisille oli virhe, jonka mukaan yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia kiristettäisiin 500 osallistujasta 50:een. Ministeriön mukaan kirjeestä oli  "nolla pudonnut pois". Aluehallintovirasto Avi ehti tiedottamaan kiristyneistä rajoituksista ja mediatkin ehtivät tarttua aiheeseen ennen kuin ministeriö ehti korjata asian. Miten pitäisi viestiä, kun viesti lipsahtaa?  Haastattelussa kriisiviestinnän johtava asiantuntija Antti Pikkanen viestintätoimisto Ellun Kanoista.

Tapahtuma-alan rajoitukset. Osalla tanssipaikoista suuria vaikeuksia. Esimerkkinä ristiinalainen Metsälinna. Haastattelussa lavaisäntä lavaisäntä Timo Hastren ja tanssinharrastaja Petri Tikkanen. Toimittaja Jouni Kirvesmies. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

True Crime - mikä rikostarinoissa houkuttaa?

ti 25.8. klo 11.02–11.30

Haastattelussa rikostoimittaja Vera Miettinen, joka on toimittanut huippusuositun podcastin Keijo Vilhusesta Ylelle. Puhutaan myös Katiska-tapauksesta ja rikostoimittamisesta muutenkin. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Stressin vaikutus ruokavalioon

ti 25.8. klo 10.33–11.00

Työelämän kuormitus voi houkuttaa syömään epäterveellistä ruokaa. Miten välttää väsymyssyomisen kierre? Haastattelussa tutkija Katri Hemiö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Korona-ajan kantelut, Ikääntyvien työllistyminen

ti 25.8. klo 10.02–10.30

Suomalaiset ovat laatineet viranomaisten päätöksistä ja toimista yli 700 kantelua oikeuskanslerille. Kanteluihin on tutustunut oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Saako ikääntynyt töitä? Työllisyysasteen nostamiskeskustelussa vanhemmat työntekijät ovat nousset hyvin tärkeäksi ryhmäksi. Mitä tulisi tehdä, jotta työllisyysaste nousisi ikähaitarin yläpäässä? Haastattelussa tietokirjailija ja vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tuntematon artisti William, Fotofinlandia avoinna kaikille

ma 24.8. klo 12.13–12.45

Kuka on raumalainen artisti ja Spotify-kunkku William, jota edes raumalaiset eivät tunne? Toimittaja Karri Laihonen lähti jäljittämään.

Fotofinlandia-valokuvauskilpailu alkaa. Sen kerrotaan olevan kaikille avoin. Miten siihen osallistutaan? Haastattelussa Fotofinlandia-kilpailun tuottaja Anna Kaleva-Tsagklas.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.