Ihmisiä Itämerellä

Ihmisiä Itämerellä

"Asiakkaat ovat aina hyvällä tuulella" - Kauppalaivan kapteeni on toivottu ja odotettu vieras

to 22.7. klo 18.15–18.40
Viimeisin

Valtaosa suomalaisista asuu rannikolla ja etäisyys mereen on lyhyt. Ehkä juuri siksi merta pitää helposti itsestäänselvyytenä. Se on kuin kuu - se vain on siinä. Tässä sarjassa tavataan ihmisiä, joille meri on enemmän: pitkäaikainen työtoveri tai hyvä ystävä. Sitä rakastaa ja ikävöi, vaikka se on välillä arvaamaton ja kohtelee tylysti. Haastateltavana ovat vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri, risteilyemäntä Janina Soinranta, Kauppalaiva Christinan kippari Enska Mäntylä, Haapasaari-aktiivi Sirpa Ollikainen, ja Teppo Oksanen Helsingin meripelastusyhdistyksestä. Toimittajana on Matti Ylönen - mies, joka tunnustaa olevansa edelleen maakrapu, vaikka on asunut koko ikänsä meren äärellä. Ihmisiä Itämerellä-sarja kuullaan Yle Radio Suomen torstai-illoissa 8.7.2021 alkaen.

Aiemmat lähetykset

"Asiakkaat ovat aina hyvällä tuulella" - Kauppalaivan kapteeni on toivottu ja odotettu vieras

to 22.7. klo 18.15–18.40

Kauppa-autoja huristelee teillämme vielä siellä täällä mutta kauppalaivoja Suomessa seilaa vain yksi. Kauppalaiva Christinan kapteeni Enska Mäntylä lupautui aikoinaan kipparoimaan yhden kesän ajan mutta tuo kesäpesti on nyt hieman venähtänyt. Oikeastaan omasta mielestään Enska lomailee laivan ruorissa.

Toimittajana Matti Ylönen

"Rakastan sitä, kun ihmiset tulevat pitämään hauskaa! " - Risteilyemäntä ei kyllästy ikuiseen vappuun

to 15.7. klo 18.15–18.40

Karaoke, bingo, tanssit ja trubaduurit. Kaikki tuttuja viihdykkeitä Itämeren aalloilta. Janina Soinranta on jo vuosien toiminut risteilyemäntänä vastuullaan, ei enempää eikä vähempää, kuin matkustajien viihtyminen.

Toimittajana Matti Ylönen

"Vesi on elementtinä vihamielinen ja siksi jokainen sukellus on seikkailu” - Sukeltajalle vedenalainen maailma on arvaamaton

to 8.7. klo 18.15–18.40

Suurin osa meistä ihailee ja katselee merta vesirajan yläpuolella. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin valtakunta sen sijaan aukeaa vasta pinnan alla. Hän sukeltanut vuosikausia maailman meriä mutta rakastui omaan lähimereensä Itämereen.

Mikä sai Pekan keskittymään kotimaan vesiin etelän merien sijaan?

Toimittajana Matti Ylönen.

“Miten täältä pääsee pois?" - Nuoren morsiamen ensireaktio kääntyi ihastukseen ja Haapasaaren mökkiyhteisön puolustamiseen

to 8.7. klo 11.57–12.22

Kotkan Haapasaari nousee merestä yli 20 kilometrin päässä Kotkan keskustasta. Ympäröivä meri tarjosi sen asukkaille elannon vuosisatojen ajan, mutta nykyään saari toimii lähinnä mökkiläisten paratiisina. Saaressa toimii myös aktiivinen Haapasaari-seura ja tässä jaksossa tavataan sen puheenjohtaja Sirpa Ollikainen.

Toimittajana Matti Ylönen.

“Veneillä ja auttaa ihmisiä, voiko parempaa olla!” - Meripelastajalle harrastus on ilo, vaikka hälytys tulisi keskellä yötä

to 8.7. klo 11.56–12.21

Jos merellä iskee hätä, sitä ei onneksi tarvitse itse ratkoa. Poliisi, pelastuslaitos, Merivartiosto ja Rajavartiosto auttavat kaikki hädässä olevia.

Viranomaisten lisäksi vesillämme partioi myös tuhansien vapaaehtoisten joukko. Teppo Oksanen on yksi heistä. Mitä tällainen vapaaehtoistyö tekijälleen antaa?

Toimittajana Matti Ylönen