Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Luonto-Suomen pölyttäjäilta

ke 3.8. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Luonto-Suomen pölyttäjäilta

ke 3.8. klo 18.02–18.50

Kesällä monenlajiset pörriäiset ahkeroivat metsissä, pelloilla ja puutarhoissamme tarjoamassa pölytyspalvelujaan. Hyönteismaailman pörinä ja surina on kuitenkin huolestuttavasti vähentynyt ja pölyttäjien maailmanlaajuinen ahdinko tarvitsee huomiotamme. Miten voimme suojella luonnon monimuotoisuutta ja ruuantuotannolle tärkeitä pölyttäjähyönteisiä? Kannattaako perustaa hyönteishotelli, istuttaa ketokukkia tai vaihtaa hyönteismyrkyt biologiseen torjuntaan?

Pölyttäjäillassa keskustellaan mehiläisistä, kimalaisista ja muista pölyttäjistä sekä mehiläistarhaajien ja viljelijöiden välisestä yhteistyöstä. Studiossa kysymyksiin vastaavat luontoasiantuntija Jani Järvi ja erikoistutkija Marjaana Toivonen. Lähetyksen juontavat Mirjami Smalén ja Juha Blomberg.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomen kalaruokailta

ke 27.7. klo 18.02–18.50

Vanha suomalainen ihanne on ollut valmistaa ruokaa tuoreista kaloista - olivat ne sitten ihan itse lähivesiltä pyydettyjä tai vaikkapa marketin tiskiltä noudettuja. Yhä useammin kala ostetaan ruotojen pelossa valmiiksi käsiteltynä, jopa kalapuikoiksi jalostettuina.

Miten ahven tai hauki pitää käsitellä ja minkälaisilla konsteilla päästään parhaaseen lopputulokseen? Kalankäsittelyn kansalaistaito näyttää olevan huolestuttavasti häviämässä. Kalaruokiin liittyviä asioita valotetaan suorassa Luonto-Suomen kalaruokaillassa. Asiantuntijavieraana on keittiömestari Markus Maulavirta ja toimittajana on Olli Ihamäki ja Markus Turunen.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomen ötökkäilta

ke 20.7. klo 18.02–18.50

Luonto-Suomen ötökkäillassa pähkäillään luontomme pikkuvipeltäjiä, kaiken maailman surisevia ja ryömiviä otuksia. Näin kesällä niitä on liikkeellä enemmän kuin paljon!

Voit esittää kysymyksiä luotomme hurmaavista, mielenkiintoisista tai jopa pelottavista ötököistä. Tai kertoa omista kokemuksistasi. Kysymyksiin vastaavat kovakuoriasiantuntija Ilpo Mannerkoski ja perhosasiantuntija Jaakko Kullberg. Juontajana Riku Lumiaro ja Markus Turunen.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle