Pyöreä pöytä

Pyöreä pöytä

Marinin muotokuvassa ei ole läsnäoloa mutta siinä on ratikkahuumoria? Olemmeko olleet naiiveja huippu-urheilun suhteen?

pe 25.11. klo 2.15–2.45
Viimeisin

Tulista väittelyä ajankohtaisista aiheista. Puheenjohtajana Pauli Aalto-Setälä. Keskiviikkoisin klo 17.30 Yle Radio Suomi.

Vakituisista jäsenistä kolme kerrallaan tuo aiheensa muiden puitavaksi. Jäseninä ovat Kaarina Hazard, Juha itkonen, Anu Koivunen, Hilkka Olkinuora, Mika Pantzar, Pekka Seppänen , Ruben Stiller, Taru Tujunen ja Maija Vilkkumaa.

Tuottaja: Inkeri Kuisma / Yle Radio Suomi

Aiemmat lähetykset

Marinin muotokuvassa ei ole läsnäoloa mutta siinä on ratikkahuumoria? Olemmeko olleet naiiveja huippu-urheilun suhteen?

pe 25.11. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Mika Pantzar. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Puheenjohtaja on lukenut Evan uutta Nato-kyselyä ja kysyy: Onko Nato-kantanne muuttunut?

Juha Itkonen kyselee mielipiteitä Sanna Marinin muotokuvasta. Se tilattiin Marinista, koska hän toimi Tampereen valtuuston puheenjohtajana 2013–2017. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen teosta kommentoidaan värikkäästi.

Kaarina Hazard haluaa puhua jalkapallosta Qatarin MM-kisojen vuoksi. Hän pohtii, onko kamppailu jalkapallon ulkopuolella kiinnostavampaa kuin itse kisat.

Mika Pantzar on huolissaan luettuaan kanadalaisten Maggie Bergin & Barbara K. Seeberin kirjan The Slow Professor. Sen mukaan korporaatiomaisissa yliopistoissa professorit ja tutkijat eivät nauti työstään ja opiskelijoista on tullut vihattavia objekteja. Ovatko opettamisen ja oppimisen ilo katoamassa?

Sekaisin saamelaiskäräjälaista, nimettömänä mediassa ja Donald Trump is back!

pe 18.11. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Hilkka Olkinuora, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

Ruben Stiller herättää pyödän äärellä keskustelua saamelaiskäräjälaista. Mistä tässä laissa pohjimmiltaan on oikeasti kysymys? Jääkö tämän keskustelun jälkeen käteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia?

Hilkka Olkinuora puolestaan avaa keskustelua mediassa vilisevistä anonyymeistä Tiinoista ja Teemuista. Miksi niin monessa uutisessa ihmiset esiintyvät muutetun nimen takaa? Olemmeko siirtyneet ratkaisukeskeisestä journalismista seuraamusjournalismiin ja kuinka kovalla koetuksella on lukijan luottamus mediaan?

Pekka Seppänen palauttaa Donald Trumpin Pyöreään pöytää. Yhdisvaltain entinen presidentti on ilmoittanut olevansa työmarkkinoiden käytettävissä. Onko Trumpilla mahdollisuuksia päästä ehdokkaaksi ja onko hänellä mahdollisuuksia presidenttikilvan finaalissa? Mitä ajatuksia Trumpin hahmo ylipäätään herättää pyöreän pöydän äärellä?

Yhdysvaltain välivaalit. Presidentti Suomeen politiikan ulkopuolelta? Kirjallisuuskritiikki ja kirjailijan tunteet!

pe 11.11. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Puheenjohtaja nostaa lämmittelykysymykseksi hieman vakavamman aiheen, parhaillaan vietettävän Miesten mielenterveysviikon. Miehet hakevat apua harvemmin kuin naiset, vain joka kolmas avun pyytäjä on mies. Miksi meillä ei mielenterveysasiassa tasa-arvo toteudu?

Taru Tujusen mielestä vaalit on ihmisen parasta aikaa! Siksipä hän nostaa pöydälle parhaillaan käynnissä olevat Yhdysvaltain välivaalit, joiden tulokset eivät vielä Pyöreän pöydän keskustelun aikana olleet selvillä. Tujunen arvioi tilannetta ja edustajainhuone näyttäisi menevän rebublikaaneille, mutta senaatista käydään tosi tiukkaa kamppailua. Vaikuttaa siltä, että ne osavaltiot, joissa on ollut Donald Trumpin siunaama senaattoriehdokas ovat olleet kohtuullisen pulassa. Tujunen antaa raatilaisille pohdittavaksi, kuka on mahdollisesti voittanut vaalit, entä kuka hävinnyt?

Juha Itkonen haluaa puhua Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta, josta Aaltola kenties lopullisesti ja uskottavasti kieltäytyi Twitter viestissään 8.11. Itkosen mielestä meillä on nyt erikoislaatuinen tilanne, kun presidenttispekulaatioissa on tai ainakin oli kärkinimenä ihminen, ilman mitään aiempaa poliittista kokemusta. Lokakuun lopulla tehdyssä Taloustutkimuksen gallupissa Mika Aaltola päihitti suosiossa mm. Pekka Haaviston ja Olli Rehnin. Selvästi Mika Aaltola koskettelee suomalaisten sieluja eri tavalla kuin poliitikot! Olisiko poliittisesti kokematon presidentti maallemme uhka mahdollisuus vai jotain siltä väliltä?

Anu Koivunen pureutuu aiheessaan kirjallisuuskritiikkiin. Maaria Ylikangas arvioi Hanna Brotheruksen vasta julkaistun kirjan "Henkeni edestä" Helsingin Sanomissa 4.11. Koivunen kertoo, että tästä kritiikistä seurasi hänen somessaan suurin kulttuuridebatti pitkään aikaan. Tässä keskustelussa todella moni oli sitä mieltä, että kriitikon olisi pitänyt luopua arvioimasta kirjaa, josta hän ei pidä ja kritiikki meni henkilöön. Onko kirjallisuuskritiikin tehtävä ajatella kirjailijan tunteita? Pitääkö kriitikon arvioida vain teoksia, joista hän pitää?

Sähkön hinta ei laskekaan? Twitter ja koko some pirstaloituu. Palvelut ryöstävät aikaamme!

pe 4.11. klo 2.15–2.45

Keskustelijoina ovat Hilkka Olkinuora, Taru Tujunen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Enemmistön mielestä kellojen siirtely on järkyttävän tyhmää, suorastaan perkeleestä. Maija kuitenkin yllättää ilmoittamalla rakastavansa kesä- ja talviajan vaihtelua!

Onko sähkötarinassa aukkoja? Tätä pohtii Taru Tujunen. Ukrainan sota peittää energiakeskustelussa ison kuvan, hän sanoo. Hänestä sähkön hinnassa ei ole kyse sotataloudesta eikä neljästä kuukaudesta. Hän uskoo tutkija Simone Tagliapietran tavoin, että sähkön hinta ei tule pitkään aikaan laskemaan.

Miljardööri Elon Musk on ostanut Twitteriin itselleen. Maija uskoo, että nyt elämme somen yhtenäisyyskulttuurin aikaa ja että olemme menossa erilaiseen, pirstaleiseen someaikaan.   – Twitter on toksinen läävä, tokaisee Taru. – Ja että siitä tulee maksullinen, on mahtavaa. Sosiaalinen media joutaakin muuttua!  

Hilkka Olkinuora sanoo olevansa teknologian suuri ystävä, mutta ... Ihmisen on pakko juosta töpseliltä toiselle, mittaamme itse verenpaineet, odotamme takaisinsoittoja ja kuriireja, hän kuvaa. – Olemme itsepalvelun panttivankeina. Miksi alistumme hallinnoimaan omaa elämäämme sen sijaan että eläisimme sitä? Aika on ainoa, mitä meillä on.

Twitterissä #pyöreäpöytä