Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Räiskyvien syyskuvien jäljillä

tänään klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Räiskyvien syyskuvien jäljillä

tänään klo 12.13–12.45

Pihat ja puistot ovat nyt väriloistoa täynnä. Syksyllä räpsitään kuvia niin superkameroilla kuin kännyköilläkin, kun luonto tarjoaa parastaan. Toimittaja Päivikki Koskinen on kauniiden syyskuvien jäljillä. Parhaimmat vinkkinsä kännykkäkuvaukseen ruskamaisemissa tarjoaa valokuvaaja Arez Metta.

Juontajina Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Matkakuume vaivaa - vastuullisen matkailun vinkkejä

tänään klo 11.33–12.00

Ahmitaanko nyt matkoja koronan aiheuttaman matkailuvajeen paikkaamiseksi? Halpoja lentoja ja matkapaketteja on tarjolla vanhoihin tuttuihin kohteisiin, kuinka huomioida matkustusinnossa vastuullisuus? Haastateltavana on vastuullisen matkailun asiantuntija Anu Nylund.

Juontajina Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuinka ratkaista ruoka-avun pulmat?

tänään klo 11.02–11.30

Ruoka-apua jakavia järjestöjä ja yhdistyksiä on Suomessa satoja ja niiden välityksellä jaetaan kymmeniä miljoonia kiloja ruokaa vuosittain. Ylen MOT on selvittänyt, että lahjoitusruoka jakaantuu epätasaisesti ja sitä jää sen takia myös yli. Valtio tukee ruoka-avun jakamista. Yksi suurimmista avun jakajista on Suomen Punainen Risti. Mistä ongelmat johtuvat ja miten toimintaa kehitetään? Haastattelussa SPR:n hyvinvoinnin ja terveyden yksikön päällikkö Maria Viljanen.

Juontajina ovat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Energian hinnan nousu jatkuu Euroopassa, Mitä tuulivoiman lisäys tarkoittaa?

tänään klo 10.33–11.00

Hinnat ovat Euroopassa ja ennätyskorkealla. Espanjassa sähkön hinnan nousu on jo saanut kansan kaduille. Uhkaako energiakriisi Eurooppaa? Haastattelussa Jean Monnet -professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta, teknillisen  fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ja europarlamentin jäsen Mauri Pekkarinen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Energiatarpeeseen olisi nyt järkevää rakentaa lisää tuulivoimaa, arvioi Sitra. Sähkön kulutuksen ennakoidaan tuplaantuvan nykytasosta Suomessa kolmenkymmenen vuoden kuluessa eli vuoteen 2050 mennessä. Mitä tämä kehitys käytännössä tarkoittaa Suomessa? Haastattelussa operatiivinen johtaja Heidi Paalatie Tuulivoimayhdistyksestä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ruoka kallistuu, mutta se ei helpota tuottajaa. Aluevaaleissa isot asiat esillä.

tänään klo 10.02–10.30

Ruoka kallistuu, mutta hinnanousu ei sada tuottajan laariin. Pellervon taloustutkimus PTT:n ennusteen mukaan ruoan hinta nousee ensi vuonna, mutta maatalouden ahdinko jatkuu ja erityisesti sianlihan tuottajat ovat vaikeuksissa. Haastattelussa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Aluevaaleissa päätetään isoista asioista. Suomen ensimmäiset aluevaalit häämöttävät noin neljän kuukauden päässä. Suomessa on 21 hyvinvointialuetta, jotka muodostuvat pääosin nykyisen maakuntajaon pohjalta, mutta Uudenmaan maakunnassa hyvinvointialueita on neljä. Mutta mistä tammikuun vaaleissa oikein äänestetään? Muun muassa sote-asioista ja pelastustoimesta. Haastattelussa myös omien alueidensa maakuntavaaleissa ehdolla olevat kansanedustajat  Mirka Soinikoski Vihreistä, Lulu Ranne Perussuomalaisista sekä Matias Marttinen Kokoomuksesta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen talouden tulevaisuus? Onko ruoka-apu tasa-arvoista?

eilen klo 12.13–12.45

Miltä näyttää Suomen talouden tulevaisuus? Valtiovarainministeriö on juuri julkistanut taloudellisen katsauksensa. Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää valtionvarainministeriön mukaan? Haastattelussa ministeriön ylijohtaja Mikko Spolander.

MOT: Leipäjonosta miljoonaluokan ruoka-avuksi. Eri tahojen jakama ruoka-apu on käytännössä tarkoittanut kaduilla näkyviä leipäjonoja. Toiminta on hyväntekeväisyyttä, mutta onko se tasa-arvoista? Millä ehdoin ruoka-apua jaetaan? Mihin ruoka-apujen ruoka päätyy? Tuorein MOT-ohjelma on selvittänyt leipäjonoja. Ohjelman havainnoista kertoo sen toimittaja Kirsi Skön.

Juontajana on Marko Miettinen.

Mitä on autolla edessä, jos katalysaattori vohkitaan?

eilen klo 11.33–12.00

Katalysaattorit houkuttavat varkaita. Jo 1980-luvulla puhuttiin uudesta keksinnöstä, katalysaattorista ja kerrottiin sen sisältävän mm. platinaa ja muita arvometalleja. Sisältö lienee ennallaan sillä katalysaattorit kiinnostavat varkaita edelleen. Rikosylikomisario Juha Kainonen Lounais-Suomen poliisista kertoo, mikä katalysaattoreissa varkaita viehättää.

Katalysaattorivarkauden seuraukset autolle. Toimitusjohtaja Juho Raappana oululaisesta autokorjaamo JR-Autocenteristä kertoo, millainen remontti autoa odottaa, jos siitä on viety katalysaattori. Juontajana on Marko Miettinen.

Mikä lietsoo lataamaan lapsiin kohdistuvan häirinnän materiaalia verkossa?

eilen klo 11.02–11.30

Mikä saa ihmisen lataamaan lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sisältävää materiaalia verkossa? Tiedämmekö, kuinka yleistä se on? Nyt asiaa on selvitetty anonyymissä tor-verkossa toteutetulla kyselyllä. Sen toteutti Suojellaan lapsia -yhdistys. Se keräsi tutkimuskyselyllä tietoa laitonta materiaalia käyttävistä henkilöistä, heidän ajatuksistaan ja taustoistaan sekä toiminnastaan. Kyselyyn vastasi 10-tuhatta henkilöä kansainvälisesti. Haastattelussa Suojellaan lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen.

Studiossa Marko Miettinen.

Saksan vaalitulos - Euroopan talouden ohjaaja?

eilen klo 10.33–11.00

Euroopan talousveturiksi kutsutun Saksan vaalien tuloksen ennakoidaan vaikuttavan maanosan talouteen - mutta vielä on epäselvää miten.

Maan seuraava hallitus määrittelee, millaisia ratkaisuja Euroopan suurin talousmahti ja EU:n väkirikkain maa tekee. Suomen kannalta kyseessä on suurin vientimaamme, jonka sisäpoliittisetkin linjaukset siksi tietenkin kiinnostavat. Saksan vaaleja talousnäkökulmasta pohtivat haastattelussa Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula sekä poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Marko Miettinen.

Saksan vaalituloksen vaikutuksia

eilen klo 10.02–10.30

Millaiseen aamuun on herännyt Saksa liittovaalien jälkeen? Millainen vaikutus vaalien tuloksella on Saksalle ja koko Euroopalle, siitä kertoo Ylen ulkomaantoimittaja Pauli Lahti. Juontajana on Marko Miettinen.

Satojen kilojen kurpitsat ja syyspuuhia mökillä

pe 24.9. klo 12.13–12.45

Puutarhan satokauden jättiläiset auringonkukat, lantut, tomaatit ja muut kasvikset ottavat toisistaan mittaa Mäntsälässä SM-kisoissa. Kisat järjestetään nyt jo 13. kertaa. Mikä näissä jättiläisissä kiehtoo ja miten niitä kasvatetaan, sen paljastaa kisojen järjestäjä Jättikasvisyhdistyksen puheenjohtaja Nea Rauäng.

Puutarhan satokauden jättiläiset auringonkukat, lantut, tomaatit ja muut kasvikset ottavat toisistaan mittaa Mäntsälässä SM-kisoissa. Kisat järjestetään nyt jo 13. kertaa. Mikä näissä jättiläisissä kiehtoo ja miten niitä kasvatetaan, sen paljastaa kisojen järjestäjä Jättikasvisyhdistyksen puheenjohtaja Nea Rauäng.

Kuulemme myös mökkitalkkari Kai Hakalan vinkit syyspuuhiin mökillä.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen.

Vauvojen ääni kuuluviin!

pe 24.9. klo 11.33–12.00

Tänään on vauvan päivä ja pohdimme minkälainen olisi vauvaystävällinen yhteiskunta. Siis vauvojen ääni kuuluviin. Kuulemme kolmen lapsen äidin, proviisori Henna Ylikankaan ja Vauvasuomi ry:n ja Vauvan päivän perustajan Sinikka Mäkelän mietteitä.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen.

Millainen influenssakausi on tänä vuonna odotettavissa?

pe 24.9. klo 11.02–11.30

Miltä näyttää tämän vuoden influenssakausi, kun viime vuonna epidemia jäi koronan vuoksi saapumatta? HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen kertoo odotuksista. Kuinka tukea opiskelijoiden yhteisöllisyyttä? Itä-Suomen yliopistossa järjestetään opiskelijoille yhteisiä aamupalatuokioita. Haastateltavana opiskelija Marjukka Tervonen, ylioppilaskunnasta Sami Tanskanen sekä Riina Pääkkönen. Juontajana Linda Vettanen.

Jätevesi paljastaa virukset ja huumeet

pe 24.9. klo 10.33–11.00

Jätevesi kertoo meistä paljon, sairastammeko koronaa, käytämmekö huumeita. Nyt kun koronan testaus vähenee, jätevesitutkimuksen merkitys korostuu entisestään. Miten jätevesistä viruksia ja huumeita tutkitaan ja kuinka tarkkaan koronaa sairastavat tai huumeita käyttävät voidaan paikantaa, siitä kertovat viruksia tutkiva johtava asiantuntija Tarja Pitkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Kuopion toimipisteestä ja huumeita tutkiva kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:n Helsingin toimipisteestä.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen.

Kuinka ehkäistä rottien aiheuttamia vahinkoja?

pe 24.9. klo 10.02–10.30

Rottia on näkynyt pihapiireissä yhä enemmän sen jälkeen kun korona tyhjensi kaupunkien keskustoja. Miten estää rottien aiheuttamia vahinkoja. Haastateltava on vakuutusyhtiö If:in omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen. Saksa valmistautuu historiallisiin vaaleihin. Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen sekä Tübingenin yliopiston politiikan tutkija Mikko Kuisma kertovat tunnelmia Saksasta.

Juontajana Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Huonekasviviidakossa ja pyörän selässä

to 23.9. klo 12.13–12.45

Näin huonekasviviikolla tapaamme Pohjanmaalla luotolaisen Lotta Määtän, joka on hurahtanut huonekasveihin niin voimallisesti, että kotona on oikea huonekasviviidakko ja kasvit ovat määritelleet myös hänen uravalintansa. Lotta Määtän kotiviidakkoa kävi katsastamassa toimittaja Raija Paavola.

Lieksasta polkupyörällä kohti Espanjaa lähtenyt Rauni Hietanen katselee nyt pyöränsä selästä Ruotsin maisemia. Huumorikin on tallella. Toimittajana Milla Holm kyseli kuulumisia matkan varrelta.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Hämärät sähköyritykset - sähköä ei tule, mutta laskutus jatkuu!

to 23.9. klo 11.33–12.00

Hämärät sähköyritykset tuskastuttavat monia kuluttajia. Kuluttaja-asiamies kertoo uutiskirjesssään, että vaikka Fi-Nergy Voima ja 365 Hankinta eivät ole kesäkuun jälkeen toimittaneet sähköä, laskuja satelee edelleen ja monet odottavat rahojen palautuksia. Häiriköiden toimintaan on jo puututtu, mutta tehtävää riittää. Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola kertoo lähetyksessä tilanteesta ja häirikköyritysten kitkennästä. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Koronapäivitys ja piikin ottajien lahjontaa

to 23.9. klo 11.02–11.30

Koronatartunnat laskussa. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannepäivityksen annista kertoo toimittaja Janette Leino.

Rokotushoukuttelua ja -palkitsemista suomalaisittain. Maailmalla kansalaisia houkutellaan rokotuspiikille monin eri tavoin ja lahjoin. Suomessa tämä on harvinaista, mutta houkuttelijoitakin on - terveyden nimissä.Esimerkkimme tulee Janakkalasta Tervakosken tehtaalta, jossa Dani Branthin haastateltavana on operaattorina työskentelevä Matti Hyttinen. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Yritysten keinot jarruttaa ilmastonmuutosta?

to 23.9. klo 10.33–11.00

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat Suomessa jo nyt, sanoo kansallinen ilmastopaneeli. Miten voimme jarruttaa muutosta huonompaan, vastaamassa toimitusjohtaja Jouni Keronen Climate Leadership Coalitionista. CLC on Euroopan suurin voittoa tavoittelematon ilmasto-businessverkosto, jonka taustalla ovat mm Fortum, Kone ja Neste. Kerosen viesti on, että investoinnit puhtaisiin ratkaisuihin pitäisi moninkertaistaa ja keskiössä on hiilidioksidin hinnoittelu, se pistäisi vauhtia ilmastotoimiin.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Haiti maanjäristyksen jäljiltä ja Suomen ilmastonmuutos

to 23.9. klo 10.02–10.30

Suomalainen kenttäsairaala on avannut ovensa maanjäristyksen runtelemassa Haitissa. Haitin maanjäristyksessä kuoli 2200 ihmistä ja 130 000 kotia tuhoutui elokuun puolivälissä. Punaisen Ristin kenttäsairaalaa Haitissa johtava Ritva Lahti kertoo tilanteesta paikanpäällä. Totti Toivanen haastattelee.

Rankkasateet ja tulvat yleistyvät Suomessakin, jos ilmastonmuutosta ei pystytä nopeammin jarruttamaan. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla Suomea on selvitetty Suomen ilmastopaneelin tuoreessa raportissa, jota esittelevät Mira Stenströmin johdolla Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow ja Ilmastopaneelin jäsen ja Helsingin yliopiston professori Sirkku Juhola. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine.

Soiden ennallistaminen kasvattaa hiilinieluja ja puhdistaa järviä

ke 22.9. klo 12.13–12.45

Keski-Suomessa Pylkönmäellä on käynnissä soiden ennallistamistalkoot osana Freshhabit-vesistönparannushanketta. Innokkaat talkoolaiset tukkivat vuosikymmeniä sitten kaivettuja ojia. Suolla onkin yllättävän paljon merkitystä esimerkiksi järvien puhtauteen.

Talkoisiin osallistui myös toimittajamme Päivikki Koskinen, joka jututti Jyväskylän ammattikorkeakoulun vesistökunnostuksien ja ennallistamisen erityisasiantuntijaa Hanna Nousiaista. Talkoolaista mikin eteen osui Sakari Suutarinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Puolijohteita tarvitaan yllättävän moneen - mistä niitä saisi järkevimmin?

ke 22.9. klo 11.33–12.00

Mistä nykyistä järkevämpiä puolijohteita? Moni asiantuntija, muun muassa työelämäprofessori ja Etlan johtava tutkija Timo Seppälä Aalto-yliopistosta on pohtinut, miten nykyiset puolijohteet olisivat korvattavissa.

Puolijohteita tarvitaan nykyisin yllättävän moneen - niin vaikkapa jääkaappeihin kuin vaikkapa autoihin. Ne ovat kalliita ja harvinaisiakin maametalleja. Ja ne olisivat jo nykytietämyksen mukaan korvattavissa entistä paremmin toimivilla ja edullisimmillakin materiaaleilla. Millä? Haastattelussa tutkijatohtori Sami Myllymäki Oulun yliopiston Mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä.

Uusien autojen toimitusajat monin paikoin tuplaantuneet. Puolijohde- ja sirupula tuntuu jo arjen hankinnoissa. Uusien autojen tilausajat ovat pitkittyneet selvästi. Mitä se vaikuttaa muutenkin muutosten keskellä olevaan alaan? Haastattelussa toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksestä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Osaammeko ottaa kuulovammaiset oikein huomioon?

ke 22.9. klo 11.02–11.30

Suomessa kuulovammaisia arvioidaan olevan noin 740 000, joista noin 290 000 tarvitsee kuulon kuntoutusta. Kuulokojeesta arvioidaan olevan apua 85 prosentille huonokuuloisista. Suomessa syntyy vuosittain 50-60 vaikeasti tai erittäin vaikeasti huonokuuloista lasta. Maailmassa arvioidaan olevan noin 250 miljoonaa kuulovammaista. Heidän joukkonsa ei siis ole pieni ja heidät on syytä ottaa huomioon. Nyt vietetään kuulovammaisten viikkoa ja vieraana ovat Kuurojen liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen ja tulkki Karoliina Franck sekä Ylen viittomakielinen toimittaja Thomas Sandholm ja tulkki Lea Tuomaala.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mietteitä koronapassista, Mikä on Evergranden vaikutus?

ke 22.9. klo 10.33–11.00

Näkemyksiään koronapassin käyttökelpoisuudesta lausuvat kansalaiset ja yrittäjä Imatralla ja Lappeenrannassa. Toimittaja Marika Anttosen haastateltavina:imatralaisen Osmo’s Cosmos -baarin yrittäjä Ville Soininen ja Anu Barck, Reetta Seppänen sekä Henry Johansson ja Reija Bister.

Kiinalaisen kiinteistöyhtiön huojuminen huolestuttaa sijoittajia. Kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden taloushuolet  huolestuttavat sijoittajia muuallakin maailmassa. Mikä on tämä Evergrande? Miksi sillä on vaikutusta maan rajojen ulkopuolellekin?  Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoo Evergrandesta ja sen vaikuttavuudesta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Huutava pula tekniikan osaajista - kova haaste yliopistoille

ke 22.9. klo 10.02–10.30

Taloudella menee nyt lujaa, siitä kertoo myös teollisuuden huutava pula osaajista. Pystyykö suomalainen insinöörikoulutus vastaamaan teknologiateollisuuden valtaviin työntekijätarpeisiin, 130-tuhatta työntekijää kymmenessä vuodessa. Siihen vastaa Oulun yliopiston koulutusdekaani, professori Jari Iinatti. Toimittajana Carolus Manninen. Koronapassi etenee, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja ravintolakonserni NoHo Partnersin toimistusjohtaja Aku Vikström kertovat passin käytännön merkityksestä Sanna Savikon haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

La Palman tulivuorenpurkaus jatkuu. Merikotkat liitävät elinvoimaisina.

ti 21.9. klo 12.13–12.45

La Palman tulivuorenpurkaus. Kyseessä on ensimmäinen tulivuorenpurkaus Kanariansaarilla 50 vuoteen. Purkauksen odotetaan jatkuvan vielä päiviä, lauantaina tulivuori syöksi laavaa laajalle alueelle, taloja tuhoutui ja tuhannet joutuivat pakenemaan kodeistaan. Paikalla saaren pohjoisosassa on myös suomalaisia tähtitieteilijöitä. Tutkija ja tohtorikoulutettava Akke Viitanen kertoo tunnelmia Roque de los Muchachoksen observatoriosta.

Kotkanpoikasia syntyy entiseen malliin. Merikotka näyttää vakauttaneen kantansa, mutta uhkiakin on. Lintuinfluenssa on uhka kotkanpoikasille. Haastattelussa merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Jouko Högmander.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Hyötyhamppua kasvaa pelloilla aiempaa enemmän

ti 21.9. klo 11.33–12.00

Öljy- ja kuituhampun viljely elpyy ja laajenee. Hamppu sitoo hyvin hiilidioksidia, sopii uusiin viljelytapoihin ja vastaa kasvavaan kasvisproteiinin kysyntään. Hampunviljelijä Jyrki Leppälällä Hausjärvellä on puinti kesken. Katariina Lahtonen kävi tapaamassa viljelijää työnsä äärellä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Päättyneen kesän sato pelloilla ja puutarhoissa. Millaisia metsänantimia on tarjolla torilla?

ti 21.9. klo 11.02–11.30

Vuoden viimeinen kasvutilannekatsaus on julkaistu. Millainen oli Suomen kasvukausi ja millaisia satoja saatiin? ProAgrian johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo.

Entä, millaisia luonnonantimia on torilla tarjolla? Näkyykö kesän kuivuus sieni- ja marjasadossa? Mika Moksu kävi tutkimassa tilannetta Lahden torilla. Haastattelussa Tori Ruposen myyjä Jari Rinne sekä Lasse Niemelä ja Heli Tonteri.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Alzheimerpäivä muistuttaa: muistin vaalimisesta hyötyy yksilö ja yhteiskunta. Taina Suonio hopealle Chelsea Flower Showssa.

ti 21.9. klo 10.33–11.00

Vuosittain lähes 15 000 suomalaista sairastuu muistisairauteen, joista Alzheimerin tauti on yleisin aiheuttaja. Minkälainen muistisairauksien taakka yhteiskuntaa rasittaa, kun väestö vanhenee vauhdilla? Muistiliiton ja Biogen Oy:n tänään julkistettu raportti käsittelee toimia, joilla muistipotilaita pystyttäisiin auttamaan ja miten taudin aiheuttamia kustannuksia saataisiin hallittua. Minkälaisia kustannukset sitten ovat? Siitä kertoo muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu. Toimittajana Carolus Manninen. Puutarhaguru Taina Suonio sai hopeaa arvostetussa Chelsea Flower Showssa. Suonio on ainoa suomalainen, joka on päässyt osallistumaan Lontoon Chelseassa järjestettyihin puutarhanhoidon ja -rakentamisen huippukisoihin. Hän sai jo toisen hopeansa kisoissa, edellinen on vuodelta 2019. Tällä kertaa toiselle sijalle vei puutarha "Finnish Soul Garden", joka esitteli suomalaisia merenrannan perinnekasveja. Lisäksi Suonion puutarhassa oli sauna ja suomalaista graniittia.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lapsen tausta vaikuttaa verkkoturvallisuuteen. Venäjän vaalivilppiepäilyt.

ti 21.9. klo 10.02–10.30

Verkko ei ole kaikille lapsille yhtä turvallinen paikka. Lapsen tausta ja tilanne vaikuttavat siihen, miten haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisessa ympäristössä, ilmenee Pelastakaa Lapset ry:n tuoreesta ”Kuka haavoittuu verkossa” –selvityksestä. Asiantuntija Mirja Hämäläinen kertoo tuloksista tarkemmin.

Venäjällä valtapuolue Yhtenäinen Venäjä vei vaaltivoiton odotetusti. Voiton sijaan huomiota on kerännyt ääntenlaskennan epäselvyydet ja epäilyt vaalivilpistä. Tähän liittyen somessa on kiertänyt videomateriaalia. Lisäksi Euroopan unioni on tuominnut Venäjän vaalit, joissa vallitsi EU:n mukaan pelon ilmapiiri. Ulkomaantoimittaja Simo Ortamo summaa Venäjän tilannetta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

MOT: Puurakentamisen menetetty mallimaa, Näpistykset kasvussa

ma 20.9. klo 12.13–12.45

MOT: Puurakentamisen menetetty mallimaa. Valtion suunnitelmien mukaan puun käytön julkisessa rakentamisessa pitäisi tuplaantua tämän hallituskauden aikana. Mutta onko tavoite realistinen vai peräti ylioptimistinen? Moni puutaloa rakentava on havahtunut kustannusten voimakkaaseen nousuun. Suuremmassa mittakaavassa kustannuspaineet koskevat myös kuntia, joissa tehdään päätöksiä päiväkotien ja koulujen rakentamisesta ja pohditaan, rakennetaanko puusta vai betonista. Miltä näyttää, päästäänkö rakentamisessa puusta pitkään? Ohjelmasta kertoo lisää sen toimittaja Magnus Berglund. 

Näpistykset kasvussa. Mitä siitä seuraa? Haastattelussa porilainen Citymarket-kauppias Jaakko Kauppinen. Mukana myös nuorten ajatuksia näpistämisestä. Toimittajat Kasper Heimolehto ja Iina Heilala.

Studiossa Marko Miettinen.

Menestystä tuli, mutta taas täysiä maailman merkittävimpään puutarhakisaan

ma 20.9. klo 11.33–12.00

Kädet multaan -ohjelmasta tuttu puutarhaguru Taina Suonio osallistuu paraikaa maailman merkittävimpään puutarhatapahtumaan ja kilpailuun Chelseassa Lontoossa. Edellisvuonna Suonio tuli toiseksi tässä suuressa ja tunnetussa alan kisassa. Hän on historian ainoa suomalainen, joka on kisaan osallistunut. Mukanaan Englantiin Suonio vei saunan ja tuhansia kiloja graniittia. 

Studiossa Marko Miettinen.

Yksinäisyys työpaikalla

ma 20.9. klo 11.02–11.30

Koko koronapandemian ajan on puhuttu yksinäisyydestä, mutta puheista ja ehkä teoistakin huolimatta yksinäisyyttä kokevien määrä on lähes kaksinkertaisutunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan. Miten yksinäisyyttä voitaisiin vähentää? Onko tätä syytä pohtia myös työpaikoilla? Haastattelussa Tuula Colliander Helsinki Missiosta ja henkilöstöjohtaja Elina Aho osuuspankki OP Helsingistä.

Studiossa Marko Miettinen.

Havaintoja islamilaisesta Suomesta

ma 20.9. klo 10.33–11.00

Tiedonjulkistamispalkittu Marko Juntunen ja islamilainen Suomi. Lähi-idän ja islamin tutkimuksen dosentti sekä arabian kielen kääntäjä ja tulkki Marko Juntunen palkittiin viime viikolla valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Palkintoraadin perusteluissa luki muun muassa: "Punnittu tieto lähiöiden historiasta ja niiden asukkaista luo edellytyksiä parempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja auttaa lukijaa muodostamaan oman käsityksensä islamista osana monikulttuurista Suomea.” Juntunen on havainnoinut elämää Turun Varissuon kaupunginosassa. Toimittaja Atte Uusinoka jututti Juntusta Radio Suomen Päivään reilu vuosi sitten kun  "Matkalla islamilaisessa Suomessa" -kirja ilmestyi.

Studiossa Marko Miettinen.

Pilvipalveluihin tehtävien hyökkäysten määrä on viidessä vuodessa kasvanut 150%. Venäjän vaalitulos.

ma 20.9. klo 10.02–10.30

Pilvipalveluihin kohdistuvat tietomurrot kovassa kasvussa. Koronapandemia pakotti yritykset siirtämään paljon dataa pilviympäristöihin ja nyt rikolliset kohdistavat hyökkäyksiä ja haittaohjelmia entistä tarmokkaammin pilveen tallennettuihin tietoihin. IBM:n tietoturva-asiantuntija Antti Pirinen kertoo tarkemmin.

Venäjän duuman vaalit näyttävät johtavan odotetusti Putinin kannattajien voittoon. vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista ja toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-venäläisestä kauppakamarista arvioivat vaaleja ja niiden tulosta. Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Marko Miettinen.

Voiko varsinaissuomalainen rypäleviini menestyä?

pe 17.9. klo 12.13–12.45

Liedosta, Turun kupeesta löytyy viinitarha tai pikemminkin viininviljelyn koetarha. Sieltä kasvaa 300 köynnöstä, lajikkeita on sata. Miten viiniköynnös menestyy Varsinais-Suomessa? Voiko ilmastonmuutos muuttaa sääoloja niin, että pian nautimme kotimaisista rypäleistä valmistettua viiniä? Toimittaja Ari Welling lähti tutustumaan suomalaisen viininviljelyn pioneerin Esa Tervon harrastukseen. 

Studiossa Linda Vettanen.

Miten hallita työn psykososiaalista kuormittavuutta?

pe 17.9. klo 11.33–12.00

Psykososiaalinen kuormitus työssä – mikä työssä kuormittaa ja miten kuormitusta voi hallita? Haastattelussa ylitarkastaja Nina Holm Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta ja asiantuntija Seija Moilanen Työturvallisuuskeskuksesta. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen.

Koronarajoitukset höltyvät matkalla normaaliaikaan - mitä mietit siitä?

pe 17.9. klo 11.02–11.30

Koronarajoitukset höltyvät pikkuhiljaa ja etenemme kohti entistä normaalimpaa aikaa. Millainen se mahtaa olla? Millaisia ajatuksia muutos sinussa herättää? Soita ja kerro mielipiteesi. Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. Tai kerro näkemyksesi WhatsApp -viestillä numeroon 040 14 55 666.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Terveydenhoidon uudet potilastietojärjestelmät - hyötyä vai hyödyttömyyttä?

pe 17.9. klo 10.33–11.00

Aster-potilastietojärjestelmästä kehitellään neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta. Sitä on määrä kehittää Essoten, Siun soten, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sekä Vaasan sairaanhoitopiirin. Mikä on tämä Aster? Paljon kohuttu potilastietojärjestelmä maksaa satoja miljoonia ja koskettaa satoja tuhansia. Mistä hankinnassa nyt oikeastaan kiistellään? Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan eduista ja heikkouksista keskustelevat keskisuomalaiset kirurgi ja Muuramen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Väyrynen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell. Toimittaja Kalle Pallonen.

Studiossa Linda Vettanen.

Korona-aika nostanut ahdistusta, mutta koululaisilla asiat enimmäkseen hyvin

pe 17.9. klo 10.02–10.30

Koululaisilla menee enimmäkseen hyvin, mutta korona-aika on lisännyt ahdistuksen tunnetta. Tänä aamuna julkistetut kouluterveyskyselyn tulokset on julkistettu varhain tänä aamuna.kertovat, että korona-aika on kasvattanut ahdistuneisuutta ja yksinäisyyden kokemusta etenkin tytöillä. Päähavainto on kuitenkin, että suurimmalla osalla lapsista ja nuorista menee hyvin. Haastattelussa nuoria ongelmissaan auttavan Sekasin-chatin tiimipäällikkö Miguel Reyes ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jenni Helenius. Toimittaja Sanna Savikko.

Tulevat eläkkeet hyvässä hoidossa. Suomen eläkejärjestelmä on eläketurvakeskuksen tilaaman arvion mukaan hyvällä tolalla. Aamulla julkaistun kansainvälisen arvioinnin mukaan Suomen eläkejärjestelmä toimii hyvin köyhyyden torjunnassa ja toimeentulon takaamisessa. Toisaalta sen tulevaisuuden rahoituspohja on epävarma - jo nyt moni nuori pelkää pääseekö koskaan eläkkeelle. Haastattelussa Lähi-Tapiolan  yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ja Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen.

Luontokuvaaja Hannu Hautala 80 v. on kahden kirjan aihe

to 16.9. klo 12.13–12.45

Palkittu luontokuvaaja Hannu Hautala saa ylistystä osakseen. Nyt hänestä on 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistu peräti kaksi kirjaa. Haastattelussa Hannu Hautala. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kesämökit aiempaa vähemmän murtojen kohteena

to 16.9. klo 11.33–12.00

Loppukesän ja alkusyksyn myönteinen havainto: Mökkimurrot ovat vähentyneet. Mikä on havainnon taustalla? Haastattelussa rikoskomisario Jarmo Katila Lounais-Suomen poliisista. Toimittaja Kati Rantala.

Myös hälytinlaite mökillä saattaa olla pelote, joka vähentää rötöstelijän halua rikkoa paikkoja. Toimittaja Jere Sanaksenaho lähti Porin seudulla hälytinkauppiaan mökille Merikarvialle kokeilemaan, mitä tapahtuu jos vieraan mökin ovesta mennään asiatta ja luvatta sisään. Haastattelussa Satakunnan turvapalveluiden toimitusjohtaja Hannu Tarkkio.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta, Palkittu tiedonjulkistaja

to 16.9. klo 11.02–11.30

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet uusimpia tietoja pandemiatilanteesta. Tiedotustilaisuuden annista kertoo toimittaja Päivikki Koskinen.

Valtion tiedonjulkistamispalkinnot on jaettu. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuosittain tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on levittänyt tietoa kansalaisille ja virittänyt yhteiskunnallista keskustelua. Yksi palkinnon saajista on Gutsy Go, joka kouluttaa nuoria luomaan ratkaisuja oman lähiympäristönsä ongelmiin ja viestimään niistä vaikuttavasti. Haastattelussa voittajaryhmän toiminnanjohtaja Veera Ikonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pelisääntöjä epäterveellisen ruoan markkinointiin lapsille

to 16.9. klo 10.33–11.00

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja suositellut pelisäännöt. Haastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pääkaupunkiseudun metro- ja raitiotieliikenne seisahtunut kahdeksi päiväksi

to 16.9. klo 10.02–10.30

Kuljettajat vastustavat lakolla Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhtiöittämissuunnitelmia. Töihin kuljettajat palaavat aikaisin lauantaiaamuna. Haastattelussa varapääluottamusmies Pertti Myller Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Raitio- ja metrohenkilökunnanyhdistyksestä ja matkustaja Mervi Stenman. Toimittaja Vesa Marttinen.

Julkispalvelujen yhtiöittäminen. Julkisten palveluiden yhtiöittämispäätökset tuntuvat järjestään nostavan epäilyä ja vastustusta. Pääkaupunkiseudulla metro- ja raitiovaunuliikenne ovat pysähdyksissä tänään ja huomenna raidetyöntekijöiden mielenilmauksen vuoksi. Työntekijät vastustavat lakollaan Helsingin kaupunginhallituksen tuoretta päätöstä liikennelaitoksensa HKL:n yhtiöittämisestä. HKL aiotaan muuttaa osakeyhtiöksi yhtenä kokonaisuutena, lukuunottamatta metroliikennettä, joka jatkaa liikennelaitoksen alaisuudessa toistaiseksi. Haastattelussa JHL:n Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen puheenjohtaja Petri Lillqvist ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sekä akatemiatutkija Pasi Nevalainen Aalto-yliopistosta. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Eläinhahmot suojatieturvallisuuden asialla, Teoreettinen keskivesi Merisäässä

ke 15.9. klo 12.13–12.45

Kajaanissa tempaistaan suojatieturvallisuuden puolesta. Joukko näyttelijöitä ylittää keskikaupungin suojateitä eläimiksi pukeutuneina. Suojateiden yli pyrkivän eläinjoukon liikenneturvallisuuden performanssitempauksella halutaan muistuttaa aamukiireisiä kajaanilaisia, että autoilijan velvollisuus on päästää jalankulkijat suojatien yli tilanteesta riippumatta. Tempaus on osa Liikenneturvallisuusviikkoa, jonka teemana on ”Näe ja näy”. Haastattelussa vanhempi konstaapeli Heikki Klemetti. Toimittaja Arto Loukasmäki.

Meriveden korkeuden mittaamista uudistetaan ja sen ilmoittamistapa Merisäässä muuttuu. Nyt otetaan käyttöön ja Merisäässä kerrotaan teoreettinen keskivesi. Mikä se on? Haastattelussa teoreettisesta keskivedestä kertoo meriasiantuntija Anni Montonen Ilmatieteen laitokselta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Taikuri Risto Leppäsen suuri suosio Brasiliassa

ke 15.9. klo 11.33–12.00

Suomalainen ammattitaikuri Risto Leppänen oli vasta keikalla Brasiliassa ja hävitti maailmankuulun Sokeritoppavuoren live-yleisön edessä. Temppu sai suurta huomiota paikallisessa mediassa ja Leppänen kutsuttiin sen takia saman tien Brasilian valtiolliseen teatteriin esiintymään. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Aivoja lukevien implanttien käyttö oikeissa ja väärissä käsissä

ke 15.9. klo 11.02–11.30

Aivojen autonomia ja neuro-oikeudet. Neuroteknologian myönteiset puolet liittyvät esimerkiksi mahdollisuuksiin parantaa teknologian avulla aivovammoja tai muita neurologisia ongelmia. Väärinkäytösten mahdollisuuksia voi olla, jos kaupalliset yhtiöt alkavat istuttaa ajatusten luvun tapaan toimivia implantteja ihmisten aivoihin. Chilessä suunnitellaankin lakia, joka suojaisi ihmisten neuro-oikeuksia eli aivojen autonomiaa. Eettistä sääntelyä mietitään myös EU:ssa. Haastattelussa aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tulli löytänyt tämän vuoden aikana myrkkyjä kymmenistä elintarvike-eristä

ke 15.9. klo 10.33–11.00

Mitä on etyleenioksidi? Tulli on löytänyt myrkkyä siemenistä ja pähkinöistä jo lähes 30:sta erästä tänä vuonna. Miten tulli etsii ja löytää myrkkyjä elintarvikkeista? Kuinka tiuha on tullin seula? Haastattelussa tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tullista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Strategia muuttuu, kun tartunnat nyt vähentyneet. EU:n tila ja toiminta-aikeet

ke 15.9. klo 10.02–10.30

Koronatartuntojen määrä on seurannan mukaan laskenut jo kuukauden. Se on antanut aihetta jälleen uusiiin koronamääräysten lievennyksiin. Hallitus kertoi eilen uudesta koronatestaamisen ja -jäljityksen strategiasta, joka tuli voimaan heti. Esimerkinä käytännön lievennyksistä on, että leviämisvaiheen alueilla ravintoloissa valomerkki tulee aiempaa myöhemmin - huomisesta alkaen kello 23. Uuden strategian mukaan kaksi koronarokotetta saaneiden systemaattisesta testaamisesta voidaan luopua, vaikka heillä olisikin lieviä oireita. Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta pitää linjausta oikea-aikaisena. Toimittaja Atte Uusinoka.

EU:n tila komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan. Von der Leyenin menossa olevaa puhetta Strasbourgissa kuvataan EU:n tärkeimmäksi tänä vuonna. Puheen merkityksestä puhuvat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Strasbourgissa oleva toimittaja Janne Toivonen. Toimittajina Kreeta-Maria Kivioja ja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Polkupyörällä Pohjois-Karjalasta Etelä-Espanjaan

ti 14.9. klo 12.13–12.45

Kuusikymppinen matkailuyrittäjä Rauni Hietanen aikoo pyöräillä Lieksasta Etelä-Espanjaan. Reissu on kiireisen matkailuyrittäjän irtiotto, vaikka hän ei ole treenannut pyöräilyä lainkaan! Toimittaja Tapio Laakkonen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille

ti 14.9. klo 11.33–12.00

Tässä uudessa hankkeessa pyritään parantamaan ikäihmisten elämänlaatua, lisäämään heidän osallisuuden kokemuksiaan ja auttamaan iäkkäitä ihmisiä löytämään mielekästä sisältöä elämään. Lisäksi hankkeessa kehitetään etsivän kulttuurityön toimintamalleja erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville ikäihmisille. Haastattelussa hankkeen kehittämiskoordinaattori ja taideasiantuntija Isto Turpeinen. Toimittaja Janette Leino. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kohta koko Suomi kakkaa tikkuun

ti 14.9. klo 11.02–11.30

Suolistosyöpien joukkoseulonnat alkavat. Suolistosyöpien määrä on kasvussa. Haastattelussa seulontajohtaja Tytti Sarkeala Syöpäjärjestöistä. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä tiedämme matkavauvoista? 

ti 14.9. klo 10.33–11.00

Kokkolalaisperheen esikoinen syntyi yllättäen olohuoneessa. Haastateltavina vanhemmat Anniina ja Joonatan Liedes sekä ensihoitaja Marko Hanhisalo, joka tuli paikalle suunnilleen samaan aikaan, kun vauva syntyi. Lisäksi haastattelussa ensihoitopäällikkö joka kertoo, miten tällaisiin terveydenhoitotilojen ulkopuolisiin syntymisiin valmistaudutaan ja kuinka harvinaisia ne meillä ovat. Toimittaja Sari Möller. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten inflaatio kohtelee eri kansalaisia? Kannabis puheenaiheena

ti 14.9. klo 10.02–10.30

Inflaatiosta eli hintojen noususta on ollut viime kuukausina puhetta yhä enemmän, kun inflaatiolukema on maltillisesti kivunnut. Tilastokeskus julkaisi aamulla tuoreimmat inflaatiolukunsa kuluttajahintojen noususta ja lukeman vuosimuutos on kahden prosentin paikkeilla. Taloustoimittaja Timo-Pekka Heino kertoo tuoreimmista inflaatioluvuista.

Kannabis puhuttaa. Pitäisikö kannabiksen käyttö, hallussapito ja valmistus sallia säännellysti? Tästä vihreiden puoluekokouksessaan viikonloppuna tekemästä aloitteesta käy nyt keskustelu kuumana. Aloitteesta keskustelevat kansanedustajat kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, keskustan Mikko Kärnä sekä vihreiden Atte Harjanne, joka on puolueen tuore varapuheenjohtaja ja yksi aloitteen allekirjoittajista. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä on suomalaisten kunto korona-ajan jälkeen? MOT: Naapuri on pahin

ma 13.9. klo 12.13–12.45

Mikä on koronasuomalaisten kunto? UKK-instituutti kumppaneineen selvittää tätä laajoilla kuntotesteillä. Kunnon kartta -tutkimuksesta kertoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari. Testejä seuraa Helsingin Tervasaaressa Marko Miettinen.

Naapuri on pahin. Kyttäystä, heippalappuja, mielensä pahoittamista ja jopa käsikähmiä. Miksi naapurisopu on joskus niin vaikeaa ja mitä siitä on pahimmillaan seurannut? Ja mistä ratkaisu erimielisyyksiin? Illan tutkivan journalismin ohjelmasta "MOT: Naapuri on pahin" kertoo sen toimittaja Eero Mäntymaa.

Studiossa Aki Laine.

Mistä sopua ja tasa-arvoa frisbeegolf-radalle?

ma 13.9. klo 11.33–12.00

Häirintää radalla? Naiset ovat frisbeegolfaajien pieni vähemmistö. Nouseva ja jatkuvasti lisää harrastajia keräävä laji on varsin miehinen. Millaista naisen on harrastaa frisbeegolfia? Haastattelussa rovaniemeläinen frisbeen amatöörikisaaja Terhi Tuorilainen. Toimittaja Bikka Puoskari.

Mistä sopua ja tasa-arvoa radalle? Varsin miehiseen frisbeegolfin harrastajien joukkoon on naisten joskus hankala päästä niin, että kohtelu olisi asiallista. Mikä neuvoksi? Yksi keino on vain naisille suunnatut lajin tapahtumat, mutta mitä muuta pitäisi tehdä, että harrastus olisi kaikille miellyttävä? Haastattelussa frisbeegolfharrastaja ja -kilpailija Katri Koponen.

Studiossa Aki Laine.

Suomalaistoimittajan raportti Kabulista, Afganistanin naisten tilanne nyt

ma 13.9. klo 11.02–11.30

Miltä näyttää arki Afganistanissa nyt? Toimittaja Maija Liuhto raportoi Kabulista. Häntä haastattelee Marja Ala-Kokko.

Afganistanin naisten tilanne. Afganistanissa vallan ottaneen vanhoillisen taliban-liikkeen on aiemman historiansa perusteella arvioitu monella tavoin rajoittavan naisten elämää maassa. Toisaalta maasta on raportoitu naisten mielenosoituksista talibania vastaan. Nyt talibanien tiedetään antaneen mielenosoituksia rajoittavia määräyksiä. Mikä liikkumavara aiemmin erilaiseen   vapauteen tottuneilla naisilla on nyt Afganistanissa? Haastattelussa toimittaja Zahra Karimy. Häntä haastattelee Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Tästä alkaa Hävikkiviikko, Naiset talibanin vastaisissa mielenosoituksissa

ma 13.9. klo 10.33–11.00

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoitus on herättää siihen, kuinka paljon kodeista menee ruokaa hukkaan. Tietokirjailija, kuluttajaekonomisti Mari Koistinen on kuitenkin sitä mieltä, että hävikistä puhuttaessa kiinnitetään huomio vääriin asioihin. Mistä hänen mukaansa pitäisi puhua?

Afganistanin vallanvaihto on nostanut mielenosoituksia maassa ja ulkomailla. Viime päivien aikana ympäri maailman on nähty talibanin vastaisia mielenosoituksia Afganistanin tilanteen vuoksi. Mielenosoitusten kärjessä ovat kulkeneet afganistanilaiset naiset. Mielenosoituksia on ollut myös Suomessa, viimeksi Helsingissä perjantaina. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Joko yo-kirjoitukset sujuvat pandemiarutiinilla? Norjassa valta vaihtumassa

ma 13.9. klo 10.02–10.30

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Menossa ovat neljännet kirjoitukset pandemia-aikana. Toimiiko kaikki poikkeuskirjoituksissa jo vanhalla rutiinilla? Haastattelussa Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen.

Norjan parlamentissa valta vaihtumassa? Norjassa on parlamenttivaalipäivä. Mielipidemittausten mukaan valta näyttäisi vaihtuvan oikeistolta vasemmistolle. Mitä se tarkoittaa Norjalle? Vaalitunnelmista Oslossa kertoo Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel. Häntä haastattelee Kreeta-Maria Kivioja.

Studiossa Aki Laine.

Toivoa puusta Arkkitehtuurimuseossa. Metallican ikoninen Black Album ilmestyi 30 vuotta sitten.

pe 10.9. klo 12.13–12.45

Arkkitehtuurimuseossa etsitään toivoa puusta. Tänään siellä aukeavat uudet näyttelyt ja syys- talvikauden päänäyttely on nimeltään Toivoa puusta. Se käsittelee puuarkkitehtuuria siihen liittyvän toivon näkökulmasta. Puuhun on monella meistä erityinen suhde, vanhoja taloja kunnostetaan rakkaudella ja puuta pidetään ilmastolle hyvän kehityksen materiaalina. Ilmastokriisin aikakaudella puulta odotetaan paljon. Millaisten teemojen äärelle Toivoa puusta -näyttelyssä päästään, ja miten? Toimittaja Päivikki Koskinen vieraili juuri avatussa näyttelyssä Arkkitehtuurimuseossa Helsingin keskustassa ja siellä myös arkkitehti Kimmo Lintula sekä arkkitehtuurimueson johtaja Carina Jaatinen.

10.9. on kulunut 30 vuotta nykyrockin yhden merkittävimmän levyn julkaisusta. Metallican Black album juhlii kolmikymppisiään. Se on levy, jossa on bändin kaikkein suurimmat hitit Enter Sandmanista Nothing Else Mattersiin. Juhlapäivä ja muistoja herättävä päivä siis vanhoille ja uusille Metallica-faneille ympäri maailman. Näin myös mikkeliläiselle Jere Särkälle. Jere purkaa atomeiksi syyt miksi tuo kyseinen levy kasvoi nykyrockin järkäleeksi. Toimittajana Joni Pakarinen.

Studiossa Aki Laine.

Sähköpotkulautailun turvallisuus ja tulevaisuus

pe 10.9. klo 11.33–12.00

Menneen kevään ja kesän liikennekeskustelua ovat hallinneet sähköpotkulaudat ja niiden aiheuttamat tapaturmat. Millainen skuuttikesä on kääntymässä lopuilleen? Onko liikenneturvallisuus parantunut tiukentuneiden sääntöjen myötä? Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen ja Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Studiossa Aki Laine.

Yhdysvaltain terrori-iskuista 20 vuotta - mikä lentoliikenteessä muuttui?

pe 10.9. klo 11.02–11.30

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista Yhdysvalloissa tulee kuluneeksi huomenna lauantaina 20 vuotta. Iskuihin kaapattiin neljä lentokonetta. Kaksi niistä osui WTC-torneihin New Yorkissa, yksi lennettiin puolustusministeriöön Pentagoniin Washingtonissa ja yksi syöksyi maahan Pennsylvaniassa. Iskuilla oli kauaskantoiset vaikutukset; muun muassa lentoliikenteessä moni asia muuttui. Niistä kertoo Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine.

Haloo Helsingiltä uusi albumi

pe 10.9. klo 10.33–11.00

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Haloo Helsinki! julkaisee tänään uuden, seitsemännen albuminsa ”Älä pelkää elämää”.Jo ennakkoon julkaistut singlet ovat vieneet albumin myynnin kultarajan yli. Bändistä Elli Haloo ja Jere Marttila vieraina.

Studiossa Aki Laine.

Kuva: Heidi Laaksonen / Yle.

Tulevan budjetin vaikutukset työllisyyteen ja autoilun verotukseen.

pe 10.9. klo 10.02–10.30

Tarkastelussa eilen valmistuneen valtion budjetin tulokset. Millaisia ovat hallituksen kaavailemat työllisyystoimet ja miten autoilun verotus muuttuu? Työllisyysratkaisuista keskustelevat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta ja politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

Autotuoja ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio puolestaan summaa autoilun ja biokaasun veromuutoksia.

Studiossa Aki Laine.

Yle 95: lasten onnittelurunot 95-vuotiaalle. Millaisia värssyjä kuulijat lähettivät?

to 9.9. klo 12.13–12.45

Yle 95.

Millaisia runoja helsinkiläisen Vuoniityn kuudesluokkalaiset ovat kirjoittaneet Ylelle? Aki Laine vieraili koululla ja haastattelussa 6B:n opettaja Valtteri Hyvärinen ja oppilaita. Onnittelurunosatoa arvioi Runoraadista tuttu Minna Joenniemi.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Yle 95: Yleisradion linkkitorni on Pasilan tunnetuin maamerkki. Pikku Kakkosen posti pitää pintansa.

to 9.9. klo 11.33–12.00

Yle 95. Vuonna 1983 valmistunut Yleisradion linkkitorni on yksi Pasilan maamerkeistä. Lähes 150 metrin korkeuteen nousevasta tornista voi kirkkaalla säällä nähdä jopa Tallinnaan. Tornissa seikkailevat Päivikki Koskinen ja Ylen toimitilapäällikkö Matti Uotinen.

Pikku Kakkosen postilaulun tietää jokainen. Melko moni sitä on myös katsonut ja useat ovat postia lähettäneet. Tänä päivänä piirrustuksensa voi lähettää myös sähköisesti, mutta paperipiirrustukset pitävät yhä pintansa. Pikku Kakkosen postin juontaja Iina Suominen kertoo, miten postin joukosta valitaan televisioon päätyvät. Toimittaja Miia Roivainen.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Yle 95 juhlalähetys: audioraati muistojen pauloissa

to 9.9. klo 11.02–11.30

Yle 95. Yleisradio on tarjonnut monia ikimuistettavia hetkiä yleisölle. Audioraatimme analysoi niistä muutamia. Mukana keskustelussa kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, muusikko ja historioitsija Matti Johannes Koivu sekä Puoli Seiskan juontaja Mikko Kekäläinen.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen

Yle 95: Seikkailulla Ylen kellarikäytävillä.

to 9.9. klo 10.33–11.00

Yleisradion alla Pasilassa on kilometrikaupalla kellarikäytäviä. Harvassa ovat ne Ylen työntekijät, jotka eivät olisi joskus siellä eksyneet. Mitä kaikkea kellarissa on? Ja mitä vähän yllättävääkin siellä tekee Puoli seiskan Mikko Kekäläinen? Päivikki Koskinen lähti seikkailulle toimitilapäällikkö Matti Uotisen kanssa.

Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ilmastoasiat hiertävät budjettiriihessä. Millaisena viestintäministeri Tmo Harakka näkee Ylen julkisen palvelun roolin?

to 9.9. klo 10.02–10.30

Yle 95. Oodeja Ylelle, muisteluita, piipahduksia kulisseihin. Juhlalähetystä juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Budjettineuvottelut jatkuvat jo kolmatta päivää. Koska tulee valmista ja mistä kaikesta kiikastaa? Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kertoo, että ilmastoasiat hiertävät vielä. Suurin kiista on siis Keskustan ja Vihreiden välillä.

Yleisradio ja julkinen palvelu. Haastattelussa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Liiga-pelit alkavat, Arkeologiaa tuhansien vuosien arvoituksen selvittämiseksi

ke 8.9. klo 12.13–12.45

Liiga-pelit alkavat. Miesten jääkiekkoliiga pyörähtää käyntiin huomisiltana yhdellä ottelulla. Raumalla kohtaavat viime kevään finalistit Lukko ja Turun Palloseura - samalla myös mestaruusviiri nostetaan Rauman hallin kattoon vuoden -63 viirin kaveriksi seuraan. Mitä on Liigassa luvassa uuden kauden kynnyksellä? Haastattelussa Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Toimittaja Aki Laine.

Arkeologiaa. Lappeenrannan Murheistenrannan kivikautisella asuinpaikalla ovat meneillään yleisökaivaukset, joissa tutkitaan salaperäisen hiekkavallin rakennetta. Alueesta tiedetään muun muassa se, että siellä on asunut ihmisiä noin 6000 vuotta sitten. Yleisökaivauksissa pyritään selvittämään vielä tarkemmin ajankohta, jolloin kivikauden asukkaat ovat Murheistenrantaan saapuneet. Haastattelussa arkeologian harrastaja Mika Pinomäki. Toimittaja Riitta Väisänen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten nuori päätyy ääriliikkeiden pariin? Palovaarasta on pitänyt ilmoittaa jo kymmenen vuotta

ke 8.9. klo 11.33–12.00

Millaista on lasten ja nuorten radikalisoituminen ja miten he päätyvät ääriliikkeiden pariin? Tätä selvitti Pelastakaa lapset ry, jonka tuore raportti kertoo ääriliikkeiden rekrytoivan nuoria verkossa lukuisin eri tavoin. Houkuttelua tapahtuu raporin mukaan erityisesti somessa ja keinoina käytetään mm. huumoria ja salaliittoteorioita. Miten radikalisoituminen nuoressa sitten saa alkunsa? Siitä kertoo asiantuntija Veera Tuomaala Pelastakaa lapset ry:stä.

Pelastuslakiin on jo vuonna 2011 kirjattu palovaaroja ja onnettomuusriskejä koskeva ilmoitusvelvollisuus. Eli jos jossain näkyy jotain paloturvallisesti arveluttavaa, siitä pitäisi lain mukaan periaatteessa ilmoittaa viranomaisille. Kovin tunnettu tämä pykälä ei kuitenkaan ole. Haastattelussa erikoistutkija Tarja Ojala Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:stä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Illalla kaikki lukevat, kun on Read hour

ke 8.9. klo 11.02–11.30

Tänään vietetään YK:n lukutaitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Lisäksi tänään huipentuu Read Hour -lukutaitokampanja. Mistä kampanjassa on kysymys? Haastattelussa Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kansanradiossa kuuluu syvä kansan ääni

ke 8.9. klo 10.33–11.00

Kansanradio on olennainen osa Radio Suomen sunnuntaita. Ja puhelinja on kansalle aina auki. Niihin puheluihin valtaisaan määrään tutustui dokumentin tekijä Virpi Suutari - ja lähti laajalle kierrokselle ympäri Suomen niemeä tapaamaan soittajia. Haastattelussa Virpi Suutari. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hallituksen budjettineuvottelut jatkuvat. Millaisi työllisyyttä vahvistavia päätöksiä työmarkkinajärjestöt kaipaavat?

ke 8.9. klo 10.02–10.30

Hallitus on kokoontunut jälleen budjettineuvotteluihin. Mistä vielä kiikastaa? Politiikan toimittaja Jyrki Hara raportoi Säätytalon portailta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pohtivat, minkälaisia taloutta ja työllisyyttä vahvistavia päätöksiä kaksipäiväisestä budjettiriihestä pitäisi tulla. Toimittajana Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tamperalaislukio skeittilinja. Speden kuolemasta 20 vuotta, keksijäkaveri muistelee.

ti 7.9. klo 12.13–12.45

Lukioissa voi nykyisin erikoistua opinnoissa monenlaisiin asioihin kuten vaikka lumilautailuun tai ilmailuun. Tampereella Sammon lukiossa on aloittanut tiettävästi Suomen ensimmäinen skeittauslinja. Normaalin lukion oppimäärän suorittamisen lisäksi Sammon lukiossa siis opiskellaan rullalautailun saloja. Linjalla tänä syksynä opintonsa aloittaneita on yhdeksän oppilasta.

Ruu Ahlstedt on kotoisin Uudeltamaalta Fiskarsista. Hän alkoi skeitata tosissaan puolitoista vuotta sitten. Yhdeksän kuukautta skeittausta harrastanut Oona Kaskinen puolestaan on muuttanut Turusta Tampereelle skeittilinjan perässä: Toimittajana Maria Salovaara.

Viihteen monitoimimies Pertti "Spede" Pasasen kuolemasta tulee kuluneeksi tänään 20 vuotta. Mika Moksu matkaa Nastolaan Raimo Kaukisen luokse. Siellä on paja, jossa Pasanen ja Kaukinen värkkäilivät keksintöjä yhdessä ja erikseen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mr Lothar on pian pornoeläkeläinen

ti 7.9. klo 11.33–12.00

Suomen tuotteliain pornotähti Anssi Viskari, taiteilijanimeltään Mr. Lothar, on pikkuhiljaa vetäytymässä sivuun viihdebisneksestä. Pian 50 vuotta täyttävä Viskari keskittyy kiinteistöbisneksiinsä, vaikka myöntääkin yhä nauttivansa esiintymisestä. Viskarin yli 250 elokuvan määrää pidetään lyömättömänä. Petri Vironen tapasi Viskarin

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

THL"räkäindeksi" auttaa arvioimaan tapahtumien tartuntariskejä

ti 7.9. klo 11.02–11.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut riskipotentiaalin arviointitaulukon, jota alueellisten viranomaisten on mahdollista käyttää tukena arvioitaessa eri tilaisuuksiin liittyvää koronaviruksen tartuntariskiä ja leviämispotentiaalia. Taulukossa on pyritty arvioimaan tartuntojen todennäköisyyttä ja taudin leviämisen riskiä erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö. Haastattelussa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi Infektiotautien ja resistenssin torjunnan ohjaus -tiimistä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kansanedustajat hoitajien palkanlisän kannalla - auttaako se?

ti 7.9. klo 10.33–11.00

Lisää liksaa hoitajille? Onko se mahdollista rahavaikeuksissa kamppailevissa kunnissa? Stuiohaastattelussa Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheejohtaja Silja Paavola sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Budjettineuvottelut alkaneet, Vakuuttaako koronastrategian muutos?

ti 7.9. klo 10.02–10.30

Hallituksen budjettineuvottelut alussa. Millainen budjettiriihi on tulossa? Ylen politiikan toimittaja Anniina Luotonen arvioi.

Koronapandemian ja rajoitusten kanssa on eletty puolitoista vuotta, mutta nyt rajoitukset aiotaan poistaa ensi kuussa. Hallituksen koronastrategia esiteltiin eilisiltana ja rajoitusten poistaminen tapahtuu asteittain. Kaikista rajoituksista olisi määrä päästä, kun väestöstä on tuplarokotettu 80 prosenttia. Hallituksen strategiamuutosilmoitusta kommentoivat haastattelussa Turun yliopiston professori Niina Junttila sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kuntien kova kisa datakeskuksista, Olympiapäivä ja tuhat liikkuvaa lasta

ma 6.9. klo 12.13–12.45

MOT: Kilpailu datakeskuksista. Kunnat kilpailevat parhaillaan siitä, minne uusia datakeskuksia rakennetaan, koska ne haluavat uusia veronmaksajia. Mutta aivan ongelmattomia eivät nämä halutut isojen tietoliikenneyhtiöiden konesalitkaan ole. Keskukset ovat jättimäisiä ja vievät tilaa metsiltä ja pelloilta. Eivätkä datakeskusten verotulot välttämättä ole odotetun suuria, koska keskukset toimivat kuntien ennakoimaa pienemmällä työntekijämäärällä. Toimittaja Hannu Sokala kertoo lisää syksyn ensimmäisestä MOT-ohjelmasta.

Olympiapäivä panee liikettä lapsiin. Olympiastadionilla liikkuu tänään noin tuhat lasta. Olli-Pekka Kursi tapasi heistä muutaman sekä seura- ja jäsentoimintayksikön johtajan Jaana Tullan Olympialiitosta. Tulla kertoo, että valitettavan moni nuori on lopettanut urheiluseurassa harrastamisen korona-aikana. Harrastusviikon tarkoitus on tututustuttaa lapsia ja nuoria uusiin lajeihin ja innostaa taas harrastamaan.

Studiossa Aki Laine.

Miten puhelinmyyntiä voisi rajoittaa?

ma 6.9. klo 11.33–12.00

Puhelu tuntemattomasta numerosta, vastaatko? Oikeusministeriön asettama työryhmä sai kesällä valmiiksi puhelin- ja kotimyyntiä koskevan mietintönsä. Kuluttajaliitto jätti siihen eriävän mielipiteen, koska liiton mielestä uudistukset eivät ole riittäviä kuluttajien kannalta. Kuluttajaliitto arvioi, että nyt puhelinmyynnin viat uhkaavat jäädä korjaamatta. Haastattelussa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Toimittaja Marija Skara. 

Studiossa Aki Laine.

Riittääkö lapselle kolme tuntia videopelaamista viikossa?

ma 6.9. klo 11.02–11.30

Kiinassa alle 18-vuotiaita kielletään pelaamasta videopelejä muutoin kuin valtion säätelemänä aikana. Alaikäiset eivät saa pelata millään välineellä, mukaan lukien kännykkä ja lasten peliaikaa on rajoitettu kolmeen tuntiin viikossa. Pelifirmoja on myös määrätty valvomaan, että kukaan ei huijaamalla riko pelaamiseen määrättyjä uusia sääntöjä. Studiohaastattelussa nuorten pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija Mikko Meriläinen.

Studiossa Aki Laine.

Miten yli 60-vuotiaat kansalaisemme voivat?

ma 6.9. klo 10.33–11.00

Eläkeliitto julkistaa barometrinsa, jossa on kysytty 61-90 -vuotiaan väestön hyvinvoinnista ja arjesta sekä ajatuksia eläkkeelle siirtymisestä, ikääntymisestä, palveluiden saavutettavuudesta, digitalisaatiosta, korona-ajasta ja tulevaisuudesta. Haastattelussa vanhusasiamies Irene Vuorisalo. Toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Aki Laine.

Etlan laskelmat tapahtuma-alan koronakurjuudesta. Millaisissa talousnäkymissä budjettiriihi alkaa?

ma 6.9. klo 10.02–10.30

Tapahtuma-alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia koronapandemian ja sitä torjuvien rajoitustoimien johdosta. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan kannattavuus mureni jopa yli 70 prosentilla alan yrityksistä. Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö muistuttaa, että tapahtuma-alan merkitys kansantaloudelle on yhtä suuri kuin kaikkien Suomessa toimivien teleoperaattoreiden yhteensä.

Syksyn budjettiriihi alkaa tiistaina, kun hallitus kokoontuu sopimaan ensi vuoden meno- ja tuloarvioista. Korona on kurittanut yhteiskuntaa puolentoista vuoden ajan, mutta juuri nyt talousrintamalta kuuluu positiivisia uutisia. Minkälaisissa talousnäkymissä budjettiriihi käynnistyy? Siitä keskustelevat Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen, sekä Julkistalouden professori Roope Uusitalo Helsingin yliopistosta. Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Valmentaja Olli Jokisen kiekkoreseptit, Huominen on suomalaisen ruoan päivä

pe 3.9. klo 12.13–12.45

Valmentaja Olli Jokisen kiekkoreseptit. Alkuvuonna saatiin tietää, että NHL-pelaajana tunnetuksi tullut Olli Jokinen on palkattu liigaseura Mikkelin Jukurien päävalmentajaksi. Tieto sai osakseen epäileviä kommentteja. Jokista arvioitiin kokemattomaksi valmentamaan ammattilaisia. Nyt Jokinen on täysillä kiinni valmennushommissa sillä jääkiekon SM-liiga on alkamassa viikon päästä. Jukurien vastustajille on luvassa ainakin taklauksia. Toimittaja Petri Vironen.

Huomenna on suomalaisen ruoan päivä. On oivallinen hetki miettiä, mitä suomalainen ruoka tänä päivänä on. Entä mitä reseptejä sanapari suomalainen perinneruoka tuo mieleesi? Ruokayhtiö Atrian kehityspäällikkö Toni Nevala pohtii suomalaisen ruoan matkaa tähän päivään ja kertoo mietteitään suomalaisen ruoan ominaispiirteistä. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Aki Laine.

Rahti - kuinka pitkä matka on hyvään elämään

pe 3.9. klo 11.33–12.00

Tänään Areenassa ja sunnuntaista alkaen TV1:ssä esitettävä kotimainen kahdeksanosainen Rahti-sarja kertoo ihmissalakuljetuksesta, mutta sarjan päällimmäisenä tarkoituksena on pohtia, mistä kaikesta ihmissalakuljetuksessa on lopulta kyse. Kuvaukset alkoivat vuonna 2020 Maltalla, mutta Rahti-sarjan tarina alkoi kuitenkin alunperin kehittyä jo ennen kuin pakolaiskriisistä tuli ajankohtainen aihe Euroopassa. Sarjan oikeudet on myyty jo Pohjoismaihin ja tuotantoyhtiön mukaan myynti on lähtenyt hyvin käyntiin laajemminkin. Haastattelussa Rahdin ohjaaja ja pääkäsikirjoittaja Matti Kinnunen. Toimittaja Akseli Innanen. 

Studiossa Aki Laine.

Suomen harrastamisen malli tarjoaa koululaisille ilmaista liikuntaa

pe 3.9. klo 11.02–11.30

Tämä viikko on jo monessa koulussa harrastettu uudessa mallissa. Niin sanotussa Suomen harrastamisen mallissa on ryhdytty tarjoamaan maksuttomia harrastuksia koulupäivän jälkeen 3.-9. luokkalaisille. Läheskään kaikki koulut eivät toki vielä ole mukana toteuttamassa mallia, mutta toimittaja Päivikki Koskinen on käymässä toiminnassa mukana olevassa helsinkiläisessä Viikinmäen korttelikoulussa tanssitunnilla. Haastattelussa koululaiset Lili, Emilia, Abigail, Saimi, Ella ja Lila sekä Suomen mallin projektikoordinaattori Helsingissä Mirka Nokka.

Studiossa Aki Laine.

ABBAn uusi tuleminen

pe 3.9. klo 10.33–11.00

Kukaan ei kuuntele enää Abbaa, hevi tulee ja hevi tappaa, väitti aikanaan Sleepy Sleepers -niminen bändi. Mutta niin ei sitten käynyt vaan kestosuosikki  Abba on myynyt laulujaan läpi vuosikymmenten. Ja kovimmat fanit ovat läpi vuosikymmenten odottaneet sitä, mikä toteutui eilen illalla: Abba julkaisi uutta musiikkia. Mikä on Abban taika ja merkitys? Haastattelussa Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola. 

Studiossa Aki Laine.

Koittaako korona-ajan jälkeinen rajoitukseton aika? Koskelan surmasta tuomio

pe 3.9. klo 10.02–10.30

Uutta korona-ajan jälkeistä normaalia on odotettu jo tovin verran. Millaisilla askelilla päästään yhteiskunnan avaamiseen  ja rajoitusten lieventämiseen? Yli 12-vuotiaista suomalaisista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 81 prosenttia ja toisen 57 prosenttia  - onko tämä riittävästi torppaamaan koronan leviämistä. Haastattelussa johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Sanna Savikko.

Koskelan surmasta annetaan tuomio. Viime joulukuussa 16-vuotias poika kuoli kolmen ikätoverinsa raa'an väkivallan seurauksena Helsingin Koskelassa. Uhria oli kiusattu koko kouluaika ja surmatyön tekijät olivat hänen tuttujaan. Tänään iltapäivällä Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa teosta. Alaikäistä ei voi tuomita elinkautiseen, mutta syyttäjä vaatii pitkiä, 12 vuoden vankeusrangaistuksia. Haastattelussa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen selventää, kuinka nuoruus tai tässä tapauksessa alaikäisyys vaikuttaa tuomioon. Haastattelussa myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Kriminaalihuollon tukisäätiön toimitusjohtaja Sanna Sunikka. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine.

Nuorten hyvä arki ja toiveet sille, West Side Storyn uusi versio

to 2.9. klo 12.13–12.45

Mistä koostuu nuorten hyvä elämä ja arki? Sitä on selvitetty Suomen Unicefin kyselyssä. Entä minkälaisia terveisiä ja toiveita nuorilla on kuntapäättäjille? Unicefin kyselyyn vastasi kesällä yli tuhat nuorta. Vastaajat olivat 13-18 -vuotiaita. Nuorten painottamia asioita olivat muun muassa "vapaus olla minä", "loppu kiusaamiselle" ja "kaikille mahdollisuus harrastaa". Muun muassa näistä asioista puhuvat haastattelussa 15-vuotias Saara Katainen ja 18-vuotias Eevert Puro sekä Suomen Unicefista lapsen oikeuksien erityisasiantuntija Sanna Koskinen. Toimittaja Sanna Savikko.

Maailman rakastetuimpiin musikaaleihin lukeutuva West Side Story on juuri saanut uuden tulkinnan suomalaisella estradilla. Alkupeäräinen West Side Story on 50-luvun New Yorkin jengitappeluihin sijoitettu Romeo ja Julia -tarina. Tällä kertaa ei kuitenkaan olla modernissa ajassa vaan tarina on palautettu Shakespearen aikaisille alkulähteille. Esitys tuo Helsingin Savoy-teatterin lavalle kansainvälisiä tähtisolisteja ja kotimaista huippuesiintyjiä. Koronarajoituksista johtuen esityksiin otetaan tavanomaista pienempi määrä yleisöä. Haastattelussa ohjaaja Tuomas Parkkinen ja näyttelijä Holly Sedillos. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suden suojelun taso

to 2.9. klo 11.33–12.00

Luonnonvarakeskus julkistaa niin sanotun suden suotuisan suojelutason viitearvoja käsittelevän väliraportin. Mistä lähtökohdista sutta suojellaan? Mitä tavoitellaan? Haastattelussa ohjelmajohtaja, erikoistutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona-ajan vaikutus suomalaisten arkipäivän elämään

to 2.9. klo 10.33–11.00

Koronapandemian monet kasvot ovat tulleet Suomessa tutuiksi reilun vuoden aikana. Koronaan sairastuminen tai sairastumisen uhka tai yhtä lailla koronan tuomat yhteiskunnalliset haasteet ovat omiaan horjuttamaan kokemusta merkityksellisestä elämästä. Itä-Suomen yliopisto aloittaa tutkimushankkeen kansalaisten kokemasta koronastressistä ja merkityksellisyyden kokemisesta. Haastattelussa yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Marija Skara.  

Tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet uusimmat havainnot koronapandemiasta. Toimittaja Atte Uusinoka koostaa, mitä tiedotustilaisuudessa on kerrottu.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koska 3:lle koronapiikille? Puoluekannatus: Asiantuntija havainnoi Tesloja

to 2.9. klo 10.02–10.30

Rokotekattavuus. Koronarokotukset ovat edenneet niin, että 12 vuotta täyttäneistä yli 80 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen. Ja tästä ryhmästä selvästi yli puolet on jo käynyt toisellakin piikillä. Nyt maailmalla annetaan jo kolmansia rokotteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kolmatta rokotetta myös Suomessa heille, jotka ovat vakavasti sairaita ja sellaisille kansalaisille, jotka saivat koronarokotteet ensimmäisten joukossa. Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin? Haastattelussa rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toimittaja Tommy Fränti.

Puoluekannatus. Kokoomus jatkaa kärjessä suurimman kannatuksen saavana puolueena, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Myös kahden seuraavan - SDP:n ja Perussuomalaisten - kannatusjärjestys on ennallaan. Kyselyn tuloksia kommentoivat ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander ja Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kainuun sote innostaa nuoria koronaviestintään, Koronan tehohoidossa

ke 1.9. klo 12.13–12.45

Yksi heistä on yhdeksäsluokkalainen Tawinan Chomtha. Tarkoituksena on jakaa tietoa koronarokotteista ikätovereille, kun Kainuussa korona nyt leviää nuorten ja rokottamattomien keskuudessa. Tutkimuspäällikkö Tuuli Pitkänen Nuorisotutkimusseurasta sanoo, että nimenomaan vertaisilta saatu tieto vaikuttaa paremmin kuin ylhäältä päin annetut käskyt. Painostava ja vaihtoehdoton "menkää ja ottakaa rokote" -viesti ei tehoa. Toimittajat Timo Sihvonen ja Sanna Kähkönen. 

Rokotuksen laistaminen nostaa selvästi koronaan sairastumisen riskiä. Koronan takia tehohoitoon joutuneissa on tällä hetkellä lähinnä rokottamattomia. Helsingin Jorvin sairaalan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula näkee työssään rokottamattomuuden seuraukset joka päivä. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilvan tulokset julki

ke 1.9. klo 11.33–12.00

Palkittuja ehdotuksia on kuusi mukaan lukien ensimmäisen palkinnon voittaja. Kaikkiaan kilpailuun saatiin 110 hyväksyttyä teosehdotusta. Mikä ratkaisi voiton ja palkintosijat? Haastattelussa tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen valtioneuvoston kansliasta. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Afganistanin kriisi paljon kriisialueita kolunneen silmin

ke 1.9. klo 11.02–11.30

Professori Helena Ranta on nähnyt monet humanitaariset kriisit ja niiden seuraamukset. Mitä hän ajattelee Afganistanin tilanteesta? 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuinka pitkälle pippuria riittää?

ke 1.9. klo 10.33–11.00

Aasiasta tulee meille paljon erilaisia jokapäiväisiä mausteita, kuten kanelia ja eri pippureita. Koronapandemia on vaikuttanut mausteiden toimitusketjuihin ja maustetehtaiden toimivuuteen. Edessä saattaakin olla hankaluuksia joidenkin mausteiden saamisessa. Haastattelussa Meiran hankintatiimin päällikkö Aija Pohjanen ja Pauligin Santa Marian hankintajohtaja Katariina Aho. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Valoisia talousodotuksia - onko niitä yrittäjilläkin? Raudat karhujen tassuissa.

ke 1.9. klo 10.02–10.30

Niin talouden tuntemisen ammattilaiset, ekonomistit, kuin kansalaisetkin tuntuvat nyt olevan entistä myönteisemmellä mielellään odotuksissaan taloustilanteen kehittymisestä. Entäpä mitä miettivät yrittäjät? Tätä selvittää haastattelussa ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Itä-Suomen poliisi lopetti eilen Sonkajärvellä uroskarhun, jonka etukäpälässä oli syvälle uponnut pienpetorauta. Kyseessä on jo kolmas tiedossa oleva tapaus tänä kesänä Itä-Suomessa, jossa karhu on jäänyt käpälästään kiinni pienpetorautaan. Itä-Suomen poliisin mukaan pienpetopyyntirautojen vahingoittamia karhuja on poikkeuksellisen paljon. Mitä tilanteen muuttamiseksi olisi tehtävissä? Haastattelussa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius ja eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korkeakouluopinnot alkavat läsnä ja etänä, Vesistöjämme kohentamassa

ti 31.8. klo 12.13–12.45

Korkeakouluopinnot alkavat. Missä tunnelmissa? Haastattelussa LUT-yliopistosta energiatekniikan ensimmäisen vuoden opiskelija Lauri Seilonen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan kulttuurivastaava Lassi Onne. Toimittaja Riitta Väisänen. 

Vesistöt ovat elinehtomme, siksi niitä pitää vaalia. Jo yli kuusi vuotta jatkunut Suomen sisävesiä parantanut Fresh habit -hanke on kohentanut satojen lajien elinoloja- ja ympäristöjä, jotka ovat kärsineet tai tuhoutuneet ihmisen toiminnan vuoksi. Yksi hankkeessa uutta virtaa elämäänsä saanut laji on raakku eli jokihelmisimpukka. Lisää hankkeesta kertoo yksi Fresh Habit -hankkeen projektipäälliköistä, Tarja Stenman Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Toimittaja Päivikki Koskinen.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä ulkoministeriöllä nyt on kerrottavana Afganistanin operaatiosta?

ti 31.8. klo 11.33–12.00

Ulkoministeriön kokemuksia Afganistan-operaatiosta. Haastattelussa apulaisosastopäällikkö Pekka Kaihilahti ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osastolta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Huutokauppojen suosio nousussa

ti 31.8. klo 11.02–11.30

Huutokauppojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti korona-aikana. Syinä ovat muun muassa kaupan siirtyminen verkkoon ja suositut tv-ohjelmat. Haastattelussa meklari Petri Vuorinen Huutokauppakeskuksesta Turengista. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä olisi koronapassin vaikutus yritysten toimintaan?

ti 31.8. klo 10.33–11.00

Korona ja ravintolarajoitukset. Turkulaisravintola ryhtyi uhoamaan koronakapinaa. Mitä sanoo aluehallintovirasto? Haastattelussa Lounais-Suomen avin alkoholivalvonnan johtaja Heikki Mäki. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRassa tunnetaan ravintoloitsijoiden huoli ja ymmärretäänkin sitä, mutta tuomitaan laittomuudet. Haastattelussa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Toimittaja Carolus Manninen.

Liike-elämä hoputtaa koronapassia käyttöön. Elinkeinoelämä haluaisi yritysten toimintamahdollisuuksia parantavasta koronapassista vaihoehdon pandemian vuoksi määrätyille rajoituksille. Toisaalta yritysten epäröinti suhteessa koronapassiin ja sen rajoitteetkin ymmärretään. Haastattelussa lainsäädännön johtava asiantuntija Markku Rajamäki Elinkeinoelämän keskusliitosta. Toimittaja Janette Leino.  

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kokemuksia Kabulin kentän evakuoinnista

ti 31.8. klo 10.02–10.30

Ulkoministeri Haavisto Afganistanista. Yhdysvallat kertovat joukkojensa poistuneen Kabulin kentältä minuuttia ennen puoltayötä paikallista aikaa. Ulkoministeri Pekka Haavisto, Vihr. arvioi haastattelussa lähdön merkitystä ja kertoo Suomen sekä saaneen apua että auttaneen muita maita Kabulin evakuoinneissa. Toimittaja Marjo Näkki.

Kokemuksia Kabulin kentän evakuoinnista. Erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä oli Kabulin kentällä järjestämässä Suomen kansalaisten ja Suomea avustaneita afganistanilaisten pääsyä maasta pois. Muutaman päivän kuluttua, avuksi kentälle saapuivat myös puolustusvoimien suojausjoukot. Tanner kuvailee haastattelussa, millaista työ Kabulin kentällä oli.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lisää suomenlampaan villaa. Hossan kansallispuiston palveluhaasteet.

ma 30.8. klo 12.13–12.45

Kokeneet kankurit uskovat suomenlampaan villaan. Pohjanmaalla kerätään parhaillaan kotimaista villaa lähimaakunnista ja lisäksi rakenteilla ovat lampaanvillan viimeistelylaitos ja villakehräämö. Asialla on valtakunnallisesti pellavatuotteista tunnettu Lapuan Kankurit, joka nyt on laajentamassa toimintaansa villaan. Haastattelussa neljännen polven kankurit Esko ja Jaana Hjelt Lapuan Kankureista. Toimittaja Birgitta Vuorela.

Luontoharrastus on Suomessa nosteessa, mutta kyllä luontoon edelleen mahtuu - ja tietenkin ulkoilemaan kaikkina vuodenaikoina. Suomussalmen vielä melko tuoreessa Hossan kansallispuistossa on kävijöiden määrä kasvanut kiitettäviin määriin. Mutta pysyvätkö palvelut yleisön kiinnostuksen perässä? Haastattelussa yrittäjä Timo Korhonen. Toimittaja Hossan luontokeskuksessa on toimittaja Jarmo Nuotio.

Korona-aika on saanut yhä useamman hyppäämään polkupyörän satulaan

ma 30.8. klo 11.33–12.00

Suomalaisista 75% pyöräilee joka viikko. Parhaillaan vietettävän Pyöräilyviikon teemana on Tervetuloa pyöräilijä! Kävelyn ja pyöräilyn määrä on noussut korona-aikana. Moni on ryhtynyt pyöräilemään pitkän tauon jälkeen. Toimittajamme Päivikki Koskinen polkaisi tapaamaan Helsingin polkupyöräilijät ry:n toiminnanjohtajaa, Henni Ahvenlampea.

Toimittaja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Miten aivot jaksaisivat työpaikalla paremmin?

ma 30.8. klo 11.02–11.30

Nykyään työelämä - ja usein muukin elämä on kovin hektistä. Itse aiheutettu - tai ihan oikea kiire kiristää hermoja ja kuormittaa aivoja. Millainen olisi työpaikka, jossa aivojen jaksamista olisi edes yritetty ottaa huomioon? FT Tiina Koivuniemi on perehtynyt aiheeseen ja kirjoittanut kirjankin "Aivoystävällinen työpaikka käytännössä".

Studiossa Aki Laine.

Mihin nyt, Afganistan?

ma 30.8. klo 10.33–11.00

Länsimaat vetäytyvät Afganistanista. Terrorismi on nostanut siellä tuhoisasti päätään. Mitä on edessä seuraavaksi? Haastattelussa suurlähettiläs ja terrorisminvastaisen yhteistyön johtava asiantuntija Päivi Kairamo ulkoministeriöstä.

Studiossa Aki Laine.

Ida-myrskyn isku, Afganistanin evakuointien jatko

ma 30.8. klo 10.02–10.30

Ida-myrsky etenee Yhdysvalloissa. Kuinka tuhoisaon tämä pyörremyrsky, joka iski Yhdysvaltain etelärannikolle tasan 16 vuotta pahaa tuhoa tehneen Katrina-myrskyn jälkeen? Myrskytilanteesta kertoo studiossa meteorologi Matti Huutonen.

Afganistan-evakuointien jatko? Suomen evakuointioperaatio Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa päättyi viime torstaina. Maahan kuitenkin jäi suomalaisia tai pysyvän oleskeluluvan Suomeen saaneita. Miten heidän hyväkseen aiotaan toimia? Haastattelussa ulkoministeriön Afganistanin erityisedustaja Pekka Kaihilahti ja maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen. Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Aki Laine.