Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Armeijakaverukset Nikki ja Poikolainen tekivät koskettavan elokuvan sokean ihmisen näkökulmasta elämään

to 16.9. klo 20.03–21.00
Viimeisin

Olgan vieraaksi on hyvä tulla – harva kieltäytyy. Torstai-iltaisin kiinnostavat tyypit puhuvat Olgan kanssa populaaristi kulttuurista. Yhden Suomen parhaan puhetyöläisen seurassa tuttuja ihmisiä, maanläheisesti, nauruakaan unohtamatta.

Aiemmat lähetykset

Armeijakaverukset Nikki ja Poikolainen tekivät koskettavan elokuvan sokean ihmisen näkökulmasta elämään

to 16.9. klo 20.03–21.00

Suomalaisen elokuvan voittokulku maailmalla jatkuu. Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama “Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia” palkittiin Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnolla.

Palkitussa elokuvassa sairauseläkkeellä vuodesta 2013 ollut ammattinäyttelijä Petri Poikolainen tekee elämänsä roolin kotinsa vankina olevana miehenä, joka päättää lähteä rakkaansa luo. Päähenkilö - kuten roolin esittäjäkin - on sokea ja halvaantunut rinnastaan alaspäin, ja matka on taitettava yksin.

Ohjaaja Teemu Nikki kertoo yrittävänsä aina katsoa päähenkilöä samalta tasolta ja nähdä hänen näkökulmansa.

- Nyt kun päähenkilö Jaakko oli sokea, yritin miettiä oikeaa tapaa katsoa hänen suunnaltaan asioita. Tärkeää oli heti alusta alkaen, että en katso Jaakkoa säälien, enkä myöskään ylöspäin pyhimyksenä. Halusin kuvailla hänet tavallisena jätkänä, joka halusi tehdä asioita yksin ja joskus olisi kivaa jos hän pääsisi myös tyttöystävää moikkaamaan.

Anna Keränen tapasi Teemu Nikin ja Petri Poikolaisen voittoisan Venetsian matkan jälkeen.

Kuvassa Petri Poikolainen ja Teemu Nikki "Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia" -elokuvan filmauksessa, Kuvaaja: Tomi Palsa

Kati Outinen: Taide on vieraantunut ihmisistä, siitä pitäisi tulla arkinen puheenaihe

to 16.9. klo 19.05–20.00

Kati Outinen on kaivanut vanhat kalenterinsa esiin ja muistelee elämäänsä estradeilla uutuuskirjassaan "Niin lähelle kuin muistan".

Millaista on omistautua taiteelle, elää ruuhkaisia vuosia ja toisaalta ottaa vastaan aika, jolloin työt iän ja sukupuolen vuoksi vähenevät?

Olga Ketonen ja Kati Outinen puhuivat myös taiteen merkityksestä ihmiselle. Outinen huomauttaa taiteen vieraantuneen ihmisistä.

- Taide on semmoista, että se kuulu meidän jokaiseen päivään. Emme edes ymmärrä, kuinka paljon sitä on ympärillämme - kaikkialla mitä kuulemme, näemme ja jopa mitä pidämme yllämme. Ihan jokainen esine ympärillämme on sellainen, että joku on sen suunnitellut ja miettinyt, miten se olisi kauneimmillaan ja miellyttäisi silmää. Siksi näistä asioista pitäisi tulla ihan arkinen puheenaihe.

Eini: Olen ylpeä lappilaisista juuristani

to 9.9. klo 20.03–21.00

Me tunnemme hänet diskokuningattarena, joka ponnisti Lapin pikkukylästä kuuluisuuteen teini-iässä. Me emme aiemmin tienneet, että hän pelkää vettä, ja että lapsena häntä vaivasivat jatkuvat korvatulehdukset.

Muun muassa nämä yksityiskohdat paljastuvat tuoreesta Anna-Liisa Hämäläisen kirjoittamasta kirjasta Eini - Diskokuningatar.

Kaksi lappilaislähtöistä naista kohtasivat kun Anna Keränen tapasi Einin.

Freeman: Hectorilla on ollut suurin vaikutus musiikkiini

to 9.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen vieraana Menneisyyden vangit -yhtyeestä tuttu Freeman.

Leo Frimanilla on meneillään todellinen juhlavuosi, kun syyskuussa juhlitaan 70-vuotispäivää ja lokakuussa Menneisyyden vangit juhlistaa 30-vuotista taipaletta konsertilla Helsingin Kulttuuritalolla.

Freeman vietti nuoruutensa musiikin parissa. Hän soitti kitaraa Waterloo-nimisessä bändissä sekä toimi myös väliaikaisena kitaristina Paula Koivuniemen orkesterille sekä Islander-yhtyeelle.

Taiteilijanimen ”Freeman” artisti otti käyttöön levytysuransa alussa 1976. Jo ensimmäisen albumin myötä syntyivät Freemanin tunnetuimmat kappaleet kuten Ajetaan tandemilla, Kaksi lensi yli käenpesän ja Osuuskaupan Jane.

Lähetyksessä soivat kappaleet: THE BEATLES - A Hard Day's Night HECTOR - Ake, Make, Pera ja mä TRAVELLING WILBURYS - Handle with care MENNEISYYDEN VANGIT - Lemmenjuomaa

Kirjailija Anneli Kanto: "Mottoni on, täysillä päin peräseinää!"

to 2.9. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen juttuseurana kirjailija Anneli Kanto, jonka viimeisin romaani Rottien pyhimys ilmestyi maaliskuussa. Se on historiallinen tarina Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalareista.  

Hattulan kirkosta tuli yksi kesän -21 matkailuhiteistä, kun Rottien pyhimyksen lukijat saapuivat sankoin joukoin tutustumaan sen ainutlaatuisiin seinämaalauksiin.

Anneli Kanto kertoo haastattelussa, että hänellä on missio. Hän haluaa näyttää, että ihminen on ihminen yhä ikääntyessäänkin.

- Ei elämä ohene tai kapene, sitä mukaa kun vuosia tulee lisää. Mottoni on, että täysillä päin peräseinää! Teen niin paljon ja niin kauan, kun vielä jaksan. Jos läppärini viereen kuolen, niin onnelllisena kuolen.

Anneli ihmettelee myös syvään juurtuneita asenteitamme ikäihmisistä puhuttaessa.

- Vanhuus on muuttunut, nykyiset kuusikymppiset ovat ihan jotain muuta, kuin parikymmentä vuotta sitten, mutta asenteemme eivät ole muuttuneet. Edelleen ajattelemme, että ikääntynyt väestö on jo ihan ruotuvaivaisia.

Lähetyksessä soivat Anneli Kannon toivekappaleet: CUMULUS - Syyslaulu PEKKO KÄPPI - Ruumiin tomua FREDI - Roskisdyykkarin balladi DUSTY SPRINGFIELD - You don't have to say you love me

Radio Suomen Ilta virittäytyy Tuure Kilpeläisen livekeikalle

to 26.8. klo 18.02–18.50

Radio Suomen Illan musiikkivieraana Tuure Kilpeläinen.

Virittäydymme illan livekeikkaan fanien lähettämillä tarinoilla ja hyvällä musalla.

Mukana myös pari yllätyshaastattelua! Tuuren persoonaa valottavat ystävä Jussi Jaakonaho ja vaimo Manuela Bosco.

Juontajana Olga Ketonen.