Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

tänään klo 12.13–12.45
Suora
Tänään kouluissa, työpaikoilla ja harrastusporukoissa sykkii #seurasydän. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Aiemmat lähetykset

Mikä ohjaa meitä ostosvalinnoissamme? Onko vastuullisuudella väliä?

tänään klo 11.33–12.00

Millainen maine kaupalla on? Mitä aloja milleniaalit arvostavat, mitä kuusikymppiset? Romahtiko terveyspalvelujen maine? Ohjaavatko ilmastohuolet meitä ostospaikan valinnassa? Palvelualojen imagosta on ilmestynyt selvitys. Toimittajana Marja Ala-Kokko. Haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ja markkinoinnin työelämäprofessori Lasse Mitronen, Aalto-yliopisto​sta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Matkanteko sähköistyy - miten akut kestävät? VTT selvittää.

tänään klo 11.02–11.30

Isojen kaupunkien liikenteessä on jo kymmeniä sähköbusseja, ne ovat hiljaisempia ja usein myös matkanteko on tasaisen pehmeää. VTT:llä Espoossa tutkitaan parhaillaan muunmuassa sähköbussien tekniikan toimivuutta, akkujen kestoa ja lataustarvetta, jotta voitaisiin ennakoida miten joukkoliikenne toimii sähköistymisen myötä. VTT:n tutkimushalliin parkkeerattua Helsingin Seudun Liikenteen sähköbussia esitteli Marja Ala-Kokolle tutkimustiimin päällikkö Mikko Pihlatie.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Putinin torillit ja Venäjän informaatiovaikuttaminen

tänään klo 10.33–11.00

"Putinin trollit" on tänään julkaistu kirja, joka kertoo Venäjän informaatiovaikuttamisen kohteista ja keinoista. Kirjan on kirjoittanut Ylen toimittaja Jessika Aro. Kirjassa on hänen oman tarinansa, mutta lisäksi Aro on haastattelut infovaikuttamisen kanssa tekemisiin joutuneita ihmisiä ympäri Euroopan. Toimittajana Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lihankulutuksen arvioidaan laskevan. Torjunta-aineet ovat vaaraksi myös peltolinnuille.

tänään klo 10.02–10.30

Ruuan hinta nousee maltillisesti tänä ja ensi vuonna, arvioi Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus. Myös lihankulutuksen arvioidaan laskevan. Miten tämä vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen? Mikko Tuomikoski kävi kyselemässä lahtelaisessa marketissa.

Viime vuosina on puhuttu paljon tuholaistorjuntaan käytettävien aineiden, neonikotinoidien, vaikutuksesta mehiläisiin ja muihin pölyttäjiin. Nyt tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan neonikotinoideihin kuuluva imidaklopridi saattaa olla vaarallinen myös peltolinnuille. Miten huolestuttava löydös on? Luonnontieteellisen keskusmuseon vieraileva tutkija Sanna Mäkeläinen ja TUKESin ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila haastattelussa. Toimittajana Päivi Neitiniem.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tulevaisuuden haasteet, Pedofiilien jäljillä

eilen klo 12.13–12.45

Miten selvitä tulevaisuuden haasteista? Tätä pohtii kirjassaan Tulossa huomenna tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen. Toimittaja Aki Laine.

MOT: Pedofiilin suora lähetys. Pohjoismaalaiset miehet - myös suomalaiset - ostavat lasten raakaa seksuaalista hyväksikäyttöä suorina nettilähetyksinä. Miten tämän jäljille on päästy? Ohjelmasta kertoo sen toimittaja Jessica Stolzmann.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Thomas Cookin konkurssi vaikuttaa Lappiinkin, Mitä nuoret tietävät seksistä?

eilen klo 11.33–12.00

Matkayhtiö Thomas Cookin konkurssi vaikuttaa myös Lappiin. Yhtiö lennättää matkailijoita pohjoiseen talvi- ja joululomille. Haastattelussa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Nykynuorten seksiymmärrys. Mitä nuoret tietävät seksistä? Mistä he tarvitsevat lisää tietoa? Väestöliitto jakaa tällä viikolla nuorille tietoa Mun valinta -kampanjalla. Haastattelussa nuorten seksuaalisuuden asiantuntija Maria Nikunlaakso sekä nuorten asiantuntija Aziz Bahlaouane Väestöliitosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kerro muuttolintuhavaintosi tai kysy muuttolinnuista

eilen klo 11.02–11.30

Mitkä linnut muuttavat sinun taivaallasi? Kerro havaintosi tai kysy luontotoimittaja Juha Laaksoselta. Soita lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Matka peruuntui - miten toimia? Sää kylmenee, muuttolinnut liikkeellä

eilen klo 10.33–11.00

Miten Tjäreborgin matkalaisten tai yhtiöltä matkan varanneiden nyt pitää toimia? Haastattelussa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Sää kylmenee, muuttolinnut liikkeellä. Onko syksy kylmentänyt Suomen tavanomaista aiemmin. Mitkä linnut nyt muuttavat ja missä päin Suomea? Studiossa Ylen meteorologi Seija Paasonen sekä luontotoimittaja Juha Laaksonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tjäreborgin emoyhtiö konkurssiin, lähes 3000 suomalaista ulkomaanmatkalla

eilen klo 10.02–10.30

Tjäreborgin matkoja peruuntunut viime tipassa. Haastattelussa Tiina ja Anette Peltola, joiden lento peruuntui aamulla. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Tjäreborg selvittää, voisiko se vielä jatkaa toimintaansa emoyhtiön konkurssista huolimatta. Haastattelussa Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Katse taivaalle - kurkiaurat ja muuttolintuparvet ilahduttavat nyt luonnontarkkailijaa

pe 20.9. klo 12.13–12.45

Lintujen syysmuutto on vilkkaimmillaan. Biologi ja Turun lintutieteellisen yhdistyksen aktiivi Tarja Pajari antaa vinkit lintujen tarkkailuun. Mukana linturetkellä hanhia bongaamassa oli Kimmo Gustafsson.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Googlen investoinnit - kuinka hyvällä tiellä hallitus on työllisyystavoitteissaan? Suomettuminen latvialaisin silmin.

pe 20.9. klo 11.33–12.00

ETLAn tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö kommentoi Googlen miljardi-investointeja. Kuinka merkittäviä ne ovat? Vasta eilenhän hallitus kertoi mittavasta sota-alustilauksesta. Kuinka paljon näin isot hankkeet avittavat hallitusta työllisyystavoitteen saavuttamisessa?

Latvian kansallisteatteri sukeltaa huomisesta alkaen syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. Näyttämölle tulee suomalaisten Venäjä-suhteesta huumoria repivä näytelmä nimeltä "Suomettuminen". Se perustuu Kansallisteatterissa nähtyyn "Sumu" -näytelmään.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Pitäisikö Area 51:n ufosalaisuudet paljastaa?

pe 20.9. klo 11.02–11.30

Yhdysvaltain New Mexicossa, lähellä Roswellin kaupunkia putosi 5. heinäkuuta vuonna 1947 maahan oletettavasti ufo, tunnistamaton lentävä esine. Tämä on parhaiten dokumentoitu ufotapaus ja se on innoittanut ihmisiä ympäri maailman. Nyt Yhdysvalloissa jopa kaksi miljoonaa ihmistä aikoo rynniä huippusalaiselle sotilasalueelle paljastamaan ufosalaisuudet. Onko salainen sotilasalue yhä kiinnostava ufotutkijan kannalta? Suomen ufotutkijoiden puheenjohtaja Heikki Kulju kertoo. Heidi Laaksonen haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Auton moottorin käyttövoimalaskuri. Investoiko Google Suomeen?

pe 20.9. klo 10.33–11.00

Liikenteen päästöjä on ilmastonmuutoksen kannalta tärkeää vähentää. Monet autonomistajat pohtivat, että minkälainen moottori ja polttoaine olisi paras ja päästöttömin. Ja vaihtoehtoja on monia kuten hybridi tai kaasuauto. Miten paljon liikenteen päästöjä voi vähentää vaihtamalla fossiilisen polttoaineen vähäpäästöiseen vaihtoehtoon? Tämän kysymyksen takia diplomi-insinööri ja energiaa käsittelevän Valot päälle -tietokirjan kirjoittanut Tuomas Vanhanen, on ideoinut automoottorien käyttövoimalaskurin. Sen avulla voi siis laskea, että mikä moottori voisi olla sopivin ja päästöttömin omaan käyttöön. Toimittajana Atte Uusinoka.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on vierailulla Suomessa. Mistä Pichai ja pääministeri Antti Rinne (sd) ovat keskustelleet? Investoiko nettipalveluiden suuryritys Suomeen? Kaija Kellman oli seuraamassa tiedotustilaisuutta. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Palauttava työttömyysturva. Turkin ja Kreikan pakolaistilanne.

pe 20.9. klo 10.02–10.30

Akava on tuonut työttömyysturvakeskusteluun ehdotuksen uudesta mallista, jota se kutsuu palauttavaksi työttömyysturvaksi. Ehdotuksen keskeinen ajatus on, että työttömyyden pitkittyessä osa työttömyyskorvauksesta siirretään sivuun ja työllistymisen jälkeen tämä etuuden osa maksetaan henkilölle eli palautetaan. Ammattiliiton ekonomisti Heikki Taulu selvittää mallin ideaa.

Aiempaa useampi turvapaikanhakija on uskaltautunut merimatkalle Turkista Kreikan puoleisiin saariin. Turkin presidentti on uhannut päästää vielä lisää pakolaisia kohti EU:ta. Miten kiperä tilanne on? Toiminnanjohtaja Frank Johansson ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osastosta ja sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi arvioivat.

Suomalainen sijoittajana, Puuntaimilla ilmastonmuutosta vastaan

to 19.9. klo 12.13–12.45

Suomalainen sijoittajana. Sijoittaja 2019 -tapahtumassa Finlandia-talossa monia kiinnostaa, miten rahan saa parhaiten poikimaan. Linda Vettanen kyselee Sijoittaja-tapahtuman kävijöiltä heidän sijoittamisen tavoistaan ja tavoitteistaan.

Ovatko sijoittajan odotukset todellisella pohjalla? Sadat tuhannet suomalaiset sijoittavat. Riskistä puhutaan, mutta toteutuneesta menestyksestä ei niinkään. Sijoittajien keski-ikä on korkea, mutta se alenee jatkuvasti kun yhä nuoremmatovat kiinnostuneet sijoittamisesta. Haastattelussa Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen. Häntä haastattelee Linda Vettanen.

Helsingin keskustassa Kiasma-museon vieressä jaetaan ilmaiseksi miljoona männyn, kuusen ja koivun tainta. Kampanjassa mukana olevan Viherympäristöliiton mukaan yksi puu ei pelasta maailmaa, mutta kun mukaan lähtee tuhansia ja tuhansia ihmisiä, sillä alkaa olla vaikutusta. Kaupungissa puun istuttaminen on kuitenkin luvanvaraista. Haastattelussa Viherympäristöliiton pääsihteeri, puutarhaneuvos Seppo Närhi. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kasit metsään, palkanmaksu ja kulut kuntoon

to 19.9. klo 11.33–12.00

Kasit metsään. Koululaisten metsäpäivä vie Rovaniemellä noin 650 kahdeksasluokkalaista tutustumaan metsän mahdollisuuksiin. Rasteilla he tutustuvat muun muassa metsänhoitoon, metsästykseen, luonnonsuojeluun, kierrätykseen ja retkeilyyn. Toimittaja Mia Sivula.

Miten suurten rakennustyömaiden urakoiden palkan ja veronmaksusta saataisiin paremmin päivänvaloa kestävää? Viimeksi julkisuudessa on esillä ollut se, että Helsingissä Olympiastadionin työmaalla on havaittu satoja alipalkkaustapauksia ja muita työehtosopimusrikkeitä. Haastattelussa Eläketurvakeskuksen valvontaosaston osastopäällikkö Matti Ruotanen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

35 uutta nimeä ja kaikki muu almanakasta

to 19.9. klo 11.02–11.30

Kirja almanakasta. Suomalaiseen kalenteriin tulee ensi vuonna merkittävä määrä uusia nimipäiviä. Miten niistä päätetään? Haastattelussa yksi Ajan tasalla -kirjan kirjoittajista Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Köysi kiristyy hallituksen ja opposition välillä

to 19.9. klo 10.33–11.00

Hallituksen ja opposition köydenveto. Hallitus ja oppositio ovat taas vastakkain, mutta tällä kertaa köyden eri päissä eduskunnan liikuntapäivän merkeissä. Haastattelussa  kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Ritva "Kike" Elomaa, Merja Kyllönen ja Tuula Haatainen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Miksi isku osui?

to 19.9. klo 10.02–10.30

Millainen oli isku Saudi-Arabian öljynjalostamolle? Haastattelussa poliisin miehittämättömän ilmailun asiantuntija, ylikomisario Sami Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta ja strategian opettaja Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Radio Suomen Päivä

ke 18.9. klo 12.13–12.45

Studiossa Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Äänikirjojen määrä lisääntyy huimasti

ke 18.9. klo 11.33–12.00

Äänikirjojen tuotanto ja kuuntelu on lisääntynyt huimasti. Näkövammaisille äänikirjat ovat olleet tuttuja jo vuosikymmenet. Julkisen palvelun, Celian, äänikirjatuotanto onkin lisännyt yhteistyötä kaupallisten kustantajien kanssa. Äänikirjat eivät kuitenkaa korvaa kokonaan pistekirjoitusta. Celian kokoelmapääliikkö Eeva Paunonen oli Katariina Lahtosen haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sentenced vihasi kiertuelämää, mutta rakasti keikkoja. Heijastin ei hyödytä kaapissa ketään.

ke 18.9. klo 11.02–11.30

Viimeinen naula Sentencedin arkkuun. Yhtyeen rumpali ja valokuvaaja Vesa Ranta on koonnut yhtyeen keikkaelämäkuvista valokukuvakirjan. Hanna Juopperi tapasi miehen tämän valokuvastudiolla Oulun Pikisaaressa.

Heijastimet kiertoon ja heilumaan! Heijastimet ovat hieno suomalainen keksintö, joiden soisi valoisan ajan vähentyessä kuuluvan jokaisen tielläliikkujan varusteisiin. Jyväskylässä pyritään tällä viikolla lisäämään heijastimien käyttöä kierrätyksellä sekä ilmaisilla heijastimilla. Jussi Lindroos jututtaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sandarmohin arvoitus - puhdistaako Kreml Stalinin ajan historiaa?

ke 18.9. klo 10.33–11.00

Venäjällä historian uudelleenarviointi ja keskustelu Stalinin vainojen uhreista jatkuu. Petroskoissa ilmestyi äsken "Sandarmohin arvoitus", joka pitää yllä mahdollisuutta, että joukkohautaan on heitetty suomalaisten jatkosodassa ampumia neuvostosotavankeja. Moscow Times taas kirjoittaa, että Kreml yrittää puhdistaa Stalinin ajan menneisyyttä. Dosentti Markku Salomaa valottaa tilannetta Katariina Lahtosen haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Ovat budjettiesityksen työllistämistoimet riittäviä? Polttoaineen hinnoissa jo roimia korotuksia.

ke 18.9. klo 10.02–10.30

Hallitus sai eilen valmiiksi ensimmäisen budjettiesityksensä. Sitä arvioivat Sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas ja Suomen yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

Iskut Saudi-Arabiaan alkavat näkyä jo bensiinin ja dieselin hinnassa suomalaisilla jakeluasemilla. Yleisöhavaintojen mukaan litrahinnat ovat ainakin osilla asemista kohonnut eilisesestä illasta tähän aamuun 15-20 sentillä. Energayhtiö ST1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Muistinhuoltoa tanssin tahtiin

ti 17.9. klo 12.13–12.45

Jalalla koreasti muistin merkeissä. Rovaniemellä Lappia-talossa on parhaillaan menossa muistitanssiaiset. Millainen on muistin ja tanssin liitto? Haastattelussa muistiluotsi Sirkku Rauma Lapin muistiyhdistyksestä ja Satu Uusimaa Länsi-Pohjan omaishoitajista. Toimittaja Kimmo Hiltula.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Nyt sieneen!

ti 17.9. klo 11.33–12.00

Sienivuoden näkymät. Nyt kannattaa mennä sienimetsään, kehottaa suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Helsingin yliopiston Luomuksesta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Mikä sieni on eliöitään? Sienet ovat yllättävän monessa mukana ja ilman niitä luontomme ja nautintommekin olisivat moninaisuudeltaan vähäisempiä. Asiantuntijana dosentti Sari Timonen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lapset viihtyvät koulussa enimmäkseen hyvin

ti 17.9. klo 11.02–11.30

Miten oppilaat koulussa voivat? Siitä kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely. Haastattelussa THL erikoistutkija Riikka Ikonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Budjettiriihessä menossa kovin vääntö

ti 17.9. klo 10.33–11.00

Nykyhallituksen tänään alkanut ensimmäinen budjettiriihi on hallituksen ensimmäinen todellinen näytönpaikka. Haastattelussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kai Mykkänen Kokoomuksesta ja Antti Lindtman Sosialidemokraateista sekä ryhmän varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keskustasta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Mistä budjetin kovimmat väännöt? Ennakkoon on arvioitavissa, mistä aiheista ministereiden ja toisaalta hallituspuolueiden välillä käydään tiukimmat keskustelut. Aihetta avaa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Budjetti mielenosoittajien mukaan, Brexit tulossa - ollaanko valmiita?

ti 17.9. klo 10.02–10.30

Budjettiriihi ja mielenosoitukset. Nykyisen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi on alkanut ja mielenosoittajat ovat paikalla Säätytalolla. Mieltä osoitetaan koulutusrahojen lisäyksen ja ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta. Haastattelussa ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen ja Amnesty Internationalin oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen. Säätytalon edessä on toimittaja Mira Stenström.

Brexitiin varautuminen. Brexit tulee ennemmin tai myöhemmin.Vaikka uudesta kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisestakin on puhuttu, kovin todennäköiseltä ne eivät näytä. Jo puhe brexitistä ja eron jahkaaminen aiheuttavat vaivaa niin Britannialle kuin EU-maillekin. Jotenkin siis Britannian EU:sta lähtöön pitäisi varautua, mutta miten? Haastattelussa ulkoministeriön vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tuettuun rakentamiseen liittyy poliittista suhmurointia. Kehitysvammainen jää usein ilman palkkaa.

ma 16.9. klo 12.13–12.45

Talobisnestä demarien tapaan. Mistä on kyse? MOT -ohjelman toimittaja Kirsi Skön kertoo lisää poliittisia piirejä hyödyttävästä rakentamisesta.

Palkkaa työstä. Moni kehitysvammainen tekee töitä, muttei saa työstään kunnon korvausta. Ihmisoikeusliitto ja Kehitysvammaliitto haluavat nyt puuttua pitkään jatkuneisiin epäkohtiin. Toimittaja Marko Miettinen tapasi kokijoita ja asiantuntijoita.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Tampereen uusi lastensairaala valmis - Helsingin ongelmat hämmentävät

ma 16.9. klo 11.33–12.00

Uusi Tampereen lasten ja nuorten sairaala on valmis. Työntekijät pääsivät uusiin tiloihin tänään ja ensimmäiset potilaat siirtyvät huomenna tiistaina. Rakennusprojekti on kestänyt neljä vuotta. Sairaalassa on neliöitä 19 000 ja lähes jokainen potilas saa oman huoneen. Iloa uudesta talosta himmentää hieman tieto Helsingin uuden lastensairaalan ongelmista, joista Ylen MOT-ohjelma kertoi viikko sitten. Toimittaja Mari Vesanummi teki Tampereella tupatarkastuksen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kävely on hyväksi itselle ja luonnolle

ma 16.9. klo 11.02–11.30

Liikkujan viikko. Kävely on ilmaston ja terveyden kannalta erinomainen tapa tehdä arjen matkoja. Silti jopa alle kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään autolla. Miten kävelyä voidaan lisätä? Mikä estää kävelemistäsi? Mitä tarvitsisi tapahtua, jotta peppu nousisi autonpenkistä? Asiantuntijoina lähetyksessä ylitarkastaja Tytti Viinikainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista ja kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Miksi setämies nälvii Greta Thunbergia? Liikkujan viikko kannustaa kävelemään

ma 16.9. klo 10.33–11.00

Ruotsalainen Greta Thunberg ryhtyi muiden koululaisten kanssa ilmastolakkoon reilu vuosi sitten. Näistä lakoista tuli kansainvälinen sensaatio ja liikehdintä levisi ympäri maailman. Ilmastoaktivistista on tullut ilmiö ja iso mielipidevaikuttaja. Miksi vasta 16-vuotias lukiolainen herättää ihastusta, mutta myös vihastusta. Mitä me itseasiassa vastustamme kun tölvimme Gretaa?

Tätä pohtii Iiris Arjanteen haastattelussa ilmastoahdistukseen perehtynyt tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopistosta. Taannoin Greta seilasi New Yorkiin puhumaan vaikutusvaltaisille tahoille ja television talk-show -ohjelmiin ilmastonmuutoksesta sekä sen torjumisesta.

Liikkujan viikko. Kävely on ilmaston ja terveyden kannalta erinomainen tapa tehdä arjen matkoja. Silti jopa alle kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään autolla. Miten kävelyä voidaan lisätä? Vieraina ylitarkastaja Tytti Viinikainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista ja kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Polttoaineiden hinnoissa pieniä nousupaineita, ylioppilaskirjoitukset alkoivat

ma 16.9. klo 10.02–10.30

Millaisia vaikutuksia Saudi-Arabian öljykohteisiin tehdyillä iskuilla on Suomen bensapumpuilla? Saudi-Arabia on maailman suurin öljyn viejä. Kun sen öljyntuotanto kärsii, millaisia vaikutuksia sillä on raakaöljyn hintaan ja toisaalta suomalaisten maksamiin hintoihin? Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat. Ylen Abitreenit tarjoavat apua jaksamiseen, opiskelutekniikkaan sekä ruotivat kokeita. Tuottaja Mika Salomaa kertoo enemmän.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Karhea kuvaus keikkalaulajan elämästä

pe 13.9. klo 12.13–12.45

Olen suomalainen ensi-illassa. Kari Tapion elämästä kertova elokuva on kaunistelematon kuvaus hänen elämänsä tapahtumista. Haastattelussa näyttelijä Matti Ristinen, ohjaaja Aleksi Mäkelä sekä Kari Tapion ja Pia Viheriävaaran poika Joona Jalkanen. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Houkuttavatko Nälkämaan markkinat?

pe 13.9. klo 11.33–12.00

Kainuussa vierastetaan Seppälän maalaismarkkinoiden uutta nimeä. Miten markkinat vetävät? Markkinatunnelmaa välittää toimittaja Arto Loukasmäki.

Martat ovat vanhempia kuin Suomi. Martta-järjestö täyttää 120 vuotta. Mitä kaikkea siihen mahtuu? Mikä Martoille on nyt tärkeää? Haastattelussa Marttojen kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Pankkitilisi laajenevat käyttömahdollisuudet, Downton Abbeyn ihanuus

pe 13.9. klo 11.02–11.30

Downton Abbey myös leffana. Tv-sarjaa on esitetty yli 200 maassa. Nyt brittiepookki on myös valkokankaalla. Mikä tekee Downton Abbeystä niin suositun? Vastaamassa kuusankoskelaisen elokuvateatterin johtaja Elise Brandt.

Pankkitilisi käyttömahdollisuudet laajenevat huomenna. Pankkitilin käyttö muuttuu, mitä siitä on hyvä tietää? Haastattelussa Finanssialan johtava asiantuntija Teija Kaarlela. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Posti, työntekijät, palkat ja työehdot

pe 13.9. klo 10.33–11.00

Posti haluaa alentaa tuhansien työntekijöidensä ansioita. Nykyinen sopimus päättyy lokakuun loppuun. Mitä on edessä? Haastateltavina ammattiyhdistysliikkeen tutkija, sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sekä työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Työttömät haluavat selvityksen palkkatuesta

pe 13.9. klo 10.02–10.30

Hallituksen budjettisriihessä työnantajalle maksettavan palkkatuen enimmäistasoa on aikomus korottaa. Palkkatuen vaikuttavuudesta työllisyyteen on erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA on julkisuudessa kritisoinut palkkatukea. Työttömien keskusjärjestö puolestaan tiedotti eilen haluavansa aiheesta laajempaa tutkimusta. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtajaa Jukka Haapakoskea.

Tasavalta juhlii avoimin ovin

to 12.9. klo 12.13–12.45

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto on 100-vuotias ja sen kunniaksi Eduskunta, Valtioneuvoston linna, Säätytalo sekä Presidentinlinnan ovet ovat avoinna kansalle. Käymme katsomassa Presidentinlinnan kuhinaa, Marja Ala-Kokon haastattelussa muunmuassa linnanvouti Anne Puonti.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Bokashi-kompostointi onnistuu keittiön komerossa

to 12.9. klo 11.33–12.00

Japanilainen bokashi-kompostointi innostaa nyt suomalaisia. Bokashi Suomen Facebook -ryhmässä on 8500 jäsentä, ja ryhmän seinällä hehkutetaan kuvien kera bokashin avulla kukoistavista puutarhoista. Mikä saa monet innostumaan tällä tavalla kompostoinnista?

Toimittaja Emilia Korpela tapasi bokashi-harrastaja Riitta Särkän Mikkelin toimintakeskuksessa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lätkän SM-liiga alkaa - odotukset ja ennakkoasetelmat

to 12.9. klo 11.02–11.30

Jääkiekon SM-liiga alkaa tänään. Millainen kiekkokausi on tulossa? Aki Laine tapasi toimitusjohtajat Riku Kallioniemen Liigasta ja Risto Jalon Ilveksestä.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Ruoka-avun tarve ei vähene

to 12.9. klo 10.33–11.00

Suomessa on noin tuhat ruoka-apua tarjoavaa tahoa. Miksi uutiskuvissa sitten näkyy vain muutama leipäjono ja miksei ruoka-apu vähene? Mira Stenström tapasi ruoka-avun tarjoajia ja suomalaisen köyhyyden hyvin tuntevia ihmisiä. Projektipäällikkö Hanna Kuisma Vantaan Yhteinen pöytä -hankkeesta ja sosiaalineuvos Tapio Pajunen haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Posti kohujen keskellä. Suomalaismiehet tuomittiin vankeuteen Venäjällä.

to 12.9. klo 10.02–10.30

Postin palkat ja perustoiminnan tulevaisuus. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) kommentoi.

Venäjällä kaksi Suomen kansalaista on tuomittu viideksi vuodeksi vankileirille. Mistä erikoisessa tapauksessa on kyse? Toimittaja Marjo Näkki on työskennellyt Ylen kirjeenvaihtajana Venäjällä ja tietää maan meininki.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kierrättää voi sisustamisessakin - pitäisikö huonekaluvalmistajienkin?

ke 11.9. klo 12.13–12.45

Habitare-messut alussa - kierrättäminen on tullut mukaan sisustamiseenkin. Mitä siitä pitää nyt tietää? Haastattelussa ympäristöasiantuntija Anu Kaila pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksesta. Toimittaja Mira Stenström.

Naiset kasvava osa metsästäjistä. Metsästäjistä on nyt naisia vain seitsemän prosenttia, mutta uusilla metsästäjäkursseilla naisia on jo neljännes - jopa puolet. Mikä naisia vetää metsälle? Haastattelussa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius. Toimittaja Hannele Muilu.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kiskoilla Pietarista Imatralle, Keskustelua sivistyksestä

ke 11.9. klo 11.33–12.00

Kiskoilla Pietarista Imatralle. Pietarista on tulossa koejuna suoraan Imatralle. Mitä on suunnitteilla? Haastattelussa Imatran kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimo sekä Etelä-Karjalan kuntien ja matkailuyritysten perustaman matkailuyhtiö Go Saimaan markkinointijohtaja Juha Sorjonen. Toimittaja Imatran ratapihalla on Sirkka Haverinen.

Sivistyksestä on keskusteltava. Muuttaako sivistys muotoaan? Kansanvalistusseura on järjestämässä sivistyksestä keskustelusarjan Helsingissä, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Haastattelussa Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Itsepalvelu vaikuttaa kuluttajaan, työntekijään ja yritykseen

ke 11.9. klo 11.02–11.30

Itsepalvelun määrä kasvussa. Miten se muuttaa kuluttajan asemaa? Miten yritykset siitä hyötyvät? Mitä se tarkoittaa työntekijöille? Kuka vastaa, jos itsepalvelu ei toimikaan? Haastattelussa johtava asiantuntija Helena Tuorila kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen. Toimittaja Kalle Suomi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Muuttuuko Suomen kehityspolitiikka?

ke 11.9. klo 10.33–11.00

Suomalaisen kehityspolitiikan suunta. Mikä on nykyhallituksen kehtityspolitiikan suunta? Haastattelussa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, sd. Toimittaja Silja Raunio.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Miksi veronpalautus viivästyy?

ke 11.9. klo 10.02–10.30

Moni on tänä vuonna saanut verottajalta postia, jossa kerrotaan että veronpalautus maksetaankin alun perin ilmoitettua myöhemmin. Miksi? Haastattelussa Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio.

Mikä vetää mukaan rikollisjengeihin? Poliisi on viikon aikana ottanut kiinni ison joukon United Brotherhood -jengin jäseniä. Miten jengit sitovat jäsenensä toimintaansa. Haastattelussa rikoskomisario Antti Hyyryläinen Keskusrikospoliisista. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Suomen demokratia 100 vuotta

ti 10.9. klo 12.13–12.45

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto täyttää tänä vonna 100 vuotta. Eduskunnassa juhlitaan, kuulemme tunnelmia sieltä sekä kansalaisten mietteitä demokratiasta. Karri Laihonen kävi kysymässä porilaisten mielipiteitä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Miksi syömäkelpoinen ruoka päätyy roskiin? Miten ruokahävikki pienee?

ti 10.9. klo 11.33–12.00

Millaisia ovat ruokahävikin ilmastovaikutukset? Parhaillaan vietettävä Hävikkiviikko haluaa jälleen muistuttaa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Linda Vettanen kysyy Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuurelta ja toimitusjohtaja Juhani Järvensivulta Fiksu Ruoka -startupista konsteja vähentää syömäkelpoisen ruuan päätymistä roskikseen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Muotoilijat etsivät ratkaisuja merien ekologiseen kriisiin. Metsäkanalintukanta on kestävä.

ti 10.9. klo 11.02–11.30

Voiko muotoilulla ja suunnittelulla parantaa maailmaa ja rikkoa bisneksen vaatimuksia lisääntyvästä kulutuksesta ja kasvusta? Design-museossa Helsingissä Critical Tide -näyttely ainakin yrittää tätä; sen projektit ja teokset kantavat huolta saastuvasta merestä. Tekijöiden mielestä muotoilulla on keskeinen rooli ihmisten kestämättömien toimintatapojen luomisessa. Katariina Lahtonen tutustui näyttelyyn. Haastattelussa taiteilija Gero Grundmann ja viestinnän asiantuntija Minni Soverila Designmuseosta.

Metsäkanalintujen metsästys alkaa tänään. Kannat ovat nyt hyviä ja vakaita. Metsästyksen kohdentaminen on kuitenkin tärkeää, sanovat Suomen Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Svensberg ja Suomen metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius. Hannele Muilu haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Mitä YK:n kestävän kehityksen työryhmässä tehdään? - Työryhmä ainoa suomalainen kertoo.

ti 10.9. klo 10.33–11.00

Ympäristöasiantuntija, professori Eeva Furman on ainoa suomalaisjäsen YK:n kestävän kehityksen raporttia valmistelevassa työryhmässä. YK:n Agenda 2030 -raportti julkaistaan pian. Millaista työtä ryhmässä on tehty? Linda Vettanen tapasi Furmanin.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

THL varautuu jo influenssakauteen. Jutta Urpilaisesta komissaari.

ti 10.9. klo 10.02–10.30

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos varautuu jo tulevaan influenssakauteen. Haastattelussa ylilääkäri Hanna Nohynek.

Minkä komissaarisalkun Jutta Urpilainen saa? Jäsenmaat ovat jo esittäneet oman ehdokkaansa komissaariksi ja tänään selviää lopullinen salkkujako. Ylen EU-erikoistoimittaja Petri Raivio sanoo, että komissaarisalkkujen jako on vielä hämärän peitossa. Marjo Näkki haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Voiko brexit enää yllättää, Lastensairaalan ongelmat

ma 9.9. klo 12.13–12.45

Brexit yllättää jatkuvasti - vai yllättääkö enää ketään? Onko Britannia törmäyskurssilla kohti sopimuksetonta eroa EU:sta? Tapahtuuko ero ensi kuussa vai vasta ensi vuonna? Haastattelussa Britannian politiikan tutkija Mikko Kuisma.

Lastensairaalan ongelmat. Hajoavia rakenteita ja laitteita sekä hoitajapulaa. Kuinka uudessa koko maan sairaalassa voi olla tällaisia ongelmia? Illan MOT-ohjelma kertoo lisää. Studiossa toimittaja Minna Knus-Galán.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Radio Suomen Päivä

ma 9.9. klo 11.33–12.00

Kaustisen viulunsoitto maailmanperinnöksi. Viulu luo yhteisöllisyyttä Kaustiselle. Haastattelussa Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki. Toimittaja Raila Paavola.

Keinuen sanaluokkien hallintaan. Luokanopettaja Tuomas Kannisto on sanoittanut ja säveltänyt Sanaluokkareggaen koululaisten avuksi. Kiitosta on tullut vanhemmiltakin.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Miten autat lähimmäistäsi jaksamaan?

ma 9.9. klo 11.02–11.30

Itse kullakin on joskus raskaampia tai jopa aivan kestämättömältä tuntuvia aikoja, mikä silloin on lähimmäisten parasta tukea? Mieli-järjestön kriisityöntekijä Harri Sihvola neuvoo. Soita Radio Suomen Päivään ja osallistu keskusteluun. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Iitsemurhasta pitää puhua

ma 9.9. klo 10.33–11.00

Millä uuteen nousuun, Keskusta? Keskustan uuden puheenjohtajan Katri Kulmunin haastattelu. Toimittaja Hannele Muilu.

Mielenterveys - itsemurhasta pitää puhua? Itsemurhien määrä on Suomessa laskenut pitkällä aikavälillä, mutta parina viime vuonna määrä on kääntynyt noususuuntaan. Tuoreen kyselyn mukaan joka kolmas nuori aikuinen on harkinnut vakavasti itsemurhaa jossain elämänsä vaiheessa. Valtakunnallinen mielenterveysjärjestö Mieli kampanjoi teemalla: Itsemurhasta on turvallista puhua. Haastattelussa kriisityöntekijä Harri Sihvola Mielen itsemurhien ehkäisykeskuksesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Pyörremyrsky Tokiossa, Huuhkajilla hyvät näkymät

ma 9.9. klo 10.02–10.30

Pyörremyrsky iski Tokioon. Miten Japanin pääkaupungissa nyt menee? Onko ihmisillä sähköä, toimiiko vaikkapa liikenne? Haastattelussa lehdistö- ja kulttuurineuvos Markus Kokko Suomen Tokion suurlähetystöstä.

HuuhkajIle kolme pistettä kahdesta pelistä, mitä jalkapallojoukkueella on edessään seuraavaksi? Haastattelussa keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Aariaa marketin hevi-osastolla.

pe 6.9. klo 12.13–12.45

Euroopan oopperalavoilla pitkän uran tehnyt Juuso Hemminki on nyt kauppias, joka yllättää asiakkaitaan kajauttamalla Puccinia ostosten lomaan. Jukka Vanninen vieraili Helsingin Katajanokan marketissa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Korkeasaaren amurinleopardit tärkeässä suojelutehtävässä

pe 6.9. klo 11.33–12.00

Korkeasaaren eläintarha osallistuu äärimmäisen uhanalaisen amurinleopardin suojeluhankkeeseen. Kiinan ja Venäjän raja-alueella elää noin 100 amurinleopardia ja niiden geeniperinä on kaventunut. Eläintarhoissa elävistä amurinleopardeista on tarkoitus saada uutta geeniperimää Amurin alueelle Venäjän Primorskiin. Kaija Kellman vieraili Korkeasaaren Kissalaaksossa. Haastateltavana eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Huoltoriidat ovat kärjistyneet

pe 6.9. klo 11.02–11.30

Riidat lasten huoltajuudesta ovat kärjistyneet. Huoltoriitoja on käräjäoikeuksissa aiempaa enemmän ja tapaukset ovat usein niin vaikeita, että kiistely lapsen asioista voi kestää vuosikausia. Kun vanhemmat eivät pääse huoltajuudesta sopuun, käräjäoikeuden tuomari päättää heidän puolestaan, mikä on lapsen etu.

Tilanne on kestämätön, sanovat asiantuntijat. Vierainamme ovat lapsioikeuteen erikoistunut asianajaja Marja Välilä asianajotoimisto Legal Loungesta sekä asiantuntija Johanna Vaitomaa Ensi- ja turvakotien liitosta. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Erkka Westerlundin opit urheiluun ja elämään

pe 6.9. klo 10.33–11.00

Erkka Westerlund on maamme tunnetuimpia urheiluvalmentajia. Miten hänen valmennusoppejaan voisi hyödyntää elämässä muutenkin? Aki Laine tapasi valmentajan tämän kirjanjulkistustilaisuudessa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sähkötupakan vaarat - mitä tiedämme niistä?

pe 6.9. klo 10.02–10.30

Suomi otti neljännen voittonsa eilisiltana jalkapallon EM-karsinnoissa. Aki Laine oli seuraamassa Suomi-Kreikka -ottelua.

Yhdysvalloissa on viime aikoina törmätty erilaisiin outoihin keuhkosairauksiin, joiden on epäilty olevan yhteydessä sähkötupakointiin. Tutkinnassa on lähes sata tapausta, ja kyse on pääasiassa nuorista aikuisista. Yliopistonlehtori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta on lääkäri ja kirjoittanut sähkötupakan vaikutuksista. Hän kertoo mitä näistä Yhdysvaltain tautitapauksista tiedetään. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kalliit autot, lyhytikäiset akut?

to 5.9. klo 12.13–12.45

Sähköautoilun pullonkaulat. Millä Suomen teille saataisiin lisää sähköautoja? Haastattelussa tutkimusjohtaja Mikko Pihlatie tutkimuslaitos VTT:ltä. Toimittaja Silja Raunio.

Mitä Brexitissä seuraavaksi? Britannian oppositio sai erävoiton sopimuksettoman eron torjunnassa. Horjutuksesta huolimatta pääministeri tarjoaa uusia vaaleja, mutta oppositio torjuu niiden järjestämisen. Brexit-saaga jatkuu uusin kiertein. Haastattelussa yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kasvisruokareseptejä Strömsöhön ja nuorta yrittämistä

to 5.9. klo 11.33–12.00

Kasvisruokaa a la Strömsö. Ylen Strömsö-ohjelmaa kuvataan Vaasassa ja tällä kertaa etsitään kasvisruokareseptejä myös yleisön avulla. Haastattelussa Strömsön juontajat Matias Jungar ja Jonas Sundström. Toimittaja Sebu Björklund.

Yrittäjän päivä: Lapset ja yrittäjyys. Nuori yrittäjä Juho Urhemaa on esimerkki vieläkin nuoremmille. Yrittämisen mahdollisuuksia miettivät Lempäälän Moision koulun neljäsluokkalaiset Niklas Mäkelä, Samu Tuusa ja Anton Alanen. Toimittaja Katri Tapola.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Syyspuutarhan sato, kohokohdat ja vaivat

to 5.9. klo 11.02–11.30

Puutarhan syksy. Kesä oli kuuma. Mitä kuuluu kasvimaalle ja puutarhaan? Puheissa mukana ainakin satonäkymät ja viheliäiset tuholaiset. Omassa puutarhassaan on haastattelussa biologi Leena Luoto. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Uutisten ohjastaja, Uutiset tulevaisuudessa

to 5.9. klo 10.33–11.00

Tv-uutislähetyksen kaitsija. Kuka huolehtii, että tv:n uutislähetyksessä kaikki sujuu tismalleen suunnitellusti? No ohjaaja, tietenkin. Haastattelussa tv-uutisten ohjaaja Anne Meling. Toimittaja Marija Skara.

Mistä uutiset tulevaisuudessa? Nyt monen uutisväline on älypuhelin. Mitä tulee sen jälkeen? Miten uutiset muuttuvat? Haastattelussa Yle News Labin päällikkö Jukka Niva.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Mikä Veikkauksessa muuttuu?

to 5.9. klo 10.02–10.30

Veikkauksen tilanne. Veikkausta on arvosteltu pelaamaan yllyttävästä mainonnasta ja johdon palkitsemisjärjestelmästä. Nyt hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sd. ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertovat päätöksistä, jotka koskevat Veikkauksen strategian selventämistä ja vastuullisuustoimia. Radio Suomen Päivä välittää tiedotustilaisuutta suorana.

Puoluekannatus. Oppositiossa Perussuomalaiset ovat nousseet yli 20 prosentin kannatukseen, hallituksessa SDP:n kannatus on hieman noussut, mutta hallituskumppaneista Keskustan kannatus on edelleen laskenut - samoin Vihreiden. Kannatusselvityksen tuloksia avaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kulttuuritoimittajan adrenaliinipiikki. Hyödyt irti vesistöistä.

ke 4.9. klo 12.13–12.45

Yle uutiset 60 vuotta. Uutisten otsikoita dominoivat usein suuret tapahtumat, suuret onnettomuudet ja katastrofit. Mutta millaiset tapahtumat saavat adrenaliinin virtaamaan kulttuuritoimittajan suonissa? Jonni Aromaa kertoo. Toimittajana tv-uutisten kulisseissa Marija Skara.

Miten Suomen sinisestä luonnonvarasta eli vesistöistä voitaisiin saada kaikki hyöty parhaiten irti? Se on iso kysymys ja sitä on pohdittu keväällä Varsinais-Suomessa, jossa yhteensä 18 asiantuntijaa ovat tätä puntaroineet. Mukana on ollut muunmuassa. Suomen ympäristökeskus. Samalla kun on etsitty tapoja hyödyntää vesistöjä taloudellisesti, mutta kuitenkin yhdistäen siihen vesistöjen suojelu. Paula Collin tapasi Turussa Valonian toimialapäällikkö Riikka Leskisen

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Tattari on jälleen ajankohtainen. Miten gluteenittomuus huomioidaan leipomossa?

ke 4.9. klo 11.33–12.00

Muuttuvat luonnonolot vaativat uusia kasvilajeja ja -lajikkeita. Uusi, tai hyvinkin vanha, ruokakasvi on gluteiiniton tattari. Miksi suomalaiset tuntevat eteläamerikkalaisen kvinoan paremmin kuin tattarin? Katariina Lahtonen kävi Hannu-Pekka Syrjälän tattaripellon pientareella Tammelassa. Lisäksi haastattelussa on erikoistutkija Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta.

Miten gluteenittomia tuotteita valmistetaan leipomossa? Aika moni suomalainen sairastaa keliakiaa ja jopa 70 000 sairastaa sitä tietämättään. Tätä sairautta vastaan taistellessa on gluteenittomuus ykkönen. Voiko gluteenittomiin tuotteisiin luottaa, minkälainen on valvonta ja mitä leipomossa tehdään, että tuote on sitä mitä luvataan? Harri Oksanen vieraili tammelalaisessa leipomossa. Jututettavana on toimitusjohtaja Mikko Virtanen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Miten Itämeren ylikalastus saadaan kuriin?

ke 4.9. klo 11.02–11.30

Kalastuskiintiöt. Saadaanko lohen ja turskan ylikalastus hallintaan? Tätä pohditaan parhaillaan Helsingissä. Suomi on EU:n puheenjohtaja ja Helsingissä järjestetään tämän ja huomisen aikana Itämeren maiden kalastusyhteistyöelimen BALTFISHin kokous. Luonnonsuojelujärjestöt ovat tänään nostaneet esille kantojaan komission vuoden 2020 kalastuskiintiöesityksestä. Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola kertoo olennaisimmat. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kotimainen ruoka on turvallista, mutta uhat vaanivat

ke 4.9. klo 10.33–11.00

Suomalaisen ruuan päivä. Miten kotimainen ruoka säilyy turvallisena ja puhtaana globaalissa maailmassa? ihmiset ja elintarvikkeet nimittäin liikkuvat yli rajojen. Viime aikoina on puhuttanut esimerkiksi afrikkalainen sikarutto. Se voi levitä hyvinkin helposti myös Suomeen vaikka eväsleivän mukana, kertoo Ruokaviraston elintarvikelinjan ylijohtaja Pia Mäkelä.

Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat .

Sopimukseton Brexit hetkeksi katkolle. Mitä ruuan kotimaisuus merkitsee?

ke 4.9. klo 10.02–10.30

Britannian parlamentti sai torjuttua toistaiseksi sopimuksettoman Brexitin. Mitä nyt tpahatuu? Ulkopoliittisen instituutin johtaja Juha Jokela summaa tilannetta. Toimittajana Hannele Muilu.

Suomalaisen ruuan päivä. Miten tarkkaan kansalainen miettii ruokansa alkuperää? Laura Valta kävi kysymässä kemiläisiltä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Laivojen päästöt suuremmat kuin lentokoneiden, Hallitus postin toimista

ti 3.9. klo 12.13–12.45

Laivojen päästöt ovat suuremmat kuin lentokoneiden tai autojen, mutta siitä ei puhuta. Miten hyvin eri kulkupelien päästöjä voi verrata? Haastattelussa johtava tutkija Päivi Aakko-Saksa tutkimuslaitos VTT:stä ja erikoistutkija Jukka-Pekka Jalkanen Ilmatieteen laitokselta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sd. kertoo hallituksen näkemykset ja toimet postin työntekijöiden palkanalennuksesta nousseesta kiistasta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Droonista tehoa maatalouteen

ti 3.9. klo 11.33–12.00

Vonkaleita kaupungin keskustasta. Kuopion kaupungin keskustan Valkeisenlammesta nousee muun muassa kahdeksan kilon sampia. Se ei ole savolainen kalavale, sanoo kaupungin vesialueiden hoitaja Tino Hovinen. Toimittaja Juha Vauhkonen.

Droonista tehoa maatalouteen. Monikoptereille keksitään jatkuvasti uutta hyötykäyttöä. Näin on myös maa- ja metsätaloudessa. Koptereilla voidaan arvioida vaikkapa nurmisatoa tai kuusen kukintaa. Helsingin Viikissä yliopiston koetilalla tästä järjestettiin droonikisa. Haastattelussa tutkija Jere Kaivosoja Luonnonvarakeskuksesta, Tero Vuorenmaa Robots Expertiltä, tutkija Tinja Pitkämäki Turun yliopistosta ja tutkija Roope Näsi Maanmittauslaitokselta. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kenen työtä valtionyhtiön palkanmaksussa arvostetaan?

ti 3.9. klo 11.02–11.30

Pienipalkkaisten palkasta leikataan, pomolle bonuksia. Postilaisten palkkaa pienentävien työsopimusmuutosten jälkeen on alettu kysyä palkkauksen perusteita. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Elämäntapa ja kulutus. Tutkijatohtori Essi Pöyry Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksesta kertoo, miten kulutuksemme muuttuu eri elämänvaiheissa. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Miten taistellaan kyberhyökkäystä vastaan?

ti 3.9. klo 10.33–11.00

Al-Holin lapset. Kokemuksistaan Syyriassa kurdialueella sijaitsevalla leirillä kertoo toimittaja Antti Kuronen. Minkälainen valmius Suomella olisi ottaa al-Holin lapsia vastaan? Mikä on heidän vointinsa? Sitä arvioi psykologi Ferdinand Garoff Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Toimittaja Marjo Näkki.

Kyberturvallisuus. Sitäkin voi harjoitella. Menemme simulaatiorekkaan, jossa koitetaan mahdollisimman nopeasti taltuttaa kuvitteelliseen organisaatioon suunnattu tietoliikennehyökkäys. Haastattelussa IBM:n Kyberturvallisuusyksiköstä vastaava johtaja Juha Kolehmainen. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Dorian-myrsky raivoaa paikallaan

ti 3.9. klo 10.02–10.30

Yhdysvaltain kaakkoisrannikolla etenevä pyörrremyrsky on hidas, mutta arvaamaton. Miten se vaikuttaa tuhoihin? Ovatko myrskyt muuttuneet? Vastaamassa myrskyihin erikoistunut yliopistolehtori Marja Bister Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta.

Uutiset 60 vuotta. Kuka päättää, mitä tv-uutisissa näet? Haastattelussa uutistuottaja Ilmari Kontio. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Keliakian monet oireet - moni sairastaa tietämättään

ma 2.9. klo 12.13–12.45

Noin 70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa. Sen oireet ja seuraukset ovat moninaiset, eivätkä läheskään kaikki niitä tunnista. Professori ja keliakiatutkija Kalle Kurppa kertoo niistä. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Katoavatko sademetsän kansat kun metsä ympäriltä raivataan pelloiksi?

ma 2.9. klo 11.33–12.00

Amazonian alueen sademetsissä elää noin sata ulkomaailmasta eristäytynyttä alkuperäiskansaa. Perun kaakkoisosassa Madre de Diosin alueella asuvat mashco-pirot on yksi näistä heimoista. Millaista sademetsän kansoille on kun elinympäristöä hakataan ja poltetaan viljelyä varten? Eristäytyneestä kansasta on nyt näyttely Helinä Rautavaaran museossa. Kaija Kellmanin haastattelussa dosentti Minna Opas Turun yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Keitä ovat Suomen huipputuloiset?

ma 2.9. klo 11.02–11.30

Keitä ovat Suomen rikkaimmat, mitä he ajattelevat, ja miten he käyttävät yhteiskunnallista valtaansa? Professori Anu Kantola Helsingin yliopistosta ja tutkija Hanna Kuusela Tampereen yliopistosta ovat selvittäneet ja kirjoittaneet kirjan, joka valottaa huippurikkaiden suomalaisten elämää. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Uutiset kiinnostavat yhä - Ylen uutiset juhlivat kuusikymppisiä

ma 2.9. klo 10.33–11.00

Ylen uutiset 60 vuotta - mennyt ja tuleva tarkastelussa. Ennen keräännyttiin olohuoneen sohvalle katsomaan porukalla puoli yhdeksän uutisia - toisin on nykyään kun älypuhelin piippaa uutisvahdin antia monta kertaa vuorokaudessa.

Vieraana Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Postin lakon vaikutukset toistaiseksi vähäisiä

ma 2.9. klo 10.02–10.30

Lakko hidastaa postin kulkua tällä viikolla. Postikäsittelyn ja lajittelun työntekijät aloittivat illlalla runsaan kolmen vuorokauden lakon. Lakkoa laajennettiin samalla koskemaan myös trukinkuljettajia. Lakon syynä on riita työehdoista ja palkoista. Työehtojen muutos voi Posti- ja logistiikka-alan unionin mukaan johtaa 30-50% palkanalennuksiin.

Tampereen lajittelukeskuksella oli aamulla hiljaista, mutta portin ulkopuolella oli lakkovahdissa alueen pääluottamusmies Leo Harra.

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja taas kertoi, miten lakko vaikuttaa postin kulkuun.

Puoli vuosisataa Sisuradiota, Sienet hakusessa

pe 30.8. klo 12.13–12.45

Sisuradio 50 vuotta. Ruotsissa on ollut jo puoli vuosisataa suomenkielistä radiotoimintaa. Haastattelussa Tukholmassa toimittaja Kari Lumikero, joka oli mukana ,kun kanavaa perustettiin sekä Sisuradion kanavapäällikkö Anne Sseruwagi. Toimittaja Anni Riit'aho.

Löytyykö sieniä? Nyt alkaisi kalenterin mukaan olla sieniaika. Mistä niitä löytyy? Haastattelussa kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

EU ja Arktiksen hyödyntäminen

pe 30.8. klo 11.33–12.00

Arktinen alue ei ole enää kylmä ja syrjäinen reuna-alue. Ilmaston lämpeneminen muuttaa aluetta nopeasti ja sen aarteille olisi ottajia. Mitä tästä mietitään EU:ssa? Haastattelussa EU-komission puheenjohtajan neuvonantaja Jari Vilen. Toimittaja Johanna Östman.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Tietokirjallisuutta ja urheilua lapsille ja nuorille

pe 30.8. klo 11.02–11.30

Mikä tietokirjassa kiinnostaa? Ainakin dinosaurukset ja hait, vastaa 6-vuotias Ere. Toimittaja Linda Vettanen.

Lasten tietokirjapäivä. Kirjailijan ajatuksia aikuisille ja toisaalta lapsille ja nuorille kirjoittamisen erosta. Millaista on hyvä lasten ja nuorten tetokirjallisuus? Tietokirjailija Jukka Laajarinnettä haastattelee Linda Vettanen.

Lasten ja nuorten urheilu. Mikä on kivaa urheilussa? Entä miten varmistetaan lasten ja nuorten urheilun turvallisuus? Haastattelussa Lahden Hiihtoseuran junioripäällikkö Olli Muotka sekä Lahden lasten ja nuorten harrastemessutapahtumassa lajeja kokeilevat Emilie Vilppola, Michaela Lyte, Sofia Adler, Oona Zeus, Nelliina Saaristo, Jan Hallberg ja Daniel Knaup. Toimittaja Tuija Veirto.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Isot voittokahvilla, Pienet kirjan lumoissa

pe 30.8. klo 10.33–11.00

Viime Eurojackpot-kierroksella Pohjois-Savoon, Siilinjärvelle rysähti 92 miljoonan euron päävoitto. Se jakautui tasan 50:een osuuteen. Voittopelin myyneessä supermarketissa on parhaillaan menossa juhlakahvitus. Kahvia ovat tarjoamassa muun muassa kauppias Jyrki Huttunen ja Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa. Paikalla on melkoinen määrä siilinjärveläisiä ja toimittaja Petri Julkunen.

Lapset tietokirjoista. Mitä kirjoista oppii? Vastaamassa 4-vuotias Aarno äitinsä Hannan kanssa ja 5-vuotias Kösti äitinsä Suvekan kanssa. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Toimiiko hajasijoitus? 

pe 30.8. klo 10.02–10.30

Elinkeinoministeriö selvittää, pitäisikö sen hallinnonalaan kuuluvia työtehtäviä siirtää Helsingistä maakuntiin. Useimmat sen toiminnoista ja työntekijöistä ovat kuitenkin jo muualla kuin pääkaupungissa. Millainen hajasijoitus toimii? Mitä kokemuksia hajasijoituksesta on? Haastattelussa asiantuntija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.

Suomi oikeusvaltiota edistämässä. Suomen EU-puheenjohtajuuskauden yksi päätavoitteista on edistää sitä, että EU:n perusarvojen rikkominen veisi sovitun vastaisesti toimivalta jäsenvaltiolta tukirahoja. Vastatoimena kalikan kolauksen tuntenut Unkari on arvostellut Suomea. Mitkä ovat Unkari-suhteemme nyt? Haastattelussa eurooppaministeri, SDP:n Tytti Tuppurainen. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Jari Mönkkösen viimeinen voltti - miten päästä eteenpäin halvaantumisesta?

to 29.8. klo 12.13–12.45

Jari Mönkkösen viimeinen voltti. Tänään julkaistava kirja kertoo huippu-urheilijan urasta, kohtalokkaasta onnettomuudesta, laitoksista ja siitä, miten päästä eteenpäin. Aki Laine tapasi entisen voimistelijan tämän kotona.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Itämeri ansaitsee nimikkopäivän

to 29.8. klo 11.33–12.00

Sinilevälauttoja koskevista uutisista on tullut suomalaisille jokakesäinen uutisaihe. Keskivertosuomalaisen Itämeri-jalanjälki levä-ämpäreinä mitattuna on noin 135. Kuinka paljon liikaa se on ja mitä asialle voisi tehdä?

Itämeri on kotimeremme, kansallisaarteemme, siltamme maailmaan - siksi sitä pitää suojella ja siksi sille on perustettu oma nimikkopäivä. Toimittaja Silja Raunio tapasi Silja Raunion haastattelussa Suomen Ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä ja John Nurmisen säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Päiväkirjat sen paljastavat - jokainen meistä on teininä nolo

to 29.8. klo 11.02–11.30

Miksi teiniaikaiset päiväkirjamerkinnät liikuttavat, naurattavat ja koskettavat ihmisiä? Päiväkirjaklubin tarinoita on koottu nyt myös kirjaksi. Risto K. Järvinen on vieraanamme.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kehoni on minun

to 29.8. klo 10.33–11.00

Miten käsitellä lapsen kanssa lapsiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa? Kuulemme "Kehoni on minun" -hankkeesta.

Aki Laine tapasi Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijan Pauliina Sillforsin ja kyberrikoksiin erikoistuneen rikosylikonstaapelin Maria Rossin Keskusrikospoliisista. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tuhkarokkotilanne pahenee Euroopassa. Kenelle lisää liksaa?

to 29.8. klo 10.02–10.30

Tuhkarokkotartuntojen määrä on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Järjestössä ei enää katsota tautia hävitetyksi Britanniassa, Kreikassa, Tshekeissä ja Albaniassa. Mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi matkailun kannalta? Puhelimessa on THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Työehtosopimusneuvottelut alkavat. Kenelle kansalaiset olisivat halukkaita antamaan palkankorotuksia?

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Vastuullinen asekauppa - mitä se on? Veneilijöiden välit

ke 28.8. klo 12.13–12.45

Suomi ei myy aseita minne tahansa. Sotaa käyvien maiden aseistamista pyritään välttämään. Viime vuonna Suomi kielsi uusien aselupien myöntämisen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Kuinka vastuullista Suomen asekauppa on? Haastattelussa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, ajatushautomo Safer Globen tutkija Kari Paasonen ja lähetystyneuvos Ilkka Rentola ulkoministeriön asevalvontayksiköstä. Toimittaja Sanna Raita-aho.

Veneilijöiden välit. Turun edustan Airiston onnettomuus, jossa moottorivene murjoi purjeveneen on kiristänyt veneilijöiden suhtautumista toisiinsa. Millaiset ovat nyt veneilijöiden välit vesillä? Haastattelussa purjeveneilijä Leevi Parsama ja moottoriveneilijä Jyrki Lehmuskoski. Toimittaja Ari Welling.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Pelinkehittäminen on kudelma

ke 28.8. klo 11.33–12.00

Miten pärjää Control? Suomalaisen peliyhtiö Remedyn vasta julkaisema Control-peli on tämän vuoden kalleimpia kulttuurituotteita. Pelien kehittäminen kestää vuosia ja maksaa miljoonia. Mihin ne kuluvat? Haastattelussa Remedyn viestintäpäällikkö Thomas Puha. Toimittaja Silja Raunio.

Pelinkehittäminen on kudelma. Suomalaiset peliyhtiöt ovat ovat luoneet maailmanmenestyksiä, mutta kaikki ei aina onnistu. Mitä kaikkea peliyhtiössä on tehtävä ennen kuin menestyspeli syntyy? Haastattelussa tutkija Anna-Kaisa Kultima Aalto-yliopistosta. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Miten lapsia nyt opetetaan?

ke 28.8. klo 11.02–11.30

Mihin uusi opetussuunnitelma taipuu käytännössä? Miten lapsia nyt opetetaan? Haastattelussa Helsingin Käpylän kolmasluokkalaisten luokanopettaja Ville Teittinen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Tietokirjallisuus nosteessa. Tietokirjojen suosio kasvaa, mutta mitä tietokirjoja suomalaiset nyt lukevat? Haastattelussa tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa Helsingin yliopistosta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Ohjaako opetussuunnitelma oikeaan suuntaan?

ke 28.8. klo 10.33–11.00

Koulujen uusi opetussuunnitelma - ohjeet hakoteille vai lasten itsenäisen toiminnan kehittäjä? Haastattelussa kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä.

Peruskoulun uutta opetussuunnitelma kohdannut arvostelua. Itseohjautuvuutta pidetään liian vaativana ainakin osalle lapsia. Haastattelussa opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Vientialat edellä vai lisää palkkaa sosiaalialoille?

ke 28.8. klo 10.02–10.30

Työmarkkinasyksy. Mennäänkö neuvotteluissa taas vientialat edellä vai onko jo aika nostaa sosiaalialan palkkoja suhteessa muihin aloihin? Haastattelussa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Puiden halaaminen ei ole huuhaapuuhaa

ti 27.8. klo 12.13–12.45

Viime viikkoina on seurattu huolestuneina Amazonin sademetsien paloja. Luonnon monimuotoisuus on "maailman keuhkoissa" hyvin rikasta. Puut ja monimuotoisuus on teemana myös täällä kotimaassa Puunhalausviikolla. Eri luonto- ja ympäristötoimijoiden teemaviikko kannustaa suomalaisia vaalimaan lähiympäristöä; metsiä, puistoja, luontopolkuja. Myös kotimaisissa metsissä piilee arvokasta monimuotoisuutta. Puunhalausviikko järjestetään nyt neljättä kertaa. Miten puut tukevat ympäristön monimuotoisuutta ja millaisia hyötyjä niistä on rakennetussa ympäristössä?

Puutarhaneuvos Seppo Närhi Viherympäristöliitosta ja toimittaja Silja Raunio tapasivat tavallisessa suomalaisessa sekametsässä.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma lämpö hyödyttää Suomessa eksoottisiksi koettuja kasveja. Minna Rosvall vieraili ihastelemassa Turun Ruissalossa persikkapuuta. Oppaana puutarhaneuvos Arno Kasvi. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Joko nyt löydettiin tehokas konsti nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn?

ti 27.8. klo 11.33–12.00

Onko syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanne kohentunut?

Vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jolla haluttiin helpottaa nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen. Lakimuutokseen on valmistauduttu työpaikan ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten kuntoutuksen kehittämisprojektissa. Sen aikana yli 1100 nuorta on päässyt kuntoutukseen aiempaa joustavammin ilman lääkärinlausuntoa ja lomakkeita. Nuoret kuntoutujat kokivat uuden NUOTTI-valmennuksen toimivaksi.

Marija Skara lähti kyselemään lisää hankkeesta ja sen tuloksista Kelaan. Haastattelussa projektipäällikkö Johanna Rouvinen Kelasta sekä valmennettava Emilia Joona ja valmentaja Minna Rautio.

Mitä Soklin arkeologisista kaivauksista paljastuu?

ti 27.8. klo 11.02–11.30

Soklin kaivauksilla Savukoskella. Museoviraston tavoitteena on tutkia muinaiset asuinpaikat tämän ja ensi kesän aikana. Kaivauspaikka on kaivosyhtiö Yaran valtauksella. Pia Tuukkanen vieraili paikalla ja tapasi kaivausten johtajan Vesa Laulumaan ja historianopiskelija Visa Ollikainen, joka on ensimmäistä kertaa kesätöissä oikealla arkeologisella kaivaustyömaalla.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lapsen kielteisiä tunteita ei pitäisi vähätellä

ti 27.8. klo 10.33–11.00

Miten lapsista kasvaa tunneälykkäitä aikuisia? Miten lapsen kiukkuun, pahaan mieleen ja tunnemöykkyihin kannattaisi suhtautua? Psykologit ja Fanni-tunnetaitokirjojen tekijät Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat vierainamme.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Onko väkivaltarikollisuus raaistumassa?

ti 27.8. klo 10.02–10.30

Väkivaltarikollisuuden raaistuiminen huolettaa Suomessa. Viikonloppuna kahta poliisia ammutiin Porvoossa. Epäillyt ovat ruotsinsuomalaisia. Länsinaapurissa poliisiin kohdistuva väkivalta on yleistynyt viime vuosina. Onko vastaava yleistymässä myös Suomessa? Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta ja Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ovat Seija Vaaherkummun haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Sademetsän polttoa kauhistellaan, Brasilia ei halua muilta neuvoja

ma 26.8. klo 12.13–12.45

Sademetsä palaa - etu vai haitta Brasilialle? Haastattelussa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Marija Skara.

Mitä kuuluu Kalbådagrundiin? Kalbådagrundin majakalta ei ole pitkään aikaan saatu tietoja Merisäähän. Miksi? Vastaamassa meteorologi Mikael Frisk Ilmatieteen laitoksen Havaintopalveluista.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Loppusota soitellen, Miten ilmaston lämpenemisen huomaa Koillisväylällä?

ma 26.8. klo 11.33–12.00

Soittovarusmiesten loppusota menee soitellen. Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös soittajana. Haastattelussa Joona Jokilampi ja Valtteri Pääkkönen Puolustusvoimien varusmiessoittokunnasta. Toimittaja Mikko Maasola.

Ilmastonmuutoksen on odotettu johtavan meriliikenteen kasvuun Koillisväylällä eli pohjoisella reitillä Euroopasta Aasiaan. Koillisväylällä voisi kuljettaa rahtia nykyistä enemmän jo nyt, mutta esimerkiksi Venäjän lupakäytännöt ja maksut hillitsevät meriliikennettä siellä. Jäänmurtajan päällikkö Hanna Kujala Arctiasta kertoo, että rahdin kuljetusaika Aasiasta Eurooppaan lyhenisi 2-3 viikkoa Koillisväylää käyttämällä. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Soita taksikokemuksistasi

ma 26.8. klo 11.02–11.30

Kerro taksikokemuksistasi Radio Suomen Päivässä. Soita lähetykseen numeroon 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Saako tarvitseva Suomessa taksin?

ma 26.8. klo 10.33–11.00

Taksilain muutosten sanotaan heikentäneen taksin saatavuutta useassa maakunnassa. Yle kysyi eri puolilta Suomea, mikä on tilanne. Millä saatavuutta voitaisiin parantaa uutta lakia noudattaen. Haastattelussa tutkimusprofessori Mika Maliranta Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola oululaisesta Otaxi-yrityksestä. 

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Mitä tapahtui Porvoossa ja 3-tiellä?

ma 26.8. klo 10.02–10.30

Mitä tiedämme Porvoon ampumisesta ja 3-tien pidätyksestä? Studiossa oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Amazonin sademetsä palaa. Koko ajan lähestyy se hetki, että nämä niin sanotut maailman keuhkot eivät enää pysty palojen jäljiltä uusiutumaan eli toipumaan. Haastattelussa aluetta tunteva suurlähettiläs ja Amazonasista Finlandia-palkitun tietokirjan kirjoittanut Mikko Pyhälä. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.