Sunnuntaivieras

Sunnuntaivieras

Essi Sarkakari-Kosamo: "Sijoittaminen mahdollistaa enemmän aikaa rakkaille"

su 12.9. klo 16.30–16.53
Viimeisin

Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen.

Yle Radio Suomessa sunnuntaisin klo 16.30

Aiemmat lähetykset

Essi Sarkakari-Kosamo: "Sijoittaminen mahdollistaa enemmän aikaa rakkaille"

su 12.9. klo 16.30–16.53

Sijoittaminen, säästäminen, oman talouden hallinta ja kulutuskäyttäytyminen kiinnostaa yhä useampia nuoria. Miten sijoittaminen oikein kannattaa aloittaa ja mitä osakesalkkuun kerätä? Sunnuntaivieraana on leppävirtalainen nuori sijoittaja, yrittäjä ja Varkauden kaupungin elävöittämiskoordinaattori Essi Sarkakari-Kosamo. Talousammattilaisena hän on kiinnostunut myös "oman kylän" Varkauden seudun yritysten ja kaupan käynnin kehittämisestä. Myös ylivelkaantuneiden perheiden neuvonta on sydäntä lähellä. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

Mika Terho kertoo miltä tuntuu kun jo myynnissä oleva kirja vedetään pois kaupoista ja kirjailija asetetaan syytteeseen

su 5.9. klo 16.30–16.53

Pattaya, rakastettuni on kirja, jonka saattamisessa lukijoiden ulottuville meni 10 vuotta. Kirjailija ja hoitaja Mika Terho ei kirjoittanut sitä vuosikymmentä, vaan kirja päätyi ensimmäisen julkaisun jälkeen hyvin harvinaisella tavalla sensuroiduksi.

Terho oli käyttänyt omaa hoitajan työtä ja kehitysvammaisia hoidettaviaan kuvatessa ihmisten oikeita etunimiä, jonka johdosta hänen työnantajansa Forssan kaupunki teki tutkintapyynnön poliisille virkasalaisuuden rikkomisesta ja kustantaja veti kirjat pois kaupoista ja kirjastoista.

Monien käänteiden ja pitkään kestäneen syyteharkinnan jälkeen Terho vapautettiin syytteistä ja kirja ilmestyi lopulta uusittuna versiona vuonna 2021.

Mika Terho kertoo Radio Suomen Sunnuntaivieraana millaista on kun oma kirja lakkaa olemasta ja miltä tuntui kun kirja ja kirjailija olivat puolitoista vuotta syyteharkinnassa. Hän myös vastaa siihen miksei muuttanut kehitysvammaisten hoitokodin asukkaiden nimiä heti ensimmäisessä versiossa.

Lisäksi nykyään seesteistä perhe-elämää viettävä, 20 vuotta sitten raitistunut hoitaja-kirjailija avaa autofiktiivisessä kirjassakin vahvasti esillä olevia menneitä ja nykyisiä riippuvuuksiaan. Niistä ehdottomasti pysyvin on loputon addiktio lukemiseen ja täydellisen lauseen etsintään.

Toimittajana Terhon nykyisillä kotikulmilla Turun Uittamolla on Kalle Talonen.

Ellen Rydbeck palasi maailmalta maanviljelijäksi sukutilalle

su 29.8. klo 16.30–16.53

Kolmekymppinen Ellen Rydbeck otti ison askeleen, kun hän ryhtyi sukupolvenvaihdoksen myötä maanviljelijäksi sukutilalleen. Kyseessä on Suontaan kartano Hattulassa Kanta-Hämeessä. Tila siirtyi äidiltä tyttärelle. Toimittajana on Tiina Kokko.

Laura Peippo: "Elämä on loppupeleissä aika perseestä ja silti se on hyvää"

su 22.8. klo 16.30–16.53

Kun elämässä kohtaa vastoinkäymisiä ja onnea seuraa romahdus, voi moni alkaa pelätä onnellisuutta. Sunnuntaivieras Laura Peippo on kääntänyt vastoinkäymiset voimavaraksi taistella seuraavaa kriisiä vastaan ja välissä voi nauttia elämän pienistä asioista.Sitten tuli korona, kaikki työt loppuivat ja samalla tukipilarina ollut isä menehtyi äkillisesti. Oli hyväksyttävä myös se, että joskus vahvinkin katkeaa. Toimittajana on Pia Tuukkanen.