Kasvatusteoria

Kasvatusteoria

Jarmo Lindbergin kotona oli tiukka kuri, mutta sille oli perusteet, jotka lapsikin ymmärsi

to 7.10. klo 18.15–18.40
Viimeisin

Lapset kasvavat ja ajat muuttuvat mutta yksi asia ei muutu: kasvaminen on helpompaa, kun joku kasvattaa.

Kasvatusteoria on sarja, jossa eri vuosikymmenillä syntyneet tutut suomalaiset kertovat, miten heidät on kasvatettu ja millaisena he lapsuutensa muistavat.

Mikä meissä on omaa, mikä kasvatuksen kautta opittua? Kultaako aika muistot vai onko joku asia lapsuudessa jäänyt kaihertamaan?

Haastateltavina ovat mm. Katja Ståhl, Erkki Liikanen, Natalia Salmela, Pernilla Böckerman ja Mari Rantasila.

Jokaisessa jaksossa on mukana myös haastateltavalle tärkeä musiikkikappale lapsuusvuosilta.

Kasvatusteorian toimittaja : Sanna Pirkkalainen / Yle Radio Suomi Tuottaja : Tiina von Martens / Yle Radio Suomi

Sarja kuullaan Yle Radio Suomessa torstaisin klo. 18.15. Areenassa aina.

Aiemmat lähetykset

Jarmo Lindbergin kotona oli tiukka kuri, mutta sille oli perusteet, jotka lapsikin ymmärsi

to 7.10. klo 18.15–18.40

Puolustusvoimain aiempi komentaja Jarmo Lindberg kertoo olleensa pienenä melkoinen rämäpää. Äiti pakkasi mökkireissuille mukaan metrikaupalla laastaria, sillä Lindbergin ja tämän pikkuveljen seikkailut ja nujakointi jättivät usein jälkeensä naarmuja ja mustelmia.

Jos meno äityi liian rajuksi, jäähypenkin virkaa toimitti kesämökin kuisti. Hetki kylmässä, itikoiden keskellä, rauhoitti tuimimmankin tappelupukarin. Mitään traumoja kurinpidosta ei jäänyt, sillä Lindbergin mukaan sille oli aina hyvä syy.

Sotilaaksi Jarmo Lindbergiä ei varsinaisesti kasvatettu mutta uran juuret juontavat lapsuuteen: seurakunnan lennokkikerhoon ja ensilentoon purjekoneen kyydissä. Lindberg tavoittaa edelleen helposti sen tunteen, jonka vintturin moottorin ääni ja sitä seurannut täydellinen hiljaisuus koneen ohjaamossa herättivät.

Millaista oli elää ja kasvaa, kun on syntynyt 50-luvulla ja varttunut poikaseksi 60-luvulla? Lapsuudestaan ja aikansa kasvatusmenetelmistä kertoo Puolustusvoimain aiempi komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Toimittajana on Sanna Pirkkalainen.

Teemu Laajasalo rakensi robotin sisaruksen virkaa toimittamaan, mutta nautti samalla ainoan lapsen asemasta

to 30.9. klo 18.15–18.40

Kun pimeällä piti hipsiä alakertaan laittamaan alaovea lukkoon, Teemu Laajasalo muistaa epämääräisen tunteen siitä, että täältä pitää päästä nopeasti takaisin ylös. Ei varsinaisesti pelottanut mutta ei ollut ihan täysin rohkea olokaan.

Samanlaista ristiriitaisuutta liittyy Laajasalon bändin keikkaan Itäkeskuksen avajaisissa. Toisaalta keikka oli aloittelevalle hevimiehelle kova juttu, toisaalta harmitti, ettei enää tohtinut pyytää ilmaista ilmapalloa.

Isoksi kasvaminen ei aina ole helppoa, mutta jossain vaiheessa ristiveto helpottaa. Lapsesta tulee nuori ja nuoresta aikuinen. Ja sen matkan varrella moni suunnitelma muuttuu. Kuten vaikkapa se, että rekkakuskin tai kauppamiehen urasta haaveilleesta pikkupojasta tuleekin isona piispa.

Millaista oli elää ja kasvaa, kun on syntynyt 70-luvulla? Lapsuudestaan ja aikansa kasvatusmenetelmistä kertoo Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

Toimittajana on Sanna Pirkkalainen.

Mari Rantasila sai lapsena katsoa telkkarista mitä halusi, eikä kotitöitä tarvinnut tehdä

to 23.9. klo 18.15–18.40

Taiteilija Mari Rantasilan lapsuudessa ei ollut juuri mitään tavanomaista. Ensinnäkään ei ollut lainkaan itsestään selvää, että tulossa ollut vauva, eli Mari, saisi yleensä syntyä. Ja kun tyttö sitten syntyi, äiti teki alusta asti selväksi, että kotitöitä tyttären ei tarvitse tehdä vain siksi, että sattui syntymään tyttönä. Muutenkaan Marilta ei kielletty mitään siksi, että hän oli tyttö eikä häneltä myöskään vaadittu mitään siksi, että hän oli tyttö.

Kotona päävastuun arjesta kantoivat lasten- ja taloudenhoitajat, jotka olivat Marille läheisimmät aikuiset varsinkin varhaisina vuosina. Isoveljistä Juha teki jääkiekkouraa ulkomailla ja lähetti pikkusiskolleen lahjoja, joita kaverit kilvan kadehtivat. Nuorempien veljien kautta Mari tutustui mm. musiikkiin, jota pikkutytöt eivät tavallisesti saaneet kuunnella.

Mari Rantasila sai myös huomata, etteivät kodin säännöt telkkarin suhteen olleet lainkaan samanlaisia kuin kavereilla. Yökyläily ystävän luona oli saada dramaattisen käänteen, kun kävi ilmi, että lasten oli mentävä nukkumaan ennen kuin Payton Place alkoi. Sinnikäs tyttö ei kuitenkaan antanut periksi, vaan hiippaili salaa ovelle katsomaan suosikkisarjaansa.

Millaista oli elää ja kasvaa, kun on syntynyt 60-luvulla? Lapsuudestaan ja aikansa kasvatusmenetelmistä kertoo Jussi -palkittu näyttelijä, ohjaaja, muusikko Mari Rantasila.

Toimittajana on Sanna Pirkkalainen.