Levylautakunta

Levylautakunta

Joskus reilusti vanhahtavakin voi kuulostaa tuoreelta!

su 17.10. klo 1.02–1.59
Viimeisin

Levylautakunta sanoo joka viikko lahjomattoman mielipiteensä levyuutuuksista. Lautakunnan vierailevina jäseninä kuullaan musiikkimaailman enemmän tai vähemmän tuttuja vaikuttajia. Puheenjohtajana puheenvuorot lautakuntalaisille jakaa Toni Laaksonen.

Yle Radio Suomessa lauantaisin klo 13

Aiemmat lähetykset

Joskus reilusti vanhahtavakin voi kuulostaa tuoreelta!

su 17.10. klo 1.02–1.59

Levylautakunnassa kaksi artistia, joilla on bändimenneisyys. Emppu Suhosella Tiktakista ja Jussu Pöyhösellä Suurlähettiläistä.

Kohdassa 6:14 Tuomo Vähä-Pesola ja Jepa Lambert: Sade (sinusta muistuttaa) (Vähä-Pesola, Maiju Lehti) Tuomo Vähä-Pesola on pitkän uran musiikin parissa tehnyt tuottaja ja säveltäjä. joka antaa lauluissaan tilaa vieraileville solisteille. Tässä Jepa Lambertille, jota on kuultu ainakin UMK:ssa, SuomiLovessa ja Elämäni Biisissä.

14:15 Måneskin: MAMMAMIA (De Angelis, David, Torchio, Raggi) Italian euroviisuvoittajien voiton jälkeinen aika on ollut menestyksekästä, sekä kovia listasijoituksia että jo ennakkoon melkein loppuunmyyty kiertue ensi keväänä, mutta Tallinnaa lähemmäs eivät valitettavasti ole tällä tietoa tulossa.

21:11 Ruusut: Kaksi sydäntä (Manner, Nummelin, Kukkola, Koivisto, Lepola) Kotimaisen popin superbändi on aiemmilla levyillään kerännyt kriitikoiden kehut ja myös lukuisia radiohittejä. Uudesta laulusta yhtye toteaa lakonisesti, että se sijoittuu uimahalliin. Lisäksi laulun nimi kuvataan kahdella sydämen kuvalla.

28:44 Michael Bleu: Herttua (Mikko Kananoja) Vahvasti menneiden vuosikymmenien soundeista vaikutteita omiin lauluihinsa ammentava artisti liikkuu uudellakin laululla 70-luvun tunnelmissa, BeeGeesiä on kuulemma kuunneltu. Auringonlaskun ratsastajat on nimeltään ensi kuussa ilmestyvä albumi.

36:21 Tears For Fears: The Tipping Point (Orzabal, Pettus) Brittiyhtyeen menestyksen päivät ajoittuvat 30 vuoden taakse, mutta aika lailla samoilla konsteilla mennään uudella singlellä, ensimmäisellä liki 20 vuoteen.

44:31 Johanna Mäkeläinen: Soittakaa palokunta! (Mäkeläinen) Johannan toinen albumi Juuret on juuri ilmestymässä. Uusi laulu kertoo elämän arvaamattomuudesta, paikkana rutikuiva tasanko jossain, kenties mielikuvituksessa.

Balalaikka toi nostalgiaa Olavi Uusivirran muuten moderniin uutuuteen

su 10.10. klo 1.02–1.59

Suomen ja New Yorkin väliä sukkuloiva Eeppi Ursin sekä Tapio Heinilä Intiaanikesä-duosta ovat tämän kerran biisitestaajat.

Kohdassa 7:02 Olavi Uusivirta: Kun hiljaisuus oli kultaa (Uusivirta) Jo pitkän linjan muusikoksi voi Olaviakin sanoa, takana on jo paria vuotta vaille 20 vuotta uraa musiikin parissa. Ja sen lisäksi tietysti myös näyttelijäntöitä niin näyttämöllä kuin tv-ruudussakin. Uusi rakkauslaulu on tarinaltaan monikerroksinen eikä ehkä ihan heti aukeava.

16:07 Wet Leg: Wet Dream (Teasdale, Chambers, Mobaraki) Hassun, mutta helposti mieleenjäävän nimen omaava aivan uusi, kahden eteläenglantilaisen naisen muodostama yhtye julkaisi ensisinglensä vasta kesällä, tämä on toinen. Peribrittiläiseen tapaan yhtyeestä povataan isoa nimeä, ja tämän vuoden tulokaspalkinnotkin ovat jo yhtyeelle melkein jaettu!

22:22 Uusi Rakkaus: Kahdella kielellä (Laamanen, Kauhanen, Pääkkö, Jauhola) Tuore yhtye tulee Oulusta, tämä on toinen single. Korona-aikana syntynyt kuusikko vannoo perinteisen bändisoiton nimiin, ja myös moni parin viime vuosikymmenen kotimainen suosikkiyhtye on musiikkiin ainesosia antanut.

29:24 Viti: Lukinkalvon päällä (Pirita Voutelin) Viti eli Pirita Voutelin on hänkin uudempia artisteja. Hänen laulunsa taakse kätkeytyy traaginen tapahtuma perhepiirissä. Ja lukinkalvolla ei ole mitään tekemistä hämähäkkien kanssa, vaan se löytyy meiltä kaikilta pääkopan sisältä.

37:02 Eddie Vedder: Long Way (Vedder, Wotman,Klinghoffer, Smith) Eddie Vedder tunnetaan toki Pearl Jam -yhtyeestä, mutta siinä sivussa mies on tehnyt myös soolouraa, tyyliltään jonkin verran toisenlaisia kuin Pearl Jamilla. Edellisen levyn pääinstrumenttinä oli ukulele. Lähitulevaisuudessa ilmestyy kolmas soololevy, nimeltään Earthling. Tämä laulu tuo kovasti mieleen esimerkiksi Tom Pettyn.

45:27 Vahtera & Antti Ketonen: Jos sä kysyisit nyt (Kaisa Korhonen, Jonas Olsson, Ilkka Wirtanen) Meri Vahteran sooloura alkoi neljä vuotta sitten, ensilevy puolitoista vuotta sitten, ja nyt on aika suunnata kohti toista levyä. Duettokumppanina uudella sinkulla on Antti Ketonen.

Kuulostaa Rod Stewartilta, näyttää Rod Stewartilta, ja sehän on Rod Stewart, tuo 77-vuotias ikinaistenmies!

su 3.10. klo 1.02–1.59

Teleks valmistautuu juhlimaan ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan, mutta syksyllä Pepe Johanssonilta ja Markus Koskiselta löytyi aikaa käydä vieraisilla Levylautakunnassa.

Kohdassa 5:16 Vesala: Pahanilmanlinnut (Paula Vesala – Teemu Brunila) Paula Vesala valmistelee liki 20-vuotisen uransa kolmatta soololevyä. Urahan alkoi PMMP:ssä vuonna 2002. Uusi laulu näki päivänvalon jo kolme vuotta sitten, mutta tuntui oikealta juuri tähän hetkeen.

13:57 Rod Stewart: One more time (Rod Stewart - Kevin Savigar) Kaikkien raspikurkkujen isä täyttää tammikuussa 77 vuotta, marraskuussa ilmestyy uran 32. soololevy The Tears of Hercules. Uusi laulu kertoo kaipuusta vanhaan, toisin sanoen entisen tyttöystävän viereen.

22:44 Grönroosin Veljet: Junanviemii (V ja J Grönroos) Ihan oikeat helsinkiläisveljekset Veikko ja Juhani eivät ole mitään tulokkaita musatouhuissa, vaan kokemusta on jo pitkältä ajalta, mutta erikseen ja ihan eri musatyyleistä kuin kantrista, johon nyt duona on ryhdytty.

30:28 Emppu: Uusia tatuointeja (sä sa Emilia Suhonen) Emilia Emppu Suhonen soitti jo teini-iässä viime vuosituhannen puolella aloittaneessa Tiktakissa. Emppu starttasi soolouransa viime vuonna, ja uusi laulu on hyvänmielen voima-anthem kaikille, joiden mielestä aikuisuus on välillä vähän hankalaa.

37:27 Johanna Iivanainen: Crossfire (sä, sa Iivanainen) Johannan eka soololevy ilmestyi 2004. Uuden, vasta ilmestyneen albumin laulut syntyivät maalla mm. Joni Mitchelliä kuunnellen, joten laulujen kieleksi valikoitui englanti.

45:10 Tommi Soidinmäki: Viimeinen herrasmies (sä Maki Kolehmainen sa Antton Ruusunen) Vuoden 2004 Tangokuninkaan yhdeksäs levy ilmestyy keväällä, eikä ainakaan tällä sinkulla tangosta ole tietoakaan, vaan tanssimusasta, jonka juuret viittaavat ehkäpä itäisille lähialueillemme.

Mestari Vexi Salmen lyriikka on koskettavaa, mutta Ellinoora yllättyi laulajasta

su 26.9. klo 1.02–1.59

Viimeinen romantikko on Ellinooran uuden levyn nimi, Vili Mustalammella levyn nimi on Hullu maailma. Levylautakunnassa kaksikko sai kuultavakseen tälläisia:

Kohdassa 6:21 Sinitaivas: Hyvänhajuinen mies (Jarno Pasma, Jaakko Linnovaara, Jukka Lehtimäki) Suositun, parisataa keikkaa vuodessa tekevän tanssiorkesterin kuudes levy on nimeltään Sierra Madre. Ura alkoi Viihdyttäjä 2007 -kilpailun voiton myötä ja tiesi paikkaa myös TV2:n Kesäillan valssissa, jonka uusintoja nähtiin viime kesänä.

12:35 Diana Ross: If The World Just Danced (Ross & co.) 77-vuotias Ross on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä laulajista. Ura alkoi Supremes-yhtyessä liki 60 vuotta sitten. Uusi pian ilmestyvä levy Thank You on ensimmäinen 15 vuoteen.

21:07 Juha Itkonen: Ihmiselämää (Jussi Rasinkangas, Vexi Salmi, Jere Ijäs) Vuosi sitten kuolleelta sanoittajamestari Vexi Salmelta jäi melkoinen määrä levyttämättömiä laulutekstejä. Nyt Jussi Rasinkangas on säveltänyt niitä levyllisen, ja tulkitsijoina on koko joukko hämeenlinnalaistaustaisia laulajia, tosin tässä paljon paremmin kirjailijana tunnettu mies.

30:11 Maija Karoliina: Ei kenenkään syy (M.K. Kiiveri) Uusi, omia laulujaan esittävä artisti ei toisella singlellään epäröi tarttua arkaan aiheeseen, eli parisuhteesta ja sen päättymisestä vahvasti uskonnollisessa ympäristössä.

38:50 Lil Nas X & Miley Cyrus: Am I Dreaming (Montero Hill & co.) Lil Nas X nousi hittilistoille kaksi vuotta sitten räppiä ja kantria yhdistelevällä Old Town Road -laululla, jossa avusti kantritähti Billy Ray Cyrus. Uuden albumin päätösballadissa duettokumppanina on sitten Billy Rayn tytär Miley Cyrus.

45:55 Lyyti: Kimppu kaipausta (Lydia Lehtola) Poppia, mutta kierteellä ja perinteisen mallin rajoja rikkoen tarjoaa Lyyti myös toisella albumillaan Toiveet ja helyt.Levy on läpileikkaus ainakin pimeän ajan pienistä jutuista, huijariolosta, kivistä ja ikävästä.