Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Luonto-Suomen nokikokit

ke 6.10. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Seuraava lähetys

Luonto-Suomi

tänään klo 18.02–18.50

Syksy etenee lokakuussa jälleen kovalla vauhdilla ja kelloja siirretään kuun lopulla jo talviaikaan. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan. Pohjolassa tuhannet tähdet syttyvät taivaalle ja täyteläinen kuu valaisee yöllistä maisemaa.

Luonto-Suomessa pohditaan syksyn ja talven hiljaisuutta ja valottomuutta. Minkälaisia tuntemuksia hämärämpi vuodenaika aiheuttaa ihmiselle ja voiko luonnon kokea voimallisesti myös syksyllä tai talvella? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Saimaan pimenevässä illassa Juha Taskinen, Asko Hauta-aho ja studiossa puheluja ottaa vastaan Juha Blomberg.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Aiemmat lähetykset

Luonto-Suomen nokikokit

ke 6.10. klo 18.02–18.50

Vuosituhansien ajan nuotiolla on valmistettu mitä erilaisempia ruokia. Nykyään hiilien lämmössä paistetaan nopeasti valmistuvia grillimakkaroita, mutta Luonto-Suomen nokikokit eivät tähän tyydy vaan ohjelmassa sukelletaan jälleen todellisten makujen maailmaan.

Nokikokit asettuvat liekkien äärelle Nastolan Arrajärvellä ja valmistavat suorassa lähetyksessä herkullista ruokaa. Arrajärven rannan läheisyydessä ovat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho, puheluja studiossa ottaa vastaan Jyrki Hakanen. Kysy nuotiovalmisteiseen ruokaan liittyviä asioita tai kerro oma tapasi tehdä evästä haastavissa retkioloissa.

Kuva: Asko Hauta-aho

Puiden syksy

ke 29.9. klo 18.02–18.50

Mitatusti Suomen vanhin puu on lapinkataja, jonka iäksi laskettiin 1070 vuotta. Yksi syy puiden pitkään ikään on talvi, jolloin puiden aineenvaihdunta sammuu lähes täysin. Syksyllä valmistaudutaan talveen ja lehtipuut kertovat itsestään värein. Mutta miksi haapa voi olla sekä keltainen että punainen?

Syksyllä ihan vierekkäiset koivut voivat olla keskenään erilaisia - yksi keltaisessa syysasussa ja kaveri vihreässä kesämekossa. Seisovatko siinä hidas varmistelija ja riskinottaja? Ovatko puut yksilöitä ja miten ne toimivat syksyllä? Onko pihassasi tai lähimetsässä sinulle tärkeä puu, josta haluaisit tietää lisää?

Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat arboristi Sami Kiema sekä professori Kurt Fagerstedt. Toimittajina Markku Sipi ja Markus Turunen.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonnonäänien ilta

ke 22.9. klo 18.02–18.50

Viikon luontoääniä on kuultu radiossa vuosikymmenien ajan ja tämän vuoden viimeinen laji harmaalokki kuului radiossa syyskuun alkupuolella. Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi? Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Onko viime aikoina tullut uusia äänitteitä?

Toimittajina ovat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.