Minna Pyykön maailma

Minna Pyykön maailma

Maailmankuulun munamuseon perustaja Ragnar Kreuger

ma 18.10. klo 1.30–1.55
Viimeisin

Suomen luonto on upea – ja paljon ihmeellisempi kuin toistaiseksi ymmärrämme. Tapaan ohjelmassani tutkijoita, luontoharrastajia ja taiteilijoita, joiden kanssa sukellamme luonnon ihmeelliseen maailmaan. Pohdimme luonnon monimuotoisuutta, kauneutta ja elämän mysteereitä. Vaikka suomalainen luontotutkimus on huippuluokkaa, joka vuosi löydetään uutta jännittävää tietoa. Tervetuloa mukaan!

Yle Radio Suomessa sunnuntaisin klo 8.30

Aiemmat lähetykset

Maailmankuulun munamuseon perustaja Ragnar Kreuger

ma 18.10. klo 1.30–1.55

Kuluneella viikolla Ykn luontokokouksessa on puhuttu luonnon monimuotoisuudesta ja sen säilyttämisen tärkeydestä. Maailman lintulajien monimuotoisuus on myös hämmästyttävä. Noin 10 000 lajia, ja niillä eri muotoisia, värisiä ja kokoisia linnunmunia. Suuri osa tästä erilaisten linnunmunien kauneudesta on talletettu teollisuusneuvos Ragnar Kreugerin (Kryyger) munakokoelmaan, joka on maailmankuulu. Munien keruuta ei enää nykyään pidetä hyväksyttävänä, eikä kokoelma enää kartu, mutta kerättyjen munien arvo säilyy ja kasvaa. Dosentti Torsten Stjernberg toimi pitkään munamuseon hoitajana ja muistaa hyvin legendaarisen Kreugerin ja tämän ainutlaatuisen kokoelman.

Mehiläishaukkojen pitkä matka Afrikkaan

ma 11.10. klo 1.30–1.55

Suomessa pesiviä mehiläishaukkoja seurattiin lähes kymmen vuoden ajan satellittilähettimillä. Seurannan tuloksena saatiin uutta tietoa tästä huonosti tunnetusta uhanalaisesta petolinnusta. Lähetinhaukkoihin myös kiintyi, ja niiden kohtalot liikuttivat. Minna Pyykkö jutteli lehtori, dosentti Patrik Byholmin kanssa mehiläishaukkatutkimuksista.

Vanhojen luiden tärkeät tarinat

ma 4.10. klo 1.30–1.55

Minna Pyykkö oli tutkija Henry Pihlströmin seurassa Luonnontieteellisen keskusmuseon viileässä kellarissa luukokoelmahuoneessa. Henry on viettänyt siellä viimeiset kuusi kesää. Miksi ihmeessä? Minkälaisia tarinoita luut kertovat? Entä miten näihin kokoelmiin liittyvät esim taidemaalari Gallen- Kallela tai sumuisten vuorten gorillat?

Muuttolintuja tutkakuvassa

ma 27.9. klo 1.30–1.55

Nyt parhaaseen lintujen syysmuuttoaikaan Minna Pyykkö oli aamuisella retkellä lintututkija Nadja Weisshauptin kanssa. Nadja on päätynyt Suomeen tuulten ja lintujen takia kolmisen vuotta sitten. Hän on mukana Ilmatieteen laitoksen tutkaprojektissa, jossa pyritään selvittämään lintujen muuttoreittejä ja korkeuksia, kehittämään tutkakuvien käyttöä ja yhdistämään lintuharrastajien maastohavaintoja tutkaverkoston antamiin tietoihin. Eikö lintujen syksyisiä reittejä siis vielä tunneta?