Yhden yhtiön kylä

Yhden yhtiön kylä

Yhtiö kyllä hoitaa (Fiskars)

su 3.10. klo 15.30–15.45
Viimeisin

Hyvin palkatut sisätyöt, vuorotyön kiroukset, vappumarssit – tehdas muokkaa monin tavoin paikallista yhteisöä.

Yhtiö luo myös ristiriitoja. Kahlittu joki tai atomia halkaiseva laitos tarkoittaa yksille halpaa energiaa, toisille ympäristön turmelemista.

Entä sitten kun vanha teollisuus muuttaa pois: keitä me nyt olemme?

Dokumentaristi Janne Junttila keräsi Radio Suomen kuuntelijoiden tarinoita pieniltä tehdaspaikkakunnilta.

Kuulemme kokemuksia Fiskarsista, Pyhäjoelta, Äänekoskelta, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Dokumenttisarjan äänisuunnittelija on Joonatan Kotila.

Aiemmat lähetykset

Yhtiö kyllä hoitaa (Fiskars)

su 3.10. klo 15.30–15.45

Fiskars-yhtiö omistaa pitkälti Fiskarsin kylän laajat maa-alueet ja monet rakennukset. Kun perinteinen tehdastyö loppui, tilalle luotiin käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisö. Yksi uuden alun avainhenkilöistä on yrittäjä Kari. Hänen mielestään uudistukset oli helppo takoa läpi, kun kaikki oli yhden yhtiön – ja henkilön – peukalon alla. Kyläseuran puheenjohtaja Pekka kertoo, että Raaseporin kunnan ja Fiskars-yhtiön puurot ja vellit menevät yhä sekaisin.

Yhtiö jakaa ihmiset (Pyhäjoki, Rovaniemi)

su 26.9. klo 15.30–15.45

Pyhäjoella asunut Nadia oli ala-asteikäinen, kun alueelle alettiin puuhata ydinvoimalaa – ja hanketta vastustaneet aktivistit leiriytyivät oman kodin tontille! Yhtiön vastustajiin ei suhtauduttu paikkakunnalla suopeasti. Opettajana työskentelevää Rikua raivostuttaa se, että rovaniemeläiset pitävät Kemijoen patoja ja jokiyhtiön valta-asemaa luonnonlakina. Paikallisesti tärkeä yhtiö vaikuttaa ihmisiin ja perheisiin, se muokkaa yhteisöä ja ympäristöä.