Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Miten käy kesätöiden?

tänään klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Aiemmat lähetykset

Miten käy kesätöiden?

tänään klo 12.13–12.45

Koronaepidemia on vaikuttanut lähes jokaisen työhön, eivätkä tulevan kesän kesätyöntekijat tee tässä poikkeusta. Osa nuorista oli ehtinyt jo saada kesätyöpaikan ennen virustilanteen pahenemista, osalle koronatoimet iskivät rekrytoinnin ollessa vielä kesken. Kuinka hankalassa jamassa kesätöiden suhteen nyt ollaan ja mitä kesätyöntekijät ja kesätyönantajat voisivat tehdä tilanteen helpottamiseksi? Tästä meillä puhelimessa haastateltavana projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen, Vastuullinen kesäduuni-kampanjasta.

Tapaamme myös kouvolalaisen 22-vuotiaan Viveka Tiitolan, jonka työt loppuivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, vaatekaupassa ja ryhmäliikuntatuntien ohjaajana. Hän oli ehtinyt hakea 30 paikkaan ja edennyt osassa rekrytoinneista, mutta niistä hänelle on tullut ilmoituksia, että rekrytoinnit on keskeytetty. Toimittajana Vesa Grekula.

Kouluruokaa kotiin myös ammattikoululaisille

tänään klo 11.33–12.00

Koululaiset ovat saaneet ympäri maata ruokakasseja tai lämmintä ruokaa kotiin vietäväksi. Miten homma toimii pitkien etäisyyksien Lapissa? Kouluruokailujärjestelyissä on suuret erot asuinpaikan mukaan. Pirkko Kukko-Liedes tapasi Sami Aikion Utsjoelta ja Henna Tiensuu Kemistä.

Myös ammattioppilaitokset ovat lähteneet tähän mukaan. Hyvinkäällä ja Riihimäellä ammatillista opetusta antava Hyria aloittaa ensi tiistaina ruokapakettien jakamisen oppilailleen. Ilmoittautuminen ensi viikon ruokapaketin noutajaksi pitää ilmoittautua tänään 13 mennessä. Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen avaa perusteita miksi tilanteeseen on lähdetty. Toimittajana Marko Miettinen.

Studiossa Aki Laine.

Loimaan kassa pulassa - työttömyyskorvaushakemuksia ruuhkaksi asti

tänään klo 10.33–11.00

Työttömyyskassojen ruuhka. Erityisesti YTK eli Loimaan kassa on vaikeuksissa runsaan hakemusmäärän takia. Haastattelussa toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Millainen on suomalaisten kriisinkestävyys?

tänään klo 10.02–10.30

Suomalaisten kriisinkestävyyttä on tutkittu. Eniten ahdistaa nuorisoa, vanhukset sinnittelevät vielä hyvin. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo lisää tuoreista tuloksista. 

Poikkeusolosuhteet laukaisevat poikkeuksellista käyttäytymistä, ja jos oman kriisikäyttäytymisen tunnistaa, siihen voi yrittää myös vaikuttaa. Psykoterapeutti Jussi Sudenlehdellä on kokemusta ihmisten käyttäytymisestä kriisitilanteissa. Kalle Talonen haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Pelasta pörriäinen - pienikin teko omassa puutarhassa voi auttaa

eilen klo 12.13–12.45

Yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä voi uhata häviäminen muun muassa elinympäristöjen muutoksen, ympäristömyrkkyjen ja ilmastonmuutoksen takia. Maailman viljelykasveista kolme neljästä turvautuu ainakin osittain pölyttäjähyönteisiin. Hyönteiskato näkyy jo nyt: esimerkiksi öljykasvien rypsin ja rapsin sadot ovat pienentyneet Suomessakin 90-luvun alusta lähtien.

Yle Luonnon Pelasta pörriäinen -kampanjan tarkoitus on kannustaa pieniin tekoihin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi.

Miten jokainen voisi auttaa pölyttäjiä? Linda Vettanen lähti selvittämään asiaa puutarhaan. Haastattelussa Yle Luonnon toimittaja Hannamari Vallila.

Studiossa Aki Laine.

Koronakriisi vaatii ravintoloilta kekseliäisyyttä, mutta ilman rahallista tukea sulkemisista ei selvitä

eilen klo 10.33–11.00

Miten ravintolat pärjäävät koronakriisissä? Ravitsemusliikkeet pysyvät suljettuna ainakin toukokuun loppuun saakka. Tämä tietää suuria vaikeuksia yrittäjille. Vain laadulla ja sinnikkyydellä pärjää. Tapaamme kolmen erilaisen ravintolan väkeä sekä pirautamme Matkailu- ja ravitsemispalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lapille.

Studiossa Aki Laine.

Ruokakauppa kukoistaa koronakriisissä

eilen klo 10.02–10.30

Monet yritykset ovat pahoissa talousvaikeuksissa koronakriisin vuoksi. Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan erikoiskauppjen tilanne on jo hälyttävä: myynti on romahtanut 80–90 prosenttia vain muutaman viikon aikana.

Sen sijaan ruokakauppojen myynti näyttää kasvavan. Moni ravintola on kiinni ja yhä useampi suomalainen on etätöissä, joten kotona laitetaan entistä enemmän ruokaa. Haastattelussa S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forström sekä Keskon päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Harri Hellman.

Toimittajina Johanna Östman ja Aki Laine.

Suomen rajat kiinni myös työmatkalaisilta. Mikä eteen, jos puutarhan kukkasipulit on popsinut jänö?

ti 31.3. klo 12.13–12.45

Hallitus sulkee Suomen rajoja myös työmatkalaisilta. Ruotsin Kalixissa työskentelevää torniolaista sairaanhoitajaa tilanne huolettaa.

Puutarhoissa harmitellaan nyt syötyjä kukkasipuleita. Cityjänis, metsähiiri, myyrä ja peura ovat syylliset puutarhoissa talven aikana tehtyihin tuhoihin istutuksissa.

Kukkasipulit on kaivettu ylös ja syöty tai jos joku sipuli on ehtinyt saada lehdet näkyville, ne on syöty tyngiksi. Mitä on tehtävissä puutarhassa ja miten saa häädettyä kasvihuoneesta ripsiäiset ja punkit. Piipahdamme nyt biologi Leena Luodon pihamaalla, joka sekään ei ole välttynyt tuhoilta:

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kouluvalmennusta etänä

ti 31.3. klo 11.33–12.00

Miten sujuu kouluvalmennus etänä? Osa kunnista on lomauttanut koulunkäyntiavustajat, osassa taas kouluvalmentajat siirtyivät verkkoon. Kamal Palani Jafi on yksi Helsingin kymmenestä kouluvalmentajasta. Miten hänen työnsä sujuu etänä? Linda Vettanen otti yhteyttä ja kysyi.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Etäkoulussa vanhemman ei kannata pingottaa

ti 31.3. klo 11.02–11.30

Etäkoulu haastaa lapset, opettajat ja vanhemmat. Väestöliiton pari-ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola antaa vinkkejä etäopiskelun sujumiseen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Musta surma, Espanjan tauti, SARS, lintuinfluenssa - epidemiat vaikuttavat yhteiskuntiin

ti 31.3. klo 10.33–11.00

Epidemioita on ollut kautta historian, ja useilla niistä on ollut vaikutusta yhteiskuntiin ja ihmisten elämiin. Millaisia? Haastattelussa yliopistotutkija Heini Hakosalo Oulun yliopistosta

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Kuinka kauan voi jatkaa rajoitusten tiellä, jos mittareina ovat talous ja perusoikeudet?

ti 31.3. klo 10.02–10.30

Hallituksen kiristyneet rajoitukset. Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta arvioi toimien järeyttä perusoikeuksien kannalta.

Koronakriisi kurittaa taloutta ankarasti. Käpertyykö Suomi terveydenhuollon ongelmien ympärille? Tätä pohtivat Elinkeinoelämänvaltuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas ja taloustieteilijä Sixten Korkman.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Olympiastadionin remonttimaalla alipalkkausta ja kehnoja työoloja. Postikortin paluu?

ma 30.3. klo 12.13–12.45

Olympiastadionin remontin hinta. Ylen MOT on selvittänyt ulkomaisen työvoiman alipalkkausta ja työoloja. Toimittaja Reeta Salminen kertoo lisää.

Koroniaepidemia on vähentänyt hieman Postin asiakasmääriä, mutta toisaalta vanha kunnon postikortti näyttää olevan tulossa takaisin. Sillä on mukava muistaa kauempana olevia vähän kuten ennen vanhaan. Jyväskylän Postin palveluesimies Eija Toikkainen, palvelymyyjä Arja Laukkarinen ja asiakasSari Laine olivat Tenho Tornbergin haastattelussa.

Studiossa Aki Laine.

Herkuttelua karanteenissa?

ma 30.3. klo 11.33–12.00

Onko karanteeni ja koronakriisi vaikuttanut ruokailuusi? Maistuuko makea aiempaa enemmän? Antavatko herkut lohtua? Moni aikuinenkin mässyttää nyt runsaasti karkkia, auttaako se purkamaan stressiä?

Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. 

Studiossa Aki Laine.

Miksi herkut maistuvat koronakaranteenissa?

ma 30.3. klo 11.02–11.30

Miten syöminen on muuttunut poikkeusoloissa? Tekeekö koko ajan mieli jotain "hyvää". Miksi hemmottelemme itseämme kun joudumme viettämään paljon aikaa kotona? Haastattelussa ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen Fazer Labista. Toimittajana Hanna Kataja-Rahko.

Henkirikoksen uhri jää ilman korvauksia

ma 30.3. klo 10.33–11.00

Silmästä silmään. Uusi dokumentti nostaa esiin henkirikosten uhrien omaisten kehnon aseman. Haastattelussa dokumenttiohjaaja John Webster ja henkirikosten uhrien omaisten järjestön Huoma ry:n toiminnanjohtaja Sanna Kalajanniska.

Studiossa Aki Laine.

Liikenne Uudellemaalle ruuhkautunut tarkastusten takia. Hoitajat työssä korona-altistuksesta huolimatta.

ma 30.3. klo 10.02–10.30

Miten liikenne on sujunut Uudenmaalle? Liikkumisrajoitukset ovat ruuhkauttaneet raja-asemia. Marko Miettinen kävi selvittämässä tilannetta Hämeenlinnan väylällä, Hyvinkään liittymässä. Haastattelussa ylikonstaapeli Jarno Alarotu.

Korona-altistus ja hoitajat. Enää ei voi olla kahta viikkoa karanteenissa. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Satu Karppanen kertoo ohjeistuksesta.

Studiossa Aki Laine.

Uusimaa suljetaan - hiljenevätkö mökkitiet?

pe 27.3. klo 12.13–12.45

Yksi vilkkaimpia väyliä Uudeltamaalta muuhun Suomeen on nelostie. Miltä näyttää nyt yhdellä Suomen pääväylistä? Nelostien liikennettä seuraa Lahdessa toimittaja Akseli Ahola.

Valot sammuvat lauantaina. Silloin vietetään taas Earth Houria, joka muistuttaa maapallon ja energian säästämisen tärkeydestä. Haastattelussa ympäristöjärjestö WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koronarajoitukset testaavat ja koettelevat myös parisuhdetta

pe 27.3. klo 11.33–12.00

Koronarajoitukset testaavat ja koettelevat myös parisuhdetta. Edessä näyttää olevan yhteiselo kotona etätöissä puolison kanssa - ja monasti myös etäopiskelevan jälkikasvun kanssa. Juhlapyhien ja lomien tiedetään koettelevan parisuhdetta ja se on näkynyt erotilastoissa. Mikä neuvoksi? Haastattelussa Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola. Toimittaja Aki Laine.

Kansanperinnettä korona-aikakaudelta. Suomen kansallismuseon ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tehtäviin kuuluu tallentaa Suomen valtiollista toimintaa sekä valtakunnallisesti merkittäviä käännekohtia ja ilmiöitä. Siis myös korona-aikaa. Haastattelussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmapäällikkö Katri Kivilaakso.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.iettinen.

Miten Uudenmaan yhteydet muuhun Suomeen suljetaan?

pe 27.3. klo 11.02–11.30

Poliisi saa puolustusvoimilta virka-apua Uudenmaan rajojen valvomiseen liikkumiskiellon aikana. Miten maakunta sulkeutuu, saavatko varusmiehet liikkua lomilleen ja palata varuskuntaan. Raaseporissa haastattelussa Dragsvikin varuskunnan esikuntapäällikkö Mika Immonen. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Väliaikaista koronamajoitusta ulkomailta saapuville

pe 27.3. klo 10.33–11.00

Lentokentälle saapujille on jo järjestetty väliaikaisia asuntoja koronatilanteen vuoksi. Tätä palvelua hoitaa pääkaupunkiseudulla yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoava Luona Oy. Haastattelussa Luonan toimitusjohtaja Milja Saksi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Virtuaalikäsityömessut, Uudenmaan sulkemisen aikataulu?

to 26.3. klo 12.13–12.45

Miten kohdata käsitöiden merkeissä, kun nokakkain tapaamista rajoitetaan? Virtuaaliset käsityömessut - Käsityöalan yrittäjä ovat lirissä, kun yleensä asiakkaat kohdataan messuilla ja siellä myös tehdään suurin tili. Vastaus tähän ovat virtuaaliset käsityömessut. Haastattelussa PaaPii Designin yrittäjä Anniina Isokangas. 

Koska Uusimaa suljetaan? Hallitus kertoi eilen öisessä tiedotustilaisuudessaan poliisin sulkevan liikenteen Uudellemaalle ja Uudeltamaalta pois. Tämän mahdollistavia asetusmuutoksia käsitellään eduskunnassa niin että nopeimmillaan poliisi todennäköisesti alkaa sulkea teitä perjantaina ilapäivällä. Hankkeen etenemisestä kertoo eduskunnasta politiikantoimittaja Pekka Kinnunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä sitten, kun ravintoloihin ei enää saa jäädä istuskelemaan?

to 26.3. klo 11.33–12.00

Moni asia on kohta toisin ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Haastattelussa ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen CMB -ravintoloista sekä noutoruokaa juuri hakeneet Venla Männistö ja Kaapo Paavolainen. Toimittaja Mira Stenström.

Miten rajoitukset vaikuttavat ravintoloihin? Miten ravitsemusala muuttuu? Haastattelussa matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Takana viikko etäkoulua - mitkä ovat kokemukset?

to 26.3. klo 10.33–11.00

Etäkoulunkäynti on itsenäistä, paikoin raskaampaa kuin luokassa ja toisaalta omaa opiskelutahtia saa säätää lähiopiskelua enemmän. 15-vuotias Lukas Wallinheimo kertoo ajatuksiaan viikon päivät jatkuneesta etäkoulusta. Toimittaja Titta Puurunen.

Opettajien kokemukset etäkoulusta. Miten on opetus sujunut? Haastattelussa Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Anna Haapalainen sekä luokanopettajien yhdistyksen puheenjohtaja Marko Jokinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koronaton metsä

ke 25.3. klo 12.13–12.45

Korona ei uhkaa metsätyömaita. Liiketoiminta hiljenee monin paikoin, mutta hakkuutyömailla työn äänet kaikuvat koronasta huolimatta. Haastattelussa hakkuukoneen kuljettaja Jarno Lyytikäinen ja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki. Toimittaja Lea Joutsensaari.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Yrittäjän asema koronan edetessä?

ke 25.3. klo 11.33–12.00

Korvaako vakuutus yrittäjän koronatappiot? Käytännössä koronaa vastaan ei näytä olevan kelpo vakuutusturvaa. Haastattelussa vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtava lakimies Harri Isokoski.

Miten pankit joustavat laina-asioissa? Mikä on pienyrittäjän asema tässä yrityksiä uhkaavassa koronatilanteessa? OP-ryhmän osuus asuntolainoista ja yrityslainoista on noin 40 prosenttia. Haastattelussa OP-ryhmän vähittäispankin liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Sitran ehdotukset talouden elvyttämiseen

ke 25.3. klo 11.02–11.30

Sitra ehdottaa seitsemää kestävää tapaa tukea taloutta ja työllisyyttä. Haastattelussa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Puutarhan kevättyöt

ke 25.3. klo 10.33–11.00

Puutarhan kevättyöt.  Kevät etenee nyt vauhdilla, lämpötila kipuaa tänäänkin etelässä kohti kymmentä astetta monin paikoin ja mittarin pitäisi olla plussan puolella pohjoista Lappia myöten. Mitä puutarhassa nyt pitää ja kannattaa tehdä? Biologi Leena Luoto neuvoo omassa puutarhassaan Vantaalla. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Liikkuminen ja sen rajat, Tehohoidon valinnat

ke 25.3. klo 10.02–10.30

Liikkuminen ja Uudenmaan rajat. Rajoitustoimet sisäisen turvallisuuden vuoksi. Minkälaisia rajoituksia on tulossa? Mitkä ovat käytännön toimet liikkumisen rajoittamiseen?t? Alkavatko rajoitukset jo viikonloppuna? Haastattelussa sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ja poliisijohtaja Sanna Heikinheimo. Toimittaja Tom Kankkonen.

Rajoitukset terveyden vuoksi, tehohoidon varmistaminen. Tilanteen pahentumiseen varaudutaan mm. lisäämällä tehohoitopaikkoja, mutta minkälaista harkintaa joudutaan tekemään, jos potilasmäärät kasvavat nopeasti? Haastattelussa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Naakat murheenkryyninä, Kastejuhla ilona

ti 24.3. klo 12.13–12.45

Naakat ovat viljelijälle murhe. Naakka turmelee viljaa ja oppivaisena lintuna on hankala karkoitettava. Varsinais-Suomessa maksetaan eniten satokorvauksia juuri naakkojen takia. Haastattelussa maitotilalliset Henri ja Katja Hartikainen. Toimittaja Päivi Leppänen.

Kastejuhla koronan varjossa. Lapualla tammikuussa syntyneen tyttövauvan ristiäiset muuttuivat pienen piirin tapahtumaksi, mutta niinkin vauva sai nimen. Haastattelussa vauvan äiti Minna Saari. Toimittaja Anne Elhaimer.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Luonto on voimavara

ti 24.3. klo 11.33–12.00

Lähiluonnon arvo on noussut. Toimittaja Vesa Marttinen jututtaa Laajalahden luonnonsuojelualueella Espoossa Suomen Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikköä Matti Niemistä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hengityssuojaimia huoltovarmuuskeskuksesta

ti 24.3. klo 11.02–11.30

Huoltovarmuuskeskus tekee historiaa ja avaa varastojensa ovet koronakriisin takia. Haastattelussa huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema.

Toimivatko tavarakuljetukset? Tähän saakka moni tavara on liikkunut samoissa kulkupeleissä kuin matkustajatkin, mutta nyt välineet liikkuvat vähemmän. Mikä on kuljetusten tila nyt? Tätä selvittää toimittaja Timo Keränen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Luonto kutsuu, kun korona rajaa

ti 24.3. klo 10.33–11.00

Sosiaalisen elämän rajoitukset koronan takia ovat saaneet ihmiset hakeutumaan luonnon äärelle. Haastattelussa Suvi, Lassi, Essi ja Jesse sekä Jaska Palomäki ja Jenni Korpela. Toimittaja Linda Vettanen.

Luonto nettikamerassa. Jos luontoon ei pääse, tuo nykytekniikka siihen apua. Luonnonsuojelujärjestö WWF ajaa luonnon asiaa myös monenlaisilla luontoon sijoitetuilla nettikameroilla. Uusia on juuri avattu. Haastattelussa WWF Suomenn ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona, talous ja vapaa kulkeminen

ti 24.3. klo 10.02–10.30

Pellervon taloustutkimuksen koronaskenaariot. Tutkimuslaitos on laatinut kolme mahdollista kehityskulkua sille, miten korona vaikuttaa Suomen talouteen. Haastattelussa ennustepäällikkö Janne Huovari. 

Pitäisikö ihmisten kulkua rajoittaa koronan vuoksi? Haastattelussa SDP:n kansanedustaja, lääkäri Aki Linden ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vinkkejä kuntoiluun - tautivaaran aikanakin se onnistuu

ma 23.3. klo 12.13–12.45

Useat liikuntapaikat ovat sulkeneet ovensa tai rajoittaneet toimintaansa. Karanteenissa ja lomautettuna kuitenkin olisi aikaa kuntoilla. Neuvoja omatoimiseen liikuntaan antaa valmentaja Ilkka Aatsinki. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vinkkejä koronantorjuntaan

ma 23.3. klo 11.33–12.00

Käsienpesun ja -hoidon tasapaino. Voiko käsiä pestä liikaa? Neuvoja antaa THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra. Toimittaja Tiina Kokko.

Kotisiivouksen suosio. Koronaa liikkeellä, mutta lisääkö vai vähentääkö se ostetun siivouksen suosiota? Haastattelussa kotisiivousyrittäjä Kirsti Tuttavainen. Toimittaja Marko Miettinen.

Ratkaisuja kriisiin. Viikonloppuna järjestettiin tapahtuma Hack the Crisis, jolla etsittiin sovellusratkaisuja koronakriisin helpottamiseen. Haastattelussa Hack the Crisisin ideoija ja vetäjä Jussi Tapio konsulttiyhtiö Ghost Companystä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hallitus ja koronaepidemian vaikutukset

ma 23.3. klo 11.02–11.30

Hallituksen tiedotustilaisuus koronaepidemian vaikutuksista kuntatalouteen sekä vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin. Äänessä kuntaministeri Sirpa Paatero, opetusministeri Li Andersson ja valtioneuvoston kansliapäällikkö Pekka Timonen sekä valtioneuvoston tiedotuksesta Heta-Leena Sierilä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tänään kotona - mitä tekisi?

ma 23.3. klo 10.33–11.00

Tänään kotona. Kerro vinkkisi tai kysy neuvoa. Studiossa Marttojen talousasiantuntija Alina Leinonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Takaisin kouluun, Mitä kotona voi tehdä?

ma 23.3. klo 10.02–10.30

1-3 -luokkalaiset saavat nyt palata lähiopetukseen. Aikaisemmin ohjeistettiin, että vain koronan torjumisen kannalta kriittisten ammattiryhmien lapset saavat tulla kouluun. Samaan aikaan kuitenkin suositellaan, että lapset jäisivät edelleen kotiin. Miten kouluissa nyt toimitaan? Haastattelussa koulutusjohtaja Heljä Misukka opettajien ammattijärjestö OAJ:stä.

Nyt ollaan kotona. Miten ajan saa kulumaan? Neuvomassa talousasiantuntija Alina Leinonen Martoista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hallitukselta mittava talouden apupaketti. Kooste hallituksen tiedotustilaisuudesta

pe 20.3. klo 12.13–12.45

Miten yritykset ja työpaikat yritetään pelastaa koronakriisissä? Hallitukselta tulee muunmuassa 15 miljardin pelastuspaketti taloudelle, lisätalousarvio on 400 miljoonaa. Yrittäjille on tulossa väliaikainen työttömyysturva ja ykistyisen sektori työeläkemaksuja alennetaan. Siihen käytetään 7 miljardin euron EMU-puskuria.

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat pääministeri Sanna Marin, valtiovarainministeri Katri Kulmuni, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja opetusministeri Li Andersson.

Studiossa Aki Laine.

Tasavallan presidentin erikoishaastattelu

pe 20.3. klo 11.02–12.00

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön erikoishaastattelu. Sauli Niinistö keskustelee toimittaja Petri Kejosen kanssa koronaviruksesta ja sen aiheuttamista hankaluuksista ihmisille, taloudelle, Euroopalle ja maailmalle.

70-vuotiaat koronakaranteenista. Ylen Olohuone livet tuovat artistit suorana kotiisi.

pe 20.3. klo 10.33–11.00

Mitä vanhempi, sitä isompi riski. Tämän tiedon ovat monet seitsemänkymppiset jo sisäistäneet, koronakaranteeni otetaan vakavasti. Harriet ja Antti Laajan sekä Paula ja Veikko Välilän kokemuksia ja ajatuksia kävi kyselemässä Marja Ala-Kokko.

Yle tarjoaa livemusiikkia koronakriisin aikana. Ylen olohuone: Kaikki kotona livestä kertoo Luovien sisältöjen kulttuuri- ja asiasisältöjen päällikkö Johanna Aho.

Studiossa Aki Laine.

Korona tuo talousmurheita - miten toimia? Yllättikö koronavirus suomalaiset?

pe 20.3. klo 10.02–10.30

Jo pelkkä koronaviruksen uhka on sulkenut monia palveluita ja vienyt työtä ja toimeentuloa yrityksiltä ja työntekijöiltä. Se on nostanut ihmisten huolta rahan riittämisestä ja arjen talousasioiden hoitumisesta. Takuu-Säätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar antaa vinkkejä talousmurheissa selviämiseen.

Tuliko koronavirus Suomeen yllätyksenä? Professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta arvioi myös epidemian kehittymistä. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Puolustusvoimat varautuu pandemiaan. Suomen rajat kiinni tänään.

to 19.3. klo 12.13–12.45

Miten puolustusvoimat on varautunut koronapandemiaan? Sotilaslääkäri, lääkintäeverstiluutnantti Jari Autti haastattelussa.

Suomen rajat on siis suljettu historiallisesti. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa on nyt erikoistilanne, koska ihmiset eivät pystykään kulkemaan rajan yli entiseen tapaan. Toimittaja Risto Koskinen vierailee Tornio-Haaparannan raja-asemalla. Haastattelussa Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä. Studiossa Aki Laine.

Hoivakodeissa on vierailukielto, joka koskee kaikkia.

to 19.3. klo 11.33–12.00

Palvelu- ja hoivakotien vierailukiellot hämmentävät ja suututtavatkin asukkaiden omaisia. Attendon liiketoimintajohtaja Virpi Homqvist kertoo, miksi kieltoja on syytä noudattaa.

Studiossa Aki Laine.

Päihde- ja mielenterveyspalvelut epidemian aikana. Taistelu virusta vastaan.

to 19.3. klo 11.02–11.30

Mitä koronaepidemia ja poikkeustila merkitsevät päihde- ja mielenterveyspalveluille? Helsingin kaupungin psykiatrian ja päihdepalveluiden johtaja Mikko Tamminen kertoo, miten pääkaupungissa menetellään.

Koronaviruksen testaus ja virusta vastaan taistelu - se on nyt niin lääketieteen ammattilaisten kuin meidän muidenkin huoli numero yksi. Molekyylimikrologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta haastattelussa.

Studiossa Aki Laine.

Konstit ovat monet kun kaupat suojaavat työntekijöitä koronavirukselta

ke 18.3. klo 11.33–12.00

Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu. Esimerkiksi ruokakaupoissa väkeä tarvitaan niin hyllyttämään ja kassoille asiakkaita palvelemaan. Miten kaupoissa suojataan työntekijöitä koronaviruksen varalta? Esimerkiksi helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on nikkaroitu innovatiivisesti kassapisteille muovipleksit estämään yskänpärskeitä asiakkaan ja kassahenkilön välillä. Lisäksi kaupassa on kylttejä, joissa pyydetään kylteissä pitämään metrin turvaväli myyjiin. Mira Stenström tapasi kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläisen, myyjä Joonaksen. Puhelimessa on HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Taiteilijoiden ja pienyrittäjien koronatuska osa2

ke 18.3. klo 11.02–11.30

Taiteilijoiden ja pienyrittäjien koronatuska.

Korona on iskenyt kulttuuriin kovasti, kun näyttelyt ja esitykset ovat nyt katkolla, miten sujuu taiteen tekeminen ja kulttuurilaitoksen johtaminen maaseudulla muuten? Soitamme taidelaitos Haihatuksen tirehtöörille Risto Puuruselle.

Koulut ovat siirtyneet tänään suurelta osin etäopetukseen. Jalkapalloa kavereiden kanssa pelaamassa olleet helsinkiläiset yhdeksäsluokkalalaiset Oskari Puhto ja Abdifatah Mohamud valmistautuivat eilen illalla opiskelemaan kotoa käsin. Mitä ajatuksia etäopetus heissä herättää? Linda Vettanen kävi kysymässä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Taiteilijoiden ja pienyrittäjien koronatuska

ke 18.3. klo 10.33–11.00

Koronavirus ja kokoontumiskielto vaikeuttaa merkittävästi kulttuurialoilla ja pienyrittäjinä työskentelevien toimeentuloa. Yhteisöllisyyttä kuitenkin löytyy - erilaiset nettialustat ja someryhmät pohtivat kuumeisesti, miten turvata toimeentulo. Pauliina Seppälä on perustanut Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -nimisen Facebook-ryhmän.

Mitä miettii pienyrittäjä asiakkaiden kaikkoamisesta? Vierailemme kampaamossa. Helsingissä yli 30 vuotta kampaamoa pyörittänyt tunisialaissyntyinen Akim Baya ja nykyinen yrittäjä Jawhar Ben Torkia kertovat, että asiakkaita on nyt paljon vähemmän. Kanta-asiakkaat vielä tulevat, kuten Hyvinkäältä tyttärensä kanssa kampaajalle tullut Pascale Hanninen Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Mitä valmiuslaki merkitsee? Elinkeinoministeri yritysten synkistä näkymistä.

ke 18.3. klo 10.02–10.30

Valmiuslaki otetaan tänään käyttöön. Mitä kaikkea se tarkoittaa? Tampereen yliopiston julkisoikeuden professori Pauli Rautiainen kuvailee valmiuslain merkitystä.

Talouden näkymät synkkenevät koronavirusepidemian edetessä. Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan 40 prosenttia työnantajista varautuu lomautuksiin ja irtisanomisiin. Elinkeinoministeri Mika Lintilä arvioi yritysten tilannetta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lisääkö koronaepidemia lukuintoa?

ti 17.3. klo 12.13–12.45

Osa kirjastoista on jo kiinni ja loputkin sulkevat ovensa tänään. Pitkään on kannettu huolta siitä, että emme lue tarpeeksi, mutta onko tilanne kääntymässä koronan ja kotikaranteenien myötä? Haastattelussa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis. Toiminnanjohtaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Fimea ja Apteekkariliitto toivovat malttia lääkkeiden hamstraukseen 

ti 17.3. klo 11.33–12.00

Suomi on lähes täysin riippuvainen tuontilääkkeistä, lääkkeitä osataan tehdä apteekeissakin, mutta raaka-aineet tuodaan Kiinasta. Koronan pelko on saanut viime päivinä aikaan ennennäkemättömän ostoryntäyksen apteekkeihin. Normaalisti apteekkien varastoissa on kuume- ja särkylääkkeitä kahden - neljän viikon varastot, mutta nyt on jouduttu myymään ei oota, kertoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Eristääkö korona yksinäiset vanhukset koteihinsa?

ti 17.3. klo 11.02–11.30

Yli 70-vuotiaille suositellaan karanteenia koroviruksen takia. Miten iäkkäitä yksinäisiä voidaan tässä tilanteessa auttaa? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari on vieraanamme.

Studiossa Aki Laine.

Koululaiset kotiopetukseen - miten Opetushallitus suosittaa toimimaan?

ti 17.3. klo 10.33–11.00

Koulut menevät siis huomenna kiinni vajaaksi kuukaudeksi ja jo tänään käytännössä suurin osa oppilaista jää kotiin. Opetus on jatkossa osittain myös vanhempien vastuulla - varsinkin alakoululaisilla. Miten homma käytännössä toimii? Johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta kertoo.

Oululaisella Oja-Leikaan perheessä siirryttiin kotiopetukseen jo ennen hallituksen päätöstä. Miten se on toiminut? Marko Pinola kävi kyselemässä.

Studiossa Aki Laine.

Korona iskee lujaa talouteen. Miksi juuri yli 70-vuotiaat karanteeniin?

ti 17.3. klo 10.02–10.30

Suomen bruttokansantuote laskee tänä vuonna jopa viisi prosenttia koronaepidemian takia. Finanssivalvonnan Samu Kurri arvioi taloustilannetta. Toimittajana Mira Stenström.

Koronaviruksen aiheuttamat uudet toimenpiteet vaikuttavat merkittävästi senioreiden elämään. Yli 70-vuotiaita suositellaan jäämään kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin. Uusia ohjeita kommentoivat apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin tulehduskeskuksesta ja professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Tom Kankkonen haastattelee.

Studiossa Aki Laine.

Perussuomalainen Kiina-ilmiö - suomalaiset suurvallan asialla?

ma 16.3. klo 12.13–12.45

Suomeen on viime vuosina syntynyt järjestöjä, joilla on kytkös Kiinan vaikuttamiskoneistoon. Niillä on myös yhteyksiä suomalaispoliitikkoihin. Tavoite on ajaa Kiinan etuja ja hiljentää nousevan suurvallan arvostelua. MOT-ohjelman toimittaja Kirsi Skön kertoo lisää Ylen laajoista selvityksistä.

Studiossa Aki Laine.

Miten EU reagoi koronan aiheuttamaan talouden syöksyyn? Miten korona on vaikuttanut ihmisten arkielämään?

ma 16.3. klo 11.33–12.00

EU miettii tänään, miten taklataan koronan aiheuttamia talousvaikutuksia. Brysselistä raportoi kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

Miten lahtelaiset suhtautuvat koronavirukseen ja sen arkielämään tuomiin rajoituksiin? Mikko Tuomikoski kävi kyselemässä.

Studiossa Aki Laine.

Arkipäivän rasismi on huutelua ja ohikatsomista

ma 16.3. klo 11.02–11.30

Rasisminvastainen viikko. Asiantuntija Janette Grönfors Suomen Punaisesta Rististä kertoo millaista on rasismi Suomessa ja miten syrjiviin asenteisiin yritetään vaikuttaa.

Studiossa Aki Laine.

Korona ja lääkehuollon varmuus

ma 16.3. klo 10.33–11.00

Kiina on merkittävä lääkkeiden ja lääkeraaka-aineiden tuottaja. Kiinan tehtaita on kuitenkin koronan vuoksi suljettu, miten tilanne näkyy meillä? Luvat ja tarkastukset yksikön päällikkö Eeva Leinonen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta kertoo. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Korona - uhkaako hoitajapula ja mikä tilanne Suomessa on nyt?

ma 16.3. klo 10.02–10.30

Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Voiko alaa vaihtanut tai eläköitynyt hoitaja palata sorvin ääreen? Suomen lähi ja perushoitajien liiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottelalle soitti Olli Haapakangas.

Viikonlopun aikana koronavirus on edennyt sekä Suomessa että muualla maailmassa. Koko Eurooppa tuntuu siirtyneen raskaakseen poikkeustilaan. Viikko loppui ennusteeseen siitä, että Suomikin siirtyy epidemiävaiheeseen mahdollisesti viikonlopun aikana, mikä on tilanne nyt? Sitä arvioi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Korona ja arjen hankinnat

pe 13.3. klo 12.13–12.45

Koronapuheet veivät ihmiset kauppaan. Kauppansa ovat tehneet muun muassa kuivatavara ja vessapaperi. Yllättyttiinkö kaupoissa? Onko ostoinnossa alueellisia eroja? Haastattelussa Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto. 

Imatran Mansikkalan koulun tietokonehankinnat näyttävät myöhästyvän koronaviruksen takia. On todennköistä, että oppilaile ja opettajille tilattuja koneita ei saada käyttöön koulun alkuun mennessä. Kiinassa laitteiden osia valmistavat tehtaat ovat tai ovat olleet kiinni. Mikä neuvoksi tällaisissa tilanteissa? Haastattelussa professori Veli Matti Virolainen LUT-yliopistosta Lappeenrannasta. Toimittaja Kalle Schönberg.

Studiosa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Agatha Christie - mielenkiintoinen ihminen

pe 13.3. klo 11.33–12.00

Agatha Christie on ehkä rikoskirjallisuuden tunnetuin nimi maailmassa, mutta hän myös eli mielenkiintoisen elämän. Haastattelussa Minerva Kustannuksen toimitusjohtaja Outi Karemaa. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Koronapäivitys, Henkilökohtaista stand-upia ajan ilmiöistä

pe 13.3. klo 11.02–11.30

Koronatartuntojen päivitys. Uusia tartuntoja on ilmennyt 46. Suomen yhteismäärä on nyt 155. Haastattelussa johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Mihin ajankohtaissatiiriin aikamme antaa aihetta? Sitä on miettinyt uuden stand-up -esityksen valmistellut Jukka Lindström. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Talvisodan päättymisestä 80 vuotta -sotilaan tarina

pe 13.3. klo 10.33–11.00

Talvisodan loppu. Sodasta oli monta seurausta. Yksi erikoisuus oli se, että Ahvenanmaalla ei sodittu eikä sitä miehitetty, vaikka niin Neuvostoliitto, Saksa kuin Ruotsikin suunnittelivat eri vaiheissa operaatioita saarille. Haastattelussa valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka. Toimittaja Tom Kankkonen.

Sotilaan tarina. Ilppo Aaltonen lähti vapaaehtoisena talvisotaan ja aluksi perhe sai kirjeitä lähes päivittäin. Sitten ei kuulunut mitään. Aaltosen vaiheista on säilynyt perheen kokoaman muistoalbumi. Toimittaja Katariina Lahtonen. Lukijat Atte Uusinoka ja Jakke Holvas.

Kirkkojen kellot julistavat talvisodan loppua. Kirkot soittavat kelloja koko Suomessa muistuttaakseen talvisodan loppumisesta 80 vuotta sitten. Helsingin Tuomiokirkolla on paikalla myös sotilaskotisisar Merja Autio. Toimittaja Hanna Kataja-Rahko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomi torjuu koronaa

pe 13.3. klo 10.02–10.30

Hallituksen koronatoimet. Miten Suomi varautuu? Haastattelussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, (vas.) Toimittaja Tom Kankkonen.

Mitä hallituksen linjaukset käytännössä tarkoittavat? Haastattelussa johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

HUS tiedottaa uusista koronatapauksista. Kaikki huutaa Dingo! -musiikkidraama tuo radioon bändin historian

to 12.3. klo 12.13–12.45

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut. Striimissä äänessä johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, ylilääkäri Asko Järvinen sekä toimialajohtaja Antti Vento.

Raskaan teollisuuden työläiskaupungissa Porissa sikisi 1980-luvun alkupuoliskolla jotain sellaista joka muuttaisi pysyvästi suomalaista populäärikulttuuria. Rockyhtye Dingon ympärille kehittynyt hysteria oli täysin poikkeuksellinen.

Karri Laihonen on ilmiön syntymisen jäljillä nyt yli 35 vuotta myöhemmin. Aikalaistodistusten mukaan nuoret Dingon jäsenet viihtyivät varsin hyvin paikallisessa ravintolassa Rattaanpyörässä eli Rattiksessa. Muun muassa siellä sitä aikoinaan seurasi myös porilainen musiikkitoimittaja - ja myöhemmin Dingo-kirjankin kirjoittanut - Johnny-Kaj Forssel. Toimittajana Karri Laihonen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mitä mieltä matkailijat USAn matkustuskiellosta? Pikatesti koronaviruksen toteamiseen kehitteillä

to 12.3. klo 11.33–12.00

Mitä matkailijat miettivät lentokentällä Yhdysvaltain lentojen perumisesta? Vielä tänään ja huomenna USAhan pääsee. Aki Laine kävi kyselemässä.

Koronaviruksen kintereillä tuntuvat tällä hetkellä olevan kaikki. Nopeasti luotettavan tuloksen antavalle testille riittäisi nyt kysyntää; tällä hetkellähän epäilyjen vahvistumista tai kumoutumista saadaan odottaa yleensä vuorokauden verran. Jouni Koutonen vieraili turkulaisyhtiössä, joka kehittää tällaista testiä. Haastattelussa tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen ja tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Onko lääkehoitosi hallussa?

to 12.3. klo 11.02–11.30

Kymmenen pilleripurkkia piirongin päällä, kourallinen tabletteja päivässä. Mutta tietävätkö kaikki, mihin vaivaan tai miksi ylipäätään jotakin lääkettä syövät?

Lääkehoidon päivän teema on ”Lääkehoito hallussa?”. Usein lääkkeen käyttäjä tai pitkäaikaissairas on itse vastuussa lääkkeensä ottamisesta – ja siten lääkehoitonsa onnistumisesta. Tänään on julkistettu myös Lääkehoidon onnistumisen LOTTA-tarkistuslista ja siitä jaetaan myös selkokielistä opasta turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen lääkkeiden käyttäjille ja potilaille.

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila FIMEAsta ja tutkija Terhi Toivo Helsingin yliopistosta ovat Marja Ala-Kokon haastattelussa.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ilmailutoimittaja: eurooppalaisten lentoyhtiöiden konkurssit todennäköisiä

to 12.3. klo 10.33–11.00

Euroopassa lentoyhtiöt ovat suurissa vaikeuksissa, Italiassa jo yksi lentoyhtiö on tehnyt konkurssin, lisää tulee suurella todennäköisyydellä. Kuinka suuri vaikutus lentoyhtiöille on USAn lentojen peruuttamisella? Ylen ilmailutoimittaja Jari Tanskanen analysoi käynnissä olevaa tilannetta ja tulevaa.

Missä tunnelmissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ollaan. Yhdysvaltoihin pääsee lentämään vielä pari päivää. Aki Laine kävi kysymässä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Matkustajalennot Yhdysvaltoihin Euroopasta kuukaudeksi jäihin koronan takia

to 12.3. klo 10.02–10.30

Matkustaminen Euroopasta Yhdysvaltoihin loppuu kuukaudeksi. Presidentti Donald Trump päätti keskeyttää matkustajalennot Euroopasta Yhdysvaltoihin. Koneet jäävät maahan perjantaina. Päätös ei koske tavaraliikennettä. Haastattelussa Finnairia seuraava analyyytikko Antti Viljakainen osaketutkimuslaitos Inderesistä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kangasalla lähes 200 henkeä karanteenissa

ke 11.3. klo 12.13–12.45

Korona jyllää nyt esimerkiksi Kangasalla Tampereen naapurissa. Lähiopetus on keskeytetty Pitkäjärven koulussa, jonka yksi oppilas on sairastunut koronaan. Myös kunnan lauantaiseen rippikoulutapaamiseen liittyy koronavirusepäily, koska kyseinen oppilas oli mukana tapaamisessa ja muut paikalla olleet lähes sata nuorta ja kaksi työntekijää ovat joutuneet karanteeniin. Toimittaja Anu-Leena Koskinen selvittää tilannetta Kangasalan kirkkoherra Seppo Jarvan kanssa. Miltä kuulostaa vauhdikas kisapyöräily 400 metrin juoksuradalla sisällä urheiluhallissa? Antti Haavisto ottaa selvää.

Lähetyksen juontavat Marko Mittinen ja Linda Vettanen.

50 Suomen parasta ravintolaa listattu

ke 11.3. klo 11.33–12.00

Millainen ruoka on nyt nousussa? Muun muassa tästä saa vihiä Helsingin Messukeskuksessa meneillään olevasta ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisten Gastro Helsinki -tapahtumasta. Tapahtumassa julkistetaan listaus 50 parhaasta ravintolasta Suomessa. Ravintola-alojen toimijoille suunnatun äänestyksen on toteuttanut verkkomedia Viisi Tähteä ja ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste.

Toimittajamme Mira Stenström tekee selkoa siitä, millaisille ravintoloille alan ammattilaiset ovat antaneet tunnustusta.

Marko Miettinen ja Linda Vettanen juontavat.

Monitoimimies M.A. Numminen yllättää taas

ke 11.3. klo 11.02–11.30

M.A. Numminen on laulanut marsilaisten sarjassa, esittänyt liediä, lastenlauluja ja opaskirjoja, säveltänyt oopperaa, kirjoittanut runoja ja proosaa, kiertänyt keskiolutbaareja, kuvannut ja keksinyt. Hän täyttää torstaina 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Nummisen omaelämäkerrallisesta romaanistaan "Helsinkiin. Opiskelija Juho Niityn sivistyshankkeet 1960-1964" ilmestyy uusintapainos. Taiteilija selvittää, miksi uusintapainos juuri tästä teoksesta.

Katariina Lahtonen haastattelee.

Luisteluvalmentajan paluun seuraukset

ke 11.3. klo 10.33–11.00

Helsinkiläinen taitoluisteluseura Helsingfors Skriddskoklubb (HSK) ilmoitti viikon alussa, että hyllytetty muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen palaa töihin. Penttinen on sama valmentaja, jonka nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä Yle Urheilu kertoi tammikuussa. Yhteensä 13 entistä muodostelmaluistelijaa kertoi Yle Urheilun laajassa jutussa vuosia jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Yle Urheilun toimittaja Joska Saarinen selvittää, mitä töihin paluu merkitsee Seuralle.

Marko Miettinen ja Linda Vettanen haastattelevat.

THL: Stressi lyhentää elinikää

ke 11.3. klo 10.02–10.30

Stressi, tupakointi ja diabetes pienentävät 30-vuotiaiden miesten elinajanodotetta useilla vuosilla. Tulokset selviävät keskiviikkona julkistetusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

Italiassa koronavirukseen kuolleiden määrä on keskiviikkoaamupäivään mennessä noussut jo yli 600:aan. Koko Italiaa koskevat tiukennetut rajoitukset alkoivat tiistaina. Italialaisia kehotetaan pysymään kotona. Töihin saa kuitenkin mennä. Toimittajamme Jenna Vehviläinen kertoo Roomasta, että Italiassa elämä on hiljentynyt. Tom Kankkonen haastattelee.

Lähetyksen juontavat Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailevat Tornionjokilaaksossa

ti 10.3. klo 12.13–12.45

Ruotsin prinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailevat Suomen rajalla Ruotsin Tornionjokilaaksossa. Olemme mukana kuninkaallisessa humussa. Tiistaina aamupäivällä vieraat tutustuvat muun muassa Övertorneålla toimivaan koulutuskeskus Nordiin, jossa opetusta annetaan ruotsiksi ja suomeksi sekä osin norjaksi ja englanniksi. Toimittaja Pirkko Kukko-Liedes on ollut seuraamassa kaksipäiväistä vierailua. Eilen mikrofonin ääreen osui itse prinssi ja aamulla meänkielinen, humoristinen rojalisti Katriina Pietilä-Juntura. L

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Millaisia haasteita lapsiperheissä on yhdistää työ ja perhe?

ti 10.3. klo 11.33–12.00

Työ ja perhe ne yhteen soppii - vai sopivatko? Väestöliiton perhebarometri pureutuu työn ja perheen yhteensovittamisen kysymyksiin ja haasteisiin suomalaisissa lapsiperheissä. Tilanne on kohentanut vuonna 2010-luvulla työnantajien tarjoaminen joustomahdollisuuksien ansiosta.

Tuloksista kertovat tutkija Tiia Sorsa ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Toimittajana Atte Uusinoka.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mihin koronaviruksen torjunnassa on tärkeintä keskittyä? Äidit ja isät työn ja perheen yhteensovittamisesta.

ti 10.3. klo 11.02–11.30

Italian koronavirustilanne on johtanut moniin ihmisten liikkumista rajoittaviin toimenpiteisiin. Euroopan tartuntatautikeskuksessa Tukholmassa selvitetään lukuisia koronavirukseen liittyviä avoimia kysymyksiä, ja Italian tilanne askarruttaa keskuksessakin. Suomalainen Pasi Penttinen on johtoryhmän jäsen ja tekee päivittäin päätöksiä siitä, mihin toiminnassa on kiireellisintä keskittyä

Kuinka hyvin perheen ja työn yhdistäminen sujuu? Äidit ja isät vastaavat.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mitä tapahtuu turvesoille?

ti 10.3. klo 10.33–11.00

Turpeen poltosta pyritään eroon. Energiakäyttö on tarkoitus puolittaa 10 vuoden aikana. Mitä tapahtuu turvesoille? Tästä tietää tutkija Niko Silvan Luonnonvarakeskuksesta, Lukesta.

Lisäksi piipahdamme Kiteen Kesälahdella. Siellä on menossa vaativa suon ennallistamistyö. Työn tavoitteena on palauttaa yli 300:n hehtaarin laajuinen Juutinsuo entiseen tilaansa. Työt vähentävät suolta karkaavan hiilidioksidin päästöjä. Siru Päivinen haastattelee Janne Raassinaa:

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Millaista talouspolitiikkaa pitäisi nyt tehdä kun koronavirusepidemia romuttaa maailmantaloutta?

ti 10.3. klo 10.02–10.30

Koronavirusepidemia ja talous.

Danske Bank on julkaissut talousennusteensa. Siinä arvellaan talouskasvun jäävän 0,3%. Millaista talouspolitiikka kannattaisi nyt tehdä ja kuinka vaikeaa ennustaminen nykytilanteessa on? Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki haastattelussa.

Kehysriihineuvotteluja aloitetaan tänään ministeriöiden välillä samalla, kun koronaviruksen pelko ja kiista öljyn tuotantomääristä sumentavat tulevaisuuden näkymiä entisestään. Näkemyksistään kertovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen ja työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen euroviisuedustaja haastattelussa

ma 9.3. klo 12.13–12.45

Uuden musiikin kilpailun voittaja Aksel Kankaanranta on Suomen euroviisuedustaja. Lauantain UMK-finaalissa tuli voitto ja siitä on alkanut juhlimisen ja haastattelujen suma. Haastattelussa Uuden musiikin kilpailun voittaja Aksel Kankaanranta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat huomenna, MOT ja rakentamisen porsaanrei'ät

ma 9.3. klo 11.33–12.00

Yo-kirjoitukset alkamassa - vaikuttaako koronatilanne niihin? Kouluissa on valmistauduttu pitämään kirjoittajien lähiympäristö mahdollisimman hygieenisenä. Toimittaja Marja Roiha.

MOT: Tuhat tuhottua asuntounelmaa. Suomalainen rakennusyhtiö on jättänyt jälkeensä massiivisen sotkun. Pulassa ovat sadat asunnonostajat. Nyt uudenkarheassa, lapsiperheen unelmakodissa on todettu sekä alkava kosteusvaurio että puuttuva tukirakenne lattioista eikä kukaan ota vastuuta. Suomalaisen asuntorakentamisen porsaanrei'istä kertoo ohjelman toimittaja Jouni Munukka. 

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Tuorein tieto Suomen koronatartunnoista

ma 9.3. klo 11.02–11.30

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on juuri päivittänyt Suomen koronavirustilanteen. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoo tuoreeltaan uusimmat tiedot ja miten muuttuneeseen tilanteeseen reagoidaan.

Euroopan maat reagoivat koronaan. Tiukimpia toimia yritetään Italiassa, jossa koronatapauksia on runsaiten Euroopassa. Sieltä tilanteesta kertoo Ylen toimittaja Jenna Vehviläinen. Ruotsin tilanteesta puolestaan kertoo Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Digitaidot kunnossa?

ma 9.3. klo 10.33–11.00

Nyt on aloitettu kansalaisten digitaitojen selvittäminen kyselyllä. Kaikkien digitaidot eivät vielä ole riittävällä tasolla, vaikka digitaaliset palvelut sujuvoittavat arkisten asioiden hoitamista. Mitä  kysytään? Haastattelussa projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Korona ja talous

ma 9.3. klo 10.02–10.30

Koronahuolet painavat maailman pörssejä ja hidastavat talouden toimieliaisuutta. Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Pitääkö Suomen muuttaa suunnitelmaa siitä, mihin valtion rahat riittävät? Haastattelussa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Nuijamaan raja-asemalla varaudutaan naistenpäivän ruuhkiin, koronaan ja pakolaisiin

pe 6.3. klo 12.13–12.45

Nuijamaan raja-asema Kaakkois-Suomessa on Suomen vilkkain rajanylityspaikka. Venäläisten matkailu Suomeen on lisääntynyt jo useiden kuukausien ajan ja sunnuntaina vietettävä Naistenpäivä lisää liikennettä entisestään, sillä Naistenpäivä on Venäjällä iso juhlapäivä. Raja-asemalla on tällä hetkellä muutakin mietittävää, muun muassa Frontex-virka-apu Turkin ja Kreikan rajalle ja koronaviruksen vaikutukset. Haastattelussa Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja Vesa Blomqvist. Toimittajana Kalle Schönberg.

Studiossa Aki Laine ja Markus Turunen.

Hevostyttöyden olemus. Porotilan emäntä valmistautuu tasavallan presidentin vierailuun.

pe 6.3. klo 11.33–12.00

Kun hevoshulluus iskee, on tila usein vakava ja pysyvä. Hevostytöistä ei ole juurikaan kirjoitettu tietokirjoja, toisin kuin ratsastuksesta, raveista ja hevosista. Tamperelainen toimittaja ja teatterintekijä Marika Riikonen päätti korjata epäkohdan. Hänen vastikään ilmestynyt Hevostytöt-kirjansa nostaa parrasvaloihin kaikenikäiset ja -taustaiset hevostytöt ja -naiset. Minkälaista hevostyttöys oikein on, miltä se tuntuu ja miten se muovaa ihmistä läpi elämän? Toimittajana Päivi Solja.

Inarin Lemmenjoelle Kaija ja Heikki Palton porotilalla on valmisteltu tasavallan presidentti Sauli Niinistön tämänpäivästä vierailua. Miten Kaija Paltto on korkean tason vierailuun varautunut? Jarmo Siivikko kävi kyselemässä.

Studiossa Aki Laine ja Markus Turunen.

Miksi niin moni jännittävä, hurja ja taitava nainen on painunut historian hämärään?

pe 6.3. klo 11.02–11.30

Historian jännät naiset. Toimittaja Maria Petterssonin hankkeessa esitellään kiinnostavia, jännittäviä ja hurjia naisia, joista meille ei kerrottu historiantunneilla. Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut unholaan? Linda Vettanen haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Markus Turunen.

Lääkärit ilman rajoja: Euroopan johtajat ovat jättäneet hätää kärsivät vaille apua

pe 6.3. klo 10.33–11.00

Ihmiset hädässä. Yli 40 000 ihmistä on jumissa Kreikan saarilla. Tilanne on kestämätön turvapaikanhakijoille ja paikallisille yhteisöille, muistuttaa Lääkärit ilman rajoja. Järjestön Helsingin toimiston johtaja Linda Konate on vieraana. Hän muistuttaa, että Syyrian Idlibin tilanne on pommitusten takia siviileille katastrofaalinen.

Studiossa Aki Laine ja Markus Turunen.

EU:n on keksittävä nopeasti ratkaisuja Kreikan ja Turkin pakolaistilanteeseen.

pe 6.3. klo 10.02–10.30

Kreikan ja Turkin pakolaiset. Viime päivinä tuhannet ihmiset ovat pyrkineet Turkista Kreikkaan ja Kreikka on keskeyttänyt turvapaikkahakemusten vastaanoton. EU:n ulkoministerit pohtivat tänään ratkaisuja pakolaisongelmaan. Kirjeenvaihtaja Susanna Turunen kertoo, mikä hiertää.

Lisäksi kuulemme europarlamentaarikkojen mietteitä tilanteesta ja sen mahdollisista ratkaisuista. Vieraina Mia-Petra Kumpula-Natri (sd), Sirpa Pietikäinen (kok) ja Ville Niinistö (vihr). Tom Kankkonen haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Markus Turunen.

Lyhenevät talvet tekevät tilaa viininviljelylle, Erdogan Moskovassa

to 5.3. klo 12.13–12.45

Tampereen keskustaan valmistuva monitoimihalli on saanut ostetun nimen. Onko tällainen urheilusponsorointi uhka vai mahdollisuus? Haastattelussa Uros-yrityksen konsernijohtaja Jerry Raatikainen. Toimittaja Juha Kokkala.

Lyhenevät talvet, muuttuva viljely. Suomen talvet ovat lyhentyneet etenkin maan etelä- ja lounaisosassa. Sään lämpeneminen muuttaa myös mahdollisuuksia viljellä kasveja. Haastattelussa Uudellamaalla Lohjalla viiniä viljelevä Keijo Pihlström. Toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen.

Erdogan Moskovassa. Venäjä ja Turkki ovat eri puolilla Syyrian sodassa, mutta maiden johtajat tulevat hyvin juttuun keskenään. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on menossa Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Mitä on odotettavissa? Juuri alkamassa olevaa vierailua ennakoi Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Koronan uhka ja sijoitukset

to 5.3. klo 11.33–12.00

Mitkä ovat koronaviruksen vaikutukset piensijoittajan rahoihin? Myssy löysälle ja markkinoille vai jäitä hattuun? Haastattelussa Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pikkuhousujen historia, Italian koronatilanne

to 5.3. klo 11.02–11.30

Pitkä matka arkisiksi pikkuhousuiksi. Tampereen Nimettömät 120 vuotta -näyttelyssä kerrotaan naisten alushousujen historia. Haastattelussa Tampereen työväenmuseo Werstaan näyttelytyöryhmän puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult. Toimittaja Mari Vesanummi.

Korona Italiassa. Italiassa on yli 3 000 koronatartuntaa ja 107 ihmistä on kuollut tautiin. Maan terveydenhuolto on kovilla ja taudin vuoksi joudutaan rakentamaan väliaikaisia tiloja. Italian koronatilanteesta kertoo Roomasta toimittaja Jenna Vehviläinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lääkehaitat kuormittavat erikoissairaanhoitoa

to 5.3. klo 10.33–11.00

Proviisori Outi Laatikainen sanoo väitöstutkimuksessaan, että jopa neljäsosa erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä johtuu lääkehaitoista. Eniten niissä ovat vaarassa lapset ja yli 65-vuotiaat. Laatikaista haastattelee toimittaja Mira Stenström.

Reaktio väitökseen erikoissairaanhoidon haitasta. Miten se pitäisi ottaa huomioon? Haastattelussa Itä-Suomen yliopiston potilasturvallisuuden professori Hanna Kuusisto.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Puoluekannatuksen muutokset, Venäjän ja Turkin presidenttitapaaminen

to 5.3. klo 10.02–10.30

Puoluekannatuksen muutokset. Kannatuslukujen muutoksista kertoo politiikantoimittaja Jyrki Hara.

Turkin ja Venäjän presidentit tapaavat iltapäivällä Moskovassa. Maat ovat Syyrian sodassa eri puolilla, mutta presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan ovat puheväleissä. Onko presidenttien mahdollista saada aikaan tulitauko Syyrian sodan pahimmalle kriisialueelle Idlibiin? Haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Antti Pihlajamaa ja Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

100 päivää kisoihin - erikoislähetys Ylellä.

ke 4.3. klo 12.13–12.45

Jalkapallon miesten EM-kisoihin on 100 päivää. Yle omistaa tänä iltana 100 minuuttia jalkapallolle. Yle Urheilun toimittajat Jaakko Parkkinen ja Sami Laine isännöivät futisiltaa.

Lippuja peleihin paikan päälle Pietariin tai Kööpenhaminaan ei valitettavasti ole riittänyt kaikille Huuhkaja-faneille. Lippuihin saa osto-oikeuden arvonnan kautta. Pietarsaarelaisilla Sauli Isokoskella ja Vesa Suvannolla kävi mäihä, heillä on liput Huuhkajien Belgia-otteluun Pietarissa. Petra Haavisto haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Kuoppaisilla teillä - Suomen tieverkosto on rapistunut

ke 4.3. klo 11.33–12.00

Suomessa on tuhansia kilometreja maanteitä, jotka ovat surkeassa kunnossa. Millaisia kustannuksia tämä aiheuttaa muun muassa kuljetusyrittäjälle?

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Sää on tänään myrskyisä. Jään laulu.

ke 4.3. klo 11.02–11.30

Ajokeli on tänään huono tai jopa vaarallinen. Ylen meteorologi Nina Karusto kertoo, millaista tuulta ja pyryä on luvassa eri puolille Suomea.

Moni järvillä ja rannoilla liikkuja on saanut ihastella tänä keväänä erikoista, jään synnyttämää ääntä. Riina Kasurinen kävi Tervanen-järven jäällä Mikkelissä.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Turkin Erdoganilla on pakolaisase hyppysissään

ke 4.3. klo 10.33–11.00

Ovatko EU:n perusarvot uhattuna Kreikan pakolaiskriisin takia? Ylen ulkomaantoimittaja Pauli Lahti palasi vasta Kreikan ja Turkin rajalta.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

OP:n ennusteessa kylmää kyytiä taloudelle. Supertiistai karsi demokraattien suosikit presidenttiehdokkaaksi.

ke 4.3. klo 10.02–10.30

Suomen talousnäkymät ovat poikkeuksellisen epävarmat. Pankkikonserni OP:n tuore ennuste povaa jopa taantumaa. Pääekonomisti Reijo Heiskanen haastattelussa.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokaskilpa on supertiistain jälkeen kahden kauppa.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.