Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Venäläinen lumensyöjäjuna esittelyssä

pe 21.2. klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Aiemmat lähetykset

Venäläinen lumensyöjäjuna esittelyssä

pe 21.2. klo 12.13–12.45

Venäläinen lumensyöjäjuna voi tulevaisuudessa estää junien myöhästelyn talvisin, toimittajana Joni Takalo.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Tyttö kiehauttaa yhä kahvit

pe 21.2. klo 11.33–12.00

Työsyrjintää kokevat sekä vanhat että nuoret naiset. Tietokirjailija Sirpa Pääkkönen on koonnut heidän kokemuksiaan. Johtaja Nina Meincke SOK:lta kertoo anonyymistä rekrytoinnista. Juha Blomberg ja Linda Vettanen studiossa.

Juhlimme äidinkieltä

pe 21.2. klo 11.02–11.30

Tanja ja Markku Aittokoski kasvattavat fasaaneja Kuhmossa; lintuja metsästetään ja niillä koulutetaan metsästyskoiria. Tilalla vierailee Joni Takalo.

Tänään vietämme kansainvälistä äidinkielen päivää. Tutkijatohtori Annika Pasanen kertoo, miten nykyään saa opetusta saamen kielillä.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg studiossa.

Ydinvoimalaa purkamaan

pe 21.2. klo 10.33–11.00

Satu Helynen, ydinergiatutkimuksen johtaja VTT:ltä kertoo kuinka ydinvoimaloiden purkamisesta tehdään bisnestä. Miten voimala puretaan ja mitä maksaa? Suomessa yksiköiden purkaminen on tosin vielä vuosikymmenien päässä. Markus Turunen toimittaa

Juha Blomberg ja Linda Vettanen juontavat.

Onko homesairaalla päässä vikaa?

pe 21.2. klo 10.02–10.30

Jutta Urpilainen, sd. on EU:n ensimmäinen kansainvälisten kumppanuuksien komissaari. Hän kertoo työnsä laajuudesta. Marja Ala-Kokko haastattelee.

Huonon sisäilman takia on suljettu kouluja ja kirkkoja, purettu ja saneerattu huoneita, sairastuttu ja epäilty valittajia hulluiksi. Onko tämä vain suomalainen ilmiö? Toimittaja Janne Toivonen on selvittänyt asiaa.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg juontavat.

Leudon talven ilmiö: Päijänteellä troolataan muikkua helmikuussa

to 20.2. klo 12.13–12.45

Päijänteellä troolataan helmikuussa muikkua. Tätä ei ole tapahtunut aiemmin. Toimittaja Mika Moksu, haastateltavana kalastaja Jorma Kääpä.

Antti Tuisku lennähti uuden levynsä myötä myrskyn silmään. Häntä haastattelee Sanna Pirkkalainen.

Juontajina Linda Vettanen ja Olli Haapakangas.

Tuulivoiman tulevaisuus näyttää aurinkoiselta

to 20.2. klo 11.33–12.00

Suomeen on suunnitteilla yli 200 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoiman kannattavuus on kasvanut niin, että uudet tuulivoimalat rakennetaan jatkossa ilman valtion tukea. Marja Ala-Kokko haastattelee Suomen Tuulivoimayhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Karoliina Joensuuta.

Juontajina Linda Vettanen ja Olli Haapakangas.

Tutkija: Sosiaalisen median kärjistynyt kielenkäyttö on uusi väkivallan muoto

to 20.2. klo 11.02–11.30

Sosiaalisen median kärjistynyt kielenkäyttö on uusi väkivallan muoto. Merja Niilola haastattelee UPI:n tutkija Teemu Tammikkoa.

Juontajina Linda Vettanen ja Olli Haapakangas.

Mistä kullan korkea hinta kertoo?

to 20.2. klo 10.33–11.00

Kullan hinta on korkealla. Mitä se kertoo taloudesta? Vastaamassa Voima Goldin kulta-asiantuntija Sam Laakso. Markus Turunen haastattelee.

Juontajina Linda Vettanen ja Olli Haapakangas. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

EU-johtajat pohtivat rahankäyttöä brexitin jälkeen

to 20.2. klo 10.02–10.30

Perustuslakivaliokunnassa tänään kansanedustaja Juha Mäenpään, ps. syyttämislupa-asia. Mitä kaikkea tähän liittyy, siitä kertomassa on politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

EU-johtajat koolla pohtimassa tulevaa rahankäyttöä: mistä leikataan, minne lisätään ja miten Britannian jättämä aukko täytetään? Asiantuntijoina EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula ja yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Juontajina Linda Vettanen ja Olli Haapakangas.

Hyvä, paha digipelaaminen

ke 19.2. klo 12.13–12.45

Save and Quit? Digipelaaminen on viihdettä tai koukuttava vaara, joka imaisee nuoren mielen syövereihinsä. Miksi toinen jää hallitsemattomaan pelikoukkuun ja toiselle pelaaminen on hallittua vapaa-ajan viihdettä? Haastattelussa kokemusasiantuntija Panu Digipelirajaton.fi:stä ja suunnittelija Helmi Korhonen Sosped-säätiöstä.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Neuvostoliitto eilen

ke 19.2. klo 11.33–12.00

Rättijärven klubi. Neuvostoliiton aikaan oli vuokratulla Saimaan kanavan alueella suomalaisten ja venäläisten tapaamispaikka, jossa markalla oli ostovoimaa. Toimittaja Kalle Schönberg.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Juice Leskinen 70 v.

ke 19.2. klo 11.02–11.30

Laulujen Marilyn, Syksyn sävel, Viidestoista yö ja Ei elämästä selviä hengissä tekijä Juice Leskinen olisi tänään täyttänyt 70 vuotta. Häntä kunnioitetaan muun muassa musikaaleilla ja kirjoilla. Yksi kirjoista "Juice puhuu"  perustuu useiden kuukausien aikana nauhoitettuihin keskusteluihin, joissa lauluntekijä puhuu työstään, lauluntekemisestä ja havainnoistaan maailmasta. Haastattelussa toinen kirjan kirjoittajista Harri Tuominen.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Korona ja suomalaiset Thaimaassa

ke 19.2. klo 10.33–11.00

Koronavirus huolettaa turisteja eri puolilla maailmaa - etenkin Aasiassa. Thaimaassa lomailevat suomalaiset eivät kuitenkaan tunnu olevan kovin huolestuneita koronaviruksesta. Haastattelussa Esko Ruohonen,  Juha Hiltunen, Sipi Siljamäki ja  Antti Penttilä. Toimittaja Hua Hinissa Thaimaassa Maarit Lukkarinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Kutsunnat myös naisille?

ke 19.2. klo 10.02–10.30

Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhan tutkintaa johtava pääsyyttäjä uskoo tutkijoiden olevan lähellä ratkaisua. Jälleen. Skandinavian kirjeenvaihtajana vuosien ajan toiminut politiikan toimittaja Riikka Uosukainen kommentoi uutisia Ruotsista. Kolmannes nuorista miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta. Pian aloittava työryhmä pohtii asepalvelun kehittämistä, esimerkiksi naisten kutsuntoja. Puolustusministeri, keskustan Antti Kaikkonen, on sanonut olevansa valmis harkitsemaan kutsuntojen ulottamista naisiin. Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg. Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Tampereen Oopperan Carmen lupaa iloa, väriä ja tunnetta

ti 18.2. klo 12.13–12.45

Tampereen Oopperan Carmen lupaa iloa, väriä, tunnetta, tanssia, upeaa laulua ja verevää soittoa. Juha Kokkala haastattelee ohjaajaa Marco Bjurströmiä.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Turun funikulaari jakaa edelleen mielipiteitä

ti 18.2. klo 11.33–12.00

Turun funikulaari jakaa edelleen mielipiteitä, Yrjö Hjelt toimittaa. Haastateltavina Mikael Miikkola, ps., Saara Ilvessalo, vihr., Jarmo Laivoranta, kesk. ja Olli Manni, kok.

Tampereella rivitalo sortumavaarassa, professori kehottaa asukkaita poistumaan rakennuksesta, professori Tim Länsivaara Tampereen yliopistosta.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Yhteishaku alkaa, miltä tämä vuosi näyttää?

ti 18.2. klo 11.02–11.30

Yhteishaku alkaa, miltä tämä vuosi näyttää, Opetushallituksen erityisasiantuntija Katariina Männikkö.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Tähtiravintolat ja suomalainen ruokakulttuuri

ti 18.2. klo 10.33–11.00

Tähtiravintolat ja suomalainen ruokakulttuuri. Miksi Michelin-tähtiä saavat Suomesta vain helsinkiläisravintolat? Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Koronavirus vaikuttaa jo talouteen

ti 18.2. klo 10.02–10.30

Avoimet työpaikat ovat vähentyneet, yliaktuaari Minna Wallenius, Tilastokeskus.

Koronavirus ja talous, OP-Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Juontajina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Ennakoitua paremmin toimiva pato

ma 17.2. klo 12.13–12.45

Suomenlahden pohjukan pato ei luonutkaan suurta lieteallasta. Pietarin suojapadon pelättiin keräävän valtavasti likalietettä alueelle, mutta pelko on osoittautunut turhaksi. Pato on ollut tulvavaaran vuoksi käytössä useasti tänä talvena. Haastattelussa Kronstadtin padolla juuri käynyt toimittaja Kerstin Kronvall.

Mihin hylätty vaate päätyy? Pelkästään suomalaiset heittävät vuosittain pois 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Jätemäärä pienenisi, vaatteet saataisiin kiertoon. Emme tiedä, minne kaikki hylätyt vaatteet päätyvät. Illan tutkivan journalismin ohjelman MOT:n aiheesta kertoo lisää toimittaja Minna Knus-Galán.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Suoratoistomusiikin päästöt

ma 17.2. klo 11.33–12.00

Musiikin suoratoistokaan ei ole päästötöntä. Kun musiikkiin ei enää tarvitakaan muovia kuten ennen, luulisi myös musiikin kuluttamiseen liittyvien kasvihuonepäästöjen vähenevän. Miten musiikista edelleen syntyy päästöjä? Haastattelussa Oslon yliopiston apulaisprofessori Kyle Devine. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Kenen kulkua seurataan, kuka seuraa? 

ma 17.2. klo 11.02–11.30

Matkapuhelimet keräävät jatkuvasti sijaintitietoa, jota syntyy esimerkiksi aina silloin, kun puhelin yhdistyy tukiasemaan. Kun näitä puhelimien sijaintitietoja kootaan suuriksi datakokonaisuuksiksi, jotka sijoitetaan kartalle, saadaan helposti omaksuttavaa tietoa suurten ihmismassojen liikkeistä. Se on arvokasta tietoa. Haastattelussa Anne Parviainen, Niklas Vettanen, Irmeli Lanners ja Telian Crowd Insights -liiketoiminnan kehityspäällikkö Tiia Palvimo. Toimittaja Vesa Marttinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Mitä talvilomalla voi tehdä?

ma 17.2. klo 10.33–11.00

Etelän talvilomalla Lapin hiihtokeskukset täyttyvät. Monet lumettoman maan asujista ovat nyt lähteneet liikkeelle lumen perässä esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksiin. Haastattelussa Saariselällä hiihtolomalaiset Emilia Hongisto, Aava Hongisto, Aapeli Hongisto ja Pasi Helenius. Saariselän menoa seuraa toimittaja Jarmo Siivikko.

Mitä talvilomalla voi tehdä? Hiihto ja mäen laskeminen välineellä jos toisellakin on talviloman peruskauraa, mutta mitä jos lunta ei ole? Monet paikkakunnat tarjoavat jos jonkinlaista ohjelmaa talvilomaviikoille.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Talviloman vaihteleva sää, Tiedonhallinnan valta

ma 17.2. klo 10.02–10.30

Suomessa on nyt lumeton osa ja todella luminen osa. Ja todella vaihtelevat säät. Meteorologi Anniina Valtonen kertoo lisää.

Tietoyhtiöiden valta ei asu Euroopassa. EU-komissio on pitkään patistanut jäsenmaita tekemään ohjelmistoja verkkoon itse, koska palveluiden ostomaalla on iso merkitys taloudelle, työllisyydelle ja tietoturvallisuudelle. Ohjelmistojen ostaminen muualta vie muun muassa valtavia määriä verotuloja. Haastattelussa EU-komission digitaalisen osaamisen kehityksen pysyvä neuvonantaja Mika Helenius. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Millainen on festivaalin hiilijalanjälki? Vanhoja tanssitaan vielä tänään.

pe 14.2. klo 12.13–12.45

Festivaalit, kiertueet ja konsertit kuluttavat luontoa pahimmillaan hyvinkin rajusti. Jättimäiset lavarakenteet ja suuret valotaulut tulee viedä paikan päälle isoille rekoilla. Ja työntekijät ja festivaaliekävijätkin pitäisi päästä perille... Paljon on liikkuvia osia ja päästöjä syntyy. Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen soittaessa hälytyskelloja on myös festivaalien otettava vastuu joukkoilostelun vaikutuksista. Mutta miten niin musikki- kuin elokuva-alallakin huomioidaan ympäristöarvot? Atte Uusinoka tapaa Elina Levulan ja Anne Puolanteen. Levula on kehittänyt tapahtumatuotantoihin erikoistuneen Co2-laskurin ja Puolanne on sen ekosetti-oppaan toinen kirjoittaja.

Abit on potkittu pois lukioista ja koulun vanhimmat tanssivat viimeistään tänään arvonsa mukaisesti. Heini Holopainen tapasi Kaustisella kaksi vanhojen tansseihin valmistautuvaa nuorta, Iida Hietamäen ja Helmiina Kemppaisen.

Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

Radio Suomen Päivä

pe 14.2. klo 11.33–12.00

Miten lapsiperheessä pidetään yllä arjen romantiikkaa? Haastattelussa lifestyle-bloggaaja Essi Vehkala.

Onko lasten ja nuorten kiroilu arkipäiväistynyt?

Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Uutuusnäytelmä pureutuu pullantuoksuisen suomalaisen haluun auttaa hädänalaisia

pe 14.2. klo 11.02–11.30

Maailmassa on paljon hätää ja kärsimystä. Moni haluaisi auttaa, tehdä jotain. Mutta mitä yksittäinen ihminen voi tehdä auttaakseen hädänalaisia? Ja mitä jos auttaakin väärin? Muun muassa näitä pohditaan Kansallisteatterin tuoreessa kantaesityksessä.

Ilmasilta - muotokuvia avuttomista auttajista - näytelmän käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija Paula Salminen pohti Heidi Laaksosen kanssa näytelmän teemoja ja niiden aiheuttamia tuntoja.

Studiossa Mira Stenström ja Olli Haapasalo.

Suomen sosiaaliturva uudistuu - mittava kahden vaalikauden urakka edessä

pe 14.2. klo 10.33–11.00

Sosiaaliturvaa uudistetaan. edessä on iso urakka; uudistus koskee kaikkia muita etuuksia paitsi eläkkeitä. Tavoitteena on tehdä sosiaaliturvasta ihmisen kannalta selkeämpi ja toimivampi. Samalla sen pitäisi olla oikeudenmukainen ja esimerkiksi kannustaa työhön ja oppimiseen.

Haastattelussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksesta. Toimittajana Silja Raunio.

Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

Viikonlopun sää kiinnostaa etelän hiihtolomalaisia. Millaisen köhän maailmantalous saa koronaviruksesta?

pe 14.2. klo 10.02–10.30

Millaisessa säässä etelän hiihtolomalaiset lähtevät loman viettoon? Missä kulkee lumiraja ja miten Atlantin ylle saapuva myrsky vaikuttaa? Ylen päämeteorologi Seija Paasonen kertoo.

Koronavirustartunnan saaneiden määrä on kasvussa, tauti näyttää rajoittuvan enimmäkseen Kiinaan. Minkälaisen köhän maailman talous on viruksesta saamassa? Nordean pääekonomisti ja Kiinan tuntija Tuuli Koivu. Toimittajana Tom Kankkonen.

Studiossa Olli Haapakangas ja Mira Stenström.

Hyvää Maailman radiopäivää!

to 13.2. klo 12.13–12.45

Lukion abiturientit viettävät lukioajan päättymisen juhlaa eli penkinpainajaisia nykyisin eri seutujen lukioissa eri aikaan. Kuulemme tunnelmaa Sipoosta, jossa toimittaja Sara Salmen haastattelussa ovat abit Reetta, Saga, Edith ja Senni sekä yhdestä Suomen pienimmästä lukiosta Lapin Savukoskelta. Siellä toimittaja Mia Sivula haastattelee rehtori Minerva Rannilaa sekä abeja Asla Materoa, Janna Ratavaaraa ja Pinja Karjalaista.

Mihin kaiken tämän lumen kanssa joudutaan? Suomen lumisin paikka on Kittilän Pokka. Siellä jo baarinpitäjä Kari Kokkomäki huolehtii, että kevään koittaessa paikka voi olla varsin vetinen. Toimittaja  Jarmo Siivikko.

Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

Penkkarien aika, Osa maata lunta tulvillaan

to 13.2. klo 11.33–12.00

Mediassa on pari päivää puhuttu Suomen sanomalehtien keskittymisestä yhä harvemmille ja suuremmille omistajille. Radioalalla sama keskittyminen on ollut menossa jo kauemmin. Haastattelussa Ylen radiopäällikkö Marja Keskitalo.

Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

Mitä tiedämme koronaviruksesta nyt?

to 13.2. klo 11.02–11.30

Koronan vaarallisuus? Koronavirus on surmannut satoja ihmisiä Kiinassa, mutta kuinka vaarallinen tauti se on vaikkapa tavanomaisempaan influenssaan verrattuna. Haastattelussa infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus on Kiinan lisäksi hyvin vakava uhka myös muulle maailmalle. Kokemuksiaan koronavirukseen varautumisesta ja sen torjumisen käytännön seurauksista kertovat Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley ja tartuntautiasiantuntija Pasi Penttinen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksesta.  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

THL koronaviruksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri päivittänyt olennaisimmat tiedot koronaviruksesta. Hiihtoloman kynnyksellä ja pääsiäisen lähestyessä THL.n asiantuntijoilta kysyttiin muun muassa matkustamisen turvallisuudesta ja matkailijoiden varautumisesta. Vastaamassa oli muun muassa ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

Lapset konfliktien armoilla

to 13.2. klo 10.33–11.00

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapset kokevat entistä enemmän väkivaltaa maailman kriisialueilla. Myös pakolaisleireille selvinneet lapset ovat kovilla. Haastattelussa Kreikan Lesboksen saaren pakolaisleirillä hiljan käynyt toimittaja Ayla Albayrak ja vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso Pelastakaa lapsista. Toimittaja Hanna Juuti. 

Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

Mistä venäläiset äänestävät?

to 13.2. klo 10.02–10.30

Viinantuonti Virosta kasvussa. Tuoreen selvityksen mukaan alkoholin tuonti Virosta kasvoi viime vuonna 26 prosenttia. Kyseessä on suomalaisen juomateollisuuden etuja ajavan Panimoliiton tilaama tutkimus. Haastattelussa alkoholitutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että THL:n selvityksissä on saatu saman suuntaisia lukuja.

Putinin tulevaisuus yleisvenäläisen äänestyksen käsissä? Duuman pitäisi päättää, mitä kansalta kysytään muun muassa eläkkeistä ja presidentti Vladimir Putinin tulevaisuuteen vaikuttavista säädöksistä. Päätösehdotusten muotoilu, duuman käsittelyn sekä niin sanotun yleisvenäläisen äänestyksen ajankohta ovat vielä hämärän peitossa. Kommenttinsa kertovat pietarilainen Svetlana Galaktionova ja Nezavisimaja gazeta -lehden omistaja Konstantin Remtsjukov. Toimittaja Kerstin Kronvall.

Studiossa Aki Laine ja Olli Haapakangas.

Hiihtoliitto kaipaa tekolumilatuja lumettomaan Etelä-Suomeen. Miten puu palaisi puhtaammin?

ke 12.2. klo 12.13–12.45

Ristijärvellä Kainuussa riittää lunta. Hiihtokelejä pitelee kuitenkin vain pohjoisessa Suomessa. Kun muualla perutaan hiihtokisoja, Ristijärvellä viimeistellään järjestelyjä huhtikuun alun SM-hiihtoja ja Suomen cupia varten. Jarmo Nuotio tapasi sikäläisellä hiihtostadionilla kilpailujohtaja Arto Tolosen ja Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmen.

Puulla lämmittäminen kuuluu suomalaiseen arkeen. Suomessa on parisen miljoonaa tulisijaa ja pientaloista reilusti yli kolmannes saa lämpönsä puusta. Klapien poltto saa kuitenkin moitteita saastuttamisesta. Miten puu palaisi puhtaammin? Uusia keinoja etsivät myös asiaan perehtyneet keksijät, kuten sastamalainen Auvo Toivo. Mauri Tikkamäki kävi polttamassa pesällisen pilkkeitä.

Studiossa Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Jouppilan nelosten pahoinpidelty lapsuus

ke 12.2. klo 11.33–12.00

Suomen tunnetuimpien nelosten elämä idyllisen julkisivun takana on yllättänyt suomalaiset. Edellispäivänä julkaistiin Helena Jouppilan ja toimittaja Sanna Walleniuksen kirja, jossa valotetaan nelosten elämää kulissien takana.

Isokyröläiset Jouppilan neloset olivat ilmiö 50-luvulla. Sisaruksista tehtiin lehtijuttuja, kuvattiin mainoksiin, he kiersivät messuilla ja näyttelyissä. Kirja on nyt paljastunut kaikille vuosikymmeniä vaietun puolen heidän lapsuudestaan. Nelikon äiti pahoinpiteli lapsiaan henkisesti ja fyysisesti vuosia.

Helena Jouppila kertoo Pauliina Jaakkolan haastattelussa nelosten lapsuudesta ja puhuu raskaimmasta muistostaan.

Onnellisuus ja puhdas luonto ovat Suomen matkailun vetovoimatekijät

ke 12.2. klo 11.02–11.30

YK:n vertailussa Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi kaksi kertaa peräkkäin ja Suomessa on myös yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä. Onnellisuuskoulu yhdistää nämä kaksi vahvuutta ja tuo esiin Suomen vetovoimatekijöitä matkailumaana.

Kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenez VisitFinlandista kertoo tästä hankkeesta ja Suomen matkailun kuulumisista ja haasteista, kuten koronaviruksen tuomista murheista.

Studiossa Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Miksi työpaikka menee vaihtoon?

ke 12.2. klo 10.33–11.00

Mikä ajaa työpaikan vaihtoon? Mitä työpaikassa arvostetaan? MPS-Yhtiöt tutki jo toista vuotta peräkkäin yli tuhannen suomalaisen työnhakijan mielipiteitä työpaikan vaihdosta. Kehityspäällikkö Juha Vaara, toimitusjohtaja Elina KOskela ja kehityspäällikkö Niilo Mäkelä kertovat tarkemmin tuloksista. Toimittajana Katariina Lahtonen.

Studiossa Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Millaiset olot Kreikan pakolaisleirien lapsilla? Opetusministeri ei lämpene abikursseille.

ke 12.2. klo 10.02–10.30

Sisäministeriö on selvittänyt alaikäisten, perheettömien turvapaikanhakijoiden vastaanottoa Kreikan pakolaisleireiltä. Millaiset olot on täyteen ahdetuilla leireillä? Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski valottaa tilannetta ja avuntarvetta.

Opiskelijavalintojen uudistaminen näyttää moninkertaistaneen valmennuskurssien myynnin lukiolaisille ja erityisesti ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abeille, kertoo Yle uutisten selvitys. Mitä mieltä opetusministeri Li Andersson on valmentautumisen aikaistumisesta ja maksullisuudesta? Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Oliko Alman lehtien myynti yllätys?

ti 11.2. klo 12.13–12.45

Sanoman ja Alman kauppa - yllätys vai osa luontevaa kehitystä. Kantansa kertovat Alman toimitusjohtaja Kai Telanne, Alman maakuntalehtien pääluottamusmies Sari Sainio, Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven ja Tampereen yliopiston journalistiikan lehtori Marko Ala-Fossi. Haastattelijat Elina Nieminen ja Mari Vesanummi.

Suomalaisen median muutos. Vaarantuuko tiedonvälityksen monimuotoisuus, kun Sanoma haukkaa itselleen toistakymmentä Alman lehteä? Haastattelussa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Jokaiselle koululaiselle samalla suorituksella sama numeroarvosana?

ti 11.2. klo 11.33–12.00

Kohti entistä yhteneväisempää ja tasa-arvoisempaa kouluarvostelua. Koululaisille pyritään antamaan numeroita entistä johdonmukaisemmin, avoimemmin, yksiselitteisemmin ja ymmärrettävemmin. Miten se tehdään? Haastattelussa opetusneuvos Erja Vitikka opetushallituksesta.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

112-päivä muistuttaa turvallisuudesta

ti 11.2. klo 11.02–11.30

Mitä kansalaisen on hyvä tietää turvallisuudesta arkipäivässään. Miten 112 puhelinnumero ja siitä kehitetty sovellus toimivat? Haastattelussa johtokeskuksen päällikkö Jyrki Heinonen hätäkeskuslaitokselta.

Hätätiedotekokeilu koko valtakuntaan Ylen kautta. 

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Tasa-arvo eduskunnan rakenteissa

ti 11.2. klo 10.33–11.00

Tasa-arvo eduskunnan rakenteissa. Eduskunta kuulee valiokunnissaan monia asiantuntijoita. Kuinka tasaisesti valiokunnat kutsuvat asiantuntijoiksi naisia ja miehiä? Haastattelussa kehittämispäällikkö Reetta Siukola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Toistakymmentä sanomalehteä siirtyy Almalta Sanomalle

ti 11.2. klo 10.02–10.30

Sanoma ostaa Alman lehtiä. Mitä tästä seuraa? Haastattelussa Alma Median maakuntalehtien pääluottamusmies Sari Sainio ja Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdenniemi. Toimittajat Elina Nieminen ja Pipsa Uutto.

Saksan politiikassa kuohuu. Liittokansleri Angela Merkelin manttelinperijäksi oletettu Annegret Kramp-Karrenbauer jättää CDU-puolueen puheenjohtajan tehtävät. Seuraavan liittokanslerin valinta on täysin levällään ja EU:n mahtimaan poliittinen tilanne sekava. Haastattelussa Turun yliopiston erikoistutkija Kimmo Elo. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Miksi Alma myy lehtiään Sanomalle? Haastattelussa Alma-median toimitusjohtaja Kai Telanne.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Suomalaisia akku-unelmia. Jäästä muotoutuu Olavinlinnan pihalle Ankkalinna.

ma 10.2. klo 12.13–12.45

Suomesta akkuteollisuuden suurvalta? Ylen MOT -ohjelma on selvittänyt, kuinka realistisia ovat suomalaiset akkuhaaveet. Toimittaja Tiina Lundell on vieraana.

Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna lie tunnetuin kesäisistä oopperajuhlistaan, mutta tämän viikon jälkeen Olavinlinna tulee varmasti kiinnostamaan erityisesti lapsia. Ja lapsenmielisiä. Olavinlinnan sisäpihalle rakentuu nimittäin tämän viikon aikana Ankkalinna. Ja tuo Ankkalinna hahmoineen rakentuu jäästä. Millainen homma on tehdä noin 50 Disneyn hahmoa jääkimpaleista, ja kuinka vaikkapa Aku Ankka ohuine kauloineen jäästä muotoutuu? Veistäjiä on aina Mongoliaa ja Jakutiaa myöten, ja mukana on myös suomalainen jäänveistäjä Jussi Miettinen. Tarja Nyyssönen lähti ihailemaan jäänveiston huippujen jälkeä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähes kaikkien Suomen kuntien päästöt ovat vähentyneet

ma 10.2. klo 11.33–12.00

Suomen ympäristökeskus (SYKE) on kerännyt tietoa kuntien ilmastopäästöistä. Uusi laskentamalli antaa kansainvälisesi vertailukelpoista tietoa. Mutta miten tieto vaikuttaa itse päästöihin? Katariina Lahtonen vieraili tiedotustilaisuudessa ja kysyi tätä erityisasiantuntija Johannes Lounasheimolta. Lisäksi haastattelussa lvi-insinööri Päivi Liejumäki Lempäälästä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

And Oscar goes to...

ma 10.2. klo 11.02–11.30

Elokuvamaailman suurimmat palkinnot, Oscarit on jaettu viime yönä. Suurin yllätys lienee se, että eteläkorealainen elokuva Parasite nappasi parhaan elokuvan palkinnon. Tämä on ensimmäinen kerta kun ei-englanninkielinen elokuva saa tämän palkinnon.

Muut voittajat, häviäjät ja yllätykset analyysissä. Vieraina JP Pulkkinen ja Anna Möttölä.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Stam1nan Antti Hyyrysen kristallipallo on yle.fi - muusikolta ilmestyi esikoisromaani

ma 10.2. klo 10.33–11.00

"Ihminen vihaa itseään. Toteutamme itsellemme langettamaamme maailmanloppua".

Näin kirjoittaa yhden maamme suosituimman metallibändin, Stam1nan nokkamies Antti Hyyrynen esikoisromaanissaan "Viimeinen Atlantis". Se on dystopia, kuvaus lähitulevaisuuden luhistuvasta maailmasta pandemian ja luonnonkatastrofien kourissa. Tasan kymmenen vuotta sitten ilmestyi yhtyeen samanniminen albumi, sen teemoja ovat niinikään ylikulutus, luonnon tuhoutuminen ja pakolaisuus.

Heidi Laaksonen teki selkoa Hyyrysen fiktion tylystä tulevaisuudenkuvasta.

Raju myrsky on katkaissut sähköjä ja perunnut lentoja. Työmarkkinatilanne - miten lakkosuma puretaan?

ma 10.2. klo 10.02–10.30

Myrsky on riepotellut rajusti eteläistä Suomea. Erityisesti Turun seudulla pelastusviranomaiset ovat olleet kiireisiä teille ja sähkölinjoille kaatuneiden puiden takia. Haastattelussa päivystävä palomestari Olli Suominen.

Työmarkkinoilla on väännetty viime viikkoina. Millaisia ratkaisuja toivovat EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta? Tom Kankkonen haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Paratiisi alkaa

pe 7.2. klo 12.13–12.45

Ylen uudessa rikosdraamassa Oulun poliisin rikostutkija Hilkka Mäntymäki lähtee Espanjan Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta. Haastattelussa pääosan näyttelijä Riitta Havukainen. Toimittaja Matti Ylönen.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Venemessut - pinnalla ja sen alla, Norpan menestys

pe 7.2. klo 11.33–12.00

Venemessut tuovat perinteiseen tapaan aavistuksen keväästä, mutta messutkin muuttuvat: nyt mukana on paljon muutakin harrastamista kuin vain veneilyä. Haastattelussa Venealan keskusliiton toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo ja tuottaja Sami Pitkänen ohjelmatoimisto Pulpista. Toimittaja Johanna Östman.

Norppa yleistyy. Mitkä ovat seuraavat toimet saimaannorpan suojelussa, kun 400 yksilön raja on saavutettu? Tätä pohtivat ovat Savonlinnassa pohtineet muun muassa norpan suojelijat ja pyydyksistään huolehtivat kalastajat. Haastattelussa saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkinen. Toimittaja Petri Vironen.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Suomalaiset Stalinin vainoissa

pe 7.2. klo 11.02–11.30

Suomalaisten kohtalo Stalinin Neuvostoliitossa. Stalinin vainoissa ennen toista maailmansotaa kuoli ja katosi satoja tuhansia ihmisiä - myös suuri määrä Neuvostoliitossa asuneita suomalaisia. Nyt tämä asia on jälleen alkanut kiinnostaa Suomessa, mutta saammeko siitä tietoja? Venäjällä pääsy tiedon lähteille on vaikeutunut ja suhtautuminen Stalinin aikaan arvioitu uudestaan. Haastattelussa Stalinin vainoja tutkineet kirjailija Jukka Rislakki ja tohtori Aimo Ruusunen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Tontti voi olla omistusasunnon vastikkeen nostaja

pe 7.2. klo 10.33–11.00

Taloyhtiön vastikkeeseen voi tulla nousua, jos sijoitusyhtiö ostaa talon tontin. Näin on tapahtunut, mutta kuinka yleistä se on? Haastattelussa Suomen Asukasliiton puheenjohtaja Hans Duncker ja asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin rahastojohtaja Juho Pajari. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Syyriassa viimeinen taistelu? Mikä on siviilien kohtalo?

pe 7.2. klo 10.02–10.30

Syyrian sota. YK:ssa pidettiin yöllä hätäkokous liittyen Syyrian entisestään huonontuneeseen tilanteeseen. Syyrian tilanteesta kertoo ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Miten pörssiyrityksillä menee? Pörssinousu on jatkunut pitkään ja menossa on vilkas yritysten tulosten raportoinnin kausi. Mitä tulokset kertovat suomalaisten yritysten menestyksestä? Haastattelussa yritysten edesottamuksia työkseen seuraavat Inderesin ekonomisti Marianne Palmu ja Nordnetin analyytikko Jukka Lepikkö. Toimittaja Päivi Neitiniemi. 

Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Dokumenttisarja Veden valtakunta sukeltaa pinnan alle

to 6.2. klo 12.13–12.45

Mitä yhteistä on Valamon luostarin vedenpyhitysseremonialla, raakuilla eli jokihelmisimpukoilla ja kevätauringissa köllöttelevillä harmaahylkeillä? Vastaus on uusi dokumenttisarja Veden valtakunta, joka kertoo veden merkityksestä meille suomalaisille. Sarjaa kuvattiin kolmen vuoden ajan niin veden ja jään alla, kuin ilmassa ja se nähdään TV1:ssä 9.2. alkaen. Haastattelussa palkittu luontodokumentaristi Petteri Saario.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Harry Potterin magia ei katoa. Abien penkkariajelut - karkkisadetta odotellessa.

to 6.2. klo 11.33–12.00

Tänään vietetään kuudetta Harry Potterin kirjayötä ympäri maailman, myös Suomessa. Suuntaamme tilaisuuteen pieteetillä valmistautuvaan Entressen kirjastoon Espoossa. Markus Turunen lähti aistimaan maagista tunnelmaa ja kyselemään fantasian vetovoimasta. Haastattelussa kirjastoneuvoja Tanja Avellan.

Osassa Suomen lukioita vietetään jo penkinpainajaisia. Olimme mukana penkkarihumussa Porissa. Toimittaja Karri Laihonen odottaa jo karkkisadetta. Haastatteluun löytyivät abiturientit Veera Ranta-Krenkku ja Senni Liimatalinen Porin suomalaisen yhteislyseon lukiosta.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Tee on meilläkin yhä useammin myös ruokajuoma

to 6.2. klo 11.02–11.30

Teenjuojat panostavat nyt ekologiseen ja laatuun. Teetä nautitaan aiempaa enemmän myös ruokajuomana, kuten Aasiassa. Haastattelussa Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandelfelt. Toimittajana Silja Raunio.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Väitös: Suomen betonitalot kovilla ilmastonmuutoksen takia

to 6.2. klo 10.33–11.00

Ilmastonmuutos tuo ongelmia Suomen rakennuksille. Lämpeneminen ja sateiden yleistyminen pistää betonin lujille. Miten rakennukset kestävät kosteutta ja miten muutokset vaikuttavat kunnossapitoon?

Diplomi-insinööri Toni Pakkala työskentelee projektipäällikkönä Tampereen yliopiston rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmässä ja on tehnyt väitöstutkimuksen aiheesta.

Tutkimus on maailmanlaajuisesti uraauurtava, sillä vaikka ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimuksia on tehty runsaasti niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ne ovat keskittyneet pääsääntöisesti uudisrakentamiseen, rakenteiden rakennusfysikaaliseen toimintaan tai yksittäisiin vauriomekanismeihin. Suomen kerrostalokannasta yli puolet on rakennettu vuosina 1960-1989.

Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ylen puoluekannatuskysely: keskusta sukeltaa, vihreät nousussa, perussuomalaisten huippu takana.

to 6.2. klo 10.02–10.30

Puoluekannatus. Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala summaa tuoreen kyselyn tuloksia.

Kuulemme myös poliitikkojen mietteitä. Haastattelussa kansanedustajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kai Mykkänen (kok) ja Ville Tavio (ps). Toimittajana Tom Kankkonen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Urheilukirjojen vuoden kingi

ke 5.2. klo 12.13–12.45

Urheilukirjapalkinto 50 vuoden takaisesta mestarijoukkueesta kertovalle teokselle. Vuoden urheilukirja 2019 on Harri Pirisen kirjoittama HIFK Stadin kingit. Kirjan alaotsikko on: Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö. Mikä nosti tämän kirjan ykköseksi muiden kisassa olleiden urheilukirjaehdokkaiden ohi? Haastattelussa kirjan kirjoitaja, toimittaja Harri Pirinen.Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Vastuullisuutta vai viherpesua?

ke 5.2. klo 11.33–12.00

Sekä sijoittajat että asiakkaat vaativat yrityksiltä vaikuttavia ympäristötekoja ja kestävää yritystoimintaa. Silti yritysten ympäristöteot mielletään usein vain vouhotukseksi. Nostaako ympäristöteko yrityksen brändiä ja lopulta liikevaihtoa? Haastattelussa ruotsalaisen energiayhtiö Vattenfallin ympäristöjohtaja Helle Herk-Hansen ja yritysten ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa konsultoiva Leo Stranius. Toimittaja Johanna Östman. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Hallitus pidentäisi perhevapaita, Valtiopäivät avataan

ke 5.2. klo 11.02–11.30

Hallitus on juuri esitellyt perhevapaamallin, joka pidentää ansiosidonnaisia vapaita. Saadaanko isät käyttämään enemmän perhevapaita? Haastattelussa johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Valtiopäivien avajaiset ovat käsillä. Eduskunnan syyskausi ennen joulua loppui melkein kaaostunnelmissa - viime metreillä kaatui hallitus ja pääministeri vaihtui. Nyt eduskuntapuolueiden pitäisi saada rivinsä suoriksi ja tarttua hallitusohjelman toimeenpanoon. Minkälaiseen arkeen kansanedustajat palaavat joulutauoltaan? Haastattelussa kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä SDP:stä, Antti Kurvinen Keskustasta ja Elina Lepomäki Kokoomuksesta.  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Teematortut ja muut leivonnaiset

ke 5.2. klo 10.33–11.00

Juhlapäivien teematortut ja muut leivonnaiset. Kansallinen juhlapäivä on useimmiten myös teemaleivospäivä. Haastattelussa on suomalaisen leivoskulttuurin tuntija, kokki Jarmo Laitinen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kuntien rahat, Vähemmän tunnettu Runeberg

ke 5.2. klo 10.02–10.30

Kuntatalous. Miten kunnillamme menee? Mitkä ovat niiden tulevaisuuden näkymät? Tätä on selvittänyt Kuntaliitto kuntien viime vuoden tilinpäätöksistä. Haastattelussa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Johan Ludvig Runeberg tiedetään mainita Suomen kansallisrunoilijaksi ja tänään vietämme hänen kunniakseen liputuspäivää. Mutta myös hänen siskonsa Carolina oli kirjoittaja. Johan Ludvigin sisar on paljon veljeään heikommin tunnettu, mutta hän oli todennäköisesti ensimmäinen suomalainen nainen, joka kirjoitti omalla eikä miehensä nimellä. Haastattelussa Pietarsaareen kaupunginmuseon johtaja Carola Sundqvist. Toimittaja Raila Paavola. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Liigan lätkävalmentajien työ on yksinäistä ja tunteikasta

ti 4.2. klo 12.13–12.45

Jääkiekon SM-liigan päävalmentajien työ on tunteiden vuoristorataa, voittojen huumaa, karvaita tappioita. Lisäksi työ on hyvin epävarmaa, vain kourallinen 2018-2019 haastatelluista päävalmentajista oli enää entisessä pestissään.

Liikuntatieteellisen seuran selvitys antaa laajemminkin aineksia ammattivalmentajien asemasta käytävään keskusteluun. Haastattelussa HIFK:n pelaajatarkkailija Harri Rindell ja psykoterapeutti VTM Heidi Packalen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Uusi ura keski-ikäisenä - miten se onnistuu?

ti 4.2. klo 11.33–12.00

Miten saadaan yli 45-vuotiaiden ura uuteen nousuun? Keski-ikäiset ovat tutkitusti hyviä työntekijöitä, mutta eivät kovin houkuttelevia työmarkkinoilla. Hallituskin kiinnittää työllistämistoimissaan erityistä huomiota keski-ikäisten ja sitä vanhempien työllistämisen esteisiin ja työurien pidentämiseen.

Atte Uusinoka vieraili UusioUra -messuilla, jossa tarjotaan +45-vuotiaille uusia työ- ja opiskelumahdollisuuksia. Haastattelussa messukävijöitä ja tapahtuman ideoinut markkinointiammattilainen Riitta Rouhiainen.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Syöpälasten perheet kaipaavat lisää tukea. Aurinkoagentit kertovat lapsille turvallisesta auringonotosta.

ti 4.2. klo 11.02–11.30

Maailman syöpäpäivä.

Syöpäsairaita lapsia ja heidän vanhempiaan tukeva SYLVA kaipaa lisää tukea perheille. Hanna Juuti soitti yhdistyksen varainhankintapäällikölle Anna-Leena Mitrolle.

Joensuussa koulutetaan aurinkoagentteja, jotka kertovat päiväkoti-ikäisille lapsille siitä, miten auringossa oleillaan turvallisesti. Hanke on herättänyt kiinnostusta muun muassa Säteilyturvakeskuksessa. Jopa 95 % ihosyövistä voitaisiin ehkäistä, jos auringolta suojauduttaisiin riittävästi. Aurinkoagenteista kertoo lisää Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Marjo Pylkäs. Toimittajana Lea Joutsensaari.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tieliikennelaki tuo mukanaan myös pysäköintimuutoksen - ammattilaiset kritisoivat

ti 4.2. klo 10.33–11.00

Tieliikennelaki muuttuu. Yksi muutos koskee auton pysäköintiä. Nykyään kaksisuuntaisella tiellä ajettaessa auton saa parkkeerata vain oikealle puolelle tietä, mutta kesäkuusta alkaen sallitaan myös vasemmalle pysäköinti. Tämä on huolettanut ammattilaisia jo etukäteen. Liikenneopettaja Heidi Alakorpi ja toimittaja Laura Valta huristelevat Kemissä ja etsivät parkkipaikkaa.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Eduskunnan kevätkausi alkaa. Hallituksen ilmastotoimet tarkastelussa.

ti 4.2. klo 10.02–10.30

Eduskunnan istuntokausi alkaa tänään. Mitä on odotettavissa keväällä? Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen summaa.

Hallitus perustaa ilmastorahaston, laskee teollisuuden sähköveroa ja lisää hiilinieluja, jotta Suomesta saataisiin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hallituspuolueet ovat sopineet Helsingin Vuosaaren ilmastokokouksessa myös sitovista päästövähennyksistä eri sektoreille sekä turvetyöryhmän perustamisesta. Mitä uudet toimet tarkoittavat? Siitä keskustelevat johtava energia- ja ilmastoasiantuntija Kati Ruohomäki Elinkeinoelämän keskusliitosta ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

Lunta! Vihdoinkin!

ma 3.2. klo 12.13–12.45

Viimeinkin lunta Kokkolan korkeudelle! Tänä talvena puoli Suomea on joutunut odottamaan lunta varsin pitkään. Nyt pohjalaislapsille on koittanut riemun aika. Toimittaja Petra Haavisto.

MOT: Edunvalvonnan pettämät. Tutkivan journalismin ohjelma MOT:n selvityksessä on paljastunut, että suomalaiset virkaedunvalvojat ovat useassa tapauksessa käyttäneet valtaansa kyseenalaisesti. Edunvalvonnan alueelliset erot ovat suuret. Toimittaja Jaakko Mäntymaa.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Miljoonittain suomalaisia koronapikatestejä Kiinaan

ma 3.2. klo 11.33–12.00

Suomalaisia koronapikatestejä Kiinaan. Suomalainen diagnostiikkayritys on viime päivinä toimittanut Kiinaan miljoonia uusia testejä ja tuhansia testilaitteita koronatartuntojen nopeaksi selvittämiseksi. Haastattelussa Aidian-yrityksen toimitusjohtaja Juho Himberg.

Korona ja mielikuvat. Tautipandemiat antavat mahdollisuuden politiikan tekoon. Tästä tunnetaan esimerkkejä aiempien tautiaaltojen ajalta. Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Terveyttä järjestelmillä?

ma 3.2. klo 11.02–11.30

Suuret terveydenhoitokokonaisuudet vaativat mittavat järjestelmät tietojen hallintaan. Miten ne toimivat? Onko järjestelmien aloitusvaiheista ja mahdollisista lastentaudeista otettu oppia, kun seuraavia järjestelmiä otetaan käyttöön? Haastattelussa terveydenhuollon tietojärjestelmien professori ja lääketieteen tohtori Jarmo Reponen Oulun yliopistosta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Seitsemän veljestä somekansan makuun

ma 3.2. klo 10.33–11.00

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on 150 vuotta vanha teos, mutta edelleen se puhuttelee ja innostaa versioimaan tarinaa. Miten kirja tarjoillaan uusille sukupolville? No, kirjahan viedään someen. Haastattelussa Jukola Bros -somedraaman käsikirjoittanut Melli Maikkula.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Vesihuolto - yleinen vai yksityinen?

ma 3.2. klo 10.02–10.30

Jyväskylässä harkitaan, että vähemmistöosa vesilaitoksesta voitaisiin myydä ulkopuoliselle omistajalle. Tätä ajatusta vastustava kansalaisaloite on kerännyt eduskuntakäsittelyyn riittävän kannatuksen yhden viikonlopun aikana. Ajatusta vesihuollon yksityistämisestä kommentoi dosentti Petri Juuti Tampereen yliopiston vesihuoltopalvelujen tutkimusryhmästä.

Suomen uusin meppi. Britannian lähtö EU:sta on nostanut europarlamenttiin uuden suomalaiaedustajan vihreiden Alviina Alametsän. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Musiikkibisneksen muutos on mahdollisuus, sanoo Grammy-palkittu tuottaja

pe 31.1. klo 12.13–12.45

Musiikin suoratoistopalvelut ovat mullistaneet musiikkibisneksen ja vapauttaneet artistit tekemään omannäköistään musiikkia ilman levy-yhtiöiden ylivaltaa. Mitä muutoksesta ajattelevat palkittu Grammy- ja Juno-palkittu musiikkituottaja Chris Birkett ja kiireiseltä työuralta musiikintekijäksi hypännyt suomalainen artisti GEA. Hailuodossa fiilistelevän kaksikon tapasi Marko Siekkinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Leudon talven vaikutus hiihtokeskuksiin. Moottoripyörämessut tuovat motoristille kevään.

pe 31.1. klo 11.33–12.00

Leuto talvi on vienyt lumet etelän laskettelurinteistä. Miten toimia käyttämättä jääneen kausikortin kanssa? Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo. Aki Laine haastattelee.

Moottoripyörämessut käynnistävät motoristin kevään. Moottoripyöräkauppakin on kääntynyt pohjalukemien jälkeen pieneen nousuun Toimittaja Marko Tammi vieraili MP 20-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Haastattelussa Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa, myymäläpäällikkö Sami Erkkilä Euro Bikerilta sekä messuvieraat Tepu ja Asser Kajaanista.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Oispa kaljaa -näyttely tarkastelee oluen merkitystä yhteiskunnassamme

pe 31.1. klo 11.02–11.30

Suomi on olutmaa. Olut on suosituin alkoholijuomamme ja harvalla herkulla on niin pitkä historia kuin oluella. Oispa kaljaa -näyttely johdattaa oluen kulttuurihistoriaan ja valmistukseen. Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Tiina Kiiskinen ja museolehtori Hanna Larjavaara johdattivat Marija Skaraa näyttelyssä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Miksi kannattaa välillä olla tekemättä mitään?

pe 31.1. klo 10.33–11.00

Miksi laiskottelu on tarpeen? Koska menee liian laiskaksi? Joutilaisuuden jaloon taitoon meidät johdattaa psykologi Vesa Nevalainen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Britannian viimeinen päivä EU:ssa

pe 31.1. klo 10.02–10.30

Brexit. Britannian 47 vuotta kestänyt EU-jäsenyys päättyy ensi yönä. Millaisissa tunnelmissa? Entinen EU-suurlähettiläs Eikka Kosonen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela haastattelussa.

Juontajina Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suitsutusta kuorolle, Huumorimusiikkia pappamopoilun hengessä

to 30.1. klo 12.13–12.45

Nuoren miehen palkittu kuoro. Ylen Vuoden levy -tunnustuksen on saanut Somnium Ensemble -kuoron levy Unesi ääni. Mikä vetää kuoroon? Haastattelussa palkitun kuoron jo lukiolaisena perustanut kuoronjohtaja Tatu Erkkilä.

Huumorimusiikin tekijät. Suomalainen musiikkimaailma menetti pari viikkoa sitten persoonallisuuden, kun savolaisen Halvatun Pappojen perustajajäsen Pete Kauppinen poistui yläkerran orkesteriin. Miten nyt voi savolaisesta kylähulluudesta kumpuava huumorimusiikki, joka on noussut valtakunnan maineeseen? Haastattelussa orkesterissa vaikuttanut Jamppa Kääriäinen. Toimittaja Petri Julkunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koronaviruksen tilanne Suomessa, Suomalainen evakuoidaan Wuhanista

to 30.1. klo 11.33–12.00

Koronaviruksen tilanne Suomessa. Kiinassa viruksen sairastuttamia ihmisiä on entistä enemmän, yli 7000 ja siihen kerrotaan kuolleen 170 ihmistä. Suomessa on todettu yksi sairaustapaus. Lapin keskussairaalasta kerrotaan, että sairastunut kolmekymppinen kiinalaisturisti voi hyvin. Suomessa on edelleenkin varsin epätodennäköistä sairastua koronaviruksen vuoksi, sanoo Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas. Häntä haastattelee Juha Mäntykenttä.

Suomalainen evakuoidaan Wuhanista. Wuhanissa opiskeleva Markus Tietäväinen on poistumassa kaupungista Ranskan järjestämällä evakuointilennolla. Toimittaja Santtu Natri.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten rahat riittävät teiden kunnostamiseen?

to 30.1. klo 11.02–11.30

Teiden kunto tämän talven jäljiltä. Teiden vauriot, etenkin sorateiden kunto haittaavat niin yksityis- kuin ammattiautoilijoitakin. Haastattelussa tieliikennejohtaja Pekka Rajala Väylä-virastosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Suomalaisia työssä Kiinassa. Lappilaismiesten työporukka asuu koronaviruksen takia suljetussa hotellissa. Virus vaikuttaa arkeen ja paluulennosta ei ole tietoa. Haastattelussa yksi työporukan jäsenistä Pekka Jääskö. Toimittaja Pekka Viinikka.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mikä lääkkeeksi vauvojen vähenemiseen?

to 30.1. klo 10.33–11.00

Ei ehkä sittenkään vauvakato. Eläketurvakeskuksen teettämien arvioiden mukaan syntyvyys olisi todennäköisesti nousemassa hieman. Se taas helpottaisi eläkemaksujen kohdistuvaa korotuspainetta. Haastattelussa johtaja Jaakko Kiander Eläketurvakeskuksesta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Mikä lääkkeeksi vauvojen vähenemiseen? Onko Eläketurvakeskus löytänyt viisasten kiven? Voiko tilanne vielä kääntyä ja syntyvyys kääntyä kasvuun? Haastattelussa tutkija Anneli Miettinen Kelasta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kaikenlaisia paketteja maailmalta

to 30.1. klo 10.02–10.30

Kaikenlaisia paketteja maailmalta. Mitä suomalaiset ostavat kansainvälisistä verkkokaupoista ja kuinka usein? Mitkä markkinapaikat ja maat ovat suomalaisten verkko-ostajien suosiossa? Entä mitä Kiinassa leviävä koronavirus vaikuttaa paketiliikenteeseen? Tätäkin on Posti selvittänyt. Haastattelussa Postin kansainvälisen verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Talouspolitiikan arviointineuvosto: hallituksen finanssipolitiikka liian löysää

ke 29.1. klo 12.13–12.45

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen päätavoitteet ovat 75 %:n työllisyys ja talouden saaminen tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Miltä näyttää, pääseekö hallitus nykytoimilla näihin tavoitteisiin? Riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto esitteli tänään esitteli tänään vuosiarvionsa hallituksen politiikasta. Neuvoston mukaan hallitukselta uupuu kunnon suunnitelma julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää.

Marja Ala-Kokko haastattelee neuvoston puheenjohtajaa Jouko Vilmusta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Onko matkailu nykyajan pyhiinvaellusta?

ke 29.1. klo 11.33–12.00

Avartaako matkailu? Ohjaaja-kuvaaja Mika Mattilan mukaan matkailu saattaa vain vahvistaa ennakkoluuloja. Entä, onko turismissa kyse kohti globaalia identiteettiä vaeltavien ihmisten rituaalista?

"Taj Mahal, Disneyland, Kiinan muuri: turismissa koko maailma on saman yhteisen kokemuksen äärellä. Vaikkei siinä olekaan uskonnollisuutta, ilmiö tavallaan jatkaa pyhiinvaellusperinnettä”.

Mattilan Carnival Pilgrams -elokuva sai ensi-iltansa DocPoint festivaalilla. Katariina Lahtonen tapasi elokuvantekijän ensi-iltahumussa. Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Vauvakato uhkaa - miten se selätetään?

ke 29.1. klo 11.02–11.30

Syntyvyys on Suomessa alimmillaan sitten nälkävuosien, ja ikääntyminen uhkaa jo valtiontaloutta. Millä konsteilla Suomesta tehdään perheystävällisempi? Miten selätetään vauvakato? Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203-17 600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Lisäksi tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta ja pääekonomisti Juhana Brotherus Hyposta kertovat, millainen on maamme tulevaisuus, jos vauvoja syntyy näin vähän.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Suomalaisten mielipiteitä maanpuolustuksesta

ke 29.1. klo 10.33–11.00

Pitäisikö naisten suorittaa asepalvelus? Millä mallilla on maanpuolustutahto ja mitä suomalaiset ajattelevat Natosta? Muun muassa näitä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS on jälleen selvittänyt. Linda Vettanen lähti kysymään lisää tuoreen selvityksen tuloksista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lapissa jälleen koronavirusepäily. Karhujen ruokinta kuvauspaikoilla.

ke 29.1. klo 10.02–10.30

Lapissa on jälleen selvitettävänä koronavirusepäily. Kiinalainen matkailija on tuotu Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi. Mies on kotoisin Wuhanin alueelta, josta hän on lähtenyt viisi vuorokautta sitten, ja hän on sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Juha Mäntykenttä haastattelee,

Luonnonvarakeskus haluaa selvittää, miten ruokinta luontokuvauspaikoilla vaikuttaa karhujen liiallisen tuttavalliseksi muuttuneeseen käyttäytymiseen. Professori Ilpo Kojolan mukaan kuvauspaikoille on muodostunut karhutihentymiä, jotka saattavat altistaa eläimet tartuntaudeille ja loisille. Toimittajana Markku Sandell.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Metsäalan lakko vie kuljettajien leivän

ti 28.1. klo 12.13–12.45

Raviurheilulla on pitkät perinteet Venäjällä, mutta harrastus on hiipunut. Suomea lähinnä oleva venäläinen ravirata sijaitsee nykyisin Moskovassa. Haastateltavana Lappeenrannan raviradan hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen, toimittajana Sirkka Haverinen.

Metsäalan lakko vie kuljettajien leivän, SKAL:n Itä-Suomen ja Keski-Suomen toiminnanjohtaja Heikki Lappalainen, toimittaja Susanna Pekkarinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Talvi Suomen eteläisimmällä asutulla saarella

ti 28.1. klo 11.33–12.00

Talvi Suomen eteläisimmällä asutulla saarella. Majakkasaari Utökin on saanut kokea hieman tavanomaisesta poikkeavan talven. Utön saarelle on matkannut toimittaja Kalle Talonen. Matkalla Utöhön Kalle Talonen tapasi lintuharrastaja Tomi Juurikiven, joka oli matkalla ulkosaariston Jurmoon telttailemaan. Utössä haastattelussa saaren koulussa yli 40 vuotta opettanut Brita Willström sekä koulun oppilaita.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Onko jo kevät?

ti 28.1. klo 11.02–11.30

Suomi on pitkä maa - minkälainen on sinun luontomaisemasi nyt? Onko luonto yllättänyt sinut tänä talvena? Kerro talven poikkeuksellinen luontokokemuksesi. Soita lähetykseen numeroon 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved sekä toimittajat Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä lauha talvi vaikuttaa luontoon?

ti 28.1. klo 10.33–11.00

Sekoittaako lauha talvi lintujen almanakan? Auringon paistaessa kuuluu kevätsirkutusta ja pesätarpeita näkyy nokissa? Mitä linnut nyt puuhaavat? Lintujen nykytouhuista kertoo ympäristöjärjestö Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved. 

Talvet eivät ole veljeksiä. Suurimmassa osassa maata on lauha talvi. Mitä se vaikuttaa luontoon? Haastattelussa ylipuutarhuri Pertti Pehkonen Helsingin kasvitieteellisestä puutarhassa. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Koronavirusrokote valmistumassa tuota pikaa?

ti 28.1. klo 10.02–10.30

Metsäteollisuus sovittelussa, toimittaja Jyrki Hara. Saadaanko koronavirusta vastaan rokote? Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. Haastattelijana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vainojen uhreja muistetaan

ma 27.1. klo 12.13–12.45

Veikkaus sanoo toimivansa lakien mukaan ja kantavansa vastuunsa pelihaittojen ehkäisystä. Tekojen ja puheiden välillä on ristiriitaa, väittää MOT-ohjelma olette havainneet ristiriitaa puheiden ja tekojen välillä. Toimittaja Magnus Berglund kertoo perusteista. Auschwitzin vapauttamisesta on 75 vuotta. Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen on seuraamassa juhlallisuuksia entisellä keskitysleirillä.

Marko Miettinen ja Linda Vettanen studiossa.

Sote-alan työntekijöiden kokema väkivalta on lisääntynyt

ma 27.1. klo 11.33–12.00

Miten sote-uudistuksen siirtyminen vaikuttaa alan työntekijöiden hyvinvointiin? Alalla työskentelevät kokevat, että vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet. Moni joutuu toimimaan omien arvojensa vastaisesti. Yhä useampi kokee myös väkivaltaa tai sen uhkaa.

Dosentti Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta vastaa. Marija Skara haastattelee.

Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

Tiukalle elintarvikevalvonnalle on perusteita

ma 27.1. klo 11.02–11.30

Koronaviruksen on epäilty lähteneen kiinalaisilta ruokatoreilta, joissa myydään myös eläviä eläimiä. Suomalaisia tiukkoja elintarvikesäädöksiä joskus irvaillaan, mutta niille on perusteensa, kertoo ylitarkastaja Riina Tolvanen Ruokavirastosta. Linda Vettanen ja Marko Miettinen studiossa.

Raamatullisia vitsauksia

ma 27.1. klo 10.33–11.00

Raamatulliset vitsaukset -valtavat heinäsirkkaparvet- kiusaavat itäistä Afrikkaa. Studiossa on ohjelmapäällikkö Tupuna Mäntysaari Pelastakaa Lapset ry:stä. Hänellä on tuoretta tietoa nälkäkriisistä. Johtajat Petri Alroth Syken biodiversiteettikeskuksesta kertoo, millaisia ovat aavikkokulkusirkat. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

NBA-tähti Kobe Bryantin kuolema. Paperiteollisuuden lakko alkoi.

ma 27.1. klo 10.02–10.30

Koripallolegenda Kobe Bryantin kuolema on järkyttänyt maailmalla syvästi. 41-vuotias Bryant ja kahdeksan muuta menehtyivät eilen helikopterionnettomuudessa. Haastattelussa Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman.

Paperiteollisuuden lakko alkoi. Tunnelmia tehtaanporteilta Kemistä ja Tervakoskelta. Tunnelmia kommentoivat pääluottamusmiehet Juhani Simula ja Mikko Nurmo.

Linda Vettanen ja Marko Miettinen studiossa.