Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Luonto-Suomen loisilta

ke 3.6. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Luonto-Suomen loisilta

ke 3.6. klo 18.02–18.50

Loisten maailma on monimuotoinen, outo, inhottava, ihmeellinen- ja siitä opitaan koko ajan uutta. Millaisia loisia maailmasta löytyy? Miten ne ovat kehittyneet? Kuinka pitkä on esimerkiksi täiden, guineamadon, ruton tai koronan tarina? Onko meillä ihmisillä ollut loisia aina, ja kuinka paljon olemme perineet esi-isiemme loisia ja mikrobeja? Onko kaikilla eläimillä loisia? Minkälainen on loisen kannalta hyvä isäntä? Milloin loiset ja taudinaiheuttajat siirtyvät lajista toiseen? Ovatko loiset lisääntyneet vai vähentyneet maailmassa?

Entä voiko loisista ja eri mikrobeista olla myös hyötyä? Miksi yhteys luonnon bakteereihin on myös tärkeä? Miksi maalaislapsen ihon bakteeristo on erilainen kuin kaupunkilaisen, ja miksi kaupunkikoirilla on enemmän allergioita kuin maalla asuvilla? Ja kun nyt kesällä moni suuntaa maalle tai tonkii kukkapenkkiä, niin onko siitä hyötyä terveydelle?

Keskiviikkona Luonto- Suomessa vietetään loisiltaa. Silloin juttelemme seuranamme olevista loisista ja mikrobeista, ja niihin liittyvistä erikoisista tarinoista! Soita ja kysy aiheesta. Vieraina evoluutiobiologi Tuomas Aivelo ja erikoistutkija Jenni Lehtimäki. Toimittajina Minna Pyykkö ja Markus Turunen.

Luonto-Suomen nokikokit

ke 27.5. klo 18.02–18.50

Vuosituhansien ajan nuotiolla on valmistettu mitä erilaisempia ruokia. Nykyään hiilien lämmössä paistetaan nopeasti valmistuvia grillimakkaroita, mutta Luonto-Suomen nokikokit eivät tähän tyydy vaan ohjelmassa sukelletaan jälleen todellisten makujen maailmaan.

Nokikokit asettuvat liekkien äärelle Nastolan Arrajärvellä ja valmistavat suorassa lähetyksessä herkullista ruokaa. Arrajärven rannan läheisyydessä ovat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho, puheluja studiossa ottaa vastaan Paula Jokimies.

Kysy nuotiovalmisteiseen ruokaan liittyviä asioita tai kerro oma tapasi tehdä evästä haastavissa retkioloissa.

Perhosbaari - erilainen puutarhaohjelma

ke 20.5. klo 18.02–18.50

Puutarhaharrastus on viimeisten vuosikymmenien aikana kasvanut selvästi. Ihmiset panostavat viihtyisän pihapiirin luomiseen ja istuttavat kotipihoilleen runsaasti kasveja. Miten pihapiiristä voi luoda samaan aikaan kauniin ja monipuolisen ympäristön, joka houkuttelee myös uusia asukkaita.

Perhosbaari -lähetyksessä annetaan vinkkejä, miten kotipihan saa kukoistamaan. Millä kasveilla perhosia voi houkutella pihalle, miten rakennetaan oikeanlainen kosteikko sammakoille ja vesikasveille? Kuinka kasveja ja pihaa hoidetaan, milloin istutetaan, milloin raivataan? Voit kysyä pihan hoidosta tai kertoa pihapiirin luontohavainnoistasi.

Luonto-Suomen perhosbaari -ohjelmassa laulava puutarhuri Mikko Lagerström, Riku Lumiaro ja Juha Laaksonen tekevät jälleen vierailun kasvien täyttämälle pihamaalle. Studiossa kuuntelijoiden puheluja ottaa vastaan Juha Blomberg. Kuva: Juha Laaksonen / Yle