Luonto-Suomi

Luonto-Suomi

Suuri muuttolintuilta

ke 5.5. klo 18.02–18.50
Viimeisin

Luonto-Suomi on suosittu luontoaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat aina kiinni hetkessä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Aiemmat lähetykset

Suuri muuttolintuilta

ke 5.5. klo 18.02–18.50

Oletko kiinnostunut seuraamaan muuttolintujen kevättä? Kuuntele suuri muuttolintuilta. Lähetyksessä jaetaan vinkkejä mitä varusteita tarvitaan, mihin kevätmuuttoa kannattaa mennä katsomaan, millaisia tuulia kannattaa odottaa, millaisia reittejä linnut tänne tulevat ja millaisessa järjestyksessä ne Suomeen saapuvat.

Lintujen muuttoon liittyy paljon kiehtovia kysymyksiä: Kuinka pitkään linnut voivat lentää yhtäjaksoisesti? Miten kauan ne voivat olla syömättä ja juomatta? Kauanko kestää tulla Afrikasta tänne? Onko totta, että jotkut linnut tulevat täsmälleen samaan pihapiiriin ja pesäkoloon joka vuosi? Kuinka monta lintua Suomeen tulee keväisin kaiken kaikkiaan? Entä onko lintujen muutossa vielä paljon sellaista jota kukaan ei tiedä?

Espoon Suomenojalla ovat muuttolintujen elämästä ja tutkimuksesta keskustelemassa yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, eläinfysiologi Esa Hohtola ja meteorologi Jarmo Koistinen, toimittajana on Minna Pyykkö.

Puiden kevät

ke 28.4. klo 18.02–18.50

Meillä pohjoisessa puut viettävät jopa puolet vuodesta lepotilassa, mutta keväällä puut heräävät eloon. Pitkän talven jälkeen luulisi, että puut kaipaavat ravintoa, mutta sen sijaan ne keskittyvät lisääntymiseen. On jopa sanottu, että kevät on puillakin kiima-aikaa.

Puiden herättyä muu luonto seuraa perässä. Hyönteiset saavat mettä, toukat ravintoa ja myös lahottajat pääsevät vauhtiin. Puiden kevät mullistaa koko Suomen luonnon - maastamme jopa kolme neljäsosaa on metsää.

Mitä puissa tapahtuu, kun ne heräävät henkiin talven jälkeen? Onko pihassasi tai lähimetsässä sinulle tärkeä puu, josta haluaisit tietää lisää?

Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat arboristi Sami Kiema sekä yli-intendentti Henry Väre. Toimittajina ovat Markku Sipi ja Markus Turunen.

Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Suosikkieläinilta

ke 21.4. klo 18.02–18.50

Joidenkin mielestä se on kurki, kotka tai metso, toiset tykkäävät enemmän karhusta, ilveksestä tai ketusta. Joillekin suosikkieläin voi olla lohi, hauki tai vaikkapa rapu. Myös nokkosperhonen, lehtohepokatti, meduusa, vanamo, mänty ja sinivuokko ovat tunnetusti ihmisten arvostamia lajeja.

Mikä on suosikkieläimesi tai kasvisi? Kerro miksi pidät jostain eliölajista erityisesti tai kerro mitä eläintä kaipaat. Asiantuntijana studiossa on Riku Lumiaro. Juontajina ovat Juha Laaksonen ja Mika Saarelainen.

Kuva: Juha Laaksonen / Yle