Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Kaisa Pulakan kiinnostava aikamatka radiossa. Helliikö tänään jo helle?

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

Ylen ensimmäinen kuntavaalitentti takana ja tänään eduskunta äänestää EU:n elpymispaketista. Näitä aiheita kommentoimassa valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Aiemmat lähetykset

Kaisa Pulakan kiinnostava aikamatka radiossa. Helliikö tänään jo helle?

eilen klo 12.13–12.45

Kaisa Pulakan aikamatka on uusi ohjelmasarja Yle Radio Yhdessä. Se puhuu ainakin karvoista, kaljasta ja sukupuolesta.

Sää lämpenee tänään monin paikoin jopa hellelukemiin. Ylen meteorogi Joonas Koskela ja toimittaja Carolus Manninen lähtivät aistimaan lämpenevää päivää.

Studiossa Marko Miettinen.

Miten torjua myrkyttömästi tuholaishyönteisiä puutarhassa?

eilen klo 11.33–12.00

Pienikin piha voi olla tärkeä keidas ötököille, jotka puolestaan ovat tärkeä osa luontoa ja sen ylläpitämää elämää. Harva meistä edes tietää, kuinka paljon erilaisia ötököitä pienellekin vihreälle läntille mahtuu. Juuri ilmestynyt Ötökät lähiluonnossa kirja esittelee yli 800 lajia. Toimittajamme Marja Ala-Kokko kutsui kotipihalleen kirjan tekijät, biologipariskunta Leena ja Heikki Luodon ja yllättyi heti näiden tekemistä havainnoista.

Studiossa Marko Miettinen.

Vetoa Vieremälle

eilen klo 11.02–11.30

Kuntarundilla vieraillaan tänään Ylä-Savossa. Yleinen tarina kehäkolmosen ulkopuolella on tämä. Kunta kuin kunta kaipaa muuttajia, mutta useasti ei ole tarjota työpaikkoja. Kolmen tuhannen asukkaan Vieremä Savon, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla on toista maata. Pörssiyhtiö Ponsse tarjoaa kyllä työpaikkoja, mutta miten löytää työntekijöitä haja-asutusalueelle? Petri Julkunen setvii asiaa Ponssen henkillöstöjohtaja Paula Oksmanin kanssa.

Studiossa Marko Miettinen

Yle tarjoaa runsaasti vaalisisältöjä

eilen klo 10.33–11.00

Ylen vaalikone avautuu tänään. Vieläkö ehdokas voi jättää omat vastauksensa ja millaisia muita vaalisisältöjä on tarjolla? Vieraana vaaliohjelmien päätuottaja ja vaaliohjelmien tuottaja Ville Seuri.

Studiossa Marko Miettinen.

Miten kuntapäättäjätä näkevät kuntatyöntekijöiden hyvinvoinnin? Kuntavaaliasetelmat tarkastelussa.

eilen klo 10.02–10.30

Kesäkuussa kun kunnille valitaan uudet valtuustot, muistutetaan mieliin, että kunta on todella monen työnantaja. Kunnallisalan eläkevaroja hallinnoiva Keva onkin selvittänyt, mitä kuntien päättäjät ajattelevat kuntatyöntekijöiden ja heidän työhyvinvointinsa tulevaisuudesta. Kiristyykö vanne vai näyttääkö tulevaisuus valoisalta? Haastattelussa Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Millaisissa asemissa puolueet lähtevät kuntavaaleihin? Professori Elina Kestilä-Kekkonen ja yliopistotutkija Emilia Palonen analysoimassa. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Marko Miettinen.

Suomalaisvalmisteisten rokotteiden tilanne, Villivihannespuisto kaupungissa

toissa päivänä klo 12.13–12.45

Suomalaiset ovat jonottaneet koko kevään rokotteita. Samaan aikaan Suomessa kehitteillä olevat koronarokotteet kaipaisivat miljoonainvestointeja, mutta rahoituksen saaminen on ollut hidasta ja vaivalloista. Voisiko Suomi valmistaa rokotteita koko pohjoismaiden tarpeeseen? Mikä arvo suomalaisella rokotteella olisi, kun maa jos toinenkin on varmistellut ja suojannut rokotteen saamista itselleen? MOT-ohjelmasta kertoo sen toimittaja Tiina Lundell. 

Lahdessa aukeaa tänään Suomen ensimmäinen villivihannespuisto keskelle kaupunkia. Sen on tarkoitus toimia alkusysäyksenä villivihannesten harrastamiselle ja lisätä niiden arvostusta. Vastaavia tulossa lähiaikoina myös muihin kaupunkeihin, seuraavaksi Jyväskylään. Keskellä kaupunkia sijaisevassa aidatussa puistossa kävijät pääsevät tutustumaan kasveihin digitaalisten tunnisteiden ja oppaiden avulla. Myös turistien toivotaan löytävän kohteen. Haastattelussa idean isä Jouko Kivimäki ja matkailualan opiskelijat Emmi Pohjola ja Emma Ahl. Toimittaja Tuija Veirto.

Studiossa Aki Laine.

Kuva: Tuija Veirto/Yle

Vinkkejä ensiasunnon ostajille

toissa päivänä klo 11.33–12.00

Asuntokauppa käy kuumana ja varsinkin ensiasunnon ostaja voi olla epätietoinen siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun koittaa arvioida mistä kaikesta asunnosta maksettava hinta koostuu. Mikä siis on asunnon todellinen hinta? Haastattelussa toimitusjohtaja Jussi Mannerberg Suomen Kiinteistönvälittäjistä (SKVL ry) ja pääekonomisti Juhana Brotherus Hypo-pankista. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Aki Laine.

Liikkumaan unelmien mukaan

toissa päivänä klo 11.02–11.30

Mitä korona-aika on tehnyt ihmisten liikuntatottumuksille? Tänään vietetään kuudetta unelmien liikuntapäivää. Haastattelussa liikunnallisen elämän erityisasiantuntija Matleena Livson Olympiakomiteasta.

Studiossa Aki Laine.

Väkijoukkojen virrat selville Helsingin keskustassa.

toissa päivänä klo 10.33–11.00

Helsingin ydinkeskustaan asennetaan parhaillaan ihmisten liikkumista selvittäviä sensoreita. Asennusten pitäisi olla tehtynä tämän kuun loppuun mennessä. Kyse on sensoreista, jotka hyödyntävät anonyymisti kadunkulkijoiden matkapuhelindataa. Sensoreiden avulla ollaan luomassa reaaliaikainen näkymä siitä, missä väkijoukot liikkuvat. Haastattelussa seurtantajärjestelmää rakentavan Hypercell-yhtion projektipäällikkö Sami Vepsäläinen ja projektipäällikkö Sanni Liimatta Helsingin kaupungilta. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Aki Laine.

Miten kunnat ovat varautuneet muuttoliikenteen tuomiin muutoksiin? Pienille kentille lennetään taas.

toissa päivänä klo 10.02–10.30

Suomen maaseutukunnat kutistuvat ja väestön vähenemisestä ja ikääntymisestä koituu niille monenmoisia ongelmia. Miten kunnat ovat valmistautuneet tähän kehitykseen? Osa ei mitenkään, vastaavat STT:n haastattelemat kunta-asiantuntijat. Kuntia soimataan jopa itsepetoksesta. Haastattelussa johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.

Lennot pääkaupunkiseudulta viiteen maakuntakeskukseen alkavat tässä kuussa ja ensimmäiset näistä lennoista jo tänään. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kilpailutti alkuvuodesta säännölliset reittilennot Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan. Ensimmäisenä tänään alkavat lennot Joensuun ja Helsingin välillä. Haastattelussa Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg. Toimittajana Raila Paavola.

Studiossa Aki Laine.

Äitienpäivän vietosta ja sen kukista

pe 7.5. klo 12.13–12.45

Sunnuntaina vietetään jälleen äitienpäivää.

Kuva: Miikka Varila / Yle

Skotlannin valinta

pe 7.5. klo 11.33–12.00

Skotlannissa on pidetty vaalit yhtenä Britannian aluevaaleista. Mikä on EU-myönteisten skottien päätös? Ennakkoon on tiedossa, että Skotlannin itsenäisyyspuolueen riittävän suuri voitto rohkaisisi skotteja kansanäänestykseen itsenäisyydestä. Miten vaaleissa on käynyt? Haastattelussa Skotlannissa asuva politiikan tutkija Mari K. Niemi.

Studiossa Aki Laine.

Karhunpennun pelastus, Konflikteja ja rauhanneuvotteluja

pe 7.5. klo 11.02–11.30

Sosiaalisessa mediassa on monen mielenkiinnon kiinnittänyt pienen karhunpennun pelastusoperaatio. Yksinäinen, tämänvuotinen karhunpentu oli tullut talon pihaan Kuhmossa, Pohjois-Pohjanmaalla eikä pennun emoa näkynyt missään. Talon asukkaat soittivat poliisille ja poliisi pyysi suurriistavirka-apua paikalle. Nyt pentu on kuljetettu karhujen orpokotiin Kuusamon suurpetokeskukseen ja se on saanut nimen Pena. Pentua pelastamassa ollut Kimmo Piirainen kertoo, kuinka pelastusoperaatio eteni. Toimittaja Tanja Heikkonen.

Konflikteja ja rauhanneuvotteluja. Presidentti Martti Ahtisaaren hankkeena tunnettu konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative sai tämän kuun alussa uuden johtajan. Hän on kokenut diplomaatti Janne Taalas. Onko diplomatia rauhanrakentamisen työkalu vai tarvitaanko siihen muutakin? Haastattelussa CMI:n tuore johtaja Janne Taalas. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Aki Laine.

Lämmin suhde vanhempaan parantaa lapsen psyykkistä hyvinvointia

pe 7.5. klo 10.33–11.00

Vanhemman lämpö ehkäisee nuoren psykopatiaa ja rikolliselle polulle ajautumista. Haastattelussa aiheesta väitellyt psykologi Heidi Backman. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine.

Murretaanko koronarokotteiden lääkepatentteja? Kotimaan matkailu nousussa

pe 7.5. klo 10.02–10.30

Murretaanko koronarokotteiden lääkepatentteja? Mitä se merkitsisi, jos lääketeollisuuden patenttien avaamisesta vaikka korona-ajan vuoksi saataisiin syntymään sopu? Haastattelussa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti ja rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toimittaja Carolus Manninen. 

Alamme olla kesälomien kynnyksellä ja moni jo miettii mitä aikoo lomallaan tehdä. Edessä näyttää olevan kaikkien aikojen kotimaanmatkailukesä, kun valtaosa suomalaisista aikoo kyselyn mukaan viettää tulevan kesän kotimaassa. Normaalisti tässä vaiheessa kevättä vähintään kolmannes suomalaisista suunnittelisi ulkomaanmatkaa tai olisi jo peräti varannut sellaisen, mutta nyt Uutissuomalaisen kyselyn mukaan suunnittelijoita tai jo varanneita olisi vain muutama prosentti. Haastattelussa Matkailumuotoilijat -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Raunola ja Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja ja professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta. Toimittaja Totti Toivonen.

Studiossa Aki Laine.

Lasten jalkapalloharrastus kasvussa, Palkittu kuvittaja Matti Pikkujämsä

to 6.5. klo 12.13–12.45

Ennätysryntäys junnufutikseen koronasulun jälkeen. Koronavuosi on iskenyt lujasti jalkapallon harrastajamääriin. Harrastajia on selvästi tippunut joukosta, mutta nyt intoa löytyy aiempaa enemmän! Sama kehitys on huomattu monin paikoin maata, mutta esimerkiksi Helsingin jalkapalloklubi on nyt perustanut jopa uusia kaupungiosajoukkueita, koska imu lasten toimintaan on kasvanut merkittävästi. Haastattelussa HJK:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen. Käymme myös Rajamäen Kehityksen junioreiden harjoituksissa, joissa haastattelussa on seuran kenttä- ja vuorovastaava sekä valmentaja Kimmo Kemppainen. Toimittaja Marko Miettinen.  

Palkittu kuvittaja Matti Pikkujämsä. Muun muassa Rudolf Koivu -lastenkirjapalkinnolla sekä useilla kuvitustaiteen palkinnolla palkitun graafikon ja kuvittajan Matti Pikkujämsän töistä on esillä näyttely hänen kotikunnassaan Limingassa, Pohjois-Pohjanmaalla. Nähtävillä on Pikkujämsän vapaita töitä, mutta myös niistä nousee esiin lastenkirjoista tuttu väri- ja kuvamaailma. Haastattelussa Matti Pikkujämsä. Toimittaja Risto Degerman. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Matkailu koronan jälkeen

to 6.5. klo 11.33–12.00

Matkailu on yksi koronan kurittamista aloista. Uutta virtaa matkailuun on haettu suuntaamalla katsetta tulevaisuuteen. Kun korona vei työt, eri matkailualan toimijoita löi syksyllä hynttyyt yhteen ja perusti Suomen matkailumuotoilijat -yhdistyksen. Palvelumuotoilu-termin tuntee jo moni, mutta mitä on matkailumuotoilu? Haastattelussa yhdistyksen puheenjohtaja Jaana Raunola ja Helsinki Oppaat -yhdistyksen puheenjohtaja Teppo Viiperi. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Koronalääke Turusta

to 6.5. klo 11.02–11.30

Turussa on kehiteillä lääke covid-19:ään. Sille on tosin vasta haettu patenttia eli kehitystyö kestää vielä vuosia. Lääkkeen on tarkoitus estää infektion eteneminen jo sen alkuvaiheessa. Haastattelussa biolääketieteen tutkija, professori emeritus Kalervo Väänänen. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pika- ja joukkotestauksella koronan kimppuun, Tuoreimmat koronatiedot

to 6.5. klo 10.33–11.00

Koronan joukkotestausta Turussa. Suomi on saanut 250 .000 laadukasta pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena. Pikatestejä on jaettu sairaanhoitopiirien kautta terveydenhuollon yksiköihin. Turussa toteutettava oireettoman väestön seulonta on ensimmäinen Suomessa. Pikatestejä tehdään Varissuon kaupunginosassa, jossa on on ollut eniten koronatartuntoja Turussa. Testiin voi tulla ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa. Toimittaja Päivi Leppänen. 

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivän tiedot koronatilanteesta. Kerromme tuoreeltaan mitä STM:n ja THL:n viikkotilaisuudessa on pandemiasta nyt aamupäivällä kerrottu. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tuoreimmat tiedot puoluekannatuksesta, EU-elvytys ja Kokoomuksen kipuilu

to 6.5. klo 10.02–10.30

Tuorein puoluekannatuskysely. Kuntavaalien alla Yle on kysynyt kansalaisten äänestysaikeita kuntavaaleissa. Kokoomus on kyselyssä noussut suurimman kannatuksen puolueeksi ja sen perässä ovat käytännössä tasoissa sosialidemokraatit ja perussuomalaiset. Kyselystä kertoo politiikan toimittaja Antti Pilke.

EU:n elpymispaketin käsittely eduskunnan äänestyksessä on Kokoomukselle vaikea asia. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on iltapäivällä koolla miettimässä uudestaan suhtautumistaan EU:n elpymispakettiin, koska puolue on saanut paljon kritiikkiä ilmoituksestaan äänestää asiassa tyhjää. Kokoomuksen suhtautumisesta elpymispakettiin ovat haastattelussa kertomassa puolueen kansanedustajat Juhana Vartiainen ja Markku Eestilä. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Yksityisessä koirametsässä, Matkailuporon vaatimukset

ke 5.5. klo 12.13–12.45

Koirametsät yleistyvät. Käymme Jokioisilla, jossa on vasta avattu uusi, yksityinen koirametsä. Haastattelussa koiranomistaja Anu Stenberg ja yrittäjä Terhi Tuomola. Toimittaja Eeva Hannula.

Matkailuporo Ailo. Matkailuporoksi ei kelpaakaan ihan jokainen poro. Etumatkaa ei tarkastelussa saa, vaikka olisi elokuvasta tuttu. Radio Suomen Päivässä kuullaan, miten Ailo-poron käy syynissä. Haastattelussa poromatkailuyrittäjät Manne Mourujärvi ja Christina Löther-Mourujärvi, Poromatkailu-yhdistyksen puheenjohtaja Uule-Niiles Sara sekä Tolvan paliskunnan edustaja Antero Mourujärvi. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lain punnittavana ihmisarvon kunnioittaminen, sananvapaus ja vakaumus

ke 5.5. klo 11.33–12.00

Vihapuhe, sananvapaus ja Raamatun tulkinta. Viime viikolla uutisoitiin valtakunnansyyttäjän päätöksestä, jonka perusteella kansanedustaja Päivi Räsänen joutuu vastaamaan vanhoista homoseksuaalisuuteen liittyvistä kirjoituksistaan ja puheistaan oikeussalissa. Räsänen vastaa kolmeen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mistä lähtee lain tulkinta, kun käsiteltävänä on toisten mielestä vakaumus ja toisten mielestä ihmisarvon kunnioitus? Haastattelussa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tiedenaiset huuhaata torjumassa

ke 5.5. klo 11.02–11.30

Tiedenaiset on kahdeksan akateemisen naisen ryhmä, joka kumoaa somessa virheelliseen tietoon pohjautuvia terveysväittämiä ja tuo tieteellistä tietoa saataville yleistajuisesti. Pian ilmestyvässä kirjassaan Tiedenaiset herättävät lukijan pohtimaan, miten ja mistä hyvinvointi ja terveys syntyvät. Samalla opastetaan arvioimaan terveysväittämiä, erottamaan huuhaaguru asiantuntijasta sekä edistämään omaa terveyttä ja hyvinvointia. Haastattelussa Sanni Sadetuuli Saarinen ja Minni Nevalainen. Toimittaja Aki Laine. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kulttuuri ja nuoren hyvinvointi

ke 5.5. klo 10.33–11.00

Teatteri, musiikki, kuvataiteet, elokuvat, taidenäyttelyt ja niin edelleen - kulttuurin kirjo on laaja. Mitä se merkitsee nuorille? Haastattelussa Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomalaisen koronarokotteen tilanne, Joutaisiko Suomesta rokotetta muille?

ke 5.5. klo 10.02–10.30

Tulevaisuudessa meillä voi olla rokotteena tai rokotteen tehosteena suomalainen nenäsumute. Mutta mikä on tilanne, saadaanko suomalainen korona-rokote valmiiksi? Haastattelussa suomalaisen koronarokotteen kehittämistä johtava professori Kalle Saksela ja Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toimittaja Marjo Näkki.

Monessa Euroopan maassa lojuu nyt Astra Zenecan rokotteita hyllyssä käyttämättömänä niin veritulppariskin takia annettujen ikäsuositusten kuin Astra Zenecaa epäilevien kansalaisten haluttomuudenkin vuoksi. Ruotsi ilmoitti maanantaina lähettävänsä miljoona Astra Zenecan rokotetta muualle maailmaan. Mikä on Suomen ylijäämärokotteiden tilanne? Haastattelussa turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tämän kevään mestari jännittää kevään pelejä, Pilviä kiikarissa

ti 4.5. klo 12.13–12.45

Yksi jääkiekon mestaruus jo hankittuna, mutta toista jännitetään. Lukon A-nuoret voittivat vajaa kuukausi sitten kultaa, mutta uusi kausi on jo alkamassa. Haastattelussa Lukon A-nuorten kapteeni Luka Nyman. Hänellä riittää jännitettävää myös tällä viikolla, sillä Lukan isoveli Linus pelaa Lukon edustusjoukkueessa, joka parhaillaan taistelee miesten SM-kullasta. Toimittaja Jere Sanaksenaho. 

Jyväskyläläislähtöinen 22-vuotias opiskelija Anselmi Aumo harrastaa pilviä. Anselmi siis bongaa erilaisia taivaan pilviä ja valokuvaa niitä. Mikä on harrastajan suosikki ja kuinka hän päätyi pilvien pariin? Toimittaja Titta Puurunen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kalakuu ja kalastajan arki

ti 4.5. klo 11.33–12.00

Vietämme kalakuukautta ja kyselemme Saimaan ammattikalastajan kuulumisia. Haastattelussa kalastaja Antti Häkkinen, joka pääasiassa troolaa muikkua Taipalsaarella. Toimittaja Elli Sormunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomalaisten vastuullisuusasenteet ja -teot

ti 4.5. klo 11.02–11.30

Tuoreen tutkimuksen hyvät uutiset ovat, että jo 70 prosenttia kansalaisista uskoo omilla valinnoilla olevan vaikutusta ympäröivään maailmaan. Huonot uutiset kuitenkin ovat, että yli puolet suomalaisista sanovat, ettei kuluttaja voi tietää ovatko myytävät tuotteet vastuullisesti tuotettuja ja pitävät yritysten vastuullisuutta teeskentelynä. Haastattelussa Finlaysonin toimitusjohtaja Mikko Koponen ja vastuullisuusprofessori Minna Halme.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kuntavaalit nurkan takana - täyttyivätkö listat?

ti 4.5. klo 10.33–11.00

Kuntavaalien ehdokaslistat on jätettävä tänään. Kuntapäättäjäksi ryhtyminen ei tunnu kiinnostavan entiseen malliin. Syynä on muun muassa päättäjiin nykyisin kohdistettu entistä karkeampi ja suorastaan asiaton palaute. Puolueilla onkin ollut kova työ saada ehdokkaita listoilleen. Haastattelussa tutkijatohtori Anni Jäntti Tampereen yliopistosta, Parikkalan kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Maija Valkeapää Parikkala-ryhmästä ja Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Sini-Elina Kärsämä. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Lapsia on kuunneltava korona-aikanakin, Kaksoiskuntalaisuuden kannatus

ti 4.5. klo 10.02–10.30

Kolmasluokkalaisten ajatuksia koronasta. Lapsiasiavaltuutetun toimisto on selvittänyt, miksi lasten ajatuksia pitää ja kannattaa kuunnella poikkeusoloissakin. Toimisto on kysynyt kolmasluokkalaisilta "Millaisia ajatuksia korona sinussa herättää?" Haastattelussa kyselyistä julkaisun tehnyt suunnittelija Karri Kekkonen lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

Kaksoiskuntalaisuuden kannatus. Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa kaksoiskuntalaisuutta niin, että ihmisillä olisi oikeus asua ja maksaa veronsa useampaan kuin yhteen kuntaan. Nykyään kunnallisverot maksetaan sinne, jossa ollaan kirjoilla, vaikka viettäisikin enemmän aikaa toisella paikkakunnalla. Ylen kyselyssä eniten kannastaan epävarmoja on SDP:ssä. Haastattelussa kuntaministeri Sirpa Paatero, SDP sekä Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrrbacka. Toimittaja  Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tosi-tv:n kääntöpuoli. Korkeasaari avautuu.

ma 3.5. klo 12.13–12.45

Ylen MOT:n laaja selvitys paljastaa suosittujen tosi-tv-ohjelmien kääntöpuolen. Toimittaja Jaakko Mäntymaa kertoo selvityksestä lähetyksessämme.

Korkeasaari avautuu lähes puolen vuoden kiinniolon jälkeen. Sisään pääsee vain ennakkovarauksella ja käpäliä pitää pestä ja riittävää turpaväliä pitää. Johtaja Sanna Hellström kertoo eläinten ja eläintarhan väen kuulumisista. Toimittajana Marko Miettinen.

Studiossa Aki Laine.

Kysy veroehdotuksen täydentämisestä ja verovähennyksistä

ma 3.5. klo 11.33–12.00

Onko veroehdotuksesi vielä täydentämättä? Johtava asiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta on vastaamassa kysymyksiinne. Numero suoraan lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine.

Nyt on aika täydentää veroilmoitus

ma 3.5. klo 11.02–11.30

Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät - ja Verohallinto on tiedottanut odottavansa esitäytettyihin veroilmoituksiin tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen. Lisäksi koronavuoden takia joukossa on monia ensimmäistä kertaa veroilmoitustaan täydentäviä. Johtava asiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta on vieraanamme.

Studiossa Aki Laine.

Kulttuurialan taloustilanne, Seurojentalojen asema

ma 3.5. klo 10.33–11.00

Kulttuurialan pelastusohjelma. Haastattelussa tutkija Leevi Saari Helsingin yliopistosta sekä Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Seurojentalon asema. Kulttuurialan tuki on tärkeää myös Suomen tuhansille seurantaloille. Ja budjettiriihestä sitä on niille myös tulossa. Haastattelussa Tammelassa, Lounais-Hämeessä Portaan kylätalolla Portaan-Ojaisten kyläyhdistyksestä Raija Hovila.Toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Aki Laine.

Maksavaivoja jopa miljoonalla suomalaisella, Kevään koronanäkymät

ma 3.5. klo 10.02–10.30

Maksalla on yli 500 tehtävää,joten sen  hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Munuais- ja maksaliiton mukaan noin miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut. Nyt alkaa maksaviikko, jolla Munuais- ja maksaliitto haluaa kiinnittää huomiota maksan terveyteen. Haastattelussa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Vapunvietto ja terveysturvallisuus. Miltä vapunvietto näytti THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mielestä? Vappua vietettiin pitkin Suomea koleassa säässä, mutta tästä huolimatta kaupunkien puistoihin kerääntyi vapunviettäjiä jonkin verran. Vapun vaikutuksesta ja koronaepidemian kehittymisestä kevään aikana haastattelussa THL:n Mika Salminen. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine.

Dallapé ja Rajamäen Poikien Juha Hostikka vieraana. Orvokkipäivä kouluissa.

pe 30.4. klo 12.13–12.45

Vappuna kuuluu laulaa, ainakin keväälle ja työväenlauluja. Kuinka etävappuna pääsee laulutunnelmaan? Haastattelussa Juha Hostikka, joka on sekä uuden Dallapén johtaja että työväenlaulujen henkeä ylläpitävän Rajamäen poikien solisti. Orvokkipäivä. Monet pienet koululaiset ja päiväkoti-ikäiset ovat tänään istuttaneet lähipuutarhojen lahjoittamia kukkia. Kauppapuutarhaliiton tempauksessa innostetaan ja tutustetaan lapsia puutarhatöihin. Toimittaja Sebu Björklund kävi Pohjanmaan Vöyrillä sijaitsevan Petterinmäen koulun istutustalkoita seuraamassa.

Studiossa Marko Miettinen.

Matti Apunen Ylen hallituksen puheenjohtajaksi. Tippaleivän salat.

pe 30.4. klo 11.33–12.00

Ylen uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on valittu tänään Matti Apunen.

Vierailemme tippaleipäleipomossa. Jokioisilla paistetaan puoli miljoonaa kappaletta tätä suomalaista vappuerikoisuutta. Jokioisten Leivän tytäryhtiön, Leipurin Tuoteavun, toimitusjohtaja Mikko Virtanen kertoo monenlaista tippaleivistä, muttei salaista reseptiä. Vierailulla kävi toimittaja Katariina Lahtonen.

Studiossa Marko Miettinen.

Taistolaisuuden historia. Manta lakitettiin jo hyvissä ajoin.

pe 30.4. klo 11.02–11.30

Kenen joukoissa seisot? Lauri Hokkanen purkaa kirjassaan taistolaisuuden historiaa. Anna Lehmusvesi haastattelee.

Pandemia-aika varjelee Helsingin kauppatorin laidalla perinteisesti vappuna lakitettavaa patsasta lähelle pääseviltä väkijoukoilta. Mantan lakitti ja pesi tänä vuonna Svenska Handelshögskolanin eli  Hankenin ylioppilaskunta. Pesijänä toimiva Sebastian Stålberg ja lakittaja  Emilia Donner arvioivat kuinka Manta on pärjännyt, kun koronan vuoksi siltä yhtenä vuonna jäi lakki saamatta. Toimittaja Petteri Juuti.

Studiossa Marko Miettinen.

Yhdysvaltain rasismi valokuvina

pe 30.4. klo 10.33–11.00

Viime vuonna Yhdysvaltain uutiskuvia hallitsivat paitsi presidentinvaalikamppailu, mutta myös Black Lives Matter -liikendintä ja mellakat. Valokuvataiteen museo K1:n näyttely Helsingissä käsittelee Yhdysvaltojen rakenteellista rasismia. Valokuvat on otettu viime vuonna. Haastattelussa näyttelyn intendentti Anna-Kaisa Rastenberger. Toimittaja Mira Stenström. 

Studiossa Marko Miettinen.

Hallitus siirtää työllisyystoimet kuntiin, mitä ajatellaan Kuntaliitossa? Turpeentuottajien moottorimarssi.

pe 30.4. klo 10.02–10.30

Hallituksen työllisyystoimet. Työllisyyspalvelut esimerkiksi aiotaan siirtää kuntien vastuulle vuonna 2024. Tämän siirron arvioidaan työllistävän 7000 - 10 000 ihmistä. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kommentoi suunnitelmia.

Turpeentuottajat järjestivät aamulla moottorimarssin Helsinkiin. Mielenilmauksen taustalla on huoli elinkeinon tulevaisuudesta, sillä kehysriihen tukipakettia pidetään riittämättömänä. Yrittäjät luovuttivat vetoomuksensa eduskuntatalon edustalla elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Marssille osallistumisestaan kertoo turveyrittäjä Kalevi Vilppola Siikajoelta. Toimittajana Olli Aimola.

Studiossa Marko Miettinen.

Lappilaisen komediaelokuvan kuvauksissa. Miten Saimaan Geopark hyödyntää Unesco-statusta?

to 29.4. klo 12.13–12.45

Käymme Huonot naiset -elokuvan kuvauksissa. Tänään on Huonot naiset -elokuvan viimeinen kuvauspäivä Kuivaniemellä, mutta me hyppäämme eiliseen aamuun, jolloin Laura Valta pääsi seuraamaan toiseksi viimeistä kuvauspäivää tuottaja Miia Haaviston kanssa.

Saimaan Geopark sai viime viikon loppupuolella Unescon Geopark -statuksen. Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueella oleva Saimaa Geopark sai viime viikolla (torstaina 22.4.) Unescolta Unesco Global Geopark -aseman. Maininta on voimassa neljän vuoden ajan. Toimittaja Ville Toijonen lähti Etelä-Karjalaan Ruokolahdelle selvittämään Saimaa Geoparkin toiminnanjohtajalt Heli Rautaselta, miten nyt Unescolta saatu tunnustus aiotaan hyödyntää?

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Turvetuottajien tunnelmat. Opiskelijoiden etävappu.

to 29.4. klo 11.33–12.00

Hallituksen kehysriihessä yhtenä kiistakysymyksenä on ollut turve. Millaisissa tunnelmissa turvealan toimijat ovat? Haastattelussa Suomen turvetuottajat ry:n puheenjohtaja Hanna Haavikko.

Vappu on perinteisesti opiskelijoiden suurimpia - ellei suurin - juhla. Myös Porissa on totuttu siihen, että vappuviikolla kaupunki täyttyy erivärisistä haalareista, kun opiskelijat ryömivät kävelykadulla, soutavat Kokemäenjoessa tai lakittavat Raatihuoneen karhupatsaan. Tänä vuonna vietetään jo toista poikkeusvappua peräkkäin ja suurin osa tapahtumista järjestetään virtuaalisesti. Millä keinoilla opiskelijajärjestöt tuovat vappufiilistä myös etätapahtumiin? Haastattelussa Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden puheenjohtaja Nita Vallimäki ja Porin ylioppilasyhdistyksen puheenjohtaja Atte Moisander. Toimittaja Jenni Joensuu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Minkä hävittäjän Suomi hankkii? Tänään on HX-hankkeen tarjousten viimeinen jättöpäivä.

to 29.4. klo 11.02–11.30

Tänään on HX-hankkeen eli suomeksi ilmavoimien tulevien vuosien lentotyökalun, tarjousten jättöpäivä. Ranskalainen, englantilainen, pari yhdysvaltalaista ja yksi ruotsalainen, siinä on hävittäjien tarjoajamaat. Rafale, Eurofighter, Boeing F18 Superhornet, Lockheed-Martin F-35 ja Saab, eli JAS Gripen E.

Taustalla on käyty valtavaa lobbausta, korkean tason entisiä sotilaita on värvätty toimintaan mukaan. Organisaatiot ovat jopa kymmenkertaistuneet, joten Suomen hankinnat kiinnostavat. Vieraana ilmailutoimittaja Jyri Raivio.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja kansakunnan tila

to 29.4. klo 10.33–11.00

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin 100 ensimmäistä päivää virassa. Biden on pitänyt ensimmäisen kansakunnantila puheensa. Sitä on kanssamme analysoimassa Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto EJ Penttilä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset parantuneet. Kehysriihen saldo kansantalouden silmin.

to 29.4. klo 10.02–10.30

Torstai on kiivas tulospäivä. Tänään tuloksistaan kertovat monet suomalaiset pörssiyhtiöt, esimerkiksi Nokia, finanssikonserni Nordea, Fiskars, kauppaketju Tokmanni ja Atria. Kaikkia näitä yhdistää se, että tulokset ovat parantuneet. Mitä pörssipäivän tulokset kertovat talouden suunnasta? Entä minkälaisia uhkakuvia isot elvytysrahat oikein tuovat? Danske Bank Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki analysoi.

Miten yhteisiä rahoja käytetään? Ja otetaanko yhdessä velkaa vai kerätään kansalaisilta rahaa yhteisten asioiden hoitoon? Tahmeasti edenneessä kehysriihessä yksi kiista oli se, miten paljon hallitusohjelmassa sovitun menokehyksen saa ylittää. Keskusta ajoi vain pieniä ylityksiä. Lopputulos on, että ensi vuonna ylitys on 900 miljoonaa euroa ja vuonna 2023 500 miljoonaa euroa. Millainen merkitys näillä miljoonilla on ison talouskuvan kannalta, sitä arvioivat johtaja Elina Pylkkänen Palkkansaajien tutkimuslaitoksesta ja tutkimusprofessori Mika Maliranta Kuluttaja- ja kilpailuvirastosta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Estejuoksija Topi Raitanen valmistautuu Tokion olympilalaisiin. Hallituksen puoliväliriihen tilanne.

ke 28.4. klo 12.13–12.45

Haastattelussa estejuoksija Topi Raitanen, joka puhuu omasta urheilijaurastaan ja odotuksistaan Tokion kesäolympialaisissa. Toimittajana Titta Puurunen.

Hallituksen johtoviisikko kommentoi puoliväliriihineuvotteluita. Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venepoliisin muistilista veneilijöille

ke 28.4. klo 11.33–12.00

Veneilykausi alkaa. Veneilylaki muuttui vuosi sitten ja vuokraveneiden suosio on kasvanut. Helsingin venepoliisilla onkin paljon muistutettavaa veneilijöille. Ylikonstaapeli Janne Niininen on Olli-Pekka Kursin haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tutkittua tietoa ja Akatemia-palkittu asuntomarkkinatutkija.

ke 28.4. klo 11.02–11.30

Miten erottaa fakta fiktiosta? Muun muassa tähän kysymykseen etsitään vastauksia tänään alkavassa kampanjassa, jonka tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten tutkittu tieto syntyy ja mikä erottaa sen mielipiteistä. Kampanjan takana on Suomen Akatemia yhteistyökumppaneineen. Tänä vuonna vietetään myös tutkitun tiedon teemavuotta. Haastattelussa lääkäri, professori Juhani Knuuti.

Suomen Akatemia jakoi eilen akatemiapalkinnot kahdelle tutkijalle yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja tieteellisestä rohkeudesta. Toinen palkinnonsaaja on akatemiatutkija, Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT) työskentelevä Teemu Lyytikäinen, joka tutkii asuntomarkkinoita, kaupunkitaloutta ja asumisen veroja. Milllaista on tieteellinen rohkeus, kun puhutaan asuntomarkkinoiden tutkimuksesta. Näin sitä avaa Teemu Lyytikäinen. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten matkustetaan rajojen yli terveysturvallisesti?

ke 28.4. klo 10.33–11.00

Kotimaan koronatartuntatilanteen helpottuessa koronarajoituksia puretaan jo ripeää tahtia hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelman mukaisesti.

Koronaviruksen vuoksi julistetut poikkeusolot Suomessa päättyvät ja valmiuslain soveltaminen lakkaa. Myös matkustusrajoitusten vähittäinen purku lähestyy. Sisärajavalvonta palautettiin viime vuoden maaliskuussa ja sen on ollut siitä lähtien käytössä. Rajoituksia jatkettiin 25. toukokuuta asti. Maailmalla kuitenkin korona jyllää. Myös Euroopassa on vielä alueita, joissa koronan suhteen ei ole vielä turvallisilla vesillä. Kuinka varmistetaan terveysturvallisuus kun rajat aukeavat?

HUS:in ylilääkäri Eero Hirvensalo, Länsipohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J Taskila sekä johtaja Markku Tervahauta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertovat näkemyksistään. Toimittajana Marija Skara.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Onko hallitus kriisissä? Miten EU:n elpymispaketin käy?

ke 28.4. klo 10.02–10.30

Jumiutuneet puoliväliriihineuvottelut. Jo yli viikko on väännetty. Onko hallitus kriisissä, koska on tultava ratkaisuja? Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo tuoreimmat käänteet.

Perustusvaliokunta päätti eilen, että EU:n elpymispaketin hyväksyntään tarvitaan eduskunnan kahden kolmasosan enemmistö. Mitä tämä tarkoittaa? Voiko paketti vielä kaatua eduskunnassa ja millaisia seurauksia sillä olisi? Haastattelussa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok).

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kansallisen veteraanipäivä: 95-vuotiaan veteraanin ja kahdeksasluokkalaisten mietteitä sodasta.

ti 27.4. klo 12.13–12.45

Tapaamme 95-vuotiaan kahden sodan veteraanin, Aarne Rautiolan. Hän taisteli jatkosodan lopputaisteluissa ja Lapin sodassa panssarivaununkuljettajana. Vuonna 1925 Torniossa syntyneen Aarnen elämässä sota oli läsnä jo lapsena. Juha Mäntykenttä kävi vierailulla Lapin kuntoutuksen Rovaniemen veljeskodissa.

Lisäksi kuulemma koululaisten mietteitä itsenäisyydestä, sodasta ja veteraaneista. Perinteiseen tapaan haminalaiset nuoret ovat veteraanipäivänä muistaneet veteraaneja jollain erityisellä tavalla. Tänä vuonna Haminan Pappilansalmen kahdeksasluokkalaiet kirjoittivat heille kiitoskirjeitä. Kuulemme Pihla Kriktilän koskettavan kirjeen. Historian lehtori Titta Erkkilä on ollut mukana järjestämässä kirjoituskilpailua. Toimittajana Kirsi Lönnblad. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Vintage viehättää, tapaamme oudon antiikin asiantuntijat.

ti 27.4. klo 11.33–12.00

Vintagen saloihin meidät johdattavat Vintage-valtakunnasta tutut Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius. Uusi kausi alkaa tänään ja Marko Miettinen tapasi herrat ja kyseli, mikä vintagea ja mikä roskaa?

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

EK:n suhdannebarometri

ti 27.4. klo 11.02–11.30

Koronakriisi on kurittanut taloutta ja kriisin pitkittyessä moni toimiala on radikaalien muutosten keskellä. Miltä talouden näkymät näyttävät Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreessa suhdannebarometrissä? Johtava ekonomisti Sami Pakarinen haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ateneumin taidemuseo tauon jälkeen auki - odotettuun Repin näyttelyyn on myyty jo tuhansia lippuja.

ti 27.4. klo 10.33–11.00

Ateneumin taidemuseo avautuu pitkän koronatauon jälkeen. Helsinkiläismuseo avautuu kauan odotetun venäläistaidemaalarin Ilja Repinin näyttelyn myötä; näyttelyyn on myyty ennakkoon tuhansia lippuja. Mira Stenström lähti seuraamaan museoon saapuvien kulttuurinnälkäisten virtaa ja kyselee samalla, mitä museossa on tehty koronasulun aikana? Haastattelussa museonjohtaja Marja Sakari.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ilmanvaihdon merkitys koronan torjunnassa. Mikä mättää puoliväliriihineuvotteluissa?

ti 27.4. klo 10.02–10.30

Ilmanvaihdolla on luultua isompi merkitys koronatartuntojen leviämisen estämisessä, kertovat Ylen uutiset tänään. Virologian dosentti Matti Jalasvuori arvioi, miten paljon kannattaa laittaa tehokkaan ilmanvaihdon varaan, jos haluaa välttyä koronatartunnalta.

Hallituksen puoliväliriihineuvottelut ovat siis jatkuneet  lähes viikon verran, kun aiemmin vastaavat urakat ovat sujuneet parissa päivässä. Kiistaa on budjettiraamien ylityksestä, työllisyydestä ja myös turpeesta. Mikä on suurin syy tilanteen vaikeutumiselle? Tätä pohtivat tutkija, poliittisen historian dosentti Mikko Majander ajatuspaja Magmasta ja johtaja Karina Jutila E2 Tutkimuksesta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

MOT: Vastuuton vaateralli. Lasten laulu raikaa taas koulussa, mutta koronaturvallisesti pihalla.

ma 26.4. klo 12.13–12.45

Vuosi sitten MOT oli käytetyn vaatteen jäljillä seurantalähettimien avulla. Vaatteiden matkaa jäljitettiin keräyslaatikosta Euroopan laidalle. Nyt tiedämme lisää: suomalaisten risaisia vaatteita päätyy lupausten vastaisesti Afrikkaan ja Aasiaan asti. Vaaterallissa kiertää myös vaatteita, joita palautetaan verkkokauppaan, mutta jotka eivät kelpaa enää uudelleen myyntiin. Kaiken luvataan olevan vastuullista, mutta miljardibisneksessä ja erilaisten välikäsien verkostossa sen enempää Suomessa kuin Euroopassakaan ei oikeasti tiedetä, mitä vaateylijäämällemme tapahtuu. Haastattelussa ohjeman toimittaja Minna Knus-Galan. 

Pahimmilla koronaepidemia-alueilla, kuten Helsingissä, ei ole saanut koronan takia lainkaan laulaa. Nyt sää ja taudin helpottaminen mahdollista sen, että pihalla voi laulaa. Kävimme Oulunkylän ala-asteella seuraamassa, kun koululaiset saavat taas vihdoin pitkän tauon jälkeen laulaa! Haastattelussa luokan- ja musiikinopettaja Elina Suoranta ja nelosluokkalaiset Vilho Karivalo, Viola Tanner sekä Viljami Viia. Toimittaja Marko Miettinen. 

Studiossa Aki Laine.

Tulevaisuudennäkymät tehtaan sulkemisen jälkeen

ma 26.4. klo 11.33–12.00

Kemin Veitsiluodosta syksyllä työttömäksi jäävät kertovat, miten elämä rakentuu tehtaan lopettamisen jälkeen. Haastattelussa Kimmo Hyöppinen, Tia-Maria Korhonen ja Tero Lehtisalo. Toimittaja Antti Heikinmatti.

Studiossa Aki Laine.

Lounas-, liikunta- ja kulttuurisetelit käyttöön

ma 26.4. klo 11.02–11.30

Monilla on jäänyt koronavuonna käyttämättä ja säästöön valtava määrä lounas-, liikunta- ja kulttuuriseteleitä. Erilaisten etu- ja lounasseteleiden hyödyntämisen tuntee työsuhde-etujen hallintaa yrityksille tarjoava Smartum. Haastattelussa Smartumin toimitusjohtaja Kristiina Lindht. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Aki Laine.

Oscar-juhla oli monella tavalla poikkeuksellinen. Suomalaiselle äänitaitelijalle Heikki Kossille palkinto.

ma 26.4. klo 10.33–11.00

Elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot, Oscarit, on jaettu Los Angelesissa, Yhdysvalloissa viime yönä. Koronavuoden poikkeuksellinen gaala nähtiin - ja nähdään tänä iltana - Yle Teemalla. Samoilla silmillä yön lähetyksestä ovat vierainamme elokuva-asiantuntija Anna Möttölä ja toimittaja J. P. Pulkkinen. Kuulemme myös Sound of Metal -elokuvan äänistä palkitun Heikki Kossin mietteitä.

Studiossa Aki Laine.

Kehysriihineuvottelut jumissa, mitä tämä kertoo hallituksesta ja talouspoliittisesta ajattelusta?

ma 26.4. klo 10.02–10.30

Hallitus jatkaa pitkäksi venähtäneitä kehysriihineuvotteluja puolen päivän jälkeen. Hallituspuolueet ovat neuvotelleet julkisen talouden suuntaviivoista viime keskiviikosta lähtien, eli tänään on kuudes neuvottelupäivä. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi neuvottelutilannetta.

Tuoko puoliväliriihi mukanaan suuremman talouspoliittisen ajattelun muutoksen? Mitä käy kehysajattelulle? Entä miksi työllistämisarviot eroavat toisistaan? Haastattelussa Helsingin yliopiston julkistalouden professori Roope Uusitalo ja Tehyn ekonomisti Ralf Sund.

Studiossa Aki Laine.

Futista ja elämää kansien välissä, Kevät yllättää

pe 23.4. klo 12.13–12.45

Kirjailija Tapani Kinnuselta ilmestyy omaelämäkerrallinen romaani Helter Skelter. Siinä on mukana paljon myös jalkapalloa, sillä Kinnunen on vannoutunut Turun Interin fani, ollut jo vuosikymmeniä. Myös jalkapallon Veikkausliiga aloittaa pelinsä viikonloppuna, joten on oiva päivä kysellä turkulaiskirjailijan kuulumisia ja jalkapallokauden odotuksia. Toimittajana Kalle Mäkelä.

Kevät keikkuen tulevi. Tänä aamuna moni yllättyi, kun ilma oli viilennyt ja räntää satoi monin paikoin maata. Liikenteessä keli on ollut paikoin suorastaan vaarallinen. Haastattelussa meteorologi Anne Borgström. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen.

Poikkeusajan säännöt taloyhtiötalkoille ja yhtiökokouksille

pe 23.4. klo 11.33–12.00

Taloyhtiöiden talkoot, vuosikokoukset ja korona. Millä säännöillä talkoillaan ja etäillään? Haastattelussa helsinkiläisen taloyhtiön puheenjohtajan Riikka Puntila-Dodd ja Kiinteistöliitosta apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Toimittajat Katariina Lahtonen ja Carolus Manninen.  

Studiossa Linda Vettanen.

Kaupunkipuhetta kaupunkikehityksen edistämiseksi

pe 23.4. klo 11.02–11.30

Jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa - ja suomalaisista noin 70 prosenttia elää kaupunkialueilla. Kaupungit myös puhuttavat ihmisiä. Ajankohtaisia aiheita 2020-luvulla ovat suunniteltujen ja elettyjen ympäristöjen laatu sekä yhteiskuntien mukautumiskyky globaaleissa kriiseissä. Uuden kirjan mukaan kaupungistuvassa maailmassa tarvitaan kaupunkilaisten äänet tavoittavaa humanistista tutkimusta, jota hyödynnetään myös osana kaupunkeja koskevia kehityshankkeita. Kirja "Humanistinen kaupunkitutkimus" pohtii näitä asioita. Haastattelussa yksi teoksen kirjoittajista, professori Terhi Ainiala. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Linda Vettanen.

Menestyksekäs Mimmit koodaa

pe 23.4. klo 10.33–11.00

Mimmit koodaa -koulutushanke on ollut valtava menestys. Kolmessa vuodessa hanke on kouluttanut jo 7000 naista ohjelmistoalalle. Tänään järjestetään #mimmitkoodaa -tapahtuma, jossa jaetaan ensimmäinen #mimmitkoodaa-palkinto. Palkinnon jakaa presidentti Tarja Halonen. Haastattelussa #mimitkoodaa -hankkeen vetäjä Milja Köpsi. 

Studiossa Linda Vettanen.

Hallituksen vaikea puoliväliriihi - mitä sen pitäisi tuottaa?

pe 23.4. klo 10.02–10.30

Hallituksen puoliväliriihen neuvottelut jatkuvat Helsingissä Säätytalolla kolmatta päivää. Budjettikehysneuvottelujen kuvaksi näyttää muodostuvan asetelma keskusta vastaan muut hallituspuolueet. Neuvottelujen ja hallituksen tilaa avaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Puoliväliriihineuvotteluissa linjataan valtion tulevien vuosien rahankäytön raamit. Mitkä ovat ehdottomasti ne tärkeimmät asiat, joista talousasiantuntijoiden mielestä olisi saatava päätöksiä? Haastattelussa Swedbank Suomen pääekonomisti Heidi Schauman, toimitusjohtaja Aki Kangasharju Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlasta ja pääekonomisti Patrizio Lainà toimihenkilökeskusjärjestö STTK:sta. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Linda Vettanen.

Norppia suojamassa Saimaalla ja karhuja katselemassa Kuhmossa

to 22.4. klo 12.13–12.45

Saimaannorpan suojelussa ollaan uudessa tilanteessa, sillä kalastusta säätelevä asetus päättyi huhtikuun puolivälissä eikä uutta ole saatu hyväksyttyä. Saimaan kalavesien omistajat, osakaskunnat kuitenkin vakuuttavat, että kevätrauhoitus on niiden päätöksillä voimassa entiseen tapaan kesäkuun loppuun. Niiden tarkoitus on suojella vastasyntyneitä kuutteja verkkokuolemilta. Kiistelty verkkokiellon ulottaminen heinäkuulle ei saa osakaskunnilta ymmärrystä. Kalatalouosasiantuntija Harry Härköstä on Etelä-Savossa jututtamassa toimittaja Petri Vironen. 

Radio Suomen Päivä on Kuhmossa tarkkailemassa karhuja. Karhunkatselukausi on käynnistynyt maamme itärajalla jo toden teolla. Karhunkatselusafarien varauskalenterit ovat täyttyneet nopeasti, ja joukossa on myös runsaasti ulkomaalaisia, jotka luottavat koronatilanteen helpottumiseen ja karhusafariensa toteutumiseen. Kuhmossa Kuikan kämpällä on haastattekussa karhunkatseluretkien järjestäjä Lassi Rautiainen. Toimittaja Jarmo Nuotio. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kolme Suomen kaupunkia pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

to 22.4. klo 11.33–12.00

Suomen ehdokkaat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi esittäytyvät. Tarjolla ovat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Kulttuuripääkaupungin titteliä haetaan vuodelle 2016. Haastattelussa hakuhankkeiden johtajat. Oulun hanketta johtaa Piia Rantala-Korhonen, Savonlinnan Sari Kaasinen ja Tampereen Perttu Pesä. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä mieltä Tampereella ollaan hallituksen koronarajoitusten purkuaikeista?

to 22.4. klo 11.02–11.30

Hallitus kertoi eilen suunnitelmansa koronarajoitusten purusta ja purun aikataulusta. Mitä mieltä kansalaiset ovat suunnitelmista? Kävimme kysymästä tätä Tampereella. Haastattelussa Kristiina Pakarinen, Matilda Helminen, Ville Sullenmaa, Maarit Heikura, Mikko Kalliolepo ja Turo Kare. Toimittaja Miikka Varila.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Joko koronarajoitusten purku antaa toivoa tapahtuma-alalle?

to 22.4. klo 10.33–11.00

Hallitus kertoi eilen päivitetystä suunnitelmasta, jonka mukaan koronarajoituksia ollaan purkamassa kevään ja kesän aikana. Tapahtumien osalta kuultiin ehkä ensimmäistä kertaa kuukausiin hyviä uutisia, kun esimerkiksi pienten tapahtumien luvattiin olevan mahdollisia jo toukokuussa. Kesäkuussa poistuisivat jopa kahden metrin turvavälivaatimukset, jos ollaan ulkotiloissa.

Kuulemme yhden tapahtumajärjestäjän mielipiteitä. Mm. Turussa Kesärauha-festivaali ehti jo siirtää tapahtuman kesäkuulta elokuulle ja paikkakin siirtyi Turun linnan kupeeseen, missä turvavälien pitäminen onnistuu helpoimmin. Hallituksen suunnitelmia kommentoi promoottori Pietu Sepponen. Toimittaja Carolus Manninen. 

Tuoreimmat tiedot koronatilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat juuri kertoneet Suomen pandemiatilanteesta. Radio Suomen Päivän lähetyksessä koostetaan viranomaisten kertomaa. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Radio Suomen Päivä

to 22.4. klo 10.02–10.30

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tuoko koronarajoitusten purku työtä? Kevätpörriäinen jälleen ilonamme!

ke 21.4. klo 12.13–12.45

Koronarajoitusten purku palvelualan työntekijöiden kannalta. Hallituksen suunnitelma vaikuttaa moneen ihmiseen ja alaan. Muun muassa ravintolatyöntekijöihin. Haastattelussa palvelualan ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Kevätpörriäinen myynnissä! Kevätpörriäinen-lehti on useita kymmeniä vuosia vanha instituutio, johon jo tuhannet helsinkiläislapset ovat vuosi vuodelta kirjoittaneet tarinoita, vitsejä sekä mietteitä ja piirtäneet kuvia. Tällä kertaa tästä hyväntekeväisyysjulkaisusta on tarjolla erikoisnumero, jossa ovat mukan myös viime vuoden jutut. Pandemia perui viime vuoden julkaisun kauppaamisen. Haastattelussa Kevätpörriäisen pitkäaikainen kokenut päätoimittaja Liisa Vasamies, joka tuli vielä eläkkeeltä jakamaan tärkeää päätoimittajavastuuta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Metsäteollisuutemme tila ja tulevaisuus

ke 21.4. klo 11.33–12.00

Viikon suurin talousuutinen kuultiin eilen metsäteollisuudesta, kun Stora Enso ilmoitti sulkevansa Veitsiluodon tehtaan Kemissä. Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa. Mikä on suomalaisen metsäteollisuuden tila? Millainen tulevaisuus sillä on odotettavissa? Haastatelussa Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Jakob Donner-Amnell ja VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Herra Hydrologia eläkkeelle

ke 21.4. klo 11.02–11.30

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen on tehnyt pitkän työuran Suomen vesistö- ja tulvaennusteiden kehittämisessä ja niiden käytön edistämisessä. Hän omisti koko 45-vuotisen palvelusaikansa näiden mallien kehittämiselle. Vehviläisen työn tulokset kestävät kansainvälisenkin vertailun. Nyt hän jää eläkkeelle. Vehviläistä haastattelee Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Aurinko hellii, mutta on myös vaaraksi iholle

ke 21.4. klo 10.33–11.00

Kevät etenee ja aurinko vahvistaa teräänsä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan melanooma on nykykehityksen perusteella pian toiseksi yleisin syöpä. Kevätauringon helottaessa onkin hyvä muistuttaa ihon suojaamisesta uv-säteilyltä. Haastattelussa Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja Juha Heino ja liiasta auringonporotuksesta sairastunut Juho Juutilainen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Tietoa koronarajoitusten purkamisesta, Avi laskuttanut ravintoloita tyhjästä

ke 21.4. klo 10.02–10.30

Tilaisuudessa olivat äänessä muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, kesk. ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, r. Toimittaja Mira Stenström koostaa studiossa tiedotustilaisuuden linjauksia tuoreeltaan.

Pandemia-ajan ravintolarajoitukset sekä avi ja valvontamaksut. Haastattelussa Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Varo maastopaloa! Tietoa patikoijan oikeista varusteista

ti 20.4. klo 12.13–12.45

Ruohikkopalovaara ja risujen poltto ovat maastopalovaarallinen yhdistelmä. Ruohikkopalovaara on voimassa käytännössä koko Etelä-Suomessa. Tämä oli tilanne ainakin eieln maanantaina 19.4. Maastopalot työllistivät pelastuslaitosta erityisesti Varsinais-Suomessa, missä erilaisia sammutustehtäviä kertyi jopa parikymmentä viime viikonlopun aikana. Haastattelussa aluepalopäällikkö Sebastian Holm Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Toimittaja Carolus Manninen. 

Oikeissa varusteissa luontoon. Korona-aika on houkellut väkeä luontoon ja mukana on myös vasta-alkajia, joille retkeilykurssit ja pukeutumisvinkitkin ovat tarpeen. Kaikille ei ole aivan selvää, ettei sandaaleissa parane lähteä haastavalle vaellukselle. Haastattelussa Joensuun Ladusta Harri Melin ja Tuula Turunen. Toimittaja Siru Päivinen. 

Studiossa Marko Miettinen.

Epätasainen hyvinvointi, asuinalueen merkitys ja vaikutus tulevaisuuteen

ti 20.4. klo 11.33–12.00

Hyvinvointi ei jakaudu Suomessa tasaisesti paikkakunnittain. Esimerkiksi Kouvola jää hyvinvoinnissa maan huonoimpaan kolmannekseen. Kysymme kouvolalaisten mietteitä aiheesta. Kaupunkinsa vetovoimaan ovat tyytyväisiä kouvolalaiset Arja ja Veikko Tanska, Sirke Hyttinen sekä Heini ja Juuso Mäkelä. Toimittaja Kiira Ikävalko. 

Asuinalueellasi voi olla suuri vaikutus tulevaisuuteesi. Tuoreessa tutkimuksessa on tarkastaeltu asuinalueiden huono-osaisuuden yhteyttä riskiin tulla epäillyksi rikoksesta. Suomen yhdeksässä suurimmassa kaupungissa havaittiin riskin olevan jopa 30-kertainen henkilöillä, jotka asuivat huono-osaisimmilla alueilla verrattuna niihin, jotka asuivat hyväosaisimmilla alueilla. Haastattelussa tutkijatohtori Jaakko Airaksinen Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Studiossa Marko Miettinen.

Suomen MM-ralli siirtyy loppusyksylle, Eriarvoista hyvinvointia

ti 20.4. klo 11.02–11.30

Jyväskylän seudulla järjestettävä Suomen MM-ralli siirtyy syys-lokakuun vaihteeseen. Suomen MM-ralli on perinteisesti ajettu heinä-elokuun vaihteessa, mutta viime vuonna Jyväskylän osakilpailu jouduttiin perumaan kokonaan ja Viro sai lahjaksi itselleen oman osakilpailun. Miksi ralli nyt siirrettiin loppusyksyyn? Haastattelussa Jyväskylän ympäristössä järjestettävän MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen. Toimittaja Joel Holma.

Hyvinvointi ei jakaudu Suomessa tasaisesti, vaan alueiden ja kuntien välillä on eroja. Tämä käy ilmi Kalevi Sorsa -säätiön julkaisemasta tuoreesta raportista, joka tarkastelee hyvinvoinnin alueellisia eroja. Haastattelussa Hyvinvointitutkimuksen dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Pauli Rautiainen. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Marko Miettinen.

Miten yrityksiä on onnistuttu tukemaan korona-ajan kurimuksessa?

ti 20.4. klo 10.33–11.00

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on kova isku Suomen työllisyydelle ja etenkin Kemin alueelle. Elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi tuoreeltaan Stora Enson aamun uutista työ- ja elinkeinoministeriön tilaisuudessa, jossa kerrottiin pandemian vuoksi maksettujen tukien vaikutuksista yrityksiin. Miten yrityksiä on onnistuttu tukemaan korona-ajan kurimuksessa? Työ- ja elinkeinoministeriön raportin julkaisutilaisuuden annista kertoo toimittaja Marija Skara.

Studiossa Marko Miettinen.

Stora Enso sulkee Veitsiluodon tehtaan, Hallituksen puoliväliriihi lähestyy

ti 20.4. klo 10.02–10.30

Metsäyhtiö Stora Enso sulkee Kemissä sijaitsevan Veitsiluodon tehtaan. Yhtiö vahvisti noin tunti sitten aamun Helsingin Sanomien uutisen. Puutavaraa, sellua ja paperia tuottavan tehtaan sulkemisen sanotaan vievän ainakin 600 työpaikkaa. Paikalla Veitsiluodon tehtaalla on toimittaja Risto Koskinen. Haastattelussa Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Hallituksen puoliväliriihi lähestyy. Haastattelussa valtiovarainministeri Matti Vanhanen, Kesk. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Marko Miettinen.

Viheliäiset pyörävarkaat. MOT: vaiennetut sotilaat.

ma 19.4. klo 12.13–12.45

Miltä tuntuu kun rakas, hyvin varusteltu ja arvokaskin sähköpyörä lähtee vorojen matkaan? Jyväskyläläinen Ville Ahonen joutui pyörävarkauden uhriksi tovi sitten. Matkaan lähti vajaan 3000 euron pyörä lisävarusteineen, vaikka pyörä oli tiukasti lukittuna taloyhtiön lukitussa pyörävarastossa. Ahonen huomasi pyörän kadonneen, kun hän oli viemässä roskia. Hän aloitti itsenäisen salapoliisityön, ja pyörä löytyi Kuopiosta, mutta hän ei saanut sitä itselleen takaisin. "Lukot ovat vain hidasteita", näin Ahonen ajattelee jälkikäteen, mutta mitä mieltä poliisi on siitä, että polkupyörävarkauden uhriksi joutunut lähtee itsenäisesti selvittämään varkautta? Pyörävarkauksista keskustelevat Ville Ahonen ja rikoskomisario Sami Salo Sisä-Suomen poliisista. Toimittajana Mikko Maasola.

Ylen MOT on tutkinut ongelmia Puolustusvoimien sisällä. Työntekijät kertovat vaikenemisen kulttuurista, joka johtaa pahimmillaan siihen, että esimiesten väärinkäytöksiä katsotaan läpi sormien. Toimittaja Kaisu Suopanki kertoo tarkemmin.

Verottaja lentopisteiden käytöstä, Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala mariksi

ma 19.4. klo 11.33–12.00

Valtiontalouden tarkastusviraston virasta pidätetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari antoi eilen Ylelle haastattelun, jossa hän kiisti syyllistyneensä virkarikoksiin viraston varojenkäytön suhteen. Yksi parhaillaan selvitettävä aihe on miten pääjohtaja Yli-Viikari on hyödyntänyt kymmeniä tuhansia euroja maksaneista virkamatkoista hänelle kertyneitä lentopisteitä. Pääjohtaja Yli-Viikari sanoi Arto Nyberg -ohjelmassa että virkamatkoilla kertyneitä pisteitä ei pidä käyttää yksityisesti, mutta että hän ei avaa pisteiden käyttöään, koska se on yksityisasia. Työmatkoilla kertyneiden lentopisteiden käytön sääntöjä selventää haastattelussa Verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä.

Mauri Kunnaksen kirja Koirien Kalevala kääntyi vuorimariksi virolaisten ja suomalaisten lahjana satavuotiaalle Marin tasavallalle. Vuorimari on suomalaisugrilainen vähemmistön vähemmistön kieli Venäjällä. Lastenkirjojen merkitys identiteetin rakennuksessa korostuu, kun äidinkielen opetus ja kansalliskielisten kirjojen julkaisu omassa maassa on olemattoman vähäistä. Kääntäjä Julia Kuprina odottaa Helsingin satamassa kirjalähetystä kirjapainosta Tallinnasta toimittaja Katariina Lahtosen kanssa.

Studiossa Aki Laine.

Miten pandemia kukistetaan?

ma 19.4. klo 11.02–11.30

Kehittyneissä maissa on viime aikoina saatu paljon lupaavia uutisia koronarokotusten etenemisestä - jos kohta aina välillä kerrotaan myös rokotusten myöhästymisistäkin. Mutta pandemiat kukistetaan rokottamalla mahdollisimman suuri osa maailman ihmisistä? Miltä näyttää taistelumme koronaa vastaan tästä vinkkelistä? Haastattelussa terveydestä ja hyvinvoinnista vastaava temaattinen suurlähettiläs Päivi Sillanaukee ulkoministeriöstä. Afrikan rokotustilanteesta Kenia esimerkkinä kertoo Nairobista toimittaja Liselott Lindström.

Studiossa Aki Laine.

Ravintolat auki, mutta paikoin tiukoin rajoituksin

ma 19.4. klo 10.33–11.00

Ravintolat voivat tänään avautua niilläkin alueilla, joissa ovet ovat olleet koronaepidemian takia suljettuina. Rajoitukset ovat edelleen monin paikoin tiukkoja. Mitä tarkoittaa avautumisen ja työntekijöiden kannalta? Haastattelussa porilaisen Ravintola Hellahuoneen yrittäjä Marko Lindfors. Toimittaja Jere Sanaksenaho.

Studiossa Aki Laine.

Navalnyin tilanne, Tytti Yli-Viikari lentopisteiden julkisuudesta

ma 19.4. klo 10.02–10.30

Maailman johtajat ovat ottaneet kantaa syömälakossa olevan venäläisen oppositiopoliitikon Alekseij Navalnyin puolesta. Myös Suomnen ulkopolittiinen johto on puuttunut asiaan. Haastattelussa Viron ulkopoliitttisen instituutin johtaja Kristi Raik ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Valtiontalouden tarkastusviraston virasta pidätetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari antoi eilen Ylelle haastattelun, jossa hän kiisti syyllistyneensä virkarikoksiin viraston varojenkäytön suhteen. Hän myös perusteli, miksi ei kerro virkamatkoistaan kertyneiden lentopisteiden käyttämisestä julkisuuteen. Pääjohtaja Yli-Viikari sanoi Arto Nyberg -ohjelmassa että virkamatkoilla kertyneitä pisteitä ei pidä käyttää yksityisesti, mutta että hän ei avaa pisteiden käyttöään, koska se on yksityisasia. Virasta pidätettyä pääjohtaja Tytti Yli-Viikaria haastatteli eilisiltana Arto Nyberg.

Studiossa Aki Laine.

Pahimmat epidemia-alueet voivat saada enemmän rokotuksia. Vaasan autoilijat kartoittavat päällystevaurioita mobiilipelillä.

pe 16.4. klo 12.13–12.45

Hallitus päätti täsmentää rokotusjärjestystä. Koronarokototuksia voidaan kohdentaa pahimmille epidemia-alueille. Miten uutinen otettiin vastaan Varsinais-Suomessa, jossa tautitilanne on pääkaupunkiseudun ohella maan pahimpia? Haastattelussa johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. Toimittajana Carolus Manninen. Vaasassa kaupunkilaiset kartoittavat tieverkon päällystevaurioita ja tienaavat samalla rahaa. Autoilija voi tienata uuden sovelluksen avulla 20-30 euroa tunnissa. Data myydään kaupungille, joka saa tiedot päällystevaurioista. Sovellus on toiminnassa tulevana viikonloppuna, jolloin sovelluksen kehittäjien mukaan kaikki tiet kartoitetaan muutamassa tunnissa. Pelin kehittäjä, Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju kertoo, miten sovellus toimii. Toimittajana Tuomo Rintamaa.

Studiossa Linda Vettanen.

Moottoripyöräilyn lumo

pe 16.4. klo 11.33–12.00

Kun jään ja lumen seasta paljastuu edes vähän moottoripyörän rengasta leveämpi asfattikaistale, ilmestyvät myös ensimmäiset katumoottoripyörät liikenteeseen. Enskoillahan ajetaan jopa ympäri vuoden. Mikä prätkäilyssä ja erityisesti harrikoissa oikein viehättää? Marko Miettinen tapasi Harley Davidson -kauppiaan ja harrastajan Pasi Okkosen.

Studiossa Linda Vettanen.

Studiossa Linda Vettanen.

Luonto herää kevääseen

pe 16.4. klo 11.02–11.30

Kevät etenee nyt vauhdilla. Luontoliiton kevätseuranta -kampanjakoordinaattori Ilona Tuovinen kertoo, mitä kaikkea keväistä luonnossa voi jo nähdä. Aki Laine on mukana etsimässä leskenlehtiä ja perhosia.

Studiossa Linda Vettanen.

Prinssi Philipin perintö näkyy myös suomalaislasten harrastusohjelmassa

pe 16.4. klo 10.33–11.00

Prinssi Philipin perustama harrastusohjelma vaikuttaa myös suomalaisiin nuoriin. Suomessa Prinssi Philipin perustama nuorten harrastusohjelma, The Duke of Edinburgh’s International Award, tunnetaan nimellä Avartti. Säätiön asiamies Mikko Varesmaa kertoo, millainen harrastusohjelma Avartti on.

Studiossa Linda Vettanen.

Awak Kuier WNBAhan. Onko koronan kolmas aalto jo selätetty?

pe 16.4. klo 10.02–10.30

Awak Kuier on tehtynyt suomalaista urheiluhistoriaa - hänet on varattu toisella varausnumerolla Yhdysvaltojen naisten koripallon ammattilaissarjaan ja on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka tullaan jenkkien koriskentillä nähdään. Mitä arvostettuun WNBA:han pääsy merkitsee nuorelle urheilijalle? Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen arvioi.

Koronatapaukset ja ilmaantuvuus ovat selkeässä laskussa Suomessa. Onko koronan kolmas aalto selätetty? Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen arvioi myös tuoreita uutisia väärennetyistä koronarokotustodistuksista ja Sputnik-rokotteen mahdollisesta käyttöönotosta. Marjo Näkki haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen.

Miten kuntavaalit järjestetään koronaturvallisesti? Afrikan tähteä on pelattu jo 70 vuotta.

to 15.4. klo 12.13–12.45

Oikeusministeriö on tänään järjestänyt kuntavaaliklinikan, jossa on kerrottu kuntavaalien järjestelyihin liittyvistä ajankohtaisista asioista. Tänään on julkaistu myös verkkoon kuntavaaleja koskevia äänestäjien ohjeita. Ministeriö on valmistellut terveysturvallista äänestämistä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.Kuntavaaliklinikalla oli myös toimittajamme Aki Laine, joka kertoo olennaisimmat.

Afrikassa matkustaminen vaikuttaa pelilaudalla vaivattomalta ja nopealta. Välimatkat ovat vain muutamien nopanheittojen päässä toisistaan ja lentämällä pääsee hujauksessa pohjoisesta etelään. Todellisuudessa reitit ovat vaikeita jopa mahdottomia. Tietokirjailija ja Pohjoismaiden Afrikka-instituutin vanhempi asiantuntija Pekka Peltola kertoo Afrikan matkailun todellisuudesta Pasi Heikuran toimittaman Afrikan tähden maailma -ohjelmasarjassa.

Vuonna 1951 Kari Mannerla päätti kehittää Humphrey Bogartin elokuvien innoittamana pelin, jossa seikkaillaan eksoottisessa Afrikassa – rikkauksia etsien ja vaaroja vältellen. Mannerla kehitti jo 19-vuotiaana pelin, joka periytyisi suomalaisissa kodeissa sukupolvelta toiselle. Vuodesta 2003 lähtien Afrikan tähden kustannusoikeudet ovat olleet raisiolaisen Martinexin hallussa, ja viime viikolla Varsinais-Suomen suunnasta kuului kummia: sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää kitinää siitä, että Afrikan Tähden tuttu rosvohahmo olisi poistettu pelin 70-vuotisjuhlapainoksesta!

Tämän kansallisen hätätilanteen innoittamana Kalle Mäkelä läksi Martinexin tehtaalle Raisioon selvittämään, mitä ihmettä Afrikan Tähdelle on menty tekemään. Haastattelussa Martinexin tuoteryhmäjohtaja Jenni Jalava.

Studiossa Linda Vettanen.

Millainen seksikaupan keskus on Aurinkorannikko?

to 15.4. klo 11.33–12.00

Espanjan Aurinkorannikko on suosittu loma- ja asuinpaikka suomalaisillekin. Se on myös yksi Euroopan seksikaupan keskuksista ja ison osan seksityöntekijöistä alueella arvioidaan olevan ihmiskaupan uhreja. Toimittaja, tietokirjailija Kaisa Beltran on perehtynyt tähän karuun todellisuuteen ja kirjoittanut näkemästään ja kuulemastaan kirjan Kadonneet tytöt.

Studiossa Linda Vettanen.

Oppivelvollisuus 100 vuotta - miten yhdenvertaisuus toteutuu nyt?

to 15.4. klo 11.02–11.30

Suomalainen oppivelvollisuus täyttää sata vuotta. Haastattelussa kasvatushistorian dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta. Miten yhdenvertainen oppivelvollisuus tällä hetkellä ja mistä virisi idea oppivelvollisuuteen 1920-luvulla? Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen.

Hallituksen neuvottelut koronatoimista. Millainen koronatilanne Suomessa nyt on?

to 15.4. klo 10.33–11.00

Mitä hallitus sai eilen neuvotteluissa aikaiseksi ja mitä jäi vielä pöydälle? Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala summaa tilannetta.

Tuoreet tiedot koronaepidemiasta ja rokotustilanteesta. Atte Uusinoka on seurannut THL:n ja STM:n viikottaista koronainfoa.

Studiossa Linda Vettanen.

Suomen rokotustahti ja -järjestys pohdinnassa.

to 15.4. klo 10.02–10.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos linjasi eilen, että Astra Zenecan koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille siihen liitettyjen veren hyytymishäiriötapausten vuoksi. Rokotevalmistaja Johnson & Johnson puolestaan kertoi tiistaina keskeyttävänsä koronarokotteen toimitukset Eurooppaan veritulppariskiepäilyn vuoksi. Miten pahasti nämä uutiset vaikuttavat Suomen rokotustahtiin? Ja aikooko hallitus painottaa rokotuksia alueellisesti? Toimittaja Anna Lehmusvesi.

Haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Eino Kossila haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen.

Erikoinen jääkiekkokausi loppusuoralla. Bokashi sopii toimistoonkin.

ke 14.4. klo 12.13–12.45

Jääkiekon erikoinen liigakausi loppusuoralla. Mitä mietitään Hämeenlinnan Pallokerhossa, joka voi ehkä vielä päästä mukaan loppupeleihin? Haastelussa HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola. Toimittaja Miki Wallenius.

Jätelaki on uudistumassa ja kolmen vuoden kuluttua biojätettä ei saa enää heittää muiden roskien sekaan. Tuhansissa kotitalouksissa on pian ryhdyttävä etsimään itselle sopivaa menetelmää biojätteiden keräämiseksi. Pieneen tilaan mahtuva niin sanottu bokashi on kasvattanut nopeasti suosiotaan biojätteiden käsittelytapana. Bokashoinnissa biojäte fermentoidaan eli hapatetaan ilmatiiviissä ämpärissä mikrobirouheen avulla. Hyvin hapatettu biojäte muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi muutamassa viikossa. Haastattelussa mikkeliläinen kokenut bokashoija Riitta Särkkä. Toimittaja Riikka Pennanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

SOSTEn kuntavaalipaneelin anti

ke 14.4. klo 11.33–12.00

Kuntavaalit lähestyvät, mitkä ovat eri puolueiden teemat? Eduskuntapuolueiden puheenjohtajia ja muita edustajia oli koolla Suomen sosiaali ja terveys-yhdistyksen eli SOSTE:n kuntavaalipaneelissa. Toimittaja Carolus Manninen seurasi tilaisuutta.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Neuvolan lukukassi tukee lasten kielellistä kehitystä

ke 14.4. klo 11.02–11.30

Äitiyspakkaus on suomalainen sosiaalinen keksintö. Lukukassi tuli neuvoloissa sen kylkeen kaksi vuotta sitten. Lukukeskuksen kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö kertoo tämän lahjan vastaanotosta ja vaikutuksista.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Mistä korvaaja kasvu- ja kuiviketurpeelle?

ke 14.4. klo 10.33–11.00

Turvetuotantoa ajetaan alas - mistä korvaaja kuiviketurpeella ja huoltovarmuuden vuoksi tarvittavalle turpeelle? Työ- ja elinkeinoministeriön asettama turvetyöryhmä esittää kertaluonteista luopumispakettia alan yrityksille. Energiatuotannossa turpeelle löytyy vaihtoehtoja, mutta kuinka on muissa turpeen käyttätarpeissa? Esimerkiksi suomalaisissa puutarhoissa käytetään pääosin kotimaista turvetta kasvualustana. Haastattelussa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen ja tutkija Katariina Manni Luonnonvarakeskus Lukesta Toimittajana Marija Skara.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

WWF:n tuore raportti kertoo, että Suomessa kulutetaan paljon metsäkatotuotteita, kuten kahvia. Itä-Ukrainan kiristynyt tilanne.

ke 14.4. klo 10.02–10.30

EU on yksi maailman suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia. Syynä tähän on EU-maiden tuottama kulutus. Muun muassa kahvin, kaakaon ja ulkomaisen naudanlihan myyntiä halutaan nyt suitsia. WWF Suomen suojelun neuvonantaja Jussi Nikula haastattelussa.

Itä-Ukrainan kiristynyt tilanne. Voiko Venäjän joukkojen siirto ja sotilaallinen uhka johtaa sotaan Itä-Ukrainassa? Tilannetta arvioi everstiluutnantti Simo Pesu Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittajana Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Mihin toimitiloja tarvitaan? Liikenteen digitaalinen tulevaisuus?

ti 13.4. klo 12.13–12.45

Korona-aikana on tehty paljon etätöitä ja joissain firmoissa on luovuttu tai vähennetty toimitiloja. Tamperelainen Kutalab luopui kokonaan tiloistaan. Toimitusjohtaja Pablo Harju kertoo ratkaisun taustoista. Toimittajana Juha Kokkala.

Liikkuisivatko rahti tai ihmiset jos eläisimme vielä analogimaailmassa? Liikenneohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen kertoo liikenteen tuoreet digikuulumiset. Toimittaja Atte Uusinoka kyselee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjä keskittää joukkoja Itä-Ukrainan rajalle.

ti 13.4. klo 11.33–12.00

Ukrainassa kasvaa huoli Venäjän joukkojen määrän kasvusta sen rajalla ja vallatulla Krimillä. Ukrainan mukaan Venäjä on jatkanut joukkojen keskittämistä kymmenin tuhansin sekä Itä-Ukrainan kiistellylle raja-alueelle että Venäjän haltuunsa ottamalle Krimin niemimaalle. Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen raportoi Itä-Ukrainasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Voisiko metsästä löytyä apua virusten nujertamiseen?

ti 13.4. klo 11.02–11.30

Monet lääkkeet ovat alunperin kasveista. Metsä parantaa edelleen ja sieltä voi löytyä jopa apua koronaviruksen nujertamiseen. Vieraana erikoistutkija Riikka Linnakoski Luonnonvarakeskus Lukesta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ajankohtaista koronarokotteista

ti 13.4. klo 10.33–11.00

Suomen koronarokotustilanne. Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä noin viidennestä koko väestöstä. Toisen rokoteannoksen on kuitenkin saanut vasta hieman alle 100 000 suomalaista. Miltä rokotustahtimme näyttää? Haastattelussa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kansalaiset haluavat julkisia palveluja. Millainen mafiajärjestö on ´Ndrangheta?

ti 13.4. klo 10.02–10.30

Selvä enemmistö suomalaisista tahtoo, että julkiset palvelut pysyvät kunnilla ja valtiolla, kertoo JHL:n teettämä suurtutkimus. Haastattelussa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Italiassa alkaa tänään poikkeuksellinen mafiaoikeudenkäynti. Calabrian maakunnan ´Ndrangheta -järjestö on monia muita mafiajärjestöjä tuntemattomampi, mutta vaikutusvalta ja varallisuus ovat merkittävät. Tutkija, mafiajärjestöstä kirjaa valmisteleva Anton Monti kertoo rikollisperheen taustasta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miesten hedelmällisyys heikennyt nopeasti. Pitkätyöläisen ura.

ma 12.4. klo 12.13–12.45

Miesten globaali hedelmättömyyskriisi. Miesten siittiöiden tuotanto vähenee - myös Suomessa. Se hidastaa jo nyt puolella suomalaisista nuorista miehistä heidän mahdollisuuksiaan saada aikaan raskaus. Ylen MOT selvittää tällä kertaa, miksi siittiöt vähenevät? Mitä miehestä johtuvan lapsettomuuden syistä tiedetään? Miksi niin usein  lapsettomuusongelmaa hoidettaessa mies jää sivurooliin ja päädytään hoitamaan naista. Toimittaja Kirsi Skön on vieraana kertomassa lisää MOT:n selvityksistä.

Pitkätyöläisen ura. Haastattelussa pohjoissavolaisen Tuusniemen kunnan palkkasihteeri Senja Ovaskainen, joka on juuri jäänyt eläkkeelle yli puolivuosisataa kestäneeltä työuraltaan. Toimittaja Jukka Eskanen.

Studiossa Aki Laine.

Tekoäly teki runokirjan

ma 12.4. klo 11.33–12.00

Tekoäly on kirjoittanut runokirjan 24 tunnissa ja kääntänyt sen samalla suomeksi. Ei kuitenkaan ihan itsekseen vaan kirjoittaja, podcastaaja ja tiedeviestijä Jukka Aalhon avustuksella. Viekö tekoäly myös taiteen työpaikat, kirjoittaako se runot ja romaanit puolestamme? Mitä tekoäly ymmärtää rakkaudesta? Haastattelussa Jukka Aalho. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Entistä enemmän turvallisuutta nuorten autoiluun

ma 12.4. klo 11.02–11.30

Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut valmistelutyön ajokorttilain uudistamiseksi. Taustalla on muun muassa tarve parantaa erityisesti nuorten kuljettajien liikenneturvallisuutta. Mitä muutoksia laki kaipaa turvallisuuden lisäämiseksi? Haastattelussa Liikenneopetus-yhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Anunti. Toimittaja Marko Miettinen.

Studiossa Aki Laine.

Kelan pitkät psykoterapiat kiven alla

ma 12.4. klo 10.33–11.00

Kansallisessa mielenterveysstrategiassa arvioidaan terapian tarpeessa olevan yli 100 000 suomalaista aikaista. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisterissä oli viime vuonna vajaat 8400 psykoterapeuttia, mutta heistäkin kolmasosa on jo eläkeiässä. Psykoterapiakoulutus voi enimmillään maksaa opiseklijalle jopa 60 000 euroa. Asiantuntijan mukaan ongelmaa ei kuitenkaan voida ratkaista vain psykoterapeuttien määrää lisäämällä. Haastattelussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linjajohtaja Jan-Henry Stenberg. Toimittaja Atte Uusnoka.

Studiossa Aki Laine.

Lukiolaiset monin paikoin lähiopetukseen. Miten luovisit Suomen ulos korona-ajan rajoituksista?

ma 12.4. klo 10.02–10.30

Tällä viikolla monin paikoin Suomea yläkouluissa, lukiossa ja ammatillisessa opetuksessa palataan lähiopetukseen. Haastattelussa Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.

Hallitus on julkistanut ohjelmansa siihen, miten koronarajoituksia ja -suosituksia puretaan. Kysyimme Helsingissä kansalaisilta, mitä mieltä he ovat hallituksen ohjelmasta. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine.