Sunnuntaivieras

Sunnuntaivieras

Mummuista kirjan kirjoittanut Tuula-mummu: ”Isovanhemmuus on elämän jälkiruoka. Voi ottaa rusinat pullasta.”

su 9.5. klo 16.30–16.53
Viimeisin

Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen.

Yle Radio Suomessa sunnuntaisin klo 16.30

Aiemmat lähetykset

Mummuista kirjan kirjoittanut Tuula-mummu: ”Isovanhemmuus on elämän jälkiruoka. Voi ottaa rusinat pullasta.”

su 9.5. klo 16.30–16.53

”Mutta toisaalta, ei makeaa mahan täydeltä!”

Näin taiteillen jatkaa otsikon lausepariaan mummu, äiti ja Mummu-kirjan juuri julkaissut turkulainen tietokirjailija Tuula Vainikainen.

Hänen mukaansa mummu voi tarjota lapsenlapselle jotain erilaista kuin vanhemmat, mutta vanhempien toiveet ja kasvatusmetodit on kuitenkin syytä pitää mielessä.

Vainikaisen mummu kertoo Radio Suomen Sunnuntaivieraana siitä hetkestä ja tunteesta kun hänestä tuli mummu sekä myös omista mummuistaan ja äidistään, jolla ei ollut lainkaan omia isovanhempia.

Tuula Vainikainen sanoo ymmärtävänsä Mummu-kirjan kokoamisen jälkeen paremmin, että me olemme kaikki helmiä sukupolvien ketjussa.

Aluksi kuullaan kirje syntymättömälle lapsenlapselle sekä syyt sille, miksi Tuula on juuri mummu eikä vaikka mummo tai mummi – eikä ”bööa”, kuten lapsenlapsi hänet yritti nimetä.

Toimittajana Tuula-mummun pihakeinussa Turun Petreliuksessa on Kalle Talonen.

"Lavarunous on yhteiskunnan ovien potkimista auki" - Sunnuntaivieraana Nihkee akka eli lavarunoilija Jonna Nummela puolustaa

su 2.5. klo 16.30–16.53

Vaihtoehtokulttuurina nähty lavarunous nousi maailman tietoisuuteen viimeistään siinä vaiheessa, kun nuori Amanda Gorman kohautti lausumallaan runolla Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisissa. Miten tämän tapauksen ja lavarunouden yleensä näkee savonlinnalainen Jonna Nummela, eli Nihkee akka? Toimittaja Milka Krogerus pureutuu Nummelan kanssa siihen, miten ja miksi hän päätyi lavarunoilijaksi. Ja mistä ihmeestä syntyi tuo nimi?

Sunnuntaivieraana eläköityvä museokonkari Tapani Pennanen: "Luulin pitkään, että nykytaidetta ymmärtävät vain harvat ja valitut"

su 25.4. klo 16.30–16.53

Mitä tapahtuu ihmiselle, kun hän on lähes 40 vuotta töissä taidealalla - vaan ei taiteiijana? Sunnuntaivieraana tavataan tänään Tapani Pennanen, joka on kulkenut pitkän tien Ateneumista Tampereen Taidemuseon näyttelypäälliköksi, piipahtaen välillä myös taidekeskus Retretin johtajana. Toimittaja Juha Kokkala katselee eläkkeelle siirtyvän Pennasen kanssa niin taakse- kuin eteenpäin.

Olisiko kaupunkilaisten jo aika tutustua oikeasti kotimaiseen maaseutuun?

su 18.4. klo 16.30–16.53

Monellakaan kaupunkimarkettien asiakkaalla ei taida olla enää oikein käsitystä siitä, miten ja missä heidän ostoskärriin keräämänsä ruoka kasvatetaan. Suomalainen maaseutu on mm. somen myötä avannut arkeaan kuluttajille, ja yhä useammalla tilalla viritellään tilamyymälän avaamista. Näin myös Puromäen tilalla Liperissä. Hanne ja Jukka Kinnunen toivovat, että vastakkainasettelun aika alkaisi jo väistyä, ja kotimaisuudesta tulisi suomalaisten yhteinen asia. Siru Päivinen vieraili kasvihuoneella Liperissä.