Sanojen takana

Sanojen takana

Lauluntekijä Mariska ei kirjoita pöytälaatikkoon!

eilen klo 20.20–20.40
Viimeisin

Miten suomalaisille tutut laulujen sanoitukset ovat syntyneet? Minkä laulun lyriikka vaati erityisen paljon pohdintaa, mikä taas syntyi hyvin helposti? Mistä lauseesta sanoittaja on itse ylpeä, entä mitä katuu?

Sanoittajat tunnettujen suomalaisten hittikappaleiden takaa avaavat sanoitusprosessia.

Aiemmat lähetykset

Lauluntekijä Mariska ei kirjoita pöytälaatikkoon!

eilen klo 20.20–20.40

Mariska on kirjottanut musiikkia monipuolisesti tangosta punkkiin ja raskaampaan rokkiin saakka.

Mariska ihaili erityisesti edesmenneen sanoittajamestari Vexi Salmen työteliäisyyttä. Itse hän ei kirjoita lauluja pöytälaatikkoon vaan niille täytyy olla käyttötarkoitus. Vuosien kokemuksen myötä hän on huomannut, että ei ole yhtä tietä luovuuteen ja kirjoittamiseen.

Mariskan tapasi Heikki Tikkanen.

Timo Kiiskinen: Melodia ensin, sitten tehdään sanat

to 10.9. klo 20.20–20.40

Timo Kiiskisen kynästä ovat muun muassa Pepe Willbergin Saimaa -levyn sanoitukset ja kappaleita Kaija Koolle, Samuli Edelmannille, Anna Puulle, Eero Raittiselle, Jani Wickholmille, Topi Sorsakoskelle, Kari Tapiolle sekä Vesa-Matti Loirille.

Haastattelussa Timo Kiiskinen paljastaan muun muassa kenelle hän vielä haluaisi laulun kirjoittaa.

Toimittajana Heikki Tikkanen.

Sinikka Svärd: Minä rakastan elämää

to 3.9. klo 20.20–20.40

Tuttuja radiohittejä: Katri Helenan Vie minut, Anna Erikssonin Kun katsoit minuun ja Kaikista kasvoista, Johanna Kurkelan Marmoritaivas tai vaikka Antti Ketosen Olisitpa sylissäni.

Nämä kappaleet on sanoittanut Sinikka Svärd? Hän on turkulainen, täyttänyt tänä vuonna 60 vuotta, ja vuodesta 2004 ammatikseen sanoja säveliin tehnyt sanoittaja. Vai kumminpäin ne nyt sitten syntyyvätkään: ensin sanat vai ensin sävel?

Sinikka Svärdin tapasi Heikki Tikkanen.