Radio Suomen Ilta: Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen

Radio Suomen Ilta: Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen

Valo tuo turvaa, tunnelmaa ja energiaa elämään

ma 30.11. klo 19.05–20.00
Viimeisin

Maanantai-ilta on kuin hyvä lenkkikaveri: kirittää tarvittaessa, kulkee rinnalla mutta ei mene ohi.

Tule kanssamme pysähtymään elämän tärkeiden asioiden äärelle, voimaan hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Nauramaan, itkemään, kiukustumaan, leppymään.

Aiemmat lähetykset

Valo tuo turvaa, tunnelmaa ja energiaa elämään

ma 30.11. klo 19.05–20.00

Valaistus on paljon muutakin kuin keskelle huonetta kattoon ripustettu lamppu. Se on valon ja varjon leikkiä, heijastuksia, värejä ja sävyjä. Tarvitsemme valoa helpottamaan elämää ja lisäämään asumisviihtyvyyttä mutta valaistus on myös turvallisuuskysymys, tunnelman luoja ja energian lähde.

Eikä keskellä huonetta katosta roikkuva lamppu suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Keittön voi hyvin valaista jalkalampuilla, valon voi heijastaa epäsuorasti seinän kautta valaistavaan kohteeseen tai valoon voi ottaa virran paristoista sähköjohdon sijaan. Eikä edes katkaisin ole enää välttämätön, valon voi käskeä syttymään ja sammumaan omalla äänellään.

Sanna Pirkkalaisen kanssa valoa vuoden synkimpään aikaan etsii sisustusarkkitehti Marianne Sundell.

Millainen on suhteeni vaatteisiin - haenko halpoja pikavoittoja vai etsinkö pitkäikäistä kumppania?

ma 23.11. klo 19.05–20.00

Huoltamalla voi uudistaa tärkeitä vaatekappaleita ja pidentää merkittävästi myös niiden käyttöikää.

Miten suhtaudumme vaatteisiin? Mistä tunnistan laadukkaan vaatteen? Kuinka saan huollettua kenkien kolhut ja naarmut piiloon?

Matti Ylösen vieraana vaatteiden kulutuksesta väitöskirjaa kirjoittava käsityönopettaja Johanna Valkola.

Metsässä rämpiminen tekee hyvää mielelle ja kohottaa kuntoa!

ma 16.11. klo 19.05–20.00

Jylhien kuusikoiden sankari Sanna Pirkkalainen kertoo tarinoita ja elämyksiä, joita marraskuinen luonto hänessä herättää. Miltä tuntuu esim. laulaminen tai hyräily puun vahvaa runkoa vasten?

Mitä kivikauden ihminen halusi kalliomaalauksilla kertoa?

ma 9.11. klo 19.05–20.00

Välillä luonnossa kulkiessa miettii, ketkä ovat kulkeneet näitä reittejä aiemmin? Ketkä ovat katselleet samaa järven selkää tai lepuuttaneet jalkojaan istuen samalla sammalmättäällä tai ison kiven päällä. Merkkejä muinaisista suomalaisista tai täällä asuneista luonnosta löytyy, jos vain osaa katsoa. Kalliomaalaukset ovat selkeimpiä säilyneitä merkkejä muinaisista alueemme asukkaista. Maalauksia on Suomesta löytynyt kymmenittäin ja lisää paljastuu edelleen.

Mitä kivikauden ihminen halusi kalliomaalauksilla kertoa? Millainen oli hänen maailmankuvansa ja mitä meidän nykyihmisten kannattaisi kalliomaalauksista oppia?

Matti Ylösen kanssa Kirkkonummen Juusjärvellä kalliomaalauksia tutkailee arkeologian dosentti, yliopistonlehtori Antti Lahelma.

Kuvassa kalliomaalaus Kirkkonummen Juusjärveltä.