Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Tuomas Gerdtiä muistellen, Pk-seudun koronanvastaiset toimet

pe 27.11. klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Aiemmat lähetykset

Tuomas Gerdtiä muistellen, Pk-seudun koronanvastaiset toimet

pe 27.11. klo 12.13–12.45

Lauantaina järjestetään viimeisen Mannerheim-ristin ritarin, Tuomas Gerdtin, hautajaiset Lappeenrannassa. Millainen mies Tuomas Gerdt oli? Elli Sormunen tapaa hautajaisjärjestelyistä vastaavan komendantti Antti-Pekka Kaarnan.

Pääkaupunkiseutu koronan leviämisvaiheessa. Pk-seudun koronakoordinaatioryhmä kertoo, mitkä rajoitukset toteutetaan. Pk-seudun tiedottamista rajoituksista kertoo toimittaja Carolus Manninen.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen studiossa.

Karjalan kieltä vaalitaan ja merialueiden puolustusta harjoitellaan

pe 27.11. klo 11.33–12.00

Karjalan kielen päivä. Teemapäivänä haluataan kohottaa kielen asemaa. Karjalaiset Nuoret Suomessa -järjestön puheenjohtaja Tuomo Kondie kertoo, mikä teki hänestä karjalaisuusaktivistin.

Merivoimien pääsotaharjoitus, Kaisla, 20, on alkanut. Se järjestetään Itäisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueilla. Harjoituksesta kertoo tiedottaja Markus Malila Merivoimien esikunnasta.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen studiossa.

Onni ja oikea haussa netistä

pe 27.11. klo 11.02–11.30

Turun yliopiston tukimuksen mukaan kumppanin tapaaminen verkossa on yhteydessä sekä perheen perustamiseen että eroamiseen. Kun halutaan perustaa perhe, kumppania etsitään todennnäköisesti netistä. Tutkimusta esittelee apulaisprofessori Mirkka Danielsbacka. Toimittaja on Kaija Kellman. Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Black Friday: osta tai vältä

pe 27.11. klo 10.33–11.00

Black Friday houkuttelee ihmisiä ostamaan suurilla alennuiksilla. Kuinta todellisia alennukset ovat? Asiaa on tutkinut hintavertailupalvelu Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Basset.

Toinen kampanja kehottaa malttamaan. ÄOM eli älä osta mitään -päivästä kertoo Luontoliiton viestintäpäällikkö Anna Stenius. Marko Miettinen haastattelee.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Koronatartunnat kasvussa paitsi pk-seudulla myös maakunnissa

pe 27.11. klo 10.02–10.30

Koronatartunnat ovat lisääntyneet Suomessa nopeasti, eilen kirjattiin lähes 500 uutta tartuntaa. Sairaalahoidon tarve on kasvanut. Hallitus on vedonnut alueisiin, jotta ne ottaisivat koronarajoituksia käyttöön etupainotteisesti. Mitä Suomen maakunnissa tästä ajatellaan? Haastattelussa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ja Kuhmosta kaupunginjohtaja Tytti Määttä. Toimittaja Marjo Näkki.

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine juontavat.

Yhteys merelle päiväntasaajalle, Diego Maradona muistoissamme

to 26.11. klo 12.13–12.45

Huusela maailman merillä. Yksinpurjehtija Ari Huusela etenee Atlantilla Vendée Globe -maailmanympärikisassa. Suorassa yhteydessä Atlantilta päiväntasaajalta yksinpurjehtija Huusela.

Tämän vuoden Lucia on helsinkiläinen Ingrid Enckell.

Diego Maradona muistoissamme. Kuulemme otteen Pentti Salmen selostuksista Maradonan maaleista Meksikon MM-kisoista vuodelta 1986. Lisäksi kuvaa Maradonasta ja hänen urastaan piirtää Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola. Rosa Kettumäki haastattelee.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen studiossa.

Kirjallisuuden juhlaa

to 26.11. klo 11.33–12.00

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja on Anni Kytömäki teoksellaan Margarita. Häntä ja kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosta haastattelee Pirjo Auvinen

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Korona tulee uniin, Lasten joulurauha

to 26.11. klo 11.02–11.30

Monet ovat viime viikkoina kertoneet huonontuneesta unestaan: illalla uni tulee, mutta aamuyöllä kolmen-neljän aikaan herätään eikä saada enää uudestaan unen päästä kiinni. Mistä on kyse? Unitutkija, professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen tunnistaa ilmiön. Silläkin on yhteys koronaan. Linda Vettanen haastattelee.

Lasten joulurauha. Jouluaattona Suomen Turku julistaa joulurauhan koko valtakuntaan, mutta jo tänään julistetaan lasten joulurauha. Se julistetaan yhdeksässä nuorisokeskuksessa. Haastattelussa toiminnanjohtaja Eija Pietilä Suomen nuorisokeskusyhdistyksestä.

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine studiossa.

Kela selvitti lasten vuoroasumista

to 26.11. klo 10.33–11.00

Eron jälkeen lasten oikeus vanhempiin ja päinvastoin mietityttää perheitä varmasti paljon, yhä useammin moni kallistuu vuoroasumiseen. Mutta tunnetaanko ilmiö tai edes määritelmä? Kela on toteuttanut ensimmäisen laajan suomalaisen selvityksen lasten asumisesta vanhempien eron jälkeen. Kelan tutkija, Anneli Miettinen, Marko Miettisen haastattelussa.

Hallituksen tiedotustilaisuus ja THL koronasta. Mitkä ovat tuoreimmat tiedot ja kehoitukset? Tiedotustilaisuutta on seurannut toimittaja Carolus Manninen.

Juontajina Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen.

Hallituksen tiedotustilaisuus koronatilanteesta

to 26.11. klo 10.02–10.30

Hallitus pohti illalla Suomen koronatilannetta ja sitä missä tilanteessa valmiuslain antamat valtuudet tiukkoihin rajoituksiin voitaisiin ottaa käyttöön. Tiedotustilaisuudessa äänessä pääministeri Sanna Marin, SDP ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, SDP kertovat hallituksen näkemyksen tilanteesta.

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine juontavat.

Korona-ajan arkea oppilaitoksissa, koululaisilla eristyksissä ja USA:ssa

ke 25.11. klo 12.13–12.45

Koronatilanne huononee nyt nopeiten pääkaupunkiseudulla, mutta merkittävään huoleen on syytä myös monessa maakunnassa - esimerkiksi Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä suositti   eilen, että toisen asteen oppilaitoksissa maskit otetaan käyttöön. Miten se opinahjoissa onnistuu? Haastattelussa koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen. Toimittaja Mika Moksu.

Korona-aikana eristys on arkipäivää tuhansille koululaisille. Kokemuksistaan kertovat viidesluokkalainen Elsa Riihiviita Parkanosta, seitsemäsluokkalainen Mila Malja Helsingistä, kuudesluokkalainen Nehir Esioyk Oulusta ja niin ikään kuudesluokkalainen Pinja Huuskonen Rautalammilta.  Ja lisää tästä aiheesta Yle Mixissä Areenassa.

Yhdysvaltain toisenlainen Kiitospäivä. Kiitospäivän merkitys ei välttämättä aukea maan ulkopuolisille, mutta Yhdysvaltain asukkaiille se on kaikkein amerikkalaisin juhlapäivä. Vaan korona-aikana ei ole sekään niin kuin ennen perheen ja suvun yhteenkokoontumisen juhla. Haastattelussa perheidensä Kiitospäivän viettoa suunnittelevat Kelly Won ja Roby Prince. Toimittaja Arizonassa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä on oranssi

ke 25.11. klo 11.33–12.00

YK:n julistamaa teemapäivää on järjestetty jo vuodesta 1999. Onko tilanteeseen tullut muutosta? Ja mitä on odotettavissa nyt, kun koronarajoitukset taas tiukkenevat? Väkivallan torjuntaan kiinnitetään huomiota myös valaisemalla rakennuksia oranssiksi eri puolilla maailmaa. Haastattelussa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Suomalaisten huumeiden käyttö

ke 25.11. klo 11.02–11.30

Pitkin vuotta on tihkunut tietoa, että huumeeidenkäyttö olisi kasvanut Suomessa. Koronatilanteella lienee ollut vaikutuksensa asiaan. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on aamulla julkaissut Huumeet Suomessa 2000-luvulla -raportin. Haastattelussa raportin toinen tekijä, erityisasiantuntija Sanna Rönkä THL:stä. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Finlandiat jaetaan televisiossa illalla

ke 25.11. klo 10.33–11.00

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan illalla suorassa tv-ohjelmassa. Palkintosarjat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuus, tietokirjallisuus ja kaunokirjallisuus. Haastattelussa kirjallisuuden juhlaa viettävän palkinto-ohjelman juontajat Anna Tulusto ja Jani Halme.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Millä tiellä ollaan koronataistelussa, olisiko syytä ottaa valmiuslaki käyttöön?

ke 25.11. klo 10.02–10.30

Millä tiellä ollaan koronataistelussa pääkaupunkiseutu edellä ja koko maa perässä? Ylen tänään julkaiseman grafiikan perusteella pääkaupunkiseutu on koronan suhteen samassa tilanteessa kuin kolme merkittävää eurooppalaista pääkaupunkia, Bryssel, Wien ja Tukholma olivat aiemmin syksyllä. Esimerkiksi Brysselissä tästä vaiheesta kesti vain viikko, kun tartuntojen määrä kymmenkertaistui. Mitä tietoa tällainen pääkaupunkien välinen vertailu antaa eli mitä tiedämme mahdollisesti ennakkoon, miten koronaepidemia pääkaupunkiseudulla mahdollisesti kehittyy? Haastattelussa Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen,

Olisiko taas syytä ottaa valmiuslaki käyttöön? Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin kaupunki ovat tiedottaneet sairaanhoidon tarpeen kasvaneen, tartuntojen levinneen  hoivakoteihin ja jäljityksen ruuhkautuneen. Nopeasti heikentynyt epidemiatilanne on nostanut esiin myös sen, olisiko valmiuslaille taas käyttöä. Haastattelussa lääkärikansanedustajat Kokoomuksen Mia Laiho, Vihreiden Mirka Soinikoski ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Nyt nousee kalaa Vuoksesta - ja on lupa kalastaa

ti 24.11. klo 12.13–12.45

Nyt nousee kalaa Vuoksesta. Toimittajana Ville Toijonen ja haastateltevana Imatran kalastusmestari Tomi Menna.

Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Marko Miettinen.

Terapiassa tavataan vai tavataanko?

ti 24.11. klo 11.33–12.00

Terapiassa tavataan vai tavataanko? Miksi mielenterveysongelmiin liittyy edelleen häpeää ja miten se selätetään. Terapiassa tavataan liikkeen puheenjohtaja Pekka Sauri toimittaja Atte Uusinokan haastattelussa.

Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Marko Miettinen.

Kuinka pahasti korona sotkee nuorten tulevaisuudensuunnitelmat?

ti 24.11. klo 11.02–11.30

Nuoret ja korona. Kuinka pahasti korona on sotkenut nuorten tulevaisuudensuunnitelmat ja jokapäiväisen elämän. Jaakko Kiander, tutkimuksesta vastaava johtaja Eläketurvakeskus ja Lotta Haikkola, akatemiatutkija, toimittajana Marjo Näkki.

Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Marko Miettinen.

Onko joukkoliikenteessä turvallista matkustaa?

ti 24.11. klo 10.33–11.00

Maskit ja muut koronatoimet joukkoliikenteessä. Koronatoimet tiukkenivat viikon alusta Uudellamaalla, eivätkä yli kahdenkymmenen hengen kokoontumiset ole enää sallittuja. Silti toista tuhatta ihmistä voi edelleen astua laivaan seilaamaan Itämerelle. Onko pikkujouluristeilyistä mahdollista saada turvallisia? Entä miten täyteen pakatuissa viikonloppujunissa pystytään pitämään turvavälit? Haastattelussa Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sekä VR:n kaukoliikenteen palvelujohtaja Piia Tyynilä. Toimittaja Hanna Juuti.

Helsingin kaupunki ja HUS pitävät koronainfon klo 10.30. Seuraamme infoa ja kerromme sen sisällön. Toimittajana Carolus Manninen. Tilaisuudessa puhuvat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Korona leviää, riittävätkö rajoitukset?

ti 24.11. klo 10.02–10.30

Korona leviää, riittävätkö rajoitukset? Viikonloppu nosti esiin tarpeen tiukentaa rajoituksia pääkaupunkiseudulla saman tien. STM kokoustaa myös muun maan vastuuhenkilöiden kanssa tänään. Haastattelussa Helsingin ja Uudenmaan koronakoordinaatiotyhmän puheenjohtaja, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, toimittajana Pirjo Auvinen.

Ruotsin hallitus ryhtyi koronatoimiin, kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Marko Miettinen.

Miten kuntien säästölistat tehdään ja mitä siitä seuraa?

ma 23.11. klo 12.13–12.45

Viiden kuukauden kuluttua pidetään kuntavaalit, joissa jälleen valitaan valtuutettuja päättämään kuntien rahankäytöstä. Iso määrä kuntia kamppailee vaikeiden talousongelmien kanssa. Koronatuki tuo siihen helpotusta - hetkeksi. Mutta mitä tekee talousongelmainen kunta tekee, kun on pakko saada aikaan kipeitä säästöpäätöksiä mutta niitä ei pystytä kunnan oman väen voimin tekemään.Silloin apuun kutsutaan ulkopuolinen konsultti. Hieman yllättäen hän on koko Suomessa yksi ja sama mies, Eero Laesterä. Päivän MOT-ohjelma kertoo kuntien kipeiden talousratkaisujen synnyttämisestä. Haastattelussa MOT:n toimittaja Antje Tolpo.

Ole Joulupukkina Seniorille -hyväntekeväisyyskampanja kerää kukkalahjoituksia yksinäisille vanhuksille. Haastattelussa vanhusten hoivapalveluja tarjoavan Kotona Asuen Seniorihoiva -yhtiön toimitusjohtaja Olli Houttu. Toimittaja Kaija Kellman. 

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Kotitalouksien korona-ajan vastoinkäymiset ja selviytymiskeinot

ma 23.11. klo 11.33–12.00

Millaisia ongelmia korona-aika on sinun tai perheesi talouteen aiheuttanut? Mihin kaipaat apua? Kerro kokemuksesi tai kysy. Studiossa myös Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Soita Radio Suomen päivään numeroon 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.  

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Kotitalouksien korona-ajan pulmat

ma 23.11. klo 11.02–11.30

Korona-aika on vahvistanut entisestään suomalaisten kuluttajien tuen tarvetta erityisesti heikoimmassa asemassa olevissa talouksissa. Lisää vaivaa tuovat korona-ajalle tyypilliset vastoinkäymiset - kuten vaikka huijausyritykset. Millaisia ovat kansalaisten korona-ajan pulmat? Lähetyksessä vieraana Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Omaishoitajat varovat vapaan pitämistä

ma 23.11. klo 10.33–11.00

Omaishoitajillahan on lakisääteisesti oikeus kahdesta kolmeen vapaapäivään kuukaudessa. Mutta kulunut koronavuosi on aiheuttanut sen, ettei näitä ole käytetty tai uskallettu pitää kuten aiemmin. Toimittaja Kasper Heimolehto tapasi Satakunnan omaishoitajat -yhdistyksen omaistoiminnan ohjaajat Susanna Ronimuksen ja Mari Hellstenin. 

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Ovatko koronarajoitukset riittäviä?

ma 23.11. klo 10.02–10.30

Suomi johtaa Afganistanin apukokousta tänään ja huomenna, ulkoministeri Pekka Haavisto. Haastattelijana Totti Toivonen.

Ovatko koronarajoitukset riittäviä?  Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Lasten oikeudet, Lucia Savosta?

pe 20.11. klo 12.13–12.45

Lapsen oikeuksien päivä. Mitä mieltä lapset ovat oikeuksistaan? Mitä he niistä tietävät? Haastattelussa helsinkiläiset pojat, ekaluokkalaiset Ere ja Rasmus sekä 4-vuotias Antto. Toimittaja Linda Vettanen. 

Lucia Savosta? Porilainen Emma Niemi opiskelee Kuopiossa lääketiedettä. Ja on nyt yksi ehdokas joukossa, josta valitaan valtakunnallinen Lucia-neito. Miten Emma on päässyt mukaan tähän perinteisesti vahvasti ruotsinkielisistä ehdokkaista koostuvaan joukkoon? Miksi hän haluaa Luciaksi? Toimittaja Petri Julkunen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pikkujoulurieha puuttuu

pe 20.11. klo 11.33–12.00

Normaalisti tähän aikaan vuodesta olisi ravintoloissa menossa vilkkain pikkujoulukausi vaan ei nyt. Haastattelussa ravintoloiden tilanteesta kertomassa osuuskauppa Arinan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi. Toimittaja Pekka Loukkola.

Melkein vilkas pikkujouluilta. Tänään olisi, jos elettäisiin normaaliaikaa, yksi vuoden vilkkaimmista pikkujouluilloista. Koronaepidemia ja sen mukanaan tuomat suositukset ja rajoitukset ovat laittaneet monet tämän vuoden pikkujoulutjuhlat katkolle. Miten verottaja suhtautuu firmojen etäpikkujouluihin? Haastattelussa ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta. Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pk-seudun ja Uudenmaan koronarajoitukset tiukkenevat

pe 20.11. klo 11.02–11.30

Koronarajoitukset tiukkenemassa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja uusista voimaan astuvista rajoituksista ja suosituksista. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tilaisuudessa puhuvat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Alppilajien maailmancup-kisa avataan Levillä

pe 20.11. klo 10.33–11.00

Levillä kilpailevat tänä viikonloppuna maailman parhaat naispujottelijat maailmancupia. Kyseessä ovat kaksi ensimmäistä maailmancupin osakilpailua. Pohjoisen hiihtokeskukseen Kittilän Leville odotetaan viikonloppuna tuhansia matkailijoita.

Terveysturvallisuus on tärkeä osa kisoja. Kansainvälinen hiihtoliitto on rakentanut järjestäjille, maajoukkueelle ja medialle oman niin sanotun kuplan, jossa ollaan eristyksissä. Haastattelussa Levin maailmancupin pääsihteeri Iiro Kaukoniemi. Toimittaja Pekka Viinikka.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Syksy taittuu talveksi, Tiukkenevia koronarajoituksia koko Uudellemaalle

pe 20.11. klo 10.02–10.30

Säätila muuttui syksyisestä talviseksi. Miltä näyttää koko Suomen sää ja mitä on tulossa? Haastattelussa meteorologi Anniina Valtonen.

Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset tiukkenevat. Mikä on koronatilanne pk-seudun 1,7 miljoonan asukkaan alueella? Haastattelussa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Uutta tietoa puun terveysvaikutuksista, Luvassa myrskysäätä ja lunta

to 19.11. klo 12.13–12.45

Uutta tietoa puun terveysvaikutuksista. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana tehdyt tutkimukset antavat tukea ajatukselle, että ympäristössä olevilla puumateriaaleilla on ihmisen stressitasoja ja elimistön kuormitusta alentava vaikutus. Tutkija Riina Muilu-Mäkelä Luonnonvarakeskus. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Päivällä myrskyää ja lunta on yöllä luvassa eteläiseen Suomeenkin. Säänäkymistä kertoo meteorologi Matti Huutonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Kuolema - suuri mysteeri

to 19.11. klo 11.33–12.00

Kuolema lienee suurin ja kiehtovin maailman mysteereistä. Se on radikaali raja tämän, tutun ja tiedetyn sekä jonkin täysin toisen ja tavoittamattoman välillä. Kuolema on salaisuus, loputtoman ihmettelyn ja luovuuden lähde kaikissa kulttuureissa. Turussa ja Helsingissä järjestettävä festivaali Ars Moriendi tarjoaa taidetta, kuolemantutkimusta, esitystapahtumia ja keskusteluja, joiden teemana on kuolema. Haastattelussa Lauri Jäntti ja Helena Honkanen-Vartiainen.

Huoltovarmuusneuvoston analyysi koronakriisin hoidosta julki. Toimittaja Marja Ala-Kokko seuraa tilaisuutta ja kertoo olennaisimmat havainnot studiossa. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Pappa-Tunturit kansien väliin

to 19.11. klo 11.02–11.30

Hymyjä ja muistoja nostattavat pappa-Tunturit eli vanhat käyntiin poljettavat mopot ovat kirjan väärtejä. Haastattelussa pappa-Tuntureista kirjan kirjoittanut Jussi Muotiala. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Miten koronarokotteet jaetaan?

to 19.11. klo 10.33–11.00

Joukko suomalaisia asiantuntijoita kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan siitä, miten, milloin ja mitä rokotteita jaetaan. Kansallinen rokotusasiantuntijoiden ryhmä, KRAR, koostuu paristakymmenestä eri alojen kovasta ammattilaisesta. Vaikka sen vastuulle kuuluvat kaikki kansallisen rokotusohjelman rokotteet, on selvää mistä kokouksissa keskustellaan tällä hetkellä: koronasta. Mitä tapahtuu KRAR:in kokouksissa ja minkälaisia strategioita joukko laatii pandemian keskellä. Haastattelussa ryhmän puheenjohtaja, infektiotautiopin professori Ville Peltola Turun yliopistosta. Toimittaja Turussa Carolus Manninen. 

Kooste siitä, mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa on juuri kerrottu Suomen koronatilanteesta.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Suomalainen korruptio, Oikeusvaltioperiaate ja koronatuet

to 19.11. klo 10.02–10.30

Hyvä veli -verkostot ja maan tapa ovat keskeinen osa suomalaista korruptiota. Korruption kytkeytyminen rakenteisiin ja verkostoihin tekee siitä myös vaikeasti havaittavaa. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi aamulla julkaistusta Poliisiammatikorkeakoulun koordinoimasta tutkimuksesta. Haastattelussa Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Vesa Muttilainen. Toimittaja Antti Palomaa.

EU:n koronatuet jäämässä oikeusvaltioperiaatteesta kiistelyn jalkoihin? Unkari ja Puola estivät tällä viikolla EU:n uuden budjetin ja elvytyspaketin hyväksymisen. Pullikointi voi pahimmillaan siirtää jäsenmaille suunniteltujen 750 miljardin euron koronatukien maksua. EU pääsi kuitenkin siitä sopuun, että koronatuet sidotaan oikeusvaltioperiaatteeseen, eli rahaa saavan maan täytyy käyttäytyä kuten länsimaisessa demokratiassa on totuttu. Kuinka kovaa peliä Unkari ja Puola pelaavat, vastaamassa Unkari-asiantuntija dosentti Heino Nyyssönen Turun yliopistosta ja vanhempi tutkija Saila Heinikoski  Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Polaaripyörre ja talven arvoitus, Makramee kerää ystäviä

ke 18.11. klo 12.13–12.45

Polaaripyörre kehi viime talvesta kummallisen, mitä on luvassa nyt? Enemmän kuin puolen Suomen säänäkymä koostuu nyt harmaan eri sävyistä. Onko eteläiseen osaan Suomea luvassa viime talven kaltainen kolme kuukautta kestävä marraskuu? Entäpä pohjoiseen, onko taas tulossa lunta enemmän kuin mahtuu? Tuon pohjoiseen viime talvena runsaan lumikuorman kerryttäneen sään syyksi on kerrottu napapyörre eli polaaripyörre. Mikä se on? Haastattelussa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Makramee kerää lisää innostuneita harrastajia. Moni solmii makrameeseinävaatteita. Niin myös Suvi-Tuuli Lehtinen, joka kertoo harrastuksestaan. Toimittaja Laura Valta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Itäraja ei ole koronatiivis

ke 18.11. klo 11.33–12.00

Venäjältä tulevat koronatartunnat. Itärajan on sanottu olevan kiinni, mutta ei se aivan pidä paikkaansa. Ei ainakaan koronan suhteen. Kaakkois-Suomen sairaanhoitopiirien Kymsoten ja Eksoten luvuissa havaitaan itärajan takaa tulevien tartuntojen vaikutus. Haastattelussa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksot​en koronatilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sekä Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari. Toimittaja Kaija Kellman. 

Studiossa Linda Vettanen.

Viisi kuukautta kuntavaaleihin - millä teemoilla mennään?

ke 18.11. klo 11.02–11.30

Mikä äänestäjiä kiinnostaa? Onko koronatilanteella vaikutusta vaaleihin? Mistä pitäisi puhua vaalikeskusteluissa ja vaalikoneissa ja miten, jotta ihmiset saavat merkityksellistä tietoa ehdokkaista? Haastattelussa yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta ja politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta. 

Studiossa Linda Vettanen.

Päihdeäitien kuntoutuspaikat puolityhjinä

ke 18.11. klo 10.33–11.00

Päihteitä käyttävien äitien kuntoutusmäärät ovat suorastaan romahtaneet koronakriisin aikana. Näin on tänä aamuna kertonut Ensi- ja turvakotien liitto. Samaan aikaan esimerkiksi nuorten naisten huumeidenkäyttö ja alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Mistä kehitys johtuu? Haastattelussa Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Maarit Andersson. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Linda Vettanen.

USA:n joukkojen vetämisen vaikutukset? Koronarokoteuutisissa toivoa

ke 18.11. klo 10.02–10.30

Yhdysvallat kertoo kotiuttavansa joukkojaan Afganistanista ja Irakista. Tarkoituksena on vetää Afganistanista noin kaksituhatta ja Irakista viisisataa sotilasta tammikuun puoliväliin mennessä. Mitä vaikutuksia tällä ennakoidaan olevan rauhanturvaamiseen näissä maissa? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, jonka seuranta-alueeseen kuuluvat Suomen kriisinhallinta eli esimerkiksi rauhanturva-asiat sekä Yhdysvaltain ulko- ja sisäpolitiikka..

Koronarokoteuutiset herättävät toivoa. Milloin päästään rokottamaan? Kuinka nopeasti rokottaminen tuo helpotusta nykyisiin korona-ajan rajoituksiin? Haastattelussa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen.

Nuorten ilmastoaktivistien tulevaisuudenusko, Silvennoinen ja sketsin anatomia

ti 17.11. klo 12.13–12.45

Nuorisotutkimusverkosto on selvittänyt ja Sitra rahoittanut arvion ilmaston puolesta kamppailevien nuorten tulevaisuudennäkemyksistä. Haastattelussa tutkija Mikko Piispa. 

Silvennoinen ja sketsin anatomia. Saako kummelimies koskaan vaihtorahaa ilman vitsiä?  Muusikko-näyttelijä Heikki Silvennoinen kertoo sketsien synnystä ja elinkaaresta. Voiko hän mennä kahvilaan ilman, että tonni tulee puheeksi? Toimittaja Anna Sirèn. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Golf on korona-ajan voittaja

ti 17.11. klo 11.33–12.00

Golf on noussut yhdeksi korona-ajan suosituista lajeista. Lajin pariin ovat löytäneet eritoten juniorit ja nuoret aikuiset. Lajin suosion kasvusta kertoo Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen. Lisäksi toimittaja Mira Stenström käy syksyisellä viheriöllä tapaamassa innokkaita pelaajia.  

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Huostaanotetut nuoret ja heidän ohjaajansa kertovat kokemuksistaan

ti 17.11. klo 11.02–11.30

Ylen uudessa Huostassa -audiosarjassa haastatellaan huostaanotettuja nuoria ja lastensuojelulaitosten ohjaajia. Studiovieraana ohjaaja Visa Koiso-Kanttila.

Juontajat Aki Laine ja Marko Miettinen.

Korona-aika erottaa ihmisiä toisistaan

ti 17.11. klo 10.33–11.00

Korona ja matkustusrajoitukset erottavat perheitä ja rakkaita toisistaan. Kaksi suomalaisnaista, joiden puolisot ovat tällä hetkellä Schengen-alueen ulkopuolella ovat julkaisseet aiheesta avoimen kirjeen ulkoministeriölle. Haastattelussa Oona Varinowski ja konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä. Toimittaja Hanna Juuti.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mistä rahat koronakriisin aiheuttamiin menoihin? Säästämmekö liikaa?

ti 17.11. klo 10.02–10.30

Suomen Akatemian rahoittamassa Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -tutkimushankkeen kyselystä selviää, että pieni- ja keskituloiset ihmiset ovat suurituloisia valmiimpia verojen korotuksiin, jotta koronakriisin aiheuttama lasku valtiontaloudelle saataisiin hoidettua. Haastattelussa tutkimushanketta johtava professori Anu Kantola Helsingin yliopistosta.

Säästävätkö ihmiset liikaa? Ihmiset ovat alkaneet säästää niin paljon, että ekonomistit ovat alkaneet olla huolissaan talouden rattaiden hidastumisesta. Haastattelussa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ekonomisti Simo Pinomaa pohtivat, miksi säästäminen lisää taantumaa. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Vanhan velan metsästäjät, Kv. ohjeistusta taimenenpyytäjille

ma 16.11. klo 12.13–12.45

Korona-aikana monen toimeentulo on heikennyt tai se on mennyt kokonaan. Yhä useammalle haastemies on tuonut haasteen maksamattoman velan perimiseksi. Osalla suomalaisista velkakierre on alkanut jo kauan sitten ja maksuhäiriömerkinnät ovat arkipäivää. Perintä  on pitkälti automatisoitu. Käräjäoikeudet eivät syynää saatavalistoja ja tarkista, ovatko ne kunnossa. Se pitäisi velallisen osata tehdä itse. Miten velallinen pysyy kärryillä, onko oikeusteitse perittävien saatavien joukossa myös sellaisia, jotka eivät sinne kuulu ja joita ei saisi enää periä? MOT-ohjelmasta kertoo toimittaja Minna Knus-Galan.

Kansainvälistä ohjeistusta taimenen pyyntiin. Taimen on haluttu ja mieluisa saalis Kuusamon Oulankajoen virkistyskalastajille, mutta salakalastajat saattavat viedä kalat vedestä ennen kuin ne ehtivät Venäjän Pääjärveltä Suomen puolelle. Nyt Pääjärven salakalastus koitetaan saada kuriin opastuksella. Suomen Metsähallitus neuvoo venäläisiä vapaa-ajankalastajia ottamaan saaliiksi vain mitan täyttäviä taimenia ja vain sallitun viisi  kiloa vuorokaudessa. Haastattelussa Metsähallituksen projektipäällikkö Raisa Nikula. Toimittaja Kuusamossa Ensio Karjalainen.

Studiossa Aki Laine.

Aikuiskoulutustarjonta kasvaa - tavoitteena oppi vaan ei tutkinto

ma 16.11. klo 11.33–12.00

Aiemmin korkeakouluissa on tavoiteltu tutkintoja, mutta nyt lisätään ei-tutkintoon tähtäävää koulutusta, jotta pystyttäisiin notkeasti ja nopeasti vastaamaan työelämän muutoksiin ja odotuksiin sekä turvaamaan työpaikkoja. Haastattelussa jatkuvan oppimisen kehittämisen työryhmää luotsaava suunnittelupäällikkö Kirsi Heinivirta opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä koulutusrehtori Tapio Koivu Oulun yliopistosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Miten sinä keskustelet?

ma 16.11. klo 11.02–11.30

Pitäisikö keskustelutapojamme parantaa? Miten? Kerro mielipiteesi tai kysy. Studiossa Ylen Hyvin sanottu -hankkeen vastaava tuottaja Markus Liimatainen.  Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine.

Hyvin sanottu

ma 16.11. klo 10.33–11.00

Keskustelukulttuuri nykyistä paremmaksi. Yle on aloittanut Hyvin sanottu -hankkeen, jolla pyritään suomalaisen keskustelukulttuurin parantamiseen. Miten se tehdään? Haastattelussa hankkeen vastaava tuottaja Markus Liimatainen.

Studiossa Aki Laine.

Suomalainen kvanttitietokone, EU:n koronavalmiudet

ma 16.11. klo 10.02–10.30

Mikä on suomalainen kvanttitietokone? Miten se tehdään? Haastattelussa teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Korona jyllää nyt voimalla Euroopassa ja yhä useamman unionimaan terveydenhoito on aivan äärirajoilla. Esimerkiksi Ruotsi arvioi sairaloidensa olevan täynnä aivan lähiviikkoina. Mitkä valmiudet Euroopan unionilla ja jäsenmailla on auttaa toisiaan? Haaastattelussa Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, SDP. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine.

Radio Suomen Nenäpäivän artistivieraana Irina

pe 13.11. klo 12.13–12.45

Nenäpäivän artistivieraana Irina. Mistä hän haaveilee Onnenpäivänä ja muutenkin?

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Radio Suomen Nenäpäivä

pe 13.11. klo 11.33–12.00

Haastattelussa muun muassa Elastinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suhtaudummeko kehitysmaihin yhä kuin siirtomaaherrat?

pe 13.11. klo 11.02–11.30

Kun muualla maailmassa ahdas perinteinen kulttuuri pitää ihmisiä vankinaan, länsimaalainen pelastaja saapuu auttamaan! Onko tämä asetelma edelleen kehitysavussa ja kehitysyhteistyössä? Näkyykö siirtomaahistoria edelleen jollain tavalla tämän päivän hyväntekeväisyydessä? Tänään puhutaan auttamisesta ja vietetään Onnenpäivää, mutta ei vaienneta myöskään kriittistä keskustelua auttamisesta ja kehitysyhteistyöstä ja siitä, miten onnenpäivästä voisi tehdä vielä onnellisemman ja paremman?

Lontoosta aihetta kommentoi nigerialais-suomalainen kirjailija ja puhuja Minna Salami. Keskustelussa mukana professori emeritus Juhani Koponen sekä globaalin kehityksen yliopistotutkija Eija Ranta Helsingin yliopistosta. Puhumme kehitysyhteistyön kuvastoista ja kriittisestä keskustelusta, jota käydään kohdemaissa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Radio Suomen Nenäpäivä

pe 13.11. klo 10.33–11.00

Leikkimielisessä maakuntavisailussa kohtaavat Lappeenranta ja Kotka.

Strömsössä ei voi mennä mikään pieleen. Antti Haavisto jututtaa Strömsö-ohjelman käsityö- ja askarteluvastaava Lee Esselströmiä. Kuulemme miten Strömsö ja Lee ovat mukana tämänvuotisessa Nenäpäivässä.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Radio Suomen Nenäpäivä

pe 13.11. klo 10.02–10.30

Haastattelussa muun muassa Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio, Nenäenskayrittäjä Teemu Kontkanen sekä muusikko ja Oulun viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Studiossa nenäilevät Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mökkitalkkareilla on entistä kiireisempää. Käsityömessut verkossa.

to 12.11. klo 12.13–12.45

Mökkitalkkareiden lisääntyneet kiireet. Mökkitalkkari Timo Mäkiaho Jämsästä arvelee, että hänen työnsä ovat työt lisääntyneet tänä vuonna kolmanneksella viime vuoteen verrattuna. Toimittajana Jussi Lindroos.

Käsityömessut virtuaalisena - miten se sujuu? Mira Stenströmin haastattelussa Suomen Kädentaidot -messujen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Mikä muuttuu USAn ja EU:n suhteissa kun Biden tulee valtaan?

to 12.11. klo 11.33–12.00

Muuttuvatko USA ja EU:n suhteet ja miten Joe Bidenin tullessa Yhdysvaltain presidentiksi? Haastattelussa Elinkeinoelämän Brysselin-toimiston johtaja Petri Vuorio.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Tuleva koronarokote on suomaisille maksuton. Japanilainen waguy-härkä kasvaa hyvin Sysmässäkin

to 12.11. klo 11.02–11.30

Tuore koronatilanne ja Suomen rokotestrategia. Haastattelussa THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen. Lisäksi toimittaja Atte Uusinoka summaa THL:n ja STM:n koronatilannekatsauksen antia.

Waguy-härkää Sysmästä. Karjankasvattaja Mikko Sippola Mika Moksun haastattelussa.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Lasten Kalevala tulkinnat yllättävät

to 12.11. klo 10.33–11.00

Lapset laittoivat Kalevalan tekstit uusiksi. Kansalliseepoksen myyttiset hahmot käyvät nykyään toisillaan yökylässä, riitaantuvat maanomistusasioista, muuttuvat kaloiksi, syövät sipsejä ja jännittävät ikkunassa yöllä vilahtavia kasvoja. Haastattelussa Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen -kirjan koonneet kirjailija Juha Hurme ja rrunoilija Miira Luhtavaara.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Suomen ällistyttävä futisvoitto Ranskasta. Mitkä ovat presidentti Trumpin aikeet?

to 12.11. klo 10.02–10.30

Jalkapallon hallitseva maailmanmestari Ranska kohtasi eilen Suomen Huuhkajat kotikentällään. Ennen aloitusvihellystä vedonlyöntiyhtiöt tarjosivat Suomen voitolle yli 19 kerrointa eli monet eivät uskoneet Suomen voittoon. Mikä mahdollisti Suomen 0-2 voiton? Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen arvioi.

USA:n presidentinvaaleista on jo yli viikko, mutta presidentti Donald Trump ei ole antanut merkkejä siitä, että hän olisi hyväksynyt hävinneensä vaalit. Mitkä ovat Trumpin aikeet? Haastattelussa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen ja Ylen ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ikäsyrjintä on todellisuutta erityisesti +55-vuotiaille naisille. Aivovamma ei näy päällepäin.

ke 11.11. klo 12.13–12.45

Ikäsyrjintä on todellisuutta myös suomalaisessa työelämässä. Akava on tutkinut asiaa ja muunmuassa yli 55-vuotiaita naisia syrjitään enemmän kuin samanikäisiä miehiä. Tulos yllätti Akava Worksin tutkijan Joonas Miettisen.

Parhaillaan vietetään valtakunnallista Aivovammaviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on tehdä näkymätöntä aivovammaa näkyväksi, jakaa oikeaa tietoutta ja korjata aivovammaan liittyviä vääriä uskomuksia. Tänä vuonna keskiöön nostetaan aivovammakonkarit eli he, jotka ovat eläneet jo pitkään aivovamman kanssa. Yksi heistä on porilainen Taina Mäkitalo. Jere Sanaksenaho haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen.

Nuorisojengit ennen ja nyt

ke 11.11. klo 11.33–12.00

Miten nuorison rikollinen toiminta ja jengiytyminen ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa? Nuorison pahoinvointi, syrjäytyminen, huumeet ja väkivalta ovat kestopuheenaiheita, joista voisi päätellä että nuoriso on ollut aina pilalla. Miten menossa oleva keskustelu Helsingin vaarallisista nuorisorikollisista eroaa aiemmista vastaavista? Haastattelussa Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Mikko Salasuo. Toimittajana Carolus Manninen.

Studiossa Marko Miettinen.

Mitä tehdä alaikäisille, jotka syyllistyvät vakaviin rikoksiin?

ke 11.11. klo 11.02–11.30

Nuorisorikollisuus. Mitä tehdä alaikäisille, jotka syyllistyvät vakaviin rikoksiin? Tarvitaanko järeämpiä pakkokeinoja ja valvotumpia laitoksia? Keskustelemassa nuorisoryhmän rikoskomisario Marko "Fobba" Forss Helsingin poliisilaitokselta ja Vantaan kaupungin laitoshoidon johtava sosiaalityöntekijä Pia Koskikuru. Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Marko Miettinen

Sisäministeri Ohisalo: nuorison jengiytymistä ja väkivaltaa ehkäistään sosiaalityöllä

ke 11.11. klo 10.33–11.00

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) otti tänään Ylen aamussa kantaa nuorten häiriökäyttäymiseen. Pääkaupunkiseudulla asuvien nuorten häiriökäyttäyminen nousi eilen puheenaiheeksi, kun Helsingin Sanomat kertoi, että kaupungissa on arvioiden mukaan noin 100–150 vaarallisesti käyttäytyvää pääosin maahanmuuttajataustaista nuorta. Milla Madetoja haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen.

Kuluttajavirasto: lääkkeiden pitäisi olla halvempia

ke 11.11. klo 10.02–10.30

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreen selvityksen mukaan lääkekuluja pitäisi laskea. Lääkkeiden myyntihintaan ja apteekkiveroon pitäisi tehdä muutoksia asiakkaiden ja veronmaksajien eduksi. Millaisia muutoksia apteekkimarkkinat kaipaavat ja mitä näistä ehdotuksista sanoo Apteekkariliitto? Haastattelussa KKV:n tutkimusjohtaja Tuulia-Hakola Uusitalo ja Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen. Toimittajana Atte Uusinoka.

Studiossa Marko Miettinen.

Tanssikiellon syyt ja seuraukset

ti 10.11. klo 12.13–12.45

"Kielletyt leikit - tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948" on Tampereen yliopiston tutkijoiden Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan tietokirja, jossa arvioidaan ensimmäistä kertaa laajasti sodan aikaisen tanssikiellon syitä ja seurauksia. Teos on tämän vuoden Tieto-Finlandiaehdokas. Mikä tanssista teki niin vaarallisen, että se piti kieltää? Petri Lassheikin haastattelussa Marko Tikka.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Onko varhaiskasvatus hyödyllistä vai ei? Traktorimönkijöiden suosio huipussaan.

ti 10.11. klo 11.33–12.00

Suomessa varhaiskasvatusta on pidetty tärkeänä lapsen oppimiselle ja sosiaalisuudelle. Mutta miten hyödyllistä se todellisuudessa on? Haastattelussa väitöstutkimuksen aiheesta tehnyt tutkijatohtori Aino Saarinen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Pirjo Auvinen.

Yhä useammassa perheessä hankitaan teini-ikäisille lapsille mönkijä helpottamaan harrastuksissa ja muissa omissa menoissa liikkumista. Kesän ja kevään aikana mönkijöiden myynti on harpannut uudelle kasvu-uralla, kertovat Teknisen kaupan liiton tilastot. Tänä vuonna traktorimönkijöitä arvioidaan myytävän jopa yli 7 000. Petri Kuikka kävi jututtamassa Kokkolan Ruotsalossa asuvaa Kalliokosken perhettä, joka hankki teini-ikäiselle Juhanalle traktorimönkijän helpottamaan liikkumista.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kun pelaamisesta tulee ongelma

ti 10.11. klo 11.02–11.30

Pelaaminen tuottaa iloa ja on usein mukavaa ajanvietettä, mutta se voi myös karata käsistä. Pahimmillaan pelaaminen johtaa vakaviin talousvaikeuksiin ja vie ihmisen elämän syviin pohjamutiin. Vieraana pelaamisen haittoja ehkäisevän Peluurin Restart-hankkeen projektipäällikkö Sanni Nuutinen.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kannattaako jo innostua koronarokotteesta? Pelaaminen tuo monelle iloa elämään

ti 10.11. klo 10.33–11.00

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tarkoitus on rakentaa positiivista pelikulttuuria. Pelaaminen on hauskaa ja kehittävää, eikä ollenkaan aina ongelmallista.

Millaisia ovat isojen ja pienten lempipelit? Monesta kirjastostakin voi lainata pelejä kotiin, mutta Helsingissä sijaitsevasta keskustakirjasto Oodista itselleen on mahdollista varata jopa pelihuone. Korona-aikaan tosin melko rajoitetusti. Kirjastonhoitaja Heini Strand kertoo pelihuoneiden ideasta. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Kurssit ampaisivat nousuun lupaavan koronarokoteuutisen jälkeen.

ti 10.11. klo 10.02–10.30

Osakemarkkinat ampaisivat eilen nousukiitoon kun Pfizer ja BioNTech kertoivat lupaavasta koronarokotteesta. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki analysoi kurssitilannetta.

Millaista iloa pelaamisesta saavat isot ja pienet? Mira Stenström kävi kyselemässä pelaamisesta peliviikon kunniaksi keskustakirjaston Oodin asiakkailta.

Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Nuorisosäätiöstä useita rikostutkintoja. Ismo Alangon merkitys Joensuun kulttuurielämälle.

ma 9.11. klo 12.13–12.45

Nuorisosäätiön entisiin johtajiin kohdistuva laaja talousrikostutkinta sekä tappiollisten kiinteistökauppojen selvittely jatkuvat. Toiminnan tulevaisuus on vaakalaudalla: miten käy asukkaiden, jos säätiö kaatuu? Ylen MOT on selvittänyt asiaa.

Mikä on nyt 60-vuotiaan Ismo Alangon merkitys Joensuun kulttuurielämälle? Haastattelussa Joensuun popmuusikot ry:stä Ilosaarirockin promoottori Panu Hattunen. Toimittajana Pauliina Tolvanen.

Studiossa Marko Miettinen

Rokotteita nyt myös kivijalkaliikkeestä

ma 9.11. klo 11.33–12.00

Suomen ensimmäinen rokotteiden kivijalkakauppa avautuu tänään Helsingissä. Yritys kauppaa kaikkia kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita, sekä tilaamalla muitakin. Malli on kopioitu Ruotsista. Carolus Manninen vieraili Rokoteklinikalla ja haastatteli Rokotepalvelun toimitusjohtajaa Olivia Kuusista ja influenssarokotetta hakemaan tullutta Markku Aroa.

Studiossa Marko Miettinen.

Miten parisuhteesi voi?

ma 9.11. klo 11.02–11.30

Miten sinä pidät huolta parisuhteestasi? Parisuhdeviikolla muistutetaan, että parisuhde on yksi tärkeimmistä aikuissuhteista, eikä se hoitamatta välttämättä voi kovin kaksisesti. Vieraana Parempi avioliitto -yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen

Studiossa Marko Miettinen.

Bussimatkustaja haluaa olla rauhassa

ma 9.11. klo 10.33–11.00

Joukkoliikenteen käyttäminen voi olla pakon sanelema juttu tai matkustajan arvoihin perustuva valinta. Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan kaupunkien bussimatkustajat ovat melko tyytyväisiä bussilla matkustamiseen. Matkustajat käyttivät matkaa mm. asioiden hoitamiseen, rentoutumiseen tai tarkkailuun. Oma tila ja rauhoittumisen mahdollisuus ovat edelleen tärkeitä meille linja-autossakin. Suomalainen ei halua istua ketään vastapäätä bussissa. Toimittajana Kaija Kellman.

Studiossa Marko Miettinen.

Puoluekannatuksessa pieniä muutoksia. USAn vaalit ratkesivat, mutta mitä on edessä?

ma 9.11. klo 10.02–10.30

Ylen tuore puoluekannatusmittaus: Perussuomalaiset kirii lähemmäs SDP:tä, kokoomus vajoaa lisää – keskustan kannatus on noussut. Politiikan toimittaja Robert Sundman kertoo tarkemmin ja analysoi syitä.

Päiviä kestänyt jännitysnäytelmä Yhdysvalloissa päättyi viikonloppuna demokraattien Joe Bidenin voittoon, mutta istuvalla presidentillä, Donald trumpilla on vaikeuksia hyväksyä tilannetta. Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi ja Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma arvioivat USAn tilannetta ja mahdollista paluuta normaaliin. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen.

Sisäilmaongelmaisen talon purku ja uuden rakennus, Valoiloa Ouluun

pe 6.11. klo 12.13–12.45

Lahtelainen yksinhuoltajaäiti Riikka Mäkelä ja hänen 16-vuotias poikansa Veeti joutuivat puolitoista vuotta sitten evakkoon rintamamiestalostaan sisäilmaongelmien takia. He asuivat vuokralla ja koko ajan Mäkelä remontoi taloaan yksin sekä talkoovoimin. Nyt perhe pääsee vihdoin omaan kotiin. Johanna Talasterä vieraili talossa tapaamassa Riikka Mäkelää ja kyselemässä kuulumisia juuri ennen muuttoa.  

Oulun valofestivaali jouduttiin perumaan, mutta nyt oululaisia patistetaan omatoimiseen valoiloitteluun. Päivi Seeskorven haastateltavina ovat Oulun Lumo-valofestivaalin ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen ja vastaava tuottaja Anna Lanas.

Studiossa Aki Laine.

Mitä isät ja lapset harrastavat yhdessä?

pe 6.11. klo 11.33–12.00

Isänpäivä on sunnuntaina. Miten isien ja lasten yhteinen ajanvietto on muuttunut ajan saatossa? Isät pitävät Suomessa aiempaa enemmän perhevapaita ja lastenhoito on suurempi osa monen isän arkea kuin menneinä vuosikymmeninä. Roolit muuttuvat silti hitaasti. Carolus Mannisen haastattelussa ovat pienten lasten vanhemmat, helsinkiläiset Marko Mälkiä ja Heidi Sipilä, sekä Jyväskylän yliopiston tutkija Petteri Eerola.

Studiossa Aki Laine.

Vietämme maksaviikkoa

pe 6.11. klo 11.02–11.30

Maksasairauksia on opittu tunnistamaan ja hoitamaan aiempaa paremmin, mutta myös maksansiirtoja tehdään. Meilahden sairaalan lääkäri Krister Höckerstedt teki Suomessa ensimmäisen maksansiirtoleikkauksen ihmiselle 1980-luvulla. Hän on Linda Vettasen haastateltavana.

Studiossa Aki Laine.

Yhdysvallat on äänestänyt - ystävyysseuran arviot

pe 6.11. klo 10.33–11.00

Millä mielin seuraavat Suomessa Yhdysvaltain suhteita hoitavat yhdistykset vaalikamppailua ja Yhdysvaltain kahtiajakoa. Mira Stenströmin haastateltavana on Suomi-Amerikka -yhdistysten liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

Studiossa Aki Laine.

Koronatestejä minkkitarhoille, Kuinka lähellä olemme USA:n vaalitulosta?

pe 6.11. klo 10.02–10.30

Koronatestejä Suomen minkkitarhoilla. Tehostetut koronavirustestaukset alkavat ensi viikolla. Näytteitä otetaan 30 tarhan itsestään kuolleista minkeistä. Suomessa ei ole todettu koronavirustartuntoja turkistarhoilla, mutta Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa on. Tanskassa on päätetty lopettaa kaikki turkistarhojen minkit. Minkkien näytteet tutkitaan Ruokavirastossa. Haastattelussa osastonjohtaja Terhi Laaksonen Ruokavirastosta.

Jännitysnäytelmä nimeltä Yhdysvaltain presidentinvaalit jatkuu. Mitä tiedämme tilanteesta nyt? Haastattelussa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta sekä Washingtonista Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine.

Ex-suurlähettiläs ja USA:n vaalit. Missä tunnelmissa palloa kiertämään?

to 5.11. klo 12.13–12.45

Suurlähettiläskautensa jälkeen Suomeen jäänyt Oreck epäilee, että hänen suomenkielen taitonsa ei riitä, jotta hän saisi Suomen kansalaisuuden. Hanna Juuti tavoitti Oreckin.  

Missä tunnelmissa palloa kiertämään? Purjehtiva lentokapteeni Ari Huusela on lähdössä yksinpurjehdukselle maailman ympäri. Kuulemme tunnelmat ennen lähtöä. Toimittajana Marko Miettinen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Palkinto isyydestä

to 5.11. klo 11.33–12.00

Isänpäivä lähestyy, kolme isää on saanut vuoden isä -tittelin. Tapaamme heistä kaksi, toimittaja Jukka Eskanen jututtaa siilinjärveläisen viiden lapsen sijaisisän Petri Hartikaisen ja toimittaja Juha Hintsala oululaisen kahden lapsen isän Vesa Ilolan. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Tietoa koronatilanteesta. Mikä avuksi lapsen väkivaltaisuuteen?

to 5.11. klo 11.02–11.30

Tuoreimmat tiedot koronaepidemian tilanteesta. Mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aamupäivän tiedotustilaisuudessa on kerrottu? Toimittaja Mira Stenström päivittää tietomme koronatilanteesta.

Väkivalta ei kuulu lasten kehitykseen, mutta mistä se kertoo ja miten siihen pitäisi reagoida? Vieraana lastenpsykiatrian erikoislääkäri Tatu Lope Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Mitä USA:n vaaleissa tapahtui? Millainen tulos voi tulla? Ja milloin?

to 5.11. klo 10.33–11.00

Milloin Yhdysvaltain presidenttivalintaan saadaan lopulta ratkaisu? USA:n vaali ei ole välttämättä selvä vaikka kaikki äänet olisi laskettu ja jompi kumpi ehdokas olisi saanut tarvittavat 270 valitsijaa. Vaalilakien mahdollistamia seuraavia kehityskulkuja ennakoivat ulkomaantoimittaja Esko Varho ja väitöskirjatutkija Jani Kokko. Toimittaja Nicklas Wancke.

Yhdysvaltain vaalien analyysi, mitä jäi mieleen? Studioon haussa Paula Vilen ja puhelimitse osallistuu Helsingin Sanomien Saska Saarikoski. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Äänten laskenta jatkuu, Mikä on mielipidekyselyjen tarkkuus

to 5.11. klo 10.02–10.30

Yhdysvalloissa lasketaan edelleen presidentinvaalien tulosta. Mikä on tilanne nyt? Entä miten kansalaiset ovat reagoineet vallitsevaan epävarmaan tilanteeseen? Washingtonista tilanteesta kertoo ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen. Hänelle soitti Pirjo Auvinen.

Mielipidekyselyjen tarkkuus. Mielipidemittaukset ovat menneet Yhdysvaltain presidentinvaaleissa pieleen. Trump päihitti Clintonin neljä vuotta sitten, vaikka Clintonin voittoa ehdittiin jo mittausten perusteella pitää varmana. Nyt ennakoitiin Bidenin voittoa, mutta loppumetreillä Trumpin kiri yllätti taas. Haastattelussa mielipidemittausten konkari, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen ja yliopistonlehtori Hannu Lahtinen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Yhdysvaltain talous vaikuttaa koko maailman talouteen. Ja vielä vaalikooste.

ke 4.11. klo 12.13–12.45

Nyt vaalien jälkeen: Mikä on Yhdysvaltojen talous- ja kauppapolitiikan suunta? Ja mitä siitä seuraa Suomessa, Euroopassa, ja maailmalla. Haastattelussa työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius, EK:n kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen ja Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti. Toimittaja Marjo Näkki.

Yhdysvaltain vaalit, mitä tiedämme tilanteesta nyt? Tietoa vaaleista koostaa ulkomaantoimittaja Erja Tuomaala.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomalaistuva amerikkalainen ja idän kultamaa

ke 4.11. klo 11.33–12.00

Korona-aika on houkutellut muissa maissa asuvia suomalaisia palaamaan takaisin, mutta Suomi houkuttaa myös muualta kotoisin olevia. Esimerkiksi joillekin yhdysvaltalaisille oman maan viime vuosien muutokset ovat aiheuttaneet niin paljon huolia, että he ovat muuttaneet ulkomaille - jotkut heistä Suomeen. Haastattelussa tietojenkäsittelytieteen tutkija Katherine Mimnaugh Oulun yliopistosta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

USA vaalien jälkeen

ke 4.11. klo 11.02–11.30

Vaalit on pidetty, minkälaiseen aamuun amerikkalaiset heräävät? Yhdysvaltain vaalien jälkeistä todellisuutta arvioi Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Mikko Saikku.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kiinnostivatko vaalit?

ke 4.11. klo 10.33–11.00

USA:n vaalit on pidetty. Kiinnostivatko ne ja mitä ajatuksia ne herättivät? Tätä kysyimme aamukiireisiltä helsinkiläisiltä. Toimittaja Kaija Kellman.

USA:n ulkopolitiikka. Mitä vaikutuksia Yhdysvaltain presidenttivalinnalla on Suomelle? Haastattelussa ulkoministeri Pekka Haavisto, vihr. Toimittaja Rosa Kettumäki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Yhdysvalloissa on äänestetty presidentistä - mitä tiedämme nyt?

ke 4.11. klo 10.02–10.30

Yhdysvallat on äänestänyt, miltä näyttää tulos? Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta istuva presidentti Donald Trump on jo julistautunut voittaneensa vaalit, mutta samalla sanonut vievänsä vaalit korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Joe Biden puolestaan on kehottanut vielä odottamaan, että äänet on laskettu.

Miten Trumpin kommentti on otettu Yhdysvalloissa vastaan? Mitä tiedämme vaaleista tähän mennessä? Kaliforniassa vaalituloksen valmistumista seuraa toimittaja Johanna Juntunen.

Trump vastaan Biden, mikä ratkaisee USA:n vaalit? Laskenta on tiukka ja perinteiseen tapaan tärkein peruste, jolla amerikkalaiset valitsevat ehdokkaansa on talous. Maan koronatilanne on paha, mutta ehdokasta harkittaessa se on ehdokkaan perusteena kyselyn mukaan vasta neljänneksi tärkein. Haastattelussa dosentti Markku Ruotsila Helsingin ja Tampereen yliopistoista ja Ulkopoliittisesta instituutista vieraileva tutkija Maria Annala. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kohta on Yhdysvaltain presidentinvaalien yö

ti 3.11. klo 12.13–12.45

Kumppanuusvanhemmuus - mitä se on? Jos haluat lapsen mutta et rakkaussuhdetta, mitä vaihtoehtoja sinulla on? Hedelmöityshoidot ovat yksi mahdollisuus hankkia lapsi ilman parisuhdetta. Kumppanuusvanhemmuus puolestaan tarjoaa vaihtoehdon, jossa vanhemmuutta on mahdollista myös jakaa jonkun kanssa. Haastattelussa kolmevuotiaan lapsen äiti Nella Pietilä. Toimittaja Varpu Mäntymäki. 

Viime hetken vaalitiedot. Yhdysvalloissa ollaan kohta ääniuurnilla. Mitkä ovat Yhdysvaltain tunnelmat juuri ennen äänestyspäivää? Siitä kertoo Yhdysvalloista ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen. Häntä haastattelee Pirjo Auvinen.

Ensi yönä amerikkalaiset äänestävät itselleen presidentin. Yle seuraa asiaa aamuyöstä alkaen. Mitä lähetyksissä on luvassa? Siitä kertovat Ylen Yhdysvaltain vaalilähetyksen tuottaja Riikka Luukkonen ja Radio Suomen vaalilähetyksen toinen juontaja Aki Laine.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä toivomme ulkona syömisen kokemukselta?

ti 3.11. klo 11.33–12.00

Veropäivä. Poimintoja ansioista ja veronmaksusta kertoo toimittaja Mira Stenström.

Ravintolatrendit. Kespro julkistaa selvityksensä siitä, millä tavalla poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut maailmalla ulkona syömiseen? Miten ravintola-alan suuret nousevat ilmiöt vaikuttavat Suomen ravintolamarkkinassa tulevina vuosina? Mitkä ovat seuraavia isoja ilmiöitä ulkona syömisessä suomalaisten kuluttajien mielestä? Haastattelussa kaupan keskusliike Keskon tukkuliikkeen Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ympäristö on sodan hiljainen uhri

ti 3.11. klo 11.02–11.30

Veropäivä. Poimintoja ansioista ja veronmaksusta kertoo toimittaja Mira Stenström.

Laki rikoksista maapalloa vastaan halutaan sisällyttää Rooman perussääntöön Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa. Näin voitaisiin yrittää estää sodanaikaista saastuttamista ja sellaisten aseiden käyttöä, jotka ovat myrkyllisiä ympäristölle. Valtiot ja yksityishenkilöt halutaan saada vastuuseen myös näistä rikoksista. Haastatelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Emma Hakala, joka aloittaa työskentelyn Toxic Crimes -hankkeessa nyt marraskuussa. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuka maksaa eniten veroa? Miksi se pitäisi salata?

ti 3.11. klo 10.33–11.00

Kuka maksaa eniten veroja? Mistä lähteistä valtio saa eniten verorahaa? Miten avoimeen yhteiskuntaan sopii, että rikkaat voivat kieltää verottajaa antamasta tietoja medialle? Miksi veronpalautukselle ei nykyisin ole enää vakiomaksukuukautta? Ja miksi sen maksu voi siirtyä viime tinkaan? Haastattelussa verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Wienissä terrori-isku. Veropäivä - mistä rahat yhteiskunnan toimivuuteen?

ti 3.11. klo 10.02–10.30

Itävallassa Wienin keskustassa on ammuttu useammassa paikassa yhtä aikaa. Ihmisiä on kuollut ja haavoittunut. Mitä tiedämme iskuista nyt? Tilanteesta kertoo ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Veropäivä. Taas tästä aamusta tiedämme, kuinka paljon ja kuka on maksanut veroja yhteiskunnan toimivana pitämiseksi. Vai tiedämmekö sitä enää kattavasti? Mitä tarjontaa Yleltä on luvassa tänään veropäivänä? Haastattelussa Ylen veropäivän tarjonnan läpikotaisin tunteva taloustoimittaja Antti Parviala.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Korona ja työpaikat. Koko kansan kiinteistörahasto oli huijaus.

ma 2.11. klo 12.13–12.45

Korona ja työpaikat. Työterveyslaitos julkistaa tuoreen tutkimuksen siitä, miten työnantajat ovat selvinneet velvollisuuksistaan eli työntekijöiden turvallisuudesta huolehtimisesta koronapandemian aikana. Toimittajana Carolus Manninen.

Iconista piti tulla koko kansan kiinteistörahasto. Tuhannet tavalliset suomalaiset sijoittajat Iconiin, joka paljastui vedätykseksi. Miljoonia euroja sijoittajien rahoja päätyi rahaston perustajien taskuihin. Ylen MOT on selvittänyt rikosta. Toimittaja Tiina Lundell vieraana.

Miten torjua etätyöapatiaa?

ma 2.11. klo 11.33–12.00

Osa työntekijöistä siirtyi etätyöhön keväällä koronapandemian alettua. Hallituksen keväällä asettama laaja etätyösuositus päättyi elokuun lopussa, mutta uusi, alueellinen etätyösuositus seurasi vähän myöhemmin. Miten löytää intoa etätyöhön, jos päivät kotikonttorilla ja etäyhteyksien päässä alkavat muistuttaa toisiaan eikä loppua näy?

Siitä keskustelevat talous- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistopalveluihin erikoistuneen Accountorin tutkimusjohtaja Annarita Koli ja tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta. Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Marko Miettinen.

Lisääntyykö kotiopetus? Menikö selkä jumiin etätöissä? Et ole ainoa.

ma 2.11. klo 11.02–11.30

Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjoinnin loppusuora. Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkailla alkaa olla viimeinen hetki vedota äänestäjiin ja kertoa, miksi juuri hänet - Trump tai Biden - pitäisi valita johtamaan kansakuntaa seuraavat neljä vuotta. Vaaleihin on enää päivä aikaa. Onko kaikki tarvittava sanottu? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Washingtonista ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen. Toimittaja Mira Stenström.

Fysioterapeutin vinkit etätyöhön. Akavan tutkimusyksikön laaja kysely kertoo etätyön olevan tehokasta. Etätyö on vähentänyt kiireen tuntua, vaikka työmäärä on kasvanut. Kyselyssä selvitettiin myös etätyön fyysistä kuormittavuutta. Haastattelussa Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Marko Miettinen.

Onko miehen kuva liian yksipuolinen?

ma 2.11. klo 10.33–11.00

Miestenviikko. Onko puhe miehisyydestä liian yksipuolista? Keskustelemassa tuore isä ja Isästudio -radio-ohjelman toimittaja Olavi Seppänen sekä Sosped säätiön Feeniks-hankkeen vetäjä Miikka Vuorinen.

Studiossa Marko Miettinen.

Oppivelvollisuuden pidentäminen, Kotikoulun käyminen

ma 2.11. klo 10.02–10.30

Hallituksen esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on eduskunnan lähetekeskustelussa huomenna. Tavoitteena on saada mahdollisimman monelle nuorelle toisen asteen koulutus ja estää syrjäytymistä. Tavoitteet ovat hyviä, mutta keinot niihin pääsemiseksi ovat nostaneet myös arvostelua. Yksi arvostelijoista, Elinkeinoelämän keskusliitto, on tilannut aiheesta selvityksen. Haastattelussa toinen selvityksen tekijöistä nuorisotutkija, filosofian tohtori Tomi Kiilakoski.

Kasvattavatko kokemukset koulujen etäopetuksesta kotikoulun suosiota? Keväällä monessa kodissa opeteltiin etäkoulun käyntiä. Seurauksena voi olla kotiopetuksen lisääntyminen. Kotiopettajajien yhdistys kokoontui viikonloppuna Kokkolassa. Haastattelussa yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Paavolainen. Toimittaja Petri Kuikka.

Studiossa Marko Miettinen.