Sanojen takana

Sanojen takana

Toni Wirtanen: Kirjoitan yleensä kahvilassa, mutta yllätyksekseni myös kotoani on löytynyt huone, missä on hiton hyvä kirjoittaa

to 19.11. klo 20.20–20.40
Viimeisin

Miten suomalaisille tutut laulujen sanoitukset ovat syntyneet? Minkä laulun lyriikka vaati erityisen paljon pohdintaa, mikä taas syntyi hyvin helposti? Mistä lauseesta sanoittaja on itse ylpeä, entä mitä katuu?

Sanoittajat tunnettujen suomalaisten hittikappaleiden takaa avaavat sanoitusprosessia.

Aiemmat lähetykset

Toni Wirtanen: Kirjoitan yleensä kahvilassa, mutta yllätyksekseni myös kotoani on löytynyt huone, missä on hiton hyvä kirjoittaa

to 19.11. klo 20.20–20.40

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Apulanta-yhtye on suomalaisen musiikin järkäle. Bändi, joka myi ensi vuoden 30-vuotisjuhlakonsertillaan Olympiastadionin loppuun. Toni Wirtanen on kirjoittanut yhtyeen laulut, joiden tekstejä on laulettu kesäfestareiden ja rokkiluolien lisäksi myös kirkossa.

Mutta mikä mahtaa olla Toni Wirtasen kirjoittamiseen liittyvä santsikuppiblues?

Sanojen takana -sarjan päätösjaksossa avataan tarkemmin Apulannan Valot pimeyksien reunoilla -laulu, joka on elämänohjetestamentti Toni omalle tyttärelle. Jyrki Hakanen jututti.

VeePee Lehto: Matti Ruohosta on vaikeaa saada aamuseitsemäksi töihin, vaikka mies niin laulaa

to 12.11. klo 20.20–20.40

Sata salamaa, Eläköön elämä, Kaiken takana on nainen. Aika isoja Suomi-hittejä! Listaa voisi jatkaa lukuisilla Matti ja Teppo -kappaleilla. Mä joka päivä töitä teen on myös VeePee Lehdon sanoitus, vaikka mies ei omien sanojensa mukaan koskaan ole täysipäiväinen sanoittaja ollutkaan.

Muusikko kertoo Jyrki Hakaselle kirjoittaneensa laulunsanoja viimeksi eilen. Sanoituksia on vuosikymmenten saatossa syntynyt vaikka missä.

Janne Rintala: Heti aamusta tuntee, onko luova päivä vai kannattaako tehdä teostoilmoituksia tai käydä mailirumbaa läpi

to 5.11. klo 20.20–20.40

Janne Rintala on mies Arttu Wiskarin lukuisten hittien sanoituksien takana. Kuinka hitit Mökkitie-tehtaassa syntyvät? Janne Rintala kertoo, että äärilaitojen tunnelmista syntyvät hänen parhaat laulunsa.

Jaksossa käsiteltävän Tuntematon potilas -kappaleen tarina on Rintalalle henkilökohtainen isoäitinsä kautta. Jyrki Hakanen jututti.