Levylautakunta

Levylautakunta

Lasten hautausmaan kitararokin irtolauseet osuivat Mira Luotiin

tänään klo 1.02–1.59
Viimeisin

Levylautakunta sanoo joka viikko lahjomattoman mielipiteensä levyuutuuksista. Lautakunnan vierailevina jäseninä kuullaan musiikkimaailman enemmän tai vähemmän tuttuja vaikuttajia. Puheenjohtajana puheenvuorot lautakuntalaisille jakaa Toni Laaksonen.

Yle Radio Suomessa lauantaisin klo 13

Aiemmat lähetykset

Lasten hautausmaan kitararokin irtolauseet osuivat Mira Luotiin

tänään klo 1.02–1.59

Mira Luoti ja sisäisen tangokuninkaansa uuden levyn myötä löytänyt Jukka Orma ovat tällä kertaa uutta musiikkia ihmettelemässä.

Kohdassa 5:12 Miljoonasade: Taivaan tähtitilkut (Matti Nurro, Matti Kallio, Heikki Salo) Suosikkiyhtyeen uusi laulu on häpeämättömän nostalginen yömuistelu nuoruuden telttaretkestä. Kymmenen vuotta sitten yhtye ehti jo lopettaakin, mutta takaisin palattiin vuonna 2014, ja siitä lähtien on paitsi kierretty maata myös julkaistu uutta musiikkia, tosin harvakseltaan.

13:44 Lucius: Next To Normal (Laessig, Wolfe, Dabbs) New Yorkista tulee kvartetti, jonka näkyvimmät hahmot ovat solistit Jess Wolfe ja Holly Laessig. Runsaan kymmenvuotisen uransa aikana yhtyeen laulut ovat soineet tv-sarjoissa, mutta toistaiseksi ison yleisön suosio on jäänyt vähäiseksi. Tietämättään yleisö varmaan ainakin solisteja on kuullut, koska he ovat fiitanneet lukuisten artistien levyillä.

21:48 Mariuksen vallankumous: Elviira (Marius Pirhonen) Viitisen vuotta toiminut ja laulunkirjoittajansa ja solistinsa mukaan nimetty yhtye on kaivanut vaikutteensa omien sanojensa mukaan suoraan vanhempien levyhyllystä, jossa 80-luku on selvästi vahvasti edustettuna.

28:52 Lasten Hautausmaa: Puiset nuket (koko bändi) Kouvolalaisyhtye julkaisee helmikuussa viidennen albuminsa Kevät. Kyseessä on yhtyeen ensimmäinen albumi, jolla on oma nimensä. Syynä on levyn teema, laulujen tarinat keskittyvät yhteen kevääseen. Tämä laulu kertoo yhtyeen mukaan sadun bailaamisesta.

38:22 Teddy Swims: 911 (Dimsdale & co) Erikoisen taiteilijanimen itselleen keksinyt amerikkalainen Jaten Dimsdale herätti muutama vuosi sitten youtubeen laittamillaan omilla versioillaan tunnetuista hiteistä. Tuloksena oli paitsi satoja miljoonia katseluita myös levytyssopimus, ekat omat sinkut ilmestyivat viime vuonna. Täksi vuodeksi veikkaillaan läpimurtoa laajemminkin.

45:17 Havina: Seilaaja (Sini Sax, Juha Kuusela) Oululainen duo on soittanut ja tehnyt musaa yhdessä jo muutaman vuoden, mutta nyt sita on saatu levylle asti, kolmen laulun ep ilmestyi juuri. Mitään riemuralleja ei kuulla vaan melankolia nousee lauluissa pintaan. Ihan valtavirtaan ei yhtyeen musiikki solahda.

Uutta tulkintaa Kalevalasta vai koronasankarimetallia?

su 16.1. klo 1.02–1.59

Vieraina toimittaja Pauliina Grym, joka yhdessä Harri Hakasen kanssa purkaa suhdettaan metallimusiikkiin podcastissa Rakasmetalli, sekä Sami Harmaala Justimus-duosts, jolta helmikuussa on tulossa Yle Areenaan kolmas tuotantokausi.

Kohdassa 5:51 Evelina: Kyynelii (Evelina, Tido Nguyen) Popin kuumimmalle huipulle nousseen Evelinan uusi laulu on artistin omien sanojen mukaan sellainen, jonka tahtiin voi tanssia ja itkeä samaan aikaan. Laulu löytyy myös tulevalta neljänneltä albumilta.

13:01 Saxon: Remember the Fallen (koko bändi) Tänä vuonna tulee kuluneeksi 45 vuotta yhden brittien metallilegendan perustamisesta. Toki kokoonpano on muuttunut, kaksi alkuperäisjäsentä on edelleen mukana, toisena solisti Bill Byford. Uusi single kertoo ajankohtaisesta aiheesta, eli covidista ja siihen menehtyneistä.

22:08 A. Reikko: Uni motelleista (Reikko) Vuosikaudet englanninkielisen indie-rockin parissa viihtynyt Antti Reikko vaihtoi viime vuonna laulukieleksi suomen ja lähti myös soolouralle. Ihan sitä suoraviivaisinta nykypoppia ei laulu edusta, vaikutteita on haettu 60-luvulta asti.

28:32 Minä ja Nieminen: Pojat on poikia (Henrika Nieminen, Teemu Kiiskilä, Rinna Ahlman) Tamperelaisyhtye on mukana hankkeessa, jossa tehdään uutta tulkintaa Kalevalasta. Kalevala elävänä tai kuolleena vol 2. -levyllä on naisartistien lauluja, joiden pohjana ovat kansalliseepoksen tarinat. Tässä pohjana on ollut Väinämöisen ja Joukahaisen suhde, jossa Aino jäi kärsijän rooliin.

37:57 Stromae: L’enfer (Paul Van Haver) Belgiasta tulee tämä artisti. Kymmenen vuotta sitten nimi oli tuttu ympäri Eurooppaa Suomea myöten kahden jättihitin myötä, mutta pää ei oikein tahtonut menestystä kestää. Muutaman vuoden tauon jälkeen on uuden musiikin vuoro, linja on ainakin tämän perusteella rauhallisempi.

45:12 Ville Veikka: Tyhmät muuttaa pois (Ville Varpula, Johannes Brotherus) Tämä on parikymppisen helsinkiläisen tulokasartistin kolmas single. Kaunis laulu kertoo vanhaa tarinaa ristiriidasta jäädäkö vai lähteä, kotikylä vai kaupungin kirkkaat valot.

Uusi vuosi vauhtiin särökitaralla, ufoilla ja kylmillä väreillä

su 9.1. klo 1.02–1.59

Evelina, yksi suosituimmista naislaulajistamme sekä Cliftersistä tuttu mutta jo pitkään soolona musiikkia julkaissut Jiri Nikkinen ovat vieraina. Uuden vuoden ensimmäiset uudet laulut taas olivat:

1. Anna Puu: Näkymätön (Puu, Tiina Vainikainen, Jukka Immonen) Annan uusi laulu on tehty elokuvaan Vinski ja näkymättömyyspulveri. Tämä enteilee myös Annan paluuta äitiyslomalta musahommiin!

2. Toulouse: We'll Know Come Morning (Toluwanimi Adeyemo, Tim Myers) Nigerialaistaustainen, mutta Los Angelesissa vaikuttava Toulouse on tehnyt musiikkia mm. John Legendille, mutta nyt on vuorossa omaa tulkintaa. Artistia ei voi julkisuushakuiseksi moittia, vasta äskettäin suostui paljastamaan, minkä näköinen edes on.

3. Itä-Hollola Installaatio: Ufot laskeutuu (Robert Niemistö, Pekka Nisu) Viitisen vuotta yhdessä soittanut ja kotiseudustaan nimen napannut yhtye on ehtinyt julkaista jo pari albumillista musiikkia. Uuteen lauluun ovat vaikuttaneet eivät sentään omat, mutta muualta luetut ja omaksutut ufohavainnot ja -jutut.

4. Joss Stone: Breaking Each Other's Hearts (Stone, David Stewart) Stone nousi suoraan tähtiluokkaan jo melkein 20 vuotta sitten ilmestyneellä ensilevyllään. Menestys on jatkunut, viime vuonna isoin asia oli kuitenkin ensimmäisen lapsen syntymä. Uuden musiikin myötä elonmerkkejä itsestään antaa kuulua myös yhteistyökumppani Stewart, joka muistetaan Eurythmics-duon toisena osapuolena 80-luvulta.

5. Annika Pudas: Las Palmas (Pudas) Artistitulokas ei laula etelän kaupungista Irwinin tyyliin, vaikka tiedot paikasta kuulemma vanhaan hittiin perustuvatkin. Pimeä vuodenaika, ja ehkä mielenmaisemakin vaatii kuitenkin valoa, ja sitä Las Palmas mieleen tuo. Annikan oma tausta on Lapissa.

6. Yölintu: Hauraana oot vahva (Axel Ehnström, Lasse Wikman) Juhlavuosi on alkamassa, Yölintu nimittäin perustettiin 30 vuotta sitten. Vaiheita on ollut monenlaisia, ylä- ja alamäkiä, mutta uutta musiikkia kuitenkin pienen tauon jälkeen.

Millainen oli vuosi 2021 Levylautakunnassa?

su 2.1. klo 1.02–1.59

Levylautakunnan viime vuoden muisteloihin äänensä lainasivat paitsi Tarja Närhi ja Toni Laaksonen myös Katriina Honkanen, Gugi Kokljuschkin, Blind Channelin Niko ja Joel, Sanna Pirkkalainen, Vilma Alina, Paavo Häikiö, Janne Laurila, GEA, Jonsu, Olli Pekka, Jesse Kaikuranta, Saija Tuupanen, Aili ja Osmo Ikonen sekä Viivi. Ja nämä laulut kuultiin: 1. Tuomari Nurmio: Maailman onnellisin kansa 2. Joel Herttua: Syntinen 3. Thilia: Sua 4. Rosa Coste: Musta 5. J. Karjalainen: Aurinko nousee ilman sua 6. Janne Avara: Kun on nielaissut marraskuun 7. Lehmä: Viimeiset hitaat 8. Viivi: Hyväuskoinen