Levylautakunta

Levylautakunta

Latinopoppi vetosi Dannyyn ja vei muistot takaisin Rioon!

su 21.11. klo 1.02–1.59
Viimeisin

Levylautakunta sanoo joka viikko lahjomattoman mielipiteensä levyuutuuksista. Lautakunnan vierailevina jäseninä kuullaan musiikkimaailman enemmän tai vähemmän tuttuja vaikuttajia. Puheenjohtajana puheenvuorot lautakuntalaisille jakaa Toni Laaksonen.

Yle Radio Suomessa lauantaisin klo 13

Seuraava lähetys

Levylautakunta

tänään klo 13.02–14.00

Anna Kokkonen ja Mikko Harju saivat kuultavakseen nämä uutuudet:

Kohdassa 7:25 Olot: Vahingossa ikävä (Antti Soulanto, Matti Tervo, Lauri Antikainen) Helsinkiläinen syntikkapoptrio aloitti pari vuotta sitten, mutta lauluja on alettu julkaista vasta tänä vuonna. Omien sanojen mukaan bändi pyrkii vangitsemaan hetkiä ja erilaisia tunnetiloja elämästään.

14:24 Adele: Oh My God (Adele, Greg Kurstin) Kerrankin termi ”odotettu levy” ei ole liioittelua, nyt 33-vuotiaan Adelen neljäs levy 30 ja sen julkaisu on ollut iso mediatapahtuma. Edellisestä levystä on jo kuusi vuotta. Levy on jälleen kerran erittäin henkilökohtainen, kuudessa vuodessa on ehtinyt tapahtua mm. avioliitto, lapsi, ero ja uusi parisuhde.

22:39 Lauri Peisterä: Näkymätön (Peisterä) 32-vuotiaan lauluntekijä julkaisi juuri ensimmäisen albuminsa nimeltään Taivas liekit sammuttaa. Albumi kertoo toivosta ja sen menettämisestä kirjavin tarinoin, mutta kaikki kuitenkin kiteytyy vahvaan toivon tunteeseen ja toiveikkuuteen. Kaiho positiivari, kuvaa Lauri itseään.

30:36 Pehmoaino: Rakasta mua (Aino Morko, Topi Kilpinen) Parikymppinen, mutta jo seitsemän vuotta sitten Voice Kids -kilpailun voittanut nainen tekee hieman valtavirrasta poikkeavaa poppia yhteistyössä tuottaja-Topin kanssa.

37:29 Sting: For Her Love (Sting) Sting täytti alkusyksystä 70 vuotta, ja juuri ilmestyi miehen 15. soololevy The Bridge. Sillä kuuluvat kuulemma parin viime vuoden sekavat ajat maailmassa, ja jonkinlainen musiikillinen yhteenveto tähänastisesta levy kuulemma on. Niin ikään koko uran musiikin kattava maailmankiertue My Songs tulee keväällä Tampereelle.

44:30 Janne Raappana: Oon onnellinen (Jussi Humaljoki, Hans Kompis) Janne nousi pinnalle suositun Taikakuu-tanssibändin solistina, mutta lähti soolouralle vuonna 2014. Jannen mukaan tähän aikaan ja hetkeen, kylmenevään syksyyn ja ihmisten mielentilaan, tarvitaan kauniita ajatuksia ja muistoja. Niinpä biisin teksti suorastaan pursuaa positiivisia tunteita ja valoa.

Aiemmat lähetykset

Latinopoppi vetosi Dannyyn ja vei muistot takaisin Rioon!

su 21.11. klo 1.02–1.59

Dannyn vierelle Levylautakunnan pöydän ääreen istahtaa huomattavasti nuorempi lauluntekijä ja viime aikoina myös itse nimellä La Haka musiikkiaan esittänyt Emmi Hakala.

Kohdassa 7:33 Ilta: Taivas maan päällä (Ilta Fuchs, Timo Kiiskinen, Väinö Wallenius, Lasse Piirainen, Kerttu Suonpää) Sekä suomalaisia että saksalaisia sukujuuria omaava Ilta nousi pinnalle fiitattuaan Cheekin hitillä Sillat. Oma debyyttilevy ilmestyi kaksi vuotta sitten, ja viime UMK:ssa Ilta sijoittui kolmanneksi.

14:52 Lindsey Buckingham: On The Wrong Side (Buckingham) 72-vuotias Buckingham muistetaan legendaarisen Fleetwood Mac -yhtyeen jäsenenä, yhteinen taival yhtyeen kanssa tosin päättyi riitoihin muutama vuosi sitten. Uusi albumi on miehen seitsemäs soololevy, eikä musiikkityyli ja laulujen tekotapa ole vuosikymmenten aikana juurikaan muuttunut.

21:47 Jenni Mustajärvi: Komeetta (Mustajärvi, Christian) Toisen polven musiikintekijä julkaisi ensimmäisen albuminsa puolitoista vuotta sitten, ja ensi keväälle ennustetaan jatkoa. Uudella laululla pohdiskellaan koko elämän merkitystä, kannetaan huolta läheisestä. Tai sitten käydään vuoropuhelua oman peilikuvan kanssa.

29:30 Knipi: Tien varteen (Knipi) Egotripissä jo kohta 30 vuotta soittanut ja laulanut Knipi julkaisi kaksi vuotta sitten ensimmäisen soololevynsä, jolle on luvassa jatkoa ensi vuoden alkupuolella. Tämä laulu lähti Knipin päässä olleesta lauseesta ’Mä en tiedä mistään mitään’.

36:06 Rosalia & The Weeknd: La Fama (Rosalia et al.) Espanjan tämän hetken kansainvälisesti menestyksekkäin laulaja on uudella kuuluisuuden kiroista kertovalla laulullaan lyöttäytynyt yhteen kanadalaislähtöisen pop-tähden kanssa.

44:22 Heikki Silvennoinen: Saimaa (Silvennoinen, Mikko Kuustonen) Paljon on tämä mies ehtinyt musiikin ja television saralla ehtinyt tehdä, mutta suomeksi laulettuja soololevyjä ei kovin monta historiasta löydy, albumeja tasan yksi liki 20 vuotta sitten. Nyt on kuitenkin tarjolla uutta, ja tottahan kitarakin isossa roolissa on.

"Mummut ja papat tekee musaa" - Abba ei oikein sytyttänyt!

su 14.11. klo 1.02–1.59

Kaksi Syksyn sävel -kilpailun voittajaa, Saija Tuupanen tältä syksyltä ja Jesse Kaikuranta jo yhdeksän vuoden takaa ovat tämänkertaiset raatilaiset.

Kohdassa 6:46 Viivi: Hyväuskoinen (Viivi Korhonen, Lauri Halavaara, Joonas Keronen) Yhden tänä vuonna läpimurtonsa tehneen artistin uusi laulu on aiheeltaan henkilökohtainen. Viivi unelmoi nuorena esiintyvänsä vielä joskus Ruisrockissa, ja ensi kesänä tämä unelma toteutuu.

13:48 Walk The Moon: Rise Up (bändi et.al) 15 vuotta sitten opiskelijabändinä perustettu ohiolaisbändi tunnetaan maailmanlaajuisesti seitsemän vuoden takaisesta hitistään Shut Up And Dance. Ihan samanlaista seuraajaa ei ole vielä tullut, mutta pyristely irti yhden hitin ihmeen maineesta jatkuu.

22:00 Maaria: Rakkauselokuva (Hanna-Maaria Tuomela, Lasse Hukka) Ei mikään tulokas, vaikka tällä nimellä tämä onkin vasta toinen julkaisu. Hanna-Maaria on osallistunut niin Voice of Finlandiin kuin X Factoriinkin, ja laulanut taustoja useiden artistien biiseillä. Elämä ei aina mene kuin elokuvissa, siitä tämä laulu kertoo.

29:48 Kasmir: Halleluja (Thomas Kirjonen, Juho Raja) Kasmiria on nähty syksyllä tv:ssä Elämäni biisi -sarjan solistina. Kasmirin mukaan uusi laulu on siitä erikoinen erobiisi, että siinä kummatkin osapuolet ovat eroamassa yhdessä, eikä siinä ole toinen tullut jätetyksi, mikä yleensä on laulun aiheena.

37:26 Abba: No Doubt About It (Andersson, Ulvaeus) Kaikkien odotusten vastaisesti päätti Abban nelikko palata uudella levylla nyt syksyllä. Soundin tunnistaa heti, eli mitään uutta ei lähdetty hakemaan.

45:05 Janne Avara: Kun on nielaissut marraskuun (Avara) Nyt toisen singlensä julkaissut helsinkiläinen Janne on kypsytellyt musiikkiaan viiden vuoden ajan, ennen kuin oma linja on löytynyt. Vuoden synkimmälle kuukaudelle omistettu laulu kertoo tunnelmasta kun marraskuun ankeus laittaa oman harmaan filtterinsä kaiken päälle.

Viivi jonotti melkein vuorokauden nähdäkseen Ed Sheeranin.

su 7.11. klo 1.02–1.59

Levylautakunnassa Sheeranin uutuus kuultiin ilman jonoja, ja laulajatulokas Viivin lisäksi uutuuksia kuuntelemassa on huomattavasti kokeneempi musiikintekijä ja myös kuvataiteilija Sampsa Sarparanta.

Kohdassa 6:22 Kiki: 666 (Petra Gavalas, Jaakko Kiuru, Jimi Pääkallo, Otto Norvio) Taitelijanimen taakse kätkeytyy kreikkalaissuomalainen Petra, ja tämä on hänen ihan ensimmäinen levynsä. Petralla löytyy kirittäjiä perhepiiristä, räppäri Lukas Leon on Petran veli.

13:29 Kauko Röyhkä ja Riku Mattila: Marraskuun kulkija (Röyhkä, Mattila) Kaksi herraa ovat tehneet musaa yhdessä jo 40 vuotta, Riku soitti kitaraa ja myös tuotti Kauko Röyhkä ja Narttu -kokoonpanon ensimmäiset levyt. Duona takana on kaksi albumia, tuorein kymmenen vuoden takaa, mutta jatkoa on siis tulossa.

21:19 Ed Sheeran: Overpass Graffiti (Sheeran, McDaid, Gibson) Maailmantähden viides albumi Equals (=). Pari vuotta sitten kaikkien aikojen eniten yleisöä Suomessa keikalleen kerännyt Sheeran tulee ensi elokuussa Olympiastadionille maailmankiertueensa yhteydessä.

30:05 Hyväri: Mattolaituri (Alex Hyvärinen, Juho Raja, Mats Takila) Tuore tulokas on myös Alex Hyvärinen, tämä on hänen toinen singlensä. Alex kirjoitti ensin runoja, ennen kuin naapurissa asunut asiantuntija Claes Andersson näki niissä biisitekstejä. Tässä käsitellään eroa ja sen tuomaa yksinäisyyttä.

37:16 Bambi L: Skeleton Song (Maiju Lindell) Toisen polven musiikintekijä jatkaa tulokkaiden esittelyä. Oikealta nimeltään Maiju Lindell tähtää musallaan rohkeasti suoraan kansainvälisiin ympyröihin. Ja isänsä on monissa kokoonpanoissa soittanut Tommi Lindell.

43:35 Timo Rautiainen ja Ville Ojanen: Konsta käsivarressa (Rautiainen) Raskaasta musasta tunnettu Timo on jo pitkään ollut vähintään toinen jalka nykykansanmusiikin puolella. Ville taas on sillä puolella vaikuttanut vahvasti jo parikymmentä vuotta. Nyt on aika lyödä hynttyyt yhteen, duon albumi ilmestyy alkuvuodesta. Single on oikeastaan lähes pienoiskuunnelma, äänenä mm. Jussi Lampi.

Levylautakunta Radio Suomessa lauantaisin kello 13.

Danny muistelee laulun sanoin, kuinka Iso-D syntyi

su 31.10. klo 1.02–1.59

Dannya ja muita uusien laulujen laulajia kuuntelemassa juuri uuden Lukupiiri-kirjapodcastin yhdessä Pietari Kylmälän kanssa aloittanut Anna Tulusto sekä paitsi lauluntekijänä ja laulujensa tulkkina mutta myös viulistina tunnettu Ufo Mustonen.

Kohdassa 6:50 Danny ja Aki Tykki: Aina ikävä jonnekin (Tykki, Janne Rintala, Mika Haapasalo) Liioittelematta kotimaisen kevyn musiikin legenda julkaisi uuden albumin nimeltä Kunnioittaen, Danny. Nyt liikutaan tarinoissa ja muistoissa pitkän elämän varrelta.

14:44 Sabrina Carpenter: Skinny Dipping (Carpenter, Clampitt, Saxe, Michaels) Jo varhaisessa teini-iässä pinnalle sekä laulajana että näyttelijänä noussut amerikkalainen, joka julkaisi ensilevynsä jo 17-vuotiaana. Nyt viisi vuotta myöhemmin on elämä edennyt, ja on erolaulun vuoro.

22:56 Sarparanta: Ajan henki (Sampsa Sarparanta) Entinen punkkari, sittemmin kuvataiteilijana toiminut Sarparanta palaa musan pariin omaa nimeään kantavassa yhtyeessä. Ei enää ainakaan musiikillisesti punkkia, mutta tekstien merkitys ei ole vähentynyt.

30:56 Meri Nenonen: Poikani (Nenonen, Jiri Kuronen) Tähän asti näyttelijänä paremmin tunnettu Nenonen tulee nyt esiin myös laulajana ja lauluntekijänä. Ensialbumi on tulossa, tämä sinkku on lähtenyt ihan omasta elämästä, vaiheesta, jossa jälkikasvu on lentämässä pois pesästä.

39:34 Joakim Daal: Shelter (Daal) Vahvasti jatsahtavaa poppia tekee aivan uusi kotimainen nimi, joka tosin omaa varsin kosmopoliittisen menneisyyden. Ja ihan kotimaisin voimin ei debyyttisingleäkään tehty.

46:58 Maria Tyyster ja Kyösti Mäkimattila: Polttaa (Mäkimattila, Aukusti Koivisto) Muutamien vuosien takaisten tangokuninkaallisten duetto, joka siis on perin kaihoisa valssi, löytyy Marian pikapuoliin julkaistavalta albumilta.