Markuksen pyörivä maailma

Markuksen pyörivä maailma

Kupari on uusi öljy!

to 14.10. klo 20.20–20.35
Viimeisin

Kumpi on ihmiskunnan kehityksen kannalta olennaisempi liike - edestakainen vai pyörivä?

Tässä audiosarjassa käsitellään asioita, jotka pyörivät, tai ovat niin merkittävässä roolissa yhteiskunnan kehityksessä, että niiden voidaan katsoa pyörittävän maailmaa.

Maapallo, pyörä, tuulimylly, potkuri, kupari, koodi, raha, päässä pyörivät ajatukset. Mikä pitää ne jatkuvassa liikkeessä ja miksi? Mitä kaikkea ympäripyöriminen mahdollistaa?

Jokainen jakso keskittyy yhden ymmyrkäisen teeman ympärille, ja törmäyttää tiedon tunteeseen, yksityisen yleiseen. Markus Turusen tajunnanvirta ja tarinankerronta resonoivat erityisesti meissä, jotka olemme taipuvaisia kaiken kelailuun.

Sarjan näkökulma on vahvasti henkilökohtainen, ja tyylilaji sekoitus esseetä, novellia, radiomonologia ja vuoropuhelua kulloisenkin pyörivän asian asiantuntijan kanssa.

Markuksen pyörivä maailma on myös elämänasenne: kurkistus tekijänsä ajatusmaailmaan, jossa kaikkea ympärillä olevaa tarkastellaan vilpittömin mielin ja avoimin silmin. Se on iloa uuden oivaltamsesta ja ihmisenä olemisesta - sillä täällähän pyörii kaikki!

Toimittaja: Markus Turunen, Yle Radio Suomi Tuottaja: Tiina von Martens, Yle Radio Suomi

Aiemmat lähetykset

Kupari on uusi öljy!

to 14.10. klo 20.20–20.35

Monikäyttäinen metalli on ollut ihmiskunnan työjuhta. Tulevaisuudessa maailma sähköistyy ja kuparia tarvitaan yhä vaan enemmän.

Kuparin käyttömahdollisuuksia ennen ja nyt pohtii Markuksen kanssa metallurgi Pia Voutilainen.

Teinipoika ja digitaalinen nainen

to 7.10. klo 20.20–20.35

Ohjelmistot ja koodit hallitsevat maailmaa, mutta ihmistä ei tule yksinkertaistaa. Markus pyörittelee digitaalista maailmaa ja koodin kaikkivaltiasta käyttövoimaa tekoälypäällikkö Jarno Koposen kanssa.

Puupennin puolikas ja naapurin verhot

to 30.9. klo 20.20–20.35

Raha on hyvin tylsä puheenaihe, varsinkin niiden mielestä joilla sitä on tarpeeksi. Miksi kaikki asiat kuitenkin vaikuttavat, ennemmin tai myöhemmin, liittyvän rahaan?

Mammonan vaikutusta ihmisiin ja maailmaan pohtii Markuksen kanssa Jyväskyän yliopiston lehtori Teppo Eskelinen.

Missä mieleni on?

to 30.9. klo 9.07–9.22

Miksi mietin aina samoja asioita, miksi jumitun kiertämään ajatuksissani kehää? Markus pohtii myös, onko itselle puhuminen ihan ok. Vastauksia ja lisää pohdinnan aiheita tarjoaa Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara.

Parhaiten muistan sitruunaperhosen

to 30.9. klo 9.06–9.21

Miksi Markus ei ole koskaan halunnut puhua pyöräilystä, vaikka rakastaa juuri sitä? Jaksossa mukana vuosia maailmalla seikkaillut ammattipyöräilijä ja nykyinen pyöräilyreittien suunnittelija Taneli Roininen.

Kauniit jättiläiset

to 30.9. klo 9.05–9.20

Suomalainen potkurilaiteosaaminen on maailmalla kovaa tasoa. Markus saa oppitunnin merenkulun huipputekniikasta made in Finland, ja päätyy ajatuksissaan syksyiseen Hamariin ihailemaan talviteloille nostettuja huviveneitä, joissa näkyy se, mikä yleensä on veden alla - potkuri.

Potkurilaitteiden kauneuden päälle ymmärtää myös diplomi-insinööri Juho Rekola.

Tuulimyllyistä ja mylläreistä

to 30.9. klo 9.04–9.19

Tuulimyllyn keksimisen myötä siirryttiin aikakaudelle, jossa ei enää tarvittu lihasvoimaa kuten ennen. Nyt iso osa myllyistä on palanut poroksi.

Markus kävelee pitkin oman elämänsä humisevaa harjua ja muistelee tuulimyllyjen kauneutta arkkitehti Kirsti Hornin kanssa. .

Vierivä planeetta ei sammaloidu

to 30.9. klo 9.03–9.18

Maapallo pyörii, maapallo on pyörinyt aina. Eläköitynyt tähtitieteen professori Esko Valtaoja kertoo, mistä on kyse. Markus katselee taivaalle ja ihmettelee täysikuuta.