Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Radio Suomen Ilta: Olga Ketonen

Sonja ja Fanni sekä Outi Kaartamo ja Pekka Ruohoranta Olgan vieraana

to 30.6. klo 20.03–21.00
Viimeisin

Olgan vieraaksi on hyvä tulla – harva kieltäytyy. Torstai-iltaisin kiinnostavat tyypit puhuvat Olgan kanssa populaaristi kulttuurista. Yhden Suomen parhaan puhetyöläisen seurassa tuttuja ihmisiä, maanläheisesti, nauruakaan unohtamatta.

Aiemmat lähetykset

Sonja ja Fanni sekä Outi Kaartamo ja Pekka Ruohoranta Olgan vieraana

to 30.6. klo 20.03–21.00

Tämän kesän audiodraama Mä haluun olla Nylon julkaistaan ja Radio Suomen suuressa Nylon-illassa Olga Ketosen vieraana ovat Jonnaa ja Eriniä draamassa näyttelevät Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen. . Tapaamme myös Nylon-Suomi podcast-sarjan tekijän Outi Kaartamon ja draaman tuottaja Pekka Ruohorannan. Tästä alkaa kesä!

Nylon-illassa käsikirjoittaja Kaisa ja ohjaaja Jarno

to 30.6. klo 19.05–20.00

Tämän kesän audiodraama Mä haluun olla Nylon julkaistaan ja Radio Suomen suuressa Nylon-illassa Olga Ketosen vieraana tällä tunnilla ovat käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemi ja ohjaaja Jarno Kuosa. Miten syntyi tämä draama.

Jonna ja Erin Nylon-illan vieraana

to 30.6. klo 18.02–18.50

Tämän kesän audiodraama Mä haluun olla Nylon julkaistaan ja Radio Suomen suuressa Nylon-illassa Olga Ketosen vieraana tällä ensimmäisellä tunnilla ovat alkuperäiset Naikkarit Jonna ja Erin. Miltä tuntuu kun itsestä tehdään fiktiota? Yllätyksiltäkään ei vältytä.

Muska: Olisi ollut kivaa viettää vanhuutta yhdessä Kirkan ja Sammyn kanssa

to 23.6. klo 19.05–20.00

Muska Babitzin nousi suomirockin eturintamaan 1970-luvun alussa ja raivasi tietä tulevien sukupolvien naislaulajille. Radiot soittivat klassikoiksi kasvaneita hittejä "Kirjoita postikorttiin" tai "Krokotiili rock" ja keikkapaikat täyttyivät nuorisosta.

Muskasta on julkaistu elämäkertakirja, jonka on kirjoittanut Sauli Miettinen. Kirjoittamisessa oli suureksi avuksi Muskan miehen Hannu "Kala-Hande" Salakan tarkasti taltioidut muistiinpanot keikkaelämästä.

Muska ja Hannu asuivat ja työskentelivät useamman vuoden ajan Los Angelesissa. He toimivat keikkajärjestäjinä ja toivat Suomeen nimekkäitä maailmantähtiä John Lee Hookerista Baccaraan ja Motörheadiin. Amerikkalaisilla farmareilla oli Suomessakin kova kysyntä ja niitä Muska ja Hannu toimittivat suomalaisille jälleenmyyjille.

Muskalla on juhannuksen jälkeen 70-vuotissyntymäpäivä ja hän kertoo, että ikänsä puolesta he ovat Hannun kanssa jo eläkeläisiä.

- Eläkkeellä ei yksinkertaisesti jaksa pyöritellä peukaloita tekemättä mitään. Esiinnyn edelleen ja myyn itse omat keikkani.

Kiinteä suhde perheeseen heijastuu läpi haastattelun. Muska kertoo ikävöivänsä ihan jatkuvasti edesmenneitä veljiään Sammya ja Kirkaa.

- Olisi ollut kiva viettää vanhuutta kimpassa ja nähdä, mihin suuntaan musiikillisesti heidän kehityksensä olisi mennyt.

Haastattelun lomassa soivat kappaleet: MUSKA - Tää se päivä on LITTLE RICHARD - Good golly, Miss Molly JANIS JOPLIN, THE FULL TILT BOOGIE BAND - Move over NEIL DIAMOND - Girl, you'll be a woman soon MUSKA - Kaipuu

Ritva Oksanen: Vallan tavoittelu ja toisen ihmisen mitätöinti ovat aiheita jotka sopivat meidänkin aikaan

to 23.6. klo 18.02–18.50

Ritva Oksanen, suomalainen teatteridiiva täytti 83 vuotta 16. kesäkuuta 2022 ja valmistautuu taas uuteen ensi-iltaan. Nyt Oksanen ui noin 500 vuotta sitten hallinneen kuningattaren rooliin.

Syksyllä hän on mukana Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta- näytelmässä, jossa hän esittää toista pääroolia, Englannin kuningatar Elisabeth ensimmäistä. Sotaisasta ajasta kertova näytelmä antaa Oksaskan mielestä ajattelun aihetta nykyaikaan.

Kati Turtola kävi tapaamassa Ritva Oksasta näytelmän lukuharjoitusten jälkeen.

Suonna Kononen: Rakensin romaania päässäni kuin nukkekotia

to 16.6. klo 19.05–20.00

Olga Ketosen vieraana on muusikko, toimittaja, kirjailija Suonna Kononen. Olga ja Suonna juttelevat mm. unelmien toteuttamisesta, roolimalleista ja "möhistelystä".

Konosen esikoiskirja "Tie päättyy meren rannalle" on puhdasverinen muusikko-road trip-pako todellisuudesta -romaani, jossa päähenkilö jättää kaiken taakseen ja lähtee Norjaan.

Koronapandemia loi Konoselle pysähtymisen paikan vuonna 2020 ja teki romaanin kirjoittamisen mahdolliseksi.

- Minulla oli vahva tunne siitä, että ideani olisi niin kiteytynyt , että myös kustantajalle se menisi läpi. Kirjani ei varmaankaan miellytä kaikkia, kyseessä on muusikkomiehen odysseia, lähtökohtaisesti se sulkee jo monta lukijaa pois. Heitä ei ehkä kiinnosta kirjan kysymyksenasettelut ja toimeentulon raskaus. Olen elämäni varrella huomannut, kuinka 40-50 -vuotiailla on halu puhdistaa pöytä, tehdä suuri liike kun se vielä on mahdollista. Olen toiveikas, että kirjani puhuttelisi heitä.

Kononen intoutuu kuvailemaan herkin sanoin lapsuuden kesien viettoa Kuusamossa, Suonnan kylässä mummon ja Reino vaarin luona.

- Ukkini Reino Rinne oli kirjailija, toimittaja, jolla oli vanhan kaartin ihmisten elämäntavat. Hän heräsi kesäaamuisin aikaisin kello 3-4 aikaan aamuyöstä ja alkoi posiolaisessa pirtissä nakutella kirjoituskonetta, jonka ääniin me lapset pikkuhiljaa heräilimme. Ukin päivän kirjoitusurakka oli valmis aamulla kello 7-8 välillä ja kirjoituskoneen vieressä ollut käsikirjoitusnippu oli taas kasvanut muutamalla sivulla. Oli mahtavaa nähdä, että tuosta se kirja syntyy, töitä pitää tehdä ja istua alas persiilleen. Kun ukki syksyllä tuli käymään, hänellä oli uunituore kirja tuliaisena ja seuraavana kesänä ukki istui taas kirjoituskoneensa ääressä ja saimme jälleen nähdä taideteoksen syntymän ihmeen.

Konosen Huojuva lato -yhtyeelle oli miellyttävä yllätys, kun biisit "Äidit älkää kasvattako pojista muusikoita" ja "Lieksan tyttö" alkoivat saada radiosoittoa.

- Tuntui että musiikkimme puree muuallakin kuin Itä-Suomessa. Saimme Etelä-Suomessakin keikoilla mukavaa palautetta: "Teidän Itä-Suomi henkisyys ja Karjala sekä biisien raja aiheiset tarinat toimivat, tuntuu että ne on vahvasti teidän juttunne."

Haastattelun lomassa soivat kappaleet: TOM RUSSELL, NANCI GRIFFITH - St. Olav's gate HUOJUVA LATO - Suomenhevonen HUOJUVA LATO, TUIRE SILVENNOINEN - Kesä

Synttäripuhelu Michael Monroelle

to 16.6. klo 18.02–18.50

Rocklegenda Michael Monroe on yksi historian menestyneimmistä suomalaismuusikoista, jota mm. Wall Street Journal on kutsunut maailman kunnioitetuimmaksi rock-tähdeksi.

Olga päätti soittaa Michaelille onnittelupuhelun tulevan 60-vuotissynttärin johdosta. Michael oli keikkamatkalla Keski-Euroopassa ja tavoitimme hänet Prahan lentokentältä.

Haastattelun jälkeen soi uutuusalbumilta kappale: MICHAL MONROE - Derelict Palace

Kuva: Ville Juurikkala

Riikka Ala-Harja: Kirjoittaminen on kuin kokkailu - käytetään kaapin perältä löytyviä aineksia ja sekoitetaan keskenään

to 9.6. klo 19.05–20.00

Kirjailija Riikka Ala-Harjan uusimmassa Tämä ei ole tv-sarja -romaanissa ystävättärien, kuuden näyttelijän ja yhden kirjailijan muodostama Elokuvakerho K47 on jo vuosia kokoontunut keskustelemaan elokuvista. Eräässä elokuvakerhon kokouksessa nämä Haapkylä, Kamu, Knihtilä, Lehtikari, Malmivaara, Nenonen ja Alaharja rupeavat ideoimaan tv-sarjaa. 

Tämä ei ole tv-sarja -kirja ilkkuu suoratoistopalveluille, ikuiselle nuoruudelle ja sosiaaliselle medialle. Kirja ei ole kuitenkaan pelkkää hupailua, romaanin vakavampiin aiheisiin kuuluvat esimerkiksi ikääntyminen, naisten alistaminen miesten toimesta ja sukupolvien välinen kuilu.

Olga kertoo löytäneensä yhteisen säikeen Riikan kanssa, koska myös hän rakastaa Mullan alla tv-sarjaa, josta puhutaan Tämä ei ole tv-sarja -romaanissa. Hautausmaat ovat Riikka Ala-Harjalle tuttuja paikkoja ja suhde niihin on hyvin käytännöllinen ja konkreettinen. Kuolema värisee elämäni historiassa, hän toteaa.

- Olen asunut lapsuudessani kolmessa eri pappilassa ja pappilat rakennetaan yleensä hautausmaiden viereen. Hautausmaa oli minulle leikkipuisto, jossa juoksentelimme ja leikimme kavereiden kanssa. Olin ehkä 4-5 vuotias, kun siskon kanssa lauloimme hautausmaalla Irwinin kappaletta St. Pauli ja Reeperbahn niin lujaa, että hautajaisten saattoväki kuuli sen. Siitä tuli kyllä meille sanomista.

Halusimme yllättää Riikan ja soitimme näyttelijä, kirjailija Laura Malmivaaralle. Hän kertoi, miltä tuntui päätyä romaanin hahmoksi.

- Oli aivan mahtavaa ja hauskaa lukea Riikan lennokasta tekstiä. Riikan tapa kirjoittaa on ihan hulvaton ja siinä on sellaista eteenpäin vyöryvyyttä. Tunnistin toki kirjasta yhdessä koettuja hetkiä ja tilanteita. Mieleenpainuneita hauskoja yksityiskohtia olivat esimerkiksi minun kuluneet saappaat, jotka olivat päätyneet kirjaan. Mietin myös, että nypinkö tosiaan salaatin liian isoihin paloihin, kuten Riikka on kirjoittanut? Romaanin isot käänteet eivät niinkään minua heilauttaneet, tuntui että ne ovat orgaanisia ja juuri siihen tarinaan sopivia. Salaatin nyppimiset on ihan pikku juttu, mutta niihin mä juuri sitten tartun.

Haastattelun lomassa soivat Riikan toivekappaleina: THE ZOMBIES - Time of the Season LYYTI - Mihin voi soittaa? LOLO ZOUAI - Galipette

Synttäripuhelu Aki Samulille

to 9.6. klo 18.02–18.50

Olga Ketonen soitti 40-vuotisjuhliinsa valmistautuvalle Aki Samulille. Juhlan aihetta Akilla tosiaan piisaa, kun povitaskussa on myös vasta suoritettu eläitenhoitajan tutkinto. Samalla Aki voi juhlistaa sekä elämäkerran "Oman elämänsä kuningas" että kolmannen albumin "Sydämen voimaa" julkaisua.