Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Kodeissa säästetään nyt myös vettä. Valtio oikeuteen ilmastotoimistaan?

eilen klo 11.33–12.00
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Aiemmat lähetykset

Kodeissa säästetään nyt myös vettä. Valtio oikeuteen ilmastotoimistaan?

eilen klo 11.33–12.00

Vesilaitoksilla eri puolilla maata on huomattu suomalaisten vähentäneen veden käyttöä. Vesilaitosyhdistyksen mukaan yleisen energiansäästön kylkiäisenä ovat ihmisillä tulleet tavaksi aiempaa lyhyemmät suihkuhetket.  Myös suihkussa käyminen on vähentynyt. Vesilaitosyhdistyksen jäsenille tehdyn kyselyn mukaan veden kulutus on vuoden kuluessa pienentynyt valtakunnallisesti. Siitä voi lopulta seurata vesimaksujen kallistuminen. Haastattelussa Vesilaitosyhdistyksen vesiasian päällikkö Riina Liikanen sekä liminkalainen perheenäiti Marianna Kuivalainen kertomassa perheensä nykyisestä vedenkäytöstä. Toimittaja Tanja Heikkonen.

Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto vievät valtioneuvoston ilmastotoimet oikeuteen. Valituksen mukaan Suomen ilmastolain mukainen hiilineutraaliustavoite uhkaa jäädä toteutumatta, eikä valtioneuvosto ole ryhtynyt riittäviin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Tapauksesta tulee Suomen ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti. Ympäristöjärjestöjen hankkeesta ja valtion näkemyksestä asiassa kertoo Ylen ympäristötoimittaja Johannes Blom.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Lapsiperheköyhyys Suomessa

eilen klo 11.02–11.30

Useimmat hinnat nousevat, miten rahat riittävät. Monella perheellä kulutukseen riittävät rahat on laskettava tarkkaan, kun töissä ollaan uran alussa ja lapsista johtuvat menot ovat suurimmillaan. Millainen on nyt lapsiperheiden talousarki? Haastattelussa sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta Suomen Punaisesta Rististä. Omista kokemuksistaan kertoo Ida Paarnio. Häntä haastattelee toimittaja Markus Turunen.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Suomalaisten talousnäkymät

eilen klo 10.33–11.00

Hinnat ovat nousussa ja Suomenkin ennakoidaan vajoavan taantumaan. Tilastokeskus on aamulla julkaissut uusimman mittauksen kuluttajien arviosta omasta ja Suomen talouden tilasta. Myös Elinkeinoelämän keskusliitolla on uutta tietoa suuryritysten arvioista näkymistään. Mitä kansalaiset ja yritykset ennakoivat taloudessa olevan luvassa? Haastattelussa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ja johtaja Sami Pakarinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Kiinalaiset osoittavat mieltä koronaa vastaan. Venäjän sota siviilejä vastaan.

eilen klo 10.02–10.30

Kiinalaiset ovat yltyneet osoittamaan mieltään maan koronarajoituksia vastaan. Kiinassa on nähty poikkeuksellisesti ja yllättävässä määrin mielenilmauksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan. Viikonlopun aikana maan isoimmissa kaupungeissa on koettu niin koronatoimien kuin hallinnon vastaisiakin mielenosoituksia. Protestoijat ovat vaatineet Kommunistista puoluetta ja maan presidentti Xi Jingpingiä luopumaan vallasta. Kiinan tilanteesta kertoo Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Sotaa siviilejä vastaan. Ukrainassa Venäjän joukot perääntyvät ukrainalaisten edessä, mutta vastatoimena tilanteeseensa Venäjä kiihdyttää iskujaan Ukrainan siviilikohteisiinViikonloppuna käytiin rajuja taisteluja Donetskin alueella. Haastattelussa vieraileva tutkija Ilmari Käihkö Aleksanteri-instituutista, kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen Suomen Punaisesta Rististä ja Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Eduskunnassa kyselytunti lapsille ja nuorille. Kaamos alkanut Utsjoella. 

pe 25.11. klo 12.13–12.45

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen on tänään vastannut lasten ja nuorten eri puolilta Suomea lähettämiin kysymyksiin yhteiskunnallisesta osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Haastattelussamme yksi kysyjistä, Stadin ammattiopiston lääkealan opiskelija Eemil Mäkinen.

Kaamosaika on alkanut pohjoisimmassa Suomessa. Ja siellä Suomen huipulla Utsjoella on paikalla Yle Saamen toimittaja Kaisa Aikio, jonka mukaan kaamos on aivan parasta aikaa.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Mustan perjantain huumaa vai älä osta mitään?

pe 25.11. klo 11.33–12.00

Alennusmyyntikampanjat houkuttelevat vinguttamaan maksukortteja. Black Friday -ostoksilla on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä alennettu hinta ei aina vastaa todellisuutta. Miten yleistä harhaanjohtava markkinointi ja alennushinnoilla kikkailu on? Haastattelussa maajohtaja Liisa Matinvesi-Basset hintavertailupalvelu hintaopas.fi:stä. Käymme myös Lahdessa kyselemässä asiakkailta heidän ostos-aikeistaan. Markku Lähdetluoman haastattelussa Suvi Kivekäs, Anni Lehikoinen, Juhani Pekkala ja Kari Hakamo.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Raakaöljyn hinta laskussa, mutta ei polttoaineiden. Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkeminen.

pe 25.11. klo 11.02–11.30

Polttoaineet ovat tämän vuoden nousseet ennennäkemättömiin hintoihin - ja pysyneet niissä. Vakioluku bensapumpulla on liikkunut kahden euron paikkeilla litralta. Diesel on nyt jopa kalliimpaa kuin bensa, mikä sekin on poikkeuksellinen tilanne. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nosti keväällä raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat pilviin, mutta sieltä raaka-ainehinnat ovat pudonneet jo kolmanneksen verran nykyiseen hintaansa. Miksi polttoaineen vähittäishinnat eivät laske? Haastattelussa ekonomisti Hannu Nummiaro finanssiyhtiö Lähtitapiolasta.

Tänään alkaa YK:n Oranssit Päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Korona-aika vaikutti myös siihen, miten lähisuhdeväkivallasta kärsivät hakivat apua. Tätä on mietitty myös ensi- ja turvakodeissa, joissa on kehitetty uusia tapoja tavoittaa apua tarvitsevia. Toimittaja Mikko Tuomikoski haastattelee Lahden ensi- ja turvakoti -yhdistyksen toiminnanjohtajaa Jukka Ihalaista.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Suomen apu Ukrainan sähkökriisissä

pe 25.11. klo 10.33–11.00

Lämpötila on pakkasasteilla ja kymmenet miljoonat ihmiset ovat ilman sähköä, lämmitystä ja vettä Venäjän iskujen vuoksi, kuvaa presidentti Zelenskyi Ukrainan tilannetta. Miten Suomi auttaa tässä tilanteessa? Haastattelussa erityisasiantuntija Pekka Tiainen sisäministeriön kansainvälisestä pelastustoiminnasta ja sähköverkkoyhtiö Carunan sähköverkkoyksikön johtaja Elina Lehtomäki.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Ukrainalaisilla edessä raskas pakkastalvi

pe 25.11. klo 10.02–10.30

Ukrainalaisilla edessä raskas pakkastalvi. Venäjä on voimistanut iskujaan Ukraina energiaverkkoon. Millainen tilanne Ukrainassa on nyt ja mitä tiedämme Venäjän hallinnon tavoitteista aloittamansa sodan suhteen? Ukrainasta Dnipron kaupungista raportoi toimittaja Maxim Fedorov. Häntä haastattelee Mira Stenström. Aiheesta keskustelemassa ovat Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sekä Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Huippuhiihtoa ja -mäkihyppyä Rukalla. Lasten ja nuorten joulurauhanjulistus.

to 24.11. klo 12.13–12.45

Rukan talvikisat aloittavat hiihdon ja yhdistetyn maailmancup-kauden. Ja oikeastaan myös mäkihypyn, sillä avausosakilpailu Puolassa hypättiin muoville. Lumikisat ovat siis vihdoin luvassa, vaikka vielä vähän aikaa sitten menossa olevan marraskuun lämpö kuritti myös Rukaa. Mikä on Rukan valmius kisoihin lumen ja järjestelyjen puolesta? Haastattelussa kisojen pääsihteeri Marika Paananen ja mäkihyppääjä, yhdistetyn maailmanmestari, olympiamitalisti ja maailmancupin voittaja Anssi Koivuranta. Toimittaja Rukalla Marko Miettinen. 

Lasten ja nuorten joulurauhan julistus herättää aikuisia kuulemaan lasten ja nuorten toiveita hyvästä joulunajasta. Suomen nuorisokeskusyhdistyksen lasten ja nuorten joulurauhan julistuksella korostetaan lasten ja nuorten merkitystä yhteiskunnassa. Julistuksella muistutetaan toiveiden arvosta riippumatta siitä, miten tai missä lapsi tai nuori joulua aikoo viettää. Haastattelussa Suomen nuorisokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Pietilä.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Suomalaislasten paino kansainvälisessä vertailussa. Euroopan komission puheenjohtaja suomalaismetsässä.

to 24.11. klo 11.33–12.00

Suomessa on kannettu huolta lasten ylipainosta, mutta uusimpien tietojen mukaan Suomen koululaisten paino on eurooppalaisittain keskitasoa. Vertailutiedot selviävät Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreesta Euroopan-raportista. Haastattelussa kehittämispäällikkö Päivi Mäki Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on käymässä Suomessa metsäasioissa. Joukko Euroopan korkean tason poliittisia päättäjiä on koolla Nuuksion kansallispuistossa Espoossa keskustelemassa, millaisia ratkaisuja metsät tarjoavat hyvien elinympäristöjen tavoittelussa. Pääministeri Sanna Marinin vieraana on muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Vierailusta raportoi Nuuksiosta politiikantoimittaja Hannu Tikkala.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Terveisiä Qatarista. Tanskalaisten mietteitä jalkapallon MM-kisoista Qatarissa.

to 24.11. klo 11.02–11.30

Pikkuinen hiekkavaltio Qatar on nyt paljon esillä siellä parhaillaan pelattavien jalkapallon MM-kisojen vuoksi. Ja siihen maa on kisajärjestäjänä tähdännytkin myönteistä julkikuvaansa kasvattaakseen, vaikka muun muassa ihmisoikeusasiat ovat siellä heikolla tolalla eikä maa todellakaan ole mikään jalkapallon suurvalta. Millainen maa on Qatar? Ja mikä sen vaikutus on urheilun mahtivaikuttajana pidettyyn kansainväliseen jalkapalloliitto FIFA:an, joka on kisat maalle antanut ja joka tuntuu kuuntelevan Qatarin näkemyksiä herkällä korvalla? Qatarista raportoi ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.

Tanska on ainoana pohjoismaana päässyt mukaan jalkapallon MM-kisoihin. Tanskassa Qatarin ja kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n toimet ovat herättäneet kummastusta ja ärtymystäkin. Esimerkiksi Tanskankin joukkueen suunnitelmissa olleen, sukupuolivähemmistöjen suvaitsemista korostavan kapteeninnauhan käytön kieltäminen on herättänyt reaktioita. FIFA:n kiellon vuoksi kokoon kutsutussa Tanskan jalkapalloliiton ylimääräisessä kokouksessa vaadittiin FIFA:n johdon eroa. Tanskalaisten jalkapalloajatuksista kertoo Kööpenhaminasta toimittaja Karoliina Kantola.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Miten Suomi on varautunut kriiseihin?

to 24.11. klo 10.33–11.00

Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Viranomaiset ovat varautuneet erilaisiin kriisi-, häiriö- ja poikkeustilanteisiin osana päivittäistä työtään. Lisäksi suomalaisten omatoiminen varautuminen on tärkeä osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Mitä kaikkea varautumiseen kuuluu? Haastattelussa pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka ja Kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Onko vakoilu lisääntynyt?

to 24.11. klo 10.02–10.30

Ruotsissa alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa kahta iranilaistaustaista veljestä syytetään vakoilusta Venäjän hyväksi. Lisäksi tällä viikolla Ruotsissa otettiin kiinni vakoilusta epäilty venäläispariskunta ja aiemmin Norjassa pidätettiin Tromssan yliopistossa toiminut professori, jota epäillään venäläisvakoojaksi. Mitä syitä voi olla sille, että epäiltyjä vakoilutapauksia on nyt tullut Pohjoismaissa ilmi useita lyhyen ajan sisällä? Voiko siitä päätellä, että vakoilu olisi lisääntynyt? Keskustelemassa erikoistutkija Petteri Lalu Suojelupoliisista sekä tiedusteluhistorian tutkija Mikko Porvali Jyväskylän yliopistosta. Tukholmasta raportoi Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Oppiminen ja työelämä jatkuvassa muutoksessa

ke 23.11. klo 12.13–12.45

Nykyajan muuttuvassa työelämässä jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat tärkeitä useimmissa ammateissa. Lisäkouluttautuminen voi antaa myös mahdollisuuksia siirtyä kokonaan uudelle alalle tai työtehtäviin. Koronapandemia lisäsi kiinnostusta erityisesti avoimiin yliopisto-opintoihin. Tänään alkaneessa Suomen suurimmassa opiskelu- ja uratapahtumassa Studiassa esitellään tänä vuonna entistä enemmän jatkuvan oppimisen aiheita. Studia tarjoaa työnhakua ja uranvaihtoa suunnitteleville vinkkejä lisäkouluttautumiseen ja rekrytointiprosessiin. Haastattelussa Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Vilhelm Vähäsilta sekä messukävijät Nella Jutila, Safia Gaballa ja Maya Raitisoja. Toimittaja Studia-messuilla Helsingissä Janette Leino.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Lapsiperheille luvassa taloudellisesti tiukka joulu. Valtio ottamassa energiayhtiö Fortumin entistä tiukemmin syliinsä.

ke 23.11. klo 11.33–12.00

Lapsiperheiden taloutta ajavat tiukalle kallistuvat ruoka, polttoaine, sähkö ja lainojen korot. Joulu on suomalaisille tärkeä juhla ja vuoden kulutushuippu, joten joulun vietosta pihistäminen on monelle vaikea asia. Kuopiolaisessa Halttusen perheessä molemmat vanhemmat ovat hoitoalalla töissä, mutta joulun viettoa ja budjettia on pitänyt kahden lapsen perheessä tänä vuonna miettiä aiempaa tarkemmin. Haastattelussa perheenäiti Nea Halttunen. Toimittaja Kuopiossa Meri Remes.

Helsingissä on juuri alkamassa Fortumin ylimääräinen yhtiökokous, jonka listalla on Fortumin hallituksen ehdotus suunnatusta maksuttomasta osakeannista valtion sijoitusyhtiölle Solidiumille. Ehdotuksen taustalla on syyskuinen rahoitusjärjestely, jossa valtio lupasi Fortumille rahoitusta, mutta korkealla korolla ja kovin ehdoin. Yksi ehdoista oli valtion omistuksen kasvattaminen. Asian taustoja valottaa Ylen taloustoimittaja Timo-Pekka Heima.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Tytöille tyly some

ke 23.11. klo 11.02–11.30

Sosiaalisen median muokatut kuvat ja niiden luomat epärealistiset kauneusihanteet vaikuttavat haitallisesti etenkin tyttöjen minäkuvaan ja mielenterveyteen. Mitä somen ahdistaville ja epäterveille mielikuville on tehtävissä?  Haastattelussa asiantuntijapsykologi Elina Komulainen Mieli-yhdistyksestä ja somevaikuttaja Veera Papinoja eli Veera Bianca.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Miten helpottaa byrokratiaa läheisen kuoleman jälkeen?

ke 23.11. klo 10.33–11.00

Kun ihminen kuolee, jälkeen jää pankkitilejä, sosiaalisen median profiileja ja erilaisia jäsenyyksiä. Omaisia voi läheisen kuoleman jälkeen odottaa iso työ ja epätietoisuus siitä, miten pankkitilit saadaan kuoletettua, jäsenyydet iritisanottua. Entä millaiset käytännöt koskevat testamenttia? Miten voitaisiin vähentää läheisen kuoleman jälkeistä byrokratiaa ja helpottaa asioita hoitavien surevien omaisten asiointia? Haastattelussa ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta sekä väitöskirjatutkija Heidi Hietala Oulun yliopistosta. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Monet vanhukset tyytyväisiä hoivaansa. Voivatko sote-palvelut kohentua hyvinvointialueiden rahapulassa?

ke 23.11. klo 10.02–10.30

Enemmistö asiakkaista on tyytyväisiä vanhuspalveluihin. Tämä käy ilmi THL:n teettämästä kyselystä, johon vastasti peräti 42 000 asiakasta. Kysely lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen yli 2 800 vanhuspalveluyksikköön, joissa oli säännöllisiä tai pitkäaikaisia iäkkäitä asiakkaita. Mutta mitä tuon asiakastyytyväisyyden takana on? Haastattelussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Sote-uudistuksen myötä syntyneet hyvinvointialueet käynnistävät toimintansa runsaan kuukauden kuluttua eli vuoden vaihtuessa. Sosiaali- ja terveyspalveluja pitäisi olla paremmin tarjolla jatkossa, mutta alueilta on tullut synkkää viestiä rahojen puutteesta. Uudistuksen lupauksena on siis ollut parantaa palvelujen saatavuutta. Koska tämä muutos on totta? Vastaamassa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.). Etelä-Savon tilanteesta kertoo hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Studiossa Linda Vettanen ja Päivikki Koskinen.

Miten säilyy metsien monimuotoisuus käytännön metsänhoidossa?

ti 22.11. klo 12.13–12.45

Luonnon monimuotoisuudesta kehittyi viime viikkoina hallituksen poliittinen kiista. Mielipide-eroja on ollut etenkin metsien käytöstä. Oma vaikutuksensa on sillä, että Suomen metsät ovat tutkimusten mukaan menettäneet merkitystään niin sanottuina hiilinieluina eli Suomen hiilidioksidipäästöjen vastapainona. Monimetsä-hanke perustettiin turvaamaan metsien monimuotoisuutta, kun metsäalalla heräsi huoli yritysten monimuotoisuutta tukevien toimien tason laskusta. Hanke on vuodesta 2016 alkaen pyrkinyt etsimään toimintamalleja ja työkaluja, joita tarvitaan metsätalouden arjessa luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Nyt hankkeen tulokset ovat olleet käyttäjistä koostuvan paneelin arvioitavana Monimetsä-seminaarissa. Miten monimuotoisuuden asiaa on hankkeella ajettu? Toimittaja Janette Leino. Haastatelussa johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskuksesta. Toimittaja Janette Leino.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

TETin mahdollisuudet hukataan. Palindromipäivämäärä 22.11.-22.

ti 22.11. klo 11.33–12.00

Joka vuosi yli 100 000 yläkoululaista käy tutustumassa työelämään TET-jaksoillaan. Usein TETiin hakeudutaan työpaikkoihin, jotka ovat helposti nähtävillä ja saavutettavissa, kuten kauppoihin tai ravintoloihin, mutta TET-jaksot voisivat kuitenkin tarjota nuorille paljon monipuolisemman ikkunan työelämään. Koulujen työelämään tutustumisjaksot voisivat jopa helpottaa eri alojen osaajapulaa, jos TET-järjestelmä toimisi paremmin. Järjestelmää kehitetään parhaillaan ja ensi vuonna Lasten ja nuorten säätiö julkaisee verkkosivuston tet.fi, jossa työnantajat ja nuoret voivat kohdata toisensa helposti. Toimittajamme Tarja Nyyssönen ja Riina Kasurinen kävivät kysymässä nuorten kokemuksia työelämään tutustumisjaksoista Varkaudessa ja Mikkelissä. Haastattelussa yläkoululaiset Helmi Kokko ja Jalvar Salmi.

Tänään on helposti muistettava päivämäärä 22.11.-22. Rohkaiseeko se menemään naimisiin? Mikä merkitys tällaisilla helposti mieleen jäävillä päivämäärillä on ihmisten valintoihin? Haastattelussa johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

MM-Qatar - ei niinkään onnistunut PR-tapaus

ti 22.11. klo 11.02–11.30

Näyttääkö, että Kansainvälinen jalkapalloliitto ottaa tähän mennessä tapahtuneesta opikseen? Jalkapallon MM-kisojen järjestäminen Qatarissa on ollut ainakin läntisen maailman näkökulmasta yksi kaikkien aikojen pr-katastrofeista. Yritys parantaa maan mainetta urheilun suurtapahtuman avulla meni täysin pieleen. Haastattelussamme on tutkija Sami Kolamo, joka on seurannut jalkapallon MM-kisoja vuodesta -86. Hän on tutkinut pitkään kisojen yhteiskunnallista merkitystä. Meneillään olevista kisoista hän on kirjoittanut kirjan "Riistopallon MM-kisat Qatarissa". Toimittaja Aki Laine.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Kansainväliset merisotaharjoitukset Suomenlahdella hyytävässä säässä

ti 22.11. klo 10.33–11.00

Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 22 alkaa tänään ja kestää pari viikkoa. Kansainväliseen merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista Puolustusvoimien puolustushaaroista sekä runsaasti kansainvälisiä kumppaneita monesta Nato-maasta ja Ruotsista. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5000 henkilöä. Tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen. Haastattelussa Merivoimien operatiivinen päällikkö Juhapekka Rautava. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Olkiluoto 3:n käyttöönotto yskii aina vaan. Onko satunnainen väkivalta lisääntynyt?

ti 22.11. klo 10.02–10.30

Teollisuuden voiman mukaan Olkiluodon ydinvoimalan uuden kolmosreaktorin käyttöönotto viivästyy aiotusta joulukuun lopusta. Mitä tämä merkitsee Suomen sähköntuotannolle ja energian hinnalle talven aikana? Haastattelussa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Poliisin mukaan katuryöstöjen määrä on lisääntynyt syksyn aikana. Esimerkiksi Tampereen alueelta on tullut elokuun jälkeen yli 20 rikosilmoitusta, joita tutkitaan muun muassa törkeänä ryöstönä. Lisäksi viime viikolla Vantaan Myyrmäessä pahoinpideltiin kuoliaaksi töissä ollut postinjakaja. Onko satunnaisen väkivallan kohteeksi joutumisen riski kasvanut? Haastattelussa tutkija Markus Kaakinen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

MOT: Lapset päiväkotikaaoksen keskellä. Koirilla kohta rekisteröintipakko.

ma 21.11. klo 12.13–12.45

Päiväkotien henkilöstö väsyy ja kaaos näkyy pahimmillaan lasten arjessa. Varhaiskasvatuksen työvoimapula ja säästäminen aiheuttavat monissa päiväkodeissa isoja ongelmia. Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT on selvittänyt päiväkotien tilannetta ympäri Suomen. Aiheesta kertomassa MOT:n tuottaja Kati Pehkonen. 

Koirien rekisteröintipakko alkaa reilun kuukauden päästä. Vuodenvaihteessa avautuu uusi rekisteri, johon kaikki maamme koirat pitää ilmoittaa. Rekisteriä ylläpitää Ruokavirasto. Sen ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen kertoo ohjeita koiranomistajille. Toimittaja Tarja Nyyssönen. 

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Kireän taloustilanteen vaikutus nuorten arkeen

ma 21.11. klo 11.33–12.00

Monen perheen talous on nyt koetuksella, kun esimerkiksi ruuan ja sähkön hinnat ovat nousseet. Mistä kaikesta vähävaraisten perheiden nuoret joutuvat säästämään ja luopumaan - ja miltä se tuntuu? Kreeta-Maria Kiviojan haastattelussa hyväntekeväisyysjärjestö Hopen asiakasperheiden nuoria. 

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Miten sähköpulasta kerrotaan? Ylen varautuminen sähkökatkoihin.

ma 21.11. klo 11.02–11.30

Miten mahdollisista sähkökatkoista viestitään kansalaisille? Syksyn aikana Suomessa on vähennetty energiankulutusta, mutta silti talvea kohti mentäessä suomalaisia on kehotettu varautumaan mahdollisiin sähköpulatilanteisiin ja kiertäviin sähkökatkoihin.  Mikä sähköpula on ja miten siihen voidaan joutua? Miten tiedonkulku hoidetaan sähköpulatilanteessa ennen sähköpulaa, sen aikana ja sen jälkeen? Kysymyksiin vastaamassa Fingridin viestintäpäällikkö Marjaana Kivioja ja Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala. Toimittaja Janette Leino. 

Myös Yle varautuu sähkökatkoihin. Suomessa varaudutaan talven sähköpulaan, joten myös Yleisradio huoltovarmuuskriittisenä toimijana haluaa pitää huolta toimintakyvystään. Siksi Ylessä harjoitellaan toimintaa esimerkiksi sähkökatkotilanteessa. Mitä tapahtuu valtakunnallisessa tiedonvälityksessä, jos Yleltä katkeaa sähköt? Haastattelussa Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö. Toimittaja Elina Sonkajärvi. 

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Myytävien asuntojen energiatodistukset syynissä.

ma 21.11. klo 10.33–11.00

Energiatodistuksia on vaadittu asuntokaupoissa jo vuosikaudet, mutta myynti-ilmoituksissa tulee yhä usein vastaan merkintä, että kohteella "ei ole lain vaatimaa energiatodistusta". Energiatodistusten käyttöä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on nyt puuttunut tähän ongelmakohtaan ja tuominnut jo ensimmäiset uhkasakot puuttuneista energiatodistuksista.

Miten yleisiä energiatodistukset ovat tähän asti olleet ja mikä merkitys niillä on? Haastattelussa kiinteistönvälitysfirman Kiinteistömeklareiden yrittäjä Maarit Lähteenmäki ja energiatodistuksia laativan Investigon yrittäjä Teppo Tervo. Toimittaja Vaasassa Juuso Kääriäinen. 

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Useimmat kirkon jäsenet nukkuivat seurakuntavaaleissa. Ukrainan sotatilanne.

ma 21.11. klo 10.02–10.30

Seurakuntavaalien alustavien tulosten mukaan äänestysprosentti oli tällä kertaa 12,7, kun edellisvaaleissa vuonna 2018 se oli 14,4. Vaalitulosta ruotimassa tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimus- ja koulutusyksiköstä.

Viikonloppuna uutisoitiin, että Ukrainassa sijaitsevan, Venäjän miehittämän Zaporižžjan ydinvoimalan alueella on ollut useita voimakkaita, ilmeisesti kranaattitulituksesta aiheutuneita räjähdyksiä. Lisäksi miljoonat ukrainalaiset ovat ilman sähköä Venäjän tuhottua infrastruktuuria. Myös vedestä on pulaa. Miten ukrainalaiset selviävät talvesta? Keskustelemassa everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa ja Ukraina-tiimin vetäjä, lähetystöneuvos Joonas Heiskanen ulkoministeriöstä sekä toimittaja Maxim Fedorov Kiovasta.

Studiossa Aki Laine ja Päivikki Koskinen.

Ihmisoikeudet jalkapallon MM-kisojen varjossa

pe 18.11. klo 12.13–12.45

Yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista, jalkapallon MM-kisat, alkavat ylihuomenna Arabian niemimaalla Qatarissa. Tämänkertaisten kisojen yhteydessä on kuitenkin jalkapalloa enemmän puhuttu kisoihin liittyvistä vakavista ihmisoikeus- ja ympäristöongelmista, esimerkiksi tuhansien siirtotyöläisten kuolemista kurjissa työolosuhteissa. Qatarista raportoi Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio ja studiossa kisojen etiikasta keskustelevat ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala, joka tunnustautuu jalkapalloromantikoksi. 

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Millainen aita itärajalle rakennetaan? Kiinostavatko Qatarin MM-kisat?

pe 18.11. klo 11.33–12.00

Millainen aita itärajalle rakennetaan? Suomen ja Venäjän rajalle suunnitellaan aitaa, jonka on tarkoitus estää laitonta maahantuloa. Aidan pituus olisi 130–260 kilometriä. Rajavartiolaitos on kertonut hankkeesta hetki sitten lisätietoja. Tiedotustilaisuutta Imatralla Immolan varuskunnassa on seurannut toimittaja Elli Sormunen. 

Aidan rakenteesta kertoo haastattelussa esteaidan hankepäällikkö Ismo Kurki Rajavartiolaitoksesta. Häntä haastattelee Sirkka Haverinen.

Aiotko seurata jalkapallon MM-kisoja? Qatarisssa alkavat sunnuntaina jalkapallon MM-kisat, joita myös maailman suurimmaksi urheilutapahtumaksi kutsutaan. Kisoja ei tällä kerralla pelatakaan kesällä vaan erikoiseen aikaan. Toimittaja Päivi Rautanen on kysynyt Seinäjoella pohjalaisilta, aikovatko he katsoa Qatarissa järjestettäviä kisoja. Haastattelussa Markku Ikola, Leena Pesu, Jouni Leppäaho ja Riitta Veikkola.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Lapsimyönteisyys työantajan etu?

pe 18.11. klo 11.02–11.30

Miksi lapsimyönteisyys on kannattavaa työnantajille? Lapsiasiavaltuutetun ja yhteistyökumppaneiden Lapset mukaan töihin -päivä järjestetään tänään viidettä kertaa. Mukaan on lähtenyt yli 400 työpaikkaa. Lapsen oikeuksien viikon päätteeksi järjestettävä tapahtumapäivä kannustaa työpaikkoja lapsi- ja perhemyönteisyyteen.

Mutta mitä se tarkoittaa käytännön tekoina? Keskustelemassa työsuhdepäällikkö Anu Aspiala rakennusyhtiö Skanskasta sekä hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén Miessakit-yhdistyksestä, joka on miesten hyvinvointia tukeva kansalais- ja asiantuntijajärjestö.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Aurora-tulevaisuustapahtuma pureutuu ilmasto- ja tasa-arvokysymyksiin

pe 18.11. klo 10.33–11.00

Lapissa, Kittilän Levillä järjestetään tänään jälleen Aurora-tulevaisuustapahtuma. Se kokoaa yhteen tasa-arvo- ja ilmastoteemoihin liittyviä keskustelijoita. Aurora järjestetään nyt toista kertaa. Se on yhteistyöhanke, jossa Yleisradio vastaa sisällöstä ja Visit Levi tapahtuman järjestelyistä. Aurorassa kuullaan tämän päivän aikana yhteensä 13 keskustelukokonaisuutta ja päivä päättyy ulkona tunturissa pidettävään päätöspuheeseen, jonka pitää Viron entinen presidentti Kersti Kaljulaid. Yksi tapahtuman puhujista on ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen Sitrasta, jota jututtaa toimittajamme Jyri Tynkkynen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Hallituksen viikko: kiistoja ja rahapäätöksiä. Ilmastokokous vesittymässä?

pe 18.11. klo 10.02–10.30

Hallituksen viikko on ollut kiireinen, mutta riidan lisäksi on näkyvissä ollut myös sovun aineksia. Hallituskauden viimeisistä lakiesityksistä saatiin eilen aikaan yhteisymmärrys. Hallitusta repineiden lakiesitysten lisäksi keskusteluihin on noussut kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvio Suomen valtion talousarviosta. Haastattelussa yliopistotutkija Jenni Karimäki sekä julkistalouden professori Roope Uusitalo, kummatkin Helsingin yliopistosta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Egyptin ilmastokokouksen päätöspäivä. YK:n kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat loppusuoralla Egyptin Sharm el-Sheikissä. Kaksiviikkoisen kokouksen aikana maailman johtajat ovat etsineet keinoja ilmaston pelastamiseksi. Nyt päätöspäivänä moni asia on kuitenkin vielä levällään. Myöhään illalla kokouksessa saatiin hieman vihreää valoa koskien rahastoa, josta voitaisiin korvata ilmastotuhoja niistä eniten kärsineille kehittyville maille. Egyptistä kokouksesta raportoi Ylen ilmasto- ja ympäristötoimittaja Hanna Eskonen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Antibioottien teho vähenee. Nukketeatteria poikkeuksellisin välinein.

to 17.11. klo 12.13–12.45

Antibioottiresistenssin aiheuttamat infektiot ja kuolemat lisääntyvät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden eli antibioottiresistenssin takia menetetään yhä enemmän toimintakykyisiä elinvuosia. Esimerkiksi vuonna 2019 Euroopassa lähes 39 000 ihmistä kuoli infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Suomen tilanteesta kertoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava. 

Nukketeatteria poikkeuksellisin välinein. Turussa on TEHDAS-teatterin ja Grus Grus Teatterin yhteistuotantona syntynyt poliittinen esineteatteriesitys, Extra-neitsyt evankeliumi,  jossa nukkeina toimivat seksilelut kertovat absurdin kärsimysnäytelmän. Näytelmän vaikuttaja on Israelista kotoisin oleva nukketeatteritaiteilija Ishmael Falke, jolle Israelin ja Palestiinan konflikti on tuttuakin tutumpi kotimaan kokemuksista.  Haastattelussa Ishmael Falke, joka on halunnut näytelmässä käsitellä tragedian vaiheita huumorin avulla. Toimittaja Turussa Johanna Manu.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Pikkujoulukausi aluillaan

to 17.11. klo 11.33–12.00

Pikkujoulut ovat koronan takia olleet pitkään jäissä, mutta nyt on taas mahdollisuus juhlia. Mutta riittääkö yrityksillä haluja käyttää rahaa pikkujouluihin ja saavatko ravintolat hankittua riittävästi työvoimaa tapahtumien pyörittämiseen? Haastattelussa hotellinjohtaja Nathalie Huber Lapland Hotels Bulevardista sekä toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja ravintolapalvelut -yhdistyksestä. Toimittaja Elina Sonkajärvi. 

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Slush alkaa jälleen

to 17.11. klo 11.02–11.30

Tänään Helsingissä alkava kasvuyritystapahtuma Slush kokoaa yhteen 4 200 startup-yrittäjää ja -operaattoria sekä 2 200 sijoittajaa. Slushiin kuuluu myös pitchauskilpailu, jonka pääpalkintona on ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa miljoonan euron rahoitus viideltä maailman johtavalta aikaisen vaiheen pääomasijoittajalta. Startup-yrityksiin on viime vuosina ladattu suuria odotuksia, mutta ovatko ne lässähtäneet? Slushista raportoi Ylen taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä. Studiovieraina pääomasijoittaja Ilkka Kivimäki sekä kolmatta rahoituskierrostaan läpi käyvän Uute Scientificin toimitusjohtaja Kari Sinivuori..

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Ukrainalaisten työllistyminen

to 17.11. klo 10.33–11.00

Ukrainasta on sotaa pakoon Suomeen tullut yli 40 000 ihmistä. Heistä moni haluaisi tehdä täällä töitä ansaitakseen nykyistä paremman toimeentulon, mutta esteenä on monesti ainakin kielitaidottomuus. Käymme vierailulla Päijät-Hämeessä hollolalaisessa elektroniikkatehtaassa selvittämässä, miten se on pärjännyt kielimuurin kanssa. Haastattelussa Bevenic Elektropointin paikallispäällikkö Pasi Hongisto ja tehtaalla työskentelevä ukrainalainen Alla Aloshkina. Toimittaja Petri Niemi ja tulkkina Andrei Tsinovski.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Tilanne Ukrainassa nyt. Miksi yhä kiistaa harhautuneen ohjuksen lähettäjästä?

to 17.11. klo 10.02–10.30

Ukrainan tilanne nyt, kun Venäjä on jälleen lähettänyt ohjuksia Ukrainan kaupunkeihin. Miksi Ukrainan presidentti kiisti, että Puolan puolelle osunut ohjus ei lähtenyt Ukrainasta? Haastattelussa Kiovasta toimittaja Maxim Fedorov.

Koska tiedetään varmaksi kenen ohjus Puolan puolelle lensi? Puolassa kahden ihmisen kuoleman aiheuttaaneen ohjuksen ampujasta on erimielisyyttä. Venäjä on kiistänyt olleensa teon takana. Länsiarvoiden mukaan kyseessä oli Ukrainan ilmatorjuntaohjus, mutta Ukraina osoittaa syyttävää sormea hyökkäyssotaa käyvän Venäjän suuntaan. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan ohjusturmassa ei ollut “tahallisen hyökkäyksen tunnusmerkkejä”. Kuinka uskottavia nämä arviot ovat? Miten Ukrainan väitteisiin tulisi suhtautua? Haastattelussa Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori ja eversti evp., Martti J. Kari sekä tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta. Toimittaja Ilkka Lahti.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Mitä mahtuu hyvinvointialueen budjettiin? Venäjän ohjuksia Ukrainaan yöllä.

ke 16.11. klo 12.13–12.45

Suomen suurin hyvinvointialue julkaissut budjettinsa. Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa, eli noin puolentoista kuukauden päästä.

Hyvinvointialueille siirtyvät kunnilta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Tilannetta kiristää se, että valtiovarainministeriön mukaan rahoitusvaje alueilla on yhä noin miljardi euroa. Miten siis sovittaa yhteen tiukka talous ja kansalaisten tarvitsemien palveluiden hoitaminen? Oman vastauksensa on juuri kertonut Suomen suurin hyvinvointialue, Pirkanmaa, joka on julkistanut talousarvionsa. Tiedotustilaisuutta on ollut seuraamassa toimittajamme Juha Kokkala.

Venäjä ampunut Ukrainaan yöllä useita ohjuksia. Pitkin yötä Venäjä iski ohjuksilla Ukrainaan ja siksi Puolan puolellekin osunutta ohjusta on arveltu Venäjän lähettämäksi. Uutistoimisto Reutersin välittämä tieto kertoo kuitenkin, että Yhdysvaltain tietojen mukaan kyseessä on ukrainalainen ilmatorjuntaohjus. Mikä on tilanne Ukrainassa ohjusiskujen jälkeen? Mitä Ukrainassa on kerrottu ja kommentoitu uusimmista ohjusta koskevista tiedoista? Kiovasta haastattelussa toimittaja Maxim Fedorov.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Kalan sisältämät haitalliset aineet. Mitä ohjusturmassa tapahtui?

ke 16.11. klo 11.33–12.00

Kalan syömisen tärkeyttä korostetaan usein, mutta samalla kehotetaan käyttämään eri kalalajeja monipuolisesti, koska ne sisältävät eri määriä haitallisia aineita. Kalatiskin äärellä pähkäilevän kuluttajan avuksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut uuden tietokannan, joka sisältää tietoa vaarallisten yhdisteiden pitoisuuksista kotimaisessa merikalassa, järvikalassa ja kasvatetussa kalassa. Mitä tietoa nettisivustolta voi löytää? Haastattelussa THL:n tutkija Riikka Airaksinen.

Mitä tiedämme Puolaan osuneesta ohjuksesta nyt? Reuters on hetki sitten kertonut Nato-lähteensä perusteella, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden olisi sanonut liittolaismaille, että Puolaan osui Ukrainan ilmatorjuntaohjus. Bidenin sanotaan kertoneen asiasta Nato- ja G7-maille. Miten tämä on mahdollisesti tapahtunut? Haastattelussa Ilmatorjuntamuseon johtaja, everstiluutnantti evp Esa Kelloniemi.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Miten Nato toimii ohjusturman ratkaisemisessa?

ke 16.11. klo 10.33–11.00

Mitä tiedämme nyt Puolan puolelle osuneesta ohjuksesta. Tilannetta kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen, kesk. Miten Nato-toimii mahdollisessa uhkatilanteessa? Studiossa Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Mitä tiedämme Puolan puolelle osuneesta ohjuksesta nyt?

ke 16.11. klo 10.02–10.30

Ulkoministeri Pekka Haaviston, vihr. tiedotustilaisuus Puolaan osuneesta ohjuksesta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Saimaa matalalla. Sää kylmennyt, muuttuuko talviseksi?

ti 15.11. klo 12.13–12.45

Saimaan pinta matalalla. Saimaan vedenpinta oli kesällä keskiarvoa korkeammalla ja nyt keskiarvoa matalammalla. Syitä ja seurauksia matalalle Saimaan vedenpinnalle ovat Lappeenrannassa rantavedessä selvittämässä hankekoordinaattori Maarit Moisio Saimaan vesiensuojeluyhdistyksestä ja toimittaja Elli Sormunen.

Mennäänkö säässä jo talvea kohti? Pohjoiseen ja keskemmällekin Suomea on jo saatu lunta - ainakin hetkeksi. Ja nyt sää on koko maassa viilentynyt, vaikka vielä viikonloppuna ainakin eteläisemmässä Suomessa nautittiin hetken verran suorastaan ennätysmäisen lämpimästä noin niin kuin marraskuuksi. Pohjoiseen ja keskemmällekin Suomea on jo saatu lunta - ainakin hetkeksi. Ja nyt sää on koko maassa viilentynyt, vaikka vielä viikonloppuna ainakin eteläisemmässä Suomessa nautittiin hetken verran suorastaan ennätysmäisen lämpimästä noin niin kuin marraskuuksi. Mutta mitäs nyt, mihin on sää muuttumassa? Studiossa  meteorologi Jesse Heikkilä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten sujuu Egyptin ilmastokokous?

ti 15.11. klo 11.33–12.00

YK:n kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat parhaillaan menossa Egyptin Sharm el-Sheikissä. Kaksiviikkoisen kokouksen aikana maailman johtajat etsivät jälleen keinoja ilmaston pelastamiseksi. Paikalta raportoi Ylen ilmasto- ja ympäristötoimittaja Hanna Eskonen. Haastateltavina ilmastoasiantuntija Emilia Runeberg suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta ja Kaisa Kosonen ympäristöjärjestö Greenpeacesta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Maapallon väestö nyt 8 miljardia

ti 15.11. klo 11.02–11.30

YK:n laskelmien mukaan tänään on se päivä, kun maapallon väkiluku saavuttaa kahdeksan miljardin rajapyykin. Ennennäkemättömän väestönkasvun taustalla on mm. eliniän piteneminen, joka johtuu terveydenhuollon, ravitsemuksen, lääketieteen ja hygienian kehittymisestä. Miten planeettamme kestää tällaisen ihmismäärän? Jatkuuko väestönkasvu yhtä nopeana? Haastattelussa kehityspolitiikan asiantuntija Kamomilla Ilmonen Väestöliitosta ja projektijohtaja Outi Haanperä Sitrasta. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sähkön hinnannousu huima isku maatalousyrityksiin. Sähkölataussekavuus.

ti 15.11. klo 10.33–11.00

Sähkön hinta huolestuttaa nyt monia - ihan kotikäytön vuoksi. Mutta yritystoiminnassa menekki voi olla ihan toinen ja huolen määräkin sitä mukaa. Satakunnassa, Huittisissa sijaitsee seitsemän osakkaan yhteinen emakkosikala, jossa on noin 2000 emakkoa ja noin 3000 pientä porsasta. Sikalalla on käytössään oma biovoimalaitos, mutta se ei koko energiatarvetta pysty tuottamaan. Ostosähköä siis tarvitaan ja laskut ovat isoja, sanoo Emomylly-yhtiön toimitusjohtaja Kai Huovinen. Toimittaja Huittisissa Tapio Termonen.

Sähköautojen latausta tarjoaa Suomessa kirjava joukko yrityksiä, joista lähes jokaisella on oma latauspisteessä maksamiseen tarkoitettu älypuhelinsovelluksensa. Tämä tekee lataamisesta monimutkaista ja hankalaa. Lisäksi Suomeen kaivattaisiin lisää jopa satoja julkisia latausasemia - nyt niitä on vajaat 1800. Euroopan unioni on tuomassa molempiin näihin harmeihin helpotusta. Unioni tukee tuntuvasti latausverkoston rakentamista. Muun muassa Neste on kertonut rakentavansa pikalatausasemien runkoverkon, ja saa siihen kolme miljoonaa euroa tukea EU:lta. EU haluaa myös helpottaa lataamisen maksamista. Millainen tarve latausverkoston laajentamiselle ja maksuliikenteen yksinkertaistamiselle on? Ja onko yhteiskunnan tuki ratkaisu tähän? LUT-yliopiston sähköisen liikenteen professorila Lassi Aarniovuorelta asiaa lähti kysymään toimittaja Mika Moksu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Syntyykö hallitukselta laki- ja rahoituspäätöksiä? Mistä rahat otetaan?

ti 15.11. klo 10.02–10.30

Hallituksen kiistat ja rahapäätökset. Muun muassa kysymykset luonnon ennallistamisesta ja saamelaisten oikeuksista ovat aiheuttaneet hallituksessa riitoja viime viikkoina. Hallituskauden viimeiset lakiesitykset tulisi saada eduskunnalle torstaihin mennessä mutta Yle uutisten mukaan esitykset eivät liiku eteenpäin. Kuinka poikkeuksellinen tämä tilanne on ja millaiset välit pääministeri Marinilla ja valitiovarainministeri Saarikolla on? Aihetta avaavat väitöskirjatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta ja politiikan tutkimuksen tutkijatohtori Mikko Poutanen Tampereen yliopistosta. Toimittaja Atte Uusinoka.

Miltä näyttää hallituksen yhtenäisyys? Minkälainen valmius sillä on päättää vielä vaalikauden lopulla auki olevista kiista- ja rahoituskysymyksistä? Eduskunnasta raportoi politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Mistä rahat otetaan hallituksen ratkaisuihin? Hallituksen lakiriitojen ohessa keskiöön ovat nousseet uudet yli miljardin suuruiset rahoitustarpeet. SDP:n ministeri Krista Kiuru on vaatinut hoitojonojen purkamiseen 700 miljoonaa euroa ja keskusta maatalouden energia- ja lannoitekulujen nousun kattamiseen 200-300 miljoonaa, myös itärajan aitaan ja kotitalouksien sähkötukeen tarvitaan rahaa. Mistä rahat otetaan ja miten lisämenoihin suhtaudutaan? Haastattelussa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Alkoholista eroon ja lehmien kaunistaminen klippaamalla

ma 14.11. klo 12.13–12.45

Jokainen tietää jonkun, jolla on kokemusta alkoholismista. Riskikäyttäjiä on yli puoli miljoonaa ja 200 000:lla suomalaisella alkoholin käyttö on kehittynyt riippuvuudeksi. Silti valtaosa heistä käy töissä. Alkoholi on yhä Suomen ykköspäihde, mutta miksi siitä irti pyrkivien hoito on hajallaan ja kuka pääsee kuntoutukseen ja kuka sen maksaa? Ohjelmassa haastatelluista Jaana Väre-Hautala kertoo, millaista toimintaohjetta hänelle tarjottiin, kun hän haki apua ongelmaansa. Ylen tutkivan toimituksen MOT-ohjelmasta kertoo tutkiva toimittaja Anne Ali-Hokka.

Veljeksien Juho ja Heikki Vanhatalon maitotilalla Siikaisissa on yli 200 lehmää. Nuorilla isännillä riittää puuhaa jo 1600-luvulla perustetulla tilalla. Mutta Heikki Vanhatalo ehtii myös matkustamaan muille maitotiloille sekä täällä Suomessa että muualla Euroopassa. Heikki on nimittäin klippaaja, eli laittaa lehmiä kauniiksi karjanäyttelyihin. Toimittaja Tapio Termonen poikkesi Vanhatalon maitotilalla Siikaisten Otamolla.

Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Käsityö kannanottona!

ma 14.11. klo 11.33–12.00

Käsityö voi olla aktivismia: miten aktivismi käsitöissä näkyy? Tästä kertoo Helsingin Taito Galleriassa juuri alkanut Taitoliiton ja KSL-opintokeskuksen yhteistyönä Käsityöaktivismi-näyttely. Näyttelyssä, joka jatkuu Seinäjoelle ja Jyväskylään nousevat esiin ihmisen ja luonnon kuormittuminen, miten siitä kertovat muotoilija ja Taitoliiton kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff ja kaksi taiteilijaa Leena Vainio ja Riitta Skytt, joilta kummaltakin on kaksi työtä näyttelyssä.

Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Miksi leikki on tärkeää?

ma 14.11. klo 11.02–11.30

Lasten leikkiminen loppuu tutkimusten mukaan liian varhaisessa iässä. Huolta herättää myös se, onko lasten vapaa-aika liian suorituskeskeistä. Miksi leikki on tärkeää? Miten leikki-ikää voisi pidentää ja miten leikki nykyään määritellään? Kysymyksiin vastaa lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka Turun yliopistosta.

Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Esityksestä saamelaiskäräjälaiksi riittää mielipiteitä ja riitaa

ma 14.11. klo 10.33–11.00

Esitys saamelaiskäräjälaiksi jakaa mieliä monella taholla, myös saamelaisalueella. Mitä kaikkea saamelaiskäräjälain uudistusesityksen kokonaisuuteen liittyy? Haastattelussa saamelaiskäräjien jäsen ja Inarinsaamelaiset-yhdistyksen puheenjohtaja Anu Avaskari sekä saamelaisneuvoston puheenjohtaja, aiempi saamelaiskäräjien jäsen Aslak Holmberg. Toimittaja Mira Stenström. Radio Suomen päivän studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Ukraina vallannut Hersonin, mitä seuraa? Hallituksen riitely ja saamelaisasia.

ma 14.11. klo 10.02–10.30

Ukrainassa juhlitaan Hersonin kaupungin ja lähialueiden valtaamista takaisin. Ukrainassa on koettu viime viikolla saakka voitokkaita hetkiä kun Venäjä vetäytyi eteläisestä Hersonista. Kymmenet seudun asutuskeskukset ovat taas Ukrainan hallussa. Kuinka suuresta vapautetusta alueesta on kyse? Millainen merkitys tällä käänteellä on sodan etenemisen kannalta? Ukrainasta raportoi toimittaja Antti Kuronen. Toimittaja Tommy Fränti.

Hallitus tuntuu nyt etenevän riidasta toiseen. Miten tavatonta nykymeno on? Saamelaiskäräjälain uudistus riitautti hallituksen loppuviikosta, kun keskusta ilmoitti vastustavansa uudistuksesta tehdyn lakiesityksen antamista eduskunnalle. Hallitus oli eilen sunnuntaina koolla ylimääräisessä istunnossa ja keskusta esti jälleen saamelaiskäräjälain etenemisen. Haastattelussa eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että hallituksen toimissa on poikkeuksellisia piirteitä. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Aki Laine.

Selkokieltä, hyväntekeväisyyttä ja isien juhlaa

pe 11.11. klo 12.13–12.45

Selkouutiset täyttää tänään 30 vuotta! Selkouutisten historiasta, niiden tarpeesta ja selkeän uutisen teon vaikeudesta studiossa keskustelmassa selkouutisveteraanit toimittajat Pertti Seppä ja Pälvi Tammi.

Nenä-päivän suorassa iltalähetyksessä TV1:ssä ja Yle Areenassa kerätään rahaa heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi tehtävään kehtysyhteistyöhön. Lähetyksessä tutustutaan kehitysyhteistyöhön Ugandassa ja Kambodžassa ja lähetyksen musiikista vastaavat mm Samu Haber, Erin, Irina ja Saara Aalto. Radio Suomessa järjestetään Nenäpäivän etkot klo 14-18. Juontajina ovat Tampereella Hanna Kataja-Rahko ja Matti Ylönen, joka kertoo mitä on luvassa.

Sunnuntaina on monen isän ensimmäinen isänpäivä. Haastattelussa ensimmäistä isänpäiväänsä isänä viettävä lappeenrantalainen Kai Nordberg. Toimittaja Jasmina Kauta.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Seksityön arki näytillä museossa.

pe 11.11. klo 11.33–12.00

Vapaaehtoinen seksityö on museonäyttelyn aiheena ensimmäistä kertaa Suomessa. Helsingin kaupunginmuseossa tänään avautuva näyttely Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro esittelee Helsinkiä seksityöntekijöiden arjen, asiakkaiden, laisäädännön ja historian kautta. Tavoite on monipuolistaa kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventää ennakkoluuloja ja lisätä tietoa. Näyttely on tehty yhteistyössä seksityöntekijöiden kanssa. Näyttelyn kuraattori seksuaalikasvattaja Terhi Suokas ovat Päivikki Koskisen haastattelussa.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Aida A kymmenien tuhansien lasten asialla!

pe 11.11. klo 11.02–11.30

Marja-ala on epävarmuuden tilassa, saadaanko jatkossa poimijoita? Ihmiskauppa- ja lahjussyytökset ovat kova pala alalle. Haastattelussa marjayritys Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki ja Pohjois-Pohjanmaan te-toimiston palvelujohtaja Pirjo Juntunen. Toimittaja Sotkamossa Jarmo Nuotio.

Suomen peruskouluissa on yli 50 000 lasta ja nuorta, joilla on jokin neuropoikkeavuus, esimerkiksi erilaisia kielellisiä vaikeuksia tai adhd. 10-vuotias Aida Abdelgayed eli Aida A, jolla itsellään on autismikirjon häiriö, on lähtenyt taistelemaan neurokirjon vähemmmistön eli nepsyjen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta. Hän osoittaa iltapäivällä mieltään itselleen tärkeän asian puolesta eduskuntatalon portailla. Haastattelussa Aida ja hänen äitinsä Johanna Vuori-Karvia. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Radio Suomen päivän studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Riittääkö meillä halua auttaa?

pe 11.11. klo 10.33–11.00

YK:n mukaan humanitaarista apua tarvitsee vuonna 2022 yli 300 miljoonaa ihmistä. Kriittisimmän avun antamiseksi tarvitaan noin 46,3 miljardia dollaria, jolla on tarkoitus vastata lähes 204 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Minkälaisia auttajia me suomalaiset olemme ja miten maailman tapahtumat vaikuttavat avunantoon? Kirkon ulkomaanavun humanitaarisen vaikuttamistyön asiantuntija Merja Färm ja Suomen Punaisen ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski ovat studiossa vastaamassa kysymyksiin auttamisesta.

Juontajina Radio Suomen päivässä Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Hallituksella ilmiriita jälleen!

pe 11.11. klo 10.02–10.30

Saamelaisten oikeudet puhuttavat ja oikeuksia koskevasta lainsäädännöstä on hallituksessa riitaa. Kyse on mm siitä, kuka on saamelainen ja kuka saa asettua ehdolle saamelaisten itsehallinnollisessa elimessä, saamelaiskäräjillä. Ylen Inarin toimittaja Jarmo Siivikko valottaa asiaa.

Hallituksella oli vastikään tiukka vääntö luonnon ennallistamiskysymyksestä. Siinä erityisesti keskusta ja vihreät ottivat mittaa toisistaan. Nyt heti perään on ilmiriita saamelaiskäräjälaista, pääministeri Sanna Marin kiirehtii lakia, mutta keskusta on sitä vastaan. Onko hallitus toimintakykyinen ja saadaanko sopu saamelaiskäräjälaista, tilannetta selvittää Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Selvitys nuorten tupakoinnista julkaistu. Miten kotouttaa ukrainalaisia?

to 10.11. klo 12.13–12.45

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on on julkistanut tuoreinta tietoa etenkin opiskelijoiden ja alle parikymppisten nuorten tupakkatuotteiden käytöstä. THL:n tupakkatilastoon on otettu ensimmäistä kertaa mukaan korkeakouluopiskelijoiden tupakointi ja nuuskan käyttö. Luvut ovat viime vuodelta. Edelleen on selvästi menossa jo pitkään jatkunut kehitys tupakoinnin vähentymisessä, mutta nuuskan käyttö on lisääntynyt. Melko uutena on nuorilla ja lapsillakin tullut käyttöön sähkötupakka. Haastattelussa erityisasiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

Miten kotouttaa ukrainalaisia? Ukrainasta sotaa paenneiden ihmisten kotoutuminen Suomeen on nyt monella mietinnässä. Paljon on merkitystä töiden saamisella, lasten koululla ja suomen kielen oppimisella. Mutta niiden jälkeen vaikuttaa yhteisöön mukaan pääsemiseen myös harrastaminen. Savonlinnassa pienessä Savonrannan kylässä ukrainalaiset ovat solahtaneet luontevasti kyläyhteisön jäseniksi. Paikalliset asukkaat ovat panostaneet arjen apuun ja arkiturvallisuuden luomiseen monin eri tavoin viime keväästä lähtien. Yhtenä ihmisiä  yhdistävänä tekijänä toimii muun muassa sopimuspalokuntalaisuus. Haastattelussa Savonrannan VPK:n puheenjohtaja Kari Jääskeläinen ja VPK-aktiivi Tarja Mononen. Toimittaja Savonlinnassa Kati Rantala.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tuoretta arjen tietoa Ukrainasta

to 10.11. klo 11.33–12.00

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut kohta yhdeksän kuukautta. Talvi lähestyy ja Ukrainan arvion mukaan 40 prosenttia maan energia-infrasta on tuhottu. Miten ukrainalaisten puolustustahto jaksaa? Voiko sotaan tottua ja mitä siitä seuraa? Miten Ukrainaa voi auttaa? Haastattelussa juuri Ukrainasta palannut suomalais-ukrainalainen dokumentaristi ja muusikko Lukas Stasevskij.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten toimii kansalaisaloite? Hyvää ja järkevää kehitysyhteistyötä.

to 10.11. klo 11.02–11.30

Kansalaisaloite on vielä varsin tuore kansalaisvaikuttamisen muoto: laki aloitteista tuli voimaan kymmenen vuotta sitten, keväällä 2012. Ensimmäinen hyväksytysti 50 000 allekirjoittajan rajan ylittänyt kansalaisaloite luovutettiin eduskuntakäsittelyyn maaliskuussa 2013. Kymmenen vuoden kokemuksella on jo varmasti näkemystä siitä, mikä on kansalaisaloitteen rooli kansalaisvaikuttamisen muotona. Ja siitäkin, minkälaiset kansalaisaloitteet päätyvät eduskuntakäsittelyyn. Haastattelussa kansalaiskeskusteluihin perehtynyt demokratiatutkija, tutkijatohtori Maija Jäske Åbo Akademista.

Viime vuosien kriisit ovat korostaneet kehitysyhteistyön merkitystä keskeisenä ulko- ja turvallisuuspolitiikan välineenä. Merkityksellisyyden havaintoja ovat muun muassa, että yhä useampi tyttö käy peruskoulun loppuun Suomen yhteistyömaissa sekä se, että parantuneet sää- ja ilmastopalvelut auttavat jopa 500:tä miljoonaa ihmistä varautumaan ilmastonmuutokseen. Eduskunnalle juuri luovutettu kehityspolitiikan tulosraportti kertoo, että vaikeista ajoista huolimatta Suomi on onnistunut saavuttamaan merkittäviä tuloksia pitkäjänteisellä yhteistyöllä. Haastattelussa osastopäällikkö Titta Maja-Luoto ulkoministeriöstä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Minkälaisiin asioihin kulutamme aikaamme?

to 10.11. klo 10.33–11.00

Tilastokeskus on pari tuntia sitten julkaissut selvityksen siitä, mihin suomalaiset käyttävät aikaansa. Korostuvatko tuloksissa esimerkiksi älylaitteiden käyttö, yksinolo tai työn tekeminen? Entä miten koronapandemia on vaikuttanut suomalaisten ajankäyttöön? Haastattelussa Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Haaramo. Toimittaja Linda Vettanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjä vetäytyy Hersonista?

to 10.11. klo 10.02–10.30

Venäjän joukot on määrätty vetäytymään Dneprjoen länsirannalta ja Hersonin kaupungista. Ukraina on suhtautunut vetäytymiseen epäilevästi. Millainen tilanne alueella on ja kuinka todennäköistä on, että Venäjä vetäytyy Hersonista taistelematta. Hersonissa on ulkomaantoimittajamme Antti Kuronen, Mira Stenström haastattelee.

Mitä Venäjän vetäytyminen Hersonista tarkoittaisi sodan jatkon kannalta. Minkälainen mahdollisuus se on Ukrainalle, tätä arvioi kenraalimajuri evp, Puolustusvoimain entinen tiedustelupäällikkö ja nykyinen Ulkopoliittisen instituutin tutkija Pekka Toveri.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tulokärkeen nousseen koodarin tulot paljastuivat "näppäilyvirheeksi". Vuoden isät 2022.

ke 9.11. klo 12.13–12.45

Viime vuoden tulolistan kärkeen nousseen Juhapekka Piiroisen tulot viime vuodelta eivät olleet 133,7 miljoonaa euroa, kuten tänä aamuna on luultu. Piiroinen väittää itse, että kyseessä on näppäilyvirhe. Hänen mukaansa näin on tapahtunut, kun hän on ilmoittanut virtuaalivaluuttojen kaupasta saatuja tuloja verkossa verottajan lomakkeella. Piiroisen mukaan hän ei ole tienannut ilmoitettua 133,7 miljoonan euron summaa. Tapausta kommentoi Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo.

Tänä vuonna palkittavat vuoden isät tulevat Rovaniemeltä, Maskusta ja Keravalta. Palkinto myönnetään isälle, joka on omalla esimerkillään ja toiminnallaan edistänyt isyyden merkitystä ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi yhteiskunnassamme enemmän jalansijaa. Palkinnon jakavat sosiaali- ja terveysministeriö sekäVäestöliitto. Haastattelussa yksi palkittavista, Kai Rinkinen Rovaniemeltä. Toimittaja Helsingin Säätytalossa palkitsemistilaisuudessa Jukka Vanninen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Vaikea luonnon ennallistaminen. Maailmanpolitiikka ja Suomen työllisyystilanne. 

ke 9.11. klo 11.33–12.00

Oppositio on tehnyt hallitukselle välikysymyksen Suomen toiminnasta EU:n ennallistamisesityksen valmistelussa. Oppositio on iskenyt asiaan, jossa hallituspuolueiden näkemykset eroavat vahvasti toisistaan ja välit rakoilevat. Hallituksen vastausta on valmisteltu päiväkausia. Mikä välikysymykseen vastaamisessa kiikastaa? Onko hallitus suoristanut rivinsä vai voisiko se jopa hajota tähän välikysymykseen? Haastattelussa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Eurooppa on ollut mullistusten kohteena Venäjän aloitettua helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainassa. Samaan aikaan energiakriisi ja inflaatio rasittavat kansalaisia. Venäjän hyökkäyssodan takia monet ukrainalaiset ovat lähteneet pakoon muihin maihin. Sisäministeriö arvioi, että Suomeen voi tänä vuonna tulla 40 000–80 000 ukrainalaista hakemaan kansainvälistä suojelua. Miten maailmanpolitiikka vaikuttaa Suomen työmarkkinoihin? Haastattelussa erityisasiantuntija Erno Mähönen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

USA:n välivaalien tulokset

ke 9.11. klo 11.02–11.30

Yhdysvallat on yöllä Suomen aikaa äänestänyt niin sanotuissa välivaaleissa. Minkälaisia vallan siirtymiä siitä on seurannut? Haastattelussa Yhdysvaltain tapahtumia tiiviisti seuraava professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta ja Ylen ulkomaantoimittaja, vuosia kirjeenvaihtajana Washingtonissa toiminut Paula Vilén.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Veropäivän merkitys

ke 9.11. klo 10.33–11.00

Veropäivä kertoo, millä rahalla ja keiden kaikkien tuloista maksetulla rahalla Suomi pidetään toiminnassa. Mikä tällaisen päivän merkitys on? Haastattelussa verotutkimuksen huippuyksikön varajohtaja, professori Jukka Pirttilä.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Veropäivä

ke 9.11. klo 10.02–10.30

Veropäivä. Tänään klo 8 on jälleen julkistettu tiedot viime vuoden veronmaksusta. Yle seuraa tietojen julkistamista pitkin päivää. Tähän mennessä saatuja tietoja perkaa studiossa taloustoimittaja Kaisa Uusitalo.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Finlandia-ehdokkaat julki tällä viikolla. Miten ymmärtää eläintä?

ti 8.11. klo 12.13–12.45

Finlandia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiden julkistamisen viikko. Minkälaisia kirjoja tänä vuonna on palkintokategorioissa julkaistu? Mitä niistä povataan ehdolle? Haastattelussa kirjallisuustoimittaja Miia Gustafsson.

Miten ymmärtää eläintä? Ymmärtävätkö ne meitä? Monasti me ihmiset uskomme tietävämme, miksi eläimet käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Mutta usein myös tulkitsemme eläimen käytöstä ihmiskoodein. Miten oikein tulkintamme menee? Sitä kysytään eläintenkouluttaja, ratsastuksenopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, kengittäjä ja eläinavusteisen toiminnan eläinten kouluttamisen asiantuntija Susanna Hämäläiseltä. Hän on luennoinut paljon eläinten eleistä, etenkin rauhoittavista signaaleista ja niiden havainnoimisen hyödyntämisestä. Mukana haastattelussa on myös ruskea labradorinnoutaja Roosa. Toimittaja Jere Sanaksenaho.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Venäläisiä näkökulmia Yhdysvaltain vaaleihin. Venäjästä ei ole demokratiaksi.

ti 8.11. klo 11.33–12.00

Venäjällä on oltu varsin suopeita Yhdysvaltain aiemman presidentin Donald Trumpin näkemyksille. Mitä Venäjällä nyt on Yhdysvaltain vaaleista kommentoitu, kun Trump-henkisten ennakoidaan menestyvän? Venäjällä kerrottuja näkemyksiä Yhdysvaltain välivaaleihin välittää Moskovasta Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen.

Yleisen historian professori Jukka Korpela ei usko, että Venäjästä voisi rakentua länsimainen demokratia. Historiantutkija Korpela perustaa väitteensä Venäjän ja länsimaiden erilaiseen historian kulkuun. Siinä missä lännessä yhteiskunta perustuu kaikkia sitovaan oikeusjärjestelmään ja rationaaliseen tietoon, Venäjä on Korpelan mukaan klaaniyhteiskunta, jossa valta on verkostoissa ja totuuskäsitystä leimaa mystiikka. Haastattelussa professori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Pauliina Tolvanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miksi Yhdysvaltain välivaaleilla on merkitystä?

ti 8.11. klo 11.02–11.30

Yhdysvalloissa äänestetään ensi yönä Suomen aikaa niin sanotuissa välivaaleissa. Niissä on ennakoitu vaalimenestystä monille republikaaniehdokkaille, jotka tiedetään aiemman presidentin Donald Trumpin hengenheimolaisiksi. Minkälaisia muutoksia vaaleista ennakoidaan seuraavan Yhdysaltain valtarakennelmiin. Vaaliasetelmia avaa studiossa Ylen Nato-erikoistoimittaja ja entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut

ti 8.11. klo 10.33–11.00

Millä vaaleista saataisiin evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluville niin houkuttelevat, että seurakuntalaiset äänestäisivät ja valinnat olisivat enemmistön tahdon mukaisia? Viime kerralla seurakuntavaaleissa äänesti hieman yli 14 prosenttia kirkkoon kuuluvista. Mistä asioista kirkkovaltuustot päättävät? Kenen ääntä sinne kaivattaisiin? Haastattelussa seurakuntapastori Marjut Mulari Haagan seurakunnasta Helsingistä sekä kirkkoherra ja lääninrovasti Tuomo Törmänen Taivalkosken seurakunnasta Pohjois-Pohjanmaalta.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Ruotsin Nato-tie ja Turkin vaatimukset

ti 8.11. klo 10.02–10.30

Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson matkustaa tänään Turkkiin keskustelemaan Turkin mahdollisuuksista hyväksyä Ruotsi puolustusliitto Natoon. Sillä on vaikutusta myös Suomen Nato-jäsenyyden etenemiselle. Tilannetta arvioivat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta ja Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Onko Ruotsin kanta Turkin vaatimuksiin muuttumassa? Tukholmasta havaintojaan kertoo Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

MOT: Sairaaksi kasvatettu lohi. Hevosenlanta hyötyökäyttöön.

ma 7.11. klo 12.13–12.45

Suomen ostetuin kala on Norjassa kasvatettu lohi. Sen kulutus on yli nelinkertaistunut 2000-luvulla ja sushibuumi on tehnyt lohesta uuden lenkkimakkaran. Lohen kasvatusoloihin liittyy kuitenkin paljon ongelmia, mm. lukuisia kalasairauksia ja ympäristöhaittoja. Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT on selvittänyt, millaisissa oloissa suomalaisten suosikkiruoka kasvaa. Haastattelussa MOT:n tuottaja Kati Pehkonen.  

Suomessa on vajaat 75 000 hevosta, jotka tuottavat lantaa laskennallisesti noin 1,2 miljoonaa kuutiota vuodessa. Lannasta suurin osa menee pelloille lannoitteeksi tai maanparannusaineeksi. Hevosenlantaa pidetään talleilla usein ongelmana, koska sen käsittely maksaa ja sen käyttöä rajoittavat monet pykälät. Kanta-Hämeessä, Hämeen ammatikorkeakoulussa Tammelan Mustialassa on testattu syksyn ajan laitetta joka hygienisoi hevosenlannan nopeasti niin, että lanta voidaan palauttaa turvallisesti kiertoon. Miki Walleniuksen haastattelussa laitteen kehittäjä Ilpo Pölönen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Nyt on miesten viikko

ma 7.11. klo 11.33–12.00

Meneillään on kahdeksastoista vuosittainen miesten teemaviikko, joka on aina isänpäivään päättyvällä viikolla. Viikon kunniaksi 12 Suomen suurinta miestyön parissa toimivaa järjestöä ja yhteisöä ovat laatineet yhdessä kampanjan, joka nivoutuu yhden ydinkysymyksen ympärille: “miltä susta tuntuu?” Tarkoituksena on riisua roolit ja tittelit ja tuoda esiin, mitä kaikkea muutakin miehenä oleminen on. Haastattelussa Jäbät ja tunteet -podcastin juontaja Miro Olsoni sekä hankepäällikkö Samuli Hietala Nyyti ry:stä, joka on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä järjestö.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Suomen koronanhoito sekaisin?

ma 7.11. klo 11.02–11.30

Keskustelu koronasta ja sen hoitamisesta on jälleen lämmennyt. Syksyllä tartuntaluvut ovat kasvaneet selvästi ja on esitelty myös huolestuttavan korkeita kuolleisuuslukuja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan neljännestä koronarokotuksesta ei olisi hyötyä työikäisille. Sen mukaan korkeat sairaaloiden hoitoluvut eivät kerro siitä, että sairaalaan tultaisiin koronan takia vaan koronan kanssa. Samaan aikaan on julkisuudessa kritisoitu sitä, että Suomen rokotuslinja poikkeaa muista EU-maista. Kaikissa muissa unionin maissa rokotetaan neljänsillä annoksilla joko sote-henkilökuntaa tai neljäs annos on saatavilla kaikille yli 12- tai 18-vuotiaille. Tämän kaiken keskellä tavallinen kansalainen yrittää pysyä perillä, mitä tästä pitäisi nyt ymmärtää arvioida omalla kohdallaan. Koronahoidon tämän hetken kiemuroita on haastattelussa kommentoimassa terveyssosiologian professori Piia Jallinoja Tampereen yliopistosta.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Valtionjohtajat pohtivat Egyptissä ilmastotoimia

ma 7.11. klo 10.33–11.00

Valtionjohtajat pohtivat Egyptissä ilmastotoimia. YK:n ilmastokokous alkoi eilen Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Siellä on tavoitteena vauhdittaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa. Kokouksen aluksi on valtionjohtotason huippukokous ja valtionjohtajien kahdenvälisiä tapaamisia. Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin. Toista viikkoa kestävän kokouksen tavoitteista ja kulusta kertovat Ylen ilmasto- ja ympäristötoimittajat Jenni Frilander ja Hanna Eskonen.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Ukrainan sodan tilanne. YK:n ilmastokokous Egyptissä.

ma 7.11. klo 10.02–10.30

Sota Ukrainassa on jatkunut jo yli kahdeksan kuukautta. Viikonloppuna yhdysvaltalainen sanomalehti The Washington Post uutisoi, että presidentti Joe Bidenin hallinto on rohkaissut Ukrainaa pitämään neuvotteluoven avoinna Venäjän kanssa. Miten Ukrainassa suhtaudutaan ajatukseen rauhanneuvotteluista Venäjän kanssa ja miten sodan voidaan odottaa etenevän? Tilannetta arvioi Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg.

Egyptissä on alkanut YK:n ilmastokokous. Suomi ajaa kokouksessa aloitetta metsien suojelusta ja aikoo esiintyä osana uutta niin sanottua aktiiivisten metsämaiden ryhmittymää. Mistä tässä on kyse? Haastattelussa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Toimittaja Atte Uusinoka.

Studiossa Päivikki Koskinen ja Marko Miettinen.

Ampumaonnettomuus puolustusvoimissa. Illalla on pöytäroolipelin aika.

pe 4.11. klo 12.13–12.45

Kainuun prikaatin ampumaradalla tapahtui eilen aamulla ampumaonnettomuus, jonka seurauksena varusmies sai ampumavamman päähänsä. Hän sai ensiapua ja hänet toimitettiin hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Tänään saimme suru-uutisen, että varusmies menehtyi vammoihinsa. Puolustusvoimat suruliputtaa tänään kaikissa toimipisteissään. Tapahtuneesta kertoo haastattelussa esikuntapäällikkö everstiluutnantti Arto Hirvelä Kainuun prikaatista.

Illalla pelataan pöytäroolipeliä Yle Areenassa. Yle Areenassa alkaa tänään RopeLIVE: Pimeä Puoli -niminen pöytäroolipeli nettilähetyksenä klo 18. Sen teemana ovat scifi ja kauhu, ja se sijoittuu dystooppisen tulevaisuuteen vuoteen 2149. Mukana on neljä pelaajaa, ja myös yleisö pääsee vaikuttamaan pelin kulkuun. Mutta mistä on kyse pöytäroolipelissä? Asiaa valottavat pelin käsikirjoittaja, kirjailija Mike Pohjola ja palkitun RopeLIVE-ohjelman kehittäjä, Ylen toimittaja Juhani Kenttämaa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mikä on digi-testamentti? Naton pääsihteeri Turkissa.

pe 4.11. klo 11.33–12.00

Nykyihminen jättää jälkeensä suuren tavaramäärän lisäksi myös valtavan paljon digitaalista jäämistöä. Pelkästään yhteen kännykään mahtuu tuhansia valokuvia, jotka voivat olla pois menneen omaisille todella tärkeitä muistoja. Jokainen voikin jo eläessään laatia niinsanotun digi-testamentin tai digi-tahdon, jossa määrittelee, miten sähköisen jäämistön ja esimerkiksi salasanojen kanssa toivoo toimittavan kuoleman jälkeen. Haastattelussa Lappeenrannan Sammonlahden seurakunnan diakoni Pasi Salomaa, joka on laatinut oman seurakuntansa käyttöön ihan ohjeet siitä, millä tavalla digitaalisen testamentin voi toteuttaa. Toimittaja Teemu Kammonen.

Tasoittuuko Suomen Nato-tie. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on parhaillaan Turkissa ja hänen on tänään määrä tavata maan presidentti Rezep Tayip Erdogan. Selviääkö mahdollisesti jotain siitä, milloin Turkki voisi ratifioida eli hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden? Haastattelussa Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millainen on suhteemme kuolemaan?

pe 4.11. klo 11.02–11.30

Huomenna hautausmaat täyttyvät jälleen kynttilöistä, kun muistamme edesmenneitä läheisiämme pyhäinpäivänä. Mutta mitä muuta kuin juhlallisia rituaaleja liittyy kuolemaan? Studiovieraana kuolemantutkija, yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen Itä-Suomen yliopistosta. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Voimmeko hallita some-yhtiöiden valtaa?

pe 4.11. klo 10.33–11.00

Sosiaalisen median yhtiöiden valta ja samalla tietoturvallisuus ovat puhuttaneet paljon viime aikoina. Onko esimerkiksi somejätti Metan omistama WhatsApp turvallinen sovellus käytettäväksi työpaikoilla? Tuoreena esimerkkinä tästä pohdinnasta on Rovaniemen kaupunki, joka ensin nopealla aikataululla kielsi työntekijöitään käyttämästä kaikille avoimia pikaviestisovelluksia ja otti komennon takaisin heti seuraavana päivänä. Mitä tavallisen käyttäjän tulisi ymmärtää somesovellusten riskeistä? Haastattelussa verkkopalvelukonseptien ja julkaisujärjestelmien asiantuntija Perttu Tolvanen digitaalisen viestinnän North Patrol -yrityksestä. Toimittaja Elina Sonkajärvi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kymmenen vuotta kaivosyhtiö Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodosta

pe 4.11. klo 10.02–10.30

Vuosikymmen sitten tapahtui luontoon vaikuttava onnettomuus, kun entisen Talvivaara-kaivosyhtiön kipsisakka-altaassa luvatta säilytetty vesi puhkaisi altaan pohjan. Allasvuoto jatkui lähes kahden viikon ajan ja sen saama julkisuus kasvoi suureksi. Talvivaaran kaivos on Sotkamossa lähellä Talvivaara-nimistä vaaraa sijaitseva Terrafamen monimetallikaivos, joka tuottaa pääasiassa nikkeliä ja sinkkiä. Nykyinen omistaja Terrafame osti kaivostoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä. Kaivosyhtiön nykytilanteesta kertoo Kajaanista Ville Kinnunen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Enni Mälkönen on tuore rallin maailmanmestari. Sinfonian ensiesitys.

to 3.11. klo 12.13–12.45

Haastattelussa historiallisesti ensimmäinen suomalainen rallimestari. Hämeenlinnalainen Enni Mälkönen on voittanut kartanlukijana WRC3-luokan maailmanmestaruuden. Hän voitti sen tänä syksynä lahtelaisen Sami Pajarin kartturina. Tätä ennen kukaan nainen ei ole voittanut mestaruutta missään WRC-luokassa. Tänään Enni Mälkönen on jo matkalla Japanin MM-ralliin, mutta sitä ennen toimittaja Tiina Kokko ehti tavata kiireisen kartturin.

Viulisti-kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston viimeiseksi teokseksi jäänyt sinfonia saa tänään Suomen ensiesityksensä Oulussa. Kuusisto menehtyi vaikeaan sairauteen helmikuussa, 48-vuotiaana. Sinfonia jäi taiteilijalta hieman kesken ja sen on viimeistellyt hänen veljensä Pekka Kuusisto. Sinfonia kantaesitettiin Yhdysvalloissa Minneapolisissa kesäkuussa. Oulu Sinfoniaa Madetojan salissa johtaa tänään Jaakko Kuusiston pitkäaikainen ystävä ja kollega Osmo Vänskä, jonka tapasi sinfonian harjoitusten yhteydessä toimittaja Marko Siekkinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kannattaako tänä vuonna ripustaa kausivaloja?

to 3.11. klo 11.33–12.00

Syksy on pimeimmillään, joten moni kaipaa kotiinsa tunnelmaa tuovia koristevaloja. Lisäksi jouluvalosesonki on alkamassa. Samaan aikaan meitä kehotetaan säästämään sähköä niin paljon kuin mahdollista. Kannattaako ylimääräisiä valoja nyt käyttää? Toimittaja Päivikki Koskinen selvittää asiaa Motivan energiatehokkuuden asiantuntijan Päivi Suur-Uskin kanssa. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten joukkoliikenne pelastetaan?

to 3.11. klo 11.02–11.30

Joukkoliikenne on yksi aloista, joka vajosi suuriin ongelmiin koronapandemian takia. Matkustajamäärät romahtivat, eivätkä etätöiden yleistymisen vuoksi ole palanneet ennalleen. Samalla liikennöinnin kustannukset nousevat. Onko meneillään joukkoliikenteen syöksykierre? Miten sellainen katkaistaan? Haastattelussa Suomen Paikallisliikenneliitto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Soininen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Some-alustojen valta

to 3.11. klo 10.33–11.00

Sosiaalisen median vaikutusvallasta ollaan nykyaikana aiheesta huolissaan. Some-yhtiöillä on vaikutusvaltaa ihmisiin ja niissä päätösvalta on verrattain harvojen ihmisten käsissä. Mihiin kaikkeen ne voivat vallallaan vaikuttaa? Mitä ne vallallaan tekevät? Haastattelussa uuden median muotoilun ja oppimisen professori Teemu Leinonen Aalto-yliopistosta ja Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski. Toimittaja Mira Stenström.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten vähentää nuorten kuljettajien liikenneonnettomuuksia? Puoluekannatus.

to 3.11. klo 10.02–10.30

Onnettomuustietoinstituutin ennakkotietojen mukaan nuorten aikuisten, siis 21-24 -vuotiaiden, kuljettajien aiheuttamat tieturmat ovat lisääntyneet tämän vuoden tammi-elokuussa. Mistä lisääntyneet onnettomuudet kertovat? Entä onko nuorten aikuisten ajotaito ja saama ajo-opetus riittävällä tasolla? Haastattelussa liikenneopettajia edustavan Liikenneopetus-yhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Anunti.

Tuoreimmat puolueiden kannatusmuutokset. Tänä aamuna julkaistun Ylen kannatuskyselyn mukaan hallituspuolueista SDP:n kannatus on pudonnut prosenttiyksikön, mutta se on edelleen toiseksi suosituin kannatuksessa. Muut hallituspuolueet ovat hieman parantaneet kannatustaan  - niistä Keskusta melkein yhteentoista prosenttiin. Oppositiiopuoue Kokoomuksen kannatus on pudonnut hieman, mutta se on edelleen selvästi kannatuskärjessä. Myös Perusuomalaisten kannatus on pudonnut, mutta puolue on kuitenkin säilyttänyt kannatuksessa kolmannen sijan. Kannatuskyselyn tuloksia avaa Ylen politiikan toimittaja Matti Koivisto. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Jääkö sähkölukon omistaja lukkojen taakse sähkökatkon aikana?

ke 2.11. klo 12.13–12.45

Sähköiset lukitusjärjestelmät ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti paitsi julkisissa rakennuksissa, myös kerros- ja omakotitaloissa. Mitä sähkölukolle tapahtuu, jos sähkökatko iskee? Haastattelusssa toimitusjohtaja Mika Moilanen Meri-Lapin Lukituspalvelusta. Toimittaja Kemissä Jenni Mehtonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomi Euroopan huumekuolemien kärkeä. Pikkulapsiperheiden arjen helpotus.

ke 2.11. klo 11.33–12.00

Kesällä julkaistun asiantuntijaraportin mukaan Suomi on kärkisijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Huumeiden käytön aiheuttamien haittojen ja huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa erityisesti kymmenen vuoden aikana. Viimeksi hätkähdytti uutinen pienestä pirkanmaalaisesta Mänttä-Vilppulan kunnasta, jossa on tänä syksynä kuukauden sisällä kuollut neljä nuorta huumeisiin. Poliisilla ei ole tiedossa, että alueella liikkuisi esimerkiksi likaista tai erityisen tappavaa huumausainetta. Mitä tiedämme nyt siitä, millaisia ovat liikkellä olevat aineet ja niiden puhtaus? Haastattelussa Janne Nahkuri A-klinikkasäätiön Kadulta labraan -hankkeesta. Toimittaja Jarno Kajova.

Raskausajan ristiriitaiset tunteet ja synnytyksen jälkeiset paineet. Raskaus herättää perheissä ristiriitaisia tunteita ja synnytys ja sitä seuraava elämänmuutos pelkoja. Turun seudulla Baby blues -työ on auttanut tämän vuoden aikana 110 uupunutta perhettä, jotka muuten olisivat jääneet ilman apua. Apua on saanut nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Ilman jatkorahoitusta Baby blues -työ päättyy vuoden ensi lopussa. Haastattelussa raskaus- ja vauva-ajan kokenut äiti. Toimittaja Päivi Leppänen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitkä renkaat ovat autosi alla?

ke 2.11. klo 11.02–11.30

Mitkä renkaat ovat autosi alla? On marraskuu ja autossa on oltava alla talvirenkaat, jos keli sitä edellyttää. Pisimmällä renkaanvaihtosesonki on totta kai jo talvisessa Pohjois-Suomessa. Venäjän hyökkäysodan alettua on paljon pohdittu renkaiden saatavuutta. Venäjällä on paljon rengastehtaita ja sieltä on myös tuotu renkaan valmistuksessa tarvittavaa materiaalia. Riittävätkö renkaat? Haastattelussa rengasalan konkari Kalle Mäkelä rengasliike Best Drive Suomenojasta ja johtava asiantuntija Otto Lahti liikkennealan virasto Traficomista.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten järjestyy vanhushoiva yksityisten firmojen irtisanottua sopimuksiaan?

ke 2.11. klo 10.33–11.00

Miten järjestyy vanhusten hoiva yksityisten firmojen irtisanottua sopimuksiaan? Yksityiset hoivayritykset ovat irtisanoneet ikääntyneiden palveluja koskevia sopimuksia. Vanhuksia ja heidän omaisiaan tilanne huolettaa. Mitä on tapahtumassa vuodenvaihteen jälkeen, kun vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy vuodenvaihteessa hyvinvointialueille? Onko hoivajättien palveluille vaihtoehtoja? Vanhusten ympärivuorokautisista hoitopaikoista on nyt kova pula. Saadaanko niitä lisää? Haastattelussa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Kirsi-Marja Santama.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Toimiiko Suomi.fi? Tanskan parlamenttivaaleissa täpärä voittotulos.

ke 2.11. klo 10.02–10.30

Toimiiko sähköisen asioinnin tukipalvelu Suomi.fi kuten on tarkoitettu? Valtion talouden tarkastusvirasto VTV moittii Suomi.fi -palvelun käytettävyyttä. Palvelua voidaan käyttää vaikka tunnistautumisessa ja  kirjautumisessa omakantaan tai omaveroon. Valtionhallinnon toiminnoille tehdyn kyselyn mukaan esimerkiksi Suomi.fi-tunnistusta käyttää 80 prosenttia organisaatioista, mutta tiedonsiirron palveluväylää ja viestit-palvelua alle puolet organisaatioista. Toimiiko Suomi.fi niin kuin on ollut tarkoitus? Haastattelussa johtava erityisasiantuntija Jani Ruuskanen Digi- ja väestötietovirastosta.

Tanskan parlamenttivaaleissa täpärä voitto vasemmistolle. Minkälaisen hallituksen voittaja saa kasattua?  Tanskassa eilen järjestetyissä ennen aikaisissa parlamenttivaaleissa vasemmisto onnistui säilyttämään enemmistön parlamentissa - tosin äärimmäisen niukasti. Taustalla oli sisäpoliittinen skandaali, joka liittyy vuonna 2020 tehtyyn päätökseen lopettaa maan kaikki 17 miljoonaa minkkiä koronaviruskriisin aikana. Tanskan tilanteesta vaalituloksen selvittyä kertoo Kööpenhaminasta Eurooppa-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pentulive käynnissä taas!

ti 1.11. klo 12.13–12.45

Ylen viimevuotinen Pentulive saavutti huiman suosion, joten tästä päivästä alkaen pääsemme jälleen seuraamaan koiranpentujen syntymää ja kasvua ympärivuorokautisessa nettilähetyksessä noin kahdeksan viikon ajan. Mukana on viime vuoden tapaan myös chat. Tällä kertaa Pentuliven päätähtenä on shiba inu -rotuinen emo Möpsö ja sen pian syntyvät pennut. Möpsön päätymisestä Pentuliveen kertoo idean äiti, Ylen Tiede ja ympäristö -toimituksen toimittaja Pirjo Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Ammatit: missä pulaa, missä ylitarjontaa? Koronatilanne nyt.

ti 1.11. klo 11.33–12.00

Missä ammateissa työvoimasta on pulaa ja missä ylitarjontaa? Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt eri ammattien näkymiä lähitulevaisuudessa: missä tekijöitä tarvitaan lisää ja missä heitä on liikaa. Tutkimuksen tiedot pohjautuvat työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijanäkemykseen. Tuloksista kertoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä. 

Koronatilanne nyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on pitänyt tiedotustilaisuuden, jossa käytiin läpi tämänhetkistä koronatilannetta, rokotusten tehon kestoa ja koronaan liittyviä kuolemantapauksia. THL:n tilaisuuden annista kertoo toimittaja Päivikki Koskinen.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Miten pärjäävät Suomen vähäosaiset lapsiperheet?

ti 1.11. klo 11.02–11.30

Pelastakaa Lapset on julkistanut uusimman Lapsen ääni 2022 -kyselynsä, jonka tuloksissa nousee esiin suomalaisia lapsia ja nuoria painava hyvinvointivaje. Millaisia elämäntilanteita kysely toi esiin? Millaista on lapsiperheiden auttaminen käytännössä? Haastattelussa lapsiperheköyhyyden asiantuntija Johanna Vinberg Pelastakaa lapsista sekä vapaaehtoisjärjestö Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Nuorten motiivit sijoittamiseen maltillistuneet

ti 1.11. klo 10.33–11.00

Korona-aikana koettu osakekurssien lasku innosti sijoittamisen alkuun suuren määrän nuoria aikuisia, kun tuottojen makuun saattoi päästä pienemmilläkin aloitussummilla. Aiemmin puhuttiin monien nuorten tavoittelevan sijoituksillaan taloudellista riippumattomattomuutta hyvin varhain, mutta nyt motiivina on useimmiten turvan hakeminen vanhuusaikaan. Tapaamme 24-vuotiaan kokkolalaisen Ina Mattilan, jolla on jo takanaan pitkä ura sijoittajana. Pankin näkökulmasta nuorista sijoitusasiakkaista kertoo kansainvälisten osakkeiden ja ETF:ien eli pörssinoteerattujen sijoitusrahastojen asiantuntija Joona Heinola OP-ryhmästä. Toimittaja Sari Möller. 

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Mitä Mustallamerellä nyt tapahtuu? Pohjoismaiden pääministerit Helsingissä.

ti 1.11. klo 10.02–10.30

Venäjä ilmoitti viikonloppuna vetäytyvänsä sopimuksesta, jolla on turvattu ukrainalaisen viljan kuljetukset Mustanmeren kautta sodan aikana. Ukraina on tärkeä viljanviejä, joten Venäjän hyökkäyssodalla on ollut suuria vaikutuksia maailman ruokahuoltoon. Venäjä on perustellut viljasopimuksesta vetäytymistään iskuilla, jotka Ukraina teki Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Miltä näyttää, pystyvätkö laivat nyt kuljettamaan viljaa sitä tarvitseville ihmisille? Haastattelussa sotatieteiden dosentti ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Pohjoismainen yhteistyö ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Pohjoismaiden pääministerit tapaavat Helsingissä tänään Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä. Keskeisenä aiheena on pohjoismaisen yhteistyö muuttuneessa turvallisuustilanteessa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia. Mikä on pohjoismaiden yhteienn vastaus Venäjän toimintaan? Haastattelussa RKP:n kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen Anders Adlecreutz sekä tutkija Minna Ålander Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittaja Sanna Savikko.

Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

Riittääkö kaasu ja mitä se maksaa talvella? MOT: Terveydenhoidon kriisi

ma 31.10. klo 12.13–12.45

Kaasu ei ole suomalaisille kovin merkittävä energianlähde, mutta nykyisenä energiajännityksen aikana yhä useampi meistä on oppinut tuntemaan sen merkityksen. Kun eri energiamuodot kirittävät toistensa hintoja, on meille vähäisellä merkityksellä olevan kaasun saatavuuden ja hinnan seurannasta tullut aiempaa tärkeämpää. Miltä näyttää nyt, mikä on kaasun saatavuus Euroopassa? Haastattelussa hallitusneuvos Arto Rajala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kuka palauttaisi terveydenhoidon oikeille urille? Suomalaisissa sairaaloissa eletään poikkeuksellisen sekavia aikoja. Leikkaussaleja jää avaamatta hoitajapulan vuoksi ja hoitojonot kasvavat kasvamistaan. Illan tutkivan journalismin MOT-ohjelmassa selvitetään, mistä terveydenhuollon kriisissä on kyse ja paljonko se yhteiskunnalle maksaa. Ohjelmasta kertoo lisää MOT:n toimittaja Antje Tolpo.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millä ajamme vuonna 2035?

ma 31.10. klo 11.33–12.00

EU:n neuvosto ja parlamentti ovat sopineet ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä vaiheittain vuoteen 2035 mennessä. Sopimuksen tavoitteena on, etteivät uudet autot enää tuosta alkaen aiheuttaisi päästöjä. Tavoitteeseen päästään, kun määrävuodesta eteenpäin ei enää myytäisi uusia fossiilisilla polttoaineilla toimivia henkilö- ja pakettiautoja. Mitä se tarkoittaa autoilevalle kansalle Suomessa, jossa autot ovat kalliita ja keskimäärin yli 10 vuotiaita? Haastattelussa uudistuvan liikenteen professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tuttu kuljettaja Kela-taksin ratissa on merkittävä asia vakioasiakkaalle

ma 31.10. klo 11.02–11.30

Kuinka saada Kela-taksista parasta mahdollista palvelua? Kela-taksi helpottaa hoitoon pääsyä, mutta miten tehdä sen käytöstä mahdollisimman varmaa  ja asiakkaalle turvallisuuden tunnetta luovaa? Kela-taksipalvelut kilpailutettiin tämän vuoden alussa. Ennen tietyn maakunnan takseja välitti yksi toimija, mutta vuoden alusta toimijoita on saanut olla kaksi. Se on tuonut Kela-takseihin kilpailua. Niinpä taksiyritys on voinut markinoida palvelua, jossa asiakas saa sopia kyydistä itse tutun ja mieluisan kuljettajan kanssa ohi taksivälityskeskuksen. Ja sehän on asiakkaalle mukavaa ja lisää luottamusta kyytiin. Vaikka nyt on mahdollista saada kyyti samalta tutulta kuljettajalta, ei se kuitenkaan ole ollut kaikilla asiakkailla tiedossa ja se on aiheuttanut epätietoisuutta. Haastattelussa esimerkkinä äiti Tuija Purtonen kertoo, miten hänen tyttärensä on tarvinnut Kela-taksia useita vuosia, mutta mahdollisuus valita tuttu kuljettaja on selvinnyt perheelle vasta aivan hiljan puskaradion kautta. Toimittaja Lappeenrannassa Elisa Paljakka.

Miten ja kuka saa valita Kela-taksinsa kuljettajan? Haastattelussa erikoissuunnittelija Anne Giss Kelasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Brasilian presidentinvaaleissa Lula voitti niukasti. Mitä siitä seuraa?

ma 31.10. klo 10.33–11.00

Etelä-Amerikassa Brasiliassa valta vaihtuu. Vasemmistolainen Luiz Inacio Lula da Silva on voittanut presidentinvaalit täpärästi. Hän sai noin 51 prosenttia äänistä ja palaa presidentiksi yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Vaalit hävinneen istuvan presidentin ja äärioikeiston ehdokkaan Jair Bolsonaron on epäilty haastavan vaalituloksen. Vaalien jälkeisiä tunnelmia Brasiliasta Rio de Janeirosta kertoo ulkomaantoimittaja Vilma Romsi. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Brasiliassa vaaliviranomaiset ovat siis julistaneet vasemmistolaisen työväenpuolueen ehdokkaan Luiz Inacio Lula da Silvan presidentinvaalien toisen kierroksen voittajaksi. Lula päihitti oikeistopopulistisen istuvan presidentin Jair Bolsonaron alle 2 prosenttiyksikön erolla. Vaalit hävinnyt Bolsonaro on pysynyt hiljaa, eikä ole toistaiseksi onnitellut Lulaa. Mitä voidaan odottaa Brasiliassa nyt tapahtuvan, kuinka vallanvaihto sujuu? Haastattelussa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Venäjä ampunut Ukrainan kaupunkeihin aamulla kymmeniä ohjuksia

ma 31.10. klo 10.02–10.30

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu tänä aamuna useita räjähdyksiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiovassa kuului noin kymmenen räjähdyksen sarja, jonka jälkeen savua kohosi kaupungin yllä. Sähköt ovat iskun jäljiltä poikki osassa kaupunkia. Ohjusiskujen tilanteesta kertoo Ukrainan Lvivistä toimittaja Maxim Fedorov. 

Venäjä pyrkii esittämään kansalle syitä sotatoimille Ukrainassa propagandan avulla. Putin yrittää tehdä lännestä syypäätä sotaan ja Venäjän johto haluaa puheidensa mukaan kitkeä satanismin Ukrainasta. Miten venäläiset suhtautuvat näihin puheisiin, onko väitteillä vaikutusta tavallisille venäläiseille? Venäjän tilanteesta ja venäläisten suhtautumisesta sotaan kertoo Moskovan kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen. Toimittaja Tommy Fränti.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.