Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Mitä jos talvi ei yllättäisikään autoilijaa?

pe 22.1. klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Yle Radio Suomessa arkisin klo 10

Aiemmat lähetykset

Mitä jos talvi ei yllättäisikään autoilijaa?

pe 22.1. klo 12.13–12.45

Talvi yllätti autoilijan. Mitä, jos ei yllättäisikään? Kouluttaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta antaa vinkkejä turvalliseen talviautoiluun. Toimittajana Aki Laine. Viikonlopun tulevasta säästä kertoo meteorologi Matti Huutonen. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Täydellisen lumiukon kaava. Suomen hävittäjähankinnat.

pe 22.1. klo 11.33–12.00

Täydellinen lumiukko ei vaadi nuoskalunta. Pakkaslumesta tulee itseasiassa parempi, vinkkaa lumenveistäjä Kimmo Frost. Elli Sormunen nappasi mukaan ämpärin ja lapion ja suuntasi Lappeenrannan linnoitukselle. Suomen puolustuksen jättihanke, Hornet-hävittäjäkoneiden seuraajien hankinta on etenemässä seuraavaan vaiheeseen. Puolustusministeriö kertoo tänään, missä mennään ja poliitikan toimittaja Maria Stenroos on kuulolla ja kertoo meille olennaisimmat. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koronarajoitusten vaikutus lasten harrastuksiin

pe 22.1. klo 11.02–11.30

Miten lasten ja nuorten harrastusten koronarajoitukset näkyvät teillä? Missä ja miten nyt treenaatte? Kuinka ikävä on oikeisiin treeneihin? Suoran lähetyksen puhelinnumero on 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu+ 16,69 snt/min.   Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Koronan vaikutukset nuorison liikuntaan

pe 22.1. klo 10.33–11.00

Kuinka tärkeää lapsille ja nuorille on tavoitteellinen liikunnan harjoittelu? Koronarajoitusten vaikutuksista treenaamiseen ovat keskustelemassa toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta Salibandyliitosta ja Opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Tuomo Puumala. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Selvitys valtion koronakriisin johtamisesta. Veteraanipoliitikot pohtivat populismia.

pe 22.1. klo 10.02–10.30

Miten valtion koronakriisijohtaminen sujui? Konsulttiyhtiö Deloitte on selvittänyt asiaa Onnettomuustutkintakeskuksen toimeksiannosta. Deloitten johtaja Lauri Salmivalli haastattelussa. Veteraanipoliitikot Timo Soini (sin) ja Osmo Soininvaara (vihr) pohtivat polarisaatiota ja populismia. Toimittajana Marko Näkki. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Vauvoja syntyi viime vuonna hieman enemmän kuin vuosiin

to 21.1. klo 12.13–12.45

Syntyvyys kasvoi lievästi Suomessa vuonna 2020. Tilastokeskuksen tuoreita tietoja analysoi kanssamme tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta. Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Millaiset kiekkokisat Tampereella vuonna 2022?

to 21.1. klo 11.33–12.00

Jääkiekon MM-kisat 2022. Mitä on luvassa ja millaisin odotuksin Tampereella ollaan? Toimittaja Juha Kokkala seurasi tiedotustilaisuutta. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Tuoreet tiedot koronasta. Miten Venäjällä suhtaudutaan USAn vallanvaihtoon?

to 21.1. klo 11.02–11.30

Tuoreet tiedot Suomen koronatilanteesta. Marija Skara seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön viikottaista koronainfoa. Millaisia reaktioita Yhdysvaltain vallanvaihto on aiheuttanut Venäjällä? Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen raportoi Moskovasta. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Joe Bidenin virkaanastujaispuhe analyysissa

to 21.1. klo 10.33–11.00

Miten vallanvaihto Yhdysvalloissa sujui ja millainen oli tuoreen presidentin Joe Bidenin virkaanastujaispuhe? Väitöskirjatutkija Jani Kokko on vieraanamme analysoimassa. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen.

Ikäihmisten kaltoinkohtelu jää usein huomaamatta. USA:n vallanvaihto ja uuden presidentin haasteet

to 21.1. klo 10.02–10.30

Ikäihmisten kaltoinkohtelu jää usein piiloon ilmenee THL:n selvityksestä. Johtava asiantuntija Minna-Liisa Luoama kertoo, miten vanhusten turvallisuutta voisi kohentaa. Miten vallanvaihto Yhdysvalloissa sujui ja millaisia haasteita presidentti Joe Bidenillä on edessään? Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku ja Ylen ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen olivat Päivi Neitiniemen haastattelussa. Studiossa Marko Miettinen ja Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter:

Vesistöjen jäätilanne on vielä arvaamaton. Yle seuraa Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisia.

ke 20.1. klo 12.13–12.45

Tiedätkö mitä on teräsjää, entä millaista kohvajää? Jään kantavuudesta ja vesistöjen vaihtelevasta jäätilanteesta Hollolassa, Vesijärven rannalla keskustelevat toimittaja Mira Stenström ja Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen.

Myös Yle seuraa Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisia. Tapahtumat ovat katsottavissa suorana TV1:stä klo 18.20 alkavasta lähetyksestä. Ohjelman tuottaja Ville Kolari kertoo illan ohjelmasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sata kissaa on liikaa

ke 20.1. klo 10.33–11.00

Onko sata kissaa liikaa? Kissalaumat lisääntyvät joskus hallitsemattomasti. Kankaanpäässä Satakunnassa eläinsuojeluyhdistys leikkauttaa kissoja ja etsii niille uusia koteja. Tapio Termonen tapaa kissojen sijaishoitajan Sonja Järvisen ja eläinlääkäri Satu Olkkosen.

Suomen eläinsuojelu SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist kertoo, että yhdistys kampanjoi, jotta lemmikkien rajoittamattomasta lisäännyttämisestä tulisi laitonta.

Marko Miettinen ja Aki Laine juontavat.

Lapin huskyt työnhaussa Etelä-Suomessa. Tipattoman tammikuun merkitys alkoholistille.

ti 19.1. klo 12.13–12.45

Lapin koiravaljakot ovat pulassa kun turisteja ei ole kyydittäväksi. Nyt huskyja on töissä Heinolassakin. Toimittajana Markku Lähdetluoma.

Nykyään raitis alkoholisti Kalle Lähde kertoo millainen rooli tipattomalla tammikuulla voi olla alkoholistin elämässä. Lähde on kirjoittanut kaksi todenmakuista ja humoristista kirjaa alkoholistin elämästä. Kalle Talonen haastattelee.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Paperiset asuntoyhtiöiden osakekirjat digitaalisiksi

ti 19.1. klo 11.33–12.00

Paperiset asuntoyhtiöiden osakekirjat ovat pian historiaa. Vuodesta 2019 saakka uudet taloyhtiöt on perustettu vain digitaalisesti eikä osakekirjoja paineta. Samaan järjestelmään siirretään myös vanhemmat taloyhtiöt ja niiden osakekirjat. Työtä riittää, sillä taloyhtiöitä on meillä noin 90 000. Haastattelussa Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millainen oli Nukkumatin kylmä sota?

ti 19.1. klo 11.02–11.30

Miten Nukkumatista tuli sosialisten arjen sankari? Sakari Silvola on perehtynyt itäsaksalaiseen animaatioon kirjassa Nukkumatin kylmä sota.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Jääkiekon MM-kisojen kohtalo

ti 19.1. klo 10.33–11.00

Jääkiekon miesten MM-turnaus siirretään pois Valko-Venäjältä, päätti Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kokouksessaan. Kisat oli määrä järjestää Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa 21. toukokuuta–6. kesäkuuta. Maanantain kokouksessa ei tehty lopullista päätöstä siitä, missä kisat kokonaisuudessaan pelataan, vaikka kisaisännyys vedettiinkin pois Valko-Venäjältä. Päätöksen syitä ja vaikutuksia punnitsevat Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ja kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Eläkkeellä töissä

ti 19.1. klo 10.02–10.30

Mikäs maistuisi pitkän työuran jälkeen paremmalta kuin pieni työnteko? Ei ilmeisesti juuri mikään, sillä Eläkeliiton tuoreen kyselyn mukaan 70 prosenttia vastanneista eläkeläisistä tekee työtä eläkkeellä ollessaan. Asiasta kertoo Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen projektiasiantuntija Kari Hiltunen.

Paine tiukentaa maahantulorajoituksia on kasvanut helposti leviävän koronaviruksen muunnoksen myötä. Hallitus onkin luvannut kertoa rajoituksista ensi perjantaina. Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi pohtivat kiristysten vaikutusta alallaan.. Päivi Neitiniemi haastattelee. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

50 vuotta karaokea. Jatkuuko pakkanen, pysyykö lumi?

pe 15.1. klo 12.13–12.45

Karaoken keksimistä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Haastattelussa kaustislainen karaokelaulaja ja kenkäkauppias Eija Hautakoski. Toimittaja Kaija Kellman.

Mies, joka toi karaoken Suomeen. Kalervo Kummola on ollut monessa mukana.

Pakastaako edelleen? Pysyykö lumi? Miltä näyttää viikonlopun ja alkuviikon sää? Haastattelussa meteorologi Kerttu Kotakorpi. 

Studiossa Marko Miettinen.

Lahti - Euroopan ympäristöpääkaupunki

pe 15.1. klo 11.33–12.00

Tiesitkö, että Euroopan ympäristöpääkaupunki on tänä vuonna Lahti? Ja avajaiset tähän vuoteen ovat juuri alkamassa. Euroopan ympäristöpääkaupunki valitaan Euroopan komission järjestämässä kilpailussa. Nimitys jaetaan vuosittain yhdelle kaupungille, joka on ympäristötoiminnan edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille kaupungeille sekä kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Ennen Lahtea tunnustuksen on saanut 11 eurooppalaista kaupunkia. Mutta mitäpä sitten? Onko tästä jotain hyötyä koko Suomelle? Haastattelussa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen, Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo  ja Sitran kestävyysratkaisujen johtaja Mari Pantsar. Toimittaja Suvi Turunen.

Studiossa Marko Miettinen.

Pitkäisaikaissairaan koronavuosi

pe 15.1. klo 11.02–11.30

408 ihmistä sai viime vuonna elinsiirron. Elinsiirtojen määrä oli viime vuonna historian toiseksi suurin koronapandemiasta huolimatta. Kuulemme joensuulaisen Jussi Laakkosen koronavuodesta. Hän on saanut jatkoa elämälleen jo kolme kertaa munuaissiirteen avulla. Toimittaja Kaija Kellman. 

Studiossa Marko Miettinen.

Pimeän verkon liikenne seurannassa

pe 15.1. klo 10.33–11.00

Anonyymissa verkossa eli Tor-verkossa käydään paljon huumekauppaa. Siellä leviävät myös suunnitelmat terrori-iskuista ja ääriliikkeistä. Kaikki pimeän verkon miljoonista viesteistä eivät kuitenkaan liity rikollisuuteen. Tampereella on kehitetty koneoppimisen työkaluja, joilla voi luokitella anonyymin verkon viesteistä ne vaarallisimmat. Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen apulaisprofessorina työskentelevä Tuomas Harviainen on tutkinut Tor-verkon huumekaupan ja ääriliikkeiden foorumien käytäntöjä. Toimittaja Anu-Leena Koskinen.

Studiossa Marko Miettinen.

Kuka mellakoi Capitol-kukkulalla? Entä mitä tapahtuu ensi viikolla?

pe 15.1. klo 10.02–10.30

Mitä tapahtui Capitol-kukkulalla? Oliko kysymyksessä pelkästään sekalaisen joukon haahuilu? Liittovaltion poliisi FBI selvittää, oliko hankkeessa mukana myös arvovaltaisia mielipidejohtajia. Haastattelussa väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

Some ja sulut. Yhdysvaltain tapahtumat kiehuttavat sosiaalista mediaa ja sen keskusteluja. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Twitter- ja Facebook-tilit suljettiin. Samoin suljettiin äärisisältöä salliva Parler-viestisovellus. Monille arkisen tutun WhatsAppin käyttöehtojen muuttuminen siirsi osan sovelluksen käyttäjistä kilpaijoiden pariin. Haastattelussa sosiaalisen median tutkija ja Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski sekä kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan EFFI-yhdistyksen tietoturva-asiantuntija Mikko Kenttälä. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Marko Miettinen.

Urheilugaala illalla. Lumen mieltä keventävä vaikutus.

to 14.1. klo 12.13–12.45

Poikkeusajan Urheilugaala. Illalla palkitaan jälleen menestyneitä ja suosittuja urheilijoita. Haastattelussa Urheilugaalan pääsihteeri Riia Martinoja. Toimittaja Aki Laine.

Lunta on nyt vihdoinkin saatu ja runsaasti. Monelle se voi olla jo ongelma, mutta lumi myös hellii mieltämme. Lumi tuo valoa, se houkuttelee ulos, mutta sillä on myös paljon muita hyviä vaikutuksia meihin. Toimittaja Heidi Kononen on kysellyt lumen vaikutuksista tutkijoilta ja kertoo heidän havaintojaan Radio Suomen Päivässä.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Valheet politiikassa

to 14.1. klo 11.33–12.00

Donald Trumpista puhutaan usein presidenttinä, joka toi niin sanotut vaihtoehtoiset faktat eli käytännössä emävalheet politiikan puheenparteen. Mutta onko totuutta halveksuva retoriikka politiikassa niin kovin uutta? Helsingissä ovat menossa Tieteen päivät, joilla tänään iltapäivällä käsitellään paneelikeskustelussa Totuutta ja valhetta politiikan retoriikassa. Haastattelussa tämän keskustelun juontava poliittisen historian tutkija Timo R. Stewart. Toimittaja Carolus Manninen. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kenen luona erolapset asuvat?

to 14.1. klo 11.02–11.30

Lapsiperheen aikuisten erotessa tätä joudutaan miettimään. Vuoroasuminen on yleinen malli, mutta miten vuoroasuminen saadaan sujumaan? Vieraana yksi Kaksi kotia - selviytymisopas vuoroasumiseen -kirjan kirjoittajista, toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo Suomen uusperheiden liitosta. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kylmätutkijan vinkit pakkaseen. Tuoreimmat koronatiedot.

to 14.1. klo 10.33–11.00

Kylmätutkijan vinkit pakkaseen. Miten pysyä toimintakykyisenä kylmällä ilmalla? Haastateltavana Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirkka Rissanen. Toimittaja Päivi Seeskorpi.

Tuoreimmat tiedot koronatilanteesta. Vielä pitäisi jaksaa ennen kuin rokottaminen etenee antamaan kattavan tautisuojan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri pitänyt tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Tilaisuudessa oli mukana myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, SDP.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Suomen ja Ruotsin koronatoimien erot. Tuleeko koronatoimien kiristyksiä?

to 14.1. klo 10.02–10.30

Sitran tilaaman muistion mukaan Suomessa koronatoimia johdetaan poliittisesti ja Ruotsissa viranomaislähtöisesti. Mikä selittää eroja? Haastattelussa muistion kirjoittaja Matti Mörttinen.

Koronarajoitukset. Hallitus keskusteli illalla pitkään koronan muuntovirukseen varautumisesta, mutta päätöksistä  on luvattu vasta juuri näihin aikoihin alkaneessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen  tiedotustilaisuudessa. Ja mekin Radio Suomen Päivässä tietenkin seuraamme tuon tiedotustilaisuuden ja kerromme hallituksen pohdinnoista, kun tiedotustilaisuus on edennyt tarpeeksi. Aamun Ykkösaamussa ehdittin jo pohtia, minkälaiset rajoitusten kiristykset nyt mahdollisesti olisivat tarpeen. Haastattelussa infektioylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä ja Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miksi jotkut koukuttuvat peleihin toisia enemmän? Lumenluonnin vinkit

ke 13.1. klo 12.13–12.45

Miksi joku koukuttuu peleihin tai ylipäätään ottaa paljon riskejä? Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä selvittää, ennustavatko älykkyys ja persoonallisuus riskikäyttäytymistä. Tutkimuksissa hyödynnetään ainutlaatuista aineistoa, jossa yhdistyvät tilastokeskuksen tieto suomalaisten sosioekonomisesta taustasta, pelaajatiliaineisto ravivedonlyöjistä sekä puolustusvoimien aineisto varusmiesten kognitiivisista kyvyistä ja luonteenpiirteistä. Haastattelussa tutkimusryhmän johtaja, yliopistolehtori Niko Suhonen. Toimittaja Tapio Laakkonen. 

Milläs kaikki tuo lumi poistetaan? Lunta on tullut runsaasti eteläisintä Suomea myöten. Se tietää monille omakotiasujille ahkeraa lumenluontia. Raumalainen Motoseal valmistaa erilaisia lumenluontiin tarkoitettuja välineitä ja nekin kehittyvät koko ajan. Haastattelussa kuullaan muun muassa Motosealin toimitusjohtajan Kari Sallisen vinkki lumenluojalle. Toimittaja Kasper Heimolehto.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Miten demokratiaa puolustetaan?

ke 13.1. klo 11.33–12.00

Tieteen päivillä julkaistaan kirja: Hyvä ja paha tieto. Haastattelussa politiikantutkija Hanna Wass, joka on kirjoittanut teokseen demokratiaa käsittelevän artikkelin. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Mitä uskallamme odottaa ensi kesän festaritapahtumilta? Voimalinja meressä

ke 13.1. klo 11.02–11.30

Festarikesän ennakointia. Koronaepidemian kehittymisen tulevaisuus on epävarma, miten järjestäjät valmistautuvat kesään? Minkälaista festarikesää nyt arvataan suunnitella? Haastattelussa ensi kesän Sideways-festivaalia järjestävä promoottori Artemi Remes. Toimittaja Carolus Manninen. 

Voimalinja pudonnut mereen. Naantalin Rymättylässä on vesistön yli kulkeva sähkön voimalinja katkennut ja sortunut mereen. Kaksi suurjännitelinjan mastoa on kaatunut ja kolmas on vaurioitunut. Voimalinja sijaitsee Rymättylän ja Naantalin Luonnonmaan välisen salmen vieressä. Merivartioston mukaan Tervin-Särkän-Naantalin meriväylä on tällä hetkellä suljettu Kotkanvuoren kohdalla. Tilanteesta ja voimalinjan korjaamisen aikataulusta kertoo sähkönsiirtoyhtiö Carunan käyttötoimintojen johtaja Jörgen Dahlqvist.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Vahva kannanotto tyttöjen puolesta

ke 13.1. klo 10.33–11.00

Tytöt kriiseissä. Suomalaisille 50 vuoden ajan maailmaa avannut ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen on koonnut valokuva-arkistostaan ainutlaatuisen kuvauksen tyttöjen elämästä kriiseissä ja konflikteissa. Kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Planin tuottama näyttely on vahva puheenvuoro tyttöjen oikeuksien puolesta. Haastattelussa Rauli V‏irtanen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Viron hallitus eroaa, Maailman sademetsät vähenevät nopeasti

ke 13.1. klo 10.02–10.30

Virossa pitkään jatkunut hallituskriisi on lopulta johtanut siihen, että pääministeri Jüri Ratas päättänyt erota tehtävästään ja se tarkoittaa koko hallituksen eroa. Taustalla ovat hallituspuolue  keskustaan kohdistuvat korruptioepäilyt. Tallinnasta tilanteesta kertoo toimittaja Rain Kooli. Häntä haastattelee Marjo Näkki. 

Metsää katoaa nykyään halyttävän nopeaa tahtia etenkin maapallon tärkeimmiltä sademetsäalueilta. Tämä käy ilmi kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n metsäkatoraportista. Metsien kato heikentää suojavyöhykettä tartuntatauteja vastaan. Haastattelussa WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hiihtotoiveita pyrysäässä sekä oleellisinta ilmastoasiaa

ti 12.1. klo 12.13–12.45

Lunta on nyt ympäri Suomea ja lisää tulee. Some-päivitysten perusteella lähes kaikki ihmiset näyttäisivät nyt hiihtävän. Toimittaja Ville Toijonen on lähtenyt katsomaan, missä kunnossa ladut ovat Lappeenrannassa. Haastateltavana liikunta-alueiden vastaava hoitaja Mika Kivistö.

Mitkä ovat oleellisimmat ja merkittävimmät keinot kamppailuun ilmastonmuutosta vastaan? Haastattelussa ilmastoasioita työkseen korkealla tasolla pohtiva Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Yritysten investointisuunnitelmat

ti 12.1. klo 11.33–12.00

Miltä näyttävät yritysten investointisuunnitelmat? Mikä vaikutus on koronalla? Miltä näyttää tämä vuosi vai onko näkymiä jopa pidemmälle? Elinkeinoelämän keskusliitto EK on juuri julkaissut investointitiedustelunsa tulokset. Haastattelussa EK:n asiantuntija Terhi Heikkonen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miltä näyttää ensi kesän kesätyötilanne?

ti 12.1. klo 11.02–11.30

Korona kadotti viime vuonna kymmeniä tuhansia kesätyöpaikkoja – nyt ongelmaa ratkaistaan. Miltä tilanne näyttää nyt mentäessä kohti kesää 2021? Haastattelussa asuntoja ja työpaikkoja välittävän Oikotie-verkkopalvelun kampanjapäällikkö Päivi Salminen-Kultanen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten jaksaa työssä?

ti 12.1. klo 10.33–11.00

Hyötypelejä tekevän oululaisen yrityksen Ludo Craftin työympäristössä on haluttu kaikin tavoin ottaa huomioon työntekijöiden hyvinvointi. Haastattelussa Ludo Craftin myynti- ja brändijohtaja Anne Ryynänen. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Pyrytilanne ja suuryritysten investointinäkymät

ti 12.1. klo 10.02–10.30

Sankka lumipyry on vaikeuttanut liikkennettä Lounais- ja Etelä-Suomessa. Onnettomuuksia on sattunut liukkaalla kelillä. Pyrytilanteesta kertoo Fintrafficin Tampereella sijaitsevan tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Frans Anttonen.

Suuryritysten näkymät. Talouden odotetaan elpyvän tänä vuonna, mutta suuryritykset valmistautuvat hitaan kasvun aikaan. OP:n tänä aamuna julkaisema kysely kertoo, että epävarmuus tulevasta kalvaa suomalaisten suuryritysten investointihalukkuutta. Toisaalta valtaosa suuryrityksistä kertoo olevansa valmis investoimaan nopeastikin, jos kysynnän ennustetaan kasvavan. Haastattelussa taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä Helsingin yliopistosta ja toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi OP-Yrityspankista. Toimittaja Päivi Neitiniemi. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Puhetta tunteista. Talvi tuo pyryä.

ma 11.1. klo 12.13–12.45

Talvi tuo pyryä. Miltä näyttää talvisen sään kehitys tänään ja varsinkin huomenna aamulla? Meteorologi Anne Borgström kertoo lisää.  

Studiossa Aki Laine.

Pelit ovat huviksi, mutta myös hyödyksi.

ma 11.1. klo 11.33–12.00

Pelit ovat pääosin viihdettä, mutta pelit ovat myös hyödyllisiä ja parhaimmillaan niiden avulla voidaan jopa pelastaa ihmishenkiä. Oululainen LudoCraft on erikoistunut hyötypeleihin. Toimitusjohtaja Tony Manninen kertoo hyötypelien tekemisestä lisää. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine.

Koronapotilaiden hoidossa uusia konsteja.

ma 11.1. klo 11.02–11.30

Miten koronapotilaita Suomessa nyt hoidetaan ja mikä on hoidossa vajaassa vuodessa muuttunut? Uutta hoidossa on, että HUS-alueella hepariini-verenohennuslääkettä suositellaan myös kotona käytettäväksi koronaa sairastaville. Haastattelussa infektioylikääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Studiossa Aki Laine.

Avannon reunalla ja aura-auton kyydissä

ma 11.1. klo 10.33–11.00

Uskaltaako Marko Miettinen rakastua talviuintiin vai hytiseekö hän vain avannon reunalla?

Tiet puhtaaksi aikaisesta aamusta alkaen. Nyt on kansalaisilla lumiriemua etelää myöten, mutta teillä se tarkoittaa pöpperöistä keliä - ja vielä pöpperöisempää olisi, jos aura-autot eivät liikkuisi. Aura-auton kuljettaja Kimmo Peltoniemi kertoo, miltä pyrykeli näyttää ja tuntuu ison auton hytistä katsottuna. Toimittaja aura-auton kyydissä on Jere Sanaksenaho.

Studiossa Aki Laine.

Yhdysvaltain presidentinvaihdos aiheuttaa kuohuntaa

ma 11.1. klo 10.02–10.30

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin some-tilien sulku on hiljentänyt vaalitulokseen pettyneen presidentin, mutta onko se vaientanut hänet kokonaan? Onko somejättien valta äänenkäytön vaientamiseen ongelma demokratian kannalta? Mitä mahdollisuuksia some-viestintään on jäänyt Trumpin äärikannattajille? Haastattelussa it-asiantuntija Petteri Järvinen.

Yhdyvalloissa eletään levottomia aikoja presidentinvaihdoksen aikaan. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Haastattelussa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Toimittaja Marjo Näkki.

Studiossa Aki Laine.

Piikkikammo on melko yleinen vaiva - näin se otetaan huomioon rokotuskampanjoinnissa.

pe 8.1. klo 12.13–12.45

Joka kymmenes suomalainen kärsii piikkikammosta. Heitä rokotuskuvat hirvittävät - ja nyt rokotuspiikkejä näkyy televisiossa melkein joka päivä kun koronarokotukset etenevät. Minna Rosvall kysyi kadunkulkijoiden piikitysajatuksia sekä tapasi psykiatrian erikoislääkäri Jukka Penttisen. Hän kertoo, että piikkikammo saa alkunsa yleensä lapsuudesta ja vanhemmilla on tärkeä osuus sen synnyssä. Vanhempi ei saisi pelkotilanteessa mennä mukaan lapsen pelkoon. Penttinen toivoo uutiskuviin vähemmän piikkejä.

Studiossa Aki Laine.

Miten potilasvahinkolaki muuttui vuoden alussa?

pe 8.1. klo 11.33–12.00

Suomessa jokainen terveydenhuollon potilas on aina vakuutusturvan piirissä. Potilasvahingon sattuessa potilas voi hakea korvausta suoraan Potilasvakuutuskeskukselta. Vuoden vaihteessa potilasvakuutuslakiin tuli muutoksia. Niistä meille kertoo korvauspäällikö Elina Muukkonen.

Studiossa Aki Laine.

Onko tasapainosi terästä?

pe 8.1. klo 11.02–11.30

1200 suomalaista kuolee vuosittain kaatumisten aiheuttamiin vammoihin. Lonkkamurtumia ja muita ruhjeita aiheutuu myös tuhansittain

Onko tasapainosi terästä, kysykin nyt Eläkeliitto. Liitto kampanjoi tasapainon harjoittamisen puolesta ja antaa vinkkejä siitä, kuinka kaatumisia ehkäistään. Haastattelussa liikuntasuunnittelija Outi Kokko-Ropponen. Toimittaja Kaija Kellman oli talvisissa kaupunkimaisemissa ottamassa tasapainoilusta selvää.

Studiossa Aki Laine.

Millaista keskustelua USAn mediassa kongressitalon hyökkäyksestä? Keitä mellakoitsijat ovat?

pe 8.1. klo 10.33–11.00

Kysymme tunnelmia myös Kaliforniassa asuvalta suomalaistoimittaja Johanna Juntuselta. Carolus Manninen tavoitti hänet.

Monia kiinnostaa, keitä ovat kongressitaloon hyökänneet ihmiset? Joistakuista näkyvimmistä hahmoista on tullut jo netti-ilmiöitä. Toimittajana Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine.

Perussuomalaiset Ylen kannatusmittauksessa suosituin. Mitä usalaiset ajattelevat hyökkäyksestä kongressiin?

pe 8.1. klo 10.02–10.30

Perussuomalaiset ja SDP kisaavat maan suosituimman puolueen paikasta. Poliitikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo tarkemmin Ylen puoluekannatusmittauksesta.

Millaisia ajatuksia hyökkäys kongressiin on herättänyt Yhdysvalloissa? Georgian osavaltiossa sijaitsevan Clayton State -yliopiston Yhdysvaltojen historian professori Marko Maunula kertoo. Toimittajana Hanna Juuti.

Studiossa Aki Laine.

Uusi Finentry-palvelu tarjoaa maahantulijoille koronatietoa. Tuoreet tiedot Suomen koronatilanteesta.

to 7.1. klo 12.13–12.45

Miten maahan saapuva matkustaja saisi parhaiten tietoa Suomen koronarajoituksista ja itsensä testaamisesta? Tätä ovat miettineet tänään julkaistavaa Finentry-palvelua kehittäneet useat viranomaiset - rajaliikenteestä terveydenhuollon ammattilaisiin. Sovelluksessa ja selaimessa toimiva Finentry otettiin tänään käyttöön Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Helsingin satamissa. Maanlaajuista käyttöönottoa toivotaan. Sovelluksesta kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin ylilääkäri Asko Järvinen. Carolus Manninen haastattelee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut tiedotustilaisuudessaan ajankohtaista tietoa koronasta Suomessa. Ne meille summasi Atte Uusinoka.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millaiset ovat Capitol Hillin turvatoimet? USAn poliittinen ahdinko ja kansinvälinen talous.

to 7.1. klo 11.33–12.00

Suomalainen Julia Mäklin on toiminut Illinoisin kongressiedustajan harjoittelijana Capitol Hillillä. Hän tietää talon tavat ja turvallisuuden. Miten kongressin valtaus on ylipäätään mahdollinen? Atte Uusinoka haastatteli.

Johtaako Yhdysvaltain poliittinen ahdinko myös taloudellisiin seurauksiin kansainvälisesti? Tilannetta arvioi Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Mikä rooli oikeistopopulismilla on Washingtonin kaaoksessa?

to 7.1. klo 11.02–11.30

Koko maailma on seurannut täysin poikkeuksellista tunkeutumista Yhdysvaltojen kongressirakennukseen ja sen jälkipyykkiä. Kaiken keskiössä on marraskuisten presidentinvaalien tuloksen kiistäminen, johon Trumpin radikaaleimmat tukijat nyt pyrkivät. Haastattelussa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja populismia tutkinut Niko Hatakka Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Toimittajana Carolus Manninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Washingtonin historialliset tapahtumat - syyt ja seuraukset osa2

to 7.1. klo 10.33–11.00

Yhdysvalloissa, Washingtonissa joukko Trumpin kannattajia tunkeutui kongressirakennukseen. Historiallisia tapahtumia, sen seurauksia ja syitä käy lähetyksessämme kanssamme läpi vieraileva tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista. Haastattelussa myös Yhdysvaltoja ja sen politiikkaa tunteva väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Washingtonin historialliset tapahtumat - syyt ja seuraukset osa1

to 7.1. klo 10.02–10.30

Yhdysvalloissa, Washingtonissa joukko Trumpin kannattajia tunkeutui kongressirakennukseen. Historiallisia tapahtumia, sen seurauksia ja syitä käy lähetyksessämme kanssamme läpi vieraileva tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miksi nuori nainen osti metsäpalstan? Hien viestit.

ti 5.1. klo 12.13–12.45

Nuori nainen metsänomistajana. Haastattelussa omilla maillaan Ikaalisissa on 24-vuotias Maria Saraketo, joka osti muutama kuukausi sitten elämänsä ensimmäiset hehtaarit. Toimittaja Katri Tapola.

Hiki kertoo tietoa. Hiki hoitaa elimistön jäähdytystä, mutta se paljastaa myös mitä sisällämme tapahtuu, sillä hiestä löytyy solujen välisiä viestejä ja jopa tietoja perimästä. Hiessä olevien viestien avaamisen ja mittaamisen ennakoidaan olevan mullistavia terveydenhoidolle ja ehkä jopa henkiselle kehityksellemme. Haastattelussa Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio ja VTT:n tutkimusprofessori Jussi Hiltunen. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Voiko suomalaisia rokottaa sutjakkaammin? Tepsiikö rokote muuntuneeseen virukseen?

ti 5.1. klo 11.33–12.00

Voidaanko Suomen rokotustahtia nopeuttaa? Miksi tahti on odotettua hitaampi? Haastattelussa ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Rokotus on kilpajuoksua viruksen muuntumista vastaan. Tepsivätkö nykyiset rokotukset mutatoituneeseen virukseen? Rokotustutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet kertoo, mitä tähän mennessä tiedetään. Toimittajana Kaija Kellman.

Studio Aki Laine ja Jyrki Hakanen.

Lunta eteläänkin - rinteissä, laduilla ja suksikaupoilla riittää väkeä

ti 5.1. klo 11.02–11.30

Lunta on saatu viimein myös Etelä-Suomeen ja se on herättänyt monet nauttimaan ulkoilun riemuista. Laskettelukeskuksille lumentulo on vain bonusta, sillä tykkilumi on rinnekeskuksille parasta laskualustaa. Haastattelussa Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Lisäksi Marija Skara kävi kaupassa kysymässä, riittääkö kaikille halukkaille talviurheiluvälineitä?

Studiossa Aki Laine ja Jyrki Hakanen.

Syöväntorjunnan haasteet. Miten työhonpaluu sujuu syöpähoitojen jälkeen?

ti 5.1. klo 10.33–11.00

Miten estää syöpiä? Monia syöpiä on opittu torjumaan, mutta vielä on tehtävää. Syöpäyhdistyksen tavoitteena on turvata suomalaisille hyvä elämänlaatu ilman syöpää ja syövästä huolimatta. Miten voimme ehkäistä syöpätauteja omilla elintavoillamme? Haastattelussa Syöpäyhdistyksen uusi puheenjohtaja Jukka Moilanen.

Suomessa kolmasosa syöpään sairastuneista on työikäisiä, tämä tarkoittaa yli 10 000 henkilöä vuosittain. Moni heistä palaa töihin syövän kanssa tai sen jälkeen. Miten se sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla? Projektipäällikkö Emma Andersson Syöpäpotilaiden yhdistyksestä kertoo.

Studiossa Aki Laine ja Jyrki Hakanen.

Britanniaan tiukat koronarajoitukset. Georgian osavaltion ratkaiseva vaali.

ti 5.1. klo 10.02–10.30

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti illalla, että ankarat, koko maan laajuiset sulkutoimet otetaan käyttöön tästä päivästä lähtien. Ihmiset laitetaan nyt koteihinsa ja koulut menevät etäopetukseen, sillä maan terveysviranomaisten mukaan koronan uhka on maassa korkeimmalla tasolla. Toimittaja Auli Valpola kertoo tunnelmia Lontoosta.

Yhdysvalloissa äänestetään tänään merkittävissä vaaleissa.

Georgian osavaltion uusintavaaleissa valitaan tänään kongressin ylähuoneen kaksi viimeistä senaattoria. Näitä kahta paikkaa ei kyetty ratkaisemaan marraskuisissa presidentinvaalien yhteydessä.

Panos on kova, sillä samalla ratkeaa, jatkaako senaatti republikaanienemmistöisenä vai pääsevätkö demokraatit tasoihin ja vallan syrjään kiinni senaatissakin.

Haastattelussa väitöskirjatutkija Jani Kokko ja Yhdysvaltojen historian professori Marko Maunula Claytonin osavaltionyliopistosta Georgiasta.

Studiossa Aki Laine ja Jyrki Hakanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Alokkaat armeijan harmaisiin. Mökkikauppa ennätyslukemissa myös Kuusamossa.

ma 4.1. klo 12.13–12.45

Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa tänään varusmiespalveluksensa. Millaista on sotilaskoulutus korona-aikaan? Osastoesiupseeri, majuri Ville Kostian Pääesikunnan koulutusosastolta haastattelussa.

Loma-asuntokaupassa on takana selkeä ennätysvuosi koko Suomessa. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan mökkien ja muiden loma-asuntojen kaupassa syntyi jopa 40 prosentin kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Suositussa mökkikaupungissa Kuusamossa kasvu on valtakunnan tasoa eli noin 40 prosenttia. Ensio Karjalainen tapasi kuusamolaisen kiinteistönvälittäjän, Karita Karvosen ja kyseli lisää mökkikaupasta.

Aki Laine ja Jyrki Hakanen studiossa.

Vahvempaa tunnistautumista pankkipalveluihin. Myös julkisiin palveluihin muutoksia.

ma 4.1. klo 11.33–12.00

Euroopan unionin maksupalveludirektiivin (PSD2:n) siirtymäaika päättyi vuodenvaiheessa. Direktiivi vaatii niinsanottua vahvaa tunnistautumista henkilöllisyyden todentamisessa verkkopalveluissa. Mikä muuttui ja miten? Johtava asiantuntija Teija Kaarlela Finanssiala ry:stä haastattelussa.

Lisäksi kuulemme, miten tunnistautuminen muuttuu julkisissa palveluissa. Digi- ja väestötietoviraston ylijohtaja Timo Salovaara kertoo muutoksista. Muunmuassa Katso.fi tunnistuspalvelu muuttuu Suomi.fi:ksi. Toimittajana Kaija Kellman. Aki Laine ja Jyrki Hakanen studiossa.

Millä konstilla paino putoaa pysyvästi? Tai saa liikunnan elämäntavaksi?

ma 4.1. klo 11.02–11.30

Moni on lötsähtänyt koronavuoden aikana, kunto on rapautunut ja kiloja kertynyt. Näin vuoden alussa kuntokuuri ja painonpudotus on mielessä. Oletko sinä onnistunut ja miten? Kerro vinkkisi ja kokemuksesi kohtalotovereille. Osallistu suoraan lähetykseen 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Aki Laine ja Jyrki Hakanen juontavat.

Pysyvä painonpudotus - onko se mahdollista?

ma 4.1. klo 10.33–11.00

Tammikuu on laihdutuksen ja vaa´an tuijotuksen aikaa. Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka -sovellus tähtää kalorien laskemisen sijaan pysyvään painonpudotukseen. Onnikan kehittäjiin lukeutuva tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkonen kertoo menetelmästä. Sen sovelluksesta tietää Limingan terveyskeskuksen johtaja lääkäri Pauliina Sarajärvi. Toimittajana Marja Ala-Kokko. Aki Laine ja Jyrki Hakanen juontavat.

Norjan maanvyöryn jäljiltä lisää uhreja. Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusyhteistyö.

ma 4.1. klo 10.02–10.30

Norjan maanvyörymän jäljiltä on löytynyt jälleen lisää uhreja. Suomen Norjan suurlähettiläs Mikael Antell kertoo traagisten tapahtumien jälkeiset tunnelmat Norjasta. Carolus Manninen haastattelee.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) arvioi Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusyhteistyön mahdollisuuksia. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Jyrki Hakanen.

Karita Mattila löysi Suomen uudelleen

to 31.12.2020 klo 12.13–12.45

Ari Huusela on matkannut yksin purjeveneellä Vendee Globe kilpailussa maailman ympäri jo 25 000km, matka on puolessa välissä. Hän vastaa puhelimeen vaihtuvista merimaisemista. Takana on Australian läntisin niemenkärki.

Monen esiintyjän keikkakalenteri alkoi tyhjentyä maaliskuussa. Kansainvälisesti tunnetut- sopraano Karita Mattila ja muusikko Iiro Rantala- kertovat ,että he odottavat jo kiihkeästi esiintymistä elävälle yleisölle. Kaija Kellman haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Pitkäripaiseen

to 31.12.2020 klo 11.33–12.00

Kun ravintolabileiden aika ei ole nyt vuoden vaihtuessa niin juhlajuomia haetaan kotiin, tarina kertoo että ihan kaksin käsin. Radio Suomen päivän juhlatoimikunta pisti Marko Miettisen asialle, Alkoon hän sitten meni mutta minne? Tatu Vanninen, aluejohtaja Alkosta, on oppaana.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg studiossa.

Päättyvä vuosi muutamassa minuutissa

to 31.12.2020 klo 11.02–11.30

Nyt käydään päättyvä vuosi läpi muutamassa minuutissa. Valmiuslaki, Kulmuni, Trump, Valko-Venäjä; mitä muuta muistat?

Mikä muuttuu huomenna? Mitä maksaa vuodenvaihteen jälkeen olutpullo, entä passi ja tai henkilökortti? Mitä muutoksia tulee verotukseen ja kuka maksaa vesilaskun? Carolus Manninen selvittää arjen muutoksia.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg juontavat.

Nelli Matula ja Stuba Nikula virittävät juhlatunnelmaa

to 31.12.2020 klo 10.33–11.00

Tänä vuonna on opittu tekemään töitä etänä, käymään koulussa etänä, jumppaamaan ja tapaamaan ystäviä etänä. Niin ei ehkä yllätä, että uutta vuotta sopii myös juhlistaa etänä. Miten se sujuu? Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtajaa Stuba Nikula ja laulaja lauluntekijä Nelli Matula opastavat. Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

Kuuleeko Lontoo?

to 31.12.2020 klo 10.02–10.30

Britannia erosi EU:sta helmikuussa ja tänään päättyy siirtymäkausi eli maa lähtee sisämarkkinoilta. Kuningatar Elisabet on antanut hyväksyntänsä Ison Britannian ja Euroopan unionin väliselle kauppasopimukselle. Elisabetin allekirjoitus oli viimeinen sinetti jo lähes vuoden kestäneille neuvotteluille. Miten uusi tilanne tuntuu suurlähetystössä? Lehdistöneuvos Heli Suominen vastaa Lontoosta.

Koronavuosi on ollut myös kriisi, Sen vaikutuksia ja luonnetta arvioivat ihmismielen asiantuntijat psykologi, filosofian tohtori Pekka Sauri ja pastori Timo Laaninen sekä kriisi-, trauma- ja katastrofipsykologian asiantuntija Eija Palosaari. Päivi Neitiniemi toimittaa. Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Lämpöennätys lähellä

ke 30.12.2020 klo 12.13–12.45

Tuleeko tästä mittaushistorian lämpimin vuosi? Meteorologi Joonas Koskela kertoo.

Nyt palataan Utön saarelle puhumaan ulkosaariston perinneruoista. Raaka-aineena on tällä kertaa hylje. Kalle Talonen vierailee Utössä Hanna Kovasen kotona.

Juha Blomberg ja Linda Vettanen studiossa.

Kurkistus tietomurron taakse

ke 30.12.2020 klo 11.33–12.00

Edellispäivänä kuulimme eduskuntaan kohdistuneesta tietomurrosta. Kyberhyökkäyksen seurauksena joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui. Yhdysvallat kärsi edelleen kyberhyökkäysestä, jonka takana sanotaan olevan Venäjä.

Miten usein tietomurroista tekijä saadaan selville? Entä saammeko koskaan kuulla, kuka on eduskunnan tietomurron takana? Tätä pohtii tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg studiossa.

Veikkolalaisuus tarttuu asukkaaseen helposti

ke 30.12.2020 klo 11.02–11.30

Nykyajan kotiseututyö on yhteishenkeä, juurien kasvattamista ja alueen etujen ajamista. Suomen Kylät ry valitsi Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi kunniapuheenjohtaja Raija Karin. Hän on toiminut Veikkolan Kyläyhdistyksen puheenjohtajana 26 vuotta, ja saanut kiitosta verkostoitumisesta sekä tahdosta ja taidosta toimia kuntapäättäjien, virkamiesten, yhdistysten ja asukkaiden välillä rakentavasti.  Raija Kari opastaa Katariina Lahtosta Veikkolassa. Juha Blomberg ja Linda Vettanen juontavat.

Uudet säännöt dronen lennätykseen

ke 30.12.2020 klo 10.33–11.00

Miltä kuullostaisi titteli: ilma-aluksen päällikkö? Sellaisia taitaa olla vuoden vaihteessa tarjolla myös maankamaralla oleville drone-harrastajille. Laki nimittäin muuttuu yhtenäiseksi EU:n alueella. Muutosta selvittää tiiminvetäjä Patrik Söderström Traficomista. Toimittajana Marko Miettinen. Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Kaiken keskellä luonnon rauhassa

ke 30.12.2020 klo 10.02–10.30

Järven rannalla kaupungin keskustassa, tämä on mielikuva siitä, miten suomalaiset haluavat asua, mutta mitä suomalaiset todellisuudessa haluavat, tästä on nyt tuoretta tietoa. Yle on Taloustutkimuksella selvityttänyt asiaa. Toimittaja Reeta Niemonen on perehtynyt tutkimukseen.

Miltä näyttää talous ensi vuonna? Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja GnS Economics tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Tuomas Malinen keskustelevat Marjo Näkin kanssa.

LInda Vettanen ja Juha Blomberg juontavat.

Haahkakeittoa ja allipullia

ti 29.12.2020 klo 12.13–12.45

Ulkosaaristossa on syöty sitä, mitä on saatu, myös merilintuja. Maistuisko haahkakeitto tai allipullat? Kalle Talonen on Utön saarelta syntyperäisen utöläisen Hanna Kovasen kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koronainfosta raportoi Kaija Kellman.

Juha Blomberg ja Linda Vettanen studiossa.

Ilotulitekauppa hiipuu

ti 29.12.2020 klo 11.33–12.00

Monet kaupungit ovat ilmoittaneet etteivät ne järjestä ilotulitusnäytöksiä tänä vuonna. Ilotulitteiden myynti joka tapauksessa alkoi sunnuntaina ja jatkuu uuteen vuoteen asti. Suomen ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala kertoo kaupasta. Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-oja on Carolus Mannisen toinen haastateltava. Linda Vettanen ja Juha Blomberg juontavat.

Puuttuuko sotelta kansan tuki?

ti 29.12.2020 klo 11.02–11.30

Sote-uudistusta on pyritty viemään läpi jo vuosikymmenen ajan. Joulukuun alussa tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi, että " Tämä aamu ei voisi alkaa paremmin. Uudistus siirtyy nyt eduskunnan viisaille hartioille"

Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo keskustelevat hankkeesta.Mitä vaikuttaa se, että Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan vähemmistö kansalaisista kannattaa uudistusta?

Juha Blomberg ja Linda Vettanen juontavat.

Etäilylle rajat

ti 29.12.2020 klo 10.33–11.00

Moni kaipaa etäilyn myötä työpaikan ihmisiä, yhteisöä. Toisen ihmisen kohtaamisesta on tullut arvokasta, myös henkilökohtaisesta pankki-, tai veropalvelusta haaveillaan ja matkalippukin olisi mukavampi ostaa ihmiseltä kuin koneelta.

Etäilylle on hyvä pistää rajat, myöntää myös englannin ja vuorovaikutuksen professori Pentti Haddington Oulun yliopistosta. Hän tutkii ihmisten välistä viestintää ja seuraa tutkimusryhmänsä kanssa juuri nyt kansainvälisten YK:n sotilastarkkailijoiden kriisinhallintakoulutusta. Siinäkin on keskiössä ihmisten välinen viestinvaihto. Marja Ala-Kokko toimittaa.

Linda Vettanen ja Juha Blomberg studiossa.

Kodin elektroniikka käy kaupaksi

ti 29.12.2020 klo 10.02–10.30

Tänä vuonna on vietetty aikaa kodeissa aiempaa enemmän - on tehty töitä, viihdytty, puuhasteltu ja harrastettu. Miten koronavuosi on kotien varustelussa näkynyt. Tähän vastaa hintavertailupalvelu Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Basset. Yliopistotutkija Timo Miettinen ja toimittaja Auli Valpola pohtivat Brexitin vaihetta ja vaikutuksia. Päivi Neitiniemi haastattelee. Linda Vettanen ja Juha Blomberg juontavat .

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

ma 28.12.2020 klo 12.13–12.45

Pullisteleeko jääkappi erillaisia joulujämäruokia? Mitä laatikoista, perunoista ja kinkusta voi oikein tehdä? Juha Mäntykenttä jututtaa Rovaniemellä martta Eeva-Maija Laurilaa, joka aloittaa kinkun paistoliemen hyödyntämisestä.

Mitä ulkosaaristossa on syöty ennen ja mitä syödään nykyään? Jouluhauki on ehkä tutumpi juttu, mutta haahkat ja hylkeet ehkä hiukan erikoisempia raaka-aineita.

Hanna Kovanen pitää majoituspalvelua Utössä – sielläkin paikallisen kalan tarjoaminen on aika hankalaa. Kalle Taloselle vieraillessa Hannan kotona saaressa.

Juha Blomberg juontaa.

Ekobongarin vuosi

ma 28.12.2020 klo 11.33–12.00

Kilometrejä pyörällä 19 001, kävellen 241 ja soutaen 0,5. Bongattuja lintulajeja kotimaan kamaralla 283. Siinä laitilalaisen Juha Kylänpään ensimmäisen eläkevuoden eli tämän vuoden saldo. Kappalaisen virasta helmikuun alussa eläköitynyt Kylänpää asetti tavoitteekseen tehdä uusi ennätys vuoden aikana lihasvoimin bongattujen lintulajien määrässä - ja onnistui siinä. Aki Laine tapasi Kylänpään tämän entisen työpaikan, Laitilan kirkon, luona.

Studiossa Juha Blomberg.

Juhlapyhät nostavat sykettä

ma 28.12.2020 klo 11.02–11.30

Älysormuksia valmistavan teknologiayhtiö Ouran tiedejohtaja Hannu Kinnunen tutki väitöstyössään kahden ja puolen vuoden ajalta, mitä älysormusten ja -kellojen mittaustieto kertoo käyttäjien hyvinvoinnista. Pitkän aikavälin mittaus paljastaa, että keskisyke vaihtelee maailmanlaajuisesti viikko- ja vuosirytmin tahdissa. Myös yksittäiset juhlapäivät näkyvät sykkeen nousuna, tämä oli yllätys tutkija Hannu Kinnuselle itselleenkin. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Juha Blomberg.

Koronarokottaminen jatkuu

ma 28.12.2020 klo 10.33–11.00

Koronarokotukset alkoivat eilen Suomessa. Ensimmäinen askel kohti valoa on siis otettu. Ensimmäiset rokotukset annettin eilen iltapäivällä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Tänään rokotukswet jatkuvat muualla Suomessa, kertoo erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Marija Skara haastattelee.

Koronapandemia iski maaliskuussa, kun Sally Järvelä oli ollut vasta puolisen vuotta johtajaylilääkärinä Kanta-Hämeessä. Ajatukset olivat monenmoisia. Johanna Talasterä haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg.

Elinkeinoelämän luottamus vahvistuu

ma 28.12.2020 klo 10.02–10.30

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on nousussa. näyttää Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n luottamusindikaattori. Puhelimessa on EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Venäjällä valmistaudutaan vuoden suurimpaan juhlaan - uuteenvuoteen. Tämä on ollut perinteisesti hyvin menestyksekästä aikaa itä- ja kaakkois-Suomen matkailulle, kun venäläisturisteja on riittänyt. Nyt raja on koronan vuoksi kiinni, mutta koska venäläisturistit palaavat Suomeen, sitä ennakoivat nyt Helsingin Sanomain ja Ylen Venäjän kirjeenvaihtajat Jussi Niemeläinen ja Erkka Mikkonen. Marjo Näkki haastattelee.

Studiossa Juha Blomberg.