Radio Suomen Päivä

Radio Suomen Päivä

Kouvolan rajut säästöaikeet, Kuuleeko koulu?

eilen klo 12.13–12.45
Viimeisin

Radio Suomen Päivä kertoo päivän tärkeimmät tapahtumat, seuraa suomalaisten arkea ja juhlaa sekä liikkuu eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Seuraava lähetys

Radio Suomen Päivä

tänään klo 10.02–10.30

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Aiemmat lähetykset

Kouvolan rajut säästöaikeet, Kuuleeko koulu?

eilen klo 12.13–12.45

Kouvola suunnittelee säästöjä, joita arvostelijat kutsuvat kulttuurikatastrofiksi. Muun muassa maakunnallisen orkesterin Kymi sinfoniettan toiminta loppuu, jos säästöt toteutuvat. Haastateltavana on Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen. Toimittaja Jesse Mäntysalo.

Kuuleeko koulu! Kouluaiheisen podcast-sarjan ensimmäisen jakson aiheena on koulushoppailu. Haastattelussa sarjan tekijä Anu Heikkinen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Karmiva ja erikoinen tapaus, Yliopiston maskisuositus

eilen klo 11.33–12.00

Karmiva, erikoinen tapaus. Yle Areenaan julkaistaan keskiviikkona 12.8. mielenkiintoinen 6-osainen true crime -podcast Ihmissyöjä. Se kertoo vuonna 1982 Virossa tapahtuneesta rikossarjasta, jossa 25-vuotias Johannes-Andreas Hanni tappoi raa'asti kolme ihmistä ja söi uhrin lihaa. Haastattelussa podcastin tekijä Ville Hytönen. Toimittaja Carolus Manninen. 

Yliopiston maskisuositus. Maskien käyttö, keskustelu niiden hyödyllisyydestä ja puhe siitä, tarvitaanko Suomeen suositus on ollut paljon esillä julkisuudessa. Huomenna virallinen suositus on luvassa. Mutta monella taholla sitä ei ole jääty odottamaan vaan on jo annettu omia suosituksia. Esimerkiksi Turussa suositus on annettu joukkoliikenteeseen ja suosittajien joukkoon on nyt liittynyt myös Itä-Suomen yliopisto. Haastattelussa Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Monia lakkeja mättäillä

eilen klo 11.02–11.30

Syksyn sienisadosta näyttää tulevan erityisen hyvä parin heikomman sienivuoden jälkeen. Haastattelussa Uudenmaan Marttojen sienineuvoja Hanna Pikkarainen. Toimittaja Johanna Östman. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sami Yaffan sarjakuvakirja

eilen klo 10.33–11.00

Hanoi Rocksin basisti kertoo uudesta aluevaltauksestaan, sarjakuvakirjasta, jonka Punkki hahmon esikuva on kitaristi Nasty Suicide. Studiovieraana Sami Yaffa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Riskimaista karanteeniin, miten se onnistuu?

eilen klo 10.02–10.30

Lentokoneet tuovat Suomeen tuhansia matkustajia koronariskimaista. Nyt lennetään todella vähän tavanomaiseen verrattuna, mutta lennetään kuitenkin. Lentomatkustamisen nykyisistä määristä kertoo johtaja Petri Vuori lentoasemayhtiö Finaviasta.

Onko käytännössä mahdollista testata ja määrätä karanteeniin kaikki niin sanotuista koronariskimaista saapuvat ihmiset? Haastattelussa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, oikeustieteen professori Janne Salminen Turun yliopistosta ja Turun kaupungin toimialajohtaja Riitta Liuksa. Toimittaja Tom Kankkonen. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Paavo Nurmi Games illalla, Pro Agrian satokatsaus

toissa päivänä klo 12.13–12.45

Paavo Nurmi -kisat ovat kansainväliset ja ehkä Suomen suurin yleisurheilutapahtuma tänä vuonna. Mutta koronan vuoksi ne ovat myös hyvin tavanomaisesta poikkeavat kisat. Haastattelussa kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen. Toimittaja Minna Rosvall. 

Vaihteleva kasvutilanne. Sateet ja helteet ovat tänäkin kesänä osuneet vaihtelevasti sopien eri alueille ja eri kasvualoille. Miltä näyttää kesän sato? Haastattelussa asiantuntija Terhi Taulavuori viljelemisen asiantuntijaorganisaatio Pro Agriasta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Auttaisivatko rangaistukset roskaamiseen?

toissa päivänä klo 11.33–12.00

Mikä on, kun roska ei löydä roskikseen? Tai miksi roskasäiliöt pursuavat roskia ja niiden liepeille on jätetty kaikenlaista sinne kuulumatonta? Haastattelussa Tuula-Maria Ahonen Roska päivässä -liikkeestä ja työnjohtaja Matti Hanninen pääkaupunkiseudun teiden varsien roskienkeruusta alihankkijana vastaavasta YIT:stä. Toimittaja Noora Kettunen.

Roskaaminen ja rangaistus. Metsähallituksen luontopaveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist iloitsee, että suomalaiset ovat löytäneet luontoon. Mutta samalla on kasvanut roskien määrä. Pitäisikö roskaamisesta rangaista? Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Matkalla islamilaisessa Suomessa

toissa päivänä klo 11.02–11.30

Maahanmuuttajavoittoiset lähiöt kuten Turun Halinen ja Varissuo sekä Tampereen Hervanta mielletään vaarallisiksi asuinalueiksi. Miten todenmukainen tämä mielikuva on ja millaista lähiöarka Suomen muslimiyhteisöissä oikeasti eletään? Haastattelussa dosentti Marko Juntunen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Atte Uusinoka. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Koulutien turvaaminen on jokaisen asia

toissa päivänä klo 10.33–11.00

Koulutietä turvaamassa. Kouvolassa vanhemmat lähtivät turvaamaan lasten kouluun menoa koulujen lähistölle. Haastattelussa Pauliina-koululainen ja hänen äitinsä Paula Pesonen. Toimittaja Jesse Mäntysalo.

Koulujen alkaessa suurimpia puheenaiheita on yleensä liikenneturvallisuus lasten näkökulmasta. Konsultti- ja suunnittelufirma Rambollin tuoreen selvityksen mukaan selvä enemmistö suomalaisista alakoululaisten vanhemmista pitää lapsensa koulumatkaa turvallisena. Mutta huoltakin herättäviä asioita löytyy, kuten muut tienkäyttäjät ja oman lapsen kännykän käyttö liikenteessä. Kännykkää piti turvallisuusriskinä 42 prosenttia vastaajista. Carolus Mannisen haastateltavana Rambollin liikenneturvallisuuden asiantuntija Juha Heltimo.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tiukentuneet koronarajoitukset, Kaupan hintakilpailu

toissa päivänä klo 10.02–10.30

Miten Suomi pystyy torjumaan ulkomailta mahdollisesti leviävää koronaa? Haastattelussa Turun yliopiston infektiosairauksien professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan,  infektiovastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksi.

Kaupan hintakilpailu. Kauppaketjut kertovat taas kilvan hinnanalennuksista. Suurta vaikutusta niillä ei kuitenkaan ole kauppaketjujen markkinaosuuksiin, arvioi tutkimusjohtaja Hanna Karikallio Pellervon tutkimuslaitoksesta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Lapin kesäturismin nousu, Nightwish-seppien coverit

ma 10.8. klo 12.13–12.45

Korona-aika houkutti kesäturistit Lappiin. Tätä on pohjoisessa tavoiteltu. Lappi ei ole vain talvea. Tänä kesänä turistien määrä kasvoi. Haastattelussa Lapin matkailua markkinoivan House of Lapland -yhtiön toimitusjohtaja Sanna Tarssanen. Toimittaja Timo Metsäjoki.

Korona-aika synnytti Nightwish-seppien Nightwish-coverit. Haastattelussa yhtyeen salimiksaaja Kimmo Ahola. Toimittaja Timo Hytönen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Rahaa vesistön kunnostukseen

ma 10.8. klo 11.33–12.00

Nyt on aika hakea tukea huonosti voivan lähivesistön hyväksi. Haastattelussa neuvotteleva virkamies Antton Keto ympäristöministeriöstä ja Katumajärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Örlund. Toimittaja Kaija Kellman.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Täyssähköautot kiinnostavat, tietoa puuttuu

ma 10.8. klo 11.02–11.30

Sähköautot kiinnostavat monia, niitä jonotetaan, mutta tietoa sähköautoista kaivataan lisää. Käymme sähköautokaupassa Lounais-Suomessa. Haastattelussa auton ostoa miettivä vehmaalainen Anni Peltomaa, lietolainen Lauri Helkkula ja yllättävän nopeasti sähköauton omistajaksi päätynyt raisiolainen Kirsi Nuutinen sekä myyntipäällikkö Sami Tuomialho Raision Autokeskuksesta. Toimittaja Minna Rosvall.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaistyyppinen digioppiminen harvinainen herkku monessa maassa

ma 10.8. klo 10.33–11.00

Kokemuksia kevään digioppimisesta. Koulu on paljon enemmän kuin tehtävien suorittamista. Haastattelussa opetushallituksen hankekoordinaattori Jaakko Vuorio. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Rikkaiden muuttomieltymykset, Suomalainen apu Beirutissa

ma 10.8. klo 10.02–10.30

Minne isorikkaat muuttavat? Yritystoimintaa ja rahan liikkeitä seuraava kansalaisjärjestö Finnwatch on selvittänyt, minne erittäin varakkaat ihmiset Suomesta muuttavat. Haastattelussa veroasiantuntija Saara Hietanen Finnwatchista.

Suomalaiset auttajat Beirutissa. Libanonin tuhoisa räjähdys on johtanut verisiin levottomuuksiin, ministerieroihin ja vaatimuksiin ennenaikaisista vaaleista. Samaan aikaan kansainvälistä apua saapuu Beirutiin, myös Suomesta. Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen ja Beirutista suomalaisen teknisen ryhmän johtaja Vesa Truhponen. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kohta kouluun. Helteitä luvassa.

pe 7.8. klo 12.13–12.45

Peruskoululaisten loma alkaa olla lopussa. Millaista hulinaa etsivän nuorisotyön ammattilainen odottaa? Haastattelussa Helsingin nuorisopalveluiden toiminnanjohtaja Timo Kontio.

Millaisia helteitä on viikonlopuksi luvassa? Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi vieraana.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miehen kosketus

pe 7.8. klo 11.33–12.00

Suomalainen mies ja kosketus. Eino Saaren tuore kirja perehtyy eri-ikäisten miesten kosketushistoriaan. Miehet kertovat, miten heitä on kosketettu tai jätetty koskettamatta, millä tavalla he ovat itse koskettaneet muita ja mitä he ajattelevat isyydestä, rakkaudesta, hoivasta, seksuaalisuudesta ja väkivallasta.

Teoksen kirjoittanut palkittu teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Saari kertoo kirjassa myös omista kosketuskokemuksistaan ja taustoittaa aihetta 25 asiantuntijahaastattelun avulla. Toimittajana Atte Uusinoka.

Moni ensikertalainen ryhtyi palstaviljelijäksi koronakesänä

pe 7.8. klo 11.02–11.30

Koronakevät innosti palstaviljelyyn monia ensikertalaisia. Yksi heistä on espoolainen Essi Kulju. Kaija Kellman suuntasi Kuljun palstalle Kaitaalle, joka oli vielä keväällä heinittynyt aari. Viljelyn ilon löytäneistä kaupunkilaisista haastattelussa myös Päivi Harjumaaskola ja Saara Dillon sekä useamman vuoden harrastaja Kristiina Salmén Helsingin Hermanninpuiston yhteisöviljelmältä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuva: Kaija Kellman/YLE

Lätkä jäähän!

pe 7.8. klo 10.33–11.00

Syksyn jääkiekkokauteen valmistaudutaan kevään keskeytyksen jälkeen. Mutta Raumalla pelataan jo. Haastattelussa Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Toimittaja Taavi Salmivaara. Rauman Pitsiturnauksesta raportoi urheilutoimittaja Sari Sirkkiä-Jarva.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suomalaiset auttavat Beirutissa. Työnantajalla ei velvollisuutta maksaa työmatkan kasvomaskeja.

pe 7.8. klo 10.02–10.30

Suomalaiset lähettivät apua Beirutin räjähdyksen uhreille. Suomi lähettää Libanonin pääkaupunkiin lääkintä- ja hygieniatarvikkeiden lisäksi asiantuntijuutta. Pelastusopiston koulutuspäällikkö Ville-Veikko Pitkänen kertoo tarkemmin.

Kuka maksaa kasvomaskit työmatkalla ja työpaikassa? Elinkeinoelämän keskusliitto toivoo viranomaisilta selkeää suositusta tai velvoitetta käyttää kasvomaskeja joukkoliikenteessä. EK:n työelämäasiosta vastaava johtaja Ilkka Oksala sanoo, että kodin ja työpaikan välisillä matkoilla käytettävät maskit eivät kuulu työnantajan maksettavaksi. Sen sijaan työpaikoilla tarvittavat suojamaskit kustantaa työnantaja. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ekaluokalle tulijoiden tasoerot suuria, mutta varhaiskasvatus ei eroja selitä. Hiroshiman atomipommeista 75 vuotta.

to 6.8. klo 12.13–12.45

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin uunituore raportti kertoo, että ensimmäille luokalle tultaessa kotihoidossa ja varhaiskasvatuksessa olleiden lasten erot ovat pieniä. Kotioloissa voi saada aivan yhtä hyvän lähtötason opintielle, kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa. Muita selittäviä eroja kyllä löydettiin. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin erikoisasiantuntiija Jari Metsämuuronen kertoo selvityksen tuloksista.

Tänään muistetaan atomipommien uhreja. 75 vuotta sitten 6. elokuuta Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshimaan Japaniin. Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Länsirajalla ollaan edelleen poikkeustilassa koronan takia - rajan ylitys ei kaikilta onnistu vieläkään

to 6.8. klo 11.33–12.00

Koronan leviämiseen on varauduttava. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kehottaa valppauteen rajoja ylittäessä.

Länsirajalla eletään koronan vuoksi yhä poikkeuksellisia aikoja. Tämä jättää jälkiä ihmisten suhteisiin, elämään ja alueelle yleisemminkin. Minkälaisia? Yksi nykyistä tilannetta ja sen laillisuutta aktiivisesti kritisoinut on torniolainen Seppo Laitamaa. Toimittaja Jari Vesa.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ylen kannatusmittaus: SDP:n suosio huipussaan, keskusta pohjalukemissa

to 6.8. klo 11.02–11.30

Ylen tuore puoluekannatusmittaus. Keskusta mataa ennätysalhaalla, demarit huippusuosiossa. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen analysoi.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Radio Suomen Päivä

to 6.8. klo 10.45–11.00

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Koronatilannekatsaus - tuleeko lisää suosituksia tai rajoituksia?

to 6.8. klo 10.02–10.45

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsaus, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Tilannekatsauksessa ovat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. 

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine

Mikä olisi lipunnoston arvoinen taidekokemus?

ke 5.8. klo 12.13–12.45

Suomessa liputetaan aika ahkerasti, suoraan kulttuurille kohdistettuja liputuspäiviä ei liikaa ole. Ylen kulttuuritoimittaja Minna Joenniemen mielestä niitä voisi olla enemmän.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Särkäniemen koronavarautuminen

ke 5.8. klo 11.33–12.00

Linnanmäellä huvipuistoilu sai yllättävän käänteen, kun sieltä raportoitiin koronan mahdollisesta joukkoaltistuksesta.

Miten asiaan suhtaudutaan Suomen toisessa huvipuistojättiläisessä, Tampereen Särkänniemessä? Toimittajamme Miikka Varila kävi Särkänniemessä tapaamassa huvipuistokävijöitä sekä huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälää.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten sairaanhoitajaopiskelija näkee tulevaisuutensa?

ke 5.8. klo 11.02–11.30

Millaista on työskentely alalla, jossa työtä tehdään vakavan tartuntataudin kanssa etulinjassa? Entä työolot ja -ehdot, jotka voivat muuttua yhdellä yksinkertaisella käskyllä? Palkkaakaan ei kaikesta tästä hirveän mairittelevasti maksettaisi?

Tänä keväänä näitä asioita puntaroivat eritoten sairaanhoitajat, monen hoitajan työ kun muuttui kerta heitolla aika pelottavaan suuntaan.

Sairaanhoitajaliitto selvitti keväällä, miten sairaanhoitajat pärjäsivät koronakriisin aikana töissä ja alanvaihtoa mietti silloin moni. Tänä kesänä kyselyvuorossa olivat hoitajaopiskelijat. Miltä oma tulevaisuuden ala näyttää näinä aikoina sairaanhoitajaopiskelijoiden mielestä?

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan tapasi Carolus Manninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Millaisin tunnelmin opettajat suuntavaat kouluun?

ke 5.8. klo 10.33–11.00

Useat kunnat aikovat talouskriisin takia lomauttaa myös opettajia. Opetusministeri Li Andersson kommentoi lomautussuunnitelmia.

Millaisissa tunnelmissa opettajat suuntaavaat kouluun? Opetusalan ammattijärjestö OAJ on kysellyt tätä jäsenistöltään. Puheenjohtaja Olli Luukkainen haastattelussa. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Beirutin valtava räjähdys - miten jälleenrakennus onnistuu?

ke 5.8. klo 10.02–10.30

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys, jossa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan 78 ihmistä ja tuhansia loukkaantui. Räjähdys sattui Beirutin satamassa alueella, jossa säilytyksessä oli 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Tuhot - niiden laajuutta vasta selvitetään, mutta mittavia ne ovat. Miltä eilinen räjähdys paikalla olleista tuntui? Suomen Libanonin edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen oli räjähdyksen sattuessa omalla parvekkeellaan, vain kilometrin päässä räjähdyspaikasta:

Kuinka katastrofaalinen Libanonin tilanne on? Missä jamassa Lähi-idän "hotspot" on? Hannu Reime, pitkäaikainen Ylen pitkäaikainen ulkomaan toimittaja ja Lähi-idän asiantuntija analysoi.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Sähkökauppahuijaukset. Marjojen hinta.

ti 4.8. klo 12.13–12.45

Sähkön vähittäiskauppaa on helppo pyörittää, mutta säännöt ovat siinäkin. Suuri osa suomalaisista luottaa kiinteisiin hintoihin. Sähkön kilpailuttaminen on edelleen harvinaista. Haastattelussa johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Mikä marjoissa maksaa? Sotkamolainen Olli Lukkari ostaa Kajaanin torilla marjaa suoraan poimijoilta ja myy ne edelleen suoraan asiakkaille. Lakan sesonki alkaa olla lopuillaan, ja Lukkarin mukaan tänä kesänä saatiinkin kaikkien aikojen paras lakkasato. Nyt vilkastuu mustikan kauppa, sillä mustikan odotetaan kypsyvän parhaaseen poimintakuntoon Kainuun korkeuksilla tällä viikolla. Toimittajamme Emilia Pakkala kävi Kajaanin torilla marjanostajan puheilla.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Koronatilanteemme ja tulevaan varautuminen

ti 4.8. klo 11.33–12.00

Rajoituksia on poistettu ja nyt saa entistä vapaammin juhlia ja matkustaa. Mitä pitäisi silti muistaa? Mihin terveydenhoidon viranomaiset varautuvat? Entä tuleeko maskisuositus ja jos, niin koska ja kuka sen antaa?

Haastattelussa johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Maskiasiaa kommentoi myös Lapin sairaanhoitopiiristä infektioylilääkäri Markku Broas.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Jälleen lähikouluun

ti 4.8. klo 11.02–11.30

Koulujen syyslukukausi alkaa. Kouluun palataan taas ensi viikolla lähikoulunkäyntiin. Opetushallitus on juuri tiedottanut, miten koronan taas mahdollisesti yleistyessa turvallisuus taataan ja miten kevään etäopetuksessa jääneitä tietoaukkoja paikataan. Toimittajana Marja Ala-Kokko. Haastattelussa Opetushallituksesta perusopetus- ja varhaiskasvatusyksikön päällikkö Marjo Rissanen, oppiminen ja kansainvälistyminen päätoiminnon johtaja Anni Miettunen sekä opetusneuvos Kari Nyyssölä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Metsänomistuksen muuttuminen

ti 4.8. klo 10.33–11.00

Yllättävän moni omistaa metsää eikä tyypillistä metsänomistjajaa ole. Vai onko? Haastattelussa tutkija Harri Hänninen Luonnonvarakeskuksesta. Toimittaja Marija Skara.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Opettajat lomautusuhan alla kymmenissä kunnissa. USAn talouden syöksy ja vaikutukset Eurooppaan.

ti 4.8. klo 10.02–10.30

Kymmenet kunnat aikovat lomauttaa opettajia tämän vuoden aikana. Opettajien ammattijärjestön OAJ:n kartoituksen mukaan opettajia aiotaan lomauttaa tällä tietoa 48 kunnassa, joista 16 lomauttaisi heti syyslukukauden alkuun. Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freund kertoo, miksi lomautuksiin ollaan päätymässä, vaikka koronakeväältä on jäänyt oppimisvajetta.

Yhdysvaltain talous on pahassa jamassa. Työttömiä on ennätysmäärä ja jopa yli 32:n prosentin pudotukset talousluvuissa ennustavat ikävyyksiä myös Eurooppaan. Millaisia? Tätä pohtivat Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Pohjois-Amerikan toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Kristiina Helenius konsultointitoimisto Nordic West Officesta. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Miten purkaa majavapato? Tuusulan asuntomessujen erikoisuudet.

ma 3.8. klo 12.13–12.45

Touhukas majava patopuuhissa on mielenkiintoinen seurattava. Mutta mitäs, kun majavan pato alkaa nostaa vettä metsään, pelloille ja teille? Ihan miten vaan ei saa patoa ryhtyä purkamaan. Jouni Kirvesmies lähti selvittämään asiaa.

Asuntomessut järjestetään tänä kesänä jo 50. kertaa. Miten korona näkyy messujen järjestelyissä ja mitä uutta on luvassa? Atte Uusinoka lähti vierailulle Tuusulaan.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Osallistutko kansalaisopiston kurssille?

ma 3.8. klo 11.33–12.00

Meinaatko osallistua kansalaisopiston kurssille? Millaiset taidot ja tekemiset kiinnostavat? Osallistu keskusteluun suorassa lähetyksessä numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ei oppi ojaan kaada - kansalaisopistojen kurssit täyttyvät joka syksy

ma 3.8. klo 11.02–11.30

Syksy ilman uusia opintoja ei ole syksy eikä mikään. Tätä mieltä on yli puoli miljoonaa suomalaista, jotka joka vuosi kehittävät itseään kansalaisopiston kursseilla. Suurimpaan osaan opistoista ilmoittautumiset alkavat nyt elokuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Vieraana Kansanlaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kimolan kanava vihdoin auki

ma 3.8. klo 10.33–11.00

Kimolan kanava on avautunut aamupäivällä. Kanava muodostaa täysin uuden vesireitin Päijänteeltä Kouvolaan. Toimittaja Mika Moksu lähti seuraamaan kanavan avaamista ja niin teki myös Pertti Ahola, joka oli jo 1960-luvulla kanavaa rakentamassa. Lisäksi haastattelussa Kimolan kyläyhdistyksestä Leena Väärälä-Vesa ja Karoliina Ilonoja sekä veneilijä Matti Salo.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Lentokentällä pääsee koronatestiin. Mitä tehdä yhä kasvaville hanhi- ja peurakannoille?

ma 3.8. klo 10.02–10.30

Helsinki-Vantaalle on avattu koronatestauspiste.

Hanhien, naakkojen, peurojen ja kauriiden kannat ovat kasvaneet niin paljon, että raja alkaa tulla vastaan. Pitääkö kantoja alkaa karsia?

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Suorana Lemin musiikkijuhlilta, Maailma Dingon sanojen takana

pe 31.7. klo 12.13–12.45

Lemin musiikkijuhlat. Haastattelussa laulaja Pihla Terttunen. Toimittaja Seppo Kivimäki.

Maailma vuonna 1984. Hyvinvointia, nuorisokulttuuria, peruskoulua mutta myös pelkoa. Kylmä sota ja ydinpommi tulevat välituntikeskusteluihinkin. Siitä maailmasta on helpottavaa sukeltaa autiotaloihin, rakkaustarinoihin, pistoolisankarin, kulkurin ja kaunottaren todellisuuksiin. Neumannin mukaan Dingon laulut eivät ole pakoa todellisuudesta vaan pakoa todellisuuteen. Tässä Susanna Vainiolan toimittamassa sarjassa tutkitaan sekä sitä todellisuutta että maailmaa johon ne laulut syntyivät. Vuorossa on Susanna Vainiolan toimittaman Maailma Dingon sanojen takana -sarjan viimeinen osa.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Kotimaiset päärynät saapuvat kauppoihin

pe 31.7. klo 11.33–12.00

Kotimaisia omenoita saa nykyään kaupoista läpi talven, mutta nyt kauppoihin on tulossa myös kotimaisia päärynöitä. Kasvukauden pitenemisen vuoksi Suomessa voidaan kasvattaa entistä eksoottisimpia marja- ja hedelmälajikkeita. Toimittaja Johanna Östman haastattelee yliopistonlehtori Pauliina Palosta.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Messukeskus valmistautuu syksyyn, Pitkän matkan suppailua

pe 31.7. klo 11.02–11.30

Yli 500 ihmisen tilaisuudet sallitaan elokuun alusta myös sisätiloissa tietyin erityisjärjestelyin. Helsingin Messukeskus on iso ja valtakunnallisesti tunnettu tapahtumapaikka, jossa on valmistauduttu jo messusyksyyn. Kävijöille tulee muun muassa myyntiin kasvomaskeja. Keskuksessa on määrä järjestää koronarajoitusten lievennyttyä ensimmäinen iso messutapahtuma elokuun lopulla. Toimittaja Mira Stenström haastattelee Messukekuksen toimitusjohtajaa Anni Vepsäläistä.

Huvisuppailusta pitkän matkan suppailuun. SUP-laudat ovat suosiossa ja niitä näkee monilla vesillä. Varsinais-Suomesta Kosken kunnasta kotoisin oleva Johanna Liipola sai alkukesällä idean lähteä melomaan SUP-laudalla 110 kilometriä pitkää Paimionjokea aina Somerolta Paimioon asti. Tästä kokemuksesta häntä haastattelee toimittaja Saana Sjöblom-Hasselblatt.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Vetovoimaiset elokuvaensi-illat siirtyneet tuonnemmaksi

pe 31.7. klo 10.33–11.00

Kokoontumisrajoituksia puretaan ja esimerkiksi elokuvateatterit ovat availleet oviaan jo viime kuusta alkaen. Mutta vaikka elokuvista kiinnostunutta kansaa voisi meillä jo riittääkin, on teattereilla silti ongelma: missä viipyvät suuret Hollywood-ensi-illat? Kesän aikana valmistuviksi odotettujen vetovoimaisten leffojen ensi-illat ovat lykkääntyneet uudestaan ja uudestaan. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi Disneyn Mulan, James Bond, Christopher Nolanin tieteisseikkailu Tenet ja niin edelleen. Toimittaja ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen valottaa tilannetta katsojan näkökulmasta.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset lievenevät

pe 31.7. klo 10.02–10.30

Elokuun alusta suuria yleisötilaisuuksia koskevat määräykset lievenevät. Tapahtumien oikeanlaista järjestämistä ohjeistavat aluehallintovirastot eli avit. Mitä tapahtumien järjestämisessä nyt pitää ottaa huomioon? Minkälainen on järjestäjien vastuu? Haastattelussa Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen avista.

Huomisesta alkaen myös sisätiloissa voidaan järjestää yli 500:n henkilön yleisötilaisuuksia erityisjärjestelyin. Miten sääntely vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen? Haastattelussa Tapahtumateollisuus-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Saaren ensimmäinen kesä - melankolinen Dingo

to 30.7. klo 12.13–12.45

Eteläisellä Saimaalla, suurten selkien reunalla on pieni Mäntyluoto. Se on lappeenrantalaisen Ulla Käkelän lomaparatiisi, puolen hehtaarin suuruinen saari, jonka perhe osti kesän alussa. Toimittaja Jari Tanskanen lähti tutustumaan paikkaan. Dingo-sarja lähenee loppuaan. Melankolia ja surullisuus on lähellä suomalaisten sydämiä, siksi sitä pitää Dingollakin olla.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Annika Saarikko haluaa Keskustan puheenjohtajaksi

to 30.7. klo 11.33–12.00

Annika Saarikko lähtee tavoittelemaan Keskustan puheenjohtajuutta syyskuun puoluekokouksessa. Hän siis haastaa nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin. Saarikon juuri tullutta ilmoitusta kommentoi Radio Suomen Päivässä tuoreeltaan politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Suomussalmella palaa elektroniikkatehdas, joka on paikkakunnan merkittävä työllistäjä. Palopaikalta raportoi toimittaja Emilia Pakkala.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Kasvit värittävät myös kankaat

to 30.7. klo 11.02–11.30

Suopursusta tulee kuparinruskeaa ja lakastuneista kielonlehdistä aprikoosin sävy. Punaista saa aikaan punaisella verihelttaseitikillä ja raparperillä tulee ihanan vihreää. Kasveja on hyödynnetty lankojen ja kankaiden värjäämisessä ammoisista ajoista lähtien. Mutta olisiko värikasvien kasvatuksesta ihan bisnekseksi asti? Erikoistutkija Marjo Keskitalo esittelee värikasvikoetta Luonnonvarakeskuksen pelloilla Jokioisilla. Toimittajana Katariina Lahtonen.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Korona haastaa Afrikan koulunkäyntiä

to 30.7. klo 10.33–11.00

Afrikan koulutusjärjestelmiin on arvioitu kohdistuvan tulevaisuudessa suuria haasteita, mutta myös monia mahdollisuuksia. Etelä-Afrikassa Pretorian-suurlähetystössä asemapaikkaansa pitävä erityisasiantuntija Iina Soiri seuraa työssään muun muassa paikallista korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa. Toimittaja Mira Stenström haastattelee.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Nyt mennään Marsiin

to 30.7. klo 10.02–10.30

Ylen kyselyn mukaan melkein 60 prosenttia etätyötä tehneistä haluaa takaisin työpaikalleen. Toisaalta 23 % vastanneista pelkää yhä koronatilannetta, eikä haluaisi palata työpaikalle etätöistä. Entä mitkä ovat esimiesten kokemukset etätyöstä? Haastattelussa Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi ja etäjohtamisen konsultti Sanna-Riikka Valtonen Timanttia konsulttiyhtiöstä. Toimittaja Mira Stenström.

Perseverance-mönkijä on lähtökuopissa Marsiin. Sen voisi kääntää suomeksi vaikka sanalla sinnikkyys. Suomalaisten laitevalmistajien puheissa mönkijä kulkee nimellä Sisu. Mönkijä kun vie mukanaan Marsiin myös suomalaista tekniikkaa. Hieman aiemmin luotaimen Marsia kiertämään ehtivät lähettää Arabiemiraatit ja Kiina. Miksi Marsiin mennään nyt niin innolla? Haastattelussa Ilmatieteen laitokselta, Planeettatutkimuksen ja avaruusteknologian ryhmäpäällikkö Maria Gentzer.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Suomen kallein bensa

ke 29.7. klo 12.13–12.45

Polttoaineiden hinnat nousevat lauantaina. Menemme pohjoisen pumpulle, jossa jo nyt on bensalla varsin muheva hinta. Haastattelussa Veikko Aikio. Toimittaja Jarmo Siivikko.

Kirjoitan eli Dingo-sarjan osa 17. Koulukapina. 80-luvulla seurattiin suosikkiyhtyeen edesottamuksia ja nautittiin koulueduista. Toimittaja Susanna Vainiola.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Miten muovi kiertää?

ke 29.7. klo 11.33–12.00

Suomalaiset ovat innostuneet keräämään ja kierrättämään muovia niin, että suomalaisten muoviroskasta on tullut vientituote. Suomessa on vain yksi muovinjalostamo. Haastattelussa Fortumin Riihimäen muovinjalostamon yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Koivisto. Toimittaja Carolus Manninen.

Ainoa muovinjalostamomme on kukkuroillaan ja suomalaista jätemuovia viedään Saksaan ja Ruotsiin. Hyödynnämmekö muovin mahdollisimman tehokkaasti? Haastattelussa muovipakkauksien tuottajayhteisön Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Saiskos luvan?

ke 29.7. klo 11.02–11.30

Tanssilavasarja. Tanssilavalla voi nauttia kukainenkin oman maun mukaan. Toiset tulevat tanssimaan täysillä koko illan, toiset vain tunnelmoimaan ja nauttimaan musiikista.  Haastattelussa vantaalaisen Pavin tanssilavan  toiminnanjohtaja Sari Lehtoranta, Tampsan lavalta Karhulan VPK:n huvitoimikunnan puheenjohtaja Mirva Jääskeläinen, tanssija Krista Piippo sekä kirjailija Martti Linna. Toimittaja Hanna Kataja-Rahko.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Sairaanhoidon jonot

ke 29.7. klo 10.33–11.00

Kiireettömän sairaalahoidon jonot venähtivät keväällä kaikissa sairaanhoitopiireissä sairaaloiden varautuessa koronapotilaiden hoitoon. Miten hoitojonoille on käynyt kesän aikana? Haastattelussa johtajayliläkääri  Marjo Numminen Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiristä Eksotesta ja hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSista. Toimittaja Kaija Kellman.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Valmiutemme toiseen aaltoon?

ke 29.7. klo 10.02–10.30

Ovatko suomalaiset valmiita koronan toiseen aaltoon? Hyväksyisitkö samanlaiset koronanrajoitustoimet kuin viime keväänä? Aika moni hyväksyisi. Haastattelussa psykologian professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta. 

Kasvomaskit. Suomessa ei suositeta kasvomaskien käyttöä yleisesti, mutta esimerkiksi yrityksillä saatta olla muita käytäntöjä. Asiantuntijoiden kannat maskien käyttämisen hyödyistä vaihtelevat. Jos koronapandemia ryöpsähtää uudelleen ja kasvomaskien käyttöä aletaan suosittaa, riittääkö niitä kaikille? Haastattelussa johtava asiantuntija Jyrki Alkio työ- ja elinkeinoministeriöstä. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Hilloa mikrossa ja Dingon pako todellisuuteen

ti 28.7. klo 12.13–12.45

Marjasato on tänä kesänä runsas. Metsät ovat mustikoita sinisenään, suot notkuvat lakkaa, mansikkaa riittää ja vadelmat kypsyvät vauhdikkaasti. Marjoja voi pakastaa talven varalle tai keittää niistä herkullista hilloa. Nopea ja yksinkertainen keino on valmistaa pieniä määriä hilloa mikrossa. Haastattelussa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen Pohjois-Karjalan Martoista. Toimittaja Lea Joutsensaari.

Neumannin mukaan Dingon laulut eivät ole pakoa todellisuudesta vaan pakoa todellisuuteen. Susanna Vainiolan toimittamassa sarjassa tutkitaan sekä sitä todellisuutta että maailmaa johon ne laulut syntyivät. Dingo-sarjan 17. osan otsikko on Perhosen lento.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Yllätyksellinen radiokanvien ruuhka

ti 28.7. klo 11.33–12.00

Tänä kesänä autoradiosta on kotimaisten radiokanavien seasta saattanut kuulua yllätten venäjää, italiaa, saksaa, ranskaa tai vaikkapa tsekin kieltä. Ilmiö on satunnainen, eikä sitä voi ennalta ennustaa. Radioharrastajat tuntevat ilmiön jo vuosikymmenten ajalta. Harrastajat bongaavat näillä niin sanotuilla ES-keleillä ulkomaisia radioasemia. Toimittaja Varpu Mäntymäki ja Otso Ylönen selvittävät, mistä kanavien ruuhkassa on kysymys.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Suuri sydän on valttia monin tavoin tanssilavoilla

ti 28.7. klo 11.02–11.30

Tanssilavat tarvitsevat toimiakseen ison joukon talkoolaisia ja tottakai tanssijat lattialle pyörähtelemään. Mutta jotta tanssijat paikalle saadaan, on oltava myös upeat esiintyjät. Näille artisteille, orkestereille ja esiintyjille tanssilavakulttuurin hengissä pitäminen on kaikille rakas sekä tärkeä asia ja töitä tehdään suurella sydämellä. Toimittaja Hanna Kataja-Rahko valottaa asiaa yhdessä Namu-orkesterin solistin Jonna Ortjun ja Dallape-orkesterin johtajan Juha Hostikan kanssa.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Veikkaus ja supistuva tuki budjettiriihessä

ti 28.7. klo 10.33–11.00

Rahapeliyhtiö Veikkauksen asema ja tulevaisuus on auki. Hallituksen on seuraavassa budjettiriihessään tarkoitus pohtia Veikkauksen tulevaa roolia. Taustalla on muun muassa koronapandemian vaikutukset yhtiön taloudelliseen tilanteeseen. Veikkaus on ollut taiteen, tieteen ja urheilun merkittävä rahoittaja. Toimittaja Jari Niemelä kysyy myös, mitä tapahtuu, kun rahaa ei ole entiseen tapaan jaettavissa?

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Koronatilanne synkkä Espanjassa - mitä kuuluu suomalaisille?

ti 28.7. klo 10.02–10.30

Koronatilanne on taas synkkenemässä Euroopassa. Tilanne on hyvin hankala esimerkiksi Espanjassa. Toimittajamme Maija Salmi raportoi Barcelonasta, miten vaikeaa elämä on pahimmalla korona-alueella.

Suomalaisten suosimalle Espanjan Aurinkorannikolle koronavirus ei ole levinnyt Katalonian, Baskimaan ja Madridin tavoin. Kovat rajoitukset vaikeuttavat kuitenkin arjen kulkua. Mitä suomalaisyhteisölle kuuluu, siitä kertoo Fuengirolassa asuva suomalaisen koulun opettaja Riitta Höglund.

Lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine.

Kauhistus kanalassa

ma 27.7. klo 12.13–12.45

Seinäjokelaisessa kanalassa järkytyttiin, kun omassa valvonnassa havaittiin salmonellabakteeri. Tästä alkoi maatilayhtymä Mikko ja Lauri Kivimäen tilan parin viikon piina, kun lopullisia tuloksia odotettiin. Tilalla vieraili Antti Kettumäki.

Dingo-sarja jatkuu. Susannan Vainiolan toimittamassa sarjassa Neumann vertautuu Mozartiin ja Jeesukseen. Dingo on ilmiö joka seilaa sydämet syrjälleen ja saa sekaisin paitsi teinitytöt, myös ajankohtaistoimittajat ja kirjailijat.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Muistoja tanssilavan liepeiltä

ma 27.7. klo 11.33–12.00

Millaisia muistoja sinulla on tanssilavalta? Houkuttaako lavatanssi sinua? Soita Radio Suomen Päivän lähetykseen, osallistu keskusteluun ja kerro kokemuksesi. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine studiossa.

Tanssilavan luona

ma 27.7. klo 11.02–11.30

Tanssilavakulttuurin kuolemaa on ennustettu jo kauan. Kuitenkin se on elossa ja myös nuoret tanssijat ovat alkaneet löytää tietään tanssilavoille. Monille suomalaisille rakkaat tanssilavat ovat saaneet nyt myös niistä kertovan oman tietokirjan. Kirjan kirjoittajaa, Matti Linnaa, on tapaamassa Hanna Kataja-Rahko.

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine studiossa.

Koriin sienet, marjat

ma 27.7. klo 10.33–11.00

Sienikausi on alkanut tavallista aikaisemmin. Tatteja löytyy paikoin hyvin, kertoo sieniä ulkomaille toimittava toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle.

Metsäsuhteemme tutkitaan. Metsillä on tärkeä paikka suomalaisessa kulttuurissa ja suomalaisten sydämissä. Se tiedetään, mutta nyt sitä myös tutkitaan. Tutkimuksen tavoitteena on saada suomalainen metsäsuhde Unescon aineettoman perinnön luetteloon. Haastattelussa tutkija ja metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva ja Suomen metsämuseo Luston kehitysjohtaja Leena Paaskoski. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Aki Laine ja Sanna Pirkkalainen juontavat.

Marjaa on runsaasti, mutta kuka ne poimii?

ma 27.7. klo 10.02–10.30

Thai-poimijat tulevat sittenkin. Mitä he ehtivät poimia? Mitä tämä vaikuttaa marjasadon talteen saamiseen? Haastattelussa toimitusjohtaja Janne Naapanki Arctic International -marjayrityksestä.

Marjat metsästä. On ennätysmäinen metsämarjakesä ja ulkomaisia poimijoita tarvittaisiin, mutta kun heitä ei ole niin on keksittävä muita ratkaisuja. Yksi sellainen on 4H-järjestön nuorille suuntaama Satosankarit. Haastattelussa Karstula-Kyyjärven 4H-yhdistyksen hankekoordinaattori Siiri Saarimaa. Toimittaja Elli Tervo. 

Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine juontavat.

Satavuotias golfkentällä, Dingon Kunnian kentät

pe 24.7. klo 12.13–12.45

Ikämiehen nimikkogolf. Takana on vasta 20 vuotta golfharrastusta, mutta peli pitää virkeänä. Haastattelussa nimikkokisan golfari Mikko Soille. Toimittaja Markus Lähdetluoma.

Dingo-sarja "Kirjoitan" jatkuu. Vuorossa on osa 15: Kunnian kentät. Sarjaa toimittaa Susanna Vainiola.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Tukea keuhkohuoliin, Lepakkohavaintojen aika

pe 24.7. klo 11.33–12.00

Kulkeeko henki? Korona-aikana toimii myös keuhkovaivaisille ja hengittämisestään huolestuneille tarkoitettu neuvontapuhelin: Keuhkohuoli-tukilinja. Haastattelussa keuhkoterveysjärjestö Filhan hankevastaava Päivi Pyykkölä. Toimittaja Atte Uusinoka.

Kansallinen lepakkobongaus. Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia. Muutamaa yleistä ja jokusta harvinaisempaa. Viikonloppuna niitä pyritään näkemään. Haastattelussa suojeluvastaava Ville Vasko Suomen lepakkotieteellisestä yhdistyksestä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Älä eksy marjassa!

pe 24.7. klo 11.02–11.30

Pohjois-Suomen soilla eksytään nyt runsaasti. Lapin ja Oulun poliisin alueella on pelkästään tässä heinäkuussa ollut miltei 90 kadonneiden etsintätehtävää. Moni tapauksista liittyy hillanpoimintaan hankalasti saavutettavilla pohjoisilla korpimailla. Mitä on hyvä pitää mielessä, kun marjakausi on vasta alkamassa suuressa osassa maata? Haastattelussa Oulun poliisin komisario Juha Niemelä. Toimittaja Carolus Manninen.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Matkailuautoa valitsemassa

pe 24.7. klo 10.33–11.00

Matkailuajoneuvotuojien yhdistyksen mukaan kesäkuussa ensirekisteröitiin runsas 450 uutta matkailuajoneuvoa, joka oli lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Toimittaja Marija Skara lähti tutustumaan nykyajan matkailuautoihin ja kysymään, mitä kannattaisi olla mietittynä etukäteen, jos matkailuauton hankinta alkaa kiinnostaa. Neuvoja löytyi Touring Carsin toimitusjohtaja Veijo Tiitiseltä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Benjihyppytorni nurin

pe 24.7. klo 10.02–10.30

Helsingin Kaivopuistossa on kaatunut noin 150-metrinen benjihyppytorni, Suomen korkeimmaksi mainostettu. Haastattelussa tornia käyttävän Sky Breakers -yhdistyksen puheenjohtaja Markku Eklund. Kaivopuiston rannasta raportoi toimittaja Olli-Pekka Kursi.

Koronatartuntojen määrä on pysynyt Suomessa vakaana – viime viikolla rekisteröitiin 40 uutta tapausta. Tänään on uutisista kuultu, että tapaukset ovat Ruotsissakin vähentyneet selvästi, silti ruotsalaisia turisteja ei vielä Suomeen saisi tulla. THL:n johtaja Mika Salminen kommentoi tilannetta. Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Erämökki Lapissa, Musiikkia ja 80-luvun tunnelmaa

to 23.7. klo 12.13–12.45

Radio Suomen Päivän Mökki-sarja jatkuu Lapista. Vuorossa on erämökki ja haastattelussa sen asukas Inarinjärven maisemista. Toimittaja Jarmo Siivikko.

Kirjoitan. Maailma vuonna 1984 oli hyvinvointia, nuorisokulttuuria, peruskoulua mutta myös kylmän sodan ja ydinpommin pelkoa. Dingo-sarjass 80-luvun Suomesta on vuorossa jo osa 14. Sarjaa toimittaa Susanna Vainiola.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ravihevosia ennätysvauhdissa ja uimatreenissä

to 23.7. klo 11.33–12.00

Hevonen nimeltään Next Direction juoksi viime viikonloppuna St. Michel -ajossa voittoon ajalla, joka on ravureiden Suomen ennätys. Ennätyshevosen hoitajakaan ei ole kuka tahansa, vaan vuoden hevosenhoitajaksikin valittu Annaleena Peippo. Häntä jututtaa Petri Julkunen.

Ravuria voi valmentaa myös uittamalla. Risto Koskinen kävi Keminmaassa seuraamassa kun 7-vuotias ravihevonen lähti perinteiselle uintireisulleen Kemijoelle. Haastateltavina hevosmies Matti Maunu ja hevosen omistaja Markus Keskimaunu.

Marko Miettinen ja Aki Laine studiossa.

Kosketuksen huumaava voima

to 23.7. klo 11.02–11.30

Kosketuksella on ihmiselle huumaava vaikutus ja se on intiimein tapa olla vuorovaikutuksessa. Mutta mitä aivoissa tapahtuu kosketuksen seurauksena? Entä millaisia terveydellisiä vaikutuksia kosketuksella on? Hanna Kataja-Rahko jututtaa aiheesta tutkijatohtori Juulia Suvilehtoa. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Koronaa jäljittämässä -maskin suojassa

to 23.7. klo 10.33–11.00

Koronan tartuntaketjujen jäljittämisellä on yhä suuri merkitys koronaepidemian leviämisen estämisessä. Keväällä kiireisimpinä aikoina jäjitystystyössä oli noin 450 ihmistä. Dosentti, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta on Kaija Kellmanin haastateltavana. Ruotsalainen puhuu myös maskien puolesta.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Marjanpoimijoita kaivataan

to 23.7. klo 10.02–10.30

Milloin ja millä rahalla paljon puhutut suuret ratahankkeet käynnistyvät Suomessa? Viime viikolla kuultiin, miten EU avittaa Turun tunnin juna -hanketta kymmenillä miljoonilla euroilla, mutta Tampereen vastaavalle projektille ei vielä tässä vaiheessa siivua löytynyt. Miten rahat käytetään ja miten Suomi hyötyy suurista raidehankkeista? Siitä puhuu nyt liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Marja Ala-Kokon haastattelussa.

Luonnonmarjojen poimintaan on odotettu pitkään thaimaalaisia poimijoita, mutta turhaan. Marjanostoyritykset ostavat nyt poimijoilta marjoja omissa pisteissään, mutta löytyykö poimijoita. Polarica Marjahankinta -yhtiön toimitusjohtajalta Jukka Kristo vastaa.

Aki Laine ja Marko Miettinen juontavat.

Pohjois-Suomen puunjalostusodotukset, Kulkuri ja kaunotar

ke 22.7. klo 12.13–12.45

Kainuuseen Paltamon kuntaan halutaan rakentaa havupuusta selluloosaa valmistava tehdas. Hanke sai ympäristölupapäätöksen viime viikolla. Mikä olisi tehtaan merkitys seudulle? Haastattelussa puheenjohtaja Asko Piirainen Kainuun Metsäneuvostosta. Toimittaja Emilia Pakkala.

Kulkuri ja kaunotar. Dingo-sarja on edennyt jo 13. osaan. Se kertoo aina jotakin Dingon yhdestä kappaleesta, ja 80-luvun Suomen tunnelmasta. Toimittaja Susanna Vainiola. 

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Härkäpapapua ja tattaria tai camelinaa sekaisin samassa pellossa

ke 22.7. klo 11.33–12.00

Ruishalme, kaurapelto, rypsiviljelmä. Tulevaisuudessa ehkä teiden varsilta voikin bongata kirjavia sekaviljelmiä. Luonnonvarakeskus Jokioisilla kasvattaa tänä kesänä koealueillaan sekaisin härkäpapua sekä camelinaa, hirssiä, kvinoaa, tattaria ja muita kasveja. Perusteina ovat mm ruokaturva ja ekologisuus. Yhä useampia lajeja tarvitaan, sanoo erikoiostutkija Marjo Keskitalo, joka opastaa Katariina Lahtosta koeviljelmillä.

Aki Laine ja Marko Miettinen studiossa.

Taksilain korjaussarja puhuttaa

ke 22.7. klo 11.02–11.30

Lakia on päivitetty, mikä taksin käytössä muuttuu? Haastattelussa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen ja markkinayksikön johtaja Elina Thorström liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Kuinka viranomaiset valmistautuvat syksyn koronatilanteeseen?

ke 22.7. klo 10.33–11.00

Etätyösuositus päättyy elokuun alussa, ravintoloiden toiminta on vapautunut ja matkailu on jälleen mahdollista osaan Euroopan maista. Miten tartuntojen lisääntyminen estetään, kun ihmiset liikkuvat aikaisempaa enemmän ja osa myös aikaisempaa huolettomammin? Ja miten viranomaiset valmistautuvat syksyn koronatilanteeseen. Siitä keskustellaan sosiaali- ja terveysministeriön kansliapällikön, Kirsi Varhilan, kanssa. Marko Miettinen ja Aki Laine studiossa.

VR ei vaadi maskeja matkustajilta

ke 22.7. klo 10.02–10.30

Euroopan unionin rautatievirasto kehottaa junissa suojamaskien käyttöön, jos turvavälin pitäminen ei ole mahdollista - aiotaanko VR:n junissa vaatia maskin käyttöä? VR:n suunnittelujohtaja Juha Hannukainen perustelee kielteistä vastausta. Osana EU:n budjettisopua Suomi sai maaseudun kehittämiseen 400 miljoonaa euroa, ja Pohjois- ja Itä-Suomen aluekehitykseen 100 miljoonan euron kirjekuori. Miten tyytyväisiä näihin summiin voidaan olla? Asiaa kommentoi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Pohjois-Savon liiton aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa Mira Stenström haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen

Nuori kauppias

ti 21.7. klo 12.13–12.45

Lapissa, Keminmaalla toimii 7-vuotiaan Nooa Simolan Nooan tori -niminen kesäkauppa. Nooa ehti pitkään haaveilla oman kaupan perustamisesta ja toive toteutui, kun hän rakensi isänsä kanssa ihan oman putiikin kotipihalleen. Mutta miten nuoren yrittäjänalun kauppa on sitten käynyt? Risto Koskinen lähti kysymään.

Rio Ohoi. On aamuyö ja rannikolta kantautuva kitaroiden helinä ja lyömäsoittimien tomotus tekevät meripojan olon rauhattomaksi... Susanna Vainiolan toimittama Dingo-sarja jatkuu

Aki Laine ja Marko Miettinen studiossa.

Korona Afrikassa

ti 21.7. klo 11.33–12.00

Koronapandemia leviää myös Afrikassa. Pahin tilanne on Etelä-Afrikassa, jossa on todettu yli puolet mantereen tautitaupauksista. Suomen Etelä-Afrikan lähetystön päällikön sijainen Marjaana Hyppönen kertoo Pretoriasta, että Etelä-Afrikassa työttömyys nousee 50 prosenttiin koronakriisin seurauksena.

Keski-Afrikassa sijaitseva Uganda on selvinnyt koronakriisistä tähän mennessä hyvin. Maassa 25 vuotta asunut viestinnän suunnittelija Hannu Happonen lähetystyö- ja kehitysjärjestö Fidasta kertoo, että Ugandassa ryhdyttiin nopeasti tiukkoihin rajoitustoimiin.

Toimittajana Kaija Kellman. Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

Synkkiä päiviä liikenteessä

ti 21.7. klo 11.02–11.30

VIime viikolla liikenteessä oli synkkä viikko, ja tästä koko vuodesta ennakoidaan liikennekuolemien mustaa vuotta. Syitä pohtii poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala.

Yhdysvalloissa koronatartuntoja on todella runsaasti, mutta presidentti Donald Trumpin mukaan maan tilanne ei ole niin synkkä kuin tilastoissa kerrotaan. Trumpin mukaan Yhdysvaltain koronakuolemien määrä on yksi maailman alhaisimmista. Kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kertoo, kuinka tietojen ristiriitaan Yhdysvalloissa suhtaudutaan.

Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine

Valkoposkihania on monen mielestä jo liikaa

ti 21.7. klo 10.33–11.00

EU:n lintudirektiivillä suojellun valkoposkihanhen kannat ovat asiantuntijoiden mukaan kovassa kasvussa. Kaunis laji on kovan luokan tuholainen pelloilla, kaupunkipuistoissa ja golfkentillä, joskus jopa liikenteen haittana. Kesäkuussa kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi sai 50 000 nimeä täyteen ja asian pohjalta tullaan kuulemaan jonkinlainen lakiehdotus tulevaisuudessa. Aloitetta on laatimassa ollut Jukka Kirjavainen. Carolus Manninen on Helsingin Töölönlahdella katselemassa valkoposkihanhia seuranaan Birdlifen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

EU:n elvytyspaketti valmistui

ti 21.7. klo 10.02–10.30

EU:n rahasopu on syntynyt aamuyön tunteina. Jo perjantaina alkanut EU:n huippukokous saatiin päätökseen, kun jäsenmaat löysivät sovun EU:n budjetista ja koronatukipaketista. Tulosta kommentoivat pääministeri Sanna Marin, tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ja työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

Matonpesustakin säästöä ja Dingo-sarja.

ma 20.7. klo 12.13–12.45

Kouvolassa keskustellaan matonpesupaikkojen karsimisesta. Kuusi matonpesupaikkaa on päätetty lakkauttaa säästösyistä. Toimittajamme Kirsi-Marja Lönnblad lähti selvittämään asiaa.

Kirjoitan, Dingo-sarjan 11 osa. Toimittaja Susanna Vainiola.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä.

Naantalin helmen uusi elämä.

ma 20.7. klo 11.33–12.00

Reilu 300 vuotta vanha hennon vaaleanpunainen Villa Randala Naantalin Vanhankaupungin kupeessa sai uusien omistajien kiinteistövälitysalalla toimivien Sirena ja Anssi Kivirannan myötä uuden nimen Lill-Kiviranta. Mikä muu kuin nimi on Naantalin helmeksikin kutsutussa rakennuksessa muuttunut, siitä lähti Jouni Koutonen ottamaan selvää.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä.WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Tanssilavojen kutsu.

ma 20.7. klo 11.02–11.30

Osa tanssilavoista availee oviaan, kuinka korona rajoittaa toimintaa, vastaamassa Nurmijärveläisen Ruusulinna-tanssilavan tanssijärjestäjä Marika Lehtinen.

Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kumina-havaintoja kaivataan, oletko sinä tieteentekijä.

ma 20.7. klo 10.33–11.00

Suomi on merkittävä kuminan tuottaja. Nyt toivotaan havaintoja luonnonvaraisesta kuminasta. Puhelimessa erikoistutkija Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta.

Autatko sinä tieteenteossa? Teetkö havaintoja? Mikä rooli kansalaisten havainnoilla on tieteessä, siitä kertoo apulaisprofessori Taru Peltola Itä-Suomen yliopistosta, Marija Sakara haastattelee. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Tampereella ja Varkaudessa palaa

ma 20.7. klo 10.02–10.30

Tampereelle Pelastuslaitos on saanut suurhälytyksen itäiselle , teollisuusalueelle ohitustien ja Sammon valtatien risteykseen. Tuoreimpien tietojen mukaan kysessä on hakekasan palo. Viikonloppuna Varkaudessa Stora Enson tehdasalueella syttyi myös hakekasoja palamaan, niiden sammutus jatkuu edelleen. Tilannetta kuvailee palomestari Eerik Pudas. Toimittaja Keijo Salokangas. EU:n yhä jatkuvan elvytyskokouksen anteja arvioivat Maaseudun Tulevaisuuden toimituspäällikkö Jussi Martikainen. Ylen politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen ja Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi. Mira Stenström haastattelee. Juontajina Marko Miettinen ja Aki Laine.

Muumihäissä tauko? Dingon suhteet

pe 17.7. klo 12.13–12.45

Saadaanko Naantaliin tänä kesänä muumihäitä? Jouni Koutonen ottaa selvää.

Dingo-sarja osa 10 Nahkatakkinen tyttö, toimittaja Susanna Vainiola.

Radio Suomen Päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Valtiosihteeri Raimo Sailas kuollut, Vadelmista ennätyssato

pe 17.7. klo 11.33–12.00

Pitkäaikainen ja vaikuttajana tunnettu virkamies Raimo Sailas on kuollut. Lähetyksessä radiomuistuma vuodelta 1997, kun Sailakselta kysyttiin vallan käytöstä. Sailakselta kysyttiin, voiko virkamies mennä julkisuuteen ministerin ohi omine ehdotuksineen.

Alkuviikosta puhuttiin mansikan ja metsämarjojen satonäkymistä ja nyt on vadelman vuoro. Ahtolan vadelmatilalla viljelijä Niina Walleniusta jututtaa keskikesän herkusta toimittaja Marko Miettinen.

Radio Suomen Päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Rikolliset julkkiksina, mistä ilmiö johtuu?

pe 17.7. klo 11.02–11.30

Rikolliset ovat paljon esillä mediassa, miksi heistä on tullut julkkiksia ja mitä siitä sanovat esimerkiksi journalistin ohjeet? Studiossa vieraana Julkisen sanan neuvoston eli JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen ja puhelimitse keskusteluun osallistuu viestinnän apulaisprofessori Johanna Sumiala Helsingin yliopistosta.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Hallituksen tasa-arvotoimet

pe 17.7. klo 10.33–11.00

Tasa-arvoa tavoitellaan, miten asiaa avittaa hallituksen tasa-arvo-ohjelma? Vieraana ohjelmaa kommentoimassa tutkija Anu Koivunen. Noora Kettunen haastattelee.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Pikavipin houkutus, EU:n elvytysrahat

pe 17.7. klo 10.02–10.30

Auttaako pikavippien korkokaton lasku? Haastattelussa Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

Mitä EU päättää elvytysrahoista? Painaako Suomen näkemys? Haastattelussa eduskunnan suureen valiokuntaan kuuluvat kansanedustajat valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi Vihreistä, Jouni Ovaska Keskustasta ja Arto Satonen Kokoomuksesta. Toimittaja Tom Kankkonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Rajavalvonnan jättioperaatio ja Dingon lauluja omasta elämästä.

to 16.7. klo 12.13–12.45

Länsirajan sisärajatarkastukset ovat työllistäneet Rajavartiolaitoksessa 1500 ihmistä. Pelkästään Tornioon rajavartijoita on komennettu satoja eri puolilta Suomea. Torniossa on vakituinen asemapaikka myös huhtikuusta asti länsirajaa vartioineella vanhemmalla rajavartijalla Jani Moilasella. Moilasen tapasi Tornio-Haaparannan rajalla toimittaja Kyösti Vaara.

Dingo-sarja, osa 9, lauluja kirjoittajan omasta elämästä, toimittaja Susanna Vainiola. Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Pysyvästi leirintäalueella ja valohoitoa tomaateille.

to 16.7. klo 11.33–12.00

Radio Suomen päivän mökkisarja jatkuu. Tapaamme Hollolassa Messilän leirintäalueelle vakituisesti asuvat Henrik Pesosen ja Jukka Tuulivirran. Minkälaista on asua vuoden ympäri vaunussa? Toimittajana Markku Lähdetluoma.

Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, mutta monella on kokemuksia siitä kuinka mauttomia voivat olla talvisaikaan myytävät tomaatit. Voisiko valosta olla apua, sitä kysyy Johanna Östman yliopistonlehtori Pauliina Paloselta Helsingin yliopistosta.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäiväWhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kehitysjärjestöt sinnittelevät, saadaanko Suomeen poimijoita?

to 16.7. klo 11.02–11.30

Suomalaiset kehitysjärjestöt ovat onnistuneet toimimaan poikkeuksellisissa korona-oloissakin. Silti monia hankkeita on jouduttu lykkäämään. Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingon johtaja Rilli Lappalainen ja Taksvärkin ohjelmasuunnittelija Veera Blomster ovat Noora Kettusen haastateltavana.

Saadaanko Suomeen thaipoimijoita? Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen päivittää poimijatilanteen.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäiväWhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Matkavakuutuksen koronaturva.

to 16.7. klo 10.33–11.00

Ulkomaanmatkailu elpyy, mitä matkavakuutus korvaa korona-aikana? Onnistuuko esimerkiksi kallis ambulanssilento kotimaahan, jos hoitoa ei ole tarjolla. Vakuutusasiantuntija Katja Lappi Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä kertoo, mitä kaikkea pitää huomioida, kun itseään matkalle vakuuttaa.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Twitter-kaappaukset ja EU-elvytys.

to 16.7. klo 10.02–10.30

Miljardöörien ja presidenttien twitter-tilejä kaapattu.

Politiikan syysnäkymiä ja EU:n koronaelvytyksen onnistumista arvioimassa tutkija Antti Ronkainen, Helsingin yliopistosta ja Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos, Mira Stenström haastattelee. Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Nuorten pakopeliyritys ja Dingon rakkaus.

ke 15.7. klo 12.13–12.45

100 vuotta sitten vanki karkasi Joutsan vankilasta. Siitä alkoi tapahtumaketju, jota pääsee nyt elämään uudestaan Joutsan Talomuseolla. Kolme nuorta 4H-yrittäjää, Odessa Meinander, Ella Keihäsniemi, Nella Lintunen, perustivat tänä kesänä Talomuseolle pakopelin, joka perustuu tositapahtumiin. Toimittajana Oona Mynttinen.

Dingo-sarja osa 8 Autiotalo. Pääosassa rakkaus. Toimittaja Susanna Vainiola.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Maatalouden hiilivapaammat tuulet.

ke 15.7. klo 11.33–12.00

MTK julkistaa maatalouden ilmastotiekartan, miten päästään kohti kestävää maataloutta. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan ilmastoviisas maatalous on tulevaisuutta, mutta tietoa tarvitaan vielä paljon. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Lehtonen kertoo minkälaiset kehitysaskeleet ovat tarpeen.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Hakkerointi ja huijaukset yleistyvät, vinkkejä tietoturvapulmiin.

ke 15.7. klo 11.02–11.30

Koronaepidemian alkaessa tehtiin varsinainen digiloikka, kun suurin osa toimistotyöläisistä siirtyi etätöihin. Etäkokouspalveluiden ja yleisestäkin tietoturvasta valistamassa ja vinkkejä antamassa on tietoturva-asiantuntija Laura Kankaala. Toimittajana Atte Uusinoka.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Veden varaan joutuneita ennätysmäärin.

ke 15.7. klo 10.33–11.00

Vesillä on vilkasta - niin hyvässä kuin pahassa. Sulat vedet, hyvät kelit ja pandemia päälle ja kotimaan vesistöt ovat täyttyneet veneilijöistä. Merivartiostolla on ollut pelastustehtäviä enemmän kuin kymmeneen vuoteen, kertoo Suomenlahden Merivartioston operaatiopäällikkö Ilja Iljina, joka on reportterimme Carolus Mannisen haastattelussa Helsingissä Eiran vierasvenesatamassa.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Peliautomaatit käynnistyvät, Mars on nyt "lähellä".

ke 15.7. klo 10.02–10.30

Markettien ja huoltamoiden peliautomaatteja avataan tänään käyttöön. Automaatit ovat olleet suljettuina maaliskuusta asti koronan vuoksi. Mitä varotoimia avaaminen edellyttää, mm siihen on vastaamassa Veikkauksen viestintäpäällikko Tomi Auremaa.

Tänään tulee kuluneeksi tasan 55 vuotta siitä kun ensimmäinen luotain lensin Marsin ohi, se oli Nasan Mariner 4 ja heti perään näinä päivinä Arabiemiraatit on lähettämässä omaa tutkimusluotaintaan Marsiin. Haastattelussa avaruustekniikkaan erikoistunut vapaa tiedetoimittaja Mikko Suominen, joka työskenteleen pääosin Ursan Tähdet ja avaruus -lehdelle,

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Käsivarren Lapissa turismi kukoistaa, Dingo ja jupit.

ti 14.7. klo 12.13–12.45

Käsivarren Lapissa sijaitsevan Kilpisjärven elämä vilkastui, kun Suomen ja Norjan raja avautui. Suomalaiset ovat matkalla Norjan suuntaan ja norjalaiset matkailijat ovat tulossa Suomeen. Annu Passojan jututettavina: Meri Mäkkylä; Norjasta palannut Pasi Jaatinen ja retkeilykeskuksen omistaja Antti Pöykkö.

Dingo-sarjan osa 7 Kerjäläisten valtakunta. Juppius on päivän sana 80-luvun puolivälissä. Toimittajana Susanna Vainiola.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Valtakunnanoikeutta tarvittu Suomessa harvoin.

ti 14.7. klo 11.33–12.00

Valtakunnanoikeus on ollut Suomessa koolla vain muutaman kerran. Nyt siitä on taas puhuttu, kun ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimia koskeva tutkinta eteni perustuslakivaliokuntaan. Poliittisen historian professori Timo Soikkanen arvioi Haaviston tilannetta ja palauttaa mieliin valtakunnanoikeuden historiaa. Carolus Manninen tapasi Soikkasen.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Oppaat odottavat matkailun vilkastumista.

ti 14.7. klo 11.02–11.30

Kesä on ollut perinteisesti matkailuoppaiden sesonkia. Koronavirustilanne ehdytti kuitenkin turistivirrat jo keväällä. Miten matkailu on alkanut elpymään, siitä lähti ottamaan selvää toimittajamme Mira Stenström. Miran haastattelussa Porvoon Tuomiokirkon opas Laura-Kaisa Nyfors, Suomen Opasliiton hallituksen jäsen Raija Tölkkö, Helsinki Oppaat ry:n puheenjohtaja Teppo Viiperi ja Porvoon Tuomiokirkossa vierailleet vantaalaiset Pentti ja Riitta.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Kaivohuone ja muuta ravitsemusliikkeet taas auki normaalisti.

ti 14.7. klo 10.33–11.00

Eilen päättyivät ravitsemusliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat rajoitukset. Millainen on ravintoloiden uusi normaali? Marija Skara jututtaa Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Rauniota helsinkiläisen yökerho Kaivohuoneen ulkoterassilla.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Mustikoita metsät täynnä, Usa koronan kourissa.

ti 14.7. klo 10.02–10.30

Metsämarjoista odotetaan tänä kesänä hyvää satoa. Erityisesti mustikasta ja hillasta. Puhelimessa on Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Yhdysvalloissa on todettu yli 3,3 miljoonaa vahvistettua koronavirustapausta ja tautiin on kuollut yli 135-tuhatta ihmistä. Koronakriisi koettelee Yhdysvaltain taloutta ja sillä on vaikutuksensa myös syksyn presidentinvaaleihin, kertovat Pohjois-Amerikan toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Kristiina Helenius konsultointitoimisto Nordic West Officesta ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala, joita haastattelee Mira Stenström.

Radio Suomen päivän studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.