Dokumenterat

Dokumenterat

Fantomerna på Lilla Essingen

eilen klo 22.15–23.00
Viimeisin

Reportage, personporträtt och dokumentärer.

Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs Ansvarig producent: Åsa Salvesen Producent: Staffan von Martens Sedan 2013

Aiemmat lähetykset

Fantomerna på Lilla Essingen

eilen klo 22.15–23.00

“Efter att ha bott sju år här i Stockholm märker jag nu plötsligt att jag befinner sig i ett slags limbo, bortglömd i Finland och inte tillräckligt etablerad i Sverige. Vad har hänt? Var jag för gammal när jag flyttade hit? Är det hemlängtan jag drabbats av? Håller jag på att förvandlas till min egen faster som på 50-talet flyttade till Västerås och plötsligt kände sig utanför, mittemellan, hemifrån”.

I en personlig audiodokumentär ställer skådespelaren Johan Fagerudd de där stora existentiella frågorna. Men han ställer dem inte bara till sig själv. I hans hus på på Lilla Essingen bor det på varje våning någon som har en koppling till Finland. “Hur kommer det sig? Vad är deras historia? Hur hamnade de här? Är de lika vilsna som jag?”

Redaktör: Johan Fagerudd Foto: Wivan Nygård-Fagerudd

På flykt från Ukraina

ke 18.5. klo 22.15–22.52

De fick fly hals över huvud undan kriget. Studiekompisarna Anna Kiiashko (född 1995) och Natalia Tiata (född 1996), båda lärare, har nu fått ett tillfälligt hem i Borgå. De flydde båda från Charkiv, men Natalia är hemma från Mariupol. "Då man sitter där på 8:e våningen och hör stridsplan som flyger över en, så det enda man känner och ber till Gud är att om... om en projektil träffar så skulle jag vilja dö genast utan att pinas. Det är det enda som man ber om till Gud under dessa ögonblick. Jag tror att det är det som bäst beskriver kriget för min del.", säger Anna Kiiashko.

Mi Wegelius har träffat Anna Kiiashko och Natalia Tiata.

Min syriske vän

ke 11.5. klo 22.15–22.52

Den syriske kirurgen Emad (han heter något annat på riktigt) var tvungen att fly från sitt hem, sitt jobb, sin familj och allt i Syrien. Undangömd för regeringsstyrkor, alla andra styrkor, och allt annat på vägen lyckades han ta sig till Sverige. Bo Ahlgren träffade Emad år 2015 då han fått ett hem i Lund. “Känslan av hjälplöshet var förlamande när han satt mitt framför mig vid köksbordet med darrande händer och en röst som brister av längtan för en familj i säkerhet”, säger Bo. Hur gick för Emad och hans familj? 7 år efter den första träffen möts Bo och Emad igen.

Scener ur Ulla Bjernes liv – en berättelse om en kvinnlig vagabonds revolt mot samhällets normer under tidigt 1900-tal

ke 27.4. klo 22.15–23.00

”Omedvetet är jag i färd med att skapa en ny kvinnotyp som först flera år senare skulle florera i Paris under namn av La Garçonne”, skriver hon när hon minns sitt liv i Paris i början av 1910-talet. ”För mig finns dagar då jag levat så mycket som andra människor lever under år, och då jag en dag går bort vet jag – jag levat mer än de flesta.” Tomas Jansson har grävt i otaliga mappar med brev och dagböcker och fotografier som författaren och äventyraren Ulla Bjerne Biaudet lämnat efter sig. Ur det digra materialet har han valt två kapitel: dels Paris där hon ”först skall leva med stort L, tids nog skall jag skriva”, och dels några månader 1934 som börjar med att hon som ensam kvinna stiger ombord på lastfartyget Britta i Kotka, med Nordafrika som mål. Där vistas hon i Algeriet och Marocko, och tar sig med åsna upp till en bergsby ”där de aldrig sett någon europeisk kvinna”. Redaktör: Tomas Jansson