Dokumenterat

Dokumenterat

Maximalisten som blev minimalist

su 18.10. klo 9.15–10.00
Viimeisin

Reportage, radioessäer, personporträtt och dokumentärer

Seuraava lähetys

Dokumenterat

tänään klo 19.22–19.55

Vägen för många svarta hockeyspelare har varit lång och besvärlig. Den nordamerikanska hockeyligan ansågs länge förbehållen vita män, men år 1958 sprängde Willie O’Ree rasbarriären genom att som första svarta spelare debutera i NHL.Han fick höra glåpord och rasistiska kommentarer om sin hudfärg både av publiken och medspelarna. Men stort mycket bättre är det inte idag säger han. Willie O'Ree fick vänta 50 år innan han valdes in i Hockey Hall of Fame. Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesign: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens.

Aiemmat lähetykset

Maximalisten som blev minimalist

su 18.10. klo 9.15–10.00

Ida Haapamäki var en shopoholic. Hon var galen på att "fynda" och hennes hem fylldes av saker hon inte hade tid att använda. Numera är hon expert på hållbar konsumtion och har flyttat till en husbil. Redaktör: Katrina Grönholm-Kulmala

Den finlandssvenska metoden - Vad hände Inkku Henriksson-Tikkanen?

la 17.10. klo 18.05–18.43

Ibland dyker det upp personer som skakar om i det annars så trygga Svenskfinland. Vår båt kanske guppar lite lätt, men det är få saker som kan få båten att välta. Om och när det väl händer — då tiger vi kollektivt. Därför har du aldrig hört den här historien tidigare. Det här är en mockumentär, dvs. en fejkad dokumentär.

KÄNSLIGA LYSSNARE VARNAS

Varför växer fascismen idag?

la 10.10. klo 18.05–18.46

Det är så mycket som känns obegripligt i vår samtid. Varför biter inte fakta längre? Varför beskyller människor sin misär på dem som har det ännu sämre än de själva? Vart är vi på väg när alla människor inte längre ses som människor? För att förstå varför fascistiska och högernationalistiska rörelser är på frammarsch plockar Emma Strömberg fram filosofen Hannah Arendts bok ”Totalitarismens ursprung” ur bokhyllan. Hon frågar också av forskare hur Thatchers och Reagans ekoniomiska politik på 1980-talet bidragit till att vi är där vi är.

Foto: Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Ludvika 1.5.2018. Copyright: Ulf Palm/EPA/AOP

Elis & Idi

la 26.9. klo 18.05–18.42

Ett program om vänskapen mellan den legendariske finländska boxaren Elis Ask och Ugandas fruktade diktator Idi Amin. Redaktör: Petter Lindberg.