Slaget efter tolv - dagens debatt

Slaget efter tolv - dagens debatt

Ska välfärdsområdet dela ut pengar till politiker?

eilen klo 12.03–12.35
Viimeisin

Dagens debatt på Yle Vega, vardagar efter tolv.

Seuraava lähetys

Slaget efter tolv - dagens debatt

huomenna klo 12.03–12.35

E-post: slaget@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Ska välfärdsområdet dela ut pengar till politiker?

eilen klo 12.03–12.35

Fullmäktigegrupperna i de nya välfärdsområdena kan få rätt stora bidrag - pengar som ska användas till att främja medborgarens möjligheter att påverka i välfärdsområdet. Men är det här pengar som i stället borde kanaliseras direkt till vården? I Slaget efter tolv hör du politikerna (fr.v) Rainer Bystedt (Sfp) och Päivi Karppi (Sannf) samt statsvetaren Marina Lindell från Åbo Akademi.

Ordet leds av Filip Stén.

E-post: slaget@yle.fi

Vad är apkoppor?

ti 24.5. klo 12.03–12.35

Vad är apkoppor och finns det skäl för oro då sjukdomen nu sprider sig i många länder? Virologen Erika Lindh (THL) och infektionsläkaren Ville Holmberg (HUS) diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Rådet: Finland går med i Nato Vad hände egentligen?

ma 23.5. klo 12.03–12.35

Det händer så mycket just nu att det kan kännas svårt att hänga med. Rådets medlemmar besitter en stor livserfarenhet och hjälper oss att reda ut.

I Rådet sitter Marianne Laxén, Gitta Dahlberg och Klaus Bremer.

Skreterare i dag är Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Många springer, men många andra rör sig för lite

pe 20.5. klo 12.03–12.35

Stafettkarnevalen kör igång och huvudstaden fylls av springande barn och ungdomar samt deras hejarklackar. Samtidigt visar mätningar att gapet mellan de barn som rör på sig och de som inte gör det blivit allt större. Hur skall vi få motion in i alla barns vardag? Jette Timgren, sakkunnig inom fysisk aktivitet och återhämtning vid Folkhälsan samt Tino Singh från företaget Two Dads diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Vad betyder konstgödselkrisen för försörjningsberedskapen?

to 19.5. klo 12.03–12.35

Bonden behövs och bonden behöver gödsel. Men bland annat kriget i Ukraina har gjort att mineralgödseln blir bara dyrare och dyrare. Om vi tog bättre vara på gödseln från djur kunde vi bli självförsörjande på fosfor-gödsel, och också avloppsvattenslammet har stor potential. Hur mycket konstgödsel behöver vi egentligen och kan gödselkrisen leda till en fundamental förändring inom jordbruket? I Slaget efter tolv på torsdag möts Christer Jägerskiöld från Sjölax gård i Kimito, Anne Antman från Baltic Sea action group och Johan Åberg, linjedirektör vid jordbruksorganisationen MTK. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Slaget efter tolv - dagens debatt

ke 18.5. klo 12.03–12.35

E-post: slaget@yle.fi

Klimatkompensation - bluff, bra eller bara business?

ke 18.5. klo 12.03–12.35

En hamburgare i Finland klimatkompenseras med en spis i Uganda - åtminstone på pappret.

Är klimatkompensering bara en sorts modern avlatshandel, eller på riktigt ett sätt att minska vår klimatpåverkan?

I Slaget efter tolv deltar Mikael Hildén, som är direktör vid Finlands miljöcentral, Nikodemus Solitander som är direktör för Centre for Corporate Responsibility, som är Hankens och Helsingfors universitets gemensamma kompetenscenter för forskning i företagsansvar, samt Svenska Yle-journalisten Jessica Stolzmann. Ordet leds av Filip Stén.

E-post: slaget@yle.fi

Hur går det vidare med Nato nu?

ti 17.5. klo 12.03–12.35

Sverige och Finland skickar eventuellt in sina Nato-ansökningar redan i dag. Vad händer nu? Tidigare ministern och ambassadören Ole Norrback samt diplomaten och Rysslandsexperten René Nyberg analyserar läget under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Socialdemokraterna i Sverige byter åsikt och säger ja till Nato

ma 16.5. klo 12.03–12.35

Medan det politiska stödet för Nato i Finland har varit ganska förutsägbart har utgångsläget i Sverige varit mycket mera splittrat.

Under veckoslutet har nu även i Sverige stödet för natomedlemskap skiftat från emot till för genom att Socialdemokraterna ändat på partiets linje och nu också är för. Därmed finns det en majoritet i Sveriges riksdag.

Hur uppslitande är vändningen inom partiet och hur påverkar det svensk politik framöver?

I Slaget efter tolv diskuterar Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, Daniel Färm, politisk redaktör för den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken samt Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm.

Programledare: Stefan WinigerE-post: slaget@yle.fi

Hur förändras säkerheten i Östersjöområdet nu?

pe 13.5. klo 12.03–12.35

Hur ser fredsrörelsen på natomedlemskap för Finland och Sverige? Hur förändras säkerhetsläget i Östersjöområdet? Och vilka är nu chanserna till fred? Ordföranden för Finlands fredsförbund fredsforskaren Tarja Cronberg och Mikael Wigell, forskningschef vid Utrikespolitiska institutet diskuterar krig och fred under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Kan hybridhot sätta sjöfarten ur spel?

to 12.5. klo 12.03–12.35

Nato-beslutet kryper allt närmare och i och med det räknar myndigheterna med att det kan göras olika försök till hybridpåverkan. Beredskapen ses över - och det gör man också i hamnarna. Nästan 90 procent av frakten till och från Finland sköts av fartyg. Hur sårbara är våra sjötransporter och vad händer om fartygstrafiken stannar?

I Slaget efter tolv möts professorn i logistik vid Åbo Handelshögskola Lauri Ojala och Peter Ståhlberg som är verkställande direktör för Wasaline.

Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Bilbranschen är i omställning

ke 11.5. klo 12.03–12.35

Bilbranschen befinner sig i en stor omställning just nu - de höga bränslepriserna ger ytterligare skjuts åt försäljnignen av elbilar, men samtidigt drabbas hela industrin av komponentbrist - och nya kinesiska konkurrenter vill in på marknaden. Vart är bilen på väg frågas i Slaget efter tolv av Hanna Kalenoja, specialforskare vid Bilbranschens informationscentral, Johan Sandnäs, vd för bilfirman Conalin Cars och Marcus Engström som är chefredaktör för den svenska biltidningen Teknikens Värld. Ordet leds av Filip Stén.

E-post: slaget@yle.fi

En majoritet säger ja till Nato men det finns de som säger nej

ti 10.5. klo 12.03–12.35

76 procent av finländarna stöder nu ett medlemskap i Nato. Stödkurvan har pekat stadigt uppåt sedan Ryssland startade sitt krig mot Ukraina. Men det finns de som tycker att beslut nu fattas av rädsla och för snabbt. Medborgaraktivisten och politikern Thomas Wallgren (sdp), diskuterar Nato och debatten kring Finlands säkerhetspolitiska val med tidigare försvarsministern Stefan Wallin (sfp). Debattledare Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Rådet om läget i Finland och i världen

ma 9.5. klo 12.03–12.35

Rådet begrundar firandet av Segerdagen i Ryssland och att pandemin ännu inte är över.

I Rådet sitter Klaus Bremer, Marianne Laxén och Gitta Dahlberg. 

Vid protokollet: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Coronahusdjur behöver nya hem

pe 6.5. klo 12.03–12.35

Husdjur som skaffats under coronatiden söker nu nya hem, då ägarna inte längre förmår ta hand om dem. Enligt Helsingfors djurskyddsförening har antalet kontakter av husdjursägare stigit markant, och föreningens utrymmen är fulla. Särskilt är det hundar som behöver nya hem. Varför gick det så här? Borde vi införa någon sorts körkort för husdjursägare? Ordföranden för SEY Djurskyddet Finland Helinä Ylisirniö, biologen och hundterapeuten Christina von Pfaler samt journalisten Jeanette Björkqvist diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Vem får bestämma över våra minnen? Nu packas Leninbysten i Åbo ner i en låda.

to 5.5. klo 12.03–12.35

I tiotalsår har många Åbobor irriterats och skämts över att en stor byst av Lenin blickar ut över Åbos centrum. Men nu har Lenin packats in i en fanerlåda och ska förvaras i ett museilager framöver. Äntligen säger en del, vulgärt rysshat säger andra. Vad betyder en byst och vem får bestämma vilka statyer som ska bort och vilka som får bli kvar? Vad händer med övriga minnen från en tid som nu känns obekväm? I Slaget efter tolv möts Åbopolitikern Ulla Achrén från Svenska folkpartiet, Åbobon Jan-Otto Andersson och historikern Johanna Wassholm från Åbo Akademi. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Slaget efter tolv - dagens debatt

ke 4.5. klo 12.03–12.35

Lärarna säger att man varit tålmodiga men att måttet nu är rågat - och därför går man ut i strejk. hur påverkas eleverna av strejken efter två pandemiår med distansundervisning och andra undantagsförhållanden? Orsakerna till strejken och konsekvenserna av den diskuteras i Slaget efter tolv av Finlands svenska lärarförbunds ordförande Inger Damlin, barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell och lärarstuderande Marie Lövholm. Filip Stén leder ordet.

E-post: slaget@yle.fi

Natonansökan kan leda till cyberattacker - vad händer då?

ti 3.5. klo 12.03–12.35

Just nu då Natobeslut är att vänta i både Finland och Sverige är det troligt att vi utsätts för olika former av cyberattacker från Ryssland. På det sättet vill man påverka både folkopinionen och beslutsfattandet hos oss. Hur väl förberedda är vi, och på vilket sätt kan vi försvara oss? Chefen för det europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, Teija Tiilikainen (på bilden) och cybersäkerhetsexperten Catharina Candolin diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Kulturkrig i de amerikanska skolorna - är det här nästa presidentval avgörs?

ma 2.5. klo 12.03–12.35

Det rasar en debatt om värderingar, familjers rätt till uppfostran och information om sexuella minoriteter i den amerikanska skolvärlden.

Flera republikanskt styrda delstater stiftar nu lagar som ska förbjuda lärare att ta upp sexuell diversitet i grundskolan. 

Är det här en central fråga som ska få den vita medelklassen att rösta republikanskt i nästa val?

I Slaget efter tolv diskuterar finlandssvenskamerikanen Nicholas Kujala och historikern Oscar Winberg.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Kan dragshow i skolan räknas som sexualundervisning?

pe 29.4. klo 12.03–12.35

Yle X3M:s program Sex & sånt besöker just nu skolor med den skräddarsydda föreställnigen Klimax som riktar sig till elever i nionde klass. Men det finns kritiker som anser att föreställningen utsätter eleverna för sexuellt laddat material som är problematiskt. Rättspsykologen Katarina Finnilä, redaktionschefen Anna Forth från Yle samt Mattias Fagerholm, chefredaktör för tidningen Läraren debatterar under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Kriget och gasen från Ryssland

to 28.4. klo 12.03–12.35

Ryssland stoppar leveranser till Polen och Bulgarien, Tyskland räds de eknomiska konsekvenserna av att sluta använda rysk gas. Kriget i Ukraina projiceras på Europas energikarta och pressen att öka sanktionerna mot Ryssland ökar. Vad leder det till, och borde vi inte ändå sluta använda fossil energi så varför är det här ett problem? I Slaget efter tolv diskuterar Yles medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom, europaparlamentarikern Heidi Hautala (Gröna) och energiexperten professor Peter Lund från Aaltouniversitetet. Programledare Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Corona har inte försvunnit, bara för att vi inte pratar om det

ke 27.4. klo 12.03–12.35

Coronapandemin har i stort sett lämnat rubrikerna. Men fortfarande smittas och insjuknar många.

Hur ska vi leva med pandemin framöver och vågar vi fira valborg som förr?

I Slaget efter tolv diskuterar infektionsöverläkare Asko Järvinen (bilden) och Mika Salminen från THL under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi