Vega Kulturkväll

Vega Kulturkväll

Vega Kulturkväll 23.5.2022

ma 23.5. klo 17.30–18.00
Viimeisin

I Vega Kulturkväll samlas det viktigaste och bästa av Svenska Yles kulturinnehåll. I sändningen ingår tankeväckande och djuplodande reportage, aktualiteter och intressanta gäster.

Yle Vega måndagar kl. 17.30-19.00.

Programledare: Milli Lindberg Producent: Jenna Emtö Ansvarig producent: Åsa Salvesen Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2022

Aiemmat lähetykset

Vega Kulturkväll 23.5.2022

ma 23.5. klo 17.30–18.00

I Kulturkvällen får vi träffa den prisbelönta amerikanska författaren Colson Whitehead som är aktuell med sin åttonde roman Harlem Shuffle. Trots att Whiteheads fiktiva berättelser alltid utspelar sig i USA uppskattas de av läsare i hela världen. Kerstin Kronvall, tidigare utrikeskorrespondent för Yle i både Moskva och Kiev, fick förra veckan ta emot Hugo Bergroths språkpris. Kronvall belönas för sitt smidiga och träffsäkra språk som på ett träffsäkert sätt beskriver både politiska och vardagliga händelser i de områden hon bevakar. I sändningen träffar vi också den svenska popdrottningen Veronica Maggio och diskuterar tysk teater. Kulturkvällen leds den här veckan av Thomas Silén.

Vega Kulturkväll 16.5.2022

ma 16.5. klo 17.30–18.00

I det här avsnittet pratar vi med dokumentärregissören Fanny Malmberg om varför hon provoceras av kvinnocommunityn. Dessutom funderar vi på skillnaden mellan klotter och gatukonst och får höra om utställningen I utan prick. Vår kulturredaktör Johanna Grönqvist berättar om Wivi Lönn, som i början av 1900-talet valde att bli arkitekt, trots samhällets fördömande attityd.

Vega Kulturkväll 9.5.2022

ma 9.5. klo 17.30–18.00

Kulturkvällen gästas av kapellmästare Eero Lehtimäki som leder Game music collective. Symfoniorkestern är den enda i Finland som koncentrerar sig helt på musik i spel och har fått Alfred Kordelins stipendie för att spela in en skiva med enbart finsk spelmusik. I sändningen hörs också ett reportage om hur Hollywood flörtar med den kinesiska biopubliken genom att censurera sina filmer. Dessutom diskuteras hur man allt oftare får se penisar i tv-serier och vi gästar Lilla teaterns repetitioner inför pjäsen Rasande stillestånd.

Vega Kulturkväll 2.5.2022

ma 2.5. klo 17.30–18.00

Koreografen Carl Knif vill att läkare ska kunna ordinera kulturupplevelser till sina patienter. Vi hör ett reportage från det nordiska biblioteket i Paris och funderar på hur viktiga de fysiska biblioteken är för samhället. Dessutom besöker vi världens äldsta biennal, Venedigbiennalen, och hör en intervju med den belarusiska regissören Andrei Kutsila som lever i landsflykt i Polen.