Kulturpodden

Kulturpodden

Vem är rädd för att flyga – om tjusningen och skräcken med att flyga

eilen klo 19.22–19.54
Viimeisin

Varje vecka samlas kulturredaktörer för att utgående från ett övergripande tema diskutera aktuella böcker, pjäser och filmer. En podd för dig som gillar kultursnack med ett sammanhang och en efterklang.

Producent: Jenna Emtö Ansvarig producent: Åsa Salvesen Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2021

Aiemmat lähetykset

Vem är rädd för att flyga – om tjusningen och skräcken med att flyga

eilen klo 19.22–19.54

Skådespelaren Tom Cruise är åtminstone inte rädd för att flyga – i sommarens mest hajpade film, ”Top Gun: Maverick”, rattar han sitt plan som om han åkte bergochdalbana.

Det rusande lugnet i luften är det närmaste jag kommit lyckan i livet, konstaterar för sin del aviatrisen Nelly i Aris Fioretos roman ”Nelly B:s hjärta” när hon, av hälsoskäl, tvingas ge upp flygandet men hittar lugnet, ruset och lyckan i droger i stället.

Den kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart försvann spårlöst någonstans över Stilla havet under en jordenruntflygning, och i Minna Mikkonens roman ”Amelian luut” vandrar hon runt på en öde ö och funderar på livet, tiden och varats förgänglighet.

Silja Sahlgren-Fodstad, Marit Lindqvist och Tomas Jansson spänner fast säkerhetsbältena i det sista avsnittet i Kulturpoddens sommarserie om fordon och färdmedel i fiktionen.

Från Speed till de vita bussarna – om bussen som fångenskap och frihet

ke 10.8. klo 22.39–23.12

Är bussen ett tråkigt och trångt färdmedel från punkt A till punkt B, eller kan en bussfärd vara en poetisk resa genom vardagens små glädjeämnen, som i filmen ”Paterson”, eller ett spännande och explosivt äventyr, som i thrillerfilmen ”Speed”?

Våren 2022, liksom våren 1945, är bussen en väg bort från krig och kaos till friheten – men går det att lämna det förflutna bakom sig? I Anne Swärds roman ”Vera” och Stefan Einhorns roman ”Änglarnas svar” möter vi kvinnor som kommit till Sverige med de vita bussarna i slutet av andra världskriget, men krigets fasor följer dem i resväskorna.

Silja Sahlgren-Fodstad, Marit Lindqvist och Johanna Grönqvist hoppar på bussen i Kulturpoddens sommarserie om fordon och färdmedel i fiktionen.

Järnvägar äro skenvägar – om tåget som ingenmansland

ke 3.8. klo 22.59–23.31

Ett möte i en kupé kan leda till oanade vänskaper och tillfälliga förtroligheter, som i Jennie Diskis personliga reseskildring ”Främling på tåg – hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika” eller i Zinaida Lindéns roman ”I väntan på en jordbävning”. Eller till oväntad förälskelse, som i Richard Linklaters filmtrilogi om Jesse och Céline som möts på ett tåg mellan Budapest och Wien.

Att dela kupé kan också vara skrämmande och ångestfyllt som i Rosa Liksoms roman ”Kupé 6”, eller ögonöppnande och gränsöverskridande som i Juho Kuosmanens filmversion av romanen.

Katie Mitchells scenversion av Friederike Mayröckers roman ”Reise durch die nacht” (Nattåget) bjuder på en resa genom tid och rum.

Silja Sahlgren-Fodstad, Marit Lindqvist och Tomas Jansson åker tåg genom landskap fulla av minnen och människor från en tid som flytt i Kulturpoddens sommarserie om fordon och färdmedel i fiktionen.

Ubåten – en resa till förnuftets gränser

ke 27.7. klo 22.58–23.31

Livet ombord på en ubåt präglas av spänning och fara, olust och leda. Men varför handlar så många filmer och tv-serier om krig och konflikt, och så få om forskning och vetenskap?

Johanna Grönqvist älskar filmer och tv-serier om u-båtar, medan Silja Sahlgren-Fodstad och Marit Lindqvist blir lätt illamående vid blotta tanken på att befinna sig ombord på en undervattensfarkost.

I diskussionen tar vi fasta på filmer som "Das Boot", "Jakten på Röd Oktober", "Hostile Waters", "Kursk", "Vargens sång", "The Abyss", men också texter av Martina Moliis-Mellberg som skriver om såväl oceanografen Jacques Cousteau som djuphavsforskaren Jacques Piccard och deras omåttliga längtan till de djupaste haven.

Detta är avsnitt fem i Kulturpoddens sommarserie där vi tar oss fram genom livet och fiktionen med hjälp av olika fordon och färdmedel.

Att cykla är att tänka – om cykling som meditation och motion

ke 20.7. klo 23.00–23.33

Benskakare, stålhäst och änkemakare – den kära cykeln har haft många namn och många skepnader. Cykeln har väckt fasa och fascination, och cykling har ansetts vara såväl hälsovådligt som hälsofrämjande. Och så har vi det där med klass och kön.

I Kulturpoddens sommarserie tar vi oss fram genom livet och fiktionen med hjälp av olika fordon och färdmedel.

I seriens fjärdje avsnitt hoppar Silja Sahlgren-Fodstad, Marit Lindqvist och Petter Lindberg upp i cykelsadeln och trampar fram genom de kaliforniska redwoodskogarna tillsammans med Nalle Valtiala, och genom ihållande regn och hårda vindar tillsammans med serieskaparna Kaisa och Christoffer Leka. Vi har också läst cykelrelaterade böcker av Peter Kadhammar, Henrik Höjer och Johan Tell och sett filmklassikern ”Cykeltjuven”.