Näst sista ordet

Näst sista ordet

Bokstäverna C, Q, Z och W är onödiga - alfabetet är i behov av en stor reform

eilen klo 12.10–12.40
Viimeisin

En finlandssvensk språkpodd där vi leker med och utforskar det svenska språket.

Språket är så mycket mer än enbart språkriktighet. I den här serien diskuterar och debatterar vi frågor om bland annat dialekter, tvåspråkighet, översättningar, sociala koder, fackspråk, lånord och skällsord. Perspektivet är det finlandssvenska. Hur formas vårt språk och vår världsbild när vi lever inklämda mellan det finska och det rikssvenska?

I studion sitter Jens Berg och språkexperten Jenny Sylvin. Näst sista ordet tar sommarpaus och är tillbaka igen från och med 14 augusti! Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: nastsistaordet@yle.fi.

Redaktörer: Jens Berg och Jenny Sylvin Produktion: Montem Ansvarig producent: Annika Löfgren Chef för inköp och samarbeten: Christoffer Forssell Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2022

Aiemmat lähetykset

Bokstäverna C, Q, Z och W är onödiga - alfabetet är i behov av en stor reform

eilen klo 12.10–12.40

Bokstaven C kan i de flesta fall ersättas med S eller K. Både i finskan och norskan har man skippat C. Bokstaven Q är en kvarleva från latinet och orden som börjar på Q kunde lika väl stavas med K eller Kv. Bokstaven Z uttalas nästan alltid som ett S och bokstaven W kan ersättas med ett V. Varför har vi de bokstäver vi har i alfabetet? Och varför har vi till exempel inte en bokstav för sje-ljudet, som kan stavas på 14 olika sätt i svenskan? Jens presenterar en reform av vårt alfabet för Jenny, som endast delvis är med på noterna. Och vilken ny bokstav skulle vi finlandssvenskar behöva?

Programvärdar: Jenny Sylvin och Jens Berg.