Vegas sommarpratare

Vegas sommarpratare

Minnesforskaren Julia Korkman – om hur opålitligt vårt minne är

pe 12.8. klo 18.03–19.00
Viimeisin

Sommaren 2022 starkaste och mest engagerande berättelser som bjuder på perspektiv och kuriosa.

Artisten Ronja Stanley om att få diagnosen adhd som vuxen, fotbollsspelaren Rasmus Schüller om att spela mot Danmark i EM när Christian Eriksen fick hjärtstillestånd och krigsforskaren Ilmari Käihkö om kriget i Ukraina. Bland annat dem hör du bland Vegas sommarpratare.

Dessutom får du höra berättelser om ekonomisk ångest, tystnadskulturen i småstäder, föräldraskap och arbetsplatsmobbning. Experter bjuder på insikter om propaganda, sex och tidig utlösning, häxjakt och hur människans minne fungerar. Pratet varvas med musik som sommarprataren själv har valt.

Vegas sommarpratare görs av Parad Media för Svenska Yle. Redaktörer: Linn Jung, Thomas Lundin, Tommy Wallin Ljuddesign: Sandra Malmberg, Daniel Strang, Robert Wahlman Producent: Jessica Jensen Ansvarig producent Parad Media: Henrik Lindberg Ansvarig producent Yle: Annika Löfgren Chef för inköp och samarbeten: Christoffer Forssell Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2022

Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8.2022, vardagar efter kl. 10 och 18 i Yle Vega. Du kan också lyssna när som helst på Arenan, där ligger programmen kvar i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Aiemmat lähetykset

Minnesforskaren Julia Korkman – om hur opålitligt vårt minne är

pe 12.8. klo 18.03–19.00

Rättspsykologen och sångerskan Julia Korkman är fascinerad av mänskans minne. Vad minns vi – och hur? Och kan man överhuvudtaget lita på sitt minne? Vad kommer vi att minnas av pandemiåren och Ukrainakriget? I säsongens sista sommarprat uppmanar hon oss alla att lägga bort skärmarna och samla sensommarminnen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Europaparlamentariker Ville Niinistö – om ofrivillig barnlöshet

to 11.8. klo 18.03–19.00

Europaparlamentariker Ville Niinistö sommarpratar om ofrivillig barnlöshet. Han och hans fästmö Hennariikka har valt att vara öppna med den process de just nu går igenom i likhet med 60 000 andra finländska par. Han efterlyser effektivare vård och smidigare lagstiftning. Och framförallt mera empati, av både den offentliga sektorn och medmänniskor. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Mobbningsoffret Gunvor Sarelin-Sjöblom – om att bli mobbad på jobbet

ke 10.8. klo 18.03–19.00

Gunvor Sarelin-Sjöblom utsattes för mobbning på arbetsplatsen under tio tunga år. Trots att stämningen var dålig och direkt farlig för hennes hälsa, valde hon ändå att stanna kvar. Hon trivdes med sina arbetsuppgifter och hade inte gjort något fel. Efter ett decennium av mobbning var hon arbetsoförmögen och blev sjukpensionerad. I dag säger hon att det räddade hennes liv. Nu sommarpratar hon om den livsfarliga arbetsplatsmobbningen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Journalisten Jan Mosander – om att vara ombord på Costa Concordia när fartyget sjönk

ti 9.8. klo 18.03–19.00

Han har rapporterat från krig och katastrofer som Estonia-olyckan. Men när Costa Concordia sjönk, var Jan och hans hustru ombord som vanliga resenärer. I sitt sommarprat berättar Jan Mosander om känslorna under och efter olyckan. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Häxforskaren Carina Karlsson – om de åländska kvinnorna som brändes på bål

ma 8.8. klo 18.03–19.00

Författaren Carina Karlsson har ägnat en stor del av sitt författarskap åt trolldomsprocesserna på Åland i slutet av 1600-talet. Sju åländska kvinnor halshöggs och brändes på bål på grund av andra mänskors fantasier och lögner. Hur kunde det gå så här? I sitt sommarprat talar hon också om hur häxprocesserna ser ut i vår tid. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Översättaren Saliven Gustavsson – om östnyländsk galghumor som terapi

pe 5.8. klo 18.03–19.00

Översättaren och ”verbalproletären” Saliven Gustavsson är född och uppvuxen på Pellinge i Borgå skärgård. I dag är han ”hååforsare”, men bor stora delar av året på Emsalö. På sitt oefterhärmliga sätt sommarpratar han om den östnyländska mentaliteten, där galghumorn aldrig är långt borta. Och om att man ibland måste åka bort för att komma hem. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Veterankörledaren Eva-Lott Björklund – om musik som terapi för krigsveteraner

to 4.8. klo 18.03–19.00

Omsorgsmusikern Eva-Lott Björklund ledde Veteransångarna i 19 år - en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner. I fjol begravdes den siste av dem. Nu sommarpratar hon om allt hon lärt sig av ”sina” krigsveteraner. Och om musikens helande kraft, för både gammal och ung. Eva-Lott Björklund vann tävlingen Lyssnarnas sommarpratare 2022. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

USA-forskaren Claus Stolpe – om intresset för amerikansk kultur och politik

ke 3.8. klo 18.03–19.00

Claus Stolpe sommarpratar om sitt stora intresse för USA, siar om den politiska utvecklingen i landet och berättar intressanta anekdoter om tidigare presidenter. Dessutom bjuds vi på en åktur genom barndomens och ungdomstidens Amerika, i hans Cadillac. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Politikern Anita Westerholm – om att bana väg in i politiken som ung kvinna

ti 2.8. klo 18.03–19.00

Under sin första fullmäktigeperiod blev hon kallad ”lilla du” och tillfrågad om hon alls vet något om ämnet med tanke på sin unga ålder. 27-åriga politikern Anita Westerholm sommarpratar om vikten av att våga gå i för stora skor och lära sig längs vägen. Hon aldrig skrämts av makt och ansvar, tvärtom har hon alltid dragits dit. Men att hon har varit en ung kvinna i politiken har påverkat hur hon har behandlats. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

Skådespelaren Dennis Nylund – om att våga följa sin intuition

ma 1.8. klo 18.03–19.00

Skådespelaren Dennis Nylunds främsta arbetsredskap är intuition. Men också på fritiden lever han intuitivt. Vardagens små och stora beslut fattas med hjälp av magkänslan. Nu sommarpratar han om intuition, på den första dagen av 1,5 år i yrkesmässigt fritt fall. Med hjälp av intuitionen har han beslutat sig för att vara tjänstledig från en trygg tjänst i en otrygg tid. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Före detta chefredaktören Torbjörn Kevin – om fula och vackra dialekter

pe 29.7. klo 18.03–19.00

Det är mer än 50 år sedan ÅU:s pensionerade chefredaktör Torbjörn Kevin flyttade från barndomens Ekenäs. Men fortfarande kan han drabbas av längtan ”hem”. Då pratar han västnyländska och leker dialektarkeolog. Nu sommarpratar han om rötter och finlandssvenska dialekter. Kan de delas in i fula och vackra? Är dialekter fortfarande stämplade med töntstämpeln, eller är de själens spegel? Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Fd-fredsbevararen Elli Flén – om kampen att rädda sin afghanska vän

to 28.7. klo 18.03–19.00

Som medieoperationsofficer i den NATO-ledda fredsbevarande operationen i Afghanistan 2007 lovar Elli Flén dyrt och heligt att afghanerna kan lita på de västerländska styrkorna. Många år senare när hon är tillbaka i trygga Nykarleby tar talibanerna över Kabul och hennes tidigare afghanska kontakter är i fara och vill ha hjälp att fly. Gäller “kaveria ei jätetä, man lämnar inte en kamrat” fortfarande? Vilka medel kan man ta till när inga lagliga metoder fungerar? Elli Flén ställs inför ett moraliskt dilemma: Hur mycket tid och pengar kan man lägga på att vara en god medmänniska? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

Prästen & satirikern Kent Wisti – om fattiggubbar, trösteänglar och erotik i kyrkorum

ke 27.7. klo 18.03–19.00

Erotik för kyrkorum. Så beskriver Kent Wisti utställningen Kyss. I sitt sommarprat talar han om Höga visan som feministiskt fredsmanifest, om frekvenserna vi söker varandra i – och om att ligga med varandra. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Tvåbarnsmamman Sandra Holmgård – om att mista sitt barn

ti 26.7. klo 18.03–19.00

I sommar skulle Oliver ha fyllt sju år. Men han blev bara fyra. Under sitt andra levnadsår insjuknade han i den obotliga sjukdomen INCL, en fortskridande sjukdom som gjorde att han gick tillbaka i utvecklingen, förlorade sina förmågor och till sist dog hemma i Jakobstad. I sitt sommarprat berättar hans mamma Sandra Holmgård om hur livet förändras när man vet att ens barn snart ska dö. Går det ens att leva med den vetskapen? Kan man förbereda sig på det som ska komma? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus – om livet bakom kulisserna i den finska politiken

ma 25.7. klo 18.03–19.00

Innan Dimitri Qvintus valdes till ordförande för FSD jobbade han i tio år i bakgrunden i den finländska politikens finrum. Han var bland annat specialmedarbetare till Sanna Marin och Antti Rinne, med kommunikation som sitt specialområde. Nu sommarpratar han om livet i de politiska kulisserna och om tillfälligheter och engagemang som alltid har styrt hans liv. Och gjort den från början enspråkigt finska pojken från Savolax till ordförande för de finlandssvenska socialdemokraterna. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Odlaren och författaren Mary Kuusisto – om att odla tropiska frukter i Finland

pe 22.7. klo 18.03–19.00

Odlaren, författaren och bildkonstnären Mary Kuusisto är besatt av att få det omöjliga att växa. Det kan handla om att skörda citroner, passionsfrukter eller djungelgurkor i kalla och mörka Finland, om att skriva en bok som inte vill bli skriven eller måla en tavla som inte vill bli målad. Hon sommarpratar om att inte ge upp, om utmaningen och belöningen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Verksamhetsledare Mecki Andersson – om att jobba med att lyfta nedtryckta ungdomar

to 21.7. klo 18.03–19.00

Med 35 års erfarenhet av ungdomsarbete kan han tyvärr konstatera att ungdomarna idag inte mår bättre än de gjorde förr. I sitt sommarprat berättar Mecki Andersson om musikkaféet After Eight och de livskompetenser de försöker hjälpa ungdomarna med. Och om sina stora passioner musik och fågelskådning. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Hundbehavioristen Ulrika Biström – om hundskolning och att låta hunden vara hund

ke 20.7. klo 18.03–19.00

Hundbehavioristen Ulrika Biström och hennes kolleger har bråda dagar. Under pandemin har finländarna skaffat hund som aldrig förr. Och eftersom det sällan är helt lätt att skola en hund kan det behövas en hjälpande hand. För Ulrikas del handlar det ofta om att gå till grunden, att påminna om att hunden är ett djur som styrs av instinkter och nedärvda beteenden. Nu sommarpratar hon om varför det är viktigt att låta hunden vara hund, precis som människan ska vara mänska. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Kommunikationsforskare Mats Bergman – om propaganda och hur vem som helst kan sprida det

ti 19.7. klo 18.03–19.00

De flesta kopplar ordet propaganda till något negativt. Men i sitt sommarprat vänder och vrider Mats Bergman på begreppet och funderar på om det finns situationer där vi kanske till och med behöver propaganda? Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Tidigare spjutstjärnan Mikaela Ingberg – om vad som krävs av en elitidrottare

ma 18.7. klo 18.03–19.00

Först gjorde hon succé när hon kastade hem ett VM-brons, sen skickade tränaren henne till en idrottspsykolog. I sitt sommarprat berättar Mikaela Ingberg om sin väg till världseliten och om vad som krävs för att vara bäst när det gäller. Tommy Wallin, Parad Media.