Aktuellt 17

Aktuellt 17

Allt fler röker cannabis, men frågan är fortfarande laddad

tänään klo 17.00–17.30
Viimeisin

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Seuraava lähetys

Aktuellt 17

huomenna klo 17.00–17.30

E-post: aktuellt@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Allt fler röker cannabis, men frågan är fortfarande laddad

tänään klo 17.00–17.30

Poststrejken har fortsatt idag med demonstration utanför huvudkontoret, och de första stödstrejkerna planeras redan. Också statsminister Antti Rinne har kommenterat postens omtalade strejkhål.

Ett paradigmskifter håller på att ske i inställningen till cannabis. Unga dricker allt mindre, men röker på mera, visar färsk THL forskning. Cannabis legaliseras i allt flera länder, också här hemma debatteras det här. Men vem har rätt i den här laddade frågan? Och varför är den så laddad?

Finansminister Mika Lintilä vill fortsätta med den borgerliga skattepolitiken. Men när reagerar regeringens vänsterfalang? Vänstern måste höja sin ideologiska profil för att inte tappa initiativet. Men det samma göller också Centern.

I Australien härjar exceptionellt allvarliga skogsbränder, frågan är hur mycket klimatförändringen kan beskyllas för det här? Vi har bett vår egen klimatexpert om en bedömning.

Strejkbrott och provokationer när poststrejken inleddes

eilen klo 17.00–17.30

Poststrejken har knappt inletts, men känslorna går redan heta efter uppgifter om strejkbrott och provokationer.

Hur långvarig blir strejken, kommer den att sabba julen? Och hur smart är det av de postanställda att ta julen som gisslan i sina avtalsförhandlingar? Vi frågar arbetsmarknadsforskaren Mika Helander.

Polisledningen tog idag till charmoffensiven, då man försökte visa upp en enad front med inrikesministern, efter en del friktion den senaste tiden.

I Sverige kämpar polisen med betydligt akutare problem. Trygga Sverige håller på att bli bombdådens och de kriminella gängens förlovade land. Hur gick det så snett? Varför sprängs det ständigt i det svenska folkhemmet?

Ett land som kämpar med ännu större problem är Bolivia. President Evo Morales har avgått, och nu råder ett farligt maktvakuum i landet. Många befarar att militären kommer att ta makten.

Vi ska också diskutera sociala medier och politik. De blir allt tydligare att de partier som klarar sig bäst på some klarar sig också bäst i gallupundersökningar och val. Orsaken stavas: starka känslor!

Sysselsättningen ökar, minnen kring Berlinmuren, val i Spanien

pe 8.11. klo 17.00–17.30

Sysselsättningen ökar nog också de kommande åren, men i långsammare takt än nu, tror arbets- och näringsministeriet. Det blir allt svårare att para ihop arbetslösa med de lediga jobb som finns, men det ser just nu ljusare ut för de som är äldre än 55, medan läget är bekymmersamt för unga med låg utbildning. Aktuellt 17 dyker också ner i Berlin-historia. Vi hör om då muren föll för 30 år sedan, och hur det trots den tyska återföreningen fortfarande skaver mellan östra och västra Tyskland. Vi träffar också en man som hjälpte över 600 östtyskar att fly från DDR. Staten DDR var en skam för mänskligheten, säger Burkhart Veigel i dag I USA överväger nu också den tidigare New York-borgmästaren, miljardären Michael Bloomberg, att kandidera i presidentvalet. Spanien ordnar parlamentsval på söndag. Det blir spanjorernas fjärde parlamentsval på lika många år.

Sannfinländarnas stöd växer

to 7.11. klo 17.00–17.30

Det blir allt tydligare att Sannfinländarna är Finlands populäraste, parti med 23 procent av understödet. Samtidigt sjunker stödet för Socialdemokraterna. Det framkommer i den partimätning Yle låtit göra. Samlingspartiet får näst mest stöd, och de Gröna har gått om Socialdemokraterna som regeringens största parti med knapp marginal.

Det blir poststrejk på måndag. Parterna lyckades inte komma överens om ett nytt avtal under förhandlingarna på riksförlikningsmannens byrå. De postanställda har inget annat val än att försvara nuvarande arbetsvillkor säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen.

I den internationella brottsmålsdomstolen i Haag har idag en mycket uppmärksammad dom lästs upp. Det handlar om en av krigsherrarna, Bosco Ntaganda, som gjort sig skyldig till krigsbrott under krigen i Kongo-Kinshasa. Taganda dömdes till 30 års fängelse för massmord och utnyttjande av barnsoldater och minderåriga sexslavar under åren 2002 till 2003 då han ledde en milisgrupp i provinsen Ituri.

Gruvlagstiftning, svenskastudier i Imatra och fransk migrationspolitik

ke 6.11. klo 17.00–17.30

Gruvlagstiftningen behöver förnyas, det står både i regeringsprogrammet och också i ett medborgar-initiativ. I dag ordnade riksdagens ekonomiutskott ett offentligt hörande om det här. Svenska dagen till ära besöker Aktuellt 17 Imatra i Södra Karelen. Där verkar det finnas en vilja att lära sig språk, och det gäller också svenska. Det handlar också om miljösamarbete i Norden, som framför allt behöver fler konkreta åtgärder och kanske inte så många nya visioner, det var budskapet när Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki besökte Helsingfors. Frankrike försöker få kontroll över invandringen: man vill helst bara ta emot vad man kallar nyttiga invandrare, och få ut dem som inte gynnar landet.

En ny vårdjätte har sett dagens ljus - vad betyder det här för din och min vård?

ti 5.11. klo 17.00–17.30

En ny vårdjätte har sett dagens ljus! Mehiläinen och Pihlajalinna går ihop till en verklig gigant. Vad betyder det för vårdbranschen att vi nu går mot en ökad monopol, och vad betyder det för den vård vi får? Enligt Stefan Mutanen, Folkhälsans tidigare vd, är den här utvecklingen oroväckande.

Vi tittar också närmare på den offentliga vården. Hur är det möjligt att patienter på Esbo sjukhus får ges lugnande medel då ingen har tid att sköta dem? Svenska Yles egen granskning vittnar om allvarliga problem vid sjukhuset.

Varför lyser kvinnorna fortfarande med sin frånvaro i inkomsttoppen, hur ser kvinnans väg till toppen ut och hur många hinder finns det på vägen? Och skulle företagen vinna på att ha fler kvinnor i sin ledning? Vi frågar Henrika Franck, som forskar i företagsetik.

USA har nu officiellt begärt att lämna Paris klimatavtal, och Trumps önskan går i uppfyllelse. Men vad innebär det här i praktiken? Har det mer än en symbolisk betydelse?

Skattedagen är här igen - vi synar siffrorna och diskuterar resultatet.

ma 4.11. klo 17.00–17.30

Vem tjänar mest i Finland och var i Finland är de? Idag är dagen då årets topplista över finlands rikaste dyker upp i medierna, och nyfikna själar kan frossa i inkomstlistor och tabeller för att jämföra sin egen sits med den ekonomiska elitens.

Vi diskuterar årets siffror och funderar på vad allt större inkomstskillnader kan innebär för ett land som Finland.

Industrifacket o teknologiindustrin svävar i avtalslimbo nu eftersom avtalen gick ut förra veckan, och nu är pressen på för att sätta fart på förhandlingarna.

Och i Sverige tampas man med ett knivigt administrativt problem när sex personer som klassas som säkerhetsrisker för landet, inte kan utvisas utan släpps fria igen.

Ros och ris för flygskatt, jaktplansaffären går vidare och Chile oroar

pe 1.11. klo 17.00–17.30

Medborgarinitiativet om att införa en flygskatt får både ris och ros bland flygpassagerare. Aktuellt 17 handlar också om en annan typ av flyg: nämligen försvarsmaktens anskaffning av nya jaktplan som nu tar ett steg framåt. De fem flygplanstillverkarna ska precisera sina offerter och alla fem plantyper ska testflygas här i Finland Myndigheterna har utvärderat den hårt kritiserade aktiveringsmodellen, men har svårt att riktigt slå fast om den var lyckad eller inte Och så handlar det om demonstrationerna i Chile, vi hör både en exil-chilenare som är rädd att protesterna urartar och Sveriges tidigare ambassadör i landet Eva Zetterberg.

Unga läkare föredrar mindre sjukhus - och vad ska ersätta torv som energikälla

to 31.10. klo 17.00–17.30

Om unga läkare själva får välja så väljer de helst att specialisera sig vid mindre sjukhus eller hälsocentraler i stället för vid de stora universitetssjukhusen. Inget annat land i världen bränner torv i lika stor skala som Finland. Regeringen vill fasa ut användningen av torv, men då är det viktigt att hitta ersättande bränslen, eller ersättande energiproduktions-former, säger man vid ett stort värmekraftverk i Jakobstad I dag går teknologi-industrins kollektivavtal ut, och Aktuellt 17 har pejlat stämningarna kring avtalsförhandlingarna på en arbetsplats i Borgå Spelbolaget Veikkaus tänker ta ett större ansvar för att minska spelberoendet: färre spelautomater och obligatorisk ID-kontroll vid de som finns kvar, lovar Veikkaus.

Flyta eller sjunka - hur länge till håller Stockmanns ekonomi?

ke 30.10. klo 17.00–17.30

Delårsdomen har fallt över Stockmann, och resultatet följer den något skakiga ekonomiska trenden i Finland genom att vara mindre än tillfredställande. Vad det innebär för företaget och vad företaget betyder för svenskfinland - det talar vi om här i dag.

På andra håll i Norden har det delats ut priser - och ett av dem nobbades av klimataktivisten Greta Thunberg. Nordiska Rådet träffas som bäst i Stockholm för att diskutera klimat och säkerhet med pan-nordiskt perspektiv.

I Irak ser de häftiga demonstrationerna inte ut att mattas av - listan av klagomål har bara vuxit sedan den amerikanska invasionen, och fortsatta oroligheter kan ge ringar på vattnet i en annars också instabil region.

Brittiska dramat fortsätter, och Skatteverket blir mera hemlighetsfullt

ti 29.10. klo 17.00–17.30

Det brittiska dramat fortsätter. Allt pekar nu på att det blir nyval i Storbritannien. Blir det ett brexitval?

Tidsfristen för de kurdiska styrkornas reträtt i nordöstra Syrien har gått ut. Vad händer nu med kurderna och i vilken riktning utvecklas konflikten?

Skattemyndigheterna börjar nu göra det lättare för höginkomsttagare att hemlighålla sina skatteuppgifter. Det här i enlighet med EU:s nya dataskyddslag. Är det här slutet på den finländska skatteöppenheten?

Finland står inför en svår ekvation; medan sysselsättningen ska pressas upp, har sjukfrånvarona börjat öka igen. Det här är en ödesfråga för Finlands konkurrenskraft, då arbetstagarna förväntas bli allt effektivare och ska orka jobba allt längre.

Kan artificiell intelligens bli den svenska servicens räddning, eller kommer majoritetsbefolkningen att låta svenskan helt skötas av robotar?

Det blir ingen brexit den 31:a oktober

ma 28.10. klo 17.00–17.30

Med bara fyra dagar kvar blev det idag klart - EU godkänner en förlängning av brexit, och passar nu brexitbollen tillbaka åt britterna. Brittiska parlamentet ska samtidigt ta ställning till ett nyval i Storrbritannien.

IS ledaren Abu Bakr al Baghdadi är död och Donald Trump triumferar över segern mot terroristerna. Men hur kuvat är IS egentligen? Kan Baghdadis död vändas till IS fördel och leda till en våg av hämndaktioner?

Här hemma börjar regeringen få bråttom med att nå sina sysselsättningsmål, och friar nu till städerna för att få draghjälp. Men nu återstår att se om städerna vill hjälpa regeringen med dess jobbtalko.

Nokia rasar och de ekonomiska utsikterna blir allt dystrare

to 24.10. klo 17.00–17.30

Nokias aktie rasade idag rejält efter det dystra delårsresultat. Så här mycket har Nokia inte rasat sedan 1991. Vi ska diskutera vad det beror på.

Det är kämpig för många finländska företag just nu, och de ekonomiska prognoserna bli dystrare i takt med att hösten bli mörkare. Samtidigt känns det som att solen alltid lyser på den svenska ekonomin? Men är det verkligen så? Vi fågar chefsekonom Heidi Schauman.

Det är inte bara i Finland som ekonomin hostar, samma symptom sprider sig nu över hela Europa. Vi ska diskutera vilket arv ECB:s avgående chef Super Mario Draghi lämnar efter sig?

Vi ska också ta en närmare titt på vår statsminister - Antti Rinnes biografi publicerades idag, väcker reaktioner. Är det en uppriktig beskrivning av Rinne, eller hör boken hemma på pr-hyllan?

Varifrån blåser brexitvindarna och vad vill oppositionen med statens pengar?

ke 23.10. klo 17.00–17.30

Var står vi nu i brexit-dramat? Kan Boris Johnson ännu undvika att det blir schackmatt? Beviljar EU en förlänging. Brexit fortsätter bollas över engelska kanalen, och vi frågar vår egen brexit-expert vartåt det nu lutar.

Oppositionen under hela hösten gottat sig i att såga regeringen Rinnes slöseri med statens pengar. Men nu är det dags att komma med egna lösningar. Först ute är Kristdemokraterna, som inledde skuggbudgetsäsongen idag. Men vilken funktion har skuggbudgetarna egentligen?

Tidningen Vihreä lanka läggs ner efter 36 år, när De gröna nu drar tillbaka sitt stöd. Men behövs det längre partitidningar när den politiska debatten har flyttat ut på nätet?

Artificiell intelligens har blivit en integrerad del av samhället. Men hur går det med svenskan i den här teknologiska revolutionen? Finlandssvenskan är både en utmaning och möjlighet för AI, menar en färsk Magma-rapport.

Begränsad bränsleförsäljning, poststrejk och Japans kejsarkröning

ti 22.10. klo 17.00–17.30

Det finns ett nytt förslag för hur Finland ska kunna halvera utsläppen från trafiken: forskare föreslår att vi begränsar försäljningen av bensin och diesel. Postfacket varslar om omfattande utdelningsstrejk i november för att sätta fart på avtals-förhandlingarna Utrikes handlar det om mötet mellan presidenterna Erdogan och Putin om läget i nordöstra Syrien, om valet i Kanada och om dagens ceremoniella kröning av Japans nye kejsare Naruhito.

Brexit, utsatta kurder och lagtingsvalet på Åland

ma 21.10. klo 17.00–17.30

Den brittiske premiärministern Boris Johnson försöker få till stånd en ny parlamentsomröstning om det nya brexit-avtalet. Det är talmannen som avgör om Johnson får som han vill. Vi uppmärksammar också kurderna - varför blir de om och om igen offer för stormakternas politiska spel? Inrikes rapporterar vi om en av regeringens satsningar för att få upp sysselsättningen: det handlar om att ge arbetsgivare som anställer arbetslösa lönestöd - men det är bara var tionde som sysselsätts på det här sättet som sedan faktiskt får ett vanligt heltidsjobb På Åland var det oppositionen som vann lagtingsvalet. Köns-fördelningen i lagtinget är fortfarande skev - men å andra sidan skedde en föryngring bland de invalda.

Mera brexit, val på Åland och nyhetsbyrån SPT

pe 18.10. klo 17.00–17.30

Analys om och kring brexit toppar Aktuellt 17 också i dag I Skottland morras det nu alltmer högljutt: många skottar vill vara kvar i EU och kräver nu en ny omröstning om självständighet Det är inte många paragrafer som har ändrat i det nya brexit-avtal som lades fram i går, jämfört med det som Theresa May tidigare förhandlade fram, den bedömningen gör finländsk diplomat och konsult som har följt utträdes-förhandlingarna Det handlar också om läget på Åland inför valet till lagting och kommunfullmäktige på söndag - och i efterdyningarna av nyhetsbyrån SPTs samarbetsförhandlingar och uppsägningar frågar vi om det behövs en egen nyhetsbyrå i Svenskfinland

Utkast till brexitavtal på toppmötesbordet

to 17.10. klo 17.00–17.30

Nu finns det en överenskommelse mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU om ett utkast till brexitavtal - men det ska ännu godkännas av både EUs toppmöte och av det brittiska parlamentet Kanske rör det också på sig när det gäller Turkiets invasion i Syrien: den amerikanske vicepresidenten och utrikesministern befinner sig i Turkiet för att försöka övertala Turkiets president att backa från Syrien. Här hemma uppmärksammas i kväll de bostadslösas natt, och så handlar det om att de som söker jobb inte får den hjälp de behöver från arbets- och näringsbyråerna. Byråerna hinner inte med eftersom varje handläggare har mellan 200 och 300 klienter

Dålig ekonomi påverkar hela familjen

ke 16.10. klo 17.00–17.30

Både barn och vuxna påverkas om föräldrarna i en familj upplever att de har svårt att få ekonomin att gå ihop, det visar ny undersökning från THL.

I USA är Joe Bidens tid som ohotad etta i demokraternas primärval förbi - det var främst Elizabeth Warren som fick axla rollen som favorit i nattens debatt mellan demokraterna.

Mitt i den turkiska offensiven mot norra Syrien har Turkiets president fått möjligheten att träffa både ryska och amerikanska ledare

I dag är det på dagen 25 år sedan finländarna fick rösta om vi ska bli EU-medlemmar - svaret blev som bekant "ja" och mycket har förändrats sen dess.

Vårdreformens återkomst - ett nytt hopp eller ett mörkt hot?

ti 15.10. klo 17.00–17.30

Nyhetsbyrån SPT har avslutat sina samarbetsförhandlingar - SPT satsar på regionell bevakning, men kunderna behöver kanske inte den tjänsten.

Vårdreformen har gjort en återkomst - den förra regeringen föll just på grund av vårdreformen - är reformen ett nytt hopp eller ett mörkt hot för den nuvarande regeringen?

Kommunerna visar ovanligt stora svårigheter med att få ihop ekonomin - vi utreder vad det riktigt är som har hänt med skatteintäkterna.

I Katalonien är det oroligt just nu, när invånarna fortsätter protestera mot de domar som har fallit mot flera katalanska separatistledare.

Afrika har ofta varit förbisett när finländska presidenter planerar utrikesbesök - tajmingen kunde inte ha varit mycket bättre när president Niinistö gör det första, finländska presidentbesöket till Etiopien.

Striderna i Syrien har tagit en ny vändning

ma 14.10. klo 17.00–17.30

Syrien har nu ställt sig på kurdernas sida i kampen mot Turkiet. Det här är det senaste draget i ett storpolitiskt maktspel i regionen. När USA drar sig ur, träder Ryssland in. För kurderna kan avtalet med syriska regimen en ny dolkstöt i ryggen.

Vi frågar oss också vad som riktigt händer på Viking Line? Rederiet har nyss varit inblandat i mutbrott, men det här bara är toppen av isberget. Programmet Spotlight avslöjar nu utbredda problem med uselt arbetsklimat, regelbundna vilotidsbrott och bristande säkerhetsrutiner på Viking Lines båtar.

Bråda tider väntar nu brittiska parlamentet som inledde sin session idag. Tiden för brexit börjar rinna ut och goda råd är nu dyra.