Aktuellt 17

Aktuellt 17

Oroad regering planerar nya restriktioner vid våra gränser

toissa päivänä klo 17.00–17.30
Viimeisin

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Seuraava lähetys

Aktuellt 17

huomenna klo 17.00–17.30

E-post: aktuellt@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Oroad regering planerar nya restriktioner vid våra gränser

toissa päivänä klo 17.00–17.30

Färre ska röra sig över Finlands gränser för att få stopp på corona-mutationerna. Det väntas regeringen fatta beslut om ännu ikväll.

Finland klarade sig i jämförelse bra under coronavåren om man frågar politikerna och tjänstemännen själva. De lyfter ändå upp ledarskapsproblem och att ansvarsfördelningen ibland var oklar.

I USA presenterade Joe Biden sin corona-plan som gör det obligatoriskt att bära munskydd på flyg och delvis i kollektivtrafiken.

FN:s avtal om förbud mot kärnvapen träder ikraft idag, ett avtal som varken de strategiska kärnvapenländerna eller de nordiska länderna har tecknat under.

Den långa väntan på asyl

to 21.1. klo 17.00–17.30

Fem år efter att tusentals asylsökande kom till Finland väntar ännu tusentals av dem på besked. Vi har träffat en som efter lång väntan fick ett positivt beslut.

Joe Biden installerades som president och började genast rasera det Trump åstadkommit. Men hur långt kan Biden förändra USA i den riktning han vill och vad blir Donald Trumps arv?

Biden vill att USA slutar vända omvärlden ryggen och bygga koalitioner istället. Det kan vara goda nyheter för EU, säger den expert som vi har talat med.

Joe Biden svärs in och Trump bryter mot reglerna in i det sista

ke 20.1. klo 17.00–17.30

Joe Biden svärs in som USA:s 46:te president, i år utan den traditionella folkfesten och utan Donald Trump.

Trump benådade sin chefsstrateg och lämnade Vita huset för Florida.

En del drar en suck av lättnad när Trump-eran nu är över, andra oroar sig för vad Joe Bidens annorlunda politik kan innebära för deras liv!

För Biden lovar vrida klockan tillbaka när det gäller mycket av Trumps politik. En ljusning finns i relationen till Iran.

Coronan minskade på invandringen och samtidigt får EU:s gränsmyndighet kritik för hur de behandlar folk vid gränsen.

Samhället visar upp allt mer mångfald men det syns inte i vår kulturbransch. Mångfalden borde också beaktas när beslut fattas, slår arbetsgrupp fast.

Coronavaccinet en seger för vetenskapen, men ett nederlag för solidariteten

ti 19.1. klo 17.00–17.30

Coronavaccinet har varit en seger för människans medicinska kunnande, men ett nederlag för den globala solidariteten. Det anser WHO som kritiserar att rika roffar åt sig av vaccinen, medan de fattiga blir utan.

Coronakrisen lämnar inte bara solidariska, utan också ekonomiska ärr. World Economic Forum har gjort en lista över de största riskerna världen tvingas tampas med den närmaste framtiden. Det handlar inte bara om pandemin, utan också om klimatkrisen och teknologiska risker.

Debatten om ungdomsvåld har blossat upp de senaste månaderna, efter några uppséendeväckande fall. Vad beror det här problemet på och hur kan vi komma åt det? Vi har tittat närmare på två nya modeller.

Vi tar också en titt på hur det är meningen att Finland nu ska börja nå sina ambitiösa klimatmål.

Varför återvände Navalnyj till Ryssland och vad händer när han nu häktats?

ma 18.1. klo 17.00–17.30

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har efter en snabbinkallad rättegång häktats, trots omvärldens hårda kritik.

Varför valde Navalnyj att riskera sin frihet genom att återvända till Ryssland? Får han större politiskt inflytande från fängelset än i exil? Gör det här honom till en ännu större politisk martyr som kan mobilisera ännu fler frsutrerade ryssar?

Navalnyj är redan nu den ryska oppositionens rockstjärna. Men vad vill han egentligen vill driva igenom i Ryssland? Och har oppositionen blivit för beroende av honom?

En forskargrupp anser att hemvårdsstödet är en kvinnofälla som borde slopas omedelbart. Men Centern strätar envist emot, fast sysselsättningen borde snabbt fås upp. Varför är hemvårdsstödet så svårt att röra? Aktias och Ålandsbankens beslut att trotsa Europiska centralbankens uppmaning att inte betala ut dividender i år, kritiseras från riksdagshåll. Men leder kritiken någon vart?

Förseningar i flera veckor för Pfizers vaccin

pe 15.1. klo 17.00–17.30

Det är problem med leveransen av corona-vaccin i EU. Idag meddelade Pfizer om minskat antal doser de kommande veckorna. I många EU-länder var man frustrerad över vaccinations-takten ren före det här. Varför går det så långsamt - frågar vi oss idag.

Försöket med tvåårig förskola kör igång i höst. Målet är att öka jämlikheten men försöket ifrågasätts oxo - är det ett steg mot att sänka skolåldern?

I Tyskland pågår jakten på Angela Merkels efterträdare som CDU-ordförande och valet står mellan tre äldre herremän varav en har jämförts med Donald Trump. En av dem kan också bli förbundskansler och en viktigt europeisk spelare.

Kan en 35-årig presidentera gå mot sitt slut i Uganda - och saker folk tror om Afrika som inte stämmer

to 14.1. klo 17.00–17.30

Skärpta coronarekommendationer presenterades - Finland vill nu stoppa muterade coronavirus vid gränsen.

Historiskt presidentval i Uganda där en stor del av befolkningen bara har upplevt en enda president. Men nu utmanas han av en ung musiker. Hör prisbelönta Liselott Lindström i Uganda!

När representanthuset röstade för att ställa Trump inför riksrätt vände sig fler av hans egna emot honom än man hade trott. I Washington DC hänger Trumps öde nu på en man.

Det handlar också om Finlands största affär - hör vad våra politiker tycker om den kommande jaktplansaffären!

Andra gången gillt för Trump i riksrätten och ännu en estnisk regering avgår

ke 13.1. klo 17.00–17.30

Nya restriktioner för skolor och restauranger kan vara att vänta - när regeringen nu samlas i Ständerhuset.

Den professor som vi har talat med säger att de nuvarande restriktionerna inte räcker till för det muterade viruset.

En grupp tidigare Sannfinländare vill starta ett nytt parti - men hur brukar såna här ytterlighetspartier klara sig i Finland?

Den första amerikanska presidenten någonsin att bli ställd inför riksrätt två gånger - Donald Trump ser ut att skriva in sig i historieböckerna än en gång!

Debatten i det amerikanska representanthuset har börjat.

Estlands premiärminister avgår - till följd av en korruptionshärva som involverar hans Center-parti. Skandalen kan också vara ett sätt att ta sig ur ett besvärligt samarbete med nationalkonservativa Ekre.

Världens blickar fortsätter vara vända mot ett spänt Washington

ti 12.1. klo 17.00–17.30

En finländsk satellit har sålts åt Brasiliens regering och befaras nu utnyttjas av president Bolsonaro för egna oetiska intressen. Vilket ansvar bär företagen eller beslutsfattarna i affärer där fredlig teknologi kan utnyttjas för militära ändamål?

Också finländska statens stora jaktplansaffär väcker kritiska frågor. Hur kan så mycket hemlighetsmakeri kring en affär tillåtas, då den görs med offentliga skattemedel?

Världens blickar fortsätter att vara vända mot Washington, men vem styr egentligen USA just nu? Och går det längre att räkna med den amerikanska poliskåren? Vi får en färsk lägesrapport.

Trumps tid vid makten och väg till makten har visat hur mycket makt globala techjättar som Google, Facebook och Twitter har. Det är nu upp till oss medborgare att motarbeta det här maktmonopolet, konstaterar teknikjournalisten Andreas Ekström

EU köper in mera coronavaccin för att få fart på vaccineringen. Men det kommer att ta tid ännu innan de europeiska samhällena kan öppnas upp igen.

Stormen kring Capitolium har bedarrat, men politiska efterdyningarna går höga

ma 11.1. klo 17.00–17.30

De arga Trump-supportrarna har lämnat Washingtons gator, men i maktens korridorer förs nu en helt annan kamp. Demokraterna vill bli av med Trump så fort som möjligt, medan republikanerna pressas att ta avstånd från honom? Vi får en rapport av vår USA-korrespondent på plats i Washington D.C.

För den som följer med den högextremistiska undervegetationen på webben, kommer stormningen av Capitolium inte som en överraskning. Men frågan är om det här avskräcker eller uppviglar till mera politiskt våld?

För aktiemarknaden kom kaoset i Capitolium som en positiv nyhet, konstigt nog. Men det finns logiska förklaringar till det här. Att börsen nu vänder Trump ryggen och hejar på Biden är ändå en intressant utveckling.

Också här hemma väntar stora politiska utmaningar i vår - främst förstås på grund av coronakrisen. Men också på grund av ekonomin som snabbt behöver en långtidsplan. Vårens kommunalval väntas höja temperaturen ytterligare.

En annan sak som ligger på den politiska agendan i vår är att ro i land den stora jaktplansaffären. Vi tar en titt på läget inför slutspurten.